Unii dintre voi știți, c-ați trăit vremurile alea, alții o să aflați acum. În ultimii ani ai „Epocii de Aur”, pe lângă că nu se mai găsea nimic de mâncare, pe lângă că nu era apă caldă și curentul se oprea zilnic, pe lângă cozile la hârtie igienică și rațiile la produsele alimentare de bază, pe lângă toate privațiunile, nu se mai găseau nici cărți.
Un lucru perfect normal de altfel, că dacă tot ții un popor întreg în foame, lipsuri și sărăcie, atunci cu siguranță îl vrei și prost.
Dacă se tipărea vreun autor mai cunoscut sau vreo carte mai bună, trebuia să ai veșnicele relații ca să poți pune mâna pe ea. Dacă aveți impresia că glumesc sau exagerez, ei bine, vă înșelați amarnic. De exemplu, Shogun, al lui James Clavell, s-a vândut cu cozi la librării exact cum se întâmpla și la nenorocitele alea de ouă băgate prin alimentări înainte de Paști.
Habar nu am cum de-și făcuse titlul ăsta așa o promovare, vă imaginați că nu exista advertising la cărți pe vreme aia, cert este că tirajul s-a epuizat pe loc, după care cartea s-a putut cumpăra doar la negru, cu sume între 500 și 1000 de lei. Pentru că nu vă spun nimic sumele astea, ca să înțelegeți mai bine, un salariu mediu era pe la 2500 de lei.
Dar trebuia să ai și cui să dai banii ăștia, adică să ai o relație pe la vreo librărie. Sau să dai peste vreun cetățean pentru care banii sa fi fost mai importanți decât cartea.
Desigur, mai exista trocul. De altfel, toată adolescența mea am citit pe sistemul ăsta. Făceam schimb de cărți cu prietenii, cu colegii, cu oricine. Problema era că trebuia să ai bulan mare ca să poți să prinzi un Shogun la schimb. Titlurile de genul ăsta ajungeau greu pe piața de troc, pentru că ăia care puseseră mâna pe carte, după ce-o terminau de citit o aveau promisă neamurilor și prietenilor. Abia după ce o citeau și toți ăia, ajungea cartea în circuit. Chestie de minimum jumătate de an.
Rar am văzut-o pe maică-mea mai fericită decât în ziua în care a sunat-o unchiu-meu (adică frate-său) de la Brăila să-i spună că i-a făcut rost de un exemplar din Shogun, la preț oficial. Ne-a trimis-o colet prin poștă. Am și acum în fața ochilor cât de tare îi tremurau mâinile maică-mii când a tăiat sfoara aia care lega coletul îmbrăcat în hârtie maro, hârtia aia care era ambalaj standard pentru coletele de la poștă.
Am făcut toată această introducere ca să mă scot cumva pentru ce urmează. Trebuia să justific cumva, prin tot acest context, de ce dintre cele mai mișto chestii de citit era Almanahul Științifico-Fantastic. Apărea în fiecare lună și, spre deosebire de cărțile mișto, p-ăsta îl găseai de cumpărat prin librării, în tutungerii și la chioșcurile de ziare.
Evident nu era perfect, avea și mărețe scrieri despre cum ne făurește partidul o viață luminoasă pe drumul către realizarea socialismului, dar dacă le ignorai p-astea, te puteai delecta cu niște lecturi SF foarte mișto. Că erau povestioare, nuvele sau chiar fragmente de romane SF, nu mai conta, important era că mai găseai prin el ceva bun de citit. Într-un almanah SF din ăsta, l-am descoperit pe Asimov, să știți.
Bănuiesc că aveți idee cu toții despre ce vorbesc, c-a mai apărut o vreme și după revoluție. De altfel, cu voi, cu cei care-l citeați și cu iubitorii de SF, am treabă astăzi, pentru că mi-am propus să-mi încerc norocul, să încerc marea cu degetul, că nu degeaba v-am adus până în acest punct al povestirii. Imediat o să înțelegeți ce zic.
