Am intrat în Varșovia prin ceva cartier mărginaș cum ar fi Militari pentru București. Ocazie cu care mi-am dat seama cât de mult contează prima impresie, aia pe care ți-o faci când ajungi într-un loc în care n-ai mai călcat vreodată.
Prieteni, mi-a picat fața când am văzut cât e de curat. Am intrat în cartierul ăla, am mers câțiva kilometri în linie dreaptă (de-aia am și făcut analogia cu Militari) și efectiv n-am văzut un gunoi pe jos.
Doamne ferește, oare ce gândesc străinii care intră pentru prima oară în București și văd mizeria de peste tot, indiferent prin ce parte ar intra. Poate doar dacă vii dinspre Otopeni, în rest e jale.
La un moment dat mă rugam să apară măcar un pet sau un muc de țigară. N-au apărut.
Dacă credeți că exagerez, vă înșelați, n-aș avea de ce s-o fac, nu e ca și cum sunt mamăl și tatăl polonezilor.
Cred că e a doua cea mai curată capitală pe care am văzut-o, prima fiind Oslo.
Da, în centru mai vezi mizerie pe jos, ambalaje, mucuri de țigări, chestii (nu și peturi). Unde e densitate mare de populație pe metru pătrat, nu se poate să nu mai apară și gunoaie. Dar în zonele care sunt afară din zona centrală este atât de curat că e imposibil să nu te apuce ciuda aia mare: „cum kkt de la ăștia se poate?”.
Capacul mi l-au pus cu niște toalete publice. Știți cașcarabetele alea de plastic care mai sunt și la noi prin parcuri și pe la concerte? Hai că trebuie să le știți, dacă ai intrat o singură dată în una din aia, vara, n-o să-ți mai poți șterge în veci amintirea aia din creier.
Pe scurt, put de-ți mută nasul. Eu când mai intram în Herăstrău în așa ceva îmi țineam respirația încă dinainte să deschid ușa. Mai respiram din nou doar când mă vedeam din nou afară.
În niște cașcarabete din astea am intrat, în Grădinile Saxone. N-aș fi vrut, dar făceam rău pe mine și-am zis fie ce-o fi. Doar că de data asta am uitat să-mi țin respirația. Efectiv mi-a dat daună totală când am simțit doar miros de odorizant.
Vă dau cuvântul meu că m-am uitat în veceu să văd dacă nu cumva sunt primul utilizator și de-aia nu pute nimic. Nici pomeneală, hârdăul era aproape plin. Băi, voi înțelegeți ce zic eu aici? Ați intrat vreodată în vreo cabină din aia de la noi? Simți c-o să mori acolo de putoare și de scârbă. Oare la polonezii ăștia de ce nu era așa?
În rest, nu prea am ce să vă povestesc despre Varșovia, un loc în care am stat doar 36 de ore.
Cu siguranță nu e tipul de oraș în care să te duci pentru vizitat (cum e Praga, de exemplu). Mi-ați zis mai mulți de pe aici că Varșovia nu e oraș turistic, dar am vrut eu musai să ajung și-aici. Acum îmi pare rău, cred că eram mai fericit dacă alegeam Wrocław. De fapt, nu-mi pare rău, măcar știu de ce n-o să-l mai pun vreodată pe listă.
Să nu înțelegeți că e un loc urât, dar dacă dați un search pe google după „obiective turistice Varșovia”, o să vă lămuriți imediat ce-am vrut să spun. Sunt aceleași 5-6 chestii pe care le recomandă toate site-urile și pe care le știu deja pe din afară.
În plus, dacă ieși din zona centrală, arhitectura este cea pe care o știm cu toții, inconfundabilele blocuri comuniste care arată de parcă au avut același arhitect în toate țările din est.
