Hai să vă spun o chestie pe care mulți dintre voi deja o știați. În Paris aleargă (gen, jogging) o mulțime de oameni. Și când spun o mulțime, uite, ca un exemplu, în dimineața asta la 10:30 în Jardin du Luxemburg nu-i puteai număra pe cei care alergau. Nu că erau mulți, erau mult mai mulți decât cei care mergeau normal, erau practic peste tot.
Și ce-am văzut în Jardin du Luxembourg se poate extinde lejer la toată zona centrală a Parisului. Am văzut, probabil, mii de oameni, ieșiți să alerge, în astea două zile de când batem străzile p-aici.
Dar faza cea mai tare este că am văzut și extrem de mulți pensionari alergând. Iar când zic pensionar, nu mă refer la cei de o vârstă cu mine care mai avem un pic până să ieșim la pensie, când zic pensionar mă refer la oameni pe care se vedea clar c-au trecut binișor de 70 de ani.
Iar treaba asta, prieteni, n-are absolut nicio legătură cu nivelul de trai. Treaba asta are legătură cu ceea ce se cheamă „mentalitate” și „educație”. Da, da, puteți să-mi spuneți ce vreți, eu sunt convins că ține și de educație.
Nfine, cert este că după ce i-am văzut pe septuagenarii de pe aici mișcându-se mai cu talent decât mine (nu toți, dar destui), mi-am jurat că n-o să mă mai văicăresc niciodată când plec spre supliciul zilnic de pe bandă.
sursa foto: freepik.com
Nici eu nu cred ca are vreo legătură cu nivelul de trai. Până la urmă e cea mai puțin costisitoare activitate dintre toate pe care le facem. Ca să alergi pe strada nu ai nevoie de nu știu ce echipamente, iar de beneficiul pentru sănătate, nu mai zic.
Am avut perioade cand alergam zilnic 5-6 km și mă simțeam excelent. Acum insă, sunt intr-o perioadă d’aia de lene profundă. Poate de la primăvară! 😀
Comentariu beton!28
Da, nu e costisitoate, dar cand ai un nivel de trai scazut si atatea probleme de rezolvat cu bani putini si munca multa, iti mai arde sa alergi de aiurea ?!?
Adevarul e ca toate se leaga….
Comentariu beton!33
Clar că ține de educație. Poate că și de nivelul de trai și de nivelul de sănătate al populației, cred că cele două sunt strâns legate. Dar da, ține de educație.
Nu cred ca miscarea are legatura cu nivelul de trai. Sunt forme de miscare care nu te costa absolut nimic. Ca vrei tu sa ti iei echipament de la gucci…aia i altceva,dar nu i musai.
Comentariu beton!11
Asa sa ne vada si pe noi pensia: in miscare si in forma ca sa ne bucuram de ea!
Cred că treaba asta-i la ordinea zilei în Occident. Și-mi pare a fi o chestie extrem de faină.
Auzi, da’ nu te-or alergat les chiens p-acolo? 🤔
Comentariu beton!27
Sunt în arondismentul 17, nu în sectorul 6. 😁
Am crezut că și „le grand Paris” are faună asemănatoare cu „le petit Paris”, d-aia-ntrebam. 🤭
Comentariu beton!20
Să ştii că în 2015 am umblat vreo două zile prin Tîrgu Mureş cu un şniţel în geantă să-l dau unui căţel flămînd şi nu l-am găsit. Deci s-ar putea şi pe la noi.
Da, tine de mentalitate si de „imaginea publica”. Sunt sigura ca multi gandesc „Vai, dar ce o sa zica X si Y daca ma vad alergand? Asta e chestie de oameni tineri!”. Isi pun singuri limitele astea si se gandesc ca nu mai e de ei asemenea activitate, desi in realitate ii ajuta poate chiar mai mult decat pe cei tineri, ca sa-si mentina un tonus sanatos.
Din pacate, insa tine si de nivelul de trai, in sensul piramidei lui Maslow. Cand nu ai siguranta zilei de maine si nevoile fiziologice asigurate, pentru ca pensia abia ajunge, nu prea iti vine sa te mai apuci de nimic.
