Jur că nu înțeleg care e faza cu relaxarea măsurilor. Dacă nu știați, de luni, în București, se redeschid la interior, restaurantele, barurile, cinematografele, teatrele și sălile de jocuri de noroc. Exact cum nu înțeleg nici care e treaba cu deschiderea școlilor, în format fizic, de pe 8 februarie.
Când abia ai mai reușit să ții cât de cât în frâu mizeria asta de pandemie și în contextul în care noua tulpină a virusului deja face ravagii în jumătate de Europă, tu te pregătești să deschizi tot? Ca să ce? Ca să ajungem în câteva săptămâni de unde am plecat?
Băi, jur, dacă am fi în Australia sau pe alt continent aș mai înțelege, dar ești în Europa, tot ce se întâmplă la nemți, la francezi, la englezi, sau pe oriunde altundeva, mai devreme sau mai târziu va ajunge și la noi. Și-atunci? Deschizi tot sperând să ce? Să nu ajungă noua tulpină și aici? Probabil deja a ajuns, doar că ne vom da seama de asta doar după ce redeschidem tot.
Bine, nu că mi-ar fi rușine nici cu vechea tulpină. C-am mai relaxat o dată tot, astă vară, și urmările s-au văzut: am tras șase luni ca să mai scădem incidența. Pe vechea tulpină, da? Nici nu îndrăznesc să mă gândesc cam cum vor arăta cifrele după ce-și intră în mână și asta nouă.
Da, ok, nu sunt idiot, înțeleg că e vorba despre supraviețuirea HoReCa, a cinematografelor și a economiei în general, dar nu mă prind despre ce supraviețuire vorbim dacă în două-trei-patru săptămâni vom închide tot la loc? Boss, asta nu e supraviețuire, e doar resuscitare și nici asta făcută cum trebuie.
Și mie mi-e dor să merg la cârciumă, și eu vreau la film sau la teatru, dar nu cu orice preț. Și în niciun caz cu prețul unei vizite la ATI sau al unui sistem medical băgat din nou în colaps.
Plm, se pare că ne-am obișnuit să cărăm apă cu ciurul. Dar nu asta ar fi problema, problema e că nu ni se pare nimic în neregulă la asta.
Exact belirea pu..liii
Atât …
Procedura. Daca scade sub prag, se aplica procedura ce nu are derogare…
Comentariu beton!17
Da, chiar, uitasem de procedură.
Trebuie sa fim si noi buni la ceva. Macar sa dam drumul la valul 3 in lume…
Comentariu beton!26
Procedura aplicată cum au chef. Peste 3 la mie într-o localitate însemna scenariul roșu, carantină, din câte știu eu. Clujul, Timișoara, Bucureștiul au avut mult peste acest prag.
Și se pare că actualul guvern va schimba modalitatea de calcul a acestui prag incluzând focarele pe care Nelu Tătaru a decis să le scoată din calcul.
0 0
Relaxarea ne duce din lac în puț ă?🤪
Pe-acolo. Că și puța asta e tot ca o pulă, da’ mai mică.
Parca puța asta e mai a dracului…
Mică, mică … da’ ne umple de … spume 🤣
Probabil ca noi suntem protejați de tunerele dacice de sub Carpați ! Mândri urmași ai hiperboreenilor, nu ne face pe noi o amărâtă de tulpina noua de COVID
Se dezbate încă. Ce zici?13
Eu nu înțeleg treaba cu vaccinarea. Cunosc destule din astea, cum să le spun, cadre didactice, că profesori nu le poți spune care nu vor/mai așteaptă să se vaccineze. Băi dar nu mai bine stau ei acasă, în concediu fără plată sau eliberează locul și fac altceva, la fel de prost cum își fac treaba și de la catedră? Și medicii ăia care mustesc de competența, care dau multe diagnostice la fel de competente ca datu cu ghiocul și au la fel de multă umanitate ca drujba mea din magazie, care și aia nu prea vor să se vaccineze, că știu ei cu vaccinu, cu astea, ăștia de ce nu eliberează grajdul? Acasă nu mai există riscul sa se taie în plic.
Rahatul ăsta cu deschiderea școlilor este de fapt despre cum mulți părinți de abia așteaptă ei să scape de copii. Eu sunt șocat să aud rahatul ăsta cu procesul de învățământ, cu viitorul copiilor ca și cum învățământul românesc public ar avea vreo treabă cu timpurile în care trăim. Cu anii ‘ 60 da.
Prima prioritate este sănătatea copiilor și a noastră.
Dacă noi nu înțelegem că lumea nu o să mai fie la fel, ne merităm tulpinile care vor veni, pentru că vor veni.
Eu nu, nu îmi voi trimite copiii la școală așa cum nu am făcut-o nici data trecuta.
Comentariu beton!101
Nici eu. Copiii rămân acasă. Punct.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.10
Eu îmi fac treaba la catedră, îmi place mult ce fac! Sunt și programată la vaccin. Nu vreau să se deschidă școala pentru că mor de frig în școală. Restul … este o iluzie de bine. Nu își revine nimic până se instalează mutantul virus din nou! Experimente pe români … Părinții abia așteaptă să îi trimită pe copii undeva, oriunde, chiar și la școală … la școală nu îi las să miște, apoi se întâlnesc și se joacă împreună pe unde apucă. Așa că … Noi să fim sănătoși! Eu pastrez restricțiile, nu calc în restaurante sau la teatru curând … Chiar e nevoie să ne închidă cineva ușile? Putem sta acasă încă o vreme.
Și … să nu generalizăm! Nu toți profesorii, nu toți medicii, nu toți părinții, nu toți oamenii fac toate nefăcutele!
Comentariu beton!56
E ok, UK numai e in UE deci varianta asta șmecheră mult mai transmisibilă și *aud în cască *…mortală nu vine in Romania grădina protejata a Domnului
Pe scurt când Boris începe să facă pe el de frică și sa fie pesimist știi ca e grav foarte grav
Comentariu beton!25
@Nico, pe scurt, Boris este un mare idiot și tot guvernul lui e depășit de situație (amânare rapel până la 12 săptămâni, situația din vămi pt că Brexit)
Comentariu beton!17
N-am nicio treaba cu mersul in carciumi, cinema-uri. In sensul ca nu prea ma duceam nici inainte. Iar in anul care a trecut am avut prieteni cu care ne-am vazut, la noi sau la ei, maxim 2 familii. Si cu teste rapide facute inainte. Ne-am vazut prin rotatie.
