Păi nu mă gândesc eu la voi? Dacă nu vă lăsam de citit, nu mă bucuram liniștit de arancini și cannoli. 😛
Altfel, sper să aveți timp pentru că chiar o să aveți mult de citit.
- Și ce dacă nu știu?! (deja s-a certat jumatate de internet pe articolul ăsta, dar nu m–am îndurat să nu-l las, că poate mai e cineva care nu l-a citit);
- Ghid de bun simț să nu iei țeapă cu promisiuni de investiții false pe Facebook (excelent scris și conceput acest material, sper să ajungă la cât mai multi oameni vulnerabili în fața țepelor online);
- Undeva, pe TikTok, o fată se farda (sper să nu faceți apoplexie de indignare, în timp ce citiți);
- Ziceţi că aţi trăit rău în comunism? (aici aveți replica la articolul de la punctul 3. Dacă vreți să aveți parte de experiența completă, vă rog să citiți și comentariile. Abia acolo este tot farmecul, pentru că are loc o dispută între autorii celor două articole);
- ”Slang-ul”, tot mai prezent în viața de zi cu zi (să dați play la video, să vedeți ce bine dă fratele vostru pe cameră. 😋)
- Anunțul dat de un patron de cafenea după ce două chelnerițe și-au dat demisia (am râs cu mare sunet când am citit „Nu angajați generația Z! Nu au idee ce înseamnă MUNCA”. Nooo, cine s-ar fi așteptat la așa ceva de la generația care ne va salva?);
- De ce nu poate doborî Armata României dronele rusești care intră în spațiul național (mind blowing, oameni buni. Doamne ferește chiar să ne atace cineva, că suntem carne de tun);
- Premieră în europa: în 2023, electricele au depășit mașinile diesel la înmatriculări (i-auzi, cine s-ar fi așteptat? Nțțț. Când io zic că oamenii care știu ei mai bine cum e cu electricele n-au condus în viața lor una);
- Cuba ne arată clar că înainte era mai bine;
Dacă interzici mașinile cu combustibili fosili sau le suprataxezi sau la alea bune pă baterii bagi subvenții gârlă , sunt sigur că motivu principal este că sunt mai bune.
Comentariu beton!44
Știi, există studii care atestă că centura de siguranță salvează vieți? Cu toate astea au trebuit introduse amnezi ca să le poarte cât mai mulți oameni.
Să-ți povestesc câte ceva și despre cât de nasol e fumatul, și totuși câți oameni aleg să fumeze?
Mihai , sincer ,la asta cu purtarea centurii, as lăsa la liber ! Daca ție nu îți pasă de propria.ti viața sau a familiei ,de ce sa te obligam !?
Sunt convins că mașinile electrice salvează vieți.
Comentariu beton!25
Băi, uite, de la tine chiar nu mă așteptam la replici din astea de șpecialiști de facebook. Dar se pare că mi-e dat să am suprize de la oricine.
Dar tu știi că masinile pe combustie internă poluează, da? Ai stat vreodată blocat într-un pasaj subteran saau în vreo parcare de mall, cu zeci de motoare pe combustie funcționând în jurul tău? Ai impresia c-o să mori și n-o să mai iesi viu de acolo. Acum inaginează-ți că toate mașinile alea ar fi electrice.
Să-ți mai povestesc că traseul meu de alergat trece pe lângă unul dintre cele mai aglomerate bulvarde din București? Și că vinerea, când e bară la bară pe Kiseleff, am impresia c-o să-mi scuip plămânii.
Da, mașinile electrice chiar ar putea slava vieți dacă am reuși să le scoatem cu totul din orașe. Poate nu vietile noastre, dar ale copiilor noștri cu siguranță.
Serios, chiar nu mă așteptam de la tine. Aia e.
pentru că aveți amîndoi dreptate!? la nivelul actual al tehnologiei electricelor, ca să le poată folosi inclusiv subiecții de la art. 1, electricele ar fi bune de folosit exclusiv în oraș (navetă); da’ lasă că vine tare hidrogenul și vă-mpăcați voi!
Comentariu beton!20
Hai să începem să refacem fondul forestier, hai să ne protejăm orașele cu perdele forestiere. Hai să începem cu ridicarea nivelului de trai. Mașinile electrice vin după un transport public eficient și cât mai puțin poluant. Și sunt cea mai mică parte a problemei. Ajută dar nu sunt rezolvarea. Este o discuție lungă și nu este momentul.
Comentariu beton!61
Nu înțeleg de ce se exclud. Sau de ce unele trebuie rezolvate înaintea altora.
+1 la hidrogen
-1 la electrice (viabil doar daca n-ai drumuri lungi, sau daca-ti permiti si o masina secundara pentru concedii; pana atunci refuz sa-mi lungesc drumul cu nspe ore)
-1 la combustie (poluare)
(am combustie, cu DPF on :P)
C’mmon man, știu cât de repede îți sare mercuru’ din termometru dacă te supără ceva. Nu ar fi productivă discuția. Eu rezonez cu nenea ăla, nu știu dacă il știi, Zoso, care înainte de cruciade, vrea chestii din astea mici pe care se construiesc alea mai mari.
Comentariu beton!43
Inainte sa va smulgeti parul cu totul, as dori sa va atrag atentia asupra unui mic detaliu. ACEA, precum si KBA din Germania numara masinile benzina/diesel mild hibrid la hibride. E frumos, facem trafic, focile aplauda, dar e, de fapt, o premisa falsa care e analizata pe toate partile de niste oligofreni care se pretind jurnalisti.
In realitate, in timp ce numarul de masini noi diesel scade simtitor de la an la an, o buna parte doar se transforma in diesel mild hibrid. Ceea ce e un pas inainte pentru sanatatea motorului si emisiile in oras la semafor, insa o gluma proasta in momentul in care le asimilam hibridelor adevarate.
