Foarte, foarte mișto seria „Necunoscuta Românie” din cadrul știrilor protv.
Ieri am văzut câte ceva despre Cheile Nerei și Ochiul Beiului, un iaz a cărui culoare este ceva aproape nepământean, un verde-turcoaz cum n-am mai văzut niciodată.
Era atât de mișto locul ăla încât mi-am promis c-o să fac cumva să ajung să-l văd în toamna asta.
Dar capacul mi l-a pus episodul de azi care prezenta un sat superb pierdut undeva în sălbăticie. Din păcate, îmi scapă numele locului (știți, am și eu o vârstă), dar acolo în satul ăla locuia un tip care i-a spus reportului pro:
– Am ajuns aici din întâmplare, eram în concediu, într-o drumeție. Am dormit în sat, iar a doua zi dimineață mi-am zis: „cum ar fi să mă trezesc în fiecare dimineață cu peisajul ăsta în fața ochilor”?
– Și?
‐ Și unsprezece ani mai târziu sunt încă în concediu.
Replică cu care pe mine m-a avut. Și pe reporter.
Vă zic, extrem de mișto seria „Necunoscuta Românie”. Dacă vă nimeriți pe lângă tv când sunt știrile, poate băgați un ochi.
P.S. Hai c-am găsit episodul cu Cheile Nerei, dați un play sa vedeți în ce fel poate să atare Ochiul Beiului.
Am fost pe Cheile Nerei si la Ochiul Beiului. De vis.
Nu era pe Cheile Râmețului unde i-a dus la plimbare cel care a rāmas în concediu ?
Comentariu beton!12
Ba da, ba da, acolo era.
@Daniel, cu viperele cum te-ai descurcat?
Nu m-am intalnit cu vipere pe Cheile Nerei, dar am vazut vipere cand am urcat in Clisura Dunarii, pe Ciucarul Mic si Ciucarul Mare.
Interesant.
Da’ picturile alea-s horror.
:))))))))))
Nici pe mine nu m-au dat pe spate. :))))))))
Ei lăsați! Că nici eu nu le gust pe ale lui Ghenie și se vind cu câteva milioane bucata. De dolari. Ceva ne scapă.
Socolari îi zice. Este la câțiva km de Sasca Română. Dar merită fiecare zdruncinărură și fiecare groapă de pe drumul ăla de kkt! Odată ajuns in zona aia ești în rai.
Când am fost în zonă m-a terminat și clădirea Teatrului Oravița. Aia e de neratat în drum. Acum vreo 6 -7 ani era un nene atât de pasionat de ce face încât a deschis teatrul special pentru noi 2 și ne-a vorbit o oră. Doar nouă.
Comentariu beton!30
Cât de tare!
@Călin, Sasca Montană cumva? Am fost acolo
Am fost acolo pe 20 august 2018. Chiar azi mi-a apărut la „amintiri” niște poze din zonă. Bine, mai fusesem și-n 2017, în ambele cazuri interes de serviciu, am stat o săptămână. Minunat!
Da, Sasca Montană, Sasca Română, Socolari sunt câteva cătune de-a lungul Cheilor Nerei.
Tot aproape la niste zeci de km sunt și Cheile Rudăriei ( Eftimie Murgu) cu niste mori pe apă recondiționate de cei de la Muzeul Astra și care sunt încă în proprietatea țăranilor, deținute în devălmășie. Mi-a făcut soacră-mea mămăligă din mălai de acolo. N-are nici o treabă cu ce e în comerț!
Mai e și calea ferată de la Anina și multe alte obiective mai mult decât inedite.
Toată zona aia e spectaculoasă, chiar dacă a căzut Bigărul.
E vorba aia „frumoasă țară, păcat că e locuită”. Aici nu se aplică, oamenii sunt extraordinari. Dar putem adapta puțin zicala : ” frumoasă țară, păcat că e guvernată” 😪
Comentariu beton!25
Si noua la fel, in 2017 😊
Dap, la fel am patit si eu cu sotia cand am ajuns pe acolo in urma cu vreo 5 ani. Era directorul teatrului/muzeului si la fel, ne-a tinut tot intr-o poveste. Am apreciat daruirea, mai rar in ziua de azi. Dupa aceea am vizionat lacul Buhui, de langa Anina si ne-am continuat calatoria spre Cheile Nerei, unde am stat 5 zile. Am vizitat tot ce era de vizitat. Cel mai dificil a fost sa ajungem la Lacul Dracului, dar a meritat fiecare picatura de sudoare.
