LATER EDIT
Am promis că revin cu părerea mea pe acest subiect și mă țin de cuvânt.
Ca să fie clar de la bun început, nu cunosc niciuna dintre părțile implicate în poveste. Nu ne-am intersectat nici măcar așa tangențial.
Acestea fiind zise, din punctul meu de vedere cei de la Viscri 32 nu au nicio scuză pentru prostia pe care au făcut-o. Tot răspunsul lor, de la cap la coadă, este un model de „așa nu”. Ca să nu mai spun că, după capul meu, au mari probleme și pe partea de gdpr. Au dat detalii din viața privată a ăluia cu recenzia, detalii pe care poate ăla nu le voia publice. Dacă era acolo cu amanta și în urma postării celor de la Viscri afla nevastă-sa și intenta divorț? Ă, cum sună asta? Aveți idee cam cât sunt amenzile pentru încălcarea politicii de gdpr? Și e suficient un simplu email către organismul de control, de restul se ocupă ei. Plm.
Nfine, vreau să mai spun că dacă eu mă ocupam de pagina de Facebook a unui business și i-aș fi răspuns așa unui client nemulțumit, probabil că mi-aș fi pierdut jobul pe loc. Doar că eu, evident, n-aș fi răspuns așa ceva. După ce-aș fi înjurat zdravăn în gând până mă răcoream, îi scriam omului ceva de genul:
„Salut, Tudor, ne-am bucura să avem cât mai mulți clienți ca tine, care să ne transmită feedback-ul lor, pentru că vrem să devenim chiar mai buni decât suntem. Te asigurăm c-am recepționat mesajul tău și, acolo unde este cazul, vom remedia în cel mai scurt timp. De altfel, te așteptăm din nou pe la noi ca să te convingi c-a fost vorba doar despre o zi mai slabă. Știi și tu cum e în domeniul nostru, numai cine nu muncește nu greșește.”
Mă rog, cam așa ceva, ăsta e scris la prima mână și fără să-mi bat prea mult capul. Mai țineți minte cum i-a răspuns Fuego lui Tudor Chrilă acum câțiva ani (găsiți aici despre ce este vorba)? Well, dragii mei, cam ăla este un răspuns de manual.
Altfel, m-a amuzat foarte tare reacția oamenilor care, într-un fel sau altul, sunt legați de domeniul Horeca. Aproape toți au sărit să le ia apărarea celor de la Viscri și-au scormonit după tot ce se putea negativ despre Tudor ăla. Băbăieți, ce nu înțelegeți voi este că Dragnea să fi fost cel care le-a lăsat review-ul negativ și tot nu aveau dreptul să-i răspundă în halul ăla. Pentru ei era un client și atât, nu avea importanță nici cum îl cheamă, nici ce mai făcuse anterior în această viață.
În plus, părerea mea este că dacă ai un business sănătos și susținut corect, nu te va afecta niciodată un singur review negativ. Pe când rahatul ăsta pe care l-au stârnit ei cu mânuța lor s-ar putea chiar să-i afecteze. Vedem, după cum a zis și orbul.
Ah, încă ceva, cei care susțin că „și publicitatea negativă e tot publicitate” sunt niște frumoși naivi ai zilelor noastre (ați văzut ce frumos am evitat un cuvânt urât și denigrator?). Nu, boșilor, publicitatea negativă nu e tot publicitate, că de-aia marile companii au ditamai deprtamentele de PR sau angajează firme specializate în PR de criză, pentru că publicitatea negativă nu e publicitate decât dacă ești persoană fizică si vrei să audă lumea de tine, indiferent sub ce formă. Dar la companii nu se mai aplică treaba asta, că poți să dai un preafrumos faliment de la prea multă publicitate negativă.
…
Am și eu o rugăminte. Mulți dintre voi, cei care citiți pe aici, nu sunteți implicați în niciun fel în industria asta care este online-ul, așa că de multe ori mă bazez pe reacțiile voastre pentru a afla cum stau cu adevărat lucrurile. Pentru că cei din interior foarte des sunt rupți de realitate, dar adevăratul consumator, adevăratul barometru, adevăratul judecător al unui produs sau serviciu sunteți voi.
Chestie pe care mulți dintre cei ce activează în online o uită, având impresia că lucrurile se mișcă după cum se vede din bula lor. Doar că nu e tot timpul așa, fix cum se întâmplă și din patru în patru ani la vot, când bula e convinsă că iese cine vrea ea, iar după alegeri constată cu uimire c-a ieșit tot psd-ul.
Nfine, revenind, ca să trecem la subiect, aș vrea să-mi spuneți și mie care este părerea voastră despre deja celebrul scandal Viscri 32. Iar dacă nu știți despre ce este vorba (ceea ce este foarte posibil, tocmai pentru că online și bulă) vă zic eu pe foarte scurt: niște proprietari de restaurant din Viscri reacționează la un review negativ al unui client (găsiți tot contextul aici).
Ați citit? Bun, acestea fiind datele problemei, mă interesează părerea voastră, indiferent care ar fi ea. Eu am una extrem de clară, dar, pentru că nu vreau să vă influențez în niciun fel, o s-o scriu într-un comentariu sau fac update la text, însă doar după ce-mi spuneți voi ce credeți despre asta.
Ca idee, părerile voastre chiar vor conta, pentru că tot ce-am citit pe subiect până acum, am citit pe Facebook, în timp ce prezentul text va fi indexat de domnul Google.
pfai…boss, „turism românesc „
Comentariu beton!29
Păi da, românesc. Da’ cam ce zici tu despre cum stă treaba cu această speță de turism românesc?
Mă dacă n-a fost campanie de marketing, plm…asta a ieșit. In fine, ca de obicei, adevarul e la mijloc…turismul romanesc e un amalgam de kitsch, servicii proaste si preturi mari. Pe de alta parte, clientului roman totul îi miroase…aka Tudor ăsta nemultumit. Ma uitam si la aia cu bodega…”cafea prăjită in zonă” bă da o in plwa mea de cafea…nu o vinzi cu 11 lei. Si mai e si ciorba aia de cartofi…17 lei plm…dintr-un kil dă cartofi saturi juma de sat.
Comentariu beton!112
prajita in zona inseamna orice. oricum nu e ca si cum ar fi crescuta acolo 🙂 si poate erau niste cartofi mai speciali.
Comentariu beton!15
Mda, am citit iar parerea mea este urmatoarea: este un business si trebuie tratat ca atare dar respectul pentru client nu trebuie sa dispara niciodata. Referitor la cum a parcat Tudor-invinuitul 😂 nu comentez. Cat despre modul pe care l-au ales cei de la Viscri 32 sa-si rezolve greselile este total urat. Pe mine m-a facut sa nu merg acolo. Clientul si-a exprimat parerea. Au pus la dispozitie acest lucru prin sectiunea de recenzii de pe pagina lor.
Nu sunt de acord cu “clientul nostru, stapanul nostru” dar nici chiar asa. Cat despre acuzatiile ca a luat un meniu pt 4 persoane, din comentarii am inteles ca erau intradevar 4 din care 2 copii sub 3 ani. Apoi, cine are copil stie cat mananca un copil de 2-3 ani. Mi se pare o risipa totala de resurse (alimentare si financiare) sa iei 4 meniuri. Puteau gasi un mod politicos de a evita astfel de situatii – sa nu vina si sa-i uite Dumnezeu la masa pe 1 apa plata (gen suma obligatorie pt masa, timp limitat, etc).
Tudor putea fi un bloger cunoscut. Sa vezi atunci recenzie ce-i facea! Daca nu vor recenzii (bune/proaste) de la clienti, ar trebui sa-si dezactiveze de pagina de fb aceasta posibilitate.
Iar daca a fost marketing…it sucks! Nu cred ca a iesit ce trebuia! 😂
Comentariu beton!40
I am finding myself leaving a review for a new trend à la campagne.
Viscri became famous because of Charles visits on the domain.
Slow food or real food …just read the review via Tudor Maxim and all the discussion…
The man was honest and open about his experience for the quality of services.
The B&B should take advantage of the promo and improve the feedback in the future…and don’t make the b****y attitude!
Ai coloana vertebrala interesanta, arata cam ca Transalpina vazuta de sus. Acum ceva zile te luai de cineva care o lasat un review negativ la berea Sara, acum zici ca-i OK sa dai un review de o stea.
Se dezbate încă. Ce zici?9
@Laurențiu, nu, boss, ești tu prea prost ca să înțelegi diferența. Acesta fiind și motivul pentru care nu mai explic încă o dată că una e să nu-ți placă ceva și alta e să zici despre acel ceva că e STRICAT și INFECTAT. Știu, îmi răcesc gura de pomană. Pula mea, toți analfabeții funcțional să vină la mine.
@vasilescule, scuze boss, nu c-aș fi de acord cu laurențiu da’ să mă pici cu ceară, tot nu înțeleg de ce nu merită m..te ambele părți; am stabilit deja că restaurantul e de porc (sper că și-o va lua și mai bine; tocmai am citit pe FB o postare cum că nr. de angajați din acte esteeeee 2, nu 9 cum se laudă ei; încă se aștepta un răspuns la întrebarea dacă ceilalți 7 au fost angajați în 2020) dar nici tudorel nu e străin de business (aud că face multe pentru domeniu, e un fel de maica tereza…not), înțelege ce înseamnă un review de o stea; mai ales unul scris (probabil) la nervi, fără explicații detaliate; chiar ar fi interesant de văzut la ce distanță, în timp și kilometri, era tudorel la momentul review-ului…
ba, dacă-mi permiți, blogger-ul vieții este mai de blamat decît cîrciumaru’; măcar ăla n-are cum să-și mute coșmelia în altă parte, tot viscritriijdoi va scrie pe poarta pe care va primi (îi doresc din tot sufletul meu negru) roșii și ouă împuțite;
și da, am legătură cu horeca; sunt absolvent de turism-servicii, în ’97, la Al. I. Cuza Iași; am și un (fel de) master în HR, mi-ar fi plăcut să profesez în ambele domenii dar, dacă ești cinstit cu tine, în România nu se poate; HR înseamnă (însemna, pe vremea aia) niște politici/teste/etc. luate copy/paste din niște tratate americane (ori asta este o piață, sub toate formele ei, unică pe mapamond), fără nici o legătură cu realitățile (iliescu likes this) noastre; cît despre turism…principala problemă este personalul; legătura mea cu horeca rezidă însă în contactele directe, mai ales datorate frecventelor mele deplasări, cu prestatorii de servicii din domeniu; știu la ce să mă aștept, în funcție de cît plătesc, fie că-s în Bulgaria, România, Grecia, USA sau Western Europe; tocmai de aceea aleg pentru vacanțe (că nu vreau să mă enervez, tata n-a binevoit să se numească Rockefeller iar în curte am produse petroliere doar dacă se sparge vreo garnitură la motor ) doar cazare; uneori B&B; există tripadvisor, amfostacolo și altele de genul, astfel încît să nu-mi iau mu.e multă; știu, de exemplu, că acolo unde au fost hoarde de ruși sau englezi, prețurile cresc și calitatea scade (dacă-i cerere și nu-s pretenții why not, zic prestatorii); dacă io, un neica-nimeni în drum, știu să-mi protejez vacanța de neplăceri, dumnealui, tudorache, guru lu’ turizmu, n-o fost în stare să cetească niște review-uri, că dacă era profi, înțelegea ce era de înțeles (moft și scump)? părerea mea este că e altceva la mijloc iar anii trăiți în minunata patrie mă conduc la următoarele concluzii: polițe scadente, hipsterism low class sau (my bet) trafic pe blog…
again, nu m-aș fi agitat așa dacă review-ul ar fi venit de la tudorel-ion-vasilica, șofer-dentist-artist plastic;
are cineva (un nick greu de reținut, ceva dinozaur feroce) mai jos, un comentariu de bun-simț, cum că greșeala este a amîndurora, că nu s-a comunicat civilizat, în timp util și mai ales constructiv, postare care a strîns ceva de genul 25 up/ 18 down, în timp ce postarea mea, pentru 2 bășini și un ba pe-a mă-tii, are 120/4; i mean wtf?! chiar așa tare ne place scandalu’ și bășcălia?
PS n-am scris interpelarea asta de nebun, chiar aștept un răspuns; sper că știi că blogul e al nostru, noi s’tem poporu’? tu ai numa’ onoarea de a posta zilnic și de a plăti cheltuielile generate de blog…
Comentariu beton!28
S-au găsit doi unii, aroganți amân2 și puși pă bălăcăreală jenantă care se vrea academică.
Tudor poate că o greșit, io zic că da, pe bază de review scris la nervi, superficial și misecuvinist.
Însă fratemeleu, dacă ești cârciumar și nu ești pregătit să gestionezi elegant și inspirat, oricând, niște unii d’ăștia, întoarce-te la baze și mai studiază!
Noi ăștia înfășurați în șorțuri, cu coatele zdrelite de tejghea și varice în vene, noi ăștia cu respect pentru ce facem, avem a unș’pea poruncă: niciodată nu ești fanul tău Nr. Unu!
Indiferent care cât o greșit și care cât s-o dezvirginat în situația întâmplată, cârciumaru’ o batjocorit a unș’pea poruncă.
Asta declar susțin și semnez așa să-mi ajute ‘mnezo să țină vremea bună și terasele funcționale!
P.S. să nu vă mai aud cu „așa suntem noi românii”! Fără efort găsești exemple „așa nu” păstă tăt, oportunități de costumer service incomplet și rușinos asemenea. Nu vă mai autoflagelați că vă faceți păcate!
Comentariu beton!30
@Călin, boss, să-ț de ‘Mniezo tăte păntru ce te-i rugat, ba io plusez șî zîc să-ț de șî angajaț faini, furnizori serioșî șî un doctor bun păntru varice…
numa zî-mi, acu’ c-am stabilit că-s arogant, ajută să-mi tatuez un A pă frunce, zîc poate m-oi nimeri la tine pă terasă șî să mă recunoști…?
și ca să fiu arogant pîn’ la capăt, io zic să nu mai scrii la nervi (sau cînd ieși obosit din tură) și așa nu vei mai schingiui nici româna, nici engleza și in plus există șansa să folosești termeni economici în sensul lor propriu; hai că mai am 10′ pînă vine mașina care mă duce pe plantație, so:
oportunitate înseamnă „prilej fericit”, este cu plus; puteai folosi împrejurări, ocazii, etc pentru fraza ta; sper că înțelegi diferența între „datorită” și „din cauza”; mult e dulce și frumoasă, limba ce-o vorbim…dac-o știm;
costumer o fi la teatru (deși eu știu de costumier) sau la fo croitorie?! cred că la customer te refereai, nu?
iar service o fo ce s-o întîmplat (bine sau rău) pîn’ or plecat ceia din restaurant; restul, respectiv bălăcărelile on-line, intră la „customer support” (aici am fost chiar rău)
acum o să-mi duc aroganța pînă la capăt și, cu scuzele de rigoare, voi repeta, mult mai simplu întrebarea: de ce nu este de mvit (de către public, nu de viscri) domnu’ tudor, artizanul scandalului, cîtă vreme nu e un oarecare (șofer, doctor, tinichigiu) ci un insider al domeniului, în dublă ipostază înțeleg, de owner horeca și blogger/influencer/trainer/saucepwlameaomaifiel?
o imagine mai pastică ar fi așa: viscri e chirurgu’, tudorel e marele prof. dr. doc., vede că ăla taie greșit da’ nu-l ajută („am înțeles că patronii nici nu erau acolo în ziua respectivă”) doar pentru plăcerea proprie de a-i spune, după operație, „ești prost”;
cît despre aroganța de a-mi prezenta background-ul academic, am făcut-o doar pentru a fixa limitele sistemului meu de gîndire; pentru că da, mă doare cînd văd stațiuni de ski în slovacia, pe niște delușoare amărîte, restaurante/piscine/hoteluri în pustietățile bulgariei, în timp ce noi, cu minunăția asta de țară suntem tot la „să vină fraeru’ să-l facem la portofel”; iar cei care ar trebui să se ocupe (sau, mai rău, zic c-o fac) de educație, sunt tot la „ești prost”…
în rest rămîne cum a postulat clientul meu turc, în urma discuției despre suniți și șiiți: „bre, îibagînbizdamamiilorbetoți!”
dar în ordinea stabilită…
PS tre’ să citesc serios luna asta, că la cît am scris, îs pe deficit maxim…
Comentariu beton!16
Nu cunosc localul. Nu cunosc ce servesc. Din ce am inteles, gatesc mancare pe pozitie, deci asta dureaza. Practic, omul ce a lasat review-ul ar trebui sa se mai gandeasca. Romanul oricum e nemultumit la tot pasul.
Insa abordarea restaurantului mi se pare puerila. Oricum ai da-o si ai incerca. Macar lasa-l pe om in plata domnului, este dreptul lui sa iti dea o stea, pana la urma, poate chiar nu a fost multumit. Abordarea ok era sa vada ce s-a intamplat, ce l-a nemultumit, ce ar trebui sa imbunatateasca sau, sa explice ca nu se poate. Reactia mi se pare deplasata. Il acuza practic ca „de ce ne-ai dat ba o stea?! Ce?! Tie nu ti-e rusine?! E la dracu azi si maine…”
Comentariu beton!96
Localul promovează slow food-ul, dar în capul meu asta nu înseamnă că trebuie să aștepți acolo până e gata mâncarea. Nu de alta, dar slow food înseamnă ore întregi de asteptare.
slow cook nu se face pe timpul clientului 🙂 slow cook se face pe timpul tau ca restaurant
Comentariu beton!119
@Mihai, de asta zic ca romanul e vesnic nemultumit: cat a fost timpul de a fost foarte incet? Ca nu cred ca a stat 2 ore. Adica nu a furnizat vreo informatie mai accentuata sa intelegem cat a asteptat.
Totusi, niciun restaurant nu ar trebui sa aiba astfel de reactie.
“Gatesc mancare pe pozitie”, asa intelesesem si eu, dar cum se face ca n-au mai “avut” felul comandat de client? Sau n-au mai avut ingredientul principal, poate. Indiferent de situatie, atitudinea patronilor e sub orice critica. Asta imi aminteste de o frantura de discutie surprinsa la scurt timp dupa revolutie, intre doi “patroni” de carciuma. Era vorba de calitatea bauturilor, din cate am inteles. In tot cazul, unul din ei ii zice ailuilalt: Lasa, bah, ca prostanii dau banu’ oricum. Cumva aceeasi mentalitate o denota reactia staff-ului Viscri. Trist. Chiar imi doream sa trec prin Viscri, cu prima ocazie cand mai ajung in Romania, am auzit multe opinii pozitive despre loc, dar acel restaurant va fi ocolit.
Comentariu beton!17
Altu’ moare și așa n-are 😋. Hârtia /internetul suportă multe mizerii. Asta pare a fi încă una dintre ele. Nimic deosebit.
Hai că totuși nu e o situație de fiecare zi.
Eu nu am așteptări ca să nu am dezamăgiri. E frumos și ok ce îți place ție, restul sunt de chilin / degeaba – în zadar. Am în minte experiența Thasos – la pomul lăudat să nu te duci cu sacul😋
Turistul român? Una dintre cele mai scâbroase specii de turist după cel englez 😉 Patronul român din turist – pentru câțiva mumă și pentru mulți ciumă 😉
Comentariu beton!36
uite care este parerea mea ca administrator de restaurant cu autoservire care serveste 1200 portii pe zi ( inainte de pandemie) si in consecinta am clienti multi si diversi zi de zi si trebuie sa negociez felurite reclamatii:
-2.5 ore este foarte mult sa astepti dupa o masa si restaurantul ar fi trebuit sa ii previna ca dureaza atat de mult. exista un contract implicit intre client si restaurant , iar timpul de asteptare rezonabil este de 25-30 minute . Chiar daca produsul este gatit dupa metoda slow cook ( care dureaza mai mult decat 2.5 ore oricum) acest lucru nu poate fi facut pe timpul clientului, ci trebuie gatit inainte. la fel daca este aglomerat sau ai preluat pe cineva fara rezervare este problema ta ca restaurant si nu a clientului.
– dupa cum vad eu in poza , restaurantul incearca sa il faca de rusine public pe client ceea ce nu este corect profesional. Sigur, sunt multi care is manifesta frustrarile prin postari pe google, dar chiar si asa chestiunile trebuie rezolvate amiabil si luat in considerare ca poate totusi clientul are o reclamatie autentica de facut.
-faptul ca omul imparte un meniu la 4 persoane nu priveste restaurantul atat timp cat nu impune o consumatie minima sau ceva de acest gen, si eu fac acest lucru uneori ( doar ca suntem 3) mai ales prin austria la ski. Sigur poate ca omul era zgarcit, plin de ifose dar fara bani dar oricum nu are importanta.
-ei l-au nominalizat dar nu au arata comentariul, ceea ce este din nou incorect.
– tonul celor de la 32 este plin de autosuficienta si aroganta ( nemultumirea saptamanii, cei care cunosc, etc) si amesteca conceptele semn ca nu chiar stiu ce vorbesc. Slow cook presupune gatirea lenta a produsului la temperatura mica si nu are treaba nici nu personalul angajat , nici cu provenienta materiei prime, nici cu cati oameni angajezi, etc.
– ca regula, chiar daca reclamatia a fost sau nu fondata, este un exemplu de cum nu trebuie raspuns. Cand raspunzi la o reclamatie, indiferent de natura ei, cauti aplanarea unui eventual conflict si rezolvarea unei probleme, in nici un caz nu pornesti din postura de Dumnezeu si incerci sa il faci de rusine pe client capitalizand numarul de like-uri care le ai. Poate sa fie clientul oricat de cretin, poate sa fie reclamatia oricat de aiureitoare, este ok sa ii spui ca iti pare rau dar crezi ca reclamatia nu este fondata din urmatoarele motive …. dar in nici un caz nu il faci cretin.
parerea mea este ca raspunsul restaurantului face irelevanta natura reclamatiei. este un model de cum NU se raspunde . Poate sa le sara lumea oricat in aparare , au gresit raspunzand in acest fel.
Comentariu beton!615
N-am să-ți răspund la comentariu. Nu acum. O s-o fac mai pe seară, după ce zice toată lumea ce crede.
e ok, imi mentin parerea, cred ca din alta postare am vazut ca erau implicate 2.5 ore, din comentariul original nu rezulta.
Comentariu beton!14
Sunt și eu de acord cu Razvan. Imi vine câteodată sa imi vărs nervii pe clienți online, dar ar fi cea mai proasta abordare. Respir adânc de trei ori și îmi revin. Nu ai ce sa răspunzi celor care se plâng ca ai preturile mari sau ca li s-a părut ca au așteptat mult. Asta s-a întâmplat, asta e percepția clientului. Poți sa ii ceri scuze sau sa ii explici niște chestii super dragut și sa îl asiguri ca vei face mai bine data viitoare.
Acumulam frustrări și noi, insa consider ca este vina noastră pentru ca nu comunicam bine limitele. Consumatie minima, timp limitat de stat la masa, etc. Le spui tuturor unde este parcarea și te asiguri ca au recepționat mesajul. Unii clienți vor accepta și alții nu, insa regulile sunt clare de la început. În situația asta cei de la restaurant au greșit-o grav.
Comentariu beton!72
Cel mai bun si la obiect comentariu
Comentariu beton!15
Răzvan, succes pe mai departe. Cred că ce ai scris se regăsește și în practică. Nu știu unde ai autoservirea, dar îmi doresc să-i trec pragul.
Comentariu beton!44
Corect și la obiect. Pana la urma restaurantul trebuia sa reacționeze profesionist și diplomat. Si vorba aia…clientul nostru ,stăpânul nostru.
Eu sunt de aceeasi parere cu Razvan.n-am ce adauga in plus.
Perfect de acord cu tot ce ai spus, as face, insa, o completare. Intr-adevar, nu priveste restaurantul ca omul a impartit o portie la 4 persoane, insa si din partea dlui Tudor e putina mitocanie sa comande o portie iar apoi sa dea 1 stea pentru ca e prea mica portia (a se citi „prea mica pentru 4 persoane”). Cred ca de aceea restaurantul a tinut sa precizeze ca „portiile sunt generoase dar, totusi, sunt pentru o persoana”.
Se dezbate încă. Ce zici?16
Restaurant: „Pentru experienta prin care ati trecut va rugam sa primiti scuzele noastre. Cand mai treceti prin zona ne face placere sa va oferim gratuit un meniu complet de patru persoane si va invitam langa noi in bucatarie, sa asistati la preparare. Putem, astfel, sa oferim raspunsuri la toate intrebarile pe care le veti avea.”
Comentariu beton!46
Am facut agroturism si in zona Viscri si pe aiurea. Peste tot proprietarii mi s-au plans de atatia si atatia romani care vin ca la ultra all inclusive. Unii isi scurteaza brusc sederea, altii chiar incep sa faca scandal.
Turistul de prima generatie nu are calibrate asteptarile de la agroturism. Se gandeste: sat, coada vacii, tre sa fie mult si ieftin. Dar conditiile sa fie de statiune, totul la 15 m distanta, oricat, oricum..
Zona Viscri este minunata, detine cateva obiective care au inca multe secrete de explorat, pana nu vorbesti cu localnicii, nu stii totul. Preturile sunt mari spre foarte mari, dar pe unde am fost calitatea produselor a fost exceptionala, cu tot cu plating. Portiile nu sunt chiar foarte generoase, dar sigur indestulatoare.
Dar in afara de Viscri mai sunt multe alte colturi de tara unde se face agroturism. Pensiunea mea preferata din tara e in Tara Hategului, dar poate ca ala e un caz mai special ca e intretinuta de niste oameni care nu o fac pentru bani, ci din pura pasiune (da, suna greu de crezut). Scriu randurile astea si mi-e dor de ei.
Comentariu beton!63
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.21
morrisey- cele mai bune afaceri in horeca sunt cele facute din pasiune, dar chiar daca esti din viscri aroganta nu este justificata, clienti sunt cum sunt si asa trebuie luati, chiar daca nu toti sunt dupa modelul preferat .
Comentariu beton!28
@Razvan: sa nu idealizam, horeca se face pentru bani, nu din pasiune. a, ca pui si multa pasiune ca sa iti scoti banul, asta e de dorit si, intr-advar, peste tot omul sfinteste locul.
Nu, nu sunt de acord ca asta: clientii sunt asa cum sunt, ii iei ca atare. Daca muncesti 14 ore pe zi si satisfaci turisti care au asteptarile calibrate, poate ca iti permiti si aroganta de a tine mai departe alti turisti, ca si munca ta e pretioasa dar poate si timpul alora, si e pacat sa bata drumul de pomana si sa isi faca nervi.
Vrei ieftin, gustos, mult si repede? Te duci la impinge tava. Turistul roman trebuie sa invete ce sunt alea compromisurile, atunci cand ia o decizie de vacanta.
E cam si cum te-ai duce in sort si slapi la teatru si apoi tot tu esti ala suparat ca lucrurile nu au iesit asa cum credeai tu
Se dezbate încă. Ce zici?38
daca faci un restaurant pentru bani de obicei se vede pe mancare. este diferenta dintre bun si gustos , mica, dar sesizabila. in respectivul conflict nu tin parte nimanui de fapt , doar ca mi-se pare cam multa aroganta nejustificata. toata reclamatia putea fi negociata mult mai elegant iar adevarul este cam la mijloc cu atat mai mult cu cat nu am fost acolo sa vedem ce s-a intamplat in realitate.
Comentariu beton!34
Adevarul trebuie ca a fost undeva la mijloc, dar, atata vreme cat restaurantul exista datorita clientilor si nu invers, proprietarul locantei ar trebui sa fie mai atent.
Comentariu beton!29
1)Eu nu stateam sa astept doua ore nici daca as fi dost moarta de foame!Cine l-a oprit pe domnul turist sa plece?
2)Nu cred ca era treaba alora sa comenteze ca a impartit portia si la cati,daca nu exista o comanda minima impusa anterior.
3)Uneori proprietarii de restaurante,pensiuni samd pot fi foarte nesimtiti si aroganti.
4)Uneori clientii pot fi foarte nesimtiti si aroganti
5)Am fost la Viscri si mi se pare o destinatie supraevaluata!Oi fi eu mai inculta,dar pentru noi romanii nu are de ce reprezenta ceva asa extraordinar,ca doar e plin p-aci de sate prafuite si ciorapi de lana!Asa ca preturile ar trebui sa fie mai normale!
Comentariu beton!162
Am citit aseară, mie mi se pare exagerată reacția celor de la restaurant. Ai primit o stea, poate ar trebui să te gândești că ai și tu ceva de îmbunătățit. Și da, doamna amestecă în răspunsuri tot felul de concepte, probabil ca să abată atenția de la fondul problemei la detalii.
Comentariu beton!54
Dacă aveau specific haiducesc, ceva cu oaie la groapă, te puneau pe tine să sapi groapa,să faci focul, sa pui animalul pe jar și apoi să astupi groapa și sa stai minim 8 ore sau în cât plm se coace aia.In timpul ăsta să cumperi, de la ei, un Zuzu mic cu 25 de lei, că este post pandemie și iaurtul se încheagă greu.Si după aia 9 stele,să dai. Plm, de aia săptămâna viitoare mă dau cu autorulota închiriată, cu toate alea pe ea și în maxim o lună îmi iau o io o rulotă cu de toate,inclusiv panouri fotovoltaice.
Puteam să fiu succint, gen, să îmi sugeti melu. SLOW.
Comentariu beton!128
ai baut cafea astazi?
Cornuleț cu lapte ?
Nu beau cafea, nu (mai) beau alcool, nu fumez. Beau ceai și apă. Mulțumit?Mai vrei detalii înainte să ne mărităm?Sau vrei să jelesc horeca, ăia făcută pe japca?
Comentariu beton!59
nu nu, ajung atatea detalii. de ce sa jelesti horeca? eu nu tin partea restaurantului aici.