Pe mine ma arde cu mersul la scoala. Lipsa de socializare se simte. Acasa, cu noi, a facut mai multa scoala decat putea sa faca daca era fizic in clasa. Dar apoi, hai la tenis sa faca si miscare. Noroc ca pe asta il face de ani de zile.
In clasa mai stau la palavre, se imping, se joaca mai consuma energie.
Daca incepe pe 8 avem si rapelul facut.
Marea prostie e ca profii inca nu sunt vaccinati.
Se dezbate încă. Ce zici?16
TU ai rapelul făcut. Eu vorbeam totuși despre toată țara asta care nu are rapelul făcut.
Tulpina noua este si la noi, deja sunt alte 2 cazuri confirmate, fara legatura directa cu UK (deci comunitara). Nu se mai testeaza suficient nici in Bucuresti, multi au facut rost de pe internet de teste rapide, se verifica acasa si nu raporteaza (cel mult sa speram ca se autoizoleaza, desi nu cred ca sta cineva 14 zile fara concediu medical oficial). In toata Europa se prelungesc masurile restrictive (si serios restrictive, nu ca la noi), inclusiv scoala online (ceea ce la ei nu a fost). La noi procedeaza mai rau ca in septembrie! Ca sa nu fie nevoie sa mai plateasca parintii pentru cei mici, deschid complet, oricand (pana in 6 la mie) tot ce tine de gradinite, scoli 1-4!. In clase cu peste 30 de copii! Fara ventilatie corespunzatoare ( e o gluma sa crezi ca se vor deschide geamuri, in scoli si asa neincalzite in plina iarna), fara numar corespunzator de toalete, fara igiena (nu vreau sa mai aud ca asa a fost in Germania UK sau mai e si acum nu stiu pe unde- Romania nu e niciuna din tarile acelea!) . Afara e frig, oricum e perioada de raceli sezoniere, cei mici o sa fie mai mereu cu secretii nazale. S-a vazut in toamna ce a insemnat relaxarea pentru alegeri. Nici nu incepem sa scadem putin rata deceselor si a cazurilor grave, gata, ne relaxam. Vine si vacanta intersemestriala. In loc sa profitam inca cateva saptamani de situatia epidemiologica mai buna, sa vaccinam cat putem mai mult – in contextul in care oricum avem o reducere temporara a dozelor primite, noi ne relaxam. Guvernul pur si simplu se auto-saboteaza. Grav este ca ministrul de la Educatie interzice sistemul hibrid pentru 0-4. Nu tine cont nici de cei care ar opta benevol (fara compensatii guvernamentale) pentru scoala online/hibrid! Personal nu stiu cum vom proceda, noi am optat si in septembrie pentru online (fara a beneficia de OUG), nu vom risca nici din 8 februarie. Problema este ca in acest context, fara hibrid, nu stiu cat se va putea. Normal este sa lase optiunea familiei , macar unde a functionat sistemul online si chiar si cel hibrid.
Comentariu beton!19
Pai e destul de simplu.
“Procedura” nu obliga la relaxare. Doar PERMITE. Decizia e la autoritățile locale. Și cum autoritatea locală – primarul adică, are ceva de împărțit cu ministerul sănătății…Iată!
Dacă as (mai) fi HORECA as pune mâna pe un creion și as calcula puțin: ce e mai scump: sa stau închis sau sa deschid și sa închid din nou peste 3-4 săptămâni.
Cu școlile e la fel de simplu: in multe tari din EU (inclusiv Franța, de exemplu) școala este (IN PRIMUL RÂND) cea mai ieftină bona!
Vlad Voiculescu a spus că seria de relaxări ar pune în pericol redeschiderea școlilor, care este o prioritate.
Eu râd mereu la „prioritatea asta”. Băi, ăștia de la educatie au fost toți niște idioți. Au făcut praf ceva ce era deja praf. Cum să ai în lista de priorități redeschiderea școlilor, când la noi nu se face nimic concret la și pentru școală?
Comentariu beton!27
Da, am văzut și eu dimineață. Vlad a luat-o razna.
Au avut și ai noștri prioritatea asta, @Eleno, da’ le-a trecut după ce au luat-o lucrurile razna. Acum am intrat, deja, în a doua lună de lockdown și urmează să înăsprească măsurile.
Prima conditie ca sa poti face ceva la si pentru scoala e ca scoala sa functioneze. Ca acum e destul de clar ca nu functioneaza.
@Mihai, da, ai dreptate, îl urmăresc pe VV, l-am ascultat la Piața Victoriei, la Ioana Ene Dogioiu și mi-a părut…
pare că pe biroul ministerial este o agendă care nu-i a lui iar dom’ ministru nu s-a hotărît dacă urmează modelul politicianului român (pișu cu boltă pe popor) sau își fwte cariera politică
Le e teamă că rămâne lumea needucată. Oh, wait…
Comentariu beton!19
Nici eu nu inteleg cum sa deschizi ACUM cand lumea cealalta de prin Europa inchide? Am ramas uimita cand am auzit.dar la noi e mereu invers.din pacate…
Ca Profesor, am prins vaccinare ,prima doza,la jumatea lui martie. Vor merge si in Bucuresti la scoala 0-4 si clasele a 8a si a 12a. Daca se pastreaza scenariul galben.da eu cred ca e galben ca s-au facut teste putine.anyway…a intrebat o colega daca mai exista posibilitatea sa ramana copiii acasa,ditectorii i-au zis ca nemaiexistand hibrid…dar sa asteptam precizari.aha…oricum dupa deschiderea barurilor,etc,va fi iar nasol.nu o sa ma ramana nimic deschis mult timp.o bataie de joc.
