Articol scris de Iulia.
…
Puține lucruri pe lumea asta generează discuții atât de aprinse, controverse atât de puternice și conflicte de opinie atât de intense precum… mâncarea.
Dada, știu că toți guru ăia ai sănătății și ciacrelor perfect aliniate și desprăfuite și al binelui cu tine dondăne d-astea cu „trebuie să mâncăm ca să trăim, nu să trăim ca să mâncăm” și alte gogorițe d-astea. Dar ote că, cu toate astea, facem ce facem și ne trezim că ne certăm sau măcar ne contrăm pe subiecte legate de băgatul la ghiozdan.
Că abia ce am scăpat de dilema mucenicilor la cuptor versus zeamă cu chestii prin ea, că iaca se apropie Paștele. Și, odată cu el, vor reveni din nou în atenția publicului controversele legate de cozonac cu sau fără rahat, cu sau fără stafide, de salata bef cu sau fără bef și cu sau fără mazăre și așa mai departe.
Ei, dar nu despre cozonaci și alte #celecuvenite vreau eu să discutăm astăzi, ci despre unele mai… exotice, dacă vreți. Despre genul ăla de alimente care fac oamenii să se înscrie în mod categoric într-una dintre taberele „dragoste” sau „ură”.
Iar ideea asta strălucită m-a pocnit fix ieri, în timp ce mă uitam la fi-miu cum se îndoapă cu o felie de pâine cu unt de „harahide” și felii de banană puse pe deasupra. Și molfăia mititelul de zor la treaba aia cleioasă și lipicioasă și era deosebit de mulțumit.
Și atunci m-a pocnit – untul de arahide e fix una din chestiile alea pe care ori le iubești, ori le urăști. Cam ca și ciorba de burtă. Jur că nu cred că am cunoscut în viața mea pe cineva care să zică „Meam, mai mănânc din când în când. E ok, nu mă omor, dar merge uneori”.
Nu, nene, ciorba de burtă ori îți place, ori ba și pace. Ocazie cu care trebuie să fac și o mică paranteză care să includă o mărturisire: nu m-am atins de ciorbă de burtă până pe la 30 – 30 și ceva de ani. Nu că n-am mâncat, nici măcar să mă uit la ea nu puteam, că simțeam că mi se face rău.
Probabil toată treaba a fost generată de amintirile din copilărie, când făcea bunicu-meu ciorbă de burtă acasă. Pe vremea aia, burta nu se găsea ca acum, frumos curățată și congelată, gata tăiată fideluță, numai bună de trântit în oală și gătit.
Ntz. Pentru cine nu știe, dacă făceai cumva, prin cine știe ce minune, rost de-o bucată de burtă, era probabil una dintre cele mai scârboase chestii pe care ai fi avut neșansa să le vezi în viața asta. Și pe lângă aspectul absolut grețos, mai era și mirosul… Aidecapumeu… Mirosul… Hoit combinat cu balegă, combinat cu vomă și cu încă niște hoit extra. Plus o aromă de șosete împuțite.
Prin urmare, am refuzat muuuulți ani de-a rândul să am de-a face cu un astfel de preparat. Asta până într-o zi când, înduplecată de îndemnurile stimabilului Fritz (mare pasionat de astfel de ciorbă), am gustat din porția dumisale – eram la cârciumă, nu vă gândiți că trecusem peste greață și am gătit eu!
Ei bine, dragii babei, n-o să vă mint, din ziua aia viața mea s-a schimbat. Nu numai că ciorba de burtă a urcat rapid în topul alimentelor mele favorite, dar m-am și apucat să o gătesc personal acasă, cu mânuțele astea două cu care vă scriu acum. Iată, așadar, că poate exista și trecere de la ură la amor gastronomic.
Daaaar… pe lângă ciorba de burtă și untul de arahide, mai sunt și alte chestii care se pot încadra tot în tiparul ăsta – ori îți place, ori ba. Fără cale de mijloc.
Una din chestiile astea este, indubitabil, broccoli. Urmat îndeaproape de ruda lui oleacă mai săracă – conopida. Și în cazul lor, nu cunosc pe nimeni care să ronțăie din când în când un buchețel de broccoli la abur, deși nu se omoară în mod deosebit după el. Nu, nene. Ori da, ori ba.
Ar mai fi apoi chestii care pot părea inocente, la prima vedere. Dar nu, se pare că până și astea stârnesc reacții destul de intense. De exemplu, scorțișoara. Ori stafidele. Vă zic sincer, eu una urăsc scorțișoara din tot sufletul meu. Dacă vrei să îmi strici ziua, du-mă la o cafea în oraș, dă-mi un cappuccino și presară 3 granule de scorțișoară pe el. Mi se futează fengșuiul instant. Și nu, nu pot să dau microgramele alea de scorțișoară la o parte și să mă bucur de cafea. Că știu că a fost acolo condimentul diavolului și îl simt orice ar fi.
Să vă mai zic că am avut într-un an ghinionul de a merge la petrecerea de Crăciun a firmei la care lucram, la sediul de la mama lor de acasă, din Austria, unde ne-au cazat oamenii într-un super mega hotel care era decorat prin toate colțurile posibile și imposibile cu bețigașe de scorțișoară? De am crezut că-mi vomit și sufletul din mine 3 zile cât am stat acolo? Nu vă mai zic…
Din aceeași categorie – cafeaua cu zahăr sau fără. Nu știu pe nimeni să o accepte „și așa, și așa”. Ori o bei cu, ori fără, nu există cale de mijloc. În cazul meu, la fel ca la scorțișoară, nu suport nici un fir de zahăr în cafea. Ba pot chiar să îmi dau seama după miros dacă o cafea are zahăr sau nu, înainte să o gust. Dacă are, nu mă ating de ea nici dacă e ultima cafea din Univers.
Și ultima chestie care mi-a mai dat prin tărtăcuță la ora asta ar fi zeama de varză. Și aici nu mă refer la utilizarea ei în mâncăruri, ci la consumul ei ca atare. Știu că-s o grămadă de oameni care o adoră și-s în stare să dea pe gât un clondir întreg fără să răsufle. Din punctul meu de vedere, eu zic numai atât (citându-l cu precizie pe fi-miu): bleacs!
Și acu e rândul vostru, să vă aud: în ce categorii vă situați? Și ce alte chestii comestibile mai știți care declanșează în oameni fix numai unul dintre cele două sentimente: dragoste sau ură?
Ar merge o zeama de varza acum!
Comentariu beton!42
🤢 Gusturi și gusturi 🤣
Chimenul. Urasc cu pasiune chimenul si nu mi pot explica cum oamenii mananca intentionat diverse foietaje/saratele cu chimen deasupra/in interior.
Nu mananc nici unt de arahide, brocoli, varza daia minuscula de Bruxelles (e oribil de amara, cum puteti manca asa ceva?!), kale, sunt bleah.
Comentariu beton!39
Mmm… Chimen 🤤 Uitasem de el
Controversat și ăsta 😁
Tata îți spun ceva și mai crunt decat sărățela, sau snacksuri cu chimion…imagineaza-ti supa de chimion. Am fost într-o vizită și am fost invitata la masa cu ,,delicatesa ” asta. Băi tată nici mirosul de chimion nu îl mai suport de atunci.
Comentariu beton!12
Bunică-mea făcea. Cred că și mama știe. Deși nu mă deranjează în sărățele & co, supă din aia nu pot nici eu să mănânc.
Ador chimenul. Pe sărățele, dar și ca ceai. Supă nu am mâncat și nu mă tentează, dar ceaiul de chimen pe lângă ceaiul de mentă sunt în top. E și foarte bun pentru stomac! 😁
Comentariu beton!16
Soția face supa de chimen și mi se pare fenomenală. Supă de bere (e mancare, nu fac mișto) ați încercat? E senzatională!
@Vlad chimenul și chimionul sunt 2 condimente total diferite. Chimionul se folosește pe scara larga în bucătăria mexicana și în cea indiana. La fel și coriandrul verde. Și pe ambele eu le asociez cu mirosul plosnitei cerealelor ( gândacul puturos) însă, în momentul în care le folosești în mancare au o aroma aparte. La fel ca sosul de peste, daca ati folosit vreodată stiti despre ce vorbesc.
Comentariu beton!13
Wow,
Mor după supă de chimen! Aș putea mânca non stop, cu coajă de pâine aruncată-n ea.
spinach
Spinach good 😂
Comentariu beton!16
Nu il suportam cand eram mic. Acum, cu oua ochiuri si branzica, mmm. Downside-ul este, ca la ciorbita de legume, ca dupa maxim o ora, nu mai tii minte daca ai mancat, sau nu 🙂
Comentariu beton!15
Cu oo ochiuri și frigănele 🤤
În primul rând și subliniez asta, ca bucureștean eșuat fără voia lui în afara singurului oraș care contează, după ce am mâncat din aproape toate felurile cu care se mândrește Ardealul pot spune ca un prieten de al meu, nu știm dacă ardelenii sunt oameni. Se vede influența austriaca în mâncare, totul dulce, lingav, mustind a smântână, aia pusă peste altă smântână și asta ultima asezonata cu un pic de smântână, în cantități care ar omorî chiar și o vacă.
Ce vroiam eu să spun de fapt este că, da, cafeaua se bea fără zahăr. O cafea foarte bună, corect prăjită, nu are nevoie de zahăr.
Eu mănânc cu plăcere conopidă crudă.
Comentariu beton!62
@Edelweiss, nici nu stiu cum poti sa bei cafeaua fara umpic de smantana.😂😂😂
Comentariu beton!81
@Edelweiss, nu știu unde în Ardeal ai întâlnit dezmățul ala cu smântâna, dar bunica mea paternă, care e dintr-un sat de lângă Cluj, nu punea smântână în ciorbe, în condițiile în care creștea 4 vaci și 4 bivolițe! E adevărat că pe masă era întotdeauna o ulcică cu smântână, dar era opțională! 🙂
Comentariu beton!32
Băh, smântână aia pe aproape peste tot este culinar cum este odorizantu de mașină sau ăla de cameră.
Comentariu beton!17
Smântână everywhere! 🤣
Comentariu beton!16
Am un amic, colonel pensionat măritat în Muntenia care este, nici nu știu cum să zic, născut și crescut, cloojean. Băh, dacă îl înjuri de nevastă se enervează necontrolat până trece anul, adică nu te lasă el așa, da’ să te pună demonii să îi zici ceva de slană, clisă, smântână, legume din astea de ale voastre, băh, până deseară se enervează masiv, nu te mai înțelegi cu el.
Comentariu beton!28
Edelweiss, vezi ca s-a inventat bomba cu smantana 🙂
@Edelweiss, io-s ardelean d’ala care nu se enerveaza de la bancuri si glume cu ardeleni. Iti spun bancuri cu ardeleni trei zile, vrei?
Numai ca la faza ca toata mancarea e dulce in Ardeal, esti primu’ pe care-l aud si io cre’ c-ai mancat la cofetarie, altfel nu-mi explic. Sau poate niste sarmale fierte-n moare de varza sunt tot dulci? (smantana se pune pe masa separat 🤣🤣🤣)
Btw, ca mi-am adus acu’ aminte de o faza reala. Ma duc cu un francez la masa si-mi zice asta ca vrea ceva traditional, local. Ii comand astuia ciorba de burta (care mie nu-mi place) mie ciorba de fasole si sarmale cu mamaliga pentru amandoi.
Dupa ciorbe m-am dus la buda, iar cand m-am intors, asta intindea tacticos cu cutitul mamaliga pe felia de paine. 🤣🤣🤣
Ce o fi gandit despre haleala din Ardeal? 🙃
Comentariu beton!87
@tavi să știi că și mie mi s-a întâmplat la ceva rude pe lângă Baia Mare. Ciorbă cu smântână, dar aia fu bună, după cartofi gratinați cu sos de smântână, friptura la fel cu sos alb ceva… însă suprem a fost… salata verde cu muult sos de..: smântână. Acum nu știu dacă e răspândită treaba, că recunosc ca nu am mai văzut de atunci. Dar mi-am adus aminte când s-a zis smântână 😄. Și la capitolul dulce… este carnea cu dulceață de coacăze sau ceva. Nu zic că îmi displace… dar e cam dulce😄.
Comentariu beton!18
@Ana Georgia, 🤣🤣🤣 tare meniu… lipsea o cana de lapte batut la final🤣
Comentariu beton!11
@Edelweiss: acu’ două zile am făcut ciorbă de dovleac. La o oală de 4,5 litri am pus juma’ de kil de smântână. Bă, da’ știi ce bună-i? O balotat blonda două porții de ziceai că se bat turcii cu grecii la gura ei. 🤭
Și smântâna aia are rolu’ ei. 😎
Comentariu beton!20
Eu vin din Ardeal și nu am pomenit smantana, dar poate e la granița (Brasov) altfel decât în Cloooj. Ei smântână everywhere e în Polonia. Cred ca și cafea și fi în stare sa pună…
@Edel, subscriu, te susțin. 😂
Eu sunt pripășită in Ardeal, în zona Sibiului, de prin 2004, dar nici acum nu ma pot obișnui cu mâncarea ardelenească, prea grasă pentru gustul meu. Plăcinta cu rubarbă nein, ciorbă acră cu tarhon (ăsta e horror pentru mine) și o tonă de smântână, ciorbă de varză cu afumătură si smântână, ciorbă de postaie cu afumătură si smântână, aproape orice cu smântâna. Dar cred că ține de obișnuință, de gusturi, că am mai văzut si fără exces de grăsime sau smântână. Și cum zici tu, să nu le zici ceva de slană, sloi, tarcăn, sângerete, lebăr sau zamă de ardei umpluți, tocană de găluște și unsoare pe pită, că se dezlănțuie jihadul. 😂 Dar nimeni nu-i perfect, eu nici atât, însă mă pot scuza că-s limitată la mâncare – cauze medicale.
Comentariu beton!12
@Alla: io-s ardelean da’ nu mănânc sângerete, caltaboș, ardei umpluți, sloi deoarece mi se par grețoase.
Ce-i aia postaie? Fasole verde?
N-am mâncat în viața mea fasole verde cu afumătură, numa’ fasole uscată.