N-as putea sa va spun cum arata situatia exacta la nivel european, dar pot sa vad dau exemplu Germania:
Vanzari masini electrice – 524k
Vanzari masini diesel – 487k
Vanzari masini diesel MHD – 208k
Vanzari masini diesel total – 695k
Deci mai este paine de mancat pana ajung electricele sa depaseasca vanzarile de diesel, mai ales in perspectiva anului 2024, unde ma astept la scaderi pe linie pentru vanzarile de electrice.
Spre exemplu, luna ianuarie a aratat cam asa:
Electrice: 22.5k
Diesel: 41k
Diesel MHD: 15k
Comentariu beton!20
Da, gurnalistii nu prea stiu nici sa citeasca cifre nici sa traga concluzii.
E clar ca „revolutia electromobilitatii” sufera un recul puternic dupa ce statele s-au prins ca bonificatiile nu ajuta de fapt clientul final pe cat ajuta producatorii sa abereze cu monstri SUV de 2-3 tone in vreme ce solutiile cu pret decent menite sa elimine poluarea din interiorul oraselor intarzie sa apara sau apar sub forme cvasi-ridicole din perspectiva calitate-pret, gen Spring. Cumulat cu primele de asigurare exorbitante, costurile si timpii prohibitivi de service, piata SH dezastruoasa, situatia hit&miss a alimentarii pentru cine nu poate alimenta acasa face ca electricele sa ramana un pariu pierzator sau teribil de riscant cel putin 5 ani de-acum incolo. As mai adauga ca factor potrivnic electrificarii degringolada politica acutizata de conflictul intre conservatori si liberali, ultimii fiind sustinatorii electrificarii, internationalismului, libertatii de gen, etc, etc care prin stangacia si extremismul lor au reusit sa azmuta un tsunami de forta egala si de sens contrar in toate societatile occidentale care risca sa mature multe initiative progresiste bune si sa promoveze revenirea la „origini” inclusiv in ce priveste mobilitatea.
problema polutiei e in oras. Este fix la faza asta cu „stat pe loc, miscat putin masina pana la urmatorul semafor”. daca ai o baterie de 10-20km care sa faca aceasta operatiune fara consum de motorina/consum limitat de motorina, ai castigat.
pe autostrada e irelevant ce consumi. Pentru ca, pe langa faptul ca in toata europa sunt paduri langa strazi, e in afara orasului treaba. Acolo poluarea se imprastie si nu iti intra fortata in plaman
Articolul lu’ hoinaru este o insiruire lunga de „se poate si mai rau”, nu vine cu nici un argument care sa sprijine ideea ca tipa fardata vorbeste prostii in timp ce se fardeaza, nu in timp ce ii cad bombe in cap. Prost sa fii sa glorifici niste perioade in care oamenii de rand erau iobagi, slugi, se traia greu. Ok, admiram doamnele si domnii imbracati bine din perioada interbelica, dar aia erau bogatii vremii sau ala era singurul costum de parada.
” Cum faci să îţi iei casă? Care generaţie sigur că sparge banii altfel faţă de cum sunt obişnuite generaţiile anterioare. Dar e aşa greşit că tinerii au alte aspiraţii?” -> pai, ori au aspiratii, ori vor casa? Vor iphoane la fiecare editie sau casa? Nu zic ca e gresit sa vrei diverse cand esti tanar, dar sa ne asezam un pic in spatiul economic pt ca nu toti suntem bogati, nimeni nu merita nimic.
Parerea mea e ca in Romania zilelelor noastre sansele sa poti sa muncesti si sa iei un ap, o casa sunt mai mari decat in anii 80/90/2000. Nu ai nevoie de tel schimbat la an, de farduri kile, parfumuri o mie, haine de ajungi sa le vinzi, nspe mii de pantofi, excursii non stop.
Comentariu beton!35
https://time.com/6694092/exhaustion-increasing-causes-essay/?linkId=321292072
Ce bine traim acum, cel mai bine ever 🙂 suntem mai extenuati ca niciodata.
Nimeni nu merita nimic dar totusi cei ce sunt saraci, merita ca nu au, sa munceasca mai mult, doar bogati merita sa fie fericiti.
Poate viata buna nu e definita de faptul ca ai 100 de programe tv si ca poti sa alegi din 30 de feluri de bere, sa zicem ca o viata implinita, fericita, pare sa fie legata de altceva, degeaba esti pe plaja in Grecia daca nu dormi de stres. Stabilitatea, linistea, timpul pentru tine, pentru familie, increderea ca poti sa cresti cativa copilasi, toate astea lipsesc acum, planeta se incalzeste dar oamenii sunt din ce in ce mai reci si mai singuri in nefericirea lor.
Sa incercam sa nu mai comparam mere cu surubelnite, viata este dificila acum, mai conteaza cum a fost?
Intrebarea este cum o facem mai buna acum si pe viitor, preferabil viitor apropriat, pentru noi si urmasii nostri.
Comentariu beton!28
@Alexs: Generația ta are acces la chestii la care generația mea nu avea acces. Internet, conexiuni imediate cu oamenii, abilitatea de a lucra oriunde și oricând, cu oricine. Stres exista și mai demult, doar că nimeni nu făcea studii sociologice în România lui 1975 pentru a-l măsura; să poți să-l compari cu ce spune articoul acela pasat de tine.
Uite – eu în 1988, dacă voiam să scriu comentariul tău, trebuia să-l bat la mașina de scris. Aia mecanică, cu taste grele. Tu l-ai luat copy/paste de pe Zoso.ro și l-ai postat și aici în 3 secunde. Eu ar fi trebuit să-l scriu din nou, că foi de indigo nu se găseau. Dar înțeleg că generația ta e stresată.
Comentariu beton!47
eu nu înțeleg deloc comparațiile 2000 vs. 1700; dacă vrei o analiză a evoluției vieții într-un anumit teritoriu (nu am alt argument decît opinia proprie), aș zice că trebuie să te limitezi la un interval de timp de 10-15 ani; ai putea însă să analizezi comparativ teritorii diferite (ponderat totuși intervalul de timp cu momentul cînd cele 2 teritorii au avut acces la marile descoperiri tehnologice; nu am neuroni care să explice cum s-ar putea realiza asta; e doar un feeling).
