Lupta pentru folosirea corectă a lui „decât” a fost pierdută de ceva vreme încoace, nu mai are vreun rost să explic toată treaba aia cu negația sau cu „doar”. Orice demers este inutil.
Iar cel mai trist este că în curând, uzul o sa bată norma, prin urmare nu va mai fi nicio problemă să vorbești ca un analfabet. Scuze, ca și un analfabet.
Pățăști.
Sad, but very true… iar toarșii și duducile din învățământ vor salarii și iar salarii…
Cred ca pot sa le explice profesorii pana nu mai pot, dacă asa aud vorbindu-se de la prieteni și părinți asa vor vorbi
Comentariu beton!37
Decât salarii…
Ce legatura are? Pot sa le explice profesorii cat vor ei, daca copilul aude parintii si grupul de prieteni vorbind incorect asa vor face si ei. Oricum sunt tot mai multi analfabeti functionali. Stau tot cu capu in telefoane. Capacitatea de concentrare a scazut foarte mult.
Comentariu beton!14
🤨
@Mihai, funcțional; se referă la analfabetism, nu la persoane
Herr H, vrem salar, nu salarii, da?:)))
Poate greșesc, dar mie mi se pare că folosirea în mod greșit e lui „decât” e mult mai frecventă în sud. Aici în Ardeal nu prea aud asa ceva.
Bine, acum sa nu credeți ca la Cluj sunt numai lingviști. Telefonul care l-am cumpărat și i l-am dat la Maria sunt la ordinea zilei 🙂
Comentariu beton!37
Sudul cu ale lui,Ardealul cu ale lui…!
Nici în Moldova nu l-am auzit folosit greșit, ceea ce mă face să cred că e ceva specific sudului. Din pacate, cum acolo se dă ora exactă, e posibil să ajungă și prin părțile noastre.
Comentariu beton!22
Genitivul pus in acuzativ specific Ardealului (ex: mama la acesti copii) este considerata vorbire acceptata/ intrare in uz, sau este vorbire incorecta?
Așa e, cum zice beb, e regionalism muntenesc. Sau, mai corect spus, o caracteristică a graiului muntenesc. (Cine e curios, articolul de pe wiki despre graiul muntenesc are destulă informație).
Diferențele dintre graiul (subdialectul) muntenesc și limba literară sar cel mai tare în ochi pentru că limba literară e bazată pe graiul muntenesc. Fără să îl fi preluat în totalitate. Și atunci, părțile „ne-preluate” ies imediat în evidență cînd sînt folosite în vorbire. Și le etichetezi ca greșeli.
Și regionalismele moldovenești sau ardelenești ies în evidență, dar în general nu sînt socotite greșeli, ci vorbire normală pentru zona respectivă.
Acuzativul folosit cu „pe care” acum 60 – 70 de ani era considerat o prețiozitate. Se folosea „care”. Al. Graur chiar era intrigat, într-un articol, de insistența unora de a folosi „pe care”. Între timp, s-a impus destul de mult forma nouă, dar nu peste tot. Nu poți obliga oamenii să vorbească într-un anume fel. Lingvistica observă și descrie cum vorbesc oamenii, nu inventează și impune.
Și mie mi se pare la fel! Îmi amintesc că, în urmă cu vreo 50 de ani, când eram elev într-un orășel din Moldova, eram foarte amuzați când am auzit prima oară pe cineva venit de la București vorbind așa, cu „decât” în loc de „numai”. Și nu doar că folosea „decât” în loc de „numai”, ci zicea, de exemplu, „am două mere decât”!
Din pacate,ai dreptate !
Multumesc .
dăcît că punctuația e vițăvercea…
Comentariu beton!21
Și Doamne ferește să îi spui cuiva că greșește…nu te mai speli nici cu apa din Dunăre! Și veșnica replică: „important e că se înțelege mesajul”…🤦
Comentariu beton!22
Eu am învățat de mult, nu corectezi pe nimeni dacă nu cumva cauți ceartă cu persoana respectivă
Comentariu beton!16
demult*
Păi cam așa e, rostul limbii e să transmită mesaje.