@J.T., ești ardeleanul meu preferat 😂😂😂 până la tine, fără exagerare, n-am auzit altul, care sa spună ceva despre vreo “delicatese” ardelenească, mai ales o așa blasfemie, că-i grețoasă. O să fii ars pe rug. 😂
Da, “postaia” este fasolea verde – păstăi. Și da, am văzut la majoritatea, ciorba de fasole verde cu slănină sau ceva afumătură. Pentru mine, ciorba de păstăi este fără gram de carne/grăsime (maxim bat două ouă și le “zdrențuiesc” in zamă la final), acrita cu zarzăre sau lamâie și cu o mâna zdravănă de leuștean. 😅
@Alla, paracioaso😀… ce sa mai si zic, la faza cu grasimea, asa-i, baga astia-n ei ceva de speriat: ulei, untura, unt, slanina, costita, orice numai sa se topeasca, tone, cisterne, mai ceva ca la americani. Langa care aseaza (pe o frunza😁) niste branza de burduf, telemea, cas, cascaval, orice numai sa se atinga target-ul de 1987608 de calorii la o masa. Daaa, o regleaza din muraturi, din rachiu de cazan si vin. 😉
@Tavi, no, mai greșim și noi. 🤪😅
Să știi că, intr-un fel, îi invidiez pe cei care pot mânca așa, mai ales pe cei care pot stinge cu un rachiu/vinars, dar na, nu suntem toți norocoși. 😁
@Zuza asa este cu polonezii și smântâna, care de altfel este ffff buna eu o mănânc cu mămăligă și brânză de numa numa.Dar ei pun in tot smântâna și frișcă lor chiar și în prăjiturile din comerț este din smântâna naturală.Dar żurekul astaal lor cu smântâna și cârnați este grețos de-a dreptul.
@Alla: bunica făcea cea mai gustoasă supă de fasole verde și punea-n ea doar fasole verde lată, usturoi, smântână (2-3 linguri max) și puțin rântaș. Atât. Fără ouă, afumătură sau alte bazaconii.
Nu-mi place mâncarea acră. Mi se pare stricată. Ciorba o „acresc” cu smântână, dacă-i musai.
Nu-mi place mâncarea grasă. Deloc. Nici măcar carnea. Prefer cotletul în detrimentul cefei.
@Edelweiss: nu stii tu ce e bun, smantana o bag de la ciorba 🍲, la cartofi la cuptor sau prajiti 🍟, ardei umpluti sau sarmale, la clatite 🥞, strudel sau papanasi – la deserturi combinata cu dulceata (NU gem, dulceata). 🤣😁
Ciorba de burta oricand, oriunde, bineinteles cu smantana si ardei iute.
Conopida nu-mi place deloc in afara de cea murata. Aia o bag de zici ca nici n-a fost.
Brocoli merge in lipsa de altceva dar doar atunci.
Cafea aproape niciodata dar in rarele ocazii cand consum bag cateva kg de zahar in ea.
In schimb ce nu consum NICIODATA sunt vinete indiferent cum sunt gatite. De regula mananc orice daca mi-e foame, dar la vinete trag linie.
p.s. in Ardeal e blasfemie sa ii spui sunca la slanina ! Slana e slana, sunca e total altceva! Si slana fara ceapa, preferabil rosie nu prea merge! Eventual si juma de kg de telemea proaspata si canta ingerii in gura ta.
Comentariu beton!17
Am văzut un video la unu care gătea o tocăniță de ceva la ceaun în natură. Călește ceapa, bagă legume, carne bla bla bla, și când a fost gata trântește un bol mare cu smântână de aia grasă, am aproximat cam vreo 2 litri sau cum pușca mea se măsoară. Băi, din toată minunăția aia a ieșit o zamă albă și grețoasăăăă de mi-a pușcat mie ficatu doar privind. Nu ai cum bă să mânci așa ceva.
Si in Banat, mâncăm cu smântână, punem lângă, se servește fiecare cu cât dorește. Nu îmi lipsește din frigider, niciodată. Și telemeaua de oaie, poți să o mănânci ci orice, de la supă ( de la sași), până la friptură.
@Edelweiss io-s brașovean venit de pe Târnave. N-am prea apucat să văd smântână neam nici la bunici și rude nici acasă la Brașov. Nici când gătesc, dar mai bag frișcă când prepar unele chestii neaoș bavareze, implicit și austriece (se uită bavarezii cam condescent la austrieci dar împart aceleași bucate). Cafeaua la mine e iremediabil fără zahăr sau lactate, eventual cu cardamon.
Piper si ardei iute! Nu pot, frate, sa ma ating de ceva iute. Un fir de piper in mâncare, îl simt imediat si gata, nu mai mănânc.
Mâncarea de gutui! Își făcea maica-mea, vinerea, ca era de post. Banene, când simțeam mirosul ala de gutui fierte cu zahar ars, mi se întorceau matele pe dos.
Ceaiul! Pe asta îl beau strict când nu am de ales. Adică, număr pe degetele de la o mana de cate ori am băut ceai in viata mea. Iar atunci, pun in el 5 lingurițe de zahar si juma´ de sticluță de esență de rom, ca sa nu simt gustul de ceai.
Spanac! La modul ca l-am învățat pe fiu-meu, care era fan, sa si-l gătească singur. Numai mirosul ala de spanac fiert e suficient ca sa-mi întoarcă stomacul pe dos.
Comentariu beton!11
Ugh, mâncare de gutui 🤢
Făcea și bunică-mea, tot de post, noroc că nu m-a obligat niciodată să mănânc!
Pot sa mananc mancare de gutui sau de prune, dar ma voi simti mizerabil dupa si voi astepta cu nerabdare sa mananc mancare care nu este dulce
Cât am putut să urăsc spanacul când eram mic; pe urmă am ajuns în Catalonia și am aflat că spanacul e o salată, se mănâncă crud. Iar broccoli fiert e „bleah”, dar tăiat în bucățele și rumenit la cuptor e excelent.
Comentariu beton!13
Am pățit-o și eu cu ciorba de burtă pe care nu o puteam vedea, darmite să o mănânc… Până când am gustat din porția cuiva și a fost dragoste totală (tot după 30 plus). Untul de arahide e pentru mine cum zice fi’tu: bleacs. Tot în această categorie intră și orice schemă culinară pe bază de oaie, miel și alte derivate din această clasă furajeră 😁
Aoleu, da, cum am putut să uit de ovine? 🤢🤢🤢
Pe Terra cresc ovine despre care nici nu știi ce carne mănânci, dacă nu ți se spune, pentru că nu miroase la fel.
@OldJohn, exact. Și eu am rămas surprins pentru că nu mai găseam brânză de oaie cu mirosul specfic cu care eram obișnuit până când cineva mi-a explicat că au fost introduse în România niște rase de oi care nu mai au acel miros specific ”de oaie” cu care eram obișnuiți. Am ajuns să consum, periodic, carne de oaie, mai ales tocănițe. Miam, Miam.
@all încercați oaia și mai ales mielul în alte țări. De ex. Irlanda sau Spania. Altfel căutați morțiș un arab dedat cu bucătăria, ei se pricep de minune să scape de mirosurile ălea. De regulă mielul chiar nu are mirosul și gustul ăla specific.
Neața! Hm…e dificil.
Ai uitat de carnea de miel, dacă tot e sezon😁.
În rest, bun untul de arahide. La scorțișoară am o oarecare toleranță. Sunt unii care cred că mai mult înseamnă mai bun așa că nu gust nimic ce iese din mâinile lor și ar putea conține the S word. Cu legumele îs în relație ok doar cu hrișca am probleme. Am gătit o singură dată așa ceva și am zis ca e ultima mea zi pe fața pământului.
Și cafeaua! O beau neagră, daaar dacă scapă careva și ceva îndulcitor în ea îmi iau o felie de pâine și zic că mănânc feliuța cu gem și ceai de cafea. Că mnah, dacă tot sunt ceaiuri de toate felurile, de ce nu ar fi și de cafea?!
Ah…am uitat de urzici, spanac și alte verzăciuni mucilaginoase, care îmi provoacă întoarcere de mațe.
Have a sweet day!
De urzici nu mă ating nici eu. Spanac buuuun 😁
Hrișcă nu am încercat, dar după ce ai zis aci, nici nu cred că încerc 😂
Hrișca aia pute a șosete nespălate când o fierbi, mie mi se întoarce stomacul numai la gând.Pe vremea studenției stăteam în cămin cu 2 fete de peste Prut care numai asta găteau deci bleah.In rest mănânc orice mai puțin mâncare poloneză …sa o mănânce ei că eu nu.
hrișca aia făcută în oală te tuci, fără ulei, bate la popou floricelele de porumb…
Eu nu suport coriandru. Mi se pare că orice mâncare are gust și miros de săpun, dacă are coriandru. De exemplu, iubesc guacamole, însă eu pun pătrunjel, nu coriandru, ca în rețeta originală.
Comentariu beton!25
@ElenaF aparent treaba cu gustul coriandrului e genetică, simți anumiți esteri care se regăsesc și în săpun. Am descoperit totuși că, dacă îl pun pe pui la cuptor, nu mai are gustul consacrat de săpun Duru.
Bine, eu îl mănânc și crud când îl găsesc în mâncare. Simt și gust de săpun, și ceva verzuliu fresh. Miam!
Hmmm… Nu m-am gândit niciodată la asta, dar pentru mine coriandrul e din categoria „meh”. Nu vomit dacă îl simt, nici nu-l pun de bună voie în mâncare.
Subscriu. Oribil coriandrul
Coriandrul verde e meh, într-adevăr. Dar semințele sunt altceva.
Asta am constatat si eu, cand am cumparat ceva salata mix in Portugalia, si la prima furculita plina cu salata verde indesata in gura am constatat ca avea gust de Pril. Evident ca m-am gandit ,ce naiba, astia spala salata cu detergent de vase??! Yuk. Am gustat doar salata verde, aia avea gust de salata verde. Aha.Deci „dusmanul” e undeva in punga. Buuuun. Hai sa citesc ce verzituri sunt inauntru…hopa. Cilantro. Ce naiba e „Cilantro”? Coriandru…Il intreb pe al meu daca simte ceva dubios, el zice ca nu. Hmmm. Google- sensibilitate la coriandru. Rezultatul: suntem undeva la 12-14% din populatie sensibili la linalool-ul din frunzele de coriandru, noua ne da senzatia ca mancam ceva cu sos de sapun.
In ceea ce priveste alte verzituri, devorez tot ce se poate cu patrunjel , leustean, cimbru, marar,dafin…si detest din suflet tarhonul.
Inclusiv pe portughezul din dotare l-am invatat cu narav, la ciorbe cu smantana si patrunjel sau leustean.
dupe cum am declarat ieri că am de gînd, aseară am comis-o (aproape) epic, c-a fost ziua vară-mii; n-am beut decît un tiutiun, aștept să se fiarbă cafeaua (FĂRĂ ZAHĂR!) și voi reveni ulterior pentru alte sfaturi înțelepte; acum vreau doar să spun că citind descrierea curățării burții, mi-am adus aminte de bunicu’, la tăiatul porcului: „pînî nu puti, n-aniroasî!”; da da, noi suntem neam de poeți-filosofi…
Comentariu beton!21
anșeeeaaa, deci io nu înțeleg despre ce vorbiți acilișa;
legume? bring zăm tu papa! ceapă, usturoi, morcov, brocoli, conopidă, gulie sau anghinare, giast put zăm on ză pleit; crude, fierte, prăjite, nu importă;
fructe? de pădure, de livadă, de mare sau de coteț? prezent!
carne? să nu fi făcut „ham”, „miau” sau „oac-oac” pe cînd ierea ălaiv…
o singură problemă am avut de-a lungul vieții: spanacul; pe la vreo 7-8 ani, a venit mama pornită să bage fier în noi; cu tocăniță de spanac; am vomat vreo 2 zile (deși probabil mîncarea era bună, la pisic aveam io ceva), după care nu m-am mai atins de plantă vreo 15 ani; între timp m-am însurat, so…
Comentariu beton!30
Îmi aduci aminte de un episod din Friends în care Joey mânca o plăcintă a cărei rețetă o greșise Rachel: ce să nu-ți placă? Cremă? Buuuuun! Gem? Buuuuun! Carne? Buuuuuuuuuuuunnnnn!!! 😂😂😂
Comentariu beton!30
@costică, deci deduc că la picioare de 🐸 zici pas?
@Simona, daaaaa 🤣🤣🤣🤣
@Costică, picioruşe de 🐸 am mancat la chineji. Nu-i rau la gust, dar mi-e mila sa mananc bietul animal asa cu mi-e mila si de carnea de cal. In Belgia e o delicatesa, dar pentru mine calul e o fiinta nobila. Cum sa mananci asa ceva?🐎🙄
Comentariu beton!14
@adinaE, la indieni vaca e sacră, dar noi o mâncăm ca delicatesă. Oare cum om putea?
Vanilia…mi-e scarba sa si scriu cuvantul si asta zice tot 🤮 Phiu, stai sa iau o gura de cafea ca mor…
In rest, am trecut prin etapa acceptarii, de la o varsta, a unor dubiosenii de care nu ma atingeam in tinereturi: ardei copti (fugeam de acasa cu paie pe mine cand se apuca mama sa-i coaca..acel miros imi dadea panica totala, acum ii execut singura cap- coada), mancare de urzici (bag ca sparta acum, inainte…voma totala), ficatei prajiti ( eeew pe la douaj de ani, mega fan acum). Inca nu ma impac cu mancarea de bame, nah, mai exotica asa, face soacra-mea pentru fi-su dar eu sa nu vad, simt, gust ca ma ia cu lesin.
Si am una misto care mi-a trezit amintirile, apropo de curatat chestii. Mate de porc. Vai mama mea ce ma chinuia bunica-mea cand trebuia sa o ajut sa le curete..pe vremuri nu gaseai matele cele necesare carnatilor, asa ca acum..curatate, la punguta, doar sa bagi in ele…nu frate, curatai de mana si simteai toata bucuria sarbatorilor 😁
Comentariu beton!29
Și ficăței m-am apucat târziu să mănânc.
Aoleu, da, mațele alea… 🤢🤢🤢 Aproape mai rele ca burta!
Eu sunt o excepție a articolului încă de la al doilea paragraf, deoarece eu mănânc, de cele mai multe ori, doar ca să supraviețuiesc. Și sunt zile în care nici nu simt nevoia să mănânc.
1. Ciorbă de burtă mănânc cam o dată pe an și îmi ajunge pentru tot anul. Îmi place gustul, dar nu atât de mult cât să mănânc mai des.
2. Conopida și broccoli îmi plac, dar aș mânca oricând cartofi sau ardei în locul lor.
3. Cafea beau rar, cu o linguriță de zahăr sau fără zahăr. Raritatea evenimentului a făcut să nu am o preferință.
4. Ceai beau zilnic, dar dimineața îmi pun zahăr și după beau fără.
5. Scorțișoara nu mă deranjează, dar eu nu am așa ceva acasă.
6. Zeama de varză, ouăle, morcovii, păstârnacul, spanacul, urzicile, ștevia, cârnații și orice alt preparat asemănător le urăsc.
7. Ador pastele, cartofii și ciocolata, dar am momente când nu m-aș atinge de nimic.
Nu te înțeleg, dar te și invidiez un pic (mă rog, grasa mea interioară) 😂
Comentariu beton!15
Ștevie, urzici, varză gătită, cozonac..no way, Jose.
