Vine vaccinul! Prin urmare, vreau să-mi aduc și eu modestul aport la combaterea pandemiei. Voi lăsa aici informațiile care m-au interesat pe mine cel mai tare, referitor la mult-doritul vaccin. Informații pe care le-am extras din articolul complet pe care-l puteți găsi pe site-ul oficial pus la dispoziție de Guvernul României. Pentru că noi, aici, ne luăm informațiile doar din surse oficiale, da?
Să purcedem, zic:
➡️ Vaccinarea în România nu va fi obligatorie, ci voluntară, și gratuită.
Păcat. Așa mi-aș fi dorit să-i văd pe conspiraționiști aliniați în față la Babeș, la coadă la vaccin, cum nu vă imaginați.
➡️ Vaccinurie candidate pentru combaterea pandemiei de COVID-19.
Sunt cele din acest tabel.
➡️ Acum voi lăsa și răspunsul la întrebarea care se află pe buzele conspiraționiștior din toată lumea: „Dar cum de au reușit să scoată un vaccin atât de repede? E clar că e complot mondial, vor să ne omoare”. Zic eu că este explicat atât de limpede încât poate să înțeleagă chiar și un adept al teoriei Pământului plat.
Cum s-a ajuns la accelerarea dezvoltării unui vaccin împotriva COVID-19
Niciodată până acum în istoria medicinei nu au fost implicate atâtea resurse pentru dezvoltarea unui vaccin pentru o singura patologie. În momentul de față, sunt mai multe vaccinuri în studii preclinice precum și în studii de faza 1, 2 și 3.
De notat că multe dintre vaccinurile aflate în faze avansate sunt dezvoltate pe platforme noi, care, deși utilizate limitat pentru vaccinuri umane (vectori virali) sau chiar întâlnite până acum doar în studii clinice (ARN mesager, ADN), permit dezvoltarea rapidă a unui vaccin odată ce secvența genetică a patogenului este cunoscută.
În condițiile unei patologii severe pentru care nu există tratamente eficiente, procesul de autorizare a unui vaccin poate fi prioritizat și accelerat pe baza legislației deja existente pentru astfel de situații, fără a se sări peste etapele necesare ale studiilor clinice. Acestea sunt respectate, în continuare, foarte strict.
Una din modalitățile prin care a fost accelerată dezvoltarea și aprobarea acestui vaccin a fost adoptarea măsurii de trimitere a datelor disponibile pentru a fi evaluate de către autoritățile de reglementare când vaccinul se află încă în dezvoltare. De asemenea, în acest caz, datele din studiile clinice sunt depuse pe măsură ce sunt disponibile și nu la finalul studiului, cum se întâmplă în procesul administrativ obișnuit (standard). Autoritățile de reglementare oferă consultanță și prioritizează evaluarea produselor aprobate în regim de urgență pentru a scurta timpii necesari autorizării.
În plus, în faza 3, cand se evaluează eficacitatea vaccinului, numărul de cazuri de infecție necesare demonstrării statistice a protecției împotriva îmbolnăvirii se poate acumula mult mai rapid, datorită incidenței ridicate.
➡️ Vaccinarea populației va avea loc în trei etape.
Etapa I
👉 Lucrătorii din domeniile sănătății și social – sistem public și privat:
- Personalul din spitale și unități ambulatorii (personalul medico-sanitar, personalul auxiliar, personal administrativ, securitate și pază și alte categorii);
- Personalul din sistemul de medicină de urgență: ambulanță, SMURD, IGSU, IJSU, camere de gardă, CPU, UPU;
- Personalul din medicina primară – din rețeaua de medicină de familie, medicină școlară și asistență medicală comunitară;
- Personalul din laboratoare, farmacii și alți lucrători din domeniul sănătății;
- Personalul din serviciile stomatologice;
- Medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical;
- Paramedici și alți voluntari care își desfășoară activitatea în unități sanitare;
- Personalul de îngrijire care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale și medico-sociale;
- Personalul care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu;
- Personalul din serviciile de sănătate publică (Institutul Național de Sănătate Publică, Direcțiile de Sănătate Publică);
- Personalul din unitățile sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie;
- Personalul din centrele de dializă și transfuzii;
- Personalul implicat în derularea campaniilor de vaccinare.
Etapa a II-a
👉 Populația cu grad ridicat de risc
- Adulți cu vârsta peste 65 de ani;
- Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.
👉 Lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:
- Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (Parlament, Administrația Prezidențială, Guvern, ministere și instituții subordonate acestora);
- Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;
- Personalul din sectorul economic vital:
- Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);
- Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
- Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;
- Unități de producție, transport și distribuție gaze;
- Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;
- Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
- Transport de persoane și mărfuri;
- Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
- Comunicații (Serviciul de Telecomunicații Speciale, radio și televiziune naționale);
- Personalul din unitățile de învățământ și creșe;
- Personalul poștal și din servicii de curierat;
- Personalul cultelor religioase;
- Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale);
- Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.
Etapa a III-a
👉 Populația generală
- Populația adultă
- Populația pediatrică, în funcție de evoluția epidemiologică și de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani
Gata. V-am lăsat mai sus tot ce era mai important. Dacă vă interesează să aprofundați subiectul, găsiți tot ce mai vreți să știți pe site.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.27
Da, înțeleg ce zici. Dar nu prea văd cum ar fi putut să facă altfel, având în vedere că o planetă întreagă așteaptă vaccinul ăsta.
@Alex, e probabil același principiu pentru care în avion, întâi își pune masca de oxigen adultul, ca acesta să poată ajuta și copilul.
Dacă ne-am fi putut vaccina toți în același timp, cu siguranță că nu ar mai fi fost etapele prezentate.
Comentariu beton!45
„Pentru stabilirea și prioritizarea grupelor populaționale, au fost luate în considerare următoarele criterii:
-principiile de etică și echitate socială;
-criteriile epidemiologice care să permită flexibilitate în alocarea vaccinului la nivel regional și local – în funcție de evoluția infecției în teritoriu, de ex: creșterea rapidă, exponențială a numărului de cazuri peste o anumită valoare prag (definirea unui prag de incidență) la nivelul unei regiuni va permite, în funcție de caracteristicile populației, distribuirea prioritară a vaccinurilor la nivelul populației respective pentru limitarea răspândirii virusului;
-criteriile medicale – impactul infecției cu SARS-CoV-2 la nivel individual și colectiv:
riscul de infecție cu SARS-CoV-2;
riscul de evoluție severă și deces în caz de infecție;
riscul de transmitere a infecției de la persoana infectată la restul persoanelor;
-activitățile esențiale care asigură buna funcționare a infrastructurii critice;
în cadrul aceleiași categorii pot fi prioritizate subcategorii în raport cu criteriile medicale, evoluția epidemiologică, indicațiile și contraindicațiile tipurilor de vaccinuri aprobate, disponibilitatea vaccinurilor”.
Ce anume ți se pare greu de explicat sau nedrept aici? Și, mai ales, dacă stătea în puterea ta să faci strategia de vaccinare, cum ai fi procedat?
Comentariu beton!40
Buna, dacă stați in izolare fiindcă efectiv nu vreți sa va îmbolnăviți – inlcusiv copiii- atunci situația este complicata deoarece vaccinul nu este aprobat pentru copii, cel puțin cele care vin primele nu au studii pentru cei sub 18 ani. Copiii vor fi expuși in continuare, eradicarea virusului e ceva de durata.
Numărul de doze este limitat, nu poate fi vândut pur și simplu oricui dorește. Nu are legătura cu țara aceasta, in toate țările se aplica aceasta strategie, nu controlam noi procesul de vaccinare. Prioritară este salvarea vieților celor vulnerabili, scăderea presiunii pe sistemul sanitar, scăderea numărului de cazuri ce necesita terapie intensiva. Așa este corect, etic și așa vom ieși mai repede din situația in care ne aflam.
Comentariu beton!43
Am.inteles ca la noi sunt aproape 40% ce nuse vor vaccina deci o sa fie pt toata lumea care vrea
Unii vor cu orișice chip sa-şi aducă aportul! Modest, dar să-l aducă, că poate e necesar la o adică.