Ar fi o metoda buna de a reduce stresul, in principiu, dar nu prea iti vine sa alergi cu stomacul gol, cand stii ca acasa te asteapta 16 grade si posibil apa rece la robinet. Daca mai ai si vreo durere caracteristica, cu atat mai putin.
Comentariu beton!50
Păi și dacă nu alergi/ faci sport se încălzește apa de la robinet și se umple stomacul? Nu înțeleg logica
@D., îți spun eu care e logica: întotdeauna altcineva e de vină.
@D Logica e ca atunci cand nu ai de nici unele si te simti neputincios si fara raza de speranta, nu iti vine sa faci nimic.
Comentariu beton!14
@D Mens sana in corpore sano
Ai un fel de “post nut clarity” după efort fizic de oricare; adică vezi mai logic lucrurile și nu postezi aiurea :))))
plus stomacul se umple ( ca asta e tragedia mioritica) pentru ca nu mai arunci 80% din pensie pe medicamente
Suntem un grup de pensionari alergători in parcul Tineretului, când ești hotărât, te așteptăm la Mazzo.
Comentariu beton!48
ouch! adică vouă, bravo!
Comentariu beton!12
Da, asa e. Si pe aici e plin de toate categoriile de varsta la alergat (in Belgia). Si eu am de gand sa alerg si cand oi iesi la pensie. Si plimbari lungi. Cu cat te misti mai mult, cu atat mai bine pentru organism.
Si off topic, desi nu sunt pensionara, eu ma duc cu vecinele la inot cu grupul de pensionari 😁
Comentariu beton!31
In Pădurea Baneasa e plin de alergători, in Herăstrău la fel.
La 9 dimineata.
Comentariu beton!11
Eu am avut un șoc în Barcelona, la 6 dimineață, acum câțiva ani. Erau sute de oameni care alergau pe faleza, făceau yoga la răsărit de soare, HIIT, functional training… Peste tot în oraș, la orice oră din zi, vezi alergători, de orice vârstă. La Girona au rezidența niște echipe profesioniste de ciclism, ceea ce face din întreaga zona un adevărat Rai al amatorilor de sportul ăsta. Colegii mei din Franța schiază, urcă pe munte, aleargă, participă la curse de ciclism. Fac sport intensiv inclusiv în facultate (fotbal, handbal, rugby). Au altă cultură a educației fizice, înțeleg altfel beneficiile mișcării și face parte din viața lor
Comentariu beton!23
Am avut un coleg francez care practica in fieșcare dimineață și seară gioghing d’ăsta.
Într-o zi, aflat el în atari activități, a picat dându-și obștescul sfârșit,deși colegii aflați in raza vizuală au incercat resuscitarea.
Luați aminte, sportul e periculos!😜
Comentariu beton!17
Eu am avut un coleg care a picat dandu-si obstescul sfarsit la serviciu. Cand inima zice ca e de ajuns, isi ia o pauza 😐.
Comentariu beton!13
@AdinaE, n-am spus că munca/serviciul nu e o activitate contraindicată, dar aici vorbeam de sport🤔
Au fost oameni care au murit în timp ce făceau sex. Și încă n-am auzit pe cineva justificând abstinența cu temerea asta😀
Comentariu beton!32
La noi dacă vede lumea vreun bătrân alergând, spune ” moartea te caută acasă și tu alergi de nebun pe străzi”. Csf, n-ai csf.
Comentariu beton!42
La noi e obiceiul să,,se țină lumânarea” altora şi în loc să corectezi hibele personale mai bine să vrei să moara capra vecinului,dar ar trebui să ni se rupă- n paişpe de ce spun alții; de asta mi- am dat seama acu’ vreo 20de ani în urmă şi tot de atunci îmi permit să alerg pe oriunde şi oricând am eu chef .o fac pentru mine,nu pentru alții
Comentariu beton!18
Da! Sportul și grija de sine țin de mentalitate și educație.
Seara buna! In orase mai mici poate mai vezi oameni alergand! La sate…..nu! Motivul? Activitatea din fiecare zi! Pe principiul: muncesc destul in curte, gradina! La ce sa mai si alerg?