În rest, orice merge…și am cam bătut lumea asta. Inclusiv momițe de camilă în sos de sânge de babuin gătite cu apă din Goa
Cafeaua fără zahăr, cu lapte. Fără sucuri acidulate, dar multă apă minerală.
Sucuri acidulate nu mai pot bea nici eu de la o vreme, mă doare stomacul de la ele.
A, și nici un fel de organe. Minus ficăței.
Am avut exact același traseu cu ciorba de burtă. Nu m-am atins până târziu… într-o excursie la ski, când era singura “zamă” din cârciumă și era și foame și frig al naibii… La început doar zeama, da’ după și șosetele alea flaușate. Cafea fără zahăr… unt de arahide nu mulțumesc…conopida doar murată sau supă foarte cremă.
Unul dintre copiii din dotare adoră broccoli, cred că s-a greșit ceva în procesul de fabricație că altfel nu-mi explic😀…. Alte exemple: varza de Bruxelles (megableacs), sângerete, drob de miel și derivate…Și din categoria bucătărie internațională, chestia aia de zici c-a mai fost mâncată o dată… porridge. Și parcă îmi aduc aminte de o pățanie a domnului șef de blog cu anumiți cârnați franțuzești. 😀
da apropo de bucătărie internațională, … haggis? 😕
Ahhh… haggis… Ruda infinit mai scârboasă a sângeretelui… Și tot oarecum din zonă, marmite…Acea încrucișare dintre drojdie și ulei de motor. Ma duc să fac ceva paste să treacă aceste gânduri😜
Eu n-am nici o problema cu broccoli și conopida. E adevărat că put înfiorător când le fierbi, dar acum le poți cumpăra gata fierte și congelate. Cafea cu scorțișoară în nici un caz. Tolerez scorțișoară în plăcintă cu măr, dar cafeaua trebuie să fie scurtă și cremoasă, fără zahar, fără nimic. Cel puțin prima, adică asta pe care o beau cu voi!😀
Comentariu beton!15
Pune bicarbonat cand fierbi conopida sau broccoli. Nu mai miroase. Sau mai putin 😉
Comentariu beton!12
Bine de știut! Mulțumesc pentru sfat AdinaE!
Comentariu beton!12
nici eu nu știam de treaba cu bicarbonatul, mulțam fain! și da, și mie îmi plac ambele.
Și eu sunt destul de sclifosit la mancare iar produsele de mai jos nu le-aș atinge pentru nimic în lume:
– șorici
– miel
– piftie
– ciorbă de burtă
– rață/ gâscă
În schimb pot mânca tone de ciocolată (niciodată neagră) și bea litri de Pepsi.
piftie – buuuuuun, dar să fie cu carne în ea, nu cu zgârciuri și alte mizerii
ciocolată neagră – buuuuun :)))
șorici, miel, bleah. rață nu am mâncat niciodată altceva decât piept, iar gâscă niciodată.
Acum plec sa cumpăr ciocolata și pecsic, când îți pica niște șorici ( da’ sa fie de tara, parlit) sunt gata de schimb, ofer cota 5/1. Negociabil.
Cu ani în urmă, un prieten m-a dus la restaurantul care, pe atunci, avea cea mai bună ciorbă de burtă din București (el fiind un pasioant al acestui preparat). Am făcut eforturi să mănânc măcar câteva linguri de zeamă, să nu fie omul dezamăgit. Până la urmă a mâncat el și porția mea :)))
Alte chestii nașpa? Tofu. Cunosc oameni care adoră chestia aia alb-gălbuie făcută din soia. Mie nu-mi place nici să mă bați. Și am încercat tofu în saramură, tofu afumat, tofu cu semințe de nu știu ce, tofu cu lacrimi de virgină etc. Nu, people. Să mâncați voi așa ceva.
Ceva ce ador eu – bomboanele cu eucalipt. Cât mai tari, cât mai mentolate. Extra stark. Nimic nu e prea mentolat pentru mine. Orgasm gustativ, nu alta. Pot consuma câte 5-6, una după alta (mă rog, după a 3-a nu prea se mai simte așa fain ca la prima). Mă gândesc că e vorba și de un grad de toleranță crescut. Că în timp ce eu le plescăi cu satisfacție, cei din jur lăcrimează numai la aroma aia tare de eucalipt :)))
Comentariu beton!19
Tofu nu-n înțeleg nici eu. Dar nici n-am încercat așa multe variante ca tine :))
La bomboanele cu eucalipt să te iei de mână cu alde Fritz – mănâncă ăsta unele de-ți ia foc pipota numa când te uiți la ele… brrr… 😣
Comentariu beton!15
Singura varianta în care tofu e mancabil e salata. Adică frunze, ceapă, ardei, castraveți, zeama de lămâie și tofu cubulețe. Altfel are gust de polistiren. Am încercat pe motiv de colesterol mare, și merge. Dar nu e ca și cum mi-ar fi vreodată pofta sa mănânc asa ceva
Tofu din comerț nu are nici o treaba cu tofu original. E adevărat ca are un gust ciudat dar el trebuie gătit în asa fel încât sa preia gustul mancarii/sosului în care este gătit. Încercați, de exemplu, o supa acra-iute cu tofu în loc de carne. Iar tofu cumparati-l din magazinele asiatice nu din supermarket.
@(alta) Iulia eucalipt și lakritzen,mmm. Zilnic aș băga.
melci și scoici, bleah
melci n-am încercat niciodată, mărturisesc.
scoici am mâncat o singură dată, rapane, parcă (habar n-am dacă sunt diferite de alte scoici). n-am vomitat, dar nici nu cred că aș mai mânca a doua oară. mbine, probabil atunci a ajutat și că erau făcute cu ceva sos pe bază de maioneză și usturoi :))
@(alta) Iulia Daca sunt de la malul marii, mi-e imposibil sa nu ma autosesizez :))
Rapanele sunt melci, deci poti bifa linistita ca ai mancat si din astia (sunt acei melci maricei pe care ii gasesti pe malul marii si daca ii pui la ureche ai senzatia ca se aud valurile marii)
@AlSa, mulțumesc de lămurire. Aute, habar nu aveam ce am halit. Și da, la Mangalia am mâncat, proaspăt culese 😁
Ciorba de burtă (dar să fie gătită cum trebuie) o ador. Am avut dăți când am mâncat de trei ori intr-o zi.
Contrar a ceea ce spui tu, nu iubesc broccoli dar nici nu îi urăsc. Idem cu untul de arahide. Îmi place scorțișoara, vanilia, spanacul, lămâia, urzicile, brânza puturoasă, adică altfel spus nu am multe chestii care “ bleah”.
Dacă este ceva ce nu suport este chișca. Mâncau ai mei (nevastă, socrii, cumnată, cumnat) de rupeau, eu ieșeam afară. Am încercat oysters 🦪 dar am zis “mai bine lasă”. De fapt fructele de mare trebuie să fie gătite intr-un mare fel, să îmi placă. Dacă simt gustul pregnant de pește/ alge/mare, îmi vine să vărs.
cu riscul de a părea absolut incultă culinar (dar și dintr-o mare lene de a căuta pe net) – ce este chișca? 🤔
altfel, da, ești singurul om pe care l-am auzit să aibă părerea asta neutră despre broccoli și unt de arahide.
Chișca este un fel de caltaboș umplutura fiind din carne de porc orez și ceapă. Problema este că se bagă amestecul în intestinul gros al porcului și dacă se folosește mațu ăla de la un porc de curte proaspăt sacrificat, oricât l-ai spăla și curăța tot o să rămână mirosul de rahat. Io nu sunt pretențios când vine vorba de fructe de coteț dar am încercat de la un vecin de la țară chișca aia. Băi, nu că nu am putut să gust, dar de la primul damf am crezut că mor și vomit ceafa la grătar pe care tocmai o savurasem.
@Shoric, mai bine nu ziceai… Mi s-a făcut grețică numa citind 🤢🤢🤢
@ Shoric, nici eu nu sunt vreun pretențios, dar stai să vezi cum e carnea (oricare) de vier (porc necastrat, sau castrat prea târziu). Nu intru in detalii, da’ cine a gustat, știe ce zic
@Mircea, deja intrăm în domeniul crescătorilor de animale unde nu mă bag. N-am crescut în viața mea o găină. Pe pisici poate că m-aș băga 🙂
Vedeți ca sunteti in plina omonimie. Chișcă i se zice si preparatului din reteta (moldoveneasca) a lui shoric, si unui fel de leiber/lebăr, facut cu ficat, plamani si alte organe, care seamana mai degraba cu un pate băgat in mațe si fiert a doua oara.
In ce priveste curatul mațelor, aici s-avem pardon: am mancat preparate bagate in mate de porc taiat in curte si (mațele) curatate in casa care nu miroseau deloc, dar absolut deloc. Golite de continut, apoi curatate temeinic, apoi spalate cu faina mare de porumb si la urma clatite in otet. Nici urma de gust.
Imi beau întotdeauna cafeaua fără zahar și ma delectez în momentul asta citind comentariile cu zâmbet pe buze pentru ca sunt delicioase și vad ca mai sunt oameni ca mine:)))). Mie nu îmi place marțipanul- când servește cineva cu bomboane Merci, ma uit atentă la ce iau din cutie, în timp ce ma justific:)). Și urăsc stafidele pe care le pescuiesc din placinta cu branza. Nu mai zic ce greu este sa găsești cereale cu fructe fără stafide, nu le suport când le simt moi în gură și gustul ala dulce rău.
aaaa, daaa, marțipanul e moartea pasiunii 🤢
stafidele nu îmi displac, nici în cereale, dar prefer să îmi fac singură amestecurile, tocmai pentru că majoritatea conțin cel puțin 1 ingredient care mie nu-mi place. de exemplu, bucățelele alea mici și oribil de dulci de ananas sau alte fructe uscate/confiate. bleacs!
Citeam întrebarea de final și mă întrebam care e mâncarea care îmi provoacă repulsie (eu fiind genul de om care măcar încearcă orice se pune în farfurie). Și mi-am dat seama că cele mai multe mâncăruri pe care le evit sunt gătite, de fapt, prost. Un condiment în cantitatea corectă, pus la momentul potrivit în procesul de gătire face minuni.
Revenind la răspuns: am încercat mai multe feluri de mâncare cu specific asiatic. Is a no go. Au niște gusturi atât de ciudat amestecate, încât cu greu îți dai seama ce e în farfurie.
Și detest din străfundul ființei mele mâncarea cu oase, în special mici. Evit pe cât posibil puiul și țin distanță de un lac mai mărișor între mine și cel nai apropiat pește gătit. Poate să fie cu mama mămăligii și cu tatăl mujdeiului. NU!
Ah, și am făcut zilele trecute o adaptare de paella (adaptare pentru că n-am avut pui) în care am scăpat niște creveți black tiger. Creveții au ajuns pe fundul coșului de gunoi, iar orezul l-am mâncat gândindu-mă la ora petrecută în fața aragazului și a blatului de bucătărie. Am menționat tipul de creveți pentru că am mai făcut rețeta cu alt tip și a fost ok. 🤷🏼♂️
PS: zama de varză face minuni la mahmureală. Demonstrat atât empiric, cât și științific (am citit nu tare demult un articol în care se explica ce și cum, nu l-am salvat).
PS 2: specia umană a făcut 3 greșeli de-a lungul existenței:
– A stricat vinul cu apa;
– A stricat cafeaua cu zahăr;
– … 😁
Comentariu beton!21
Despre stricatul vinului cu apă de acord, însă mie imi place vinul roșu cu Pepsi. Da, știu, francezii m-ar ucide, bla, bla, bla 😁
Asta până am fost in Bilbao și m-au intrebat gazdele dacă nu vreau să beau ceva traditional, numit calimocho. Am acceptat că na’ nu vream să îi refuz. Surpriză: calimocho e vin roșu amestecat cu Coca Cola 😂
Așa câ acum le dau peste nas “cunoscătorilor” care se uită chioriș când beau vin roșu cu Pepsi (imi place mai mult decât Coca Cola) 😉
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Calimocho
@Alesd, dacă i s-a dat numele de șpriț sau calimocho, asta nu inseamnă că NU a stricat vinul. Știi cum zicea Păstorel? „numai neamurile proaste indoaie vinul cu apă”, deh pe vremea lui nu apucase Pepsi și CC. Iar Wikipedia nu e standard, dacă tot vrei să dai cuiva peste nas, vino cu explicații științifice, zic!
@OldJohn, Amen to that!
Draga Lucian, primul meu contact cu tava full de creveti gatiti INTREGI a fost cam ca o intalnire de gradul 3. Cred ca si din intalnirea cu ET as scapa mai ieftin, ii zic aluia un hello telepatic si m-am scos. No,da’ cand mi-au proptit gazdele un ditamai muntele de creaturi mustacioase si pline de picioruse la nici juma’ de metru de mine ,ca vorba aia , sa trateze musafirul cu ce au ei mai bun,eu eram in pragul exitus-ului.
Intre timp i-am romanizat pe amaratii aia de creveti ,de nici mama lor nu i-ar mai recunoaste.
Iti recomand urmatorii pasi: demontare completa, rupt capul, despachetat din carcasa si crestat pe spate , scos intestinul. Doar carnita ramasa se pune la prajit cu ulei de masline, cativa catei de usturoi zdrobiti, boia de ardei ,un pic de sare si neaparat coniac. Poti folosi si vin de Porto, dar doar daca iti place un rezultat dulceag.
Daca „animalul ” se holbeaza la mine din farfurie, nu pot manca.
p.s. O metoda buna este sa prajesti intai ingredientele pentru paella, apoi sa le amesteci cu orezul fiert. Pe mine ma deranjeaza cand orezul ala miroase prea tare a scoici si nu mai simti puiul sau altele.
Eu am fost crescută la țară, cu regula
,, îți e foame mănânci orice; nu mănânci nu îți este foame”
Acum, în abundența aceasta alimentară, nu îmi plac tofu, unt de arahide,ciorba de burtă, brocoli și creveți,melci,scoici.
Și nimic fals: mici din mazăre, pizza din migdale, chiftele de tofu, friptură din păstăi 😀
Comentariu beton!22
Aoleu, apropo de astea false, am văzut ieri cu coada ochiului în mega „plant based ham”
cum kkt să-i zici nene, HAM la o chestie care nu a văzut porcul nici în poze?!?
Comentariu beton!21
Hell-o!
Cafeaua o beau fierbinte sau rece. Cu sau fără dulce.
Broccoli mânc dacă-mi pui în farfurie, dar eu nu cumpăr că vreau o ceva pe bază de/cu.
Scorțișoara mi-a plăcut cândva. N-o urăsc, dar dacă am de ales, o evit.
Cocosul îmi place în Bounty sau direct fruct. Altfel nu.
Moare (zamă de varză) beau cu poftă.
Urzici, lobodă, știr, leurdă, spanac, da. Mai ales ciorbă rece direct din frigider.
