Unul dintre lucrurile pe care le urăsc cel mai mult pe lumea asta sunt oamenii care refuză să ajute alți oameni chiar și atunci când nu-i costă absolut nimic să facă asta. Iar când oamenii ăia sunt și angajații unei bănci al cărei client ești, cu atât mai mult îi disprețuiesc.
O să vă povestesc imediat de-a fir a păr toată tărășenia ca să înțelegeți despre ce vorbesc. Țineți-vă bine, c-o să fie lung, foarte lung.
După moartea lui taică-meu, una dintre problemele de care s-a lovit mama au fost banii. Nu banii în general, ci banii lor, ai amândurora, bani pe care îi strângeau împreună și-i puneau la bancă pentru zile negre, doar că respectivul cont era pe numele lui taică-meu. După ce tata a plecat, a durat o vreme până a avut și mama acces la cont.
Practic, în momentul în care tata nu a mai fost, mama n-a avut niciun drept asupra banilor ălora, deși era nevastă-sa. Chestie destul de neplăcută, mai ales când urmează și niște cheltuieli de înmormântare, despre care știți și voi cam cât de mari sunt. Mă rog, avea prieteni, avea cum să se descurce, dar la banii din bancă n-a avut acces decât mult mai târziu, adică după ce a reușit să facă succesiunea.
V-am povestit toate astea ca să înțelegeți contextul în care, acum vreo câțiva ani, maică-mea m-a anunțat că mi-a făcut împuternicire pe cont la banca unde, citez: „strâng bani pentru înmormântare”. Ce înmormântare, ce bani, lasă-mă în pace. Nici nu voiam să aud de subiect. Știți, nu e extrem de plăcut să vorbești cu un părinte despre chestiunile organizatorice de după ce el nu va mai fi, în condițiile în care deja pierduseși celălalt părinte. Plus că mama era sănătoasă tun, ce bani, ce înmormântare, nu vreau sa aud de așa ceva. Mi-a intrat pe o ureche informația și-a ieșit pe ailaltă, am uitat de această discuție în secunda doi.
Doar că mama a plecat la fel de neașteptat cum a plecat și tata. Moment în care m-am trezit cu toate chestiunile organizatorice de la Vâlcea pe cap. Iar când oamenii pleacă brusc dintre noi, evident că nu-și lasă lucrurile puse în ordine, trebuie să le iei tu pe rând și să le dai de cap, în condițiile în care nici nu mai ai pe cine să întrebi, nici nu-ți arde de făcut asta.
M-a afectat foarte tare să stau să cotrobăiesc prin toate sertarele din casa aia, casă unde am copilărit și unde am stat cu ai mei atâția ani. Iar acum ei nu mai erau, și eu trebuia să caut diversele hârțoage de care era nevoie. Doar că odată cu hârtiile alea, de prin sertare ies la iveală o mulțime de amintiri cu și despre ei, despre părinți, iar asta te doboară psihic.
Nfine, ușor-ușor am început să mă dezmeticesc și să găsesc ce aveam nevoie. Treaba e că pe când cotrobăiam prin munții ăia de hârțoage (nu știu dacă aveți idee cam ce se poate strânge într-o casă de bătrân care păstrează ABSOLUT tot) am găsit un dosar în care erau extrase de cont.
Ăla a fost momentul în care m-a străfulgerat: ah, stai că mama zicea ceva despre niște bani pe care-i strânge. Iar cum extrasele erau toate de la aceeași bancă, adică de la CEC Bank, am avut măcar această informație: la ce bancă e contul, pentru că altfel habar n-aș fi avut. Ar fi trebuit să iau toate băncile din Vâlcea la rând, chestie pe care nu cred că aveam nervii și răbdarea s-o fac.
După ce-am terminat cu înmormântarea și cu celelalte „plăceri”, dacă tot eram în Vâlcea, am zis să fac și-un drum la CEC. Doar că m-am dus acolo cu naivitatea individului care crede că angajații unei instituții, fie ea de stat sau privată, sunt puși acolo să-l ajute. Well, niciodată să nu plecați de la premisa asta, trebuie să mergi cu cele mai joase așteptări, măcar sa te surprindă ei plăcut și să ți le înșele.
Am ales să mă duc la agenția CEC care era cel mai aproape de casa maică-mii, eram convins că acolo și-a deschis cont, că doar nu era să bată drumul până în centru. Și exact așa stăteau lucrurile.
Rețineți că v-am spus mai sus că mama îmi făcuse împuternicire pe contul ei? Adică aveam practic aceleași drepturi cu titularul contului. În naivitatea ei făcuse asta crezând că n-o să mai pățesc și eu cum a pățit ea după ce-a murit tata. În sensul c-o să am acces la bani imediat, nu după ce se face succesiunea. De altfel, mi-a și spus asta, doar că eu uitasem total această informație. Mi-am adus aminte de ea acum, când mama nu mai era.
Cam acestea erau singurele informații pe care le aveam când am pășit încrezător și naiv în agenția Nord a CEC Bank Râmnicu Vâlcea. Am luat loc și le-am explicat doamnelor de acolo de ce-am venit. Că mama nu mai e, dar că din ce știu eu are niște bani strânși la CEC și vreau să aflu cum se poate proceda.
Ăla a fost primul moment în care mi-au râs în nas și mi-au spus că nu-mi pot da nicio informație. Le-am explicat că sunt împuternicit pe cont. Sunteți degeaba, mi-au spus, împuternicirea este valabilă doar pe perioada vieții titularului. Vă dați seama cam cu ce bucurie și entuziasm purtam eu conversații de genul ăsta, cu mama îngropată cu o zi în urmă?
Deci dacă nu vă spuneam că mama nu mai e, aș fi scos banii fără să mă întreba nimeni nimic?, am insistat eu în naivitatea mea. Da, m-au aprobat femeile alea pentru care logica era un concept cu totul străin. Păi nu sunt eu prost că v-am spus cinstit cum stau lucrurile? Ba da, m-au aprobat ele din nou. Bănene, noaptea minții.
Le-am rugat să-mi explice ca la proști de ce dacă mama încă ar fi trăit nu era nicio problemă, dar acum avem una.
Explicația a fost logică, nimic de zis, am înțeles-o până și eu. Nu avem de unde să știm câți moștenitori există, iar banii din cont urmează să intre în masa succesorală. Ok, aveți dreptate, asta chiar n-aveți de unde să știți. Vedeți? Când mi se explică logic înțeleg până si eu.
Atunci spuneți-mi măcar câți bani sunt în cont, pentru că nu am nici cea mai vagă idee. Nu putem să vă spunem. De ce nu puteți? Că nu putem, informația asta o putem da doar titularului. Doamnă, titularul nu mai trăiește. Atunci nu vă putem spune. Repet, dacă nu vă spuneam că mama a murit, n-aveam nicio problemă să obțin această informație? Da, nu aveați nicio problemă. Deci era mai bine să vă mint? Au ridicat grațios din umeri. Noaptea minții, prieteni.
Am insistat totuși, că trebuia să plec la București și-aș fi vrut să rezolv cât mai multe lucruri fără să fiu nevoit să fac naveta la Vâlcea. Așa că le-am întrebat din nou: ok, am înțeles perfect motivul pentru care banii nu se mai pot scoate, dar cu ce vă deranjează să-mi dați informația despre sumă? Că nu e ca și cum dacă știu ce sumă e acolo, pot fugi cu banii. Serios, cu ce afectează CEC Bank că am eu această informație care pe mine mă ajută? Evident, n-au avut ce să răspundă la o chestiune atât de logică, dar de ajutat tot n-au vrut să mă ajute. Că de ce dracu’ ai ajuta un om a cărui mamă a fost clientul vostru?
Aici trebuie să fac o paranteză ca să înțelegeți de ce mi-aș fi dorit să aflu suma. În ultimii doi ani, mama a avut cheltuieli destul de mari pentru niște analize și tratamente, prin urmare existau șanse să nu mai fi avut mare lucru prin cont. Voiam să știu că măcar am ce scoate, și-așa totul mi se pare extrem de creepy și încă nu-mi vine să cred că vorbesc despre mama la trecut, numai chef de discuții din astea, terminatoare psihic, cu angajați ai băncilor, nu am. De-aia voiam să aflu, că dacă suma nu merită efortul, jur că-i lăsam acolo, să se spele pe cap cu ei.
Nu, nu s-a putut, oricât de frumos le-am rugat nu au vrut să-mi dea această informație. Pentru că proceduri și regulamente. Ok, mi-am zis, uite ce angajați model pentru care regulamentul e sfânt.
Doar că, ce să vezi, de la Vâlcea am plecat cu vară-mea la Brașov, unde avea niște treabă. Am intrat într-o doară într-o agenție CEC care mi-a ieșit în drum și n-am avut nici cea mai mică problemă în a obține informația. Băi, dar niciuna. Pentru c-am dat de o angajată CEC care a avut suficientă bunăvoință cât să înțeleagă că este doar o informație, nu pot să scot banii și să fug cu ei.
Nu știu dacă femeia a încălcat regulamentul ajutându-mă, dar eu cred că tărie că trebuie să acționezi in spiritul legii, nu strict după litera ei. Prin urmare, dacă l-a încălcat, a făcut-o pentru că avea în fața ochilor un individ trist și debusolat care nu-și dorea decât o informație.
Dar continuarea poveștii, pentru că nu s-a terminat aici, mă face să cred că n-a încălcat niciun regulament.
Facem un scurt salt peste timp până săptămâna trecută. Timp în care am făcut demersurile necesare, la notar, pentru deschiderea succesiunii care să ateste că eu sunt singurul moștenitor. Timp în care am făcut drumuri la Vâlcea, cu pierdut de timp și cu multă cheltuială, pentru c-am fost nevoit de fiecare dată să mă cazez la hotel.
Îmi este imposibil să dorm în casa alor mei, am încercat, efectiv nu pot. E o senzație atât de nasoală cum nu vă puteți imagina să te plimbi printre pereții ăia care acum par doar goi și lipsiți de viață, sau să intru în dormitor la mama și să văd toate lucrurile alea pe care cu nici două luni în urmă încă le mai folosea. Nu, e ceva peste puterile mele, a trebuit să stau la hotel de fiecare fucking dată.
Săptămâna trecută mi-au eliberat Anexa 24 cei de la evidența populației Vâlcea. Asta este o hârtie despre care vă urez să aflați cât mai târziu la ce trebuie utilizată. Cert e că fără ea nu se poate face succesiunea. Evident, a trebuit să fac alt drum la Vâlcea și să merg cu hârtia asta la notar. Din nou timp pierdut, din nou stat la hotel.
Am luat hârtia de la evidența populației și hai cu ea la notar. Ce credeți voi că se află peste drum de cabinetul notarial? Agenția CEC Bank despre care am tot povestit mai sus.
Aici iar trebuie să fac o paranteză ca să înțelegeți. Procedura este așa: dacă titularul contului a decedat, banii din cont revin moștenitorilor legali. Motiv pentru care banca, în cazul de față CEC Bank, trebuie să elibereze un extras de cont din care să reiasă suma care se află la ei. Extrasul ăsta se atașează la dosarul pentru succesiune, pentru ca suma respectivă să intre la masa succesorală.
Prin urmare notariatul mi-a făcut o adresă oficială care notifică CEC-ul să elibereze acest extras de cont. Am zis să mă duc din nou la aceeași agenție CEC, dacă tot era acolo peste drum. Plus că era exact agenția de care aparținea mama, deci logic era să merg la ei. Doar că de data asta nu mai intram acolo naiv și neștiutor, de data asta știam exact cum stau lucrurile, ce am de făcut și ce trebuie să obțin.
Am luat-o de la început cu povestea cu mama care nu mai este, dar are banii la ei. Doar că am venit și cu completarea că între timp am deschis procedura de succesiune, deci am nevoie de extrasul de cont de la ei ca să-l atașăm la dosar. S-au uitat femeile alea la mine cam cum v-ați uita voi la un cetățean care vă spune că tocmai a început să plouă în Buenos Aires.
Nu la noi, trebuie să mergeți la sucursală, noi suntem agenție, nu eliberăm așa ceva. Dar, m-am bâlbâit eu începând să simt cum mi se zbate vena aia groasă de la tâmplă, dar mama aici avea contul. Nu avem cum să vă ajutăm, regulamentul spune că doar sucursala poate, au continuat ele imperturbabile.
Sucursala e în centrul orașului, da? Adică la vreo doi kilometri și jumătate distanță. Iar eu eram fără mașină, o lăsam la hotel pentru că e greu cu parcatul în Vâlcea.
Ok, am zis, dacă așa spune regulamentul, ce naiba să mai fac, și-am dat să ies. Nu înainte de a-mi spune doamnele de la CEC că oricum mă duc degeaba și la sucursală, că n-o să-mi dea nimeni niciun extras de cont, că doar notarului o să i-l dea. Dar e ilogic, doamnă, am hârtia de la notar în mână, cu antet, ștampilă, semnătură, tot ce trebuie, de ce să nu-mi dea un pârlit de extras de cont? Că nu e ca și cum fug cu banii. Pentru că așa spune regulamentul, de-aia n-or să vă dea.
Aia e, mi-am zis, înseamnă că aveți niște regulamente stupide, și-am plecat. Dar pentru că tot eram în Vâlcea, și pentru că oricum nu mai aveam nimic altceva de făcut, am zis că totuși să-mi încerc norocul și la sucursală. Adică acolo unde oricum nu urma să mi se întâmple nimic bun, pentru că așa stipulează regulamentul.
Am plecat frumușel pe jos la sucursală, am intrat, i-am zis omului de la pază de ce sunt acolo, omul mi-a zis „imediat” și-a plecat undeva într-un birou. Cinci minute mai târziu a apărut lângă mine o doamnă, nu știu dacă era directoarea sucursalei, habar nu am ce funcție avea. M-a întrebat despre ce e vorba, i-am arătat hârtia și i-am explicat de ce am nevoie. Și i-am mai spus ceva foarte important, i-am spus că distinsele dumneaei colege, de la agenția din Nord, mi-au explicat că numai acolo, la sucursală, pot să obțin acest extras de cont.
La care doamna s-a încruntat puțin, nu foarte vizibil, dar eu am observat, și mi-a spus, citez: „nu este adevărat, îl puteați obține și acolo, puteau să vi-l dea”. La care am replicat: „înseamnă că nu le-a plăcut fața mea”. Abia acum s-a încruntat de-a binelea și-a ridicat telefonul să le sune. Am rugat-o să nu facă asta, pentru că efectiv nu mai aveam timp, nervi, răbdare și energie să ascult conversații despre regulamente și proceduri ale CEC-ului.
Zece minute după ce intrasem în sucursală, ieșeam cu extrasul de cont în mână. Oare nici doamna asta care m-a ajutat n-o fi respectat regulamentul? Chiar așa doar angajatele de la agenția Nord sunt fierte pe regulament? În rest, și doamna de la Brașov, și cea de la sucursală, l-au încălcat pentru ochii mei deosebit de frumoși? Parcă nu prea-mi vine să cred, parcă sunt tentat să mă duc pe ipoteza că efectiv le-a durut la bască de mine și n-au fost dispuse să miște un deget ca să mă ajute. Ce ziceți, vă sună mai aproape de adevăr sau mergem pe varianta cu ochii mei frumoși?
Am plecat din nou spre notar. Alți doi kilometri și ceva de mers pe jos. Lasă, că am antrenament, mi-am zis, bucuros că în sfârșit reușisem să rezolv. Poate că dacă eram cu mașina, lucrurile ar fi rămas exact la stadiul ăsta: duceam hârtia la notar și-mi vedeam de treabă, plecam spre București.
Doar că nu eram cu mașina, iar în timpul plimbării nesolicitate, am avut timp să mă gândesc mai bine și să mă enervez din nou. Mi-am zis că dacă nu fac nimic, exact așa se vor purta femeile alea din agenția Nord cu oricine are nevoie de ajutorul lor. Ok, nu-mi garantează nimic că n-o vor face oricum, dar merită să-mi mai pierd încă cinci minute din viață și să fiu eu cu conștiința împăcată că le-am spus ce aveam de spus.
Am intrat iar în agenția CEC, am dat din nou politicos „bună ziua”, după care le-am spus tot ce aveam pe suflet. Că niciuna dintre informațiile pe care mi le-au dat n-a fost reală. Că pur și simplu n-au vrut să mă ajute, că m-au pus să fac niște drumuri inutile, deși mi-ar fi putut da și ele extrasul de cont. Că nu e adevărat că doar notarul poate să obțină extrasul, dovadă că-l aveam în mână. Și că nu înțeleg de ce s-au purtat așa. De ce dacă un om le cere ajutorul, fac orice doar să nu-l ajute și-i mai dau și informații eronate. De ce? De ce preferi să nu ajuți, deși ai posibilitatea s-o faci? Ce te costă?
Au bălmăjit din nou ceva despre regulament. De data asta le-am râs în nas și le-am arătat din nou extrasul de cont. Cum puteți să spuneți așa ceva când l-am obținut foarte ușor? Cum puteți să spuneți așa ceva când eu am oprit-o pe colega voastră care voia să vă sune să vă spună că sunteți în eroare?
Nfine, le-am zis frumos, elegant, civilizat, tot ce aveam pe suflet. Și mă bucur foarte tare c-am făcut asta, deși tentația să-mi văd de treabă a fost mare. Până la urmă obținusem hârtia de care aveam nevoie, ce rost mai avea să-mi bat capul cu ele? Dar n-am lăsat-o așa și mă bucur foarte tare că n-am lăsat-o.
Așa cum mă bucur și că am scris acest articol. Mi-a fost lene s-o fac, uitați-vă câta textul a ieșit, dar m-am gândit că poate ajunge unde trebuie și cineva le va spune acelor femei că sunt puse acolo și ca să ajute.
