S-a terminat și ROCHARGE, s-a terminat și septembrie, de-acum am intrat în linie dreaptă către anotimpul pe care-l urăsc cu toată ființa mea. Nfine, până una-alta, luați de citiți câte ceva. Nu-s prea multe articole pentru că, din motive evidente, săptămâna asta n-am citit mare lucru.
P.S. Nici săptămâna asta nu avem Lista lui Edelweiss pentru că domnul rocker de Buzău încă nu este în plenitutdinea forțelor. Sincer, eu cred că porcăriile astea pe care le ascultă i-au pus capac, nu accidentul ăla de bicicletă. 😛
Neața tuturor! Duminica viitoare o să avem o listă destul de lungă. Aveți grijă de voi.
Nu luați în seama toate răutățile, așa este când când și muzica funerară are mai multă substanță față de de ce ascultă unii.
Te’ai descurca cu o electrică, ca și singura alternativă a ta de transport? Și cum?
Comentariu beton!42
O să vezi mâine cum. 😉
Salutare @Edelweiss, man sa te faci bine cât mai repede… duminica pare mult mai frumoasă cu lista pe interval!
Sincer eu unul… cred că la noi, în momentul de față, încă nu se merită o electrică. Lipsa infrastructurii, prețul mare de achiziție, coroborată cu prețul mare al curentului neplafonat, face electrica să coste aproape cât cele pe combustibili convenționali.
Apoi dacă treci peste astea este o alternativă bună.
Comentariu beton!20
Te asteptam cu nerabdare! Si pentru muzica si pentru povestile de la inceputul articolului! Pentru mine a devenit cuva obsinuinta ca duminica sa citesc Lista!
Mă bucur să aud asta @Marius, înseamnă mult.
Tks Bagherule.
Comentariu beton!15
La 3, eu fiind vajnic consumator de iarbă în recreational cruising mode, de ceva ani, ar trebui să fim relaxați în privința drogurilor ușoare și puțin mai critici în ce privește consumul de alcool. Citisem niște studii serioase, care asta făceau, studiau, cum că alcoolul este de x ori mai periculos social ca un cui fumat. Eu personal nu am cunoscut pe nimeni care fumat după un cui decent să intre în Brăila mode, în schimb după niște cinzeci, mulți cetățeni au vrut să vadă ce culoare au viscerele altora.
Snoop approve that.
Comentariu beton!45
Eu nu știam că în Italia s-a legalizat iarba. În aprilie, când am văzut primul magazin în Bologna, mi-a picat fața.
Plm, sunt atât de proști încât nu înțeleg nici măcar câți bani ar face dacă ar legaliza iarba.
ce-mi place entuziasmul ăsta la voi! da, bani și liniște s-ar obține din legalizarea ierbii și a prostituției, doar că banii ăia se aruncă într-un butoi numit buget, de unde e mai greu să-i pescuiască cine trebuie…
vă aduceți aminte declarația fostului șef al agenției ăleia care ar trebui să prevină/combată consumul?
da’ radaru’ armatei care n-a funcționat fix cîte minute i-ar fi trebuit șalupei să ajungă la mal? numa’ că ăia erau prea sparți și așa am aflat și noi, publicul…
Comentariu beton!28
@Mihai, îmi pare rău să te contrazic, nu sunt proști deloc, pur și simplu sunt lichele și nu vor. Pentru că economia subterană generată în prezent, la noi, de traficul de droguri, e muuuuult mai utilă unora și altora decât ar fi impozitarea pentru stat.
Comentariu beton!20
Eu nici măcar nu vorbesc despre impozitare, aș vinde iarba ca monopol de stat. Să încaseze ei toți banii. Doar că, exact cum zice @costicăm mai sus, munții ăia de bani ar dispărea în groapa fără fund a bugetului de stat.
mai bine la mafie?
Pușcărie pentru că ai fumat iarbă sună a Orwell. Nu sunt de acord cu drogurile, să fie clar. Dar alunecăm încet pe o pantă periculoasă și absurdă.
Comentariu beton!21
Legat de al doilea articol, l-aș cam trage oleacă de mânecă pe dom’ Paraschivescu (deși, în general, nu-mi displace persoana sa), pentru că, voit sau nu, contribuie și domnia sa la tampirea populației.
Cum, ai să mă întrebi. Well, prin faptul că (și) editura pe care o conduce publică niște cărți ale căror traduceri sunt mai mult decât infecte, execrabile și alte epitete jignitoare.
