Articol scris de Iulia.
…
Ca tăt cetățeanul antreprenor, auzind de noua invenție a mirobolantei noastre guvernări, pe numele ei „e-factura” (al invenției, nu al guvernării, da?), ne-am apucat și noi să facem pașii necesari pentru a ne conforma cerințelor legale.
Pentru cei care habar nu au ce naiba e cu e-factura asta, că nu-i interesează și nu-i afectează (ferice de voi!), scurt rezumat: e o preaminunată platformă inventată de mândra noastră guvernare, unde toate firmele sunt obligate să înregistreze toate facturile pe care le emit. Dacă nu le înregistrezi în e-factura, nu le poți prinde în contabilitate și se cheamă că faci evaziune.
În plus, nu numai că trebuie să înregistrezi facturile pe care le emiți tu însuți, ci trebuie să verifici și fiecare factură pe care o primești de fiecare dată când cumperi ceva, să te asiguri că cel de la care ai cumpărat a înregistrat-o în e-factura, că altfel nu o poți prinde în conta. Practic, facem poliție economică unii cu alții, pe timpul, banii și nervii noștri.
Și pentru a putea face toate aceste treburi, ai nevoie de instrumentul digital numit semnătură electronică, despre care o să vă povestesc mai jos.
Gata explicația.
Pentru că, așa cum am mai spus în repetate rânduri, noi cam trăim sub o piatră, până acum nu am deținut semnătură digitală, că dacă n-am avut nevoie musai, nu ne-am agitat.
Așa că ne-am pus să procurăm, că acu avem nevoie. Nu știu dacă știți (probabil că știți, că majoritatea sunteți mai bine informați decât mine), dar în toată țărișoara noastră mândră nu-s decât vreo 3 sau 4 firme care au dreptul să vândă acest minunat instrument denumit semnătură electronică.
Evident, ca tot omu’ care nu știe mai nimic pe temă, am întrebat persoana care mi-a fost cel mai la îndemână și în care am încredere: contabila. Ia zi, soro, matale de la care firmă ai? E ok, ești mulțumită?
A, am mai întrebat-o și pe mama, că știam că ei au la birou de ceva vreme. Mama mi-a zis că nu-i recomandă pe ăia cu care lucrează ei, că-s cam scumpi și cu fițe, dar mna, nu prea au de ales că este firma recomandată de autoritatea de conducere a breslei lor, deci aia e, înghit gălușca.
În schimb, contabila mi-a spus că ea e mulțumită de cei cu care lucrează ea, că lucrează cu ei deja de câțiva ani și până acum e totul în regulă.
Așa că, după ultima vizită la ea – care s-a petrecut la început de ianuarie, când i-am dus actele pe decembrie – am venit frumușel acasă, m-am plasat la calculator și am deschis marele internet, chitită pe achiziționarea acestei minuni a tehnicii moderne.
Google – nume firmă – pagină. Booon. Acu, în capul meu ăsta sec, ori poate în naivitatea uneori tâmpită care mă caracterizează, eu îmi imaginam că procesul ar trebui să fie ceva de genul: îmi fac un cont online la oamenii ăia, achiziționez instrumentul respectiv pe sistemul „Plasează în coș” -> „Finalizează comanda” -> „Plată” -> „Sănătate la rude, vă pupăm pe portofel și v-anunță curierul când sosește treaba”.
Aici mai fac o paranteză scurtă pentru cine nu știe cum funcționează treaba asta cu semnătura electronică: practic, nu dai cu deștu pe ecran, ca la telefon ori tabletă, ci primești un mic dispozitiv, token pe numele lui.
De fiecare dată când trebuie să semnezi electronic ceva, îndeși divaisu-n calculator, pornești aplicația lu divaisu și dai niscai clicuri p-acolo și gata, ai semnat electronic.
Revenind. Deci eu îmi imaginam că lucrurile ar trebui să funcționeze în linii mari cam cum vă descriam cu 2 paragrafe mai sus.
Ete na, ți-ai găsit! Băi fraților, vă jur că singurul lucru pe care nu ni l-au cerut oamenii ăia a fost dosarul cu șină!!!
Mdeci – am creat cont pe site. Am primit mail de validare a contului. Am parcurs pașii pentru plasarea comenzii. Am primit mail de confirmare a comenzii. Apoi am mai primit un mail cu factura proforma. Apoi am mai primit un mail cu 758 de atașamente, care, țineți-vă bine, trebuiau toate printate, semnate pă hârtie, cu pixu, și trimise prin curier la ei la sediu. În dublu exemplar. Documentele, nu curierul.
Am printat de-am consumat juma de cartuș de imprimantă ș-un sfert de top de hârtie, a semnat onor Fritz de-a făcut scurtă la mână (că el deține mândra calitate de administrator), apoi a trebuit să meargă special până la prima papetărie, să cumpere plicuri. Că dea dracii dacă aveam noi vreo urmă de plic prin casă.
Am îndesat tot vraful de hârțoage – inclusiv copie după buletin, semnată „conform cu originalul”, poză față și profil, numărul de la pantof și amprentele de la 2 degete, tot tacâmul, nu așa! – în plic, am făcut comandă la curier, am expediat prețiosul plic.
Am plătit și factura, am primit un mail de confirmare a plății, apoi încă unul cu factura fiscală. Ș-apoi pauză.
