Salutare! Sunt Edelweiss, pasiunea mea este rock-ul și nu vreau să fiu vindecat. Trecând și prin capitolul efuziuni, mi-a fost dor de voi bine de tot.
Avem material de la cititori, și e bun, așa că eu leg caii la iesle.
Pentru orice gând: [email protected]
…
Servus.
Să știți că îmi vine foarte greu să scriu despre mine, despre relația mea cu muzica și cât de mult m-a influențat de-a lungul timpului.
Evident, pentru că am crescut RSR, în perioada minunată a muzicii cu versuri patriotice scrise de decrepiți de carton, când aveam acces foarte greu la tot ce însemna “depravarea capitalistă”, pentru multă vreme nu am avut cum să-mi creez o înclinație către un anume gen muzical. M-am simțit ciung, orb și surd, presat să descoper ce se află în spatele zgomotului anost, afișat peste tot.
Întâmplător, am ajuns să ascult muzică clasică, cu orchestra simfonică … norocul meu că asta nu era prohibită și orașul meu avea și Operă și Filarmonică. Cumva, acest contact, m-a făcut să înțeleg că nu se putea ca muzica creată acum multă vreme, atât de complexă, cu atât de multe instrumente, soliști, să rezide doar în cacofonia oribilă ce ni se băga pe gât, cu orice ocazie. Și așa am făcut primii pași în direcția luminii. Pentru că nu aveam acces la mai nimic din tot ce însemna tehnologie modernă, am făcut orice să mă apropii de persoanele care aveau casetofoane, magnetofoane rusești (daaa, erau SF într-o vreme!) și implicit de traficul subteran cu muzica occidentală pe casete și benzi magnetice… la vremea respectivă ascultam tot ce îmi pica în mână, mai bine spus în urechi. Pe lângă mult gunoi, apărea și câte ceva ieșit din tipare, dar încă nu ne puteam afișa preferințe pentru ceea ce nu corespundea stilului general acceptat (știți aia cu “Roackere, țara te vrea tuns!”).
Undeva, cam pe la sfârșitul lui ’88, am intrat în posesia unui magnetofon nou, made în URSS, ceea ce m-a propulsat în rândurile celor privilegiați, devenind instantaneu prieten cu oricine avea ori scule de redat muzică, ori surse de muzică, lucru care mi-a ușurat cumva găsirea unui drum în nebunia sonoră. Anul ’90 a fost anul în care am început silabisirea acordurilor rock, timid şi încă nesigur dacă e ceea ce vreau… a fost o perioadă destul de lungă, în care am experimentat tot felul de stiluri muzicale, convins că muzica e doar de două feluri: bună sau proastă. E şi nu e…
Babilonia asta a luat sfârşit cam la începutul anilor 2000, o dată cu al doilea job care implica drumuri nesfârşite prin ţară, cu maşina, singur şi care îmi lăsa libertatea de a asculta şi experimenta aproape orice, fără să fiu ciudat în orice fel. Sincer şi acum, ascult ce îmi place, sau nu, la căşti – unele chiar bune – pentru că pot fi doar eu şi acordurile care îţi fac sufletul să vibreze, iar dacă închizi ochii, poţi fi chiar acolo, lângă cei care fac magia notelor. Aşa am descoprit că îmi plac foarte mult combinaţiile dintre formaţiile rock si orchestre cu instrumente clasice… deh, reminiscenţe din adolescenţă. Sunt unii care fac lucruri extraordinare… şi timpul m-a învăţat sa fiu deschis şi să acord şanse egale tuturor stilurilor rock, pentru ca nu ştii niciodată de unde poţi avea o revelaţie muzicală.
Sunt albume care mă ajută să devin mai eficient când lucrez, sunt solişti care îmi alina mintea şi sufletul după o zi dementă şi de multe ori, sunt selecţii care mă ţin în priză atunci cănd trebuie să ajung întreg acasă, după mai mult de 1000 km, făcuţi făcuţi într-o zi. Există compilaţii care mă ajută să fac programele obligatorii de cardio şi kineto (“brobleme mai, cu zpatele!” cum mi-ar spune amicul Amir), pentru că altfel, devin crocant. De aproape 15 ani, am căpătat un viciu: ski-ul – da, ştiu, terapeuţii mei îmi spun că am probleme şi cu, capul, pe lângă cele cu spatele. Dar ştiţi cum e să cobori pe o pârtie îngheţată tun, să faci primele urme peste cele de ratrack cu un playlist în căşti cu ceva metale geniale, ce se împletesc ameţitor cu adrenalina unui carv aproape până la firul zăpezii?! E ceva ce dă dependenţă… e drogul meu de iarnă!