@Răzvan T. Coloja: tot eu am comentat si pe blogul lui zoso, din click in click, stii cum e :).
Dar chiar daca as fi dat copy-paste, ce nu am facut, am facut efortul sa scriu din nou, asta inseamna ca sunt mai fericit acum decat atunci?
De ce presupui ca sunt tanar, si spui cu asa superioritate: generatia ta? Ma abtin sa zic ca esti ageist (pe invers, crezi ca tineri sunt out of touch :)), mi-e teama ca sunt mai in varsta, cred ca eram mai fericit cand scriam la masina de scris si invatam dactilografie si stenografie, eram murdar pe degete de la foile de indigo ce greu se gaseau, dar repet, nu inteleg relevanta.
Vremurile de acum sunt dificile in felul lor, daca traiai acum 200 de ani ai fi fost un taran analfabet ce murea de holera, lucrurile se schimba, civilizatia evolueaza, dar asta nu insemana ca generatia actuala nu are problemele ei, elevii de liceu de acum imi par mai chinuiti decat am fost eu in anii 80, asa imi par mie, nu trebuie sa crezi si tu asta, tu poti sa fi arogant in continuare cu generatia actuala, practic ce toate generatiile au facut de cand e istoria.
Comentariu beton!13
„Parerea mea e ca in Romania zilelelor noastre sansele sa poti sa muncesti si sa iei un ap, o casa sunt mai mari decat in anii 80/90/2000. Nu ai nevoie de tel schimbat la an, de farduri kile, parfumuri o mie, haine de ajungi sa le vinzi, nspe mii de pantofi, excursii non stop.”
Nu e. Matematica simpla. In anii 80 era 2500 de lei si 125.000 un apartament de 3 camere. Aveai nevoie de 50 de salarii sa iti cumperi un apartament.
Dupa 2000 ai nevoie cam de 120 de salarii (asta daca nu luam in calcul si perioadele de bule imobiliare, cum a fost in 2008 cand a ajuns la 300 de salarii).
Si pe articolul lui zoso se spunea ca dadeai 25% dintr-un salariu pe rate la casa. Acum rata la casa trece de 50% dintr-un salariu mediu.
Au fost multe alte bube ale comunismului, dar accesibilitatea caselor nu era una dintre ele.
@dan
In plus, luai case in orice oras se stie. imediat dupa ce ieseai de pe bancile liceului, facultatii aruncau „astia” cu ap in oameni, ii bagau fortat in ele.
@Alexs:
Știu că tot tu ai comentat și acolo, că doar am văzut că e același nickname. Ce încercam să zic e că acum poți da copy/paste. Atunci nu puteai, ci te mânjeai cu indigo sau tastai din nou. Și da – ești mai fericit acum că nu trebuie să rescrii fix același text ci-l reproduci instant. Pentru că-ți face viața mai ușoară. Asta dacă nu care cumva vrei să mă convingi că era mai mișto și mai ușor să-l scrii din nou.
Ummm… s-a simțit tonul din cuvintele mele de ai dedus că era un ton ce denota superioritate? Că dacă nu, atunci ți s-a părut doar. Spun generația ta pentru că mă refeream la generația ta, nu pentru că voiam să te jignesc. Asta cel puțin înainte să mă lămurești că ești mai bătrân ca mine.
Relevanța – repet și eu – stă în faptul că acum faci într-o secundă ceea ce mai demult îți lua un sfert de oră de muncă. Ergo – viața ta e mai ușoară acum.
De acord. Dar nu MAI dificile ca cele din vremea comunismului. Ori despre asta era discuția.
Din nou – au anumite probleme ale lor, dar – prin comparație – acum e foarte lejer comparativ cu anii ’80. Și – din nou – despre asta era discuția; nu despre cum – da – fiecare generație are oareștece probleme.
Păi nici nu cred asta. Că ce spui e complet absurd. Acum fac live-uri de pe TikTok din timpul orei de pe smartphone-uri de ultimă generație, îmbrăcați nu în uniforme jerpelite din material sintetic ci în ce vor ei, și tu încerci să mă convingi ce rău o duc elevii, lol. Gen… atunci ne băteau săptămânal profii de ne săreau capacele și acum tremură ăia de teama elevilor, dar tu spui că-s, cumva, mai chinuiți. Chinuiți de ce anume, mă rog? Nu – știu – dă-mi un (1) argument logic de ce eleviii nu erau mai chinuiți în comunism decât sunt acum și de ce ăstora le e mai rău decât atunci. Unul – că nu e mult.
…iar tu poți să interpretezi ce scriu eu aici ca pe aroganță, la fel cum mai sus detectai chipurile un ton de superioritate în ceea ce exprimam în scris. Asta tot nu schimbă faptul că ceea ce scriu eu e logic și verificabil.
Comentariu beton!14
@Răzvan T. Coloja: Sunt mai fericit ca pot sa dau copy-paste pe un blog si atunci nu puteam? Atunci nu trebuia sa explic cuiva pe un blog ca e grea viata in anii 80 fata de anii 50 🙂
Superioritatea din ”Dar înțeleg că generația ta e stresată” nu cred ca e nevoie sa o explic, asta nestiind ce generatie sunt si fiind evident ca tu crezi ca nu exista stres in ritmul vietii de acum, e vis, toti sunt fericiti ca stau pe tik tok.
Faptul ca pot face intr-o secunda ceva nu era necesar sa fac deloc acum 40 de ani nu imi face viata mai usoara.
Nu cred ca poti sa compari dificultatea existentei cuiva, atunci era mai greu acum mai usor, de ce ai face asta? Generatia actuala imi pare mai anxioasa, mai speriata, mai anchilozata social, mai lipsita de speranta in viitor, dar asa imi pare mie.
