Hai că azi aveți câte ceva de citit.
- Experiment Digi24 pe autostradă (n-aveți idee în ce hal m-am enervat. Asta se întâmplă când lași imbecili care nu cunosc legislația auto să facă experimente pe autostradă: iese un articol imbecil, scris pentru imbecilii care nu cunosc legea);
- Cazul Bilbao (confirm fiecare cuvânt. Am fost, m-am minunat cât de mișto arată, după care am tras concluzia că n-aș avea nicio problemă să trăiesc în Bilbao);
- Minciuni;
- Mohammed Mogouchkov este esența Franței de azi;
- Balaurul Facebook;
- Pantoful lui Hrușciov;
- Sindromu’ Cărtărescu: fugiți, ne ceartă Tolontan…
- Cum nu luăm țeapă la contracte: învățăm să citim sau rămânem proști;
- Cât de multă muncă ești dispus să-ți pui în mâinile altcuiva?
P.S. Azi n-avem colecția de răgete.
hai că zic și io 2-3 lucruri și plec:
amic) miersî di muncî, musiu!
1. 50€! atît m-a costat mersul la axul autostrăzii, în Cehia, în 2002; eram doar io cu mine pe stradă; fără flash-uri de la nimeni, fără claxoane, doar io cu prostia mea! la 3 dimineața!
ș-a venit poliția,
care m-a tras pe dreapta,
și mi-a ars o amenda!
măi măăăiiii…
9. cine nu cunoaște istoria este silit s-o repete; în cazul de față istoria (mă rog, cultura) populară zice „izmene pe călător”; suficient?
haidipa, mai trec io; asta dacă reușesc să rămîn în viață după ce despic în 2 un rățoi de multe kile congelat bocnă…
Comentariu beton!17
Neața lume! Scrisesem ceva, destul chiar, nu mi-au plăcut niște chestii, apoi nu mi-a mai plăcut nimic, am șters tot și nu am mai avut timp să pun ceva în loc. Puteți intra pe canalul de Discord unde pun câte un album pe zi. Plus ceva melodii.
Cum spunea Arnold în Terminator, nu plecați că reviu acu.
Comentariu beton!23
@Edelweiss: Arnold cică s-o contrazis cu regizoru’ pe replica „I’ll be back!”. Arnold ar fi zis că un robot ar fi zis „I will be back!”. Pân’ la urmă a câștigat regizorul și d-aia avem faimoasa „I’ll be back!”. 🤖
Dacă îmi permite domnu blogher pun în compensație două albume.
Primul al unor americani veniți din underground cu un early doom dar și psihedelic a la P Floyd, spațial, melancolic și greu de la Sabbath scoborât.
https://music.youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_nbn__MJ2ZsAHZY_uAkju6oALmssKkeSb4&si=8_-hiRnBS2JLuWh4
Și al doilea primit via Krossfire, de fapt omul mi-a ridicat dat o melodie care mi-a zburlit coama leonină, tunsă scurt, am săpat după discografie, au un singur album, album care pe mine m-a întors pe dos. Avant garde, prog, metal core, jazz, toate aranjate rupere.
https://music.youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_nqLHXgkn79YtTW9WJobZWcnMaUDI4hR-Q&si=tquWoNoSL64A4Whq
Ambele de ascultat. Enjoy.
Comentariu beton!12
Merge și o semi-listă, dar să nu fie numerotată că iar le pierzi șirul 😂.
Merci!
5. Este imposibil sa inteleg ce vrea sa imi arate fb in ultimu timp. Scopul lor este, banuiesc, sa ma tina pe platforma lor mai mult timp. Adica asta ar trebui sa fie scopul, nu?
Si ca sa faca asta, nu imi arata nimic din ce ma intereseaza pe mine sau oameni pe care vreau sa ii urmaresc ci imi arata continut despre:
– ingrijirea parului negreselor si cum isi pun ele peruci – nu sunt negresa, nu am parul creț si nici nu port peruca
– cum sa faci conserve, inclusiv din oua crude – exclus sa fac asa ceva vreodata
– cum se face slime cu sclipici – nu ma intereseaza
– drame de gazde airbnb – nu am airbnb
– vanatoare si pregatirea pieilor animalelor – devin vegan decat sa ma apuc de vanatoare
– drama lui columbeanu in azil – ?!?!?
