Am și eu o scurtă problemă de logică pentru toți cei care se văicăresc apocaliptic pe interneți că n-au cu cine să-și lase copiii dacă nu începe școala. Pentru că, se știe, școala este mamăl și tatăl copiilor din România și cea mai bună bonă.
Nu-mi dau seama dacă cei care gândesc pe genul „nu vreau să-mi pierd jobul pentru că n-are cine sta cu copilul” sunt optimiști sau doar inconștienți. Zic asta pentru că e clar că oamenii ăștia care vor cu orice risc să-și trimită copilul la grădiniță sau școală exclud din start ipoteza că s-ar putea îmblonăvi tocmai de la copilul ăla pe care-l trimit într-o comunitate în care este exclus să poți ține sub control ceva atât de ușor transmisibil ca virusul ăsta.
Nu, problema lor cea mai arzătoare este: „Și eu ce fac dacă nu începe școala, cu cine-l las, că mă dă șefu’ afară?”. De-aia nu-mi dau seama dacă sunt optimiști sau doar inconștienți, știi, când ești în izoletă sau te trec ăia pe respirație artificială s-ar putea să te doară în fund de orice job de pe lumea asta și ultima ta problemă să fie: „Și eu acum cum îi zic lu’ șefu’ că nu ajung mâine la muncă?”.
Despre cei care n-au probleme d-astea legate de job, pot munci liniștiți de acasă, dar vor să-și trimită copilul la grădiniță sau la școală pentru că „n-am ce să fac, simte ăsta micu’ nevoia să interacționeze cu alți copii de vârsta lui” nici nu mai pomenesc. Cred că e foarte funny să ajungi la ATI pentru că „simțea ăla micu’ nevoia”, nu?
Și acum vine întrebarea:
Dacă ia copilul coronavirus de la școală/grădiniță, vi-l aduce frumușel acasă, și nici tu nici nevastă-ta n-aveți norocul să fiți asimptomatici sau să faceți vreo formă ușoară, prin urmare ajungeți la spital și poate chiar și pe la terapie intensivă, CE SE ÎNTÂMPLĂ CU COPILUL ĂLA pe care nu aveai cu cine să-l lași? Unde ajunge el? Că dacă n-ai cu cine să-l lași cât mergi la muncă, în capul meu este exclus c-ai avea cu cine să-l lași cât ești prin spitale.
Iar dacă tu ești convins în sinea ta că, în caz de extremă urgență, ai găsi totuși cu cine să-l lași, eu am serioase îndoieli că cineva va vrea să stea cu copilul tău, știind că e purtătorul de virus din cauza căruia părinții lui au ajuns la terapie intensivă.
Uită-te în jurul tău, fă o analiză rapidă a oamenilor pe care-i cunoști, și zi-mi și mie dacă ai avea pe cine să suni și să-l rogi: „Auzi, pe mine tocmai mă iau ăștia cu izoleta, cred c-o să fiu prin spitale o perioadă, ai și tu grijă de ăsta micu’ al meu până mă întorc? Iar dacă nu mă mai întorc, uite aici numărul de telefon al bunicilor, vezi dacă nu vor să-l crească ei”. Ai avea pe cine să rogi așa ceva?
Să-ți mai spun că dacă nu ai în grija cui să-l lași, îl ia statul în grija lui? Iar statul român a cam dovedit cu vârf și îndesat de ce e în stare în materie de îngrjit copiii fără părinți. Dacă nu ești în temă, îți timit eu niște videouri de prin orfelinate.
Ah, încă ceva ce s-ar putea să nu-ți fi trecut prin cap. Să presupunem că totuși ai găsit cu cine să-ți lași copilul cât ești tu internat. A acceptat vecinul de la doi să-i dea mâncare și apă pe sub ușă, sau a venit maică-ta să stea cu el, asumându-și riscul c-ar putea să cam plece spre veșnicele plaiuri ale vânătorii. Știi că, dacă tu ajungi pe aparate la terapie intensivă, o să-ți fie relativ imposibil să poți vorbi cu el, da? Nu de alta, dar când ai un tub în gât și ești conectat la tot felul de aparate care se chinuie să te țină în viată, nu-ți lasă nimeni un telefon pe mână.
Ei, cam care va fi gradul de anxietate, cam ce sechele va lăsa asupra psihicului copilului tău faptul că nici măcar nu poate vorbi la telefon cu părinții lui? Cam în ce stare psihică crezi că-l vei găsi când și dacă te mai întorci acasă?
Așa că întreb cât se poate de serios: ți-ai pus vreodată problema ce se va întâmpla cu copilul tău în cazul în care ajungi la terapie intensivă cu covid?
Bre, tu vrei sa scada natalitatea care si asa e de kko, asa-i? Nu vrei mataluta sa publici prin India chestia asta, poate o mai raresc ăia cu facutul plozilor la foc automat. Sper că iti dai seama ca bombardierii si altii care fac copii pentru alocatie sau la bautura pe plaiurile mioritice nu prea sunt clienti pe aici.
Revenind la oile noastre, mi-am pus. Desi n-om fi asa ghinionisti sa crapam amandoi si plodu-i suficient de mare incat sa se descurce, dar nah…La mine problema-i alta: ce fac cu fiara? :)))
Comentariu beton!32
O trimiți la maică-sa? 😇
Cum adică ce faci cu fiara? O lași cu limbă de moarte la „plodu-i suficient de mare incat sa se descurce”. 😀
Comentariu beton!28
Mișu, fiara e cățelul, nu nevasta.
Comentariu beton!30
@GabiI, trebuia sa-mi strici tu gluma. :)))))
😝
Gluma inca rezista ca am intrat acum , le-am luat cronologic si tot asta am inteles nevasta = fiara 🙂
Si noi ne-am pus problema. Suntem plecati din tara, gen noi 4(2+2). Nu bunici, nu frati, surori, matusi, etc. Prieteni mai rarut.
Faza e insa ca aici vine politia acasa daca copilu nu merge la scoala. Face parte din grija lor fata de absenteism (lucru admirabil in conditii normale). Si daca politia vine si gaseste ca tu nu ai trimis copilul fara motiv intemeiat, e nasol. Teama de Covid nu mai e moriv intemeiat. Adica dai in belele cu protectia copilului. Si uite asa pui in balanta 2 rele. Si ajungi sa nu iti mai pupi copilul si sa stai cu masca in casa. (Sau cel putin astea sunt 2 “solutii” pe care le-am gasit). Basca asociatia pediatrilor de aici zice clar sa trimitem copiii la scoala si ca nu vor mai face teste copiilor sub 7 ani chiar daca prezinta toate simptomele. Vb ceea: ce nu stiu, ma face mai puternic.
Concluzia noastra e ca e o loterie. Si sa ne rugam ca scoala unde mergem sa ramana la fel ca pana acum (scoala de 2 clase pe an, 20 de copii in clasa, bule pe pauza si copiii singuri in banca). Si asta e😞
@Marius M
Principalul factor care a dus la prabusirea natalitatii a fost angajarea femeilor, care nu au mai avut timp de cresut o liota de copii. Cum insa femeile nu sunt dispuse toate sa renunte cu totul la copii, gradinitele si scolile le-au oferit un compromis acceptabil, permitandu-le sa cresca macar unul-doi copii, irelevanti demografic, dar importanti pentru echilibrul lor psihic.
Parerea mea e ca poti sa stai linistit, inchiderea gradinitelor si a scolilor nu va ameninta cu nimic natalitatea, ea oricum s-a dus pe copca de mult in tarile unde se bazeaza pe acest sistem, mortul de la groapa nu se mai intoarce. Iar acolo unde nu s-a generalizat inca, inchiderea gradinitelor si scolilor va avea mai degraba efectul contrar. In famiile cu multi copii, lipsa supravegherii parintilor e oricum suplinita usor de copiii mai mari. Nu acolo e criza, ci in familiile cu 1-2 copii mici, nascuti dupa 40 de ani, unde nici rabdarea si nici rezistenta la efort a parintilor nu mai e la cote ridicate.
Se dezbate încă. Ce zici?18
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.26
@Ana, da, mi-e frică. Mi-e frică de imbecilii și imbecilele ca tine care pot compara o moarte accidentală cu faptul că aș fi putut să-mi protejez copilul, aș fi putut sa mă protejez și pe mine, dar am ales să nu. Mi-e frică pentru că, te citez: „am trăit eu epidemii mai periculase decât asta la vârsta copilăriei”. Serios, zi-mi și mie ce epidemie ai trăit tu? Dar te rog, zi-mi una pentru care să nu existe vaccin sau tratament. Zi-mi una care să fi afectat toată planeta și care să fi omorât niște milioane de oameni.
Da, mi-e frică, pentru că e plin în jur de cretini ca tine care se intitulează „cetățeni liberi”. MI-e frică pentru că dacă ne întâlnim pe stradă și mă recunoști, o să treci pe lângă mine făcându-te că plouă, în timp ce aici ești foarte curajoasă. Mi-e frică pentru că dacă te infectezi și ajungi la ATI, în loc să te lase pe bordură în fața spitalului, să te traztezi singură ca un adevărat cetătean liber, o să ocupi locul unui om care nu e așa de tare în gură pe interneți. Pe scurt, mi-e frică pentru că societatea e formată din scursuri ca tine. De-aia mi-e frică.
@Ana, cum spuneam mai jos, este sfatul tău, nu?
Ana fără frică, tu la câte activități ai renunța de o eventuală frică?
Știi că de frică se poate scăpa, educația e primul resort al înțelegerii acestui sentiment. Prostia din păcate nu poate nici măcar fi detectată de posesorul fără pic de educație. Cred că știi că oricare dintre noi are și una, și alta.
Comentariu beton!39
@Ana, cetatean liber, nu vrei tu sa te ia mai tarziu decat mai devreme aia de te ia sotto? Cam asta incercam cu totii. Nu se indoieste nimeni ca te ia, Highlander nu era real si oricum, „there can be only one”. 😀
Foarte urat si agresiv mesajul tau dar nah, fiecare dupa cum poate.
Sigur ca posibilitatea sa mori oricum curand exista, probabilitatea e mica insa. De ce ai cocheta de acum daca poti sa nu?
Eu sunt pentru o balanta in toate. Sau mai bine zis, taci si asculta si ia totul in considerare, nu te repezi. Nici daca-ti spun prietenii tai de la Antene, nu trebuie sa-i asculti chiar asa.
Comentariu beton!40
Nici macar nu este necesar sa fii la ATI, ajung cele 48 de ore cat au dreptul sa te tina in spital dac ai test pozitiv. daca ambii parinti au testul pozitiv atunci devine problematic pentru ca desi teoretic poti lasa copilul cu rude pana la gradul iV , in practica este mult mai complicat . Daca parintii au testul pozitiv este de presupus ca si copilul va avea testul pozitiv prin urmare cine sta cu el isi asuma ca se poate imbolnavi, lucru care exclude din start: parinti si socri care sunt 70+, familii de surori si frati cu cate 2 copii, surori si frati care nu vor oricum, veri cu familii de cate 2 copii care la randul lor au parinti 70+ si uite cum printr-o singura fraza am eliminat mai toata familia. ce poti sa speri este ca ai prieteni de nadejde , eventual fara copii sau neamuri care nu au ajuns sa isi faca familie. Altfel statul va institutionaliza copilul tau chiar si pentru 48 de ore fara sa il intereseze de tine, de ce simti tu sau de ce efecte va avea asupra copilului. Eu m-am asigurat ca am cu cine il lasa, va recomand si voua sa va faceti un plan inainte sa il faca statul pentru voi. SI asta este varianta simpla in care stai 48 de ore.
Comentariu beton!43
Nu sunt foarte convins că e așa, dar parcă citisem că acum ai voie să rogi un vecin/prieten să aibă grijă de copil. Întrebarea este dacă și vecinul/prietenul are chef de asta?
am trecut prin discutia asta pentru ca am avut tangenta cu un caz de covid si am facut testul. m-am programat impreuna cu nevasta-mea apoi m-am gandit ca wtf , daca ies amandoua pozitive? asa ca nevasta a decalat testul cu o zi, dar oricum in final au iesit negative . oricum, deja ne apucasem de dat telefone sa vedem cu cine putem lasa copilul. Pentru ca daca iese testul pozitiv dsp trimite ambulanta dupa tine ( izoleta nu se foloseste oricum) si trebuie sa iei o decizie pe loc. Vecini nu am 🙂 doar niste pisici si nu cred ca sunt de folos .
Comentariu beton!21
Salut! Noi suntem ambii pozitivi, dar fără nevoie de internare. Soțul simptome ușoare (două zile febră, oboseală, dureri musculare), eu – din fericire – complet asimptomatică. El a primit rezultatul pozitiv marțea trecută, fiica noastră (7 ani) și cu mine ne-am testat miercuri (pe bani toate testele, se pare că la fel vor fi și cele de după perioada de izolare) – eu pozitiv, ea negativ. Pentru soțul meu au sunat cei de la DSP, a venit ambulanța, oximetrie bună, nu l-au luat; noi eram pregătiți că va pleca pt 48 de ore (pentru mine nu a sunat nimeni, desi confirmarea în ce mă privește a venit miercuri după-masă. Și laboratorul privat și dr de familie au anunțat DSP-ul). Dacă l-ar fi luat, aș fi rămas eu cu ea. Dacă m-ar fi luat și pe mine, speranța era să o facă după ce revine el, în ideea în care starea lui ar fi rămas constantă / bună. Dacă totuși nu, vecinii & prietenii noștri s-au oferit să o ia pe cea mică la ei și să se ocupe și de cei doi câini și pisică (din nou, avem mare noroc de prieteni din ăia buni-buni, care sunt prezenți la greu – alți patru au sunat de cum au aflat, cu aceeași ofertă, grija față de fiica noastră). Din fericire pentru noi, la aproape o săptămână de la confirmare, suntem acasă toți și (spre) bine. Pe ea am ferit-o cât am putut (groaznică senzația că dacă îți iei copilul în brațe îi faci rău), avem noroc că avem două băi, o curte, ea are camera ei, aerisim, mâncăm separat, când suntem în aceeași cameră purtăm toți mască. Prietenii ne mai lasă cumpărăruri agățate de gard, am primit chiar și tort și orez cu lapte și supă…Ne simțim norocoși în tot rahatul ăsta, dar am văzut la primă mână slăbiciunea autorităților în primul rând în ceea ce privește testarea și monitorizarea.
Comentariu beton!167
Mulțumesc pentru acest comentariu.
Și felicitări pentru prietenii pe care îi aveți.
Nici macar prietenii fara riscuri/fara copii nu cred ca se ofera, pentru ca, daca intra in contact direct cu copilul (care probabil e si el pozitiv, avand parinti pozitivi), vor trebui sa stea izolati 2 saptamani si ei (conform normelor de acum, care zic ca trebuie sa te izolezi 2 saptamani dupa contact cu o persoana bolnava), or nu stiu cine se inhama la asa ceva.
Se dezbate încă. Ce zici?10
@Roxana- scuze! A luat manuta rosie comentariul tau din greseala, considera-l verde!
Cum spuneam, am cunoștințe care au cheltuit în vara asta pe concedii în țară și acu în ceva Grecia, între 5000 și 6000. Euro. Acu’ de abia așteaptă să înceapă școala că nu mai e bani de vreo bona, vecina-bona.
În situația asta mondiala nu era bine să stai dreacu liniștit și să îți stabilești prioritățile?Renunti bă la țigari, la bautură dacă ești strâns la buget, faci concediu cu cortu, pe pătură, că nu este nici o rușine, nu te-a făcut mă-ta la 5 stele, dimpotrivă, cele mai mișto concedii le-am făcut cu cortu, nu la fancy pi.zdii. La orice cheltuiala în plus. Că am fost toți in etape lucii ale vieții. Aperi copiii, bă.
De aia am închiriat autorulota pt săptămâna viitoare, de aia o să îmi iau rulota. Că este mai ieftin și sigur.
Este ca și rahatul ăsta cu suntem super atenți cu ce mâncăm dar ne doare în pwla de aerul pe care îl respirăm. Oxigen și glucoză la asta ne reducem.
Comentariu beton!60
Pe mine mă fascinează că oamenii sunt convinși că „n-o să mi se întâmple mie, alții pot ajunge la ATI, dar nu eu”.
Ultima mea grijă este educația copilului. Prima mea grijă este siguranța lor.
Dacă te uiți în jur îți dai seama de eficienta educației. Adică ne batem minim cu Suedia, cu astea, la realizări datorita educației. Și civilizație. Maxime realizări în ăștia treijdeani.
Viața m-a învățat, de fapt m-a caftit, mu.it,caftit și iar, surpriză, mu.it,fix pe mine, bă. Dar am învățat de atunci ca fix ție ți se poate întâmpla.
Comentariu beton!51
Pe mine ma fascinează cei care „își asuma” ca se pot îmbolnăvi și nu poarta masca și vor la școală. Pai cum sa îți asumi ceva ce nu poți controla și care îl afectează pe celalalt? 🤔
Se dezbate încă. Ce zici?17
Omu’ întreabă ceva și voi ca stai să vezi, altceva. Ca job first, că plm.