Nu stiu ce liceu ai facut si in ce oras, de ai luat asa bataie de la profesori, eu in tot liceul am vazut doar o palma, toti cei 4 ani, era strictete, eram tot timpul la liceu, dar era conexiune sociala, mergeam cu placere la liceu, profesorii dorea sa ne invete ceva, chiar predau, nu simteam ca e o corvoada mersul la liceu, ce se preda aia se dadea la extemporal si la teza.
Nu stiu daca ai copil, eu am, pleaca de la ora 9 de acasa, meditatii si pe urma la liceu, de la ora 12 pana la 7-8 seara are ore, ajunge acasa tarziu, zi de zi, are dioptria mai mare ca a mea, coloana e mai stramba ca a mea, profesorii sunt submediocrii, nu predau, vor sa plece in tabara cu clasa in Japonia pe banii elevilor, si asta la liceu de top, toti elevii din liceul respectiv sunt asa, imi par ca nu zambesc, ca nu se bucura de viata de adolescent ca generatia mea.
Parea ta ca atunci era mai greu, e doar o parere, nu e ceva logic si verificabil, e doar o opinie, nu se poata masura dificultatea existentei, cineva de azi poate sa fie de 1000 de ori mai nefericit ca nu are nike in picioare decat cineva de atunci care era nefericit ca are haine din material sintetic, la fel ca toti din clasa de altfel.
Nu poti masura nefericirea, tristetea, problemele unei generatii cu ale alteia, e doar o chestie umana in care vrem sa ne victimizam, vai ce greu era atunci, ce ne-am mai chinuit, faceam munca voluntara si voi sunteti niste loaze, ce bine va e voua si mai ziceti ca sunteti si stresati.
E posibil ca viata ta sa fi fost mai grea, nu stiu, viata mea de liceean pare mai usoara decat a fiului meu, dar sunt doar pareri, impresii, sentimente.
Comentariu beton!11
Alexs – deci, replica ta este un articol din america? Daca america 2024 e mai stresata decat america 1970 inseamna ca acelasi lucru se spune si in cazul romaniei?
bah, voua cum va sta in gura saliva?
„Stabilitatea, linistea, timpul pentru tine, pentru familie, increderea ca poti sa cresti cativa copilasi, toate astea lipsesc acum, planeta se incalzeste dar oamenii sunt din ce in ce mai reci si mai singuri in nefericirea lor”
Stabilitatea in sighetu marmatiei ori unde te trimitea partidu, dupa liceu. Linistea – sa nu zici nimic impotriva sistemului. „timpul pentru tine” – asa e. lucratul 6 zile pe saptamana fix timpul ala era
timp pentru familie: seara si duminica. Aveai timp, ca mancare sau distractie mai putina.
increderea ca poti sa cresti cativa copilasi: sincer, cum iti tii saliva in gura? Numa modu in care pui problema e amuzant. Dar, nu era incredere, era decretu. Erai obligat sa faci copilasi. Daca nu puteai sa ii cresti ii dadeai la orfelinat. Aveau super pizda conditii acolo
planeta se incalzeste – ai auzit vreodata de copsa mica? Ai vorbit cu cineva de la campulung? Sa vezi ce insemna „ecologie” pe vremea aia?
8. Și totuși ,procentual ,a scăzut numărul de electrice vândute ! Vedem ce ne rezerva viitorul !
Comentariu beton!11
1. Lung, dar interesant.
4. Pe fata de pe tik-tok o înțeleg, n-a trăit acele vremuri, vorbește doar din ce a auzit de la alții. Dar articolul în care, într-un fel, i se ia apărarea e aiurea rău. Trecând peste mici inexactități istorice, induce ideea că nu ai dreptul să te plângi pentru că mereu vei găsi o perioadă istorică în care oamenii au dus-o mai rău. Ori articolul lui Răzvan nu era despre așa ceva, ci doar încerca să-i explice cuiva ce e greșit în acea abordare, de a privi doar un mic avantaj din acele vremuri, fără imaginea de ansamblu.
7. La “viteza” cu care se adaptează oamenii politici schimbărilor, nici nu e de mirare că acele legi nu sunt actualizate. Plus că nu “iese” ceva profitabil din ele.
8. Un pic de acord cu @Edelweiss, doar în momentul când nu vor mai fi subvenții (sau alte tipuri de avantaje) se poate vorbi de o comparație corectă. Dar sper să nu se întâmple prea curând, că am în plan un iX sau EQA. 🙂
Comentariu beton!19
Anukoi ,se întâmplă deja , in majoritatea țărilor din UE ,daca nu s.a scos ,au redus f. mult subvenția !
Super articolul nr.3
Zic sa luam niste ‘nostalgici’ din ăștia mici, ii băgăm într-o cameră …și le luam telefoane, căștile, etc și le dam un telefon cu disc, un TV cu 2 ore de Tovarasu’ și, eventual, un radio.
Să vadă ce mișto era înainte….sa vadă banane și portocale doar iarna și alea după cozi imense și ….tot asa
Comentariu beton!21
1. Comentariul lui Bogdan, 23 de ani, de la articolul lui Maci ma doboara. Pentru multi copii scoala romaneasca este o experienta trista despre bullying, excludere, discriminare!
Una dintre cele mai detestabile trasaturi de caracter ale romanului este dispretul pentru omul sarac si servilismul afisat pentru omul cu bani. Se pare ca o parte din profesori sufera din plin de „boala” asta. Elevii saraci sunt exclusi, cei cu bani sunt inclusi. Eu i-as da afara si din scoala si din alte institutii pe aia care sufera de boala servilismului fata de bani!
Comentariu beton!24
Dar cu părinții care nu vor să miște un deget împotriva unui cadru didactic care impune la oră reguli (cretine, fie vorba între noi), iar copiii care nu le respectă sunt pedepsiți cu câte un șut în dos din partea celorlalți colegi, că așa a dispus cadrul didactic (copilul ce urmează să își primească pedeapsa fiind imobilizat de către cadrul didactic), ce ai face?