Pt. aceste presupuse vaccinuri, care nu există decât în mintea unor exaltați, nu ni se spun multe lucruri, ca de exemplu:
-efecte adverse pe 6 luni, pe 1 an, pe 3 ani, pe 6 ani.
-copiii de la ce vârstă in sus se pot vaccina?
-cei care au trecut deja prin boală, stabilit medical şi spitaliceşte, se mai vaccinează?
-de unde-i recunoști pe asimptomatici, care poate au avut boala şi li s-a cam brehănit despre ea, adică 98% ? Au anticorpi deja, îi controlează cineva? Că pe ştiința medicală actuală nu vaccinezi pe cineva imun la boală!
Sunt încă sute de întrebări legitime pe această temă, însă mă sperie jihadismul celor care declamă absolut inept: Vaccinarea trebuie să fie totală, altfel nu vei putea face aia şi drege ailaltă, nu vei mai călătorii, nu vei mai avea un loc de muncă, de fapt vei fi ostracizat şi forțat să traieşti prin peşteri!
Adică dacă eu sunt imun la boală, trebuie musai să mă vaccinez şi să am patalama la mână doar că aşa vor unii deranjați la creieraş?
La asta s-a ajuns, totul pornind de la o manipulare grosolană, abjectă, criminală, care nu spune că, acum un an pe timpul ăsta, erau mai mulți morți înregistrați in orice țară din lume per zi decât in momentul de față!
Apropo, a auzit cineva de „covizi” morți la domiciliul lor? Sau doar în spitale se moare de boleşnița asta, că la alte pandemii era pe viceversa! Adică pe invers, se murea în casa proprie cât şi individuală!
Parcă de Guvidu’ ăsta se murea brusc şi surprinzător, aşa era prin China, în decembrie, cădea lumea pe stradă ca de infarct, de atunci nimic-nimic, nu s-a mai vazut asemenea trucaje??
Se dezbate încă. Ce zici?40
Are dreptate Alex! Citeam undeva ca Marea Britanie a cumparat (rezervat) 140 milioane de vaccinuri, adica peste dublul populatiei. Noi, nu, 10 mil, ca de restul banilor trebuie sa umflam buzunarele cadrelor, sa dam pensii speciale, samd
Se dezbate încă. Ce zici?6
@Alex: le explici copiilor ca au prioritate cei care sunt extrem de vulnerabili în calea vaccinului.
@Dana: UK a comandat (în sensul de intenție de cumpărare) 100 mil de doze. Pentru ca se estimează un necesar de 2 doze per individ și regatul estimează un număr de cea 50 de mil subiecți.
Aceasta cantitate este așteptata în faze și nu doar dintr-un vaccin. Sunt cifrele consolidate. Și foarte important, nu sunt legally binding.
@Mihai: foarte bine structurat. Bravo!
Dana, poți să găsești acel ”undeva” unde ai citit asta și să ni-l dai și nouă? Nu de alta, dar eu găsesc surse care zic că UK a comandat 40 de milioane de doze, nu 140. Adică tot cam cât pentru jumătate de populație, ca la noi.
Comentariu beton!12
@Anduta: e un comunicat oficial de data recenta dar cine nu citește small print-ul inghite galusca.
În fapt, UK a antamat un early access după cum urmează:
BioNTech/Pfizer for 40 million doses
Oxford/AstraZeneca for 100 million doses
Moderna for 7 million doses
GlaxoSmithKline and Sanofi Pasteur for 60 million doses
Novavax for 60 million doses
Janssen for 30 million doses
Valneva for 60 million doses
cu mențiunea ca astea sunt cantitățile maxime, sunt dependente de cine obține primul autorizarea, de capacitățile de livrare și o lista lunga de alte T&Cs.
@Alex, le explici asa copiilor (las mai multe variante in functie de situatie):
– „Tati, noi trebuie sa mai stam putin in izolare, fiindca medicul care o trateaza pe bunica nu poate sa faca asta si este obligat sa mearga zilnic la spital.”
– „Fiule, noi trebuie sa mai stam putin in izolare fiindca domnul care ne asigura apa pe care o folosim cand mergem la baie si curentul pe care il folosim pentru iluminat si televizor/youtube trebuie sa mearga la serviciu. Altfel, o sa stam in intuneric.”
– „Fiica mea, noi trebuie sa mai stam in izolare fiindca vecina simpatica de la etajul 2 care are 70 si care mai are din cand in cand grija de tine ar putea sa moara daca nu isi face vaccin.”
Comentariu beton!22
Cum sa le explici copiilor tai ca parintii tai au murit pentru ca tu erai platitor de taxe si ai avut prioritate la vaccinare.
Si ca tu platesti mai multe taxe pe an decat a costat inmormantarea lor (favorabila financiar acum pentru ca e „pe repede inainte)
Esti pur si simplu un gunoi.
Le explici ca de multe ori binele personal trebuie sa se subordoneze binelui colectiv sau binelui celor mai defavorizati pt ca societatea sa functioneze in parametri normali.
Si cel mai bun exemplu este sa le spui ca daca isi iubesc bunicii sau rudele bolnave (daca aveti) vor trebui sa le cedeze cu mult drag si intelegere locul pt a le asigura acestora dreptul la sanatate si viata astfel incat sa se bucure de apropierea lor inca n8ste ani de acum inainte.
Chiar daca asta inseamna prelungirea asteptarii in conditii de protejare inca vreo 6 luni (cam atat cred ca va dura pana vaccinarea ajunge la „publicul general”).
Rabdare si intelegere e mantra necesara.
Ce mă fac că îmi e frică de injecții ??🤪
Vaccinarea reciprocă cu câțiva politicieni cred că m-ar ajuta să combat această temere și puțin din corupție 😉
Comentariu beton!19
@HM, o primă fază a dorinței tale poți să o îndeplinești duminică, 6 dechemvrie…
PS dacă iese pesede pe locul I pierd o sticlă de whisky…!!!
@HM, da’ chiar, are dreptate @costicăm, poți să începi schema de vaccinare duminică. După care, rapel, din patru în patru ani.
@mecanicu: mari emotii la whiskey-ul ala
Nici un loc unde sa-mi dacu cu parerea despre cum sa fa fie rezultatele la alegeri:
PNL 28
PSD 27
USR+ 17
PRO/ALDE 6
PMP 5
UDMR 5
Scuze de offtopic
Voi face vaccinul atunci cand va fi disponibil. Ii voi incuraja si pe parintii mei sa il faca. Dar la fiica-mea voi mai astepta, in mod sigur.
Se dezbate încă. Ce zici?16
Nu rețin ce vârstă are fata ta.
6 ani
Vaccinul de Pfizer este pentru persoane de peste 16 ani.
Un prospect: https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/940566/Information_for_UK_recipients_on_Pfizer_BioNTech_COVID-19_vaccine.pdf?fbclid=IwAR3UlRdAUV49mG4E4mMr5IjhV1BMii-l5XzC35WzJ4_nxhGA–XFvN8cYK4
Inseamna ca am timp berechet.
Când va fi disponibil, va fi iritare maximă pe conspiraționiști, atunci să vezi cum se reactivează toate prostiile care au circulat de când a început pandemia.
Eu vreau să îl fac de îndată ce e posibil.
Se dezbate încă. Ce zici?19
Vor exista, cu siguranță, și vaccinați care se vor îmbolnăvi (vaccinul nu funcționează în 100% din cazuri, cum de altfel, sunt excepții la toate vaccinurile ). Ceea ce va înrădăcina și mai mult, în capul „necredincioșilor”, faptul că e inutil și periculos.
Mai mult, vaccinul va fi periodic făcut…un timp. E posibil chiar să rămână permanent în viețile noastre, așa cum e și vaccinul antigripal clasic.
Dar, la 8 miliarde, ce pretenții să ai ?! Cu o moarte toți suntem datori…depinde de noi când o programăm, în situația de față.
Comentariu beton!21
O sa comentez doar legat de „Niciodată până acum în istoria medicinei nu au fost implicate atâtea resurse pentru dezvoltarea unui vaccin pentru o singura patologie. În momentul de față, sunt mai multe vaccinuri în studii preclinice precum și în studii de faza 1, 2 și 3.”. Oare oamenii se uita în jurul lor la idea de progress? La faptul ca puterea de calcul crește exponențial de câțiva ani, care îți permite modelare mult mai simplu și mai rapid (5-10-100ori) decât acum 5 ani de exemplu?