Nu mai țin minte anul, nu mai țin minte autorul, nu mai țin minte nimic. Știu doar că în unul dintre numerele acestui almanah am citit o povestire SF care m-a fascinat și care îmi revine periodic în minte. De fapt, nici asta nu știu, dacă era povestire sau fragment din vreun roman. Cert este că indiferent cum am încercat s-o caut pe net, s-o găsesc, s-o mai citesc o dată cu mintea de acum, n-am reușit să dau de ea. Dar poate vă sună cunoscut vouă și-mi îndeplinesc visul.
Vă dați seama că nu mai țin minte mare lucru, c-au trecut totuși vreo 30 de ani de atunci, dar o să încerc totuși să vă spun cât mi-a mai rămas în cap după atâta amar de vreme. Acțiunea are două părți distincte. În prima ei parte, povestitorul descrie o scenă care pare ireală, desprinsă dintr-un film din ăla in care vezi toate lucrurile mișcându-se cu încetinitorul. Dar nici măcar asta nu înțelegi, pentru că cel care povestește scena o descrie fără să reușești să-ți dai seama despre ce naiba vorbește.
De-abia din a doua parte te prinzi, îți dai seama că este vorba despre descrierea unei scene dintr-un saloon clasic din Vestul Sălbatic. Câțiva cowboys joacă pocker la o masă, unul dintre ei este prins trișând, moment în care începe bătaia, apar pistoalele și împușcăturile.
Iar la toată scena asta asistă povestitorul primei părți, povestitor care este un… extraterestru. Dap, că de-aia era povestire din Almanahul SF, altfel ar fi asistat la scenă Nea Costică, maistru prelucrător prin așchiere, în schimbul trei la IMGB.
Ei, treaba e că extraterestrul ăla nu percepea trecerea timpului ca noi, nu vedea lucrurile din jur petrecându-se la aceeași viteză cu pământenii, ci mult-mult mai lent. Ca să înțelegeți cât de lent, există la un moment dat o descriere a glonțului care iese din unul dintre pistoale. Glonț pe care musafirul de pe altă planetă îl vede cum iese de pe țeavă, cum se rotește și se mișcă atât de încet prin aer, de-ar fi avut timp să mănânce o pâine (sau cu ce s-o fi hrănit el acolo) până ajungea la țintă. Fix cum ați văzut voi prin Matrix, douăzeci de ani mai târziu.
Marea mea problemă este că ce v-am povestit acum este TOT ce mai țin minte. Apăi încercați voi să găsiți ceva pe net, după cuvintele cheie de mai sus. Speranța mea e c-o să dau peste cineva care a citit fix același lucru, dar care să știe titlul sau autorul. Că de restul mă ocup singur.
Așadar, cineva căruia să-i sune cunoscută povestea cu extraterestrul, timpul, cowboy-ii și saloon-ul? Pls, pls, pls, ziceți-mi că știți.
👽 Nope. I got nothing. 👽
Nu era genul prefeat de lectura,imi pare rau ca nu te pot ajuta !
Ehe, sa fii tu sanatos, de cand ma chinui si eu sa gasesc un film SF vazut pe video prin 90 hai max 91, care m-a inspaimantat la vremea aia. Poate si pentru ca intre timp amintirea s-a estompat atat de mult incat s-a redus la niste clepsidre. Si extraterestri desigur.
Incearca sa descrii ceva si poate pot sa ajut
Ce?
Andromeda Gun scrisă de John Boyd?
Am citit cartea acum o vreme și parcă parcă aș zice că seamănă.
Comentariu beton!20
Din descrierea nuvelei, asta pare că e.
bag de seamă că ai pus de-un festival de miștouri, să mai uiți de 0-3!?
io numerele la loto poate le prind cîndva…
Comentariu beton!15
L.E. mea culpa! voi, SF-iștii s’teți ca martorii lui iehova, apăreți de peste tot și aveți răspuns la orice întrebare…
respect!
Comentariu beton!22
@ Costica, sa pun putin gaz pe foc? Aussie merge la turneul final din Qatar…numa’ zic! 🙄😂
@Emil, puteai să pui și kerosen, șerif, că interesul meu pentru folbal este fix rezultatul interacțiunii steagului cu vîntul…
way to much money involved!
http://www.hgwells.ro/paradox-online/proza/dorin-davideanu-zece-secunde
Asta e?