– retete facute de o tanti care era la tv demult, nici nu stiu cum o cheama
– niste pagini ale unor popi/ scrietile unor babe despre dumnezeu – nu cred in asa ceva
– cum se pun unghii false – in viata mea nu am avut unghii false si nici nu vreau
Am gresit eu cu ceva? Oricat dau ca nu ma intereseaza aceste subiecte sau dau block, tot prostiile astea apar. Pot sa setez undeva ca nu mai vreau deloc sugestii?
Comentariu beton!21
Stezi degeaba, este haosul perfect ce se întâmpla pe platforma asta.
Da pe aia cu unghii de 10 cm care lipește, într o agenda, niște abțibilduri, o știi? Îmi apar și mie coafuri afro și unghii cu gel și nici eu nu am nici o legătură cu publicul țintă…
7. Eu sunt de acord cu faptul că alți scriitori români ar merita mai mult decât Cărtărescu (din punctul meu de vedere Marin Preda, la orice oră – mult peste cei menționați în articol).
Cu ce nu sunt de acord este afirmația că “se complace”. Cum vine asta? Concret, ce ar trebui să facă pentru a nu se mai complăcea? Nu se propune el, nu are absolut nicio contribuție la alcătuirea listei scurte. Ce se aşteaptă de la el în privința asta?
Comentariu beton!30
2. De-abia aștept să mă conving în primăvara lui ’24.
7. Nota 11 pentru autor!
articolul cu cărtărescu e o mizerie. nu pentru că se leagă de cărtărescu și de scriitura lui, ci pentru că e o colecție de sofisme și răutăți gratuite, în trendul părerologiei românești contemporane! nu e nicio diferență, apropo de nobel, față de dejecțiile apărute în opinia publică românească referitoare la premiul nobel pentru medicină de anul ăsta sau la cel pentru economie.
Comentariu beton!27
două din trei, sunt de acord; pe Cărtărescu, ca să-l poți combate, tre’ să-l citești din scoarță-n scoarță; io recunosc că nu prea, tot ce am reținut de la el a fost „oricît de futeșă ar fi o femeie”; și mi-a plăcut și tearul radiofonic după Levantul (aici se poate să fi contribuit și oboseala de la condus la ore tîrzii, dunno); bine, ideal ar fi să fi scris, măcar cantitativ, cît și el, da’…
nobelul pentru medicină e super meritat, ăla pentru economie însă…; oricum, ca umil economist, pot să afirm că în nici 20 de ani, disciplina asta se va transforma radical, cu un accent major pe latura socială
repet, problema nu e cărtărescu, ci maniera în care e ironizat, că „se complace”, că e veșnic pe 2, bla-bla. iar la nobel nu e, la fel, vorba de persoanele nobelizate și de valoarea lor, ci de maniera în care sunt atacate.
Ce înseamnă „răutăți grauite” și ce exemple ai pentru „răutăți contra cost”?
nu știu ce e aia „grauite”. în rest, răutățile gratuite sunt atunci când te legi de un om, îl critici și îl desconsideri fără niciun temei, ci doar ca să te bagi în seamă. și nu, opusul răutăților gratuite nu sunt răutățile contra cost, ci răutățile întemeiate. ceea ce nu-i cazul aici…
Cartarescu nu este vreun imaculat si de-aia este ridiculizat si el si opera lui. Unii il ridiculizeaza pentru ca este roman si nazuieste la Nobel! Un fel de „de ce vrea chelul (roman) tichie de margaritar?” Stai naibii pe locul tau de cetatean inferior! Altii il considera penibil pentru insistenta cu care isi doreste Nobelul si ca nu realizeaza ca ar trebui sa se retraga din cursa asta pentru ca in afara de promisiuni nu o mai fie nimic. Altii (ca mine) is nervosi ca da vina pe noi ca nu-l primeste. Suntem „o tara si o natie obscura de care nu a auzit nici dracu’ si care nu a produs literatura cu rasunet international si de-aia nu este nici el creditat in domeniu”. O parte, ca si mine, il detesta pentru ca este unul dintre detractorii lui Eminescu. Pe restul ii lasa indiferenti cine e si ce face dar nu pierd ocazia sa-l injure: „-cine mai e si asta? ia mai da-l dom’le in plm de imbecil!” 😅
sincer, nu înțeleg afirmații de genul „insistenta cu care isi doreste Nobelul”, „da vina pe noi ca nu-l primeste”. cum adică insistența? stă la poarta academiei suedeze și cerșește premiul? și unde a dat vina pe cineva că nu-l primește?