Vecini, venit cumulat 6000 lei. Doi copii.Gata de expediat la școală. Că nu este bani. De muiere care să stea cu ei.
Fumători amândoi = 2 pachete /zi, declarate de ei. 1200 de lei. La șpriț el sigur sare, că mi’a aduc aminte de mine. În urbea mea iei o bonă, piczda,la banii ăștia. Cu xp mare. Mai punem și un uischean, că pruna de la tac’su pute, mai nește restaurant, că nu tocăniță, că pute pe hainele luate cu extinderea de card sau cum plm se numește aia.
Când le-am dat cu pixu, că uite banii de bona. Pai, cum, da’ noi suntem morți, unde este plăcerea de a trai.
Ba, da’ să vă fwteti mult și cu sârg și să vă uitați după pe geam și să savurați visinata și țuică de la tac’tu nu e veata?Și apoi cu cracii tremurând să stați pe o pătură la iarba verde, nu e veata?
Comentariu beton!41
Foarte bine zis!
As adăuga pe listă și filosofia că se duce naiba educația copilului, gata, și-a ratat viața dacă nu merge la școală o vreme.
Am două exemplare în listă care propavaduiesc intens mersul la școală cu orice risc. Ce e interesant e faptul că ambele au copii care acum ar trebui să înceapă clasa pregătitoare. Adică nu știu cu ce se mănâncă școala în trei schimburi, nu au fost seara la 8 la ședința cu părinții (pentru că doar atunci există săli libere), nu au văzut ce mișto miroase într-o clasă prin care s-au perindat/ alergat peste 100 de copii (da, clasele au mai mult de 30 de copii, ce să vezi). Doar o ard așa pe filosofie de doi bani.
Comentariu beton!57
Exaaaaaact.
ce vorbim de mers la scoala in conditii de siguranta? auzeam la radio ( rock fm daca conteaza) o statistica din primavara cum ca un procent mare de scoli , cred ca era spre 50%, de regula de la sat, nu pot asigura conditii de minima igiena copiilor, adeca nu au apa curenta si wc. Cum o sa asigure respectivele scoli conditii de igiena acum in pandemie?
Comentariu beton!20
@MV: când mai vii cu câte un subiect de genul respectiv, nu pot să nu mă felicit pentru decizia luată-n 2017 de-a părăsi plaiurile mioritice-n favoarea celor austriece.
Comentariu beton!36
Da, te cred sută la sută.
Bună dimineața, domnule,încă un articol cu care m-ați atins în coarda sensibilă, fiindcă am trăit pe propria piele ce scrieți dvs.aici. Adică tac-su bietul la cei mari murise,fata făcea 2ani si trebuia să mă întorc la serviciu, dealtfel bine plătit și ditamai compania, iar eu intr-o lună a trebuit să găsesc bona la copii,din care unul cu autism…adica in situația expusă în articol am avut noroc ,după ani buni,să am lângă mine un om pe care l-au plăcut copiii și invers,altfel situația e groasă. Dintre părinți nu mai trăiește decât tatăl meu, ai lui sunt la țară dar fără condiții ca acasă la mine,am fost prin doctori la nevoie pe rând, ca si la cumpărături sau treburi birocratice unde e necesară prezența omului.Deci în toamnă aș duce numai copilul mic la grădiniță, fiindcă e privată și are copii puțini, mai ales în criza de covid,iar pe cei mari acasă, că abia ne obișnuisem cu lecții de whatsapp.
E o situatie extrem de sensibila, chiar daca parintii copiilor constientizeaza ca e perfect adevarat ceea ce subliniezi tu in articolul de azi. Din pacate meseriile de zidar/sofer autobuz/femeie de serviciu/doctor/vanzatori si o gramada de alte meserii, nu pot fi facute de acasa, asa ca o gramada de oameni sunt disperati. Cei care pot lucra de acasa protejandu-se pe ei dar si pe copiii lor , probabil nu trebuie convinsi de contrariu. Chiar daca ma repet, a fost horror in starea de urgenta , cand cei cu copii sub 12 ani au ramas acasa, la job am fost prezenti 2 din 7 ,nevoiti sa facem si lucrarile lor, dar sa mai si suportam multimea de mesaje venite de cei care erau acasa ,,stati acasa, protejati familia”. Ma simteam expusa in locul a 7 oameni, ma simteam epuizata de volumul de lucrari si oricat de mult intelegeam ca cei sub 12 ani nu pot sta singuri, pt cei ramasi in linia I, este naspa. Sa fim seriosi, daca toti cei cu copii vor ramane acasa cam cine credeti ca o sa va astepte in spitale/magazine? Ca si ei au copii cu aceleasi nevoi evidentiate.
Comentariu beton!56
Nici măcar nu ai încercat să răspunzi la ce-am întrebat. Tot răspunsul tău este o pledoarie a faptului că jobul este mai important decât copilul tău. Te mai întreb o dată, poate acum răspunzi: dacă ajungi la ATI ce se întâmplă cu copilul tău? Cu cine rămâne? CONCRET.
Intrebarea este comuna pentru toti, inclusiv pentru cei care muncesc de acasa cu copiii. Si nu exista decat solutii individuale. Rude, prieteni, vecini. Speranta principala este insa ca nu vor ajunge ambii parinti la ATI, daca sunt doi parinti, evident. Tu ce optiuni ai in situatia asta?
Ma rog, daca urmeaza un val mare, intrebara devine inutila, pentru ca nu vor mai fi locuri la ATI.
Da Mihai, nu am raspuns la aceasta intrebare, deoarece copiii mei sunt mari, iar intrebarea ta mi-a provocat frisoane doar gandidu-ma la aceasta posibila situatie in cazul in care as avea niscaiva kinderi mici. Din experienta mea personala (in momentul in care unul dintre parintii mei a murit , toata lumea a inchis usa in fata mamei mele care avea 3 copii minori),raspunsul e inclus , te ia mama naibii, ca nu te ajuta nimeni (presupunem ca daca te infectezi, se infecteaza aproape sigur si bunicii din dotare).
Comentariu beton!30
Exact la asta ma gândeam si eu, Ventidius. Problema asta o are toată lumea, nu doar cei care își trimit copiii la școală, ca deocamdată circula virusul destul de bine si cu școlile închise. De ce sa mai adaugi si foamea pe care o faci după ce te da afară in ecuație? Plus ca, daca ai ceva bani, găsești mai ușor soluții in caz de urgență. Nu cred ca vrea nimeni sa înceapă școala ca nu avem ce face, unii pur si simplu nu au soluții, iar alții sunt prea jigodii sa înțeleagă. Dacă va ia foc casa si pompierii lucrează de acasă, ca sunt școlile închise?
Se dezbate încă. Ce zici?11
@ Lia, nu vreau să îl amestec pe Ventidius aici, el cu asta își antrenează mintea aici, cu rolul avocatului diavolului, ca să zic așa. O face foarte bine. Dar ce nu observați cei care imediat mergeți pe mâna lui este nada aruncată de el. De exemplu aici a eliminat din calcul faptul că riscul dacă toată familia se expune este de minim patru ori mai mare, de riscul de infectare zic. Cam asta am tot povestit unii și data trecută când ai tot povestit cum se încalcă regulile și uite că nu-s ăia bolnavi.
Acum, eu te întreb de unde știi tu că exact ăia nu-s bolnavi? Eu am în jurul meu o mulțime care sunt deja bolnavi, toți aproape dintre cei cu minte și care au făcut ceva pe ele de reguli, unul este de 4 săptămâni pe ATI. Ceilalți din toate categoriile. Trei nu mai sunt. Vecini, despre ei vorbesc acum.
Dacă mereu acționăm instinctiv, așa cum ați spus Mihai sau tu, pe principiul nu mi se întâmplă mie sau uite la ăia, ce frumos dansează sau se distrează sau se comportă ca până acum, duc viețile lor normale, uite-i sunt frumoși și sănătoși(asta e varianta ta), te minți la sfârșit.
Ca să termin, probabilitatea ca să vă infectați crește exponențial la fiecare expunere în plus a oricărui membru al familiei. Din acest motiv în perioada de urgență am fost cei mai eficienți la combatere, de asta acum suntem exact invers, alături de Spania.
P.S. Nu vreau să povestesc acum experiența părintelui aflat pe ATI din această perioadă, părinte care era acolo din același motiv ca acum 3 ani. Atunci l-am putut aduce acasă și reabilita, acum încerc să ies singură la lumină după trauma expusă cumva de Mihai(nu cred că există cuvinte pentru a descrie așa ceva). Nici nu realizezi atunci când îl iau paramedicii că e poate ultima dată când ai putea să-i mai spui ceva chiar dacă el pare să nu te înțeleagă.
Comentariu beton!44
Oare cei care au umplut litoralul românesc deoarece mureau dacă nu resuscitau la suprapreț turismul local (a se citi „nu mai puteau dacă nu mergeau undeva în concediu, că doar de aia au muncit pe brânci tot anul”) ce răspuns au? Cei care au aglomerat până la limita respirabilului zonele „intens turistice” ale țărișoarei noastre ce răspuns au? Doar școala îi îmbolnăvește pe copiii noștri. Părinții care i-au dus pe coclauri aglomerate nu îi îmbolnăvesc inconștient. Nu, deloc.😤
Eu am purtat și port mască de la începutul stării de urgență, le-am cumpărat la prețul ăla de speculă. Eu am de ce să am grijă, ei nu. Unii nu cred nici acum în virusul ăsta care-și schimbă tulpinile nonstop. Voi purta mască și la școală, pentru mine și pentru copiii voștri, oameni responsabili sau nu, la un loc. Mă voi certa cu ei, copiii pe care îi iubiți imens (și pe bună dreptate), ca să poarte masca. La fel cum fac și pentru țigările pe care vor să le fumeze pe ascuns sau pentru maieuțele cu care vin dezbrăcate unele fete. Sau pentru orice alt motiv prin care putem dovedi că suntem oameni. Voi lupta, căci de asta și pentru asta m-am făcut dascăl. Și cu noi, generația noastră, au luptat alții înainte. Și pentru noi. Și nu au renunțat la noi. De aceea suntem acum, aici, oameni.
Comentariu beton!68
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.7
@Andreea Grama: Nu obișnuiesc să cert elevii. Sunt pacifistă de felul meu. Foarte rar ajung la a certa. Am scris așa deoarece mă aștept la opoziție față de mască deoarece unii elevi sunt copiii celor care nu cred în covid, nu cred că li se poate întâmpla lor etc. Fiind la liceu, mă aștept ca ei să fie mai vocali, mai în opoziție cu sistemul. Tocmai aici va fi nevoia mai mare de persuasiune. Are mare dreptate Mihai cu acest articol: cum să-i ferim pe copii când ei nu vor?
Comentariu beton!41
@ Andreea Grama, nici vorbă, aveți mare dreptate. E o mare pierdere de vreme să-i întrebăm cum se simt. Profesorii de mate și română, chiar și ceilalți profesori sunt sau dacă nu sunt vor deveni niște roboți care execută lecția, robotic adică, fără a auzi sau vedea alte opinii sau întrebări/probleme apărute de la cei (cu) care sunt acolo întâmplător, adică elevii. Uneori acele probleme chiar sunt de sănătate, ele nu sunt rare, deloc.
Bine, acum noi știm demult că părinții știu cel mai bine cu ce se mănâncă orice lecție, asta până la proba contrarie. Proba a fost dată deja, perioada de urgență.
Comentariu beton!38
Andreea , n-ai inteles nimic din ce a scris RMD. Nu a folosit termenul „certat” in sensul propriu..dar,na,mai greu…
Sandra Maria, nu ai avut noroc de alt fel de profesor..dar exista…mai sunt si de-aia.poate o sa intalnesti.unul intr-o zi…
Comentariu beton!20
Nu aș risca sub nicio formă. Să vezi un copil cu o formă de boală, cum se uită la tine și tu nu poți face nimic, este cea mai cruntă modalitate de tortură. Poate că sunt unii masochișți, dar eu nu fac parte din această categorie. Consider că tu, ca părinte, trebuie să fii maxim responsabil atunci când ai copil. Noi facem tot posibilul să nu i se întâmple nimic, chiar dacă ea mai reușește să ne însele vigilența și să se julească ori să-și prindă un clește de rufe de palmă. Să ajungem prin spitale (pentru orice motiv) este cel mai crud coșmar care să mă chinuie. Nu, nu, nu – mai bine renunț eu la job, oricât de greu ar fi să-mi găsesc ceva (cu toate că, atunci când ești serios și-ți faci treaba este imposibil să nu găsești un loc de muncă, mai ales dacă ai fost văzut de clienți în acțiune) și stau cu ea. Ne-am dorit acest copil atât de mult și a durat 10 ani până să reușim și foarte, foarte, foarte multe eforturi, ca dacă l-aș vedea în ATI sau numai gândul acesta, îmi ridică părul de pe corp.
Comentariu beton!32
Copilul are șanse mici să ajungă la ATI, dar are. În schimb, voi, părinții…
Având în vedere că încă sunt multe aspecte neelucidate despre acest virus și mutațiile pe care la suferă la fiecare persoană, consider că riscurile sunt la fel de mari și pentru copii, și pentru părinți. Și, până la urmă, de ce să risc? Plus că, marea problemă ar fi aceea că dacă ni se întâmplă ceva amândurora, copilul nu ar avea cu cine să rămână în următoarele ore. Asta ar însemna să las un copil de 1 an și 10 luni într-un apartament cu potențiale pericole. Așa că, ar fi nasol. La fel cum ar fi și dacă s-ar îmbolnăvi soția. Efectele ar fi aceleași. Nu, mai bine găsesc soluții alternative și nu risc.
Comentariu beton!24
Renunti la job, dar pentru cât timp? Dacă ala e singura ta sursa de venit, ce faci, timp de vreo asa…6-9 luni? Multi au rate la banca, trebuie sa mănânce, sa plătească curentul, te muti la biserica (as vrea sa vad care) sau cerșești pe strada? Nu consider ca trebuie sa înceapă școala, dimpotrivă, eu îmi doresc continuarea online, dar și astea sunt niște intrebari ce ar trebui puse.
Referitor la întrebarea din titlu, în prima faza l-aș lasa cu tatăl lui, dacă și el e pozitiv, la bunici, în ultima instanta se descurca singur, al meu e mai mare. E într-adevăr o problema asta cu ATI.
@Diana, eu am lucrat mulți ani la birou. Apoi am făcut-o în paralel, birou și online. Ulterior, de la nașterea copilului, am lucrat exclusiv online. Am activat în domeniul juridic, acum fac cu totul altceva online. M-am reprofilat și îmi este foarte bine așa. Pot renunța oricând la ceea ce fac pentru copil. 86% dintre clienții mei sunt oamenii cu care lucrez de mulți ani. Mi-ar înțelege situația, pentru că am devenit amic cu mulți dintre ei. Știu că am disponibilitatea de a rezolva lucrurile chiar și noaptea târziu. Copilul este mai important decât orice!
Comentariu beton!22
Ai dreptate, logic.
Dar avand in vedere sustinerea (NOT) multor patroni din Romania in situatia asta si mentalitatea „nu ti-am facut eu copil, nu-mi pasa, nu vii la munca te dau afara ca eu am nevoie de om pe post, la usa mai asteapta 10 ca tine”, eu cred ca parintii pur si simplu spera ca nu se vor imbolnavi. Fiindca foarte multi nu ar avea niciun strop de intelegere de la sefime.
Intre „POATE ma imbolnavesc” si „SIGUR ma da afara”, opteaza sa-si asume riscul si sa spere.
Nu vad parintii ca fiind principalii vinovati. Nu cred ca e cineva asa de nebun sa riste boala daca ar avea de ales. Vinovat este rahatul de sistem care nu acorda nicio protectie in asemenea situatii.
Da, exista firme unde oamenii pot face home office, care inteleg situatia. Dar putine, fata de cat ar fi nevoie.
Sa ne intelegem – reiterez ca ai dreptate, dar foarte multi oameni pur si simplu nu au de ales. Ca daca nu mai au ce da de mancare copilului luna urmatoare sau cu ce plati chiria / rata la casa, nu cred ca beneficiaza de prea multa clementa.
PS: si sa nu fim naivi. Orice firma va gasi un rahat de care sa se agate, pentru a se dispensa de angajat. Restructurare, criza, spanac pansat. Nimeni nu va recunoaste oficial ca motivul pentru care renunta la angajat e ca acesta nu poate veni la munca fiindca nu are cu cine lasa copilul.
Comentariu beton!46
Universitatea Cambridge și-a programat tot anul universitar viitor online.
E drept că nu e vorba de copii mici care țin morțiș să interacționeze. Și nu e vorba de învățământul românesc cel atât de performant.
Nu mai am copii mici, dar dacă aș avea, aș face tot posibilul să îi țin acasă, cu școala on-line sau fără.