Pretenția să vorbească (eventual și scrie) corect o putem avea de la jurnaliști, profesori, scriitori. Poate și politicieni. Oameni care se lovesc de asta în meserie. În rest, omul obișnuit nu se preocupă de gramatică mai mult decît se preocupă de aritmetică sau geografie. Și tot la fel de puțin reține, după terminarea școlii, din ce a învățat la materiile respective. Cei mai mulți dintre noi nu au de scris nimic în viața de zi cu zi, iar de vorbit, vorbesc cu amicii, nu în public. Deci nu au unde să își exerseze gramatica.
@kiorule, băgași bățu’ înaintea mea…
@Emil, acum depinde si de anturaj. Daca poti vorbi oricum si nu ti-e rusine, e ok.
Daaaa, corect. E pierdută lupta și asta mă îngrozește! Aud din ce în ce mai des tot felul de porcării în exprimările oamenilor de lângă mine, în ziare, în reviste, în emisiuni ( nu mai vorbesc!), … iar asta cred că e deja prea mult. E semn că nu ne mai facem bine niciodată, din păcate!
Imi amintesc cum, in copilărie, cea mai mică dintre cei 5 frați fiind eu, ne amuzam copios de greşelile gramaticale pe care le făceau diverşi-colegi de şcoală sau alți diverşi…şi nu eram tocmai familie de academicieni!
Dar erau intolerabile, in accepția noastră.
De mult timp imi cenzurez exprimarea la locul de muncă si nu numai-expresia ” a plastografia” nu era cunoscută nici de un absolvent de Litere…
Comentariu beton!12
Eu aș zice și ceva constructiv: stând momentan la școală cu unul dintre copiii mei,am observat că în loc să ne învețe copiii ,mai nou diriginții și învățătorii se ocupă și de documente pe care altădată le făceau numai secretarele.Și nu sunt din breasla lor,ca să le iau apărarea,din contră,observ doar de la distanță, că sunt acolo doar ca să-mi ajut copilul să se integreze sistemului normal de școală.Deci ,nu profesorii pot fi praf ,ci toți cei care îi coordonează .Păcat doar de faptul că avem internet de mare viteză și ne-ar fi util ,dar ,ce să vezi, funcția se ține doar cu documente fel și fel.
Decat atât s-a putut. Hai cu „România educata”! 😡 La fel cum e cu impaduririle alea mult trambitate 😒
decat citeste niste titluri de ziar. Sa vezi acolo cum este cu acordul subiect/predicat, singular plural, feminin/masculin , etc. dezastru total. Cea mai tampita expresie e aia cu i-a dat nucleara, i-a dat somn, etc. asta e nivelul.
Deci doar decât 2000 de lei mai ai dupe vacanța asta?
Fetele, să n-ui da-ți alocația voastră! 🤣
Comentariu beton!32
:)))))))))))))))))))
Trist este ca am întâlnit și cadre didactice care folosesc decât în mod greșit. Care/pe care trebuie să fie și el subiectul unui film.🙂 Asta dacă nu a fost deja.
Care / pe care si mie mi se pare chintesenta esecului Romaniei educate.
Domnul inginer Nicu, șef (șăf) la mentenanță scrie un afiș pentru ai lui. „Cine vrea să facă ore suplimentare, să anunțe. Avem decât 3 zile să terminăm lucrarea”. Îndrăznesc să-i atrag atenția „Nicu, lasă-l pe decât, pune „doar””. Replica „să nu creadă oamenii că mă dau mare. Doar sună domnește” . I-am sugerat să zică „numai” că e mai din popor. Geaba.
Comentariu beton!20
Doar decât 🙄 aud mai des în ultima vreme, atât s-a putut, probabil ca să fie siguri că alege interlocutorul forma corectă. Mulțumesc pentru efortul pe care îl faci în fiecare săptămână. Like și share și pe FB.
Foarte corect, din pacate!
DOOM-ul este deja plin de variante – foste incorecte – acum devenite corecte pentru ca ce sa vezi, le foloseste toata lumea…
E trist!