Cum sa permiti ca copilul tau sa fie agresat cand cea mai importanta menire a ta, de parinte, e sa-l iubesti si sa-l protejezi? Pe astfel de parinti dobitoci i-as da afara din viata copiilor lor.
1. Lung, da’ bun.
2. 👍
3. Undeva pe tiktok, o târfă imbecilă se plânge că i-e greu s-o ia-n orificii. La cazan cu tine, cretino!🖕
Coloja n-are treabă cu realitatea. Probabil o uitat să-și ia, din nou, medicamentele.
4. Hoinaru zice bine. Io-i rog frumos pe toți stresații din social media să-și pună ața-n gât. Măcar scăpăm de niște cretini.
5. Boss ești prea frumos dă-te-n vată pe băț
Cât despre „slang”, pot să spun doar ROFL (rolling on the floor laughing).
Am folosit ROFL acum câteva zile la un comentariu’ pe youtube și majoritatea n-au știut ce-nseamnă, inclusiv minunata generație „z”. Foloseam abrevieri d-astea pe vremea mIRC-ului în 1996. 😉
Astea cu brb, tldr, goat sunt de copii mici.🤭
6. Ai de plm. Omu’ are dreptate, din păcate.
7. Șeful armatei române este un oligofren. Ar trebui gazat. 😈
8. Un căcat pansat. Ia să scoată bonificația pentru electrice să vedem apoi cum stă treaba. 😉
Porsche Taycan e atât de bun, că te lasă-n drum. Macan n-o să se lase mai prejos. 🤣
P.S. Chiar n-o observat nimeni că bateriile astea-s la fel de mari, de grele și de ineficiente ca la-nceput?
Credeam că Elon Musk va fi direct interesat să producă o baterie care cântărește 50 kile și c-o-ncărcare duce 5000 km.
Nu, e interesat doar să mulgă statul american și să se dea deștept pe twitter. Fiind semi-analfabet l-o redenumit „x” că nu știa să scrie „twitter” din prima fără greșeală.
9. Frumos, nu glumă. 🤮🤮🤮
Comentariu beton!23
8. Citește despre bateriile Solid State pe care Toyota le-a anunțat deja din 2027.
@MV: io-te ce grafic mișto am găsit: https://electrek.co/wp-content/uploads/sites/3/2023/09/Toyota-new-EVs-2026.png
Așa o fi cum spun ei, da’ io chiar vreau să văd bateria aia care se-ncarcă-n 10 minute și ține 800 km.
Oricum, se va ajunge așa: săracii vor merge cu EVs, iar bogații cu V8, V12 sau W12.
Io vreau cu W12. Mi-ar fi plăcut ca WV să dezvolte ș-un motor W12 diesel. 😔
Comentariu beton!14
Oricum sunt anticomunistă convinsă și încerc să-i conving în sensul ăsta și pe elevi, iar la mașini nu mă pricep, dar înțeleg că astea clasice poluează. Deci comentez doar la 1. Înțeleg că dna care a scris articolul este din mediul universitar. Să coboare nițel la liceu să vadă cum este. Și apoi să vină să spună nu că școala nu îi învață nimic, ci că mulți elevi nu vor să învețe nimic. Și nici să citească nimic, nici măcar când li se propune ceva nou, modern sau contemporan. Veșnicul răspuns: la ce-mi trebuie? „Că când” se angajează nu întreabă nimeni de Rebreanu sau Orwell. De acord, dar poate Rebreanu sau Orwell contribuia puțin la revigorarea neuronilor pe care trebuie să-i folosească la interviul de angajare. De ce studenții nu împlinesc așteptările doamnei? Pentru că ei vor simplificare, standardizare, nu vor să gândească sau să îndeplinească obligații legate de școală care, cred ei, oricum „nu le trebuie.” Chelnerițele de ce or fi fost date afară? Că nici în școală nu le-a păsat prea mult. Și pentru că în jurul lor nu aud altceva decât că școala nu îi învață nimic. Dacă acasă li se spune așa, dacă internetul asta le transmite, dacă toată lumea strigă că e nevoie de educație, dar blamează pe toate drumurile școala și profesorii, copiii ăștia ce să mai creadă?
Comentariu beton!14
să nu vă supărați, doamna profesoară, da’ Mihai (prenumele autorului) n-am mai auzit la doamne; plus că are barbă-n poză?!
altfel, dășchizînd comentariile, linba românește strikes încă de la primul: „majoritatea oamenilor… nu are”?! păi, la gramatica mea, oamenii au, nu majoritatea are…
csf? ncsf!
Comentariu beton!11
Rar comentez duminica, desi citesc toate articolele – nu la cafea ca altii, ci in timp ce fac clatite. De obicei le termin, plus comentarii pe blog si ceva stiri. Acum abia am terminat cu articolul 3 ca no, am citit si comentariile.
Sincer, nu stiu cum am putea sa explicam pe intelesul tinerilor de azi (desi nici eu nu ma consider batrana) ce a insemnat comunismul si traiul inainte de 1989. Nu pot sa concep ca exista persoane (in afara de fostii nomenclaturisti/familiile lor) care idolatrizeaza perioada aceea.
God save us all from AUR&Co!
Comentariu beton!12
@Binti: neo-comunismu’-i „cool” acum la oligofrenii „z” din USA, iar dacă ăia din USA se cacă-n sus ca să-l prindă-n gură, ăștia din Europa nu se lasă mai prejos.
4 bocanci-n gură ar liniști orice admirator secret al comunismului.
Comentariu beton!13
@JT, cine naiba i-a făcut „retardați decerebrați”, nu noi, cei care i-am crescut așa? 🤷🏼♀️
vorbesc la general, când zic „noi”. că, personal, nu i-am cocoloșit pe-ai mei. iar tu chiar știi că fie-mea, la 23 de ani, muncește de-i sar capacele, nu se fardează pe tik-tok. (apropo, @JT, nici n-ai habar cât de recunoscătoare îți este pt ajutor, mereu zice că a fost genială sugestia ta!)
dar nu toți ne-am crescut copiii așa. „noi” înseamnă generația noastră, care-am crescut niște.. fulgi de nea. și-ar cam fi cazul să ne asumăm. da, avem copiii pe care (nu) i-am educat, că noi le-am dat reperele-n viață.