După câteva zile, am primit mail că au primit documentele. Alte câteva zile mai târziu am primit mail cu confirmarea că documentele-s bune și că ne anunță când ne vor expedia tokenul.
Acu vreo 3 zile am primit mail că au emis certificatul de semnătură digitală pe care l-am solicitat, semnat, ștampilat, sigilat cu scuipat și plătit.
Acum aștept cu nerăbdare mailul în care ne vor anunța – dacă s-or alinia planetele – că ne și expediază magicul dispozitiv.
Una peste alta, au trecut cam 3 săptămâni de când am început tot procesul și încă nu ne apropiem de final. Pentru că după ce vom primi mirificul dispozitiv, va urma distracția cu înrolarea la ANAF. De care, slavă cerului, se va ocupa contabila.
E, eu fac aici haz de necaz, dar treaba nasoală știți care e? Că până nu terminăm cu tot circul ăsta, eu stau și bat mărunt din buze, pentru că nu pot factura. Că legea prevede că sunt obligată să înregistrez orice factură fiscală emisă în termen de 5 zile în sistemul e-factura.
Ori, neavând semnătura electronică, ciuciu e-factura. Dacă nu pot factura, clienții își freacă mulțumiți mânuțele, că nu au cum să-mi plătească. Iar eu mă uit cu atenție și îngrijorare în conturi și sper să nu înceapă să bată vântul p-acolo înainte să terminăm cu toate procedurile.
Am fost tâmpită că m-am apucat atât de târziu de tot circul ăsta? Am. Dar vă zic sincer, în capul meu treburile urmau să funcționeze mega rapid și civilizat, pe net, că pana mea – digitalizare, nu?
Ce rahat am avut în bostan de mi-am putut închipui una ca asta, nu știu. Așa că acu stau și rabd. Dar măcar sunt mulțumită, că dacă ne cere la ANAF dosar cu șină, am cumpărat, să fie.
Inteleg ca trebuie verificare si aleaalea pentru a elimina posibilitatea de frauda. Atrag respectuos atentia ca sintem in 2024 si ca poti deschide cont si imprumuta bani pe baza de mutra prezentata la ecranul smartfonului. Cu acelasi respect tin sa mentionez ca Romania e foarte bine cotata reputational la segmentul IT. De aia ma timpeste ideea de dosar cu sina cind vrei sa te digitalizezi. Iar faptul ca sint agreate doar 4 firme e o alta mirsavie. Parerea mea.
Comentariu beton!20
Și mie îmi dă cu virgulă faptul că pentru a obține o semnătură electronică trebuie să te adresezi unuia dintre cei 6 furnizori acreditați de Autoritatea pentru Digitalizarea României:
AlfaTrust Certification
CERTSIGN
Serviciul de Telecomunicații Speciale
CENTRUL DE CALCUL
DigiSign
Trans Sped
Opa, sunt 6 deci, nu 4 cum știam eu. Bogăție de alegeri, ce mai… 🙄
Da, sunt 6, da cine vrea semnătura de la STS?
Comentariu beton!15
Firmele securistilor. La CERTSIGN le-am cerut o data niste chei pt un proiect. Doreau 30 de euro pe o „”cheie”ce reprezenta un sir de unic si random de 30 de caractere. Si erau vorba de aprox 10000 de chei si nici vorba de reducere ! Vroiau 300000 de euro pe un proiect de liceu.
Serviciul de Telecomunicații Speciale emite certificate pentru angajații instituțiilor de stat și pot fi folosite doar în interes de serviciu.
Nu era doar perioada de antrenament până în aprilie, adică până atunci poți factura fără probleme și fără e factura lor, cel puțin eu așa am înțeles .
Mda, nu știu exact, informațiile sunt contradictorii. Teoretic până în iunie parcă am înțeles că se mai pot emite „pe stil vechi”, dar pe de altă parte, depinde și de client dacă îți acceptă factura sau nu, dacă nu e emisă prin efactura.
Pana in aprilie nu primesti amenda.
Pana la 01.04.2024 toate facturile de clienti pot fi emise si trimise in format clasic (fara sa fie incarcate in e-factura si, evident, fara sa se aplice amenzi, etc.). Dupa acea data, da, nu mai pot fi considerate eligibile dpdv fiscal, daca nu sunt incarcate acolo in acel termen de maxim 5 zile de la emitere. Basca amenzi si tot tacanul.
Pana la 01.07.2024 este fix aceeasi poveste si cu facturile de furnizori, ca si la clienti. La fel, dupa data respectiva facturile primite, daca nu sunt descarcate din e-factura, nu sunt considerate deductibile, plus amenzi si tot tacamul.
Mai mult, de la 01.07.2024 vor fi considerate facturi originale (clienti/furnizori) doar cele care trec prin e-factura. In cazul unui control, doar acelea sunt acceptate.
Atentie! Atat facturile de clienti, cat si cele de furnizori din e-factura trebuie arhivate electronic pentru 5 ani, cu tot cu alaiul de fisiere generate de inregistrarea/descarcarea din e-factura, mai ales ca pe serverele ANAF toate acestea nu vor sta mai mult de 60 zile, iar cine nu face asta, pac, amenda.
