Am să las aici câteva concluzii intermediare ale experienței Thassos. Zic „intermediare” pentru că încă nu ne-am întors, dar poate mai sunt oameni care vor sa meargă în Grecia vara asta și-i ajută să știe niște lucruri.
👉 Documentele pe care ți le cer bulgarii și grecii, la frontiere: buletin/pașaport, PLF (îl găsiți aici), certificat digital covid și test negativ (PCR sau antigen) pentru copiii sub 12 ani.
👉 Am plecat din București la 7.15, am parcat la cazare în jur de 19.00.
👉 La frontiera Giurgiu-Ruse am stat în jur de 40 de minute. Și-am fi stat mult mai puțin, dar, din ce-am înțeles, am ajuns exact când se schimba tura (în jur de 8.00)
👉 În schimb, la Makaza, la ieșirea din Bulgaria spre Grecia, n-a mai fost așa ușor. Am stat o oră jumătate, în plin soare, pe cod portocaliu de caniculă. La un moment dat temperatura pe care mi-o indica mașina pe bord era 47 de grade. Bine, senzorul e fix pe oglinda laterală dinspre care bătea soarele, dar tot acolo e și când nu indică 47 de grade.
👉 Tot la Makaza, grecii fac teste covid prin sondaj. Asta nu înseamnă că apare un polițist de frontieră care scrutează printre mașini și alege la întâmplare una ai cărei ocupanți trebuie testați. Ci că, între anumite intervale orare, opresc toate mașinile și testează, prin sondaj, un ocupant al acesteia. La noi, n-am fost eu ăla. 😊
👉 Partea bună e că sunt organizați, nu te pun să aștepți până iese rezultatul testului, te lasă să pleci pentru că au toate datele tale de identificare din PLF, inclusiv numărul de telefon și adresa unde vei sta în Grecia. De altfel, după 15 minute am și primit, prin SMS, rezultatul negativ al testului.
👉 La ferry boat n-am așteptat absolut deloc, nu era coadă, nu nimic, cum am ajuns, cum am urcat pe vas. Dar înțeleg că nu e o regulă, am avut noi noroc, c-am vorbit cu cineva care a ajuns la vreo oră după noi și-mi zicea c-a stat la coadă bine de tot.
Cam atât despre drum, acum trecem la d-astea mai turistice.
👉 Suntem cazați într-un complex de apartamente aflat la vreo 3 km de orașul Limenaria. Nu e mare, sunt vreo 15 camere în total. Dintre care mai bine de jumătate sunt ocupate de grupul cu care am mers și noi. Chestie care îmi place teribil, că mă agasează să fiu nevoit să interacționez tot timpul cu oameni pe care nu-i cunosc.
👉 Complexul are piscina lui, ideală pentru copii (adâncime 1,50 m), dar cu adevărat demențial este că e pus chiar pe malul mării. Practic, e prima oară în această viață când mă pot duce să înot la 8.00 dimineața, fără ca asta să presupună vreun alt efort în afară de acela de a ieși din hotel. Bine, m-aș putea duce și mai devreme, dar n-are niciun farmec să înoți până nu-ți bei liniștit cafeaua. Iată și o poză făcută de pe balconul apartamentului nostru.
👉 Ah, mai există un alt avantaj la care nici nu vă gândiți. Noaptea se face liniște și, dacă dormi cu geamul deschis, se aud valurile. Nu știu ce vă spune vouă treaba asta, dar pe mine mă liniștește zgomotul valurilor și dorm neîntors ca un prunc.
👉 Altă chestie pozitivă e că anul ăsta nu prea sunt turiști. Sau, cel puțin, nu sunt cum erau în alți ani. Înțeleg că pentru turismul elen ăsta nu e un lucru foarte bun, dar mie îmi place teribil că nu trebuie să dau din coate printre hoardele de turiști. Cum se reflectă treaba asta în prezența pe plajă? Într-un singur fel: plajele cunoscute, cele de care a auzit toată lumea, sunt full, iar celelalte sunt aproape goale. Iată, fotografiile astea sunt făcute în aceeași zi, la prânz, la jumătate de oră distanță una de alta:
…
👉 La ora asta, tot din cauza numărului de turiști scăzut, populația majoritară pe insulă este alcătuită din români. Oriunde te-ai duce, auzi aproape exclusiv română în jur. Chestie care în mod normal m-ar fi deranjat, dar, pentru că suntem cazați strategic și nu sunt nevoit să interacționez mai deloc cu ei, mă lasă complet rece.