Comentariu beton!44
@Binti & @JT &all, e vina noastră, nu a tinerilor! dacă s-a ajuns la situații-n care copii de școală generală, liceu și facultate consideră că regimul comunist n-a fost rău, înseamnă că noi am fost și suntem incapabili să le arătăm adevărul.
ei știu istoria „la firul ierbii”, adică viziunea bunicilor și părinților despre acea perioadă.
„aveam locuri de muncă asigurate. aveam locuințe asigurate. aveam de toate. aveam liniște și siguranță publică. n-aveam niciun stres. dacă eram de la țară și învățam sau munceam, ajungeam departe.” toate imaginile stereotipe care le vin în cap. asta le transmit bunicii.
iar noi, generația noastră, le-am prezentat istoria comunistă prin abordarea exclusivă a sistemului represiv și a puterii de stat.
nu le-am explicat cum a funcționat sistemul. nu le-am vorbit despre oamenii mărunți, care l-au slujit și i-au dat viață atâția zeci de ani.
le-am spus noi cum era plătită munca în comunism? cum se trăia în acele apartamente oferite de comuniști? le-am vorbit despre cenzură, despre Cântarea României, despre cultul personalității, despre frigul și întunericul și foamea din apartamentele „date de stat”? despre imposibilitatea de a călători în străinătate? despre marea minciună comunistă?
dar asta, coborându-ne la nivelul lor și povestindu-le de mici, în cadru organizat. nu într-un articol pe blog sau într-o carte-două în 30 de ani. nu așa! uite, au săptămâna de școală altfel. în săptămâna aia, în loc să lălăie degeaba, să le aducă-n clasă un istoric, care să le prezinte faptele comunismului PE ÎNȚELESUL LOR, într-un mod asimilabil, nu să vină și să facă paradă de termeni și idei greu de priceput la clasele mici.
să le explicăm că democrația nu este un regim economic, că nu face promisiuni economice, ci este un regim politic, care stabilește libertăți politice și economice.
tinerii, ca și bunicii lor, reproșează azi democrației ceea ce ar trebui să reproșeze politicienilor și politicilor economice.
abia când le vom explica de mici toate astea, iar ei vor pricepe că democrația e forma de guvernare a majorității, prin consens cu minoritățile, că înseamnă drepturi și libertăți cetățenești și domnia legii, nu soluție la problemele materiale, vor înțelege că acum trăiesc mai bine ca generațiile comuniste.
îi etichetăm în fel și chip pe tineri, nerecunoscând că e strict vina noastră. pt că noi i-am crescut așa! generațiile astea nu s-au teleportat din univers. noi, noi unde-am fost, când au crescut așa și aveau nevoie de noi?
Comentariu beton!77
@Mălina: te rog frumos să mă scuzi, da’ io mă exclud din „vina noastră”.
Retardații decerebrați au acces la internet și se pot documenta temeinic pe subiect, deci nu merge faza cu „firu’ ierbii”, „nisipu’ plajei” s-alte asemenea epitete. Că ei au atenția unei muște de căcat e strict vina lor. Hai să nu-i cocoloșim că nu-s nou-născuți. 😈
Dar dacă vor un lăptic cald, io-i aștept, în tihnă, cu drag, în ușa camerei de gazat. Futu-i-n gură de avortoni recuperați. 🖕
Comentariu beton!15
1. Excelent punctat. Eu văd mare parte dintre aspectele subliniate de către autor și la destui oameni de 35-45 de ani.
4. Coloja???? Come on!
6. Este un hău imens în piață între angajatori serioși și cei care dau „salariu motivant”, „salariu atractiv” sau alte atracții din-astea, hău care nu este acoperit de ceva serios. Și aici mă gândesc atât la angajați, cât și la angajatori. Pentru că lipsa unei mase de angajatori serioși vine și cu lipsa de standarde de comportamente care să țină angajații (și din gen Z) o perioadă suficient de lungă ca să conteze pentru aceștia. Am întâlnit, în ultimul an, cel puțin 6 angajatori care lucrează foarte bine cu angajați gen Z, mai mulți decât înainte, dar tot puțini sunt. Gen Z vor recompensă imediată, patroneii vor si ei recompensă imediată și cu plată insignifiantă….i-a învățat societatea altceva? Așa că nu mai trebuie să mire pe nimeni că lipsa de cultură, lipsa de educație elementară, lipsa de efecte serioase pentru neștiință au născut și dezvoltat comportamente și de 1, și de 4, și de 6. Nu-i problemă mare că nu scriu corect gramatical, ești tu un „nazi grammar”.
@3
De fapt e destul de simplu de explicat diferenta. In 2024, oricine poate sa declare public ca pe vremea fostului regim era mai bine. Va provoc la un exercitiu de imaginatie: sa fi declarat public oricine, in 1987, ca era mai bine in fostul regim.
Repercursiuni in 2024 versus repercursiuni in 1987.
Atat.
Comentariu beton!16
Asta e fix ce zic/gândesc eu la discuții d-astea.
Nu fata care se fardează este vinovată că gândește ce frumos a fost în comunism, ea este doar proastă. Vinovați sunt cei care i-au povestit că „statul îți dădea”. Am avut 3 colegi (2 gemeni și o altă fată) ai căror părinți primiseră, prin grija statului și a partidului, un apartament. Același apartament. 4 adulți și 3 copii, 4 camere confort 2. Veți spune că le ajungeau 4 camere. Reiau 4 camere și o baie. Vă imaginați cât de vesel era dimineața când părinții plecau la servici. A doua parte a distracției când plecau copiii la școală. Și îmi permit să contrazic pe doamna care zice că doar nomenclaturiștii, securiștii și eventual foștii gestionari de alimentara regretă. Sunt multi oameni care atunci o duceau greu și au uitat, atunci se pierdeau in masă gri a celor care mergeau din frigul de acasă la frigul de la servici, se îmbrăcau relativ la fel de gri, se înghesuiau în autobuzele ticsite. Apoi cozi. Și erau mândri când „făceau rost” de un kil de carne sau un pachet de unt.