Comentariu beton!92
Ești de aur.
Mă bucur că ți-am fost de ajutor.
Mă bucur că nu sunt singurul „bolnav” de pe aici. 😁
Mă bucur că ți-au plăcut cărțile chimistului Asimov (da, era chimist de meserie și a debutat cu articole de popularizarea științei).
Comentariu beton!64
Dorin Davideanu – Zece Secunde
Comentariu beton!34
Tare. Mulțumesc. 💪
F tare..
Am si eu una..am citit-o fara coperti si fara inceput…
Cred ca era scrisa de un autor roman, la persoana intai, actiunea petrecandu-se pe o vedeta avariata..
Capitanul, sau ce era el, consemna cumva intr-un jurnal de bord (cred), evenimentul tragic, alternativ cu evocarea unor amintiri ale unei relatii de dragoste…
Eram f mica, in clasele primare cred, dar nu pot sa uit atmosfera pe care mi-o evoca…
Comentariu beton!15
Daca aveai o pila la librarie (asta insemna deja un statut special, nu ca restul pulimii 😉 ), te anunta cand venea cartea si o puteai cumpara la pachet (adica era intr-o punga cu vreo porcarie care nu s-ar fi vandut ever, ever)
Comentariu beton!13
Da, despre o situație de-asta am și eu o poveste în care, pe lângă „Ziua „Z” în Africa”, a trebuit să mai cumpăr un rahat politic…
Da, da, exact. Prietenia maică-mii cu doamna de la librărie ne aducea pachete de cărți. În care, pe lângă minunății precum Shogun și Magicianul, se găseau tot felul de porcării ne-vandabile, pe care le duceam direct la beci, pentru a aprinde iarna focul cu ele la centrală.
Mă bucur c-ai găsit povestea. E absolut enervant să te obsedeze ceva, am trecut prin asta cu o schiță de Băieșu, pe care o citisem în almanahul Urzica (la noi astea ajungeau, almanahurile Urzica, Femeia și Cinema). Mi-am găsit până la urmă schița și m-am liniștit😀.
Comentariu beton!13
imediat dupa ’90, am lucrat la o fabrica de vinuri care avea multe spatii de depozitare.
si, cum incepuse declinul, inchiriau spatiile, ca vin nu prea mai faceau.
intr-un asemenea spatiu s-a facut depozit de carte.
se facea un troc… atat va zic: Shogun il am si acum in doua exemplare.
Comentariu beton!12
Ma bucur de bucuria ta, mihai!!
Tocmai ma pregateam sa il sun pe tata sa il pun pe rascolit colectia de anticipatie (imi place mult denumirea) din casa ^^ , dar vad ca deja s-a rezolvat misterul! Cred ca a colectionat fiecare almanah si carticica SF din perioada aia. Toti banii lui in liceu pe astea se duceau iar eu am fost fericitul copil care le avea pe toate pe mana in vacantele de vara. Si nu numai, doar ca atunci aveam timp sa ma bucur de ele.
Apropo de asta, am vazut ca Nemira a inceput sa reediteze niste carti romanesti de anticipatie din acele colectii mai vechi, lucru care m-a bucurat enorm. Unele din ele prezinta niste idei fabuloase pentru vremea respectiva! Probabil unii le vor gasi banale in contextul de azi (precum incetinirea glontului, Matrix style din povestirea de mai sus), dar multe din ele inca sunt extrem de interesante ca idei.
Comentariu beton!33
Alt colectionar de proza SF aici. Eu nu cred ca m-as fi apucat sa rascolesc colectia pentru ca povestirea nu m-a impresionat cine stie ce. Iar daca mi-ar fi placut, ii retineam si titlul 🙂
I feel you. Am căutat ani de zile un volum minuscul de povestiri SF, cu copertă galbenă. Într-una din povestiri, omenirea colonizase o planetă îndepărtată cu imense resurse de energie. În timp ce coloniștii își vedeau de ale lor, Pământul e atacat și ocupat de o rasă extraterestră, numită „dizeiani”. Ei, stai și gugălește termenul, în timp ce google te întreabă candid „Ați vrut să scrieți „designer”? 😁
Comentariu beton!35
Ce oameni geniali sunt pe acest blog !!!!