Si eu merg cu aceasi tragere de inima ca si Mihai la supliciul zilnic, dar merg ca sa apuc pensia. De obicei la 6 -7 dimineata si e plin ochi gymul, de abia gasesc parcare, de la tineret pina la pensionari. Ce ma frapeaza e ca sintem toate natiile acolo, mai ales indieni si ma intreb, oare daca stateau in tara lor, mergeau la gym acolo? E exemplul celor din jur, recomandarile doctorilor, societatea care asta iti spune, sa fii activ ca sa ai o viata buna.
În India, indienii fug de tigri, nu le mai trebuie gym. 🤣🤣🤣
Comentariu beton!20
Dacă stai de vorbă un pic cu ei, o să ai surpriza să afli că la ei în țară aveau și servitori, sigur mergeau și la gym, nu toți, dar cei care ajung în Europa sunt educați și înstăriți de acasă
Comentariu beton!13
Nu e nimic de fite acolo, nici masini, nici gym si clar nici ei. De acolo se duc direct la lucru ca de aia vin asa devreme la gym, e clar ca sint prima generatie de imigranti sau chiar parintii lor. Cunosc si din caste superioare si aia ar strimba din nas daca ar auzi la ce gym merg in Canada. Astia mai degraba sint de aia care au vazut tigri in satul lor 😀
:)) râd de tigri
Mulți se pregătesc pentru semimaratonul din 6 martie. Deci chestia e mult mai profundă decât atât. Nu fug toți așa de capul lor, au și un scop (in plus)😁.
Prima iesire din tara acum 15+ Ani
Italia in loc sa ma uit la monuments.ma uitam la oameni in etate care alergau lejer cu zambetul pe buze.
Austria acum 12 Ani cand m am mutat vedeam oameni batrani in parc in grupuri organizate faceau exercitii.ulterior am aflat ca exercitiile alea se numesc qi pong si sunt foarte misto….
cehia batrani care luau lectii de dans
La noi mamaia da cu sapa in gradina
Dintre toate ce mi a pus capac (si cand am o zi proasta) am un amoc 35 Ani,si a pierdut piciorul cand svea 20 Ani
Omul du are proteza merge si alearaga in carje
SI cand zic merge ma refer la 5 km pe jos la munca intr UN picior si carje pentru ca statul Ii ofera o pensie mizera
Omul urca scarile mai repede ca mine
Asa ca de cate ori am o criza de lene ma gandesc ca daca El poate/sau nu are de ales eu nu am nici o scuza
Comentariu beton!22
o mica corectie: qigong 🙂
Exercițiile alea se numesc qigong (sau qi gong, chi kung, chi ‘ung, sau chi gung, depinde cum vrei să transcrii). Cu excepția cazului în care ar fi fost ping-pong.
De asemenea un amoc de 35 de ani e o problemă majoră, ce n-ar trebui ignorată 🙂
(astea erau mai drăguțe)
Personal zic ca in Londra se aleargă mai mult decât in Paris, tot așa vârste de tot felul, inclusiv pensionari. Iar englezii aleargă al naibii de bine. Dacă nimerești la un Park Run, 5km, o să vezi că sunt mulți rău si tare in formă. Si da, e mentalitate și educație. Crește și la noi, dar suntem încă departe
Comentariu beton!12
Eu locuiesc in Germania. Aici batranii ies pe strada sau la plimbare prin parc sau pe poteci, cu bete ca de hiking. Si uite asa se plimba. Mai repejor, mai incet, dar se misca. Da, e chestie de mentalitate.
Comentariu beton!13
Pe probate: ieri, când m-aiu apucat nervii, am luat câinele și am ieșit la o plimbare rapida, la aer. Rece, no, -10 grade seara. In scurt timp, eqyilibrum. Deci, funcționează.🙂
Am citit comentariile pe Facebook. OMG!
Câtă lume se zbate să explice că ăia aleargă că sunt bogați. Chiar nu mă așteptam la așa reacții.
Comentariu beton!11
Păi vezi la @Andreea H, aici pe blog. Ce-aș putea să spun mai mult?
Am priceput mesajul, Mihai! Nu o sa mai revin ca sa nu mai poluez pe aici. Stiu, stiu nu ti pare rau, pt ca de oameni ca mine nu are nevoie nimeni. Am vrut doar sa menționez ca o sa ma dau singură afara pe usa, nu e nevoie sa intervii.