Comentariu beton!23
Eu stiu de la cei ce au fost acceptați la Cambridge ca doar cursurile se fac online, tot ce tine de colocvii, lucrări practice necesita prezenta. E imposibil sa faci facultate exlusiv online totuși.
@Aura, fiica mea e la Sheffield și a făcut toate cursurile on-line după ce a început pandemia. Absolut toate. Nu au fost nici la laboratoare, nici la colocvii. Ea mi-a spus acum că pentru semestrul 1 Universitatea Sheffield a pregătit cursurile on-line, urmând să se prelungească și pentru semestrul 2, iar la Cambridge sunt pregătiți să facă tot anul în acest sistem. Aaa, dacă pe parcurs se modifică situația, normal că se vor adapta la momentul respectiv.
Situatiile sunt putin diferite la copii si adolescenti. Din cate stiu doar doua tari in Europa au mentinut deschise scolile si gradinitele pentru cei mici pe perioada pandemiei, Suedia si Irlanda. Ambele au raportat situatii extrem de putine de imbolnaviri la acesta grupa de varsta, pana la 14 ani. In schimb au trecut pe on-line liceele si universitatile, considerand ca adolescentii si tinerii sunt imposibil de disciplinat. Si se pare ca pe buna dreptate, caci cazurile de imbolnavire la copii au ramas la limta de jos, aproape de 0 cazuri la suta de mii. In schimb la grupa de 15-24 ani, cu toate cursurile on-line, cazurile noi de imbolnavire au explodat, depasind toate celelalte categorii de varsta.
Eu sunt siderat cand aud ca “nu putem face scoala online”. In secolul 21. Cu atata tehnologie.
Mai scoateti-va capul din kur, puneti mana si invatati, analfabeti digitali ce sunteti. Unii fac operatii pe creier online, de la distanta, iar noi nu suntem in stare sa predam “Morometii” online, popor de prosti si ingalati. In sase luni trebuia sa fie toata curicula online, in lectii la TV si pe iutub. Costa putin si foloseste chiar daca nu e pandemie. Dar noi, romanii, nu. Vrem contact personal. Altfel prostii nu pot sa faca scoala.
Auzi, nu putem sa “bastonase si liniute”. Se prabuseste lumea ca nu merge copchilul la scoala un an. “Interactiune”, “contact personal”.
Ba handicapatilor, e pandemie, o catastrofa globala, mai ucigasa decat un razboi mondial. Tara arde, baba vrea interactiune… ‘rati ai draq de dobitoci.
Comentariu beton!63
@bit, mare like de la mine pentru acest comentariu!
Comentariu beton!17
Noi am depus la MEC o propunere de modificare a Statutului Elevului, prin care cerem ca cei care pot beneficia de educatie de la domiciliu, sa includa si copiii a caror familie imediat are risc de a dezvolta complicatii majore.
https://www.parintiicerschimbare.ro/actiuni/propunere-de-completare-a-prevederilor-cuprinse-la-art-7-lit-z-din-statutul-elevului-prin-care-solicitam-extinderea-conditiilor-de-acceptare-in-categoriile-de-elevi-care-pot-beneficia-de-educatie-l/?fbclid=IwAR2609fc-4Myi5Ch5wfU6lz5doV8Y13Mq-WFCsMAuipsFJJreBi7lm61xxM
0 0
Comentariu beton!29
Succes!
Am postat şi eu această propunere (inclusiv petiţia aferentă) aici, pe 13 august, la alt articol, sper că a fost de ajutor.
Mulţumesc pentru iniţiativă. Ţinem pumnii strânşi.
În fapt, cred că indiferent de situaţia clinică a familiilor, în condiţii de pandemie orice părinte ar trebui să poată alege între şcoala la clasă sau cea online pentru copilul său. Cu siguranţă sunt şi situaţii în care nu se cunosc afecţiuni existente dar, în condiţiile în care se prezintă şcolile din Ro şi în urma ultimelor studii despre transmiterea virusului în rândul tinerilor (sau de la tineri la adulţi), mulţi părinţi nu ar vrea să rişte, dar conform legii nu vor avea încotro.
Adică modificările legale ar trebui extinse încât să cuprindă şi această situaţie.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.15
Aha, deci tu te bazezi pe faptul că N-O SĂ PĂȚEȘTI NIMIC (tipic gândirii românului), iar dacă totuși pățești lași copilul cu o rudă care n-a auzit de covid. Deci practic n-ai nicio problemă că ruda aia la o adică poate să moară. Gizăs fucking craist. Ceva mai egoist de atât n-am mai citit de ceva vreme.
Aia era doar o soluție de urgență, după încă vreo 10.Daca ai tu una mai bună, ascult! Apropo, tu ce faci dacă o pățești?
Se dezbate încă. Ce zici?8
Eu stau și mă întreb cam ce suflet să ai să îți suni rudele și să la faci o ofertă de nerefuzat: știți, noi avem ceva covid, mergem la spital, dar trecem pe la voi să lăsăm copiii, că ei sunt negativi (deocamdată). Wtf?? Doar pentru că nu au boli depistate?!
Comentariu beton!26
Plus ca gândirea asta cum ca n-o sa pățim nimic nu se bazează deloc pe românism, ci pe argumente clare, pe care le-am expus. Nu cred ca există oriunde pe glob, nu doar in România, vreo familie in care toți sa fie perfect sănătoși (cu analize la 6 luni, suntem obsedați) sa nu locuiască împreună si totuși sa ajungă simultan la ATI cu covid
Se dezbate încă. Ce zici?5
@Lilia, e fix românism, crede-mă, e exact pe sistemul „mie nu mi se poate întâmpla”. În plus, văd că n-ai nicio problemă să te bazezi pe rudele sănătoase din familie. Ești tu convinsă că dacă faci covid și mergi la spital, iar copiii tăi sunt pozitivi, rudele alea or să zică relaxate „dar aduceți-i dragă la noi”? Eșți tu sigură de asta? Nu de alta, dar te-aș ruga să faci o încercare telefonică, s-ar putea să ai mari surprize. Ia sună-i și spune-le că ești pozitivă, că vine ambulanța să vă ia pe tine și pe soț, și că copiii n-au cu cine rămâne. Că-s extrem de curios cam ce răspunsuri primești.
Lilia, nu stiu daca esti barbat sau femeie, dar am citit asta:
Eu n-am mai avut o viroza de peste 10 ani, greutate perfectă, sport zilnic, bai cu gheață si asa mai departe. Așadar sigur nu ajung la nimic de la virus. Si nici neamurile, ca tot cam asa trăim toți.
Vreau sa-mi exprim profunda admiratie fata de tine si greutatea ta perfecta, dar pot sa-ti spun ca daca o sa faci o forma grava, si au fost cazuri de sportivi care erau tot perfecti ca tine , poti sa declari sus si tare ca esti cea mai/cel mai sanatos cadavru din cimitir.
Comentariu beton!58
Da, sunt convinsa, am vorbit inainte cu toti. Suntem 14 adulți in familie, in București, plus mai mulți in fundu Moldovei, cu ăștia n-am vorbit despre lăsat copiii, ca nu prea au condiții, dar ii adoră, asa ca i-ar lua si ei, dacă noi restul, adica 14 care nu locuim împreună, ne îmbolnăvim deodată si grav! Copiii noștri, 2,sunt singurii copii din familia extinsă, deci va dați seama cât de mult ii adoră toate rudele. Noi ăștia care stăm in București avem un hobby/obsesie cu sănătatea, ne monitorizam chestii despre care majoritatea oamenilor nici n-au auzit, sa zicem ca o ducem cam la extrem. N-am mai fost bolnavi nici unii, de foarte multa vreme, asa ca nu ne temem. Acum care ar fi șansele s-o pățim toti deodată si grav? Cred ca am sanse mai bune la loto.
Se dezbate încă. Ce zici?2
@Lilia, nu pot să-ți doresc decăt să ai dreptate. E plin netul de articole despre oameni perfect sănătoși, sportivi, care au pățit-o grav de la covid, dar or fi fost mai ghinoniști.
Mai voiam sa te întreb ceva. 14 adulți, zici? Să presupunem, prin absurd desigir, că tu și soțul ajungeți la spital. Copiii sunt preluați de un cuplu dintre ăia 14 adulți. Care cuplu ajunge și el la spital, pentru că copiii tăi sunt pozitivi dar asimptomatici. Crezi că restul de 12 addulți care au mai rămas, nu vor avea nicio problemă? Adică copiii tăi se vor plimba liniștiți prin diverse case trimițând oameni în izolare și nimeni nu va obiecta nimic? Întreb serios.
Pai dacă sunt pozitivi ajung si ei la spital, împreună cu noi. Daca sunt negativi, ajung la rude, care sunt multe si dornice. Dacă măcar unul dintre noi nu are simptome grave (si probabil ca asa va fi) sta cu ei acasă. Daca ajungem amândoi pe ATI si ei sunt pozitivi asimptomatici e mai greu, merg la rude, unde vor avea (rudele) grijă mare la distantare si mască. Dacă ne ia prin rotație, la un moment dat copiii vor avea test negativ, iar la aduti sănătoși nu evoluează chiat fulminant (au fost cazuri rare, n-om fi toți 14 cazuri rare!). Până ii apuca pe ultimii, ies primii. La noi in familie totul e axat pe copiii nostri, ca sunt singurii, asa ca de vrut, vrea toată lumea sa ii ia.
Se dezbate încă. Ce zici?5
Si tot nu ne-ai zis planul tău
Ce relevanță are planul meu?
Teoretic, am cu cine lăsa copiii dacă e să fie nasol. Practic, nu știi niciodată ce va fi cu adevărat dacă chiar e să se întâmple. Oamenii obișnuiesc să vorbească multe când situațiile nasoale există doar la nivel teoretic, dar când e să se întâmple pe bune, mulți se sucesc în secunda doi.
am citit alt articol inainte 🙂 ref la chestia asta si m-am gandit doar ca unul care nu-i in problema, de nicio parte.
dar va pot spune cum se petrece de facto reintegrarea in colectivitate dupa un episod de covid – nu, nu eu, fiul meu.
au trecut cele 14 zile de izolare de la primul test pozitiv – el a avut o forma usoara si cu toate ca legea prevede o internare de macar 48 de ore, dsp nu a considerat ca tb internat, ok!
dupa cele 14 zile, mai nou, nu se mai face retestare, se considera ca ti-a trecut , si dsp iti da ok ca sa iesi din izolare, tu si contactii directi.
inainte se mai acordau cm doua saptamani de refacere , acum esti bun de munca din a 15- a zi. nu ai nici macar o zi libera sa alergi pe la dsp sa-ti iei avizul sau la dr de familie sa-ti iei cm. treaba ta cum te descurci in ziua aia, dupa ce deja ai lipsit – motivat – cel putin doua saptamani.
la serviciu, toata lumea e circumspecta cu tine, cu toate ca ai hartia eliberatoare.
cand le spui ca nu ai test negativ, ca nu mai prevede legea, deja se fofileaza din birou si-si aranjeaza cateva zile libere, asa, just in case.
toti scurteaza discutia cu tine si vreo doi mai directi iti spun ca lor inca le e frica de tine, c-ar fi mai bine sa nu vii in biroul lor.
iti bagi picioarele in toate, faci pe dracu-n patru sa gasesti loc la nustiuce clinica privata, sa-ti faci naibii testul ala, ca nu esti ciumat, ce-aveti, ba?
iti faci testul de 350 lei si mai stai cat de invizibil poti pana iei rezultatul, ala negativ, ala care te face alt om, ala care-ti da voie sa respiri si pe holul de langa biroul panicatilor.
si dupa aia, iei decizia cea mai buna: il trimiti prin mail la HR, impreuna c-o cerere de co ptr doua saptamani, sa fie!
si daca pana acum toti erau epuizati de munca in plus cauzata de suplinirea unui covid – ca asa te chemi! – acum toti considera ca ai facut cea mai buna alegere si-ti aproba cererea in urale.
si acum, hai sa ne gandim: cati ar vrea nerabdatori sa va tina copiii pana va reintoarceti de la ati, covizilor?
Comentariu beton!51
Buna, fiindcă lucrez și trăiesc între cei din linia 1 ( 2,3- ca oricum toți vom fi acolo la un moment dat): problema asta ne-am pus-o din Martie, fiind atât de expuși. Aveam prieteni care se oferirea, cu orice risc, dar tot cam de atunci ( când toate cadrele medicale au ridicat problema) legea prevede ca statul sa preia temporar copiii. Știe toată lumea ce conspiratii și scandal pe tema asta, ca statul ia copiii și ii trimite nu stiu pe unde, dar varianta e ok, nu ideală dar pare sigura: camerele pregătite arată bine, personal calificat, in fine…pentru noi a fost oricum alta situație fata de cei ce lucrau de acasa. Sigur e o trauma pentru copil, toată situația asta este așa, chiar dacă unii au reacționat mai bine totuși problemele psihice in rândul copiilor și adolescenților au explodat.
Acum, referitor la scoli și virus: fiecare părinte va alege dacă își trimite sau nu copilul, dacă se expune. Totuși, important este sa ținem cont de datele pe care le avem acum: pandemia va mai dura măcar 1 an, dacă nu se intampla vreun miracol. Posibil ca peste 6 luni sa fie mult mai rău decât astăzi. Un vaccin, dacă va ieși, încă nu știm exact ce efecte va avea: vaccinul antigripal previne forme grave ale bolii, in proporție de 20-80% boala integral. Posibil așa sa fie și cu vaccinul asta, sa fie așadar recomandat persoanelor vulnerabile , pentru a scădea riscul complicațiilor și supraaglomerarea secțiilor de ATI. Dar boala va rămâne la fel in populație, ca și nr de cazuri. Apoi, chiar dacă vaccinul ar preveni boala, nu a intrat in studii pe copii și nici nu va intra curând fiindcă nu e populația căreia i se adresează, deci copiii vor rămâne expuși in continuare. Tot ce speram este ca peste 1-2 ani vom sti suficient de multe despre boala și poate vom avea tratamente, protocoale mai țintite. Dar virusul va rămâne între noi, poate vor exista epidemii anuale, in unele comunități mai mult decât in altele, copiii probabil vor face boala anual. Repet, asta e ceea ce se crede acum a fi cel mai probabil, dar la cum “s-a învârtit” virusul asta constant, cine știe…Cert este ca familiile care vor sa evite sa facă boala trebuie sa se pregătească de o izolare de ani, nu de zile sau luni. Iar la final e posibil sa existe o diferența între copiii care au socializat ( chiar cu distanțare, măști și multe reguli) și cei ce au stat doar in casa, cu părinții, câțiva ani. Deocamdata pediatrii și mai ales psihologii recomanda întoarcerea in colectivitate. Nu mai spun de educația pe care o pot unii face acasa, lipsurile din anumite familii, unor copii chiar le e mai bine la școala sau grădinița.
Comentariu beton!46
Mihai, io-s praf la capitolul ăsta și mă macină din luna martie. Să zicem că pe gagicile mari le-ar lua tatăl lor. Cu ăl mai mic, de un an și jumătate, e nasol de tot, îți spun. Uite chiar azi voi deschide discuția cu vară-mea, dacă e disponibilă să-l țină și pe hobbit, în caz că plecăm la spital. Și, eventual, să-l crească ca pe al ei, dacă nu ne mai întoarcem. Macabru, dar realist. Și nu, nu am gândit o secundă „Nouă nu ni se poate întâmpla!”, din contră, suntem cu ochii larg deschiși, respectând toate regulile de prevenție. E greu, om!
Comentariu beton!26
In primul rând vreau să vă prezint cadrul acțiunii: doi copii de trei, respectiv șapte ani. Stau acasă din martie cu soția și cu mine. Amândoi lucrăm, eu in schimburi, soția HO. Apropo, există ideea asta că dacă lucrezi de acasă e ca și cum ai fi în concediu și poți să te ocupi si de copii și de mâncare, din cauza asta dacă angajatorul iti oferă posibilitatea de HO nu poți să accesezi cei 75% pentru îngrijire copil. După această perioadă toți suntem epuizati, inclusiv copiii. Intrebarea mea pentru comentatorii acestui blog este : In afara deschideri unităților școlare și gradinitelor, care ar fi opțiunea lor de îngrijire a copiilor fără să-ți pierzi mintile si tu si copiii?
Se dezbate încă. Ce zici?20
My point exactly la articolul anterior, ca si unde se poate munca de acasă, de fapt nu prea se poate si când muncești jumate față de ăla fără copii, pe bună dreptate te da afară. Nu vorbesc din povești, am prietene in situația asta, pe care deja le detestă ceilalți colegi, ca mereu apar copiii in ședințele pe zoom, sunt întreruperi dese, normal ca se gândesc șefii ca ar merge mai bine cu un angajat fără astfel de probleme
Deci voi ați făcut copiii cu gândul că, la un moment dat, școala și grădinița vă va scăpa de ei, nu? 🤣🤣🤣
Comentariu beton!51
@Ioane, nu ai idee cât îți mulțumesc c-ai întrebat tu asta, că dacă întreabm eu nu era concludent, că sunt subiectiv.