Răzvan, comentariul tău inițial a fost la obiect și mișto. Partea cu cafeaua de la comentariul meu m-a iritat maxim. Ai o stea.
Ca unu care se ocupă de agricultura, pot să spun că producătorul român, fermierul este într-o proporție covârșitoare un snapan gherțoi pus pe capatuiala, care ar minți, înșela pentru niște duble de dosit, raportări false, nu s-a făcut mamaie. Niște jeguri . Cu cât sunt mai bătrâni ăia, și știu mai puține, cărora le muncesc pământul, cu atât îi fură mai mult. Sau producătorul român care amestecă tradițional pesticidu în găleată după cum vrea melu lui.
De aia nu o să apar fermieru că facem și el și io aceeași munca și că solidaritate. Gen ăia care își apară firma la care lucrează zici că o apară pe mă-sa. Veața mea firma la care dau cu sapa.
Eu îmi văd de treaba mea și am grijă să mă pot privi dimineața în oglindă și să nu mă mu.iasca lumea prin sat, pe la colțuri.Nu am nici o treaba cu confrații, colegii, că nu trăiesc cu ei.
Comentariu beton!52
@edelweiss, boss, cu atitudinea asta zic să-ți cari și niște lemne în autorulota aia…poate vrei să mănînci…
numa’ zic, că-mi ești simpatic…
Costică, boss, să arunc aragazul și butelia din dotarea rulotei și să zidesc o sobă oarbă? #numazic.
Multumesc de grijă, boss,mă descurc, boss.
păi nu ziceai tu de mel? să nu-mi zici că-l faci la tigaie?! nț nț nț, te spun la haiduci…
Super idée
bine, accept steaua pentru intrebarea cu cafeaua,
revenind la obiect ,desi as prefera sa sustin firmele locale in detrimentul multintionalelor , totusi de regula iau marfa de la ditribuitori mari, asta include fructe si legume aduse din Italia. NU imi place neaparat marfa lor , dar foarte important este ca ce te-ai inteles ramane si nu incearca sa te traga in piept vanzandu-ti calitatea II-a la pret premium. sigur, sunt si oameni seriosi in domeniul aprovizionarii pe Horeca si colaborez cu ei, dar ca sa fie clar inteles ce vreau sa spun iti dau un exemplu de discutie avuta cu un producator local de mure si zmeura ( vara comercializez caserole cu mure si zmeura pe post de desert) . vorbim seara, ne intelegem la 6 ron/caserola. Vin oamenii dimineata , marfa arata bine, nimic e zis , doar ca pe factura apare 7 ron/caserola. Intreb de ce este o diferenta din moment ce ne-am inteles . Ei bine raspunsul a fost ca s-au gandit ei mai bine si au mai scumpit un pic ca au vazut ca merge. Din pacate situatia asta am regasit-o la mai multi, fie te incarca la pret, fie te fenteaza la calitate ( legumele naspa sunt la mijloc, dovlecei is asa de mari ca sunt buni de dat la porci, etc). Nu are legatura cu postarea, dar daca tot ai zis de fermierul roman.
Comentariu beton!33
Este prima data cand aud de slowfood.
Dar asta nu cred ca inseamna ca nu ai chelner, sau nu poti sa bei ceva pana cand vine mancarea, eventual un chelner care sa iti explice clar cat timp dureaza pana este comanda ta gata.
De unde naiba stiau cum il cheama pe cel care a facut rewiew?? Daca din rezervare, am impresia ca incalca GDPR sau cel putin o limita a bunului simt e depasita. La fel, de unde stiau unde a parcat? Oare oculta..
Omul consuma exact cat are chef, daca nu iti convine asta pune un afis cu consumatie minima obligatorie sa stim de la inceput.
De partea cealalta, sa te plangi de preturi dupa ce ai vazut meniul mi se pare stupid. Daca ti se pare scump sau nu iti permiti te ridici si pleci.
Una peste alta, parerea clientului este negativa…si este dreptul lui.
Prin raspunsul dat de catre restaurant se confirma faptul ca merita doar o stea. Puteau sa ii ceara detalii, sau si mai frumos puteau sa il invite saptamana viitoare sa vina iar si sa isi mai faca o parere…nu sa il goneasca si sa il ameninte.
Faliment rapid, si bafta celor 9 lucratori in gasirea unui nou loc de munca care sa aiba un administrator capabil, nu un patron cu apucaturi feudale.
Comentariu beton!117
Chestia cu portia impartita a fost mentionata strict in contextul in care clientul s-a plans ca nu i-a umplut matul, desi impartise portia de 1 persoana la cel putin 2 (el si sotia), plus 2 sferturi de oameni (copiii)… El a adus primul vorba de portia mica si atunci mi se pare justificata clarificarea restaurantului pe partea asta. Lumea chiar nu a citit postarea, sau nu stie sa citeasca? Eu credeam ca e clar ce spun oamenii aia acolo.
Dincolo de atitudinea bataioasa, care risca sa antagonizeze si sa sperie chiar si clientii neutri, tind sa le dau dreptate. E clar ca este refularea unor nemultumiri acumulate in timp. Turistul roman e cam ghiolban – pretentii mari, respect putin fata de gazda – ca asa a invatat el la all-inclusive in Kusadasi, unde aia ii suflau si-n coarne, dar uita ca mancarea de la all-inclusive e cea mai ieftina posibil, ca sa ajunga la frustratii care vin sa faca risipa, sa se simta si ei „chiaburi” o data in an/viata.
„Clientul nostru stapanul nostru”, cu varianta „Clientul are intotdeauna dreptate”, nu inseamna ca un turist are dreptul sa se pise pe gazda. Este sintagma cea mai gresit inteleasa de oameni, folosita adesea de cea mai joasa speta de consumator ca justificare pentru badaranie si pretentii absurde. Ea la origini se refera strict la faptul ca o afacere trebuie sa ia in calcul preferintele clientului/trendul din piata, in limite rezonabile, adica sa isi adapteze oferta la ce se cere. Nimic altceva. Nici vorba de slugareala.
Cat despre parcare, el zice ca a parcat acolo „pentru ca erau si alte masini parcate la fel” si pentru ca „nu pot sa car copiii prin soare atata drum”. Probabil e genul care arunca gunoaie pe jos, ca „e oricum murdar”. Oamenii astia cred ca lumea e facuta sa se invarta in jurul lor si al plozilor lor? Cand a plecat la drum cu doi copii mici, mai ales in zone rurale, nu s-a gandit ca va merge cu ei prin soare, pe jos? Sau se astepta sa parcheze masina la usa casei si sa coboare din rulota direct la masa, cum face acasa cand opreste masina in usa supermarket-ului?
Satele astea au un specific anume, dar printre altele de lipsa masinilor, de stilul de viata arhaic, care se pastreaza cu reguli, ca altfel se transforma intr-un balci unde toata lumea se calca in picioare si atunci nu mai vrea nimeni sa vina. Daca comunitatea iti pune parcare gratis la dispozitie in marginea satului, inseamna ca iti sugereaza nonverbal ceva: asta e sat, nu oras. Se merge pe jos ca sa te bucuri de natura. Dar e greu cu taranul de oras invatat sa mearga si de Paste la biserica doar cu masina. Zici ca s-au nascut toti cu volan in fund.
Se dezbate încă. Ce zici?18
Îmi aduce aminte de faza asta https://youtu.be/Q7FxpK_yC0U
Atât!
PS: nimeni nu a mârâit când socru meu a vrut un kids meal* pentru ca ii era foame dar nu prea tare :)))
*nu în Miroritica
Comentariu beton!53
Cert nu fac parte din bula asta si nu inteleg scandalul .Sa mai zic si ca nu aveam habar de el?Un client ,intr un restaurant ,nemultumit de servicii ….ni se intampla tuturor sa dam peste asa ceva si nu doar in Romania .Tipul da in mediul online un review negativ,dreptul lui,nici pe mine nu ma iubeste toata lumea ,nici eu nu iubesc pe toti .Nu inteleg de ce s a suparat asa administratorul restaurantului ,vrea doar laude? Daca nu faci fata la critica si nu stii ce si cum sa raspunzi sau daca e cazul sau nu sa raspunzi ,schimba ti meseria desi nu stiu ce te ai putea face astfel incat sa nu fii niciodata criticat.
Comentariu beton!65
Groparii au rar reclamații!
Comentariu beton!85
Ar trebui adoptat sistemul gen Uber :
Atat clientul cat si furnizorul de servicii sa-si acorde reciproc calificative.
Se dezbate încă. Ce zici?18
N-aș zice că ar trebui, dar ar fi preferabil mentalității de tip ”clientul nostru, stăpânul nostru”, de care mulți clienți abuzează. Cu mențiunea ca aceste calificative să nu fie anonime, așa cum e acum la Uber. Șofer sau pasager, restaurant sau client, mie mi se pare normal ca oricine să știe de la cine și pentru ce primește atât un calificativ bun, dar mai ales unul slab. Ideal verbal și face to face, dar e ok și prin steluțe și vorbe scrise ulterior. Altfel, așa anonime și neclare, nu prea le văd rostul constructiv pentru personajele implicate direct în situație.
Ar trebui ca Mihai sa scoata butonul rosu ca sa nu apas pe el sa dau voturi negative la aurolaci.
Clientii platesc serviciul; furnizorii il furnizeaza: Nu e ca si cum dai review „mi-a dat bacsis da’mai in scarba” Doar, atunci cand pe langa serviciu oferit gratiscineva imi da si bani, poate emite pretentia sa ma catalogheze in vreun fel (bine sau rau).
N-ați înțeles nimic ! Păi de aia e feisbuc, să se bălăcărească lumea! Cine are dreptate ? Doar guvernul și Danny the happy one !
Parcă sunt la grădiniță…
Comentariu beton!16
Din ce se vede , situația e 50-50 ,fiecare are dreptatea lui , judecând doar după timpul de așteptare,cu copii , dacă sunt mici,nu poți aștepta veșnic să fie gata masa;apoi mă gândesc că dacă părerea asupra serviciilor a fost a unui antreprenor și nu un golea mic ca mine ,puteau s-o administreze la fața locului, fără atâta tam-tam,pot să zic că fiecare a vrut să își facă reclamă deși restaurantul poate nu avea nevoie.Dar,ca și client,cu 3 copii,nu mă pot duce la restaurant ,cer un meniu din 4 produse și să am pretenția să îmi ajungă la toți 5 din familie , oricât de generoase ar fi porțiile,e ca și cum aș cere o cameră de hotel cu un pat sau 2 mici,de 90/200 și apoi aș reclama că n-am avut loc de dormit comod.
Se dezbate încă. Ce zici?22
Corect! Apreciez mereu cand primesc informatii din meniu sau chelnar cat dureaza un fel de mancare. Mai ales cand am copilul langa mine (incerc sa nu ajung cu el flamand sa iau o marja de 30-40’ pana la masa) dar uneori isi pierde rabdarea si informatiile chelnarului sunt de mare ajutor.
Adesea incep cu ce nevoie am eu si ma ghidez in alegerea mancarii cu chelnarul ca nu pot sa ii cer ceva ce se face in 40’ sa fie gata in 10’ iar apoi sa ma plang ca nu e ce trebuie.
Modul in care proprietarul alege sa reactioneze la calificativ: tipic pentru noi, sa nu accepti ca nu toti te plac si dai inapoi cu kkt.
Modul in care clientul a ales sa consume: tipic pentru noi, vreau sa bag in mine pana bubui dar sa platesc nimic.
Doar ca exemplu, am facut o rezervare in iulie pentru 4 zile in august intr-o casuta nicaieri sa fim noi 3 si catelul. Masina a suferit o dauna si e inca in service… asteapta ok-ul de la casco la reconstatare (sa nu incep cu cei de la asigurari). Am anulat rezervarea pentru ca sunt 99% ca nu o sa am masina. Am primit mesaj de la proprietar sa ma intrebe daca s-a intamplat ceva, daca are legatura cu ei si sa isi ceara scuze ca ma intreaba lucruri personale. Am apreciat enorm si am inteles si nevoia lui; am explicat situatia si vom relua rezervarea cand situatia va fi posibila. Vorbim de un sat intr-un judet putin vizitat. Totul depinde de cum privesti lucrurile si de bun simt.
Comentariu beton!65
Monica, ar trebui sa cititi si opinia clientului care a spus ca el nu a comandat un meniu pentru 4 persoane, asa cum sustine patronul restaurantului, ci a comandat un meniu pentru el si sotia lui, care nu mananca mult, e miniona, vreo 48 kile. Cele 2 fetite au una 1 an si cealalta 7 luni, avand mancarea lor speciala, deci, nu aveau de ce sa comande o portie de fasole batuta pentru 2 copii atat de mici.
Comentariu beton!43
@Monica
Dumneavoastră nu aveți copil sub un an – doi…. sau ați uitat cum este…
Omul a spus de vârsta copiilor, de faptul că au așteptat mult, de farfuria de supă pe jumătate…
Pe unde am mai citit eu, am văzut mai multe persoane care s-au felicitat că nu au dat review, că ar fi fost negativ și ia te uită ce ar fi pățit…
întîmplarea face să văd comment-ul unui prieten din zonă (așa am aflat de scandal), un om educat și care n-are efectiv nici o apăsare de ordin financiar, care zice că prețurile sunt într-adevăr nesimțite…
pe de altă parte însă, principalul vinovat, cel care a stîrnit scandalul, este proprietarul cîrciumii; dacă ar fi fost afacerea mea, aș fi mulțumit frumos pentru opinie și i-aș fi cerut permisiunea preopinentului să-l contactez în privat pentru a-mi explica ce nu i-a plăcut, mai ales că nu am fost acolo în ziua întîmplării; troaca aia de zoaie aruncată în capu’ blogărului, nu le ajută nicicum afacerea…
blogăru’ pe de altă parte evident că n-a înțeles unde se duce; păi dacă-i slow…e slow, că nici tu nu-i comentai bunicii cînd e gata mîncarea la ceaun; dacă ți se pare scump (doar ai văzut lista de prețuri înainte, nu?), te iei frumușel și te duci în altă parte; copiii aveau oricum mîncarea lor; ești la viscri, personalul de la restaurant sau ce-o fi cîrciuma aia nu cred să fie absolvenți de oxford, fac și ei cum pot;
n-auzise nici dracu’ de viscri pînă la Charles da’ dacă tot l-a pus prințu’ pă hartă, hai și noi pe-acolo, poate-i mirosim vreo bășină…care, pe de altă parte, li s-a urcat altora la cap…
în fine, părerea mea este că situația este veșnica tragedie românească, ori nu știm cine suntem ori știm dar vrem să fim altcineva; nu ne asumăm;
am scris cam mult, cînd aș fi putut rezuma așa:
-#>%^$£€&@?!/
– ba pe-a mă-tii!!
Comentariu beton!154
@costicamusulmanu….imi place rezumatul
Total neprofesional raspunsul restaurantului. E drept ca multi turisti romani sunt prost crescuti, dar pretentiosi. Insa nici cu horeca nu mi-e rusine…..adesea servicii proaste, mizerie, mancare expirata si preturi de Monte Carlo. Apoi, partea cu 4persoane e relativa… Spre exemplu o familie cu 2 adulti si 2 copii mici, cum sa comande 4 portii? Teoretic sunt 4persoane, practic….. Cea mai buna ramane comunicarea si aplanarea conflictului, dar mai avem de educat țara asta in sensul asta
Comentariu beton!34
Sa vad daca am inteles contextul: un gog, de profesie bagator de seama (in online; cu ceva turma de urmaritori) in ale horeca, merge la Viscri 32, parcheaza ca un bun roman, cere un meniu de adult, impartit la 4, petrece cateva ore in locatie, apoi azvarle o muie pe net.
V32, ia muia, si-i da retur in stilul “ba pe-a ma-tii”.
Colateral, bulele se inflameaza da’ nu fac poc.
Cativa “iecsperti” in gedepere se fac de kkt invocand gedepere-ul vietii.
Rezulta mult buzz in online.
1. Pute a stunt de mkt cu fir narativ.
2. Mizerii ale V32:
– slowfood nu inseamna ca stau o viata la voi; daca totusi astea-s asteptarile, informati clientul din timp*
– atitudinea de corporatist basit (“ba saracule, agi venit 4 sa haliti o portie?”).
– durata mare de servire (sa ai un dialog cu musteriul, sa-l ajuti sa navigheze prin meniu, etc nu necesita decat cateva minute)
3. Mizerii ale gogului
– coae’ esti bagator de seama in domeniu; chiar n-ai fost in stare sa te documentezi un strop?
– cum plm n-ai vazut semnele de parcare? ma lasi cu scuza “copiii sunt mici” …
– “bo$$, hai sa povestim de meniu” atat iti lua sa generezi interactiune
– nu te vaiti ca portiile sunt mici dupa ce le-ai impartit la 4 … plm, te crezi in US?
In concluzie, o situatie des intalnita in RO (flatulente de ambele parti) cu prea mult buzz in online.
Precizari:
– am petrecut de mai multe ori >3h intr-un local pentru mancare (pranz / cina). Asumat, pentru ca am mers acolo pt experienta. In cateva ocazii, as mai fi stat inca pe atat (de la The Fat Duck a lui Heston pana la multe locatii unde pasiunea bucatarului / proprietarului e in tot si toate)
– gatesc ocazional si pentru prieteni; de obicei ii intreb ce vor cu 2-3 zile inainte pentru ca unele preparate necesita timp (ex oxtail stew) – daca esti in business-ul cu slow food (eu sunt amator) nu poti sa te scuzi ca dureaza prepararea si asta il face pe client sa astepte cateva ore.
– cei 7 ani de-acasa (clar lipsa de ambele parti) ar fi imbracat “conflictul” spre a-l pune pe o directie din care ambele parti sa invete chestii utile nu sa-si masoare oualele.
Se dezbate încă. Ce zici?45
Pentru Paul. Coae, tu nu te-ai deranjat sa citesti, dar te repezi sa-ti arunci flegmele intelectuale, omul are 2 fetite, una de 1 an si una de 7 luni care aveau mancarea lor, de copii mici.
Coae, bietul om nu a comandat un meniu ca sa-l imparta la 4, doar prostovanul ala de patron, ca sa-l puna intr-o pozitie denigratoare, a afirmat ca, „uite, ba, si saracul ala, ia un meniu ca sa-l manance in patru”
Comentariu beton!54
Oarecum offtopic
Ma enerveaza la culme restaurantele/ barurile/ terasele unde cea mai buna masa este ocupata vesnic de catre patron/ familia lui/ prietenii lui.
Acea masa are vesnic un chelner langa ea, si noi restul pulimii stam ca prostii doar sa dam bani. Plus galagia aferenta facuta la aceiasi masa. Ca exemplu Restaurant Paunita, sector 3….in caz ca va intrebati de ce a cam scazut fluxul de clienti, asta este unul din motive.
De asemenea cel mai apropiat si bun loc de parcare blocat vesnic de ” masina lu sefu”. Alta apucatura care ma face sa nu mai clac pe acolo, chit ca nu vin masina.
Este vorba de bun simt si respect.
Comentariu beton!63
Cred ca lucrurile ar trebui privite in contextul lor intreg.
Viscri e o locatie cu un anumit tipic (nu ieftin, nu perfecta)
Tudor Maxim nu e un turist oarecare, e un ins cu business Horeca.
Cred ca fiecare si-a aratat propriile limitari. Isi reproseaza unul altuia ce niciunul nu arr de fapt.
0 0
Se dezbate încă. Ce zici?22
Raspunsul restaurantului lasa de dorit. Iar daca te uiti si la alte recenzii primite de ei, mereu au cate un “motiv” prin care se justifica ca nu sunt ei de vina. In nici un caz nu certi si faci public shaming clientului chiar daca acesta nu are dreptate.
Insa tura asta eu cred ca si clientul a avut dreptate. 1. Pentru daca vreau sa-mi iau o portie si sa inpart cu sotia e treaba mea. Unee portii sunt mari si daca ai cumpara doua ai sfarsi prin food waste. Sa fim seriosi, un copil de 2 ani mananca foarte putin. Si 2. Sa fii servit dupa o ora e mult. Dar dupa doua ore e deja strigator la cer.
Comentariu beton!37
Orice companie are dreptul de își selecta clienții, dar uneori e important și cum îi selectează. Nu zice nimeni să îi facă scară la cer clientului, dar răspunsul locației pare forțat.
Am avut o experiență asemănătoare cu un salon de înfrumusețare dintr-o franciza. Ma duc la testul pt vopsea ii spun ce vreau îmi face prețul pt vopsit și tuns £127. Peste 1 săptămână m-a costat £144 doar vopsitul – fără nicio explicație pentru schimbare, iar experienta în sine a fost teribila – tipa nu a fost în stare nici măcar să îmi recomande cum sa tratez parul după vopsire. Iar culoarea în sine a ieșit din par la prima spălare.
Cand le-am lăsat review negativ, povestind în detaliu experienta – m-a contactat proprietarul locației sa îmi spună ca cea care mi-a făcut părul, e cea mai competenta pe domeniul ei și poate a uitat sa îmi recomande (nu a uitat, am întrebat și a zis că nu știe, în repetate rânduri) și dacă aș putea să îi trimit o poza cu noua culoare.
După ce i-am trimis poza cu dovada ca după 3 zile am exact aceeași culoare cu care intrasem în salon – îmi răspunde, dar îți stă bine și cu culoarea asta, nu vrei să o păstrezi?! și îți dam 10% discount data viitoare când vii la noi – doar schimba reviewul de pe google.
Le-am spus ca după ce mi-a distrus părul, nu mai calc acolo nici dacă mă plătesc ei și reviewul va sta sa le folosească și altora experienta mea. Mi-au trimis un cec de refund la 2 luni după review
Comentariu beton!27
Well… Intr-un fel in raspuns restaurantul sau ce o fi recunoaste ca unele aspecte sesizate SUNT adevarate. Dupa care alege sa o dea dupa cires si sa il public shame pe clientul nemultumit. Daca erau asa cum doresc sa para ar fi putut raspunde ceva gen ‘ce pacat ca ati fost nemultumiti, am notat ce putem imbunatati, va mai asteptam pe la noi pt o a doua sansa’ sau whatever. Sa-si mute masina ii puteau spune tot atunci…. Si ca au o consumatie minima de persoana. Sa iti speli chilotii in public e josnic, mai ales cand omul are dreptul si libertatea sa scrie un comentariu si sa noteze restaurantul. Nu am mancat la ei dar dupa raspunsul asta nici ca as manca. Just my 2 cents.
Locul respectiv s-a umilit mai rau decat ‘antreprenorul din Bucuresti care a impartit un meniu la 4 persoane’.
Comentariu beton!28
F amuzanta reactia restaurantului.. tot pe
sistemul romanilor nu le convine nimic dar asta nu este chiar asa, nemtii se plang ca apa din piscina este prea uda si lasa o stea fix din acest motiv iar ceilalti nemti (proprietarii piscinei) se scuza si promit ca data viitoare va fi mai putin uda, daca nu ma credeti este de ajuns sa va uitati pe
orice site nemtesc de servicii sau/si produse nimic nu le
convine. Noi suntem
obisnuiti ca totul sa nu mearga la ei intarize trenul 1 minut si e catastrofa asa ca plangaciosi sunt peste tot = reactia restaurantului a fost complet deplasata
Comentariu beton!14
Reacția restaurantului e nașpa. Ti-ai deschis business, vrei feedback, il primești. Acuma, reacționezi. Asa ca aici, un pic mai mult de ” du-te ma, la dracu! Tu critici restaurantul meu? Ai venit sa mănânci ca porcul? Săracule, nu ai luat mai multe porții..” sau îți asumi ca un business-patron ce ești și dai răspuns la produsul vândut nu la persoana”…dar asta cere educație în comerț, cine mai are timp și chef de asa ceva, lasa-l dracu de client, vine altul.
Comentariu beton!26
Fără să intru prea mult în detalii, acesta este un exemplu de aşa NU cu referire strict la restaurant. Cum se întâmplă la noi, ehh nu angajez domle om de PR, comunicare, n-am nevoie, mă descurc! Orice, dar orice ar fi spus clientul, răspunsul restaurantului trebuia să sune doar în felul ăsta: „Mulțumim cutărică pentru review! Te aşteptăm cu drag să revii să ne mai dai o şansă. Data viitoare poate vom găsi o metodă de înţelegere ši beneficiu pentru ambele parți!”
Comentariu beton!24
Scriu înainte de a citi celelalte comentarii. De obicei le citesc pe alea și, dacă am o părere apropiată sau chiar identică, nu mai scriu. Acum aleg să scriu. La fel cum a ales acel client „Tudor” să meargă acolo, în cetatea regalo-țărănească Viscri. Sorry, ăsta e adevărul pentru toate părțile implicate. Greșelile lui „Tudor”:
1. La pomul lăudat să nu te duci cu sacul. Vorbă veche, românească și cu mari înțelesuri. Pe care cei din satul săsesc Viscri nu o mai știu. Din păcate, că ei sunt deja semi-regali. Clienții au așteptări pe măsura renumelui.
2. Nu iei 4 porții individuale pentru toți membri familiei, fie și cu copii acolo. De obicei se mănâncă mai mult. Doar dacă ești sigur că fiecare vrea doar un fel de mâncare și nu-și bagă lingura în zama celuilalt iei așa, altfel comanzi mai mult sau nu comentezi deloc. Femeia casei cam știe cum e cu porțiile la masă. Eu știu asta despre ai mei. Am avut surpriza ca, în ieșirile noastre, să mâncăm mai mult decât acasă.
3. La drum nu ești zgârcit. Nu ai bani, nu îți permiți, stai acasă. Te întinzi cât ți-e plapuma. Vorbă veche, românească.
4. Comentariul de pe net e low. Nu sunt de acord să faci așa ceva dacă nu le-ai spus-o și celor de acolo în față. Chiar nimic bun n-o fi fost acolo? Nu știu, nu am fost, nu am pretenții să mănânc la masa lui Charles. De la mine de aici așa se vede.
Greșelile lui „32”:
1. Nu scoți investiția toată într-un an. Cursurile de calificare pentru oamenii de acolo își vor aduce profitul în timp. La fel renovările etc.
2. Cei de la Viscri au uitat cum e să nu ai aproape nimic. Până la Charles erau nimeni. Nimeni. După Charles le-au crescut galoane și coroane. Low, pe limba lui, a binefăcătorului. Investiția financiară britanică nu a adus plus valoare umană la nivel local. Tipic românesc. Sau săsesc????
3. Dacă lucrezi în horeca, ȘTII că o familie nu se hrănește doar cu atât. Iar experiența umană, chiar feminină, îți spune că nu e de ajuns. Mai întrebi, mai verifici, te mai apleci spre client.
4. Dacă ai prețuri de Loft la Viscri ai o mare problemă. Românii vor porții mari la prețuri mici. Atunci la prețuri mari ce vor? Porții mari, suficiente. Altă vorbă românească: dacă nu a rămas înseamnă că nu a fost de ajuns. Știu, costuri și .. cât poate mânca un om? Dar o familie? (asta era pentru „Tudor”)
5. Dacă ți s-a spus că e ceva greșit încearcă să vezi de nu e adevărat. Poate nu, poate da. Servirea aia slow nu are justificare, ești în horeca, trebuie să te miști.
6. Comportament tipic de patron din România, nu neapărat român: „Lasă, bă, că vine altu’. I-am luat banii, i-am luat. Fraieru’.”
Pentru încheierea minunată, aia cu parcarea aiurea, îi las pe cei care au aglomerat parcarea de la Muzeul Satului și de la zoo din Sibiu în fiecar week-end din starea asta de alertă, de nu mai aveai unde să arunci un ac, nici printre pomi, să își spună părerea: mai aveau loc să parcheze ca să fie totul legal? sau au pus mașinile unde mai era loc?
Se dezbate încă. Ce zici?26
Public shaming n-am mai văzut până acum la o recenzie. N-a explicat deloc timpul de așteptare. Eu ma ridic și plec dacă durează 40 de minute sa-mi aducă o ciorbă, de exemplu. Slow cooking nu este o explicație pentru a aștepta atât. Presupun că nu-ți fac pe loc mâncarea, asta ar însemna faliment. Reacția patronului mi se pare total nepotrivită. E alegerea mea dacă cumpăr o porție sau două. Nu-i treaba lui cu cine o împart. O plătesc, deci pot s-o împart si cu copilul, și cu soțul, și cu câinele. Sa-mi reproșezi că am luat doar o porție și am împărțit-o, mi se pare de porc. Nu mi-ai oferit-o gratis, așa că fac ce vreau cu ea. Nu mai este a ta, ca sa-mi spui ce sa fac cu ea. Daca-mi cumpar o bluză și o port și eu și fii-mea, presupun că n-o sa-mi reproșeze producătorul asta. Viscri chiar era unul din locurile puse pe lista de vizitat. Nu mai este.
Comentariu beton!64
Am ajuns prima data la Viscri, anul trecut, eram într-o tura cu bicicletele, plecați din Bunești. Am ajuns înfometați maxim la Viscri 32. Nu am așteptat mai mult de 20 de minute după mâncare, pt ca am întrebat din start ce aveau gata gătit. O porție de mămăligă cu brânză și smântână, 3 sarmale și o bere=100 de lei. Chelnerițe era plictisita, apărea la a treia strigare doar, își rodea unghiile în fata noastră. Nu suntem fitosi, nu aveam pretenții, doream doar sa mâncăm rapid. Am mâncat rapid, prost (mâncarea nu are legătură cu ce mâncăm traditional la bunica acasă) și extrem de scump. Legat de scandal, cred ca proprietarul restaurantului trebuia sa accepte ca undeva, ceva e greșit. În viitor, poate reușea sa schimbe ceva. E deja arhi cunoscut Viscri-ul, a devenit un loc aglomerat, scump și cu servicii sub preț.