Oare lumea are impresia ca vaccinul se dezvolta încă pe lamela și se așteaptă cu zilele, luni ptr prelucrări etc?
Le propun conspirationistilor sa renunțe la TV, la telefon etc și sa se întoarcă la creion și hârtie. Dacă ma știu sa le folosească…
Comentariu beton!47
Sva, îți răspund eu la comentariu, dar vreau să punctez de la început că nu sunt nici conspiraționist, nici antivaccinist, voi face și eu vaccinul când îmi va veni rândul.
Un banal medicament generic (adică unul la care doar copiezi o rețetă standard) apare pe piață după minim un an, de obicei doi ani. Nu în trecut, nu înainte de computere, ci astăzi. Și va fi la fel și în viitorul apropiat. Un vaccin care conține material biologic intră în producție de masă după mai mulți ani și nu chiar degeaba. Da, s-a eliminat birocrația, s-au grăbit unele procese, fiindcă toată lumea a considerat vaccinul ăsta o prioritate, dar procesele naturale nu pot fi grăbite – vaccinul chiar se face pe o lamelă, de fapt, pe foarte multe lamele, eprubete, etc. Motivul pentru durata mare e dat de timpul necesar pentru a constata efectele adverse, care pot apărea mult mai târziu. Ca să fiu mai explicit, un pic de febră apare după câteva zile și trece, dar abia după niște ani îți mai crește o ureche sau îți cade suprarenala.
Înțeleg nevoia de vaccin rapid, ca să scăpăm de nebunia asta, totuși pe cât de tare mă irită curentul „anti”, tot atât de tare mă deranjează și ideea de „pro” cu orice preț. Toată lumea vede situația asta fie în alb, fie negru, iar ea e, de fapt, foarte maro!
Comentariu beton!53
@Adrian, în ce calitate afirmi lucrurile de mai sus? La modul cel mai serios întreb, fiindcă, dacă lucrezi în industrie sau ai contacte apropiate care lucrează, ar fi util să ne spui, pentru a tempera un pic entuziasmul și a aduce la realitate pe cei care speră să se vaccineze rapid. Orice părere avizată este binevenită.
@Ioane, dă un click pe comentariul ăsta și-o să te lămurești că pierzi timpul de pomană. Da, e același @Adrian.
Ionuț, nu am specializare în domeniul medical, însă lucrez în mod direct și apropiat cu aproximativ 600 de medici (apropiat cu o bună parte din ei, că nu pot fi apropiat de toți),
majoritatea din București (aș spune cei mai buni, dar de fapt, sunt cei mai bine plătiți). Unii dintre ei conduc firme de producție de medicamente, unele chiar mari. Sunt implicat și în realizarea unor dosare pentru aprobarea autorizațiilor de punere pe piața a medicamentelor (nu ca specialist, ci ca hârțogar).
Ceea ce spun nu reprezintă părerea mea de specialist, fiindcă nu sunt, ci o sinteză a părerilor mai multor doctori și producători de medicamente, inclusiv unii care au autorizari speciale în controlul medicamentelor. Concluzia mea este ca vaccinul trebui făcut, ca să scăpam de virus și de nebunie, însă nu trebuie nici să ne îmbătăm cu apă rece că totul e minunat și nu există niciun risc.
Mihai Vasilescu, legat de celălalt comentariu… mă aștept să recunoști un pamflet sau o doză de ironie. Data viitoare voi pune niște smileys la coadă, ca să punctez (asta e tot ironie). Și, pe de altă parte, dacă te gandești bine, un sâmbure de adevăr există. Vezi cum s-au schimbat călătoriile după 11 septembrie 2001!
Comentariu beton!19
@Adrian, dacă-ți arăt istoricul tău de comentarii pe acest blog, o să constați că n-aveam cum să percep ironia.
„nu am specializare în domeniul medical” -> ce urmeaza este o interpretare dupa ureche.
In primul rand ca sa faci o sinteza a parerilor medicale TREBUIE sa ai pregatire in domeniul medical. Doctorat in medicina adica.
M-am plictisit de opinii neavizate. Invatati sa va vedeti lungul nasului si o sa ne fie mai bine tututor. In caz contrar, apareti in public ca personajele din povestea lui Creanga, cea cu oborocul, tzapoiul, nucile si drobul de sare.
Se dezbate încă. Ce zici?13
@Mihai Vasilescu, uite, aici sunt oarecum de acord cu tine. Deși mă distrează să citesc unele comentarii amuzante ale invitaților tăi, nu prea am timp să comentez și eu (uneori citesc la semafor sau dimineața în baie când mă spăl pe dinți – adică pot citi pe bucățele, dar mai greu cu scrisul). Așa că nu sunt dintre cei care dau răspunsuri funny la orice subiect, ci – de cele mai multe ori – comentez când am ceva concret de spus. De-aia comentariile mele sunt serioase.
Dacă însă vrei să păstrezi o linie unitară de gândire pe blog, poți să-mi spui și mă abțin! Nu vreau să stric eu feng-shui-ul…
P.S. Și tot în linie serioasă… Dacă ai argumente bune, te rog să mă contrazici. Sau măcar încearcă să convingi un elev mai răsărit de clasa a cincea s-o facă. Dar nu merge pe varianta „nici nu meriți să-ți răspund”, că e neplăcută!
Comentariu beton!20
hash, înțeleg că nu ești de acord cu mine pentru că nu am doctorat în biochimie. Probabil tu crezi că vaccinul ăsta nu prezintă niciun risc.
Tu ai specializare în domeniul medical, vreun doctorat, ceva? În general, ai vreun doctorat, că atunci pe domeniul ăla promit să nu te contrazic?
Tu discuți doar cu oameni care au doctorate pe subiect?!? Toți cei care comentează aici își dau cu părerea. Să ridice mâna cine are doctorat în medicină! Eu ți-am spus pe ce îmi bazez punctul de vedere; tu cu ce îl susții pe al tau?
Îmi pare rău că te plictisesc…
Comentariu beton!27
@Adrian: faptul ca lingi hârtii la filiala unei corporații pharma nu te face specialist ci doar un habarnist mai cu ștaif. Iar dacă acea corporatie e în zona de generice, nivelul de habarnism e și mai accentuat.
Apropos, vaccinul nu se mai face pe lamelă / in eprubeta de ceva vreme.
Revenind la vaccinuri și produse biotech în general (cele utilizate în tratamentul unor afecțiuni grave nu la productia de bere) ma abtin sa comentez în general nu pentru ca nu aș avea pregătirea necesară ci pentru ca nivelul de înțelegere al publicului larg e limitat.
Punctual despre conceptul R&D al acestui vaccin: nu e rocket science, iar modelul teoretic îl putea anticipa orice junior cu ceva cunoștințe despre cum funcționează un virus.
Punctual de platforma folosita: odată ce au fost identificate niște direcții de abordare, prima tema de modelare a soluției a fost legată de cum obții un produs stabil, utilizabil pe scara larga. Tehnologia mRNA nu e de ieri; în 1989 au început intens discuțiile teoretice despre viabilitate, iar câțiva ani mai târziu au început proiectele practice de cercetare. În 2012 când am început eu sa mișun în zona asta (și nu ca newbie ci ca extindere de portofoliu) era deja un volum uriaș în materie de cunoștințe dar încă erau probleme de stabilitate când vine vorba de condiționare. Iar asta a făcut în permanenta ca un vaccin obținut prin alta tehnologie (mai stabil și mai ieftin) sa primeze ca opțiune terapeutica. Nici acum, nu e vorba de un produs foarte stabil, de asta necesita -70 +/-10C.