👉 E cald, e excesiv de cald, probabil mult mai cald decât ar fi fost normal. Practic, nu poți sta la plajă decât până la ora 10.00, după care te mai întorci seara după 17.00. Mă rog, dacă nu-ți pasă de soarele ăla dement, poți sta cât vrei, eu ziceam de mine și ai mei.
👉 Există totuși și o parte mai puțin plăcută, una care nici nu cred că v-ar trece prin cap dacă n-ați mai fost niciodată prin zonă: viespile. Gazda noastră zice că din cauza incendiilor care au defrișat masiv pădurile din zonă, viespile au fost nevoite să se „mute” la oraș în căutarea hranei. Prin urmare, de câte ori vrei să mănânci ceva la vreo terasă, cu siguranță își vor face apariția viespile. Și e destul de deranjant să trebuiască să le tot gonești, oricât de tare nu ți-ar păsa de ele. Există totuși soluții. Prima: nu mai mănânci la terasă, te muți în interior. Și a doua: masa de seară o muți la o oră de după ce apune soare sau chiar după ce s-a întunecat. Moment în care nu mai apare nici picior de viespe.
👉 Dacă tot a venit vorba despre incendii, m-a dus Baciu să văd un sat aflat în mijlocul insulei, în vârful muntelui. Sat care este aproape părăsit din aprilie până în octombrie, când localnicii coboară la mare să-și producă banii care să le ajungă în celelalte luni. Satul în sine, Kastro pe numele lui, e foarte mișto, dar ca să ajungi la el treci pe lângă niște masive muntoase care arată ca în filmele despre apocalipsă. Hectare întregi de foste păduri care acum sunt înlocuite de cioturi de copaci carbonizate.
Băi, vă jur, dacă n-ai mai văzut niciodată așa ceva, ți se strânge rău sufletul când treci pe acolo. Vă las mai jos niște fotografii, două detalii făcute de Răzvan (exact pe trunchiurile de copaci carbonizați) și un cadru general prins de mine. Da, vârful ăsta acum câțiva ani era împădurit și verde-verde, acum nu mai e. ☹
…
…
👉 Altfel, dacă sunteți vaccinați și aveți de gând să mergeți în Grecia, probabil ăsta e unul dintre cei mai buni ani în care o puteți face. Bine, asta dacă nu cumva vă place sa vă faceți nervi și să vă petreceți vacanța în aglomerație.
Atât pentru astăzi.
Mai jos, unde? Că am cautat si sub monitor si n-am găsit pozele alea.
Doamne, ce glume bune fac!
Comentariu beton!35
Mda, sunt imbecil. Mulțumesc că mi-ai zis. Ia vezi acum, că le-am pus.
Eh. Cam ca aici, doar ca cioatele nu-s carbonizate.
Pozele sunt pe darknet, pe undeva? Carbonizate?
Dă un refresh, că uitasem să le pun.
Mișto și relaxare maximă!
Anul acesta am trăit și noi o experiență unică, tot în Grecia. Singuri pe plajă. Practic, vreo 2-3 ore aveam plaja la dispoziția noastră, până apăreau și ceilalți câțiva rătăciți. Îți crăpau toți creierii de atâta liniște.
Acum, când îți răpund, nu e niciun om pe plajă și se aud valurile, de la mine de pe balcon, într-un mare fel. Deci nu, nicio șansă să-mi crape creierii de la atâta relaxare. 😀
Vasilescule, mă faci cu nervii. Hai, bâști, că am treabă, nu stau la taclale, da?
Comentariu beton!16
Nu te speria, cred ca ii e dor să-i crape creierii. Că n-are unul, are mai mulți.
@Doamna Mona … ce româncă sunteți!!! Vă plângeți de liniște 🤪
Acum 4 zile cereau test PCR pentru copiii intre 6 și 12 ani. Sper, cred, că nu s-au schimbat regulile în așa de scurt timo. Adică aia sub 6 sunt liberi de orice fel de testare. Asta pentru acuratețea informațiilor, că or mai fi oameni care se întreabă. Că și noi ne-am întrebat când ne-am întors.
Când am plecat nu a fost nevoie de nimic. Până ne-am întors în schimb a trecut Grecia prin tot curcubeul: verde, galben, roșu. 😁
Da, pentru copiii între 6 și 12 ani. Doar că nu cereau musai PCR, e valabil și cel antigen.