Nu pot sa cred! Voi chiar credeati ca astia va vaccineaza prioritar doar in ideea ca poate va ajuta cipul sa va descurcati ceva mai bine cu scoala online?
Nu Venti 😍 te pup.eu-s cipata deja si ma descurc f bine cu scoala online si fara vaccin.eu astept 7 G ul✌
Comentariu beton!13
Bai, mie daca imi da cipuri de semnal, eu sunt cel mai fericit ca Orange nu vrea sa imi puna un releu de semnal macar cu 2G la tara. Iti dau seama sa umblu la tara cu 5G-ul in buzunar? Barem 3G si sunt fericit, ca acolo nu e deloc semnal :))
In Franța școlile sunt deschise. Se predă cu uși și geamuri deschise. Și e iarnă. Și căldura funcționează. Elevii și profesorii poartă mască. In fine, profesorii. Că unilor elevi trebuie sa le repeți la fiecare 5 min sa pună masca pe gură si pe nas.Toată treaba asta pentru că scoala online a fost un dezastru. Mă refer la liceul cu profil profesional. (Unii profesori fac școala online din motiv de sănătate).
La liceul cu profil teoretic se preda în format hibrid, jumătate de clasa la scoala si jumătate de clasa sta acasă și are scoala online. Studenții numai online.
Unele trenuri sunt anulate. Navetiștii suferă, inclusiv eu. Sunt zile cand trebuie sa aștept cate 2-3 ore un tren ca sa ma intorc acasă.
Si colac peste pupăză, de anul viitor unele clase se desființează. Deci profesori ce rămân fără post.
Sincer, suntem obosiți. Aș vrea ca școala să fie 100% online.
Am scris un așa roman ca să vedeți că si în alte țări ale Europei, mai dezvoltate dpdv economic ca țara natală, România, lucrurile nu stau roz.
P.s. tot ce ține de Horeca si cultură e închis. In schimb in transportul comun in marea majoritate a timpului suntem indesați ca sacii de cartofi! Distanța fizică de 1 m e un vis frumos.
Un weekend plăcut tuturor!
Comentariu beton!55
Exceptand accesul copiilor la internet si dispozitive, eu cred ca acolo unde nu s-a facut scoala online in bune conditii, nu se face nici fata in fata. Profesorii care nu au facut fata acestei provocari, sunt la fel si la scoala.
Referitor la deschiderea scolilor, este nevoie si aici nu e indoiala insa masura e pripita, populista si bazata pe dorinta PNL-ului de a da bine la public. Urmarindu-l pe ministrul educatiei intr-o emisiune, am tras concluzia ca nu are absolut nici-un plan, totul se decide de pe o zi pe alta. Nu fac analize, statistici, nu creeaza scenarii in care sa se incadreze. Era incapabil sa dea un raspuns concret la o intrebare.
Aici suntem.
Comentariu beton!33
Eu de la un punct încolo am început să nu mai înțeleg de ce s-au închis complet restaurantele, barurile, teatrele, cinematografele, sălile de jocuri de noroc dar, de exemplu, sălile de sport/fitness nu. Sau de ce unele magazine cu vânzare în spațiu inchis au rămas deschise la capacitate maximă, nu la 30% cum se vor deschide de luni locațiile despre care e vorba azi. Corect este, mă gândesc, ca indiferent că ești Teatrul Național, Zara, Dedeman, Carrefour sau orice alt loc care te încadrezi la „spațiu inchis” să fii ori inchis complet, ori să funcționezi la capacitate limitată, plus cu respectarea măsurilor de protecție, evident.
Ca ce chestie am ajuns să ni se pară normal să poate fi full la un magazin, la sală, dar teatrul trebuie să rămână inchis complet?
Comentariu beton!26
Unele magazine restricționează accesul clienților. Am fost de vreo 2 ori într-un lidl local și paznicul permitea accesul clienților pe măsură ce ieșeau alții. Și nimeni nu făcea scandal.
Simplu, pt ca fara Teatrul National si Nuba sau Betsport se poate, fara Carrefour, chiar Dedeman daca vrei…mai greut. Nu e ideal, dar totusi.
Eu nu inteleg atitudinea asta cu totul sau nimic.
Forțând un pic, este ca si cum ai spune ca din moment ce masca nu te protejeaza 100 %, nu o mai port deloc.
Ady, asta am văzut și eu că se întâmpla la majoritatea magazinelor, la începutul stării de alertă. Acum nu mai restrictionează nimeni accesul, sau nu la magazinele unde am ajuns în ultima perioadă.
The Cristina, nu e vorba de atitudine „totul sau nimic”, ci mă intrebam de ce e ok ca unii agenți economici să fie restricționați complet la nesfârșit, iar alții deloc, sau parțial. Cât despre asta cu „fără aia se poate, fără ailaltă nu”, viața mi-a dovedit de prea multe ori că ce e musai pentru unii, pentru alții nu contează deloc. Și de aici e loc gârlă de interpretări, decizii și acțiuni cel puțin ciudate.
Și cum altfel să mai capete și ei (noul guvern) popularitate? Că l-au schimbat pe Orban degeaba. Fac și ăștia ca Dragnea: ei pun guverne eu le dau jos. Bani la buget ioc! De unde dacă totul este închis! Anumite scoli chiar au condiții de deschidere (alea private chiar sunt deschise ați auzit ceva cazuri de îmbolnăviri?) Așa că ce și-au zis? Cu toate riscurile deschidem. Măcar putem spune noi am vrut să deschidem, voi nu ați respectat condițiile. Vă dați seama ce hal de stat avem dacă depindem de bugetul colectat de la păcănele ? Hai că te cred că ți-e dor de un restaurant sau teatru sau cinema dar fără păcănele sau cazinouri chiar poți trăi. Le muți direct în online direct fără drept de apel! Dar ai cu cine?
Boris s-a gandit sa prelungeasca lockdown-ul pana pe la vara.
Merkel l-a prelungit (deocamdata) pana la mijlocul lui februarie.
Aici, din noiembrie, e inchis TOT ce nu e magazin alimentar, farmacie sau drogherie.
Teatrele si cinematografele n-au mai fost deschise din martie, anul trecut.