@Andreea H, bănene, atâta te-ai mai autovictimizat pe-aici. Nu te-a dat nimeni afară, nu ți-a vorbit nimeni urât. Totul e doar în capul tău să știi, de acolo pleacă toate problemele, inclusiv alea de acasă, de care te-ai plâns deși nu era cazul. Nfine, mă lasă rece frustrările altora, am vrut doar să-ți zic cum se vede de la mine.
Poate are legătură cu faptul ca unii au un job destul de solicitant, plus o navetă, plus acasa copii si alte responsabilități care trebuie făcute. Si dupa ce te ai trezit la 6 dimineața si ai stat sa muncești afara, sau chiar si la interior, ajungi rupt acasă cand te așteaptă o lume noua. Dar viata reala este pentru noi, cei prosti si grasi care cautam întotdeauna vina in afara noastră. Mda..sunt o ratată, știu si sunt si needucată pt ca nu alerg la 10 dimineața in parc.
Comentariu beton!15
Poți să alergi la orice oră. Cea dată de mine e doar un exemplu.
Cât despre aia cu „viața reală”, ce te face să crezi că oamenii care aleargă n-au o viață reală? Doar faptul că tu nu faci nimic pentru tine?
Cam oricine poate găsi 30-40 de minute de 2-3 ori pe săptămână. Din siestă, din TV, din frecat bufnița pe internet. Rămâi surprins cum oameni cu un program infernal găsesc timpul pentru așa ceva dacă doresc. „N-am timp” în acest caz se traduce aproape întotdeauna prin „n-am chef”. O opțiune perfect rezonabilă, de altfel, doar trebuie asumată.
Comentariu beton!12
@Peredhill, nu e asumată, că dacă era nu exista finalul ăla ironic-agresiv. Până la urmă sunt mai mulți cei care nu fac niciun fel de sport, nu e asta vreo crimă.
Pai daca nu alerg nu înseamnă ca nu fac nimic pt mine…dar ma refeream la privilegiul de a avea flexibilitate si un job mai permisiv. Uneori facturile si nevoile de zi cu zi te fac sa fii epuizat si sa nu mai găsești cele 40 min sau ora aia de alergat. Categoric, e nevoie de vointa si perseverenta pt orice obicei bun. In fine, ati rezumat bine, nu stiam cum sa spun ca sunt nelipsita din fața tv ului. Asta era, nu eram asumată in lenea mea. Uitați jobul epuizant, ca doar cineva care ridica lazi la lidl si asaza marfa, o gasi 40 min dupa job sa alerge.
Comentariu beton!14
@Andreea H: fie te-ai născut în secolu’ greșit, fie ți-ai greșit cariera. 🤣🤪🤣
E posibil sa ai dreptate, John…momentan sunt cu 2 puradei ff mici, execut prin casa aprox 10000 pasi pe zi, stau jos doar cand fac pisu si cand mai legan pe picioare uneori. Incerc sa fac oarece gimnastică acasa, cand se întoarce soțul de la muncă. Iar cand ma opresc din crescut copii, jobul meu e sa ma urc pe turbinele eoliene, uneori fara lift. Dar, asta nu înseamnă ca in zilele libere sau dupa cele 8 ore de munca nu pot ieși la alergat. Am înțeles mesajul! Sa nu mai fim leneși. Plus ca pot oricând sa fac altceva, cum ar fi videochat, poate as fi mai odihnita fizic (desi nu s chiar fotomodel).
Comentariu beton!11
@Andreea H, DOAR TU ai înțeles că mesajul a fost să nu mai fim leneși. Sau ce-oi fi înțeles tu acolo de te-ai activat și-ai devenit agresivă și ironică. Pe mine m-ai făcut praf cu oamenii care aleargă n-au o viață reală. Știu eu mulți oameni care aleargă și au niște vieți foarte reale.
