Deși mai există și ziua 9, cea în care ne întoarcem acasă, Cars and Roads ediția 2023 s-a cam terminat. Pe de o parte îmi pare rău, pentru că este o experiență senzațională, pe de alta mă bucur. O dată pentru că ajung acasă la fetele mele și doi pentru că chiar simt nevoia să mă odihnesc.

Știu că din exterior pare fun și ușor, dar, și asta o să vină ca o lovitură, să știți că se acumulează foarte multă oboseală. Și nu vorbesc doar despre mine, că eu oricum m-am născut obosit, vorbesc și despre colegii de tur.

Altfel, peste fix zece zile ar trebui să dau drumul la încă o aventură aproape la fel de mișto. Dar despre asta vorbim la timpul potrivit. Deocamdată mai stau și eu pe acasă, că vara asta se anunță lungă și interesantă.

Până atunci o sa vă mai spun doar că, după cum vă povesteam, ieri nu prea am avut treabă cu mașinile, le-am folosit doar ca să ajungem la Tășuleasa Social, adică locul unde îi găsești pe oamenii care au făcut posibilă apariția proiectului Via Transilvanica.

Habar n-am dacă știați sau nu ce este Via Transilvanica, dar o să vă explic eu în câteva vorbe. Dacă ați auzit vreodată de El Camino de Santiago, atunci o să înțelgeți mai ușor. El Camino este un traseu de pelerinaj care are ca destinație mormântul apostolului Iacob din Catedrala Santiago de Compostela. Via Transilvanica nu duce la niciun mormânt, dar este tot un traseu de pelerinaj care duce spre tine însuți. Hai că sunt bun pe metafore.

Pe înțelesul tuturor, este un traseu turistic cu o distanță de 1.400 de kilometri care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin. Via Transilvanica este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Traseul este semnalizat cu marcaje vopsite, stâlpi indicatori, iar la fiecare km se găsește o bornă din andezit sculptată individual, borne care formează probabil cea mai lungă galerie de artă din lume și care însoțesc călătorii pe tot parcursul drumeției.

După ce-am văzut cu ochii mei ce fac oamenii ăia acolo, sunt convins că în următorii ani, Via Transilvanica va deveni unul dintre traseele cele mai căutate de către turiștii din toată lumea. O să vedeți că așa va fi.

Ca să înțelegeți și mai bine despre ce e vorba, v-am lăsat mai jos un video de prezentare. Sfatul meu e să-l vedeți, după care mulți dintre voi probabil că-și vor trece pe „to do list” să facă măcar o bucată din Via Transilvanica în această viață.

Tot mai jos, aveți și cele mai mișto poze de ieri plus rezumatul zilei. Gata, am plecat spre casă.

Partenerii Cars and Roads:

➡️ Michelin, producătorul francez de anvelope este partenerul principal al evenimentului și promotor al siguranței și sustenabilității. Nu doar că o parte dintre mașini au fost echipate cu anvelope Michelin, dar locurile pe care le vom vizita au fost alese din Ghidul Verde Michelin, un fel de atlas turistic plin cu idei și zone pe care să le vizitezi în concediile lungi sau în weekenduri.

➡️ Autonom se alătură Cars & Roads din postura de Green Partner. Prin gama sa completă de servicii de mobilitate, compania românească se recomandă ca soluție optimă pentru cei care caută soluții de mobilitate pe termen scurt, mediu sau lung. Fie că vorbim de mașini electrice sau hibride – pentru care există programe dedicate cu facilități majore -, de clienți fizici sau juridici, de închiriere pe termen scurt sau de leasing operațional, Autonom are pregătite oferte specifice fiecărui tip de solicitări.

➡️ MOL România este partener tehnic, oferind carburantul de calitate necesar pentru mașinile din tur.

➡️ Server Config, companie specializată în echipamente IT profesionale, va susține road trip-ul oferindu-le fotografilor și specialiștilor video laptop-uri de performanță dedicate profesioniștilor pentru a le ușura munca on-the-go.

➡️ VARTA este unul dintre producătorii de baterii auto cu o experiență de peste un secol în domeniul în care activează. Odată cu era electrificată, producătorul german a introdus o gamă de baterii la 12V dedicată mașinilor hibride – de toate felurile – și electrice.

➡️ Pago se alătură în premieră proiectului Cars & Roads. Aplicația poate fi folosită pentru a achita facturi la utilități, dar și pentru alte câteva plăți care te-ar putea interesa direct: RCA, rovinietă, taxa de pod de la Fetești-Cernavodă sau asigurări de călătorie. Toate, într-o singură aplicație.

🟢 Video Via Transilvanica

🟢 Rezumatul zilei

Fotografii