Băi, eu nu sunt idiot, plus că mai sunt și genul de individ relativ corect care respectă legile, regulamentele și procedurile. Pot să accept inclusiv varianta în care cele două angajate CEC care m-au ajutat ar fi încălcat regulamentul. Nu cred că e așa, nu aveau nicio miză pentru care s-o facă, nu mă cunoșteau, n-am dat de înțeles că aș da vreo șpagă (pentru ce să dau, pentru ceva ce mi se cuvine?), efectiv nu aveau de ce să încalce vreun regulament pentru mine.
Dar dacă au făcut-o, au făcut-o pentru că un regulament se interpretează în spiritul lui, nu după litera lui. Au făcut-o pentru că au vrut să ajute omul din fața lor, care părea ușor disperat, și știind că nu riscă absolut nimic. Au preferat să ajute un om, doar pentru că au putut, cinste lor pentru asta.
Dar știți care e mare problemă? Problema e că peste tot în țara asta o să întâlnești atitudinea aia nepăsătoare și lipsa asta de dorință de ajutor. Și la stat, și la privat.
E drept că în ultima vreme parcă au început să fie din ce în ce mai mulți cei care vor să te ajute. Cum au fost cele două doamne, tot de la CEC. Sau cum au fost cei de la evidența populației, unde toți s-au purtat impecabil, nu e vina lor că sistemul de așteptare e gândit prost și se formează cozi infernale. Sau cum au fost doamnele de la taxe și impozite, tot impecabile, unde mai pui c-am rezolvat în cinșpe minute. Și la casa de pensii am dat de niște femei care au făcut tot ce-au putut să mă ajute. Fără nicio pilă, fără nicio intervenție, că m-am dus peste tot hotărât să rezolv singur. Mă rog, înțelegeți ce vreau să spun, e cert c-au apărut și continuă să apară oameni care vor să ajute, așa cum e normal și logic să fie, de altfel.
Dar ce ne facem cu restul? Ce ne facem cu ăia care ar fi procedat exact ca angajatele agenției Nord a CEC Bank Râmnicu Vâlcea?
Eram la o filiala CEC cu soacra-mea sa îi facă împuternicire fiului ei (al meu soț) și era acolo o femeie care plângea că îi murise soțul și banca nu îi dădea banii din contul comun! După succesiune, o țineau una și bună. Dacă nu spunea de moartea soțului, nu avea nici o problemă! Am luat-o cu fiul ei afară, i-am spus sa se liniștească, să meargă la altă sucursală și să ceară banii din contul ei, dără să mai dea alte detalii. M-am întâlnit apoi cu fiul și mi-a mulțumit. E incredibil! A zis soacra că de acum am înțeles ce avem de făcut când va fi cazul.
Comentariu beton!109
Exact ce spun, noaptea minții.
Daca stiu de realitate (exista intregistrari video/audio in banca) si accepta retragerea banilor fara sa fie facuta succesiunea angajatii bancii pot fi dati in judecata ca si complici pentru furt/frauda (de ceilalti mostenitori). Isi pierd locul de munca si risca amenda penala sau inchisoare. Doar trebuie mers pe la tribunal sa vedeti cate procese de genul asta sunt.
Comentariu beton!71
@alexnicolae, câte procese de genul ăsta sunt? Uimiți-mă! Că n-am fost de mult pe la tribunal și nu știu.
Se dezbate încă. Ce zici?24
@Ligia, te obosești degeaba. Omul a găsit un loc unde poate să heitărească și profită de infinita mea bunătate (a se citi ” sunt în vacanță și nu vreau să stau doar pe net”). Dar de săptămâna viitoare…
@Mihai, exista un motiv legal, am incercat sa il zic. Rational.
Persoanele in situatia respectiva sunt sigur ca sunt de buna credinta cand vor sa scoata bani. Totusi e ilegal. Am explicat de ce, fara rautati gratuite. E la fel de ilegal ca un mostenitor prezumtiv sa instraineze sau insuseasca bunuri din masa succesorala inainte de finalizarea succesiunii.
Ar putea fi o persoana cu 4 mostenitori. Unul are acces la un cont bancar cu 1 mil eur in el. Pana se face succesiunea scoate banii si ii cheltuieste. Ceilalti 2 raman fara. E o situatie complicata si frustranta dar nu e complet absurda. In rest nu inteleg „heitărească”. Dar e blogul tau si poti bloca pe oricine. Am pus doua linkuri – unul de o banca si unul de pe un site avocatesc.
https://intreb.bancatransilvania.ro/ce-se-intampla-cu-un-cont-al-carui-titular-a-decedat/
https://www.avocatnet.ro/forum/discutie_336461/succesiune-conturi-bancare.html*3
Comentariu beton!56
am o rablă de lancia lybra după socru-meu; o „am” adică e pe capul meu; deși mașina a fost făcută cadou de către unul dintre cei 4 copii și nimeni nu are vreo pretenție la ea, nu o pot radia; așa că o plimb din poartă în poartă, s-o fac de rușine…
Comentariu beton!16
Tata avea un cont in banca, cu o suma frumusica, unde eram trecuta si eu ca imputernicita ( mai am o sora, dar el pe mine m-a vrut 🙂 ) . Cand s-a intamplat inevitabilul, am mers frumusel la banca, dupa vreo saptamana de la inmormantare, si am scos aproape toti banii ( am lasat vreo 50 de lei, parca – pentru ca n-aveam voie sa lichidez contul din postura de imputernicita ) fara sa suflu un cuvintel, si am facut 3 depozite pe numele mamei, al meu si al surorii . Restul ala de bani s-a consumat cu comisioanele de intretinere . Intre timp, banca ( BancPost) a disparut ( de fapt a fost inghitita de Transilvania ) .
Comentariu beton!15
Ianuarie 2015: se duce tata intr-o lume mai linistita. Martie 2015: exact aceeasi poveste ca a ta, si tot la CEC, doar ca pt mine era “un pic” mai complicat – succesiunea la Brasov, eu in celalalt capat de tara. Ce era de facut trebuia facut atunci. S-a rezolvat in 5 min dupa ce am cerut sa vorbesc cu directorul si m-am infiintat in fata biroului respectivului domn. Insa as fi sperat ca dupa 17 ani s-a mai schimbat cate ceva si ca, daca au ramas speriate si infricosate de reguli imaginare, doamnele alea au capatat ceva empatie si intelegere pentru omul dezorientat si lovit de evenimente. N-am explicatii si nici nu vreau sa le caut. Cred ca pur si simplu uitam sa fim oameni exact cand ar fi mai mare nevoie de asta
Comentariu beton!45
Uite că mie nu mi-a dat prin cap să cer să vorbesc cu directorul. Poate avea mai mult creier sau măcar mai multă bunăvoință.
Pentru ca nu te gandesti ca e nevoie sa discuti cu un manager pentru ceva care presupune doar nitica logica si mult bun simt. Acu’ na…noi avem si o reactie psihologica ciudata la autoritate (ne enerveaza cand cineva vrea sa vb cu sefu’, dar facem ce putea fi facut de acu’ 5 min, ca brusc nu mai suntem noi sefi si e unu’ mai mare in grad acolo, dupa care ne frustram), iar eu stiam asta si am profitat. Mi-as fi dorit sa nu fi fost nevoie
Comentariu beton!26
Mda, trist. Exact din acest motiv, fiind imputernicit pe contul alor mei, pur si simplu i-am anuntat pe ei si surorile mele, ca am transferat banii la mine in cont si am inchis contul parintilor.
Tin o evidenta stricta a banilor lor ii anunt pe ei si surorile de dobanda, de noi depozite deschise cu banii stransi intre timp de ai mei, etc.
Culmea este ca am vrut sa-l imputernicesc pe al meu baiat pe contul meu si mi s-a spus de la banca ca trebuie sa merg cu el acolo.
Hmmmmm, asta nu as vrea.
Comentariu beton!21
Este obligatoriu ca cel împuternicit să se ducă la bancă să semneze hârtia. Nu știu de ce, așa spune legea, poate că unii nu acceptă.
Comentariu beton!17
Ai mei m-au imputernicit pe conturile lor si nu am fost nicaieri doar m-am trezit in ING Homebank ca am access si la conturile alea fara sa fi facut eu nimic.
E vorba de CEC în postarea mea.
Mie mama mi-a spus că mi-a făcut împuternicire pe contul ei după câteva luni. Am întrebat-o cum a putut și a zis că pentru că aveam și eu cont la aceeași bancă. Și aveau specimen de semnătură și date din buletin. Despre Banca Transilvania e vorba, dacă vă ajută cu ceva. Nu știu dacă se mai poate.
@Mihai stiu exact ce vrei sa spui cu oamenii astia carora li se rupe efectiv si iti turuie precum un disc stricat o mizerie si o baga cu regulamente bla bla.Bai nene eu nu sunt la voi sa imi explicati procesele voastre eu vreau o solutie.Sunt si la stat si la privat problema este ca procentul de rău voitori e vizibil mai mare decat cei care chiar isi dau interesul sa isi faca jobul.De ce fac asta? Raspunsul este pt ca POT si sunt niste oameni mici cu suflet negru iar batutul joc de timpul altora este singura lor placere in viata asta.Eu am avut o discutie telefonica cu un imbecil de la taxe si impozite si jur ca daca era in fața mea ii fteam o palma peste mufă de nu se vedea.Eu nu imi ies usor din ritmul meu de frica sa nu crape ceva pe la căpuț dar cretinul ala a reusit sa scoata tot ce este mai rau din mine.Eu am o vorba sunt oameni care scot ce e mai bun si frumos din mine si o tona care scot tot ce este mai rau.
Comentariu beton!30
apropo de cretini; tata cu cancer, cam grav după alea 7 ore de operație, mă roagă să merg cu el la CEC (uaslui siti), să mă împuternicească pe contul cu bani de înmormîntare al moșnegilor lui; semnăm, toate bune da’ cînd să ieșim, zic să cer un extras; tata că nu-i nevoie, știe el că-s o sută de milioane (10.000ron); bate doamna extrasu’: 9725ron!!! după 2-3 ani în care n-a umblat la ei!? bănene, am zis că moare tata pe loc, că face vreun infarct; începuse doamna să explice căcontcurent, că taxe, că etc, tata parcă era lovit în cap… am scos 300 de ron și am completat suma, am trecut totul în depozit la 1 an (că moftul moșnegilor ăsta era: LA CEC! după ce s-au dus amîndoi (16 august și 8 septembrie tata), pac OP unui văr care s-a ocupat de toate și asta fuse;
ce vreau să zic este că mizeria asta de CEC se va stinge singur cînd or să moară cam toți ăștia de 65-70…
Sal’tare!
O agentie/filiala/sucursala CEC din Sibiu a fost inchisa la 11:30 ca sa faca curatenie si sa spele gemurile, cand am intrebat o dna cechista care fuma afara cand deschid ,,deschidem cand se termina”
Nici macar nu era vreo baba comunista ci una pe la 40 de primaveri, am respirat adanc si am plecat.
Comentariu beton!39
Stai, mă, era 11:30 într-o zi cu program normal de lucru și alea au închis banca să facă curățenie?
Știu exact prin ce-ai trecut! Eu de 2 ori, după mama mai întâi și apoi după tata. Două nebunii, două cheltuieli, doar că la noi a făcut notarul hârtiile și tot el a primit răspunsul. Și noi am făcut 2 drumuri. Am mai aflat întâmplător că ai noștri mai aveau un cont și la Țiriac sau Unicredit, cum naiba se cheamă. Altfel banii zăceau acolo. Asta cu banii puși bine (pentru copii, să fie surpriză după…!!) e cea mai tare fază! Se pot bucura băncile de ei liniștit.
Șiii… da, nici noi nu dormim în casa alor noștri, deși au trecut 4 ani. E cevaaa… sunt peste tot! Iar când am răscolit după hârtii a fost infernal, ce plânsete am tras…
E trist că angajații se comportă astfel. Mai ales în asemenea momente. Bine că ai rezolvat, într-un final!
Comentariu beton!37
Eu am scos din start banii pe care ii avea mama, fie iertată, din contul pe care aveam împuternicire, fara sa le mai spun doamneor de la CEC faptul că a decedat. Mai simplu e ca părinții, când fac împuternicire, sa specifice că e valabilă și după deces.
Comentariu beton!22
Claudia, împuternicirea este valabilă doar pe perioada vieții, nu poți sa specifici altceva. Dar angajatul poate consilia corect clientul si dacă își da seama in ce scop este pusă împuternicirea sa facă precizarea. Dacă îmi amintesc bine, era si o posibilitate sa adaugi pe cineva cu drept pe cont si după deces, dar nu mai știu exact si nu as vrea sa fac afirmații degeaba.
Comentariu beton!17
Când a murit tatăl meu, am fost la bancă și mi-au dat un extras de cont pentru succesiune. Fără să fiu împuternicită, fără să cunosc funcționarele, le-am arătat doar actele doveditoare că sunt fiica și mi-au dat extrasul imediat. Și mi-au spus că dacă vor cei de la notariat și o adresă de la bancă, o vor face pe loc. Cred că depinde de om, nu de regulament, omul sfințește locul.
Comentariu beton!43
Exact asta cred și eu. Mai ales după ce s-a dovedit că femeile alea de la agenția Nord mi-au dat DOAR înformații eronate.
Din pacate, nu se intampla doar la ING. Cel mai bun prieten al meu a plecat brusc, la nici 44 de ani. Sotia lui a fost si prost sfatuita de un notar sa se duca in instanta pentru a obtine access la cont (pe care era co-titular), si pentru a obtine si soldul ptr pilonul II. Dupa un an a reusit sa finalizeze si succesiunea si inchiderea conturilor. Aceeasi intelegere au avut si cei de la ING ptr o femeie ramasa singura cu un copil de 4 ani. Evident, nu a fost valabil si ptr creditul pe care il luasera impreuna. Poate mai revizuiesc si ei regulamentele si procedurile, sau macar sa explice cum se procedeaza in cazuri mai putin fericite. Ca de empatie nu e cazul sa vorbim
Comentariu beton!20
„Dar ce ne facem cu restul?”. Am niște teorii, dar acum, pentru că am trecut prin același gen de situație, îți pot spune de ce se poartă atât de mizerabil: pentru că le este frică de moarte să nu cumva să își asume orice formă de responsabilitate. Să fie acoperite, să nu existe nici cel mai mic risc ca cineva să le întrebe de ce au făcut într-un fel anume, pentru că asta ar însemna să explice cu cuvintele lor ce și cum. Iar aceste personaje nu pot face acest lucru, pentru că nu au nici cuvinte și nici inteligența necesară.
Taică-meu trăiește încă, dar este imobilizat. Obțin toate actele necesare, devin împuternicit pe cont și ii fac card (a vrut el asta). La bancă se insistă inutil că vor să îl vadă la față ca să fie siguri că nu este mort, cu toate că le arătasem totul care arăta că este încă viu. Îmi dau cardul scrâșnind din dinți și le văd clar în ochi dorința de a îmi face rău cumva. Mă duc cinci metri alături să activez cardul, dar acesta se blochează în aparat. Atunci le apare un rânjet pe față și îmi spun toți în cor că numai taică-meu poate rezolva problema cu prezența lui acolo. Nu m-am enervat. Dar…. Băi băieți, eu am un vocabular foarte bogat și o imaginație peste medie… Ce au putut să audă din gură mea, totul spus cu zâmbetul pe buze…. Au înghețat!
PS Normal că am închis toate conturile din BT
Comentariu beton!96
Bănene, m-am enervat citind… 🙁
Mi se pare absolut odios. Din păcate, și cu conturile dvs, le-a durut pe alea la bască. (și eu cu BT sunt abonat la avocați la fiecare câteva luni, le mai f** câte o notificare avocațială)
@alo Când am fost să închid toate conturile, imediat s-a prezentat șeful de agenție să mă întrebe ce s-a întâmplat. În prima fază i-am spus că timp de cinci ani nu m-a întrebat de sănătate niciodată, cu toate că veneam foarte des (avem și un cont de firmă acolo), apoi i-am spus că regulile lor jegoase au transformat și personalul din agenție în niște jeguri umane. A făcut ochii mari, a dat să deschidă gura, dar l-am rugat să facă efortul de nu mai comunica cu mine.
Comentariu beton!37
Sper ca le-ai spus-o pe aia cu hamurile. E preferata mea pt acest gen de situatii.
Pur si simplu nu cunosc regulamentul acela la care tot fac referire. Nu l-au citit niciodata pana la capat, doar il tin pe undeva printr-un dulap si il folosesc ca scuza pentru toata lipsa de profesionalism si empatie…sau poate au „inalte calificari” si sunt frustrate ca nu au prins loc la bugetari ci doar la banca
Comentariu beton!41
Amin
mai este și varianta descurajării petentului prin invocarea „sfântului” regulament. Că toți sunt fraieri, nu se informează sau nu încearcă, sau cum zicea un domn mai devreme, să se ducă la șef. Se descurajează, merg pe „așa merge la noi, dom’le”, și doamnele/domnii scapă de stresul imediat cu nesimțitul/a care le-a deranjat.
Comentariu beton!15
Le dau eu locul meu la stat ( ca nici nu stau degeaba și nici nu plec cu poseta plina de bani-vreo 3000 lei recompensa pentru cele 2 mastere).
Doamne, am crezut ca eu si colegu’ parem niste boschetari cu adeverinte de salariu false cand ne-am dus sa ne interesam de un credit. Agentia CEC de la Baba Novac, 2 ore pe ceas un rahat de simulare in cea mai mare scarba.