Pe scurt! La depunerea dosarului de pensie, îmi cere sa demonstrez CAND mi-am schimbat numele. Asta, fiind la prima căsătorie, încheiată in ´87 si terminata in ´91. După divorț, am păstrat numele. Asta, in condițiile in care, pe Certificatul de Naștere am un CNP si pe buletin am același CNP, da?
Tot pentru dosarul de pensie, nemții nu se mulțumesc cu diploma de absolvire a facultății. Îmi cerură copie după diploma de bacalaureat. Cei mai de vârsta mea așa știu ca, in ´80, diploma aia era cat o fata de perna. Adică, 33/30 cm. Boala nu încape in imprimanta, normal, ca e total agabaritica.
Concluzie: welcome in club!
Comentariu beton!25
Asta mi se pare și mie genial – locurile în care îți cere diploma de facultate, dar și pe aia de bac. Pana mea, dacă am terminat facultatea, e oarecum la mintea cocoșului că am dat și bacul, nu? 😐
Comentariu beton!24
@Iulia, nu neaparat! S-au mai văzut cazuri de diplome cumparate te-miri-cum fără sa fi absolvit liceul. So…
Ca să pot să-mi fac cont online pe site’ul CNPP să văd și eu contribuțiile lunare la pensie, a trebuit să mă înregistrez pe site, mi-au trimis o hârtie pe email care trebuia printată și semnată.
Cu această hârtie te duci frumușel la Casa de Pensii și pe baza ei și a unui acord pt prelucrarea datelor (ceva cu GDPR) îți trimit un nou email cu ajutorul căruia intri în cont.
Noroc că acolo nu am stat deloc, fătucă de la ghișeu doar a luat hârtiile, a pus un nr de înregistrare și m-a rugat să verific dacă am primit emailul și mi-a zis „când ajungeți acasă vă setați o parolă și gata” 😁😁😁
Acum sunt fericita posesoare a contribuțiilor lunar virate la pensie 🙂
Comentariu beton!18
Povestea cu diploma de bac are niște antecedente.
Răposata maică-mea, liceu terminat în 1959, diploma de bac aferentă. Termină facultatea în 64, repartiție guvernamentală, tot tacâmul, nimeni nu-i cere nicăieri în România socialistă altceva decât diploma de facultate. Și aceea, o singură copie, bătută la mașină (de, tovarășii se fereau de xerox mai rău ca de dușmanul de clasă, dacă îi venea cuiva ideea să multiplice samizdat-uri?) și legalizată, păstrată la secretariatul locului de muncă.
Fast forward, încep eu marile studii la Politehnică în 87, prin octombrie mă trezesc pe nepusă masă cu mama. Ce mai faci? Cum e mâncarea la cantină? de care gândaci ai ai cameră? Roșii sau negri? În fine, după ce ne bucurăm că nu ne văzusem de 3 săptămâni, întreb: s-a întâmplat ceva? Nu, nimic, doar că trebuie să mă duc la fosta adresă din București. Aha, zic eu, (acolo locuise bunică-mea, mutată deja de ceva ani la cele veșnice), vrei să-l mai vezi pe nea Cutare (ultimul soț, la vremea aceea încă supraviețuitor). Păi, zice ea, și asta, dar mă duc să-mi recuperez diploma de bac. What? Păi, uite că ăștia fac niște verificări, cică s-ar fi găsit oameni cu diplome false, cu care s-au dus apoi pe la facultăți, le-au și terminat etc.
Pe scurt, debarcăm din tramvaiul 6 undeva pe lângă uzinele Grivița, sus la ultimul etaj nenea era acasă. Omul ne primește bucuros, dar mirat și el (n-avea telefon), îi explicăm ce și cum, maică-mea se duce la șifonierul de zestre din sufragerie și scoate de acolo o cutie de lemn, pirogravată în Basarabia interbelică. În cutie, faimoasa diplomă, cu poza de domnișoară a mamei, în nuanțe de gri-albăstrui.
Atunci am realizat paradoxul. Într-un regim care te spiona și te urmărea în fel și chip, chestia cu diplomele era ceva cu totul secundar. Important era să fii un cetățean de nădejde, să asculți partidul și nu Europa Liberă, și să te conformezi. Valabilitatea studiilor? Ei, tovarăși, știți, se poate ajunge și academician doctor inginer, fără ca, vorba bancului, să ai un zbenghi în frunte…
Comentariu beton!27
Pierrine, adica sa dovedesc ca sunt nevinovat,nu?
@Ruxandra: welcome TO the club, not IN. 😎
să știi, @JT, că cu engleza mea de litîl leicî, am avut și io pornirea s-o corectez (salutări lu’ OCDu’!) pe @Ruxandra; da’ n-aș fi avut dreptate; bicoz ză clab iz ă șithol, IN iz mor zăn aproprieit…
@JT, @Costică, probabil așa se zice in jermănească, nu fiți răi😘
Eu am obținut semnătura electronică într-o săptămână, totul online, iar token-ul a fost expediat prin curier.
În schimb, aștept și acum după o mare bancă să-mi aprobe un cont pentru o asociație înființată în octombrie 2023.
Te invidiez profund. Între timp ne-a sosit și nouă tokenul. Prin curier, e adevărat.