Pai nu am vrut sa par arțăgoasă si sa arunc venin pe aici, nu am atata energie pt asta si nici nu caut vreun fel de atenție. Poate m am exprimat nefericit. Voiam sa spun ca eu cred ca sunt 1 milion de motive pt care conaționalii nostri nu aleargă si mi se pare greșit sa ma rezum doar asupra educației si lenei. Fiecare are dreptul la o parere, eu am gresit ca am exprimat o aici, sau mai degrabă in modul ăsta. Puteam sa raman si nevorbita sau sa i spun sotului vreo doua despre subiect si mi trecea orice reflex de a comenta. Pare rau pt deranj si pt analfabetismul pe care le am împroșcat aici.
Comentariu beton!12
AndreeaH, cati timp ti-a luat sa scrii toate comentariile de aici? Vad ca ai multe. Dar n-ai 15-30 de minute sa-ti misti fundu’ afara sa alergi putin. Despre asta e vorba. Te asigur ca si cei care alearga afara au alte ganduri atunci: poate firma nu le merge bine, poate trebuie sa plateasca 50 de angajati dar nu-s incasari, poate vreo ruda are cancer…. etc. Sau poate sunt angajati si n-au bani de facturi. Dar nu se plang cat te plangi tu.
@Andreea H: majoritatea celor care aleargă/merg la sală zilnic sunt fix cei cu un program extrem de aglomerat, cu firme de condus, copii de crescut și alte din astea. De ce? Cînd terminăm cu victimizarea inutilă, poate mai citim un pic și aflăm că îi ajută să își gestioneze stresul, să se concentreze, să își păstreze sănătatea fizică, mentală și relațională. O zi are 24 de ore, din care 30 de min pentru o formă de sport sunt echivalentul văicărelii pe aici
Multe pareri categorice pe aici, dar de fapt comparam mere cu pere. MV vorbea de pensionari. Da, la pensionari tine clar de mentalitate si educatie, care sunt legate intr-o buna masura de cultura locala. In schimb, cand treci prin cea mai incarcata perioada a vietii tale, lucrurile pot sa stea putin altfel si atunci poate fi ok sa le iei pe rand. Acum mai multi ani ma reapucasem de sudiat prin tari straine, avand acasa doi copii mici. Faceam navete foarte lungi si eu si sotul, eu faceam si multa practica stresanta, invatam noaptea, duminicile, pe scurt nu prea dormeam si la femei lipsa de somn cronica poate duce rapid si spre depresie. Am o prietena care insista ca ar trebui sa alerg pentru stres, dar eu ma simteam asa de varza ca nici nu se punea problema. Exista un punct al surmenajului de la care chiar si sportul poate fi perceput de corp doar ca un stres suplimentar. Bine, batea oricum vantul prin mine, ca eu la oboseala si stres imi pierd pofta de masa, mananc doar din datorie. Cand mi-am mai revenit putin m-am apucat de yoga 🙂 Dar ce recomand eu persoanelor care sunt in situatii de surmenaj extrem este sa isi acorde macar jumatate de ora de ‘joaca’ pe zi, in care sa faca orice, dar fara acel ‘trebuie’ in spate. Poate fi ceva oricat de mindless sau inutil, doar sa faci doar ce ai chef pe moment, sa nu mai fii robotel la datorie 24 din 24.
Exact asa este!
Maica-mea, impreuna cu colegii de liceu (vorbim de intervalul 73-80 ani), fac turul lacului Herăstrău in fiecare weekend. Dupa care se duc si iau masa de pranz la restaurant, la meniul de pensionari 😁
Totodata, maica-mea la 6 luni e la control la doctor, face fizio si isi repara dintii. Si asta pentru ca sa nu-mi faca mie greutăți, sa stam prin spitale.
Mentalitatea, moralul si respectul pentru tine si ceilalti.
Comentariu beton!28
Am băgat un ochi la comentariile de pe Facebook și m-a luat cefaleea.
Că vai, nivelul de trai. Ok, avem vârstnic român cu pensie mică, cu fostă slujbă la fabrică, nu fițe de birou. Ce face în timpul liber? Vegetează la tv. Alternativa? Iese să se plimbe puțin. Nu are nimeni pretenții de alergat la maraton, sau cu cine știe ce echipament sofisticat. E suficient să se dezmorțească, să dea o tură de cartier sau să meargă până la piață chiar dacă nu are nimic de cumpărat. Asta cred eu că era esența postării.