De ce a durat atât (de mult / putin)? Pentru ca a fost nevoie ca produsul experimental sa treacă prin toate fazele clinice, cu unele activități de evaluare desfășurate în paralel pentru a reduce timpul consumat. La un generic unde nu ești presat decât de acționari să-l scoți mai repede sa faci profit, aici toată lumea a luptat contra timp și nu are nimeni interesul sa iasă cu un produs nesigur. E o presiune imensa pe întreagul sistem dar toți sunt conștienți ca orice pas greșit înseamnă dezastru. Fiecare dintre cei trei candidați principali (mRNA x 2 + Oxford) are deja studii pe >40k voluntari – iar aceste studii au necesitat timp.
Singura dilema la momentul de fata (în procesul de evaluare și aprobare) e lipsa rezultatelor pe termen lung pentru ca nu exista termen lung când vine vorba de cercetarea clinica pe acest vaccin (nu pe tehnologie).
Și aici e relativ albă sau neagră: mai aștepți pana ai un feedback de câțiva ani și iti asumi încă câteva sute de mii de morți la nivel global plus economiile în buda sau accepți ca exista un risc, începi vaccinarea pe scara larga și ai o monitorizare continua a evoluției tuturor celor vaccinați?
Dacă în cazul unui generic ai alternative și nu ești presat de timp sa vii cu o soluție, în cazul unei pandemii e o analiza risc/beneficiu ceva mai complicata. Aproape la fel ca în cazul unui produs inovativ.
@sva: in 2012 când am intrat în zona asta, una dintre patologiile pe care le am în vedere nu avea soluție cu rata de supraviețuire >10%. Astăzi nu doar ca vorbim de rata de supraviețuire de peste 90% dar oamenii respectivi duc o viață aproape normala (aproape în sensul ca periodic mai merg la spital pentru „mentenanța” periodica). Și la momentul de fata au trei tipuri de terapie în acest sens.
Se dezbate încă. Ce zici?21
Paul, se pare că te pricepi, nu te pot contrazice, fiindcă eu am recunoscut că nu sunt din domeniu. Vreau doar să punctez că spunem amândoi cam același lucru, doar că te-a luat puțin valul și nu ai mai citit clar ce am spus eu. Te citez „sau accepți ca exista un risc, începi vaccinarea pe scara larga și ai o monitorizare continua a evoluției tuturor celor vaccinați”. Deci da, începi vaccinarea, ca să eviți riscul mai mare, dar există și la vaccinare un risc mai mic și evaluabil în timp. Cam la fel am gândit și eu în modul meu mai habarnist cu ștaif – mă voi vaccina când îmi vine rândul, însă sunt conștient că există un risc pe termen lung.
Te pot contrazice în legătura cu „monitorizarea continuă a tuturor celor vaccinați”, înțelegi de ce, vor fi miliarde…
Și încă ceva… nu ai nimerit, nu lucrez la o filială pharma, ci am o firmă de consultanță pe un domeniu ne-medical, dar medicii au încredere în mine și în echipa mea, așa că discutăm mult și prietenește, de aici informațiile habarniste.
Nu are relevanta domeniul meu de doctorat sau daca am doctorat sau nu. Sa ne limitam in a spune ca am idee de ceea ce inseamna cercetare.
Raman la parerea ca daca nu poti sa emiti ipoteze fundamentate, mai bine te abtii. In ceea ce ma priveste, nu am o parere asupra efectelor pe termen lung (tind sa cred ca sunt irelevante, am sa detaliez mai jos de ce); incerc sa mi-o formez citind, insa sunt o gramada de articole care NU citeaza un articol stiintific sau nici macar parerea unui medic, limitandu-se in a compila diverse alte stiri mai mult sau mai putin fundamentate.
Daca nu esti din domeniu parerile pot fi gresite, pentru ca nu intelegi. Domeniul vine cu un limbaj tehnic anume, notiuni precum statistical significance sau dublu-orb au un inteles anume, iar la cum le traduc ziaristii cam de multe ori iese altceva.
De aceea, daca lansezi si pareri precum ‘situatia este maro’ bazat pe aceste speculatii nefundamentate, imi permit sa te corectez public; situatia nu e nici alb, nici negru si nici maro (intre), este de fapt un alb foarte putin colorat in negru. De fapt tu faci rating prin acest stil de a comenta, stil adoptat pe larg in presa. Indoiala vinde. 99% certitudine nu e interesanta, e banal, ca si faptul ca 99% maine la ora 8 va fi lumina afara (in afara de cazul cand nu ne pocneste vreun meteorit).
In ceea ce priveste vaccinurile, ideea vehiculata este ca rata mortalitatii in cazul imbolnavirii este mult mai mare decat in cazul ‘imbolnavirii supravegheate’, cum este vaccinarea. O referinta aici: https://ww2.health.wa.gov.au/Articles/A_E/Comparisons-of-the-effects-of-diseases-and-the-side-effects-of-vaccines . Si fii sigur ca in pandemie vei sfarsi prin a te imbolnavi, e demonstrat matematic (pot sa fac referire la modelul matematic (vezi cartea lui Baliey, 1975 , „The Mathematical Model of Infectious Diseases”, e vorba de probabilitati). (chestia faina e ca modelul asta e folosit si in alte domenii nu doar in medicina, dar asta e alta discutie).
Apoi, statistic e constatat ca pe termen lung, „Serious adverse events are very rare” (vezi referinta australiana de mai sus). De ce ar fi vaccinul anti COVID mai cu motz?
De altfel daca te uiti in domeniul medical o sa constati ca prima arma in lupta impotriva bolilor este matematica, si mai precis statistica. Aceasta defineste eficacitatea medicamentelor. Ea este scutul de siguranta pentru marele public. O carte interesanta si ‘mancabila’, mai bascalioasa asa, care introduce pe intelesul general multe notiuni este cea a lui Ben Goldacre, medic britanic la NHS, https://www.edituratrei.ro/carte/ben-goldacre-pseudostiinta/2438/
Nu e vorba de credinta in curentul pro, ca pro-vaccinarea nu e vreo Biserica, ci de expunerea la informatii relevante in decursul timpului. In a sti cum avanseaza cercetarea si cum sunt validate rezultatele ei. Deci nu ‘cred’, ci ‘stiu’. Am incercat sa schitez treaba asta prin cateva referinte.
„Le propun conspirationistilor sa renunțe la TV, la telefon etc și sa se întoarcă la creion și hârtie.”
Fara tv si smartfoane nu ar fi existat plandemie… 🙂
Zilele acestea, ne-a anutat guvernul ca cel mai probabil in Martie va incepe vaccinarea, iar etapele cred ca vor fi asemanatoare. Ma voi vaccina cat de repede voi putea pentru a scapa de un stres, si nu ar fi exclus sa devina o conditie obligatorie daca vrei sa circuli cu avionul. Va dati seama ca la 15000 de km pe care ii zbor lunar, nici nu se va pune problema sa nu ma vaccinez.
Devine SIGUR condiție obligatorie.
Da @Mihai, ai dreptate. A iesit deja pe post CEO-ul Qantas si ne-a anuntat ca vaccinarea va fi obligatorie. Iti dai seama ca la cat se circula aici cu avionul, aproape toata lumea va trebui sa se vaccineze.
Citesc o doză atât de incredibilă de optimism printre rândurile scrise mai sus încât îmi este milă să-i reamintesc autorului că trăiește în România. Să dezvolt? 🤣🤣
„… Păcat. Așa mi-aș fi dorit să-i văd pe conspiraționiști aliniați în față la Babeș, la coadă la vaccin, cum nu vă imaginați…” – Băejnebun? ? Lasă-i dracu’ pe conspiraționiști, să stea la ei acolo, fără vaccin, ca să ajungă vaccinu’ la toată lumea, că, la cum au ăștia de gând să îl împartă, și vara viitoare mi-o petrec tot în casă.
Comentariu beton!17
@Ioane, fără vaccin n-o să poți călători. Deci să vezi ce frumos se vor încolona la Babeș toți ăia care latră acum că nu-și fac vaccinul. Pun pariu pe orice.
Man, bănuiesc că ai prins în București perioada cu tănticile de pe Colentina, de la capu’ lu’ 21, care fluturau „Facturi! Facturi!”. Sau, mult mai recent, „traficul” cu teste negative de covid din jurul vămilor. La ce nesimțire și miserupism au unii față de cei din jurul lor… Hmm…. Afacere! Iată o idee! Nu, nu sugerez nimic, nu mă băga în seamă. 🤔😎
Comentariu beton!16
Da, mă rog, ignorasem acest aspect. Ăsta vară se vindeau și teste negative de covid pentru Grecia.