Poate vă aşteptaţi să înşir nume de formaţii, solişti, albume… nu o să fac asta. Pentru că dintr-un anumit punct, ce îmi place mie, e o formă egoistă de trăire personală. Sunt recunoscător lui Edelweiss care prin munca săptămânală îmi scoate în faţă mereu altceva şi din care pot păstra câte ceva. Am oscilat mult dacă să scriu despre mine… e o modalitate prin care oamenii pot crede că pot intra în viaţa ta, chiar dacă nu-i vrei sau nu îţi doreşti asta. Cumva am simţit că datorez puţinul ăsta unui OM şi am trecut peste reticenţe. Chapeau, Edel.
…
NEWS
🔵 Germanii de la Parasite Inc. al căror ultim album ” Dead or Alive” a fost bine primit aici, au scos un nou single care anunță noul lor album. Oamenii dezvoltă un nou sound, mult mai prietenos cu ascultătorul soft, cu vibe de ’80 și părți de muzică electronică și pasaje de clean vocals,
🔵 Bad Wolfes, single cu videoclip nou nouț și care chiar sună bine.
🔵 Color Design și al lor destul de negru Oblivion.
🔵 Demon Hunter l-au împrumutat puțin pe solistul celor de la Evergrey să dea și el cu corzile vocale pe Exile. Sună bine.
🔵 Ceva care m-a atras în mod ciudat. O să fac niște săpături, să văd ce este cu ei.
🔵 Nu sună rău deloc, merg bine de tot cu ceva iarbă.
🔵 Un ilustru necunoscut, nu știu cum de îl mai țin balamalele să mai presteze.
🔵 Sunt lovit la coarda sensibilă ca Băsescu la privilegii.
🔵 Recomand iarba de bună calitate, ăia care nu-s cu Jana, băgați al oale. Merge la psihedelic.
🔵 Revenire în forță, sună bine, așteptăm album.
🔵 Băi, sună foarte bine ce este aici.
Acum trecem la ale noastre:
➡️ Avril Lavigne – Love Sux (2022) – 3,5 din 5
Dar, Edel, ăsta nu este metal, nici măcar rock din ăla bunu, ce îți veni?
Micuții și dragii mei pumpkinși, mi-a venit că mie îmi place de Avril. Este pop-punk,este, nu este death metal, deci nu este, dar este simpatică și fresh, este, voce are, cumva m-a adus la începutul anilor 2000 și cam este de ajuns
Boon, acum să trecem la o recenzie de mare efect. Dacă vreți să începeți cu zâmbetul pe buze, dați cep la album cu Bite Me, are și clip la el, https://m.youtube.com/watch?v=ciqUEV9F0OY, este ce trebuie.
Avril este încă în anii 2000, cu voce cu mult mai mult control decât atunci dar fără să își piardă absolut deloc din farmecul ăla de puștoaică rebelă.
Veneam de la piață, am dat drumul la album și am avut extrem de multe momente de piele de găină, de la amintiri, muzică, whatever, important este că emoțiile au fost acolo.
Dă-i play AICI
➡️ Seven Kingdoms – Zenith (2022) – 3 din 5
Sunteți fan George Martin, ăla cu Games of Thrones? Dacă da, oamenii sunt exact ce vă trebuie. Power metal dar dus bine spre heavy, Sabrina are o voce foarte bună, instrumentalul iese din aria aia super eroică care pe mine mă face să leșin de nervi, o rețetă care mie mi-a plăcut.
Dă-i play AICI
➡️ Greg Puciatto – Mirrorcell (2022) – 4 din 5 ( Anduțe)
Domnul este întemeiatorul și solistul trupei Dillinger Escape Plan, implicat în 1000 de proiecte, absolut diferite de ce face el de obicei, și surprinzător sau nu și-a lansat al doilea album solo și deloc surprinzător este foarte bun.