Acuma…stau si eu sa ma gandesc de ce deschid, in Romania, teatrele? Daca deschid salile de pacanele, o sa duduie economia, la ce impozite (ar trebui) aia sa plateasca.
In orice caz, daca te incalzeste cu ceva, afla ca, in Elvetia, unde rata de infectare e foarte mare, au deschis pistele de schi si transportul pe cablu. Si stau aia inghesuiti ca sardelele in telecabina.
De unde ați scos astacu lockdown-ul până la vară, nu vă supărați? Vă las linkul mai jos și spuneti-mi și mie unde zice … App întrebarea e la mine 24.50
https://youtu.be/ggFm1ZN5n9I
https://mihaivasilescublog.ro/2021/01/20/vaccin-certificat/
,, Gata, o perioadă o lăsăm baltă cu subiectul “vaccinare”, că cred că v-am făcut creierii zob. Mai revenim la el când or mai fi chestii importante de discutat.”
Fiuiuuuufiuuuuuu (fluierat) .N-ai putea aplica asta la toata pandemia, virusii sulii, masuri de protectie, ATI si alte asemenea?
Numa zic.
Este resuscitarea din pix a raportărilor entuziaste👊😷👍
Eu nu am înțeles de ce s-au închis sălile de spectacole, sa le fi lăsat sa funcționeze în condiții de distantare. La teatru oamenii ar fi purtat civilizat masca, și nu cred ca s-ar fi îngrămădit ca la supermarket. Eram pe 31 dec în supermarket (nu săriți, eram acolo obligata, ca ma duc la cumpărături pentru restaurant în fiecare zi) și nu mi-a venit sa cred ce nenorocire era. Asa e în fiecare weekend, o imbulzeala inspaimantatoare. Eu sincer nu cred ca deschiderea restaurantelor în interior 30% o sa crească numărul imbolnavirilor. Ca oricum, toată iarna au funcționat „terasele” care de fapt erau tot niște interioare. Acceași Marie cu alta pălărie. Mai degrabă deschiderea școlilor o vad problematica pt creșterea ratei de incidenta.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.6
Anduța, conform judecății tale, și medicii ar trebui sa își schimbe jobul, nu? Sau polițiștii sau jandarmii. Ce dragut ar fi sa stam cu totii la laptop sa trimitem emailuri… Și da, as putea sa îmi schimb oricând jobul cu ceva călduț și sigur la tastatura, am avut, nu multumesc, not for me. Imi place de mor jobul pe care îl am acum. Chiar ma duc cu drag acolo, deși e cel mai puțin confortabil din câte am avut. M-am gândit sa iti răspund, ca poate nu ai înțeles de ce ti-au dat atâția oameni minus la comentariu.
Ramona, conform judecății mele, nu ești în fiecare weekend în acea înfiorătoare aglomerație obligată, ci pentru că așa alegi. La fel ca toți ceilalți prezenți acolo. Și foarte bine faceți, aveți tot dreptul și, mă gândesc, eventualul disconfort trăit pălește pentru fiecare dintre voi în fața beneficiilor. Eu asta-mi doream să-mi clarific, mulțumesc frumos pentru răspuns.
Aplica procedura, asta fac.
Parerea e ca noi vom pleca cu un mic avantaj in urmatorul val (cel care face acum ravagii in Europa) pt ca inca n-a inceput si se vaccineaza continuu.
In Europa noul val a venit concomitent cu vaccinul.
Sper ca acest detaliu sa diminueze impactul noului val.
Încă odată: “Procedura” NU obliga. Procedura da dreptul.
“Procedura” obliga invers. Adică, la un moment dat Bucureștiul ar fi trebuit sa fie in carantina. A fost? Ca “procedura” așa zice.
Mai fratilor,mai iesiti din bula asta ca nu toata lumea munceste on line .Pana si n Anglia unde se rasfata tulpina cea mai a dracu si unde sunt peste 1000 de morti zilnic cu varfuri ce au depasit 1600 ,pana si aici ,au fost scoli deschise pentru acei copiii ai caror parinti trebuie sa mearga fizic la munca sau pentru copiii cu nevoi speciale.Inchipuiti va sa stai in lockdown de mai bine de un an cu un copil autist ca o iei si tu pe toate cararile .Din februarie se redeschid si aici scolile in conditiile in care au fost ultimele care s au inchis si au functionat in format online o mult mai mica perioada de timp decat acasa.Nu e vorba doar de educatia pe care o primesti sau nu de acasa e vorba si de socializare,copiii au nevoie sa fie cu cei de varsta lor.Zicea cineva ca scoala este cea mai ieftina bona,nu toti isi permit o bona sau au o bunica de sacrificat pentru ca in mod clar o supun la riscuri in conditiile astea de pandemie
Se dezbate încă. Ce zici?20
Te rog să mă ierți, Claudia, dar eu nu doresc României soarta Angliei! Anglia este un anti exemplu pentru toată Europa. Nu trebuie duși copiii la școală pentru că nu ai bunică, bani de bonă, părinți care să stea acasă! În Italia sunt ajutate familiile cu copii. Chiar dacă tu ca părinte ai un job fizic, stai acasă, statul îți dă o sumă de bani. România face parte din UE, Anglia nu. UE dă fonduri fiecărei țări ca să nu mai moară atâta lume de coronavirus.
Se dezbate încă. Ce zici?15
@Claudia, s-a depășit chiar și 1800 de morți pe zi. Ideea e că în Anglia, momentan nu se știe când vor fi redeschise școlile. Vor rămâne în continuare deschise școlile, dar doar pt micuții celor considerați „key worker ” și celor aflați în dificultate (nu au laptop etc).
Da, eu ziceam ca școala e văzută (și, in consecință tratată etc etc) ca cea mai ieftină bona. Nu am spus-o cu o conotatie negativă, însă. Nu ca nu ar avea, doar ca nu in acest context.
Ceea ce deranjează însă, este cantitatea exagerata de ipocrizie. Adică, nu cred ca ajuta la nimic sa o dam atât la întors cu educația, socializarea bla…bla…bla…
Sa spunem clar: “școala trebuie sa rămână deschisă pentru ca nu am cu cine lasă copii acasă” sau “școala trebuie sa rămână deschisă ca sa aibă copii unde sa-și “consume energia”, ca am 3 și mi-au făcut capu’ terci când sunt toți acasă.