Cam atât. V-am făcut un video care să vă dea măcar un pic de flavour de Varșovia.
iar ne-ai făcut de rușine! păi, se poate să n-ai la tine un muc dă țigare, un ambalaj de la covridogu’ de la Circle K, ceva, acolo, să țîpi pă gios…? o brișcă, să scrijălești un copac „ai uaz hie”…?
bine c-ai plecat repede, măcar
Comentariu beton!43
Aveam chiar și peturi goale la mine. Dacă aruncam unul pe geam cred că se oprea Pământul în loc.
aha, deci pe lîngă lipsă de patriotism trecem la caracterizare și rea-voință; colectivul te așteptă pentru vot de blam!
P.S. ț-am zîs io c-o să fredonezi „de ce la ei se poate?”
P.P.S. între timp, în Românistan Dl. Goe strikes again:
„Bună ziua!
Doresc să vă anunț că, anul acesta, am decis ca fiecare copil din clasa noastră să primească o coroniță. Diplomele vor fi diferite pentru a reflecta realizările fiecăruia. Toți elevii au muncit și au făcut progrese semnificative, fiecare în felul său unic.
Observând evoluția copiilor, am remarcat că fiecare dintre ei excelează la anumite materii sau activități. Chiar dacă unii au muncit mai mult, iar alții mai puțin, toți au demonstrat dedicare și au depus eforturi considerabile.
Consider că este important să recunoaștem și să celebrăm eforturile și realizările tuturor copiilor, încurajându-i să își dezvolte punctele forte și să continue să învețe și să crească. Sper că această decizie va fi primită cu bucurie și apreciere de către toată lumea.
Vă mulțumesc pentru sprijinul și înțelegerea dumneavoastră.”
Comentariu beton!28
Doamne fereșțe!
Aideplm.
„Mediocrity is now celebrated.” 🤷♂️
Comentariu beton!20
Costică, să fie bine, să nu fie rău. Să fie toți mulțumiți și nediscriminați🤦♀️🤦♀️🤦♀️ Să se creadă deștepți (sau să îi creadă părinții) și să se întrebe mai târziu ce naiba nu merge în viața lor,că de deștepți sunt deștepți 🤦♀️
Comentariu beton!22
Autobuzul ăla mi-a deblocat niște amintiri. E fix „Cartoafa” de la Casa pionierilor, cu care făceam excursii prin țară, doar că a noastră era, cum altfel, alb cu roșu.
Comentariu beton!14
Era închiriat de niște nemțălăi care se plimbau cu el.
Cred că e o Skoda de felul ei? Modelul 706?
@Atti
Ăla-i !
Pă roșu îmi amintesc să-l fi văzut cel mai des.
Pare un pic mai frumusel decat Bucuresti. Asta doar ce vad din video. Si in centru are influente de arhitectura din orasele germane.
Ca e curat, asta e un punct in plus pentru orice oras.
Comentariu beton!13
E mai frumos București însă, dar mai neîngrijit, aici e diferența. Autorul nu spune și de ce nu e atât de interesant, a fost ras de naziști în proporție de 85% în timp ce părăseau orașul, pentru care polonezii, inclusiv civili, s-au bătut metru cu metru. Centrul istoric a fost refăcut din ruine, nu mai era aproape nimic acolo. Eu am fost anul trecut și am vizitat și ceva muzee, inclusiv cel al orașului.
Cladirea aia care seamana cu Casa Scanteii, si pe care polonezii o urasc, fiind construita de rusi dupa modelul celei din Moscova, e cel mai intortocheat centru de congres de pe unde-am umblat. Tin minte ca sa ajung la nu stiu ce sala dintr-un corp trebuia sa urc in corpul principal la un etaj superior, sa trec in celalalt si apoi sa cobor.
In Varsovia am avut cel mai bun mic dejun la un hotel de trei stele, roteau felurile la 3-4 zile si doar in prima dimineata am mancat continental, in rest numai gatit, budinci calde, salate diverse, foarte bun.
Tin minte varietatile lor de paine neagra, foarte buna, si apa minerala, chiar si aia plata, tot avea ceva bule si gust deosebit.
Comentariu beton!17
Poate ajută dacă lași numele hotelului.