Chiar recent m-am enervat așa tare încât am vrut să scriu un articol și să profit de blogul tău ca să fac un circu naibii… Cum, nene, să dai bun de tipar pentru o carte în care personajul „urmează direcțiile” date de gugăl maps sau ceva „face sens”?!?! Cum? Că anulezi practic tot beneficiul lecturii, dacă lectura e plină de agramatisme și bolovani de genul… Și toată treaba m-a indignat cu atât mai tare cu cât și onor dl. Paraschivescu este traducător, la rândul său…
Uff, gata, m-am ventilat oleacă.
Comentariu beton!46
dacă vrei să faci asta, te sfătuiesc să-i scrii domnului Liiceanu, că el e apropitaru’ lu’ editura respectivă…
domnul despre care faci vorbire, în cadrul podcastului pe care îl ține cu Striblea Cătălin, au o rubrică intitulată „spuma filelor”, unde recomandă cărți de citit ca să te faci cult în cap; ei, omul ține foarte mult la menționarea traducătorului (pentru că știe că e o muncă prea puțin plătită/recunoscută iar Striblea uneori uită să o facă), și face și o „notare” a respectivei traduceri: excelent, foarte bun, bun; de exemplu, în ultimul episod, cel cu Sabina Fati, spune despre o traducere că e… „o traducere…”, or so!?
Comentariu beton!16
@(alta) Iulia Copilul meu a învățat/învață engleza bine și ca să citească unele cărți în original și din cauza unor treduceri proaste întâlnite. Da, și copiii remarcă traducerile proaste. Daar, așa cum zici și tu, nu e numai vina traducătorului, care ia tot creditul sau toată vina. Editura trebuie să asigure redactare și corectură de calitate și să taxeze prostiile lăsate de unii traducători. Dar editurile plătesc puțin pentru orice, așadar calitatea este compromisă de neprofesioniști care acceptă bani puțini sau de profesioniști care ajung să nu le mai pese.
Traduttore traditore, așa a fost dintotdeauna. Dar astea fiind zise, există traducători buni și alții mai puțini buni. Nu exista pădure ( citește: breaslă) fără uscături.
Dupa cum zice si Costica…nu detine editura,ah ca e el editor sef sau ceva de genul e alta chestie.
Totusi pe omul asta nu l am prins cu mai mult de o greseala…foloseste „vroiam” gen.
Nu, cărțile nu vor dispare, după cum nici vinilul n-a dispărut, așa cum au profețit unii și alții. Doar că nu se va mai tipări orice maculatură, așa cum din păcate se face in momentul de față.
Comentariu beton!17
Comparația cu vinilurie nu face decât să întărească ideea că vor dispărea cărțile. Vinilurile se mai produc doar pentru că niciodată calitatea sunetului în format digital n-o va egala pe cea a sunetlui în format analogic. Dar arată-mi tu mie cine mai cumpără cd-uri în ziua de azi. Pentru că asta este comparatia corectă.
Sunt unii care zic de 10 ani ca blogurile sunt moarte.
Peste douăjdeani copiii își vor întreba părinții, tati, am auzit povești că în trecut ar fi existat unii, dinamoviști își spuneau, da’ azi nu mai sunt, că eu nu am văzut niciunul.
Comentariu beton!31
Nu cunosc pe nimeni care în ziua de azi mai cumpără CD-uri. Aici îți dau dreptate. Dar între o carte tipărită pe hârtie și cea scoasă pe format digital, eu o aleg pe prima. Mă gândesc mai ales la edițiile princeps. E una sa le vizionezi pe ecran și alta să le ții in mâna. E cu totul altceva. Mai vorbim peste 5 ani , tot aici pe blog.
Și eu o aleg tot pe prina, dar noi suntem niște dinozauri care la un moment dat vom avea soarta dinozaurilor: o să dispărem.
Io prefer kindle, hodorogilor. Acu sincer, chiar prefer. Cărțile le-aș ține doar princeps sau semnate, ca valoare.
@cismaru, păi și nu sunt? Că acu’ te bag într-un room de clubhouse.
Ia-l pe Edel, ca el e avangardist
@Mihai Vasilescu, daca noi suntem dinozaurii, cine e meteoritul ?
@zedicus, crezi tu că la noi mai e nevoie de meteorit?
Domnu Andreiu, la vară facem dom’le un cruisin relaxat, fiecare pe alea două roți ale lui?
Cu mare placere
Eu am cumparat CD-uri. Prin tarile calde artistii stradali au de obicei si CD-uri cu 10 € de vanzare, si de pe fata lor mi-am dat seama ca se bucura mai mult cand li se cumpara astea, decat cand li se dau bani.