@berenger
„Rodrigo, you are a lucky writer, you write in a big international language. You are the inheritor of a huge culture that has Cervantes as an emblem. As for myself, I come from the middle of nowhere. My greatest problem when I publish abroad is simply getting people to read my books. Why should they do it? Who buys the books of an author from a country they’ve barely heard of, of which they know nothing? Who will take an interest in a culture when they’re unaware of a single writer who has emerged from it? My country is not only obscure, but also many times looked down upon for its poverty and its perceived low level of culture. What does a Romanian writer look like? Nobody knows and I’m afraid nobody cares.”
Cartarescu in interviu cu Rodrigo Hasbun.
2. Am pus Bilbao pe lista de vizitat la anul. Mersi.
8. Autorul e suparat pe „analfabetii functionali”. Cand cineva nu intelege ceva e normal sa intrebe. Pe cine intreaba? Daca nu un avocat atunci pe cine sa intrebe? Dexonline? Chat GBT?
Mi se pare o lipsa mare de comunicare la modul general la noi in societate intre pestatorii de servicii si cei care beneficiaza de ele. Sa ma explic:
– Multe cazuri de contabili/economisti care „țin contabilitatea” dar pe care nu ii intereseaza detaliile afacerii si cand sunt confruntati de clienti ca de ce au atat de mult de platit la stat ridica din umeri si zic ca ei nu sunt platiti sa fie consultanti fiscali! Lucru oarecum corect din punctul lor de vedere deoarece clientul de asteapta sa beneficieze de tot pachetul pt 500 lei pe luna. Specialistii au partea lor de vina in ideea ca nu explica initial la ce servicii se angajeaza pt 500 lei lunar
– Avocatii/notarii sunt exact la fel ca mai sus. Pt niste servicii iau niste bani dar nu explica clar tuturor ce alte servicii ar mai putea fi extra si pentru ce bani. Nu stiu de ce. Le este rusine, le este frica de refuz? Nu stiu. Daca stii ca lucrezi cu 40%+ analfabeti functionali de ce nu iti asumi ( pe bani ) educarea lor la fata locului?
Comentariu beton!11
Mie îmi este foarte antipatic Cartarescu. Nu știu de ce. Atât de antipatic încât nu am citit nimic din ce a scris. Adică nu pot sa am o părere proprie despre opera dumnealui. Dacă cineva zice că ar trebui să fiu obiectivă se înșeală. Eu sunt un cititor, nu un critic literar. Pot să afirm că am citit destul de multă literatură română. Mult mai mult decât lecturile obligatorii de la școală. Nu cred că trebuie să judeci opera unui scriitor la pachet cu viața lui și modul lui de a-și face reclamă. Dar Cartarescu nu pot citi.
Comentariu beton!12
Mulțumesc pentru selecție, pe unele le citisem deja dar și acum mi-au crescut puțin tensiunea 😁
1. Bătuți cu Regulamentul peste degete și puși să-l citească și să facă un rezumat
2. Se poate dar la noi nu e cazul pentru că nu se vrea aka nu se poate fura și atunci nu ne interesează
3. Cu promisiuni câștigă alegerile pentru că majoritatea e paralelă cu orice, trebuie să o gândești simplu de la pușculița
personală și vezi dacă funcționează 😁
4. N-aș vrea să fiu în papucii francezilor
5. De o vreme a luat-o razna, ieri îmi apăreau o mulțime de chestii în rusă 🤬 sau auriste
8. Tocmai am terminat de achitat o mizerie de credit de câțiva lei la al cărui contract nu am citit cu atenție o clauză, prostia sau autosuficiența se plătește, dar cu contractul și garanția fostei mașini m-am luptat până la victoria finală 💪 așa de tare m-a ambiționat creditul ăla păgubos încât nu mai semnez repede că nu are timp/chef funcționarul să aștepte sau să mă lămurească
9. E bine să îți păstrezi datele în siguranță fie că ești firmă mică sau vreun gigant.
1. Imbecilu’ de la digi24 ar trebui s-o fută pe mă-sa-n gură, cu tac-su de mână. 😈😈😈
2. Foarte, foarte fain. Conducerea României ar trebui să-nvețe multe din acest caz, dar n-are cine. 😣
3. –
4. Nu știți voi, mă, că ăla-și manevra cuțitu’-n liniște și profesoru’-i de vină că s-o băgat-n fața lui. 👿👿👿👿👿👿
Io când am zis că musulmanii-s canceru’ planetei mi-o sărit lumea-n cap.