Serios, nu cred ca am mai citit blog in care sa fie oameni cu asemenea cunoștințe din mai toate domeniile !
Felicitari @MV
Comentariu beton!39
Eu nu am prins perioada comunista, insa pe la 12 ani terminasem de citit tot ce era in casa si cea mai mare placere era sa descopar cartile tatei in bibliotecile prietenilor lui. Imi aduc aminte ca se suparau cand veneam sa “imprumut” carti si le spuneam ca pe unele nu le mai aduc inapoi. Tata isi punea semnatura si eventual data achizitiei pe toate cartile lui. Am adoptat si eu obiceiul.
Comentariu beton!16
Si eu am citit ”Aici sunt tigri” de Ray Bradbury. Dar nu imi mai amintesc nimic, ca aveam 11 ani
Nu mi-a căzut sub ochi nuvela de care spui, dar la fel ca tine, caut una in care zeii Olimpului sunt pur si simplu oameni: iubiri, certuri, invidie, mârlănii, etc. Numai ca la un moment dat se supără, (nu-mi mai amintesc motivele) se urca in nava lor si pleacă. Da, erau oameni extratereștri.
Nu mai stiu autorul, dacă era român sau străin, titlul scrierii. Știu doar ca a fost intr-un almanah SF
Am avut o colecție de „almanahe” din care eliminasem toate gunoaiele alea ideologice si păstrasem doar ce mă interesa. Din păcate meandrele vieții m-au determinat să renunț la acea colectie
Deci, daca știe cineva, ceva, de acei „zei”…
Dan Simmons, Olimp, Illion?
Eram sigură că o să se găsească cineva să te lămurească.
Dar articolul tău mi-a amintit de o chestie: aveam o amintire din copilărie cu o scenă dintr-un film, dar era atât de estompată încât mă gândeam că e posibil și să fi visat scena respectivă. Am vrut să o descriu și să întreb aici că poate cineva ar fi știut despre ce vorbesc, doar că am zis să-l întreb totuși pe google, mai întâi, în limba lui, să vedem ce iese. Și, iată, primul rezultat filmul meu, pentru că, desigur, ceea ce mă bântuia pe mine din fragedă pruncie era un clasic horror adaptat după Stephen King – Cujo. Tot ce-mi aminteam eu era ideea că o femeie e blocată cu copilul în mașină din cauza unui câine rău. M-am uitat acum la trailer și nu pare chiar ca imaginea din visul meu, dar e foarte posibil să fi scăpat cumva la film și apoi să fi avut coșmaruri din cauza lui, cu ideea centrală transpusă într-un peisaj din viața mea (curtea bunicilor de la țară).
Nebănuite sunt căile blogului…
Comentariu beton!12
😇
Mi-am adus și eu minte de poveste dar nu mai țineam minte titlul. Mulțumesc celor care l-au postat.
Ce m-a impresionat foarte mult din unul din numere a fost Regii Nisipurilor, de George Martin. Da tipul cu Game of Thrones. Era mare amator, făcea și o mulțime de antologii. Povestea e despre niște furnici, dar puțin mai mult. Nu mai dau alte spoilere, dar eu zic că merită citită.
Shogunul, ce vremuri. Am luat cartea de cum a apărut. Mama era asistență la Ginecologie, o cunoșteau toate femeile din oraș. Am citit cartea pe sub plapumă, eram înainte de un examen și nu mă lăsa tata.
Comentariu beton!20
Da, genial „Regii nisipurilor”! Ehhh, cât am putea scrie pe tema asta… Apropia, că omul e încă la modă, știați că și CTP a scris SF? Căutați „Kasargoz”. E faină nuvela.
Și „Break” e foarte bună.