Statul român poate face (mai rămâne să şi vrea) o platformă asemănătoare cu cea de verificare a RCA. Orice companie care are nevoie să verifice dacă clientul este vaccinat îsi implementază GDPR-ul şi verifică clientul pe bază de CNP. Aşa dispare complet piața de adeverințe false.
De acord mămică, eu fac parte din cei ce s-ar înghesui primul la rând, cu listă, cu programare,cu ce o fi…pe vremuri ,în urmă cu 15-16 ani ,ne făceam preventiv polidin 3 zile ,eu cu soțul și copilul din dotare, care atunci era mic 2-3 ani și nu ne luau mucii toată iarna, indiferent de frigul de afară;și nu aveam casa încălzită ca acum,cu centrală și termopan, cu placaj pe afară, să ne țină căldura în casă. Si s-a cunoscut la următorul copil că nu mai exista polidinul, următorul copil a răcit și a luat de la alții mai mult într-o iarnă decât cel mare.Deci DA ,din inimă, mai bine 1-2 injecții decât 7-10 zile cu o sacoșă de medicamente.
Se dezbate încă. Ce zici?11
Sper ca stiti ca Polidinul nu era vaccin.
Polidinul este un preparat polibacterian imunomodulator.
In zilele noastre exista imunomodulatori mult mai eficienti decat Polidinul daca chiar sunteti interesati de asa ceva.
Si daca tot vorbi de Polidin: daca nu ar fi solutie injectabila ci de luat pe cale orala, nici macar nu ar mai fi medicament ci supliment alimentar.
Asta si e motivul pt care acum Institutul Cantacuzino are parte de scandalul cu imunomodulatorul care e supliment alimentar si s-a suparat lumea ca a fost pacalita si nici macar nu e medicament.
Comentariu beton!15
Stii cand se vor vaccina pe repede inainte conspirationistii? Cand vor dori sa vada putin ,,sanzelizeul” si or sa vada ca nu pot trece granita fara pasaportul medical de care se tot vorbeste. Pentru ca unele tari vor impune ca cei care le calca granita sa dovedeasca ca s-au vaccinat. Astept sa rad cand or sa se tanguie ca babele in cor, asteptand la rand sa-si faca vaccinul, evident voluntar, ca nu ii obliga nimeni sa vada Alpii.
Sunt in etapa II, unul dintre copiii mei e in corul conspirationistilor si l-am lasat putin fara respiratie cand i-am explicat ca la vara trebuie sa se pregateasca pentru Mamaia Land, sa nu mai viseze la alte taramuri (mama sadica, NCSF).
Se dezbate încă. Ce zici?19
@MAS, fără vaccin n-o să poți ieși nici până la bulgari. Deci vor avea de ales între concediu la Amara sau la Lacu Sărat. Muhahahahaaaaaaaaaa
@MV, sau la Văscăuți! Ce, nu e frumos la Văscăuți? E !
Sunt de acord că așa va fi, nu vei putea ieși din țară fără vaccin. Dar bănuiesc că după vaccinul anti-covid, se va cere și vaccinul anti-altceva, apoi înca unul și încă. Urmează testul HIV negativ, testul anti-hepatită, teste genetice, apoi nu vor mai putea călători chinezii (că aștia ne aduc boli), pe urmă nici africanii, fiindcă noi în Europa nu avem imunitate la bolile lor. Apoi ne vor scana la plecare și la sosire, vor putea refuza pe oricine e palid sau roșu la față… da, da, probabil că sunt eu nebun…
Se dezbate încă. Ce zici?27
@Adrian, ai scris într-un singur comentariu atâtea aberații pe care le poate combate cu ușurință și un elev mai răsăsrit de clasa a cincea, încât pur și simplu nu mai are rost să-ți răspund.
Mihai, ți-am răspuns și pentru asta la comentariul celălalt, unde ai pus linkul. Între timp m-am răzgândit, nu pun smileys la coadă, pun „Muhahahahaaaaaaaaaa”.
Și revenim mai mult la subiect,conspiraționiștii să fie la rând ultimii, în afara celor 3 liste de priorități, lor să li se facă pe bani grei și să aștepte, cum așteptam eu mai demult diverse medicamente care veneau pe comandă, scumpe și greu de găsit în farmacii,la liber nu se dădeau ,sau dacă te știau farmaciștii costa 15 lei o pastilă, în urmă cu 12 ani.
vad ca toata lumea pe aici numara minutele pana ajunge vaccinul, ba chiar se revolta din cauza faptul ca vor avea prioritate cei din meseriile esentiale…
uite, eu nu ma voi vaccina… ii voi sfatui pe parintii mei sa se vaccineze si pe toti cei care se afla in categoriile de risc, insa argumentul de pana acum pentru starea de urgenta/alerta/izolare a fost sa ii protejam pe cei care ar putea dezvolta forme grave… din moment ce acestia vor fi vaccinati, eu voi pune in balanta eventualele riscuri asociate cu un vaccin netestat la scara larga si posibilitatea de infectare cu un virus cu rata de mortalitate de 1% si asa cum am zis probabil voi opta sa nu ma vaccinez (daca nu cumva va fi obligatoriu pentru a putea calatori), asa cum nu m-am vaccinat nici antigripal
Comentariu beton!20
@howard beale, se pare ca majoritatea companiilor aeriene vor cere sa fi vaccinat pentru a putea calatori, plus ca multe tari o vor impune ca regula pentru a intra (Australia se pare ca este una dintre ele).
@howard beale, nu există niciun DACĂ. Vaccinul va fi obligatoriu dacă vrei să călătorești. Punct. Dacă tu ai impresia că după un asemenea efort mondial, o să te plimbi tu așa pe unde vrei, fără vaccin, dă-mi voie să mă piș pe mine de răs. Așadar, îți urez succes.
@mihai vasilescu eu nu imi petrec 10 ore din viata pe avion/aeroport sa livrez ceva colet unuia care n-are rabdare 2 zile, poate plec in concediu doar peste 1 an (in austria de ex sigur nu se poate merge iarna asta la schi) si atunci o sa ma si vaccinez, ce voiam sa zic e ca n-o sa imi ridic cortul in fata spitalului asteptand sa intru la vaccin, asa cum sugereaza unii aici
nu am nimic impotriva vaccinurilor in general, mi-am vaccinat baietelul nou nascut cu tot ce era obligatoriu, ce nu inteleg e disperarea unor hipsteri (care 99% ar fi asimptomatici sau ar dezvolta simptome usoare) de dea din coate pt a fi primii la rand
Comentariu beton!18
@howard beale, păi degeaba îți ridici cortul în fața spitalului când etapele de vaccinare sunt stabilite clar.
@howard beale, „disperarea” vine din faptul că unii sunt conștienți de faptul că virusul ăsta nu e o chestie banală și că din procentul ăla pe care îl scrii tu acolo (99% – nu știu cum ai ajuns la el, că statisticile nu par așa optimiste) lipsește fix 1%. Adică ăia „hipsteri”, tineri, „cu simptome ușoare”, fără comorbidități etc. care au ajuns, totuși „într-o lume mai bună”. Sau copii care, cică, nu prea sunt afectați. Și nu sunt, în afară de ăia morți sau rămași pe viață cu sechele. Teoretic, în mintea noastră, toți suntem nemuritori. Practic….te trezești că ai luat covid, ai ajuns pe ATI și ai murit, și-o să fii surprins că ai murit sănătos.
Deci, disperarea vine din faptul că nu te ajută cu nimic apariția vaccinului dacă tu ai „câștigat” deja la loterie premiul cel mare. 😉
@ Vasilescu E a nu stiu cata oara cand repeti in articolul asta ca va fi interzis sa calatoresti daca nu te vaccinezi si tin sa te contrazic din doua motive: 1. nu stii SIGUR ca asa va fi 2. nu se va putea interzice, pentru ca a. vaccinul nu va fi disponibil pentru toti (uiti cat de greu se poate obtine un amarat de antigripal) si b. nu e eficient 100%. Si as mai putea expune cate argumente de ordin economic…
Am o curiozitate, poate vrei sa o satisfaci si sa fii sincer: ai fost platit pentru articolul asta sau „incurajat” de anumite institutii sa-l publici?