E plin youtube shorts de muiștii ăștia analfabeți care se cred buricu’ pământului.
P-ăștia i-aș gaza primii. De la mic la mare.
Se pare că Franța n-o-nvățat nimic din cazul Charlie Hebdo.
Muiștii ăștia circulă liber din cauza „Fondului de Integrare” a lui Soros (acum fără bășcălie), iar curva de Angela Merkel (iar acum și oligofrenu’ de Olaf Scholz) și gerontofilu’ de Macron primeau și primesc bani grei pentru asta.
Atâția musulmani să rămână pe planetă până mâine dimineață câți am botezat io cu tata. 👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿
5. –
6. Ăla ar fi trebuit să fie servit c-un ceai cu poloniu. Doar că pe SUA o durea-n penis de Europa de Est.
7. LoL
8. Exact!
9. Exact așa.
S-aveți și voi o duminică faină, că io sigur am. 🤪
Comentariu beton!19
John, ai zis tot👍. Mi-a spus un coleg că se uita la ceva emisiune tv in Austria și a zis o tanti cu batic că ce nu au reușit strămoșii lor cu sabia, reușesc ele cu uterul. Și e cam adevărat când te uiți pe străzile din occident…
Comentariu beton!12
@Relou: io tot zic de 20 ani de canceru’ musulman din Europa, iar lumea mă făcea islamofob.
Să ne uităm la UK, Germania, Suedia. Vor ajunge califate-n 50 ani dacă nu se iau măsuri cât mai repede. 🤷♂️
Comentariu beton!13
Mersi și pentru articolele de azi!
1. Chiar ma gândeam zilele astea: se micșorează ziua si incepe calvarul cu condus în intuneric….Să vezi ce flashuri îmi iau, pentru te miri ce, și n-are poliția personal să-i prindă pe toți.
2. Interesant cum au scăpat spaniolii de corupție, mai precis de firmele care căpușau primăria. Sau nu le-au avut de la bun început?
3. Ce să te aștepți de la AUR decât minciuni? Dar aia care îi votează cred ca la biserică, nu stau să citească sau să raționeze.
4. Imigrația a primit undă verde de la politicienii presați de patronat care își dorea forță de muncă. O tragedie care o să se repete, din păcate.
5. Roboții FB sunt total aiurea, dereglați. Ca și șefii lor, de altfel. 😃
6. Psihopat criminal.
7. Nici eu nu văd marea valoare a unei literaturi a cărei verbozitate mă adoarme atunci când nu mă plictisește. Pai nici Rushdie, nici Murakami n-au luat premiul și nimeni nu a făcut spume din cauza asta.
8+9 Adevărat
În încheiere vă urez dumi frumi la tătă lumi.☀️🌼☀️
Comentariu beton!14
Dacă conduc pe pricipiul cât mai mult pe banda 1 și folosesc banda 2 doar pentru depășire mi se rupe de ăia cu flash-uri. Nu îi văd, nu mă intersectez cu ei. Dar nah, unii se așează pe banda 2 ca cloța pe ouă și nu se mai dau duși d’acolo.
Recomand și orașul Gdansk pentru o vizită. Am rămas impresionat de acest oraș.
Facebook a devenit ceva nefrecventabil.
1. total de acord cu spusele tale! și, cu siguranță, prea mulți nu cunosc legea, prea mulți pseudo-șoferi pe drumurile noastre!
2. păstrând proporțiile, aș zice că avem și noi un „început de Bilbao” la Oradea.
3. încep să cred că nici măcar minciuni nu sunt… și e doar prostia, în stare pură.
4. probabil vom ajunge extremiști, naționaliști și xenofobi, în ritmul ăsta.
