Din nefericire, situația articolelor de pe bloguri se prezintă de zici că suntem la început de august. Gen, e lumea în vacanțe și nu prea are chef de scris. Mno, aia e, de bine de rău, patru care să-mi placă tot am găsit.
- „Am chiuretat clandestin peste o sută de femei pe masa de bucătărie”. După 30 de ani, un medic ginecolog vorbește pentru prima dată despre avorturile din comunism (un articol pentru toți nostalgicii după perioada aia în care „dar toți aveam serviciu și Ceaușescu ne dădea case”. Un căcat vă dădea Ceaușescu și multă muie. Doamne, cum mi-a crescut tensiunea de la articolul ăsta)
- Instalație electrică într-un spital din Germania (teoretic, n-are nicio legătură cu articolul de mai sus, practic, are toate legăturile posibile)
- Orașul paralel (nu, n-are nicio legătură cu statul paralel)
- Cea mai periculoasă subspecie din educație: părintele „supradotat“
1. Sunt sigur că ăia care plâng după minunatul regim, mulți dintre ei sub treijdeani, si’ar fi exprimat părerile despre asta pe net,liberi.Ar fi mers în m. UE nu în UE.
3.La noi doar BOR poate construi așa ceva.
Comentariu beton!23
Pe cei sub 30 de ani îi mai pot înțelege cât de cât. Mulți n-au nimic în cap, n-au citit nimic despre perioada aia, vorbesc ca să nu adoarmă. Eu le urez de muiță celor care au trăit atunci și o dau cu „ce bine era”.
1. Du-te bă de aici cu ăia mulţi sub 30. Au cel puţin 60 de ani cei care sunt „nostalgici”.
@Shoric, sunt si destui tinerei care si-ar dori sa fie lucrurile ca atunci. Parerea mea e ca isi doresc asta fiindca atunci aveai asigurat job si locuinta, nu trebuia sa iti bati capul sa obtii nimic. Astia sunt cei incapabili sa se descurce in vremurile de acum, cei ce ar vrea sa li se dea totul pe tava. Parerea mea. Astia peste 60 ce sunt nostalgici sunt aia ce aveau de toate, pe sub mana, ca aveau relatii. Le e dor de perioada aia fiindca atunci erau speciali, acum, nu mai sunt. Am o ruda in familie in situatia asta.
Comentariu beton!18
@Andreea Z., Eu rămân la părerea mea că nu tinerii sunt cei „nostalgici” ci idioţii de părinţi care acum au 60+ ani şi care au în întreţinere „copii” de 30-40 de ani din pensie. Părinţi care se sacrifică pentru copii lor care sunt lepre şi le pute munca.
Pt nostalgicii lui nea ceasca : era bine pt cei din aparatul de stat, nomenclaturisti, securisti si ce mai vrei. Pt bunicul meu care trebuia sa isi fure propriul porumb noaptea de pe camp ca sa nu ii moara de foame doua animale din grajd, nu era asa bine, bunic care dupa ce mai lucra si la uzina din apropiere, mai lucra noaptea sa confectioneze cojoace pt suplimentarea veniturilor sa poata creste trei copii, bunic caruia dupa ce a luptat in wwll din muntii Tatra pana la cotul Donului ca si artilerist si a fost ranit de doua ori destul de nasol si a primit doua decoratii militare pt curaj in lupta, a reusit abia dupa revolutie cu ajutorul mamei mele care a sapat prin arhive si Monitorul Official sa Ii fie recunoscute drepturile negate de cacatii de comunisti.
Comentariu beton!47
Băi, asta cu furatul propriului porumb sună atât de… românește. Da, cred că ajungea omul atât de disperat încât să și-l fure, ca să aibă cum să raporteze pierderi. Gizăs.
1. E și cum zice Edelweiss. Dar au îmbrățișat atitudinea asta de la dobitocii pomeniți de shoric. Soluția? Confiscat telefoanele și trimiși pe un șantier, la muncă, în condițiile de atunci. Până la ora 13:00 sâmbăta. O baie făcută la comun, ca-n armată, apoi două ore de materialism dialectic, undde să citească (da, știu, greu) ceva cuvântări de-ale toarșului n.c. de pe la congrese/plenare. Și asta vreo lună. Gen septembrie / octombrie când ba te arde soarele ba nu știi dacă e de la ploaie sau te-ai pișat pe tine, așa ud să fi.