Am exemplu în familie: distinsu-mi tată. La început de pandemie a ieșit la pensie, la fix 70 de ani. A trecut de la full power la 0 și s-a decondiționat fizic. Toamna trecută a luat decizia să iasă la plimbare zilnic, că altfel simte că anchilozează de tot. Până acum se ține de treabă 🙃
Pe de altă parte, în ultimul timp văd pacienți 70+ foarte fit, mai toți s-au apucat de mișcare post-pandemic. Deși majoritatea a avut muncă din aia dată exemplu pe Facebook (mediu toxic, ture de noapte), plus diverse boli la purtător, 90% vin după rezultate (deci fac al doilea drum la clinică) pe picioarele lor și chiar pe jos, fără să li se pară un efort deosebit. Ar trebui să le urmez mai des exemplul..
Comentariu beton!17
Io am zis că maică-mea, pensionară (luna viitoare face 68 ani) fiind, îngrijește babe de 90+, pe care le scoate zilnic la plimbare câte-o oră.
Când e acasă, face zilnic plimbare-n oraș câte două ore.
O zis că vrea să trăiască măcar 100 ani. 🤭
Comentariu beton!18
In 2012, tatal meu, 78 de ani, obisnuia sa alerge intre 9 si 10 seara-noaptea insotit de cainele lui ciobanesc alsacian. Intr-o noapte se impiedica, da cu capul intr-o bordura si ajunge acasa complet aiurit (gesturi anapoda, dar stia sa zica ca nu vrea salvare). In final ajungem la urgenta la Spitalul Bagdasar pe la miezul noptii, el – clatinandu-se pe picioare. Asistenta de la urgente « a, e clar, inca unul beat » – si isi face, ei, o glicemie. Tata nu mancase, nici bause nimic de la pranz (si nu bea alcool decat ocazional). Cu scandal am avut un tomograf (sunt medic) – si expediat acasa « sa il pazesc eu ». Doar o fractura de maxilar. Am fost la ORL la prieteni a doua zi pentru tratament. Si-a revenit fara sechele. A mai alergat vreo 4-5 ani dupa asta. Concluzia : alergatul celor in varsta in Romania e sport extrem.
Da, se poate să fie. În același timp, să știi că se poate alerga și ziua. 🤷♂️
Cam pe la orele alea alergam seara vara. Chestie de confort termic.
Eu am patit-o la un maraton. Personal best, sa curga sucurile la final, felicitari intre noi, bine c.oaie, prostii. Cand ne admiram unghiile cazute si bataturile, langa noi s-a asezat un nene in varsta. Din vorba in vorba am aflat ca facuse aproximativ acelasi timp cu al nostru, doar ca el avea 68 ani. Brusc, ni s-a facut rusine de timpii nostri.Bai, chiar era timp smecher! 🤔
Comentariu beton!22
E frumos ca alearga, sper ca fac si dus dupa aceea. Intr-o vreme francezii erau celebri ca faceau economie de apa calda, cred ca se pregateau pt vremurile astea mai dificile 😆
Sigur, pe vremea regelui soare :)))
Pe lângă educația aia a lor mi-aș aduce în parcurile de pe la noi și aleile lor alea pietruite și aș mai înlocui din asfaltul nostru. Ar ajuta mult la încheieturi.
Dar da ne trebuie educație și mișcare.
Am alaturi o padure la marginea orasului, in
Germania. Greu de crezut dar aleile principale sunt betonate, ia asa mai rugos de crezi ca e pietris batatorit. Se alearga mult, se face nordic walking. Nimeni nu vrea pe noroi. Sunt si cateva alei cu pietris dar le cam ocolesc toti
Am mai mulți colegi din Paris care aleargă zilnic. Participa la maratoane și half iron Man. Sa îi vezi ce meniuri au la masa. Fara alcool, fără prăjeli, multe legume. Și unii au 60+ ani. E o cultură a sportului fantastica. Cum avem noi cultura shaormei și a fastfoodului. Și fac sport și la prânz. Dar nu îi întreabă șefu unde au fost 2h. Ia sa vad câți angajați din Romania pot face asta zilnic.
Cei mai mulți aleargă dimineața înainte de serviciu cate 10km sau mai mult. Minim 8 de obicei.