Eu mă mai uit peste acest minunat blog de travel😊. Mai dau un search după „Varșovia” (să zicem) și văd pe unde s-au plimbat dl V & friends☺️
A trebuit sa fac ceva sapaturi, ca era 2009. E posibil sa fie Gromada
https://www.gromada.pl/
După ce-am văzut Pianistul, filmul, am înţeles, că nu prea mai ştiam, că au reconstruit totul după război, de nevoie. Şi modelul era doar comunist. Ce să facă şi ei? Ieftin şi bun că de frumos nu mai era nevoie.
Comentariu beton!18
Arată fain, curat. Mie-mi place. Îmi place că au și clădiri-n stil habsburgic, deci nu-i rău deloc.
Iar telefonu’ cu disc e bestial, mai ales că-i funcțional (cred).
Comentariu beton!15
Ti-am zis ca Varsovia se vede cel mai bine din masina, pe directia N-S, cu conditia sa nu scazi sub viteza a 3a. 😄
Toate capitalele fost comuniste au peisaje de-astea. Doar ca celorlalte le-au ramas si centrul vechi si toate cladirile de patrimoniu intacte in vreme ce varsoviei i-a fost fatala fratia ruso-germana intru distrugere.
Autobuzul ala mi-a trezit amintiri din copilarie. Asa erau majoritatea autobuzelor din Bucuresti pe vremea copilariei mele (si mai erau tramvaiele cu un singur far in fata, ciclopic si tot in fata, jos, cu un gratar masiv de lemn.
Alea sunt autobuze Skoda. In Bucuresti alea de ITB erau rosii si inauntru, pe ultimii 2m pana in dreptul soferului era un sarcofag imens in mijlocul autobuzului sub care se acundea motorul. Si dupa ce asteptam in frig in statie la -10 -15⁰C de-mi inghetau mucii si daca nu era prea aglomerat, soferul ma lasa sa stau pe sarcofagul ala care era foarte cald si sub care mormaia placut motorul in vreme ce afara era zapada pana la genunchi si ningea viscolit.
Statia lui 133, calarasilor colt cu calea vitan, cca 1975-1976.
Comentariu beton!37
In primele minute apare o cladire de-am crezut ca e casa presei de la noi, doar ca filmata mai pe lung. O fi fost acelasi arhitect?
Altfel, bine ca am taiat de pe lista Varsovia, raman cu Cracovia despre care am auzit prea multe lucruri frumoase.
Dă un search pe google după „istorie casa presei libere”
Universitatea Lomonosov e inspiratia, si la ei si la noi.
Autobuzul mi-a stârnit amintiri 😊 deh, și eu sunt veche, curățenia wow și zonele verzi ( cam puține parcă) da, se poate la alții.
Călătorie plăcută în continuare!
Cum făcea supapa aia de refulare cînd frîna? Într-un mare fel. Le vedeam prin București sau pe litoral, anii ’70.
Eu am crezut că sunt cel mai bătrân care comentează pe aici 🙂
Auzi, io am prins autobuzele alea prin anii 70… pfff.
A întrebat cineva de bătrâni ?
Prezent !
În ’69 prima dată pe litoral la noi. Deși aveam doar 6 ani țin minte acele autobuze, culoarea lor și torsul motorului.
Băi, gata cu nostalgia !
wroclaw chiar e un oras super de vizitat mi-as dori sa ajung iar in Polonia
Pai daca Varsovia nu e turistic atunci bucuresti nu stiu ce poate fi. Am fost de minim 10 ori deoarece am locuit multi ani in Gdansk si mereu era plin de turisti. Observ si in București turisti, si ma gandesc cum naiba si de ce au ajuns tocmai aici, fiindcă efectiv nu ai ce vedea și totul arata distrus
Mă doare sufletu’ de câte ori văd şi eu că la alții se poate sau e mai bine. Fără invidie, doar cu amărăciune. Ce să mai vorbim, că e suficient să ne gândim la Sofia, frate! Aici, la doi paşi! Sofia e mai curată, mai îngrijită şi mai aerisită decât Bucureştiul, şi o spun ca una care iubeşte Bucureştiul cu patimă.