5. n-am FB
6. cred că Hrușciov e modelul lui Lavrov
7. Cărtărescu.. hmm.. mă scuzați, dar nu mă pot abține să n-o spun: Cărtărescu, acest prinț Harry al Nobelului, veșnic rezervă 😁
8. ați mai văzut voi proști care să se deștepte? prostie pe veci 😔
9. corect.
mulțumiri pt selecții, duminică liniștită și-n pace tuturor!
Comentariu beton!27
4. Trebuie să lăsăm kkturile cu cancerul pc și să ne radicalizam. Trebuie făcuți pași rapizi către o Europă unită. Cu o armata comună, pentru început un corp de armată comun care să facă manevre împreună, înarmați cu armament făcut în UE. Și să expulzam oameni care nu se integrează. Unde? Ne doare în pl unde. Fiți musulmani unde vreți voi. Ai călcat pe bec? Out. Plm le dam miliarde în Gaza ca să facă ăia rachete. Wtf.
Sunt o grămadă de discutat. În primul rând singura șansă a Europei este unitatea și radicalizarea. Nu la nivel de țări partenere la nivel european. Mai puține importuri din China și multă manufactura în Europa. Preturi mai mai mari? Perfect, dacă ăsta este prețul o independenta europeana, eu unul îmi asum să îl plătesc . UE trebuie să devină un monolit nu un puzzle de naționalități. Sun pan european și sunt mândru de asta. Mwe Aur.
Comentariu beton!32
7. Nu îmi aduc aminte dacă am citit ceva scris de cetățeanu ăsta. Nu cred. Puteți arunca cu pietre dar să știți că arunc și io înapoi.
Bine, în loc să îl asculți pe Tolo, acest milog independent, mai bine asculți Celelalte Cuvinte. Acu dacă vă plăcu cum scrise Bogdan poate îi lăsați un comentariu pe blog. Omu merită din plin.
Comentariu beton!11
Wishful thinking & utopie.
Radicalizarea aia nu se va putea face niciodata la nivel de europa unita. Europa unita nu exista, doar tarile la nivel individual conteaza, dupa cum ne dovedeste realitatea prezenta si tendintele ce vor modela viitorul apropiat.
Conceptul de Europa unita e sfasiat de forte nationale centrifuge.
De aceea nu exista renuntare la PC si radicalizare decat la nivelul individual al fiecarui stat. Care vine la pachet cu nationalism, protectionism si iliberalism.
Si cu cat mai multe state europene o iau pe drumul asta, cu atat mai mici sansele unei europe unite, liberale, democratice care sa se poata proteja unitar la agresiunea unei imigratii scapate de sub control si care ameninta insasi fibra societatii laice, libere si democratice.
Nu mai vorbim de sansele vreunei constructii comune gen armata europeana.
Azi statele trag sa destrame putinele legaturi care mai tin Europa unita nu mai exista niciun fel de disponibilitate nici macar pentru dialog european, darmite constructie.
Cu lideri slabi sau nationalisti autocrati, cu agende preponderent nationaliste si antieuropene, cu populatii care sustin majoritar analfabetismul agresiv, antidemocratic, antiprogres si care privesc gales la china si rusia ca la modele dezirabile de societati si lideri, nu vad vreo sansa de redresare.
Pe scurt, cred ca va urma un recul necesar al politicilor de imigratie la nivel individual statal care nu va curata efectele existente ale imigratiei dar va limita dezvoltarile viitoare insa pe de alta parte vom avea un puzzle nationalist, izolationism, autoritarism, o decadere abrupta a democratiei si libertatilor cetatenesti si o exacerbare a tensiunilor interetnice si a revizionismului.
Sper, tare de tot sa ma insel.
@Edelweiss: din păcate suntem doar doi. 🤷♂️
@Tom: cam așa ceva, din păcate.
Sper, totuși, ca liderii de la Bruxelles să se dezică de WEF și politicile lor imbecile și să pună europenii pe primul loc, nu maimuțele musulmane venite cu barca pe mare.
Io sunt de acord doar cu: îți plac organizațiile teroriste sau ești solidar cu țări care finanțează organizații teroriste? Îmbarcat pe avion și parașutat fără parașută la idolii tăi chiar dacă ai tu cetățenie EU+ două trei șpițuri în fund ca să prinzi viteză pe scara avionului. Și asta făcut în regim de urgență fără mizerii de pc și procese cu avocați&drepturile omului.
