Gata? V-ați revenit? Știu cum e să te întorci la muncă după liberele de sărbători. Cel puțin în prima luni, blue monday aia sau cum se cheamă, îți vine să faci orice, doar să nu te duci la muncă. Sună ceasul să te trezești și te lupți minute bune cu tentația ca în loc de dat jos din pat, să trimiți un email cu demisia.
Nici măcar în prima zi lucrătoare de după concediul din vară nu simțeam sfârșeala aia în organism pe care o simțeam în prima zi lucrătoare din ianuarie. De-aia vă întrebam dacă v-ați revenit.
Hai, luați de citiți, că trece. 😀
- Din ciclul „ce nevoie am eu de psiholog?”. Well…
- Tu știi, mă, cine e tata?
- O dronă cu defibrilator a salvat viața unui om. (Pe mine abia la știri din astea mă ia depresia când îmi dau seama că nu voi apuca așa ceva în România pe parcursul acestei vieți)
- Tehnologia e o șansă incredibilă pe care copiii noștri o au
- „Salut, sunt George”. Fața nevăzută a liderului AUR George Simion, cum își face campanie în casele oamenilor (Vă spun foarte sincer c-am fost convins că AUR e o bulă umflată care la următoarele alegeri se va fâsâi. Acum nu mai sunt atât de convins. De fapt, nu mai sunt deloc. Dacă nu înțelegeți de ce, ar trebui să vă întrebați când ați mai văzut lideri politici mergând să vorbească așa cu oamenii)
- Facebook și Twitter | De ce sunt blocate conturile politicienilor din SUA, dar nu și din România
- Nu e o rușine să muncești
- Despre aspirațiile celor de sub 35 de ani (Dacă ați citit articolul de la punctul 7, e musai să-l citiți și pe ăsta)
Nu a trebuit sa imi revin, ca nu am avut liber. 😉 ta daaaam!
Gen, deloc? Păi?
Eu am avut liber doar weekendurile, pe care oricum le aveam libere, așa că nu a trebuit să-mi revin mai mult ca de obicei.
Mulțumesc de articole. Or mers de minune la cafeluță 🤪 Pentru prânz aveți ceva listuță !‽
Avem. Ceva seriale și niște somnic. 🤭
Hmm … ar trebui să renunț la eufemismele astea. Încercam voalat să aflu dacă ai lista lui Edel 🤪.
Aș adăuga câteva duties d’alea :
1) Pune mâna și editează link-urile la articolul cu ultima listă de metale și nu numai.
2) Ai putea să aduni primele liste – alea în formă incipientă și să le faci ceva articol ( umblă vorba-n târg că ești specializat pe subtilizat comentarii)
3) GameGod dot ro e invalid de ceva vreme. Mai aranjează secțiunea aceea, rogu-te!
4) Antrenează-te pe video că vrem rezultate vi-zi-bi-le.
5) Gândește-te la puțină statistică și ceva sistem cent per comment. Anul acesta ne vrem banii pe comentarii 🤪 Să nu zici că nu te-am informat în prealabil 🤣
6) Când faci întâlnirea aia cu membrii comunității !? Fă-o online! Bianuală să fie .Videofilule 😉 Think pink or azăr calărs 🤭
7) Io vreau articol săptămânal din categoria gastro & music/culture. Ciocolățelele alea luate cu măiestrie de la gura copilelor nu fac parte din secțiunea G astronomică 😋 Travăl mai la vară 🤪
Earn your money man!!!
Hai, spor la treabă !!!
Mă apuc de niște clătite 🌞😜
Ps. Am uitat ….,,,, și alte semne. Las’ că mere ș-așa ☺
Comentariu beton!28
Normal că am Lista lui Edel. 😀
Domnu @HM normal că avem lista, dom’le.
@HM Muahahaha Ai vrut să verifici personal dacă domnul metalist e bine si e bun😁?!
Mi-am revenit brusc in momentul in care rosterul imi arata ca urmeaza 2 saptamani de Doha-Tanzania-Mozambique incepand cu 3 ianuarie 😅 si pentru ca abia acum am prins un layover mai lungut in Maputo, am timp sa ma delectez cu articolele astea…
Pfff, păi eu sunt un dulce amataor pe lângă tine. 😀
1. Pas
2. Am râs…
3. Cine a făcut desenul acela cu Bine ați venit în România, setați ceasurile în urmă cu 50 de ani… am putea spune că nu au fost departe de adevăr.
4. Am citit cam pe diagonală…
5. Mdea, au apărut de nicăieri, habar nu aveam cine sunt, dar uite că omul de rând are… Bună strategie, bună rău!
6. Au explicat în articol. Deși noi ne credem armăsari de rasă, în realitate pentru ei suntem niște gloabe obosite. Suntem România aia cu capitala la Budapesta prea mici pentru o lume atât de mare!
7. Asta îmi aduce aminte de asta https://youtu.be/v1f9wUcvjrU
8. Dintre toate articolele pe care le-ai recomandat de la zoso, în această rubrică, ăsta mi se pare cel mai mișto.
@Mișule, merci de selecție!
@all să aveți o duminică superbă!
Dacă te-aș întreba de cei ai dat cu „pas” la punctul 1, ai avea ce să-mi răspunzi?
Articolul de la punctul 1 nu mă atinge în nici un fel.
Nu am fost un copil care să se regăsească în niciunul dintre punctele expuse.
Nu am probleme cu psihologul dacă acesta crezi că a fost motivul pentru care am spus pas.
