V-am rămas dator cu o poveste prin care să vă explic ce am aflat la evenimentul unde am văzut cu ochii mei cum va arăta viitorul. Pentru că, evident, am aflat mult mai multe decât v-am putut povesti de la fața locului.
Pe scurt, cu ajutorul AI-ului (inteligența artificială) în foarte scurt timp Google va schimba radical modul în care vom face search.
Mă rog, pe alocuri deja l-a schimbat, că multe dintre funcționalități deja există, le-am testat noi, live, când ne plimbam pe străzi prin Paris. V-am și lăsat un video (cel de la final) făcut de mine și de Mara, cu modul în care funcționează aplicația Google Maps având funcția Multisearch încorporată. Lucru pentru care n-a trebuit să facem nimic în afară de a ne instala aplicația Google Lens.
Dar s-o luăm cu începutul, ca să înțelegeți mai exact despre ce e vorba și cât de tare se va simplifica search-ul.
Cu rușine trebuie să recunosc, că până să ajungem la Paris, nu aveam aplicația Google Lens instalată. Abia acolo am instalat-o și-am descoperit ce-i poate pielea, moment în care am înțeles de ce în fiecare lună, funcția Lens este utilizată de peste 10 miliarde de ori de oameni pentru a căuta ce văd folosind camera telefonului sau imagini.
Lens poate fi utilizată direct din bara de Căutare, iar acum Google anunță o actualizare care va ajuta căutarea de pe ecranul telefonului.
În următoarele luni, Lens va putea fi utilizat pentru a căuta pe ecranul telefonului. Cu această nouă tehnologie, utilizatorii vor putea căuta ce văd în pozele sau video-urile din site-urile web pe care intră sau în aplicațiile pe care le folosesc (precum cele de mesagerie sau video), fără a părăsi aplicația respectivă sau browserul.
De exemplu, dacă te uiți la un video filmat în Paris și vrei să afli ce este clădirea pe care o vezi în fundal, apeși lung pe butonul Home sau pe cel de Power al telefonului Android, care activează Google Assistant, iar apoi selectezi „search screen” (caută pe ecran). Lens identifică clădirea, iar apoi poți să dai click pentru a afla mai multe informații despre ea.
Uite, vă las un gif să vedeti cât e de simplu:
Sau dacă într-un video apare un obiect care te interesează (un scaun, de exemplu), afli pe loc de unde poți să-l cumperi sau unde poți să cauți scaune care arată la fel. După ce activezi Google Assistant și apoi selectezi „search screen”, Lens va analiza și identifica elementele din imaginea care apare pe ecran, utilizatorul va selecta pe cel de care este interesat (în cazul ăsta, scaunul care apare în imagine) și va avea acces la diferite opțiuni despre ce fel de informații dorește să primească legate de elementul selectat.
Vă mai las o animație din care înțelgeți imediat:
Iar acum, cireașa de pe tort: cum să combini diferitele moduri de a căuta.
În urmă cu aproape un an, Google a prezentat Multisearch, un nou mod de a căuta, folosind imagini și text în același timp. Acum când vorbim, Multisearch este disponibil la nivel global pe mobil, în toate limbile și țările în care Lens este disponibil, inclusiv în România.
Mai mult de atât, în următoarele luni Multisearch va putea fi folosit global pentru orice imagine care apare în rezultatele căutării pe mobil. De exemplu, cineva caută „idei de living modern” și vede în căutări o masă de cafea rotundă care i se pare mișto, dar parcă ar vrea să vadă cum ar arăta și pe pătrat sau dreptunghi.
Cu Multisearch poți adăuga textul „dreptunghiular” și aplicația îți va căuta o masă în stilul respectiv, dar în altă formă. Sau găsești o bluză care îți place, dar vrei s-o vezi și pe altă culoare: folosești Multisearch combinând poza bluzei și adăugând text cu culoarea dorită.
Iată:
La final, vă las cu cea mai practică și simplă demonstrație: videoul făcut de mine și de Mara când ne plimbam prin Paris. Eram pe o stradă oarecare din Saint-Germain-des-Prés și-am vrut să vedem, live, ce ne arată aplicația Google Maps c-am avea în jur.
Practic, tot ce-am avut de făcut a fost să filmez ecranul telefonului Marei (dacă vă uitați de pe telefon, e ok, dar de pe laptop vă sfătuiesc șă apăsați pe „full screen” în bara de jos a playerului):
Foarte tare! 😎
Vimeo, B0$$? Ce-o pățit youtube? 🤪
N-a pățit nimic, dar ăsta nu e un video care să poată fi lăsat pe canal.