Copilul meu nu e deloc incantat ca începe școala. L-am întrebat și eu dacă nu simte nevoia sa “socializeze”. Răspunsul lui de om care nu a deprins încă “corectitudinea politica”.
“Eu oricum m-a întâlnesc cu prietenii mei când putem și când avem chef. Nu trebuie sa mergem pana la școala pentru asta. Iar cu ceilalți 20 de colegi din clasa nu “socializez” nici dacă m-a duc la școala”.
Hai, aruncați cu mânuțe roșii.
Comentariu beton!26
În bula mea, majoritatea părinților sunt fierți pe educație, pe calitatea acesteia, nu pe nevoia de bonă ieftină pentru copii, sau pe socializare cu cei de vârsta lor. Că dacă ar fi fost a doua variantă, își dădeau copiii la școlile de pe lângă casele lor, nu la mama naibii, cum e cazul de față, pentru majoritatea dintre ei.
Cât despre atitudinea față de sănătate, la prima deschidere am fost doar vreo 2-3 care am insistat public pentru igienă și atenție la respectarea măsurilor de protecție în școală. Bine, e adevărat că restul, în spiritul educației de calitate, au fost destul de ocupați să cumpere materialele necesare pentru partea de școală on line a hibridului.
Deci da, bule și bule.
Uk, de azi trebuie sa purtam masca si in birou.
Purtarea obligatorie, schimbata cat de des vrei si simti si ai chef dar purtata…
E groasa daca am ajuns aici.
Intre craciun si rev am facut teste rapide de covid in fiecare zi in momentul in care am călcat in birou. Acum temperatura luata, iar daca temperatura nu e ok, iar test.
Nu am copii, dar stiu de la colegii care au lucrat in perioada asta ca daca esti key worker il poti duce la scoala.
@Maria, de azi o porți tu sau poate ai fost singură în birou până azi, dar în UK masca e obligatorie în spații închise de multă vreme, inclusiv în birouri.
@Marius, stiu de spatii ca am purtat o mereu.
In birou ne-au rarit si suntem doar 2 sau 3 persoane la mai bine de 2m unul de celălalt. Si nu am fost obligati sa purtam masca.
Dar acum da, trebuie purtată chiar daca suntem doar doi.
Incredibil! În condițiile în care până la 16 ani nu te poți vaccina, cadrele didactice nu toate se vaccinează, tu, guvern nesăbuit, deschizi școlile? Altfel spus îi trimiți pe copii în linia întâi!? La restaurant, la teatru, la cinema, la jocuri de noroc nu ești obligat să mergi- da, unii vor merge cu virusul după ei…Dar școala este obligatorie! Deci tu, guvern fără creier și fără suflet, îi obligi pe copii- viitorul țării, nu?- să se îmbolnăvească.
Pandemia asta a devenit joc politic iar virusul corona o mingiuță. Sper ca până pe 8 februarie să le vină mintea la cap politicienilor și să se răzgândească! Amin!
Comentariu beton!23
De zeci de ani copiii sunt trimiși în linia întâi, în școli supraaglomerate, insalubre și cu risc de colaps la cutremur. Viața și sănătatea fizică și/sau psihică a copiilor în România este și a fost permanent amenințată. Adulții responsabili cu creșterea și binele copiilor (părinți, dascăli, oamenii din guverne), în majoritatea lor, n-au avut și n-au o problemă cu asta. Nu cu adevărat. Că dacă ar fi avut, sigur ar fi găsit o soluție in atâta amar de ani. Părerea mea e că virusul acesta este, pentru cei mai mulți, doar un alt pericol în plus la traiul in România. Și, ca de obicei, fiecare își va găsi o portiță, o soluție individuală de minimizare a acestui pericol, pentru sine, pentru copiii proprii.
Este perfect credibil ce se întâmplă, asta vreau să zic.
De 30 de ani politicul ia cele mai proaste decizii, în mai toate situațiile. Alea bune au fost impuse de NATO și UE, dar aplicate cu scârț și tragere de cur. Păi, noi să nu scoatem o tulpina autohtonă?!
Chiar că trăim în bule.
Una din regulile respectate cu strictețe când conduc grupuri, fie familie, fie firmă, ori doar pe cei angajați să-mi execute o lucrare este:
„Nu stabili reguli pe care nu le poți impune încât să nu fie încălcate de majoritatea.”
Mă uit în jur, nu doar la mine-n sat, 10 kilometri de centura capitalei, umblu mult cu bicla, în absolut toate satele din jur țăranii se adună la butică, își iau o bere și socializează, copiii se adună în grupuri, noroc cu frigul că acum sunt grupuri mai mici și majoritatea poartă mască.
Din martie, de câte ori mă dau cu metroiul, îmi vine la urcare același gând:
„Oare ce șanse sunt ca în multimea asta de popor călător să nu fie niciun pozitiv?”
Îmi dau liniștitorul răspuns:
„Niciuna, zero barat.”
Conform statisticilor transportul în comun mai cară doar 80% popor din cât transporta în 2019. Dar tot scriem de câteva sute de mii bune la nivel de capitală, microbuzele interlocalități la fel, copiii cartierelor, între bloace se adună fix ca la noi, la țarănoaia, care vrea primește oaspeți, ieri îmi zicea nenea de la butiCĂ CĂ au făcut covid sute de concetățeni din sat, el află mai r/d ca INSul, îl sună: „Băi, nu-mi mai opri pâine, că avem covid, stăm izolați câteva zile, facem în casă.”, nu-i doar în România, și în Germania, cât e ea de Germanie, este fix ca la noi, ne-or vizitat de Crăciun niște amici de 30+, n-aveau nicio apăsare, singurii care respectă regulile sunt cei mai germofobi din totdeauna, marii bolnavi și o parte, doar o parte dintre bătrâni.