Comentariu beton!24
Acu vreo 8- 10 ani am vrut sa împrumutăm bani din banca sa terminăm casa. Și am mers din banca in banca, după informații nu luam 500 de lei …. Cam peste tot … Asta e dobânda , astea îs actele astea îs condițiile, o verificare de dosar totul destul de rapid in limita persoanelor care erau acolo. Asta pina la CEC Bank. Stat 2 ore pe un scaun că prostul, doar o duamna lucra efectiv cu clienții alte 4 jucau Solitaire , plimbau 2 hârtii,tel. și cana de cafea de la una la alta la birou. După cele două ore in care am colecționat toți dracii din iad îmi vine randul. Explic femeii ce vreau și cer informații. Și de aici incepe… Nume, prenume, CNP… Adeverință de salariat. Femeie nu fac creditul, vreau sa studiez oferta. Pai nu putem să va facem una fara datele d-voastra… Zic ok .. doar că nu mai stau iar la coadă – aveam nevoie de adev de salariat. Durează vreo 2 ore pina fac rost de aia și înapoi la banca. Iar 40 de min de stat la coadă- sa nu se supere cei care deja erau acolo. Nfine , uite cartea de identitate, uite adeverința… Acu vreau să știu și eu … Stați să vă fac o analiză de dosar, fa-o odată. Deja mi se zbătea și sprânceana că pleopa vibra de mult. Pai 450 de lei va rog . Pentru ce? Pai interogare baza de date și analiza de dosar domnu…știți ceva… dati-mi actele și am plecat mă #¢$_ in ¥¢®£=£× de banca. Pai eu deja am aplicat… Foarte bine, plătește tu. Și am plecat. Ghici ce după o lună tel de la banca că am o datorie de 450 de lei + penalizări… I-am dat Nr de tel al unei prietene avocata, nu m-au mai căutat, dar de atunci am rămas cu pata pe creier când au de CEC bank …
Comentariu beton!64
Îmi pare rău că a trebuit să treci prin așa ceva. Pot confirma că CEC este una dintre cele mai jalnice instituții bancare, dar stai liniștit, nici cu alții nu mi-e rușine…
Anul trecut, cam pe vremea asta, ne-am cumpărat rulota. Și o parte din bani îi aveam în contul meu de la BRD. Vreo 20 de mii de lei. Având în vedere faptul că vânzătorul avea cont în ING și restul banilor îi aveam și noi tot în ING, am zis să mut banii din BRD în ING să fac plata integral de acolo.
Pentru că era vorba despre o sumă „mare” în accepțiunea BRD-ului, a trebuit să îmi deplasez fizicul acolo, să fac ordin de plată. De mână. Pe hârtie. Pentru că d-aia plătesc să am online banking și mobile banking.
Nfine. Mă duc, fac, depun la ghișeu, plec.
Trece o zi. Trec două. Banii… Ciuciu. În cont nu îi mai vedeam, în ING nu apăruseră. Sun. „Nu vă putem oferi această informație la telefon”. Asta după ce le dădusem nume, prenume, CNP, numărul de la pantof, culoarea ochilor bunicilor, numele pisicii și adresa de mail a tuturor rudelor de gradul 1 și 2. Plus denumirea cremei de față cu care mă dau.
Plină de spume, mă duc iar la bancă. Unde vaca cu cabină îmi spune că s-a considerat „tranzacție suspectă” că am transferat așa o sumă mare și urmau să mă anunțe ei… Cândva. La *ulivară, probabil. Ah, și în afară de asta, îmi lipsea 1 leu pentru comisioane. Aspect de care, evident, nu aveau de ce să mă anunțe, nu e ca și cum n-aș fi fost acolo, față în față cu imparicopitata aia de la ghișeu.
Au ieșit niște cuvinte nedemne de o doamnă din gura mea. Plus o plângere la OPC.
Noaptea mintii.
Comentariu beton!104
Referitor la unii angajați din bănci și regulamentele lor tâmpite. BRD, anul 2014, fac un credit de nevoi personale mai măricel pt că schimbasem apartamentul. La momentul respectiv compania la care lucram avea convenție cu BRD și nu plăteam comisioane. La scurt timp după schimb jobul și mă încarcă stimabilii cu toate comisioanele posibile. Mă enervez și schimb banca unde îmi virau salariul și îi și informez pe cei din BRD (condiția unei dobânzi mai mici era să virez salariul în contul BRD). Au zis că îmi va crește dobânda dacă fac asta…am scris și semnat cu mâna mea cererea prin care ceream să îmi crească dobânda (ieșeam mai ieftin cu dobândă mai mare decât comisioane la orice), cu rugămintea să îmi trimită și mie noul scadențar să am idee de valoarea noilor rate. Am terminat de plătit creditul și nu mi-a mai crescut nimic…probabil nu a știut nimeni de unde să apuce problema…🤷😅 Și toate astea erau așa pemun ton amenințător…”o să vă crească dobânda”…🙄
Comentariu beton!40
Era o glumă înainte –
Azi la CEC un leu depui, mâine ia-l de unde nu-i!
Am trecut și eu aproape prin ceea ce ai descris, numai că m-a sfătuit o altă persoană pățită să fac împuternicirea cu mama cât trăiește. Cu mare scandal, am făcut-o cu 3 săptămâni înainte să se prăpădească și chiar în ziua respectivă am mutat toți banii în cont la altă bancă, mai omenoasă. Nu am mai avut probleme.
Comentariu beton!25
Noaptea mintii mi s-a întâmplat ieri, voiam să schimb niște bani și am intrat într-o sucursală Brd că aia era mai aproape și avea schimb valutar. Afișat la vedere, cum se face. Mă duc la ghișeu și individa cu cea mai acră mutră îmi zice că nu poate să mi-i schimbe decât dacă sunt clientul băncii. Pe bune?? Adică banca nu are de câștigat din schimbul ăla valutar decât dacă sunt eu clientul băncii? Deci da, noaptea minții. Cunoaștem. Mi-am băgat elegant în banca lor și le-am adresat multe urări de iubire eternă.
Comentariu beton!42
Aveam cu Soțul o rata la BT. Era ultima tranșă. Din greseala platise cu vreo 15-16 lei mai puțin si m-a rugat sa merg sa mai depun restul.
Doamna nu a vrut nicicum sa imi zica cati lei sunt restanti….m-a lasat sa depun 16 lei si a ramas cu un sold de -1leu si cativa bănuți.
Cica nu eram împuternicita. Dar era depunere….si evident eram coplatitor
Si asa a trebuit sa mai stau la rand o dată sa platesc 1 leu si ceva.
Comentariu beton!41
Da, prostia dusă la rang de artă! Oare cum dorm oamenii ăștia noaptea?
Comentariu beton!20
Am vrut să îi facem mamei card pentru pensie, la CEC, unde avea un cont de economii. Aa, aveți grijă, în fiecare an trebuie să se prezinte la noi în persoană. În condițiile în care era foarte greu transportabilă.
De ce?
Păi dacă moare, profită urmașii de pensie! Mama era cu mari probleme și totul s-a rezolvat cu trecerea ei sub tutela uneia dintre surori, dar cu câtă alergătura!
Când a murit cumnatul meu, sora mea nu a avut acces la banii comuni din bancă până după succesiune, care a durat vreo șase luni din cauza unor probleme cu imobilele.
Când s-a dus soțul meu, cunoscând toate astea, am scos de pe cardul lui, pe care, de altfel, eram mandatar, toți banii, fără să anunț nimic. Când i-am închis contul, la un moment dat, doamna a văzut că s-au făcut operațiuni după data decesului și mi-a spus că bine am făcut, altfel dura.
Tot umblând pentru rezolvarea hârtiilor pentru succesiuni în ultimul an și jumătate, m-am lovit de diverse situații, în majoritatea cazurilor funcționarii au fost așa cum trebuie. Dar, că nu se poate să fie totul cum trebuie, când m-am dus să trecem apartamentul mamei în sarcina moștenitorilor la fisc, am avut de completat un formular cu muuulte chestii. Chestii pe care, de altfel, le aveau în calculatorul lor. Trebuia să completez pe hol și să intru când era gata. După ce m-a trimis de vreo trei ori pe hol că nu am completat corect nu știu ce, fără să îmi spună ce, m-a și certat că pierde vremea cu mine. Eu am răbdare, sunt înțelegătoare, dar când ești nesimțit, mă apucă dracii instant. Dar, calmă, am spus: Nu era normal să stau lângă dumneavoastră să completez? Dura mai puțin. Ce face un om simplu, bătrân, care nu se descurcă deloc, dacă cu mine v-ați purtat așa?
Din ființa acră și obraznică s-a transformat într-o dulceață drăguță care mi-a arătat ce trebuie să completez în rubrica buclucașă. Cred că s-a temut de vreo reclamație, că altfel…
Deci cred cu tărie că trebuie luată atitudine, altfel nu se schimbă nimic.
Comentariu beton!56
Am patit. Cind a murit sotul meu, aveam un cont comun in care nu erau foarte multi bani, era un fel de cont de back up. M-am dus la banca unde aveam amindoi conturile, unde ne cunosteau toate doamnele si unde as fi putut scoate toti banii aia fara sa clipesc. Dar, la fel ca tine, am dus certificatul de deces si in clipa aia au blocat contul, cont deblocat 3 ani mai tirziu, dupa o succesiune complicata(ca asa e cind indraznesti sa mori neprevazut la 50 de ani si le lasi vraiste pe toate in urma). Dar extrase de cont pentru succesiune mi-au dat fara sa comenteze, fara sa ma puna suplimentar pe drumuri. Depinde de om. Dupa citiva ani, aceeasi banca, alta sucursala, eu imputernicita pe contul mamei(pensionara greu transportabila), se schimba internet bankingul de nu mai pot umbla eu pe contul ei sa-i fac platile si, ghici, „trebuie sa vina mama sa faca personal cerere pentru serviciul de internet banking”. Ori o caram in viu intr-o agentie sa semneze ce habar n-avea, saraca, la 82 de ani, ori veneam cu procura de la notar. Si ca sa-i ridic talonul de pensii de la posta trebuie procura 🙂 . Si mai am povesti si cum e cind iti reprezinti copilul minor in fata Autoritatii Tutelare si sa te simti in capul listei celor care vor sa fure calul copilului(a se citi mostenirea), dar asta e o poveste inca in derulare(AMR 4 ani) si nu face subiectul discutiei de aici. Da, exista reguli si regulamente facute sa-i apere pe unii de abuzuri, dar depinde foarte mult si peste cine dai in aplicarea acestor regulamente, sint functionari care nu gindesc nimic de capul lor, fiind mai simplu sa se ascunda dupa niste regulamente.
Comentariu beton!27
Ei știu că-s proști si nu cunosc meserie și își zic așa: decât să fac o prostie și să mă dea afară mai bine nu fac nimic și-i spun clientului că nu se poate”
Comentariu beton!22
Oooo,și câți incapabili de-ăștia cuprinde România, și mă surprinde numai faptul că e meseria lor,pe care ar trebui să o știe și noaptea ,treziți inopinat. Vrei să spun că de 1 an aștept avocatul să dezbată faptul că băiatul meu este fără discernământ și nu pot dezbate succesiunea din cauza asta,el fiind moștenitor și după tatăl lui și după fratele acestuia ,care n-a avut familie și urmași. Și că e al doilea avocat la care merg,că primul ,fost coleg la serviciu, mă trimitea pe cărări și aiurea prin instituții, care dealtfel sunt apelate numai oficial,în tribunal?vai și vai.
Trebuia să mai faci un lucru: sesizare. Știu că nu-ți ardea de asta, dar cred că am mai spus o dată, când cu întâmplarea de la evidența populației. Faceți-le sesizări! A fost clar rea-voință, și-au încălcat fișa postului. Te-ai răcorit un pic văzând cum le pică fața, dar trebuie să afle și superiorii lor. Nu e timpul pierdut, încă. Fă-le sesizare! Dacă vrei să te ajut s-o formulezi, să-mi spui.
Comentariu beton!33
Am așa un fel de bănuială că superiorii lor vor afla cândva în cursul zilei de azi. Dar, dacă nu se întâmplă, promit să le fac și sesizare. Mai ales că peste două săptămâni sunt din nou la Vâlcea.
Bun! Revin și arăt: dacă ai nevoie de ajutor s-o formulezi, I’m here. Acum și în alte dăți, dacă va mai fi cazul.
Comentariu beton!17
N-ai nicio grijă, nu numai că o să te întreb, dar la cum mă macină pe mine procrastinarea, probabil c-o să te rog să mi-o și scrii. 😛
Încă nu am fost nevoit să trec prin asa ceva.
Oricum am învățat ceva, inclusv din comentarii. Mulțumesc.
Măcar suma existentă în cont a meritat efortul depus ?
Nu vreau să mă duc cu discuția acolo, că mă umflă plânsul. Da, merită efortul, săraca mama… 🙁
@DeVinSpin, chiar nu contează dacă merită sau nu, chiar cu riscul de a fi considerat chitros și un leu dacă era, era leul tău… și făceam toate demersurile să îl scot după pățania asta.
Leu pe care ulterior îl înrămam!
Comentariu beton!31
astea nu se întreabă, scuze dacă sună prea ofensator, e treaba omului :/
Trecând peste impolitețea întrebării, am să răspund eu: orice sumă începând cu 1 ban (0,01RON) ar fi meritat orice efort.
Pentru banii pe care cineva îi ține în bancă s-a muncit; eu nu aș accepta să fiu tratat necorespunzător pe munca mea. Sau a părinților, cum e cazul de față.
Comentariu beton!24
„De-aia voiam să aflu, că dacă suma nu merită efortul, jur că-i lăsam acolo, să se spele pe cap cu ei.”
Nu am vrut sa fiu nepoliticos.
La fraza de mai sus am făcut referire când am întrebat dacă a meritat efortul.
Îmi cer scuze dacă am spus ceva greșit.
Comentariu beton!13
Ai dreptate, Mihai a pus primul problema in acest fel și, citind atâtea comentarii, am ratat asta.
Scuzele vin de la mine.
Sa vezi cum e sa afli ca defunctul avea un credit de care nu stia nimeni si nu ni s-a putut oferi nici macar aceasta informatie. Doamna, vrem sa va dam bani. Sa platim rata sau creditul, ce o avea omul ca sa nu platim degeaba penalitati. Nope, no can do. Faceti toate actele si va spunem dupa. Pai da dar vedeti…pana cand e gata totul, poate vom fi restanti. Asta e regulamentul. Si sotul nu intelege de ce vreau sa plecam din Romania.
Comentariu beton!42
Tata avea un credit de nevoi personale și când a murit banca a trimis înștiințare că trebuie preluat creditul!! Tata avea asigurare de viață pentru acel credit, dar au încercat! Apoi în mai puțin de 2 luni, mama a primit plic de la Krupps!!! S-a dus mama la bancă și a spuc că face reclamație la OPC că au dat cauza unei firme de recuparatori când nu era nimic de recuperat. Au terminat toate comunicațiile.
Comentariu beton!23
Noi la Calimanesti am trimis hartiile on line,cu bani in cont nu avem treaba,sa vedem acum cum vor decurge „ostilitatile” la succesiune.
Urasc bancile din multe puncte de vedere,dar ma calca pe nervi aroganta cu care se poarta „fasnetele” de angajate !
Pai de pe urma clientilor iti iei salariul,fii om ,in limitele legii,ca nu te costa nimic.
Eu una am cam pregatit ce e nevoie dupa ce plec ….Sper sa nu fie probleme,dar ma mai interesez.
Comentariu beton!18
Socrul meu a decedat anul trecut. Când a început pandemia de teamă că i se poate întâmpla ceva l-a rugat pe fiul lui, să se ocupe de tot. Nu am avut probleme cu banca dar am avut cu plata taxei la cimitir. Loc pentru care socrul avea contract, la care platea de 7 ani deja. A trebuit insistat, căutat regulamente depus toate certificatele de deces de la familie să plăteasca taxa anuală de întreținere a mormântului, nu să facă modificări în cavou pentru că acolo știm clar că fără act de moștenitor nu se va putea. Foarte greu când nu iau în calcul și nu e fac modificările în regulamente în funcție de situațiile întâlnite în practică.
O intrebare de „romanas” care incearca sa gaseasca o solutie:
Daca tu aveai imputernicire pe cont si in prima sucursala ti s-a spus ca e valabila doar in timpul vietii nu te puteai duce in alta sucursala fara sa le mai spui ca a decedat si sa scoti/transferi banii fara batai de cap?
Intreb doar, nu stiu cum functioneaza imputernicirea pe un cont bancar.
Comentariu beton!29
Conform regulilor pe care le aveam acum 10 ani, in momentul in care erai anunțat ca titularul a decedat aveai obligația sa pui un mesaj pe cont in care adăugai precizarea asta si orice alt salariat ar fi accesat contul ar fi văzut acea notificare si nu avea voie sa elibereze banii. Însă acea notificare putea fi ignorata sau pur si simplu sa nu fie văzută si acel alt angajat sa elibereze banii. Dacă totul era in regula si nu apărea nici un păgubit, situația rămânea așa. Dacă cumva apărea vreo problema la dezbaterea moștenirii si s-ar fi văzut ca s-au făcut mișcări pe cont după notificare….ar fi fost nasol pentru angajatul respectiv.
Comentariu beton!24
Evident că mă puteam duce, dar am vrut eu să fie corect. Plm.
@Alina, ok, cine si in cat timp de la deces trimitea aceasta informatie catre banca.Si cum de stie la ce banca sa trimita informatia?
Nu de alta dar se stie ca la noi informatiile in/intre institutii nu sunt foarte centralizate.
Se trimite info la toate bancile si stau ei sa caute daca decedatul are cont acolo sau nu?