Ce să zic, sunt încântat că vă amintiţi (şi azi) cu plăcere de povestirea mea de debut, „Zece secunde”. Acel text a apărut în 1978 în fanzinul „Paradox” şi a fost reluată în Almanah Anticipaţia 1983 (difuzat, aşadar, la finele anului 1982)! Dacă doriţi să vă reamintiţi şi alte povestiri „din epocă” sau doar să mai simţiţi, pentru câteva clipe sau minute, parfumul acelor vremuri, puteţi face o încercare pe site-ul hgwells.ro, unde sunt toate publicaţiile cenaclului.
Comentariu beton!167
Nu aveți idee cât de fericit mă face acest comentariu. Am scris textul într-o doară, nu aveam nici cea mai mică speranță să descopăr titlul sau autorul. Și iată că însuși autorul vine și-mi spune că el a scris povestirea. Care mai era și cea de debut. Sunt fără cuvinte, să știți. Mulțumesc!
Băi Mihai! Răspunsul domnului Davideanu e precum un autograf pe o carte!!! Tot respectul meu domnule Davideanu!
Comentariu beton!53
De ce ai da mânuță roșie la comentariul domnului Davideanu?
Mă depășește.
Comentariu beton!23
Mamă, cât de tare e chestia asta! ❤️
Comentariu beton!18
@Maktatus, de ce ai crede că vaccinurile te omoară? De ce ai arunca țigara pe geamul mașinii? De ce ai flegma pe trotouar? Noi trăim în țara „de ce-urilor” și tu de miri că un cetățean fără viață personală dă un dislike pe un blog?
Sunt cativa care au ca scop in viata sa dea manute rosii la toate comentariile de pe acest blog – nu conteaza ce scrie in comentariile respective.
Eu m-am obisnuit si pana in 3 manute rosii consider ca nu e nici una 😀
Comentariu beton!19
Mi-am permis să-i semnalez articolul domnului Dorin Davideanu. S-a bucurat că îți mai amintești și azi cu plăcere de povestirea lui. Am aflat, cu ocazia asta, că ea a reprezentat debutul său – apărută inițial în 1978 în fanzinul „Paradox” și republicată în „Almanah Anticipația 1983”.
Comentariu beton!54
@Lucian, văd ca chiar a comentat și dumnealui. Ceea ce mi se pare WOW!
Am văzut și eu acum. Cred că scriam deodată. 🙂
Comentariu beton!21
O mică precizare: e vorba de Almanahul Anticipația și care apărea anual, nu lunar.
Aveam o pilă la librăria de la blocul vecin și se lua și ăsta pe sub mână, era bătaie pe el.
La fel cum era cu cărțile lui Jules Verne, colecția aceea binecunoscută pe care au reeditat-o și cei de la Adevărul acu’ puțin timp.
Mulțumesc și eu celor care au găsit extraterestrul 🙂
O țineam și eu minte fără să-i fi reținut titlul, așă ca am gugălit/wikipediat nițel și am văzut că a apărut în primul număr, în 1982 (care este denumit Almanah Anticipația 1983).
Comentariu beton!17
Nu am fost fan SF dar desfășurarea evenimentelor în comentarii e de domeniul SF-ului! M-a dat pe spate! Nu credeam că va fi la fel de ușor ca atunci cu filmul argentinian …
Comentariu beton!13
Tu nu credeai că va fi la fel de ușor, dar eu n-aveam NICIO speranță că voi afla. Sunt bucuros tare.
spre MV
Almanahul anticipația era anual.
Acolo am citit prima data ”Sfârșitul Eternității” de I. Asimov. Care aș zice că e cel mai bun roman al său. L-am citit cred de vreo 10 ori.
Și ”Picnic la marginea drumului” de A B Strugațki după care s-a făcut filmul Călăuza.
Sau Johnny Mnemonic de W. Gibson
O minune almanahul ăla sau mai bine o feerie.
Comentariu beton!25
Așa e, ai dreptate, de fapt cam tot ce era almanah apărea anual.