Noi am fost în Thassos anul trecut între 14 și 26 septembrie și, în pensiunea unde am stat, mai era cazat doar un cuplu în afară de noi (de altfel, pe oriunde am mers erau foarte puțini turiști și foarte multă liniște). La această pensiune am fost aproape în fiecare an de Thassos, cu o singură excepție. E situată în zona Tripiti Beach, puțin mai departe de Limenaria, pe deal. Dar are piscină 😁, chestie importantă dacă nu mai ai chef să te plimbi după-amiaza pe la cine știe ce plajă. Pentru copii, am mers la plaja de la ieșirea din Skala Marion spre Limenaria. Nisip, intrare lină în apă, peștișori, crabi, tot ce-ți dorești. Vremea a fost ideală, apa caldă. Cum ai spus și tu, pentru greci nu a fost deloc bun anul trecut, Giannis ne spunea că a avut încasări de max 30% din cele ale anului anterior. Dar ei nu trăiesc doar din turism. Fiecare mai are o livadă de măslini sau alte mici afaceri cu care să își rotunjească veniturile. Și am fost și noi acum câțiva ani în Kastro, cu un Peugeot 207. Mașina joasă, drumul plin de bolovani, dar am ajuns. Superbă vederea de sus. Ciudată capela cu oase, dar explicabilă la cât de multă piatră și cât de puțin pământ au în zona aia.
Păi anul trecut era normal să nu fie nici dracu’, în plină pandemie, fără vaccinuri, fără nimic.
Noi am plecat în baza testelor, cu fetele după noi, cu cca 24 de ore mai devreme decât anticipaserăm (au ieșit testele în vreo 4-5 ore). I-am dat mesaj că au ieșit testele și dacă e camera liberă, a zis veniți, bagajul era gata, am plecat. Și a fost bine 😁
Nu “împușcați” omul pentru niște poze, mai uită detaliile când e în concediu. Nu e ca și cum ar fi ratat vreo prognoză. 🙂
Distracție plăcută!
Le-am pus, le-am pus. Dă un refresh.
Când am citit articolul pozele erau deja, au avut efecte comentariile anterioare. 🙂
E nasol rău de tot cu incendiile și pe unde-s eu, mai ales că se mai amestecă și politicienii în căutare de capital electoral.
Anyway, important e să vă simțiți bine acolo și să mai uitați pentru puțin timp de altele. Spor la distracție!
Sa ma duc acolo ca sa fac 12 ore pe drum? Nu mai bine merg de la Oradea pana pe litoralul romanesc si fac 15? Am stat frumos la granita dintre Sinaia si Comarnic vreo 2 ore, inca o ora jumate la granita dintre Agigea si Eforie Nord. Am ajuns la un minunat resort numit Europa unde cele 4 stele orbite de soarele verii s-au ascuns bine de tot. Sa mai fi ramas doua, dar si alea cotonogite bine de tot. Si la mine auzi doar romana in jur, sunt ceva cursuri pe fonduri europene pe agricultura. De aici si stelele plecate din hotel, de frica “agricultorilor”. Restul, bugetari cu tichete care acum invata comportamentul in societate. Poate si de aici standardele coborate ale hotelului, dar totusi, nu e o scuza.
Singurul capitol unde nu te bat sunt pozele. Cioatele de aici sunt prea rapide sa fie fotografiate.
Comentariu beton!74
Da, ai dreptate, când ai asemenea ofertâ la doar 15 ore distanță, n-are rost să mai cauți altceva. 😀
Sunt pe drumul de intoarcere. De la 13.40 (2 km inainte de Comarnic) am reusit sa ajungem acum (17.30), la Busteni. Fara oprire pe undeva. Ce Thassos fratele meu? Romania iti ofera concediu pe sosele. Bate asta!
Sunt pe drumul de intoarcere. De la 13.40 (2 km inainte de Comarnic) am reusit sa ajungem acum (17.30) la Busteni. Fara oprire pe undeva. Ce Thassos fratele meu? Romania iti ofera concediu pe sosele. Bate asta!
Dear Bogdan L , ză aideia e să fugi în munți și să te ascunzi acolo o perioadă de timp, nicidecum să te întorci 🤣🤣🤣 Capisci ?
@HM
Cum, cand toti fug spre vest? 🤪
@Bogdane, fi tu deschizător de drumuri și go spre est. Odessa am auzit că e mișto!
Gata, m-am dat batut. M-am cazat la ThasSibiu. Bate asta fratele meu. Un drum de mare din 2 bucati. Nu ma mai prindeti voi mai la sud de Bihor si mai la est de Cluj
C-ai vrut tu sau că mai făceai prea mult?
Faceam prea mult. Am mers pe varianta Brasov-Fagaras-Sibiu-Deva-Oradea. Mai aveam 360 km dar nu am mai avut nervi.
