Eram la Lyon, acum în excursia recentă, și coborâsem lângă hotel, acolo unde era un părculeț cu bănci. Că ce să și fac, să stau în debaraua aia, să mă strângă pereții la umeri?
Am zis că mai bine ies și stau la aer până mă ia somnul, după care urc și mă bag direct în pat.
Zis și făcut. Am coborât și m-am așezat pe-o bancă, M-am bucurat că eram singurul om din părculețul ăla care fusese plin până cu jumătate de oră mai devreme. Perfect, de-abia puteam să fiu doar io cu gândurile mele.
Scot telefonul și-mi văd de treabă.
Și cum stăteam eu liniștit pe băncuța dinn micul părculeț de lângă hotel, de undeva de la urechea mea stângă am auzit un foșgăit ca și cum cineva scotocea în coșul de gunoi care era la nici un metru jumătate de mine.
Mă uit înspre coș. Nimeni.
Am zis că mi s-o fi părut, așa că mi-am văzut liniștit de scrolatul în telefon.
Peste câteva secunde aud din nou foșgăitul. Iar mă uit spre gunoi, iar nu văd nimic. Și tot așa de vreo câteva ori, până când m-am hotărât să mă ridic în picioare să văd despre ce e vorba, că deja devenea deranjant.
Prieteni, când m-am ridicat în picioare, din coșul ăla de gunoi au rupt-o la fugă măcar doi-trei șobolani cam cât un iepure crescut cu varză și morcovi din belșug.
Cât oi fi eu de iubitor de animale, am vreo câteva specii de care mi-e silă rău. Una dintre ele fiind, evident, șobolanii. Atenție, nu șoriceii (p-ăștia îi consider chiar simpatici), vorbesc strict despre șobolani.
Bănene, când am văzut șobolanii ăia cât cangurii pitici, m-am crispat pe loc și instinctiv m-am dat în spate câțiva pași. M-am dus spre una dintre tufele verzi din parcul ăla. Nu că așa mi-am propus, așa s-a nimerit.
Și să vezi ce, când m-am apropiat de tufa aia, din ea au început să iasă și să fugă alți șobolani. Probabil s-au speriat când și-au dat seama cât sunt de aproape. Doar că, de la momentul ăsta s-a declanșat o reacție în lanț.
Probabil alertați de fuga confraților lor, din TOATE coșurile de gunoi și din toate tufișurile din mini-parcul ăla (n-avea mai mult de 250 de metri pătrați) au început să iasă și să fugă șobolani. În nici zece-cinșpe secunde în jurul meu erau zeci de dihănii din alea care fugeau care încotro. Mi s-a făcut și frică și silă în același timp.
Uitasem complet de întâmplare, probabil creierul meu încearcă pe cât posibil să șteargă amintirile neplăcute, dar mi-am adus-o brusc aminte când am citit această știre: Parisul înființează un comitet pentru a studia „coabitarea” cu șobolanii (sursa).
Absolut superb. Eu zic să extindă coabitarea la toată Franța și să-i oblige pe francezi să-i adopte. Cum ai văzut un șobolan pe stradă, cum îl duci în casă, acolo unde îi creezi condițiile optime necesare traiului. Pătuț, brânzică, lăptic, tot ce e nevoie.
M-a spart acest fragment:
Șobolanii „nu reprezintă o problemă de sănătate publică”, a declarat Anne Souyris, deoarece cazurile de leptospiroză transmise prin mușcături nu pot afecta decât gunoierii, care pot beneficia de un vaccin.
Băi, vă zic, în ritmul ăsta, în curând or s-o declare rasă benefică pentru sănătatea populației. Acum aștept campania: „Vous aussi, adoptez un rat!”. Sau: „Pas de famille française sans son rat!”. Cred că vor avea un imens succes la public, ambele.
Abia aștept să văd familiile de francezi ieșind pe corso, la plimbare, fiecare cu șobolanul ei în lesă.
Iar când se întâlnesc cunoscuții, să fie cu din alea:
– Olalala, Jean Pierre, ce mare s-a făcut al vostru? Ce-i dați să mănânce?
– Avem noroc cu părinții soției. Știi socru-meu face brânză Camembert, numai cu din aia îl hrănim. Că era așa rahitic mititelul când l-am adoptat…
O să fie ceva merveilleux, vă spun. 😀
Noi avem pensionari speciali , francezii au sobolani speciali ! Acelasi lucru pana la urma !
Comentariu beton!36
Băi, nu e același lucru, că șobolanii nu se hrănesc din bani de la buget. Dacă aș putea sa aleg între șobolani și pensionarii sleciali, n-aș sta o clipă pe gânduri.
Mihai, poa’ să devină o problemă de buget. Acu’ începe campania, ar putea fi o inițiativă de ajutorare a celor care nu își permit să-și trateze zilnic șobolanul cu Camenbert.