Băi, tu-ți dai seama că dacă se întâmplă ceva, nu știu ce, epidemie de ciumă, sau război, sau ceva nasol de tot de nu se mai deschid școlile, tu-ți dai seama că oamenii ăștia ar innebuni pentru că sunt nevoiți să stea cu copiii pe care EI ȘI I-AU DORIT? Jur că pe mine mă depășește. Trăiesc cu convingerea că dacă n-ar exista școala sau grădinița, jumatate dintre părinții români și-ar lua câmpii pentru că nu-și mai suportă copiii. PLM.
Ionuț. Deci tu ai făcut copii cu gândul că o să le oferi tu toată educația până o să-și ia zborul, nu?🤔
Se dezbate încă. Ce zici?15
@Andrei, chestia asta ai scris-o tu cu mânuțele tale: In afara deschideri unităților școlare și gradinitelor, care ar fi opțiunea lor de îngrijire a copiilor fără să-ți pierzi mintile si tu si copiii?
Or nu se regăsește niciu cuvânt despre educație în ce-ai zis tu aici, ci despre DESCHIDEȚI ÎN PULA MEA ȘCOLILE CĂ MĂ IA CAPUL DACĂ MAI STAU MULT ACASĂ CU COPIII MEI ȘI SUNT NEVOIT SĂ AM GRIJĂ DE EI. Poate sunt eu nebun, dar jur că eu asta înțeleg din ce-ai spus.
Da Mihai, pentru vârsta copiilor mei, mai ales pentru cel mic e mai mult babysitting decât educatie, dar chiar si așa cred ca ii ajută mai mult un cadru organizat decât să stea acasă. In ceea ce o privește pe cea mai mare, ar trebui să meargă în clasa întâi, si cred că e destul de importantă perioadă asta. Oricum pentru ciclul primar cursurile online sunt o glumă proastă. Da, știu că există riscuri, mi-e frică, de aceea am întrebat care ar fi alte optiuni care să împace si capra si varza. Scuze că m-am lungit atât, de obicei doar citesc, nu comentez. O zi faină.
Se dezbate încă. Ce zici?13
Râd de mă cufuresc. Din ceea ce-am citit, io am concluzionat că Andrei și-a făcut plozi ca să fie-n rând cu lumea sau că l-au futut la cap rudele, nicidecum că el și i-ar fi dorit, Doamne ferește.
No, așa ceva mai rar am citit. Da e bine. Se pare că pandemia asta arată adevăratul caracter al omului, nu glumă. Gizăs Fuckin’ Craist!
Comentariu beton!28
Ce-mi plac mie ăștia care o dau rapid cu „educația” dată de școală! Iar dacă îi întrebai anul trecut de școala românească strâmbau din nas. Ziceți, bă, că vi s-a luat de copiii pe care i-ați făcut, că vă vine să vă urcați pe pereți dacă stați cu ei acasă, și gata! Ziceți, bă, că vă „epuizează” statul cu familia și că abia așteptați să scăpați, și gata.
Măcar p-ăia care trebuie să meargă la job pot să îi înțeleg. Dar să te plângi de asta când lucrezi de acasă? Îți pierzi mințile când stai cu familia? Felicitări, ai greșit grav șenalul navigabil când ți-ai făcut-o!
Comentariu beton!37
„Dear John” ,dacă asta ai inteles din ce am scris, I feel sorry for you. Vorba lui Moromete „Cocosila, ești prost „
@Andrei: înseamnă că tu un înțelegi ceea ce scrii sau ai gândit una ș-ai scris alta.
Comentariu beton!25
Hai ca încerc sa abordez și eu puțin subiectul și sa încerc sa susțin cumva ce a spus Andrei.
In primul rând, mi se pare destul de aiurea sa judecam părinții in general, mamele in special. E clar ca uneori nu mai poți și îți vine sa o iei pe câmpii, doar “ e nevoie de un sat sa crească un copil” nu e o vorba in vânt. Trecând însă peste asta, omul a spus “ sa o luam razna și noi și copiii”. Nu am lucrat de acasa, pur și simplu nu am mai lucrat deloc atât timp cât am știut ca copiii au nevoie de mine, fizic și psihic. Cu tatăl rămas in linia 1 și cu mult mult stres, a fost cumplit. Au plâns zilnic după școala și grădinița, după colegi, dacă la cel mare oarecum online-ul a ținut loc de socializare, la cea mică a fost dezastru – complet izolați cu doi părinți oarecum terifiați, dintre care unul pleca zilnic cu bagajul si își lua la revedere, pentru orice eventualitate. A fost foarte greu. In același timp, am avut cunoștințe la care unul dintre părinți lucra de acasa, celălalt la serviciu toată ziua. Lucratul de acasa presupunea stat cu laptopul in brate ore, atentie maxima, ședințe online, totul in timp ce copiii trebuiau hrăniți/schimbați/spălați/ajutati la școala online dacă erau mai măricei. Unde, in toate astea, sa îți pastrezi sănătatea psihică? Mulți au clacat, au țipat la copii, mulți au cedat și au dat acces nelimitat la tehnologie doar pentru a putea sa își facă treaba. Copiii au văzut părinți cu laptop in brate ore întregi, zilnic, nervoși, frustrați, uneori disperați. Copilul cel mare avea o profesoara care le preda cu copilul de 2 ani jumătate in brate și de vreo doua ori efectiv a închis ora fiindcă copilul plângea isteric. Bonele nu sunt o soluție, pot aduce și ele boala chiar foarte ușor ( stiu zeci de cazuri), bunicii nici atât. Cum faci sa nu o ia toată casa razna, in acele condiții?
Comentariu beton!38
@Mihai – De cand lumea si pamantul parintii au primit ajutor pentru a-si creste copiii, la inceput a fost tribul, apoi bunicii cu care locuiau in aceeasi gospodarie, vecinii din sat, fratii mai mari, gradinita/scoala, parintii au primit INTOTDEAUNA ajutor. De aici vine de fapt si reticenta unora de a mai face copii in ziua de azi, depresiile in randul parintilor, presiunea e enorma, nu degeaba se zice ca „e nevoie de un sat intreg pentru a creste un copil”, niciodata in istorie nu li s-a cerut parintilor sa-si creasca singuri copiii, fara ajutor din partea familiei/grupului, sa stea cu ei non-stop.
Faptul ca multi nu sunt gata sa renunte la joburile lor (joburi fara de care ar crapa de foame si de frig sub un pod si ei si copiii lor, ca nu le da nimeni bani sa stea acasa) nu inseamna ca nu-si iubesc sau ca nu-si suporta copiii, inseamna ca au nevoie de acel job, dar si de timp pentru ei, fara copii (te saturi de orice si de oricine la un moment dat, oricat de mult i-ai iubi).
Iar jobul NU ESTE OPTIONAL pentru majoritatea populatiei Romaniei, cei mai multi traiesc de la salariu la salariu, nu-si permit sa stea nici macar o singura luna acasa. Nu stiu daca vor lua sau nu virusul, dar stiu sigur ca vor ramane fara serviciu, daca lipsesc nemotivat, ca dupa o luna nu vor mai avea ce sa manance si ca dupa alte 2-3 luni o sa-i arunce banca in strada, pierzandu-si astfel toata investitia pe care au facut-o intr-un apartament amarat, adica toata agoniseala de o viata, ca deh, asta e nivelul in Romania.
Crezi ca n-ar vrea sa-si dea toti demisia si sa primeasca bani sa stea acasa cu copiii, se duce cineva de drag la munca (mai ales in perioada asta)? Hai sa nu mai vorbim despre situatii ideale, ci despre situatiile reale in care se afla majoritatea romanilor.
Iar ca raspuns la intrebare (desi n-am copii, deci nu mi se aplica): i-as lasa in grija Statului pe perioada internarii.
Se dezbate încă. Ce zici?21
@Alina M, n-a fost nevoie să ajung la final ca să știU că NU AI copii. Dar până la urmă am ajuns, iar finalul este apoteotic. Concluzia mea este una singură: habar nu ai despre ce vorbești. Când o să ai copii și-o să-i vezi pentru prima oară suferind, o să înțelegi că în momentele alea nu mai contează niciun căcat de job și niciun căcat de apartament. Iar dacă părinții ar ajunge la ATI, copilul lor ar trece prin niște traume emoționale de neimaginat, dar, na, aia e, să sufere, dacă jobul lu’ mă-sa a fost mai important.
Mie nu-mi vine să cred că ați ajuns să comparați niște căcaturi de joburi și niște vome de apartamente cu copiii voștri. Mă rog, la tine e de înțeles, parțial, pentru că nu ai. Cât despre să-ți lași copilul în grija statului? Îți garantez eu că nu se va întâmpla asta nicIodată cu copilul TĂU. Ăla real, nu ăla teoretic dintr-o discuție pe internet.
Și să știi că pe mine nu m-a ajutat NIMENI să-mi cresc copiii. Grupul ăla despre care vorbești tu n-a existat, că de-aia i-am făcut, în plm, să-i cresc eu.
Da, sunt sigura ca i-ai crescut singur-singur, fara nevasta, fara medici (in caz de nevoie), fara cresa/gradinita/scoala, fara cineva care sa aiba grija de ei macar 1-2 ore in caz de urgenta, eventual singur in padure, hranindu-i cu radacini si iepuri vanati de tine si dormind intr-o coliba facuta de tine din craci. M-ai lamurit cu asta…
Copiii vor suferi si cand parintii nu vor mai avea cu ce sa-i hranesca si cand nu vor mai avea unde sa doarma, cand vor ramane toti pe strada la 2-3 luni dupa decizia de a sta toti inchisi in casa, fara job si fara scoala. Sau alegem de care suferinta sa tinem cont? Eu as milita pentru respectarea regulilor, a distantarii si pentru a cauta solutii in caz de imbolnavire, nu as numi parintii denaturati pentru ca nu-s gata sa renunte la job ca sa nu fie nevoie sa duca copiii la scoala. Situatia e complicata si fiecare face ce poate, in mod evident nu exista o solutie care sa functioneze pentru toti, dar e normal sa tinem cont de toate implicatiile cand luam o decizie. Important e sa respectam regulile, astfel incat sa scada numarul cazurilor, in rest, fiecare face ce considera el ca este mai bine pentru familia sa, ca nu detine nimeni adevarul suprem, dovada ca nu ai putut da o solutie cand ai primit intrebari concrete legate de situatia lor (nici nu ai avea de ce sa vii tu cu solutii, tocmai pentru ca este situatia LOR).
Se dezbate încă. Ce zici?29
@Alina M, deci tu scrii așa: „De cand lumea si pamantul parintii au primit ajutor pentru a-si creste copiii, la inceput a fost tribul, apoi bunicii cu care locuiau in aceeasi gospodarie, vecinii din sat, fratii mai mari, gradinita/scoala, parintii au primit INTOTDEAUNA ajutor„.
După care vii și-mi spui că te refereai la nevastă, medici și școală? Serios? Școala și medicii sunt „tribul, apoi bunicii cu care locuiau in aceeasi gospodarie, vecinii din sat, fratii mai mari”? Plm, probabil nu mai înțeleg eu românește.
Vorbesc din perspectiva de parinte care a fost in HO in starea de urgenta. HO cu copii acasa e o gluma sinistra, pe cuvant! Ale mele au terminat clasa pregatitoare si au o energie fantastica. Au facut de toate acasa: de la sarit pe pat la catarat pe canapele, de la certat si tras de par la imbratisat si dragalit, de la „te iubesc, mama!” la „esti cea mai rea mama!”. Sa nu va mai spun de mine: pe langa sedinte, termene, probleme de rezolvat la facut mancare, pune masa, strange masa, facut pe arbitrul, facut pe zbirul, explicat temele si supravegherea lor etc. Ajungeam sa ma culc pe la 3 dimineata ca sa termin tot ce trebuia pentru job.
Din toate aceste considerente mentionate mai sus, din cauza stresului acumulat si dus de toti membrii familiei mele, de la mic la mare, sunt extrem de suparata si dezamagita de cum au ales guvernantii sa se raporteze la inceperea scolii. Stau sa ma gandesc serios sa tin copiii acasa pentru a vedea timp de 2-3 saptamani cum decurg lucrurile. Pai, am avut atata grija de ei, de noi, de bunici ca sa ii duc la scoala unde sunt copii ai caror parinti nu cred in virus? Sau cadre didactice care nu cred?! Copii care vor reveni din vacantele de la mare sau munte fix inainte de inceperea scolii?! Sa stau cu stresul ca poate noi, parintii, facem o forma grava si putem muri? Cui raman copiii mei? Cine ar avea grija de ei asa cum am face-o noi, cu iubire si acceptare?
Jur ca nu pot intelege cum gandesc oamenii din jurul meu, acea majoritate de 90%, care sunt prosti de bubuie!
Comentariu beton!44
Am enumerat toate aceste forme de „ajutor” tocmai pentru ca societatea a EVOLUAT, adica am trecut de la grupul mic, al familiei si al satului, care oferea ajutor in tot ce insemna cresterea copiilor (parinti, bunici, frati care supravegheau copiii mai mici, bunici sau vecini in varsta care veneau cu leacuri babesti pentru a-i vindeca, pe vremea cand medicul nu era in sat, disponibil tuturor, preot care ii si spovedea, ii si educa etc), la un grup mai mare (adica bona, care nu face parte din familie, pe care o angajam pentru ajutor, medic pentru tratament, profesor pentru educatie, media pentru distractie si tot asa) care se ocupa azi de acele nevoie care erau satisfacute in trecut de grupul mic. De unde si concluzia mea ca NIMENI nu-si creste copiii singur, poate indivizii aia din documentare, care s-au izolat in padure si se intretin 100% singuri. Asta ca raspuns la comentariile legate de faptul ca „e clar, lumea nu-si suporta copiii si vor sa-i scape scoala de ei”.
Se dezbate încă. Ce zici?17
@Alina M, dacă pot să accept că n-am înțeles io corect ce-ai vrut să spui cu evoluția aia (și e corect dacă asta ai vrut să spui), în niciun caz nu pot fi de acord cu ultima ta frază. Pentru că, da, pentru mulți dintre părinți școala este mamă, tată, bonă și educatorul suprem. Părinți pe care-i regăsești și în comentariile de pe aici.
Si ca sa incheiem discutia intr-o nota pozitiva, ai putea sa-ti folosesti „vocea” pentru a promova proiectul prin care se cere autoritatilor sa permita parintilor sa decida ce forma de invatamant prefera in urmatoarea perioada (online/in scoala), tocmai pentru ca ar ajuta mult la scaderea riscurilor daca s-ar duce la scoala strict copiii ai caror parinti nu au alte solutii. Acceptand totusi ca unii nu vor avea incotro si vor trebui sa-i duca la scoala (fara ca asta sa-i faca parinti rai).
Se dezbate încă. Ce zici?23
@Alina M, pot promova orice este în interesul copiilor și al părinților. Doar că partea cu „autoritățile” care decid ceva coerent mă face să râd.
N-am copii, dar stau stresata cine imi ia catelul. Avem un plan stabilit – un veterinar foarte bun (si scump) in care am incredere sa aiba grija de ea si sa aiba tupeu sa mi-o ia de acasa dupa ce ne ia ambulanta 🙂
Avem multi prieteni care se dau viteji, la modul „mai bine fac boala decat sa mai stau cu stres”. Uneori si eu mai pic in gandirea asta, dar nu am luxul sa am voie sa stau prea mult in ea. Traiesc in casa cu un bolnav cronic, conform clasificarilor. Diabet tinut sub control, probabil ar trece OK prin boala. Probabil…
Ce ma „amuza” e ca prietenii nostri care si-ar dori sa faca boala au, la fel, in jurul lor sau in sanul familiei boli autoimune, diabet, obezitate, chestii de astea faine care ar reactiona bine cu boala. Sa nu mai zic de copii pe care nu au cu cine sa ii lase…
Comentariu beton!32
Am copil mare și problema școlilor nu mă interesează. Sau nu din perspectiva asta.
Însă… am o vagă bănuială că, în condițiile trăite de noi, aici și acum, școlile care se vor deschide pe 14 septembrie se vor închide prin (maxim) noiembrie.
Așa că, oricum, părinții cu copii la școală (și care n-au cu cine-i lăsa acasă) ar trebui să aibă un plan B.
Comentariu beton!27
Normal că au un plan B: neah, n-are cum sa mi se întâmple mie.
Unii fac și băi cu gheață, nu are cum să li se întâmple.
Comentariu beton!26
Romania este o tara in care multi parinti nu-si permit un plan B. Asta este realitatea.
Nu vorbesc de nepasare, nesimtire, miserupism si rate pe motiv de cumparat ultimul iPhone. Multi oameni nu isi permit. Pentru ca sefi nemernici, pentru ca salarii mici (deci nu-si permit sa aiba in permanenta 6 salarii puse deoparte, cum predica Zoso), pentru ca locuiesc in orase de provincie unde job-urile nu cresc ca ciupercile, pentru ca din salariile alea amarate ajuta si parintii cu pensii de mizerie, pentru ca ajutorul de somaj e o gluma proasta, pentru ca statul sta cu mana-n fund.