Bine măcar că oamenii s-or obișnuit cu măștile, dar cine vrea socializare, socializează, copiii, cu sau fără școală, onlainul ăsta este dezastru pentru copiii care nu au ca principali profesori părinții, deci cu tot onlainul majoritatea copiilor se văd, nici n-ai cum să-i oprești când tu ești la muncă, scriu despre marea masă care n-are luxul onlainului, repet, trăim în bule și văz că nu prea știm ce se împlântă în celelalte bule.
Comentariu beton!22
Exact, Tiberiu
@Marius, în orășelul din Anglia unde locuiesc eu, lucrătorii comerciali din Lidl sau Asda nu au purtat mască până luna asta deci despre ce obligativitate vorbim…Era cam opțională. Singurii care aveau mască erau din Morrison, Tesco si magazinele mici.Sa fim serioși, oamenii sunt aceiasi peste tot fie că sunt condusi de Boris sau de Orban sau cine mai e acum acasă. Londra nu e Anglia, București nu e România si nici bula noastră nu este prea reprezentativă oricât ne am incorda mușchii
@Claudia, că nu au purtat e una și că erau obligați e alta. Două lucruri diferite. Așa nici în mijloacele de transport nu poartă toți mască, dar asta nu înseamnă că nu e obligatorie. Dacă te prinde, amendă pe loc. In rest de acord că oamenii vor doar drepturi și uită că au și obligații.
@Claudia: majoritatea au abuzat de excepția care permitea celor cu astm sau alte afecțiuni sa nu poarte masca. Văzut la Tesco în sat (prin geam) când am fost să-mi colectez o comanda și l-am întrebat pe șeful de magazin cum explica faptul ca unii presupuși astmatici isi petrec pauzele la fumoar. A ridicat din umeri.
@Claudia, că nu au purtat e una și că erau obligați e alta. Două lucruri diferite. Așa nici în mijloacele de transport nu poartă toți mască, dar asta nu înseamnă că nu e obligatorie. Dacă te prinde, amendă pe loc. In rest, oamenii uită că au și obligatii nu doar drepturi.
Welcome to Aussie! Zero cases of Covid19 around the country. But is too hot for you Mr Vasilescu! 😉😂☀️🏖🏄♂️🚤
@Emil, am văzut şi eu grafica de la voi în Austria. Au fost două vârfuri anul trecut, unul prin martie şi al doilea în august şi acum în ianuareie 2021 sunt 11 cazuri.
Numărul de cazuri este raportat la un anumit număr de teste sau care e faza la voi ?
@Shoric: aprox 0.2 % –> cam 50k de teste / zi.
Si 0.3 cazuri la 1 milion (populație) – rolling pe 7 zile (raportarea de ieri).
Dacă reușești sa opresti raspandirea comunitara, asta pățești.
Voi nu vedeti ce e la Poiana Brasov?? Stau unii in altii fara masti.la astia doar relaxare a fost tot timpul asta.si unii stam ca prostii de un un ,scoala online, fara plimbari,etc..mi-e scarba! Si m -am cam saturat!
Eu am fost la Poiana Brașov weekendul trecut, dar toată lumea purta mască la coada de la gondolă, plus că era plin de jandarmi care atenționau și insistau asupra acestui aspect. Chiar am fost impresionată plăcut de acest lucru, plus că și în gondole se respecta accesul în număr de 4, nu 6.
Altfel, pe pârtii, au fost nelipsiți cei care nu pot dacă nu merg cu viteză mare și/sau n-au învățat regulile de bună purtare pentru practicarea în siguranță a sporturilor de iarnă.
Altfel, așa cum unii am decis ca starea de alertă s-o trăim în alertă, alții ați decis să vă închideți complet în case, în completă siguranță. Nu văd unde e „relaxarea tot timpul ăsta” în cazul nostru, nici prostia în al vostru.
Se dezbate încă. Ce zici?5
Pai daca jignesti,spune multe despre tine. Uita-te ce a fost azi in Poiana Brasov. N-am stat inchisa in casa.dar nu,nu m-am plimbat niciunde.ca erau de-astia ca tine. Urat.dar la ce sa ma astept?
Imi pare rău dacă ai găsit jignitor comentariul meu, nu asta era intenția. Dimpotrivă, mi s-a părut exagerat „ca proștii” ăla, la fel ca scârba manifestată la adresa celor din Poiană. De uitat nu mă uit, probabil la tv/știri e vreo chestie. Am trăit personal recent experiența, mi-e suficient.
Mi-e scarba nu de oamenii din Poiana,care,da,stateau ca sardelele azi,fara masti,etc,adica o „spoiala de cultura”…ci mi-e scarba ca din cauza atator relaxari de rahat,intelese prost,nu ne mai luam vietile inapoi…pt mine asta ar insemna.sa-mi iau viata inapoi.
Sonia, tu cum vezi acest ”să ne luăm viețile înapoi”?
Întreb pentru că eu consider că viețile noastre (mă rog, ale unora), nu vor mai fi niciodată cum au fost, eu nu văd cum ar putea fi, iar la această concluzie am ajuns încă din timpul stării de urgență. A trebuit și va trebui în continuare să ne adaptăm noilor condiții, noilor reguli și să ne pregătim să facem față cât mai bine anilor grei de criză economică ce urmează. Aș aprecia o perspectivă diferită.
Anduta,sa simt ca traiesc cat de cat normal.sper sa scap de masca intr-o.zi..nu 2023..sa ma plimb linistita,sa ies la terase, teatru, multime,munte,mare,fara stres ca uff,am uitat iar sa-mi pun masca inainte sa ies pe usa.cum dracu uit dupa atata timp..mda..idealista,stiu,dar asta-mi doresc si tanjesc.
Înțeleg că singura (sau marea) ta problemă în această pandemie e grija măștii și necesitatea de a o purta. Din primul tău comentariu îmi făcusem impresia că ai fost mult mai afectată în acest an, că poate ți-ai pierdut job-ul, că poate cineva din familie/apropiați a făcut-o, poate chiar ai pierdut pe cineva din cauza ăstora de-alde mine, care vedem purtatul măștii ca pe una dintre cele mai mici neajunsuri ale pandemiei. Mulțumesc, m-am liniștit acum, chiar mă întrebam dacă să mă simt vinovată sau nu.