Din experienta mea, nu am primit niciodata notificare „oficiala” ca a decedat titularul. Am avut doar interactiuni in care clientul venea si spunea, a decedat titularul, ce trebuie sa fac acum si sau citeam acele notificari puse pe cont. Notificarea o puteam pune pe propria raspundere, la suspiciune, asa cum de fapt trebuia sa anunti orice suspiciune asupra unui cont.
Au fost si cazuri in care s-a comunicat verbal ca titularul a decedat si ca vroia sa puna ordine in conturi, sa stie sumele, fara ca situatia sa fie adevarata.
Am lucrat in banca acum 10 ani, nu stiu cum s-au schimbat regulile de atunci dar, intr-adevar, imputernicirea era valabila doar pe perioada vietii titularului si daca angajatul afla ca titularul este decedat avea obligatia sa nu mai ofere nici o informatie. Asta pentru protejarea tuturor mostenitorilor. In cazul tau, situatia ta este simpla si clara pentru tine, dar sunt foarte multe situatii complicate (am trait unele la ghiseu, ar fi multe povesti de spus).
Si prezenta imputernicitului la adaugarea pe cont era necesara (stiu ca pare ilogic, dar au fost dati in care nepotul nu vroia, si nu ii trebuia sa fie el imputernicit pe cont, ca ar fi iscat alte discutii in familie…deci as fi incalcat regulile grav daca il adaugam de la mine putere, doar pentru ca nu intelegea clientul de ce nu vreau sa pun imputernicitul, ca doar ii da bani, nu ii ia) .
La fel, deschiderea contului cerea sa fie si titularul prezent, intr-adevar, sunt situatii dificile in care titularul nu se poate deplasa, dar angajatul nu poate sti daca fiica de la ghiseu este de buna credinta sau vrea doar acces integral la banii titularului, in detrimentul altor copii cu intentii mai bune fata de situatia parintelui (situatie reala).
Ar trebui inca ca in toate aceste situatii sa existe o discutie deschisa si amabila de ambele parti, ca daca vii la banca cu atitudinea de „stiu eu cum sunt bancile si angajatii de acolo” si „sunt banii mei asa ca banca si angajatul fac cum spun eu”, e posibil si ca angajatul sa fie mai distant si inflexibil cu regulamentul pavaza.
Strict in situatia ta, eu ca si angajat, as fi ascultat sa inteleg situatia, as fi explicat de ce nu pot oferi anumite informatii si care sunt riscurile, si daca trageam concluzia ca esti de buna credinta as fi chemat un superior sa vedem daca putem gasi solutii alternative.
Dar trebuie sa fiu de acord si cu faptul ca sunt multi angajati incompetenti, mai ales ca acum, volumul de munca intr-o banca s-a redus considerabil.
Comentariu beton!55
Deci, să înțeleg că dacă omul merge cu atitudinea „sunt banii mei” (ceea ce, ce să vezi, chiar sunt!), angajatul poate fi mai tâfnos și mai inflexibil cu regulamentul, iar dacă merge cu cușma în mână și „sărumânușițele”, e posibil ca angajatul băncii să-și facă pomană și să-i dea informația? Wow! Așa-i că sunteți una din cei care nu fac diferența între litera legii și spiritul ei?
Se dezbate încă. Ce zici?22
Nu, nu vorbesc de “sarumanusitele” dar vorbesc de respect. Câte înjurături mi-am încasat la banca, in calitate de angajat, nu mi-am mai auzit in restul vieții mele.
Vorbesc doar de: avem o relație contractuala client- furnizor, avem o problema, haide sa vedem ce variante sunt pentru problema mea, in loc de “ ești o fufa care freacă menta la ghișeu si ai stat degeaba toată ziua pana la venirea mea, ce dacă eu nu am toate actele si nu îți prezint toate informațiile, ești datoare sa ma rezolvi ca dacă nu ma supăr si îmi iau jucăriile si plec”.
Sunt asumată in ceea ce spun, știu ca interactiunea cu bancile si cu angajatii lor nu este cea mai plăcută, nu incerc sa ii apar, ci doar sa prezint o alta perspectiva asupra lucrurilor.
Si fac foarte bine diferența între lege si spiritul legii, am plecat din banca cu capul sus, o parte din clienții pe care i-am avut acolo mi-au devenit clienți ulterior in domeniul pe care l-am urmat, si am avut zile întregi in care m-am agitat sa rezolv probleme pe care as fi putut ușor sa le anulez spunând “nu se poate”. La finalul zilei clienții îmi spuneau “aaa, am mai fost la multe agenții pana aici si mi s-a spus ca nu se poate”.
Potențialul client are banii, furnizorul are limitele lui, dacă cele doua se întâlnesc, se încheie afacerea, dacă nu, fiecare cauta mai departe.
Comentariu beton!61
@ Ligia
Poti sa vorbesti frumos cu un angajat si fara sa fii cu caciula in mana.
Comentariu beton!15
Și eu am lucrat într-o altă bancă (neprecizata aici :)), dar nu blocam contul unei persoane decedate pe vorbe, ci doar dacă ni se înmâna certificatul de deces.
Nici noi nu aveam voie să oferim detalii despre contul unei persoane decedate imputernicitului, dar precizam acest lucru de o sută de ori persoanelor în cauză, pentru a ști exact cum să procedeze în caz de Doamne-ferește se întâmplă ceva.
Dacă persoana avea cont, specimen de semnătură și informațiile actualizate la banca la care lucram, nu era nevoie de prezența acesteia în bancă pentru a putea fi împuternicită pe un cont curent/de economii/depozit.
Nu am avut probleme pe parcursul a zece ani, dar oamenii, când e vorba de bani si documente, sunt extrem de irascibili. Nu mi-e dor nicio secundă de acea perioadă, cel mai important câștig a fost că am învățat să zâmbesc și să empatizez cu fiecare om din fața mea, indiferent cine era, lucru care m-a ajutat enorm. Nu degeaba se spune: Ce dai, aia primești.
Acum 8 ani, a murit brusc unul dintre prietenii nostri, varsta lui era de vreo 45 ani. In toata nebunia aia, stiind regulile bancare, i.am spus vaduvei sa imbrace cea mai roz bluza pe care o are, sa se machieze, si sa se duca la ghiseu, fara sa planga, fara sa isi arate cearcanele, sa ceara un extras, apoi sa scoata linistita banii. Codul pin nu il stia. Asa a reusit sa scoata banii necesari inmormantarii celui drag. In schimb, la pilonul 2, a dat peste un idiot, care a impus inclusiv deschiderea unui cont pt student, stiind clar ca banii nu vor fi virati. pPilonul 2 ajunge cf cotelor, in pilonul 2 al mostenitorilor. Daca ar fi avut aceasta informatie, studentul ar fi cedat partea lui de mostenire, astfel incat, peste vreo 10 ani, mama ar fi incasat banii in mom pensionarii ei, nu peste 45 ani cd s.ar pensiona el si banii nu vor mai valora. Si tot dupa acest d3ces, am scris undeva acasa , toate parolele aferente Eon, Digi,Vodafone,email, (pt ca acolo vin facturile), card-uri,etc. Am vazut.o pe prietena mea umbland bezmetica pt ca doar el efectua platile online( cred ca asa e la f multe familii).
Comentariu beton!30
Cred că tot ceea ce vi se întâmplă este binemeritat. De ce? E simplu. Si evident. Și are logica. Pentru că sunteți snobi, infantili și leneși. Ah, scuzați, voi sunteți moderni și High Tech și ” no time” și ” rush”.
Vouă nu v a spus nimeni că în momentul în care ți ai pus banii in banca, nu mai sunt ai tai? Nuuuu? Atunci băgați bine la cap. Ah, și continuați să faceți din bănci administratorii vieții voastre. Că așa e cool și e prea mare bătaia de cap să ți plătești facturile la ghișeu, cu cash. Și cumparaturile la fel.
Doua lucruri se plătesc negresit: domnia și prostia. Va încadrați la amândouă. Daca nu înțelegeți nimic din ce se întâmplă și din ce va urma, atunci, keep it like this. Când o să vă treziți, o să fie too late. Sigur, veți întreba de soluții. Întrebați i pe bunicii voștri. Va vor spune ei că ce i in mână nu i minciuna. Manuela, tata, manuela. Asta dacă nu vă e prea lene și vă dați refresh la creierele spălate cu beneficiile AI. In rest, lumea este așa cum a fost mereu, oriunde și oricând. Vă așteptați la o revoluție morala? Așteptați o. Hai, pa.
Ceva asemanator am patit si eu dupa ce a murit tata (mama fiind imputernicita pe cont): o doamna de la o agentie BRD ne-a zis frumos sa mergem la o alta agentie BRD si, fara sa pomenim deloc de moartea tatei, sa cerem banii. Asa am procedat si am primit banii.
Oricum, regulamentele bancilor sunt, de multe ori, complet cretine – ma refer, in special, la cel care nu permite mentionarea sumei din cont imputernicitilor. Si cred ca asa e la majoritatea bancilor, nu numai la CEC – dar la CEC angajatii au ramas fix cu mentalitatea de dinainte de ’89. La CEC si la Posta Romana.
Comentariu beton!21
Patit. Dar cu BT.
Moare tata, depunem documentele pt recuperat bani la casa de pensii.. ei ii pun in contul lui, ca acolo incasa pensia, nu in contul mamei – ca doar ea a avut cheltuielile cu inmormantarea, desi atasasem extrasul ei de cont. Noroc ca mama avea ambele carduri, a cheltuit banii de pe cardul tatei si apoi hai la banca sa il inchidem. Si acolo surpriza, ca nu se poate inchide, dar il blocheaza :)) pana la succesiune. Si ca nu trebuia sa acceseze banii din contul tatalui (desi erau cei primiti ca ajutor de inmormantare).
Noaptea mintii..
Comentariu beton!18
Man, e de nutella faza, si nu imi e strain sentimentul ala de zici ca oamenii aia sunt intorsi cu cheia si scopul lor e sa se faca seara ca sa doarma. Sistemul meu in situatii de genul asta e sa mergi mai sus. Ai dat de o euglena, o rogi amabil sa te puna in legatura cu un manager, director, etc. De cele mai multe ori, gasesti un om macar mai linistit, daca nu chiar mai inzestrat. Mno… Cam asa face subsemnatu’
Comentariu beton!17
Ceva de genul ăsta am pățit eu cu serviciul public creșe TM.
Niste fufe botoxate care nu știau să citească o adeverință, m-au plimbat ca pe prost cu copil mic după mine, zile întregi, până am făcut circ cu ele și brusc, s-a rezolvat. Dar tot și-au bătut curu’ de mine cum și cât au putut. Le-aș fi zburat in secunda 2 și pe astea, și pe ale tale de la CEC.
Mor de ciudă pe ăștia, parcă ei nu au niciodată nevoie de nimic… Și dacă se duc undeva și se poartă așa cu ei, tot ei turbo.
Fmm omenie….
Comentariu beton!16
Trist, trist și foarte trist..☹️
Încă nu am avut experiențe neplăcute (doar cu din ăștia de se bagă în față la rând la ghișeul de contracte cu companii de gaz, curent sau alte instituții) și sper să nu aflu prea curând cum e…
Imi pare tare rau ca ai trecut prin tarasenia asta intr-un moment oricum greu. Condoleante…
Eu am albit cu o alta banca… Din 2014 sunt in US. Inca am apartamentul pe care il aveam in tara, si creditul ipotecar aferent. Inainte sa plec din tara n-am vrut sa il achit ca voiam sa am cat mai multa lichiditate , cand m-am asezat si m-am linistit aici am aflat ca nu il pot achita in avans decat personal in agentie. Ma depaseste sa inteleg de ce dar sa trecem peste asta…
Deci aveam un credit ipotecar si anual asa, cand imi aduceam aminte, mai plateam 10-12 rate lunare in avans, sa-si ia ei banii din cont lunar. Aveam internet banking, era simplu. Creditul era la Banc Post, care la un moment dat a fost cumparata de BT. Moment la care si creditul meu s-a transferat la BT, carevasazica nu mai puteam plati online la Banc Post (logic..). Am incercat in fel si chip sa aflu nenorocirea aia de IBAN in care sa virez banii – am vorbit la telefon cu oameni din agentii , sucursala, centrala – nimic. Trebuie sa va prezentati personal in sucursala. Ca sa dau telefoanele astea ma si trezeam cu noaptea in cap din cauza diferentei de fus orar… La un moment dat au inceput sa ma sune ei pe mine – departamentul de colectie. Evident, la 2-3 dimineata ora mea. Toate conversatiile erau “va rugam sa achitati restanta” “cu mare placere, imi puteti spune contul in care sa platesc?” “Nu”. Noaptea mintii. Am ajuns cu apartamentul in prag de executare silita si astia nu si nu, nu va putem furniza contul IBAN … Intr-un final glorios am reusit sa dau peste o doamna care a avut bunavointa sa imi ofere o solutie, mi-a cerut o poala de acte scanate sa-mi verifice identitatea dar mi-a dat nenorocirea aia de IBAN… C-a inteles si ea ca n-am ce satana sa fac cu un IBAN cu sold 0 … si si ca o sa ii dau in judecata de or sa le sara fulgii daca imi executa silit casa in conditiile in care aveam un folder de emailuri prin care imi manifestam dorinta de a plati iar ei refuzau sa imi furnizeze contul si suma de plata… (ca sa fie treaba faina, mai si aveam de platit sub 10% din valoarea casei..).
Evident as fi putut trimite bani cuiva din tara sa-mi plateasca creditul – dar m-am incapatanat ca un catar ca nu mi s-a parut normal sa n-ai tu ca banca o solutie, in conditiile in care functionezi intr-o tara cu milioane de cetateni care locuiesc in afara granitelor si nu se pot prezenta uneori in agentia ta….
Comentariu beton!64
Din păcate, incepand din mai, am trecut si eu prin aceleași proceduri – notar, banci, ev populației si stiu ce vorbesti. Ce-i drept, de notificarile la banci s-a ocupat notarul, pentru ca a fost nevoie sa trimitem la mai multe, deci n-am avut bataie de cap. Din fericire, CEC nu a fost una din banci, din pacate Trezoreria a fost :(. Sa vezi acolo proceduri, regulamente, etc. Se pare ca tot ce are legatura cu statul e inca in secolul trecut. Cu toate bancile private s-a rezolvat relativ usor (cu procura pe care i-am făcut-o mamei), cu Trezoreria nu. Ei nu cred in procuri, notari. In fine, fun fact despre CEC..ne povestea notarul ca a avut un client care s-a dus cu certificatul de moștenitor sa ridice banii de la ei si..surpriza, s-a intors dupa doua ore cu certificatul corectat cu ROȘU! ca la școală, de catre doamna de la ghiseu. Clar, s-a lasat cu scuze de la directoarea de filiala..dar ideea ramane, tănticile de la CEC sunt intr-o lume paralela.
Comentariu beton!24
Am lucrat in banca 14 ani. Nu la CEC, dar asta e mai putin important. Ideea e in felul urmator: angajatii nu sunt instruiti corespunzator, sunt presati cu target, vanzari, raportari si alte chestii neesentiale, astfel incat cand vine vorba de situatii de genul celei descrise de tine, care nu presupune indeplinirea obiectivelor enuntate mai sus, prefera sa nu-si bata capul. Sa rezolve Sucursala „ca aia sunt multi”, sa rezolve altii, sa se rezolve de la sine, etc. In astfel de situatii este nevoie de accesarea partii din creier responsabile de empatie si „iubirea de aproape”, daca vrei, ceea ce un lucrator la un ghiseu este aproape incapabil sa faca in conditiile de mai sus. Am intalnit in cei 14 ani de banca multe situatii similare cu a ta. Oameni plimbati dintr-o parte a orasului in alta, din agentie in agentie , din agentie in sucursala samd. Toate aceste plimbari se datorau ignorantei, necunoasterii normelor, incompetentei si indiferentei. Din pacate, pana cand mediul bancar nu se va mai orienta doar pe profitabilitate si nu va investi in educarea personalului, in astfel de situatii nu vei ramane un caz izolat.
Imi pare rau ca a trebuit sa treci prin asta, dar din pacate acesta este in acest moment sistemul. Oameni in medie nepregatiti, lipsiti de empatie si orientati doar spre a da bine in clasamentele de vanzari si in ochii sefilor… 🙁
Comentariu beton!33
Partial de acord, cum spuneau si altii mai sus, la CEC, Posta Romana, Trezorerie, unele casierii de utilitati (apa, gaz, energie), pe langa lipsa de competenta – ca sa fiu elegant, este si multa lipsa de empatie. Probabil ramasite din mentalitatea de acum 30 de ani, desi probabil ca oamenii cu mentalitatea tipic comunista au cam plecat din sistem, dar au avut timp sa otraveasca atmosfera in jur.
Dar si altii, nu numai in mediul bancar, se ascund in spatele unor regulamente pe care nu le-au citit, asa ca una din putinele solutii e sa chemi un sef sa constate problema. Acum, depinde si ce sef gasesti :-), dar sunt sanse sa fie mai destupat si sa isi asume o decizie.
nu numai la cec bank. eu am cont la Bt si este totul ok cata vreme ma folosesc de sistemul electronic. daca chiar trebuie sa ajung intr-o filiala este dezastrul de pe lume de cele mai multe ori.
Mama a avut de luat niste bani drept despagubire pentru casa din Basarabia. Contul in care erau virati bani era la Cec Bank, 5 transe, cate una pe an. Functionara avea atata rautate si invidie in privire, vazand cum ne cad bani din cer (parerea ei), cum rar mi-a fost dat sa vad asa ceva in viata… Culmea ca la 4 plati din 5 am prins-o tot pe ea. Maximul tupeulului a fost sa ne intrebe daca mai avem bani de luat.