Nu, nu am solutii pentru astfel de oameni, care sunt multi. Dar bag seama ca nici voi nu aveti, alta decat a-i pune la zid ca nu au „un plan B”.
Comentariu beton!35
@Greta, îm general pe bloguri își petrec vremea oameni care nu trăiesc din salariul minim pe economie, oameni care au un minim de educație și cultură. E normal să fie așa. Și atunci, da, am tot dreptul să-i arăt cu degetul pe motiv că nu au un plan B, nu de alta dar poate unii dintre ei, după chestia asta chiar vor avea. Dacă un singur om își pune la punct, în mod real, un plan B, în urma articolului meu, este o realizare imensă.
Nu ma gandisem la asta pana acum, dar mi-a deschis Vasilescu ochii: daca se inchid scolile mai mult timp, cam singurul plan B la indemna tuturor ar fi revenirea la solutia traditionala: barbatul la munca si femeia la cratita si ingrijit copiii.
Comentariu beton!19
Dar tu, ce plan B ai? In afară de a ne privi pe noi superior.
Se dezbate încă. Ce zici?18
@MV: Te rog frumos să vii cu un PLAN B UNIVERSAL, da?! 😀 😀 😀
Ce mama prazului la proțap de treabă-i asta?!
„Să ni se dea, să ni se facă!”
Comentariu beton!31
@JT, mă felicit că am avut răbdare să citesc opinia voastră despre rețeta universală cerută de Lilia. Mă felicit!
Și, te felicit!
Comentariu beton!29
@Laura G.: maxim sfarsitul lui noiembrie. Atat le dadeam si eu. Odata cu sezonul bolilor respiratorii, va trebui sa ne inchidem in casa.
Ia uitati-va la graficul din articolul asta. Un doctor destept l-a suprapus peste graficul SARS (ala vechi) si peste graficul racelilor obisnuite. Si ce sa vezi, sunt aproape identice.
https://theconversation.com/compare-the-flu-pandemic-of-1918-and-covid-19-with-caution-the-past-is-not-a-prediction-138895
Traim cu drobul de sare deasupra capului si continuam sa ne punem intrebari inutile care incep cu daca…
Hai sa continuam sirul: „daca nu eram atat de avansati tehnoligic, si nu primeam vesti despre covid tin toate directiile ce s-ar fi inatmplat?”
” daca eu gasesc bona/doica si DACA mi-o permit cine-mi garanteaza ca nu va aduce ea covidul in minunata noastra casa”
” daca nu facem parte din categoria de persoane norocoase care sa si permita cheltuirea unor sume de 5000-6000 euro pe o vacanta sau intr-o vara, si trebuie sa merg la serviciu ce fac?”
„Daca raman fara serviciu cine va avea grija de noi? Cine ne va plati facturile si hrana?”
” Daca vom trece de aceasta minunata perioada si vom fi sanatosi fizic imi poate garanta ca psihicul copilului va mai fi acelasi?”
„Daca…. daca ma calca masina cand traversez strada?” Sau „daca va avea un accident copilul la locul de joaca sau cand va veni acasa de la scoala daca nu mai exista posibilitatea de a sta pana la 4?”
Vazusem undeva mai sus persoane care spuneau ca nu si pot lasa copilul la rudele cu alti copii sau la parinti pentru ca sunt in etate. In asta ne-a transformat covid-ul si tehnologia: suntem niste individualisti incapabili sa ne asumam riscuri pentru a salva pe cei iubiti nu mai spun de cei din jurul nostru.
Pompierii, politia, chiar si doctorii isi asuma astfel de riscuri 24/24, 7/7. „Daca” pompierul care a intrat sa-ti salveze pe cineva drag ar alege sa nu o faca pt ca ar putea pieri si el? „Daca” orice alta persoana care incearca sa dea o mana de ajutor in cazul unui accident (de masina, sau mai stiu eu ce) ar alege sa nu o faca ca „daca” pateste el ceva?
Sau a fi om ne limiteaza la a ne ingriji familia restransa si a hrani 1 animal daca-l avem???
Si da! Aceasta problema: „cui ramane copilul?” mi-am pus-o inca de la inceputul starii de urgenta cand se auzea ca ca fi luat de stat si tinut in locuri special amenajate pt copii cu parinti infestati.
Nimeni din familia mea nu a zis ca nu il va lua si ingriji, cu tot riscul. Asa cum si eu la randul meu, cu orice risc, as prelua copiii lui sor-mea si intr-un fel am scoate-o la capat.
De ce in lic sa ne intrebam ce se va intampla cu copilul nostru „daca” ne imbolnavim ne-am intreba ce s-ar intampla cu el la o simpla apenticita, sau cu sotul lamo tromboza? Va zic eu din experienta: un copil a fost tinut prin spital si plimbat intre sectii ca era sa faca peritonita. Sotul lui sor-mea, putea sa astepte pomana de 3 luni „daca” nu mergea la o clinica particulara pt ca medicul de familie a refuzat pe motiv de covid si lipsa echipamentelor de protectie sa-l vada si il trata prin telefon iar el avea tromboza la un picior si nu mai stiu ce complicatii.
Astea cu :”imi tin copilul acasa” sunt mofturi pe care nu toata lumea si le permite…
Se dezbate încă. Ce zici?39
Clar, fix mofturi. Păi copilul în sine e tot un moft, făcut mai mult ca să scapi de gura rudelor care întrebau la fiecare Paști sau Crăciun: „Da’ voi când faceți un copil, mamă? Că uite, Rodica cu Stelu au deja doi și s-au căsătorit după voi. Nu mai așteptați, mamă, că trecea vremea și n-o să aibă cine să vă dea un pahar cu apă la bătrânețe”.
Cam atât.
@Alina, uite, eu sunt de acord cu tine, sunt mofturi. Aceste mofturi au apărut doar pentru că toți cei care nu-și permit așa ceva, nici măcar mofturile, așa, aceștia care vor să nu vadă nimic din situația reală(care e gravă) refuză și să respecte regulile măcar pentru că ele i-ar face să se simtă în siguranță pe ceilalți, asta ca să nu scriu că REGULILE SUNT FĂCUTE SĂ FIE RESPECTATE, nu discutate.
Așadar problema este de fapt la voi mult mai mare decât în orice problemă/dificultate ne-ar pune pandemia. De asta Irlanda și Danemarca au reușit stând aproape în normalitate.
Toți cei care negați situația și susțineți normalitatea uitați că exact voi vă opuneți regulilor, contestați masca, regulile și aș pune pariu și că parcați mulți dintre voi pe locurile celor cu handicap. (poate am exagerat cu explicația, adică există unii dintre cei care nu-și permit moftul, chiar respectă tot și realizează gravitatea situației, sunt realemnte disperați și obligați să aleagă răul mai mic, dar așa poate se înțelege mesajul meu.)
Oameni buni, toți cei care vă tot contrazicem în(de fapt despre) starea asta de normalitate o facem exact din cauza asta. Nu pentru că noi nu vrem să păstrăm legătura cu viața reală, ci pentru că știm că nu putem relaționa cu voi exact din acest motiv.
Voi nu respectați regulile pentru că virusul nu există.
– Masca nu este infailibilă, dar e singura care ne protejează de virus dacă cei infectați o poartă, mai ales ei. De asta o port și eu, pentru că pot avea virusul și să nu știu.
– Distanța socială de 1,5 metri face exact ca masca să fie eficientă pe timpul scurt cât interacționăm, acele momente de la market, școală, plajă, oriunde suntem împreună.
– Regulile sau legile trebuie respectate, nu contează că suntem sau nu de acord, mai degrabă nu contează că nu le acceptăm sau nu le înțelegem. Dacă avem obiecții pertinente la ele putem face petiții sau alte acțiuni care să vă/ne poată auziți, mai ales înțeleși. Dar până la alte reguli/legi le respectăm pe cele în vigoare.
– Respectarea drepturilor și libertăților tale sunt obligatorii până când mi le încalcă grosolan pe ale mele.
( Adică e(ști) penibil să-mi spui că tu porți masca doar când și cum vrei tu, iar dacă nu-mi place sau MIE îmi este FRICĂ să nu intru eu acolo unde ești tu.)
În rest e vorba de educație și mult respect de sine.
Comentariu beton!57
Da, sunt mofturi pentru unii. Pentru ca nu toata lumea isi permite sa stea acasa. Un copil inseamna mai mult.
Cat priveste motivul pentru care a facut sau face lumea copii, felul in care ati raspuns imi spune, pe langa faptul ca habar nu aveti cine sunt si ce visuri am, ca m-ati etichetat deja. Iar aceasta etichetare imi spune ca sunteti la fel de limitat ca si persoanele care urmaresc B1, diferenta in cazul dumneavoastra e ca urmariti „alt post”.
Se dezbate încă. Ce zici?25
@Alina, dacă mi-ai răspuns mie nu m-ai citit. Adică nu ai citit nimic din ce am scris.
Repet: dacă s-ar fi respectat regulile la noi în țară acum eram în altă situație, adică puteam să ne trăim viețile aproape normal.
Culmea este că exact cei care nu respectă nimic și neagă pandemia nu respectă regulile și vor să ieșim și noi alături de ei ca să poată ei să-și desfășoare teoria/viața/mai știu eu ce așa cum sunt ei siguri că trebuie.
Aici intervine povestea cu dreptul constituțional la libertate. Realitatea științifică mi-a arătat că libertatea invocată de tine îmi încalcă mie dreptul la sănătate, chiar dreptul la viață.
Așadar, dacă tu mi-ai respecta mie dreptul la sănătate, respectând regulile impuse de specialiști, atunci și eu aș putea să te asigur că aș face firesc față unei vieți aproape de normal, viața de care spui tu.
Comentariu beton!47
@Sandra Maria: dar tu de unde ai tras concluzia ca Alina (care a scris comentariul de mai sus) nu respecta regulile? Ce legatura are ce a zis ea cu ce zici tu? Vorbeste despre riscuri, dovada ca e constienta de ele si chiar si despre solutiile pe care le-a gasit la problema pe care a ridicat-o Mihai, despre faptul ca ar trebui sa ne ajutam macar in cadrul familiei, in pofida riscurilor. Fiecare cu ce-i arde, vorbim ca sa ne aflam in treaba, fara sa citim macar ce scriu altii, unora le place sa se auda vorbind. :))
Daca n-ar fi mancat chinezul pangolinul, acum n-am fi avut Covid, insa discutia nu era despre motivele din cauza carora creste numarul de cazuri, ci despre cum gestionam situatia, asa cum este ea.
Se dezbate încă. Ce zici?22
@Alina M, atenție mare cu agresivitatea.
– nici tu nu ai citit nimic din ce am scris, ca să nu scriu că n-ai înțeles. Întâi, acolo există o paranteză unde chiar precizez că există și categoria care alege răul mai mic, aceea care înțelege situația dar nu poate avea alte opțiuni. Alina poate se încadrează acolo. Al doilea argument este acela că am scris tot acolo că ” în general ……”, asta ai citit. Al treilea argument este unul sociologic, s-a făcut o analiză și exact cei care nu respectă regulile sunt cei care cer libertatea supremă de a trăi fără aceste reguli pentru că pandemia este o invenție, a se citi conspirație. Bun, am adus trei argumente, iar de la primul se știa clar că nu era atac la Alina. Tu cum ai scris aberațiile alea aici la comentariul meu? Ai argumente reale?
Dezbaterea cu tine oricum o voi încheia aici pentru că ai schimbat tonul cu mine, nu cu cine te-a pleznit, dar și pentru că dacă ai schimbat tonul există două mari consecințe, una este aceia că nu putem construi nimic în afara unui conflict, iar a doua este că dacă ai schimbat tonul cu mine nu ești rațională, adică nu ai argumente.
P.S. atenție că de pangolin sau alte nebunii nici nu mă apropii, e tardiv acum.
Comentariu beton!38
Tocmai ca mi s-a parut ca tu esti foarte agresiva, in mod nejustificat, in conditiile in care Alina nici nu a indemnat la nerespectarea regulilor, nici nu a sustinut ca virusul nu exista (dovada ca s-a gandit la solutii), deci nu inteleg de unde avalansa de acuzatii (vezi „problema este de fapt la voi”, „toti cei care negati situatia”, „voi nu respecati regulile”, „libertatea invocata de tine”). Nici una din acestea nu se regasesc in textul ei. Poate ne lamureste Alina ce voia sa zica, eu am inteles din comentariul ei ca parintii ar trebui sa aiba IN GENERAL solutii pentru situatii de criza, nu doar pentru situatia in care ne aflam acum. In fine…din nou, discutia era despre solutiile gasite in caz de imbolnavire, nu despre motivele pentru care am ajuns/suntem inca aici.
Se dezbate încă. Ce zici?20
@Alina M, cu tot respectul, am vorbit cu argumente, nu cu mi s-a părut. Înțelegi?
Acum nu faci decât să confirmi raționamentul meu.
Eu am părut agresivă pentru că am vorbit de fapt despre reguli. Este singurul lucru despre care am vorbit explicit, reguli vs. cei care susțin libertatea de a alege în aceste condiții.
Repet, legile nu sunt facultative, iar asta nu este o afirmație agresivă.
Iar în legătura cu tonul apropos despre cine trebuie să scrie aici, nu vreau deloc, dar deloc să dezbatem amândouă. Cu argumente și constructiv oricine are dreptul.
Comentariu beton!38
Si eu am am impresia ca @Sandra Maria s-a cam batut cu propriile naluci atunci cand a raspuns comentariului lui @Alina. Dar daca tot a facut efortul, de ce sa nu ridicam manusa?
Ce este mai simplu decat sa culpabilizezi atunci cand nu poti sa oferi solutii? Nu s-a pus niciodata problema ca masurile luate sa opreasca virusul. Doar sa ii incetineasca viteza de raspandire. Nici macar nu s-a pus serios problema ca toata lumea va respecta masurile. Toti si-au facut calculele tinad cont de faptul ca va exista o marja de 30% din populatie care nu va respecta aceste reguli sau care doar se va face ca le respecta. Mentinerea distantarii sociale pe termen lung, asta a fost tot timpul pura utopie. Oamenii nu isi schimba cu usurinta si radical modul de viata. Accepta unele masuri exceptionale doar pentru ca sunt exceptionale, adica pe termen scurt. Intrebari de genul: ce ati face daca virusul ar avea mortalitate 100%, ce ati face cu copii daca ajungeti la ATI, pe care le pune Vasilescu, sunt inutile. Vei face tot ce poti, ce te duce capul, nimic mai mult. Iar isteria nu te va ajuta cu nimic in plus. Oamenii ajung chiar sa renunte cu totul la bun simt impinsi de panica, in situatii disperate. Unii ajung chiar sa isi manance copii, ca in Holomodor. Poate unii mai slabi de inger vor ajunge poate sa-si toarne benzina pe copii, ca sa nu se molipseasca. Dar in orice situatie in care moartea nu e iminenta si inevitabila oamenii se vor comporta normal tinand cu dintii de comoditatile lor, care fac ca viata sa merite sa fie traita. Nimeni nu va accepta benevol sa ramana fara bani sau sa sufere de foame din cauza unui risc de 3-4%, iar daca foarte multi vor ajunge in situatia asta, va iesi in mod sigur cu paruiala. Moment in care restrictiile vor deveni oricum inutile, ce distantare sociala sa mai tii in toiul luptelor de strada?
Intransigentii nu spun de fapt altceva decat ca ei se afla in situatia privilegiata de a-si putea mentine modul de viata aproape neschimbat in conditii de stricta izolare, atata tot. Daca insa acest mod de viata ar fi pus serios in pericol, ar schimba si ei foaia, fara indoiala. Pana una alta, nu ii derajeaza deloc sa ii heitareasca putin pe aia mai putin privilegiati. Ce rost mai are un privilegiu daca nu iti ofera cel putin ocazia de a-i scuipa in cap pe ceilalti?
Se dezbate încă. Ce zici?44
@ Ventidius, eu zic doar că ți s-a părut, de năluci vorbesc. Toți limităm ipoteza de lucru la un singur tip de răspuns, adică ce aș face strict cu copiii? Eu nu pot răspunde la asta în afara contextului. Tu la asta ești specialist. 😛
Nu vreau să repet ca o placă stricată ce am tot spus, e vorba despre reguli si legi.
Recunoști că dacă nu am mai fi toleranți cu acea gașcă de 30 % care nu respectă nimic am putea fi o țară mult mai sigură și Vasilescu nu ar mai pune întrebarea asta la modul obsesiv pentru unii?
Recunoști că la orice soluție am avea pentru copiii noștri respectarea regulilor ar fi de fapt esențială?