0 0
Comentariu beton!86
ma uitam la comentarii si trebuie sa mentionez ceva: slow food nu e totuna cu slow cook. primul se refera la o miscare internationala care are ca principal scop scurtarea lantului alimentar: ingredientele sa treaca prin cat mai putin comercianti ( ideal from farm to table). Slow cook e o metoda de gatire indelungata.
Comentariu beton!57
Pe langa partea de „eat locally”, slow food, asa cum ii spune numele, defineste o experienta gastronomica traita pe indelete, adica opusul fast-food-ului. Atat. Partea cu scurtarea drumului de la producator la restaurant e doar un moft de marketing, care ascunde o strategie de business de reducere a costurilor cu operatiunile. Inteleg rationamentul din punct de vedere al sustenabilitatii, ca omoara planeta sa plimbam creveti cu vaporul/camionul/etc din Vietnam pana la Viscri, dar trebuie sa recunosti ca asta cu „mancaruri bazate pe ingrediente autohtone, de la furnizori locali” e mai avantajoasa pentru afacere decat pentru client. In final, se rezolva cu gasirea unui compromis intre poftele clientului si puterea de convingere a retetelor locale propuse.
Model de „asa nu” reactia restaurantului. Ai o reclamatie? Incerci sa rezolvi conflictul, in niciun caz nu-l faci public, cu numele omului. Pe mine m-au convins sa nu trec niciodata pe acolo, au o aroganta autosuficienta, sunt niste mici Dumenzei, in conditiile in care fara turist/client afacerea lor moare.
Comentariu beton!29
Turistul roman e ala care sta un an de zile in casa lui din paianta, cu buda in fundul curtii (de un par te tii si cu alalalt dai dupa caini), mananca fasole si cartofi la greu dar, in concediu vrea la Ritz si face un scandal monstru daca i-a intrat o musca pe geam.
Patronul roman din turism vrea ca in cele 3-4 luni de sezon sa faca bani pe doi ani de zile.
Nu aflasem, pana azi, de scandalul cu pricina dar mi se pare complet deplasata reactia patronului. Ai luat o stea. Ok. Maine primesti cinci. Sau patru. Aia e! Se stie ca, orice ai face, nu poti multumi pe toata lumea. Iar tot scandalul etalat pe Facebook nu face decat sa te lase fara clienti. Oricat de rabdatori ar fi ei si dispusi sa astepte juma’ de zi o farfurie de ciorba la pret de saumon fume.
Eu ma intreb o chestie: patronul ala, cand vine ora pranzului propriu incepe sa si-l gateasca la 12? Ca sa-l manance la ora 15:30? Ca eu, acasa, incep sa gatesc pe la 10 ca, pana la pranz, mancarea sa fie gata.
Comentariu beton!28
@ruxandra, îmi pare rău dar ești în eroare, parțial; da, turistul român (majoritatea, altfel nu există o explicație pentru serviciile submediocre oferite în țară) este o specie aparte; însă, în cazul Ritz-Carlton și altele din aceeași categorie, contează blazonul resortului, nu bazoanele clientului; clientul, oricine ar fi el, trebuie să primească serviciile la calitatea asumată de hotel și să plătească în consecință; îmi vine în minte Scent of a woman? same shit there…
Comentariu beton!21
@costicamusulmanu: ai dreptate. Am gandit ceva si am scris altceva. Turistul roman de care vorbeam vrea la Ritz la pret de camping.
Boss imi dau si eu cu parerea ca e la oferta. Deci, daca esti foarte bun in ceea ce faci te doare fix undeva de un review negativ, sau doua, sau x. Atata timp cat lumea te apreciaza, reviewrile negative se pierd printre alea pozitive. Lasand la o parte ca turistul romanesc e un meltean in general, patronul de restaurant/carciuma/pensiune e un fel de boier care te lasa din mila sa mananci la el, orice reactie negativa e aruncata pe meltenismul turistului. Adevarul este la mijloc ca in multe cazuri.
Comentariu beton!20
Am facut mai sus o mentiune necesara. In ceea ce priveste povestea consider ca e cam asa: toti cei din HoReCa suntem cu nervii la pamant, sunt deja 4,5 luni de cand incercam sa salvam afaceri, ne este ingrozitor de greu. in aceste conditii e usor sa cedezi psihic, sa reactionezi la super-fierbinte (nu cald), sa dai cu mucii in fasole (nu in farfurie, ca nu suntem in jungla). pur si simplu clachezi, mai ales cand consideri ca esti nedreptatit. se intampla. Nu, nu e ok postarea celor de la Viscri. cel putin din punctul meu de vedere. Probabil ca eu nu as fi reactionat asa, dar vreo cateva blide spargeam de draci prin spatele restaurantului. cam atat.
Comentariu beton!30
Sa vezi ce nasol e cand dai de unu care isi saveaza afacera vanzand pieptul de pui cu cp la 50 lei
Să vă povestesc cea mai frumoasă experiență pe care am avut-o, că dintr-alea urâte au fost mai multe… Acum cinci ani am fost în Chicago la Morton’s, restaurant specializat pe fripturi… Înăuntru candelabre de cristal, stil și eleganță. Eram singurul îmbrăcat în blugi și tricou, nu știu dacă de obicei era așa pe acolo sau doar datorită faptului că era cea mai mare conferință de telecom în oraș… Oricum, de cum am intrat păream din altă poveste. Tipa de la ușă s-a uitat la mine, a verificat rezervarea și apoi, din ochi, îl cheamă pe șeful de sală. Respectivul vine și, elegant, ne conduce la masă. Mă întreabă „First time here?” și, după ce recunosc, devine brusc și mai amabil. Îmi povestește despre istoria restaurantului, îmi recomandă ce ar trebui să comand pentru o primă experiență cât mai plăcută, ce vin, m-a sfătuit să nu încarc aiurea friptura cu garnitură, mai bine o salată etc. Nu mai zic că am fost singurii serviți de el…
Comentariu beton!93
Asta inseamna lipsa de educatie a „patronului” roman de restaurant/hotel/birt. De ce in Turcia (si nu numai) se gandeste la modul: Un client multumit iti aduce 10 clienți, un client nemultumit iti alungă 100 potentiali clienti.
Comentariu beton!37
Autosuficiența nu da bine, de oriunde ar veni, cu atat mai mult din partea unui prestator de servicii. Mie asta imi emana din raspunsul restaurantului. E dreptul clientului sa se planga, daca asa considera. La fel cum e dreptul restaurantului sa se apere. Doar ca aici mai conteaza si modul cum o face. Raspunsul mi se pare neprofesionist. Zici saru-mana de raspuns, iti ceri scuze daca ai gresit pe ici pe colo si eventual lasi sa se inteleaga intr-un mod placut ca nu e chiar asa. Si aia e. Dupa care te gandesti ca poate ala nu e total cretin si mai gresesti si tu pe undeva si acționezi in consecinta, ca sa eviti pe viitor alte comentarii de genul.
Comentariu beton!20
Și de copii nu zice nimic patronul? Au plâns sau nu au plâns 2h cat au așteptat. Cumva au fost hrăniți la san? Tot pe cheltuiala restaurantului? Cum sa incadrezi 2 copii de până în 2 ani in categorie de adul și sa zici că a mâncat din farfuria lui tasu? Maxim 2 păstăi sa zici că au mancat
Revenind la subiect, reacția patronului e una de frustrat, de boșorog din blocurile comuniste care îți ridică ștergătorul ca ai parcat pe locul lui. Vedeți și comentariul omului că răspuns în postarea restaurantului, in care omul răspunde pe un ton civilizat, nu că un gherțoi cu ceafa lata.
Comentariu beton!47
Am fost la Viscri la inceput de iunie.Pandemie,abia dadusera voie le terase,prima oara in sat si la poarta din poza statea unul din angajati/patroni.Ne-a spus ca nu putem manca la el si ca nici in sat,rigid in comunicare si rece.Am ajuns la biserica unde,cat am vizitat,doamna care vinde bilete a sunat si ne-a trimis undeva sa mancam.Amabilitate zero,si putina aroganta.Asta descrie experienta noastra scurta cu ei,pareau efectiv deranjati.Reactia lor la feedback este in ton si mie imi confirma atitudinea.
Comentariu beton!35
Nu știu de ce ,dar în creier și în nas am numa’ arome de fasole cu ciolan !
E meteahna clasica a horecarului roman. Aproape toti au prea putini angajati. Ca da-i in plm de clienti, pot sa astepte 30-40 min dupa mancare. De ce sa angajam un chelner sau un bucatar in plus. Costa bani.
Comentariu beton!16
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.10
Cât de ieftin ti se par o mămăligă cu brânză și 3 sarmale la 100 lei ( așa cum scrie cineva mai sus ) ?
Comentariu beton!41
Pai, da, Tudor Maxim nu e un simplu client, el are afaceri in domeniul Horeca. Nu am fost in Viscri ca sa pot sa ma pronunt, insa am avut o experienta mega neplacuta cu TM si sotia acestuia. M-am oferit voluntar la una dintre conferintele pe care le organizeaza el anual – Travel Experience sau asa ceva, si cei doi s-au purtat foarte arogant, tipete si reprosuri pentru voluntarii care nu puteau sta multe ore sau care refuzau anumite activitati. Am rezistat o singura zi, nici macar un multumesc in scarba nu au spus. TM avea o atitudine de genul…nu pleaca nimeni pana nu spun EU. Am fugit, pe furis! Jesus! Am plecat cu dureri de cap si gust amar.
Se dezbate încă. Ce zici?23
probabil, dar reactia restaurantului face irelevanta reclamatia.
Comentariu beton!27
Ma scuzati, gustul amar de la ce era?
Posibil ca TM ala sa fie un nasol, nu zic nu. Doar ca nu despre asta e vorba. Iar in situatia de care povestesti nu te-a mucificat in piata centrala, nici nu te-a umilit pe internet. Deci, oricum ai da-o, tot iese mai domn decat taranii de la Viscri (care nici macar tarani nu sunt)…
Boss, daca asta e parerea omului nu vad de ce sa fie pus la zid. Chestia asta imi aduce aminte de indienii de pe Fiver care te zapacesc in privat sa le dai 5 stele. Tipic romanesc. P.S. Si mie mi-a facut o recenzie, la firma de constructii, actualul iubit al fostei. Si stiu ca e rau. Dar asta e, mergem mai departe.
Comentariu beton!16
Patron restaurant/club/hotel/etc: „Daca nu-ti convine, du-te in alta parte dom’le” – customer service Romania
Client: „Stiti, daca va rog, ati putea sa imi aratati obiectul X de pe raftul Y? Ma scuzati, dar daca va mai rog mi-l aratati si pe ala de pe raftul Y? Vanzator: doamna aveti de gand sa cumparati ceva?” – customer service Romania
Relatii tip „patron” – client. 😐
Comentariu beton!34
Am citit cele mai recente review-uri. Nu am găsit postarea ”incriminatului”, am dedus din micul fragment lizibil că plângerea este referitoare la timpul foarte mare de așteptare. Aceasta este și nemulțumirea celor mai mulți dintre cei care au scris în ultimul an. Iar răspunsurile ”gazdei” sunt întotdeauna obraznice și infatuate. La fel cum au făcut în contextul pe care îl ”disecăm” acum. Adică dl. Rareș are o nemulțumire legată de timpul de așteptare? Ok, dar noi l-am primit fără programare, a consumat foarte puțin și a mai și parcat aiurea, ”perturbând activitatea satului”! Adică, boss, e 3-1 pentru noi, da?
Comentariu beton!34
Tudor Maxim a avut rezervare. Cu toate astea, a trebuit sa astepte 2,5 ore pana sa i se aduca tot ce a comandat. Si consider ca supararea lui a fost justificata, daca tot ii ceri omului ca sa isi faca rezervare, ce sens sa mai aiba sa il tii 2,5 ore jumate sa astepte?
Comentariu beton!20
„Din păcate nu mi-a cerut nimeni un feedback direct, nici în timpul experienței mai puțin bune, nici după ce ați văzut reviewul meu. Ați preferat public shaming, lucru și imoral și ilegal. Ar trebui sa vă acționez în instanță,dar cred că v-ați făcut suficient rău singuri. Îmi pare rău că ați preferata sa acționați așa, în loc să dialogați cu mine, client. Poate reviewul a fost prea dur, dar experiența nu a fost mai mult de 2 stele din 5.
Am avut rezervare, am așteptat cuminți, am ajuns la masă, am stat 40 de minute pentru a ne fi luată comanda.
A venit aperitivul care a fost lipsit de prospețime sau de ceva deosebit după mai bine de o oră. Am cerut măcar ceapă sa mai salveze din lipsa de inspirație a ingredientelor.
În Bucovina, de exemplu, preparatele mâncate la 3 restaurante diferite au fost super proaspete. Le-am dat reviewuri maxime, puteți verifica.
Farfuria de supă a venit pe jumătate goală, după alte 50 de minute.
În fine, după ce eram la mijlocul mesei am fost anunțați ca nu mai există felul principal comandat. Am zis ok, ne adaptăm, am luat cu totul altceva, respectiv păstăi. Nu poți sa ceri 40 de lei pe 150 de grame (maxim) de păstăi gătite. Desertul a fost complet mediocru.
Aceasta e părerea mea subiectivă de client. Ne-am dorit să avem o experiență bună și mi-aș fi dorit să revenim să aflăm că anumite lucruri s-au îndreptat.
Am aflat ca proprietarii businessului nu erau în acea zi acolo, probabil de asta și serviciile și porțiile nu erau la nivelul cum ar fi fost în alte ocazii.
Familia noastră numeroasă e formată din mine, soția mea de 48 de kg și doua fete de 1 an și 7 luni care își mănâncă mâncarea lor de obicei. Am parcat camperul nostru vizavi, în afara carosabilului, nu era niciun semn cu oprirea interzisă, erau și alte mașini parcate, nu incomoda pe nimeni, era extrem de cald să parcăm undeva foarte departe și să venim în brațe cu fetițele noastre. A fost prima noastră vizită în Viscri.
Îmi pare sincer rău de această situație, dar mai ales de cum ați ales să ne umiliți în public. Faptul că ați cerut oamenilor sa lase reviewuri negative paginilor noastre și au și făcut-o, este de necomentat. Mi-ar fi plăcut să văd cel mai mic zâmbet, autentic de sătean, al vreunuia din angajați. În cele 2 ore și jumătate nu a fost cazul. Vă înțeleg perfect dezămăgirea să cițiți un review mai puțin favorabil, dar orice client merită respectul propriei păreri. Eu aș încerca să fac lucrurile mai bine data următoare și să transform un client nemulțumit într-un prieten”
Am citit și eu despre situație. Părerea mea: este ca una dintre spețele acelea de pe reddit „am I the asshole”, iar aici amândoi sunt „the asshole”. Modul în care patronul a răspuns pe facebook este de încadrat categoric la „așa nu”. Ți se pare că un client ți-a dat un review prost în bătaie de joc? Răspunzi cu bun simț, încerci să explici punctual problemele semnalate, de preferat chemi clientul înapoi să își facă altă părere, sau măcar promiți de fațadă că remediezi problemele respective. Nu te comporți ca la grădiniță..Pe de altă parte bloggerul sau ce este el putea să plece dacă i se părea prea scump/prea mult de așteptat. N-am înțeles miorlăitul și scoaterea la înaintare a copilașilor (care aveau mâncarea lor de fapt) și a amănuntului că nevasta are 48 de kg. Eu de exemplu în funcție de zi pot să împart o ciorbă sau chiar felul doi fără să leșin de foame sau dimpotrivă să navălesc și în farfuriile celorlalți de la masă. Am scris multe review-uri pe tripadvisor, unele nefavorabile pe un ton calm și am primit răspunsuri la fel de calme că vor investiga neregulile, chiar dacă comentariul meu era unul dintre puținele negative din marea de comentarii de 5 stele..
Se dezbate încă. Ce zici?17
Parerea mea: ambii (si clientul si restaurantul) sunt vinovati. Fie si numai pentru faptul ca NICIUNUL nu are un punct de vedere constructiv si NICIUNUL nu vrea sa-l „ajute” pe celalalt sa invete ceva din patanie. Sa luam numai tonul agresiv – gen „daca mor, macar sa mor cu beregata lui in dinti” – pe care isi fac cunoscut punctul de vedere.
Sa incepem cu restaurantul: VISCRI (zona/fenomen, la modul general) este o „inventie” care NU ne apartine. Cand zona ai a fost coonsctruita acum cateva sute de ani, a fost facuta de alta natie. In zilele noastra, renasterea si publicitatea facuta zonei sunt meritul exclusiv al Printului Charles. „Ardelenii” aia mandrii din zona sa-si mai vada lungul nasului (Printul Charles au venit el in zona din proprie initiativa si nu l-au adus ei acolo prin meritele lor), pentru ca inainte de aparitia Printului Charles in zona si inainte ca el si cercul lui de prieteni sa bage bani ca sa refaca si promoveze zona aia, la fel ca in multe alte zone, si zona aia era MOARTA d.p.d.v. economic si probabil ca si BUDA era tot in curte. Acum, in buna traditie romaneasca, dupa ce ca ne face cineva un cadou din asta, noi ce facem: PRIMUL – ne umflam ca bostanul de ziua recoltei de parca e meritul nostru si AL DOILEA – se gasesc tot felul de jeguri care incearca sa „capitalizeze” de pe urma fenomenului si se comporta ca niste rechini pusi pe facut bani fara cea mai mica durere-n cot pentru zona si conceptul de acolo (ex – uite plaja Corbu, uite unde a ajuns Vama Veche, uite cum se construieste la munte in zone protejate si sunt multe alte exemple).
Clientul Tudor este genul de „hipster” care a auzit la el la birou, probabil, ca e pont de mers la Viscri si ca da bine un check-in acolo sau niste poze pe FB. Si, asa cum au spus si ante-comentatorii, mergand acolo cu asteptari de Turcia 5* Ultra-all-inclusive, nu a gasit ce cauta. Poate si ghinionul a facut sa dea fix de niste neica-nimeni cu restaurantul facut cu marketing de „viata la tara” dar cu scopul unic de a face bani in spate. Am mai zis pe aici, eu NU as da posbilitatea romanului sa dea „review” la NIMIC, pentru ca se va gasi precis o mizerie de om care sa foloseasca asta ca sa se razbune pe cineva. Daca e nevoie de argumente pentru afirmatia asta, uite-te la noi cum votam de 30 ani incoace …. pe contre, pe razbunari, pe aliante de conjunctura si impotriva naturii, pe las’ ca le-o trag eu, etc.
Concluzia – niciunul nu a gandit pe termen lung, niciunul nu a fost in stare (de dragul dialogului echilibrat) sa se puna „in papucii celuilalt”, ambii sunt necivilizati si fix modul asta de gandire o sa ne impiedice sa ne facem bine sau sa construim ceva onest si durabil.
Se dezbate încă. Ce zici?34
In loc să aplaneze conflictul și să încerce măcar să înțeleagă plângerea clientului restaurantul și-a ridicat poalele tip ,,Șatră” abătând atenția de la plângere la diverse( sandale cu ciorap, parcarea strâmbă și brăduleț demodat în parbriz). Comportamentul ăsta mi-a adus aminte de pățania noastră cu rezervarea pe Booking unei camere mari și frumoase( după poze) la vila lui Ceaușescu din Govora și ce ni s-a oferit la recepție… vrem să facem bani din turism iar clienții să fie găini bune doar de jumulit
Comentariu beton!17
Un lucru sigur este faptul că cei de la Viscri nu au auzit de conceptul „under promise and over deliver”.
M-aș bucura să ajungă și la ei acest articol și comentariile aferente.
O, da! Că bine zici! Poate le-ar mai toci aroganța! Oricum, cred că vor pierde mulți clienți după faza asta, mai ales că răspund la fel de arogant celor care ”îndrăznesc” să le dea o stea, două.
Cand am vazut postarea celor de la Viscri m-am gandit ca efectiv nu mai suporta clientii care le contesta preturile sau care nu se uita inainte pe preturi si comenteaza dupa. Chiar si asa, mi se pare halucinant sa postezi pe facebook recenzia unui client, cu atat mai mult cu completarile de la postare. Si daca parcase aiurea, de ce nu i-au atras atentia la fata locului? Sau daca omul nu scria recenzia nici nu mai conta cum parcase?
Dupa completarile clientului, mi se pare ca Viscri a gresit si mai mult. Daca stii ca dureaza f mult sa pregatesti o comanda poti anunta clientul dinainte si decide el daca poate astepta atat sau nu, cu atat mai mult daca este insotit de copii. Iar partea cu au impartit o portie la 4, nici clientul nu a fost fair in recenzie ca a scris portie mica, dar nu a spus nici ca a impartit-o cu sotia, nici daca a intrebat daca este suficienta pentru 2 persoane, dar nici cei de la Viscri nu au fost fair cand au scris 4 persoane, avand in vedere ca era vorba de 2 copii.
Din recenzia initiala a clientului (inteleg ca a completat-o dupa) era justificat sa scrie doar partea cu slow services, ca nu poti sa te vaiti de portii mici daca tu decizi sa le imparti (nu conteaza cate kg are sotia, ca observ ca si asta a fost unul din argumentele lui Tudor) si nici de preturi dupa ce ai vazut preturile si poate te-ai uitat si tu inainte sa mergi la Viscri cam ce e pe acolo. Observ ca a inceput inclusiv sa compare cu Bucovina si nu mi se pare ca are sens. Nu ti se par corecte preturile de la Viscri, nu te duci, nu incepi sa scrii tu pe facebook ce bine ai mancat in Bucovina.
Intr-adevar preturile de la Viscri 32 (si la restaurant si la cazare) sunt destul de mari (am fost acum 2 ani), insa nu mi se pare corect nici sa ii compari cu alte locuri in care ai fost tu, nici sa le spui care este pretul corect pe mancare.
Concluzia mea este ca daca vrei sa mergi in vacanta poate ar fi indicat sa te interesezi inainte de preturi, iar din perspectiva resturantului, oricum ar motiva, nu trebuiau sa posteze recenzia, mai ales sa dea tag omului si restul comentariilor. Puteau sa ii ceara detalii suplimentare sau puteau sa scrie o postare pe facebook legata de preturi, portii si lamuriri pentru viitorii clienti.
Se dezbate încă. Ce zici?14
Cum se cheama când citești ceva si nu intelegi. Nu va simțiți prost când în review se spune ca s-a împărțit un meniu la 2 și voi înțelegeți ca s-au împărțit porțiile ?
Mai departe, tot aud asta cu s-a dus la viscri cu așteptări de all inclusive. In primul rand de unde știți voi cu ce așteptări s-a dus omul acolo ca să vorbiți? Și 2, dacă preturile sunt mai mari ca în Turcia poate ca e normal sa te aștepți măcar la aceleași servicii, nu ? Sau trebuie toți sa acceptam vrăjeala cum că in romania este ok sa avem preturi de occident pentru servicii de lumea a 3 a ?
Comentariu beton!33
@pmk Am scris gresit, insa am inteles clar ca au impartit un meniu pentru o persoana, care continea 4 feluri de mancare, dar tot nu mi se pare justificat sa te vaiti ca este putina mancare, daca pe meniu scrie ca este pentru o persoana si tu decizi sa imparti mancarea cu altcineva. Nu am scris nimic de asteptarile omului, am scris fix de comparatiile lui cu Bucovina.
Nimeni nu trebuie sa accepte nicio vrajeala, dar din moment ce domnul in cauza a vazut lista de preturi si i s-au parut exagerate de ce a mai ramas sa manance la Viscri? Banuiesc ca a studiat si inainte lista de preturi. Am scris si eu in comentariul initial ca sunt destul de mari preturile acolo, insa tu alegi daca mergi acolo sau in alta parte si daca accepti preturile respective, daca stam sa comparam Viscri cu Bucovina sau Turcia or sa schimbe preturile? Chiar a scris cineva mai sus ca Viscri a inflorit dupa ce si-a cumparat printul Charles o casa si fix asa este, dar repet indiferent daca este scumpa sau nu, tot nu este fair sa scrii in recenzie portii mici, mancare scumpa, fara macar sa completezi cu faptul ai impartit meniul pentru o persoana la 2.
Nu am luat apararea Viscri, daca citesti cu atentie si intelegi ce am scris mai sus 🙂
Lol, tu pricepi ca portia e mica chiar și pentru o persoana ? Tot probleme de înțelegere a unui text avem? Hai sa explic poate e chiar greu: eu comand meniu, ciorbă pentru soție și felul 2 pentru mine. Am voie sa zic ca e portia mica dacă eu îmi mananc felul doi și soția ciorba? Tu pricepi ca nu a mâncat nimeni jumate de ciorbă și jumate de fasole și a zis după, ba nene nu m-am saturat din jumate din portia asta, trebuia sa fie mai mare. Este posibil ca în capul tău sa accepți ca poate chiar sunt mici porțiile, cum și în alte reviews este spus? Sau ca sunt prea mici pentru cât costa? A mâncat un rahat patronul ca sa se scoată, a lăsat prostii pe fenta, vezi doamne a împărțit ala la toată familia din porțiile lor mari, 4 persoane pe un meniu.
Si uite ce crezi, eu dacă ma duc într-un sat sa il vizitez, sau loc, etc, eu nu caut pe net meniul de la restaurante sa vad dacă îmi convine sau nu și aleg dacă sa fac excursia acolo sau nu în funcție de asta. Ai ajuns acolo trebuie sa mânaci și nu prea sunt alte restaurante. Ce faci, aștepți 40 min vezi ca nu vine mâncarea și pleci în alt sat sau unde dracu e alt restaurant cu copiii mici după tine ca să îți încerci norocul la așteptare într-un loc nou ?
Comentariu beton!33
@pmk Poti sa scrii un comentariu si fara sa iti expui atitudine de superioritate 🙂 Am inteles ce ai zis, eu am facut referire strict strict de recenzia lui initiala.
Nu imi pot da cu parerea legat de cat de astepta sa manance sau sa coste, repet: mancarea este destul de scumpa, insa personal portile mi se par mari pentru o singura persoana (parere subiectiva legat de dimensiunea portiilor, legat de preturi se poate vedea pe site-ul lor oricand). Acum nu stau sa fac analiza de ce domnul nu s-a saturat dintr-o ciorba sau dintr-o portie de fasole, eu am comentat strict de review-ul lui initial, in care nu a mentionat nici cum, nici ce a mancat, doar ca sunt portii mici si scumpe.
Acum legat de Viscri:
– au exagerat maxim cu 4 persoane, avand in vedere ca era vorba si de 2 copii
– din acest motiv am subliniat inca din primul comentariu ca mi se pare fair sa spui daca dureaza mult sa pregatesti mancarea, sa lasi clientul sa decida daca vrea si poate astepta
-eu m-am referit strict la preturi cand am zis ca daca nu sunt ok pentru tine, te ridici si pleci (Asta in cazul in care nu te-ai uitat pe meniu inainte si stiai deja). La partea cu asteptatul, localul nu are nicio scuza, indiferent cine si cum gateste, nu e normal sa astepti atat de mult sa mananci, plus ca mi se pare nesimtire sa nu anunti de la inceputul clientul ca va dura atat de mult, mai ales cand vezi ca este insotit si de copii.
Viscri a incercat pozitionarea in victima, insa timpul mare de asteptare, indiferent de ce fel de clienti ai, efectiv nu are nicio scuza.
Dacă nu vrea să aștepte mult, poate să facă programare ca la coafor
@Pmk, fara a intra in discutia pusa pe tapet de Mihai, eu personal imi inchipui ca cantitatea de mancare aferenta unui fel este diferita daca acel fel este servit ca fel unic sau in cadrul unui meniu.
sa ma explic mai pe larg, eu la mine acasa, daca vreau ca la pranz sa bag 4 feluri: aperitiv, supa, fel principal si desert, apoi la aperitiv o sa iau 2 imbucaturi de paine cu salata de vinete (cu maioneza musai 🙂 ), un polonic de supa cu o galusca, 2 linguri din felul principal si o bucatica de prajitura, cat s-o termin din 2 imbucaturi. voi avea un meniu de 4 feluri si o sa ma ridic de la masa satula.
daca insa as mancar doar unul dintre aceste feluri la masa, ar arata cam asa: minim juma’ de paine cu juma’ de castron de salata de vinete, supa in castronul pt salata (ala de faci pt toata familia) cu 3 galusti si niste carne, felul 2 cu polonicul, iar prajitura- o bucata cat palma mea cu tot cu degete. si as fi satula.
nu as putea sa ma satur din cantitatea per portie a unui fel conceput sa fie parte dintr-un meniu, pt ca acea cantitate nu este facuta pt asa ceva.
daca sotia vrea ciorba si tu felul 2, luati separat cele doua tipuri de mancare concepute si cantarite ca fel unic.
parerea mea!
Eu am citit strict postarea cu review-ul și comentariul celor de la restaurant, nu și comentarii la această postare. Deși merg după vorba „clientul nostru, stăpânul nostru” și nu accept sa fiu tratată cu mârlănie de ospătar sau să stau două ore la masă așteptând (sunt pățită), mi se pare că e de datoria clientului să nu fie absurd și nesimțit. Dacă lucrurile chiar stau așa cum au zis cei de la restaurant (tipul a venit cu familia și a mâncat o masă de o persoană împărțită la 4), atunci mi se pare normal să fie stupefiați cei de la restaurant.
Eu văd două direcții:
1. Dacă restaurantul i-a anunțat din timp durata de preparare și i-a tratat cu respect, mi se pare normal să nu le convină celor din restaurant. Cu toate astea, cunosc pe cineva cu o afacere de genul ăsta care are parte de mulți clienți absurzi și nu l-am văzut vreodată să își denigreze sau să își ironizeze clienții în niciun fel, indiferent de review-uri. Și asta pentru că nu poți schimba părerea omului că așa vrei tu și pentru că fiecare are dreptul la opinie. E de bun simț să înțelegi că nu poți mulțumi pe toată lumea.