Radu Paraschivescu nu conduce nicio editură.
O informație foarte relevantă în context, de altfel. Gizăs…
@MV crecă a vrut sa dea reply Iuliei
Uf, articolul 5. Mi-a luat ceva timp să înțeleg cum stă treaba cu trauma preluată din generație în generație. Și un pic cam târziu. Că altfel ar fi fost relația cu mama mea. Totuși, ceva tot am reușit să înțeleg. Și atunci, ca prin minune, tensiunea dintre noi două s-a diminuat considerabil. Din păcate mama nu a mai avut timp pe lumea asta, iar eu acum, cu atât mai mult, realizez prin ce a trecut. Cu naționalizarea, cu datul afară din casă, copil fiind, cu bătăile luate de mamaie de la securiști, cu tataie în pușcărie la canal. Și apoi cum nu a putut să urmeze o facultate că avea dosar prost. Toată viața ei a fost urmărită de o frică viscerală. Frică pe care am preluat-o și eu, și cu care mai am de furcă uneori. Dar din ce în ce mai rar.
Comentariu beton!38
Nu știu ce-aș putea să mai zic…
1. Ăsta e articol pentru breaslă. Cam cum aș scrie eu despre avânzi cauză, creditori chirografari și infracțiunea comisivă prin omisiune.
2. Și actul de a citi a început să dispară, din păcate. Nu știu de ce, poate e prea mare viteza în care trăim. Cât despre incunabule, cred că domnul Paraschivescu face o țâră de confuzie. Incunabulele sunt primele tipărituri, începând cu cea a lui Guttenberg și până prin 1500 (parcă). Deci nici să vrem nu mai avem cum să le vedem altundeva decât în muzee, pentru faptul că nu se mai tipăresc de 500 de ani.
4. În România, feminismul e foarte subțire. Feminismul real, zic. Ăla vânturat prin public de o grămadă de așa zise feministe e extremism, nu feminism. Româncele, în majoritate, nu înțeleg ce e feminismul. „Noi suntem miezul din dodoașcă și toți bărbații e porci” nu e feminism. Plus că româncele se urăsc între ele. N-am idee de ce.
5. Cred că l-aș îmbogăți pe psihologul care și-ar face de lucru cu mine. Din bestseller în bestseller ar ține-o.
Comentariu beton!21
4. Complet de acord.
4. De acord cu Ligia. Adaug doar că habar nu avem care e treaba cu feminismul și nici nu pricepem de ce femeile alea mor pe străzi in Iran sau sunt ucise cu bombe in Afganistan. Ăla e feminism în esența lui. De ce nu ne apărăm între noi? Habar n-am. Dau totuși vina pe educație (sau pe absența ei)
Puține articolele, dar bune.
Legat de articolul Marei, am pus și la ea și las și aici un video al tânărului Vlad Zaha, criminolog specializat in politica drogurilor, că nu cred că a ajuns la prea mulți over 40.
https://youtu.be/I1xcFGzdT0c
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.20
Roata morii se-nvârtește țac-țac-țac… 🤭
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.8
Mulțam de articole!
2. (că la 1. nu mă pricep) – are dreptate, până la urmă contează să citești. Când sunt plecat prefer Kindle sau telefon, acasă merge o carte tipărită, dar astea sunt detalii.
3. Nu înțeleg de unde atâtea pretenții pentru legi gândite pentru populație. Cam ăsta e nivelul, dacă stau bine să mă gândesc bătaia era o chestie foarte populară printre noi. Ce explicații, ce discuții?! Direct bătaie, așa se educă odraslele. Cam ăștia sunt și prin legislativ, direct la pușcărie.
4. Deși în esență este corect, exemplele din articol nu prea ajută argumentația (plus ”dragele mele”, da’ asta e altă discuție). Mai ales cel cu postarea lui Valeriu Nicolae, unde nu se ia de felul cum arată, ci de ”cariera” care o recomandă pentru un post de deputat. La fel cum de Dăncilă sau Firea nu se ia lumea pentru faptul că sunt femei, ci din cauza a ceea ce fac.
Multă sănătate @Edelweiss! Nu te lua după răutăcismele din articol și comentarii, oameni invidioși!
Comentariu beton!16
0. @Edelweiss: nu băga-n samă tăți invidioșii, tu fă-te bine și bagă tare-n difuzoare. 💪😎👍
1. N/A
2. Cartea tipărită nu va dispărea, indiferent ce fantezii S.F. au câte unii. Va dispare doar în cazul in care va exista un eveniment gen Fahrenheit 451.