Postul asta mi-a trezit ceva amintiri, cum ar fi ca am citit Shogunu in clasa a 4-a intr-o vacanta din Februarie, si am stat cam 8h pe zi ca sa il termin. La sfarsit m-a intrebat tata daca am inteles tot, inclusiv cum era cu perla placerii, si am zis ca da, desi cred ca nu am inteles deloc. Asta era spilu cu Shogunu ca explica niste chestii de ii lasa pe romani perplecsi, legat de ce faceau fetele din carte in pat, si ce placeri ofereau samurailor. Am devenit fan James Clavel si unul dintre romanele lui a devenit all times favourite. L-am si citit de 5 ori minim.
Am citit ceva nuvele SF inainte sa il descoper pe Asimov, si mi-ar placea sa le regasesc.
1. un barbat italian parca intr-un viitor utopic unde asigurarea de sanatate e f scumpa dar optionala, face o alegere sa renunte la asigurare, cu banii extra isi cumpara o masinuta, face o excursie cu gagica si se zgarie intr-un gard de sarma si neavand asigurare nu poate fi tratat de tetanos parca.
2. o populatie cae traia intr-un bloc tip cub dintr-un lemn pirofor. All i remember
3. Imi scapa si povestirea 😀
Revin cand imi revin din lapsus.
2. am citit și eu cândva
Erau niște viermi uriași care făceau tuneluri prin pereții cuburilor.
Eroul era sclav și tundea picioarele scaunelor și meselor ce creșteau peste zi. Avea o stăpână pe nume Juvia.
Seamănă cu aceasta dar nu sunt sigur:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_World_Inside
Merci frumos Tamerlan! Pare ca tii minte mai mult decat mine.
Ce m-a enervat e ca am citit doar un fragment si vreiam sa am access la toata povestea. nu stiu in ce revista am citit-o dar aveau obiceiul sa le dea pe bucati. Ca la telenvele.
2 am gasit-o in sfarsit:
Serge Brussolo – Mâncătorii de ziduri
În orașul în formă de cub construit contra epidemiilor provocate de războaiele bacteriologice, nimeni nu are voie să călătorească cu ascensoarele între uriașele săli de locuit. Nimeni nu are voie să treacă de la un etaj la altul decât cei din casta liber-călătorilor, din care face parte și enigmatică Sirce urmărită pentru trădare contra Directoratului. David este un tânăr ce lucra la ghena cu deșeuri pentru androizi și care a salvat-o de la moarte pe Sirce. Sirce și cu David călătoresc împreună prin tuneluri săpate de uriașele insecte-mutant.
Și eu am o ancora de asta. Țin minte ca era vorba de o persoana care avea în casa un acvariu de furnici. Tot ceea ce țin minte e ca le urmarea permanent cum mișcau grăuntii de nisip aranjand case, drumuri, etc. În realitate furnicile erau ca un ,,tot” care se mișcau odată cu omul din spatele acvariului, mai bine spus, se mișcau în tandem cu caracterul omului care le îngrijea. Știu ca povestirea s.a terminat cu furnicile care desenau cu ajutorul nisipului un chip hidos, chipul stăpânului ( care între timp devenise o persoana rea).🤪 Și nu, nu e trilogia Furnicile de Bernard Werber.
Mama, da ce limbaj am etalat în descrierea cartii.😭🤣🤣
regii nisipurilor
Regii nisipurilor de G R R Martin
Da, mi-aduc aminte de povestea asta (nu de titlu sau autor 🙁 )
Furnicile alea creau o civilizatie practic si stapanul (proprietarul terariumului) a provocat impartirea lor in 2 parti care sa se lupte intre ele (ca se plictisea si vroia sa vada actiune).
Regii de nisip, de George R. Martin!
OOOO, multumesc!
Nuvela a fost şi ecranizată prin ’95. În serialul The Outer Limits (La limita imposibilului). Chiar primul episod din sezonul I. Cu Beau Bridges. Îmi amintesc şi acum bucuria şi surpriza când l-am văzut.
https://www.imdb.com/title/tt0112111/episodes?season=1
Si eu am o povestire SF tot dintr-un almanah „Anticipatia” al carei nume sau desfasurare completa nu reusesc sub nicio forma sa mi le amintesc. E vorba despre un astronaut fortat sa aterizeze pe o planeta straina cu o capsula de supravietuire la dispozitie. Capsula aia avea capacitatea de a-i incetini curgerea timpului ocupantului. Sunt un fel de salturi in istoria planetei respective. I se pare cunoscuta cuiva?