Se dezbate încă. Ce zici?23
@Dana, da, am fost plătit. Așa cum am fost pentru toate pe care le-am scris despre pandemie până acum. Pentru că vrem să vă supunem, să vă facem sclavii Ocultei Mondiale.
Acum am și eu o întrebare la fel de serioasă: celor din jurul tău le e greu cu tine, este?
@Dana, ai încercat recent să călătorești în Cipru? Asta ca să îți dau doar un exemplu. Nu se va putea interzice călătoria dacă nu ești vaccinat? Serios? V-ați obișnuit cam repede cu călătoritul doar cu buletinul, nu? Nici nu ai habar de câte este în stare ființa umană pentru a se proteja. 😁
@Howard Beale
Hahahahha Stii cum a sunat asta? Apoi tu nu te vaccinezi, ca nu stii ce efecte ar putea avea, nu e testat la scara larga si nu te risti cu sanatatea ta, dar ii indemni pe ai tai parinti sa se vaccineze cu acelasi vaccin, ca sa te poti desfasura tu in voie. Hahahahahaha bravo!
@ionut in sua au fost undeva la 250000 decese ca urmarea a infectarii cu covid, categoria de varsta sub 35 ani totalizand 2380 decese, deci sub 1% (sursa https://www.cdc.gov/nchs/nvss/vsrr/covid_weekly/index.htm)… e normal sa gasesti in feed articole cu acei cativa tineri in cazul carora din nefericire s-a ajuns la deces, dar cine scrie articole despre milionele de tineri care s-au infectat si au avut cel mult simptome usoare?
@mihai vasilescu sunt multe tari unde poti calatori in momentul asta cu un test negativ, poate va fi aceeasi politica si dupa ce apare vaccinul, stii tu din surse sigure ca peste tot vei avea nevoie de vaccin?
inteleg ca pe blogul asta se perinda multi panicarzi, dar este si o cale de mijloc, nu trebuie neaparat ca pe cealalta parte a baricadei sa fie doar conspirationisti
@howard beale, da, m-a sunat OMS-ul să-mi confirme că așa va fi. Evident că nu știu din sursă sigură, că ultima oară când am verificat nu eram Joe Biden. dar, după capul meu, la ora asta se cere certificat negativ pentru că nu există vaccin. În momentul în care vor avea de ales intre dovadă de vaccin și certificat negativ, ia ghici tu pe care variantă vor merge.
@silvia a sunat exact asa cum trebuie sa sune, daca ei la 60 de ani au „sanse” de >10% sa moara, atunci da, nu prea conteaza ce efecte secundare are vaccinul pe termen lung, primeaza protejarea vietii
Daca ai 25 de ani, sanse sub 1% sa dai ortul popii, atunci se schimba datele problemei
ma bucur ca te-am facut sa razi, poate te mai destinzi si tu putin, acum poate ai chef sa citesti despre probabilitati (nu te chinui foarte tare, sa nu ramai cu sechele)
@mihai vasilescu deci nu stii, dar fiind pe blogul tau, proprietate personala, ce tastezi tu sunt axiome si orice alta parere te face „sa te pisi pe tine de ras”… notat!
Comentariu beton!20
@Dana, eu sa zic sa mai dai un “search” sa vezi cam ce însemna cu ani de zile in urma călătoria in anumite tari! Și chiar și la ora asta. Ți-o spune unul care a fost “posesor” de cărticica galbena cu vaccinuri. Vrei sa intri in anumite tari, și sa te întorci in țara de reședința, faci vaccinuri. Deci mai multe, nu unul singur. Nu mai știu exact dacă am făcut 5 sau 6! Și încă o chestie, la noi a apărut la tv. CEO-ul lui Qantas și ne-a comunicat deja ca pentru a putea călătorii va fi nevoie de vaccin.
@howard beale, ah, nu, ai înțeles gresit. Mă face să mă piș pe mine de răs în general, nu numai pe blogul meu. Unde voiai să mă piș pe mine de răs dacă aici ai comentat?
Vaccinul ăsta continuă munca din 2003-2004 pentru vaccinul dedicat mai criminalului văr SARS-CoV1, care în 2004 a mutat non-killer, de unde căsăpea un procent uriaș de infectați, minim 10%.
Așa că nu-i chiar așa din scurt, cel puțin pe partea de concepere.
https://www.medscape.com/viewarticle/706717_1
Dar totuși mă întreb de ce nu au scos până acum vaccinul ăla la care se lucrează din 2003-2004. Că poate funcționa și la covidu’ ăsta. Știi cumva dacă s-a vaccinat cineva cu ăla vechi?
Nu a fost scos vaccinul ăla fiindcă au reușit sa limiteze răspândirea bolii și nu a mai prezentat interes. Tocmai asta e ideea acum: când se vrea și interesul este major, un vaccin poate sa apara pe piața mult mai repede. Cat despre studii pe ani de zile: efectele adverse apar imediat după vaccinare, nimeni nu studiază ceva apărut la zeci de ani de la vaccinare. Nu poți raporta ca eveniment advers la vaccinul administrat când aveai 1 an orice ti se intampla in decursul vieții. Asta doar antivaccinistii o fac. Chiar dacă ar exista si alte cazuri, e doar o corelație și sigur mai ai și altele in comun cu acele persoane, nu doar vaccinul respectiv. Așadar, pe termen lung vom vedea doar cât de eficace este, nu ce efecte adverse de nedorit va avea. Iar boala asta este de o mie de ori mai imprevizibila și necunoscuta, deci de ce ar prefera cineva boala, care totuși afectează tot organismul ( inclusiv creierul), de ce ar prefera cineva tratamentele experimentale și cu adevărat cu zeci de efecte adverse și efect modest ( asta e situația, ceva trebuie încercat, când îți moare omul sub ochi ii dai ceva)? E clar ca e ori boala ori vaccin .
Eu v as zice doar mai usor cu optimismul ,va fi nevoie de un efort logistic nemaiintalnit in lume ,nu doar in Romania ,pana una alta sa privim spre Anglia si sa invatam pentru ca aici incepe saptamana viitoare si daca nici englezii nu sunt buni la a organiza lucrurile nu stiu cine ar mai fi, poate doar nemtii care au pierdut startul de data asta,doar ca acum nu mai este meci de fotbal sau competitie sportiva ci meci cu vietile oamenilor ,stim ce ne vom ura in noaptea dintre ani ……Vaccinare rapida si sigura.
@Claudia: UK fura startul într-un mod jenibil doar pentru ca unii politicieni sa braveze cu uite ce bine ne face Brexit-ul. În fapt, au introdus o excepție în legislație (Reg 174) și acum se prevalează de ea pentru a aproba utilizarea unui produs neautorizat.
Jurnalistii s-au prins cu greu despre ce este vorba și abia ieri au început sa pună întrebările corecte, mai ales în privința riscurilor și a responsabilitatilor.
Ca nivel de pregatire (fara a include in discutie infrastructura) UK are cel putin 8 luni avans fata de România și minim 2-3 înaintea celorlaltor state europene.
Exista limitari ale infrastructurii mai ales cea necesară pentru -70C dar evident ca exista și soluții alternative pentru acestea.
Și desi sunt cadru medical și am un rol în povestea asta, eu personal mă aflu în grupul de risc 9, pentru ca nu este necesară prezenta mea în linia 1 (pot să-mi desfășori activitatea de acasă) așa ca probabilitatea sa am acces la vaccin mai devreme de toamna lui 2021 e mică.
In privinta vaccinarii imi doresc sa fie sigura. Nu musai și rapida.
Am citit cu mare atentie si mi s-a parut logic (usor interpretabil pe alocuri) pana la “personalul cultelor religioase” – WHAT?!!
Nuuuuu! Pai nu se bateau ei in piept ca pe ei ii apara credinta strabuna etc (ca mi-am scos din cap aberatiile pe care le foloseau pe post de argumente, ca sa-mi apar sanatatea mintala) ?