3. Maricica nu-i drog. Sistemul endocanabinoid uman este cel mai puțin studiat dpdv medical la ora actuală deoarece nu face bine afacerilor farmaceutice. Au încercat ei crearea unei versiuni sintetice a canabisului, dar au dat-o de gard urât de tot, așa că au abandonat, deocamdată.
4. Feminismul – gluma proastă a secolelor XX și XXI.
5. Singura chestie pentru care le-am bătut obrazul părinților mei a fost lipsa de implicare în cultivarea talentului sportiv al fratelui meu, dar și al meu. Amândoi mi-au dat dreptate, dar n-am câștigat nimic.
Servus.
1. Well, o parte din utilizatorii platformelor consacrate, migrează către altele, mai noi, nu din cauza ideii de noutate, ci din cauză că s-au săturat de reclamele idioate, prost făcute şi cu adresabilitate către cei mai uşurei la cap (deh, nu poţi fi foarte subtil, că nu se prind şi se iroseşte orzul pe gâşte), s-au săturat de modul agresiv în care sunt bombardaţi cu tot felul de nimicuri infantile sau penibile şi mai ales s-au săturat de AI-urile obtuze care nu îţi permit să reproşezi ceva pertinent, oricui merită un scuipat între ochi, deşi mulţi ologofreni, care ar trebui banaţi definitiv pe orice formă media, continuă să îşi manifeste IQ-ul dintr-o singură cifră şi împut vieţile tuturor celor care le ajung în cale.
2. Cartea în sine, în format fizic, a ajuns un simbol învechit, care îşi găseşte cu greu locul în vieţile a tot mai mulţi. Cumva, aproape doar cei care au crescut şi au învăţat să citească răsfoind pagini care miros a hârtie şi cerneală tipografică, mai cumpără cărţi ce pot sta într-o bibliotecă personală. Evident, şi mie îmi este mai comod să ţin într-o tabletă, câteva mii de cărţi, la care să am acces oricând, mai ales atunci când sunt plecat pentru mai mult timp de acasă… dar asta e doar pentru acele momente. Senzaţia de relaxare şi transpunere în ideile autorului, o am pe deplin, cu o carte reală în mână, nu virtuală. Puteţi să-i spuneţi nostalgie… nu cred că greşim, nici unul.
Încercaţi să postaţi ceva pe orice platformă socială media, fără poze, doar cu text, dar de dimensiuni mari, cu fraze lungi şi idei mai puţin evidente… vă garantez că nu va avea succes. Foarte mulţi nu numai că nu vor ajunge la capatul textului, dar vor pierde pe parcurs ideile de bază şi îşi vor manifesta frustrarea prin forme agresive ale gibonismului, latent până atunci.
3. Pe de o parte, aproape că nu există nici o formă de educare a opiniei publice, legată de conştientizarea pericolelor la care se expun consumatorii, chiar şi ocazionali (dracu’ ştie ce e în chestiile care se fumează, inhalează sau injectează… şi nu de puţine ori au fost cazuri de supradozaj, chiar la prima încercare). Mare parte din cei care încep cu droguri uşoare (recreative, sic!) ajung să vrea mai mult şi să consume chestii din ce în ce mai grele, iar de aici şi până la vieţi distruse definitiv, pentru ei şi pentru cei din jur, e destul de uşor să se întâmple.
Cei mai mulţi nu-şi permit costurile consumului şi ajung să pice în capcana distribuţiei, pentru doza zilnică… dependenţa e cruntă şi în lipsa unei consilieri profesioniste şi a unui centru de dezintoxicare, nu mai pot scăpa de linia halucinantă pe care a apucat-o viaţa lor. Aproape inevitabil, se ajunge de la distribuţie, la închisoare, pe ani grei, cam fără eliberări condiţionate, iar puşcăria, culmea, în loc să-i priveze de substanţele care i-au adus în situaţia respectivă, le menţine dependenţa, pentru că, nu este o noutate că printre deţinuţi se face trafic de droguri. Cercul rămâne inchis şi cu finalitate fatală, de multe ori, pentru ei… sau pentru cei apropiaţi, care ajung să-şi piardă minţile din cauza neputinţei de a schimba ceva. În acelaşi timp, consumul de alcool, e tratat cu îngăduinţă, deşi e cu mult mai nociv, tocmai pentru că e mult mai uşor să ajungă dependent de băutură (e mai ieftină şi se găseşte oriunde), iar urmările nu sunt mai puţin periculoase… şoferi băuţi care fac accidente grave, cu rezultate şocante, primesc pedepse cu suspendare sau jenibil de mici, de parcă faptul că erau băuţi ar putea fi vreodată, o scuză, pentru oricine. Acelaşi lucru şi cu violatorii sau descreeraţii care omoară în bătaie pe cei mai slabi din jurul lor, dar care primesc clemenţă, pentru că dragii de ei, au o scuză – erau băuţi. Regretabil e că, ajung să hotărască mersul lucrurilor, la nivel politic, tot mai mulţi din clienţii acestor vicii, unii chiar cu state vechi într-ale consumului. De făcut se pot face multe, dar nu se prea vrea… e mai simplu statul cu, capul înfipt în fund, pentru că nu e treaba lor, întotdeauna e a altora. Noaptea minţii!