PS. Las și un articol care mi-a plăcut:
https://www.inoza.ro/depresia-este-despre-putere/
„Nu faci depresie pentru că ești slab. O faci pentru că ai fost puternic prea mult timp.” Cam aia e. La mine exact asa s-a declansat. Eram cel mai puternic om. Si cand am cazut, am cazut rau. Urasc cand vad ca oamenii confunda tristetea cu depresia. Depresia este lipsa oricaror trairi. Nu mai ai nici bucurii, nici tristeti. Te trezesti doar gol
Comentariu beton!13
@IoanaS, fix aia este chestia care mi-a plăcut și mi-a rămas și mie în minte, din acest articol postat de mine, alături de pot, pot, poc.
@Baghera, exact „pot, pot, poooooc!” Am incercat sa explic intr-un comentariu despre ce este vorba, si mi-am dat seama ca nu reusesc in atat de putine cuvinte. Cu voia lui Mihai, poate reusesc, la un moment dat, sa-mi termin cometariul si sa i-l trimit si lui, si sa-l postez si aici
4. Se stie ca tehnologia prăjește creierele copiilor și trebuie feriți cat mai mult de ea. Cam pana la 25 spre 76 de anj. Doar părinții au voie, ca sunt adulti si au învățat engleza de la Cartoon network
Băi, și măcar dac tot îi feresc de tehnologie, să-i lase să se joace, să se urce în copaci, să alerge, să arunce cu pungi de apă pe geam, să-i ducă la un sport, să plm. Dar nu, îi feresc și de tehnologie, și de mișcare, și de tot. Practic îi condamnă la o viață de legume inadaptate.
Multumim. Eu am început luni în forță și din cauza unor evenimente la munca, vineri de-abia ma scurgeam sa mai lucrez ceva.
1-traumele din copilărie neconstietizate și netratate se lasa moștenire următoarelor generații, și iar și iar
3- respect Suedia. Îmi vine să plâng când mă gândesc că noi nu avem centre specializate în tratamentul AVC sau infarctelor miocardice in Marile orașe; sau când suni la 112 nu tine linia ocupata. In Franța sunt chiar și în spitalele din orașele mici. La sănătate și educație și tot restul suntem dezastru.
5- din păcate mulți politicieni buni pierd fiindcă nu știu de aceasta tactică simplă și esențială, sa pari relatable, sa pari de-al lor, din popor, sa dai mana cu ei.
6- a durat și la portocala dementa până să îi închidă contul, că abera demult timp (damage already done). La noi cine sa îi cenzureze?
Portocala dementa aducea oameni pe platforma. Oameni care altfel nu intrau si nu se loveau de reclame.
1.true
2.e campanie interna a MAI?
3.Mai e mult pana departe…
4.Mda folosita corect cu siguranta
5.buna sttategia cu mers in Vaslui unde si-a rupt gâtu’ sărăcia acolo langa vama Albita.Zona aia va vota AUR cum voteaza sudul PSD se numeste sindrom stockholm
6 si 7 pe aceeasi tema o vad de ani buni de cand recrutez pt diverse pozitii.Toti se vor sefi si manageri.Am vazut in familia mea de la bunicii paterni laudatul excesiv pt orice nimic.Eu sunt mai rea asa nu imi laud copilul cel mare pt ca a luat 10 la engleza ca astea imi sunt asteptarile dupa ce am investit ani in mers la British School si nici nu pastrez diplome de participare in tabara de ski.Cand corporatiile vorbesc despre ” humility” nu vb de capul plecat sabia nu-l taie ci despre adjust expectations ca e nevoie si de f buni experti nu toti tre sa se numeasca Director, Manager sau Lead cum se poarta acum.Se leaga cu articolul f multa munca si perseverenta nu doar talent si stima de sune supraevaluata.
@MV buna lectura la cafea si eu am trait lunea asta pe 3 Ianuatie sentimentul ala ca nu vreau sa muncesc dar facturile nu se platesc singure
5. Nu înțeleg de ce se miră lumea de Simion. Nu este Soşoacă, omul este așezat și asumat. Dacă nu este demagogie ieftină și așa este construit el, eu îl aplaud chiar dacă a susținut niște mizerii.
Am mai spus chiar când a scris Mihai articolul despre neașteptatul procent obținut de AUR, că nu este deloc neașteptat, sunt câțiva oameni acolo care chiar știu ce fac.
Omul a fost în galerie, ca unii dintre noi de aici și știm atmosfera aia de apartenenţă frățească dintre membri, știe să vorbească pe limba celor care nu sunt băgați în seamă și evitați de elitele intelectuale, pline de diplome ale țării. Dar ei sunt cei mai mulți și simt disprețul . So..
Multumesc, Mihai de muncă.
Se dezbate încă. Ce zici?19
Bune articolele.
Într-adevăr primul e cel mai îngrijorător. Românul se ferește de psiholog. A dezvoltat un fel de sindrom Stockholm. Empatizează cu cel care l-a traumatizat pe parcursul vieții, și la rândul lui traumatizează generația următoare. Sau face exact opusul, și ferește de toate relele odorul familiei, crescând un inadaptat social, care la 35 de ani se transformă în personajul principal de la articolul 8. De fapt, dacă articolul 1 nu ar fi fost real… niciunul dintre celelalte articole nu ar fi existat. Există și români care cumva… subconștient… își dau seama că au nevoie de psiholog. Dintre aceștia, cam 10% chiar consultă unul, 70% merg la farmacie și spun acolo tot ce îi doare (în ședințe gratuite săptămânale de minim 15 minute), iar restul pur și simplu nu fac nimic.
Mulțumesc pentru selecție.