Plin de emoție, liniște dar și momente amare, este un material de înaltă clasă.
Atunci când o ascult o melodie de 8 minute și îmi pare rău că s-a terminat prea repede, este clar că artistul și-a făcut treaba exemplar.
Dă-i play AICI
➡️ Ianai – Sunir (2022) – 3,8 din 5
Spun de la început, ca să nu avem nemulțumiri ulterioare, m-a prins albumul bine de tot. De obicei sunt reticent la chestii care țin de folk metal, neo folk, deoarece ca și la atmosferic, ăia sunt mai preocupați de cum să creeze atmosferă și nu prea mai bagă muzică.
Nu este cazul aici. L-am ascultat de două ori, având stări diametral opuse și a reușit să mă prindă de fiecare dată.
Dă-i play AICI
➡️ Nycrama – To Wither (2022) – 4 din 5 (descoperit de Bogdan)
Hola, spanioli, nene, și unii puși pe treabă bine. Cu ăștia, Bogdan, m-a lovit la temelie, cu precizie chirurgicală.
Progresiv death metal și unul al naibii de bine lucrat, dacă îi comparăm cu un etalon al genului, Archspire, spaniolii preferă dantela catifelată în locul drujbelor turate la maxim. Spre deosebire de veteranii genului au sacrificat viteza, de-a dreptul dementă uneori, și au mers pe ceva mult mai așezat, mai pe siestă așa. Excelent album, absolut excelent.
Dă-i play AICI
➡️ Saor – Origins (2022) – 4 din 5
Andy Marshall, scoțianul aflat în spatele proiectului Saor, își arată încă o dată clasa cu Origins.
Atmosferic Folk/ Black Metal de acolo din munții golași și striviți de ceață ai Scoției, modelat de vânt și de ură pentru briți. Nu ai cum să nu îți placă Origins, pentru că Origins nu îți lasă altă alternativă. Cuvinte prea sărace, muzică prea multă. Fantastic de bun.
Dă-i play AICI
➡️ Khold – Svartsyn (2022) – 3,5 din 5
Puteam să lasăm noi iubitorii de Black Metal nepomeniți? Nu ne permitem. Khold face parte din ce numesc eu, black’n’ roll, adică dacă rock’n’rollul ar fi fost Black așa ar fi trebuit să sune. Foarte catchy ce fac norvegienii cu muzica lor. Eu ca deather/thrasher nu înghit extrem de bine orice fel de Black, însă cu Khold a mers natural, fără noduri.
Dă-i play AICI
➡️ Dacă vă era dor de Avantasia, băgați o ureche la șlagărul lor. Au anunțat album nou în octombrie.
Dă-i play AICI
Atât pentru astăzi. Al vostru Edel se înclină și vă dorește să găsiți brațele care să vă încălzească inima și umărul pe care să vă odihniți visele.
Enjoy the music. Bine ați venit la modesta și total neprofesionista noastră rubrică.
Comentariu beton!18
Mulțam, Edel!
Mă apuc de ele. Am drum lung de făcut, o să fiu sigur în mașină și boxele vor bubui la max.
Ehee, take care.
Danke!
Boxele vor fi la max, nu viteza 😁
Salutări, Edel și celorlalți pasionați.
Mă bucur să vă regăsesc la fierărie…
Revin pe seară cu impresii la cald.
Comentariu beton!19
Dăm la foale și așteptăm.
Comentariu beton!15
❤
Hai ca ma pun pe ascultat. Vai de vecini, ca sunt racita cobza si tre’ sa stau acasa 😁
Been waitin’ 4 u.
Nasol că ești răcită, bine că ai timp pentru suflet și eu ❤️ pe voi.
@THE Cristina: răcită pe vremea asta? 🤭
Vin fiert? 🤔
Multumesc pentru recomandari! Mi-a placut foarte mult si povestea trimisa azi…nu stiu de ce, dar m-a dus cu gandul la #costicamusulmanu🙂. Scuze daca ma insel…Duminica faina tuturor!
Cu plăcere, Ioana. Să fie Costică să nu fie, vedem.
E @costicămusulmanu’. 🤪
Faină și pestriță selecția de azi. Mulțam fain, Edelweiss.
Death metal sună fain, dar vocile…😬
Ți-am zis că-mi place Rammstein? 😎
Să vedem ce zice și Costică.