Iti recomand sa ajunfi undeva in jurul orei 12-13 daca vrei sa il vezi in toata splendoarea. L-am vazut de 5 ori si ma uimeste de fiecare data. Daca mergi primavara iti recomand si Cascada Beusnita la 30 min de Ochiul Beiului. Iar pastravul de la intrarea pe traseu este demential.
Comentariu beton!13
Satul Eibenthal, satul Ineleț, Cheile Carasului, Cheile Turzii, Cheile Banitei, Pestera Bolii, Cheile Glodului, Cetățile Ponorului, și multe multe altele… astea sunt câteva locuri pe care le-am și vizitat, locuri minunate, cu un farmec propriu
Comentariu beton!16
Păstrăvul ăla, daaa, plănuim să mai ajungem acolo măcar o dată mai ales pentru păstrăvul ăla. Copilul nostru nu mânca pește deloc, dar acolo, după ce am făcut traseul, de foame 😁 a mâncat păstrăv și de atunci peștele e una din plăcerile ei. Tot traseul e minunat, e de mers la Beușnița și vara, chiar dacă sunt mai secate. Am mers cu picioarele acolo prin apa rece, imediat ne-a trecut oboseala. Un loc deosebit.
La Oravița am fost repartizată în 1982. Teatrul tocmai fusese renovat! Am fost la un spectacol Cântărea României, doar ca să-l văd la interior. Iar acum doi ani am fost invitați la pictor! O seară minunată! Nu vă plictisesc cu toată povestea! Zona este un spectacol al naturii!
Comentariu beton!11
Lacul Iacobdeal în Tulcea, zona de plajă dintre Tuzla si Costinești, zona Cheilor Dobrogei, Jurilovca, capul Dolosman, multe alte zone si sate din Dobrogea.
Avem o țară superbă, păcat că nu e promovată.
@MV – când vrei facem un tur prin Dobrogea și vei rămâne surprins de frumusețea zonei. Pun eu mașină 4×4 la dispoziție și îți sunt ghid.
Mihai, știi de ce îmi este teamă? De cocalarii care află de astfel de locuri. Pe care le vor împuți. Exemplu: pescuiam pe plaja Tuzla, o frumusețe, greu de ajuns (drum rău), preferată de oameni faini (îmi place sa generalizez, nu i-am cunoscut), care la cort, care la rulotă, fără muzichie, fără gunoi (băi, ăștia strângeau gunoiul în pungi, eji nebun? ca psihopații) fără gălăgie, doar valuri, pescăruși și nisip în cur.
Ce să vezi! Au aflat meltenii cât de cul (dăăă) este plaja Toulouz. Și au apărut baruri, muzichie, și, bomboana pe colivă, skijeturi, vedea-i-aș săpun pe șoferii lor.
Și iacătă cum s-a dus pe pluă plaja de topaz. Că doară este instagramabilă, lua-le-aș în sabie sufletul de amibă.
Oh, visez la o dimineață de pescuit acolo, cu JT și Edelweiss când apar cocalarii!
Comentariu beton!33
Dacă nu se poate ajunge cu mașina suntem safe.
Eu îmi rupeam mașina până acolo. Dar ai văzut tu cocalar care să nu se dea cu offroad? Se poate pe roți (încă mai vin campere, rulote), nu e safe. Nu atât timp cât suntem atât de educați pe cât suntem. Cei cu „ca și” sunt mai mulți.
Încă ceva. Un exemplu trivial. După ce s-au refăcut plajele la Eforie sat, când mergeam să mă soresc, luam după mine și un recipient oarecare improvizat în scrumieră. „Atenție, nebun pe plajă!”
Când la plecare i-am lăsat unui cocalar scrumiera mea, cu gândul să nu își frământe sufletul că lasă murdară plaja pentru musafirii de mâine, ne-am privit în ochi. Și i-am văzut ceafa pe dinăuntru. Iată.