Care liber de sărbători? Sărbătorile au fost în weekend și luni am mers la lucru. Nț, nț, așa ceva..
Păi și între Crăciun și revelion n-ai avut liber deloc?
@Gabil a zis „săbătorile” :), Crăciunul tot sărbătoare e și tot în weekend a fost
Aștept 24 ianuarie că pe Christos. 🙂
Mișu, nu am avut liber, Crăciunul tot în weekend, cum s-a zis mai sus și ultima săptămână chiar a fost aglomerată, de obicei lumea vine de curiozitate să vadă dacă lucrăm, să întrebe nimic și toți se trezesc să ceară tot felul de situații, ca și cum dacă le-am da în ianuarie ar pica vreun meteorit.
dar ce anume lucrezi tu, Gabil ?
Zedicus, lucrez la o direcție de asistență socială, unde facem de toate – dosare pentru comisie, pentru angajare asistenți personali, îngrijire la domiciliu, tichete sociale, dosare subvenții încălzire și alte chestii. Am lucrat cu publicul de când a început pandemia. A, și de când se fac vaccinurile, am făcut și programări pentru persoanele nedeplasabile.
Mulți au venit în decembrie să întrebe dacă se măresc pensiile și indemnizațiile. Sau dacă primesc pachete de Crăciun.
A, și la sfârșitul anului ni se cer situații de genul câte persoane cu handicap au călătorit cu mijloace de transport în comun, câte au fost reintegrate în familie, care este fondul de salarii pentru asistenți personali, câți au beneficiat de diverse servicii și prestații sociale, etc.
2. Sunt mai degrabă de acord cu unele comentarii de aici. Când o să-i văd pe polițiști prezenți și activi în TOT traficul, nu doar la boscheți, când o să-i văd la proteste nu numai pentru salarii ci și pentru legi care să-i ajute să facă treabă mai bună, o să-i susțin.
Ar fi bună o lege care să permită amendarea șoferului și dacă acesta nu e la mașină dar ei nu și-o doresc pentru că le-ar da de lucru. Odată am citit o știre că timpul mediu în care este aplicată o amendă pentru parcare în New York este de trei minute.
Mai nou a apărut legea pe baza căreia se pot da amenzi pe baza înregistrărilor camerelor de supraveghere, iarăși nu la inițiativa lor. Sper să nu vină ccr să spună că e neconstituțională. 🤬
Decât să iasă la pensie la 45-50 de ani mai bine stau la monitoare să dea amenzi sau prin birouri la hârțogăraie, așa nu s-ar mai da panseluțe că vai, m-am uzat prematur din cauza muncii grele și trebuie să mă pensionez acum, când mai am vreo 30 de ani de trăit. Alții primesc o pensie mizerabilă și asta doar pentru 10 ani dacă au noroc.
De altfel, cred că mi-ar plăcea că tinerii pensionari să aibă de ales între o pensie înainte de vreme dar mică sau una la termen însă mai mare.
1. Cu mama am avut o relație mai dificilă pe măsură ce am crescut. Am clar rămase în minte momente absurde. Târziu am reușit să o înțeleg și să-mi dau seama că m-a iubit în felul ei. Însă am reușit să nu repet tiparul cu copiii mei.
2. Pe mine treaba cu tata m-a salvat în ‘86. Eram în Sinaia, petreceam de ziua mea și a prietenei de atunci. Ne-am pilit cu toții și în drum spre cazare ne-a oprit miliția și ne-a dus la secție. De frică, din aburii alcoolului, mi-am adus aminte de gluma tatălui meu, atunci când se prezenta cuiva. Sunt Dumitru Popescu. De la Mecanică Fină, nu de la guvern. Ghici ce i-am zis milițianului😁.
3. În Genova am văzut poliția locală cum supraveghea împrejurimile cu drona. Cred că nici ei nu mai au mult pâna la faza cu defibrilatorul.
4. Am copii mari, deci nu mai sunt la curent cu subiectul.
5. Am citit articolul când a apărut și m-am cam îngrozit. Dar pe de altă parte nu m-am putut abține să nu mă gândesc cât de aroganți par cei de la USR în ochii omului de rând. Ca să nu avem discuții, am votat USR.
6. Mulțumesc lui Dragoș Stanca pentru explicații. Mereu mi-am pus întrebarea asta.
7. Anul ‘92, proaspăt absolventă de Politehnică. Ciuciu job de inginer. Așa că m-am angajat vânzătoare la butic pe Moșilor. Mama a fost devastată de situație, o prietenă a spus că e sub demnitatea ei să fie vânzătoare, un fost coleg de facultate a fost dezgustat când a intrat în prăvălie, total întâmplător, și eu dădeam cu mopul.
8. Nu știu cum de am reușit ca băieții noștri să nu se încadreze în categoria asta. Cu toate că și eu le-am spus că sunt frumoși, deștepți și că pot face ceea ce își propun.
Comentariu beton!16
mulțumesc
1. Mi-a trebuit multicică vreme și muncă cu mine să trec peste niște traume, vreau să cred că am reușit. Mi-ar fi fost infinit mai ușor cu ajutor specializat, dar nu duce nimeni puștoaice la psiholog numai pentru că era să fie violate. Am citit, dar mai ales, am vorbit mult, până rănile au rămas doar cicatrici.