Dacă nu v-a spus contabila, deși ar fi trebuit, până la 31.03.2024 nu se dau amenzi pentru transmiterea cu întârziere a facturilor prin e-factura. Deci puteți emite
și trimite „clasic” facturi, urmând a le încarca în e-factura când primiți semnatura. Atâta timp cât aveți o relație buna cu clienții și vă cred că le veti încărca pâna la 31.03.2024 toata lumea este fericită . Factura de servicii trebuie emisă cel târziu până pe 15 ale lumii următoare prestări!
Comentariu beton!13
ați omis faptul că, încă de anul trecut, pe orice relație B2G nu au voie să achite facturile până nu apar în sistemul e-factura. Nu cred că are careva chef să nu mănânce până după 31,03 pt. că nu încasează. Deci nu amenzile sunt în cazul ăsta marea problemă.
Doamna Iulia din Brașov, semnătura electronică e ceva greu de obținut!
Pentru că e ceva important și nu are toată lumea. Când o să primiți token, o să uitați de plic, imprimare și așteptare!
Rămâne doar satisfacția: am reușit!!!😁
Aștept articol cu token rătăcit/ folosit de Eric la joacă/ ros de câini.
Cred că înlocuirea e ca plecarea în spațiu.
Mă bucur că te-ai întors.🥰
Comentariu beton!26
Chiar așa! Există și token de rezervă ca la mașină? 😀 Sau o iei pe circuitul de reemitere token, pe care îl suspectez ca fiind măcar la fel de rapid ca emiterea? 😀 Caz în care mai bine întorci cana și spui incantația aia a lu’ MV🤭
Nope, dacă îl pierzi sau fwtezi parola sau îl bulești în orice alt mod, o iei de la capăt 🥸
Pentru cei care pierd token-ul, există posibilitatea păstrării cheii private în cloud. Eu, pentru soție, care deține un PFA, am optat pentru acest tip de produs. Se semnează folosind o parolă + un cod primit prin SMS.
Cartea de identitate cu cip ar putea fi folosită ca token, autentificarea fiind făcută chiar de stat, nu de o firmă.
Dar au fost emise vreo 5-6 mii de bucăți și restul așteptăm 2031, când va fi obligatoriu să le emită.
Comentariu beton!15
Buletin cu cip? Ce-ai, te-ai scrântit? Să ne controleze Oculta și reptilienii și dreq mai știe cine?!? 😂
Comentariu beton!16
Dragilor, noi la Belgica avem de mult CI cu cip. Stiu, suntem de mult controlati de oculta. La noi semnatura digitala e la ea acasa. Eu semnez digital de mult cu token cumparat de la Carrefour. Ba chiar pe laptopul de la serviciu nici macar nu tre sa folosesc token-ul. Are nişă speciala pentru introdus CI ca sa poti semna.
Comentariu beton!11
Când mi-am schimbat CI în 2021 am crezut c-o să-mi dea d-ăla fain precum permisul auto, dar nu. Sper ca-n 2031 să mai prind CI-n forma permisului auto, nu să-mi dea unu’-n format A0 desenat cu creioane colorate. 🤣🤣🤣
Salutare
Boss, emiet-ți facturile liniștită și dă-le clienților. Într-adevăr, ai obligația să le bagi în e-factura în termen de 5 zile dar există o excepție, până la 31.03 dacă nu le bagi în e-factura în termen, nu se aplică amenzi.
Până la 31.03 rezolvi tu (sper)
Până la momentul e-factura, cele 3-4 firme erau prea multe, cam șomau, totul se rezolva în 4 zile. Dar …. știi că în România totul ne ia prin surprindere.
Cât despre eficiența sistemului, sunt convins că este o chestiune de timp până va apărea e-evaziunea. Pana mea, mare inginerie!
Cât despre e-factura nu fac reclamă dar vezi că la Banca Transilvania există un program de internet banking numit BTGO care are are integrat modul de e-factura ( prin integratorul FGO)
Dacă ai noroc și te inrolezi cum trebuie poți prinde și un an gratuit pentru mai puțin de 250 de facturi/an
Comentariu beton!11
Am uitat să pun un LE la articol, că l-am scris mai demult, când m-am apucat de toată procedura.
Între timp am rezolvat, dar tot a durat ceva și oricum, ideea rămâne – ceea ce eu credeam că va fi un proces simplu și aproape exclusiv digital, s-a dovedit a fi… Well, nu simplu și digital 😂
Ps: e-vaziunea 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Comentariu beton!13
Îți poate încărca contabila facturile. Cel puțin eu așa am făcut.
În loc ca anaf-ul să-și facă treaba, să găsească evazioniști, ne chinuie pe toți.
Păi normal, de ce să își facă ei treaba, când putem face miliție noi între noi? 🙄
Ce bine că eu nu am treabă cu dintr-astea 😁 Nici nu m-a interesat foarte tare subiectul, dar tare îți mulțumesc Iulia, măcar acum știu și eu cu ce se mănâncă e-factura lu’ pește.
Fericito! 😁
Cunoastem, cunoastem!
Semnatura am, ca ne obliga alta mirobolanta inventie, cumplit mestesug de tampenie si stres fara limite numit SIUI. Sa vezi ce frumos era in primii ani, cand trebuia sa te duci in fiecare an la banca, nu era online. M-am mutat si eu la alta firma, ca mergea chipurile mai bine, si de vreo 6 ani se reinnoieste online pe trei ani odata, macar scapi de chin in ceilalti doi. Dupa aia daca schimbi laptopul trebuie reinstalata.