Foi cu lapte, varză cu lapte, bune.
Ciorba de burtă, mare da. După ce am mâncat prima dată (aveam câțiva ani), am rugat-o pe mama să-mi mai facă ciorbă de șorici. 😁 I-a luat ceva timp până s-a prins ce-i cer.
Cozonacul îmi place. Îl prefer fierbinte sau uscat cu iaurt.
Năutul e nu.
Varza o prefer salată (crudă sau murată). A la Cluj e nu.
Mi-e dor de o ciorbă de fasole (boabe fragede) acrită cu prune verzi (până să facă sâmbure).
Comentariu beton!11
Că tot vorbim de burtă: fac pretenii chineji (că doar la ei am găsit /mâncat) o burtă la plită încinsă, delicioasă.
Din păcate, împinge-tava de la care cumpăram asta s-a mutat de lângă mine și cei care le-au luat locul nu fac așa ceva. Și mie îmi e prea lene să caut. Chiar și cu livrare.
Vedeți, lenea îmi place cel mai mult.
Comentariu beton!11
În afară de spanac, big nono la toate celelalte verzituri.
Năut – buuuun.
N-am mâncat niciodată ciorbă acrită cu prune, deși am auzit că e bună. Sunt curioasă, mărturisesc.
Burtă altfel decât ciorbă iarăși n-am gustat. Chiar sunt curioasă dacă în bucătăria „românească” se mai prepară și în alt mod. Ia să mă documentez.
Se mai face un fel de ciulama.
Tuslama.
Nu-mi amintesc dacă mi-a plăcut au ba. 🤣
Și la Buzău se face ciorbă de fasole acrită cu prune sau corcodușe.
@Florina B: La munte sau la câmp?
În zona de deal ( vecină cu Prahova).
Fost copil mofturos aici. Drob. Piftie. Șorici. Tobă. Piei drace! Jumări și pastă de jumări: iubirea vieții mele.
Ciorbă de burtă: nici să nu o văd, doar daca are burtă vegană (pleurotuși).
În schimb: burtă în crustă de aluat = marea mea iubire. Are textură de calamar pane. Visez să încerc și tuslama.
Broccoli: meh, mănânc dar nu mă dau în vânt. Sunt neutră. Uite, nu e nici love nici hate. Cum e și cafeaua: dacă e bună, nu trebuie zahăr. Dacă nu e, să fie tortuleț de frișcă și caramel cu bomboane, vă rog.
Conopidă: iubesc conopida cu bulion, dar pe urmă mă dau eu în vânt. Ca o rachetă care lasă și victime asfixiate în spate.
Uram peștele când eram mică. Acum aș mânca numai pește, cu excepția țiparilor și a butterfish-ului (în ro se vinde și de-ăla de scapi ulei roșu incontrolabil pe partea dorsală).
Aoleu, oare e aiurea dacă mă îmbrac și trag o fugă la primul magazin, să îmi procur niște jumări, pe care să le rad așa, scurt, înainte de prânz? :))))) Nu de alta, dar las bale prin casă…
Eu la pește sunt încă meh… tonul și păstrăvul îmi plac. somonul… meh, depinde cum e făcut. de multe ori mi se pare prea gras. alți pești – tot așa, depinde cum sunt făcuți. nu suport însă mizerii din alea mici gen hamsii sau alte rahaturi care se halesc întregi. bleah!
PS: conopida te cam propulsează în orice formă e gătită 😂
Haha, cred că poți să ieși și de la o ședință cu cei mai influenți oameni de pe planetă spunând: “Plec 5 minute până la Mega că mor de poftă, mai vrea cineva jumări?”
Nu stiu daca ai mâncat vreodată pește din deltă, ăla mi-a schimbat total viziunea (bine, alternativa era să mănânc conserve cu pateu pe biscuiți). Aș vrea să pot mânca zilnic hamsii și scrumbie la plită (care se mănâncă cu tot cu oasele mici crocante). Nu mănânc capul de la hamsie totuși. Probabil ca e putin Captain Obvious here, dar le ador cu mujdei pescăresc cu roșii proaspete zdrobite, eventual seara la un film.
@(alta) Iulia îmi plac naibii jumările. În comerț zic că cele mai bune jumări sunt cele de gâscă făcute de unguri, la ei acasă. Adică date prin mașina de tocat și adăugate nu-s sigur, ceapă sau/și mere.
Ciudat, dar eu nu prea urasc nici un fel de mancare. Nu prea ma dau in vânt dupa rucola. Imi face atat de rau, incat cand cumpar un „sendviş” care are si rucola, il dasfac si scot toata rucola din el.
Am totusi ciudatenii cum ar fi ca mananc ciocolata la greu dar nu ma ating de Nutella sau de lichior de ciocolata.
Mananc cu mare placere varza de Bruxelles (fac o reteta super cu bacon), broccoli, conopida, andive (witlof – chestiile alea albe si amare😋), gulie, napi, spanac. Lista e lunga. Le mananc si crude si gatite.
Imi place ciorba de burta, desi cand eram copil parca nu era asa buna. Motivul ? @ Iulia, ai descris curatatul si mirosul burtii de vita magnific.
Ar mai fi friptura in sange dupa care nu ma dau in vant. Asa ca acasa il las pe domnul sot sa prepare „steak”. Adica el isi face bucata lui de muschiulet de vita in sange, a mea prajita bine dar inca moale si a juniorului e o combinatie intre cele doua.
Cat pe ce sa uit de salata de mațe in oțet pe care tata o manca cu mare placere. Nici nu pot sa ma gandesc la ea🤢
Comentariu beton!12
Ce alea?!? Salată de mațe? Serios? există așa ceva? 🤢🤢🤢🤢🤢🤢
La fel cum ești tu cu „derivatele” din ciocolată sunt eu cu cele din cafea. Pot să beau hectolitri de cafea, dar nu mă ating de nimic „cu cafea” – bomboane, prăjituri, lichior… iachi!
Și rucola – iachi, oricât îmi plac mie frunzele.
Salata de mațe e cica o delicatesa. Nu ca as vrea sa gust vreo data. Dar intr-o emisiune la TV-ul din Belgia am aflat ca exista chiar un club al barbatilor care mananca delicatese din astea🤢🤢🤢. Cel mai tare e ca tata a murit cu mult timp sa ajung eu in Belgia. Ma intreb de unde stia el de reteta asta. Mama ii facea special lui, dar noi ceilalti nu ne atingeam de ea. Tot el manca cu mare placere creier pe care il impartea cu noi. Acum nu ma mai ating de creier dintr-un motiv pe care nu o sa il descriu aici😑
Creier nici dacă mă plătești cu toți banii din lume 🤢
Nu, niciodată : ciorbă de burtă, șorici, conopidă, caltaboș, cafea cu zahăr, zeamă de varză, varză a la Cluj, cartoful ca și garnitură ( inclusiv prăjiți).
Da, întotdeauna : cozonac, scorțișoară, orice e dulce ( încerc să limitez cantitatea), varză călită, pește oricând și oriunde de orice tip, brocoli, orice fruct, cozonac, roșii, salata de varză, orez, mazăre, fasole verde, cozonac, ouă în orice mod preparate, o pălică bună, miere, ciorbe acre, cozonac.
Indiferent, adică mă lasă rece : șaorma și toate derivatele de junk food (mănânc de 2 – 3 ori pe an).
Apropo, v-am spus că îmi place cozonacul? 😈😜
Comentariu beton!12
@Mihai – tu vezi ce scrie cetățeanu ăsta aici? NU la cartofi prăjiți și DA la cozonac?!? Eu zic că trebuie linșat în public 🤣🤣🤣🤣
dubioasă ființă ești, n-am ce zice! :)))
Știu, știu, sunt un ciudat.
Uite alt exemplu : nu mănânc fasole uscată decât de nevoie. Nu mă omor după ea. Dar… ador chimenul. În supă de chimen, țuică de chimen ( foarte cunoscută în zona HAR COV ) în sărățele, în orice dă bine.
Șorici = LOVE. Cum poate sa vina iarna, cum poate trece craciunul, fără juma’ de metru de șorici degustat și savurat leeent, in timp ce citești o carte sau urmărești un serial?… off, imi bălește sufletul deja, doar povestind. Plăcere pură. Am zis.
Ciorba de varză, in schimb, is a big no-no. Bleacs. Mai și pute.
Comentariu beton!11
eu exact invers – șorici – bleacs, ciorbă de varză – buuuun. Doar că da, cam pute până o faci și îți mai dă și niscai propulsie, cam pe același nivel cu conopida 😂
Dar niște urechi de porc coapte în loc de șorici nu merge?
@Vsa, daa, cum sa nu??…ador cranțul ăla din urechi! Am gasit in iarnă in țară la un magazin pachețele de „urechi de porc pârlite și sărate”, chiar așa scria pe ambalaj! :))
Cafeaua fără zahăr, categoric. De mâncat, mănânc cam orice mi se pune in farfurie, mai puțin varza de Bruxelles. Zeama de varză (moare) consum cu plăcere la orice oră. Și borșul sunt capabil să îl beau. Cu broccoli am o relație de indiferența. Nu sunt fan, dar nici nu evit. Îmi plac mult peștele (in orice formă și de orice fel), carnea de miel/oaie/berbec și brânza de burduf. Nu am mâncat niciodată „pui de baltă” (aka broaște) și nici preparate asiatice dubioase. Nici nu simt nevoia sa încerc. Melci am mâncat odată și nu mi-au plăcut, deci nu voi mai încerca. Oarecum ciudat, pentru că scoicile îmi plac. Ah, nu am zis de ciorba de burtă. Sunt ciorbagiu, mănânc ciorbă/supă cel puțin odată pe zi, și toate îmi plac. Dar ciorba de burtă, dacă e făcută bine (adică așa cum îmi place mie) e regina.
dacă tot îți plac toate ciudățeniile astea precum miel și burduf, de caș ce părere ai? 😁
@ (altă) Iulia păi și cașul e tot brânză, nu? E adevărat că mi se pare un pic anost, îmi plac brânzeturile cu gust mai…pregnant, să zic așa, dar și cașul e ok. Am uitat sa spun că nu îmi place carnea de pui in supă. Mănânc numai zama și legumele. Cred că e rămășiță din copilărie, cand la supă se puneau numai ghearele, capul și – cel mult – aripile. Aia numai carne nu e. Fac și eu supă de pui și fierb pentru gust și pieptul, și pulpele, dar apoi le scot și le refolosesc.
Cașul nu e brânză, e o chestie gumoasă și anostă 😂
De burduf nu mă ating nici moartă.
Cu zburătoarele în zamă nu am probleme, în schimb nu gătesc din motive de Fritz care nu suportă gustul de carne fiartă 🤷♀️
@Iulia, in toata zona aia a voastra n-ai gasit un cas ca lumea? 😵
Branza de burduf pe paine cu chimen deasupra…miam, miam 🤤
”Cașul nu e brânză, e o chestie gumoasă și anostă”. Chestia aia gumoasă și anostă nu este caș.
Uite aici cum ar trebui să arate un caș de oaie cinstit nu mizeriile pline de zăr vândute prin piețe: http://www.razvananton.ro/despre-branza/
@Nemo, s-o fi găsind, nu zic, dar eu n-am căutat.
Pentru mine brânza se cam oprește la telemea (din astea autohtone).
@Shoric, mno, bine, fie la voi. Mie tot nu-mi face cu ochiul 😐
@altăiulia, caută acum caș de oaie proaspăt prin piețe din ăla cu găurele. Este singura perioadă a anului când poți să cumperi așa ceva pe care îl poți consuma ca atare sau cu umpic de de adaos de sare, după gust.
P.S. Roșii. Urmează perioada când o să găsim prin piețe doar roșii cu gust de roșii și după aia doar plastic. Tot așa pentru o perioadă limitată.
De ce? Naiba știe, pentru că eu mor că nu mai găsesc o roșie cu gust de roșie în Iulie-August când ar trebui să fie gustul de la mama lor.
Deci, nu suport ciorba de burta sau sorici. Cand vad o ciorba de burta, pot sa sar peste masa. Caltabos – daca gust o feliuta, imi ajunge pentru sase luni. Cand eram mic, eram foaarte mofturos, si la legume, acum: le mananc sub multe forme si cat pot de des – vreau sa fiu prieten cu colonul 😉
nici eu nu mă mai omor după caltaboș, deși când eram mică îmi plăcea mult. acu a cam ajuns la categoria „indiferență”
în rest da la majoritatea legumelor. minus varza de bruxelles. aia nu e legumă, e o glumă proastă :))
Cata dreptate ai cu varza de Bruxelles. Desi, acum vreo luna, au gatit fie-mea si nevasta-mea o reteta care trebuia cu nu mai stiu ce leguma (nu am gasit in magazine), au facut cu varza de B. Pacat de ingrediente … 🙂 Eu am mancat (singurul din familie), restul au zis pas. A doua zi am aruncat mancarea la facut compost, au venit pisicile si au halit doua zile din varza aia amara :-))
Anason, fenicul, tarhon, ouzo, toate din zona asta imi provoaca o greata nespusa …
Si uleiul de trufe! Ceva mai horror nu am avut ghinionul sa miros!
Ce fenicul bun am gatit aseara 🤩😋
Trufele nu sunt chiar pe lista. Daca pot sa le evit o fac cu placere😁
trufele le evit și eu cu mare plăcere, sub orice formă.
@ (altă) Iulia, și prăjiturile numite trufe? Nu au nicio legătură cu ciupercile, numai că seamănă vag la formă. In rest, multă ciocolată și cacao, plus alte ingrediente, după gust și imaginație. Făcea taică-meu.
Sunt ok, dar nu mă omor. Adică dacă am de ales între o d-asta și alta, probabil aleg alta.
Verziturile gen patrunjel, tarhon etc eu le urasc, tata le devoreaza. Mararul in schimb imi place, desi am auzit multi zic bleac. Si ciupercile la fel
Nu suport mărarul și marțipanul. E vis când vine câte un colaborator de la Viena și îmi aduce mozartine. Eu zic frumos mulțumesc și soțul din dotare moare de râs. 😁 Prietenii știu ce pitici am. Și apropos de mărar: iubesc mâncarea de mazăre și odată mi-a trimis proaspăta soacra mâncare de mazăre verde (de abia apăruse în piață). Și nu știam ce să fac, nu îmi venea să o arunc. In concluzie, am spălat mâncarea, am salvat mazărea și am gătit-o din nou. 🤣
Cafeaua fără zahăr, unt de arahide din când în când, broccoli la fel.
In schimb deja simt mirosul de mațe de porc și e la egalitate cu mirosul de găină opărită și ăla de la curățatul peștelui. Pur și simplu plecam de acasă.
aaa, găina opărită, da! 🤢🤢🤢🤢🤢
se luptă aprig în top cu mațele și burta!