Ok, o sa imi spui ca nu toti preotii pot fi pusi in aceeasi oala, ca poate multi sunt oameni rationali (🤔) si ca noi ii vedem/auzim doar pe cei mai vocali. Ar fi doar un motiv, din punctul meu de vedere- ei pot realmente sa raspandeasca boala, deci poate chiar ar trebui vaccinati, dar nu pt ei, ci pt ceilalti…in fine.
Aici chiar va fi o problema, eu cred ca multi se vor opune.
Comentariu beton!16
Si tu crezi ca parte din cei care distribuie cu entuziasm teorii conspiraționiste pe Facebook, nu se vor înghesuie in centrele de vaccinare, mai mult își vor cauta certificate de lucrăror esențial?
Eu sunt in primu’ val observ nu ma așteptam.
Aseară a fost la Digi24, dr. Gheorghiță si a explicat clar cateva din punctele de mai sus. Cumva dl. a urmat un curs de comunicare? Mi s-a părut ca din ton si atitudine a știu sa transmită multă încredere. Sa vedem mai departe!
Apropo de rapiditatea vaccinurilor:se știe ca a existat o colaborare incredibilă in mediul medical internațional privind Covid, mare parte din know-how-ul lor exista de câțiva ani nu este ceva inventat pe loc, the Times are un amplu articol despre rădăcinile fiecărui vaccin.
Certificatul de Covid va deveni probabil ceva obișnuit, la fel ca foaia galbena pe care o cara soțul meu, in pașaport, sa ateste ca e vaccinat pentru diferite boli mai exotice.
Ce nu vad eu nicaieri este ce se intampla cu cei care au avut Covid si un o anumita doza de anticorpi in organism. Dupa cat timp este indicata vaccinarea , supra stimuleaza vaccinul un organism ce are deja niste anticorpi?
Comentariu beton!16
La 3 luni după boala se administrează, nu suprastimuleaza cu nimic, mai ales dacă compari cu riscul de a veni oricum in contact cu virusul sălbatic.
„Pentru că noi, aici, ne luăm informațiile doar din surse oficiale, da?”
Aș dori să ne dezvăluiți sursa Dvs. pentru meteo, domnule Vasilescu. 😀
Comentariu beton!31
Azi nu dezvălui nimic. Nu de alta, dar s-au anunțat 15 grade în weekend și tare mi-ar plăcea să rămână lucrurile așa, nu să mă trezesc mâine dimineață și sa trebuiască să dau zăpada de pe mașină. 😛
Aha, deci aproape ca o primăvară, cum ar veni. :)))))))))
E un podcast Recorder in care invitata explica de ce s-a elaborat asa de rapid vaccinul. Crina Petec-Călin e doctor în biochimie și cercetător.
Iti recomand sa-l asculti. Ce minunat ca exista oameni asa destepti!
Da! Acesta: https://s9.ro/1amg
Excelent explicat, merită ascultat mai ales de către conspiraționiști 🙂
Nu toti cei care au trecut prin boala au anticorpii si nu toti se testeaza (am colegi donatori de plasma care au aflat ca au aticorpi, unii au fost respinsi pt ca nu aveau anticorpi desi fussesera bolnavi), dar am observat ca centrul medical de la serviciul meu au respins la vaccinul antigripal pe colegii care facusera recent covid . Sunt convinsa ca vor fi instructiuni clare.
Cu toate că abia aștept să mă vaccinez, acest proces va fi unul de durată, tocmai pentru că este implicată (aproape) toată populația.
Nu știu dacă în decembrie 2021 vom fi toți vaccinați (toți care vor). Eu sper, dar…
Logica după care s-a decis care sunt prioritarii vaccinului mi se pare foarte ok. Avem nevoie ca oamenii aia să fie prezenți la locul de muncă.
În rest, ce să zic. Mă sperie puțin faptul că nu poate să ajungă cineva în Bulgaria că nu s-a vaccinat. Fie melteanul o să-și cumpere un test negativ, fie o să-l vedem prin locurile din țară. Deși vă spun sincer că anul ăsta nu am fost nicăieri. Și cred că nici la anu’ nu vom face acest lucru. Așa că n-o să-l văd în toată splendoarea lui.
Eu protestez si vreau sa fac o petitie online pentru mutarea personalului cultelor religioase din etapa II in etapa I.
Apropo, moastele se pot vaccina ?..:)))
Vreau si o dispensa speciala pentru sinodu BOR, sa fie vaccinati fix in ziua cand intra vaccinul in tara.
In rest, eu ma incadrez in etapa III, probabil nu sunt asa important pentru stat, vad ca numai pentru ANAF contez.
Eu nu văd că etapele reflectă importanța individului pentru stat, ci vulnerabilitatea sa, riscul la care este expus prin meserie, vârstă și/sau condiție medicală/stare de sănătate.
Ai putea să te consideri și norocos/oasă că te încadrezi în ultima etapă.
Dar la o adică, dacă se va pune serios problema importanței și valorii celor din etapa III, putem ruga ANAF-ul să facă o petiție #contezpentrustat 🙂
bă eu vreau un singur lucru sa se consemnează acu aci forevăr și să să știe să nu se mai bage alți păste moa că i sparg la meclă …
Deci cum ar veni …
Ioo vreau vaccinele ca e doo nu ?! a lu’ doamna Doctoreasă de vederi si prooroacă dă nenorociri si conșpirații mondeale
dna dr doccent profesor Mooooonicaaaa Poooop ….
daca ea nu vrea ca da boala lu Calache in ie vreu io care v am fost baci …in vecii vecilor
pai ce plm ne jucăm de a vaccinu pe acia ?!
Eu sunt curios cum vor sări unii peste rând, mai ales cei cu experiență.
P.S. Ce-ar zice “doamna de română” de “adus aportul”?
In cazuri dintr-astea se recomanda cel mult in gluma inlocuirea lui „adus” cu „facut”.
Eu fac parte din prima categorie, fiind medic. Cu toate că am o boală autoimună cu afectare renală și imunosupresie medicamentoasă voi face vaccinul.
Înainte de pandemie călătoream cel puțin o dată pe an în străinătate la vreun congres, seminar, stagiu/bursă sau altele asemenea. Până în februarie anul acesta nu s-a pus niciodată problema istoricului vaccinal. Atunci am primit materiale privind stagiul de o lună în Viena, între care era și istoricul vaccinal/ titru de anticorpi, care trebuia parafat de un alt medic și trimis înapoi în aproximativ o lună. M-au luat puțin emoțiile la gândul că va trebui să explic de ce nu am făcut rapelurile la diversele boli (difterie, tetanos, pertussis, etc), de vaccinat nu mai aveam timp și nici vaccinurile nu le găseam în farmacii. Până la urmă s-a amânat toată treaba, dar m-a făcut să mă pun la punct cu vaccinarea în boala mea, în afectarea renală și statusul imunodeprimant. Am citit noile ghiduri și am cerut sfatul colegilor care mă urmăresc, mai ales că s-a schimbat optica. Astfel pot face diversele vaccinuri inactivate și am început cu cel antigripal în octombrie, fără reacții adverse.
Vaccinul anti-covid este de asemenea inactivat, așa că îl voi face, atât din cauza riscului dat de expunere și comorbidități, cât și a dorinței de a putea călători din nou în viitorul nu foarte îndepărtat 😊
Comentariu beton!18
Dar ce faci dacă ai reacții adverse la vaccin?
Eu am făcut varicela, 2 gripe și Tbc, toate imediat după vaccinuri, fără nici un contact cu purtător.
Logic, dacă ma vaccinez voi face și Covid.
0 0
Eu am o singură dilemă; văd că sunt în curs de aprobare 6 „modele” de vaccin. Presupun că n-o să fie monopol și că o să aprovizioneze din toate tipurile aprobate. Dilema mea este: când mi-o veni rândul la vaccin, o să am posibilitatea să aleg de care vaccin îmi fac, sau „cum mi-o fi norocul”?
Piata va decide daca ai de ales sau nu. Piata si Comisia Europeana.
A, si medicul tau curant.