Da si ce daca am avut-o, cu e-factura a fost alt chin. Iti trebuia document de confirmare de la firma asta cu tokenul, teoretic usor de obtinut, aveau loc dedicat pe site. Numa ca n-a mers si pace pe cele doua laptopuri din dotare, indiferent de browser. Am apelat la ajutor si am obtinut docomentu. Pe urma inregistrarea in ANAF, ca de ce sa fie la persoane fizice, cum ma consideram eu (am invatat in timp, pt contributiile mele sunt PFA, pentru asistenta angajata sunt persoana juridica, ca de ce sa fie simplu ceva in tara asta!). Nope, era la persoane juridice. In afara de docomentu greu de obtinut mai trebuia o arhiva cu boletinu si ceva sa demonstreze ca-s reprezentantul legal al meu SIC! In arhiva am pus un pdf din computer cu scanul cartii de identitate numit CI. Primesc raspuns ca n-am pus copia cartii de identitate. Redenumesc pdf-ul „carte de identitate” si in sfarsit obtin inregistrarea in SPV.
Pentru e-factura mi-am facut contract cu o firma care se ocupa de asta, ca stresul cu SIUI-ul imi ocupa deja toata viata profesionala.
Asa ca ai grija, dupa ce-ti instalezi semnatura, si obtii de la firma documentul de confirmare, sa te inregistrezi la ANAF la persoane juridice!
Ah, da, și înregistrarea la ANAF a fost cu cântec, dar am izbutit.
Și ce-mi mai place mie extra super mult și mi se pare tare frumy e că tre să-mi mai achiziționez și un program de facturare, că mna, de ce să nu mai dau niște parale în plus? 🤯
Alegeri greșite în viață, ce să faci? Pentru a lucra în contabilitate nu trebuia să faci neapărat 6 ani de medicină + rezidențiat!
Mergea și cu 4 de ISE 🤣
E-factura nici macar nu e inventata de guvernul din Ro ci de italieni care sunt recunoscuti ca cei mai mari evazionisti dupa Ro. Asta cu semnatura digitala de la 4 firme mi se pare o jonglerie romaneasca deci se imparte cașcavalul in 4 zări sa nu se supere nimeni. La mine in localitate daca esti firma sau persoana fizica prin contul de banca iti faci un trusted profile tot ce ai nevoie este sa existi si un nr de telefon mobil unde de fiecare data cand semnezi ceva iti trimit un cod prin sms si aia e. Asa semnai declaratia de taxe, actele pt alicatia copiilor ( aici redepui anual in perioada Feb-Mai pentru ei considera ca pot interveni modificari in viata noastra gen te muti fin tara, divorturi etc), confirm concediul medical, imi vizualizez credit scorul, schimbari in pilonul 2 si 3 de pensie, u name it. Orice tine de corespondenta cu diverse institutii publice se dace online si se semneaza digital. La munca la fel dar avem DocuSign ca relatie angajator-angajat nu ni s-a cerut nimic sa ni se faca s-a ocupat angajatorul dar sigur fetele de HR nu au niciun token deci exista metode mai simple.In relatia mea cu furnizorii sa semnam contracte avem tot DocuSign nici eu nici ei nu avem tokenurile vietii, ar fi culmea eu, Head of Function si Senior Vice Prezident sa umblam cu tokenurile in buzunar. Avem semnatura iregisteata are un cod in spate si cand dam click pe sign minune ea apare. Ce a facut Ciolacu mi se pare juma de treaba ca daca vor vrea sa faca evaziuni se vor face stim ca suntem un popor inventiv.Si nu inteleg la tine ce atata graba au trecut doar 3 saptamani … facturezi tu in Q2 ce ai muncit in Ianuarie, esti antreprenor deci esti bogat o luna doua trei nu e un capat de tara daca stai fara incansari 😂😂😂
Da cum dreq, sunt magnată, pot să facturez și la anu ce-am muncit anu ăsta 😂
You have much to learn, young apprentice!
🤣🤣🤣🤣🤣 Indeed, so it seems!
Fix in aceeasi situatie sunt si eu. Ma ocup cu traduceri. Nu am semnatura digitala. Barbatul meu zice ca sigur sunt ultima gaina care nu a emis facturi pe ianuarie.
Sa ma mobilizez zic!
Hai, că se poate! 💪💪💪
Eu am înfrânt între timp, deci dacă am reușit eu, poate oricine!
Si eu ma ocup de traduceri si am inceput sa ma informez de prin noiembrie anul trecut, crezand ca o rezolv rapid (Iulia nu esti singura inocenta de prin cartier). Dupa multe batalii, cand credeam ca mi s-a topit creierul si nu mai intelegeam nimic, am reusit sa emit facturile in e-ma-sa abia in februarie!! Deci cam tot 3 luni m-am agitat!!! Dar imi venea sa inchid naibii pfa-ul vietii si sa raman numa cu pensia din dotare!! Nfineeeee! Noi ne bucuram ca am reusit sa iesim vii din jungla finantelor, finantele ne-o vor trage mereu…de Malineanu!!!