și eu mor când se mai găsește câte un amabil să mă cadorisească cu Mozartkugeln, plâng un pic în sinea mea.
Varza de Bruxelles, mi se pare îngrozitoare dar dacă am ocazia o mănânc fara sa stau pe gânduri. Fie-mea ma întreabă mereu, de ce îți iei dacă nu îți place. Nu știu de ce o iau, e oribila dar dacă o găsesc la un restaurant o comand întotdeauna.
😂😂😂😂
@Costineju – o fi vreo latură masochistă? Sau îți comanzi pentru ca după varza de Bruxelles orice să ți se pară bun?
Cand eram clasa a 2-a mi-a pus mama la scoala un sandwich cu carne de miel (era dupa Paste), am vrut sa il dau la catelul scolii ca nu imi trebuia atunci, m-a vazut o invatatoare si m-a silit sa il mananc. De atunci multi ani nu m-am atins de carnea de miel. Nici acum nu este preferata mea dar o mananc.
La fel am patit cu frisca, probabil de la o prajitura cu frisca care nu era prea proaspata. Am luat o lingurita doar, mi-a fost rau toata noaptea si apoi nu am mai mancat frisca multa vreme.
Intr-o vreme am zis sa mancam mai „sanatos” si am incercat sa fac o mancare cu soia din aia de inlocuieste carnea! Am aruncat continutul cratitei dupa prima imbucatura si mi-a parut rau dupa restul de ingrediente! La fel cu uleiul de porumb presat la rece. Toata mancarea mirosea a floricele! Am aruncat sticla trei sferturi plina.
Conopida da, dar nu doar fiarta ci preparata in diverse feluri (pane, cu sos rosu, la cuptor cu sos alb si branza), broccoli nu, din cauza de sot care a bombanit la singura aterizare a acestei legume in farfurie: si sunt unii care zic ca broccoli este mancare!
Ciocolata, doar cea cu lapte, aia neagra/amarie nu exista pentru mine chiar sa aiba toate beneficiile pamantului!
conopidă cu maioneză și usturoi ai încercat? 😁
Comentariu beton!14
@(alta) iulia, eu pun si ceapa verde si marar (daca am, daca n-am nu pun, vorba lui Barbosu) , iar maioneza o diluez cu iaurt sa fie mai light. Buna si combinatia asta 😀
@(alta) Iulia, e super gustoasă conopida cu maioneză și usturoi!
@MirelaV, maioneza ÎNTOTDEAUNA cu smântână sau iaurt 😁
@Vic, este? 🤤
@MirelaV soțul Dvs știe ce știe. Am citit la un francez ce comenta de broccoli că e kk verde de extraterestru verde.
Cu ciorba de burtă am avut și eu ceva probleme la un moment dat. Am fost la o aniversare și mătușă-mea a făcut ciorbă de burtă. Nu știu ce și cum a făcut dar ciorba aia puțea îngrozitor, de-mi venea să vomit când duceam lingura la gură. Am mâncat așa, că nu aveam voie să refuz gazda. De atunci nu am mai mâncat vreo 10 ani, apoi i-am mai dat o șansă. Copil fiind, nu mi s-a spus că de fapt burta a fost prost curățată și gătită.
Idem pentru orice tip de carne, mațe sau organe animale. Put pentru că nu sunt curățate sau pregătite cum trebuie.
Acum mănânc orice, nu am vreun aliment sau condiment pe care îl evit în mod special.
Ce nu îmi place: gustul amar. Nu pot mânca sau bea ceva care este amar.
Nu pot mânca deserturi prea dulci.
Dacă o mâncare sau băutură mi se pare ciudată la gust sau miros, adică nu e ce ar trebui să fie, mă opresc.
Am testat coriandrul frunze și are un gust de ciudat, aș spune metalic mai degrabă decât săpun. Nu mă deranjează dacă este în mâncare, dar nu-i văd rostul dacă nu-i simt aroma.
Îmi place peștele dar îl evit din cauza oaselor. Un singur os dacă are, mi se înfinge în gât fără excepție. Am testat și file la restaurante, delicios, până la primul os pe care l-am simțit cum se duce și se așează confortabil între cerul gurii și limbricul ăla atârnător.
Ador brânzeturile de orice fel, chiar și cele super împuțite.
Aș putea să trăiesc numai cu înghețata de ciocolată și cea cu fructe de pădure, zilnic, pentru tot restul vieții, dacă s-ar putea desigur 😀
idem și eu – dacă ceva miroase altfel decât am eu în cap că ar trebui să miroasă, nu mă ating. chiar dacă se poate dovedi că gustul e ok, de fapt. dacă nasul a zis nu, păi nu rămâne.
cu înghețata de fructe iar e ciudat – îmi plac toate fructele din lume și cred că aș putea trăi mult și bine numai cu fructe (mai ales vara), dar înghețată de fructe… numai dacă nu am de ales 🤷♀️
Lutefisk, asta urăsc din străfundurile ființei mele. Cei care stau prin scandinavia știu despre ce vorbesc.
Nu sunt fițos, dar tu ai început, cu untul tău de păianjeni sau brocoale și varză dă Bruzzel.
Mâncăruri care mi-au mai dat „stop joc” la creieroi capului numai la auzul ingredientelor au fost cciorba de varză cu pește”, preparat pe care m-a alergat ca să il mănânc o colegă din Ghana.
Mi-a plăcut friptura de crocodil in Kenia, deși era gătită cam dulce.
Ahhhhh urăsc toată mâncarea americană cu tone de zahăr. Ăstia nu știu de „sarea in bucate”
Dacă mai imi vin in minte, revin, dar vor fi legate de bucataria antarnasională
Comentariu beton!11
Lutefisk ăsta e peștele ăla super împuțit și gata stricat, practic?
Și da, am auzit de la multă lume (inclusiv ai mei mi-au zis), că mâncarea de al amorocani e super dulce și grețoasă.
Am umplut-o de sânge, promit că nu ma mai apuc de scris fără să pun ochelarii pă nas, chiar dacă nu imi place să recunosc că am îmbătrânit. Era ciorba de „capră cu pește”
Dacă tot am revenit, urăsc modul in care bavarezii gătesc varza pe care o pun lângă ciolanul de porc. Și norvegienilor le iese tot o chestie mai mult fiartă decât călită.
Oaaa, mie îmi place varza aia a bavarezilor de mor! Am și încercat o dată să fac acasă, dar nu mi-a ieșit cum trebuie. Dar bine că mi-ai amintit, am să mai încerc, că place și la dom’ Fritz mult.
La capră cu pește m-ai pierdut. Cum kkt să-ți treacă prin cap să pui în aceeași oală 🐐 și 🐟?
Io cred că ăla nu e fel de mâncare for real, e ceva ce a inventat cineva când altcineva a pierdut un pariu 🤣
@Oldjohn, sigur nu ai greșit again? Cum adică, capră cu pește, man? Tre’ sa fii diliu la cap numai sa te gândești să le pui în aceeași oală….
@Mircea, @(alta) Iulia, femeia era din Ghana 🇬🇭 și gătea la o plită pe care o aveam comună, ca la un camin de nefamiliști. Am făcut greșeala să întreb și am regretat pentru că a fost evident că nu înțeleg și m-a invitat la masă.
Am întrebat și eu despre combinație și mi s-a spus: ok, peștele e din cel uscat la soare, de parcă facea vreo diferență 😝
M-am pitit toată ziua ca să nu mă prindă după terminarea gătitului
Cred ca abia acum 5-6 ani am dat o sansa untului de arahide, mi se facea greata numai cand il vedeam in filme americane, cum ungeau ei felii de paine toast, alta mizerie si aia:))) Pana am pus pe paine cu niste magiun de prune si fulgi Forza.
Nene, am zis ca ma intorc in timp si descopar painea cu zahar ud, din copilarie!:))) E buna rau combinatia, dar mai mult de o felie nu poti manca.
Unt de arahide + gem/magiun/dulceață = 🥰
@iulianoooo, ți-ar arahnidele și toți păiangănii pă pustie! Cum să îți bați joc dă majiun in halu’ ăsta? Majunul cu branză sărată se primește 😋
dacă vrei să ne supărăm, mai zi-mi o dată Iuliana 🤣
NU mă cheamă Iuliana, mă cheamă Iulia și toată viața mea i-am urât profund pe oamenii care au presupus că mă cheamă Iuliana și de fapt îmi zic Iulia ca prescurtare.
Gata, m-am răcorit.
Magiun cu brânză – 🤢
Unt de arahide cu crunch de arahide in el, pe pâine, cu zmeura proaspătă deasupra. Atât!
@Zuza, văleu, taci, că mor acilea și n-am decât d-ăla smooth în casă, că d-ăla cu crunch n-am găsit ultima dată!
Iei o punga de alune prăjite, le bagi la blender cu oleaga de ulei de cocos si mixezi cât de cruch vrei sa rămână, e si mai ieftin:))
Soro, de avocado a zis cineva? Că nu pot citi toate comentariile. Ăla cred ca iar se încadrează, ori îți place au ba, nu există uneori.
Până acu n-am văzut să fi zis. Și cred că da, nici la ăla nu prea există „neutralitate” 😁
Ba exista 😁 Dacă trebuie, îl mănânc. Dar doar în salate. Am încercat sa-l mănânc făcut piure cu zeama de lămâie, dar nu merge.
Iulia, ar trebui să vezi cum ronțăi eu, de la o vreme, aproape zilnic un castron cu fructe (așezate pe niște fulgi de ovăz și iaurt) peste care torn scorțisoară din belșug, că mi se pare că niciodată nu e de ajuns.
Altfel, uite, mie broccoli mi-e indiferent, n-are nici un gust.
Ciorbă de burtă nu am putut să gust niciodată. Am fost și eu la cineva care gătea acasă, știu duhoarea. Și nu-mi place cum arată.
Eu nu înțeleg pepenele roșu, nu mănânc niciodată, e un fel de burete ud și dulce.
Comentariu beton!11
Ca o paranteză și ca să înțelegeți mai bine ce fel de viață duc: pe lângă pepene, stăpâna sufletului meu nu mănâncă nici cireșe. Gen, niciodată.
@MV, nu inteleg, te plangi sau te lauzi? (ca-ti ramane mai mult) 😁
@Tavi, ambele. 🙂
Aoleo, păi cireşele si pepenele roşu sunt viața mea. Aş mânca dimineața, la prânz şi seara combinat cu ciocolată neagră😋
Comentariu beton!16
@MV, inseamna ca te oferi voluntar la facut piata… 😀
@tavi, mie-mi place să fac piața. Este unul dintre cele mai relaxnte lucruri ever. 😀
@MV: CMMFDL nici cireșe, nici pepene roșu?
Norocosule! 😎
@Mara, mi-ai dat ecran albastru 🤨
În primul rând, cum să strici bunătate de iaurt, fulgi și fructe cu scorțișoară? CUM?
Și în al doilea rând: veața fără pepene și cireșe e pustiu!!! CUM?!?
Sunt în stare de șoc!
Comentariu beton!18
@MV, si mie si mie. 😁 Mai ales daca nu ma cert cu vreo acritura. Ca un „barbat adevarat”, aveam pe lista „aprobata”, printre altele, un ardei gras verde, unul galben si unul rosu + 1 gogosar. Sa-ti zic cu cate babe m-am certat ca nu voiau sa-mi vanda cate unul? 🤣
A facut o prietena odata o salata de brocolli (crud!!!) cu bacon, caju aruncat in tigaie peste bacon, sa se inmoaie putin si maioneza. Din secunda aia am devenit fan brocolli, pentru ca mi s-a parut ca are gust de gulie.
Asa ca i-am dat o sansa si in diverse alte retete si pot atesta ca daca nu e gatit cum trebuie, chiar nu are nici un gust.
Dar pepene :(( Ufff, moartea mea. As manca numai asta vara cand sunt caldurile alea insuportabile.
Trebuia să apară cineva care să te contrazică legat de ciorba de burtă: je! Îmi place de mor partea de zeamă, dar nu mănânc burțile. Așa că nu mi-aș comanda-o niciodată la local, aș putea trăi fără ea, dar dacă fac acasă pentru că soțul e fan, eu mănânc zeama + cubulețe de carnea de rasol pe care am făcut-o în faza inițială.
Și cafeaua o beau în toate felurile daca e, numai să fie tare, dar nu pun și lapte și zahăr – ori, ori. Prefer puțin lapte și atunci nu mai pun zahăr, dar dacă nu este, pun foarte-foarte puțin zahăr.
Și cred că mai am chestii care-mi sunt oarecum neutre. În sensul că dacă mi-e foame și primesc un fel gata făcut mai bine îl mănânc chiar dacă nu ma omor dupa el decât să-mi fac altceva.
Sunt feluri care nu-mi plac, dar ce urăsc cu patimă sunt 2 chestii de desert:
1. combinația de cacao și majoritatea fructelor, gen ciocolată și zmeură, ciocolată și fructe de pădure. Dacă e ciocolată albă (deci minus cacao) n-am treabă.
2. Menta. Menta e pentru gumă şi pastă de dinți, nu deserturi. Ciocolată cu (cremă de) menta pentru mine egal ciocolată cu pastă de dinți. Eewww
Bine că ești tu Gică Contra 😂
Da lasă, că sunt și eu: After Eight 🥰
@Rox, tu cu menta, eu cu busuiocul in mancare. Imi aduce aminte de copilarie cand ma cara bunica la biserica cu somoiogul de busuioc uscat dupa noi!! Deci pentru mine busuioc = biserica si eu mi-s atee! 😁
Eu sunt din categoria : merge uneori si ciorba de burta- nu o urasc, dar nici n-o iubesc. Idem cafeaua cu zahar sau fara, e ok. Dar la ce sunt foarte hotarata: limba, rinichii, unele fructe de mare. Dar e adevarat never say never, gusturile se pot schimba.
organe, în afară de ficat – nope, sub nici o formă.
și da, categoric gusturile se schimbă în timp.
eu nici de cașcaval nu m-am atins până după 20 și ceva de ani și acu aș putea să mănânc cașcaval cu cașcaval și cașcaval.
Eu am reminescente din armata … Nu servesc sub nici o forma varza a la Cluj. Doar ideea de ghiveci ma baga în post negru. Iar pilaf… Doar daca sunt la o juma de pas de statusul de mort de inaniție. Și nu în ultimul rând ceai… Tre’ să fie o gripa viroza prea nenorocita că sa ajung sau beau amestecul ăla toxic. In rest pot baga cam orice fel de chestii fara nici un fel probleme. Iar. Și să nu uit , cafeaua trebuie sa fie amara, mare și tare, daca pui ceva strici bunătate de cafea .
ghiveci – buuuuun 😁
pilaf…. meh. dacă nu e altceva, mănânc. prefer însă risotto.
și da, cafeaua fix așa trebuie să fie! amin!