Abia aştept să văd şi eu Polonia, e bine că ai zis de Varşovia, ne va ajuta la itinerar. Drum bun şi take care!
@Saragea hai să nu exagerăm. Bucureștiul are destule muzee frumoase pentru cei interesați de istorie și artă, are Centrul Vechi pentru cei care vor distracție și i-au mai rămas câteva zone interesante pentru cei pasionați de arhitectură (de exemplu Bulevardul Dacia, partea spre Mihai Eminescu, cu clădirile acelea superbe care sunt azi sedii de ambasade, ori cartierul Domenii cu acele case de la începutul secolului XX construite pentru clasa de mijloc etc).
E un oraș desfigurat din păcate de ororile comuniste, măcinat de mizerie și de indiferența locuitorilor săi. Dar are destule lucruri frumoase, mai ales dacă știi și vrei să le cauți.
Comentariu beton!11
Habarnam la ce oră ai filmat dar bănuiesc că era ceva interval 11-14 pm. Pe mine m-a surprins cât de puțini oameni sunt oraș la orele alea. Nu știu cum este la alții prin orașe dar am văzut la mine în zonă, oraș mic, ce pline erau terasele de tineri undeva pe la 20-30 de ani pe la ora 12 și nu, nu este oraș turistic să zic că erau turiști care sorbeau un suc sau o șaorma la ora aia. Pur și simplu sunt localnici.
N-ai idee de câte ori mă gândesc la asta. Am fost în mall luni lq prânz și erau câțiva oameni. Păi în București geme mall-ul de lume în timpul săptămânii la prânz. Nu știu, mă gândesc că ăștia or munci și de-aia… 🤷♂️
Lasă mall-ul pentru că, cel puțin la noi, avem decît unu pă județ. E normal să fie aglomerat la orice oră. Io vorbesc de orașe cu 15000 de locuitori unde constructorii plâng cu salarii de 3-4000 de lei în mână și nu le vine nimeni și unde sunt pline terasele de tineri care pierd timpul cu o cola 2-3 ore la povești.
Am avut coleg tinerel, 21 de ani. Muncitor de felul lui și tot am tras de el să-l învăț chestii măcar să învețe baza unei meserii să facă un curs după aia. La un moment dat mi-a mărturisit că nu-l mulțumește salariul de 4500 de lei și că din Iulie merge la cules mere în Italia. Și-a făcut el un calcul că 8 euro pe oră e mai bine decât să învețe o meserie care în timp ar putea să-i aducă 20 de euro pe oră în portofel peste niște ani.
Mi-a plăcut ce am văzut.
Să ai parte de vreme bună, să poți face și alte poze/filmulețe!
Și să nu te mai supere piciorul!
Între timp am făcut gripă. E ok.
Bravo, mi-ai filmat si biroul 🙂
Gdansk si Wroclaw sunt mult peste Varsovia.
Dar mie imi place si Varsovia. E confortabil de trait aici, daca exceptam vremea.
Biroul tău e în zgârie-norii ăia din centru?
Da
Te astept in Wroclaw any time 😀 da, este mult peste Varsovia si nu chiar asa turistic. E un balance acceptabil si pentru localnici si pentru turisti, foarte cultural, mancare buna din toate colturile lumii (mai putin romaneasca 🤣)
Văd că ai fost doar pe străzile centrale, ratând chestii precum parcurile uriașe (Parcul Wilanow – Versailles-ul Poloniei, Parcul si Palatul Lazienki, Grădina şi Palatul Krasińksi), că tot spunea cineva mai sus că au cam puțină verdeață 🙂
Apoi ai mai ratat Hala Koszyki sau Nocny Market – o piață de noapte cu street food, Cafeneaua E. Wedel (funcțională din 1851, promovând brandul național polonez de dulciuri), Palatul Ostrogski și băncile muzicale interactive din tot orașul, Gradina Suspendată de pe acoperișul Bibliotecii Universitare, Centrul Educațional Copernicus (ai trecut pe aproape), clădirea din Kanonia 20 cu cea mai îngustă fațadă din lume… și mă opresc, că aș putea enumera destule obiective care nu-s neapărat de găsit prin ghidurile tradiționale. În rest, sunt păreri personale.