@BogdanL: Eu am fost la noi la mare, la Mangalia si n-am stat in trafic aproape deloc, maxim 30 de minute, pe toata lungimea lui si tot din Oradea am pornit. La plecare, duminica dimineata, am mers pe Cluj, Sighisoara, Brasov, Valenii de Munte pana in Ploiesti unde am facut pauza (asa am vrut noi) si a 2a zi am pornit spre Mangalia. Am mers spre Bucuresti, am facut centura cu urcare pe A2 si am coborat spre Cocarlia de Sus prin Negru Voda si, desi e drum (bun) prin sate, n-am stat in trafic nici la Agigea, nici in Eforii. Adevarul e ca e important in ce statiune mergi si atunci e musai sa faci toata A2. Oricum, plecand duminica din Oradea si ajungand pe A2 luni dimineata e mai lejer desi anul asta GPS-ul mi-a aratat ambuteiaje pe traseu facand drumul mai lung cu o ora jumate ca prin sate unde e mai lung cu vreo 25 de kilometri.
@Mihai: Oare ne poti lasa o copie a traseului facut de tine? Mersi! Sau in zona se poate ajunge cu avion/charter?
Bună dimineața, Thassos este una dintre cele mai frumoase insule din Grecia. Mă bucur că o aleg românii. Sunt din Cipru și vin pe insulă de două-trei ori pe an. Foarte bine descris de Mihai
Comentariu beton!31
Buna ziua, stiu ca intrebarea este de porc, dar cum se numeste complexul de ap? Nu am fost niciodata in Grecia datorita aglomeratiei si am incerca anul acesta, dar intr-un complex ff aproape de plaja (macar sa o vad daca nu stau la soare). Va multumesc
Da click pe link-ul din articol, unde scrie „complex de apartamente” cu roșu 😉
Păi am lăsat link către el. De-aia îți apare scris cu roșu, că e link, ia dă un click.
Și a treia, ceri niște cafea pe o farfurioară, o pui undeva pe masă să nu vă încurce și-i dai foc. De soluție pentru viespi zic. Fumul le va alunga.
Comentariu beton!17
Nope. Nu mai funcționează nimic de genul ăsta. S-a încercat tot ce se putea încerca, de la cafea la soluții profesionale, la orele alea când sunt ele hămesite pur și simplu nu le poți alunga. Prin urmare, mai bine cedezi tu și mânânci în interior.
Kalimera kyrios Mihalis Vasilescoau😝
Viespi ca viespi, da’ cicade aveț ?
În rest … numa bine, rău la nime…
Să știi că ieri mi s-a părut că aud cicade, dar cred că doar mi s-a părut.
Wait. V-au cerut test pentru copii la dus ?
Eu ma bazam pe https://travel.gov.gr/ care spune ca necesitatea de pasaport covid/test pcr nu se aplica sub 12 ani, citez:
11. What will apply to minors under the age of 12?
Only children under the age of 12 will not be required to undergo a PCR test.
Evident, am citit și noi asta. Dar am preferar să le facem teste copiilor, că n-aveam chef să se schimbe reglementările peste noapte sau să dăm peste vreun polițist de forntieră capos care să ridice din umeri și să ne spună că fără test nu intrăm. Pe scurt, m-a costat 200 de lei să am liniștea că pot intra în Grecia no matter what.
In momentul acesta nu se cer teste copiilor sub 12 ani, informatiile de pe travel.gov.gr sunt corecte.
Ai idee, daca testul de la granita era pozitiv, va puteti intoarce in tara sau trebuie sa ramaneti acolo?
Din ce-am citit pe site-ul oficial către care am lăsat link, dacă era pozitiv eram în pericol să ne bage grecii în izolare.
De asta imi este teama, o sa facem niste rapide inainte sa plecam de acasa. Suntem vaccinati evident, dar na, mai sunt cazuri de vaccinati infectati. Asta chiar nu vreau, sa stau la ei in carantina
esti bine, boss? cum adica prea cald? prea cald, pentru tine, nu exista!
in rest, pare corespunzator.
ok, mai vorbim peste-o luna.
Da, în fiecare zi îmi spun asta: uite că s-a inventat și căldura care să mă deranjeze pe mine.
Neata, de la Pachis beach….
Cazati in Limenaria ne a picat cu tronc plaja la vreo 28 km de unde suntem cazati.
Chestia cu viespile am patit o si noi… e extrem de neplacut dar an adoptat metoda indoor si aia a fost.