İulia, da’ n-ai zis nimic de preț.. prețul cât e? că poate dincolo era mai ieftin 😁.
glumesc, dar toată povestea prin care treci e ceva de noaptea minții.. bine că n-am de-a face cu așa ceva, că-mi prindeam naiba urechile-n semnăturile lor 🤕.
hai, curaj, mai ai puțin și te digitalizezi!🤗
Comentariu beton!14
Uite, nici nu mai știu – vreo câteva zeci de euro și poți opta pentru 1, 2 sau 3 ani de valabilitate. După care repeți, că mna, tre să mănâncă și gura lor periodic ceva, nu? 😁
Este un bun antrenament pentru când vei ieși la pensie. Aia chiar cer dosar cu șină. Când am fost la minunata instituție și mi-au zis de dosar cu șină ( era în perioada când toate televiziunile dădeau anunțuri de interes public „gata cu dosarul cu șină), deci când mi-au cerut dosar cu șină am ras că de un banc bun. Funcționarul acru mi-a zis că el nu-i plătit sa glumească. Așa că m-am dus la papetăria de alaturi unde am achiziționat dosar cu șină. Am revenit că nu aveam copie de pe CI, papetăria avea copiator, casa de pensii nu. O copie costa 37 de bani. Mi-am promis că dacă mai am de făcut o copie adun monede sa fac suma exactă. Apoi am așteptat. Mult.
Mă consolez cu gândul că nu apuc pensia 🤣🤣🤣
Da certificatul de nastere nu ți l-au cerut la casa de pensii? Asta e cea mai tare treabă. La Galati îl cer, in original și copie
Dacã ai „norocul ” sã ai înmormântare în familie atentie la chitantze ( cele de la gropari ,de la clopotar ,florar si mai stiu eu ce alte chichitze ). Nu de alta da nu vine ajutorul de înnmormântare si la cineva nai deficitar financiar se simte. deci ceva ca si cu …dosarul cu sinã si de asta stiu de la Galati unde m-a prins bãtrânetzea stând la cozi pentru un nr de înregistrare al unui dosar
Mda, eee…hmm…ăăă… Tot o digitalizare, dar mai mică. Mdeh, țară mică, digitalizare puțină.
Cum ziceam mai sus, in Belgia poti sa faci usor un cont digital. Cel putin ca persoana. Ca firma nu stiu, ca nu am. Dar pot sa zic ca lucrez pentru firma de stat fix pe bucatica de cum functioneaza e-invoicing. Apăi, mai in fiecare zi sunt probleme ca nu se transmit facturile cum trebuie sau ca sablonul de transmitere e unul standard si TVA-ul din alte tari ne EU nu se potriveste cu cel din EU🙄. Deci munca pentru toata lumea 😀.
Inteleg ca eram cam printre ultimele natii din partea asta de Europa care nu aveau un sistem e-factura. Ungurii de ex. il au demult, chiar si ucrainenii aflati in razboi il folosesc cu succes de niste anisori.
Cum suntem fix ultima tara dpdv digitalizare din Europa (la capitolul asta BG a trecut pe langa noi ca acceleratu’ prin halta) dificultatile implementarii unui astfel de sistem sunt de asteptat.
Cine a trait in RO stie ca orice schimbare de genul asta inseamna sa te informezi din timp, sa te agilizezi de la tezero ca sa izbandesti pentru ca universul romanesc lucreaza neobosit. Impotriva cetateanului, contribuabil sau nu.
Comentariu beton!11
disclaimăr: e puțin cam lung;
de la doamna mea, tot traducătoare (sper că nu pe mine! 😂), am aflat că se implică și un drum la bancă; n-am înțeles bine de ce, ceva legat de token și de un jurămînt pe sfînta fantomă…? nu m-am implicat tare că dumneaei e i i; păi dacă-i individuală, să se descurce; în plus eu o am pe a mea; problema, zic; și se cheamă, tot impusă de mirobolantul anaf, ta daaaaaa: eeeeeee-transport!