2. Clientul are dreptate și a fost tratat cu sictir, iar acum managerul restaurantului face pe deșteptul. Caz în care, dacă eu aș fi în locul clientului, aș face reclamă proastă locului tuturor cunoscuților mei.
Evident, cumva restaurantul tot greșește, pentru că nu e ok ca tu, reprezentant al unei afaceri, să îți exprimi public frustrarea în felul ăsta față de un client chiar dacă ai dreptate. Din nou, toți au dreptul la opinie și dacă restaurantul chiar e așa mișto, nu o să bage nimeni în seamă un review cu o stea într-o mare de review-uri cu 5 stele. Asta e părerea mea.
Se dezbate încă. Ce zici?8
N-am fost până acum la Viscri. Am văzut mai multe reportaje și am vorbit cu mai mulți prieteni care au fost.
Eu am un respect profund pentru modul în care se păstrează acolo tradițiile și modul de viață al satului românesc, de la cum arată casele până la felul în care se gătește și sunt primiți turiștii.
Pentru un cetățean român obișnuit să facă ce vrea în locurile în care merge, fără vreun respect pentru locul și oamenii pe care îi întâlnește, poate fi neplăcut să fie nevoit să se supună regulilor. Așa că și eu i-aș recomanda să caute alte locuri de relaxare dacă acolo nu se poate adapta stilului. Pentru că astfel de locuri sunt prea rare și prețioase din punctul meu de vedere.
Dar eu sunt o persoană oarecare. Răspunsul restaurantului mi se pare nepotrivit și exagerat.
Punctual, dacă omul a parcat neregulamentar i se putea atrage atenția în momentul în care a parcat.
Timpul de așteptare ar trebui spus de la început clientului pentru că nu mi se pare firesc să te aștepți (tu, ca restaurant) ca toți clienții să-ți cunoască specificul (poate sunt persoane invitate care nu au auzit de tine înainte să ajungă acolo).
În cazul unei recenzii nefavorabile nu mi se pare normal să te răzbuni, nici măcar pe facebook. Mi s-ar fi părut mai inteligent din partea lor o abordare mai prietenoasă. În felul ăsta e posibil să mai fi pierdut câțiva clienți.
Comentariu beton!17
Respect ceea ce ai scris, dar am un amendament: Viscri nu a fost sat românesc, ci săsesc. Nu are tradiții românești. Cei de acum de acolo nu prea mai știu nici tradițiile săsești, din păcate. Pe acelea ar trebui să le promoveze, în spiritul bunei conviețuiri a diferitelor etnii în Ardeal. Ar fi un mare câștig, chiar și pentru locuitorii de acolo, nu doar pentru turiștii români și străini care se duc cu mari așteptări la fața locului. Din păcate, oportunismul își spune cuvântul și la Viscri.
Comentariu beton!18
@RMD, da, știu că e sat săsesc. Românesc. E ca și cum mi-ai spune că Adrealul e al ungurilor.
nu are legatura cu ardealul, pur si simplu nu este sat construit de romani. totusi ei primeau si romani din cate am inteles , daca se supuneau regulilor lor.
Am lucrat mulți ani într-un loc în care întotdeauna clientul avea dreptate (chiar daca nu era asa). Dar nu aveai voie sa il contrazici brutal ci, eventual, dupa ce te puneai in papucii lui sa îi explici si celalat punct de vedere. Cu calm, diplomatie si multa rabdare. Cred ca stiti cu totii ca un client nemultumit isi striga frustrarile in fata a o mie de cunoscuti pe cand cel multumit de servicii va duce vorba mai departe intr-un cerc foarte restrans. Sau poate deloc.
Orice afacere exista prin intermediul si datorita cumparatorilor si nu invers.
Comentariu beton!24
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.5
Mie mi se pare mult zgomot pentru nimic. Ca restaurant, poți găti tot ce îți trece prin cap atâta vreme cât nu e otrăvitor/ toxic, că doar o faci pe banii tăi. Pe de altă parte, e de porc să îți cerți clienții când își dau cu părerea despre ce oferi tu. Și clientul o face pe banii lui. Domnii din Viscri probabil cred că restaurantul lor face un soi de favoare clientului cu oferta lor culinară. Dacă se simt așa lezați de clienți nerecunoscători, sunt liberi să închidă prăvălia pe principiul „vă arăt eu vouă”. Cu siguranță se vor găsi minim alte două restaurante să preia golul lăsat. Clientul pe de altă parte, când se uită în meniu vede prețurile și gramajele preparatelor – deci poate decide dacă merită să comande ceva și dacă își permite să facă asta. Am citit și ceva de timp de așteptare de 2,5 ore – așa ceva este inadmisibil în orice restaurant. Mai urma să-i spună clientului că trebuie să aștepte să se coacă legumele din care îi vor face mâncarea…
Comentariu beton!26
Ca o persoana care a lucrat o perioada buna de timp in domeniul “customer support”, trebuie sa recunosc ca restaurantul ori a fost mega curajos ori mega prost/inconștient. De câte ori nu mi-am dorit și eu sa las un comentariu acid numai pentru ca, știind cele întâmplate, mi se părea injust un review atât de mic? Bine, nu mă înțelegeți greșit, nu spun ca restaurantul are dreptate ci doar înțeleg impulsul de a “dojeni” un client neastâmpărat care ți-a stricat ziua. Cu toate acestea, având in vedre domeniul in care lucrezi și experiența cu oamenii, întotdeauna cu o vorba buna, se face soare. Un client care este nemulțumit, întotdeauna își dorește ceva; cu siguranța, restaurantul putea oferi acel ceva – fie ca era o vorba buna și o încercare de a aplana situația, fie un discount pentru următoarea vizita. Vrem sau nu vrem sa recunoaștem, clientul are prioritate pentru ca el îți tine afacere pe picioare iar fiecare om are dreptul sa fie nemulțumit. Dar sa ajungi sa faci public shamimg unui client doar pentru ca tu, ca restaurant, ai atât de multe încredere in tine este puțin penibil. Ah, și o sa ii coste mult, cel mai probabil! Am observat o tendința de respingere a acestui business la majoritatea oamenilor care și-au dat cu părerea despre aceasta situație, fie ea corecta sau nu. Aici au greșit, încă mai au multe de învățat despre gestionarea situațiilor neplăcute dpdv review-uri. Și poate sa învețe ce înseamnă bunul simt și GDPR-ul 😉
Comentariu beton!23
Salutare, lucrez în domeniu de 15 ani și indiferent de cât de multă calitate ai, indiferent cât de mult iti dorești sa ai doar feedback-uri pozitive există șanse destul de mari sa nu poți mulțumi pe toată lumea.
Indiferent cât de rău iti pică nu trebuie sa reacționezi asa față de un oaspete(client).
Eu dacă o sa ajung pe acolo și aștept 40 de minute după o supa, apoi încă 40 de minute sau mai bine pentru a-l doilea preparat dau 1 stea și comentariu de suna apa în locația respectiva și aici nu e vorba doar de Viscri, ci de orice locație Horeca.
Nu poți sa aștepți atât de mult pentru o supă… decât dacă ti’o prepară în față…
Înțeleg și oamenii din spatele afacerii care au bagat mulți bani și își doresc o calitate superioară… dar :
– reacția lor total greșită fără discuții(niciodată nu mobilizezi prieteni sa ii faci rău cu rewieuri unui client care are la rândul sau o locație, este inadmisibil cu părere de rau fata de proprietari) ;
– se invită iar acel client și încerci sa ii faci pe plac, iar dacă tu ai făcut totul posibil, timpi optimi, calitate foarte bună și el tot pleacă nemulțumit atunci este un client dezamăgitor și nu ai ce sa faci… asta este și atunci înțeleg sa ii reproșezi ceva dar tot nu se reacționează asa;
– prețurile pot fi mai mari decât de obicei pentru că este greu sa aduci calitate proaspătă într-un astfel de loc;
– de aceea consider ca trebuie sa apară o firmă care sa facă consultanță și sa fie cu adevărat niște profesioniști care sa cunoască absolut tot la detalii de concurs dintr-un restaurant, indiferent ca este vorba de cafea de specialitate sau un mușchi de vită care ajunge la client și sa învețe patronii, managerii cum sa reacționeze și sa vorbească cu angajații, clienții, cum sa creeze un program de training al personalului.
In ziua de azi observ din păcate multe locații care au impresii ca știu dar nu prea este asa.
Trebuie sa ne întrebam de ce nu avem locații de top, de ce nu vine nimeni sa ne acorde și nouă măcar 1 stea…
Comentariu beton!18
Hai sa incepem cu reactia ownerilor de restaurant: neprofesionista, din punctul meu. Cand ai acel gen de business, iti asumi ca targetezi o anumita categorie de consumatori, ca nu vei multumi pe toata lumea, oricat de calitative ar fi serviciile, accepti ca un review negativ nu iti defineste afacerea (inveti din el daca ai ce) si in nici un caz nu apelezi la public shaming al consumatorului.
Acum, cat despre turistul roman, imi este din ce in ce mai clar ca nu sunt multi cei care apreciaza genul de servicii oferite in zona Viscri. Acolo nu te duci pentru ultra all inclusive, te duci pentru experienta in sine. De la liniste, la cazari traditionale si mancaruri care nu au treaba cu terciul de cantina halit in cantitati industriale.
Problema e undeva la mijloc, intre cultura turistului roman care alege locuri ce nu se potrivesc cerintelor personale dar nici nu este deschis la a experimenta si a accepta ca se poate si altfel si dorinta patronilor de a face bani, reducand din calitatea oferita.
PS: vara asta am fost pentru a 6-a oara in zona respectiva, recunosc, imi place exagerat de mult. Am avut si o experienta mai putin placuta, nu la locatia in discutie, in alta parte. Am incercat atunci ca review-ul dat sa fie cat mai constructiv, sa inteleaga oamenii ce se poate imbunatati (asta daca vor).
Cred ca nu ai inteles: turistul nu e un fitecine care a iesit din tara maxim la all inclusiv la bulgari, ci este si el la randul lui in domeniul Horeca, proprietar de pensiune in Vama Veche.
0 0
La noi multe locatii odata ajunse consacrate isi pierd umilitatea sau foamea de inceput, se cred invincibile si de neatins, cum spunea cineva prin multele comentarii legata de tema asta „o adevarata Mecca” a domeniului. Toata treaba asta duce la ignorarea si tratarea mai prost a clientului care consuma mai putini bani in locatia respectiva, poate chiar si a celui care varsa o gramada de bani (desi ma insel) daca locatia respectiva se ineaca in clienti. Dar cu totii stim cum „bossii locali” sau cunoscutii la nivel de tara gasesc imediat un loc in aceste locatii consacrate.
Toata faza cu Viscri mi se pare un dublu standard, daca era unul care lasa 1000 de euro acolo sau un „influencer” cunoscut dar mai facea si scandal pe acolo nu cred ca stateau sa faca atata tam tam.
Traim intr-o tara in care firmele venereaza pseudo-vedetele si „influenceri” iar adevarati clienti sunt cam ignorati.
Oricum cred Viscri exista mai mult pentru corporatisti, bloggeri, instagrameri si cei care au vazut ca e „cool” acolo din vreun reportaj la tv. Gigi care e sofer de tir sau Marian care e sudor isi vad in continuare de viata fara a sti de existenta Viscri.
Oricum tot e bine ca am iesit noi ce am auzit de Viscri din obisnuitele discutii despre covid-19 😉
Comentariu beton!21
Sincer, eu nu as mai calca a doua oara in locul respectiv. Si ca sa vin cu un exemplu de cum se face turism/cum te comporti cu clientii pentru a reveni in locatia ta, o sa-ti povestesc ce ni s-a intamplat noua chiar saptamana trecuta cand am fost in concediu la Zaga Zaga Land (un resort inconjurat de lacuri create de proprietari, un loc in mijlocul padurii, unde sa te bucuri de liniste si natura). Asta e a doua oara cand ajung acolo (prietenul meu a fost de 3 ori, prima data in teambuilding, anul trecut) si am decis ca de data asta sa inchiriem un bungalow. Toate bune si frumoase, rezervam din timp, trimitem avansul, ajungem acolo (era ultimul bungalow din acel rand, aproape de mica lor ferma de animale, dar nu m-a deranjat acest aspect). Pe la 1 dimineata am observat amandoi ca tot veneau niste gandacei negri de peste tot. Cu cat omoram mai multi, cu atat veneau altii. Am scos covorasele din bungalow pe ponton, am facut poze sub saltea, ne-am uitat peste tot si nu intelegeam de unde tot vin….Buuun, la ora 2 am ne imbracam frumos si pornim spre parcare (masina se lasa in parcare langa receptie, tot resortul e facut pentru a merge pe jos iar bagajele le iau cei de acolo cu trasura trasa de cai sau cu masina din dotare, impreuna cu clientii). Ah, am sunat inainte la receptie dar nu raspundea nimeni. Ajungem in parcare unde erau doi paznici (dupa ora 6 sau 10 seara nu mai este nimeni de la resort acolo) care ne-au deschis poarta parcarii (se inchide undeva pe la 12-1 am, de regula) si am plecat in Tecuci sa luam niste insecticid (celor de la paza le-am spus ca avem capuse, ca asa zicea Google si nu vazusem vreodata asemenea gandacei). Intre timp, Google a spus ca acei gandacei sunt capuse si ne panicasem si mai rau, mai ales ca atunci cand am deschis usa la bungalow, ne-am trezit efectiv cu o ploaie de gandacei negri pe noi. Revenind la momentul actual, in 10 minute ne-am intors de la un non stop din Tecuci inarmati cu 1 litru de insecticid :)) Intre timp, ajunsi in parcare, ne-au intampinat cei doi patroni ai resortului. Un roman si un alt domn, care este ori spaniol ori italian, dupa nume. Le-am aratat pozele iar ei au decis sa mergem cu masina lor direct la bungalow, sa inspecteze situatia. Si-au dat seama ca este o invazie si ne-au spus ca a doua zi la prima ora vom fi mutati in alta parte iar noaptea respectiva nu o vom plati. A doua zi a venit un domn de la receptie, ne-a luat cu tot cu bagaje si ne-a dus la alt bungalow, in alta zona pentru a face o dezinsectie completa in zona noastra de bungalow-uri. Pe seara ne-am intalnit cu patronul, cel roman, la cherhanaua din resort, care si-a cerut iar scuze pentru tot, ne-a explicat faptul ca din cauza situatiei cu Covid19 nu au apucat sa faca o dezinsectie totala (24 de hr nu intra nimeni acolo) insa in noaptea aceea, la 3 dimineata a trezit absolut tot personalul de la resort pentru a-i „activa” in vederea rezolvarii situatiei. De asemenea, ne-a spus ca tot ce vom consuma de la mini bar va fi din partea casei. A treia zi ne-am mutat iar la locul initial si timp de alte 2 zile, s-au facut dezinsectii la exterior, zilnic. Intre timp, pentru ca de multe ori era plin la cherhana am descoperit un restaurant la 20 de minute de resort, in Focsani ( se numeste Wasserman) cu o mancare extraordinara si preturi accesibile, unde am fost sa mancam vreo 4 zile la rand; la cherhana era aglomerat si am preferat sa nu riscam. Zilele trec si vine momentul sa platim restul cazarii si ce am mai consumat de la mini bar plus o plimbare cu barca cu pedale (200 de lei) inchiriata pentru 24 de ore. Am primit factura cu absolut toate detaliile si am constatat ca in afara de cazare, restul costurilor nu mai exista; nici barca inchiriata si nici costul de la mini bar, in total scazandu-se in jur de 450 de lei (o noapte este in jur de 50 de euro). Practic, am platit doar cazarea si atat. Sincera sa fiu, nu m-am asteptat ca oamenii sa fie atat de receptivi la situatia respectiva si sa se poarte atat de frumos cu noi. Drept dovada, planuim alt concediu in septembrie tot acolo, tot la bungalow-uri, pentru ca ne-a placut, pentru ca au stiut cum sa reactioneze iar review-ul pe care il voi lasa va fi unul pozitiv. Sincer, ma asteptam sa nu aiba vreo reactie anume, pentru ca totul este in natura si ar fi putut spune ca exageram noi insa am fost placut surprinsi de reactiile celor care detin resortul.
Comentariu beton!76
Am citit şi review-ul şi comentariul clientului referitor la reacţia restaurantului.
1, Ce nu ştim din ceea ce ne spune restaurantul ar fi aşa:
– este vorba despre o familie formată din tată, mamă şi 2 gemene de 1 an şi 7 luni.
– au avut rezervare
– au aşteptat 40 de minute DOAR să li se ia comanda
– durată foarte mare de aşteptare pentru fiecare fel în parte; plus un anunţ tardiv că felul 2 comandat nu mai există şi să aleagă altceva;
– mâncarea a fost consumată doar de către cei 2 adulţi, copiii, fiind mici, au avut mâncarea lor specifică vârstei (din bagaj).
* Din ce răsfoiesc puţin pe pagina restaurantului, porţiile nu sunt neapărat generoase, am văzut şi mult mai mari. Iar preţurile mi se par mari pentru mâncăruri banale (dar recunosc că nu mă pricep la slow food, nu le știu pretentiile).
2, Postarea restaurantului mi se pare plină de ifose.
– pomeneşte că de 3 ani se luptă cu părerile clienţilor – care vor preţuri mai mici şi porţii mai mări – de aici deduc că probabil are dreptate clientul nemulțumit din discuția de azi.
– nu specifică că cei 4 ‘clienți’ erau de fapt 2. Şi dacă citeşti doar postărea restaurantului – evident îţi spui- ‘ăştia vor să se sature 4 inși cu 1 porţie, zgârciţii’. Dar, când clienţii sunt de fapt 2, printre care unul o femeie de vreo 49 de kg (cum o descrie mai jos clientul pe soţia sa, parcă nu mai e nimic nelalocul lui. În plus, clientul compară porţiile cu porţiile de la alte restaurante la care au mâncat. Eu zic că ştie cam cum le-a ajuns altă porţie de la altă cârciumă împărţită la 2 şi cât era farfuria şi câtă mâncare era în ea.
În concluzie:
– Greţoasă şi tendenţioasă postarea restaurantului.
– Normal review=ul clientului. Care, pentru cine nu l-a citit, este foarte scurt şi decent: ‘Extremely slow service, very small portions, very expensive for what you get’.
Rămâne interesant faptul că acel client are un blog. De travelling. De aici probabil şi reacţia extremă a restaurantului. Evident, a urmat un ‘război al stelelor’ – unele persoane fidele restaurantului au mers pe pagina bloger-ului şi i-au dat 1 stea. Însă, după părerea mea – bloger-ul a fost sincer. Şi decent. Restaurantul a exagerat şi s-a isterizat din cauza steluţei ruşinoase. Şi-a ascuns şi ratingul de pe pagină. Circ.
Comentariu beton!88
Mie mi se pare de neacceptat sa raspunzi asa unui client care face un review negativ mai ales ca au existat toate motivele din lume pentru el sa reactioneze in felul acesta … Timpul de asteptare la un restaurant este un criteriu important, poate sa fie oricat de buna mancarea, daca ma duc la restaurant o fac pentru ca mi se face foame, sau pofta whatever si ma astept ca atunci cand ma asez la masa si pana am mancarea in fata sa dureze 20-30 minute cel mult. Un timp mai mare de asteptare trebuie obligatoriu anuntat in momentul in care te asezi la masa, ca sa poti avea optiunea sa renunti inainte sa faci hipoglicemie sau sa te simti pacalit, neglijat si enervat, intrebandu-te daca a meritat sa alegi locul ala… Nu mai zic nimic de comentariile legate de cate portii a comandat clientul… absolut jenant … clientul putea sa comande si o chifla si un pahar cu apa, daca restaurantul nu impune consumatie minima obligatorie (sau poate asta cu intarziatul comenzii a fost pedeapsa pentu o comanda ce s-ar fi vrut mai mare? adica „sunteti neimportanti pentru noi, daca ati fi comandat sapte portii pentru doi adult si doi copii ar fi fost altceva”
Pe de alta parte imi imaginez ce zi proasta si neinspirata au avut cei de la Viscri 32 cand au facut postarea … pare un loc dragut acolo si cred ca este multa munca si efort in spatele acestui business … cat de usor poti distruge tot ce ai cladit doar din prea mult ingamfare si orgoliu. Cam cum sa mergi acolo stiind cum se uita la tine proprietarii, cantarindu-te dupa cat de mult comanzi si dupa cum ai parcat?
Comentariu beton!19
Pai adevarul cred ca este cam la mijloc, cum se intampla mai mereu.
Pe de-o parte, servirea ar trebui sa fie prompta (comparatia cu un fast food nu este justificata, nu despre asta e vorba, nimeni nu are astfel de pretentii) si mancarea, buna sau mai putin buna, macar la temperatura potrivita (da, stiu ca e greu, dar tocmai asta e ideea – horeca nu e pentru toata lumea). Cand se intampla sa fie foarte aglomerat, iti poti anunta clientul de la inceput cat dureaza. Eu aleg cat sa stau la tine in carciuma, in functie de timpul pe care il am la dispozitie, nu stau 2 ore pentru ca imi aduci tu mancarea dupa 45 minute. De asemnea, e treaba clientului cat vrea sa comande si cu cine imparte. Daca portia ta de zacusca are 80 g, aia e o portie mica in sine, nu conteaza ca vor sa guste din ea 5, sau sa manance unul singur.
Sunt foarte familiara cu genul de locuri hipsteresti si pretioase care folosesc povestile pentru a masca incompetenta: slow cooking, fair pricing, retetele bunicii, oua de taran bio etc…Le evit, considerandu-le doar o capcana turistica.
Pe de alta parte, sistemul public de rating pus la dispozitie de epoca digitala este foarte util, dar exista si un revers al medaliei, intrucat reactiile pot fi disproportionate si oricine poate sa il foloseasca pentru orice rafuiala. Revolutionarii tastangii pot distruge un business doar pentru ca asa au hotarat ei intr-o moment cand viata li s-a parut foarte nedreapta deoarece nu au avut destula spuma in cappuccino. Am asistat la un astfel de moment, cand o haita de dudui cu grave insuficiente orgasmice si mari iubitoare de animale au ruinat rating-ul unei pensiuni doar pentru ca administratorul si-a permis sa la ceara clientilor sa nu hraneasca cainii maidanezi (ce sa vezi, clientii pleaca, dar maidanezii raman, haita creste si devin agresivi cu urmatorii clienti). Sa ne intelgem, ele nu pusesera vreodata piciorul in pensiunea respectiva. Evident, nu au putut fi convinse cu argumente rationale.
Inteleg ca domnul a fost nemultumit si suparat…dar am dubii ca o stea este fair. Cat despre preturi, pe alea le vezi de la intrare, sau de cand ti se pune meniul in brate. Esti liber sa te ridici si sa pleci.
Si cum spunea cineva mai sus – who’s the asshole? they both are!
Se dezbate încă. Ce zici?15
Au venit oamenii cu later edit-ul. Una peste alta, publicitatea rămâne publicitate. Nu știu dacă aveau nevoie, dar dacă ajung pe acolo, mă duc să văd ce au, deși nu sunt de acord cu reacția lor. Ca să vezi…! Da..apoi le dau și stele, dacă merită…
Mda… Un later edit în care o dau după băţ: ‘Subiectul nu a fost un om ci o situație în care ne aflăm mereu, noi cei din breaslă’.
O fi situaţia generală, dar – omul ales ţap ispăşitor şi ţintă pentru pus la colţ – are nume şi prenume şi are şi un blog.
În rest – normal că s-au îngrijorat producătorii din sat (că dacă nu mai merge restaurantul, ei nu-şi mai vând produsele). Deci îngrijorarea lor nu e o bilă albă pentru restaurant, pentru că nu are nicio valoare în ceea ce priveşte calitatea serviciilor lui.
Normal că clienţii din weekend le-au zâmbit deşi citeau textul cu pricina chiar acolo. Ce erau să facă, să rişte să rămână flămânzi?
Comentariu beton!21
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.7
@Claudiu: e greu sa faci educatie dupa cel putin doua generatii cu nechezol.
Nu lucrez in bransa dar am un amic care a investit in tot procesul incepand de la prajire si asta mi-a facilitat o privire in spatele cortinei. Nu e simplu, nici ieftin. Dar cu siguranta nu ai cum sa accepti un pret echivalent cafelei la filtru de la McD.
Ma indoiesc ca au acolo măcar unul din elementele enumerate de tine:filtru de apa,răsnită pro,espresso machine sau cafea ingurgitata de maimute…pe de alta parte mai e un substrat nementionat de nimeni pe aici…superioritatea ardeleanului care sa mor dacă o inteleg. Si o spune unul născut la 50 de km de locul cu pricina și trait si la Cluj(overated),Bucuresti(mai putina vorba nu strica),Iasi(viata e prea scurta arguing).Momentan peste Atlantic living the dream 😉
Comentariu beton!14
„Cafeaua de specialitate ca sa înțeleagă toată lumea:” Claudiu
De unde s-a ajuns la „cafeaua de specialitate” cand cei de la Viscri 32 vorbesc despre „cafea prajita in zona” (asta nu stiu ce poate însemna).
M-am agățat de comentariul lui Claudiu pentru că nu reușesc să fac legătura între ce s-a întâmplat la Viscri si apologia prețului (probabil corect) al unei cafele.
Acum, că toată lumea și-a descărcat năduful, eu sunt curioasă cine a pierdut/câștigat mai mult din toată situația creată. Despre un câștig real nu poate fi vorba, pentru că nu cred că se va schimba ceva nici la client, nici la prestator. De pierdut, a pierdut mai mult restaurantul respectiv, sunt unul dintre potențialii clienți care nu vor mai avea ”tragere de inimă” să vadă ce servicii oferă locul cu pricina. Atitudinea celor de la Viscri a fost incalificabilă.
Comentariu beton!12
Ce aroganta e asta cu „sa inteleaga toata lumea”. In primul rand, educarea pietei nu e pentru saraci, e pentru investitori cu bani care isi permit sa astepte si, eventual, sa piarda (indiferent care e piata despre care vorbim). Evident ca oricine poate incerca si unii chiar reusesc, dar sansele sunt mici rau. In al doilea rand, ceva imi spune ca aia din Viscri nu au dat 3000 EUR pe o rasnita (oricum nu despre asta era vorba).
Anyhow, las-o mai moale cu dispretul fata de cafeaua la ibric luata cu 20 lei /kg, intrucat sunt sigura ca tu acasa nu bei black ivory. Haida, jos de pe calut!
Comentariu beton!18
Claudiu, tu din ce film… fumezi? Ai impresia ca la Viscri se serveste Kopi Luwak? Wake up! Au un aragaz cu 4 ochiuri si o soba…
Comentariu beton!12
Habar n-aveam de chestia asta, acum aflu prima oară, dar, din ce am citit prin comentarii și în link, încerc să încropesc o părere, că tot e la liber.
Menționez înainte că eu nu aștept după mâncare mai mult de 30 – 40 de minute nicăieri, poate să mi-o aducă poleită cu aur și suflată în diamante. O fi vreo reminiscență de pe vremea când, la țară fiind, pe câmp la prășit, cules, cosit etc., bunicul îi zicea bunicii: „Femeie, cât așezi tu masa, noi mergem să mai terminăm un rând, să nu ne prindă noaptea pe câmp.” Nu pierd vremea pentru mâncare, nici măcar la restaurant. Sunt gurmand, îmi place să mă răsfăț cu chestii, dar nu pierd o juma’ de zi la masă. Așa că treaba asta cu slow cook n-am prins-o și nu cred că mă prinde. O fi vreo fiță.
Treaba cu stelele date și primite, iar n-am prins-o. Dacă un serviciu de orice fel, în special în Horeca, stă în numărul de stele datvde un client sau doi, e o problemă. Înseamnă că nu a reușit să-și fidelizeze clienții sau a schimbat ceva în calitatea seviciului oferit. Halul în care au ales să răspundă îmi zice că ăia de la restaurant se cam simt cu musca pe căciulă și nu sunt prea siguri de calitatea chestiei pe care o oferă. Că așa face românul, când primește o critică justificată sare la gât.
Treaba cu porția împărțită la patru adusă în discuție e o prostie. Nu ai chef să servești săraci, selectează-ți clienții, schimbă profilul, adu doar cefoși interlopi și turiști cu bani, și ai rezolvat problema. Și suporți consecințele. Dacă nu, așteaptă-te să vină careva să-ți ceară doar o apă plată, și o să i-o dai, în pwla mea, fiindcă ăsta îți este domeniul de activitate.
Am renunțat de mult să mai fac turism în minunata patrie, tocmai din cauza acestui tip de atitudine a patronilor de restaurante, pensiuni și hoteluri, care au impresia că-ți fac o onoare dacă te lasă la ei în locație. Număr pe degete stabilimentele unde m-aș întoarce a doua oară să mănânc, din cauza servirii, prețurilor, atmosferei sau fițelor patronilor. Nu mai zic că, exceptând orașele mari, restul restaurantelor de prin țară au atmosferă de anii ’80, și te simți de parcă te-ai întors în timp din toate punctele de vedere.
Mai acu’ vreo 2 luni, era jale prin Horeca, fiindcă erau închiși, îi păștea falimentul, mai ales după ce imbecilul de prim ministru le spusese în față că sunt evazioniști și nu contribuie cu mai nimic la bugetul de stat deci nu se justifică redeschiderea lor, iar acum ia uite cum încep să sară la gâtul clientului pentru un amărât de review negativ. Dacă acel review e atât de important pentru ei încât să se bălăcărească în public, aș zice că e cazul să tragă obloanele.
Comentariu beton!62
@Ionut , de parcare ce zici ?