2. Este printre comentatorii de-acolo un nene care nu zice rău niște lucruri de pe aici dar și-a luat dislike-uri pentru că nu s-a exprimat pe înțelesul tuturor. Eu îi dau dreptate (și) lu nenea ăla.
3. Asia. Departe rău nene! 🙂
4. Nu știu, nu comentez. Eu am cunoscut reversul: ăia care nu făceau nimic, nu dădeau nici bani pentru raparatul scaunului copilului dar comentau la greu. P.S.: nu exista ”uațap” și semeseurile era puține și scumpe domle! Dap, era mai bine pe vremea aia! 😛 😛 😛
Comentariu beton!19
ai dreptate secetă mare…
1. foarte trist – gen Nunca mas
2.normalitate …gen ,, Aceste cuvinte ne doare” (pt profani nea Jean Constantin -Secretul lui Bachus)
3. Evoluție
4. Am avut ocazia sa le dau la muwie și la primar si la gimnazial ajutat de încă doi-trei frondi-ști/ste (am avut noroc !!!)
La liceu nu s-a mai pus problema că nu a mai făcut de acasă liceul din motive de …sport – doar am jucat puțin faza de cocalar cu ștaif (ajutat de cei 190 si 105 kile ) cu unii care se treziseră profesori autocrați genul ,,academic” dar și șpagasin nu acceptă nici o absență dar- și mai ales – pe cei care fac sport de mare performanță
(gen -Ce caută aici la ,,Eminescu” să se ducă la Sportiv -aici facem carte nu sport …) bine puteam și să i dau 1000 de lei și era de 10 dar urăsc visceral procedura …mioritică
Eu sunt nascuta in ’58.Am luat in plin regimul.Am citit si eu articolul cu dr. care a chiuretat peste o suta de femei.Au fost norocoase ptr. ca l-au gasit.De obicei moasele faceau asta.Era cumplit.Cine ajungea la spital dr. care era de garda nu o putea ajuta pana nu spunea cine ”i-a facut”.De regula era un procuror langa el.Nici nu se stie cate femei au murit in chinuri acasa sau la spital.Un regim mizerabil!Nostalgicii lui sa se duca in Coreea de Nord.Ceausescu ne-a dat ratie, frig, cenzura, securitate, frica de cei de langa tine.Nu stiai cine te toarna daca zici ceva nasol despre Ceasca si proasta lui.
Comentariu beton!47
1. Am trăit vremurile alea, am avut prietene și cunoștințe care au murit, a fost horror.
2. O fi citit vreun director de spital de la noi?
3. Altă lume.
4. Nu vă imaginați cât mă bucur că nu mai am copii la școală.
Comentariu beton!23
2 si 3 au ceva in comun: cand faci ceva de nou, poti sa-l faci conform normelor. Care norme prevad la noi fir de 2,5 mm2 pt sigurante de 16A , nu stiu la nemti daca e cum zice nenea ala, dar din calcule nu pica prea bine sa sa pui 16A pe 1,5mm. In fine, instalatiile din spitalele de la noi nu sunt gandite asa ci la nivelul anilor 70 si inchipuiti-va cum ar arata o modernizare de instalatie electrica intr-un spital functional. Ar implica spargeri de ziduri, balamuc, praf, timp in care partea respectiva ar fi nefunctionala. Ar trebui multi bani si multa vointa, bani care nu sunt redirectionati spre asta ci spre salarii si diferite invarteli ale conducerilor spitalelor. Se poate, dar nu se vrea, mai exact se intampla ceea ce se intampla in multe locuinte, cheama zugravul, dau cu lavabil, totul e ok pe dinafara si apoi se trezesc ca au o problema la instalatia electrica dar nu spargem ca am zugravit de o luna.