Anduta,stiu cand trebuie sa cedez.vorba aia…😉 n-ai inteles nimic.
Nu-i nimic. Sunt convinsă că data viitoare vei explica mai bine. 🙂
Cateodata n-am cui explica..😉
Te cred că tu chiar crezi asta. 😌
@Anduța,
Iertată fie-mi intruziunea. Ai fost în we în Poiană?
Și probabil (spre sigur) ați mâncat la ceva terasă/restaurant, da?
Și ceva mai sus o trimiteai pe @Ramona (care ține un restaurant pentru de-alde tine) să-și schimbe meseria și să nu mai aglomereze supermarketul. Frumos! 😂
Laura, de fapt, o sfătuiam pe Ramona să-și schimbe meseria pentru a nu se mai simți „obligată” să facă parte din aglomerația aia de la supermarket. Știu oameni care au sau lucrează în restaurante fără să fie obligați să facă asta și, mai ales, fără să-mi lase impresia că ei ar fi mai îndreptățiți ca alții să facă chestii, sau să fie în anumite locuri. Cel puțin așa am luat eu acel „nu săriți, eram acolo obligata, ca ma duc la cumpărături pentru restaurant în fiecare zi”.
Și da, am mâncat la un restaurant, în Brasov. Doar că eu nu am impresia ca restaurantele îmi fac vreo favoare că există. Aș putea trăi bine mersi și fără ele, la o adică, că nu mă dor mâinile să gătesc sau să cumpăr chestii de mâncare din alte locuri. Dar, de vreme ce există, aleg să beneficiez de serviciile lor. Iar restaurantele și angajații lor aleg să beneficieze de banii mei și ai altor clienți. Nu ne/le obligă nimeni să nimic.
@Anduța,
Ce zic eu și ce înțelegi tu. Doar ce-ți convine și vii apoi cu ”n” explicații 🙂
Ideea e că unii oameni merg în locuri aglomerate (gen market) pentru ca alții să se simtă confortabil. Și-apoi vin ăia alții și-i trag de mânecă. Așa e când nu vezi dincolo de propriul interes și confort 🙂
@Anduta, să înțeleg că poți mânca și pe un ziar, pe o băncuță în parcarea mare de la intrarea în Poiană, un parizer cu pâine sau ceva de genul ăsta? Asta dacă ți le-ai cumpărat de jos din oraș, că sus nu prea găsești așa ceva.
Laura, eu înțeleg ce zici, doar că nu vedem lucrurile la fel. Și nici nu trebuie. Ăsadar, ideea mea era că oamenii care se duc în locații aglomerate pentru confortul altora, au ales să facă asta și, la o adică, pot schimba acest lucru, fără să invoce obligația și fără să insinueze că in cazul lor e de înțeles, dar in cazul altora, nu. Între cel care se află în aglomerație pentru confortul unor clienți, gospodina care se află în aglomerație pentru confortul familiei sale/al oaspeților, sau orice alt om care se află acolo doar pentru confortul viitor al propriei sale persoane poate, eu nu văd absolut nicio diferență.
Victor, ba chiar cu fundul pe skiuri, sandvișuri cu șuncă de curcan și cașcaval din rucsac, la Postăvarul. Să am și priveliște frumoasă .🙂 Sandvișurile le pot face lejer de acasă, mai ales dacă e dusă de o singură zi.
@Anduta, despre curcan și cașcaval, să-ți fie de bine. Cât despre schimbatul locului ăla de muncă, de care pomenești tu cu o așa naturalețe… Sunt sigur că ai tu câteva locuri de-astea de muncă puse deoparte, să fie în vremurile pe care tocmai le trăim, în care duduie economia.
Victor, aproape cu aceeași naturalețe cu care cineva insinuează că e mai îndreptățit ca alții să diverse, fără să fie.
@Anduta, ”alții” și-au exprimat punctul de vedere cu năduf la modul general, n-au nominalizat unul din sutele care au fost în Poiană. Te-ai simțit vizată, deși tot timpul ne spui că tu respecți regulile. Luminează-mă, luminează-ne: de ce?
Victor, la discuția cu Laura, referințele mele au fost legat de reply-ul la comentariul Ramonei.
În discuția cu Sonia, m-a intrigat atitudinea ”din cauza altora/celor ca tine, nu pot eu să”. Asta în condițiile în care suntem la momentul în care putem să facem chiar destule lucruri, indiferent de ce fac alții. E adevărat că ea se referea la party-ul de la Rossignol al oamenilor fără măști, iar eu mă refeream la accesul la gondolă, unde oamenii aveau. Dar chiar și așa, am tot văzut și văd shame și blame pe care îl consider exagerat, inclusiv la adresa celor care respectă legea și regulile și încearcă să se adapteze și să trăiască în noile condiții, expunându-se cât de controlat posibil acestui nou risc de îmbolnăvire/moarte.
În fine, evident c-am exagerat și eu. N-are nicio vină Sonia pentru năduful meu, la fel de nejustificat ca al ei.
@Marius ,daca pana acum o luna nu purtau si abia acum poarta inseamna ca nu era obligatorie ,ori s a decis teritorial .Englezii ,englezi si de ei vorbesc pentru ca aici la mine sunt majoritari ,rar cate un asiatic ,deci englezii englezi sunt destul de legisti si cu respectarea regulilor ,protocoalelor ,etc deci nu cred ca hotarau ei asa de capul lor sa nu poarte masca daca era obligatoriu.In fine ,nu asta conteaza ,ideea este ca noi cei care vorbim pe aici sau pe alt blog suntem intr o bula ,ca n orice bula avem si diferente dar de cele mai multe ori suntem de acord ,chestia e ca dincolo de bula noatra sunt altii cu alte idei ,legati de alte convingeri etc.De exemplu ,in bula mea eu habar nu am avut de AUR ,pana nu a ajuns in parlament ,habar nu am avut ca exista sau chiar daca mi o fi trecut pe la ureche nu mi s a parut important si ….surprise ,surprise….Nu am fost target pentru ei ,nu mi au aparut pe pagina de fcb ,dar existau.Nu ma intreba cum dracu am ajuns la discutia despre bule si AUR pornind de la deschiderea scolilor ca nu mai stiu …..😂😂
@Claudia, ca să nu mai existe dubii verifică singură când a fost introdusă purtarea măștii. Ultima „updatare” e făcută pe 4 Decembrie. Dacă ignorăm nu înseamnă că nu există, valabil și pt „aur”. Și englezii englezi pot fi spălați pe creier.
https://www.gov.uk/government/publications/face-coverings-when-to-wear-one-and-how-to-make-your-own/face-coverings-when-to-wear-one-and-how-to-make-your-own
Băi, am văzut azi o modalitate cam cum se răspândeşte nenorocitul ăsta de virus şi nu numai.