@Tulceanul, cu parcare e simplă treaba. Îmi aduc aminte că, la un moment dat, exista ceva de genul Regulament de urbanism (parcă) care reglementa câte locuri de parcare trebuie să aibă o firmă, un restaurant, o clădire de birouri, regulament actualizat și modificat de nu știu câte ori. La restaurante parcă zicea ceva de genul „1 loc de parcare la 5 – 10 locuri la masă”, pe lângă cele rezervate angajaților. Putem fi cârcotași și putem verifica dacă restaurantul respectiv respectă asta sau ce scrie în regulamentul/legea aia. Pun pariu că nu. Pun pariu că nu au parcare proprie sau că este plină cu mașinile angajaților și patronilor. Eu nu prea am întâlnit locuri unde să se respecte chestiile astea.
Dar, adevărul este că mă doare undeva de locul unde a parcat clientul. E irelevant pentru calitatea serviciilor oferite de respectivul restaurant. Pentru asta există poliția, iar dacă ăia chiar au fost deranjați de locul unde a parcat, chemau organele să-i dea amendă ÎN LOC SĂ SE PLÂNGĂ PE FB!!
Locuiesc în București, care e o junglă din punct de vedere al traficului și locurilor de parcare. A caracteriza un client pe baza modului și locului unde parchează mi se pare pueril de-a dreptul.
Comentariu beton!45
Se pare că în prezentarea locaţiei, pe pagina de pe facebook, scria aşa:
Strada Principală 2, 507039 Viscri
Parcare: Strada şi parcare disponibilă
(există un print screen care demonstrează asta)
Acum informaţiile despre parcare nu mai apar deloc, au fost şterse.
În altă ordine de idei – în 2019 a fost construită o parcare la intrarea în sat. Pentru a nu mai sufoca satul şi a nu strica pitorescul caselor cu maşini înşiruite pe unde se nimereşte. Nu îmi este însă clar cât de bine este semnalizat acest aspect în momentul în care un turist ajunge în zonă şi vrea să ajungă la acel restaurant.
Sătenii se pare că se plâng pe pagina de fb a satului şi cer folosirea parcării.
‘20.07.2020 Dragi vizitatori ai satului Viscri, noi, locuitorii satului, suntem siguri că motivul pentru care ne vizitați nu este să vedeți mașinile altor turiști parcate pe toată strada, acoperind șirul pitoresc al caselor colorate. Prin urmare, vă rugăm să respectați semnele de circulație la intrarea în sat și să lăsați mașinile în parcarea gratuită. O potecă vă duce de la parcare în sat în 5 minute de mers pe jos”, au scris sătenii pe pagina de Facebook ce promovează satul Viscri’.
Dar oare sunt indicatoare care materializează această doleanţă a lor?
Comentariu beton!21
screenshot-ul cu pricina
https://imgur.com/JNMRpwr
Cred că era mai ok dacă spuneau doar că le pare rău că nu a fost omul mulțumit, dar restaurantul lor e slow cooking și durează mai mult, că portiile sunt mari sau medii (aici adăugat și un „come and see”, poate era cineva curios). Nu trebuie să fii nici spasit cu clientul, vai, ne scuzați de 1000 de ori că nu v-a plăcut, dar nici scandal de genul. Deși pun pariu ca nu s au așteptat la atatea comentarii. Totuși, de la un review de un rând, s-a ajuns ca omul respectiv să fie jignit de diverși și chiar amenințat. Cei de la restaurant continuă să scrie în apărarea lor, poate ar trebui să aplaneze conflictul. Iar dacă îți comanzi un meniu- aperitiv, supa, felul doi pentru 4 (doi copii de un an și ceva) nu înseamnă că nu poți vedea apoi că portiile sunt mici.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.3
Ce te iei bre așa de noi???? Explică-ne frumos, fără să țipi, că nu suntem nici proști nici îndărătnici.
P.S.: nu am dat eu dislike.
Comentariu beton!17
Primul raspuns al restaurantului este absurd, razbunator, cretin. Al doilea, mai asezat. Daca ar fi existat doar al doilea raspuns (eu pe acesta l-am citit initial si nu vedeam scandalul).
Insa vad ca toata lumea comenteaza ca e treaba clientului ca a comandat un meniul DE O PERSOANA pt toata familia: oameni buni, asa ceva nu prea se face nici in alte parti, mai civilizate (portiile sunt socotite la pret de fel de mancare separat, nu la pret redus de meniu; si asta fara sa scrie consumatie minima sau ceva…se subintelege).
Insa asta nu scuza ghiolbania raspunsului initial dat de restaurant.
Eu acum as ocoli acest restaurant (nu il vad ca un bad publicity is just publicity, then all good).
Cei de la Viscri au greșit. Restul, cum că nici ei și nici specialul celălalt de „evoluează în turism și ospitalitate” nu au nici o treabă cu așa ceva se vede și din „înfoiala” comentariilor. Fac și eu mențiunea, slow food e diferit de slow cook.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.2
Weekendul ăsta am fost într-un vârf de deal, în al tău județ-mamă, cu semnal slab la interneți și cu muncă de-mi tremurau degetele pe touch-screen. Când să iau și eu o pauză să văd ce mai face bula, câți Covizi mai sunt la mare, banalități de sezon… hop! peretele plin de jalea de la Viscri 32. Zeci de postări, capturi de ecran, tag-uri, laude și sudălmi, instigare la boicot, solidarizare, generalizare și tot ce-i poate oferi libertatea de exprimare unui utilizator de internet, chiar dacă știe locurile respective și oamenii, dar mai degrabă dacă NU.
Prima, prima idee crudă a fost ” 🤔 și eu aș face asta pentru puțină popularitate, ar fi win-win, mai ales că românii sunt boicotiști de fel și cred că „lasă că îi arăt eu lui 32/Pura Vida când o să mă duc doar la Pura Vida/Viscri 32” rezolvă ceva.
Apoi, intrând în măruntaiele cat-fight-ului am catalogat smiorcăiala drept lipsă de atenție de ambele părți și greșeli de perspectivă, comunicare, bun-simț, all inclusive, cum ar veni. Oricum, detaliile venite de la Maxim au fost DUPĂ ce a aruncat Viscri 32 cu rahat în review-ul monostelar, supărați foc că nu toți clienții lor sunt rasă pură de mulțumiți. E important timingul, acum noi vedem tot, dar când a reacționat 32-ul ca o fată mare, Maxim scrisese doar cele 2 rânduri pe Google, atât. Adică ce fac milioane de oameni în lumea asta, mai mult sau mai puțin anonim, fără să aștepte un shit-storm, cu tag, menționată familia etc.
Viscri 32 – Slow cooking, fast shaming.
Mi se pare ireal să pună un cârciumar pe timpul tău slow-cooking-ul lui, cu toate argumentele din spate, că doar nu se apucă să pună cloșca pe ouă când comanzi tu borș de cocoșel cu tăieței de casă, pentru care abia ai început să treieri grâul și să scoți glutenul din el. Omul făcuse rezervare, deci nu i-a sculat din visare, cu cămara goală, focul stins și pe nebăutelea, nespălatelea pe ochi
Orice concept de fript mielu’ 8 ore ai avea, îl anunți pe amărâtul ăla care-ți calca pragul cu intenția SĂ MĂNÂNCE AZI, mai ales că-l vezi și cu 2 copii, că sigur nu intră nimeni într-un restaurant pentru că simte că o să i se facă foame peste vreo 3 ore. Dacă e așa, se întoarce la București și își ia o șaorma și a încheiat dramoleta. Să ți se ia comanda după 40 de minute nu are treabă cu gătitul încet, ci cu serviciul pe care l-a evaluat Maxim ca slab. Recunosc, eu în 10 minute mă ridic și mă duc să-mi cumpăr biscuiți, indiferent în ce țară sunt, dacă nu se uită careva spre mine. Până acum doar grecii m-au întors înapoi și mi-au adus un aperitiv pe care nu l-am regăsit pe notă și nici nu l-am primit la următoarele mese acolo (deci nu era obiceiul casei, ci scuza lor).
N-am înțeles câte kile de mâncare a comandat clientul și de ce era porția prea mică sau prea mare, cert e că l-a făcut zgârcit și nesătul, că a luat un meniu la 4 persoane, iar eu știu din poze că Maxim are copii mici, mai de biberon așa, deci oricât ar fi vrut domnu’ 32 să împartă la 4, s-a cam făcut de râs cu argumentul ăsta matematic și nici un meniu de 110 lei pe cap de toddler nu era normal să fi luat, indiferent de ce calcule își fac acum deținătorii de astfel de locuri. Un copil până în doi ani linge o lingură de piure, din care jumătate și-o pune în cap.
Plus că atunci când nu știi locul, comanzi mai cu măsură, nu iei 3 viței de lapte din start, să-i „guști”. Nu cred că banii ar fi fost o problemă pentru client, i-am citit povestea (ce mă arunc eu cu presupuneri total aiurea, bine că nu-s cârciumar), dacă au bani să se plimbe au și să mănânce. El n-a zis că-i scump „aoleeeo, lumeee! Ce scuuump! Am băgat la maț și e cardul gol”, ci că nu se reflectă în preț ce a primit de banii ăia… dar internetul 🙄, of, internetul. Pura Vida nu-i tocmai low range price, să nu ne mințim, deci nu știu de ce s-a bătut moneda pe preț așa.
Reclamantul are ceva circumstanțe atenuante pentru că nu e tocmai turistul de masă, rupt în bermude și plimbat numai pe la Călimănești, la un piept de pui uscat cu cartofi congelați și sos din găleată, oferind și el servicii altora și scriind despre turism, în general. Poate de asta i-a și sărit muștarul, deși recenzia a fost blândă, scurtă, fără iz de război.
La prețuri e sensibilă treaba.
Eu am foarte multe locuri în care nu merg din principiu, deși mi-aș permite din când în când, pentru că nu concep să dau 35 de lei pe o omletă și 25 pe o zamă, fie ea și de fazan (NU mă refer la meniul de la Viscri 32!). Nu mă duc și mă vait că e pentru regi, caut meniul, văd dacă ajung la sapă de lemn dacă o să vreau și apă și iau decizia, dar dacă știu că prețurile sunt mari și mâncarea mediocră spre proastă, evident că pas un review la fel, că nu-și merită banii. N-am idei din ălea fixe cu „acasă m-ar costa atât ciorba asta”, pentru că înțeleg că omul ăla mi-a creat și cadrul, nu fierbe 2 spinări roz de pui congelat cu vegeta ca să facă o supă, are salarii de plătit and shit, dar mă „selectez” eu dinainte, să nu ajungă vreun autosuficient să mă spurce pe rețele că sunt mațe-fripte, coate-goale, iar la el vin doar ăia de la Prințu’ Charles în sus și ăia de la Guerilla.
La dojana legată de parcare și să nu mai „servească” masa la ei am râs cu clăbuci și mi-am văzut de treaba mea din deal. Abordarea asta prevestea o continuare de tipul „și s-au și răhățit în scutec dracii de copchii, na!, iar nevastă-ta avea și cuticulele neîmpinse din Februarie”, iar eu episoade cu Vulpița nu vreau să mai văd, mulțumesc. CUM, măi, să răspunzi cu asta, când scrie în prezentare sau cum s-o numi aia, că ai parcare în stradă. Cum? 😂
Reacția oamenilor care au tăbărât pe ambele pagini nu e o surpriză, că nu doare pe nimeni în buricele degetelor să lase o dâră împuțită de 💩 pentru posteritate, dar unele businessuri fix așa mor, de asta e importamt să nu scrii cu dracii ăia răi călare pe tine.
„Dezinteresații” care au scris pe tot Facebook-ul că nu-i interesează sunt un subiect și o comedie în sine. 😂
Îmi pare rău pentru ambele tabere, mai ales în perioada dubioasă prin care trece turismul, dar sper să învețe și alții din asta:
„Tulai, Doamnie, am primit numa o sté! Singura noastră sté de o sté.
No, apăi cinie îi domnu’ ăsta?
Tulai, no! Arie blog pă turism, pă astea (că știau cine e după tag-ul pe care l-au pus în prima reacție), hai să băgăm nasu’ în cazul ăsta, să vedem ce s-o întâmplat cu omu’ de-o plecat și nemâncat și neparcat cum trebuié die la noi. No!”
Un review prost, încheiat cu o soluționare amiabilă făcea de un post bun pe blogul reclamantului și câștigau ambele tabere, dar 32-ul „nooo, păi, ia și mâncă tu cu familia ta în altă parte. Huo! Că ai și copii urâți!” kind of reaction.
Abia aștept să văd ce scrii. Mai bine faci un edit decât prin comentarii, presimt că vor fi multe.
Comentariu beton!75
Ha-ha-ha, mai lipsea să îi spună şi că are puţa mică.
Comentariu beton!31
@Gabil
Coreeeect. Puta mica si ma-sa-i curva.
Comentariu beton!19
Și avea și o tigaie în parcare de-i făcea concurență la popotă! Care nu e parcare ! Se știee !
Aoleu! Da’ n-am aflat dacă avea mașina cu emisii de CO2 în limite ok sau nu, daca tot era parcată prost. 😆
Eu de acum o să parchez foarte precaut, ca să nu-mi transmită careva „subliminal” că „ai parcat ca o vacă” prin întârzierea comenzii sau ceva. Mai bine mă duc pe jos.
Râdem, glumim, dar și de partea cealaltă au fost argumente de tipul „câte a făcut omul ăsta pentru turism/Horeca”, iar eu făceam icter citind și urlând pe dinăuntru THIS IS NOT THE FUCKING POINT! Indiferent că îi luau apărarea, tema nu era cariera sau activitatea lui Tudor Maxim.
Cum judecă tot intermetistul și ce-ai supt de la mama cum îți pune cineva lanterna în ochi. 🙄
Comentariu beton!12
Al dracului iepuras, iar n-avea basca!
P.S. Cred ca am scapat degetul pe undeva, aiurea, pe telefon si a iesit un comentariu aiurea. Ma iertati!
Ce „tulai doamne”? Proprietarii sint bucuresteni get beget. Povestea clasica: au renuntat la corporatie ca sa traiasca in comuniune cu natura, bla bla
@Geo, da, știu, dar o ard „pă” tradiții și gastronomie locală, accentuează colaborarea cu localnicii ca să producă emoție și na, am zis să aduc ceva din autenticitatea Transilvaniei măcar în comentariul despre ei, dacă nu există la fața locului. 😂 Plus că tonul comentariului meu nu e tocmai serios, deci nu l-aș trata ca pe vreo prezentare exhaustivă, care să fie conformă cu realitatea, că nici pe semnatarul shamingului nu-l cheamă domnu’ Viscri.
Salut Mihai,
Habar nu am cum de te urmaresc, dar mor de dragul tau si imi plac postarile tale si esti fcking smart si tot ce scrii este absolut delicios!
In fine, ieri m-am delectat cu scandalul Viscri.
Eu pot sa inteleg toate partile si cred ca lucrurile sunt interpretabile in ambele cazuri.
Ideea e ca acest proprietar de restaurant din Viscri a inceput asa: o portie pentru patru persoane..ceea ce deja e de cacao, n-ai cum sa pui 2 copii mici la socoteala.
Pe de alta parte, alt idiot se plange ca portia este mica, cand el comanda o portie sau meniu, asta e, nu ti-e foame, iei la pachet ce ramane!
Iar asta cu slow food ul e o fucking vrajeala! Iar slow cooking si mai si! Nici nu stiu cine a adus in discutie slow cooking. Slow food e una si slow cooking e alta.
Pe mine, daca merg sa mananc nu ma intereseaza ca faci tu mancarea pe loc..o faci mai proaspata, mai nu stiu cum dar nu-mi spui ca astept 2 ore pt ca faci totul!!! pe loc?? Inseamna ca esti prost si na-i nici o treaba cu gastronomia! Nu conteaza ce fel de restaurant ai, clientul nu asteapta sa fierbi tu ciorba! Daca ai facut scoala, sti ca toate se pregatesc intr-un fel sau altul inainte, adica baza, depinde de ce servesti. Asta inveti la scoala!!!
Dar in Romania nu exista asa ceva, astia servesc un carnat cu niste cartofi si zic ca e slow cooking! Pe bune???
Ma enerveaza cumplit fitele astea, ah, noi facem totul gen stea michelin dar cand vin bucurestenii astia prosti cu fite de stea michelin nu e bine.
Trendul asta e cam exagerat..vai ce autentic, o felie de pita cu slanina si ceapa..20lei! Ma enerveaza ca sunt cativa boemi dinastia care cred ca totul la tara e autentic, rustic, organic si hai sa plecam din Bucuresti, sa ne regasim, sa facem un mic restaurant, sa vindem totul scump, ca prostii n-au decat sa accepte, ca doar suntem in Ardeal.
Chiar daca esti la tara, totul poate fi de calitate, bun, servire rapida, calitate/pret etc..
Am vazut ca unii au comentat ca e f greu sa lucrezi cu oamenii din sat..eh, daca e greu, in loc de 10 ardeleni inceti si nepasatori, iei 30 sa faca cat 5 vigilenti din sud:)..asta e!
Eu nu sunt din Bucuresti, sunt de langa Sighisoara, am facut Ase ul in Buc, dupa care am plecat in München si am lucrat la inceput ca si chelnar, spre dezamagirea mamei mele:).
Vreau sa spun ca a fost super fain, aici clientii se uita la tine, iti multumesc, te respecta.
Asa ca sa revenim si la majoritatea clientilor din Ro..daca as avea un restaurant in Romania cred ca as face cu capul, habar nu-au cum sa se comporte intr-un restaurant, ce/cum/ cand sa comande.
Nu sunt absoult deloc de acord cu asta, clientul este rege, dar mai exista o regula sfanta.. nu comentezi cand clientul zice ceva rau.. iti ceri scuze, il inviti sa repete experienta si ii spui ca o sa te straduiesti sa-l multumesti si gata. Iar in gandul tau il injuri cat vrei tu!
Hai te pup!
Sa mai scrii!
Comentariu beton!26
Am intrat pe site-ul restaurantului cu pricina sa verific daca este mentionat gramajul in meniu. Nu am vazut nici un gramaj mentionat,doar pretul. Cam piperat, parerea mea…Posibil ca in meniul fizic, la fata locului, sa fie mentionat si gramajul. Nu stiu, nu am fost acolo…Din raspunsul dat de proprietari, pretul ridicat este justificat de achizitionarea directa de la producatori locali a ingredientelor folosite. Un lucru de apreciat, dar parca totusi, astea ar fi argumente pentru un pret mai rezonabil. Eliminarea costurilor cu transportul, a intermediarilor, a ambalajelor…nu ar trebui sa contribuie la un pret mai bun?
Comentariu beton!29
Un sistem de reviewuri nu iti garanteaza ca vor fi doar pareri pozitive. Trebuie sa iti asumi ca vor fi oameni care dau si mote proaste, pe merit sau nu.
Ca turist sau cumparator din online, cand ma uit la reviews, caut sa vad daca acestea sunt pertinente. Un review simplist gen „experienta proasta” nu are relevanta pentru mine, nu ma convinge. Un review prost din 10 bune este ignorat.
Insa atunci cand vine patronul si da cu clientul de pereti si cautand scuze pentru fiecare cuvintel din review, automat i-a ridicat importanta si te face sa crezi ca, de fapt, s-ar putea sa fie ceva adevar in review. Am mai vazut genul asta de comentarii pe la pensiuni. Nu da bine cand esti extrem de defensiv. Un raspuns tip cu ” ne pare rau pentru experienta si vom incerca sa fim mai buni” ar fi fost de aur in acest caz,indiferent ce preturi presteaza, ce servicii bune sau proaste are, ce marime au portiile.
Da, este frustrant si te enervezi ca patron de tot efortul depus si banii cheltuiti,dar nu refulezi in online. Mai ales ca atunci cand scrii, chiar ai cum sa revii la idee si sa domolesti raspunsul (de ambele parti)
Si legat de slow cooking/ slow food (inteleg ca nu prea au legatura intre ele, ci doar ca e vorba de mancare), pe la restaurante, puneau o nota in meniu pentru anumite feluri ca dureaza mult sau chiar ca e necesar sa le spunem cu o zi inainte daca dorim sa mancam (sarmalute, carne la protap). Atat timp cat informezi clientul, ai numai de castigat. Pe mine nu prea ma intereseaza ca ai invatat oameni din sat, ca aduci apa din izvorul in care se scalda doar zane, ma intereseaza sa mananc. Asta daca nu vin pentru o experienta cu care te mandresti si prin care ma si taxezi.
Puteau sa dea dovada de profesionalism și sa își asume ca un business nu poate primi numai recenzii pozitive. Mi se pare absurd sa te legi de cum a preferat sa comande și sa împartă mâncarea niște clienți, e fix problema lor. Partea cu parcatul e dovada de prost gust, asa o ironie românească de genul ți-am zis-o fraiere!
Oricum ar fi fost clientul – nu gasesc comentariul original, dar din ce am citit deduc ca ce i-a suparat a fost ratingul, nu un comentariu cu insulte etc – raspunsul lor m-a facut sa nu vreau sa calc vreodata pe acolo.
Oricum ar fi, tu ca prestator de servicii nu il faci pe client de rusine in public, nu ii spui sa nu mai calce vreodata pe acolo.
Scopul acestui rating e sa intelegi ce nu e ok la tine si sa incerci sa devii mai bun.
Raspunsul e arogant, ironic, se cred miezul, par genul care putin probabil sa te faca sa te simti bine. Probabil aia care isi dau silinta doar daca pari cu bani, altfel te vor trata ca pe saracu’ ala care ii incurca…
Un contra exemplu personal de prin 2007, cand nu era atata frasuiala pe net
Am comandat la birou niste sandvisuri din alea tringhiulare, la cutie, stiti genul. Am gasit o furnica moarta intr-unul. Am facut reclamatie la protectia consumatorului. M-au sunat de la firma sa isi ceara scuze, sa imi spuna ca a fost ceva punctual, au luat masuri etc. Au insistat sa imi trimita un pachet, am refuzat zicand ca scopul meu nu a fost sa obtin mancare gratis. A doua zi s-a prezentat cineva oricum cu un sac plin cu sandvisuri.
Ideea e ca au avut o reactie civilizata, interesata de opinia clientului etc, nu m-au bestelit, nu m-au luat peste picior.
Asa mi se pare ca ar trebui sa se comporte un comerciant
Comentariu beton!16
Asta e recenzia de pe Google a lui Tudor Maxim, una din cele 212 și peste 13k de poze 😲:
„Extremely slow service, very small portions, very expensive for what you get.” Atât.
Îmi place că a făcut un update cu postările de pe Facebook, atât a lui Viscri 32, cât și a detaliile despre masă, cât a așteptat fiecare fel, cât a durat totul. Mi se pare corect.
La ce review-uri am mai lăsat eu trebuia să fi fost arsă pe rug 😂.
Comentariu beton!22
Atunci cu atat mai putin se justifica reactia lor isterica, de neam prost…
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.2
Clientul mitocan poate trăi foarte bine fără patronul mitocan. Patronul mitocan…mai greu fără clienți. Asta s-a văzut deja în starea de urgență când clientul mitocan a stat bine merci acasă și a făcut pâine slow cooking în timp ce patronul mitocan a fost în pericol să dea faliment. În locul patronului mitocan, în perioada următoare, aș fi mai atent și aș încerca să educ cu mai multă diplomație clienții mitocani. Înțelegi cam unde bat cu asta?
Comentariu beton!66
Slow cooking, slow food, slow serving, slow mind.
Antreprenorul roman, acel auto proclamat salvator al natiei. Atitudinea aia de om superior care iti face un bine pe care tu, ca un om mizerabil ce esti, nu stii sa-l apreciezi.
Comentariu beton!23
Sincer? As fi chiar curioasă cum s-a ajuns la „prăjirea cafelei în zona” când prietena mea a plecat în America ca să facă cursuri și, implicit, sa cumpere aparatura (scumpa). În plus, este un întreg proces de prăjire iar ca să fie profitabil cantitatea ar trebui sa fie mare. În rest, sunt sătulă de așteptat la restaurant. Indiferent de restaurant.
Comentariu beton!12
In ultima perioada romanii sunt ,,nemultumitii de serviciu”, nu conteaza pt ce, oricum ai da-o , nu e bine.
Patronul de la Viscri e clar din categoria celor care nu-si respecta clientii, o vezi din faptul ca a incercat sa isi umileasca clientul prin postare/raspuns (a incercat chiar sa manipuleze cititorii spunand ca 1 meniu a fost impartit de 4 persoane, omitand sa precizeze varsta kinderilor) , dar mai ales pentru ca tu , patron de local, faci o familie care are 2 kinderi extrem de mici sa astepte 2.5 ore. Trebuia sa mergi pe sarma sa primeasca meniul mai repede. Am senzatia ca a incercat sa il ,,pedepseasca” pe client (pt ca a comandat asa de putin )cu acest timp de asteptare (cum adica , tu cumperi doar 1 meniu, pai ia si asteapta nene ca acusi iti aduc meniul).
Pe de alta parte,nu cred ca un client care are un copil de 1 an si un copil de 4 luni, asteapta 2.5 ore un meniu. Miroase a ,,polite de platit”.
Cred ca s-au intalnit doi oameni identici , un patron de local cu o atitudine jegoasa fata de clienti (categoric nu voi calca in acel local), dar si un client care are aceeasi atitudine jegoasa fata de angajatii proprii si fata de muritori in general, aia care nu au trese pe umar (din cate am citit din coment-urile postate).
Am locuit trei ani în Croația, într-o localitate turistică. Între cele peste o mie de restaurante din orăsel, dintre care unele deschise doar vara, era unul special. Mâncare fabuloasă, porții mici, prețuri să leșini. A, și nu era pe malul mării, să zici că dai bani pentru vedere, ci exact într-o văgăună. Pe site își pusese meniul cu prețurile, să fie lucrurile clare de la început. Dar omul își rezolvase toate problemele punând la intrare un afiș mare cât o zi de post, pe care scrisese ce nu servește (cevapcici, pizza, etc). Așa scăpase de turismul ieftin…uneori avea review-uri negative, dar mereu le răspundea elegant, eventual îi invita pe nemulțumiți să sune, să discute personal. În ceea ce mă privește însă, în multe momente am cerut să împart porția aia mică, cu soțul sau copilul, când nu îmi era prea foame, dar niciodată nu s-au plâns, dimpotrivă întrebau cum o vrem împărțită și se ocupau la bucătărie de asta. Cred că dacă ai un client neam prost, nu trebuie să devii și tu restaurant de neam prost. Poți schimba regulile, pe care eventual le publici, consumația minimă etc. Poți face ce vrei, dar înainte să îți intre clientul pe ușă. Ah, și dacă parcase aiurea, lucru clasic în România, du-te frate și roagă-l, dacă tot așteaptă 2 ore să gătești tu slow-food, să mute mașina, să nu ia vreo amendă…
Comentariu beton!27
Dacă proprietarul blogului permite, îmi puteți da mai multe detalii despre orășel? Eventual pe e-mail.
Mulțumesc!
Proprietarul blogului normal că permite. Chiar e curios sa afle și el.
Orasul Rovinj iar restaurantul se numește Barba Danilo.
Tudor (cel cu review-ul de la care a pornit toata discutia) a pus un nou comentariu la review-urile de pe google, comentariu care mi se pare ca face un bun rezumat al situatiei:
„Din păcate nu mi-a cerut nimeni un feedback direct, nici în timpul experienței mai puțin bune, nici după ce ați văzut reviewul meu. Ați preferat public shaming, lucru și imoral și ilegal. Ar trebui sa vă acționez în instanță,dar cred că v-ați făcut suficient rău singuri. Îmi pare rău că ați preferata sa acționați așa, în loc să dialogați cu mine, client. Poate reviewul a fost prea dur, dar experiența nu a fost mai mult de 2 stele din 5.
Am avut rezervare, am așteptat cuminți, am ajuns la masă, am stat 40 de minute pentru a ne fi luată comanda.
A venit aperitivul care a fost lipsit de prospețime sau de ceva deosebit după mai bine de o oră. Am cerut măcar ceapă sa mai salveze din lipsa de inspirație a ingredientelor.
În Bucovina, de exemplu, preparatele mâncate la 3 restaurante diferite au fost super proaspete. Le-am dat reviewuri maxime, puteți verifica.
Farfuria de supă a venit pe jumătate goală, după alte 50 de minute.
În fine, după ce eram la mijlocul mesei am fost anunțați ca nu mai există felul principal comandat. Am zis ok, ne adaptăm, am luat cu totul altceva, respectiv păstăi. Nu poți sa ceri 40 de lei pe 150 de grame (maxim) de păstăi gătite. Desertul a fost complet mediocru.
Aceasta e părerea mea subiectivă de client. Ne-am dorit să avem o experiență bună și mi-aș fi dorit să revenim să aflăm că anumite lucruri s-au îndreptat.
Am aflat ca proprietarii businessului nu erau în acea zi acolo, probabil de asta și serviciile și porțiile nu erau la nivelul cum ar fi fost în alte ocazii.
Familia noastră numeroasă e formată din mine, soția mea de 48 de kg și doua fete de 1 an și 7 luni care își mănâncă mâncarea lor de obicei. Am parcat camperul nostru vizavi, în afara carosabilului, nu era niciun semn cu oprirea interzisă, erau și alte mașini parcate, nu incomoda pe nimeni, era extrem de cald să parcăm undeva foarte departe și să venim în brațe cu fetițele noastre. A fost prima noastră vizită în Viscri.
Îmi pare sincer rău de această situație, dar mai ales de cum ați ales să ne umiliți în public. Faptul că ați cerut oamenilor sa lase reviewuri negative paginilor noastre și au și făcut-o, este de necomentat. Mi-ar fi plăcut să văd cel mai mic zâmbet, autentic de sătean, al vreunuia din angajați. În cele 2 ore și jumătate nu a fost cazul. Vă înțeleg perfect dezămăgirea să cițiți un review mai puțin favorabil, dar orice client merită respectul propriei păreri. Eu aș încerca să fac lucrurile mai bine data următoare și să transform un client nemulțumit într-un prieten”
Comentariu beton!38
Noi am mers la Viscri vara aceasta si anul trecut deci as putea face o comparatie corecta.