Plus interdicție pe viață de accses în UE a ta și a 1000 de urmași. Stai acolo unde poți fute capre în liniște și decapiteazăți dușmanul din alt trib pentru că a avut ideea că este bine ca femeile să aibă dreptul la educație. Futuvangură de cretini sălbatici.
Comentariu beton!14
@Shoric: exact așa!
1. –
2. Cumnata-mea a fost la Bilbao si a fost placut impresionata. Sta pe lista de vizitat.
3. Nu te poti astepta la altceva de la AUR.
4. Radicalii musulmani sunt o plaga in Europa. Si din pacate situatia nu se va imbunatatii.
5. Urasc algoritmul lui Feisbuc.
6. Mai citisem pe undeva povestea asta. Comportament de copil razgaiat si psihopat.
7. Eu citesc Cărtărescu cu placere. Acum citesc Solenoid. Am vazut lista candidatilor la premiul Nobel si am stiut ca nu va castiga Cărtărescu. Pur si simplu sunt mult prea multi scriitori buni.
8. Urasc contactele de la banca in care ai intotdeauna pasaje scrise cu litere mici de abia poti sa le citesti.
9. –
„La grande nation” își dă singura șuturi in koor ca motanul care încerca să-l prindă pe Tweety. O țară laica prin constituție îi protejează pe fundamentaliști și se miră că periodic sângerează. A fost „je suiș Charly”, apoi atacul de pe Coasta de Azur, nenumărate atacuri mai mărunte. Je suis qui? Franța a dat mari valori și multe rateuri. Parca ar construi o nouă linie Maginot spirituală, care-i va apăra ca și cea veche. Mă gândesc la versul lui Adrian Păunescu „genii mari și frunți tembele”
Comentariu beton!15
7. cartarescu sugereaza intr-un interviu ca nu are sanse sa primeasca Nobelul pentru ca „s-a nascut intr-o tara obscura, fara drag de literatura”! De parca romanii-i refuza Nobelul si nu altii!😅 Nu zice nimic ca romanii au platit sume serioase de bani ca sa-i fie lui publicate cartile prin lume si pentru a-si face reclama la targurile internationale de carte.
Eu cred ca oamenii ce ofera Nobelul s-au hotarat de mult sa nu-i premieze lui cartarescu pornosagurile din Orbitor.
O mizerie articolul despre Cărtărescu. OK, nu idolatrizăm, nu e musai să câștige Nobelelul, chiar nu e. Dar să emiți atâtea imbecilități mai rar. Nu-ți place, nu citi. Nu trebuie să-ți placă omul ca să apreciezi opera cuiva. Nu trebuie să placă tuturor, de ce ar trebui. Da, mie îmi place limba aceea din cărțile lui, cum sună cuvintele și ce au în spate, e o plăcere pură. Și nu are nicio legătură cu naționalismul, eu nu mă consider deloc patriot, mi-ar plăcea mult să putem pleca din țara asta, citesc mult și în engleză. Dar și dacă m-aș muta la capătul lumii aș mai citi/reciti Cărtărescu. Nu pentru Nobel/ fără Nobel, nu din nostalgie, doar pentru că apreciez mult ce scrie și cum o face.
Comentariu beton!24
@Siami, ai dreptate. Am plecat de 15 ani din România, dar daca am recitit un scriitor român, apoi a fost Cărtărescu. Nu ca e cel mai bun, nu ca sunt nationalista, ci pur si simplu pentru ca imi place, pentru ca (am impresia ca) ii inteleg stilul de scris.
6. Imi place metafora Pantoful lui Hrusciov mai ales in contextul politic de acum. Si azi ca si atunci, conflictele armate sunt aproape sa declanseze un al 3-lea razboi mondial si daca un „salbatic” ca Hrusciov a inteles si evitat pericolul, la fel ar trebui sa facem si noi ce ne credem mai evoluati decat au fost inaintasii.
Cum a zis cineva mai sus, nici Salman Rushdie n-a luat Nobel, nici Murakami şi – adaug eu – nici Kafka, Orwell, Greene, Proust sau Jules Verne. Şi n-a mai crăpat nimeni de amuzament pe seama lor şi niciunul n-a fost atât de batjocorit din cauza asta.