Cât despre cel care spune că renunțarea la social media este la fel de dificilă cum era părăsirea țării în comunism, e cel puțin deplasat. Drept că în epoca de piatră era mai greu, dar macar nu știai că se poate și mai puțin greu.
Comentariu beton!11
Renunțarea la social media se face exact în același mod ca în orice adicție: dușuri reci și șocuri electrice. Io te asigur că orice drogat de social media după o săptămână de dușuri reci de 3 ori/zi și șocuri electrice atunci când deschide flockbook, twizder ș-alte tictoace devine Sf.Petru, respectiv Fecioara Maria atunci când atinge telefonul.
😈😈😈😈😈😈😈😈
Sa vedem cifrele pentru 2024. Adică fara subvenții de 6000-10000 euro pentru electrice (suma în funcție de tara).
In Germania: 0.
La 20 de ani să ai pretenția ca din salariu să-ți permiți să mănânci doar la restaurant, mașini scumpe&case trebuie să fii geniu în ceea ce faci. Am văzut un băiat care la 16-17 ani făcea softuri pentru o firmă și primea pentru asta vreo 3000 de euro pe lună și a făcut primii bani pe la 10-11 ani. Dar ei sunt excepția.
Noi, ăștia mulți si mediocrii, toți am fost frustrați și nemulțumiți de nivelul de salarizare la momentul ăla când am terminat o școală și eram… Păi eu știu cum se face, am studii. Nu, nu știi nimic.
Am trecut și eu prin asta și toți care vin din urmă or să treacă. Diferența este că unii ascultă de sfaturile celor cu ceva experiență, să nu zic bătrâni, și cei care se plâng că e greu.
Am un copil care a terminat UMFT la a AMG. După absolvire, cum era și normal, și-a căutat job și a găsit la o clinică privată la recepție. Se plângea că salariul de 2000 de lei nu este normal pentru pregătirea ei. I-am zis că e ceva normal și să aibă răbdare pentru că nu are nicio treabă pregătirea cu experiența. După vreo 2 ani a dat exament pentru un post de asistentă la un spital de stat secție neanotologiepe pe care l-a luat cu 10. Nu i-a plăcut și după cîteva luni le-a zis că-și dă demisia și nu din cauza salarizării, erau niște chestii acolo nasoale. Tipa de la HR sau biroul personal i-a zis că e singura care-și dă demisia de la un spital de stat și i-a oferit un post de birocrată să se ocupe cu hârțogărie. Acum are și un extrajob la o clinică de orbeți unde merge de 2-3 ori pe săptămână sau ceva de genu.
Momentul când am știut că nu mai are nevoie de mine să o ajut financiar a fost când mi-a zis la telefon: Tati, nu-mi mai trimite bani pentru că mă descurc.
Eu știu sigur că fiică-mea o să-mi plătească penzia.
Comentariu beton!20
Ah, am uitat de o poveste cu apartamentul de 58 de metri pătrați lăsat ”moștenire” de ai mei.
Prin 1991 taicămio iese la pensie de la mină și decide să plece la casa lui de la țară, undeva pe malul Prutului prin Vaslui mai exact în comuna Fălciu. M-a ales pe mine ca unic moștenitor al apartamentului pentru că avea gânduri mari cu mine. Apartamentul ara al unei instiuții de stat, am uitat cum-i zicea, care le împărțea oamenilor muncii din zonă. Nu mai menționez cât s-a zbătut bietu tata și căte bidoane de vin de ăla bun, transportat cu trenul din Moldova, ca să obțină acel apartament în centru orașului. Cum el pleca a trebuit să se căciulească pe la unii ca să-mi cedeze mie dreptul să dețin acel apartament și a ajuns la admistratorul minei unde lucram eu care i-a zis: Nea Nicolae, pentru că băiatul matale are doar 19 ani avem o garsonieră pentru el. A luat foc. Habarnam cum a rezolvat, probabil tot cu un bidon de vin de buturugă și așa am devenit chiriaș în apartamentul unde am trăit 20 de ani cu ai mei. Pe care l-am cumpărat din bani mei ăia puțini și da m-a ajutat inflația aia galopantă.
Faza mai amuzantă a fost că am aflat mai târziu de ce m-a ales tata ca moștenitor al apartamentului, deși aveam un frate mai mare, mai dăștept, cu facultate. M-am dus cu prietena de atunci, actuala nevastă într-o vizită neaștepată pe la ei și am aflat de la bunică-mea oful lui:
– Io m-am zbătut să-i las lui apartamentul și i-am găsit o fată aici în sat ca să tragă la noi și el ce face măgaru?!? Mbine, nu mi-a reproșat niciodată alegerea mea. A murit într-un accident stupid în curtea lui de la țară când demola un zid din vechea casă.
Comentariu beton!11
Cea mai mișto amintire cu taică-mio este când am fost într-o vară și el își construia o casă a lui, deși avea alta mare care: Aia să fie pentru voi când veniți pe aici. Avea un metru de ăla de tâmplar care-i lipsea ultimul element de 10 cm. Frustarea era că el calcula la 90 și noi la un metru și de multe ori nu ne ieșea treaba cum trebuie.
Ref. 3, 4 – fiecare are dreptul la opinia lui. Punctul 9 este relevant, dar nebăgat in seamă. Cuba este totuși deschisa turismului și acolo lucrurile au un parfum un pic exotic.
Ce pot eu sa fac este sa îndemn pe cei vehemenți sa compare viața în cele două state Coreea. Simplu, tati!
In Coreea de Nord li se dau case. In cea de Sud li se da Tiktock.
Fiecare cu dramele lui. Fiecare are dreptul să considere că nemulțumirile celuilalt nu au nicio valoare. Și așa se ivește JT care tratează totul cu electroșocuri întru crearea unei lumi ideale.