2. Sunt curioasă cum au ajuns la concluzia că expresia a dispărut. Am avut parte de interacțiuni impecabile cu polițiști de la Rutieră (probabil ajutată de faptul că știu să zâmbesc și să vorbesc frumos), dar am asistat și la situații abjecte. O fi mai bună relaționarea polițiști-șoferi, nu zic nu, dar mă încălzește puțin spre deloc câtă vreme la orice drum cu mașina se găsește cel puțin un berbec să pună în pericol siguranța celorlalți și scapă nepedepsiți. (Altfel, n-ar mai face)
3. Am o prietenă asistentă la urgențe. Pe la sfârșitul anilor ’90, într-o gardă, aduce ambulanța un bărbat cu infarct. Era cumnatul ei și i-a murit în brațe. Ani mai târziu, după renovarea și dotarea secției, îmi spunea: „știi cum e să văd aparatele astea și medicamentele pe care le avem acum și să știu că, dacă le-am fi avut atunci, el ar mai fi trăit?”
4. Discuția formelor fără fond… forma (aici =școala online) nu a făcut decât să sublinieze încă o dată cât de putred e fondul. Dar noi tot cu forma avem probleme.
5. Despre fața umană a politicianului de rit nou. Și, mai ales, despre cum vom avea o nouă forță în Parlament, pentru că elitiștilor le pute să vorbească cu oamenii de rând despre problemele lor de rând. E normal să votezi pentru 2 litri de ulei, dacă tu asta nu ai acasă. Progresul nu se face pe frig și foame.
6. E bine că te-au suspendat pe tine 30zile, pericolul din social media care ești. N-ai știut să strigi la zuck: bueyyy, tu știi cine sunt io?!
7-8… blablabla … snoufleicșii vor/știu să facă nimic pe bani mulți… Regret, deși articolele sunt mișto, cam cu atât am rămas după ele.
Mulțam fain de selecție. Duminică faină, cititori și comentatori vasilescieni!
@Ilinca: pacienții tineri cu infarct, fără boli cronice, au șanse mult mai mici de supraviețuire comparativ cu cei în vârstă, care au dezvoltată o circulație cardiacă colaterală.
Am avut un prieten care a decedat la 33 ani pe terenul de fotbal, fost asistent medical. Colegii i-au făcut masaj cardiac, ambulanța a fost acolo în 2 minute, dar degeaba. A mai făcut un stop cardio-respirator pe masa de operație.
apropo de povestea Ilincai, de la 3. Poate ar trebui scrisa mai des, ca lumea are impresia ca pe vremea lu impuscatu sistemul de sanatate era mai bun.
Si cu spitalele arse de acum si tot este superior
1. Interesant.
2. Una bucată bășină elitistă stil poluția română.
3. Așa și? Io stau în Austria, iar pe scara blocului avem doar extinctoare, dar nu AEDs. Să fac scandal, mai ales că majoritatea vecinilor mei au peste 60 ani? În decembrie a murit vecina româncă de la parter, dar a avut o căruță de boli cronice și 86 ani.
Articolul mi se pare o bășină tristă după ce autorul a mâncat o pungă de semințe stricate.
4. Fain
5. –
6. –
7. Întradevăr, nu-i o rușine să muncești. Mai fain îi ca pasiunea ta să fie și munca ta.
8. Eh, unii părinți au impresia că plozii lor sunt miezul din dodoașcă și vor să-și împlinească eșecurile vieții lor prin aceștia.
Da’ mulți suedezi pe blog. 🤣🤣🤣
sau milițieni? la eu crește inima precum aluatu’ de pizza care l-am făcut io acu’ 1 oră și din care urmează să produc produs finit pentru femili, cînd citesc la MeAI corect gramatical; iar cine se ocupă de pagina lor de febe, știe; gramatică, sintaxă, lexic și, în plus, are și umor…
a lui Coloja e „tough but real”;
ăla despre Simion m-a îngrozit de-a dreptul; ghici cine mai făcea „talpă” printre votanți? exact, ai lu’ zelea…
Bune toate. La 2 dintre ele am dat share ;). La unu chiar și follow 🙂
Punctul 8 e un mix de platitudini, truisme, idei preconcepute și generalizări, plus ceva furaciuni de la articole in engleza sau articole La moda în România anului 2000.
Vedeți comentariile, o parte dintre ele demontează unele idei de acolo.
O frecție cu Carmol pt cei care au trecut de 35 și au reușit sa aibă un job stabil. Ba băieți reveniti-va.
Șefu’, io am o curiozitate care mă macină de ceva vreme: există vreun domeniu la care să nu te pricepi matale? Că mă roade invidia ca o gheară în gât când văd cum joci pe degete orice subiect, de la creșterea viermilor de mătase la sociologie.
Ai o reteta buna de gatit ton pe gratar?
Ca sa îți raspund serios, nu ma pricep la ce se pricep in general mulți romani, footbal, politica, menținerea soacrei fericite, bautu, cluburile, și inselatul.
Și daca vrei sa dezvoltam punctul 3, știu cine ii scrie discursurile.
Știi cine îi scrie „discursurile” lui nwradu? :))))))
Ptiuuu … aproape la fel ca mine 😜 Rumeno di merda … vezi că nu se pune virgulă înainte de și … dă-o draq de pricepere 😉
despre nwradu nu stiu nimic. Dar liderului aur i le scrie o fatuca.
HM, vezi ca unii i-au corectat timp de 10 ani pe altii pana s-a actualizat dexul si li s-a daramat universul, sa nu patesti la fel in cativa ani, cand se va actualiza dexu’ dupa forma auzita a limbii vorbite, in lipsa de oameni ce isi vor mai da interesul sa scrie ca la carte :D, sau ce vor mai sti sa scrie in limba romana corect.