Nu încerca să arunci în derizoriu regulile doar pentru a-ți asuma rolul de avocat al diavolului, eu tot asta spun acum de fapt, regulile sunt problema noastră majoră din cauza acestui tip de cultură națională legată de reguli și legi care sunt făcute exact pentru a fi încălcate. Pe termen lung e foarte greu pentru multe popoare latine să faci distanțare socială.
Eu m-am referit legat de ele, reguli, strict pentru momentele de care zice și Mihai. Regulile nu sunt năluci, că dacă e așa vai de capetele noastre.
Sper să nu ajung să cred că noi ca popor ne-am răsturnat așa piramida nevoilor, încât filosofia a ajuns înaintea nevoilor primare?
Citește primul meu răspuns pentru Alina și legat de el spune ce altceva poate fi răspuns la modul general și esențial, nu personal, așa încât orice părinte să poată crea un algoritm de selecție pentru alegerile viitoare.
P.S. dacă o mai lălăim așa pe tema respectării regulilor/legilor în scurt timp ne vom autoizola și fără rezerve de mâncare, iar culmea, primii vor fi exact vitejii care luptă cu conspirațiile. Zic.
Se dezbate încă. Ce zici?34
@Ventidius, ah, nu mai da cu procentul ăla de 3-4% că serios nu e momentul să te joci. Este bine/mult peste 5% cu măsuri de izolare. E o dezinformare.
Virusul ăsta nu înseamnă o gripă/viroză, se manifestă așa pentru simptomatici. Asta fiind altă dezinformare. Este mult mai grav și mai divers(ascuns) modul lui de acțiune. Să spunem că te lucrează vascular ar fi o mică informație, dar m-am săturat să ne dăm specialiști pe tema asta. Tocmai de asta faptul că filosofăm aici pe o temă complet necunoscută mi se pare mai rău decât atunci când nu respectăm regulile.
Exact faptul că vii cu astfel de teorii este foarte periculos.
Ca să rezum: eu am spus de câteva ori azi cam așa „Pentru toți cei care nu cred în gravitatea situației actuale este atât de simplu să respectăm împreună regulile de distanțare socială acolo unde ne intersectăm și toate problemele de tipul celei de azi ar fi aproape inexistente.”
Se dezbate încă. Ce zici?39
@Sandra Maria
Nu mi-o lua in nume de rau, dar a pastra cat de cat discutia in cadrul ei limitat tine tot de reguli. Altfel am ajunge sa nu ne mai intelegem deloc. @Alina vorbea de necesitatea sau de utilitatea de a pastra gradinitele si scolile deschise. Prin asta nu incuraja incalcarea nici unei reguli, ba din contra, daca luam in considerare ca guvernul isi poate mentine decizia asupra acestui lucru. Am citit primul tau comentariu, in care pari a te lansa intr-o diatriba retorica, folosind in special persoana a doua, impotriva incalcarii regulilor, acuzand necredinta in covid etc. A parut potrivita ca nuca in perete in discutia cu @Alina. Eu chiar am crezut ca ai vrut sa raspunzi la alt comentariu. Altfel, as fi fost nevoit sa cred ca ti-ai construit argumentatia pe un „om de paie”, combatand lucruri care nu au fost afirmate.
In rest, pot sa-ti raspund ca nu am nici o problema cu respectarea regulilor. Am respectat distantarea sociala, am purtat masca acolo unde era obligatoriu, am renuntat la concedii(cu exceptia a trei zile de glamping ). Sper si cred ca daca gradinitele si scolile primare vor fi deschise se vor face eforturi pentru respectarea regulilor. Pana la urma copiii mici sunt mai usor de convins sa respecte reguli decat adolescentii, nu au problemele acestora cu autoritatea, nici restul obiceiurilor nu foarte salutare pe vreme de pandemie. Iar daca vor fi probleme la o institutie, aceasta va putea fi inchisa temporar.
Cat despre procentul de 4%, din cate stiu pe acolo e procentul oficial, atat la nivelul Romaniei cat si al lumii. Am inteles ca OMS estimeaza ca procentul real e pe la 1%, dar am preferat totusi o cifra apropiata de cea oficiala.
Se dezbate încă. Ce zici?36
@Ventidius, exact asta spuneam și eu, reguli. Dacă vrei deschiderea școlilor și grădinițelor, dar tu te arunci pe reguli, vezi povestea cu copilul cu peritonita sau cea cu faptul că toți ne asumăm riscuri(24/24/7 la pompieri, medici sau alte categorii sociale) atunci din punctul meu de vedere calculezi riscurile.
Eu nu am scris niciunde cum sugera cineva că Alina nu respecta regulile, eu chiar cred la cum a scris că le respectă. Dar dacă stăm să ne uităm ce avem acum pentru a putea să ne asumăm asemenea riscuri sunt doar aceste reguli. Asta era ideea. Eu cred că majoritatea celor care scriu aici respectă regulile, majoritatea fiind de 90% după mine, nu cea clasică. Dar te întreb dacă pentru a educa acea majoritate din afara bulei noi facem ceva, putem face ceva?
Acum, separat, îmi voi arăta și năluca dacă tot ai văzut una. Este exact cea menționată de RMD azi, cred că am spus și eu altădată. Adică ce te faci la liceu, că tot a menționat precar și asta Alina, ce te faci acolo unde 80% dintre adolescenți vor veni la școală ca să se opună acestei situații? Vor veni de acasă de la ei unde aud ceea ce bănuiesc eu si eu că aud, exact ce aud și eu oriunde întorc capul, conspirația și limitarea libertăților. Cam asta e realitatea. Cum crezi că vom face față fără a ne schimba mentalitatea de a nu respecta regulile și legile?
Dacă citești comentariul Alinei încearcă și descrie corect coșmarul tuturor, dar tot ea spune că avem multă informație despre virus cu ajutorul tehnologiei. Cum triezi informația corectă despre virus?(Vine altă întrebare logică, rolul ăsta în educație cui revine și cum faci față unei asemenea vieți complet dată peste cap? )
Informația corectă vine de la specialiști, iar noi respectăm regulile impuse de ei deocamdată. Putem să ne îndoim, putem să cercetăm, dar facem exact ce ai spus și tu că ai făcut, ai respectat regulile.
Acum, cred că ești de acord că exact din acest motiv, încălcarea regulilor de distanțare socială, suntem acum o țară cu o răspândire comunitară atât de eficientă.
Legat de procentul de 1% , 4% sau peste 4% cred că se va modifica odată cu evoluția adunării datelor din teren, dar ține strict și de sistemul medical .
Se dezbate încă. Ce zici?22
@Sandra Maria Tot vorbesti de „argumente”, dar argumentele tale n-au legatura cu ce am scris eu sau cu ce a scris Alina initial, de fapt n-au legatura nici cu ce a scris autorul articolului sau ceilalti in comentarii (la fel am crezut si eu, ca e raspuns la alt comentariu, tocmai pentru ca oamenii de aici par surprinzator de responsabili, nu a aparut niciunul cu folie in cap, sa spuna ca nu exista virusul, sunt doar pareri legate de inceperea scolii/stat acasa), de aici nelamurirea in legatura cu agresivitatea ta. Cui te adresezi, de fapt, caci ai scris comentariile la persoana a doua si ai scris acuzatii legate de niste chestii care nu se regasesc in comentariul ei, deci mi se pare greu spre imposibil sa aduc argumente la discutie (altul decat faptul ca nu stie nimeni cui te adresezi si pe cine combati/acuzi). In fine, daca Alina nu se deranjeaza, de ce sa ne mai deranjam noi, ea a incercat sa aduca discutia inapoi la statul acasa cand ti-a raspuns, dar deh…
Se dezbate încă. Ce zici?26
@Alina M, argumentează, nu mai afirma și atât. Opinia ta e una, iar realitatea scrisă e alta.
Am obosit, iar dacă acum ai intervenit doar pentru că pare că ți-a ridicat mingea Ventidius e și mai urât. Ai senzația că trebuie să tot răspund celor care nu pot înțelege ce e scris?
Ai apărut scriindu-mi că eu am afirmat că Alina nu respectă regulile, unde am scris asta?
Dacă reușești să găsești asta sunt de acord cu tine. Altfel, dacă doar vrei să ma convingi de altceva îți pierzi vremea. Iluziile tale sunt problemele tale, nu ale mele.
Am vorbit despre reguli pentru că dacă la liceu vor veni dragii noștri elevi cu acest tip de obiective va fi doar o problemă de timp să avem focare mari, dar mari. Eu cred că la școală ei trebuie să respecte legile și regulile nu să le discute. Insiști să duci în derizoriu mesajul meu clar, cel legat de cele trei mari reguli pe care trebuie să le respectăm, de ce? E în interesul cui acest tip de mesaj?
Iar legătura cu mesajul Alinei am făcut-o deja. Aștept cu interes unde era atacul meu la faptele Alinei, dar regulile alea care au legătură cu noi toți văd că v-au deranjat rău pe unii. Nu îmi cer scuze pentru că eu cred că e singurul lucru care ne poate ajuta pentru a avea toți dreptul egal la utilizarea spațiilor publice. Despre asta este vorba, spațiile publice, școala este spațiu public.
Se dezbate încă. Ce zici?33
@Alina M, argumentele mele erau legate de afirmația ta. Ai început cu faptul că eu nu am cum să știu că Alina a încălcat regulile. Ai uitat? Asta era argumentarea.
Legat de comentariul Alinei, repet, școala e spațiu public unde regulile nu se discută. Chiar sunt uluită că trebuie să explic asta, să explic unor părinți care exact după acest criteriu ar trebui să aleagă acum școala la care vor trimite copilul. Dacă acum venim și cu celelelate criterii o să-ți amintesc de acum că o școală de elită este una în care regulile se respectă, nu se discută.
Se dezbate încă. Ce zici?36
Fereasca…cu cine vorbesti, ca tot nu inteleg?! Cum adica nu ai sustinut ca Alina nu respecta regulile, cand ai scris, ca raspuns la comentariul ei, citez (realitatea scrisa de tine, uite ca am gasit chiar mai multe exemple): „problema este de fapt la VOI mult mai mare”, „toti CEI care negati situatia, contestati masca, regulile”, „nu putem relationa cu VOI”, „VOI nu respectati regulile”, „respectarea libertatilor TALE”, „e penibil sa-mi spui ca TU poti masca doar cand si cum vrei TU”, „daca TU mi-ai respecta mie dreptul la sanatate” si continui tot asa (din nou, ca raspuns la comentariul ei si la persoana a doua, cui sa presupunem ca te adresezi, daca nu ei?!). Or nici macar una din aceste declaratii nu se regaseste in comentariul ei sau al altcuiva din thread-ul la care ai raspuns, nu a zis nimeni sa nu respectam regulile, dimpotriva, unii au sustinut sa le RESPECTAM, adica sa ducem copiii la scoala (ca, in definitiv, momentan asa zice legea, ca trebuie dusi la scoala), in timp ce altii spun ca nu e o regula buna, ca e mai importanta sanatatea copiilor/familiilor.
S-a discutat strict despre cat de ok este/nu este sa inceapa scoala, cat de mult spune/nu spune despre calitatea unei parinte faptul ca are de gand sa trimita copilul la scoala, sau despre ce e mai important, jobul sau sanatatea. Deci argumente pot aduce doar pe aceste 3 subiecte care s-au discutat, nu despre cai verzi pe pereti. Nu se discuta in articol sau comentarii despre motivele care au dus la aparitia pandemiei sau la cresterea numarului de cazuri, ci despre cum facem sa gestionam problemele cauzate de pandemie, ca ideal ar fi fost sa nu existe, dar pentru ca exista totusi, cum procedam in continuare (macar Alina a venit cu o solutie, lasa copiii cu rudele)?
Se dezbate încă. Ce zici?29
@@Sandra Maria, mă scuzi, dar nici eu nu văd ce legătură are primul tău comentariu cu ceea ce a scris Alina.
Şi nici restul comentariilor tale care au urmat. Astăzi subiectul e altul. Alina a scris pe subiect. Ce treabă au regulile pomenite de tine în acel context? Dacă făceai o postare separată era cu totul altceva. Dar aşa e ca nuca în perete tot ce ai scris.
Citesc comentariile de pe bucla asta şi parcă sunt la telefonul fără fir.
Nu te supăra că ţi-am zis. Dar nu îţi mai irosi energia în discuţii fără sens. Fă un post separat şi discută despre ceea ce ai scris cu cei care se vor alătura problemei deschise de tine. Ca să aibă logică.
Comentariu beton!44
@ Alina M, asta cu scosul din context este cea mai mare dezinformare. Nu o practica aici, comentariul meu poate fi citit integral. Hai să ne luăm la revedere. Am zis corect din prima că ridici tonul și denaturezi.
Ca să înțelegi ce spun m-am uitat cum ai întors-o cu stăpânul blogului: adică la cum ai milita pentru reguli și respectarea lor, distanțare socială. Acum știu că e foarte urăt să se vadă cam de unde ai dat copy-paste, sau chiar gândești așa? Dacă înțelegi ce vreau să spun acum? (comentariul de la 14.03)
Eu te-am rugat să-mi spui unde i-am scris Alinei că ea încalcă reguli.
În rest, te rog ignoră-mă, poți?
Tu chiar nu respecți unele reguli de comunicare.
Și, da, Alina undeva în comentariul ei la sfârșit chiar a dat în reguli. Acolo unde povestește de copilul cu peritonită. Toți am trăit dramele noastre la spitale în perioada asta, am mai scris asta. Dar nu am venit aici sau la biserică să mă plâng că regulile din perioada asta nu mi-au permis să-mi văd mama înainte de momentul tragic, iar despre faptul că ultima oară a stat 20 de ore pe UPU tot din motiv de reguli nici măcar nu am avut curajul să plâng în sinea mea. Înțelegi?
Poate dacă nu erau 20 de ore se putea administra la timp un anume medicament, pricepi tragedia? Să vii să arunci aici cu problema altuia cauzată din punctul tău de vedere de regulile specifice momentului parcă spune ceva .
Se dezbate încă. Ce zici?31
@Solandi, uite aici citatul de la sfârșitul comentariului Alinei. „De ce in lic sa ne intrebam ce se va intampla cu copilul nostru “daca” ne imbolnavim ne-am intreba ce s-ar intampla cu el la o simpla apenticita, sau cu sotul lamo tromboza? Va zic eu din experienta: un copil a fost tinut prin spital si plimbat intre sectii ca era sa faca peritonita. Sotul lui sor-mea, putea sa astepte pomana de 3 luni “daca” nu mergea la o clinica particulara pt ca medicul de familie a refuzat pe motiv de covid si lipsa echipamentelor de protectie sa-l vada si il trata prin telefon iar el avea tromboza la un picior si nu mai stiu ce complicatii.”
Cam de asta m-am legat de reguli. În rest cred că am tot explicat aici, m-am săturat efectiv de mofturile celor care ne tot spun ca le-a fost furată viața reală, dar ei sunt cei care ne-au adus aici după starea de urgență prin încălcarea tuturor regulilor, iar acum tot ei ne vor ghida și spre viața liberă de dinainte.
Se dezbate încă. Ce zici?34
@Sandra Maria N-am scos nimic din context, m-am referit strict la ce ai scris in comentariul tau. Ti-am dat exemplu cu copy-paste din comentariul tau, in doua dati chiar, unde ai scris ca Alina incalca reguli (cand ai raspuns la comentariul ei, adresandu-te la persoana a doua, am presupus ca ei i te adresezi, ca nu aveam ce altceva sa presupun).
N-ai nimerit-o nici cu insinuarea ca am scris ca Mihai ar trebui sa militeze pentru respectarea regulilor doar ca sa „o intorc” cu el (sau ca as fi dat copy-paste la…ce?), sunt una din persoanele care respecta la sange tot si care refuza sa se vada pana si cu familia si prietenii din martie incoace de teama de a nu fi contact direct si a fi nevoie sa ma izolez din nou 14 zile (nu mai zic de a ma imbolnavi), deci cred in ceea ce sustin. Si mai cred ca nu ar trebui sa creeze tensiune/tabere, sa judece deciziile altora (tocmai pentru ca suntem atat de diferiti, si pentru ca cei care aleg sa-si duca la scoala copiii nu incalca nicio lege/regula prin asta), avem mai degraba nevoie de articole care sa informeze, sa aduca solutii, sa mai calmeze populatia si-asa disperata (bine, e liber sa scrie ce vrea si pe ce ton vrea, pana la urma).
In legatura cu regulile de comunicare, acestea spun ca trebuie sa ne referim intr-o conversatie la ce spune cel cu care conversam, or nu sunt eu cea care a deviat de la subiect (asa cum au constatat si altii).
Eu din comentariul Alinei am inteles ca ar trebui sa avem in general solutii de back-up pentru copii, nu doar in caz de pandemie, am ales sa vad doar partea buna, fara sa ma crizez in legatura cu un posibil indemn la nerespectat regulile (pe care oricum nu l-a scris alb pe negru, am preferat sa-l vad doar ca pe un avertisment in legatura cu ce se intampla in spitale zilele acestea).