Tu esti ultimul pe lista de decizii.
Pe măsură ce au înaintat cu cercetările, m-am informat despre principiile după care funcționează vaccinurile autorizate. Având în vedere că voi avea de așteptat până voi putea face vaccinul, am timp să observ reacțiile și eventualele efecte secundare. Dar acum sunt hotărâtă că voi alege vaccinul făcut de Pfizer/BioNTech. Dacă voi avea posibilitatea să aleg.
Din pacate is niste probleme mari cu vaccinarea covid:
– Personal am indoieli mari ca ala care trebuie tinut la -70 C (Pfizer?) va fi ok. Ma gandesc la logistica sa mentii cantitati mari la asa o temperatura pe perioade lungi. Nu e imposibil, dar e greu.
– Sa administrezi vaccin la zeci-sute de milioane de oameni e de durata, posibil sa dureze luni de zile.
– Ca orice vaccin, o sa fie bun 6 luni maxim un an. Deci pana ce-l administrezi la 80-90% din populatie, e posibil ca prima tura deja sa aibe nevoie de inca o doza.
– Presiunea sa fie autorizate vaccinele astea ma duce cu gandul la talidomida. Prin anii ’50-’60 a fost un fiasco urias cu medicamentul asta. OK, nu era vaccin, era cu totul altceva, dar tot asa – treburile au fost grabite si nu a fost ok deloc.
– Cum se cheama segregarea pe baza de vaccin? Exista termeni ca rasism, national-socialism, dar „vaccinism” s-a inventat? Sau probabil covidism? Pt ca o sa avem nevoie de un kkt de hartie pt ORICE. Vrei sa te duci o saptamana-2 la caldurica/all-inclusive (Caraibe etc)? Iti trebuie hartia ca esti vaccinat. Vrei sa te duci la un spectacol, bar etc? Iarasi, iti trebuie hartie. Mai bine cu o stea mare galbena pe piept, nu? Sa se stie ca esti vaccinat…
– Un doctor-ceva din UK spunea ca mai bine sa ne obsinuim cu gandul ca va trebui sa fim cu masti/manusi/vaccin, anyway sa traim cu kktul asta de covid forever-and-ever.
– Poate-s doar io pesimist, dar parerea mea e ca noi-oamenii o sa ajungem ca nefericitii aia din filmul 12 Monkeys 😦
@DanC, hai să nu fim nici pesimiști! Variola a fost eradicată, poliomielita e aproape dispărută, de fapt, sunt multe boli de care am scăpat. Vom scăpa și de mizeria asta de virus. Doar că nu știu dacă ne vom mai întoarce la normal. Poate ne îndreptăm către „Caverne de oțel” sau către „Roboții de pe Aurora”.
@Tiberiu, caută, te rog, pe net info despre „incidentul Cutter”! Cred că în engleză găsești mai ușor.
Wow, tocmai am citit de pe JRSM despre „Cutter Incident”, nu stiam thx! Interesant ce scrie la urma (spolier alert – s-ar putea ca vaccinul sa vina si cu ceva-contopism):
„To protect vaccine development—and ultimately public health —Offit proposes that the option of suing vaccine manufacturers should be stopped and that compensation should only be available through the official programme.”
Articolul e din 2006. Deci e posibil sa fie ceva in vigoare deja. De ex vaccinele covid sa fie protejate prin legislatie guvernamentala pt fiecare tara. Ar fi f*tere sa trebuiasca sa semnezi ceva inainte sa ai vaccinul, nu semnezi? nu ai vaccin; nu ai vaccin? nu ai hartie sa te duci unde vrei. Cam asa ceva deja se intampla la operatii serioase: semnezi inainte o hartie cum ca daca dai coltul, ei nu-s de vina.
La mine, cum job-ul îmi cere să călătoresc, probabil voi fi într-o tranșă băgată la urgență! Să fiu sincer, dacă ar fi după mine, nu m-aș vaccina neam, dar nu din cauză că mi-e frică de eventualele complicații ale vaccinului ci mai degrabă că mi-e frică de ACE ca de dreaq! Dar din păcate trebuie…
mare mai e credinta voastră (în vaccinuri) Pana și un practicant care sta la coada la pupat moaște v-ar invidia.
eu sunt generoasa și va cedez locul meu cu multa plăcere, poate ca așa mai scad șansele sa va bateți pe vaccin ca pe reduceri la black friday.
@Mihaela, mai bine mor decât să-ngenuchez. Tu mergi pe același principiu, nu e așa?
Prospectul pentru vaccinul Pfizer e disponibil pe internet : https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/940566/Information_for_UK_recipients_on_Pfizer_BioNTech_COVID-19_vaccine.pdf
Si daca o sa moara 6 la mia de vaccinati, ar trebui sa va spanzuram pe astia care promovati asa ceva? Eu nu vad atata inghesuiala la porcaria asta, o sa ramana destule si pt. restul oamenilor speriati de bombe…. din prima transa…
Din ce am citit, cat ma pricep, eu am inteles ca sunt 4 tipuri de vaccinuri: 1. cele care contin virusul intreg atenuat (slabit) sau inactivat (pe care eu personal le prefer), 2. care contin o componenta proteica virala, cu raspuns imun mai slab 3. cele bazate pe vectori virali, adica cele care contin un invelis proteic de la alt virus dar acid nucleic (ARN in cazul covid19) de la virusul nostru (au dezavantajul ca nu ofera protectie persoanelor care au fost infectate cu virusul vector) si 4. cele care contin un acid nucleic viral, in cazul acesta ARN mesager, care codifica sinteza proteinei virale (care este antigenul) chiar in interiorul celulelor corpului, iar sistemul imunitar va produce limfocite si anticorpi. Acest ultim tip este mai usor de preparat si mai ieftin, cu efecte strong dar fara a mai fi fost folosit pe oameni, acesta fiind vaccinul firmei Pf.
Cred ca as alege un vaccin continand un virus inactivat care este si mai putin periculos, dupa parerea mea.
În momentul ăsta fac parte dintr-o categorie din etapa II. A venit săptămâna trecută o „circulară” de la ministerul de care ținem să ne întrebe dacă vrem să facem vaccinul. Probabil ca să se pregătească, inclusiv financiar. Mai puțin de jumătate din oameni au vrut deși am avut deja porția noastră de bolnavi și mai sunt posibili încă 2.
Nu știu exact ce vreau să spun cu asta.
Vrei să spui exact ce-ai zis. Ceva mai mult de jumătate sunt idioți.
Încerc sa înțeleg rațiunea pentru care au pus in faza doi personalul din domeniul vital al apei potabile .
Adica din captare, tratare înmagazinare si distribuție, plus canal epurare .
Pentru ca pana și idioții comuniști in 89, așa cu mintea lor puțină au asigurat pază si protecție prioritară in primele rânduri la spitale si instalații de alimentare apă si energie electrică .
Poate se mai gândesc totuși până atunci, pentru ca meseria de sacagiu e de mult dispărută, iar a căra apa din gârlă in orase sau spitale pare imposibil si improbabil, că sa nu mai zic cat de potabila ar fi apa de acolo in ziua de azi .
Am patru rude in familie care au avut covid, toate pe partea tatei. Printre ei, oameni in virsta cu comorbiditati. Simptome la fel, foarte atipice, raspuns la medicatie la fel, etc. Toti au iesit cu bine din chestia asta. Ceea ce m-a dus la ideea ca genetica are mult mai mult de spus decât orice altceva când vine vorba de raspunsul organismului la virus. Uitati-va in jurul vostru, o sa vedeti familii foarte afectate de virus, în timp ce altele nu au mai nimic.
Vaccinul care contine mRNA, ca abordare, e foarte interesant. Nu sunt asa de sigur ca are partea de safety pe termen lung terminata. Sobolanii pe care se face ar trebui sa ajunga la doi ani ca sa poti sa spui ceva. Timpul nu a ajuns sa îl comprime nimeni. ‘Om vedea.
https://www.alertadigital.com/2020/12/06/mike-yeadon-ex-vicepresidente-de-pfizer-no-hay-necesidad-de-vacunas-la-pandemia-ha-terminado/
Folositi Translate, articolul e f interesant !