🤔
Dacă pui un (P) în video e bai?
Interesant.
Păi nu de P mi-era mie. Pur și simplu nu se încadrează în peisaj.
Aha!
Păi atunci mai faci un canal „Drăciile lu’ Vasilescu” și pui numa’ d-astea acolo. 🤪
„Nu vă ofticați, îi numa’ cu publicitate.” 🤣
Asta ar putea fi o idee. 🙂
Mihai, am deja Lens instalata pe telefon( și utilizata de mai multe ori), de îndată ce ne-ai povestit despre ea. Îmi scăpa mie ceva? Spui ca în URMĂTOARELE luni Lens va putea fi utilizat pentru a cauta pe ecranul telefonului Android.
În următoarele luni va putea fi folosită global (gen, peste tot, că acum sunt zone unde nu se poate) și tot în următoarele luni va căpăta noi funcții, pe măsură ce vor fi dezvoltate.
Ce tareee! Mă bucur că-s contemporan cu toate minunățiile astea care, acum 30-40 de ani erau la nivel de filme SF! Da’ ce zic acum 30-40, și acum 10 ani erau de neimaginat!
Comentariu beton!17
mergea si acu 4 ani ceva de genu. era experimental in google maps. Era mai centrat pe recunoscut cladiri decat carciumi dar era.
Nici eu nu aveam Lens instalată. Abia atunci am instalat-o
Era ca lumea dacă dădea hainele la o parte, să rămână lumea doar în cizmulițe. Zic și io…
Comentariu beton!24
Io cred că nu mai avem mult până acolo. 😛
@ Ananas Io zic să te mai gândești, că nu se știe ce șocuri o să ai!😅😅😅 Ai grijă ce-ți dorești că s-ar putea să și primești!😜
Doar android? Eu am Iphone. Imi cer scuze.
@Nella: iphone e pe sărăkie. 🤣🤪🤣
Merge Lens și pe iphone.
L-am instalat acum ceva timp, foarte aproape de momentul lansării lui și l-am folosit de câteva ori cu succes.
Lens e tare! Am instalat acum și Photo Search- Lens for finder, dar îmi cere bani (cam 5 euro lunar). Zic „pas” deocamdată, fiindcă nu plec nicăieri. E utilă pentru călătorii- la mine e pe lista „de folosit în viitor”. Oricum, e tare deșteaptă aplicația! Mersi pt. info!
Nu înțeleg ce bani îți cere. Mie nu mi-a cerut niciun ban.
@Ralu, am verificat acum în Magazin Play. Vezi că „Photo Search-Lens for finder” nu este o aplicație dezvoltată de Google. N-are nicio treabă cu ce povestesc eu aici.
@mihai
Aha! My mistake, sorry! Atunci e cool. 😍
Am Lens de ceva vreme 🤔 și Android și iPhone, în principal la traduceri din germană îl foloseam, dar bun de tot și în rest.
Avem lens amândoi pe telefoane de ceva timp, soțul mai mult decât mine. E foarte fain să găsești imediat orice. Genial!!!
Am încercat să mă caut pe mine însămi (narcisistă, deh 🤣). Nu mă caută. În schimb mi-a găsit niște hanorace mișto, c-a văzut cu ce-s îmbrăcată 😁
Comentariu beton!42
@(alta) Iulia: Un fel de „unde dai și unde crapă” 😂😂😂
Este o porcarie! Stai si tu cu baietii la o bere si te gaseste nevasta cu lensu’ vostru…
Comentariu beton!18
E posibil, dar cu condiția să stai la bere în aceeași casă unde e ea. 😛
Relax! Eu fac share in mod voluntar la locație în Google Maps. In felul asta pot să îi spun soției „Uita-te pe Maps” când mă întreabă „Unde ești?”.
Știu, sunt un nesimțit. So what? 😈
Enjoy! Welcome to the club!
Apropo, ca (îndârjit) utilizator de telefoane făcute pentru Google (acuș se fac 10 ani de când m-am trecut de pe un LG Optimus Sol pe Nexus 4 – făcut tot de LG, dar pentru Google 😎) nu pot decât să mă bucur ca, in fine utilizatorii obișnuiți se întâlnesc cu funcții (Google Lens de exemplu) care pentru mine sunt ceva uzual de niște ani și care sunt integrate deja în aplicația de camera, respectiv în bara de căutare.
Adăugați la asta și posibilitatea de testare a versiunilor noi de Android cu luni bune înainte de lansare și o să înțelegeți de ce rămân fidel telefoanelor „făcute” de Google 😎.