Anul trecut mancarea buna, portii mari, preturi maricele dar mi s-au parut decente pentru locatie si experienta in sine.
Anul acesta ne-am dus cu mari asteptari si am fost cam dezamagiti…timpul de asteptare mai mare nu ne-a deranjat, e o locatie frumoasa, in gradina, cred ca nu te duci acolo ca sa pleci cat mai repede. In schimb mancarea a fost substantial mai putina decat anul trecut. Adica am luat un aperitiv de 47 de lei, 1 supa de 18 lei si un fel principal de 40 lei si nu pot sa zic ca ne-am saturat. Aperitivul bun, nu senzational, supa mea buna dar la fel ca in comentariul de mai sus, pe jumatate era goala farfuria. Iar felul sotului era format din 4 bucatele de cartofi semi-reci cu 2 rosii taiate langa….dezamagitor. Planuiam sa luam desert dar cand am vazut la masa de alaturi cat de mica e portia de prajitura ….am renuntat. Pozele de pe facebook din pacate nu reflecta realitatea, portiile sunt cam la jumatate.
Nu as fi dat un review atat de prost (de 1 stea) dar simt ca odata ce si-au facut un renume au mai renuntat la calitate, au crescut preturile si au micsorat portiile.
Ar trebui sa pleci multumit de experienta per total, nu cu teama ca daca zici ceva negativ vei fi mustruluit…pana la urma toti avem dreptul la o opinie (pe banii nostri) dar de multe ori ne abtinem din decenta.
@vasilescule, îți stric fengșuiu’ cu later editu’ de diseară (că și tu m-ai inervat la crierii capului cu delta ta, sîc șî io îs heităr profesionist) da’ va suna cam așa:
un tudorel, un oarecareee
și-a scos mașina din parcareee
și cu nevasta din dotareee,
să-și pună blogu’ pe picioareee;
(majoritatea articolelor lui au zero comment-uri)
la viscri treijdoi s-au duuuuus,
și un reviu de cîcat a scriiiis,
ăștia cîcatu’ l-au mușcaaaat
și multă…ei și-au daaaat
feisbucu’ l-au incineraaat…
încă una pentru restaurant: păi băi coa, dacă te-ai dus la viscri să faci business dă corazon, înseamnă că ești mai pe chill, așea…nu-ți fute ție fengșuiu’ nici unul nici 1000 de riviuri de o steluță; sau vrei doar să faci banu’ gros!?
mai zic una și mă car, c-am zi liberă și fie-mea mă vrea cangur, astăzi…
aflată prin paris în calitate de traducător pentru o formație neaoșă de dansuri populare, se opresc ăștia cu nasu-n vitrină la Chanel (or something); în timp ce a mea le explica faptul că stabilimentul nu-i de buzunarul lor și nici nu e muzeu(unde, Doamne-ferește, se plătește intrare), iese portaru’/consierge-ul sau ce funcție o mai fi avînd mareșalu’ ăla, și le zice fix așa:
– bună ziua, am observat că vă uitați în vitrină și ați dori să intrați; eu nu pot să vă interzic accesul dar vreau să știți că, dacă alegeți să intrați, va fi stînjenitor pentru toată lumea; dar mai ales pentru dumneavoastră…o zi plăcută!
eee? elegant, nespa? baspa!
hai, pa!
Se dezbate încă. Ce zici?17
Nu cunosteam speta si scandalul.
In principiu mi se pare absolut neinspirata reactia restaurantului. Prima mai ales e de pus in manualul de PR la “asa nu”.
Este bullying. Restaurantul a fost de acord sa primeasca un rating, a cerut un rating. Poate raspunde civilizat daca i se pare ca un client a fost nedrept dar fara atacuri la persoana. Ce era cu fazele alea cu antreprenorul, cu parcatul masinii, etc? Este posibil sa fi fost si clientul nesimtit, nu zic, dar restaurantul nu avea dreptul sa reactioneze asa. Mi se pare ca e mai mult un caz de antreprenor roman hipster (detinatorul restaurantului) care crede ca lumea nu ii este destul de recunoascatoare pentru ca exista.
Comentariu beton!20
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.3
Eu am fost în postura lui Tudor, cu o unitate de cazare în Cluj, care a ales sa comunice de aceeași maniera ca cei din Viscri, însă reușind sa și minta de câteva ori în postare doar ca să iasă în fața lumii basma curată. Nu am cum sa empatizez cu cineva care considera un astfel de mod de a comunica ca fiind o solutie
Comentariu beton!15
Mai adaug ceva, dintr-o perspectiva mai „de business”. Nu sunt deloc specialist in marketing dar pot sa spun experienta personala. Mai verific si eu review-urile pe care le primesc hotelurile, pensiunile, etc unde as vrea sa ma cazez. Absolut toate, chiar si cele mai bune, au si review-uri de o stea. Se gaseste cate un nebun intotdeauna. Trec peste review-ul de o stea usor daca restul sunt bune si daca locul pare interesant. Dar niciodata nu trec peste un review de o stea la care proprietarul a raspuns si a inceput sa insulte clientul. Pur si simplu nu vreau sa interactionez in niciun fel cu asa ceva.
Comentariu beton!32
Eu am făcut odată un review mai puțin flatant. Adică am dat un 8 în loc de 10 pe Booking. M-a sunat omu imediat. Extrem de ambalat, că nu știu despre ce vorbesc. Mi-a luat o dimineață de negocieri la telefon, în care să îi explic că oi fi greșit și eu, dar poate că era treaba lui să-mi comunice mai bine, să nu se încurce cu un partener nașpa (eu eram nemulțumită de restaurantul pe care providerul de cazare îl alesese pentru micul dejun și scriam că nu aș călca pe la restaurantul ăla). Mi-a ieșit pe nas. A zis că afacerea lui va suferi din cauză că eu n-am fost suficient de atentă, răbdatoare… Am șters review-ul de pe Booking. Omul are acum o medie mai bună, obținută cu greu. Tre să recunosc că nu mi-aș fi dorit să mă facă de mândră minune pe ceva rețea socială.
Mihai, sper că ai părerea scrisă de mult! Că altfel … Vai capu’ tău! Părerea mea de pe margine? Nu cred că omul ăla s-a dus până la Viscri (unde nu e chiar ușor de ajuns, credeți-mă) pentru o vendetta. Aștept seara cu real interes.
Comentariu beton!12
E?
@Victore, există și seri pe care le aștepți cu interes disimulat?
Da, da. Ca la puținele orgasme feminine, simulat! Restul sunt reale.
Vezi tu, @Victore, povestea aia cu simularea orgasmului e destul de simplă: în pat sunt (minim) două personaje, fiecare cu partea sa de vină – un personaj se face că se pricepe, celălalt se face că îi place. Se merită unul pe celălalt, aș zice. 😉
Și ca să nu comentez (iar) complet pe lângă subiect (notezi @Vasilescule, da?): în continuare mi se pare uluitor apetitul publicului pentru scandaluri și cât de ușor se inflamează lucrurile. România online e pe steroizi și îmi displace profund, îmi pare din ce în ce mai necesară o strategie națională de anger management – ore de zen și meditație în școli, în loc de religie, gin cu petale de trandafiri pentru adulți, sarea iodată să fie înlocuită cu sare calmantă, ceva, orice, urgent.
Mi se rupe de Viscri, de ce a scris ala, ce i-a raspuns celalalt. Ala-i un sat uitat de lume , daca n-ar fi venit printisorul acolo nu auzea nici naiba de el, oricum e muuuult supraevaluat. Daca vreti sa vedeti ceva frumos in zona, mergeti la domeniile Dracula Daneș. Că sate gen Viscri sunt la tot pasul prin Ardeal, e drept ca necalcate de picior regesc, dar parca tot praful ala e. A, ce am vrut sa mai zic, astia din capitala care mergeți la Bran, nu va mai repeziti mă la bulzul traditional facut pe jar si la pastrama de oaie, bulzul ala e facut cu malai grisat si cascaval d’ăla ieftin din Auchan Brasov, iar pastrama aia fantastica (fantastica pentru voi, biensur) e facuta din oi batrane si fara dinti care oricum mureau de moarte buna in doua trei zile.
Hai noroc.
Comentariu beton!29
Marius M, ar trebui sa fim multumiti ca a venit „printisorul” in zona si ca oamenii s-au starnit si au ridicat o mana de sate din praf, iar acum stau pe harta turismului romanesc. Avem o tara frumoasa si fiecare colt merita vizitat. Iar Viscri cu restul din jur chiar au potential pentru cateva zile petrecute intr-o zona cu farmec si traditie. Si praf e pentru ca sunt in patrimoniu Unesco si trebuie pastrate asa cum sunt pentru autenticitate.
Florr, corecta aia cu tara frumoasa care merita vizitata. Si e corect si ca incearca sa se ridice Viscri pe urma printului, ceea ce e de apreciat. Referirea la praf era simbolica, sunt de la tara, dintr-un sat sasesc in care acum mai sunt doua trei familii( de sasi sau mixte), golul lasat de plecarea lor dupa revolutie a fost umplut de sasi ,, maro”. Umplut e un fel de a spune, e ca si cum ai da o gaura intr-un baraj de beton si apoi ai baga chirpici in loc.
Totusi, ce nu pricep e de ce eu am 14 verzi si doua rosii la cretinatatea aia de comentariu si tu, care ai raspuns elegant, ai 3 rosii si 1 verde. Nepatrunse sunt caile domnului…
Am citit discutia initiala, de acum cateva zile, dar si raspunsurile recente de ambele parti. Cei de la 32 mai au si alte review-uri de 1 sau 2 stele si comentarii legate de micimea portiilor, calitatea mancarii vs costuri si felul in care trateaza clientii dpdv al asteptarii. Ei sustin ca sunt buni, poate pentru un anumit gen de clienti, altii spun ca nu-s chiar de 10. Fiecare client are dreptul sa-si spuna parerea, buna sau rea, iar cei de la 32 ar trebui sa aiba inteligenta sa se abtina si sa raspunda frumos, chiar daca au muncit si au depus eforturi sa fie totul minunat. Pentru ca asa e in relatia asta de cacao dintre prestator si client. Oricum ar intoarce-o nu vor iesi bine in fata celor care ar dori sa mearga in Viscri si sa manance ceva pentru prima oara.
Eu am mancat pana acum la 125 de vreo 3-4 ori si am fost de fiecare data foarte multumit, iar personalul extraordinar. Nu mi s-a intamplat macar o data sa fie ceva aiurea. Daca la 32 se mai intampla si zile proaste nu le ramane decat sa-si ceara scuze si aia e, ca raspuns unui review slab.
Dacă te uiți pe google la Fontana di Trevi găsești reviews ale românilor (prea multe) de 1 stea pentru că era prea agomerat sau pentru că ploua la Roma cand au fost ei. 😐
Eu nu am încredere și nici nu iau niciodată in seamă evaluările de o stea, pentru că denotă ori ca omul nu știe ce consumă ori ca e hater și atât. Nu poți evalua un restaurant cu 1 stea doar ținând cont de preț și serviciul ospatarului după o singură vizită. Mai trebuie sa ții cont și de calitatea mâncării(chiar așa puțină cum e), de atmosfera și aspectul locului că de aia te-ai și dus acolo că ai auzit de la altcineva că se mănâncă bun și ca e mișto si instagramabil probabil, ca doar nu ești la Viscri32 cu nevastă si copii in drumul de la job spre casă, să ții cont ca poate ai nimerit intr-o zi proastă a oamenilor ăia. Nu știu, eu 1 stea nu aș da never unui local după o singură vizită, doar dacă m-au pus să mănânc de pe jos sau dacă imi scuipa ospatarul in farfurie in față.
Review-ul lui Tudor nu e răutăcios, mai ales ca poate el chiar l-a facut evaluand porția fix cat e pentru o persoană nu prin prisma că o porție nu a ajuns la 2(ca sa nu pun 4 cand e vorba de 2 bebeluși) si ca e prea scump pentru cat aștepți ca sa mananci, dar notarea de 1 stea e. Eu la un review din ăla as fi dat 3, hai 2 stele. 1 se dă doar cand ești super nervos(iata de ce nu trebuie sa facem reviews cand suntem nervoși) sau cand ești hater punct.
De cealaltă parte, reacția de la Viscri e incalificabilă. Nici dacă i-ar fi dat răspunsul ala direct pe google la review nu ar fi fost ok, dar să faci postare separată pe altă rețea de socializare cu tot cu nume și prenume, să transformi gestionarea unei situații locale si punctuale in public shaming mi se pare grav. Să mai si dai vina pe client, să il pui intr-o lumină de om zgârcit si să încerci sa iti justifici preturile mari prin investiții mari mi se pare iar noaptea mintii, iar asta numai in România se pomenește.
Cred că ambele părți au reacționat la impuls și total nepotrivit si neprofesionist(înțeleg ca si domnul respectiv e ceva blogger) dar destul de grav Viscri32. Pentru public shaming poți obține daune morale consistente in vestul Europei, tocmai pentru că nu e ok și nu trebuie sa devină ceva normal.
De acord cu tine, mai ales la partea cu o stea…aia e pentru reclamatie la ANPC pe motiv de toxiinfectie alimentara. Ceva imi spune ca cei doi s-ar putea sa se cam merite unul pe celalalt.
Dar cei mai penibili sunt cei care sar sa apere sau sa atace o parte sau alta pe paginile de social media ale afacerilor, desi nu au fost nici la restaurant, nu au auzit nici de blogger.
Eu din toate astea, postari si comentarii, mai inteleg doua chestii:
1. Satenii in special sunt foarte nemultumiti de majoritatea turistilor care vin acolo.
Cred ca sunt niste probleme despre care primarul si patronii din zona ar trebui sa le discute cu satenii in niste intalniri serioase.
2. Clientii, turistii, nu stiu exact despre ce este vorba si la ce sa se astepte de la anumite destinatii din agroturism, in care este vorba si despre istoria locala si traditii.
3. Cred ca acea postare pe Fb a celor din Viscri este de fapt o continuare a ceea ce s-a intamplat la fata locului, cred ca au fost niste discutii si atunci.
Si mai cred ca au fost discutii in ultimul timp si cu alti clienti, iar turistii romani nu sunt prea cumsecade de felul lor.
In orice caz, restaurantul nu ar fi trebuit sa faca acea postare, e vorba de PR si comunicare, oricat esti de suparat.
M
Poti sa scrii un comentariu si fara sa iti expui atitudine de superioritate 🙂 Am inteles ce ai zis, eu am facut referire strict strict de recenzia lui initiala.
Nu imi pot da cu parerea legat de cat de astepta sa manance sau sa coste, repet: mancarea este destul de scumpa, insa personal portile mi se par mari pentru o singura persoana (parere subiectiva legat de dimensiunea portiilor, legat de preturi se poate vedea pe site-ul lor oricand). Acum nu stau sa fac analiza de ce domnul nu s-a saturat dintr-o ciorba sau dintr-o portie de fasole, eu am comentat strict de review-ul lui initial, in care nu a mentionat nici cum, nici ce a mancat, doar ca sunt portii mici si scumpe.
Acum legat de Viscri:
– au exagerat maxim cu 4 persoane, avand in vedere ca era vorba si de 2 copii
– din acest motiv am subliniat inca din primul comentariu ca mi se pare fair sa spui daca dureaza mult sa pregatesti mancarea, sa lasi clientul sa decida daca vrea si poate astepta
-eu m-am referit strict la preturi cand am zis ca daca nu sunt ok pentru tine, te ridici si pleci (Asta in cazul in care nu te-ai uitat pe meniu inainte si stiai deja). La partea cu asteptatul, localul nu are nicio scuza, indiferent cine si cum gateste, nu e normal sa astepti atat de mult sa mananci, plus ca mi se pare nesimtire sa nu anunti de la inceputul clientul ca va dura atat de mult, mai ales cand vezi ca este insotit si de copii.
Viscri a incercat pozitionarea in victima, insa timpul mare de asteptare, indiferent de ce fel de clienti ai, efectiv nu are nicio scuza.
Ups. Am vrut sa dau reply la ce am scris eu anterior si la ce mi-a scris @pmk mai sus. Sorry
Mmm nu. Tu ai zis ca de ce nu s-a uitat pe net la preturi și sa decidă dacă se duce sau nu în locație. Mai departe, poate în situația lui, cu 2 copii mici, sa tot schimbi localuri nu e alegerea cea mai ușoară. Nici nu știu ce opțiuni ai mai avea acolo de mancat. Ai mai zis ca dacă nu ii convine cât așteaptă poate sa plece, iar, nu mi se pare ok in situația lui și în locul ala fără alte opțiuni de localuri. Am explicat mai sus, ce faci după ce ai așteptat 1 ora? Pleci cu copiii mai pierzi niște timp pe drum plus alta așteptare ca sa, poate, mânanci prânzul seara ?
Dacă ai citit doar ca omul a zis ca sunt porțiile mici și îmi dai asta ca argument, atunci de ce comentezi legat de faptul ca vezi doamne a zis de portii mici după ce le-a împărțit cu soția, adică nu comentam doar postul lui ci postul lui prin prisma reply ului restaurantului, ca altfel nu știai de împărțire și era vorba doar de un om care apreciază porțiile ca fiind mici. Alegem sa ne amintim ce ne convine ca sa iasă reply ul ?
„Ai mai zis ca dacă nu ii convine cât așteaptă poate sa plece, iar, nu mi se pare ok in situația lui și în locul ala fără alte opțiuni de localuri. Am explicat mai sus, ce faci după ce ai așteptat 1 ora? ”
– in ambele comentarii am scris sa il anunti de cand comanda cat dureaza si sa decida el daca vrea sa astepte sau nu 🙂 nu dupa ce a asteptat 1 ora. Mie asa mi se pare fair din partea localului, stii ca iti ia 3h sa faci ceva de mancare, pai intreba-l si pe client daca e ok sa astepte atat.
Nu am scris nicaieri sa pleci cand iti dai seama ca dureaza prea mult!
„Dacă ai citit doar ca omul a zis ca sunt porțiile mici și îmi dai asta ca argument, atunci de ce comentezi legat de faptul ca vezi doamne a zis de portii mici după ce le-a împărțit cu soția, adică nu comentam doar postul lui ci postul lui prin prisma reply ului restaurantului, ca altfel nu știai de împărțire și era vorba doar de un om care apreciază porțiile ca fiind mici”
– am zis ca review-ul lui initial nu e fair. Daca cineva vrea sa mearga la Viscri si se uita pe lista de preturi si apoi pe review-uri persoanei in cauza va judeca dupa review-ul acesta: portii mici, dar domnul in cauza a mentionat doar pe facebook partea cu impartitul mancarii
Am inteles ce spui tu si ai dreptate, este posibil ca lui Tudor sa i se para portile mici raportat la preturile mari, doar ca din nou, nu avem de unde sa stim acest lucru din feedback-ul initial, care nu era detaliat
Nu trebuie sa iasa niciun reply, eu doar mi-am spus parerea pentru ca mi se pare aberant cum au ales cei de la Viscri sa trateze aceasta situatie si cum nu accepta feedback, insa nu e ca si cum vreunul din noi a fost acolo cu Tudor si stim 100% cum s-a intamplat, asadar de asta mi se parea fair sa scrie toate detaliile in review (inteleg ca intre timp l-a completat, eu nu am reusit sa il gasesc).
Sper ca acum ai inteles ce voiam sa subliniez. O zi buna!
am si eu un business listat pe Google. Din pacate sistemul de review-uri de la Google este foarte prost – permite oricui (si celor care nu ti-au fost clienti) sa-ti dea un review de 1 stea. Daca ii dai report si ii ceri lui Google sa-ti dovedeasca cel care a dat review-ul ca a fost client …sau ca a incercat sa beneficieze de serviciile tale – ei bine, google nu raspunde si nici nu-ti sterge review-ul respectiv. Tripadvisor are o politica corecta din punctul meu de vedere, way better than gulugulu.
Acum doua veri am fost intr-un circuit in Ardeal, am ales in fiecare seara o cazare speciala si cu rating bun ca Cincsor, Biertan, Bruckenthal iar la Viscri ne-am cazat la nr 125. M-am dus cu mare curiozitate la Viscri 32, incantata de contributiile lor descrise pe Fb despre promovarea teracotelor de Medias si altele, dar si timorata un pic caci numai ce citisem un articol intr-o revista despre acesti antreprenori care au investit in Viscri si care mentionau ca ar cam vrea sa isi selecteze clientela inca de la intrarea in sat, ca nu vor ca Viscri sa fie pentru toata lumea, ca ei au muncit, investit, retras din corporatii sau din orase mari pentru un trai si un lifestyle anume si pffff nu e pentru oricine asa la drumul mare, curiosul de peste gardul printului… Mi s-a parut un mesaj arogant. Asa ca nu m-am asteptat la ospitalitate, si nici nu am primit! Cu exceptia curatorului/ ghidului sau femeii din sat, care ne-a intampinat in frumoasa biserica fortificata, nimeni nu a zambit imprejur. Revenind la masa de la Viscri 32, atunci antreprenorul ne-a servit, era singur pe plantatie, a oftat, l-am simtit depasit de situatie desi eram numai noi 3 si inca un alt grup mic clienti, a adus doua cafele si o limonada dupa 30 min, felul doi si desert dupa mult mult timp, am avut aceeasi impresie ca e foarte scump, dar nu asta era chiar problema caci se stie ca nu mai simti cheltuiala cand produsul te satisface, insa mancarurile erau parca facute pentru instagram si nu pt o experienta culinara de laudat in sura. Probabil ca daca ne incepeam masa cu cel mai scump vin din meniu si nu cu o socata si doua cafele, ne validam prezenta in auritul taram Viscri.
Comentariu beton!37
O furtuna intr-un pahar cu apa!
Vara trecută in Milano am dat un review prost unei cazări Airbnb. Dar nu am avut nici o problema cu proprietarii sa ma bălăcărească.
Strict de subiect, review-ul tipului a fost simplu și scurt. Faza cu “small portions” și “expensive” nu își aveau rostul atâta timp cât a avut Meniul in mâna. Daca te-ai dus la Viscri, ești pe Champs Elysees. Dar chestia cu așteptarea este de neacceptat. Nu conteaza ce gatesti, este mult prea mult sa dureze 2.5 ore un pranz (din care cel mai mult a fost asteptarea).
Răspunsul patronilor, o chestie incalificabila. Dar nu ma mira faptul, pentru ca chiar cunosc niște patroni din Viscri. Ăstora după ce a început sa le meargă business-ul au inceput sa se creada “mijlocul din Kurtos “!
Comentariu beton!14
De ce? Se scrie meniu cu m mic.
Mirel Ciurea din comentarii chiar că a zis-o bine.
Ok, astazi am aflat si eu de toata inflamarea internautica si as fi preferat sa raman in continuare nestiutor. Am citit review-ul, am citit reactia celor de la Viscri 32, dar mai ales am pierdut mult timp citind comentariile pe subiect. Si nu as fi zis absolut nimic daca nu ar fi fost lucruri care m-au iritat ft tare.
Sunt o persoana careia ii place sa umble si care evita sa mearga de 2 ori in acelasi loc. Imi place sa descopar oameni si locuri noi. Si niciodata nu ma consider un judecator al muncii altora pentru o experienta, fie ea de 1-2 ore, fie de 2 saptamani. Daca nu am ceva bun de zis, prefer sa nu o fac, asa ca 99% dintre review-urile mele sunt pentru locurile in care mi-au fost depasite asteptarile. Unul singur a fost negativ, dar acolo pozele si descrierea nu aveau absolut nicio legatura cu realitatea, de altfel si plecand de acolo in primele 5 minute.
Revenind la subiect, am fost la Viscri 32 acum 2 ani, stiam ce inseamna agroturism, gramajul era trecut pe meniuri, la fel si pretul, la fel si provenienta fiecarui aliment si ni s-a zis de la bun inceput un timp aproximativ de asteptare. Mai mult, restaurantul fiind plin am fost invitati sa asteptam pe terasa eliberarea unei mese, timp in care am primit si meniurile pentru a ne hotari. Eu asta nu pot sa inteleg: daca ti se pare scump, daca portiile ti se par mici, daca te duci in vacanta dar nu ai timp sa astepti linistit mancarea, de ce nu te ridici si pleci? Sa arunci cu rahat este cel mai usor lucru si, din nefericire, sunt foarte multi oameni care fac lucrul asta. Dupa cum vazut, majoritatea neavand niciun contact initial cu locul respectiv, poate atunci auzind pentru prima data de el…
Reactia lor a fost exagerata, da, lucru de care si-au dat si ei seama, dar cred ca poate fi foarte frustrant sa fii acuzat, judecat si condamnat complet aiurea. Hatereala este sport national si odata cu internetul, romanii au devenit campioni.
Se dezbate încă. Ce zici?6
Își făcuseră rezervare și erau după un drum lung, din câte înțeleg. Poate nici nu erau multe alte opțiuni în zonă. Să aștepți 40 de minute să-ți ia cineva comanda și apoi o oră pentru antreu, mi se pare mult. Dar sunt de acord că puteau să facă o recenzie mai detaliată, poate nu de o stea, ca să nu aduca prejudicii unei afaceri care ajută satul etc, unor oameni buni, care muncesc pe rupte să țină o afacere pornită de la 0, cu intenții bune. Pe google sunt destule recenzii de o stea, oameni care spun că mâncarea e veche, proastă, porții mici. Nu ne aflăm într-un context în care toți clienții au spus că e impecabil și s-a trezit un singur om cu pretenții. Un client a scris vreo 3 pagini la o recenzie, în care a detaliat tot, de la primire, până la asezare la masă, servire. După discuții cu proprietarul, clientul i-a recomandat să dea pe la un psiholog. Acesta și alții de ce nu au fost făcuți de ras online că au comandat puțin, că au lăsat bacșiș mic sau cine stie ce greseli să mai fi făcut clienții prin restaurant? Mă gândesc că ori patronul a avut o zi proastă ori ceva personal cu acest „antreprenor”.
total lipsit pe profesionalism…indiferent daca review-ul respectiv era „pe bune” sau nu, nu așa se procedează în astfel de situații și cred că firma va pierde mult și asta din cauza răspunsului și nu a review-ului in sine. Si la firma unde lucrez ne bazăm pe review-uri și ne mai luăm câte unul prost (avem cam 15-20 pe zi) dar incercam sa rezolvăm situația fără a da vina pe client și nicidecum public si aici intervine capacitatea și iscusința managerului de a rezolva astfel de situații. De-aia sunt firme bune care se duc in cap și firme mediocre care supraviețuiesc; pt că toți cred că dacă au 50k și au o firmă automat sunt și buni manageri…dar lecția asta se învață în timp și cu cheltuială…
Comentariu beton!15
De cele mai multe ori adevărul e undeva la mijloc și spun asta din postura cuiva care a citit strict răspunsul celor de la Viscri și review-ul clientului. Nu am urmărit subiectul și alte reactii/commenturi/articole. Felul în care au reacționat cei de la restaurant este total lipsit de profesionalism, indiferent dacă clientul a avut sau nu dreptate.
Cum măi să îl cerți că a împărțit meniu de 4 feluri cu familia?
Doamne sfinte, bine că nu l-a bătut pe bietul om că nu mâncat tot din farfurie 😅
Serios vorbind, atât și mi-a fost suficient din reacția localului. Altceva nici nu am mai citit pentru că e pierdere de vreme. Zic și io.
Comentariu beton!17
@Mona, hai să-ți zic ceva mișto. Am mers des cu copiii la diverse restaurante. Afară sau în București de plăcere, prin țară când n-am avut încotro (am precizat mai sus că nu sunt fan turism mioritic).
Întotdeauna am apreciat destul de bine cam cât putem mânca noi, ca familie, și niciodată nu mi-a plăcut risipa de mâncare. Nu din cauza banilor, ci din cauza ideii în sine. Mi se pare lipsă de respect pentru cei care muncesc la bucătărie, pentru cei care mor de foame prin alte părți, pentru propria persoană, să comand 4 porții când știu că 2 sau 3 vor rămâne în farfurie. Astfel că, chiar și acum, când copiii sunt de școală amândoi, știu că nu are rost să comandăm 4 felul 1 + 4 felul 2 +4 deserturi. Nu vor mânca tot. Nici noi ca adulți nu putem mânca întotdeauna atât. Toate comenzile noastre sunt combinații de 3 ciorbe + 2 felul 2 sau 2 ciorbe + 3 felul 2, mai pune o garnitură lângă, adu doar 3 salate etc.
Și acum chestia mișto. Singurul loc unde ospătarii aruncă priviri dubioase când comandăm în acest mod este România. Singurul loc unde ești privit cu scârbă dacă ceri o lingură în plus pentru un singur desert sau 2 furculițe la o farfurie de ceafă cu cartofi e România. Singurul loc unde ospătarul nu înțelege de ce îți trebuie două pahare la o sticlă de suc la jumate e România. Da, prietene, suntem 4 la masă, dar n-avem chef sau nu putem să mâncăm 4 ceva-uri! Vrem doar 3. Sau 2. Sau 1! Nicăieri nu scrie că, dacă 4 inși se așează la o masă undeva, toți 4 trebuie să consume ceva. E adevărat că ține de bun simțul clientului, dar dacă clientul e nesimțit, poate sta la masă 2 ore CU O STICLĂ DE APĂ ÎN FAȚĂ. Doar în România mi s-a întâmplat să-l doară p-ăla care trebuie să mă servească de ce și cât îmi pun eu în farfurie.
Comentariu beton!61
@Ionut, mai mult de o “mânuță verde” nu pot sa îți dau. Am umblat un pic prin lume și sunt total de acord cu ceea ce ai scris. Plus ca daca porțiile sunt mari și nu putem mânca tot, nu se uita urat niciodată dacă cer o cutie pentru “Take Away”!