4. Să fie feminism… pe ici pe, pe colo, dar nu prea mult şi doar când ne convine! Încă mă şochează atitudinea unor consumatori inutili de oxigen (deopotrivă, femei şi bărbaţi!), care găsesc scuze celor ce fac tot felul de mizerii oribile femeilor, scuze care frizează prostia crasă, dar care îşi smulg părul din cap atunci când ajung în situaţii similare. Ar fi normal să existe empatie şi decenţă, legat de partea agresată, dar e mai simplu să se împrăştie rahat, pentru a nu exista dubii asupra jegului din caracter. În direcţia asta, nu cred că mai există şanse de recuperare.
5. Nu doar pe părinţi se dă vina… tot timpul e altcineva de vină. Se aruncă vina pe părinţi, pentru că e mai simplu, sunt la îndemână şi de cele mai multe ori s-au resemnat şi nu mai pot riposta. Pentru că mare parte din locuitorii din Rromânica, au ridicat la rang de artă, pasarea responsabilităţilor, şi-au educat odraslele în acelaşi mod debil… actualmente, tot mai mulţi aşteaptă să li se dea, să li se facă, să li se spună şi nu în ultimul rând, toatea astea în timp ce nu-i deranjează nimeni, pentru că ei “are drepturi” şi să nu de-a dracu’ să caute vina în direcţia lor.
Mulţumesc lui Mihai pentru rubrica de astăzi şi celor care au avut răbdare să ajungă până aici.
Să aveţi zile liniştite!
Comentariu beton!62
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.1
Atât s-a înțeles din punctul 3?!
Comentariu beton!35
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.1
1 – fb mie imi e util pentru centralizat chestii: fie chestii de citit, fie fix marketing (evenimente, cârciumi, artizani etc). Odata ce incepe sa aiba prea mult clutter devine ineficient si nu am de ce sa il mai folosesc. Si chiar nu are nevoie de tracking sa targeteze mai bine, e suficient ca stie ce categorii de pagini urmaresc deja.
2 – da, cartea tiparita cred ca o sa cam dispara. Vor mai exista probabil o forma de servicii de lux pentru colectionari. Si tot da, obiceiul lecturii o ia si el grav in jos, sunt curioasa ce efecte o sa aiba asta asupra creierelor.
3 – nici nu stiu ce sa zic, este atat de aberanta ideea asta de lege incat eu nu reusesc sa o procesez
4 – deja m-am saturat sa tot aud chestia asta rostogolita. Nu este in nici un fel o scuza, dar e un comportament invatat tocmai intr-un mediu abuziv. Practic e un fel de a-l pupa in cwr pe cel mai puternic pozitionandu-se impotriva altor victime. Si, desi personal cred ca e un loc special in iad pt cine face asta, si este responsabilitate fiecareia sa se scuture de asemenea mentalitati daca le-a mostenit, tot mi se pare ipocrizie maxima cum arata unii de pe margine ca si cum ar fi vreo caracteristica a neamului femeiesc. E ca si cum ai acuza pe cineva ca e vânăt dupa ce a fost batut.
5 – am mai zis vorba aia ca explicatiile nu sunt automat si scuze, nu? Sa intelegi sursa unor probleme pe care le ai nu inseamna automat sa ocolesti resonsabilitatea. Sa fii constient de niste greseli pe care le-au facut ai tai sau de niste comportamente mostenite nu este egal cu a “da vina” pe ei. Cred ca doamna isi exorcizeaza vreo senzatie proprie de vina sau de teama prin articolul asta. Promitator insa spectacolul, din moment ce provoaca asemenea reactii emotionale puternice.
Art. 2
Actul de a citi este important, nu mediul.
Radu Paraschivescu este si un traducator stilat si nuantat. Numa’ ca…auzi la domnia-sa: „nu se poate trai fara sex.”
:))))))))))
Ce trai e ăla fără sex? 🤔
apropo. domnul rocker de Buzău serveste OGF?