Noi am intrat dinspre Macedonia de Nord( trebui neaparat sa precizez ca mi-am luat-o pe un forum ca nu am precizat ca este provincie in Grecia -Macedonia si cica e o confuzie impardonabila) tot o ora jumate am asteptat, si am fost testata , primit sms dupa juma ca i negativ.
So far so good…
As mai adauga un motiv la cele enumerate de tine. Datorita codurilor covid si implicit necesitatea vaccinarii sau a testarii au cam disparut cocalarii nostri. In zece zile nu am intalnit niciunul. Nu tu live pe feisbuc sub balconu’ meu la 2 noaptea, nu tu picioare pe masa la receptie, nu tu manele la boxa pe plaja..
Lasa că sunt gramadă la Bulgari. Fi-le-ar nația a dracu’!
Uite o plaja mișto, poate cea mai miștodin Thassos..
Salonikios Beach
https://maps.app.goo.gl/xhHu7jmy9sBinnpB6
Poti spune la ce hotel te-ai cazat?
Am lăsat link în articol.
Interesant, am fost si eu prin Thasos, ani la rand, si e cam locatia mea preferata, dar nu si a doamnei.
Primo, in Bulgaria nu se mai cere nimic in afara de cartea de identitate din ce ne zice guvernu, ca au un accord pana la toamna, caatoresti ca inainte de pandemie.
Secundo, viespile alea nu trebuie alungate ca in mod normal nu au treaba cu tine, decat daca insisti sa le intarati. Dar daca le strivesti sau calci pe ele, stiu eu un caz in familie, te intepi.
Terto, Thasos fara croaziera in jurul insulei e vacanta doar pe jumatate. Satnatate lui Vasilis, cel mai amuzant capitan de corabie casatoprit cu o romanca :D. Gratarul de pe barca si opritul pe la golfuri pentru inot si in spatele insulei plina de capre, face toti banii.
Nu mai stiu ce urmeaza, dar va recomand peste proaspat gen Fagria chit ca e destul de scump, face toti banii, pe gratar cu putina lamaie cum stiu sa il pregateasca tavernele locale.
Enjoy your stay!
La noi pe litoral e horror. Nu doar turistii cu vouchere sunt de vina ci si patronii de hoteluri care nu s-au mai actualizat la soft din anii 70, au ramas tot cu mentalitatea aia.
@Anduta, era un top mai vechi peste care am dat cand cautam informatii despre Thasos, sa tot fie vreo 8 ani. Nu stau sa il mai caut ca nu tin sa am dreptate sau ultimul cuvant. Pentru mine e nr 1 pt ca e aproape si are tot ce imi doresc. Urmaresc niste blogari de travel foarte simpatici, si din toate plakjele vizitate world wide, nu a fost nimic extraordinar sa nu pot vedea similar in Thasos. Deci e o shaorma cu de toate pe gustu meu.
Poate pentru altii Santiorinii e mai frumos sa stai toata ziua cocotata si sa belesti la propriu ochii la nemarginirea marii, dar pt mine sa urc si sa cobor trepte zilnic nu e activitate de vacanta. Mai ales cu bagaje si copii dupa mine.
Nu imi place nici la 5 stele all inclusive, prefer ceva cazare cum a gasit Mihai, pe malul marii, si cu mese la tavernele de pe insula, in fiecare zi sa experimentez ceva nou. Alta plaja si alta taverna unde ajung usor si car toate gonflabilele cu masina. Inclusiv pompa electrica 😀
Dar poate candva o sa arunc banii si pe un 5 stele all inclusive in una dintre insulele consacrate. Momentan prefer sa nu stau in restaurant langa snobi care se uita daca ti-ai pus camasa la cina, si sa prefer ceva relaxat :D.
Ah, mi-e dor de Kastro. Am întrebat grecul de la taverna de lângă biserica de acolo ce are rapid de mâncare. A zis că porc. Și mi-a adus cel mai bine făcut piept de porc, stropit cu zeamă de lămâie și presărat cu oregano, alaturi de tzatziki.
Recomand să căutați taverna Sta Kala Kathoymena, și o plajă mica, Notos beach (nu sunt români acolo, doar sârbi și bulgari). Cu plăcere.
Am fost acolo în 2009 și vrem să mergem și anul ăsta, în septembrie. Cu toată aglomerația de atunci, nouă ne-a plăcut mult Thassos.
Cum știu grecii ăștia să facă turism, de vis!
Mai, am o chestie care ma roade. De ce merg romanii in Thasos si se plang apoi ca sunt multi romani pe insula? 😀
Mi se pare similara cu situatia colegilor care veneau la munca cu masina si se plangeau de trafic 😀
Doar mie mi se pare ironic?