Se dezbate încă. Ce zici?32
@Sandra Maria, ea acolo nu spune nimic de reguli anticovid încălcate. Ci doar că în unele cazuri se exagerează punând ca scut pandemia. Ţie ţi se pare firesc ca un medic de familie să nu îşi primească pacienţii pe motiv că nu are echipament şi că e pandemie? Mie mi se pare halucinant.
Iar cealaltă situaţie cu copilul plimbat pe secţii, arată doar, cel mult, că tot ce nu are legătură cu covid este tratat superficial şi cu dezinteres.
De altfel, bolnavii cronici şi urgenţele au avut foarte mult de tras în zilele astea. Dar este vorba de virus aici, de cum ne-a schimbat el viața, nu despre reguli pe care Alina nu le-ar fi respectat.
Să nu înţelegi că sunt de acord cu tot ce a scris Alina. Dar ce a scris ea nu are nicio legătură cu ceea ce i-ai răspuns tu.
De asemenea, sunt întrutotul de acord cu părerea ta din acel comentariu. Dar nu reuşesc să o lipesc sub comentariul Alinei, asta e tot.
Se dezbate încă. Ce zici?36
@Solandi: „Sotul lui sor-mea, putea sa astepte pomana de 3 luni “daca” nu mergea la o clinica particulara pt ca medicul de familie a refuzat pe motiv de covid „, ăsta e citatul.
PE MOTV DE COVID ȘI LIPSA DE ECHIPAMENTE.
Nu mai vreau să discut despre asta, pur și simplu m-am săturat. Solandi, cred că asemenea tip de cometariu cu „pe motiv de covid” pentru mine este suficient.
Dacă în spitale nu se respectau protocoalele care sunt foarte dure vorbeam despre noi ca despre Brazilia, iar protocoalele înseamnă reguli. Nu mai continui că am obosit, iar eu încă am nevoie de multă energie.
Mă uimește că atunci când punem degetul pe rană contează contextul, nu că el n-ar fi mereu important, dar aici nu era deloc ruptă din context rana.
@Alina M, nu are rost dialogul. Oricum ignori ceea ce eu scriu, iar eu nu pot tolera moralistul imoral. Ai citit exact acel „pe motiv de covid”, da? Deci toată alegația ta e degeaba.
Se dezbate încă. Ce zici?32
@Solandi, dă-mi voie să nu cred povestea cu medicul de familie. Eu am mers la medicul de familie al mamei de căteva ori. Fratele medicului respectiv de familie a consultat ca specialist o familie din vecini cu riscul de a se îmbolnăvi, știa exact că pot fi infectați.
Dacă a existat un asemenea medic de care zice Alina nu cred că pot accepta oricum aș întoarce-o motivarea aia „pe motiv de covid”. Asta e opinia mea. Discursul ăsta l-am mai auzit, cel mai recent de la o tovarășe care a fost oripilată în Kaufland că am făcut stânga împrejur în fața ei pentru că purta masca făcută colier. A fost exact ca al Alinei, cu filmare și DSP apoi. Poate m-a impresionat și chiar nu era cazul?
Oare?
Se dezbate încă. Ce zici?32
@Sandra Maria, despre ce protocol vorbeşti? Al medicului de familie? Să admitem de exemplu că nu avea în acel moment echipament corespunzător. Dar dacă omul ăla tot sună şi nu e ok (îl trata prin telefon, deci de mai multe ori a sunat) nu îi dai o trimitere ceva, nu îl îndrumi spre un spital să-şi facă un control? Îl lăsăm să moară cu zile trântind o scuză ‘ e pandemie, nu am ce să-ţi fac?’.
Ce fel de atitudine e asta? Şi ce fel de scuză e pandemia în acest context?
Cam la asta se referea Alina. Nu că nu trebuie să respectăm reguli si protocoale..
P.S. pentru ultimul tău comenatariu: Faptul că tu ai avut altfel de experienţe cu medicul tău de familie nu înseamnă că Alina minte.
Se dezbate încă. Ce zici?34
Vai, nu asta cu medicii de familie, ca aici sunt eu pornita rau. Prietenul meu a fost refuzat de medicul de familie de 5 ori din martie pana in iulie, s-a simtit rau 5 luni de zile si totusi medicul de familie a refuzat sa il vada sau, si mai grav, sa-i dea trimitere la alti specialisti (chiar daca putea sa-i dea pe mail). A cheltuit sute de lei pe consultatii la cardiolog, pneumolog, ORL-ist, gastroentorolog, pur si simplu a trebuit sa le ia pe toate la rand, sa se duca pe cont propriu, neavand parte de un consult din partea medicului, care sa-l trimita (cu trimitere, ca d-aia are asigurare) direct la specializarea corecta. S-a dovedit ca a stat 5 luni de zile cu o bacterie in stomac care duce la aparitia gastritei, de-abia in iulie a fost diagnosticat si a primit tratament (in continuare, fara ajutorul medicului de familie).
Sora mea a avut nevoie de o adeverinta de la medicul de familie pentru munca, a refuzat sa o vada, pentru ca a stat in casa cu mine, care tocmai ma intorsesem din Spania (desi asta era inainte de agravarea situatiei din Spania, la inceput de martie, deci nu presupunea inca izolare/carantina). Din nou, adeverinta i-ar fi putut-o da pe mail, cum aud ca au procedat alti medici.
Mama a avut nevoie de un consult si analize de sange, avea simptome ale unei posibile leucemii, ghiciti ce i s-a spus, asteptati, ca nu e urgent. Sa continui? Ca mai am, cand am inceput sa ne povestim cu prietenii, nu ne mai opream.
Medicii de familie au refuzat pur si simplu sa vada pacienti luni de zile, ceea ce as intelege, dar sa refuze pana si sa dea trimiteri catre specialisti, sa ajungem sa dam sute/mii de lei din banii nostri, ca sa rezolvam la privat?!
Se dezbate încă. Ce zici?27
@Solandi, eu am spus despre experiența mea pentru că nu cred că pot vorbi despre a altora. Repet, eu perioada asta chiar am fost permanent în contact cu medici-spital-drame, era vorba de protocoalele din spitale. Da, motivul fiind pandemia.
Eu dacă e vorba despre medici de familie nu am auzit aici pe cineva să spună ce a spus Alina. Am spus că eu îmi rezerv dreptul să nu cred, iar dacă acel medic a făcut așa ceva poate răspunde el, nu noi sau mai știu eu cine altcineva. Dar eu nu văd legătura cu discursul „pe motiv de covid”, eu asta nu leg deloc trecerea ta la acel medic.
Pot să spun că medicul respectiv putea fi în izolare, era normal să consulte la telefon, acum asta nu ar justifica supărarea „pe motiv de covid”.
Solandi, de ce judecăm acum medicul ăla pentru că pe mine m-a deranjat formularea „pe motiv de covid” ?
Repet, eu nu am spus nici că Alina a încălcat reguli, cred că nu făcut-o, sper. Dar formularea ei m-a dus exact a genul ăla de argumentare, am spus exact ce trebuie. Dar putem divaga, mult chiar.
Ce vei face când un elev de peste 14 ani va spune că nu poartă masca și nici nu vrea singur în bancă?
Se dezbate încă. Ce zici?29
@Sandra Maria,
Cum de ce? Pentru că medicul a refuzat să vadă pacientul fără în faţă, pe motiv de covid și nici măcar nu s-a deranjat să îl ia în serios și să îi dea o trimitere.
Eu nu înţeleg de ce tu o judeci pe Alina după această exprimare, care nu e a ei. Ci a medicului.
Eu zic să ne oprim aici. Conversaţia asta are grave frânturi în ea. Eu una nu înţeleg de unde scoţi asocierile pe care le expui aici și nici ce legătură au cu ce am scris eu.
Se dezbate încă. Ce zici?32
Am o prietena medic la un spital de boli infectioase si a pus aceasta problema inca de la inceputul starii de urgenta. S-a izolat de copii pentru 2 luni, apoi nu a mai suportat. Am avut baietii ei la mine, eu avand 2 fete, toti 4 in ciclul primar. Scoala on-line cu 4 copii, sotul profesor tanand ore de acasa, eu lucrand (incercand) sa lucrez si eu de acasa. Nu a fost usor, dar asa stiu ca ne putem descurca si la fel si ei! Asta e scenariul in care doar o familie ia virusul! Nu avem inca o solutie pentru situatia in care ne loveste pe toti cei 4 adulti. Bunicii fac parte din categoria celor cu mare risc si ii excludem din start. Mergem inainte cu masca si distantare.
Comentariu beton!26
Bine, problema asta ar trebui sa ne-o punem in general, nu doar acum. Ce facem cu copiii in caz de Doamne fereste. Poate fi o calamitate, accident, avion, etc. La modul cel mai serios trebuie pusa problema unui plan pentru caz de urgenta. Eu cred ca m-as baza pe sora (si pe parinti) dar pe sora care e si medic si nu poate sta acasa oricum. Nu ca e mai important serviciul desi…serviciul ei (si al altor medici) e mai important pentru noi ceilalti. Chiar, putem sa le spunem medicilor sa nu isi puna serviciul deasupra familiei/copiilor? Si sa ne mai si ia in considerare sfatul? Sper ca nu. Valabil si pentru asistente, infirmiere, personal din spital de tot felul. Mie nu mi-ar conveni sa prioritizeze si ei munca versus familie/copii.
Acum, planul asta de urgenta nu il vad aplicat chiar acum. Si legat de inceperea scolilor. In Elvetia de exemplu incep astazi scolile. Sa vedem ce se intampla. Zic de Elvetia pentru ca acolo am prieteni fara rude apropiate acolo, fara parinti, bunici, etc. Si nici vecinii nu cred ca sunt foarte prietenosi. Nu stiu ce plan au ei dar scolile incep in toata tara, in mod obisnuit, aceleasi ore, etc.
Si aici nu mai e vorba de sistemul de sanatate elvetian ca e mai performant, ca ATI e tot ATI, adica esti indisponibil daca e. Numai ca numarul celor infectati cu Covid care ajung la ATI e in jur de 1%. In fine, chiar sunt curioasa cum incep si cum continua scoala tarile din Europa ca sunt multe care incep in curand.
Buna, Mihai!
Nu incep prin a spune ca intru zilnic sa vad ce ai mai postat si ca imi place maxim ce scrii. Te urmaream cu drag si pe facebook (ba chiar eram “prieteni”; cred ca era inainte sa fii tu super celebru si cunoscut 😃 si sa atingi limita maxima de prieteni), dar mi-am sters contul.
In fine, ca ziceam ca nu incep cu asta, ce voiam sa spun e ca eu privesc cu groaza inceperea anului scolar. De ce? Pai si eu si sotul suntem cadre didactice (eu mate, el engleza – nu ca ar conta) si avem 2 copii (unul 5 ani – gradi, unul 7 – clasa 1).
Nu am cu cine sa ii las acasa, nu ne permitem sa platim bona, nu putem sta unul dintre noi acasa cu ei.
Cat a fost scoala online a fost super. Si da, prevad comentarii de genul “profesorii au avut vacanta din martie”, “profesorii freaca menta”, “profesorii au stat acasa si au primit salariu intreg”. 😐
Dar, crede-ma, jur, am muncit din prima zi de “stat acasa”. Pana sa vina obligativitatea din partea ministerului. A doua zi de cand am ramas acasa m-a sunat directoarea si ne-a organizat pe toti. Am inceput pe skype, apoi am avansat spre alte platforme. Am norma de 18 ore (plus dirigentie). Am facut FIECARE ORA (chiar si dirigentie), si a fost muuult mai solicitant decat la scoala. Ii invit pe toti “specialistii” sa predea matematica online. Mi-am cumparat laptop special, cu pen, am instalat whiteboard, dadeam share screen copiilor si am incercat sa recreez cat mai mult din atmosfera de la clasa. Si am stiut ca am facut treaba buna atunci cand rezultatele de la evaluarea nationala au fost mult mai bune decat in anii precedenti.
A! Si nu predau in oras (sunt din Ploiesti), unde ditamai liceele, celebre si cu fite, nu au facut mai nimic. Nu stiu daca s-a intamplat la toate, dar am exemplu concret 2 elevi pe care ii aveam la pregatire pt evaluarea nationala si nu au facut nimic cu profesoara de la clasa pana in mai (!!!).
M-am lungit de numa’, dar problema mea e ca nu stiu ce naiba o sa facem noi (si copiii nostri) cand vom incepe scoala…
Comentariu beton!31
E foarte nasoală situația pe care o povestesti, dar ar fi avut o rezolvare extrem de simplă dacă pe cineva din Ministerul vostru de resort l-ar fi interesat. Era suficient să afle câți dintre profesorii din sistem sunt în situația voastră, să-i ia în evidență, și să oblige școlile unde cei doi predau să le facă programul de așa natură încât unul dintre părinți să poată sta acasă când celălalt de la cursuri. Dar, au trecut șase luni de la declanșarea pandemiei și, în ceea ce privește învățământul, nimeni n-a făcut nimic.
Eu nu cred ca poti lua in considerare toate familiile formate din doua persoane (uniunea formata din orice varianta, familie se cheama :D) care nu pot sta acasa. Pur si simplu unii NU au cum sa stea acasa, ca sa functioneze tara, sa functionam noi, sa avem educatie, sa avem pe cineva sa ne trateze cand ne imbolnavim si sa avem ce manca, ce bea, ce comanda de mancare, cu ce ne deplasa, etc. Toate familiile de doctor/doctor, doctor/pompier, pilot/asistent, sofer tir/doctor, profesor/constructor, in electrica, apa, combustibil, alimentatie, etc, luate impreuna in orice varianta.
@Claudia, evident că n-ai cum. Doar că, spre deosebire de toate celelalte categorii profesionale enumerate de tine, profesilor e cel mai ușor să le gândești un program dinainte. La doctori, pompieri, militari e mai greu, că niciodată nu știi ce apare. La asta mă refream. Și ministerului i-ar fi fost foarte ușor să depsiteze și să ajute familiile de profesori aflate în situația asta.
cei care pot munci linistiti de acasa?! Incearca tu sa muncesti cu un copil de 3 ani langa tine..
@Andreea, „liniștiți” ăla să știi că nu înseamnă „în liniște”, ci că părinții ăia pot munci de acasă fără ca asta să le provoace vreo problemă la job. Plm, dacă urăsc ceva pe lumea asta e să explic bancurile și să fac educație cetățenilor care nu înțeleg ce citesc.
Oare cum s-a ajuns la a judeca cine de ce a făcut copii, cine și cum i-a crescut? E mai rău ca intr-un grup din ăla de mămici crizate. Nu stiu in ce lume trăiesc unii oameni, dar in lumea reala copiii au nevoie sa mănânce, sa doarma într-un pat, au nevoie de îngrijiri medicale ( care uneori costa suficient). Sa nu uitam ca exista atâtea familii monoparentale, dacă singura sursa de venit nu mai exista, copiii aceia nu tot pe mâna statului ajung? Ca nu mai ai casa, mâncare, undeva trebuie sa ii plasezi. E foarte trist ca ajungem sa judecam oameni aflați in situații disperate. Așa ceva nu ar trebui sa existe nicăieri pe internet. Pana la urma, probabil și la noi in țara cred ca se va opta dacă trimiți sau nu copilul la școala sau grădinița, deci de ce sa ne uitam la Vecinul in ograda? In Germania nu poți alege, îl duci la școala sau amenda serioasă.
Eu am doua prietene, ambele tinere dar cu boli cronice destul de serioase. Tratamentul acestor boli e scump, enorm de scump. Pentru ele exista riscul unei forme grave de covid, dar dacă nu își mai permit tratamentul mor in maxim 2 luni. Fără excepții. Așa ca merg la serviciu, toți in familie. Când au făcut copii nu știau ca vor da aceste boli peste ele, acum ce ar putea face sau alege? Asta e viața, nu am știut ca vom trece prin asta. Ca medic nu imi doresc decât sa se termine coșmarul asta și logic ca mi-ar conveni sa nu înceapă scoli și toți sa stea izolați in case. Ca idee, toată vara au funcționat scoli de vara și Grădinițe, copiii au fost grămezi in tabere fără respectarea vreunei norme…acolo focare și alea vor exista cu atât mai mult cu cât nu se vor deschide legal școlile. Cât despre bolile copilului, dacă e sa ne ferim cu orice preț de orice suferința a lui, sunt sigura ca toți care vb despre asta aveți copiii vaccinați cu tot ce se poate cumpara ( și avem cam tot și in România) iar antigripalul anual este prioritar la copil – gripa omoară la greu copiii, spre deosebire de covid. Ma bucur sincer ca am găsit atâția părinți responsabili, asta e partea buna in toată discutia, as dori sa fie mai mulți.
Comentariu beton!21
Cu durere în suflet, glumeam, în afara acelorași doamne cu cap echilibrat, cele mai bune mame sunt: Ionuț, Constantin și Răzvan. Și nu sunt absolut deloc ironic. Mândru, chiar. Fix de aia majoritatea covârșitoare a clerului lui Steer sunt femei.