Cafea nu mai beau de aproape 8 ani. O preferam tare si dulce, chestie de gust.
Nu-mi place coriandrul si, daca tot ma joc de-a gatitul de multi ani, nu am gasit un preparat in care sa-l pot integra pe gustul meu, dar l-am folosit pentru altii.
Urasc chimenul si inca am probleme cand imi aduc aminte ca am cumparat paine in Praga si avea ESENTA de chimen :))))
Telina fiarta din orice ciorba sau supa (mai ales bucatile mari) ajung in castronul sotiei.
Mancare de gutui cu vita sau de prune cu vita nu mai mananc din momentul in care a murit bunica. La fel si halva turceasca. Nu mai mananc pentru ca nu mai este gustul pe care-l obtinea bunica 🙁
Varza de Brucsel trebuie curatata de cotor si oparita, abia apoi gatita. La fel broccoli (blanshat apoi gatit cu ulei de masline si usturoi). Conopida mancam cam la 2 saptamani (pane, salata cu otet si maioneza + fasole verde).
Nu vorbesc despre ciorbe/supe. Sunt ciorbar si sunt din All-Tenia.
Sotia nu se atinge de piftie facuta cu sorici, ureche de porc si adidasi, dar mananca relaxata aspic cu peste sau carne de pui/curcan.
Ciorba de burta si scoici as manca zilnic, dar din cand in cand ai nevoie de o varza calita cu afumatura sau o tocanitsa din cartofi si carnaciori afumati.
Acum merg sa inregistrez un video in care o sa explic cum scoti usor pielea de pe somon (fara cutit).
Pofta buna si weekend gustos!
păi și nu lași și tu un link, ceva, acilea după ce faci videoclipul ceala, să mai învețe și alții?
Pielea de pe somon se ia mai ușor prin aceiași metodă ca la porc dacă vrei șoric. Dai cu apă fierbinte. 🙂
1. super tare articolul! Ma bufnit rasul la faza ci hotelul in miros de scortisoara! Nasol moment. Eu, care ador scortisoara, mi-am zis in sinea mea “pacat, are efecte benefice pentru organism”.
2 O chestie cate eu am iubit-o iar acum o detest ar fi crevetii. Mi s-a facut rau din nefericire de la ei invitata la o orietena de ziua ei. (exact efectul tau invers cu ciorba de burta!
3. De cand stau afara am inceput sa iubesc friptura de miel. Aici nu pute ca in Romania!
Ar mai fi, rahatul. Am mancat prea mult cand eram mica sinil detest acum, ca si smochinele sau curmalele!
Spor la scris ca tare bine le zici! Sanatate!
interesantă chestie cu mielul – tata detestă orice fel de ovină. A mâncat însă în străinătate de mai multe ori (cred că prima dată în Turcia, dar s-ar putea să mă înșel) și a zis același lucru – că nu are nici o treabă nici cu ce se găsește, nici cu ce se gătește la noi.
@(altă) Iulia, cred că problema e cu ce se gătește, nu cu ce se găsește. România e printre cei mai mari exportatori de ovine din Europa, sunt șanse destul de mari ca mielul mâncat acolo sa se fi născut pe plaiurile mioritice. Tocmai pentru că nu e căutat (cu excepția Paștelui), nu prea se știe găti la noi. Fix la fel e și cu peștele în unele zone. Soacră-mea e o bucătăreasă foarte bună, dar peste nu știe să facă decât prăjit în mălai. Eventual pe grătar. Când vreau ciorbă de pește o fac eu, cu mânuțele din dotare. Și le place tuturor din familie.
N-am nici un fel de aversiune in ceea ce privește bucatele tradiționale. E drept că nu mă omor să mănânc unele chestii, dar pot să le bag pe toate sub vestă, la o adică. In schimb am mare aversiune pentru mâncărurile prost făcute, legume fierte prea mult, fasolea uscată veche samd. Cred că majoritatea aversiunilor sunt declanșate de greșeli în bucătărie. Lumea uită că trebuie să folosești la gătit verdețuri și legume fragede, nu ofilite , îmbătrânite, bățoase etc. De cate ori văd verze cu frunze groase tari, mă gândesc că sunt mai potrivite de arme albe decât comestibile..🤭 🤭
Cafea pot să beau in toate combinațiile, cu zahăr foarte puțin sau cel mai bine fără zahăr. Dar sunt sorturi și sorturi, unele mai bune ca altele, iar calitatea depinde și de modul de prăjire, prospețime etc.
Duminică frumoasă tuturor!
Musafirul perfect 😁
Exact, asta am realizat și eu, că aversiunea se datora felului în care era gătită mâncarea: de exemplu, spanacul nu-mi plăcea cum îl făcea mama, fiert până se face praf, apoi amestecat cu suc de roșii și orez. Dar e foarte bun ori crud, în salate, ori un pic blanșat, cu parmezan și usturoi. Sau cu ochiuri și brânză, cum s-a votat mai sus. Urzicile, la fel, ciorbă oribilă fiartă o sută de ani, cu orez în ea, oroare! Dar supă-cremă verde intens, cu crutoane și parmezan, altă viață!
Am o relație de ură cu cimbrul, pe care nu-l suport. Asta nu s-a schimbat niciodată, îl uram de mică. În schimb iubesc celelalte condimente, în special feniculul. Pe care îl presar peste aproape orice. Iar feniculul gătit cu puțin lapte și parmezan, pfoaaaa, mi-nu-nat! Cu puțină pâine prăjită și un vin alb, rece, aud îngerii cântând.
Varza de Bruxelles e o scârboșenie, clar. Pe aceeași treaptă e creierul, în orice formă ar fi preparat.
Pepene roșu, (adică lubeniță😀, îmi traduc eu) și cireșe aș mânca până crap.
Marțipanul, aprob, dezgustător. Cine l-a inventat să fie biciuit.
Nu suport mâncarea cu suc de roșii, dar iubesc roșiile crude și sucul proaspăt de roșii. Cu vodcă🍸
@Carmen_S, my sister from another mother – you had me at „vodcă” 🤣
Dar subscriu cu două mâini și la toate celelalte!
Cafea cu jumătate de linguriță zahar, ador scorțișoara (ca mirodenie ce este, nu aromă de bețișor parfumat – între noi fie vorba, urăsc toate parfumatele astea de cameră, indiferent sub ce formă se prezintă), îmi plac broccoli și conopida, stafidele și, da, ciorba de burtă! 😁 Nu suport sub nicio formă mâncarea de pipote! Brrr!
Nu m-aș atinge de mâncare de pipote și inimi nici dacă m-ar amenința moartea prin înfometare!
Am 35 de ani, nu am pus încă gura pe ciorba de burta și nici nu am de gând. Am decretat când eram copil ca mie nu îmi place și gata. La fel cu o grămadă de chestii : caltaboș, răcitura (piftie), spanac…
așa jurasem și eu, că nu mă ating de ea și ote că s-a găsit unu să mă convingă :)))
nici de spanac nu mă atingeam când eram mică, acu îl mănânc de bună voie 🤷♀️
Ah si inca ceva: daca ai inceput sa bei cafeaua fara zahar nu poti sa te mai schimbi!
E ca si cum te lasi de fumat apoi mai tragi o tigara pe an.
Mi se pare ca iti dai singur la gioale!
eu cafeaua am băut-o din prima zi fără zahăr. îmi aduc aminte și acu – eram într-a doișpea, înainte de bac, super leșinată și atunci maică-mea a decis să îmi dea voie să beau prima dată cafea.
mi-a dat să îmi pun în ea ce cred – lapte, zahăr… am încercat, nu mi-a plăcut nici o variantă. apoi am încercat neagră și aia a fost 🥰
Nu mananc organe deloc sau carne de miel ca tot vine vorba de Paste. Imi vine efectiv sa vomit de la mirosul de ficatei si de la cel de urzici. Or fi ele extra-mega-ultra nutritive, dar mie tot o voma verde mi se par.
Si eu care credeam ca sunt un ciudat cu mancarea, dupa ce am citit comentariile, m-am linistit. 😂
Hai sa fac un rezumat:
Spanac & co – crude n-am nici o problema, gatite…. sa zicem ca le evit din toate puterile. 😁
Varza de Bruxelles…o inventie inutila a omenirii.
Dovlecel – cu asta m-am impacat dupa 20 de ani de relatie tensionata, sechele din armata, ca era singurul lucru care crestea in dusmanie in ferma unitatii si il foloseau sa inmulteasca orice fel de mancare.
Mamaliga – asta e momeala de pescuit, ce sa caute in farfurie? 😮
In rest, sa nu miaune, sa nu latre si sa fie pe cat posibil mort, sa nu incerce sa evadeze din farfurie. Poate sa oracaie, sa bazaie, nu ma deranjeaza. 🤣
Dar creaturile acvatice le evit pe cat posibil, ca nu sunt canibal, nu-mi mananc partenerii de joaca. 😁
Tatal si fiul la pescuit.
– Baiete, da-mi painea sa pun pe carlig.
– Am mancat-o, tata.
– Atunci da-mi mamaliga.
– Am mancat-o si pe aia.
– Bine, mananca si ramele si hai sa plecam acasa.
Comentariu beton!21
@Nemo, halealaaa 😂
Un canibal cu fiul lui văd un avion. Fiul zice:
– Tată, ăla se mănîncă?
– Nu tot fiule, numai miezul!
Un canibal călătorea cu avionul. Stewardesa îl întreabă:
– Ce aţi dori să serviţi de mîncare?
La care canibalul:
– Îmi aduceţi, vă rog, lista pasagerilor…
Comentariu beton!13
Never ever: spanac, urzici (când văd masa aia informa și verde, de fapt văd o balegă 🤢) rucola și rudele ei, morcov gătit (sa vină morcovii cruzi la mine!).
Meh: ciorba de burta, oaia și rudele ei sub forma cărnoasă, tofu, unt de arahide și alte chestii de astea capitaliste de pus pe pâine 🙄 și sparanghel.
Frate, aici unde stau e mare delicatesa, eu mânc odată și apoi îmi informez prietenii ca mi-am făcut datoria față de regiunea adoptiva pe anul in curs.
Și nu suport surogatele vegane, să nu le văd in raza mea vizuală.
Sparanghel am început să mănânc tot așa, târziu, după ce m-am nimerit o dată în Austria în sezon. De atunci îl mănânc și îl gătesc cu mare plăcere. De altfel, e una dintre puținele legume care îi plac și distinsului (care altfel, în afară de cartofi, consideră cam orice legumă de pe lume inutilă)
I love sparanghel (sau Spargel cum ii zic nemtii). Big love, deși nu credeam ca ceva care arata asa palid o sa îmi placă
Partea cea mai distractivă cu sparanghelul se întâmplă întotdeauna la baie. După ce consum, prima oară la baie mă întreb dacă s-a deschis cumva fabrică chimică în zonă.
Cu scortisoara, cafeaua si ciorba de burta esti pe sufletul meu 🙂 Iar la controverse ar mai fi mararul… aaa… si coriandrul frunze (cu semintele nu am nimic) intra in acceiasi poveste cu scortisoara
Și mărarul e una din chestiile față de care mi-am schimbat părerea. Până la un punct îl evitam de la distanță. Acum îmi place 🤷♀️
Coriandrul, leurda, uleiul de trufe și indubitabil untul de arahide sunt un mare no, no pentru mine. În rest, bag cu dragoste și ciorbă de burtă și broccoli și conopidă și cafea(cu lapte și frișcă🤭) și șorici și fructe de mare și varză gătită cu mămăligă. Grasa(mea) interioară papă tot! Și mi-am mai luat și de bărbat un bucătar. Doamne, apără-mă și păzește-mă de kilograme în plus! Amin! 🤭
Comentariu beton!13
😂😂😂
Eu la ciorba de burtă spun pas. Și la piftie(strict o problema de textură pentru mine), drob, caltaboș în general dacă conține organe este un mare nu, probabil pentru că în copilărie am tot simțit mirosul preparării. Zahărul în cafea e un fenomen ciudat, până pe la 25 de ani am tot băut prostioare cu cafea plus siropuri, etc., de la 25 în sus nu mai suport fir de zahăr în cafea. Condimentele în general nu mă deranjează, singurele excepții fiind anasonul și tot ce este aromat cu anason și coriandrul verde(cel uscat nu mă deranjează) care pentru mine are gust de săpun/ceva chimic. Nu-mi place deloc textura de creveți, homar, dar în anumite combinații mănânc scoici, calamar și caracatiță. Nu suport guliile, îmi aduc și acum aminte de o excursie cu bunică-mea la tratament(bilete de pensionari, eu copil la vremea aceea, anii ‘90) pe undeva prin Transilvania, la cantina unde mâncam singurul lucru în meniu erau guliile(supa, mâncare, etc), teribil.
La categoria 35 de ani am fost scârbită de idee, dar când am avut ocazia să mănânc proaspăt și preparat ca lumea am început să mănânc și o țin așa de câțiva ani: sushi, preparate cu pește crud( nu neapărat în stil japonez). Ton și pești locali( fiind mare/ocean în apropiere sunt pești cu oase mari, ușor de mâncat, și oricum filetați subțire nu au oase), nu somon, cu somonul nu am reușit să mă împac.
Uite eu cu sushi nu am reușit. Am încercat de câteva ori, și în țară, și în străinătate. Și la restaurante „cu de toate” și la restaurante japoneze. Nu și pace 🤷♀️
Eu probabil ca sant o exceptie: nu-s mancacioasa, n-am fost niciodata, dar sant patologic de curioasa cand e vorba de mancare. Daca altii mananca, inseamna ca e comestibil si e musai sa incerc si eu (exceptie, evident, miau, ham-ham, șobo, maimuța). Gandaci, lacuste, termite, crocodil, piton – ok. Din jivinele autohtone – toate, cu exceptiile amintite. Balarii, fructe, legume, cu mare placere, orice, in special in stare cruda (veața fara coriandru verde e pustiu). Condimente cu carul, inca nu am dat de ăla care să nu-mi placa (am si calarit Orientul oleaca la viața mea). Mi s-a intamplat de cateva ori sa nu pot identifica o aroma in mancare (la carciuma) si nu m-am lasat pana n-am scos bucatarul din cusca lui sa ma lamureasca. O data a fost vin de Marsala in friptura de vițel (de atunci am permanent Marsala in casa 😂). Alta data, pe Malta, o balarie ce n-am priceput ce-i, ca bucatarul vorbea numai limba geambica, dar mi-a dar un pliculet cu niscai praf aromat (tot nu stiu ce-i), ca altfel nu mai scapa de mine.
De ciorba de burta nu-ș’ ce sa zic, am mancat o singura data, la o carciuma pa langa Galati, parca, dar n-am cazut in extaz mistic. Probabil ca homemade e mai buna. Iar cafeaua e de obicei fara adaosuri fancy (doar iarna eventual cu niscai scorțișoara 😜), dar, in functie de partea pe care ma scol, poate avea un pic de miere. Ceaiul insa, indiferent de culoare, FARA zahar.