Urât soi de oameni sunt mare parte dintre români.
Comentariu beton!26
Cel mai multmi-a plăcut articolul lui @BogDan,felicitări!
Mulțam pentru recomandări!
Punctul patru ma scoate din sarite de ceva vreme, dar e aproape imposibil sa expui un punct de vedere educat pe tema asta, daca acel punct de vedere nu e o apologie la adresa subculturilor pe care le-am lasat sa infloreasca neconditionat, in ciuda tuturor steagurilor rosii pe care le tot primim de trei decenii.
Sigur ca e o discutie mai larga despre greselile noastre si greselile lor, dar pentru a avea o discutie, trebuie sa asculti doua puncte de vedere.
„…in ciuda tuturor steagurilor rosii pe care le tot primim de trei decenii.”
Care „noi”? Ce trei decenii, raportat la ce? Cu ce ne diferențiem de cei care ajung în statele din vest? Ca statut, ca intenție („un loc mai bun”)?
Da – nu suntem ceceni – dar asta nu diferențiează cu ceva trocul/barterul de autobază („Noi vă dăm cât să vă dați mari la rude & anturajele că o duceți splendid/aveți bani/vi se aprobă cheltuielile sau cererile repede, voi veniți să ne ștergeți la fund & să măturați gunoiul și nimic mai mult”) prestabilit.
@eddy,din ce poziție faci tu afirmatiile astea? Ai locuit prin străinătate și ti-a fost impus vre-un astfel de barter? Că prea zici cu foc
Aia voiam si eu sa intreb: Despre care barter vorbesti? Strainatatea va fi oricum diferita pentru muncitorul de pe santier, satul de saracie, si IT-stul invitat de o multinationala. Altfel da, exista un barter in orice tara pleci, doar ca e ceva mai subtil cultural, iar obsesia aia cu „sclavii europei” e o imagine pe care ne-am cladit-o singuri: noi pentru noi, pentru a ne ascunde esecurile.
Altfel, strainatatea va fi diferita si pentru cineva venit dintr-un popor cu valori europene (fie si la un nivel superficial) versus unul venit din tari unde femeile nu exista ca cetateni.
Preconceptii exista in ambele cazuri, dar romani, bulgari sau sarbi care sa se arunce in aer pentru ortodoxie sau sa asalteze pagani cu cutitul inca nu am vazut.
De-asta spun ca merita pornita o discutie despre integrare, o discutie pe care daca Franta si Germania o porneau in anii ’80, nu se mai ajungea la clash-ul cultural de azi.
bah, nush, da pe aici activam cativa diasporezi care nu prea „spalam la cur”. Sau, aia care au de a face cu materii de gen o fac din postura de medici, ca pula mea, e parte din meseria lor
Ce zici, un medic de urgenta care are de a face si cu materii fecale…”spala straini la cur” si e un sclav?
Io ca programator am o mare problema. E frigutz afara si mai am de plantat niste flori. Da e frig si lenea e mare
Acum am terminat Beckham. Cel mai mișto documentar artistic pe care l-am văzut.
Iar muzica…..
Tot nu-mi place Victorița dar am înțeles-o.
4. Ce e de facut? O Cruciada, un jihad, nu sunt o solutie pentru ca nu avem dreptul sa eliminam oameni pe motiv de religie, de cultura, de etnie, de teritoriu chiar daca asta am facut tot timpul si o facem in continuare.
Numa’ puțin, că eu m-am blocat la 1). Deci cum? De ce atâta ură pe cei care conduc regulamentar? Pe mine mă enervează flash-urile și claxoanele gratis. Adică dacă văd că cimpanzeul vine din spate cu viteză dublă, mă feresc eu, ca să nu-l inoportunez :-). Dar dacă n-am timp să mă dau la timp și bagă lumini/sunete inutile, atunci să-mi iei pulsul. Ok, dacă individul merge pe banda 2 cu ceva sub viteza maximă regulamentară, atunci trebuie atenționat cumva… Partea interesantă aici peste ocean e că se „depășește” prin toate părțile :-). Pare că s-au lămurit că flash-urile n-au niciun efect, așa că e ca la karting pe highway, tre’ să fii atent din toate părțile. Nu e chiar așa de haos, dar totuși.