Comentariu beton!27
@Edelweiss: Damn, cum a sunat asta.
Comentariu beton!14
Trebuie sa acceptam faptul ca nu putem controla totul, nu putem stii nici ce se va intampla peste o ora, daramite ce se va intampla saptamana viitoare. Asa am putea sa ne intrebam noi, care folosim masina prin traficul infernal: daca mor in accident de masina copilul meu cu cine va sta? Poate nu-i acelasi lucru..dar stii cum e soarta: ironica!
Eu nu țin să-i duc la școală (clasa a VI-a și clasa I). Cât putem suplinim noi lipsa școlii, socializarea și ce mai au nevoie. Eu lucrez de-acasă, din martie, (și nu este absolut deloc ușor, dar ne-am adaptat cu toții), soțul merge la birou (unde nu are mai mult de 5 colegi și ăia panicați de virus, deci atenți la ce fac). Dacă ar fi să ne îmbolnăvim amândoi și să ajungem la spital, până la a-i lăsa cu cineva mă gândesc la suferința copiilor, care mari fiind înțeleg perfect pericolul în care se află părinții lor și de-aici teama lor că ar putea rămâne singuri. Am deschis subiectul cu prietenii noștri încă de la începutul pandemiei și cumva avem un plan cine ia copiii cui.
Pe de altă parte îi înțeleg și pe cei care nu au norocul unui angajator uman sau care efectiv nu au cum să lucreze de-acasă. Virusul poți sau nu să îl iei, facturile, ratele, foamea vin oricum. Nu știu ce aș face în situația lor.
Totuși, să trimiți copilul la școala că nu mai poți tu cu capul…Am avut și noi zile în care ne săturasem unii de alții. Dar am ieșit și ne-am plimbat pe străzi, am mai văzut un film, am mai crescut limita de timp la telefon, am renunțat la toate regulile de parenting, eu am mai lucrat noaptea ca să stăm mai mult împreună, i-a mai dus tatăl lor la plimbare în weekend ca să stau și eu cu mine…Soluții sunt dacă există bunăvoință.
Comentariu beton!25
Eu mă felicit că nu m-am legat de glie cu o femeie (cu copil, nu mai spun).
Sunt rău: câți părinți regretă că s-au lăsat influențați/fentați/manipulați cu făcutul copiilor? Prietenii, colegele/colegii, anturajele în ansamblu, care & câți v-au sunat din propria inițiativă să vă asigure că va fi bine cu copiii voștri, asta după ce tot ei vă băgau în cap tot felul de apropo-uri? Cum e? Îi doare undeva, după principiul „every man, woman, and child on their own”.
Misto, nu? V-au șantajat cu manipulări emoționale. Acum, vreți să vă riscați viața, cu puștanul lăsat în ananghie, fiindcă nu vă mai pasă (dacă vă păsa vreodată). Sunteți nițel sinucigași dar, ca sfânta indignare scelerată, vă e rușine să recunoașteți asta.
Faptul că joburile nu tresar și în provincie, faptul că salariile sunt mizere și (concomitent) paritatea puterii a leului este foarte mică, faptul că băncile & imobiliarele vă leagă 30 de ani datornici (fără să riște nimic, doar voi & numai voi) pentru un acoperiș deasupra capului, faptul că ați fost nevoiți să plecați din zona de baștină să aveți cum sa vă luați pâinea și, nu în ultimul rând, când toți acești 30 de ani sunt compresati în toată splendoarea pentru orișicine sa vada, iar chiar și acum în plina pandemie se gândesc să de-a tunuri (de la primarul localnic, până la…), nici acum nu vă defazează nimic.
În concluzie, năravul congenital comunistoid & securist n-are lecuire, iar un nărav rău trage după sine un altul mai rău.
Se dezbate încă. Ce zici?9
Adica tu ai impresia ca cei care am facut copii i-am facut pentru ca ne-au influentat sau manipulat altii? : )))) esti amuzant. Comentariile altora legate de facutul copiilor sunt cel mult enervante dar cu siguranta nu determinante.
Stai ca inca ma amuz. Fac copiii pentru ca vor ceilalti, iar ei, pentru ca le-am facut pe plac si (le)-am facut un copil, trebuie sa ma caute sa ma intrebe ce mai fac? : ))) Sigur ca nimeni nu e nici responsabil nici obligat sa faca ceva pentru mine dar sunt si oameni oameni care ajuta.
Nu-i problema, felicita-te daca asa te simti bine, fiecare cu propriile alegeri, tu sa fii multumit de ele! Si eu ma felicit pe mine, am luat decizii bune in viata 😀
De cea de-a doua parte a mesajului nu zic nimic, sunt de acord ca lucrurile nu stau grozav economic vorbind, dar nu sunt sigura ca avem aceleasi pareri legate de cauze.
Comentariu beton!16
Recunosc ca nu m-am gandit, si ca m-ai facut sa ma gandesc, pentru ca intr-adevar e foarte util sa ai un plan pentru respectiva situatie.
Dincolo de asta insa, cu totii facem, in permanenta, analize cost-beneficiu; de cele mai multe ori fara sa realizam asta.
Cum zicea si Claudia in comentariul ei, intrebarea asta ar trebui sa ne-o punem mereu: atunci cand ne urcam in masina, cand intram in mare/piscina, chiar cand intram in cabina de dus sau cand ne pregatim de un gratar. De momentul in care ne aprindem o tigara nici nu mai zic.
Asa ca da, fara indoiala ca e bine sa ai un plan, dar asta n-ar trebui sa te impiedice sa-ti vezi de viata.
De aceea e bine sa fim preventivi si sa ne gandim bine la alegerile pe care le facem din orice punct de vedere, acum pe pandemie. Parintii cu copii ar trebui sa fie cei mai atenti in perioada asta.
Mno … din fericire venim pe rând și plecăm pe sărite … atâta timp cât copilul este cheia întregului sistem, din diferite considerente, vor exista oameni care să îl sprijine și să îl ajute 😉 Eu personal, până mai anul trecut, nu credeam în speranța mea de viață … slavă Domnului și mulțumiri pămîntenilor care au schimbat asta 🤗
Eu lucrez de acasa din fericire, iar sotul merge la serviciu. Pe lângă copilul care trece in clasa a 2-a, îi mai avem la noi pe bunici: el 81 de ani,imobilizat la pat de 10 ani, ea, 86 de ani, crede ca o urmaresc oamenii din televizor. Plus un caine de 40 de kile si un iepure imputit (oricat am curata dupa el). Deci munca de birou, scoala online, menaj si gatit pentru toata lumea. Planul nostru e sa tinem copilul acasa (eu voi continua sa lucrez de acasa), sper sa se faca scoala si online. Dacă nu, aia e, vedem pe parcurs ce se intampla si cat ne putem tine de acest plan. Soțul e paranoicul paranoicilor, păstrează regulile ca la carte, daca ar putea ar purta 3 măști și ar sta in desert sa nu interacționeze cu umanoizii neîncrezători in virus. Dacă ne-am imbolnavi noi, e posibil sa ia si bunicii, desi ii protejam pe cat se poate. Si daca vom fi doar noi bolnavi si internati… Dumnezeu cu mila. Nu se riscă nimeni sa vina sa stea cu ei. Poate găsim pe cineva care sa ia copilul, dar cu bunicii nu stiu ce s-ar intampla. Din acest motiv incercam pe cat posibil sa reducem interacțiunile care ne-ar putea îmbolnăvi (deși suntem convinși că putem lua virusul și cu toate aceste precauții). E foarte greu pentru toți, indiferent de cum se gestionează in perioada asta…
Comentariu beton!15
Asta în cazul în care mai prinzi loc la ATI. Se apropie de 500 acum, fără şcoală.
plin de sînje ualu’ blogului, văd…
concluzia mea: cîtă vreme instituțiile statului (what a joke) nu pot organiza nimic coerent, fiecare-i cu ..zda mă-sii…
plus o din ce în ce mai mare nevoie de a examina posibilități de relocare într-o țară cu apă caldă, după ce se va termina panarama asta…
zic sa nu-ti faci griji. se va ocupa statul. daca in clasa copilului va fi un caz de covid vor fi cu totii dusi undeva in carantina. pentru binele tuturor, ca nu cumva sa te molipsesti si tu de covid. (dar daca te molipsesti tu, banuiesc ca se va intampla exact acelasi lucru)
https://www.youtube.com/watch?v=_d1YEkcbFwk&feature=emb_logo
Tot văd chestii de genul asta scrise și nu mai reușesc sa imi dau seama dacă sunt Glume făcute pe seama celor deja panicați sau chiar cineva ar crede asta. Toți de aici sper ca realizeaza ca, de pe 1 Iunie pana acum, creșele, grădinițele private, școlile de vara, cluburile educaționale, toate cursurile extrașcolare au funcționat zilnic. S-au organizat tabere la greu. Ma refer la România, ca sa fie clar. Cazuri de covid au fost probabil in peste 30% dintre aceste unități, in orașul meu stiu 6 Grădinițe și crese cu cazuri confirmate la copii. Unii au prins vidul legislativ, alții nu, unii copii au stat câteva zile in spital ( simptomatici fiind), alții acasa. Unii au avut simptome minore și știau ca sunt contacti dar nu au anunțat, nu au mers la testare, s-au autoizolat și atât. Probabil exista multe cazuri in care nici măcar autoizolare nu a fost. Atât grădinița copilului meu mic cât și școala celui mare ( program școala de vara) au funcționat. Ai mei nu au mers, o parte dintre colegi au frecventat inclusiv tabăra anuala de vara. Copiii stau la blocuri in grupuri de 10-15, fără părinți, fără măcar o regula de forma: cei mici schimba pupici și îmbrățișări, cei mari fumează din aceeași tigara și beau din aceeași sticla de cola. Zilnic, ore întregi. Asta e realitatea.
Pe bune, @Mihaela?
Unde trăiești? Cum adică se va ocupa statul?
Ai copii?
Experienta mea :
Colegi la muncă declarați pozitiv. DSP-ul suna pe fiecare să anunțe rezultatele testului. Curgeau mesajele pe grupul comun: pozitiv, pozitiv, pozitiv… Anunțau săracii ca să știm, că de:toți familii, toți copii…
Plângeam deja dar rotitele în creier mergeau. Am chemat copilul și i-am spus :
Este o foarte mare posibilitate ca eu și tatăl tău să plecăm de urgenta la spital. Vei rămâne cu bunica. Va trebui să vă descurcați. Să aveți grijă unul de celalalt. Nu știm când venim.
Dacă se întâmplă ceva și nu știi cum să procedezi suni pe X, Y, Z.
Să adaug pentru cine nu pricepe? În 5 minute am ales între viata copilului meu și a bunicii de 80 de ani. CINCI MINUTE. Poate mai puțin.
De aia întreb : aveți copii?
Dacă ambii părinți sunt colegi de munca și sunt obligați sa se testeze de către angajator, se intampla asta. Altfel, contactii direcți ai unei persoane pozitive se autoizoleaza și atât, dacă apar simptome anunța la dsp și se urmeaza pașii pt testare și eventual internare. La fel, familia unui pozitiv doar se autoizoleaza și dacă apar simptome anunța. Am avut câțiva colegi care au luat virusul, lucrând zilnic in acest mediu, au făcut boala și s-au internat, partenerul de viața și copiii au stat acasa in izolare stricta. Nu au existat simptome la familiile niciunuia.
nu conteaza unde traiesti. e doar o chestiune de timp. politicile se armonizeaza de zici ca toti guvernantii primesc exact aceleasi ordine de la superiorii lor.
Oooo, da! Asta da, sunt de acord. Dar aici e patria lui Dragnea și a lui Dancilă. Aici e patria lui,, pe care ”
Sunt alte lumi. De aceea întreb, unde locuiești? În ce țară?
Și mai adaug ca un om amărât : oare am dosar cu șină ca să îmi poată lua Statul copilul? Dacă mor mâine?
Imi pare rau pentru situatia ta. suntem la fel de neputinciosi indiferent unde ne-am afla. pentru mine ideea ca statul sa ma desparta de copilul meu inseamna dictatura.
zic ca cel mai bine e sa luam fiecare zi asa cum e, sa traim in prezent dar pregatindu-ne in acelasi timp pentru ceea ce va urma.
iti doresc sa nu ai nevoie de spital si cred ca sansele sunt foarte mari sa fie asa.
Absolut. Mulțumesc pentru aprecieri. Dar mai devreme ai spus cu multă ușurință : copilul îl va lua Statul.De aici am pornit și am întrebat cu mare seriozitate în ce țară trăiești. Anglia este Anglia, România este… care este.
Până nu te confrunți cu o anumită situație este greu să dai un răspuns.
am spus ironic ca ne „ajuta'” statul luandu-ne copilul. dar asta vor ei sa credem… si sunt de-a dreptul speriata ca multi chiar vor crede asta… si nu stiu pana unde se va merge… (sunt in canada si as zice ca e si mai greu. n-avem nici macar bunici pe-aproape 🙁 )
După nebunia cu vacanţele care nu au putut fi anulate că na, TREBUIE să merg şi anu’ ăsta la mare sau la munte şi neapărat la Mamaia sau Valea Prahovei, urmează nebuneala cu şcolile în septembrie.
După ce am văzut pe la ştiri proteste în toate ţările democratice contra măsurilor de distanţare, izolare, carantinare şi purtarea măştilor io cred că va fi ca după un război şi vor scăpa doar cei norocoşi până când va fi descoperit un tratament eficace sau un vaccin pentru nenorocitul ăsta de virus.
În principiu eu cred că trebuie să ne adaptăm. Virusul ăsta nu va dispărea curând. Suntem nevoiți să învățăm să trăim cu el. Așa cum am învățat să trăim și cu celelalte pericole.
Cred că în momentul în care avem responsabilitatea unui alt om, suntem oricum puși în situația de a ne gândi și de a face planuri în eventualitatea în care acel om, care depinde de noi, ar rămâne singur.
Doar că ne-am obișnuit să luăm totul, viața, ca pe ceva sigur. Și suntem acum surprinși că viața nu ne e garantată.
Dacă aș avea copii de vârsta școlii, nu i-aș lăsa la școală. Pentru că eu și membrii familiei mele ne putem adapta la regulile de igienă necesare pentru protecția noastră și a celor din jurul nostru, dar statul pare incapabil să se adapteze la a ne asigura condițiile optime de lucru.
Iar în situația în care nepoata mea de 5 ani ar avea nevoie de cineva cu care să stea în cazul în care părinții ei ar avea nevoie de spitalizare, n-aș ezita să stau eu cu ea chiar dacă asta m-ar putea îmbolnăvi. Pentru că eu cred că pentru cei pe care îi iubești cu adevărat chiar faci orice.
Comentariu beton!16
Eu am intrebat pe FB chestia asta inca de pe la sfarsitul lui iulie, dar neavand multi prieteni, n-am prea primit nici un raspuns.
Ma bucur ca ai scris si tu, Mihai, caci asa am primit indirect raspunsurile asteptate. In fine, nu-s chiar niste solutii, dar macar e un subiect dezbatut si care preocupa multa lume.
Asta este motivul pentru care ma gandesc ca da, autoritati care sa ne ajute nu prea avem cine stie ce, dar nici mass media de calitate nu-i, caci treaba astora din media e sa ne sperie pana la nevroza, in loc sa ne dea sfaturi utile. Tot stau si ma intreb: cu ce imi sunt mie folositoare cifrele din statisticile lor? Ce sa fac cu ele? Cat sa ma mai sperii?
Daca ma loveste covidul, habar n-am ce trebuie sa fac mai intai. De ce? Pentru ca nu mi-a spus nimeni. N-aud cat e ziua de lunga decat cati s-au mai imbolnavit si cati au mai murit. Pe bune? Dar daca ar da o stire despre ce-a facut familia X cand s-au trezit ambii parinti infectati, cu copil mic asimptomatic, cum ar fi fost? Nu ne speriam suficient? Ba cred ca da, dar ne mai si era de folos informatia.
Nu ne asteapta zile prea bune, dar stirile sunt copy/paste de cand a aparut covidul. Pare atat de absurda insiruirea de statistici, incat ma intreb care
In fine, ma bucur ca cineva a pus in dezbatere subiectul asta si va doresc tuturor sa nu va aflati in situatia cea rea, dar daca totusi veti fi, e bine ca v-ati gandit acum la o posibila solutie si nu neaparat atunci cand va fi nevoie de ea.
Noi am stabilit demult în consiglio di famiglia ce se întâmplă dacă dăm colțul ierbii îmbolnăvindu-ne de deces subit deodată amândoi.
Cel mai mare, ajutat de al doilea, preia rolul nostru.
Nimeni nu este de neînlocuit.
Articolul asta e un fel de confirmation bias?
Depinde. Comentariul ăsta este este un fel de „îmi place să mănănc căcat, dar mă prefac că nu-mi place„? Ca să știu ce-ți raspund.
Bun, mi-ai raspuns.
Perfect.