La ciorba de burtă depinde mult de preparare. Poate să fie fiasco și la cârciumă, și acasă.
@CorneliaA,
Sa nu zici ca îți place „lutefisk”. Te șterg de la casa sufletului!
@Oldjohn, iaca asta n-am avut ocazia sa gust, deci nu pot pentru ca sa ma esprim 😁 Dar nu-i asa “interesant” ca surströmming, din cate zice vikingul meu 😜
@OldJohn: dacă fierbi „lutefisk” ăla iese săpun. 🤣🤣🤣
@JT, da, e ținut la macerat in sodă caustică!
@CorneliaA, am reținut, voi incerca și asta, până atunci am un stoc de pinnekjøtt care imi ajunge până la crăciun
Ciorba de burtă nu-mi place deloc deoarece pute, dar ciorba de pui a la grec/rădăuțeană îmi place maxim.
Urăsc legumele crude sau fierte. Sunt OK murate sau în ciorbă.
Nu mănânc miel, ied, pește, fructe de mare.
Salată, nu? De nici un fel? Nici măcar de roșii cu o țâră de telemea proaspătă?
@(altă)Iulia: nu, nici măcar. Brânza telemea o mânc doar cu roșii. Fără salate. Nu pot cu salată de roșii, ceapă,castraveți. Vomit de la așa ceva.
Brânza merge cu mămăligă. 😍😍😍
@John, nici io miel, ied, fructe de mare, iar pește am mâncat prima data la 36 de ani 😀 Acum manânc, dar numai ton, păstrăv și cod de Alaska. Ah da, și șalău!
@Vic: am mâncat pește cât am fost copil. Acum nici să-l văd.
Stridii
Stridii da sau ba?
Cafeaua cu zahăr nu îmi place. Am renunțat la zahărul din cafea cu câțiva ani în urmă, când voiam să slăbesc, iar de atunci, doar fără zahăr o beau. E mult mai bună, zahărul parcă îi taie toată aroma. Burta din ciorba de burtă e scârboasă, dar zeama nu o refuz, doar să nu văd fâșiile :))
Ce nu îmi place e vita, nu stiu de ce, dar nu pot pune gura pe ea. Că mai fac o ciorbă din când în când (cu ceva os, rasol) pentru gust, sau mănânc un burger în oraș, e ok. Dar în rest, friptură, șnițel, ce o fi, nu îmi plac.
Exact, zahărul îi strică tot fengșuiu 😊
După șnițel de vițel nu prea mă omor nici eu (deși îmi plac șnițelele în general). Altfel, gătesc și mănânc, dar nu e cea mai mare pasiunea a mea.
Cimbru, tarhon si creier 🤢
Subscriu la creier 🤢
Și la orice alt organ în afară de ficat!
@ Diana, (altă) Iulia, cu creierul am avut și eu o perioadă în care am avut o problemă. Pur și simplu, nu îmi plăcea cum arată. Acum nu mai am. Nici cu alte organe
Iulia, vezi ca din sandvisul pustiului tau lipsesc gemul (sau si Nutella) si bacon-ul si in plus trebuie prajit in friteuza cu mult ulei.🙂
Eu am invatat sa iubesc si sa respect orice fel de mancare, si pe aia care-mi place si pe aia care nu-mi place. Cu ciorba de burta am fost si eu retinuta dar acum imi place si chiar imi reuseste cand o fac. Imi plac toate mancarurile traditionale daca sunt gatite ca la carte si sunt foarte incantata sa gust mancarea altor popoare. Totusi, la final, mancarea preferata ramane carnea la gratar cu un vin alb sau rosu.
Nu le amestecă – vrea untul de harahide fie cu banană, fie cu gem 😁
Culmea, după Nutella nu se omoară. Adică mănâncă, dar de multe ori, de exemplu pe clătite sau wafe preferă gemul.
Iulia, un mic gurmand pustiul tau.🙂 Si mie imi plac arahidele si in general imi place ce vine de la americani in materie de mancare ca nu se zgarcesc sa puna tot ce trebuie si astfel mancarea lor nu e fada. Bine, da pe dinfara de dulce si de grasimi dar e foarte gustoasa. Daca urasc, totusi ceva cu mancarea, e sa gatesc light! Iti dai seama ce gust are maioneza light? Intr-adevar bleacs!😅
@Tia, si vinul trebuie sa fie gatit bine, ca sa nu pateze😁
Iulia, ca tot vorbim de mancare iti prezint ceva fain si festiv.
https://youtu.be/AfRvv7YURIQ
@tavi, adica sa fie strugurii zdrobiti de picioruse de fecioare cu atestat?😅 Ai un favorit? De vin zic?
@Tia, dintre cele uzuale, gwevurt traminer pentru friptura de pui si cabernet sauvignon la friptura de porc sau vitel. 😂😂😂😂😂
(beau 2-3 beri si o sticla de vin, in total… pe an) 🤣 Dar beau 2-3l de lapte/zi 😍
@tavi: ești sugar de bei atâta lapte?
🤣🤣🤣
Mai bine fă sămăchișă și brânzâ cu laptele ăla. 😎
@tavi Eu stiu de ce bei lapte! Pentru ca vacutele din zona noastra mananca struguri.😅
@JT, iegzact, ai crezut ca numa’ tie iti plac tzatzele?🤣
@Tia, acu’ no, daca io nu ajung la struguri, ma opresc unde-i laptele😁
tavi, E chiar inteleapta alegerea ta ca la ora asta, strugurii nici in floare nu au dat.🙂
Imi plac vinurile tale, dar pana la urmatorul weekend nici vorba sa ma pot atinge de ele.
Ocolesc grațios orice organe sau mâncare făcută din ele (inclusiv burta) in afara de ficat, mai urasc cu pasiune orice cu anason (ouzo 🤮) sau fenicul. În rest am probleme cu consistența numitor chestii, gen mămăligă cu lapte, sau chestii care sunt terci, în afara de porridge.
Mămăliga trebuie să fie tare de s-o tai cu ața, nu să curgă ca diareea.
Zilele trecute am găsit o cutie de spanac în congelator și pentru că o fost prea apos am pus mălai și unt. Am făcut mămăligă cu spanac. Când s-o răcit mămăliga am întors oala pe farfurie. S-o uitat blonda la mine ca la extraterestru. Nu mai făcusem așa ceva niciodată, da’ mi-o fost lene să fac un rântaș.
@JT, Mămăliga corectă este cea pe care o poți tăia cu ața când ea este încă fierbinte. Că așa, și mizeriile alea care curg pe la restaurante dacă le lași să se răcească le poți tăia la un moment dat 🙂
@Shoric: da, știu ce zici. Da’ io pun mălai până lingura stă dreaptă dacă o înfigi în ea.
@Zuza aoleu, ouzo! Am zvântat ieri o sticlă (ce mai rămasese în ea). Ouzo, pastis, raki, arakis tot aia e. A, și Sambucca, dar asta e prea dulce, merge la cafea cum dealtfel fac italienii.
Mno, ciorbă de burtă 🤮 porcării cu sânge indiferent de nația care le prepară, mâncarea de măsline cu limbă (știu, dar eram copil tâmpit și mi-au făcut silă niște comeseni de nu o mai pot vedea în farfurie), niciun fel de mâncare grasă, brrr, să nu văd ulei, slană din aia tremurândă, cocos, rom în exces în prăjituri, până la un moment dat mâncam orice legumă dar acum nu mai am voie 🥺 . Deliciu: cafeaua neagră, somon la cuptor pe pat de pătrunjel, orez, paste și cam atât am voie. Iar bun de tot pui sau pește în crustă de aluat și sare grunjoasă 🤤. Ah, niciun fel de condiment 🥺 . Acum am la cuptor ardei cu orez și ciuperci 😁
Am citit cu atenție comentariile și nu am găsit ciorba de salată ???
Eu am mâncat diferite adaptări și unele sunt bune.
În studenție la Sibiu moldoveanca de mine nu găsea borș pentru ciorbe. Bunica mi-a făcut pastă de corcodușe ca să acresc ciorbele. Buuun
Maică-mea era înnebunită după ciorba de salată/leurdă/urzici. Da’ o „acrea” doar cu smântână.
Ciorba de salată da. Dar musai cu oo jumări într-ânsa. Și cu smântână, evident 🤣
Bomboanele de lemn dulce (liquorice) sunt pentru mine niște scârboșenii. Alți oameni le adoră.
Uite d-astea n-am gustat niciodată. Nici nu știu dacă se găsesc la noi 🤔
@(alta) Iulia întreabă pe distinsul dl. Fritz. Licorice englezo/yankee/franceză e lakritzen. Le poți găsi în unele sortimente de la Haribo.
Nmeni n-a pomenit de parmezan?? Nu suport mirosul, n-am pus gura pe el niciodata. La restaurante italiene eu vorbesc pe nas de obicei la cit respir pe gura 😀 Comand o pizza ca sa fiu sigura, ca am mai comandat eu paste si am simtit parmezanul in ele de cind a iesit din bucatarie cu farfuria, desi chelnerul s-a jurat ca nu e in sos.
Io-s fan brânză. De toate felurile. Preferata mea e aia cu mucegai.
Sa vezi branzeturile elvetiene, Gruyere si altele. Mirosul de parmezan e mic copil
Mmmm, Gruyere 🤤🤤🤤
@(alta)Iulia, prespun că nu-ți place bucătăria grecească, ei pun scorțișoară în orice, dar mie îmi place! Ceai cu scorțișoară (bețe), lime și rom (și zahăr) = minunăție!
Ciorba de burtă m-am ținut tare și nu am gustat, dar poate îmi fac curaj, prefer oricând varianta numită ciorbă rădăuțeană.
Da: unt de arahide, urzici, spanac, lobodă, ciorbă de salată cu afumătură, leurdă. Fructe de mare oricând. Truuufe, vai ce minune, îmi plouă în gură. Și sorici! Cireșele alea mari pietroase sunt reginele fructelor. Cartofi în orice formă și … culoare. Menta!
Nu: cafea – nu-mi place gustul (rareori, dar să fie cappucino sau alte chestii cu lapte și zahăr), chimen (bleah), broccoli bleah (conopidă mai merge), yaki mâncare de prune sau de castraveți, yaki ghimbir și mango (gust de șampon), nu anason. Nu pot cu unele organe, mi se întoarce stomacul pe dos instant (gustat în Grecia momițe sau rinichi ceva de ied). N-aș mânca carne de cal (animal nobil). Nici liquorice. Nu suport ardeiul în măncare (doar crud și copt). Cea mai îngrozitoare mâncare e ghiveciul (și din cauză de ardei).
Prefer ciorba dulce ne-acrita cu nimic.
Ceai care să fie ceai, nu infuzie de plante. Bună și zeama de varza ocazional.
A, și o dezbatere ar fi castraveți murați în oțet (bulgăresti) (eu) sau saramură (yaki). Dar în general nu suport oțetul (noroc că am descoperit pe ăla balsamic, ăla da).
Știu oameni care nu suportă ciupercile, mie îmi plac (mult).
Sau măslinele (eu le ador pe alea stafidite negre, grecești)
Miel nu cum se face pe la noi, în Grecia am mâncat și era foarte fraged la proțap. Oaie nu, doar pastramă, dacă e făcută să se poată mesteca.
Ciudat e că nu puteam suferi marțipanul, dar acum îmi place.
Da, pește, dar căt mai fără oase, altfel e prea mare efortul și îl mai omor odată să scot orice urmă de os.
Nush ce să zic, până acum, tot ce am mâncat în Grecia a fost wow! Poate am avut noroc și n-am nimerit felurile alea cu scorțișoară 😂
Ciorba de burtă? Pfai, nu exista ceva mai bun. Mă rog, când ai mei taie un vițel preferă să arunce „burta” că doar e prea mult de lucru la ea și mai bine cumpără burta deși mama știe să facă acele magii și să o pregătească dar mno….prea mult de lucru, cică 🤷♂️
Am scris un pomelnic si a dispărut, a trebuit să o iau de la capăt 😞
Detest micii, nu îi suport, iar dacă merg la un grătar și micii sunt puși în același vas cu carnea, adio, nu manânc nimic. Până prin 2002 am mâncat, dar am avut o experiența urâtă (de la un mititel) si de atunci să nu-i văd. La fel si salamurile, chiftelele si alte preparate din carne tocată.
Tot din categoria nu, fără dubii:
Ciorba de burtă (am tot incercat-o, dar nu e de mine), ciorbele ciudate (mai ales cele din mațe combinate cu alte organe), ciulamalele si tocănițele cu sos alb, limbă sau creier, ardei umpluți, plăcinta cu răbarbă, jumări, ouă umplute,, vinetele gătite altfel decât salată, chiftele marinate, mâncarea de gutui, orice mâncare în care se vede grăsime deasupra (mi se face greață), sloi/sângerete si alte delicatese ardelenești din categoria asta, brânza cu mucegai sau aia de burduf, ghiveciul de legume… Ciocolata cu rom sau bomboanele cu lichior (nu sunt o mare consumatoare de ciocolată sau de dulciuri, rareori se întâmplă să mănânc, dar pe cele două nu le pot înțelege), torturile (mai gust când face vreo gospodină din familia mea) si prăjiturile acelea din mai multe straturi subțiri de diferite creme, care au gust pregnant de margarină (din cauza lor nu mai mănânc nici alte prăjituri), scorțișoară, coriandru, tarhon, hrean, chimen, anason, avocado, busuioc… Văleu, mă-ntind până mâine dacă mai scriu ce nu îmi place.
P.S. Nu beau cafea, am fumat mai mult de 25 ani, dar fără cafea, nu îmi place gustul, dar îmi place mirosul.
P.P.S. Din cele enumerate de tine am uitat untul de arahide, nu din partea mea, bleah.
Pro zeamă de varză. 😇
@Alla: în România, micii de porc de la Comtim sunt cei mai gustoși, că mie-mi plac maxim ș-am încercat toate variantele. 😉
@JT, Aprob pozitiv că micii de Contim sunt cei mai buni. Cu condiția să-i faci pe un grătar cu jar de lemn de fag.
@JT & @Shoric – ăia de Periș i-ați încercat? I-am descoperit acu vreo 2 săptămâni. Surpinzător de buni mi s-au părut.
@Alla, cred că mai pot bifa o premieră azi – dacă până acum am zis că nu știu pe nimeni să aibă o părere neutră despre broccoli (și iată, am cunoscut virtual), nici de fumător care să nu bea cafea nu credeam că există 😳
@JT, Shoric, eu vă cred pe cuvânt, sunt sigură că sunt gustoși, altfel nu i-ar consuma atâta lume, dar nu sunt pentru mine… și dacă nu ar mai exista nimic de mâncare, aș prefera să mor de foame decât să-i încerc. 🥴 Numai gândul la mici mă omoară. 😞
@Iulia, știu că e o “anomalie” 😂 mi s-a spus mereu, în cei 25-26 ani de fumătoare inrăită.