Și, între timp, noi înjurăm primarii că nu se ocupă de țânțari, căpușe și alte animăluțe simpatice😀 Iată un capitol la care suntem deja peste francezi😀
Comentariu beton!20
Adevărul e că țânțari nu erau în Lyon. Nici în Paris. 😀
Încă nu au înțeles ei cât sunt de prețioși, ce suflet nobil au😀
Stai să vezi în Germania, sau cel puțin în Baden-Wurtemburg, nu e voie să se stropească contra căpușelor. Câinii au zgărzi sau ce mai au, oamenii se pot vaccina. De ce să omoare bietele căpușe?🤣 Lasă că se pot vaccina oamenii! Bine aici sunt la putere verzii!
Nu exista vaccin pentru oameni contra capuselor.
@Mihaela: exista vaccin impotriva encefalitei, dar nu impotriva boreliozei transmise de capuse.
Sau, daca și așa locuințele franceze sunt mici și neîncăpătoare (vezi „debaraua”), sa ii adopte pe sistemul pisicilor din Istanbul. Sa stea sobolaneii pe strada in mediul lor și să li se asigure adăpost și mâncărica. Sigur vor veni turiștii să se pozeze cu ei 😏
Adoptăm și noi unul de la distanță 😀
„Eu, lângă Tour Eiffel, cu Marcel (a se citi „marsel”), șobolanul turnului”.
Noua gamă de gumari: le rat sportif
Comentariu beton!23
După porc, dihor și găina de companie, șobolanul mai lipsea!
Mai bine ne întoarcem în sate.
Creștem animale și ne producem propria hrană.
Nu suport șobolanii și muștele!
Trebuie să fii un fel special de tută ca să susții că șobolanii nu reprezintă o problemă de sănătate publică 🙄. O fi făcut ceva supradoză de brânză cu mucegai.
Comentariu beton!16
Ia scoate litera „y” din numele duamnei care a declarat asta. Tradu în română ce rămâne. 😛
Buahahaha 😂😂😂, nu făcusem legătura Unele bancuri se scriu singure….
Comentariu beton!15
Sobolani, soareci si reprilele sunt greu de acceptat pentru mine, au si aceste dihanii adoratori lor, io nu ma numar printre ei, efectiv minse face greata cand ii vad si io nu sunt un tip sensibil, astea in schimb imi displac total.
Brrr…
Nici soriceii nu-i suport ! Cat despre sobolani sa fie la ei acolo. Am vazut si la Bucuresti destui. Posibil sa ajungem ca la francezi cat de curand.
Wait, what? Cum o cheamă pe tanti aia care e vice-primar? ”SouYris”??? De ce nu ”Souris” și gata, e explicabil…
Comentariu beton!15
Dadada, exact asta îi spuneam și io @Gretei.
Nu mai citește nimeni istorie în ziua de azi. Nici madame Souris. Șobolanii au fost responsabili de ciuma bubonică.
Comentariu beton!18
la asta mă gândeam și eu, că nu fu de ajuns covidul, secolul ăsta e dator și cu o ciumă.
în definitiv, la 8 miliarde câți am ajuns, numa’ o ciumă ”mică” ne poate reduce la jumate- trei sferturi, care a fost atunci scoru’.
Erau neamurile lui Ratatouille :)))
Deși pentru tine a fost creepy momentul, este oarecum și amuzantă povestea. Ceva a fost în neregulă, poate te-au simțit că nu ești de-al locului sau ceva, de au reacționat așa înseriați :))
PS. Până la venerabila vârstă de 41 de ani nu văzusem șobolani live, doar șoricei, dar la o vizită în București, m-am întâlnit în fața unui bloc cu un șobolan care s-a blocat când m-a văzut :)) și eu la fel. Nici nu știam ce să fac, așa că am așteptat să se miște el primul, ceea ce a și făcut, dar nu spre mine.
Comentariu beton!23
La capătul de sus al scărilor care duc la Sacre Coeur, tronează un mare afiș „Stop aux rats!”.
In Paris, nu i-am văzut dar nici nu m-am străduit prea mult. Știu, însă, ca francezii au o mare problema cu șobolanii.