Comentariu beton!21
O veche carte despre munte ( pe care nu am pus mâna ) spune că…
„dacă găsești un loc minunat, nu spune nimănui despre el, păstrează-l secret !”
Când am citit… am fost foarte contrariat. Acum, după ani… nu !
Mihai, știi de ce îmi este teamă? De cocalarii care află de astfel de locuri. Pe care le vor împuți. Exemplu: pescuiau pe plaja Tuzla, o frumusețe, greu de ajuns (drum rău), preferată de oameni faini (îmi place sa generalizez, nu i-am cunoscut), care la cort, care la rulotă, fără muzichie, fără gunoi (băi, ăștia strângeau gunoiul în pungi, eji nebun? ca psihopații) fără gălăgie, doar valuri, pescăruși și nisip în cur.
Ce să vezi! Au aflat meltenii cât de cul (dăăă) este plaja Toulouz. Și au apărut baruri, muzichie, și, bomboana pe colivă, skijeturi, vede-a-i-aș săpun pe șoferii lor.
Și iacătă cum s-a dus pe pluă plaja de topaz. Că doară este instagramabilă, lua-le-aș în sabie sufletul de aibă.
Tre sa recunosc ca arata de vis. Mi-ar placea sa traiesc si eu acolo. Din ce, nu stiu. Dar cred ca acolo e frumos in orice anotimp.
Sper s-ajungă și la Doda Pilii ( jud. Cluj) tot în Apuseni. Bine, dacă prezintă interes pentru emisiune
Mai bine nu. Nu vrem cefe late acolo. Padisul e asa cum e, dupa ce au facut drumul…
Confirm că este superb și culoarea de vis💙💚, tocmai de aceea am vrut și eu să ajung acum 2 ani. Nu mai știu sigur, dar zona de traseu de unde se parchează și până se ajunge efectiv la Lacul Ochiul Beiului cred că a fost de aproximativ 40 de min cu pas lejer și opriri pe drum pentru poze.
Am crescut în zonă, la Oravița. Merită să mergi la Ochiul Beiului chiar dacă, o să înjuri de numa, din cauza drumului. Dar, suntem obișnuiți🥴. Să nu ratezi teatrul din Oravița, merită să îl vizitezi.
Cele mai multe sate de la noi sunt asezate in astfel de tinuturi de basm, cu peisaje halucinant de frumoase parca locuite de zane si spiridusi.
Pacat ca lumea satului moare in fiecare zi la noi si in curand va ramane doar amintirea satelor din vai cu ape curgatoare ascunse printre dealuri si codrii batrani si cu intinderi nesfarsite de fanete mirosind innebunitor a ierburi si flori sub un cer mereu plin de albastru si mereu insorit.
Ochiul Beiului,Cascada Beușnița, Cascada Văioaga, Cascada Șușara și piesa de rezistență : Lacul Dracului! Care e la mama dracului și îți iese sufletul până acolo, dar merită fiecare centimetru!!!
Noi nu am reușit să vedem într-o săptămână tot ce ar fi fost de vizitat,dar am promis că vom reveni!
Comentariu beton!12
Zona aia e superba – pe langa Ochiul Beiului as mai adauga traseul pana la Cascada Beusnita, Vaioaga, Cascada Susara, La Tunele. Si chiar si satele din zona sunt tare frumoase. Noi am stat in Sasca Montana si, desi multe case par parasite, zona are o stare a ei, cumva aparte.
Recomand Sasca 62 https://maps.app.goo.gl/QnmRPsGvE4NVJXWV7 ca loc de cazare.
Foarte buna initiativa celor de la ProTV.
Am facut multe minivacante prin tara in ultimii ani in zone care la prima vedere nu sunt foarte ofertante, de exemplu Buzau sau Orsova.
La fiecare plecare fac o cautare pe google, stabilesc obiectivele ce trebuie vazute si programul pe fiecare zi.
Credeti-ma ca gasesti locuri interesante si frumoase unde nici nu te gandesti.