Apropo, bună treabă Mihai! Macar așa mai afla și alții că Google chiar face chestii faine. Și asta fără să fie „apucați” (a se citi „early adopter”-i) ca mine (nu ratez nici un Google I/O – apropo, ce faceți prin mai? Hai! Măcar keynote-ul sa îl vedeți pe YouTube – o oră și jumătate sau doua nici nu sunt atât de mult timp 😁).
Have fun people! AI-urile lui Google lucrează din greu „pentru voi” 😏. Știu că asta se face plătind cu datele mele (adică eu sunt produsul) dar deocamdată mi se pare că Google îmi răsplătește destul de fair faptul că-l las sa se uite peste umărul meu la ce fac (și oricum, nu vad o alternativă mai buna deocamdată).
De fiecare dată când mă scoate din căcat vreo aplicație mulțumesc cerului că cineva are nevoie de datele mele ca să-mi ofere lucruri care acum 20 de ani erau prea mult și pentru filmeme SF.
Sunt întru totul de acord. Doar știm cu toții că „free lunch” e o noțiune abstractă. 😎
Aurelian? Nu știam 😁.
În altă ordine de idei, foarte tare aplicația și, mai ales, deschide niște perspective interesante, rămâne de văzut cum vor fi exploatate.
Încă o dată, recomandare excelentă!
cum ziceam și altă dată, „lens” se egzistă de multă vreme pă aifon; acuma, că oamenii ăștia dezvoltă aplicația, niș nu știu dacă-i bine sau rău; iaca niște egzemple:
1. miercuri noapte-joi dimineață, cînd trecui io păn județele VS și GL, străzile erau pline (da’ pline-pline) de mașini de deszăpezit care umblau num-așa, să margă gipiesu, că afară erau de la zero la două grade; na, se termină iarna și seacă țîța cu bani publici; era mișto să faci poză la mașini și să-ți zică: firma cutare, contractu’ cutare, suma cutare, pac la DNA…
2. că citii la @Iulia, mai sus, dacă mă pozam pe mine, raportul ar fi putut suna așa: „cetățean costică, plecat la orele 02,53 de la Ieșî, a fost văzut astăzi la Ruse, la Brașov și, la orele 01,20, din nou la Ieși; vrednic este! (sau prost?)” iarăși de bine…
da’ dacă o să ajungă gugăl atît de departe cu tehnologia încît se vor genera altfel de rapoarte? de genul cineva pozează o masă dintr-un bar și are următoarele întoarceri:
– masă rotundă lemn, producător SC Lemnutare SRL, tel…..
– consumator Gicu ȚÎ, este deja la a treia bere și acasă a zis că-i în vizită la un prieten, la spital; doamnă ȚÎ, tel…?
Comentariu beton!23
@costicamusulmanu cred că o să știe și câți dinți avem în gură!🤣🤣🤣🤣
La pct2, mai nasol dacă raportează că te afli in pat cu o cetățeană al cărui parfum nu il are in baza de cunoștințe 🤔
Treaba cu dintii ii usoara, ca avem o medie de sub cinzeci de procente…
Da, am instalat și eu Google Lens când ne-ai spus, dar pe tableta cu Android. I-am făcut și proba! Dar am IPhone și nu am încercat, dar ai zis că merge și acolo.
O să încerc. Oricum, mulțumim, și vreau să spun e că extrem de util să mai aflăm ponturi din astea, că de la o vârstă (!!!) parcă e mai greu să ții pasul!😊😊 Și nu vreau să rămân „de căruță „!🙂
Bineînțeles ca aplicația este și pe Iphone! Am verificat acu’ Da de, cine să ne învețe și pe noi, neștiutorii?? Noroc cu șefu dă blog că i se făcu milă!😉😉
Eu am Google Lens de câțiva ani și cel mai des identific insecte cu el.
Chiar înainte să apară sau să știm că există, vorbeam în cuplu „ce fain ar fi să scanezi o frunză, o gâză, o floare și să-ți spună ce e”. Când l-am descoperit am zis ah, am ratat și șansa asta de business 😆.
Prietenele care nu folosesc aplicația nu înțeleg de unde știu eu mereu, imediat, chestii. Fie că e vorba de un obiect pe care vor să-l cumpere și nu știu de unde sau de un loc fain dintr-un reel care nu e menționat, eu apar imediat cu răspunsul. Mai stau puțin, nu le spun. It’s my secret superpower. 🤫
Comentariu beton!20
Nu mai e cazul să reamintesc că eram atât de bou încât nici nu știam că il am deja in bara de căutare Google.