Comentariu beton!14
Chiar așa, @Mona, noi împărțim frecvent mâncarea la crâșmă, mai ales la nemți, ăia au porțiile mult prea mari. Bine că nu ne-a luat nimeni la șuturi pân-acu’.
În altă ordine de idei, fac o pastramă de stă mâța-n coadă, doar că durează aproape o săptămână tot procesul. Sau ciolan afumat lent, gătit și mai lent, v’o 24 de ore cu totul. Ce ziceți, să îmi deschid restaurant și să pun clienții să aștepte prepararea? 😂
Comentariu beton!20
@didino, depinde unde ai parcarea. Pentru restaurant zic.
Asta cu împărțitul mâncării am făcut-o întotdeauna, când aveam copiii mici , îi lăsam să comande pe ei și mai luam o porție in plus față de ce voiau , pentru că un copil de 3-7 ani, oricât ar fi de mâncăcios,nu poate mânca cât mănâncă un adult…
Recent,am fost in trecere la o pensiune din județ, că prea departe nu mai putem merge din cauză de pandemie, am mâncat acolo și am împărțit o porție de aperitiv cu soțul și porția de coaste la cuptor (900 g) tot cu soțul, că era mult prea mare (porția,nu soțul). La bere, m-a atenționat că el nu mai împarte nimic cu mine și măcar acolo ia ce-i place, că la mâncare s-a sacrificat (el voia păstrăv cu mămăliguță),dar atât!
Mie nu mi-se pare nimic
nelaloc să cer două farfurii pentru o porție,mai ales când sunt trecute gramajele…acum o săptămână am ieșit la o terasă cu o prietena,eu moarta de foame, că veneam de la serviciu,ea ghiftuită, că venea de acasă,unde făcuse nșpe mii de feluri de mâncare,din care și mâncase.Am comandat eu o salată generoasa,din care i-am dat și ei două în linguri, că nu se făcea să mănânc singură… și,pe cuvânt,dacă mi-e jenă să cer două farfurii la o porție de mâncare, dacă știu că nu pot mânca singură toată porția și cel de alături vrea să mănânce din ce comand eu.
Comentariu beton!14
Știu pe cineva care administrează o afacere tot în domeniul HoReCa. Atunci când trebuie să fie ospitalier cu clientul, devine nervos dacă cineva îi reproșează o anumită problemă, da’ am fost cu el și în calitate de client, nu vreau să zic cum se comportă și ce pretențios devine. Depinde de care parte a baricadei ești atunci, în momentul ăla.
Sunt consumator, sunt și antreprenor. Tot ce am învățat pana acum este sa fiu rezervat in a judeca un conflict, pentru ca exista deopotrivă clienți nefu*uti și antreprenori ineficienți și speculanți. O știu pentru ca și eu m-am aflat in ambele ipostaze 🙂
In ceea ce privește opinia lui Tudor, consider ca este una profund subiectiva, insuficient exprimata pentru ca fiecare cititor sa emită propriul raționament (ex. Reper de timp, preț, expresii utilizate in comunicare, etc.) dacă dai o recenzie de 1 stea, civic mi se pare sa dai lux de amănunte ca sa poată fiecare sa gândească cu procesorul propriu. Care are răbdare, poate citi recenziile mele de 1* (Daniel Amarandei, cred ca-s 2-3 la număr din peste 100 dar clare și lungi de câteva fraze bune).
In ceea ce privește răspunsul restaurantului, foarte bine ca a răspuns. In fond, de-asta lasă google posibilitatea de reacție, doar nu suntem in koreea de N. E un răspuns uman, emoțional, de înțeles.
Cu privire la substanța conflictului, nu ma pot exprima. Exista, in continuare, posibilitatea ca Tudor sa fi fost obraznic / sa fi avut așteptări mari, iar viscri sa aibă preț de 11 ron la o cafea nu pentru ca ar fi grozava ci pentru ca undeva, cineva din management, a ratat calculele de fezabilitate ale acestui business și acum le scoate pe buzunarul fraierului care ii pică in mână :). Așadar va sfătuiesc pe toți sa fiți imparțiali, fiecare dintre cei doi are șanse egale de a fi “in bezna”.
Apoi, din câte știu eu, “slow food” nu e un curent culinar pe care sa-l poți aborda intr-un sat. Adică presupune foaaarte multe aperitive, feluri de mâncare multe / variate și mici, intr-o atmosfera / comportament demnă de multe stele Michelin. Minse pare greu de crezut ca un restaurant rural poate reuși asemenea performanta, iar dacă da, jos pălăria in fata proprietarilor! Dacă “slow food” e o scuza cu nume modern pentru “stumbled management / advertising”, atunci mnah.. ceva trebuie schimbat.
Restaurantul nu a răspuns pe google, ci pe Facebook, adică intr-un loc cu MULT mai multă vizibilitate.
După ce am citit, dacă aș fi în zonă aș căuta un alt loc unde să mănânc, indiferent de cât de buni sunt în ceea ce fac! E vorba de respect pentru client și ei nu par a avea așa ceva! Din păcate!
Comentariu beton!17
Băi @Mihai, adică tu aveai pretenția de la patronii ăia de bodegă dintr-un sat din fundu’ țării să aibă vreo noțiune sau vreun departament de PR, de marketing, ceva, care să scoată asemenea răspuns?
Sincer, cam de la câte asemenea stabilimente te-ai aștepta la așa ceva? (facem abstracție de restaurante din orașe mari și cu pretenții).
Adică, nu ești convins că pe FB postarea gen „ba p-a mă-tii” a fost scrisă de vreun cumnat de-al patronului care se ocupă cu aprovizionarea sau de vărul de-al doilea al nevestei, bodyguard și fost dj la discoteca din sat? Parcă și văd cum l-a chemat patronul pe ospătarul șef la el (or avea așa ceva? 🤣) după program și l-a pus să-l „ciufulească” pe clientu’ ăla pe FB, nu de alta da’ „Gogule, tu te pricepi la Fb și review-uri, și d-astea”. Bănuiesc că se pricepe fiindcă dacă îi trebuie 40 de minute să ia o comandă, precis stă pe FB în spatele barului.
Aaaaa…. Patronii cică ar fi din București? Din care clan? 😜🤣🤣🤣
Comentariu beton!14
@Ioane, pentru răspunsul ăla formulat de mine nu trebuie să fii om de PR, ci doar să ai o doză de bun-simț si să te ducă un pic capul.
Da, patronii se pare că sunt din Bucureşti, şi locuiesc în Viscri acum. El om de marketing, ea avocat (acum se ocupă cu bucătăria şi cu reţetele). Deci pică teoria ta, @Ionuţ, cu lipsa noţiunii de PR şi de marketing.
Aia cu statul ospătarului pe fb în spatele barului poate rămâne.
Am râs, @Ionuț. Am râs pentru că mi-am amintit reacția PR-ului în scandalul Therme de acum câțiva ani și de cel (ceva mai recent) cu biscuiții. Șapte ani de-acasă îi ai sau nu, indiferent de domeniul în care lucrezi. 😉
Băi, am intuit că asta o să fie poziția ta în later edit. Dacă ai fi avut una pro mvie 32, îmi luam bull terrieru, cele trei mâțe, adică Negruța, Cafeluță și ultimul dar nu cel din urmă, Gheruță și veneam peste tine, mă.Beleai știuletele tragic.
Ionuț a avut cea mai mișto caracterizare, s-a văzut în pandemie cine are nevoie de cine,clientul de horeca sau horeca de client.
Comentariu beton!14
Da, da și mie mi-a plăcut ce-a zis @Ion la faza aia.
Acest tip de turism nu-i pentru oricine. Romanii nu au cultura turismului tradițional. Pentru ca am fost prea mult timp săraci. De aceea marea masa va prefera turismul tip all inclusive. Nici reacția celor de la Viscri 32 nu e lăudabilă… deh… dacă e făcută tot de romani dornici de îmbogățire. Un pic de modestie de ambele părți este absolut necesară in acest domeniu de ecoturism.
Se dezbate încă. Ce zici?1
Băi, mor cu explicația asta cu aest tip de turism care nu e pentru toată lumea. Eu cred că dacă ești dispus să bați drumul până acolo, e exact pentru tine turismul ăla.
Majoritatea românilor care călătoresc în căutare de agroturism(nu vorbesc de adunătura de la mare, etc) are ceva mai multe pretenții și nu sunt multe zonele care pot oferi ceva autentic(nu pot uita cum am umblat jumate de zi după un obiect românesc din ceramică neagră de Marginea și găseam numai lampa lui Alladin și vaze, vase cu forme chinezești, peste drum de atelier pensiunea Regina Nilului) nu confundăm agroturismul și tradiționalul cu jecmăneala cosmetizată și supraevaluată cu țintă pe hipstări corporate sau străini care nu au văzut în viața lor două vaci în libertate și un drum pietruit. Noi cei care am petrecut vacanțe la țară și cum necum reușim să mai mancăm și produse tradiționale bune nu acceptăm să fim “fraieriți” chiar așa simplu. Scuze @mihaivasilescu, un pic pe lângă subiect.
tocmai ca traditional nu inseamna scump.
Mi-ar fi frică să mănânc în cârciuma lor. Dacă te plângi că nu e ciorba bună, ți-o varsă în cap.
Comentariu beton!14
„Hipsteri” amandoi doar ca:
O stea acorzi doar in momentul in care este totul sub orice critica (mancare, cazare, personal, curatenie etc).
Tudor a dorit un pic de valva in bula lui,a primit, doar ca nu cum se astepta.
Pensiunea a dorit același lucru doar ca a mers mult mai la extrem decat Tudor.
Overall din cauza comunicarii deplorabile a pensiunii in cauza scorul este in favoarea lui Tudor cumva.
Poate îmi explici și mie cum a vrut ăla să facă puțin vâlvă în bula lui cu recenzie lăsată pe Google. Știi, la recenziile aste te uiți doar cândd vrei să te duci în locul respectiv și dai o cautare după ce-a zis lumea despre. Iar pensiunea a răpsuns pe Facebook, un loc cu mult mai multă vizibilitate.
Ăăa … domnule Vasilescu îmi permit vă contrazic!?. Think biG 😋 & damage/haox control.
Cine sunt clienții care accesează zona? Unde se ceartă românul? Cine e reclamantul și ce expertiză are în domeniu? Mai întreb? O furtună într-un pahar cu apă stătută de pe internet. Peste câteva săptămâni nu va mai știi nimeni de șura ălora și reacția celuilalt.
Ps. Eu l-aș linșa pe ăla ce a tras cu arma neletală înspre copiii gălăgioși, precum și pe toți cei ce au permis să se ajungă acolo 😉 Știi subiectul ? E vechiuț 🤭
bah, parca nici nu a trecut o saptamana de cand clientii erau de cacat pentru reviewuri neplacute.
e amuzant ca atunci comentariile erau „daca nu i-a placut de ce nu i-a dat in judecata”
acum, dintr-o data e ok cu reviewuri negative.
Ce sa mai inteleaga omu?
*Io inca sper ca triggerul au fost cele doua cuvinte „stricat/infectat” si faptul ca nu ai inteles ca alea fac parte din reviewurile de la beri. Comentariile is /au fost de yesmeni
cat despre cazul de fata, la inceput am fost cam so so. Am vazut destul de multe reviewuri proaste in horeca, reviewuri fara nici un fel de baza. Cate un jeg aruncat in eter. Dar, de data asta par niste motive destul de reale, mai putin ala cu portiile mici. Se vede si prin poze ca nu au cele mai generoase portii
Public shaming pentru un review de 1 stea? Pe pagina de FB? Oamenii astia nu stiu in ce an ne aflam si cred ca sunt intangibili?
PS: Am vreo 80 de review-uri de 1 stea, 55 de 2, samd, lvl 8 Google Guide pentru cine e interesat cu 2 milioane de views pe review-uri.
Reacția lor este reacția tipică a patronul roman din orice domeniu care nu poate accepta că a greșit și nu știe să gestioneze un client nemultumit, indiferent că e nemulțumit pe bune sau e doar cusurgiu.
Sub nicio formă, niciodată – never ever EVER – nu trebuia să mute discuția în altă parte decât cea în care a primit review-ul. Iar acolo, n-avea decat sa-i răspundă dar politicos și civilizat, eventual invitandu-l să le mai dea o sansa. Nu sa-si ridice poalele-n cap ca o pitipoanca la Acces direct.
Poate clientul chiar a fost nesimtit, poate exagereaza, poate caută nod în papură, dar poate ca nu. Poate ca nemulțumirile lui sunt justificate. Dacă tu ca patron nu ai fost acolo, n-ai de unde ști și nu-l faci de doi bani în public oricât te-a enervat. Dar poți alege să încerci sa-l recastigi de client sau poți alege să te faci de râsul lumii pentru că nu știi să accepți o critică.
Iar daca chiar ai slow food (nu doar slow chef) atunci e de bun simț sa-i spui omului: „Draga clientule, vezi că felul ăsta mai trebuie să stea 3 ore la gătit. Aștepți sau vrei altceva?”
In rest, aștept să văd cum se termină in termeni de drepturi încălcate, GDPR etc.
Nu mi se pare normala reacția celor de la restaurant. Iar noțiunea de slow food nu înseamnă să prinzi găină sa o tai când vine clientul și sa ii faci ciorba din ea. Trebuie sa ai pregătite preparatele gătite slow food. Au înțeles greșit notiune de slow food ca restaurant dar asa e la noi.
0 0
Aici duce lipsa de educatie. Feedbackul trebuie sa reflecte parerea majorității, noi facem eforturi si trebuie apreciate asa cum credem noi(antreprenorii). Dc tu, client, ai alta opinie, nasol, la stâlpul infamiei. Mai grav mi se pare faptul ca fb-ul pare dat de cel care conduce business ul. Asa ca eu de la angajati nu mai pot avea nicio pretentie; asta-mi aduce aminte de un filmuleț celebru al lui Mircea Bravo despre angajarea unui ospătar. Trist! Clar, as fi postat un raspuns civilizat; ideea asta ca un client trebuie sa dea un fb in functie de eforturile antreprenorului este cel putin aiurea. Cum ar fi ca noi clientii sa începem să spunem cat eforturi facem pentru a merge în vacanta, a iesi la restaurant…etc? Penibil, nu?! Bucătăria din spatele afacerii nu – i treaba clientului. Dc trata opinia clientului ca pe o opinie oarecare, ar fi avut mai mult de câștigat.
Mda, nasol. Exact cum punctează cineva in comentarii – slow food, slow service, fast bullying. Puerila reacție și total lipsita de profesionalism!
A meritat sa intru si acum mai pe seara sa iti citesc punctul de vedere. Inițial, de dimineata inclinam sa le tin mai mult partea celor de la cârciumă, gandindu-ma ca totusi depun un efort zilnic încercând să facă un lucru sa mearga si sa dea si altora de munca. Apoi am intrat pe fb si am citit ambele puncte de vedere si m-a lovit din prima modul josnic in care au răspuns la review. Ba chiar, fiind „posesor de o fetita de doi ani”, m-am aflat nu de puține ori în situația de a fi in diverse localuri unde am împărțit portii de mâncare cu soția și copilul si am inteles si de ce nu au vrut să comande mai multa mancare. Am patit de două ori sa fiu nevoit să astept mancarea chiar si doua ore pentru niste nenorocite de fripturi la gratar (o data la carciuma de la intrarea in parcul Lumea Copiilor, venise Baluta cu ceata si s-a pus totul on hold ca sa se ia comanda de la dom primar si a doua oara in Târgoviște la un restaurant la care am avut ghinionul să vrem sa mâncăm in acelasi timp in care patronul isi serba ziua si toti angajatii gravitau in jurul mesei lui), asa ca inteleg ca au fost nemulțumiți si de timpul de așteptare. Si nu mai zic de faptul că i-au anuntat ca nu mai au mancarea pe care o comandasera. Si pana la urma ce tot nu le convine atata ca au primit nota proasta? Clientul a fost cinstit si a achitat nota la final, macar putin bun simt sa aiba si ei si sa nu mai ingroase obrazul atata si sa accepte ca au gresit si sunt de kkt. Profesioniștii curului! Încep să îmi aduc aminte de toate experientele neaoșe mai puțin plăcute si ma enervez.
In sfarsit, a meritat sa citesc si later edit-ul pentru articolul referitor la Fuego vs Chirila (pe care nu il stiam) si care m-a impresionat. TC poate fi cacanar câteodată dar a avut mult curaj ca sa recunoasca public ca a gresit. Iar reacția lui Fuego…chapeau!
My two cents.
Nu comentez meciul secolului, fiind de acord cu majoritatea opiniilor exprimate aici care indica Nr 32 ca pierzator sigur.
Ce m-au uimit au fost comentariile de pe FB si argumentele oamenilor din Viscri, care luau apararea patronului de la Nr 32 si blamau turistii in totalitatea lor.
Oameni buni, daca nu erau cohortele de turisti care bat drumurile proaste ale tarii pana acolo, care-si lasa banii prin cazarile voastre si ca sa manance ceva „rustic” si „autentic” – asa cum l-ati dat pe spate pe Prins Sarl – si sa va cumpere ouale, laptele, ceapa si slana la pret de n-ori mai mare decat au sansa alti tarani de prin tara, ati fi putut si azi sa aveti ocazia sa va plimbati gainile si gastele prin colbul ulitei, sa va carmiti caru’ cu fan cand vreti si unde vreti si vacile sa se balige alene pe drum, cand se-ntorc de la pasune. Daca mai aveati vaci si daca nu erati deja plecati la munca in vest.
Si daca nu va place ca meltenii parcheaza aiurea in tot satul, si nu de ieri, de azi, am oarece intrebari: Aveti primar? Dar politist? Ein wenig Ordnung (ca suntem in Ardeal, deh) n-a facut rau nimanui. Si nu mai trebuia bietul patron de la 32 sa stranga gunoaiele din sat.
Si la cat de gonflata e mediatizarea satului, sigur stia deja lumea ca la Viscri nu se parcheaza aiurea si gunoiul se arunca la tomberon.
Comentariu beton!18
Chiar astăzi am trecut prin Viscri… părerea mea?
Am trecut mai peste tot! Și pe la Vicri 78, 32, și alte numere… ideea e următoarea!
Am băut o cafea artizanală… un Ja…bs amărât()
Nu comentez strict pe subiectul Tudor vs. Viscri 32, pentru că nu am fost acolo. Dar am să fac o paralelă (două-trei) din experiența mea recentă cu „furnizorii de servicii”.
În ultima vreme am comandat constant diferite lucruri de pe ebay. Printre care o comandă cu 10 leduri din care am primit doar 9 și un soclu gol. Fără să-mi dau seama (era prima comandă cu probleme de pe ebay), las review negativ. Primesc imediat email de la vânzător în care își arăta dezamăgirea că nu l-am contactat în privat să încercăm să rezolvăm problema, că a fost o greșeală care se poate întâmpla și că ar fi fost dispus să-mi trimită alte 5 leduri (din partea casei). I-am spus că sunt de acord cu asta și că modific review-ul. S-a terminat cu bine.
Următoarea comandă a constat în doi suporți de sticlă pentru bicicletă, despre care descrierea spunea că-s din CARBON. După o lună de la plasarea comenzii, la primire am avut surpriza să constat că pe drumul din China (probabil prin container, pe vapor) suporții și-au schimbat materialul structural, ajungând la mine din PLASTIC. Cu lecția învățată, i-am trimis email comerciantului întrebându-l care-i treaba. Răspunsul lui, sec și scurt: „material: Carbon”. I-am lăsat un review negativ în care am explicat punctual minciuna. Emailul nu a întârziat să apară: îți dăm banii înapoi dacă modifici review-ul într-unul pozitiv. I-am dat, virtual, pe sus. Și pe jos. Review-ul a rămas acolo.
Deci două comenzi, două atitudini diferite.
Și una din HO-RE-CA:
În iunie am fost în concediu în România și pe la o bucată de drum, în inima Maramureșului, m-a ajuns oboseala. Am căutat pe mod fast forward un hotel/motel/pensiune și, după ce am dat telefoane la mai multe, am nimerit una la care mi s-a răspuns. Am întrebat, din scurt – clar, dacă au camere libere, răspunsul a fost afirmativ (pe un ton foarte cald) și m-am cazat. Era vreo 5 jumătate după amiază ceasul. Proprietara pensiunii m-a întrebat la ce oră plec dimineață, că trebuie să încuie după mine. I-am spus că nu plec dimineață, că am nevoie doar de un duș și câteva ore de somn, că vin de la 2000 de km. A fost ok din partea ei.
M-am trezit la 8:45 cu dezamăgirea de a vedea că programul de cină e până la 9. Am întrebat dacă mai am vreo șansă să mănânc ceva (orice).
„- Dar se pune problema de «ceva», domnule drag? Vă arăt imediat locurile unde puteți lua cina și vă dau un meniu din care să vă alegeți. Pentru felul 1 vă recomand o ciorbă de varză cu afumătură. E specialitatea casei, tuturor le place.”
După ce mi-a adus ciorba și o palincă din partea casei (o anunțasem că plec totuși dimineață), m-a surprins cu o ceafă de porc cum n-am mai mâncat înainte.
Am dormit bine și am plecat a doua zi de dimineață cu promisiunea că o să mă opresc la ei de fiecare dată când o să ajung prin zonă.
Și avut niște prețuri care mie mi s-au părut foarte bune pe cazare și decente pe mâncare.
Dacă e voie, spun și ce pensiune era, deși aici avem o altă discuție.
Comentariu beton!21
Nornal că e voie, nu suntem la tv aici. Bagă, să afle lumea.
Pensiunea Vaser – Vișeu de Sus 😉
Comentariu beton!15
@Lucian M, îu, Vişeu de sus unde se agaţă harta-n cui ? Confirm că-s faini oamenii pe acolo prin zonă deşi eu am fost un an cu treburi de armată prin Sighetul Marmaţiei. Nu ştiu, au oamenii ăia o mândrie în ei că vor să mulţumească cu orice preţ un străin care intră la ei obosit şi flămând.
@Shoric acel Vișeu, da. Și mie mi s-a părut aceeași atitudine. În mod clar am să mai trec pe acolo.
Ehee, nu mai este Viscri ce-a fost o dată…
Da, s-a stricat odată cu Vama.
Chiar astăzi am trecut prin Viscri… Părerea mea?
Am trecut mai peste tot! Și pe la Viscri 78, 32, și alte numere.
Am băut o cafea artizanală sau „tradițională”… (un Ja…bs amărât la ibric ca să nu-i fac niciun fel de reclamă)… 7 lei.
Caaam scump!
Am vrut să iau o pâine! Tot tradițională 😉! Doar de la 2,5 kg în sus, făcută cu maia… eeeh sunt pasionat! Am cultură de maia acasă, mi-am luat bannetone…ce mai!? Am început cu întrebările? Cine o face, cum, ce cuptor… și multe altele! 🤪 Stai să vezi așa, că nu-i așa…pâinea cam rece, să nu zic veche, nu e facuta chiar astăzi nu e făcută chiar în cuptor cu lemne, nici e nici făcută chiar în Viscri…ooo nasol! Și 6 lei/kg! Caaam scump!
Deja mă cam lămurisem!
Am întrebat cât costă o pereche de cioareci (sunt născut, trăit și din păcate plecat, din Bucovina) 50 lei/ pereche!
Caaam scump!
CONCLUZIE!
Cererea și oferta dictează totul!
Sătenii vând „tradiționalul” descoperit de nu știu ce… rătăcit de prinț, din nu știu ce țară pustiită de industrializare și comercial!
Singurul lucru deranjant în toată treaba asta, din punctul meu de vedere, e următorul:
Sătenii din Viscri au uitat că nu toți ne-am născut la oraș! Și dacă am plecat din sat, respectiv din Bucovina, cu ceva ani în urmă, că să câștig un ban în plus, cred că sunt destul de în măsura să-mi dau seama când cineva mă ia de fraier, pe banii mei și încă pe bani mulți!
Aaa! Și încă un lucru! Gătitul cu gust sau „slou cuching”😅, (sunt român și vorbesc românește!)…e o mare vrăjeală! Au doar câteva preparate care se pot găti cu muuult timp ÎNAINTE de a începe servirea clienților! Nu te apuci de făcut ciorba când ai comandă și nici friptura nu o bagi în cuptor când a venit clientul!
Comentariu beton!22
Viscri 32 a pierdut.
Insa a castigat Viscri 125. Am citit niste comentarii superbe ale patronului la o postare de-a lui Alex Tocilescu 🙂
Sper sa ajung anul asta la Viscri 125!
Dar chiar asa limitata e creativitatea lor in materie de nume?
@Sarina, bănuiesc că-s numerle caselor. Ce să mai faci cu creativitatea? Mergi pă tradițional.
Da, mai, am inteles asta…doar ca satul ala are o singura strada, deci ar putea gasi si alte nume…
Am inteles si partea cu traditionalu’. Dar daca reteta e de la bunica-ta, nu inseamna ca tu trebuie sa servesti cum te servea pe tine bunica-ta. Spre deosebire de client, tu pe bunica-ta NU o plateai.
@Sarina – se pare ca da :))))))
Lucrez in domeniul horeca si am primit de curand un comentariu pe booking de mi.au trebuit 2 zile sa ma calmez si sa nu fac gafa pe care au reusit sa o faca cei de la “32”. Cand primesti comentarii gen “am tinut de tumburus sa fac dus” si tu stii ca e un sistem fff simplu dar, e posibil sa nu il cunosti si poate ar fi mai simplu sa reclami direct la receptie, in halat ca nu merge decat sa faci comentarii pe diverse platforme sau…. acelasi individ ca avem preturi duble la receptie fata de platforma mentionata si ca facem “japca” cu turisti straini… iti vine sa ii spui: Prietene!!!!! majoritatea celor care folosesc platforma sunt cei de pe dincolo care stiu si ca daca ridici de tumburus inainte sa dai drumul la apa el ramane blocat in pozitia respectiva iar, daca ai prins o promotie fi bucuros ca daca veneai la receptie plateai pretul afisat, berbec cu inteligenta la nivelul groapei marianelor.
Cam astia suntem ca natie… si defilam mandrii nevoie mare cu noi, ca nu stim sa intrebam sau sa corectam la locul faptei dar, stim sa scriem si sa facem pr.
„Cam astia suntem ca natie… si defilam mandrii nevoie mare cu noi,…” îmi pute a generalizare 😉
Cum țin de țâmburuș ?
uite un raspuns standard care de fapt arunca pisica moarta in brate la client, desi pare ca nu: „va multumim pentru aprecierea dvs ( sau cum o numesti tu). va asiguram ca facem tot posibilul sa avem clienti multumiti si regretam experienta dvs. raspunsul dvs este important pentru noi pentru ca ne ajuta in procesul de imbunatatire a activitatii si produselor oferite de catre noi. am fi recunoscatori daca ne-a-ti detalia natura nemultumirii dvs pentru a putea imbunatatii im mod direct aspecte specifice ale activitatii” nah, si de aici incolo stii cu cine ai de a face. cazul a) chiar detaliaza si trebuie sa tii cont de reclamatii, poate ca sunt adevarate, cazul b) nu detaliaza si a fost o reclamatie facuta aiurea. rezolvare simpla si la obiect care nu te injoseste nici pe tine, nici pe client.
„…berbec cu inteligenta la nivelul groapei marianelor…” Nu zic că voi, ăștia din Horeca, aveți o misiune ușoară cu tot felul de nebuni care vă calcă pragul, dar dacă un amărât de comentariu vă face să vă ieșiți din minți și să faceți gafe de genul celei în discuție sau să aruncați cu asemenea jigniri la adresa clientului, ar cam fi cazul să vă apucați de altceva.
Și o zice unul care a lucrat 15 ani cu clienți diverși care nu dădeau review-uri, ci făceau direct reclamație sau nu plăteau dacă nu le convenea ceva.
Aici berbec cu inteligența „groapei” (is that even a word in your mom’s language? Cum ar zice ăia de „pe dincolo”, nații educate, nu ca noi) dacă ai țumburuș buclucaș, pui un afiș sau o schemă la fața locului, faci instructajul înainte, nu turbezi 2 zile pentru că turistul are acasă țumburuș care funcționează neținut și fără a da drumul apei înainte și dă stele puține pentru asta.
Particularitățile ăstea nu trebuie puse în cârca celui care a plătit un serviciu și nici nu trebuie ridicate speranțele la rating bun, dacă ele există și chiar n-au putut fi reglate la timp.
El evaluează ce a găsit, subiectiv, nu ce și-ar fi dorit ambele părți să găsească dacă totul ar fi mers bine. El nu trebuie să iasă în halat, în crucea nopții, nici că nu stă țumburușul, nici că-i cade para de la duș, că nu vine pe post de facility manager ca să semnaleze defecțiuni atât de vizibile.
Dar e interesantă abordarea ta, ca om din horeca, ne dăm seama că aroganța și autosuficiența nu sunt ceva ce trage doar la Viscri 32.
Am să plec la mine cu cheia franceză, o siguranță, o ventuză de budă, un metru de sârmă și un șarpe. Am să-l numesc „kit-ul turistului priceput”, ca să evit interacțiunea cu eventualele spume ale unui proprietar căruia i s-a semnalat ceva defect, dacă vă aprindeți așa prin breaslă de la orice ștuț.