Acu, nu zic ca dinozaurii nostri sunt mai reactivi decat cei ai academiei franceze, dar nu se stie ce va fi in viitor. A mai fost o controversa pornita din academie legata daca e corect sa scrii un prieten de al meu si s-a demonstrat ca da, chit ca unii contesta. Iar cativa mari blogari au luat-o in directia unei cruciade impotriva celor ce folosesc aceasta forma.
Acu nu zic ca e la fel cu virgula, o fi cum zici tu, but i dont care so much.
Nu vreau sa fiu acuzat de whataboutism asa ca o sa tac si o sa iti spun, da ai dreptate. nu stiu sa scriu corect sau daca stiu nu aplic, ceea ce spune ceva despre mine. Fix ce am zis mai sus.
De obicei scriu de pe tel si ma face autocorectu’ varza, dar mai pun si virgule aiurea, de ce sa nu recunosc.
Autocorectu’ la iphone era mai bun decat la android, dar din pacate sunt pe android.
Ca sa incheiem, ca am dat peste asta, legat de articolul de la punctul 8, insusi autorul are un comentariu in spiritul a ceea ce am spus si eu, comentariu vazut de mine azi:
Răzvan T. Coloja
5 ianuarie 2022 la ora 4:04 pm
@Daniel: Știu că e nasol, dar – crede-mă – mai demult era și mai nasol. Acum măcar nu te pune șeful să-i speli mașina iar salariul ți-l iei – atât cât e – la timp. Că avem legi. În anii ’90/începutul anilor 2000 ziceai ”bogdaproste” dacă te plătea și făceai webdesign cum scria în contract, și nu și secretariat. Știu că pare absurd, dar fix așa stăteau lucrurile pe-atunci. Nu mai amintesc ce salarii aveam pe-atunci, că mă ia pe mine cu râs.
Asta ca sa intaresc ideea ca unele teme de acolo par coborate din Romania anilor 2000. Cel putin aia cu mai am 40 la coada.
Dupa intrarea in UE, nu prea mai erau 40 la coada la post de sofer unde trebuia facultate si doua limbi straine, pentru ca, guess what? Ingineru a plecat in vest si a lasat taximetria.
Poate am sa povestesc odata despre prima mea oferta de job, ca proaspat absolvent ciclu complet al unei institutii de prestigiu din Romania. Ofeta de a fi taximetrist, pe tura de noapte, in contrapartida cu un gunoier care era taximetrist pe tura de zi, ca nopaptea lucra pe masina de gunoi.
Da oameni buni, singurul care m-a sunat sa imi ofere un job era proprietarul a 3 masini de taxi ce le dadea la inchiriat. Sa va mai zic ca peste 50% din taximetristii clujeni ai vremii erau fosti ingineri? Se castiga mai bine pe taxi.
2. Eu m-am distrat copios. 😅 Am impresia ca unii comentatori se recunosc in replicile de acolo..
3. Meh, are o agenda destul de tulbure. Nu e deloc ok ca se crede despre ei ca sunt proRusia, ca sunt nationalisti extremisti, ca afirma ca se inspira de la altii. Daca vor sa se ridice pe valul de ura si dispret (binemeritat, dealtfel!) fata de infractorii ce ne conduc de 30 de ani, nu sunt mai buni ca ei! Niste inchistati! Ne trebuie oameni cu deschidere spre oameni, lume, cu viziune…
Mulțumesc pentru articole. Pe primul l-am distribuit că prea am multe persoane în jurul meu care îmi dau replicile respective iar eu nu prea știu să îi combat.
1.am avut o copilarie misto,dar am o mama cu idei fixe si asta ma omoara,suntem perfect pana la subiecte BOR,copil si ca nu ne “distram” ca cei de pe fb,ca na noi nu postam 15000 de poze si colegele ei au impresia ca murim de foame:)))
2.dintre toate institutiile,cea mai mare alergie o am la pulitia romana,se plang toata ziua cam de orice,ar vrea sa stea sa doarma in birou si sa ia si spor de somn.
3.din cauze de genul asta nu am facut un copil si nici nu il voi face aici niciodata si grabim plecarea cat se repede putem.
5.desi sper sa dispara odata cu pandemia,tind sa cred ca nu si ne va tine pe loc,in timp ce alte tari…pct3
6.am tocit tel la cat am raportat si degeaba,asa ca am renuntat si voi renunta si la retelele sociale curand.(am mai suspendat contul,l-am activat strict pt niste grupuri de romani stabiliti prin diferite parti sa ne facem o idee si abia astept sa inchid taraba iar)
7.m-am plictisit de besinile astora,mai ales in tara in care atat de multi muncesc pe salariu minim.
Nu spun ca nu sunt si lepre,dar repet am cazuri concrete care muncesc pe 1600,sa imi explice si mie cineva cum poti sa traiesti cu banii aia,a sa stai cu ma-ta,daca ma-ta nu sta la Vaslui.
sa imi explice draq cineva din astia care tot se dau cu fundu de pamant ca vai vor tinerii salarii de 1000€ cum platesc chirie,facturi si mananca din 1600lei,nu am pus iubita,copil,masina,haine,vacanta da?
Mai terminati cu besinile,tinerii vor draq sa le ajunga sa traiasca,nu sa manance pufuleti si sa stea cu 10 colegi,de asta pleaca si raman aia care au “frezoane”,pt ca se simt draq umiliti cand n-ai nici de o floare sa ii iei iubitei,cand sefu te cheama si sambata sau te tine peste program,iar ca bonus atitudine de boss.