În Paris ai șanse mai mari să nu vezi Turnul Eiffel decât să nu vezi șobolani. 😀
în iulie 2014, prin Place du Carrousel (peluza dintre Piramidă și Grădinile Tuileries) mișunau fără teamă, ziua-n amiaza mare. n-am nicio poză de-acolo fără ei în cadru.
de Sf Nicolae, în 2016, închiseseră toate parcurile, din cauza șobolanilor. pe Rue de Rivoli erau cu sutele pe lângă garduri. Tour St-Jacques era închis, iar în părculeț erau ca muștele. ceva înspăimântător și grețos.
de Sf Valentin, în 2018, jurai că e invazie de șobolani. nu-mi amintesc stradă pe care să nu văd măcar câțiva.
anul trecut mi s-a părut apogeul șobolănimii. pe străzi, pe lângă restaurante, la terase, în plină zi, fără teamă, câte 3-4 la un loc. mișunau în haită.
asta doar atât cât am văzut eu. așa că parizienii conviețuiesc cu ei de zeci de ani și mai că ajung să-i dau dreptate ecologistei care nu înțelege „teama anormală, nejustificată” a oamenilor.
apropo de adopția șobolanilor, cred că trebuie s-adopte câte 2-3 de om, la câți au.
aștept să văd ce va fi la anul, de Olimpiadă, când vor avea și mai multe gunoaie, că, de, și mai mulți turiști.
Comentariu beton!37
@Mălina: Olimpiada Șobolanilor se va desfășura-n paralel cu cea umană. Ratingu’ va urca pân’ la nori în cazu’ celei șobolănești și se va renunța cu totu’ la cea umană. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
@John Temple, m-ai făcut să râd! 😃 știi, olimpiada șobolănimii ca olimpiada, măi, dar mâine-poimâine poate cade-n derizoriu cursa de la Le Mans și-ncep cursele de șobolani de la Paris! că tot vrea mme Sou(y)ris conviețuire cu șobolanii 🤷♀️
Comentariu beton!24
Cum i-o fi zicând in franceza la pollitycal correctness-ul ăla ar trebuie să o îndemne pe doamna șoricel sa ceară interzicerea sau editarea Ciumei lui Camus. Că prea e denigratoare.
Comentariu beton!11
pt ”jurnal din anul ciumei” a lui Defoe s-ar putea să se răscoale englezii. 🙂
Io mi-s sensibilă cu subiectul ăsta. Am mai povestit cum am avut de furcă cu aceste mirobolante viețuitoare, care mi-au ros alimentele din bucătărie și cablurile din centrală. În loc să mă chinui să astup gaura prin care au intrat trebuia să-i adopt pe post de pets. Ar fi dus-o ca-n rai la mine 😁
Păi erau șobolani sau șoareci?
După cum am văzut unul așa fugitiv eu zic că era șobolan
Eu am văzut odată în parc un ‘ domn’ tot numai muschi, șifonier ce sa mai, cu un dihoraș in lesa.
Se uita lumea ca la urs.
Ăla mare, la 1.90 și pătrat, cu maieuț cu omoplații la vedere și pantalonași scurți ținea delicat o lesa roșie cu un șobolănel inhămat la celălalt capăt.
Frumuseți!
Comentariu beton!19
Nu cred așa ceva. :)))))))))))
@Miki: și Cătălin Botezatu a avut un dihor. 5000 euro ar fi costat.
@FlorinaB, aia(dihori) put ca naiba, cand eram ostas pe granita caini au prins unul si am incercat sa iau pielea de pe el(comandantul pichetului ordin), am crezut ca imi vars matele, am renuntat, nimeni nu a vrut sa se atinga de el dupa :))
@Miki, ăla era Schwarzenegger cîn’ filma Polițist de grădiniță…
sau vreun epigon!
Am văzut și eu un nene d-asta mare, fioros si tatuat care plimba o pisica intr-un ham. Roz. 😁 Cică „Nu face vântul cu pomul ce face p.xda cu omul” 🤣🤣🤣
Parcul ăla avea cumva un lac cu rațe? Sau lumea hrănește ziua porumbeii și resturile servesc drept hrană șobolanilor?
De regulă populațiile de șobolani se înmulțesc când există o sursă consistentă de mâncare.
Îmi aduc aminte că și în piața Unirii am văzut niște șobolani grași exact cum spui tu. Și ce era mai debusolant era că nu se sfiau deloc de oameni. Fojgăiau de zor în căutare de haleală.
0
Nu, nu, era un părculeț printre betoane.
@Seladon chestia aia cu sursa de mâncare e pertinentă. Dacă nu-mi spunea logopeda, nu bungheam în centrul vechi al Nürnberg-ului pancartele ce zic că ești bun de plată 1.000 euro dacă ești gabjit că hrănești porumbeii. Acolo și afișajele de la metroul subteran au ace de sârmă. Au fost o problemă reală pe vremuri. Murdăreau cu găinaț statuile și clădirile vechi, cele din Sandstein fiind deosebit de dificil și costisitor de curățat. Privarea de hrană a fost singura metodă eficientă. Asta dacă nu punem la socoteală și vânătoarea, phii ce metodă barbară …
Vaaai, numai citind mi-a dat așa o stare, dacă eram acolo leșinam, mai sigur, muream.🙈
Am așa fobie de ei, încât nici la tv nu pot sa ii vad.🫣
Nu degeaba madama aia face asemenea declaratii aberante. O cheama Souris. Sau Souyris. Tot una.