P.S. Foarte tare treaba cu autorul. 🙂
@ Nicu,
Ar putea fi ”Seniorii războiului” de Gerard Klein
Seamănă și cu Copiii timpului
ADRIAN TCHAIKOVSKY o carte de nota 20
@Andu YY – Nu este „Seniorii razboiului”, asta e cu paradox-uri temporare! Si btw. a fost a doua carte scoasa de Nemira in colectia Nautilus (nu ca ar conta )!
Mă bucur mult că ți-ai găsit extraterestrul! Cât de frumos este când reușești să muți atât de ușor niște munți! Foarte frumos!
Comentariu beton!16
Cum s-a scris și mai sus: Doamne ce de OAMENI pe aici!!!❤️
Eu cred că dacă te pierde cineva și dă sfoară-n țară (adicătelea interneți) ești găsit în 10 minute.🤭
Comunitate mișto.
Totul e să vrem! 🤣🤣🤣
IoanaM@ cam dupa „unsprezece minute”… 🙂
Superb!
Nu aveam vreun dubiu că @Victor îți va răspunde clar și la obiect.
@Dorin Davideanu, putem spera, cu voia Vasilescului, la un guest post SF?!
Comentariu beton!12
Eu sunt de acord s-o susțin ideea.
Am citit sf mult și bun în copilărie și adolescență ,fiind norocoasa posesoare a unei mame bibliotecare. Iar de Shogun țin minte că l-am devorat în câteva nopți, corespunzătoare unor zile in care atenția la ore a fost la limită, iar inocența vârstei a determinat recitirea cărții după câțiva ani. Asimov, Bradbury, A,E. van Vogt, F. Herbert au colorat vremurile alea gri. Și exact ca și metalele tinereții sf de calitate apreciez si acum.
Mihai, de ce nu faci și un colț SF?
Cu recomandări, filme cărți, link-uri, device-uri.
Se pare că sunt mulți fani și cunoscători.
Am mii de cărți adunate în format electronic. Le-aș împărți cu plăcere, și e nevoie de recomandări ca să filtrez atâtea informații.
Trag de câte o carte 3-4 luni însă când prind una bună o devorez în 3-4 zile chiar și la semafor. Mă bucur când mai prind încă un roșu!!
Comentariu beton!16
Partea cu impartitul nu cred ca-i prea OK pentru proprietarul blogului. Alfel, subscriu ideii.
Am venit și eu la spartul târgului.
Am citit atât de puțin SF (deși exista în casă) încât se poate spune că nu am citit deloc.
Doar că….
Pe când eram studentă, acu’ 20+ ani, am locuit cu chirie la cineva. În casă rămăsese mobila proprietarilor decedați și multe tâmpenii în debarale. Printre ele un Almanah, Anticipația cred, dar ceva cu povestiri, nuvele, fragmente de romane, unele SF.
printre ele era o povestire de câteva pagini cu niște ființe/entități ca un fel de nori energetici, acumulări de energie, care bărzăuneau prin univers.
Se întâlnesc 2 astfel de ființe și-și aduc aminte de trecutul extrem de îndepărtat speciei, când aveau trupuri.
Iar una din ființe regretă acea perioadă, deși trupurile erau supuse bătrâneții și morții, deși acum erau nemuritori, pt că atunci îi putea îmbrățișa pe cei dragi.
Cred că asta era motivul, mi-a apărut în cap în timp ce scriam, aveam senzația că regretul era cumva legat de dragoste.
1-2 ani mai târziu am rupt paginile să le dau prietenei mele pt șeful ei și profesorul nostru, pt că se văieta de beteșuguri bătrânești și spusese că si-ar dori să existe fără a avea trup.
Nu mi-am notat nicăieri nimic.