Am prietena in Harrlem(sper ca e corect)-40h/sapt,1800€,650€ chiria,cati muncesc chiar si in bucuresti 40h?care e salariu?care e % chiriei din salariu?da asa e tinerii e puturosi,nu vor sa traiasca doar cu aer si e vina lui ca facturile sunt mari si ca viata e scumpa in general,patronii nu au nici o vina ca vor sclavi pe salarii cat mai mici,stati linistiti ca vor pleca din ce in ce mai multi si nu o sa mai aveti de ce sa va vaitati.
Si doar de curiozitate vreau sa stiu cati patroni s-au uitat cat costa chiria+mancarea+facturi+inca un pic=salariu?a nu sunt electricieni?nu sunt mesteri?nu sunt ca au plecat acolo unde chiria e jumatate din salariu,unde nu trebuie sa mai dai din banii tai spaga,unde nu da giani peste tine,ca stie giani ca rosu e optional,unde isi poate PERMITE o familie.
In tara asta saraca,in loc sa ne luam de nenea pulitai care ia de 2 ori salariu minim daca nu mai mult,unde ne fura astia pe fata si din buzunaru ala ascuns de la chiloti,noi ne indreptam besinile spre astia tineri ca vor domnle salarii cat sa traiasca DECENT si sa nu fie sclav,ca sclav poti si in olanda pe 1800€ ;)asa ca patronachii care se vaita sa vanda ml,cls etc,sa lasa vacanta in tenerife si sa dea salarii raportate la nevoile DE BAZA ale unui om si poate o m*** astora bugetari in timpul liber.
Se dezbate încă. Ce zici?13
wow, un comentariu care este „AUR”
@BellaA, de ce vrei tu să emigrezi când poți să te duci la Câmpina, în județul Prahova și să termini școala Vasile Lascăr. După doi ani ieși și tu o frumusețe de polițistă și nu mai este nevoie ca să pleci din țară. Bagi și tu la ghiozdan minim două salarii minime pe economie și nu numai.
Mama ta nu o să mai plângă că i-a plecat odorul, iar tu din postura nouă poți schimba țara asta pe care vrei să o părăsești și poți aresta toate scursurile!
Olanda este țara în care m-aș muta și mâine, unde am locuit în total vreo 2 ani jumătate, doar că nu aș pleca pe un salariu de 1800€… pentru că aș muri de foame. Chiria aia de 650 de coco ori e într-un loc unde nu prea ai vrea să locuiești, ori sunt mai mulți într-o casă, unde tu ai o cameră. Nu crede chiar că tot ce zboară se mănâncă!
Take care și să ne mai spui și nouă cum este viața în diasporă.
@baghera daca vroiam sa fiu bugetara,eram deja,doar ca nu pot da spaga.
Si nici nu ma vaitam de castigurile mele,doar ca mi se pare aiurea sa ne raportam doar la “tinerii” din orasele mari,si strict la anumite domenii.
Daca ne referim doar la tinerii din Bucuresti,Cluj cei care vor in corporatii si IT,atunci da,daca la “tinerii” includem si vanzatoarea de la mega,si curierul,si camerista care face curat,si ala care iti aduce cafeaua,atunci ma indoiesc ca “tinerii” se duc la mega si cer 1k.Si curierul,si ospatarul muncesc pe salariu minim,iar “patronache” prefera sa puna in carca clientului nivelul lu ala de trai prin tips,ar putea de ex sa ii plateasca 20% din chirie ca un beneficiu,iar ala vine cu contract si nu mai inchiriaza la negru,sau ar putea sa ii plateasca mai bine ca oricum se fac destule magarii in horeca,la vama veche tot 3 turisti au fost anul asta nu?aia sigur munceau pe 1k acolo si doar 8h.
Plus in afara de Bucuresti mai sunt si alte orase,ala din Vaslui tot cu pretentii oare se duce?dar ala din Barlad?dar ala din Focsani?deci tinerii astia pe care vad ca toti ii blameaza nu au totusi pretentii de neconceput,pt un strat destul de subtire,aruncam in toti,ala care vine in pipera ca l-a tinut mami in puf si oricum ii plateste chiria pana isi gaseste jobul de vis,ii da mami bani de Mamaia si i-a luat masina la 18 ani,nu e acelasi tanar cu ala din Vaslui care locuieste cu inca 3 frati si parintii,si care nu vrea la Mamaia,sau masina,vrea sa plateasca facturile si sa manance carne din cand in cand.Oare care sunt mai multi?
Iar “tinerii” astia sunt astia care abia au terminat facultatea,au 23de ani?sau -/+ 30?ca la 30 poate vrea si o familie,pe salariu minim mai greu.Iarasi ala daca munceste pe salariu minim ce pensie va avea?deci eu inteleg ca e ok sa platim “tinerii” cu aia 1400lei sau cat e minim acum,sa platim cat mai putine taxe,nu conteaza ca ala o sa aiba o pensie la fel de mica si o sa fie o presiune pe viitoarele generatii.
Cat despre prietena mea,ff posibil sa ai dreptate,dar aici muncea 12h/zi,2zile cu 2zile,si lua 1500lei acum 4 ani,doar ca dadea chirie 1100lei,iar in alea 2 zile mai muncea extra pt ca facturi,mancare.Asa ia doar 1800€,poate nu sta in cel mai select cartier,cum nu statea nici aici,nu ii mai trebuie masina pt ca are transport in comun sau bicla,are 2 zile libere,nu lucreaza non stop,ba mai si strange un leu,si ea tot din categoria “tinerii” cu pretentii facea parte.