Salutări din Lublin!
Am stat 36 de ore în Varșovia. În mare parte dintre ele a plouat. În altă mare parte, am zăcut eu cu febră. Eu zic c-am văzut chiar prea mult în condițiile astea.
P.S. Am văzut Palatul Ostrogski și băncile cântatoare. Nu le-am filmat.
.
@MV: insanatosire grabnica! Nu de alta, dar a inceput campionatul 🙂 Germania a invins Scotia cu 5-1, foarte plictisitor meciul.
Ai facut Un rezumat perfect al Varsoviei!
Nouă ne-a plăcut mult și Varșovia și ne-am dori să-l mai vedem o dată. L-am recomanda și altora să-l vadă.
Bine, nu se compară cu Gdansk, dar să zici că ”e o capitală foarte curată și cam atât” mi se pare cam puțin – sau poate n-ați ajuns voi în zona frumoasă a Varșoviei.
Ți-a fost lene să te uiți la video, este?
Dacă ați fi văzut acea fenomenală fotografie făcută la finalul celui de al doilea război mondial de pe ruina Catedralei Sfânta Cruce (care apare în toată măreţia ei în filmuleț și care era doar un munte de moloz), poză în care, de jur împrejur, TOT orașul este la rândul lui, până la orizont o masă de moloz…
Și dacă ați fi aflat că centrul istoric al orașului (care apare și el în filmare, în jurul Palatului Regal), a fost reconstruit de la zero după cele peste 30 de tablouri ale lui Canaletto, poate nu v-ați fi grăbit în aprecieri…
Apropo de Grădinile Saxone, acolo era și un superb palat, din care mai există azi câteva coloane lăsate ca mărturie. Acum câțiva ani, întâmplător, am găsit un comentariu referitor la acest palat, pe un site în care niște polonezi acuzau guvernul că pentru o stație de metrou s-au găsit bani, dar pentru reconstrucția Palatului Saski, nu !!! Acesta este de fapt spiritul polonez.
Cei care, ca și mine, ați văzut splendorile marelui pictor italian, când veți ajunge în centrul istoric reconstruit al capitalei polone, veți simți poate același sentiment: să vă aplecați și să sărutați acel pământ binecuvântat.
Varșovia (nu am vizitat-o)am inteles ca are câteva clădiri istorice în centru (multe refăcute după ce au fost distruse în raxboi) si.multe cartiere noi stil arhitectural comunist,plus „Casa Scanteii” din centru
Varșovia a fost distrusă aproape total în război! De aceea nu ai ce vedea deosebit!
Dar in mare parte refacut! De aia ai ce vizita! Plus cateva muzee, Chopin fiind The Best! Dar…trebuie sa vrei sa vezi ceva.
Sigur ai fost in Varsovia? Si sigur l-ai vizitat? Nu se pare!
E mai frumos București însă, dar mai neîngrijit, aici e diferența. Autorul nu spune și de ce nu e atât de interesant, a fost ras de naziști în proporție de 85% în timp ce părăseau orașul, pentru care polonezii, inclusiv civili, s-au bătut metru cu metru. Centrul istoric a fost refăcut din ruine, nu mai era aproape nimic acolo. Eu am fost anul trecut și am vizitat și ceva muzee, inclusiv cel al orașului.
Daca nu esti rau intentionat-Varsovia a fost aproape total distrusa de Nemti si Rusi- nu cred ca ai vazut orasul ,cum trebuie. Centrul vechi cu Palatul Regal, muzee :Copernic , Chopin(aici poti sta o zi intreaga, evident daca nu doresti doar bere si alte alea), catedrale si f.f.multa istorie,trista in mare parte.Apoi simbioza de modernism cu „sovietsm”si comunism, dupa mine bine rezolvata-vezi Varsovia Central-etc.Strazi curate, transport civilizat. Si nu in ultimul rand, f. multi oameni cu care te poti intelege in ROM sau POL Engleza!Conteaza!