Am vazut fir de 16 mm2 pe terminal (clema) de 6 mm2 continuați cu fir de 6 mm2 si intrat în siguranță de 2A. Se poate și mai rău 😁
Articolul nr 1 îl citisem. La sfârșit de ’89 început de ’90 aproape m-a omorât o doctorița, la o policlinica de stat. Proastei ii era frica sa aplice o lege post revoluție, ii lipsea securistul care sa ma chestioneze, asa ca încet, încet, a luat hotărârea sa ma omoare prin indiferenta. Nici măcar nu eram ,,vinovata” de ceva, era o pierdere de sarcina provocata doar de mama natura. Ma gândesc cu groaza prin ce am trecut, norocul meu a fost o colega în vârstă, care vazand ca devin din ce in ce mai stravezie,m-a luat de mana si m-a dus la un doctor care m-a internat la urgenta în spital.
3. Orașul paralel, fain articol, un alt sens al
cuvantului ,,paralel”. Asta dacă ne gândim la un posibil alt articol ,,România paralela”.
2. Încerc sa îmi închipui cum ar primi (not) Doreii noștri implementarea unei asemenea discipline.
Mulțumesc pentru articole.
1. Personal nu m-am lovit de problema asta. Dar tot mi se pare crunt să fii nevoit să trăiești așa ceva. Și ca medic, și ca pacientă.
2. Normalitate.
3. Viziune.
4. Am întâlnit genul printre părinții colegilor de școală ai fiică-mii. Dar le-am fost mereu “ghimpele în coastă” pentru a echilibra situația.
Duminică faină!
3. De pe wiki: „Coreenii manifestă un deosebit respect față de educație, având un sistem excelent de bine pus la punct; dovadă fiind numărul mare de muncitori calificați în toate domeniile. Acestea au dus la o creștere economică rapidă a țării.”
Ăia construiesc smart city-uri şi la noi găseşti cu greu oameni competenţi care să văruiască un apartament.
Comentariu beton!20
Amin!
Sau instalatori.
Mulțam pentru articole. Puține, da’ bune.
Ai cam lipsit în ultima vreme. Eşti bine?
De neînțeles sunt comentariile la articolul cu chiuretajele. Majoritatea il blamează pe dr cu epitete gen criminal care nici măcar nu se căieste de ce a facut, ahtiat după bani etc. A innebunit lumea 😥
Comentariu beton!13
1.Eu zm 43 dar imi aduc aminte de mauca-mea care si-provocat interupere de sarcina acasa.Este o amimtire horror pt eu am crezut ca va muri.Deci mukta muwe nostalgicilor.
2.Ok asa ar tb sa functioneze
3.Oleii ma mut acolo
4.Bine ca am plecat din Ro deci nu mai este cazul
1 horror.
2 sunt nemti, ii interesează sa nu moara nici o albina muncitoare.
3 –
4 nu am avut încă tangente, dar aștept cu nerăbdare sa fiu „Gigi contra” 😁
Numai niște imbecili pot plânge după vremurile dinainte de ’89. Imbecili care cumva aveau acces la toate. Normal că lumea lor s-a năruit.
Off topic: Horia Tecău și-a încheiat astăzi cariera cu o victorie în Cupa Davis, la Cluj. Felicitări, Horia! Mulțumim! ❤️
Comentariu beton!15
Am auzit-o pe mama spunând, încă de când eram prea mică să înțeleg, un număr: 17. Știți cum e când fredonezi de copil un cântec pe care nu-l înțelegi, și apoi la maturitate pricepi versurile? Așa (mult mai puternic) m-a lovit pe mine informația asta.
Nu a povestit niciodată în detaliu, și sincer mi-e frică să îi cer asta. Bănuiesc că vrea să ne protejeze, și pe noi și pe ea, de ororile prin care a trecut. Mintea mea oricum nu reușește să conceapă. 17.
Bănuiesc și eu că Libertatea le-a cerut acordul, altminteri, acesta e site-ul cu articolul: https://beta.dela0.ro/am-chiuretat-femei-pe-masa-de-bucatarie/
Îmi închipui că ți-a ieșit vena de nervi cu mult mai mult decât mie, din moment ce ai din dotare și grijă două „mini-fashioniste”, cu dna fashionistă în frunte.