ca să nu faci evaziune și contrabandă, minunatul stat îți cere, înainte ca marfa să părăsească/pătrundă (pe) teritoriul național, să declari: pe unde treci vama, cu ce marfă, greutate specifică, greutate totală, cod vamal la fiecare produs; anaf urmînd să-ți aloce un cod în sistem, iar pe baza acelui cod să poată compara scripticul cu realitatea la un eventual control fizic; ooookeeeei; și ce e dificil aici, veți zice, precum contabilul meu? aveți puțintică răbdare și vă explic cam ce farmacie ar trebui să fac, ca să întocmesc documentația corect; său, io vînd un produs (scule pentru lemn, pentru cine nu știe, trebuie să vă închipuiți niște benzi de oțel, cu lungimi între 6 și 12 metri, lățimi între 100 și 260 milimetri, subțiri de un milimetru și ceva și greutate între 7-8 kg și 45kg; armonic, oțelu’; adică cînd ai desfăcut un pachet de 2-3 buc, dacă nu le manevrezi corespunzător, din mișcarea aia te poți alege cu un bărbierit prima-lux; sau niște tăieturi, pe la mîini, față… cum ți-e norocul!); nou; la ăsta e relativ simplu de calculat greutatea: lungime x lățime x grosime x greutate specifică oțel egal cu ȚÎ kilograme, nu? nu! de ce? pentru că produsul ăsta are niște dinți (care taie efectiv lemnul); care dinți se acoperă cu o carbură, printr-un procedeu de turnare; iar volumul final al carburii, implicit greutatea nu e standard, că nu e orologerie elvețiană; nu e mare lucru o abatere de 0,4 grame/dinte, veți zice; nu, nu e; dar dacă începem să socotim o medie de 250 dinți/produs și între 120-180 produse/transport… se adună; deci singura soluție corectă ar fi cîntărirea fiecărei unități de produs în parte; și ca să fie treaba treabă, transpuneți toată chestia asta pe niște produse uzate, care nu mai au caracteristicile produsului nou (lățimea, aia scade pe măsura folosirii produsului; deci ar trebui să măsor fiecare produs în parte, lucru pe care ar trebui să-l fac în parcarea unde mă întîlnesc cu partenerul străin, să facem schimb de mărfuri; el primește ce am reparat/produs eu, iar eu iau la reparat produse folosite…);
cu titlu de exemplu, penultima dată, cu toată exigența calculelor mele de greutate, ultraoptimistă, am avut o diferență la cîntar de 90kg; deși inspecția vizuală e ușor de făcut, mă întreb cum ar fi să-i vină unuia ideea să-mi verifice piece by piece marfa, că poate se uită ca mine la Narcos? și 90 de kile…
Comentariu beton!17
Dar oare de ce nu emite banca acest token cum e și normal, mai e nevoie de terța parte în problemă pe când banii oricum trec prin bancă!
Duamneee îți mulțumesc că am părăsit țara lui papură vodă 🥳
Și, mai e și gratuit pe aici acel token…
Pentru ca nu e nimic legat de o banca anume. Este o semnatura personala pe care o poti folosi pentru orice documente.
Si dupa cum mentionau numeroase persoane prin comentarii, nu ‘tara lui papura voda’ a inventat-o, ci tarile cu apa calda si abia acum e introdusa si in Romania.
@Reya banca chiar îți emite. Cardul pentru a putea funcționa folosește un certificat de securitate emis de bancă în numele tau. Statul român nu vrea să le recunoască deoarece ar tăia sursa de finanțare bajeților dăștepți conectați politic și securistic la banii noștri
Până acum cine nu emitea facturi o va face si de acum în colo, deci nu-mi dau seama cum elimină ei evaziunea cu e-fractura asta. Eventual îngreunează viața celor care vor sa fie cat de cat corecți … sau poate cu atâta bătaie de cap îi îndeamnă să lucreze la negru ca este mai ușor 😁
Din cate stiu eu se poate obtine semnatura electronica calificata la distanta care este valabila fara token. Cel putin CertSIGN are asa ceva. Fiul meu si-a obtinut o semnatura de acest tip online, el fiind la Londra. S-a identificat cu camera punand CI-ul langa mutra. A platit online si a obtinut semnatura in aceeasi zi. Fara prezenta fizica la ghiseu, dosar cu sina si cozi. Totusi : programul folosit pentru acest tip de semnatura de catre CertSIGN nu este compatibil cu MacOS, ruleaza doar pe Windows; lui i-a trebuit doar pentru semnat ceva acte la ANAF si decat un drum in Romania a preferat sa isi faca semnatura electronica 😀 Nu stiu cum functioneaza semnatura asta pentru activitatea curenta a unei firme din Romania, adica daca sunt restrictionari.
CertSIGN a avut mai multe atacuri cibernetice cu extras de date. Nici gratis nu aș face semnătura digitală la ei!
Anul 2024 era curentă, Osaka, Japonia. Actele se trimit prin fax. Și plic, dar faxul e vital.
Să văd care e mai tare ca mine acum🥷🏻
Fax? Pe bune? Nu au auzit de mail?
Nu am mai folosit fax din 2007😁.
Nu am crezut nici io dar am căutat pe google și ”CONSULATUL ONORIFIC AL ROMÂNIEI LA OSAKA” are număr de fax. Poate că încă folossc reteaua analogică din motive de securitate la atacurile cibernetice.
La noi dacă pică netu revenim la semnale cu focuri pe dealuri și porumbei.
Poți factura liniștită. Până la 1 martie este perioadă de tranziție. După 1 martie te amendează daca nu folosești e-factura.
Întrebarea de bază este ale cui sunt firmele „acreditate”. Practic orice card bancar cu microcip este o semnătură digitală proprie și personală. De aia poți să te înrolezi pe ghișeul.ro cu un card pe numele tau. Deoarece banca te-a verificat că ești tu și emițând cardul te înscrie și într-un registru de certificare de securitate. Iar dacă introbagi cardul bancar într-un cititor cum au medicii de familie pentru cardul de sănătate cardul tau devine… tocken fizic.
Iar prin faptul că majoritatea avem carduri de sănătate emise de statul român cam toți avem „semnătură electronică”. Expirată și fără suport tehnic dar avem.