In loc ca doamna Şoarece sa se gandeasca la coabitarea cu şobolanii, ar putea face o campanie de deratizare si de sensibilizare a populatiei sa nu mai dea de mancare şobolanilor.
Si ca şobolanii nu ii musca decat pe gunoieri, mi se pare prea de tot. De parca animalul se uita la om si zice: Păsta nu il musc ca nu are uniforma de gunoier🙄
Odată pusă lesa, ținem în frâu și puricii care transmit ciuma? Întreb pentru o prietenă blondă.
@Diana: da’ de ce discriminezi purecii? Ești „fleaphobic”? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
E dreptu’ lor să zburde zglobii printre oameni. 🤣🤪🤣🤪🤣🤪🤣
Hai bă, nu se poate! Ești tu rău. 🤪
Ăla era parcu’ zoo. Francezii e culți, delicați și deloc nespălați. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Soluția ar fi să importe niște africani de prin colonia lor preferată, d-ăia care se hrănesc cu șoareci, șobolani, viermi, d-astea. Să facă ăia curat. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
mie imi plac sobolanii. As tine unu in casa.
Dar, nascut si crescut in casa, nu adoptat.
Mihai, sper sa nu o ia razna de tot francezii , sa ii declare specie protejata sau sa spuna ca rozatoarele alea apartin imaginii orasului. Deocamdata Gibraltarul e renumit pentru maimutele de acolo, in India vacile sunt sfinte (dar exportate in Pakistan pentru carne ),la noi coboara ursii prin orase , la nemti e plin de jderi si ratoni .Tot in India, sobolanii indieni privilegiati au acolo inclusiv un templu al lor, pe cand confratii mai putin norocosi sunt vazuti ca sursa de hrana pentru casta Dalit… ar fi culmea ca in Franta sa ajunga Sacre Coeur sau Tour Eiffel renumite datorita numarului de sobolani. Pacat.
Ca sa scape de „comoara nationala” si sa faca ceva bani , ar trebui adunati si exportati, se pare ca exista cerere mare pe piata : in Asia de sud-est se mananca in mod obisnuit yummy crispy rat , suna bine …
A, sa nu uit. Am vazut si eu ,mai demult ,o doamna cu un dihor in lesa, plimbandu-se tacticos…
Apoi na, cu riscul de mârlănie, francezii sunt mari specialiști în a tolera paraziți, până ce singura soluție rămâne comitetul de conviețurire, că de combătut e prea târziu.
Trecând peste ironii, când eram la mediu mi-au picat tot felul de studii pe tema asta – cum controlăm rozătoarele în metropole. Exemplul era New York, unde până la urmă soluția (în acel moment) a fost sterilizarea chimică a coloniilor, pentru că degeaba îi exterminai, doar venea alta.
Oricum francezii sunt buni la integrarea viețuitoarelor, așa cum au reușit cu rromii o să fie și cu șobolanii. Să mănânce și gurița lor niște branzică deaia cu mucegai🤣🤣🤣
Imaginea nu e completă fără francezi get beget protestând pentru drepturile șobolanilor 😀
In 2009 in Lyon am întâlnit un cuplu care avea deja șobolan ca și pet. Ii deschideau cușca și sarea 1m până pe masa. Îi dădeau nuci și le desfăcea singur in 2 cu dinții. Colegului cu care eram în vizită i s-au făcut rău când a văzut șobolanul plimbandu-se pe masa printre bolurile cu aperitive. Mai zic că gagica din cuplu îl pupa pe gura? O tipă super drăguță de altfel și cu un zâmbet perfect. Ambii ne spuneau că e foarte deștept. Se intorcea singur în cușcă după ce lua masa. Nu inventez absolut nici un aspect. Era ceva de rasa cu guler alb și corp maro deschis. Nu știu detalii dar sigur era șobolan. Stăteau la bloc in 2 camere și împărțeau chiria cu un alt băiat. Adică cuplul avea doar o camera! Deci da dormeau cu el în camera. Tipul era super deștept și aratos și îsi găsea numai gagici beton. Nu am înțeles ce nevoie avea de șobolan. ;)))
Hamster?
Boss, la sfarsit de September ajung acolo cu familia. Asa ca daca fac aia figuring, a se coti chitaieli, va fi interesant.
Se merge la tara vecina si prietena Romania sau unde vor ei si se importa/ preiau cu titlu de imprumut un numar x de pisici de porumbar, d’alea slabe, amarate si moarte de foame, dar in rest vanatori de nota 10.
Băi nene, ce era în zona Luvrului seara dupa 18.00…