Peste tot au aparut pensiuni traditionale cu specific local (cumva pensiunile cu 3-4 etaje facute prin anii 2000 cu mult rigips si termopan au dat faliment si vad ca sunt scoase la vanzare), restaurante bune, zone rurale bine ingrijite, drumuri accesibile si astfalt in cele mai indepartate locuri.
E bine ca acum ProTV promoveaza si turismul intern dupa ce ani de zile au avut doar reportaje negative facute cu o mare doza de subiectivism de genul – turismul in Bulgaria sau Serbia e de vis, in Romania totul e varza.
Vara trecută am stat 3 zile în Socolari, fără să știm că vom avea parte de câteva experiențe culturale deosebite.
Un spectacol de teatru, recitaluri de muzică, expoziții de pictură, toate într-o localitate ce părea uitată în trecut.
Lipsa televizorului în pensiune și a semnalului la telefon au fost cel mai bun lucru pentru familia mea.
Am uitat pentru 3 zile de toată agitația zilnică.
Am vizitat aproape tot ce s-a enumerat mai
sus, inclusiv o
plimbare cu trenul dus-întors pe ruta Oravița-Anina.
M-aș întoarce oricând în zonă, chiar dacă starea drumurilor nu e deloc bună.
Păcat că n-am știut de teatrul din Oravița, doar ce-am trecut pe acolo miercurea trecută. Am luat-o aiurea spre Lugoj pe un drum vai de el, pe la mina Lișava, Ciudanovița (foste mine de uraniu), viaductul Jitin (pe traseul Oravița Anina). Cu toate acestea zona e frumoasă, m-aș întoarce cu altă ocazie.
Daca esti hotarat sa faci Cheile Nerei iti recomand „Casa cu roti”. Vezi pe site-ul lor sau pe FB ce ofera dar ce este cu adevarat tare este mancarea. Autentica. Plus, daca vrei sa pornesti dimineata in excursie poti sa ceri hrana rece si primesti slana, branza, ceapa, rosii, oua fierte, etc. Excelent!
Nici nu stii ce te asteapta, noua ta masina va avea articulatiile distruse sau alte daune mai grave daca alegi aceasta zona. DJ 571 – drum distrus.
sa nu fiti surprinsi de piratii de la podul bei – taxa de smecher 10 lei de persoana plus 25 de lei de masina 🙂 e frumos, pacat ca e locuit.
Recomand si traseul de la Cascada Susara, mai usor si fara masini.
Am fost cu copiii acum 3 ani ( copii de 9 si 11 ani ) si am parcat la strada masina. Am mers pe jos de ni s-a urat , ne-am luptat cu cainii din curtile oamneilor, peste 10 km dus-intors. Pentru mine a fost o experienta neplacuta. Se intra cu masina pana la podul de lemn – noroc ca e rupt si cu trepte, altfel .. cine stie, pe drumul forestier aproape ca se urcau peste mine si copii , am fost de nspe ori prafuiti din cap pana in picioare de cate un vitezoman si pe drumul Ala de caruta.
Am inceput sa caut locuri in care sa nu existe drum nici macar forester, telecabina, nimic. Nu mai suport oamenii ingramadati , masini ingramadite parcate pana in gura obiectivului.
Am fost la Balea cascada si Balea lac , o tiganie si o mizerie lasata in jur … absolut incredibila.
Sa facem poze, sa punem pe Instagram, sa urcam repede, sa vedem si … si .. si .. pe repede innainte, fara sa iti iei timp sa respiri, sa stai in liniste , sa “ gusti “ natura si dincolo de ecranul telefonului.
Daca mergi in zona, iti recomand Casa la Moara din gradina. Ii gasesti pe Instagram sau booking. Oameni mai faini eu nu am intalnit si cazarea este mai mult decat decenta. Au fost partea minunata din vacanta noastra .
Facut canyoning pe o portiune din cheile Nerei acum cativa ani. Absolut senzational! Mi-a placut zona maxim. La fel de mult m-am intristat cand, la plecare, am trecut prin Baile Herculane si am vazut cat de frumoasa fusese doar din ceea ce mai ramasese…
Imi pare rau ca Bucurestiul e asa departe de cheile Nerei si nu avem cum da cate o fuga pana acolo in weekend. Tare as merge acolo in loc de alte zone pe unde merge toata lumea.