Comentariu beton!32
Știu cum e. Am făcut același lucru cu mama, tot în cinci tranșe anuale primiți banii. La ultima tranșă tipa a fost de o mârlănie!! A zis că banii doar ce intraseră de două săptămâni, ce ne grăbim să îi ridicăm. Efectiv unora ți-e lehamite să le răspunzi.
Comentariu beton!17
@Ilenutza, „mă grăbesc să îi scot, să nu cumva să facă pui la voi în bancă”
Bine c-ai putut sa le zici frumos și civilizat 😑
Eu tot la CEC, m-a enervat una de mai aveam puțin și nu rămâneam doar la sarcasm. Atitudinea superioara nu ma coafează și ripostez urâțel.
Unii sunt de rahat, ca nu pot fi altfel. Bleacț.
Logica acestor povesti este următoarea:
– angajatii din instituțiile statului (CEC fiind nerestructurat după privatizare, tot tutele alea sinistre au rămas acolo) sunt efectiv total incompetenți in procedurile specifice muncii lor. Nu au nici cea mică idee ce și cum trebuie sa facă. Nimeni nu le explica aceste lucruri la angajare, afla pe parcurs cite puțin, fura un pic de meserie de la colegi daca chiar trebuie sa facă niște chestii care nu sunt chiar intuitive, iar majoritatea chestiilor nu sunt intuitive, sunt făcute cu curul de niste analfabeți funcționali la fel de sinistri.
– furatul meseriei este cel mai periculos lucru posibil in aceste cloace. Periculos pentru cel ce știe ceva și este furat, că pierde avantajul de a fi singurul care știe ceva, ăla indispensabil de acolo, singurul. Periculos este și pentru cel ce fură, că dacă este prins furînd, este o dovadă a incompetenței.
– apoi, nefacînd ceva din incompetență sau pur și simplu răutate gratuită, nu există consecințe posibil nefaste. Nu ți-au dat informația, extrasul de cont. Nu exista nimic rău în asta pentru ele, doar pentru tine că mori încet de nervi. Dacă furnizarea extrasului incalca intra-adevar regulamentul, exista posibilitatea unor consecințe. Cine crezi că a inventat zicala: NUMAI CINE NU MUNCESTE NU GREȘEȘTE?
Deci, nefăcînd nimic nu le expune pe tutele alea la vreo greșeală.
– neservirea clienților este făcută din lene și din invidie și scirbă față de oameni în general și fata de oameni cu situație financiară ok in special. Este un skill găsirea unor motive pentru nefăcut nimic, motive foarte credibile, ca ăla cu regulamentul.
Ia un exemplu: ceri extrasul de cont, vede că ai acolo 20-30-50 mii lei, bani adunați cu trudă in vreun deceniu, ori din pensia părinților, ori din venitul tau de 4-5-10 ori media pe economie. „Oaaau, ce de bani are ăsta bă, nemernicul dracului, eu stau aici pe 3-4 mii și nici prima de concediu nu am, Sfinta Marie am făcut-o aici, la mare nu am mers, iar ăsta are bani. Dă-l dracu, mai bine că nu i-am dat extrasul, bogatul dreacu.” Acest monolog l-a auzit nevasta-mea de la o cunoștință a unei colege, intilnită in tramvai, care chiar asta i-a apus, că a trebui să facă un extras de cont unuia și a murit și înviat cînd a văzut citi bani avea ăla in cont.
Da, oamenii paralizează cînd aud sau vad citi bani poate avea un om ce nu vinde droguri, nu are vreo firmă, nu construiește blocuri, nu face vinzari de imobiliare, nu e implicat în politică.
Pentru că trebuie să fim săraci ca să fim considerați normali și serviți din milă și compasiune de angajații statului.
Am extras bani din bancomat acu citiva ani de la Apaca. Chitanța celui ce extrăsese anterior era acolo, cu disponibilul afișat în clar, scosese 100 lei. Avea 401 mii lei (ironie, 401k ca la americani) adică 100 mii $ disponibil. Probabil cont de firma, probabil vreun IT-ist ce ținea toți banii într-un singur cont. Anyways, in spatele meu au apărut doua doamne foarte parfumate cînd eu băgăm cardul in portofel și cu o mișcare subtilă am pus chitanța cu 401 mii lei în locul alei mele și am ieșit grăbit.
Am stat afara la doi metri de ușă, cu ochii în telefon și am așteptat să iasă doamnele respective. Așa cum mă așteptam, văzuseră chitanța aia cu 401 mii lei pe ea și erau surescitate extrem, au ieșit livide și comentând ce „fata, tu chiar crezi că aia sunt banii ăluia in pantaloni scurți?”. M-am întors către ele ca să mă vadă la față și au amuțit, s-au blocat. Au rămas cam vreo două-trei secunde, m-au măsurat din cap pina in picioare, eram într-adevar in blugi scurți și tricou, au zimbit stinjenite analizând dacă le auzisem. Am avut un impuls să fac o aroganță maximă, să-mi bat pwla de ele ca de bostan, dar nu-mi stă în fire așa ceva. Vroiam să le zic așa la mișto:
– ce face fetili? Facem și noi o Sinaia, ceva weekendul asta? Hai că am chef de cheltuială cu niste doamne frumoase dispuse la distracție, dar doar cu prezervativ …
După alea doua-trei secunde au plecat rapid, probabil amîndurora le dăduse cu buffer overflow la ideea că un pulifric in blugi scurți, chiar daca are bani, nu merită atenție.
Că ele erau doamne, ce pwla lor!
Comentariu beton!37
Este trist ceea ce ti s-a intamplat dar la fel de adevarat este ca exista oameni care vor sa ajute – ca asa simt ei, ca asa le spune fisa postului… nu conteaza atâta timp cât ajuta. Nu sunt cu Doamne, Doamne dar sunt intr-un anumit fel cu Buddha care spunea:
„If we fail to look after others when they need help, who will look after us?”
Vacanta placuta plina de soare, zâmbete, liniste si pace! 🤗
@scoby57 zi mă cum se poate că Buddha (Siddartha Gautama) care eventual scrisese în sanscrită (dacă a scris) știa engleza dar nu știa și româna 🤣
Hei, in primul rand condoleante pentru pierderea suferita si imi pare tare rau ca ai trecut prin toata tarasenia asta cu angajatele bancii.
Eu nu vreau sa le iau apararea, nici nu as avea cum la cata lipsa de empatie au avut fata de tine, dar lucrez in sistem si nu au spus doar minciuni. Exact cum ai precizat si tu, procedurile se interpreteaza in spiritul lor. Recunosc, am fost pusa de multe ori in situatia in care sa aflu ca a mai decedat un client si sa vina copiii sa ne instiinteze, E dureros!
Dar altceva vreau sa povestesc ca sa intelegi ca nu toti oamenii sunt de buna credinta asa ca tine.
Acum vreo 4-5 ani a decedat un client, imputernicitul nu a anuntat banca si a retras banii in ziua decesului. Bun, imputernicitul avea un frate care dupa 4-5 ani aflase ca tatal lor avea in banca niste bani si nu vrea sa il intrebe pe cel ce a retras banii din cont despre suma asa ca merge la banca, face reclamatie si cumva, intreba retoric cum retragea imputernicitul banii in ziua in care murise titularul fara ajutorul functionarilor bancari? Voalat, acuza oamenii din banca de complicitate cu fratele dansului, chestiune scrisa in reclamatia trimisa in centrala bancii. Lucru total neadevarat.
Vezi, sunt tot felul de situatii pe care nu le cunoastem. Si sa stii ca fiind angajat in front-office, orice decizie pe care o iei, ti-o asumi si raspunzi pentru ea si daca gresesti nu iti ia nimeni apararea. Banca te lasa singur, asta sa o stii de la mine.
Inca o data spun, nu scuz comportamentul angajatelor, dar poate le e teama de consecinte si fac strict ce zice procedura.
Imbratisari!
Comentariu beton!37
Eu am avut impresia ca unii angajati nu intelegeau procedurile pe care trebuiau sa le urmeze (ori erau constienti de contradictii in aceste proceduri) dar nici nu-si bateau capul sa clarifice intern, asta pentru a le oferi clientilor servicii de calitate. Era mai simplu sa spuna nu se poate. Si totusi ma intreb: pentru angajati nu este frustrant ca la sfirstul zilei de lucru sa mearga acasa gindindu-se ca nu au ajutat pe nimeni sa-si rezolve problemele? Clientii nu merg la banca respectiva din cauza angajatilor, insa angajatii sint acolo pentru clienti. Fara clienti …
Acum mulți ani s-a întâmplat să am nevoie sa schimb 100 de euro, doar că nu aveam cartea de identitate la mine, ci pașaportul. Și am intrat într-o filială, nici nu mai știu dacă BRD sau ING…Ideea e că au refuzat sa îmi schimbe banii pe motiv că pașaportul e document de călătorie, nu de identitate…Deși e document cu poza, cu toate datele personale…Mă rog…am intrat în primul schimb valutar de la parterul unui bloc unde n-am avut nici o problemă sa schimb banii…
Comentariu beton!16
Asta e deja prostie crasa, pasaportul e document de identitate oriunde pe planeta (ING nu mai are operatiuni cu numerar in oficii de vreo 10 ani, poate era alta banca)
Văd ca astăzi sunt avocatul diavolului :))). Tot acum 10 ani :))))), regulamentul ne stipula clar : identificarea clientului cetățean rezident roman se face doar cu Carte de identitate. Nu aveam voie sa facem operațiuni fără carte de identitate sau cu alt act. Atunci când inițiam tranzacția aveam câmp obligatoriu unde introduceam datele ( seria si numărul de buletin)…nu aveam câmpuri pentru serie de pasaport si efectiv nu puteam sa duc operațiunea mai departe. Comunicam tot timpul problema asta mai departe, ca sunt clienți care vor sa facă operatiuni bancare cu alt act…răspunsul era ca asta este legea in România. Noi cei din front office ne încasăm înjurăturile, reclamațiile, mențiunile referitoare la nivelul nostru de inteligenta ca nu vrem sa înțelegem ceva atât de simplu :).
Comentariu beton!26
Dap, asta cică așa e, ca nu scrie adresa in el. Deci pasaportul meu german e mai şmecher, ca scrie si adresa in el.
Pai la ce bun da România pasapoarte care valoreaza jumătate din nimic, nu știu.
Si de când cu cel german nici nu m-am mai agitat sa il actualizez, ca dai bani degeaba Ah, va mai spun ca „Garcea” nici măcar numele din certificatul de nastere nu l-a transcris in buletinul si pasaport corect? Au uitat o liniuta de unire care face din cele 2 prenume ale mele 1 singur. Si e important rău. Vai si ce plăcere am avut sa schimb cardurile bancare când a văzut banca mea noul buletin 🤦🏻♀️
Frustrant este că cei mai mulți dintre pățiți se gândesc că nu vor rezolva nimic dacă reclamă o problemă (procedurală sau de comportament/atitudine) și o lasă așa. Nu ai idee cât dispreț citesc pe fața persoanelor din jurul meu când le mai povestesc câte un episod în care mai reclam câte o atitudine sau câte o mizerabilă situație de genul celor expuse în articol. Și nu înțeleg că dacă stăm în pasivitate, data viitoare ne vom lovi fix de același lucru care ne-a supărat.
Felicitări că te-ai întors – poate după ce ai plecat, au dat un telefon să întrebe cum era de fapt (că de căutat în Sfântul Regulament mi-e greu să cred ca și-au făcut timp) iar pe următorul îl vor ajuta!
Comentariu beton!18
Îmi pare rău că a trebuit să treci prin aşa ceva. Aş zice că este incredibil, dar realitatea dovedeşte întotdeauna contrariul. De bun simț şi empatie ce mai pot spune? Decât că sunt văzute ca o slăbiciune.
Bunică-mea nu avea cont în bancă şi astfel nu am avut şi asta pe cap la succesiune. Maică-mea a obținut dreptul de proprietate destul de uşor, spre bucuria celor de impozite.
În altă ordine de idei înțeleg în mare parte cum te simțeai în apartamentul gol. Eu fiind cea care petrecea cel mai mult timp cu bunica ştiam mai bine pe unde sunt diferitele acte şi tot eu a trebuit să le caut. Cu mulți ani înainte îmi spusese că şi-a comandat piatră de mormânt, pe care trebuia trecută doar data decesului şi care stătea ascunsă într-un anumit loc din dormitor. După eveniment mi-am adus aminte de chestia asta, dar nici nu mai ştiam dacă e informație reală sau doar un vis. Era reală, am găsit piatra în locul indicat şi m-a lovit o tristețe de abia puteam bâigui informația maică-mii printre lacrimi. Parcă doar acum realizam adevărul în toată duritatea lui.
Despre locuitul acolo simt la fel ca tine. Deşi pe viitor aş vrea să mă întorc în oraş (Braşov), nu aş putea trăi în acel apartament, amintirile sunt prea puternice şi reprezintă un capitol din viața mea care s-a închis definitiv..
Despre bănci şi angajații lor care interpretează regulamentele după ureche nu îmi vine în minte nicio întâmplare pe moment. Pot doar să vă trimit un gând bun celor care ați trecut prin mizerii asemănătoare, mai ales în contexte atât de triste.
Când a murit soțul meu, după ce m-am adunat puțin, am mers la bănci să-i închid conturile.
La ING, a fost totul în regulă, doamnele foarte amabile, am rezolvat imediat. Mai avea un cont la Banca Transilvania , aici m-am amuzat puțin. Înainte de a intra în bancă, am mers la bancomat și am golit contul, nu știam de treaba cu succesiunea, dar m-am gândit că cine știe ce taxe mai inventează și de ce să risc?
Ajunsă la ghișeu, o doamnă aparent drăguță, până când verificând contul a observat că tocmai ce retrăsesem bani de pe el. -Văd că ați retras bani de pe el, acum 15 minute, zice dumneaei. -Firește, îi răspund, vă imaginați câte cheltuieli am avut. -Știți, trebuia făcută succesiunea, nu e în regulă, dar acum asta e! Cunoșteați pinul? -Bineînțeles, doamnă, doar am fost soția lui, pufnindu-mă râsul.
Deci, puteam fi și eu în situația dumneavoastră, lejer, domnul Vasilescu, dacă nu îmi dădea prin minte să golesc amărâtul ăla de cont înainte de a întra în bancă. 🤦♀️
Comentariu beton!34
Da, e naivitate sa crezi ca omul ala e pus acolo sa te ajute. In primul rand este angajatul bancii si trebuie sa-i respecte procedurile interne, regulamentele + legile etc. Cretine sau nu el nu are autoritatea necesara sa treaca peste ele chiar daca poate ar vrea s-o faca. Daca vorbesti cu un sef e posibil sa rezolvi ceva tocmai ca in mom in care iese scandal se mai trec cu vederea unele chestii sau se incalca propriu zis regula de baza. Acum tu chiar crezi ca omul ala are chef sa-si riste jobul ca sa te ajute pe tn? Pb cea mai mare sunt tocmai procedurile care nu se pupa cu realitatea sau sunt prost gandite. Si da uneori cand dai de situatii din astea absurde treb sa fii inventiv si sa-ti gasesti propriile solutii, mai mult sau mai putin ortodoxe. Exista si posibilitatea ca angajatele alea sa nu fi cunoscut unele reguli in mod corect dar tind sa cred ca ai avut noroc si sa dai de pers dispuse sa fie flexibile si sa incalce un pic regulile de mila chiar daca o fac pe riscul lor. Btw nu scrie nicaieri ca un regulament se interpreteaza in spiritul lui, nu in litera lui. Lucrez in customer support si ma lovesc zilnic de clienti care nu sunt de acord cu procedurile firmei si care ca si tine au impresia ca treb sa le ofer eu o solutie. Ghici ce uneori nu exista sau solutia nu tine de noi si treb clientul sa o gaseasca. Uneori treb sa-mi pun eu mintea la contributie pt client si sa ii ofer solutii alternative pt ca el nu vrea sai nu poate sa o faca (din nou nu e treaba mea sa fac asta, pozitia firmei este doar sa ii explici frumusel ca nu se poate si-ti pare rau). Tot eu am de pierdut pe mai multe planuri pt ca imi ia mai mult sa tratez clientul respectiv.si am un timp limitat pt fiecare client daca vreau si eu sa-mi iau prima, plus ca majoritatea nici macar nu sunt in stare sa iti multumeasca pt efort si disponibilitatea de a ajuta, iti inchid in nas in mom in care le-ai oferit solutia ba eventual iti mai dau si o nota proasta pt ca nu au obtinut exact ce au vrut, desi tu ai facut tot ce era omeneste posibil sa ii ajuti (atat cat poti din pozitia ta evident), ba pe alocuri ai mai si spus mai mult decat aveai voie sa o faci ca sa ii oferi o solutie inovatoare dar care nu e musai in interesul angajatorului tau si pt care poti sa ai de suferit daca se afla ca nah toate discutiile sunt monitorizate random. Deci da sa vezi cum iti dispare si ultima bruma de empatie in timp. Daca mai vine ala si cu tupeu sau cu atitudine de entitled la tn…tu esti doar un angajat de obicei platit destul de prost si care in 80% din cazuri are de-a face numai cu a) prosti b) increzuti si prosti care le stiu pe toate si vin sa-ti dea lectii la propriul job c) grabiti care vreau o solutie de ieri dar nu au timp sa-ti rasp la intrebari si sa coopereze ca sa se solutioneze mai rpd. Multa lume habar nu are cum este sa lucrezi in relatii cu clientii. Nu e de stat mai mult de cativa ani, te termina psihic in timp. Sa stii ca lucrand de vreo 6 ani in joburi in care am avut contact direct cu clientii sunt foarte intelegatoare cu oamenii care lucreaza in posturi de genul si foarte rar ma mai enervez pe chestii din astea cum ai expus in articol. Majoritatea nu sunt vina lor. Doar atitudinea gretoasa ma mai enereaza cand eu iti vb frumos, dar asta e mai rar intalnita.