În schimb, mama mea, de când o știu, este mare consumatoare de cafea, dar nu a fumat niciodată în viața ei. Mă amuzam mereu pe tema asta și spuneam că ne completăm. 😅
Grea tema ne-ai dat azi, dar sa purcedem. 😇
Ciorba de burta am fost ca tine – copil fiind am mancat una care n-a fost buna si pana dupa 20 de ani nu m-am mai atins de ea. Acum imi place dar din motive de tari straine mananc doar cand ajung in tara (deci cam prea rar dupa gustul meu).
NU absolut sunt spanacul/ciorba de salata – urasc textura (nu am nimic cu ele crude in salate, din contra). Tot NU sunt stridiile – nu am mancat, dar nici nu vreau sa gust. 🙈 Am incercat melci, creveti, homar si nu-mi plac, desi restul scoicilor si fructelor de mare imi plac.
Untul de arahide nu-mi place pentru ca e prea dulce, la fel ca multe feluri de ciocolata – cea neagra e preferata mea. 😊
Ca chestii descoperite dupa ce am plecat din tara (nu ca in Romania nu ar fi, dar acolo nu le-am incercat) – branzeturile cu mucegai/foarte vechi si tartare de boeuf (bine, sotul nu intelege cum pot sa mananc carne cruda).
Cu condimentele nu am o problema atata timp cat mancarea nu e exagerat de aromata sau foarte picanta.
Am uitat sangeretele/boudin noir/alte variatiuni pe aceeasi tema… bleah.
Iar la miam – navajas a la plancha (habar n-am cum le spune in romana, sunt scoicile alea lungi – couteaux/razors in Fr/Eng) cu usturoi. Si jamon iberico de bellota (cand am gustat prima data, nu mi-a placut… acum as manca toata ziua)
Sângerete și compania Nu, sub nici o formă, bleacs!
Până acum, singura mâncare „străină” cu care nu m-am împăcat a fost cea indiană. Nu a fost rea, dar parcă excesiv de multe condimente. Dar îi mai dau șanse când oi mai avea ocazia 😁
Broccoli – imi place, insa nu ma omor atât de tare dupa el. Gata, amu știți virtual pe cineva in categoria asta.😊
Zeama de Varza-❤️❤️❤️
Unt de arahide – doar in shake, pt gym. In rest meah, ca e înecăcios.
Ciorba de burta -yummy, desi inițial nu mi plăcea.
Încântată de cunoștință 😁
După ce s-a comentat toată ziua despre supe creme de brocoli, ciorbe de burtă fără burtă, vine întrebarea zilei de sâmbătă:
– Și noi ce mâncăm azi?
– Păi nu știu, mergem la un mec sau la o șaorma la mall?
Azi am făcut o pizza cu pikantwurst, ciuperci, prosciutto, măsline, brânză (mozzarella și emmentaler).
A ieșit delicioasă.
N-am avut nevoie de ketchup.
@Shoric, am doi copchii care se bat acum care să gătească. A fost votat curry dă pui.
Fiu-meu a făcut o pâine.
Ciorba de burtă, no no, radauteana da. Nu mănânc nici răcituri, organe, miel, ied, oaie, capră, avocado, toba, caltaboș, în schimb as balota tone întregi de jumări. Cafeaua tre să fie musai fără zahăr și tare. Sushi cu somon e bun, fructe de mare bleah. Picioare de broască da sunt bune, iepurele e bun. Legume și verdețuri, mai ales dacă sunt si din grădină sunt delicioase. Subscriu la conopidă cu maioneză însă îmi place
și morcov cu țelină și maioneză(legumele proaspete, nu fierte).
Chiar dacă sunt carnivora nu suport sa vad carne crudă, proaspăt tăiată și sângerând, congelata și scoasă după câteva zile e ok (tot ceva probleme la mansardă 😁).
Pe mine mă cheamă Iuliana, iar lumea mă strigă Iulia sau Julia și da, mi-ar fi plăcut să mă numesc Iulia, dar na, nu toți au același noroc.🤣🤣🤣
Omnivoră, nu carnivoră! 😀
Nu, nu, când eram mică, era carne cu un pic de cartof,un pic de salată, totul era cu puțină carne, altfel nu mâncam nici să mă pici cu ceară. Acu bătrână m-am făcut omnivora. Acu tre să pun salată sau verdeață peste tot.😁😁😁
Vorba bunicii: „copchil crescut cu hârbu’ și bătut cu coada lingurii”
Cât despre ciorba de burtă, tot copil fiind, ascunsă în casă când ai mei au sacrificat o vaca, i-am văzut pe oamenii care l-au ajutat pe tata la tăiat, cu o chestie buretoasa și imensă pe care se chinuiau să o spele și să o întindă, spunându-mi ca aia e burtă, no lasă maică să o mâncați voi, eu de atunci nici să o văd în congelator la supermarket nu îmi mai trebuie, dar să o și mănânc. Sălbatici, ce mai oamenii aia chercheliti!
Iepurele nu mai pot să-l văd în farfurie de când m-am prins că, pe când eram copil, la bunică-mea se întâmpla o coincidență stranie… Dispărea Țili din țarc (da, pe toți îi chema Țili), apărea ostropelul 😐
Aaaa, și salata de morcov cu țelină și maioneză e veața! 😁
Așa era povestea cu mielușeii de Paște. Mitzu meu dispărea mereu după Paște. Bunica mea mânca berbecuț în iunie și nimeni nu vrea să își imagineze ce miros găseam în bucătărie atunci când veneam de la școală.🤢🤢🤢🤢 De atunci doar denumirea de oaie sau miel îmi provoacă fiori pe șira spinării și greață instantanee, darămite să mănânc. Salam de cal am mâncat, vorba aia „mănânc și plâng, mănânc”.
Cu sinceritate, m-ați făcut să zâmbesc intens. Eu sunt un gurmand, chiar dacă nu o arată burta mea. Mănânc orice. Nu pot să o înțeleg pe soția mea, care refuză vomitând varza călită sau afumăturile (de asta ar trebui să ne facem la un moment dat sarmale în oale diferite). Haideți să vă spun ceva: pentru mine nu există decât „îmi place asta mai mult decât cealaltă”. Dar nu știu de „nu suport, nu vreau, vomit!” Nu îi înțeleg pe cei care nu gustă măcar fructe de mare sau momițe de porc, slănină afumată sau supă de salată. Ca să mă înțelegeți bine: singurul lucru care mi-a rămas de încercat acum este o mâncare deja interzisă la restaurantele braziliene. Pe timpuri te așezai la o masă cu o gaură în mijloc. Pe sub masă se punea maimuța al cărei scalp era tăiat, maimuța fiind vie, dar anesteziată. Și mâncai tacticos creier de maimuță vie. Vi se pare un barbarism, sau poate ceva care ține de nebunie? Foarte bine. Atunci mergeți pe o insulă pustie, unde nu aveți nici un gram de mâncare cu dumneavoastră și nici nu găsiți pe acolo ceva. La un moment dat, din senin, apare un gândac de Colorado sau o caradașcă. Punem pariu că asta vi se va părea mai bună decât orice delicatesă pe care v-o puteți imagina?! Pentru mine e o prostie treaba asta cu „Vai, nu-mi place!”. Pe bune? Înseamnă că ești trăit în puf și nu te gândești deloc, ticălos sau ticăloasă fiind, la copiii din Africa. Am zis!
… cu maimuta ta cu tot! Asa vie!
Asta-i varietatea umana, unora ne plac fel si fel de legume, altii savureaza ciorba de burta, numa’ de asta nu ne mai judecam unii pe ceilalti…
Da’ maimuta, amarata, cu ce-a gresit?
@MV. L-ai lăsat special ca să ne enervăm? Fmmm de idiot.
@Shoric, da, avem nevoie să nu uităm că imbecilii există. Iar ăsta e unul dintre cele mai bune exemple: imbecilul prețios.
Am zis! :)))))
@andruska,
Eu cred că ai ramas impresionat de articolul de săptămâna trecută.
https://putereaacincea.ro/stalin-si-poporul-rus-libertate-ne-au-adus/
Dacă nu l-ai citit, iată idei noi!
Marar!!! Nu il suportam decat intr-un singur lucru cand eram mica: mancarea de cartofi a bunicii, dar si acolo, doar cateva fire. In rest, nu merci.
Coriandrul ar fi pe locul doi.
Alte lucruri pe care le-am descoperit ca adult, dar refuzam sa le mananc, copil fiind: rosiile, fasolea si ciorba de burta, cam din aceleasi motive ca Iulia in cazul ciorbei.
Refritor la conopida, ca tot a fost mentionata, nici acum nu ma dau in vant dupa mirosul de conopida fiarta, dar am descoperit atat multe feluri in care poate fi preparata si ca isi schimba gustul in functie de asta, incat e una din favoritele momentului 🙂
Da, mirosul de la fiert conopida nu e chiar cel mai apetisant 😁
Dar vezi că cică dacă pui bicarbonat în apă nu mai pute așa tare (am aflat și eu azi, tot din comentarii de la unii mai deștepți ca mine). Testez în curând!
Fix la fel cu ciorba de burtă, nici să nu aud de ea până pe la 30 și ceva de ani. Am gustat la naș-mea și mi-a plăcut. Iar cu cafeaua la fel: știu după miros dacă are zahăr sau nu. Și dacă are un grăunte de zahăr…pa, cafea! Conopida îmi place. La oțet! Și încă o chestie: creierul pane. Nici să nu aud! Creier? My God, no. Până am mâncat fără să știu ce mănânc și mi-a plăcut. Acum mănânc, dar nu îl gătesc eu. Și nu mănânc nici un fel de organ de la nici un fel de animal, în afară de ficat. Se pun plămâni, rinichi etc în pomana porcului, dar eu nu pun dacă gătesc eu, iar dacă face altcineva efectiv refuz să le mănânc.
Eu am mai descoperit de curând (as in, de vreo 3 ani, cam așa) ficatul de vițel la grătar. OMG! Senzațional! 🤤
Fructe de mare. Sushi. Stafide si verisoarele lor la fel de scofalcite, smochinele. Le detest pe toate. Cafeaua o bea cu lapte (70% lapte) si 3 lingurite de zahar. Nu crapa pancreasul, mai ales ca e la oala de juma’ de litru. Si is cu glicemia la marginea de jos. fie-mea crede ca PB&J (unt de arahide cu gem pe paine) e sfantul graal. Eu nu as atinge chestia aia de era ultima sansa de a manca pe ziua de azi. Culmea, mananc arahidele in starea lor „naturala” si nici cu gemurile nu am probleme 😀
Umm… PB&J ESTE Sfântu Graal 🤣
Iooooi, cum de am uitat de cea mai cea dintre cele mai cele scârboșenii (in viziunea mea) ever?!
Anșoa 🤢 este acel ceva pe care nu pot nici să-l miros 🤮
Maică-mea e mare fan anșoa 😁
Nici eu nu suport.
@Iulia, aoleu, curajoasă doamna, mama ta. 😃
Mananc brocoli, mananc conopida (numai gratinata), dar nu mananc varza de Bruxelles nici daca nu mai exista nimic altceva de bagat pe sub nas. Prefer sa fac foamea. Exclus total ! Cafeaua, la fel, fara zahar only.
Văzând câte chestii nu mănâncă unii, mă mir cu ce trăiesc. O grămadă de fițoși pe aici. Hai, dați cu pietre că oricum nu ajung la capătul lumii. 😉🙄😂
Spre deosebire de Iulia, nu suport cafeaua fără zahăr, îmi provoacă greață; apoi, îmi place scorțișoara, îmi plac stafidele,însă nu îmi place untul de arahide.Nu prea am mâncăruri care să nu-mi placă, doar insecte nu cred că aș mânca.😁
Îs puține feluri care sa-mi displacă, primul e coriandrul verde, semințele is chiar faine; mâncarea de fasole verde, nu mulțumesc! Țelina o evit cât pot 😀
Varza calită o mananc doar făcută
de altii 😆 Cafeaua o beau de obicei cu lapte și zahar dar îmi place și neagră, o beau si cu vanilie, scorțișoară, alune, is deschisă la combinații😃untul de arahide mi-e indiferent, broccoli și conopida = papa bun
Niciodata, niciodata si daca se poate sa nici nu simt mirosul: ciorba de burta, mancare de urzici si adaug aici si stridiile.
De cand eram copil mi-am mai schimbat gusturile insa: acum mananc cu mare placere niste broccoli sotat cu unt (insa al dente, nu il suport cum se face de obicei – fiert de nu mai simti nici un gust aproape), idem conopida sau varza de Bruxelles.
Sa va povestesc experienta mea de copil, in zona cu ciorbele „dulci”. Ma trimit ai mei intr-o vacanta la Arad, unde aveau niste fini. Ajung eu acolo, ma pun oamenii aia la masa, cand colo, ciorba. Nu mai stiu de care. Eu, ciorbareasa de felul meu, super incantata. Pana am gustat. Pai unde era borsul??! Lipsea borsul!!! Am trecut la etapa de supravietuire – o gura de paine, o lingura de ciorba, ca ma instruise maica’mea sa nu cumva sa fac mofturi. A doua zi, m-am fatait eu prin oras cu fata gazdelor, ne-am oprit noi intr-o cofetarie unde m-am indopat cu niste prajituri, mi-am luat si niste nuga pentru acasa asa incat la masa: Aaaaaa, nu, multumesc, nu vreau ciorba, mie nu mi-e foame. Am mai tinut-o asa vreo 2 zile, in a treia zi, gospodina casei zice: hai ca azi trebuie sa mananci ciorba, am facut o alta reteta, sigur o sa-ti placa. Ma luasera toate transpiratiile ca trebuie sa ma chinui iar cu o farfurie cu ciorba din aia, oribila, dulce, fara bors, cand colo, ce sa vezi?! Nu chiar la fel de acra ca aia de-acasa, dar…suportabila, ba chiar parea buna dupa o oarescare pauza de ciorbe. Imi zice femeia saraca, am acrit-o cu corcoduse, mi-am dat eu seama ca e ceva in neregula cu ciorbele mele, mi-am adus aminte ca voi le acriti cu bors da’ cum noi n-avem p-aici asa ceva, am acrit-o cu corcoduse, da’ de ce n-ai zis nimic??! Biata femeie, vazuse ca mancam ca o vrabie…sarmana de mine. Asadar, buna si smantana, dar prefer borsul. Sau corcodusele. Acru sa fie!
Cafea nu mai beau de ani buni, beau tone de ceai verde, dar atunci cand beam cafea, era fara zahar. Neagra. All black. Ca muzica aia misto pe care o asculta unii si altii (including me). 😉