Este voci cu testosteron.
Salutare și bine ai revenit! ❤️
Mulțumesc. Trebuia. Avem nevoie unii de alții.
Hello Edel and the rock gang!
Mă bucur să vă revăd pe toți 😊
Mi-a lipsit rubrica.
Purced la ascultat şi revin cu impresii. Mă înclin 👏
P.S. autorul de astăzi pare a fi @Dumitru Pintilie.
Chiar dacă percepi povestirea ca o mică intruziune în viața privată, eu îți mulțumesc că ai împărtăşit cu noi gândurile tale ❤
Helău, Ametist. Și mie mi-a lipsit.
P. S. Nu’ș’ ce să zic.
Servus, Ametist.
Indicii sunt, trebuie doar puțină atenție… mă rog, tu pare că ți-ai făcut lecțiile!
Chapeau!
Comentariu beton!14
Salutare! Frumoasă poveste, felicitări autorului. Stau mă uit la noutăți si la listă, verific link-ul și nu-mi revin, parcă am intrat în playlistu’ meu! Ești ok? S-au stricat drujbele, le-ai electrificat? Nu credeam că o sa văd Avril Lavigne, Brutus, Bad Wolfes, Miss May I si Parasite Inc. in rubrica ta! Poate încerci si Three Days Grace, Memphis May Fire, Motionless in White, Black Veil Brides. Oricum, cu propunerile de azi m-ai surprins maxim, multe sunt pe gustul meu! Revin cu impresii despre lista si eventual ceva propuneri, mai pe soft, că nu cred ca te tine mult starea asta😊
Mitică, am mai spus și poate o fac detaliat de ce sunt un susținător și ascultător de metalcore și NU metal.
În legătură cu starea, s-ar putea să fii surprins.
Revin cu impresii, de departe cel mai atras mă simt de influentele post-punk de la Brutus( nu știam piesa, mulțam mult!), urmat de Greg Puciatto, cu un album bun in care mi se pare că aud si ceva de la The Cure, și Ianai cu un mix reușit de metal si muzică tradițională. Avril Lavigne, Dorothy, Diamante piese numai bune pentru mașină sau petreceri. Am si eu doua propuneri de albume noi, nouțe din zone diametral opuse:
BETH BLADE & THE BEAUTIFUL DISASTERS – Mythos, Confession, Tragedies And Love, un rock supermisto de școala veche venit de la galezi, plin de emoții, o mostră aici https://www.youtube.com/watch?v=Nu3uuoFv-y0 )
FINAL LIGHT (Perturbator X Johannes Persson) – Final Light, un post metal/darksynth spectaculos in care chitarele nu sunt vedete https://www.youtube.com/watch?v=h0TC4I_SImg
PS
Știu ca asculți și nu metal și metalcore, ai spus motivele pe blog, ai avut si ceva propuneri in lista.
Le ascult cu mare plăcere. Mulțumesc.
Salutări răcoroase şi cu puţină ploaie, atmosferă numai bună pentru audiții.
Cel mai mult mi-au plăcut azi Avantasia, Nebula, Ozzy și Avril.
Cât despre poveste, nu cred că este scrisă de @costicămusulmanu, el scrie cu î din i, nu cu â din a. Doar dacă nu a făcut-o special, ca să ne facă să ezităm. 🙂
Am început să cred și eu că nu este Costică.
Ozzy este nemuritor.
M-ai surprins plăcut cu Miss May I, m-ai făcut curioasă cu Brutus, m-ai intrigat cu Greg Puciato (ceva cu așa nume n-aș fi ascultat în veci dacă nu venea propunerea de la tine) și m-ai topit cu ilustrul necunoscut.
Mulțam!
Și pe mine m-a surprins Greg. Un album excelent.
Astăzi mi-au plăcut Seven Kingdoms şi Saor. Plus vibe-ul nostalgic de la Avril, ducându-mă înapoi în timp, în clasa a 9-a, într-un colectiv nou unde nu-mi găseam locul. Şi unde am învățat pe propria-mi piele că „love sux” şi uneori trebuie să răspunzi cu „bite me”.
Mulțumesc.
Pentru lista viitoare am niște chestii mișto.