Comentariu beton!13
fără legătură:
luminița de la capătul sălii de teatru:
”La Timișoara, cunoscuta piesa a lui Caragiale, “O scrisoare pierdută” s-a jucat joi seară, timp de câteva minute, la lanterna telefoanelor.
Directorul adjunct al teatrului din Timișoara, care juca în piesa de teatru, le-a cerut spectatorilor să îi ajute pe artiști să ducă la bun sfârșit reprezentația.
Sute de telefoane s-au aprins imediat și au luminat sala timp de câteva minute, până la pauză, când a fost reluată alimentarea cu energie electrică.”
https://www.europafm.ro/timisoara-piesa-de-teatru-la-lumina-telefoanelor-spectatorii-au-luminat-sala-dupa-ce-o-pana-de-curent-a-avut-loc-in-timpul-spectacolului-video/
de trei ori bravo
Comentariu beton!16
Aceasta educație și mentalitate le poți așeza doar după ce ai un nivel de trai decent, ceea ce la pensionarii noștri nu prea exista.
Arata mi mie în alte tari pensionari cu același nivel de trai ca la noi alergând precum cei din Paris
@Marius, uite, iti “arat” eu. Vazut cu ochii proprii, pensionari (dar nu numai) de ambele sexe, nu din cele mai favorizate paturi sociale, chiar dimpotriva, alergand oricand in cursul zilei, in parcuri, pe strazi, pe ulite, in munti, la mare, la 40*C sau 4*C. Fara echipament gucci, doar “treling”. Unde? In Ecuador si Mexic, chiar si in sate unde-si arau petecul de pamant cu plugul tras de un magar. “Nivel de trai decent” e o notiune foarte relativa si de obicei o scuza pentru a nu face ceva in Romania, probabil si in alte tari est-europene.
Vecina mea olandeză are pensie de 700 eur și trăiește extrem de econom, centrala aproape nu o pornește, dacă fierbe apă pt ceai, restul pune în termos pt mai târziu, la modul ăsta. Dar sport face. Și probabil că unii care o văd pe stradă gândesc că e bogată și de bogată ce e aleargă…
Grija pentru condiția fizică m-a surprins și pe mine în țara cu apă caldă la robinet, unde îs acu. Mai precis, după anii ăștia de pandemie, m-am hotărât să mă duc iar la gym. Zis și făcut. Făcut abonament, cu gândul că dacă mă duc dimineață cât mai devreme, gen 5-6, cum făceam și în România, o să bată vântul, așa cum îmi place mie sa fie în sală. În prima zi când m-am dus, am ajuns „târziu”, pe la 7 jumate și sala era cam 2/3 plină… și nu e mică. Începând cu următoarele zile, am încercat să ajung cat mai aproape de ora deschiderii, 5 am. Surpriza mea a fost că lumea aștepta frumos să se deschidă și constant sunt cam 30 de persoane gata să rupă ușa. Și tot vin. Deci pe la 5:30 câteodată stai și aștepți după un aparat. A 2a surpriză, comparat cu țara noastră, e că aici în sală vin persoane de toate vârstele, de la adolescenți până la octogenari. Și nu mă mai simt cel mai în vârstă elefant din cameră.
Mens sana in corpore sano.
Păi da, că de la 8jumate se duc la lucru….
Oho, la 8:45 cand ajung eu la treaba, parcarea e 3/4 plina… Da cine rupe usile incepand cu 4, 4 juma? Ei chiar isi respecta timpul liber, noi astia mai din alta tara tragem ca …
Bănene, ce ar fi să lăsați jos aruncătoarele de flăcări ? Dacă tot vreți să mobilizați lumea sa facă mișcare, nu blamarea e cea mai pedagogică metodă, scuzați boieri dumneavoastră. In primul rând omul trebuie să-și aleagă forma de mișcare care îi place cel mai mult: unii aleargă, alți merg pe jos, fac qigong, înoată, merg cu bicicleta etc. Da, cred că esențial e să îți facă plăcere, nu sa alergi că ” așa trebuie”, dă bine pe FB …. In al doilea rând cei care șovăie trebuie sprijiniți, nu ostracizați… Da, e greu de tot cu pedagogia pentru adulți… Întrebare ajutătoare: care e scopul? Să înceapă cât mai mulți să facă mișcare sau să câștigați discuția pe blogul lui MV? Pentru puțin….