Pentru că nu prea aveam clienţi mă uitam din uşa magazinului aiurea la oamenii de pe stradă şi-l văd pe unu’ care îşi suflă mucii cu deştele. Pentru că era frig probabil mucii ăia i-au rămas lipiţi de deşte şi tot încerca să scape de ei. După vreo trei-patru încercări s-a lăsat păgubaş şi pur şi simplu a făcut gestul ăla ca atunci când te speli pe mâini.
Cei mai vechi cred că ştiţi de batistuţa personală obligatorie din generală. Nu mai este. Ţin minte că era un elev sanitar care-i controla pe ceilalţi dacă aveau batistuţe şi unghiile curate. Nu mai este. Educaţie rutieră. Erau elevi din clase mai mari care stăteau la trecerea de pietoni din zona şcolii cu bagheta aia cu semnul STOP. Nu mai este.
Avem un ministru al sănătăţii din USR şi unul la educaţie de la PNL care par mai spălaţi ca cei de la pesede dar care, surpriză, nu fac nimic. Pur şi simplu nu înţeleg că trebuie resetatate sistemele şi luat de jos, punct cu punct.
Ştiu că sună aiurea aia cu controlul unghiilor şi cu batista personală şi că mulţi îşi vor da ochii peste cap că ce, revenim la comunism şi drepturile omului…
Ete că avem un an de când viaţa tuturor este futută de un căcat de virus şi dacă am fi fost educaţi de mici că nu este bine să-ţi sufli mucii pe stradă, să foloseşti batistuţa atunci când strănuţi poate că eram umpic mai bine acum.
Comentariu beton!15
Din primară era obligatorie în generația mea. Știu pentru că eu am fost elev din ăla de trebuia să controleze existența și curățenia batistei și starea unghiilor. Și a fundiței/bentiței, la fete. Până în clasa a III-a, când a venit Revoluția și am scăpat de această responsabilitate neplăcută.
Eu nu tin minte sa ma fi batut cineva la cap in scoala cu unghiile. Poate pentru ca le rodeam din carne, mai stii? Iar de batista nu-mi aduc aminte nici atat. La ce-ti trebuia, nu aveai cravata?
Sau poate nu ții minte pentru că pur și simplu ai uitat.
PS. În clasa I-a nu aveai cravată, pionier deveneai abia din clasa a II-a.
Eu nu tin minte sa ma fi batut cineva la cap in scoala cu unghiile. Poate pentru ca le rodeam din carne, mai stii? Iar de batista nu-mi aduc aminte nici atat. La ce-ti trebuia, nu aveai cravata?
Stiu ca e ca nuca in perete comentariul meu dar totusi il scriu. Nedumerirea mea e ce filme vor da la cinematografe? Ca nu s-a prea filmat mare lucru in 2020, tot ce merita vazut e pe Netflix. Deschizi cinematografele sa ce?
S-a filmat. Nu ca înainte de pandemie, dar s-a filmat. Om vedea, oricum se vor închide la loc până să ne dezmeticim.
Asta ati vazut?!
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1359305321090896&id=167611313593642
Ca tot ai pomenit de Australia, eu locuiesc in Sydney si aici este masca obligatorie in spatiile inchise de pe 12 ianuarie. Plus alte restrictii destul de stricte. Poate o sa te intrebi cate cazuri de covid sunt pe zi. Well, de 7 zile niciunul si de 2 luni incoace sub 25 sau ceva pe acolo. De cand a inceput pandemia, in NSW au fost pana in prezent 5087 de cazuri si 54 de decese. In statiile de metrou, in gari si centre comerciale se perinda politisti tot timpul si dau amenzi celor care nu respecta legea. Pana cu 3 zile inainte de Revelion aveai voie sa inviti acasa 10 persoane, cu 2 zile inainte numarul s-a redus la 5. Poate crezi ca s-a intamplat ceva deosebit atunci. Nu, nu s-a intamplat. In perioada aia erau 5,7,8 cazuri pe zi. In a doua jumatate a lunii decembrie au fost cazuri gen 15, 12,10 si pe urma sub pana cand nu au mai fost deloc. Pur si simplu asa s-a considerat ca este cel mai bine pentru preventie.
Bun, sunt de acord ca scolile sa ramana inchise dar atunci inchide tot, altfel sunt doar masuri duble ,ipocrite care dau apa la moara celor sceptici.Adica scoala si gradinita sunt inchise dar supermarketurile si mallurie sunt pline ochi inclusiv de copii cu parinti ..!?
In transportul comun stam inghesuiti dar nu este o problema in schimb scolile sunt un pericol , da , penibil. Inchide TOT daca vrei sa nu se mai raspandeasca virusul si atunci poate ai rezultate mai bune in controlul pandemiei.
Spuneau unii mai inainte ca parintii vor sa ii trimita la scoala pe copii ca sa scape de ei.Ce gandire simplista si jignitoare.Parintii aia au servicii unde trebuie sa mearga fizic sa munceasca si chiar daca lucreaza de acasa nu poti sta cu copilul ca sa participi si tu la orele online impreuna cu el si aici ma refer la copii mici ca varsta.Mai sunt copiii lasati cu bunicii pentru ca ambii parinti sunt plecati la serviciu dar este usor sa judeci cand probabil lucrezi la stat, freci menta si primesti salariu baban indiferent de performante.