Pentru mine Thasos e locul unde dai in magazin peste receptionistele de la Pescariu, sau pe carare spre Giola peste cineva cu care ai fost in acelasi liceu, sau in croaziera te asezi langa o fosta colega de facultate fara sa iti dai seama.
Este un loc de reuniuni neasteptate.
Si mai vezi si cativa romanasi care fac spectacol, beau pepsi si se ung cu creme cu miros de unt de cacao si apoi se mira ca atrag viespile in jurul lor pe plaja, cum naiba sa nu iubesti natia asta? Cu bune si rele.
@cucurigu,
Adică, ăștia de care zici tu se duc numai în Thassos?
Îți dau o veste tristă: românii merg peste tot în Grecia, pe toate insulele 🙂
Nu cred ca m-ai inteles Laura. din moment ce spui ca imi dai o veste trista. Recisteste ceea ce am scris si incearca sa intelegi.
Hint
Eu nu sunt absolut deloc deranjat ca merg undeva si dau peste romani, din contra.
Zici: ”Pentru mine Thasos e locul unde dai in magazin peste receptionistele de la Pescariu, sau pe carare spre Giola peste cineva cu care ai fost in acelasi liceu”.
Zic: fix aceleași chestii ți se pot întâmpla în Creta, Zacynthos, Halkidiki, Corfu și tot restul geografiei Greciei 🙂
Laura, din ce stiu Grecii au 10 000 de insule iar cea mai apropiata de Romania si top 5 la frumusete e Thasos. Statistic, sansa sa ti se intample ce spun eu e mai mare in Thasos decat in orice alta insula. asta zic. CAnd te duci acolo iti asumi acest aspect. Sau nu?
Daca ma duc in Rhodos unde sunt preponderent hoteluri scumpe imi asum sa dau peste cunostinte care au mai multi bani, daca am asa ceva, daca nu nu voi da peste nici un cunoscut.
In Zakynthos, Corfu etc, ajungi dupa un drum mult mai lung, deci vor fi mai putini cu masini de Romania decat in Thasos. Sau poate nu.
Thassos e top 5 la frumusețe? Conform cărui top și căror criterii? E o insulă frumoasă, toate insulele au, fiecare în parte, frumusețea și farmecul ei. Rog un link la topul cela sau ceva referință,/detalii, că ceva nu sună bine.
Se dezbate încă. Ce zici?18
Frateee … ce acritură s-a făcut Anduța de când cu avatarul cel nou 😉
Kira kiralina Anduța, da’ top 5 Grecia (nu top gun – AK47) aveț? Îl prezenț aici, rogu-vă !?😄
România are cea mai faină bucată de insulă 🤪 D’acolo s-a inspirat blogăru’ nostru călător și purtător de șlapi 🤪
https://www.tui.co.uk/destinations/europe/greece/articles/which-is-the-best-greek-island
Inteleg ca ai dubii ca le-ai vizitat pe altele 5 care sunt mai sus in topul tau?
Habare, treaba asta cu topurile pe mine nu mă coafează, decât dacă e foarte clar cine sunt participanții și care sunt criteriile de evaluare. Într-un timp picam în capcana asta a topurilor și-mi făceam tot felul de imagini în cap, care ulterior se dovedeau a fi pe câmpii. N-am un top al insulelor grecești, că nu le-am văzut pe toate. Eu am fost până acum în vacanțe memorabile în Grecia în: insulele Alonisos, Andros, Corfu, Creta, Lesbos (sau Mytilini), Paros, Skiathos, Syros, Milos, Rhodos, Thassos, și pe continent în Halkidiki, Parga, Peloponez. Ordinea e alfabetică. În Thassos recunosc că m-am dus cu niște așteptări foarte scăzute, dar a fost o surpriză mai mult decât plăcută.
Dar să zici că Thassos e în top 5 ceva mie îmi sună dubios. La fel cum era cu cascada Bigăr. ”Cea mai frumoasă cascadă din lume”. Ă, nope. A ieșit pe locul I într-o evaluare a 7 cascade. Nu zic că nu e frumoasă, dar m-am dus s-o văd cu niște așteptări nerealiste și nu am apreciat-o apoi la adevărata sa valoare.
Cucurigu, ”THASSOS – BEST GREEK ISLAND FOR PEACE AND QUIET”? Hai să fim serioși. Orice insulă greceasă în care am fost (și pun pariu că și altele) poate fi ideală pentru peace and quiet. În toate insulele sunt gârlă plaje și locuri unde poți fi doar tu și umbra ta, dacă asta îți dorești.