Mick haide că poate e aiurea s-o întrebi pe doamna Vasilescu (mama ta) de ce știe dânsa & ce a auzit din cunoscuți & anturaje (așa, de curiozitate/mărturie istorică; eu recunosc, nu am putut s-o întreb pe a mea) și poate te jenează un pic subiectul fiindcă e pe atât de enervant la maxim, pe atât de intim, da’ după ce-am citit, așa, stau și mă întreb… Bă, nici măcar securiștii nenorociți, ăia care și-au făcut poftele proprii și a copiilor lor (care se bat în piept că ce „patrioți” erau & cum îl mai înjură pe Pacepa că ce „trădător” a fost că a dat în gât regimul cât putu și el) în detrimentul nostru și alor noștri, că doar n-or fi avut toți numai băieți, în halul ăsta să tolereze nemerniciile? Cu restul nomenclaturii, cu tot.
Și acum, tot ei au pretenții să-și vâre beizadelile în business-uri cu statul și poziții cheie de conducere. Lași, să ne conducă & să ne decidă nouă viețile și destinele; ei, care n-au avut niciunul (și niciuna) tupeul să se ia de „geniul” dement și mizeria decretului pe speță.
Să nu-ți vină să-ți bagi (…) că totle-o ziseși nostalgicilor, că le/ne dădea o muie la toți. Și pe un canal de televiziune (nu spun care dar cred că intuiești) fac apologie rudelor lui, că i-auite ce oameni simpli erau.
Mi-e o scârbă…
L-am citit atunci, dar stau și mă întreb: mie îmi pare a fi clinică (nu neapărat particulară, dar ca mărime), nu spital. Parcă e prea simplu, minimalist.
Ar fi fost corect (deontologic) ca Daniel să pună un ‘P’ în paranteze, altminteri, da, supercool.
Salut,
Referitor la punctul 1, bănuiala e corectă, avem cu Libertatea un acord de publicare a tuturor articolelor din seria Jurnalului Decretului. Căci e vorba de un proiect jurnalistic mai mare, care are și un site dedicat – https://jurnaluldecretului.ro/
Mulțumesc pentru interes!
Mulțumesc pentru articole!
1. Incredibil de trist. Sper să nu ajungem înapoi acolo
2. Corectitudine şi eficiență
3. Suprarealist..dar absolut normal pentru nivelul lor
4. Şi acum douăzeci şi de ani era la fel, minus tehnologia smart. Standardul părinților extra era transmis prin viu grai. Iar ai mei au refuzat să participe. Din păcate tradiția continuă, dar este bine că persistă şi „reacționarii”
Duminică frumoasă tuturor!
Seful meu, medic respectat in comunitate, mi-a spus, ca raspuns la sufocarile mele de indignare cand auzeam de „binele de dinainte” (pt el palpabil, pt ca toata lumea, sefimea CAP, IAS, IEELIF, etc. i se ploconea, la propriu si la figurat) cum ca nu ar trebui sa comentez deoarece, daca nu era decretul, eu nu as fi existat, nascuta in ’73 fiind. Sa ii explic ca, atunci cand este vorba de o idee, nu ma consider pe mine masura tuturor lucrurilor nu mi s-a mai parut necesar.
1. De obicei parintii sunt asa, am avut caz in familie, cand venea vorba de subiectul asta, tot auzeam ce bine era inainte, ce bine o duceam…si cand incercam sa spun ca nu o duceati deloc bine, era chiar foarte rau..primeam replica deja celebra in romania, chiar si acum cred, ce stii tu, nu ai experienta de viata…
1. Am inceput sa citesc dar cred ca am nevoie de un intaritor.
2. Lucru nemtesc.
3. Si eu ma gandeam la ceva asemanator, adica mutat centrul puterii de la Bucuresti altundeva, nu am idee unde dar Bucurestiul este compromis mai ales ca a fost si inca este cuibul naparcilor comunisto-securiste. De la Bucuresti s-a dat stingerea in toata Romania acum 70 de ani. Si azi tot in intuneric suntem.
4. Hahahaha, ne recunoastem si noi, „pe ici, pe colo, prin punctele esentiale”!
„(un articol pentru toți nostalgicii după perioada aia în care „dar toți aveam serviciu și Ceaușescu ne dădea case”. Un căcat vă dădea Ceaușescu și multă muie. Doamne, cum mi-a crescut tensiunea de la articolul ăsta)”
Lasă-l pe Ceaușescu, e mort de 30 de ani.
Zi de asta:
https://www.facebook.com/694499824/posts/10158985980139825
Bun
https://www.facebook.com/octavianherta/posts/2632620710216465