Nu-i bai. „Decât” va ajunge sinonim cu „doar” așa cum a ajuns „nici un/o” să fie scris „niciun”, „nicio”. Acestea fiind puse pe seama „evoluției” lingvistice. 🤷♂️
N-am înțeles niciodată cate e treaba cu „niciun” și „nicio”. Nici măcar nu au logică scrise legat, tendința naturală e să le folosești dezlegat, deci nu cred că în cazul ăsta uzul a bătut norma, că nu le folosea nici dracu’ legate.
Aoleu cat ma scoate din minti asta cu niciun nicio pentru ca eu le-am invatat dezlegat si daca aleg tastatura cu lb romana pe tel mi-l corecteaza. Asa merg cu English version sau polona si le pot scrie cum vreau.
E la fel cu vreun/vreo.
Niciun e pronume sau adjectiv pronominal, pe cînd nici separat poate fi adverb sau conjuncție.
Uite un articol care explică diferențele: https://dexonline.ro/articol/Niciun_sau_nici_un%3F
@Emil Ion: ete căcat pansat.
Asta-i gramatică inventată de semidocți pentru semianalfabeți. Io n-am învățat-n școală, la ora de gramatică, despre „niciun/o” că ar fi pronume sau adjectiv pronominal, pentru că nu are nici o logică: „nici” exprimă o negație, iar „un/o” este articol nehotărât, n-are nici o treabă cu pronumele (chestie gramaticală ce ține locul unui substantiv – adică el, ea, noi, voi, d-astea).
Exemplu: nici o femeie nu vrea să fie grasă. O femeie vrea să fie frumoasă.
Nici un barbat nu vrea să aibă portofelul gol. Un copil se joacă cu mingea.
Articolul, la care faci referire, e scris de un semianalfabet, îmi pare rău.
Dacă stai să analizezi, au sens. Când spui „niciun bărbat nu a venit”, spui „nu a venit nici măcar un bărbat „. Când spui „nu a venit nici un barbat, nici o femeie, a venit Gheorghe”, nuanța e că spui ca Gheorghe se identifica non binar (sau cum se cheamă..).
@Andrei: sensul găsit de tine e complet lipsit de logică. Gheorghe se poate identifica precum dorește clitorisul său, că nu face parte din discuție.
Hello Mihai!
M-am ramolit eu, sau mai abordasesi tema? Parca undeva in adancurile memoriei, ceva imi spune ca am scris un ditamai comentariul cu” Decâţii”.
La care luasem foc. Stai liniştit, inca nu m-am stins, şi ma doare fix- pix daca imi va citi comentariul vreun politician /profesor/avocat/judecator incult si se vor recunoaste cumva.
Aha. Am scotocit, il salvasem -23.03.2024 …avand in vedere ca nu pot scrie cu diacritice, il corectasem inainte de publicare. Il actualizez şi Il reataşez aici, va urez spor la citit .
Luati eventual o pastila sau o zeama , sa nu va creasca tensiunea.
Actualizat 22.10.2024 :
Hello Mihai, voi incerca să rescriu comentariul meu de mai devreme. Cel puţin acum mi-a revenit pulsul la cote normale. Dar am un feeling că o va lua uşurel in sus. Deja am sarit de 6 FMM…Poti sa il editezi daca ti se pare prea plin de majuscule.
De fiecare data, fără excepţie, cand deschid Ştirile din Rom â nia, imi vine o stare de greaţă . Şi nu din cauza romanilor mei ,cu suflet si inima de rom â n ,carora le mulţumesc şi le sunt recunoscatoare in vecii vecilor.Nu. Din cauza Decâţilor. A agramaţilor care au ajuns sus.
Am avut de-a face cu „ decâţi „ din ăştia toată viata mea. Peste tot. De orice varstă şi nivel social. In România oricum . Iar acum, de cand cu UE , este că intalneşti „ decâţi “ pe la toate ambasadele şi consulatele din străinatate, unde muncesc „ decât “ cand vor ei . Noroc cu cei care au ajuns pe bune acolo, sărmanii scribi care chiar şi-au tocit coatele şi nervii prin facultaţi. Ei sunt cei care scriu şi traduc discursurile, ei sunt cei pe care nu ii vede nimeni, care muncesc pană cad jos, asta doar ca faţadele să dea bine la public. Iţi scrisesem ceva de Saturn. Vei inţelege mai jos.