Părerea mea de om din cu totul alt domeniu, cu legături totuși cu serviciile, este ca nu ai voie, in anul 2020, sa mai dai cu mucii in fasole in halul asta când vine vb de PR! Până la urma aia a fost părerea omului Ala, despre local mâncare servire, și ei nu aveau voie sa dea cu noroi! Cu atât mai puțin sa dea detalii cu cine a fost acolo și ce a făcut – poate ca a parcat neregulamentar pt ca nu a avut unde, na! Deci și.au dat singuri un sac de bile negre, cei de la viscri
dupa parerea mea un pc se gresete cu Viscri ca si destinatie turistica. Dupa mine nu trebuie facuta o diferenta intre Viscri ( celebra datorita respectivului print) si celelalte sate cu biserici fortificate: Bunesti, Crit, Alma Vii , Biertan , etc. Toate sunt interesant de vizitat si prin perspectiva istorica a ce reprezinta ele si cum au fost construite. Am un prieten ghid in zona si am mai aflat si eu una alta despre ele. Am si vizitat o parte din ele, m-am plibat cu bicicleta impreuna cu familia pe poteca dintre ele, efectiv este o zona care merita vizitata cu o istorie interesanta ( chiar daca din pacate defavorabila romanilor) . Totusi incercarea de a le transforma in destinatie de fite, mai ales Viscri, este sortita esecului, cred, in timp. Ele nu ar trebui sa fie de fite, sunt destinatii care ar trebui popularizate publicului larg pentru ca asa se face cunoscuta o bucata din istoria Transilvaniei, se pot conserva respectivele biserici si se mai poate educa un pic lumea. Sigur, trebuie stablite reguli de vizitare si acces in sat, reguli de vizitare biserici, etc, dar pe ansamblu ar avea mai mult de castigat daca ar lasa fitele la o parte si ar redeveni normali. Eu am stat de vorba cu pastorul evanghelic din Crit de exemplu, si am ramas impresionat de informatiile oferite absolut nepartinitor si de buna voie. in esenta discutia s-a centrat pe rolul conceptului de munca in religia lui .El prezenta biserica pentru ca de fapt era ultimul in aceasta credinta. Va recomand sa vizitati respectivele biserici si sa fiti un pic atenti la explicatii.
Vin și eu cu un comentariu, așa pe final de zi. Clar greșită atitudinea Viscri 32, o afirm și din postura de client și de pe partea cealaltă a baricadei(am avut acum ceva timp o afacere tip HORECA).
1. Prima mare greșeală: nu începi să combați nervos un review de pe Google pe o altă rețea cu mult mai mare vizibilitate. Îți dai cu stângul în dreptul, prea puțini citesc recenziile din Google reviews, și o stea cu un comentarie neutru nici măcar nu este luată în seamă de un consumator serios. Personal citesc recenziile cu scor mediu și 2-3 cu scor mic ca să pot evalua dacă sunt accidente sau este ceva acolo( cred că am dat greș în procent de 3-5%, ceea ce este foarte bine)
2. Este frumoasă povestea lor cu comunitatea, natural, fair price etc. dar acestea nu pot fi o scuză pentru timpul mare de așteptare, nici măcar pentru prețuri(dar să zicem că plătim locul și experiența). Aș vrea să cred că patronul nu confundă slow food cu slow cooking, dar fie și așa nici acestea nu justifică timpul așteptării(dar sunt folosite în cam toate replicile date clienților cu recenzii negative, au mai multe) mai ales când teoretic funcționează într-un regim strict de rezervări.
3. Chestia cu parcarea este o măgărie, personalul putea să-i atragă atenția clientului la fața locului și nu cred că nu s-ar fi găsit o soluție.
4. Citind comentariile de la postarea originală observ că apărătorii Viscri atacă comportamentul lui T.Maxim în propria afacere, ceea ce mi se pare irelevant și pueril, la modul cu “ia uite mamiii, nenea e rău cu noi dar și el e rău cu clienții nemulțumiți!!!”, serios?!?
5. Când reușesc să mai ajung prin țară o să fac o vizită în Viscri, dacă mă înșel în ceea ce privește calitatea mediocră a serviciilor oferite o să revin cu o recenzie și o mea culpa în privat. E o replică din Shakespeare “the lady doth protest too much, methinks”, rezumă perfect bănuielile iscate de multele edit-uri și modul în care au reacționat cei de la Viscri32.
Mi s-a întâmplat. Am dat o stea sau 2, nu mai țin minte, unui hotel de 4 stele. In câteva ore am fost sunată pentru a vedea care a fost problema și dacă pot remedia cumva. Camera în care am fost cazați avea multiple probleme pe care am încercat să le rezolvăm la recepție, hotelul fiind plin nu s-a putut rezolva. Am explicat frumos că din moment ce vând nopți de cazare în camere ce nu îndeplinesc condițiile de 4 stele trebuie să își asume și recenziile aferente. Am primit scuze pentru neplăcerile cauzate și cartea de vizită a managerului în caz că vom dori să revenim. Așa că ăsta e modul în care cred ca trebuie tratată problema. Pr-ul mi s -a părut profesionist dar nu am mai vizitat locul, le lăsăm un timp, poate rezolvă din probleme😁
Merg în vacanță în acea zonă de 6 ani. În Viscri am stat de trei ori, din care una chiar la Viscri 32. În anii în care am stat în alte sate, și ele sunt foarte multe și ofertante, am trecut într-un soi de vizită nostalgică și prin Viscri pentru că de la el am început. Am aflat de V32 înainte de a fi clienții lor, de la un alt „hangiu”, care era deranjat de presiunile făcute de noii veniți – V32, spre deosebire de majoritatea cazărilor, nu este operat de oameni legați de sat – pentru a ridica plafonul prețurilor în zonă. Am ales să stăm la ei pt că aveau restaurant, iar noi aveam doi copii mici care trebuiau serviți rapid când îi lua foamea. N-a fost rapid, n-a fost spectaculos decât ca preț, n-a fost nici măcar de bun simț. Și asta pt că pe atunci aveau un restaurantul activ numai lunea și joia (să zicem, nu mai știu zilele exact). Între te privea ce făceai, nici mic dejun nu serveau! Mâncarea era bio, cum era și la vecini, doar că ceilalți îi spuneau doar mâncare. La V32 era bio, erau rețete vechi săsești, cârnații erau de la tante Jana din capul satului și alte artificii de marketing. Mâncarea s-a dovedit proastă, puțină, fff scumpă, iar faptul că urma să faci foamea niște zile bune nu se menționa nicăieri pe toate paginile bine curatoriate. Anul ăsta la Viscri, acest nou Vama Veche, era invazie de mașini opulente. Vitele se strecurau seara printre ele. Era teribil de trendy, în special în fața porții V32. Cred că au clienți pe potrivă și pt mulți prețul mare și pretențiile sunt sinonime cu ștaiful. Cele mai multe cazări din Viscri au interioare superbe, dar V32 are și multă promovare. Știu oameni care n-au călcat prin zonă dar știu că există V32, culmea designului, trendului și insta-ului și-i musai să stai acolo. V32 e în primul rând o pagină (tehnic, mai multe) și pe asta se bazează. Păcat că se iau atât de în serios încât au uitat că trebuie să fie o experiență. După astfel de reacții sălbatice poate cei atrași de imagini se vor întreba ce vor găsi de fapt acolo. Incalificabil mesajul unei pagini care trăiește din comunicare.
Comentariu beton!18
Merg în vacanță în acea zonă de 6 ani. În Viscri am stat de trei ori, din care una chiar la Viscri 32. În anii în care am stat în alte sate, și ele sunt foarte multe și ofertante, am trecut într-un soi de vizită nostalgică și prin Viscri pentru că de la el am început. Am aflat de V32 înainte de a fi clienții lor, de la un alt „hangiu”, care era deranjat de presiunile făcute de noii veniți – V32, spre deosebire de majoritatea cazărilor, nu este operat de oameni legați de sat – pentru a ridica plafonul prețurilor în zonă. Am ales să stăm la ei pt că aveau restaurant, iar noi aveam doi copii mici care trebuiau serviți rapid când îi lua foamea. N-a fost rapid, n-a fost spectaculos decât ca preț, n-a fost nici măcar de bun simț. Și asta pt că pe atunci aveau un restaurantul activ numai lunea și joia (să zicem, nu mai știu zilele exact). Între te privea ce făceai, nici mic dejun nu serveau! Mâncarea era bio, cum era și la vecini, doar că ceilalți îi spuneau doar mâncare. La V32 era bio, erau rețete vechi săsești, cârnații erau de la tante Jana din capul satului și alte artificii de marketing. Mâncarea s-a dovedit proastă, puțină, fff scumpă, iar faptul că urma să faci foamea niște zile bune nu se menționa nicăieri pe toate paginile bine curatoriate. Anul ăsta la Viscri, acest nou Vama Veche, era invazie de mașini opulente. Vitele se strecurau seara printre ele. Era teribil de trendy, în special în fața porții V32. Cred că au clienți pe potrivă și pt mulți prețul mare și pretențiile sunt sinonime cu ștaiful. Cele mai multe cazări din Viscri au interioare superbe, dar V32 are și multă promovare. Știu oameni care n-au călcat prin zonă dar știu că există V32, culmea designului, trendului și insta-ului și-i musai să stai acolo. V32 e în primul rând o pagină (tehnic, mai multe) și pe asta se bazează. Păcat că se iau atât de în serios încât au uitat că trebuie să fie o experiență. După astfel de reacții sălbatice poate cei atrași de imagini se vor întreba ce vor găsi de fapt acolo. Incalificabil mesajul unui operator care trăiește din comunicare.
Ce mi-a placut raspunsul dvs! Bine zis „noua Vama Veche”… si 2 Mai as completa eu. Exact asa a ajuns si 2 Mai-iu: dintr-un satuc/statiune pt oameni simpli, cu venituri modeste si drag de sat a ajuns sa fie plin de hipsteri basinosi care dau intre 300 si 500 de lei pe o camera.
Mănânc la restaurant camde patru ori pe săptăm
Mănânc la restaurant cam de patru ori pe săptămână. Şi pe la cârciumi şi pe la localuri cu stele Michelin. Uneori împart cu soțul entreul, alteori desertul. Primim două farfurii şi două tacâmuri fără discuții. În România te tratează cu dispreț când ceri o a doua furculiță. Mai au de învățat patronii.
Mda, o reacție de tot căcatul. Și am pierdut multe ore să citesc sute de comentarii, mi se părea că sunt într-un film, parcă nu putea să se întâmple așa ceva în realitate. Dar… s-a întâmplat :))
Iar update-ul e și mai penibil, nici măcar n-au fost în stare să spună „scuzoaiele noastre, am fost prea proști pentru secolul ăsta”. Din partea mea le doresc falimentare plăcută, numai așa de-al naibii.
Replica celor de la Viscri e in ton cu a duamnei Firea. Cred ca o stiti.. “Nu va convine..mutati-va din Bucuresti” . Doar romanii se pot ofili la vederea unui feedback negativ. Foarte urat. Dar cred ca stimabilii proprietari o sa afle cat e amenda pentru incalcarea GDPR.
0 0
Sa pretinzi ca oferi servicii de 5 stele, dar sa ai pe post de angajati oameni din sat nescoliti in domeniu (a nu se intelege ca subestimez oamenii de la tara fara scoala) veniti sa lucreze cu ziua, pt ca nu-i asa? mana de lucru ieftina.. asta inseamna sa fii mafiot.
0 0
S-ar putea să ai surpriza să ai parte de o experiență mai plăcută din partea unor țărani (nimic peiorativ aici) neșcoliți, decât din partea unor figuranți cu studii.
Am cautat meniul, nu am fost personal. Cred ca toata problema e ca omul cauta un restaurant tipic romanesc, unde sunt portii mari si preturi mici, sunt multe, peste tot, calitate indoielnica. Preturile nu sunt de local romanesc, ba mai degraba de restaurant mid range, de Cluj sau Bucuresti.
E ok sa raspunzi la un review, dar fara tag si shaming, puteau sa ii dea peste nas mult mai subtil, chiar sa il invite la inca o vizita si un tur al bucatariei.
In rest da, multi romani inca nu fac diferenta intre o masa de calitate si un impinge tava.
Ideea e așa: când o să gestionați un restaurant în pandemie, permanent la limita supraviețuirii, și o să vină un gigel cu nervi să vă execute scurt în review-uri, doar pentru că poate, fără să vă întrebe nimic, fără să caute o explicație, ei bine, atunci să reveniți aici să recitiți revărsarea asta de ură din comentarii. Poate, poate, o să vă fie un pic jenă. Până atunci, e clar că toată lumea se pricepe foarte bine la PR și customer service (te și miri de ce merg așa prost lucrurile în zona asta cu atâția experți!) și la cocoțat pe subiect înspre a-și expune frumosul profil moral. Ăia de la Viscri32 au răspuns pueril, chiar prostește, asta e clar. Dar problema nu e asta. Dacă unul îți trage o palmă și tu îi arzi una înapoi, e ilegal (tre să chemi poliția) dar e omenește de înțeles. Voi aici demonstrați că nu mai aveți nici un fel de umanitate și empatie pentru că pentru voi cel care răspunde e criminalul. O fi de la pandemia asta, că e lumea cu nervii la pământ și vă descărcați și voi pe ce prindeți. E de înțeles, deși deloc onorant. Ați văzut ce aproape sunteți ca poziție de cei de la Viscri32?
Se dezbate încă. Ce zici?2
@Florine, mănânci căcat, dar trist este că trăiești cu impresia că e o delicatesă.
Dar, ca să mă folosesc de comparația ta cu palmele, în cazul de față problema e că unul a dat un bobârnac (un review pe google pe care nu-l vede nici dracu’), iar ăia au răspuns cu ditmai șutul în coaie (postare pe Facebook cu public shame și tot tacâmul). O prinzi sau vrei un desen?
@Mihai: cu ce ești tu mai bun decât cei de la Viscri 32 când spui unui vizitator care te critică “Mănânci rahat”? Eu sunt de părere că ești, de fapt, mai arogant. Cu ce ești tu diferit de un patron de crâșmă hipstărească din secuime care, îmbătat cu review-uri pozitive, are impresia că e mult mai bun decât e? Mă uit la haitele de fani care dau aprecieri la ce spui tu și desființează ce spun critic alții și deduc nu numai că nu ești diferit, dar ești într-o inflație mult mai gravă decât oamenii ăia nefericiți de la Viscri32.
Bref, așa cum tu ai impresia că blogul tău nu e serviciu public și ai dreptul să-ți placă sau nu orice comentează cineva, exact la fel are și băiatul ăla dreptul să se plângă de un review negativ, că localul ăla e casa lui, nu gara din Pitești. Dacă nu vezi asta riști să cazi într-o ipocrizie sinistră.
Io ți-am zis că ești prost, dar tu nu te lași. Păi, prostule, eu nu vând servicii de ospitalitate și turism, cam aia e diferența. Practic eu îmi permit să-ți zic că mănânci căcat. Cam asta.
Un rezumat:
Un client supărat vine și-ți zice: Vezi ca ai un rahat in fața ușii. Iar tu îl iei cu mâinile goale si-l arunci peste ventilator dupa care îi spui mulțumit: „Rahat ești tu!”
Comentariu beton!12
Inclin sa-i dau dreptate clientului. Nu i-a placut, portiile au fost prea mici si nu l-a dat pe spate nici gustul , daca am inteles bine. Toate acestea sunt subiective, poate altui client i-ar fi placut mai mult mancarea. N-ai ce sa faci. Omul si-a exercitat dreptul de a-si da cu parerea despre restaurantul respectiv. Este parerea lui strict personala. Iar restaurantul, prin purtatorii lui de cuvant, il ataca si ii interzice accesul pe viitor??! Atunci de ce sa mai scriem recenzii? Doar cele pozitive sunt dorite? Si atunci care mai este valoarea recenziilor? Nu stiu nimic despre afacerea lor si ce ofera de fapt, dar atitudinea lor lasa mult de dorit. Eu una nu cred ca m-as inghesui sa le fiu oaspete.
E o mizerie ce au facut cei de la Viscri. Omul a povestit despre experienta avuta acolo si a fost linsat public…
Afacere administrata de mitici, la ce sa te astepti decat la goana dupa multi bani!
Mă da’ unu n-a dat poza cu portia de la viscri.. ce portie e aia de se imparte la 4 ca mie pe oriunde abia-mi ajunge una 🤣
Nu la patru, șerif, la doi. Că doi din ăia patru sunt copii la un an și șapte luni.
A.. gata boss.. pai si poza?:))
Păi, nuș, să-l rugăm pe omul ăla să mai meargă o dată acolo.
🤣 mai bine nu
SkizZ, iti recomand Thalia Tineretului (daca mai sunt) – buna rau mancarea si iti pare rau ca nu poti manca toata portia… Si inveti sa comanzi numai cate un fel de mancare si vii mai des sa le mananci si pe restul :)))) Sau iei la pachet :)))
Nu am citit toate comentariile, dar am mai intalnit genul asta de patroni care pe de o parte sunt suparaciosi ca orice roman blocat mental in varsta scutecului, si pe de alta parte sunt si orgoliosi si biased, ce e al lor e cel mai bun. Adeseori provin din spuma autoritatilor locale (consilier, vice, primar etc), care cu chiu cu vai au pus mnuta pe o oportunitate de teren/casa si niste materiale de constructie cu mana de lucru moca sau aproape moca, si poc, apare o afacere.
In cazul de fata nu stiu cum e patronul, dar clar e cretin. A mai fost o proasta cu un hotel prin moldova de s-a pozat cu Tudorel Toader, cel mai de seama invitat al ei, si si-a luat o m&*^ de reviuri de nu i-au mai calcat pragul decat psdisti soiosi.
Am trecut si eu prin experienta de genul, unde patronu era un om super ok, dar nevasta-sa care nu statea prin complex, raspundea la revieuri cu note sub 8-9, pt dansa negative, cu limba de vipera. Va las sa va delectati cu raspunsurile dansei, cititi pe booking, complex scorpion, la sectiune de reviews, cele mai putin favorabile, au niste raspunsuri de benny hill.
Atat ne duce capu’ dupa 30′ de ani.
Facem cotete si le promovam la nivel de burj al arab, apoi ne miram de oaspeti nemultumiti: da cum maica, chiar ai facut analiza adn sau de unde stii ca flegma din ciorba era a bucatarului? poate ai scuipat matale sa ne faci rau din invidie. Ca fix de aia pleaca romanu in conced sau la masa cu familia, sa isi futa nervii pe revieuri cu raspunsuri de cacat de la patroni idioti.
Poate citeste si boul de la viscri:
aveti un sat de tigani, vai de curu lui, la capatu unui drum rupt. Daca nu era marele Charles indragostit iremediabil de genetica locului, erati fix ce m scris io. un sat de tigani, cu carute in drum si fara nimic deosebit. Cu o arhitectura cotropita de indienii nostri, lasatat de sasii fugiti de zeci de ani din sat.
Am sapat dupa review-ul initial: https://www.google.com/maps/contrib/102734422525628480768/place/ChIJNb99LQFoS0cRJszUse-YS2w/@46.059716,25.1115738,13.25z/data=!4m6!1m5!8m4!1e2!2s102734422525628480768!3m1!1e1?hl=en-RO
Omul zice ca a venit cu rezervare si a asteptat 40 de minute sa i se ia comanda. E inacceptabil. In cazul meu daca stau 10-15 minute la un local si nu vine nimeni sa ma intrebe de sanatate, m-am sculat si-am plecat fara multa vorba.
Trebuia sa-i fi spus de la inceput ca totul dureaza. Un restaurant care se respecta mentioneaza asta de cand intri pe usa. Daca ai prea multi clienti, si vezi ca tot vin, nu fi hapsan si-i accepta pe toti, stiind ca nu ai capacitate de servire, spune-le ca nu poti sa te misti mai repede si lasa-i sa decida.
Dupa o ora a venit aperitivul. Supa dupa iarasi aproape o ora. Mult prea mult.
Raspunsul restaurantului e urat de tot. Pentru ca la un moment dat cineva tot o sa-ti dea review-uri negative, nu o sa poti multumi mereu pe toata lumea. Arata lipsa de tact.
Eu citesc in special review-urile negative, nu pe cele pozitive, ca sa vad la ce ma pot astepta in cel mai rau caz si sa vad daca locatia ‘colaboreaza’. Spune mult despre calitate in situatii mai putin placute, pentru ca, oricum, e plin peste tot de review-uri de 5 stele, mai mult sau mai putin platite. Daca o locatie e doar de 5 stele, ceva e putred acolo – nu ma duc acolo unde totul e perfect. Mi s-a acrit de dulcegariile/minciunile de Facebook.
Calitatea unui restaurant se masoara si dupa cum il servesti pe cel mai umil client care iti face o comanda mica de tot, din care nu faci profit. Pentru cunoscatori, va rog sa va aduceti aminte de rolul lui Louis de Funes, din comedia „L’aile ou la cuisse” – mie exact de asta imi aminteste intamplarea asta.
Mult zgomot pentru nimic, in fond.
A ști să gestionezi un review – negativ sau pozitiv – este o calitate indispensabilă pentru administrarea unei afaceri în turism. Eu i-aș fi mulțumit pentru feedback și l-aș fi invitat să revină la un pahar de vorbă, de ce nu, i-aș fi oferit un meniu din partea casei. Dar poate că exagerez: chiar dacă nu ar fi făcut asta, măcar sa fi reușit sa răspundă cu eleganță și ne-am fi scos cu toții pălăria în fața lui. Nu e cazul.
Subscriu fără rezerve la ‘later edit’.
Tudor (îl știu, – și m-am cazat ‘la el’ în două locații) a exagerat puțin. Tocmai statutul de antreprenor (și) în turism, faptul că știe cum e cu serviciile și cu stelele alea, cerea nițică nuanțare și reținere. Acuma, firește că atunci când beneficiezi (sau nu) de servicii pe caniculă, având bebelușii după tine la drum lung, ai dreptul la o subiectivitate mai severă. De asemenea, în apărarea lui, steaua aia a fost plantată pe Google Maps, nu pe Trip Advisor sau booking.com & the likes – deci nu prea se pune…
Dar reacția celor de la Viscri 32 e absolut impardonabilă. Câteva pasaje din textul promoțional al locantei, plantate între un început și un final în care clientul e făcut albie de porci, un sandviș distribuit într-un mediu diferit și cu impact direct mai mare decât cel în care a fost resimțită ‘ofensa’ inițială e și stupid și penibil.
În plus, ceea ce n-am văzut adus în discuție e faptul că cetățenii de la V32 au, pe Google Maps, de-a lungul sejurului lor acolo, aproape 40 de alte cotații de 1 stea și cam tot atâtea de 2 stele. Și e foarte trist ei că declanșează această gălăgie fix în locul și într-un moment în care nu au activată opțiunea de rating 🙂
Majoritatea zdrobitoare a horeciștilor din România nu știu sau nu cred sau nu-i interesează că ei NU ‘vând’ mâncare și băutură sau închirierea unui pat pentru o noapte, ci o experiență. Așa că V32 nu e un studiu de caz în comunicare, ci doar o scurtă notă de introducere în țâfnologie…
In calitate de client al localului respectiv am dreptul sa am o opinie si am dreptul sa mi-o exprim. Localul cu pricina, daca are online sectiune de review-uri, isi asuma riscul sa existe si opinii mai putin magulitoare. Suma parerilor exprimate ajusteaza nivelul asteptarilor potentialilor clienti. Ai afacere in Horeca, depinzi de buna impresie pe care o lasi clientului. Impresioneaza-l prin atitudine, produse si servicii atunci cand poti, sau macar prin atitudine atunci cand dai gres si ti se spune. Ai un client care este nemultumit de serviciile tale, well, asuma-ti, nu arunca cu laturi…
In ceea ce proveste discutia interminabila cu privire la portii – noi toti cati am umblat si am mancat la crasma – cam stim cam ce ar trebui sa oferi pentru o anumita suma de bani. Exagerand putin, daca ai preturi care rivalizeaza cu The Artist (nu spun ca asa ar fi, dar de dragul exemplului) dar produse de cantina de spital … (nici asta nu stiu sa fie asa, dar pentru a fi graitor exemplul…) evident ca ma plang. Daca ceea ce ofera este mult sub asteptari am dreptul sa spun fix asta – este mult sub asteptari, mult sub reclama pe care si-o fac si sub asteptarile pe care ei le creeaza astfel. Irelevant cati am mancat din portia cu pricina – daca portia este mica, e mica si gata…
Mi se pare inacceptabil sa nu fie in stare nimeni sa iti spuna din momentul in care comanzi „aia nu avem, aia nu avem, pentru asta sa stiti ca tre’ sa stati 3 ore ca inca nu am taiat porcul si nu sta” sau macar atunci cand a dat comanda la bucatarie si a aflat ca felul x nu este sa se intoarca si sa avertizeze clientul….
Daca esti cu crasma la tara si stii ca dureaza mult pana vine mancarea si in general oamenii intra in crasma orecum flamanzi, nu imediat dupa pranz dejun pentru a ocupa masa pana esti tu gata cu cina… niste branza, slana, ceapa, paine ar trebui sa rezolve problema si sa mentina atmosfera buna la masa… Daca nu e de felul tau servirea atat de inceata (caz in care pune pe gard ca „servim clienti deja satui”), orienteaza-te cand vezi ca se intarzie adusul mancarii la nesfarsit – nu vei saraci daca dai din partea casei slana cu paine – dar poti saraci daca ai multi clienti la fel de multumiti ca dl in discutie.
Faptul ca dl Maxim a fost/este in domeniul Horeca nu ar trebui sa il priveze de opinie. Mai ales in conditiile in care asteptarile pe care le are de la altii sunt asteptari pe care le depasea in calitate de prestator.
In ceea ce priveste modul in care si-a spus opinia, well… inteleg ca localul in discutie nu era la prima sesizare, stia care ii sunt problemele, si inteleg ca lucrurile nu s-au schimbat in timp… deci luatul „colegial” pe dupa umeri este pierdere de vreme. Au vazut ca „merge si asa”… In plus, in calitate de client care s-a simtit desconsiderat, ignorat etc, cred ca nu as avea nici o obligatie sa incerc sa fac educatie prestatorului.
Despre reactia Viscri32… incalificabila. Nu face decat sa intareasca review-ul clientului…
Penibil raspunsul celor de la Viscri 32. Din pacate, astfel de specimene sunt nenumarate pe meleagurile romanesti, chiar pe la locatii de „top” din țărișoara noastră – a se vedea raspunsurile celor de Restaurant Forest Sinaia la review-urile negative de pe TripAdvisor.
„Fiecare pasare pe limba ei piere!” Asa si Viscri32. Personal, de fiecare data cand am ocazia recomand turistilor englezi sa viziteze Viscri. De acum o sa ma asigur ca mentionez de fiecare data sa evite Viscri32. Re expunerea de date personale ale clientului, well, sper ca Tudor va trimite un mail sau va da un telefon unde trebuie.
Puteau sa aleaga varianta eleganta: multumim pentru feedback si ne pare rau pentru situația creată. Va asteptam din nou pe la noi sa ne revansam asa cum se cuvine:)
Sau varianta simpla. Multumim pentru feedback. Părere ta este importanta pt noi.
@Mihai: E clar, m-ai convins că-s prost. Rar am văzut atâta elocință, de obicei am dubii. Dar cu tine nu-mi merge, ești prea bărbat, prea deștept. Ai să poți să mă ierți? Rămân pe-aici să te citesc în tăcere respectuoasă, am multe de învățat de la tine.
Perfect. Asta era și ideea. Știi, însuși faptul că tu faci pe deșteptul la mine pe blog, și nu invers, duce discuția asta în derizoriu. Dacă nu înțelegi ce vreau să zic, dă un semn și-ți desenez.
De asta scriu io sub pseudonim, daca ma face cineva prost (IQ 136 can mean that more than often 🙂 ), pot oricand sa aleg alt pseudonim si sa o iau de la zero 😀 . indiferent daca are dreptate sau nu :)). nu ca as fi facut asta vreodata, dar am posibilitatea.
Pe de alta parte, autorul blogului, scrie articole pe care le semneaza, ceea ce eu respect, isi asuma ceea ce spune.
Din motivul asta o las mai moale cu pianul pe scari (da mihai, sa ma vezi in full force cand ma iau de careva:D), chiar cand consider ca autorul nu are dreptate 100%, pentru ca e blogu lui, banii lui vorba aia:
„Ai bani mananci, nu ai bani, nu ti-e foame.”
Eh he he, vorba fostei PM, asta, dear friends, se aplica nu doar la restaurante (cu patroni mult iubiti fii conducatori cu studii la UTC/SRI), ci si la bloguri, dragii mei. Intri pe un blog doar ca sa il faci pe autor cu toate alea, iti asumi urmarea. Am patit-o si eu, poate partial meritat, partial nemeritat, irelevant.
Iar in comentul tau anterior, sustineai acest proverb, dar aparent nu se aplica si la paginile de blog, in mintea ta.
Hello!
1. Intri într-un local. Proprietarul ar trebui să ştie că experienţa ta trebuie să rămână una dintre cele mai frumoase amintiri pe care o să le ai când o să joci table în parc.
2. Ce comanzi, cât şi pentru câte persoane e absolut treaba ta. Treaba celor care te servesc e, din nou, să te facă să te simţi împărat sau cleopatră, după posibilităţi.
3. Părerea mea strict personală e că acea parte a Transilvaniei e mult supraapreciată. Există şi pensiuni fenomenale, din păcate, mai potrivite pentru buzunarul unuia ca Prinţul Charles.
4. Ai perfectă dreptate, Mihai. Şi eu cred că soluţia optimă, în cazul acestui răspuns arogant, suficient şi relevant, din partea proprietarilor pensiunii, ar fi unul legal. În felul ăsta, poate s-ar înţelege cum vine chestia cu spaţiul public.
5. Grecia? Bulgaria? Hahaha, ce vis frumos! Acolo, când te servesc, oamenii se respectă pe ei înşişi, în primul rând. Când aduci la masă o farfurie pe jumătate goală cu supă rece, ţi-ai feştelit norocul ţie, în primul rând.
În rest, numai de bine!
Am ajuns azi la 12:55 la viscri32.
Am intrebat daca se poate bea o bere si o limonada.Raspunsul lor?Noi deschidem la ora 13 si se poate doar pe baza de rezervare.
Am plecat linistit la birtul satului unde am dat 3.5 Ron pe o bere…M-am simtit mai bine 🙂