Mie nu mi se pare ca ii blameaza nimeni pe cei ce „ruginesc”. Din ce am spicuit si prin comentarii, se dadeau doar exemple, care ar trebui sa fie incurajatoare. Cel putin pe mine m-au surprins placut unele obiceiuri ale altor natii. Cum se zicea si mai sus, e vorba de educatie, care pana la urma e si personala, mostenita din familie etc.
Adica zici ca eu pe persoana fizica tre’ sa ma duc sa fac educatie vecinului, care are 185 de kile si rupe cu cipsurile si cu berile? Mneah… Daca e, sa se uite la mine si sa ma ia drept exemplu, ca stie cum imi duc viata (miscare si chestii).
E chestie personala facutu’ de miscare.
Si am si eu prieteni carora nu le place miscarea. Am incercat sa ii conving, sa inteleaga aspectele pozitive, insa la urma urmei fiecare alege.
Deci nu ostracizeaza nimeni pe nimeni, e doar o comparatie vizibila intre obiceiurile diverselor natii.
@Max. Da, așa e, ceea ce nu ți se pare ție, nu există. Of, cum am putut să uit🥴…da’ stai, m-am încumetat să comentez, pentru că nu știam ce părere ai. 😄😆😆😆 Altceva… Sper că vecinul obez și prietenii sedentari citesc aici. Să aflăm ce efect au exemplele încurajatoare…
@Seladon, nu fi sarcastic, ca nu ti-am facut nimic; daca nu ai inteles ce am zis, las-o asa, poate inteleg altii. Eu doar am zis cum vad EU treaba. Iar vecinul obez era doar un personaj fictiv, pentru exemplu.
Ce voiam sa zic e ca eu sunt motivat cand vad cat mai multa lume facand miscare, incercand sa aiba o viata cat mai sanatoasa.
@Max. Văd că dorim același lucru, însă după asta opiniile noastre sunt divergente. Eu am făcut niște observații în legătură cu unele lucruri pe care eu le consider contraproductive. Văd că nu ești de acord, e ok, deci te rog să sari peste comentariile mele. Simplu. Ar trebui să fie loc pentru diversitate aici. Seară faină!
nea Marin avea 60 de ani si era romanu de 60 de ani clasic: tuiculita si tv. Si s-a dus la un control si i-a zis doctoru ca are doua optiuni: miscare sau sa isi aleaga culoarea lemnului pentru garsoniera de 2 pe 1 sau cat naiba are.
A ales miscarea. Si, pentru ca Romania e o tara in care oamenii sunt buni, el ar fi vrut sa invete sa se dea cu rolele. Dar s-a prins ca lumea o sa il ia la baza, ca role la varsta aia?
S-a apucat de bicla, ca cumva era ok. Bicla deja devenise mai ok si pentru romanul de baza.
pe la 70 a avut un accident nasol, care probabil la 60 il baga in scaun cu rotile. Dar, pentru ca avea zeci de mii de km bicicliti, a stat 2 ani fara sa aiba voie sa bea tuiculita lui de zi cu zi.
se poate. Se poate si fara prea multi bani. Miscare nu inseamna numa sport. Si sapa tot o miscare e. Problema la sapa e ca te cam abrutizeaza. Asa cu alergat/bicla/cacat pansat mai iesi si mai vezi oameni.
@animaloo, deh in articolul ăsta se dorea evidențiat alergatul. Dacă mă apucam să spun că se practică la greu schi fond (pe zapadă sau pe role), biciclețeală in plutoane grave de 10-15 pax sau marșuri cu bețe de hiking prin păduri, nu dadea bine. M-am limitat la ceva glumițe și am rămas observator.
Da, ai dreptate, există și alte forme de mișcare.
Ah. Nici nu am realizat ca nu e Mihai scriitoru.
Alergatu Suge. Rau. Daca nu il faci cu atentiei fute. Ligamente si meniscuri in general.
Nu recomand.
La mine la tara se fac de toate. Ciclism mai putin, decat restu. Si…din cauza de incalzire globala si schiul e mai acana. Inca am patinaju