@Bogdanic: ai văzut tu cu ochișorii tăi că ăia din Coreea de Nord primesc case?
Că-s îngrămădiți ca puii de Avicola-n cutiile alea insalubre nu înseamnă că au case, doar că nu le plouă-n creștet.
Și da, dependențele de orice natură se rezolvă cel mai repede și mai ieftin cu dușuri reci și electroșocuri. 😎
@JT – pe principiul: ce te calmează, e portocalie și strică dinții? Cărămida.
Dar nimeni n-a văzut „chestia” aia de video de la final? cine o fi bietul Mirel din Turnu Măgurele? 🤣🤣🤣
5. „blogger și tatăl a două adolescente” ❤️ Da, eu mă duc și o întreb pe a mea de câte ori aud ceva nou din prescurtările astea slang. Și ea îmi spune, dar aproape mereu le uit 😆 că nu le folosesc.
1. mi-a plăcut mult articolul, deși nu sunt toți așa, sunt destui și este îngrijorător
Eu am 2 copii, 15 și 17, mă înțeleg f bine cu ei, asta pentru ca și eu mă joc în rețea și înțeleg slang-ul, ca a fost inventat de pe vremea chat-urilor. Mai nasol e ca unele sunt in romana, altele in engleza 😁
3. Daca comunism era, TikTok nu mai exista.😅 E drept ca te puteai farda si filosofa si pe vremea comunismului dar cu grija. Daca filozofai in gura mare ca azi, pe TikTok, deplangand prezentul si aduland trecutul, te lua potera si te ducea pe sus la Jilava si in alte locuri pline de umezeala, de intuneric si de spaime si primejdii ce pandeau la orice pas.
6. Asteptam replica chelneritelor. S-ar putea sa aflam lucruri nespuse de patron.🙃
@Tia, Păi ia pune-te tu în postura de patron de crâșmă și lucrătorii tăi să stea în brațele lu iubi în loc să-și facă treaba. Parcă nu prea-ți convine, nu ?
Și nu, nu așteaptă nimeni replica chelnerițelor. Mă rog, așa ar fi corect.
Ar fi corect sa auzim si versiunea fetelor. Poate patronul nu e chiar atat de bine intentionat pe cat pare. Poate prietenii fetelor stau pe acolo ca sa le protejeze de ceva, de cineva!
”Poate prietenii fetelor stau pe acolo ca sa le protejeze de ceva, de cineva”
Poate că băeții ar trebui să-și găseacă alte fete care nu au nevoie de protecție.
@Tia: ce replică pot da două curve proaste?
9. A ajuns si tara asta insulara sa fie infectata de comunism exportat la greu de sovietici si inca se chinuieste ca se pare ca nu se da dus in ciuda sanctiunilor de tot felul. La ora actuala detinutii politici sunt in numar de 80 zeci de mii! Oare sunt torturati asa cum au fost ai nostri? Si daca da si daca nu, ar trebui, totusi, facut ceva pentru oamenii aia.
Parca tara aia sta in asteptare sau poate ma insel, poate nu mai asteapta nimic. Dupa o vreme, traind intr-un sistem politic dictatorial, oamenii devin abrutizati si accepta si tolereaza orice mizerie.
6. Am avut un coleg de vreo 30 de ani cu facultate de drumuri și poduri, ceva cunoștință de-a lu patronache. Nu știa să facă nimic dar nici tragere să învețe ceva de la noi. Pur și simplu el avea impresia că este plătit pentru a fi șofer cu salariul la fel ca al nostru de 4000 de lei. L-am lăsat un timp, că na, poate e timid băiatu și nu se acomodează. I-am zis lu patronu că nu e ce trebuie și a zis și el că dacă nu face ce trebuie îl dă afară. Între timp a plecat singur cu prietena lui în Danemarca la muncă. S-a întors după 5 luni și plânge să îl angajeze patronache al meu din nou în condițiile că toți i-am zis că nu este ce trebuie. I-am și zis că dacă îl angajează este treaba lui. Eu nu accept în echipă putori&jmecherași care se trag pe cur și că nu lucrez și pentru ei.
Băi, are 30 de ani și nu știe să facă nimic. A, mint. Știe toate tipurile de bmw și chestii că i-am zis o dată: Băi da de ce nu te angajezi la un service bmw?
Habarnam cum io fi zicând generației celor de 30 de ani care nu știu să facă nimic. Generația Alpha, Y, Z…
Comentariu beton!13
Din treaba cu Rusia, Ucraina cred ca foarte putine lucruri stim. Sigur s-au intamplat si alte lucruri nasoale de care nu stim. Asta ma inspaimanta …
Felicitari pentru aparitie, boss. Cumva, s-a simtit putin sufletul de copywriter 🙂
Scuze dlui autor pentru că l-am făcut doamnă. Nu am fost atenta la nume și cred că sunt obișnuită că în sistem să fie mult mai multe femei decât bărbați. Iar noi, doamnele, ne văităm mai mult de elevi, de viață, de tot. Iar comentariile de la articol nu le-am citit ca să văd greșelile, dar observația cu „majoritatea oamenilor” este corectă.
4. cand citeam la hoinaru semana putin blogu cu alu krossfire si ma gandeam „ce cacat a baut kross de scrie prostiile astea?”. Dupa care am vazut ca e hoinaru si nu m-a mirat articolul scris de copil care mergea cu autobuzul la scoala ajutatoare
„vai, toate generatiile traiesc mai bine decat in trecut”. Si dupa da niste exemple, idioate, dar exemple. Si uita sa ne spuna despre oamenii aia din anii 80 care ziceau „ce misto era in anii 40, era razboi, dar aveam multi turisti din germania in zona, iar in 45 toate femeile din romania faceau sex salbatic cu rusii”. Stiti…ca asa e echivalenta. Ce bine o duceau aia ca aveau casa. Restu chestiilor nu conteaza „aveau casa”. Si ii futea partidu, deci nici virgini nu erau