Cat despre mine,eu nu plec pt bani si ma consider destul de realista,nu ma astept la covor rosu,nu de bani am nevoie,am nevoie de un drum pe care sa nu mor,de un spital curat,nu cu cine stie ce scule,si cu personal care sa zambeasca in loc sa tipe,vreau sa fie fonduri cand imi fac analize,nu sa le fac la privat,vreau un copil care sa aiba acces la un sistem de invatamant decent,chit ca e prost sau destept,nu vreau sa muncesc eu extra pt meditatii,pt ca doamna la scoala online tre sa isi bea cafeaua,vreau si mai putina poluare,la sintesti tot dau aia foc nu?de cand?nu vreau ca,copilul meu sa fie victima unui Danca,in timp ce nenea pulitai si alte institutii se freaca de poarta,s-a terminat procesul?ma indoiesc,vreau cand giani imi sparge casa,politia sa vina si sa isi faca treaba,nu sa ma certe ca nu am camera si caine si apoi sa nu ma mai caute niciodata,dar nenea ala doctor care facea experimente pe niste copii?banuiesc ca e plictisit de inchisoare nu?Cand o sa pot cumpara macar cateva din astea cu bani si o sa depinda de mine,societatea o sa imi dea impresia ca se va schimba ceva in timpul vietii mele…pana atunci mama nu are de ce sa planga,pt ca la randul ei a facut propriile alegeri,iar in 2022 este destul de simplu avem bilete de avion ieftine,videocall sa ne vedem cat vrem de mult.
Dar aveti dreptate,tinerii astia au pretentii si nu stiu sa faca nimic,va rog sa ma scuzati!
Ps: https://arhiblog.ro/linia-ocupata-112/
-din motive de astea plec
@BellaA, îmi este destul de greu să citesc ceea ce scrii. Probabil ai prea mulți nervi pe naiba știe cine și pun scrisul acesta, puțin haotic, pe seama nervilor.
La firma la care lucrez sunt angajați numai „bătrâni” pentru că s-au dovedit a fi mult mai serioși decât „tinerii” aceștia pe care îi ridici în slăvi.
OK, înțeleg, ești tânără și ești afectată de cele scrise… dar majoritatea tinerilor să știi că sunt fix ca în articolele descrise mai sus. A venit unul pe post de electrician, iesit de pe băncile școlii și după 3 săptămâni a plecat spunând că mai repede se duce ca vânzător în mall. Ia bani mai puțini, dar nu muncește deloc. Și nu este caz singular, dar acesta este ultimul care a plecat imediat.
Sincer iți doresc numai bine și multă baftă în străinătate, dar îți spun, din experiență, că în primul an nu o să îți fie ușor. Și asta ți-o spune unul care a petrecut vreo 10 ani prin diferite țări cu apă mai caldă decât în România. Și flamanda, limba vorbită în Olanda este o limbă destul de grea…
BellaA, te rog să mă pui în legătură cu tineri pe care-i cunoști și care știu o meserie. Chiar avem nevoie de electricieni, tehnicieni telecom, jonctori fibră optică. Salariul este de 2500 lei plus 1500/2000 de euro. Locul de muncă este Italia. Singurii bani pe care-i vor cheltui sunt cei pentru mâncare. Tot dăm anunțuri pentru angajare atât pentru Romania dar și pentr Italia și nu știu cum să găsesc tinerii de care zici.
@baghera da normal,sunt si nervoasa si frustrata:))nu pe tine,sau pe altcineva,ci in sine,pt ca noi aici suntem o bula selectata de Mihai,dar suntem minoritari.Stiu ca sunt si tineri…ma rog,cunosc si eu,dar am prieteni in Focsani sau in Galati,si chiar sunt oameni ok si muncitori si cu bun simt,nu e corect sa ii blamam pe toti.
Suntem perfect constienti ca va fi fff greu,tocmai de aia nu am plecat de azi pe maine,avem mai mult de un an de cand strangem informatii bune/rele,strangem €,inchidem/vindem,vizitam,etc.,chiar suntem constienti,dar nu mai am nici rabdare si nici curaj sa fac un copil aici,poate am eu traume si am sigur:)))
Personal cred ca am incercat sa imi fac partea,ca ex cand ne-am mutat aici,urmatoarea luna ne-am facut buletin,asa ni s-a parut de bun simt,sa votam unde locuim,dar degeaba daca majoritatea au buletin de bucuresti si se vaita pe fb…pur si simplu ne-am pierdut rabdarea si ne asumam.Suntem diferiti,cu prioritati diferite,important e sa fim sanatosi.
Va tin la curent oricum:)))
@AdinaL prietenul electrician traieste de 4ani in Nisa deja 🙁
Bella, ai dreptate in ceea ce spui.
E destul de greu in Romania, pentru o familie cu copii, care are venituri normale raportat la salariul minim, si nu are prea multe ajutoare cum ar fi detinerea unei proprietati intr-un oras cu infrastructura, scoli, spitale si locuri de munca. Si e greu si pentru tineri, iesiti de pe bancile scolii, care stim ca nu e foarte adaptata la nevoile pietei de munca.
Din pacate, frustrarea ta si a multor tineri si familii cu copii mici e perfect justificata, pentru ca, desi procentual poate dai aceeasi contributie statului aici sau afara, ai senzatia ca afara banii tai ar fi administrati mai bine si in schimbul lor ai primi servicii, infrastructura si garantia unei vieti decente la batranete, ceea ce in Romania e sub semnul intrebarii.