Nu știu dacă am voie sa scriu numele firmei de unde am achiziționat eu tokenul intaiasi data, însă a fost simplu simplut. Am semnat într adevăr un contract și am pus copie după buletin, și dovada platii facturii, iar după fix 3 zile a venit obiectul. Bine asta se întâmplă de mult. Inrolarea la ANAF este o bagatela se face in 5 minute în laptop. ( descarcerare aplicației tokenului durează tot 5 minute). Mai mult durează primirea mail ului de la ANAF cum ca ești apt . Reinoirea semnăturii digitale înainte de expirare se face și mai simplu de atât ( fără implicarea curierului), doar din fata laptopului. Și nu te enerva de acum, ca e cu muuuult mai distractiv când nu merge ro e factura…atunci sa vezi. Ca , deh, are și ea ( aplicatia) momentele ei…..Bafta…da vezi ca băieții deștepți ( IT istii) au inventat chestiute care transforma factura din progr de facturare in xml, o încarcă direct în e factura, descarca de acolo facturi de furnizori și le transforma pe toate în PDF cu niște click-uri, fără sa ai divaisu cu sembatura înfipt în c***l laptopului….ci fac ei o mescherie de integrare. Atunci n o sa ți se mai para asa greu.
Incă râd privind fotografia😂
Am citit ANAF și mi-am adus aminte cam cum era acum 2 ani pe la noi când veneau ”inspectorii” în control pe la toate magazinașele de pe bulevard de pe la noi. Era ca un vuiet cu: vine Anafu, vine… la tine a venit? La mine nu, dar am auzit că o or dat o amendă la un magazin de pâine unde casiera avea 100 de lei pe plus. 1000 de lei amendă. Aoleoo, faceți casa să fie pe zero.
Doi ani mai târziu merg la o lucrare într-un cartier mai… aparte de pe la noi, mai exact acum 4 zile. Aveam nevoie de apă și țigări@cafea și aveam doar 2 lei în portmoneu. Intru în primul magazin și întreb:
– Pot să să plătesc cu card?
– Ăăă, nu că nu ne merge netu de azi dimineață. Ok. Merg la alt magazin care era la vreo 100 de metri.
-Vreau și eu o sticlă de apă minerală, pot să să plătesc cu card?
– Ăăă, acu nu, dar ne-a promis patroana că mâine ne bagă aparatu.
Când am ieșit cu buza umflată din magazin m-a acostat unu cu vreo 3-4 pungi în brațe: Șefu, nu vrei o pungă de cafea?
Âmi cer scuze la domnii$doamnele antrepenoare pentru că am fost offtopic.
Nu știu la ce firmă ai făcut, dar la mine a durat 5 zile cu tot cu ANAF.
Am făcut identificare video, trimis documente scanate și prezentat la cameră pe laptop, aia a fost. Am plătit proforma, in 3 zile era certificatul gata. Eu am ales cloud based, nu token că dacă îl pierd… Să zicem că nu am chef de declarații inutile.
După două zile am primit și documentul de confirmare la ANAF și asta a fost tot.
Ai venit repede sa strici tu povestea. Nu auzi că nu se poate? :))
Sau vrei sa te dai mare 😉 cu firma ta de certificate digitale și semnături olografe 🙂
In mod normal orice semnătura cu certificat autogenerat e valida la fel că una pe hârtie dabguvernu a făcut o combinație știe el niste băieți
Pe lângă același proces anevoios cu obținerea semnăturii digitale, eu a trebuit sa îmi înregistrez singura certificatul la Anaf. Am urmat toți pașii, am urcat pe site documentul de confirmare și mi-au generat o declarație completata automat pe care trebuia sa o depun la ghișeu. Când am ajuns acolo m-au întrebat dacă am documentul de confirmare. Le-am explicat ca dacă nu l-as fi avut nu mi-ar fi generat declaratia. N-am avut cu cine sa ma înțeleg, asa ca a trebuit sa mai fac un drum, sa le duc și documentul. Moment în care m-au întrebat: dar copie după Cui aveți? Cui eliberat tot de ei. Am mai făcut un drum, am primit mail cu înregistrarea peste câteva zile. În momentul în care am încercat sa înregistrez facturile, am dat de o serie de erori. Am abandonat misiunea 🙂
Chestia cu e-factura mai e si-n alte tãri europene ,dar slavã vietii mai civilizate nu se cere minunatul doras cu sinã. Te cam uiti la ecran o vreme pentru cã deshtul nu bate toate tastele conform cum cere teribilul robot de din dosul sistemului dar dupã …ceva ore de mãruntzit din buze si cu bãtãturi la …minte iese smecheria.
Așa îți trebuie daca nu ai auzit de caietul digital. Funcționează în Africa bine mersi de zeci de ani.
Dar nah, aia is avansați, aveau și Orange money înaintea Ieuropei
Ma scuzati ca ma bag ca musca in …. da de ce voi, astia contabilii, nu toti dar marea parte, asteptati pana in ultima secunda sa faceti ceva….depus 300 … pe 25, cand termenul este PANA PE 25 ale lunii, ca un exemplu, 394 …. pe 30, ca doar cine e fraier depune mai devreme. Apoi va plangeti ca nu merge nu se incarca samd. Se stia de ceva timp de asta, voi toti (bine nu toti) in ianuarie hop sa va luati si voi token. De ce? Sa zic si de SPV ca nu toate firmele au? De ce?
Aku stai să instalezi, să nu uiți să ai token-ul în calculator mereu și tot așa… să funcționeze!
Baftă!