Comentariu beton!23
@Anduță, ce faci mami… La comentarii noi (acolo unde sunt ultimele 5 bucăți) ai vechiul avatar, la un comentariu ai avatar nou și la unul nu ai deloc. Așa rău te-au supărat acesti domni?
@Laura
Prin ciclade, gen paros, naxos, milos, andros, folegandros, foarte, foarte, foarte putini romani, numeri pe degetele de la o mana pe cei pe care-i intalnesti in 2 saptamani.
Deci da, destinatie preferata de romani, dar preponderent in nordul greciei, in vest in insulele din adriatica si oarecum in creta. In dodecanese si mai ales in ciclade, mai rarutz. Acolo sunt preponderent turisti anglofoni (americani, englezi, deloc putini australieni) apoi italieni, francezi si un mix de nemti, olandezi si nordici.
Dar anul asta clar, turistii majoritari in orice locatie vizitata au fost greci, nu straini.
Anul asta in ciclade (unde am fost) gradul de ocupare era sub 50% in iulie. Anul trecut in sithonia gradul de ocupare parea in jur de 80% cu localitati aproape de 100% (vourvourou, nikiti, porto koufos, kalamitsi).
Imi se pare ca am nimerit mai bine anul asta decat anul trecut din perspectiva aglomerarii.
De oriunde ai privi-o si ‘gusta-o’ Grecia e un dish better served frequently. 😄
Ce să fac, Aline, uite nu prea înțelesesem cum e cu topul cela, așa că am zis să înțeleg mai bine. Atâta tot.
Iar de supărare, nici nu poate fi vorba. Anunț eu când/dacă e cu supărare, ok? 😊
Comentariu beton!14
De fapt, mai bine las aici acest comentariu ca să-l am la îndemână când mi se mai aduc unele observații.
În primul rând, ar trebui să se știe că eu respect acest loc, îl respect pe Mihai, respect comentatorii sau pe cititorii acestui blog. Pentru mine, aici e un fel de Grecie. Cu bune și cu mai puțin bune (cel puțin în percepția mea), fiecare faceți din acest loc un tărâm în care mie-mi place să vin zilnic, așa cum mă duc în Grecia cu mare drag în fiecare an, de câteva ori, din diverse motive. În același timp, tot acest loc este ca România, o țară în care, oricât de ciudat ar putea părea unora care o scuipă cu sârg, mie-mi place să trăiesc. Ca să exagerez un pic (așa cum îi șade bine oricărui pui de dac), aș putea spune chiar că o iubesc. Așa cum e ea, cu bune și cu mai puțin bune sau chiar cu rele. De asemenea, acest loc este un loc în care eu învăț chestii. Aia e, probabil n-am învățat suficient la școală sau ceva. Dar eu când învățam, la unele materii, mai băteam cu pixul în masă, mai făceam notițe pe marginea manualului, schițe, mai puneam și îmi puneam întrebări, era un proces util și chiar plăcut pentru mine.
Înțeleg că, așa cum s-a declarat deseori, unii dintre comentatori/cititori vin aici exclusiv ca să se amuze, ca să râdă, ca să glumească sau ca să facă o șuetă. Fac și eu asta, nu cred că se poate zice că nu, dar nu doar atât. Ca să mă mențin în tarlaua articolului, așa cum unii merg an de an în Grecia doar pentru vacanța în Thassos, eu merg în Grecia de mai multe ori pe an, pentru mai multe locuri și lucruri.
Așadar, dacă vi se pare uneori că sunt supărată sau scuip flăcări sau mai știu eu ce, luați în calcul că, de fapt, poate sunt doar în learning mood. 🙂
Comentariu beton!16
Eu aş vrea să îi amintesc puiului de dac că pe 29 iulie a trecut neobservată ziua imnului pe aici. Imnul intră la ,,cu bune” sau ,,cu rele”?
La tabuuri. 🤭
Interesante comentarii, pentru mine Thasos are marele avantaj ca e aproape de ajuns cu mașina, daca plec la noua de acasa la 5 sunt pe insula. Sau eram, cand nu era aglomerat. In plus, insula are o mare varietate de plaje, locații si peisaje.
Am mai fost la greci doar in Halkidiki si Corfu.
Am cunostinte care si-au luat casa in Thasos. In varful dealului ;).
Adevărul e ca nu mi-ar strica un wfh de acolo, daca ar avea internet calitativ :))
Cunosc romani care locuiesc acolo, si recunosc ca ii invidiez puțin.
Mai adăugăm că, față de alte insule mai bine cotate e și mai ieftin ?