Afaraa vei avea in schimb sansa sa fii mereu vazuta ca outsider, ca omul caruia i se dau cele mai nasoale taskuri si care va fi ultima optiune cand e vorba de o promovare spre mgmt de exemplu, pt ca nu esti de a lor, sau ca nu vb limba locala perfect si nu cunosti partea birocratica etc. Deci ce zice Baghera nu e in contradictie cu ce spui tu desi pare. E greu si dincolo dar din alte puncte de vedere. In schimb, afara ai mai multe certitudini si „peace of mind” ceea ce la noi, mai greu. daca de asta ai nevoie sa intemeiezi o familie, good for you, go for it. nu e treaba nimanui sa te judece , cred ca cei de pe aici incearca sa te previna de anumite aspecte de care esti probabil well-aware.
La noi, poti sa contribui zero sau 1 milion pe luna, nu vei avea access la servicii de calitate din partea statului si angajatilor lui si vei fi nevoit/nevoita sa cheltui extra pentru orice serviciu prestat la un nivel acceptabil, nu de top.
Si atunci vine indreptatita reflectia legata de un posibil viitor afara, cu + si –
Ca fost „capsunar” pot sa iti spun ca atunci cand am plecat am facut-o fara regrete, si atunci cand am revenit de asemenea.
Cred ca cel mai mult regreta cei care nu au facut acesti pasi atunci cand au putut.
Evolutia tarii din ultimii ani nu a creat prea multi nostalgici care sa regrete decizia de a pleca.
Ca si exemplu personal, sunt unul dintre „privilegiatii” care poate fi considerat inca tanar ca am sub 45, neplatitopr de impozit pt ca lucrez in software development, dar care a cotizat la stat doar in luna decembrie cu +7000 ron pentru CAS, CASS, etc.
SUnt convins ca varsta de pensionare va fi impinsa spre 70 de ani in 2050 si pensia va fi una modica, asta daca nu ne pune capac poluarea. Intre timp, mai am 30 de ani de munca. Daca eram judecator sau jandarm, anul asta ma pensionam, aveam dreptul de anul trecut deja. Am un amic judecator, un om foarte decent si OK, care in 10 ani se poate pensiona. Altul deja pensionart isi creste copilul de nici 3 ani.
Si acum, intrebarea e de ce mai stam in tara noi astia cu copii mici, cu joburi care afara s-ar plati lejer cu 5-7000k euro/luna.
E simplu, pentru a fi mai aproape de cei dragi cat timp mai sunt in viata.
E o alegere, un trade-off pe care unii am ales sa il facem.
@BellaA, îmi este destul de greu să citesc ceea ce scrii. Probabil ai prea mulți nervi pe naiba știe cine și pun scrisul acesta, puțin haotic, pe seama nervilor.
La firma la care lucrez sunt angajați numai „bătrâni” pentru că s-au dovedit a fi mult mai serioși decât „tinerii” aceștia pe care îi ridici în slăvi.
OK, înțeleg, ești tânără și ești afectată de cele scrise… dar majoritatea tinerilor să știi că sunt fix ca în articolele descrise mai sus. A venit unul pe post de electrician, iesit de pe băncile școlii și după 3 săptămâni a plecat spunând că mai repede se duce ca vânzător în mall. Ia bani mai puțini, dar nu muncește deloc. Și nu este caz singular, dar acesta este ultimul care a plecat imediat.
Sincer iți doresc numai bine și multă baftă în străinătate, dar îți spun, din experiență, că în primul an nu o să îți fie ușor. Și asta ți-o spune unul care a petrecut vreo 10 ani prin diferite țări cu apă mai caldă decât în România. Și flamanda, limba vorbită în Olanda este o limbă destul de grea…
1.Nu întrevăd să se rupă in curând cercul vicios al traumelor trăite si transmise. Ce am observat însă destul de grav imho e cealaltă extremă:eu am fost bătut deci nici nu mă uit urât la copil, părinții m-au presat să am note mari deci copilul meu dacă vrea învață dacă nu nu-i nimic,mi s-a spus că nu-s bun de nimic deci îmi laud copilul până la Dzeu și înapoi etc. Periculos
2. Poliția merită imaginea proastă pe care o are, în general. În particular un procent x de polițiști „curați” s-au săturat să audă textele din postare
3.Noi nu apucam @MV,poate copiii poate nepoții…
4. Între lași copilul pradă sălbăticiei online oricând la orice vârstă și internetul/digitalizarea sunt satana si copilul tre să crească neapărat neprihanit de ecrane ar trebui să fie o linie de mijloc echilibrată. Eu nu am prea văzut in jur
5.AUR nu e nici bulă nici umflată. Stiu perfect ce vor si cum să obțină. Partidele mai vechi i-au tratat cu superioritate si dispreț dar cine râde la urmă râde mai bine
6.Junglă junglă internetul dar in unele părți mai are si legi
7. Dar cine a zis că e?! Articolul cade in păcatul generalizării , nu cred că sunt prea mulți care au așteptat până la 30-35 jobul visurilor.
8. Cam lung si dezlanat post,rezultă că aspirațiile sunt una realitatea e alta. Problema e ofc la părinți,educație și media,vinovații de serviciu. Copilul sau tânărul nu e de vină, n-are cum.
Mă opresc că va remarca în treacăt șeful de blog că mă pricep la de toate🙂,te salut @Cucurigu
As face o gluma cu permisiunea sefului de blog.
Care e scopul blogului si al comentariilor la liber? daca nu sa aducem pe tapet idei pe care nu suntem experti si la care sa contribuim cu pareri?
Daca vrreau un expert ma duc pe blog culinar sau medical sau auto sau etc, daca vreau ceva general cu discutii libere vin aici.
SI PS Mihai V, cresterea viermilor de matase e in manualul scolar, materie obligatorie, sau era cand am facut eu scoala.