„Csf, niște țărani! „
@OldJohn: Exact! După ce a scris Mihai despre lens, m-am aruncat să-l instalez, m-am jucat puțin cu el și am vrut să-i arat și la fiică-mea! Și atunci mi-a arătat ea că deja îl aveam în bara de căutare și ea îl folosea de ceva vreme!
Vorba ta, aia cu țăranii! 😀
@Vic, vorba nu-mi aparține.
Iată un exemplu mai jos.
Seamănă cu @Vasilescul când încearcă să ne școlească pe teme de AI
https://youtu.be/QbtaBJSAmI0
@Oldjohn, bună tare reclama! 🤣🤣🤣
Toate ca toate, va place unhollly?
Hă?
@MV cred că este vorba de o melodie foarte în trend pe tiktok și alte rețele.🤔 Sam Smith – Unholy. https://www.youtube.com/watch?v=Uq9gPaIzbe8
@Irinoush ai mai multi l în „unholy”🤭
0
Hâ hă
Ca io de multisor n-am mai dat atata repeat…
@Irinoush Uau! Melodia o știam, am auzit-o de multe ori. Dar clipul video nu l-am văzut niciodată! Bre, multe mai afli pe aici😳😊
‘na ziua, a venit si sufletul petrecerii: s-ar zice ca nu sunteti neam in St Germain des Pres acolo:)
Da, doar că nu întotdeauna lucrurile stau după cum s=ar zice. Era fix în St Germain des Pres. Eram pe străduța din spatele hotelului nostru care hotel este exact lângă Odeon, care Odeon este în St Germain des Pres. Sau, mă rog, la limită, doar că eram fără ruletă la mine. 🙂
Uite: https://goo.gl/maps/DgWJYAU2oR3a8PiEA
Nu ca tin neaparat sa am dreptate, dar pe video vad rue Rambuteau si Quincampoix, ori eu pe acolo ma descurc si legat la ochi. Ambele sunt situate de partea cealalta a Senei, nu pe Rive Gauche. Enfin, c’est pas grave…
Telefonul meu avea deja Lens, dar nu știam despre ce este vorba, am aflat de aici și mulțumesc!
Avec beaucopup de plaisir. 😀
„De exemplu, dacă te uiți la un video filmat în Paris și vrei să afli ce este clădirea pe care o vezi în fundal, apeși lung pe butonul Home sau pe cel de Power al telefonului Android, care activează Google Assistant, iar apoi selectezi „search screen” (caută pe ecran). Lens identifică clădirea, iar apoi poți să dai click pentru a afla mai multe informații despre ea.”
Inteleg ca doar utilizatorii de Android pot utiliza functia „search screen”?
Si cu utilizatorii de IOS cum ramane? 🙁
Lens merge și pe iOS.
Mulțumesc! Am încercat pe maps și nu-mi apare funcția de filmat/aparat foto. Doar microfon. Poate nu se activează încă în toate zonele. O să mai testez când vom ajunge în curând la Palermo 🙂
Mai mult ca sigur trebuie făcut update la google maps. După o să-ți apară.
Așa m-am gândit și eu, dar la mine se fac update-urile automat: Poate nu e încă făcut/de făcut „de la ei”. Vouă vă apare și acum funcția (în București)?
Ai dreptate, în București nu apare.
Super. Acu n-o sa mai pot dormi gandindu-ma cum foloseste un stalker aplicatia asta.
Google Maps nu a stiut sa ma duca asta vara din A la B in centrul Lisabonei. O distanta de 500m care era aproape in linie dreapta. Asta la walk mode ca altfel e destul de decent.
Experienta similară in centeul Oslo, dar era vorba de altceva in articolul de față
Niciodată nu mi s-a întâmplat să nu ajung cu google maps unde aveam nevoie. Niciodată. Și dacă nici eu nu-l folosesc intensiv, nu știu cine o mai face.
@MV eu știu ca tu alergi cu GMaps, dar cred că se manifestă doar la „walk”, pe livrări, cu mașina nu am probleme decât rareori.
Nici cameră nu are la mine la țară, dar voi verifica în Oslo.
Waze nu prea folosește lumea și nu e populat cu date, deci e nefolositor.
Iar vrea mediere
@Oldjhon, a, nu, eu mă refeream strict la meresul pe jos. Golosesc exclusiv maps în toate locurile în care ajung și le iau la pas. Că io nu folosesc mașina când am de vizitat câte un oraș.