Parasite Inc – Cyan Night Dreams – piesa centrală a albumului, arată o nouă abordare a compoziției de Melodic Death Metal și în același timp rămânănd, inconfundabil, în stilul Parasite Inc. Destul de soft şi accesibilă pentru multă lume… chiar dacă pare prea electronizat sound-ul, e de apreciat acurateţea execuţiei şi nu în ultimul rând vocile.
Bad Wolves – The Body – formația apreciată de critici și multi-platină nu se teme să încerce lucruri noi, cu slap bas și clavicord, care aduc un nou teritoriu pentru Bad Wolves. O piesă plăcută cu ceva mesaj catre ascultător, care se simte ca un amestec de Faith, cu un strop de Daft Punk…
Color Design – Oblivion – dincolo de mesajul destul de negru, linia melodică imprimă un tempo care te prinde şi rămâi ascultând până la capăt. Mie îmi evocă şi puţin din SepticFlesh.
Demon Hunter – Silence the World (feat. Tom S. Englund) – piesa este una lentă, plină de acorduri grele și linie melancolică. Metalcore creștin… rock creştin?! Păi, nu era rock-ul, muzica lui Aghiuţă – poate de aici şi mesajul versurilor?! Per ansamblu, linie melodică bună, voci curate… sună bine.
Brutus – Dust – post-hardcore cu linie melodică ok, dar la care solista nu m-a convins deloc, tocmai pentru că îmi dă o senzaţie de haos atunci când intră… şi da, „ciudat” este cuvântul care rezumă piesa.
NEBULA – The Four Horseman – mno, dacă nu eşti deja fumat, după ce asculţi asta, o să simţi nevoia să o faci, pentru că altă scuză nu văd… pare coloană sonoră la un film în regia lui Clint Eastwood.
Ozzy Osbourne – Patient Number 9 ft. Jeff Beck – pentru că am crescut cu Ozzy, mă aştept să fiu foarte subiectiv după ce am ascultat această piesă. Sincer m-am întors de mai multe ori la ea, pentru că aici avem mai multe straturi: începând cu titlul, ascultăm ceva care se ocupă de nebunie și probleme mentale, un subiect familiar pentru Osbourne – și asta se relevă din primele secunde cu râsete nebune. Apoi avem acel riff de chitară – ceva ce nu te aștepți de la o melodie a lui Ozzy Osbourne… este groovy, atrăgător. Jeff Beck face un solo demn de o melodie a lui Ozzy. Ieșind din solo, aterizăm într-un interludiu von Ozzy, în care lucrurile încetinesc, cu versuri de jale, înainte de a reveni pentru refren. În cele din urmă, terminăm „Patient Number 9” cu un minut și ceva de rock acustic ce pare ieşit din anii ’70. Cântecul nu este lipsit de probleme, dar aici intervine subiectivismul meu… Ozzy, forever!!!
Oceans Ate Alaska – New Dawn – deşi sunt convins că lui Edel i-au sclipit ochii de la primele acorduri şi i-a crescut ritmul respiraţiei, nu pot spune că m-a convins… altfel, să fie primit.
Cold Gawd – Sweet Jesus Wept Shit – trebuie şi ceva tărie, pe lângă iarbă… pentru că întâi ne amorţim şi abia apoi uităm. Dacă nici aşa nu-i suficient, băgati şi un Xanax.
Becoming The Archetype – The Lost Colony – noul single provine de pe albumul ce se va intitula „Children of the Great Extinction” și marchează revenirea lui Jason Wisdom la voce. Deşi ascultăm ceva proaspăt și actual, există o senzaţie de deja-vu, una de bun augur. Aşteptăm întregul album şi revenim cu impresii, sperăm cât mai bune.
Miss May I – Earth Shaker – haos, scenarii apocaliptice, schimbare… toate rezidă într-o piesă incontestabil grea, cu echilibrul potrivit de cleans și melodie, unde Miss May I atinge superlativul. Bun, bun, bun.
Acum, să trecem la fierăria noastră.
Avril Lavigne – Love Sux (2022) – 3/5 – îmbătrâneşti, aşa-i?! :D… ce să zic, puştoaică rebelă, cu voce numa’ bună pentru pop-punk, dar care ar merge minunat pe ceva noir, metal. Me too, me too… însă cred că ai făcut referire la Cannonball, de pe acelaşi album, care sună mai aproape de registrul nostru.