Mi-a sarit tensiunea, pentru că din cauza „ decât “ a unora , am trecut prin cele mai naşpa momente din viaţa mea. Am picat , exact acum 32 de ani, cu „ decât “0.02, sub o linie pusă pentru prosti. La concurenţă de 21 de oameni pe un loc, am picat . Şi am plecat acasă, am urcat in pod şi am vrut să mă sp â nzur. Pentru că o dezamăgisem pe mama. Pentru că nu am invăţat suficient de bine şi de mult. Am renunţat la idee, pentru că m-am gandit că mama nu avea bani de sicriu. Iti dai seama? Işi dă seama vreunul dintre pulifricii aştia care ne conduc , ce poate insemna un rateu din ăsta pentru un copil de 18 ani? şi ştii de ce am ratat?
FMM şi acatistele, colivele şi toate blestemele pe care le ştiu. Pentru că eu eram o cretină care invăţase pe bune, care concura cu incredere in ceea ce invaţase de acasa. Care tocise cărţile mii de ore şi isi făcuse praf ochii. Neştiind că nişte persoane „ decât “ aranjasera ca plozii lor să intre . Iar restul nu.
FMM Justiţiei române şi intregului sistem, cu miiiici exceptii. Sistem care face apelul prezentei victimelor decedate in sala de judecată sau lungeşte la nesfarsit mizeria de proces, pană intră prescripţia extinctivă in vigoare. Sau decretează brusc că un milionar rotofei şi pleznind de sănătate, cu conturi burduşite prin Elveţia, e „ decât “ bolnav copt şi musai să ia ceva acolo, cu suspendare. Sau copilu’ criminal suferă şi el, saracu’. Nu. Maşina condusa iresponsabil este o ARMA. Punct.
FMM unora care mi-au pretins acum vreo mulţi ani „ decât ” 10.000 de dolari că să pot sa fac practica la avocat. Nu aveam de unde. FMM celor care mi-au spus -cand inca visam să mă fac procuror- aaa …vrei sa merg in inchisoare sa te f**ă aia? Kinky…
FMM de politică, plină de gigei şi costeluşi şi de fini şi de naşi, si panarame siliconate care au ajuns toţi/toate acolo nu pe criterii de competenţă şi profesionalism ci pe criterii (cu doi de i)de „ decât tatiku şi mamika“. Apropo, ştii ce inseamnă critter? T â r â tor .
FMM pe ce pile si relaţii ajung jivinele astea, decâţii astia,sus la putere?
FMM lor, că se ocupa de politici ca nişte trântori ingălaţi , ca nişte trădatori, al caror interes nu e să trimită România spre vest, să o repună pe harta Europei, ci vor mai degrabă să o propulseze pe orbita lui Saturn. Importantă este ghiftuirea, indesarea buzunarelor proprii,etalarea poleielii… Politicieni care intră la puşcărie ca să mai scrie o carte, ca na, in parlament se odihniseră, acum au program şi linişte ca sa compună…Dă-l in mă-sa de interes naţional. De imagine a Romaniei peste hotare, nu avem nevoie. Facem o frunză,un logo acolo, ăla schimbă tot.Pe dracu#schimbă. Elveţia are nevoie de Logo?
FMM, ce aţi schimbat dupa Colectiv? Ce aţi schimbat dupa Crevedia? Au reuşit doua femei , impreuna cu alţi OAMENI, să facă un spital, ce nu aţi facut voi in cateva zeci de ani!
FMM de administraţie unde te f*t niste „ decâţi “ din ăstia , dacă iţi vezi de treaba şi iti plătesti dările , nu le mai crapă obrazul de cât maresc taxele si impozitele, ca sa stea „decâtii „ ăia lipiţi pe scaunele lor şi sa le mai părăseasca doar cu picioarele inainte. Stiai că in Germania anumiţi funcţionari publici au contracte pe 2 ani? Sau pe 4? Sau că ai doar o adresă de mail sau doar un telefon la centrală, de nu poti avea pile şi relaţii? Si că MERGE şi fără?