Se dezbate încă. Ce zici?18
Dar știi că tot ce-ai scris tu aic este anulat de faptul că eu am plecat de la sucursală cu extrasul de cont în mână, da? Și de faptul că femeile de la agenția din Nord mi-au dat doar informații false. Și de faptul că nu-și risca nici dracu’ jobul ca să mă ajute pe mine, așa cum a făcut doamna de la sucursală. Și mai știi că la atitudinea de genul ăsta contribuie TOȚI cei care gândesc ca tine. Am lucrat 14 ani în customer suport. 14 fucking ani am lucrat zi de zi cu clienți, deci nu veni aici să vinzi castraveți grădinarului.
@Adelina: lucrez de 18 ani in Customer Support. Nu e treaba clientului sa stie procedurile tale interne, e fix treaba ta sa le stii si sa le folosesti in interesul companiei si pentru a ajuta clientul ala. Daca nu intelegi asta, e o piata libera si sper sincer ca lucrezi in orice alt domeniu, mai putin cel in care ar trebui sa faci ce scrie in titlul jobului – Customer SUPPORT
Comentariu beton!25
@Andreea, ca de obicei în țara asta, victima e de vină. În rest, proceduri, regulamente, suntem acoperiți. Pe mine m-a spart cu asta: „btw nu scrie nicaieri ca un regulament se interpreteaza in spiritul lui, nu in litera lui”. N-aș vrea să am vreodată de-a face, din postura de client, cu doamna @Adelina T. Serios, chiar n-aș vrea.
Sa respiram adanc, ca suntem in vacanta…lipsa de empatie si salariile mici in joburi customer service nu ar trebui puse in aceeasi fraza niciodata. Dar asta e deja alta discutie, presimt ca mai gasim ocazii sa o exploram
Sa ne spui unde lucrezi ca sa stim sa te evitam!
Lucrez de 10 in Customer Service intr-un domeniu extrem de competitiv si cu reguli ca in jungla 🙃 si nu cred ca am trait o situatie in care clientului sa nu i se ofere o solutie chiar daca poate nu a fost 100% cea ideala. Cand habar nu ai de reguli, de cata putere de decizie ai sau nu ai, de existenta sau nu a solutiei, escaladezi situatia, pui mana pe telefon, apesi 2 butoane si suni pe unul mai rasarit din firma nu dai din umeri sau invoci cai verzi pe pereti.
Cei de la CEC Bank sunt cu adevărat speciali. Într-o zi am vrut să cumpăr Euro (o sumă mică, sub 200 dacă nu mă înșel) și m-am dus la agenția CEC Bank, care era lângă birou. Doamna de acolo se uită senin la mine și îmi spune că NU AU. În naivitatea mea am încercat din nou peste câteva zile și am primit același răspuns.
Totul s-a întâmplat acum un an, nu la începutul acestui an când lumea cumpăra în disperare Euro și poate era justificat să existe o lipsă temporară.
Dap, patit, in 2001 a murit tata subit, ne-am dus, mama si cu mine, in doliu si am facut prostia sa le spunem ca a murit la BCR, mama fiind imputernicita. Noroc ca mai erau bani cash in casa, am avut de inmormantare, ca pe aia din banca nu i-am putut scoate decat dupa succesiune. Mai rau era ca tata era el imputernicit pe toti banii bunicilor, din ambele familii, si au trebuit sa se duca bunicii in persoana la banci sa-si treaca ceilalti copii ca imputerniciti.
Una dintre micile mele plăceri în viață e să plătesc taxe la CEC. Am cont și pe ghișeul.ro, dar parcă nu e același lucru. Ei, și mă duc eu intr-o însorită zi pandemică de aprilie-mai 2020 să-mi rezolv diverse treburi pe la bănci, pe jos. Ajung la ING, acolo geamuri full transparente, afară instrucțiuni clare referitoare la protecția anti-covid și un mesaj drăguț, cu smiley faces și ceva de genul „suntem aici, fă-ne din mână și vom veni să te invităm cât de repede.” Toate bune și frumoase la ING, continui spre CEC. Acolo geamuri opace și un mesaj care zicea că doar trei clienți au voie simultan în incintă. Și cum știu eu câte persoane sunt, dacă nu văd înăuntru? Nu contează, noroc că tocmai iată, iese cineva. Pare client, deci pot să intru liniștit, îmi zice logica. Da’ cred c-am pășit cu stângul sau ceva, că nici nu intru bine și aud o voce de femeie urlând. „Doar trei persoane!!!Ieșiți afară!”. Era una dintre angajate. În bancă, 3 clienți deja. Pppăi cum așa? A fost frumos, eu îi explicam ăleia calm perspectiva mea, aia continua să urle, a venit și directoarea, i-am explicat și ei ce și cum, plus că e de rahat atitudinea angajatei. A ridicat vocea și directoarea, că na, probabil așa o fi la regulament sau ceva. O clientă n-a mai rezistat și a răbufnit către mine „doamnă, da’ ieșiți afară, ce tot atâta scandal?”. Am ieșit în final, am reintrat apoi, m-am dus la ghișeul unde aveam treabă, acolo o altă angajată, foarte politicoasă și serviabilă. A durat destul de mult că și sistemul lor cam lentuț, și eu cu mai mai multe cnp-uri pentru care făceam plăți. Și aud la un moment dat niște scandal în spate. Mă rog, niște buze care pufneau prin mască, un vârf de picior care lovea ritmic în podea, niște brațe care se încrucișau la piept cu zgomot. Mă întorc, era clienta de mai devreme. Aproape că mi-a fost milă de ea.
Comentariu beton!32
Am râs un pic. Mulțumesc.
Cu plăcere. Da’ dacă mi se permite o sesizare amiabilă, e prânzișorul aproape și articolele cu bucata de rai și/sau soluția la răul de mașină încă n-au venit. Nu e de pus bilă neagră la poarta raiului sau ceva, numa’ zic. 😛
Comentariu beton!16
Mâine vine ăla cu soluția la răul de mașină.
CEC Sos Pantelimon, trebuia sa pun niste bani cuiva in cont la robotarta aia a lor. Geamuri si opace si clare, trag de usa lula, trag iar lula, zic mai trag o data, iar lula.
Oamenii dinauntru se uitau la mine ca la planete, eu ma apuc sa tuf 2 pumni in usa poate aude cineva pentru ca usa era aparent blocata si sa aflu ca de fapt era incuiata. Iese una cu o falca in cer si una in pamant ca e nr maxim de clienti inauntru, Ooook femeie tampa dar din 6 bovine angajate aici care se uita pe geam la mine cum incerc sa deschid o usa pe care voi ati incuiat-o si stiti asta nu putea una sa vina sa descuie usa si sa imi zica sa astept?
In Romania nimic nu ramane nepedepsit.
Am avut o experienta asemanatoare de curand. Sufar de anxietate, insomnie si atacuri de panica de foarte multi ani, am incercat multe medicamente, multi psihiatri si terapeuti.
Fiecare medicament nou incercat cere curaj. Prin toate am trecut cu efecte secundare urate, si trebuie continuat 2-3 saptamani, timp in care esri la mila efectelor secundare. Abia apoi se afla daca e medicamentul potrivit pentru tine sau nu.
Ei bine, tocmai ma pregateam sa ies dintr-un tratament cu un medicament care nu fusese ok. Il luasem pentru insomnie si anxietate, si nu reuseam sa dorm decat 3 ore pe noapte. Pentru anxietate, efect zero.
Imi facusem curaj sa trec iar peste saptamanile negre care inseamna withdrawal si sa ma lupt cu noile efectele secundare ale unui tratament nou.
Aveam programarea facuta de 2 luni la un medic respectat de la Medlife. Numai asa au putut sa imi faca programare, si reusisem cumva cu chiu cu vai sa trag de medicamentul anterior, sa am pana in saptamana cu consultatia (e si mai horror sa renunti la pastile subit, fara un inlocuitor). Am luat uneori doar jumatate, am facut eu cum am facut, dar am rasuflat de usurare cand am numarat medicamentele ai am vazut ca imi raman pana la programare.
Vine ziua cu programarea, ma trezesc cu febra. Vorbesc cu ai mei, cu care fusesem o saptamana in vacanta, au febra mare de 3 zile, tuse, stare foarte proasta. Ma gandesc ca nu-i de bine, si cazurile de Covid erau in crestere, dar ce naiba, niste oameni de la „Centrul de EXCELENTA in Psihiatrie” trebuie sa fie intelegatori.
Ii sun, le explic situatia, le spun ca nu mai am medicamente decat pentru vreo 4 zile, ii rog sa facem consultatia online.
Raspuns: Domnul doctor face online numai in cazuri exceptionale. Vorbesc cu dansul si va sun inapoi.
In gandul meu, abia dorm, am avut 3 atacuri de panica numai ieri, sunt si cu febra si abia ma tin pe picioare, e urgenta cu pastilele, nu am cum sa nu fiu caz exceptional. Ma pun pe asteptat. Suna iar telefonul.
Mandra de la receptie: Ne pare rau, regulamentul spune ca prima consultatie trebuie sa fie in clinica. Domnul doctor mai are peste o luna liber.
Eu: Si ce fac intr-o luna fara tratament?
Ea: Nu stiu ce sa va zic.
Eu: Atunci vin direct, nu pot sa ramam asa.
Ea: Nu va putem primi cu febra.
Eu: Vad ca nu ma puteti primi nicium, si totusi eu ce fac acum?
Ea: Asa zice regulamentul.
Eu: Deci daca nu ma gandeam sa fiu om decent si nu va spuneam nimic de febra, azi imi rezolvam problema?
Ea: Pai…ce sa va zic.
Sa va mai spun ce a urmat? Am inceput sa tremur cum am inchis telefonul. A urmat un nou atac de panica, de data asta a tinut ore bune, apoi dupa ce am terminat medicamentele, 2 saptamani groaznice din care inca incerc sa imi revin, cu greata zilnic, insomnie crunta, stare de tremur, ameteala, palpitatii.
Nu mai imi trebuie nici medicamente, nici centre de Excelenta, nici Romania.
Comentariu beton!28
Bună ziua. Îmi pare rău că treceți prin asta. Din păcate de multe ori la pomul lăudat situația este altfel decât pare. Ştiu ce înseamnă depresia şi anxietatea ca pacient, dar sunt şi medic (nu psihiatru). Dacă nu ați rezolvat situația până acum, putem lua legătura prin intermediul lui Mihai şi o să încerc să vă ajut să găsim o soluție (pot vorbi cu colegi psihiatri care acordă consultații online sau să mă interesez de colegi care au cabinete mai mici în oraşul dvs şi vă pot primi mai repede).
Comentariu beton!30
Acum multi ani cumparam primul apartament si aveam toti banii de apartament/renovare/mobila intr-un cont la Raiffeisen. Nu mai tin minte de ce dar nu imi mergea online bankingul, asa ca m-am dus in sucursala. Pentru ca ma mutam (doh, apartament nou) trebuia sa schimb adresa de buletin. Asa ca aveam cu mine o hartie de la politie (ca imi retinusera buletinul ca sa imi faca altul), copie dupa buletinul vechi, copie dupa pasaport (just in case) si carnetul de sofer.
In mintea mea, cu 2 copii, un act original (toate cu poza cu mecla mea) si o hartie emisa de politie puteam sa transfer niste bani, sub 1000 EUR, la barbati-miu in cont.
Si a inceput distractia: Nu pot accepta decat acte de identitate originale. Nu pot face asta decat in sucursala unde am deschis contul (cont deschis cu 15 ani inainte cand eram eleva, pentru bursa de liceu, la vreo 150km distanta). Nu imi pot explica nici macar de ce nu imi merge whatever nu imi mergea la online banking.
M-a pocnit un moment de inspiratie si am intrebat daca pot face cu pasaportul in original si au zis ca da.
Eh si dupa 2h de banca/mers acasa/cautat pasaport intr-un apartament care era complet impachetat (am mentionat ca renovam?)/intors la banca am suras ca o floricica si am zis: uite pasaportul, transfera toti banii si inchide contul.
S-a uitat in sictir pe cont si pe activitatea de pe el. Si atunci sa vezi agitatie, dar vai stati sa chemam pe doamna directoare de filiala, dar stati sa discutam. Pana mea, acum 2h unde era doamna directoare de filiala sa inteleaga ca tot eu sunt, chiar si cu putina incurcatura la acte?
In loc sa faca un transfer de 1000 EUR am facut unul de 50.000 si am inchis contul definitiv si irevocabil ca eu la idioti nu ma intorc.
Comentariu beton!63
M-ai uns pe suflet, jur. Ahahahahahahahaaaaa, m-ai uns pe sufleeeeeet. Mulțumesc.
@M: that’s the spirit!
Excelent!!!! 👏👏👏👏👏
Fix asa am făcut și eu cu o bancă de pe la mi e de aici din Nemția, atâta m-au fredonat la cap cu telefoane (ca îmi taie descoperirea de cont – nefolosita dealtfel-, mda, mersi, dacă nu va puteți abține, taiati-o, ca de ce nu vin în filiala sa ma sfătuiască ei ce și cum cu asigurări de pensie etc, lasa ca am suficiente), ca am inchis creditul de nevoi personale cu 1 an inainte de scadenta, dus cu cash sa nu aibă scuze și închis tot, în 10 minute eram afara și fără cont. Hai pa!
Acum cativa ani mi-a zis maica-mea din senin: „noteaza pinul asta, e de la cardul BRD, sa il ai in caz de ceva”.
Tot ca tine n-am vrut sa ma gandesc la asa ceva, la ce-mi trebuie mie informatia asta? Plus ca daca e sa se intample ceva, lasa ca se face succesiune.
Acum ca citesc si postarea, si comentariile, imi dau seama ca e o idee foarte buna, mai ales daca ai nevoie de bani fix in momentul ala.
I-am spus fiică-mii tot, cu lux de amănunte, are copii de la toate documentele de la proprietăți (nu că aș avea mare lucru), cu pin-uri de la carduri, știe pe unde mai cotizez, să știe unde să meargă când o fi. La o adică, banca sau statul nu cred că s-ar grăbi să caute moștenitorii, așa cum face când e vorba de recuperat datorii ale defunctului.
Citind textul mă gândeam dacă v-ați întors la „fetele din nord” să le spuneți
că se putea rezolva si acolo, dar spre final am observat că, da, ați fost. Eu nu am liniște, nu pot să dorm, dacă nu fac asta.
Eu am avut o problemă cu o asigurare de viață în urmă cu vreo 10-12 ani pe care am rezolvat-o în aceeași sucursală BCR, în zile diferite cu alt angajat, după care am mers și i-am spus celuilalt că s-a rezolvat. Altfel nu aveam liniște
P.S. Plimbarea de pe Kiseleff ați facut-o involuntar în Vâlcea, așa că a fost și ceva bun în asta:)))
Comentariu beton!14
Da, nici io n-aș fi avut liniște.
„Dar ce ne facem cu restul? Ce ne facem cu ăia care ar fi procedat exact ca angajatele agenției Nord a CEC Bank Râmnicu Vâlcea?”
II faci de rusine pe blog.
Acum vreo 15 ani si mai bine, prietena mea de atunci (in prezent a facut upgrade la nivelul de sotie) a vrut sa isi mute niste euro de la o sucursala BRD la alta sucursala BRD pt ca ne mutasem cu domiciliul si era mai comod sa ai cont la o sucursala aproape (pe vremea aia nu exista online banking).
Eu la serviciu, ma suna aproape plangand ca nu vor sa ii faca transferul (deschisese deja cont in cealalta parte) pentru ca trebuie aprobarea directorului de sucursala si acela nu era prezent. I-am spus: mai intai te calmezi, apoi te duci inapoi si le spui frumos ca daca nu iti fac transferul electronic intre 2 conturi la aceeasi banca, cand pleci de acolo le faci reclamatie la BNR, OPC si PRO TV :).
Au descoperit ca adjunctul directorului, care era prezent, avea si dreptul sa autorizeze acel transfer.
Comentariu beton!27
QED
Boss, doamne feri să ajungi în situații din astea. Dacă te consolează, poate fi și mai rău.. să vezi cum e fără împuternicire pe cont. Pe scurt, a trebuit să aștept 6 luni până s-a terminat procesul de curatelă. Doamna mama nu a murit, e doar cu mintea plecată în vacanța (definitiv, din păcate), motiv pentru care nu își mai poate administra singură bunurile (bine, in general nu își mai poat administra nici măcar o aspirină, dar asta e altă poveste). La bancă nu am cerut extras de cont (din start știam că nu voi primi) ci doar amaratul de IBAN ca să îl comunic la casa de pensii și DGASPC. Adică, ca să primească bani, cum ar veni. Cu chiu cu vai am găsit la o agenție o doamnă (nu, nu era managerul agenției) care mi-a zis „nu va pot da niciun fel de document, dar,.pentru că înțeleg situația, va pot dicta IBAN, așa că atenție mare sa nu greșiți”.
Comentariu beton!27
Off-topic, dar discutia de aici m-a facut sa ma gandesc la acest episod. La posta, la mine in cartier. Astept la ghiseu, in fata mea un client care, printre altele, vrea sa trimita o scrisoare in Franta. Ii da plicul angajatului de la ghiseu, care observa ca timbrul lipit pe plic era francez. I se explica ca timbrul nu este bun si ca ii trebuie un timbru belgian. Clientul nu intelege de ce, el vrea sa trimita scrisoarea in Franta, deci i se pare normal sa foloseasca un timbru francez. Angajatul ii explica, clientul nu prea intelege, ping-pong care dureaza ceva minute. In cele din urma, clientul cumpara timbrul corect. Angajatul postei a ramas calm, politicos si respectuos tot timpul. As fi curioasa ce s-ar fi intamplat la un oficiu al Postei Romane, daca un client s-ar fi prezentat cu un plic de trimis in Franta pe care sa fie lipit un timbru francez.