Seven Kingdoms – Zenith (2022) – 3/5 – să îmi fie cu iertare, dar cam pompieristic stilul… coloană sonoră pentru filme post-apocaliptice. Instrumental da, e bine, dar ce facem cu vocalul eroic?!
Greg Puciatto – Mirrorcell (2022) – 4/5 – avem aici surpriza săptămânii… o „odisee captivantă prin melodii rock însoțite de înclinațiile caracteristice ale lui Puciato pentru peisaje sonore mai întunecate”. Mirrorcell e de pus la colecţie. Cu toate cele 6 piese. Goog job, Edel!
Ianai – Sunir (2022) – 4/5 – stilul muzical pare folk alternativ, dar acest lucru nu este suficient. Cred că se poate descrie ca o încrucișare între visurile întunecate ale muzicii lui Dead Can Dance cu înclinațiile post-rock ale lui Sigur Rós. Muzicianul principal din spatele acestui proiect este artistul finlandez Treveniel. Există o mulțime de muzicieni invitați din diverse orchestre din întreaga lume, precum și din trupe precum Massive Attack, Swallow the Sun și multe altele. Proiectul în ansamblu este menit să fie un fel de mediu de divinație. Pus la colecţie, pentru că este perfect când ai de lucru şi trebuie să menţii creierul pe brazdă.
Nycrama – To Wither (2022) – 3,5/5 – nu mai este mare lucru de spus… progresiv death metal impecabil lucrat, care aminteşte cumva de drujbele celor de la Archspire, doar că fără drujbe, dar nu mai puţin sumbru. Instrumentaţia e perfectă, cu pasaje neaşteptate care te ţin în suspans… e o întreagă poveste în muzica lor, aproape că vezi filmul din spatele pieselor. Mulţumim, mr. Bogdan.
Saor – Origins (2022) – 4/5 – Andy Marshall este artistul care descrie frumusețea aleatorie a naturii în sunete și le pune împreună pe ritmuri folk/black metal atmosferic. Reunirea diferitelor sale aranjamente muzicale este inegalabilă şi deşi sunt doar șase melodii, toate inspiră. Origins este candidatul pentru albumul anului…
Khold – Svartsyn (2022) – 3/5 – o compoziție aspră ce promovează acea atmosferă rece și interzisă pentru care KHOLD a fost întotdeauna cunoscut. Un Black făra surprize, natural aş putea spune, care te transpune in mood-ul dat o operă de artă modernă.
TOBIAS SAMMET’S AVANTASIA – The Wicked Rule The Night feat. Ralf Scheepers – nu pot spune că îmi era dor, chiar deloc. Multumesc, să fie la ei acasă.
Acestea fiind zise, vă doresc toate cele bune.
Mr. Edel, excelentă munca depusă astăzi şi nu numai. Chapeau!
Comentariu beton!22
Excelent bro . Comentariul tău este un articol în sine. Mă bucur că ești aici.
Comentariu beton!16
Salutare autorului și salutare și ție! Băi m-ai sirprins cu Avril… mișto tipa, de când a aparut a avut ceva special. Cine e povestitorul de astăzi? Nush de ce dar mie îmi sună a @Papi
Salutare man. Am și eu viciile mele ascunse. Unul din ele este Avril. Dacă nu spune cine este, tac și eu ca peștele.
Gata s-a desconspirat. M-a păcălit pălăria jos de la sfârșit!
Salutare @Dumitru Pintilie, mișto poveste!
@Edelweiss, https://youtu.be/JaejRz2tmCs
Comentariu beton!13
Avantasia canta in locul celor de la Whitesnake – ce si-au anulat turneul european – pe 14 iulie la Midalidare Rock Fest! Organizatorii bulgari le-au asigurat avion privat DOAR pentru aceasta cantare. Acum, in frumoasa tara locuita de urmasii lui Traian si Decebal, in locul celor de la Whitesnake, vor veni celebriiiiii…… Deeeeeep Waters!!!
Cine sunt ăștia?
Niște maneliști 🤪
I’m just a dreamer … patient no 9 … wtf 🤘😉 Ce trece vremea … 10x
poate ti-a scapat https://www.youtube.com/watch?v=7uSREiEx_DM, are un singur minus… este EP.