FMM de sistem de educaţie ,care işi baga p**a in educatie şi şcoala adevarată , care işi bate joc de profesorii cu vocaţie , ca nu predau dupa „sfintele scripte”, FMM de societate de nevertebrate care ii sustine pe parazitii aştia. Scrieţi pe hartie, citiţi cărţi ,nu mai frecaţi tabletele alea, sau o sa produceţi inca o runda de rebuturi/putori /decâţi care nu ştiu sa scrie şi să citească.
Azi nu ma leg de biserică, că nu mai termin, sau imi face Mihai un compartiment special. Ba totuşi …
FMM de pulifrici care se baga in seamă, nu se mai satură cu aurul ăla in care sunt muiaţi toti. Asta e ca sa va vada Isus de sus? E unul, „ Decat „ vrea sa fie mitropolit . Nu te mai lua, musiu, de viaţa femeilor de care nu ai habar şi nu mai critica bărbaţii care işi vad de munca grea. Că tu nu ştii ce e aia sa munceşti şi să ai responsabilităţi adevarate. Nu trăieşti in lumea adevarată. Nu mai da sfaturi „pentru familie” cand nu ai habar. Şi nu mă intereseaza părerea ta, mi-am platit păcatele şi am grijă să imi văd de viaţa mea. Şi mai stau şi cu un catolic. Nemăritată.
*Actualizare 22.10.2024 . Am văzut recent o trupa de politicieni din România, veniţi in vizită, la Strasbourg. Inclusiv la un concert erau cu garzile de corp după ei. De curaţi, limpezi şi iubiţi ce sunt. Si erau inconjuraţi de oameni ai bisericii.Decât atat zic şi eu.
*Actualizare 2: tot cu catolicu’, tot fix la fel.:))))
Gata, m-am racorit un pic.
Uite o chestie care se potriveste şi articolului tau anterior. Ştii care este asemănarea intre educa ţie şi erecţie? Cand o ai, se vede. Şi cine o are, o foloseşte. Nu merge cu inteligenţa artificială şi nici cu „jucarii“.
Pacat ca ai scos manuţele roşii, sa fi vazut orgie. Şi probabil daca puneai şi lanţuri şi bice, ieşea ceva mai tare decat 50 Shades of Grey.
Atât.”Decat” atât,din Germania.
Comentariu beton!33
La scoala din sat te poți căca decât în fundul curții.
Te simti prost când îl folosesti corect, ca si cum tu ai gresi!
La fel si cu ora doisprezece sau doisprezece milioane! Pâna si prezentatorii tv fac greseala asta.
Mno aici ardeleanul din mine nu s-a putut abtine !
Da, doisprezece milioane e gresit but as far as I know ora doi si ora doisprezece sunt regionalisme acceptate.
Ba chiar pot sa spun ca in generala acum multi ani profesorul de română (care era obsedat sa ne corecteze greselile atat cele gramaticale cat si cele de pronuntie) ne-a invatat ca „ora doi” e corect dpdv gramatical.
La partea cu decat nu pot spune decat (sic) ca pe la noi in echipa se face misto de cei care il folosesc incorect, la fel si cu care/pe care sau place/placea !
de acord cu Whitewolf
Când mă gândesc că pe „vremea mea” numai dacă rosteam ăăă între cuvinte luam un 4( patru) cât mine de mare, acum probabil dacă aș rosti ăăă in loc de decât aș ajunge la olimpiada pe școală .
100% de acord! Din nefericire…
Ana are doar o prietena pe care o ajuta la lectii = Ana are decat o prietena care o ajuta la lectii. Nu prea inseamna acelasi lucru.
Diacritice n am, dar am öäü
Hă?
„Am decât” nu folosesc decât uneori :), pentru că îmi place cum sună.
De ” Nu am” e plină lumea … și atunci scot negația ca să sune mai optimist.