Ar fi ieșit plângând nenea ala, de nervi, de draci…
In prima zi, când ți-au spus că dacă nu anunțai ca titularul a decedat puteai scoate banii, trebuia sa te duci la altă agenție și să-i scoți 🤣🤣tot așa, in spiritul regulamentului. Nfine, scârbă totală…
Triste experiente din pacate.
Daca cineva a citit ce implica recuperarea banilor din pilonul 2 e oarecum similar. In caz de deces mostenitorii au 12 luni sa obtina pe cale legala banii, daca nu reusesc banii se duc in fond si se redistribuie contributorilor…
Pe plan personal eu de cate ori am de plecat undeva cu masina sau avionul, ii reamintesc doamnei de un card si un pin unde are access la bani. Cat sa reziste cateva luni daca e nevoie pana transeaza toate problemele in caz ca nu mai deschid ochiii.
Mi se pare cea mai la indemana metoda. Sau las un card de al meu sau unul emis pe numele ei.
Pt parinti nu m-am preocupat. Sau ca sa am eu access la conturile altcuiva din familie. Sper sa nu ajung sa traiesc asa ceva.
Comentariu beton!14
acum ceva ani, intr.o sucursala Brd(si de astia sa fugiti cat va tin picioarele), am vrut sa achit intr.o zi de sambata, un avans pt o cazare, si doar Brd avea sucursale deschise sambata, iar hotelul u de nergeam avea cont deschis la BRD. O acritura tanara mi.a explicat ca bu pot face ata decat cei care au cont in banca lor, adica desi e hotel, eu nu pot depune bani in contul lor. Cu dintii stransi, am pus.o sa imi deschida cont, am facut plata si cu un zambet sadic, am pus.o pe duduia in cauza sa imi inchida contul. ATUNCI. Nu vreti sa stiti cat de mare era randul in spatele meu ( pe atunci lumea isi achita facturilein banca, cash.)
O alta patanie, .m.a rugat cineva aa achit cca 200 lei in contul fratelui decedat, banii erau comisioane lunare, si banca trimisese hartie acasa. Evident ca ,,aaa, nu, nu se piate, trebuie sa vina…” Si s.au oprit ca si.au dat seama ca sunt caraghioase. Le.am intrebat daca sunt sigure ca nu vor sa ii 8ncaseze. Nu au vrut, asa ca le.am anuntat unde e parcela unde era titularul inmormantat, sa ii trimta hartia cu proprirea.
Comentariu beton!22
Acelasi lucru si la BT. Intra mama, spune ca tata nu mai e, si ca vrea sa scoata bani din contul pe care avea imputernicire. Evident ca nu s-a putut. Am fost inspirata si am scos pensia de pe card imediat dupa (alta banca). Facem succesiunea si merg cu certificatul de mostenitor la banca sa transfer banii mosteniti din contul lui tata in contul meu. A trebuit sa dea tata o declaratie !!! ca este de acord cu transferul. Tata fiind mort, eu acolo ca sa transfer banii mosteniti, da? Am intrebat cum ar putea tata sa dea si sa semneze o declaratie cand el este mort de cateva luni??? A ridicat din umeri si a zis ca asa este regulamentul…
Comentariu beton!17
Îmi pare rău, Mihai, chiar neplăcut moment în asemenea situații.
Desigur, CEC nu e singura bancă la care se pot întâmpla chestii de genul, o neplăcere am pățit și eu cu un cont al surorii mele la BRD. Ea a decedat, neașteptat și dureros, deci am inițiat demersurile pentru închiderea contului – nu mai erau fonduri în el. Toate bune și în regulă, am plătit taxe, comisioane, am depus cereri, am făcut ce trebuia făcut, contul s-a închis regulamentar. Numai că la aprox. o lună de la deces și de la închiderea contului mă sună o fătucă pe mine (deci nu pe numărul surorii care nu mai era) că s-a eliberat noul card aferent contului. Mi-a revenit golul din stomac (cred că știți acel gol de durere), dar a trecut rapid la cap. Nu, nu s-a golit capul :D, golul s-a transformat într-o furtună de nervi. I-am zis fătucii că mi se pare că își bat joc de mine, că e ilogic, cum adică noul card, om decedat, cont închis și noul card??? Pentru cine, pentru mort? Sunt un om calm de obicei și încerc să înțeleg omul din fața mea – în speță din urechea mea (știu, la ce bun uneori), dar asta a întrecut orice rațiune, bun simț, empatie și alte asemenea virtuți. După niște explicații și nervi vărsați pe fătucă până am reușit să mă calmez s-a închis într-un final cardul/contul, însă tot a trebuit să verific după ceva vreme (conform instrucțiunilor de la tel.), să mă asigur că s-a închis…
Comentariu beton!15
Eu tot am zis că ar trebui să mă respecializez, că îmi fură pita de la gură tot poporul ăsta.
Am văzut, mai sus, că zicea cineva că functionarul bancar poate fi acuzat de complicitate dacă eliberează banii împuternicitului pe cont și se dovedește că ăla nu e unicul moștenitor.
Nu există așa ceva! Complicitatea e în penal, treaba asta nu are nimic penal. Dacă succesibilul împuternicit pe cont ridică banii și știe că nu e singurul moștenitor riscă o sancțiune civilă, și anume nu mai pupă partea de moștenire pe care a ridicat-o din bancă. Nu e nimic penal, nu e delapidare, nu e înșelăciune, nu e nimic de genul ăsta.
Că functionarul riscă o cercetare disciplinară pentru că nu a respectat un ROI abuziv, aia da. Unde se poate apăra. Știți, e voie să nu respecți un ordin al superiorului dacă e abuziv. Been there, done that. Dar știți ce riscă, de fapt, în cazul în care contul e comun al soților și soțul supraviețor nu poate ridica măcar 1/2 din bani (adică partea ei, care nu intră în masa succesorală)? O plângere penală pentru abuz de încredere.
Ce inseamna ROI abuziv? Adica intr-o situatie de genul acesta, daca mie ca angajat mi se da o norma bancara in care mi se spune ca nu am voie sa ofer informatii decat titularului as putea face altfel decat acea norma, fara sa risc o penalizare sau cercetare disciplinara? Chiar as vrea sa stiu lucrurile astea. Si cum ar putea face un angajat sa stie asta? Unde se gasesc aceste informatii?
Tot ce am povestit eu mai sus a fost din proprie experienta, la nivelul la care am inteles eu lucrurile atunci si cum le-am aplicat de buna credinta.
M-am angajat la 20 ani in banca, experienta de viata si de munca egala cu 0. Am lucrat timp de cateva saptamani fara sa fiu platita si fara contract de munca, pe principiul „in momentul in care incepe contractul si incepeti sa primiti salariul trebuie sa fiti deja productivi, nu sa stati sa invatati”. Am invatat meserie de la o colega care avea o experienta de 8 luni in domeniul bancar :)). Lucram 12 ore pe zi fara sa vad o ora suplimentara platita. Stiam ca trebuie sa fim atenti la numerarul cu care lucram si la operatiunile efectuate, pentru ca orice greseala facuta in care nu respectasem regulile ne era imputata. Vedeam in jurul meu colege care aveau 2 luni de la angajare si care deja achitau credite facute pentru ca iesisera lipsa la finalul zilei (din cauza traficului intens, a lipsei de experienta si a unor clienti care faceau tot posibilul sa te pacaleasca daca puteau). Stiam ca au existat cazuri in care alte colege au fost pacalite cu sume mari de bani, pe care la fel au trebuit sa le acopere din resurse proprii pentru ca nu au respectat o procedura, nu era voie sa schimbi bani la ghiseu daca nu se facea o operatiune bancara (da, si eu m-am mirat cand am auzit, banca mi se parea locul cel mai firesc in care sa intri sa schimbi niste bani). Am fost pe aproape de a fi fraudata in acelasi fel, si exact acea „inflexibilitate” m-a protejat, pur si simplu am tinut cu dintii de acel ” nu avem voie”. Am vazut ulterior pe camere ca acea doamna, care era foarte amabila si draguta si pentru care am fost cat pe ce sa nu respect cerinta, asta facea ca ocupatie zilnica.
Nu stiam la 20 ani ca am drepturi,stiam ca trebuie sa pastrez clientul cat mai multumit si in acelasi timp sa imi pastrez locul de munca, nu aveam nici cea mai mica idee ca eu, un amarat de angajat din front office as avea vreun cuvant de spus. Am incercat sa le fac pe amandoua cat mai bine. Numaram cate 1 miliard de lei, cu cate 5 clienti aplecati peste ghiseu sa ne certe ca nu sunt bani in bancomat. Nu aveam pauza toata ziua, nu reuseam nici la baie sa merg, iar daca lipsea 100 de lei la finalul zilei eram buna de plata. In conditiile astea, incercam sa ma protejez cat mai mult si da, sa respect regulamentul, singurul care m-ar fi protejat in cazul unei erori. Probabil ca uneori, la finalul unei zile, cand nu reuseam sa ma concentrez bine de foame si de oboseala, am parut si eu a fi inflexibila si am aplicat regulamentul in litera lui si nu in spiritul lui. Ori asta, ori riscam sa fac o greseala pe care eu sa o platesc.
Am crescut intre timp, am capatat experienta, nu am mai acceptat lucrurile astea si am iesit din sistem. Dar nu sunt de acord cu incompetenta, si cu lipsa de educatie la locul de munca, atat cat am lucrat acolo am incercat sa invat si sa asimilez cat mai multe informatii asa incat clientul sa fie multumit. Erau agentii pe langa agentia noastra care cu jumatate de ora inainte de inchidere refuzau sa faca anumite operatiuni, consumatoare de timp, pe motiv ca „nu mai mergea sistemul”.
Comentariu beton!30
Lucrurile astea nu s-au schimbat niciodată în bancă: se lucrează 10-12 ore și trebuie să suporți înjurături zilnic pe motive care în majoritatea cazurilor nu țin de angajat (nu că așa ar fi acceptabil) ci de legislație și diferite regulamente ref. la cunoașterea clientelei, spălarea banilor, regulamentul valutar, etc. Oricum previziunile sunt și mai rele: nu prea mai vrea nimeni sa se angajeze pe posturilesi salariile respective într-o bancă sau cine vine, sta câteva luni și pleacă. Nici nu are când sa învețe ce are de făcut.
Risca – in anumite situatii. E un cont care nu are titular legal. Crezi ca e legal, in cunostinta de cauza, sa accepti transferi banii unei persoane care nu e titular legal si nu are imputernicire legala sa acceseze banii?
In ce baza poti, ca functionar bancar sa faci transferul? Adica sa accepti sa plece banii din cont?
Imputernicirea expira la data cand titularul a decedat. Nu exista alt document legal care sa ateste dreptul de proprietate asupra banilor din cont. Legal e aceasi situatie ca si cum orice persoana ar scoate bani din cont si tu, ca functionar bancar esti in cunostinta de cauza.
Imi pare rau sa citesc asa ceva pentru ca stiu exact prin ce mizerii trebuie sa treaca un om, orice om, de parca nu ar fi de ajuns pierderea in sine.
Odata cu citirea povestii am RE-trait acum in 2022 tot ceea ce am patit in 2020 cand am pierdut-o pe mama. Cu doua (poate trei) mici diferente … dar CE diferente.
1. „Norocul”, daca pot zice asa, a fost ca mama nu a plecat fulgerator si, desi grav bolnava si constienta de ceea ce urmeaza, am reusit sa prevenim tot felul de mizerii si incurcaturi cu hartiile. Nu ca ne-a fost mai usor sau ca, din cauza „anesteziei” generate de eveniment, nu am incurcat o gramada de hartii si nu am pierdut timp/bani/energie pe tot felul de mizerii birocratice. Dar pe unele am reusit sa le evitam.
2. Prima – periplul meu profesional m-a purtat si printr-o banca, la un moment dat. Si stiam exact despre ce e vorba cu atitudinea de kkt la care faci referire. Si mai stiam si ca TREBUIE sa notifici banca (aia la care se vireaza pensia) ca sa returneze banii si ca daca ridic pensia dupa deces e caz penal.
Stiam ca mama nu are depozite (daca ar fi fost, era mult mai complicat) ci doar conturi curente la doua banci diferite si stiam si PIN-urile card-urilor. Asa ca am luat frumos card-urile maica-mi (suntem doi frati pe aceeasi lungime de unda, nu avem discutii in contradictoriu pe mosteniri si kkt-uri) si sora-mea a mers la una dintre banci si eu eu la cealalta si am scos TOTI banii (de la ATM) fara 2-3 RON. DUPA care am notificat banca la care mama primea pensia si am depus copie dupa certificatul de deces ca sa returneze pensia (daca mai venea) la Casa de pensii. M-au informat ca mi s-a blocat accesul la conturi si ca trebuie sa ma prezint cu succesiunea … am zambit, si le-am zis OK, sa ma asteptati voi sa mai vin eu pe aici! Si am incheiat subiectul, pentru ca daca puneam si banii aia la masa succesorala, mai plateam si taxa notariala pe suma aia. Asa ca, impreuna cu sora-mea, am pus cash-ul la un fond comun pentru cheltuieli si … M..IE sistemule bancar! Si M..IE statule roman care vrei taxe de la mine!
3. A doua – Anexa 24 este un „raspuns” din partea Primariei unde a avut decedatul ultimul domiciliu (sau din localitatea unde s-a produs decesul) la Cererea ta de cetatean care doreste confirmarea numarului si calitatii prezumtivilor mostenitori. Cerere care poarta denumirea de Anexa 23. Sau cel putin asa e la mine in localitate, tinand de Primarii posibil sa fie diferente de la oras la oras. In Anexa 23 tu, petent (pentru ca cererea/anexa 23 o face UN SINGUR prezumtiv mostenitor, nu trebuie sa depuna fiecare in parte), declari pe propria raspundere ca exista X prezumtivi mostenitori cu nume/CNP-uri si Primaria iti elibereaza Anexa 24 in care ia cu copy/paste ce ai scris tu in Anexa 23 si iti pune o stampila. Fiind pandemie in 2020 astept si acum Anexa 24 pentru care am depus cerere in Oct2020 … on-line, ca primaria era inchisa din cauza de COV-19. Fapt pentru care am mers la un notar de incredere care mi-a spus ca ei, notarii, au si alte baze de date si metode sa verifice exact numarul si calitatea mostenitorilor si deci Anexa 24 e un fel de foaie-verde si ca utilizarea acestui document este la latitudinea notarului. De fapt acest notar a fost parca trimis de Marele Barbos sa ne rezolve tot cosmarul asta birocratic – omul a fuactu adrese/solicitari si a scos el TOT, certificate fiscale, adeverinte, hartii si toate mizeriile de care e nevoie la o succesiune. Si ne-a chemat doar sa verificam documentul final si sa semnam, asta a fost tot. Apropo de acest notar, in final am facut succesiunea FARA Anexa 24, deci ….
Concluzia mea, clara, e ca regulile sunt facute cu curu’ iar aplicarea lor, in multe cazuri, e facuta de oameni fie border-line sociopati fie javre patentate care s-au prins ca (si) din moarte e cazul de facut niste bani de pe urma necazurilor cetatenilor.
Comentariu beton!24
Pura curiozitate, in ce oras este acest notar?
ambele calitati, una nu o exclude pe celalalta. Deci javre sociopate.
Notarii sunt „impartiti”, pe jud IF, in doua ZONE – IF Nord si IF Sud.
Pe Bucuresti sunt impartiti pe sectoare, din cate stiu.
TREBUIE, cf. regulamentului Camerei Notarilor, ca atunci cand deschizi o succesiune sa apelezi la un notar, oricare vrei tu din lista, cu conditia ca localitatea de ultim domiciliu/deces sa fie arondata zonei din care iti alegi notarul.
Mama a decedat intr-o localitate arondata la IF Nord, deci am fost obligati sa alegem din IF Nord. Asa ca am ales din zona asta Otopeni-Balotesti-Snagov, fiind relativ aproape si de unde locuim. Omul are mai multe cabinete, printre care si in Otopeni.
Am ajuns la el printr-o recomadare, dupa ce notarul din localitatea unde locuiesc a zis ca „asteapta” Anexa 24 de la Primarie iar eu depusesem deja de 2 luni cererea on-line (Anexa 23) la primarie si nu avem niciun raspuns. Primul notar la care am mers era fix-fix genul de „functionar” la care se face referire in articol: durere-n lupa totala. Am aflat ulterior si faptul ca notarii au un fel de „protocol” cu primariile si, daca cer ei o hartie (ex – Anexa 24), primariile le-o transmit fara probleme. Doar sa vrea sa se deranjeze.
Bine – rapiditatea cu care s-a rezolvat succesiunea a tinut si de o varianta de lucru pe care o la dispozitie TOTI notarii. Daca aduci (minim) 2 martori care au cunoscut decedatul (cunoscuti/prieteni, exclus rude) si care declara in fata notarului sub semnatura ca au cunoscut decedatul de minim 10 sau 15 ani (parca) si care confirma numarul de prezumtivi mostenitori, tot procesul se poate urgenta cu vreo 2 luni si acealsi lucru poate „tine loc” si de Anexa 24. Dar repet, chestie de cat il duce capul si cat de intelegator e notarul.