Ideal pt noi romanii de rand si vânătorii de chilipiruri să zicem.
V-am mai zis ca am refuzat o oferta de job in Bahamas acu 10 ani? ;-))). Cu o relocare in Thasos as remedia pb 🙂
Deci nu e în niciun top 5 frumusețe sau ceva, că mie asta mi s-a părut interesant. 🙂 Eventual putem spune că e în top 5 preferințe ale românilor. Iar asta spune multe despre noi, românii, nu despre insulă.
Numa’ ce-am venit și eu din județul Thassos (TH la mașină)
Recomandare: Închiriază o barcă de-aia de o conduci tu singur și lasă-i pe copii să țină de volan. Se găsesc prin zona Limenaria de închiriat.
Numa’ bine!
Salutare!
Testele din vamă ies negative. Mergi linistit. Vacanță plăcută!
De Grecia nu am ce să zic că nu am ajuns încă. Dar mulțumesc pentru sfaturi! Eu clar o să merg în septembrie când o fi să merg pentru că nu suport căldura. Între timp m-am lecuit de Vamă anul acesta.
Intrasem să spun că am observat și eu că te-ai „împlinit” și nu de la poza cu lanțul. 😁 Duminica trecută am fost la țară unde s-au reîntâlnit, după mult timp, tata și cele patru surori. Am făcut și poză de familie, doi dintre verii prezenți bat spre suta de kg, dacă nu cumva au depășit, alt văr are vreo 85 și ceva mușchi că merge la sală. Dar cine îți sare imediat în ochi când te uiți la poză? Bărbată-miu la 53 de kile și în slip că tocmai ieșise cu copiii din piscină. 😅
Bună Mihai, test pentru copii peste 12 ani, nu sub. Și cer doar grecii, nu și bulgarii. Cel puțin așa era acum o săptămînă cînd am plecat noi. A, și la Kulata nu am prins deloc testare, doar niște ciudați în față cu numere de Finlanda care ne-au ținut în loc 40 de minute că aveau ceva în neregulă și a durat pînă să-i scoată din coadă. Iar în Lefkada și unele dintre plajele mai puțin cunoscute sunt pline la toate orele. Și tot mulți români.
Ia uite ce zice la “știri” de greci: https://www.timesnewroman.ro/monden/vazand-ca-romanii-nu-pleaca-dupa-incendii-grecii-otravesc-si-fantanile/
0 0
Eu chiar voi salva acest articol, ca și pe toate celelalte referitoare la călătorii, locuri de vizitat, etc. Datorită unei recomandări făcute de tine anul trecut, am ales hotelul unde am stat anul acesta in Bulgaria și a fost wow. În concluzie, mulțumesc! 🤗
Ce mă bucur. O să mai merg și eu acolo.
Deja pute a influiențăr dă travăling d’ăla 🤣🤣🤣 Oare e de la șlapi ?
Noi am plecat la 2 dimineata si la 11 dimineata am parcat la cazare (skala rachioni). Prima masina la Ruse si 10 masini in fata la Makaza.
Au testat-o pe sotie. S-au uitat pe PLF ( scanat QR-ul ) si pe certificatele verzi.
Apa are cred 30 de grade, simt ca transpir in ea.
În viața mea n-am vazut apă mai caldă. Și e așa de când am venit.
@Mihai: cam ce prețuri au la camere? Pe site nu am reușit să le găsesc.
60-80 euro pentru camere. 115 pentru apartament.
Dau si eu cu o recomandare pentru cei care cauta idei pentru drum:
luati in calcul si traversarea Bulgariei prin Sofia si intrarea in Grecia pe la Kulata.
Ca avantaje ar fi autostrada (dinainte de Sofia si pina la Serres ai aproape exclusiv autostrada) si vama din Kulata ceva mai aerisita.
Ca dezavantaj: drumul e mai lung cu vreo 100 de km.
De cativa ani am inceput sa merg in Grecia putin in afara sezonului. Daca nu iti place aglomeratia si soarele prea puternic este absolut perfect. Cel putin pana acum vremea a fost minunata de fiecare data. Final de septembrie, inceput de iunie si chiar octombrie la un moment dat. Prima saptamana a lui octombrie in Lefkada – apa era suficient de calda, toate plajele erau foarte libere, a plouat o singura zi cand am vizitat niste crame. Imi dau seama, e mai greu daca ai copiii dar, parerea mea, diferenta e atat de mare, mijlocul verii e atat de intens in Grecia fata de un final de septembrie incat mi se pare ca merita chiar si o saptamana pierduta la scoala.