Alt exemplu – aveam un document emis de un notar cu multi ani in urma, irelevant ce. Merg la ALT Notar (langa birou) prezint originalul si solicit 2 copii legalizate. Mi se spune OK, facem o copie dupa buletinul meu si dupa document si va sunam noi. Dupa 1-2 zile uit pentru ca m-am luat cu altele dar dupa o saptamana ajung de am nevoie de acel document (copie legalizata). Si sun la cabinet – pot sa vin sa iau documentul? Pai nu l-am facut ca asteptam sa ne confirme notarul care a emis documentul ca e autnatic si emis de el. WTF! Pai altfel dl notar nu vrea semneze pe copia legalizat, ca de unde stie el ca documentul ala e real? Pai vi l-am arat, are stampila, timbru sec, plm … TOT. Puteti sa verificati/mirositi/pipaiti, tot ce vreti voi. Si, daca notarul ala care a emis documentul a murit, s-a pensionat si nu raspunde, cum facem? Pai nu stim, asteptam. Dar eu am neovoie AZI de document, de-aia am venit acum o saptamana! Am mers la alt cabinet 2 strazi ma incolo, in 30 de minute avem adocumentul, nu mai era nevoie de de confirmare de notarul orginial, de nimic.
Deci da, idioti si rau-voitori peste tot. Ideea e sa gasesti pe cineva care sa te descurce, daca esti 100% corect ai toate sansele sa mori inainte sa-ti rezolvi problema.
Daca ajungi la mine la serviciu te super-ajut!
Situatia seamana izbitor cu ce am patit si noi, dupa moartea mamei mele. La noi era BCR-ul. Dupa ce am facut succesiunea dupa maica-mea, am deschis un cont bancar pe numele meu in care am depus toti banii stransi de parintii mei, si am solicitat un card atasat contului. La vremea aia eram 4 mostenitori la succesiune, si fiind cea mai mare dinte fratii mei, taica-meu a zis ca sa ma ocupt eu de chestia asta. Cand ii venea pensia, imi dadea bani sa-i depun ceva in cont. Ii scoteam extras de cont, de cate ori ma duceam acasa la tata, sa vada soldul. Au fost ceva discutii intre fratii mei ca de ce eu sa ma ocup de chestia asta, dar tata a zis ca eu ma ocup, si asa a ramas situatia. Nu vreau sa intru in detalii, pentru ca situatia a fost ceva mai complicata si existau niste probleme in familie. Ce vreau sa mai spun, cardul +PIN-ul erau bine puse intr-un seif, si i-am instruit pe sotul si copiii mei, ca in cazul in care ca se intampla ceva cu mine, sa ajunga banii la taica-meu. Cardul rezolva problemele si toata umblatura, mai ales ca ”atunci” sunt o gramada de probleme de rezolvat.
Aveti grije cu actualizarea datelor personale ale titularului de card ,daca nu se face aceasta operatiune,cind este solicitata, nu mai puteti sa ridicati banii .
Ai dat fie peste niste toante (inclin balanta catre varianta asta) sau peste niste puturoase. Lucrez cu bancile de prin 1994…nu exista banca in care sa nu intru si sa nu aud cate o prostie la un moment dat sau cate o interpretare personala a vreunui „regulament” fie al bancii in cauza, fie a BNR-ului… Ultima gaselnita e idiotenia cu Know your Customer, unde maxim anual, trebuie sa te prezinti la banca si sa completezi un formular, ca da, tu esti ala, ai acelasi buletin, aceeasi adresa de domiciliu si da, tot din salariu ai faimoasele sume care ti se perinda prin cont luna de luna. O exemplificare perfecta a cum s-a tradus o directiva europeana anti laundering la noi in tara. Ce sa mai spun??! S-a eliminat clar spalarea banilor sau finantarea terorismului prin clarificarea situatiei tale domicilare- salariale. Cu privire la situatia ta – erai imputernicit pe cont, scria pe procura aia prin care ai fost imputernicit ca e valabila numai pana la decesul mamei tale? Nu!!! Iar pentru a ti se spune suma…nu mai zic… Am avut de curand o situatie – eu, imputernicita de Judecatorie pe un cont al unei persoane al carei curator sunt, ajung la banca, scot niste bani de la ghiseu, nu oricum, am chiar si card pe contul respectiv si cer un extras de cont. Si atunci, noaptea mintii, mi se spune ca nu mi se poate da extras de cont pentru ca nu sunt titulara. Si zic, cucoana, esti sanatoasa la cap?! Adica pot sa scot bani, am o decizie judecatoreasca ca pot face inclusiv ridicari de bani din acest cont si tu imi spui ca nu imi poti da extras???! A fost nevoie de interventie la sefa de sucursala si sincer, de-abia dupa ce am proliferat niste oarescare amenintari cu povestit in media despre prostia care guverneaza in acea sucursala am reusit sa primesc un amarat de extras de cont. Asa ca…nu ma mira ce ai povestit, parerea mea este ca foarte bine ca te-ai dus si le-ai spus tot ce ai avut de spus, dar sa faci si o sesizare la conducerea bancii despre necesitatea de training pentru angajatii sucursalelor. Si asta cu speranta in suflet ca niste sesiuni de training o sa le deschida creierul angajatelor respective. Cred ca ai putea sa faci o sesizare online, fara a fi nevoie sa te deplasezi in aceeasi sucursala desi…asa ar fi cel mai frumos, sa fie depusa si inregistrata sesizarea acolo, la ele, in sucursala unde lucreaza.
La BT am avut un credit pe firma. Creditul a fost platit. Dar a fost un adevarat circ pana am inchis contul ca cereau incontinuu tot felu de acte si se purtau de parca le datoram ceva. Dupa ce am facut mare scandal in banca contul a fost inchis.
Dar periodic ma suna cate una care imi cere sa ACTUALIZEZ DATELE. Am o placere sadica sa le injur pana renunta si inchid convorbirea. Si cand ma anunta ca e convorbire inregistrata pleaca injuraturile mai cu foc.
Ce frumos! Fiecare vede
” PAIUL” din ochiul altuia!
Cred ca e necesar sa stam si sa reflectam intai asupra noastra, asupra comportamentului noatru de zi cu zi si in orice situatie.
Sigur nu primim ceea ce dam?
Cu respect!
Nu știu ce primiți dumneavoastră, dar eu sigur-sigur nu primesc ceea ce dau.
Aş râde dacă nu ar fi de plâns. Presupun că urmează teoria că atragi bolile cu gândurile negative..
După ce s-a dus mama, s-a ocupat tata de acte. Când s-a dus tata, deși a lăsat lucrurile în ordine, cel mai greu a fost cu banca (că deși știam PIN-ul de la card, și noi am zis să fim corecte). Avea mai multe conturi la ING. Spre surpriza noastră a fost situația cel mai greu de rezolvat. Cu notarul a fost simplu și am discutat doar la telefon și pe mail. El a cerut actele necesare pentru succesiune peste tot pe unde a fost nevoie. Am făcut succesiunea și împreună cu surorile mele ne-am dus la bancă să ne transfere nouă ce era în conturile lui. Și ce să vezi. Nu s-a putut pentru că sumele din conturile lui se modificau zilnic din cauza setărilor făcute la cont. Am rugat banca să blocheze conturile așa cum ni se spusese că se face la decesul titularului și am mers la notar să facem completare la succesiune. (fiind în pandemie, actele se făceau cu programare după ce notariatul primea extrasul de cont de la bancă). Cu Completarea la succesiune ne-am dus iar la bancă. Și iar erau alte sume în cont. Am mai repetat o dată completarea succesiunii și mersul bancă când am zis stop. Să ne dea banii trecuți în acte și cu restul să se spele pe cap că ne costa mai mult actul la notariat decât suma care se mai aduna în conturi.
Mihai, atitudinea pe care ai descris-o, nu este reavoință, cum ar putea fi interpretat.
Ci, este lene, este nesimțire, este îngâmfare, este nevoia de arăta ca ele au puterea, și că oamenii trebuie să se milogească pentru ca ele să coboare din turnul de fildeș și să le rezolve problema.
Eventual cetățeanul le poate înlesni coborârea cu o mică atenție. Că așa sunt ele învățate de când CEC-ul era companie de stat, și ele funcționari publici.
CEC are niste proceduri retarde. Nu stiu daca e la fel, dar in urma cu cativa ani mama mea avea un credit la CEC, si eu ii plateam ratele. Trebuia sa merg la o tanti la birou, sa scriu de mana o cerere de plata, tanti o inregistra in sistemul lor si apoi mergeam la alta tanti la casierie pentru a plati.
Mai am una de la case mai mari. I-am facut bunicului meu cont la BCR ca sa-i intre pensia, ii intra mai repede si nu mai trebuia sa mearga la postas dupa pensie (la tara nu merge postasul acasa, trebuie sa mergi sa-ti ridici pensia, stiu, situatie cretina). Dupa ce bunicul a plecat dintre noi, am mers cu mama, care era imputernicita pe cont sa ii inchidem contul, ca nu-si mai avea rostul. Doamnele de acolo ca nu se poate, ca trebuie succesiune, ca reguli (or fi dar in cont mai erau cel mult 10 lei). Le-am zis sa-si bata coasa cu contul lor si am plecat.
Citesc și ma minunez cât de mulți sunteți care încurajați în comentarii ideea de a ascunde decesul titularului.
Apoi ne plângem ca vrem o tara ca afara.
Tara ca afara începe cu mentalitatea. Nu cu hoția, cu prosteala, cu „descurcareala” tipic românească.
Dacă ați mai avea încă 2 sau 3 frati și unul ar scoate pe ascuns toți banii defunctului, fără a-i imparti cu ceilalți, vi s-ar părea ok?
Lucrati in sistemul bancar ?
Nu, nu lucrez in sistemul bancar. Dar când a murit maica-ta sau taica-tu și se presupune ca ar trebui sa fii afectat, omenește vorbind, cum poți fi intr-atat de lucid încât sa-ti stea mintea cum sa ascunzi decesul, ca să scoți mai repede banii de la banca?
Stat Român care-și bate joc de proprii cetăteni.Rusine să vă fie conducători trecători si nulități ale istoriei românesti!
Fara sa fie vreo coincidenta, sau… poate e, din pataniile altor prieteni si rude, am observat ca bancile care in sigla au culoarea galben: Raiffeisen Bank, Banca Romaneasca, Banca Transilvania sunt cele mai jegoase dintre banci, iar prietenii/rudele au avut de suferit din cauza „inteligentei” si „amabilitatii” angajatilor acestor banci.
Eu, multumesc divinitatii, am cont la ING si n-am intampinat probleme niciodata.
Am patit la fel cu o angajata de la Romtelecom. Ca sa reziliez contractul de telefonie fixa trebuia sa vina mama mea, decedata de ceva timp, o saptamana poate, sa depuna cererea personal. Si dupa depunerea cererii trebuia sa mai plateasca o luna abonamentul, altfel o da Romtelecom in judecata.
Am vorbit la Bucuresti cu o domnisoara draguta care a rezolvat fara sa mai fie nevoie sa merg la alt ghiseu prin Brasov si si-a cerut scuze pentru colega ei.
Hai sa va mai dau una din seria „angajati carora li s-a stins singurul neuron ramas”.
A fost o data ca niciodata Volksbank. Filiala era mica, si vreo 4-5 colegi de birou aveam toti credite/conturi chestii pe la ei ca erau cea mai apropiata banca de birou, ne stiau pe toti de cai breji corporatisti.
Trec peste frumoasele incalcari de GDPR (care nu exista inca pe vreama aia dar totusi) de genul: Doamna M, sa ii spuneti colegului X sa treaca pe la noi ca a uitat sa semneze extrasul de la credit ultima oara cand a fost. De parca nu aveau numarul aluia de telefon. Sau de parca eu lucram pentru Volksbank.
Si ajung la povestea de azi. Aveam niste lire britanice ramase cash de la o deplasare in UK. Sun la ei: schimbati lire? Da. Bine, vin la voi.
Ajung la ghiseu si ii zic cucoanei: schimbam lirele, varsam leii in contul meu curent. Ea clipeste, pare inteligenta, respira, as zice ca nu e o chestie care sa ii blocheze procesorul. 15 minute si 5 hartii mai tarziu, toate taiate in doua cu eterna rigla, stampilate in dublu exemplar, semnate de ea, semnate de mine.
Ea: Avem x lei in cont si 0.16 lire ramase.
Eu: !??!? De ce au ramas 0.16 lire?
Ea: pai dadea cu virgula in lei, am schimbat suma exacta
Eu: pai nu puteam varsa cu virgula in cont? va interzice religia?
Ea: ba da, daaar…
Eu: bun, dati-mi va rog 0.16 lire
Ea: pai nu avem subunitati
Eu: bun, atunci schimbati 0.16 lire in lei.
5 minute, 4 hartii, stampile, semnatura ea, semnatura eu, dublu exemplar
Ea: avem 83 de bani (nu mai stiu exact care erau subunitatile dar oricum era mult sub o lira si putin sub un leu)
Eu: dati-mi va rog 83 de bani
Ea: cautat prin casa, pe la colege, pe la vecini (nu va puteti imagina ce coada era in spatele meu) – nu avem monede de un ban in banca. Deja coada in spatele meu nu stia daca sa rada de aia sau sa faca spume de intarziere
Eu: ce-ar fi atunci sa varsam cei 83 de bani in cont?
5 minute, 4 hartii, stampile, semnatura ea, semnatura eu, dublu exemplar
Eu: A fost asa greu?
Ea: Daca explicati din prima ce vreti sa faceti……
Stai linistit,se poate si mai rau.
Tata avea un credit,iar dupa deces,imediat am anuntat banca Raiffaisen,ducand documentele si asigurarea pe care o avea facuta tot de aceasi banca,pentru acoperire credit,7300 lei(suma ramasa de plata din total credit)
Intre timp am fost sunat de alt departament din bancă,pentru ca trecuse data scadenta cu rata la acest credit de 250 lei.
Le-am spus,ca am fost la banca,am informat despre deces,si acum asteptam raspunsul de la asigurare,pentru plata creditului(7300lei) ,si precizand ca pot vedea in sistem,in baza lor de date faptul ca am fost la banca,am informat,depus documente,cereri,etc.Raspunsul a fost ca nu pot vedea nimic si ca nu stiau ca tatal meu a decedat,pentru ca nu au o baza comuna intre departamente.
Ok,va informez eu, acum, daca dvs nu știați a fost raspunsul meu.
Ulterior am primit adresa acasa ca unul din membrii familiei sa preia creditul/rata,etc,desi,eu cat si departamentul-agentia Raiffaisen la care am depus documentele asteptam un raspuns de la asigurator.
La o sapt alta adresa primita cu aceasi speta.
Notificarile erau trimise la adresa parintilor mei,iar de fiecare data,mama mă informa de acest aspect.
Pentru ca era deja a doua notificare iar de la asigurator încă nu primisem niciun raspuns,am decis,ca mama sa stea linistita si sa nu mai primeasca adrese/telefoane,de la banca,(ne simteam agresati mai ales cu telefoanele) am mers personal la banca sa achit tot creditul(nu mai aveam puterea sa stau in fiecare luna la ghiseu sa platesc rata de 250lei,etc)
Am mers la sucursala,(intre timp agentia la care depusesem documentele a fost desfintata si preluat personalul de catre sucursala)iar cei de acolo au spus ca nu la ei,trebuia sa vin si trebuie sa sun la tel din notificarea primita.
Am sunat la nr din notificare,iar raspunsul a fost ca tot la banca se face totul.Dupa experienta cu sucursala,am mers la o alta agentie din oras.
Iar de acum deabia incepe naratiunea pentru ca banca nu dorea suma pentru ca trebuie sa fac dovada ca sunt fiul,desi in notificare,ei nu precizau cine trebuie sa se prezinte la banca,mama,fratimeu.(precizau ca un membru din familie)
Am facut dovada cu documente,certificate,etc ca sunt fiul decedatului,de parca venea cineva de pe strada sa achite creditul.
Am depus banii,iar la o sapt am fost sunat din agentie ca nu poate fi achitat creditul pt ca mai trebuie cateva documente,desi initial sediul central a trimis prin email la agentie lista cu documentele de care erau nevoie.
In fine am revenit cu restul de documente,alta cerere de rambursare credit si tot asa.
Am plecat,dupa o alta sapt,iar am fost sunat de banca-agentie,pt ca a mai primit un email in care mai trebui sa dau o declaratie,de mana.
In final am scapat sa mai fiu chemat la banca.
Concluzia este ca si atunci cand vrei sa achiti un credit al unui decedat,este foarte greu.
(Dupa ceva timp dupa ce eu achitasem creditul am fost sunat de asigurator ca nu vor acoperii creditul,invocand diverse motive.Asa ca atentie,evitati asigurarile pt oricare credit,cat de mic sau mare ar fi creditul,pentru ca este o vrajeala si o adevarata industrie de pacalit.
Să nu crezi că numai la Vâlcea se întâmplă așa. Socru-meu avea și el banii de înmormântare și când i-am zis să nu-i mai țină în casă a zis că a auzit el că la CEC ar fi mai bine. Ne ducem și le zicem că am vrea un depozit la termen. Bă nene aveau niște condiții că la sfârșit trebuia să le mai dăm noi bani pentru că ne-au făcut onoarea să le lăsăm banii. Vorbind cu niște cunoscuți ne-au recomandat o altă bancă. Ne-am dus și le-am spus ce vrem. Condiții decente iar când le-am spus că de fapt erau banii de înmormântare și voiam ca soția mea să fie împuternicit, pentru a avea acces la bani în momentul ăla nasol, ne-au recomandat să facem invers, adică să fie soția titular iar socrul împuternicit pentru că altfel banii ar fi fost blocați până la succesiune.