Dacă virusul ăsta ar fi avut o mortalitate de sută la sută, în sensul în care dacă l-ai luat știi sigur că te îndrepți direct către o întâlnire unu la unu cu Sfântul Petru, să se calculeze următoarele:
a) Câți vajnici luptători anti-botniță credeți c-ar mai fi existat?
b) Câți cetățeni credeți c-ar mai declara ofuscați că „nu suportă să stea cu masca, că nu li se oxigenează creierul”?
c) Câți anti-vaxxeri nu s-ar așeza la coadă la spitale și clinici din momentul în care s-ar anunța că s-a găsit vaccinul salvator?
Mă gândeam să dau un premiu pentru cei care vor da trei răspunsuri corecte, dar n-am nicio șansă. M-am aruncat un pic și-am făcut testul prea dificil, sunt întrebările prea complicate. Poate doar întâmplător să le nimerească cineva. Aia e, lasă că data viitoare gândesc un test mai simplu.
Oricum e ca o ruleta ruseasca ,oricat te ai feri si indiferent de varsta pe care o ai, s ar putea sa te nimereasca si nu stii cum sfarsesti .Mai stiti acum ceva ani ce teama ne era de Sida ,evitam pana si dentistul sau mersul la manichiura .In timp te obisnuiesti sa traiesti si cu teama asta pana se banalizeaza si ajunge parte din peisaj.
Comentariu beton!47
Ruleta ruseasca se poate juca si cu 5 gloante si cu 1. Cam asa e si cu masca, poti sa te infectezi si cu masca, dar sansele sunt mai mici
Comentariu beton!28
Comparația nu e buna.
În ziua de azi dentistii și manechiuristele își sterilizează instrumentele în etuve. Iar dacă nu o fac, atunci o problema, nu atât din cauza riscului de a face SIDA cât din cauza riscului a lua hepatita de tip B și C care la noi sunt foarte răspândite.
a. La fel de mulți
b. La fel de mulți
c. La fel de puțini
Explicație: pămîntul e plat, HIV nu există, cancerul se trateaza cu terebentină/pătrunjel/sodă caustică, moaștele fac minuni, n-am ajuns pe lună, spațiul e o cupolă, 5G ne face gay etc.
Comentariu beton!99
Cu bombardierii care o bagă pe aia : „bă, habar nu ai cine sunt eu!”, ce ne facem?
Io sper să-i curețe Covidel. 😀
Comentariu beton!23
Discutiile astea depind de bula din care faci parte. Cand ma ciondaneam cu ecologistii despre efectele majorarii nivelului de CO2 atmosferic, erau unii care erau gata sa jure ca un nivel de peste 1000 de ppm ar prezenta riscuri pentru sanatate, care ar fi foarte grave in special la copii. Acum aceleasi persoane afirma ca un nivel de peste 5000 de ppm nu ar prezenta nici un risc pentru sanatate. Macar am lamurit problema asta, dupa mine mai importanta. Nu ma mai ingrijoreaza asa rau emisiile de carbon.
Fii serios. Toți s-ar fi căcat pe ei de frică și s-ar fi baricadat ca Ana lui Manole.
Dar să răspund, matematic la-ntrebări:
a) nici unul
b) nici unul
c) nici unul. TOȚI, absolut toți s-ar așeza la coadă. Ei s-ar bate să fie primii vaccinați.
Comentariu beton!17
La punctul c) as avea un amendament: anti-vaxerii s-ar vaccina. Toti. Dar nu si-ar vaccina si copiii, ca sa nu ajunga autisti. Sau?
Comentariu beton!34
@Ruxandra: Și-ar vaccina și muștele din bucătărie dacă virusul ar avea mortalitate de 100%.
Comentariu beton!24
Acelasi calcul si eu.niciunul .s-ar impinge cu coatele pt vaccin.si ar adora botnita. Ar si dormi cu ea pe figura.
Concluzie-bleact! Ma scuzati.iar mi se ridica…paru-n cap 😡
Nu ne ramane decat sa ne dorim o mutatie la virus care sa determine automat septicemii in masa printre cei infectati. Atunci vom avea satisfactia sa le aruncam in fata antivaxerilor, de la un pat de spital la altul: V-am zis noi! Acum ati belit-o!
Mai e oricum o varianta, cat se poate de posibila. Daca auzim ca in America virusul a capatat mutatia care ii da mortalitatea de 100% si ca nu ii cruta decat pe cei care s-au imbolnavit deja cu forma veche a virusului? Oare nu ne-am grabi cu toti sa aruncam mastile, ba chiar sa dam spaga la un spital, ca sa ne lase sa ne sufle in fata vreun bolnav, in speranta de a ne molipsi inainte sa ajunga virusul mutant in Romania?
In situatia asta covid -19 ar devini un fel de vaccin pentru covid-20. Nu ar fi amuzant ca la anul sa ne infectam deliberat cu covid-19 o data la 3 luni ca sa scapam de forma sa mutanta mortala? Noroc ca nu va mai trebui sa ii convingem pe oameni ca e o simpla gripa.
Ce să faci,n-ai ce să faci,cred că suntem țara cu cei mai mulți proști și cu cel mai scăzut nivel de educație din lume
Se dezbate încă. Ce zici?19
Sa inteleg ca ti s-a terminat concediul in Delta si te-ai apucat sa ne dai de lucru?
Hai sa-ti dau si eu o tema!
De cand cu pandemia, Amazon si-a dublat activitatea, respectiv profiturile. Daca seful de la Amazon, baga, in fiecare pachet, cate o portie de coviduti?
Asta, asa…ca sa mai gasim o conspiratie, ca nu-s destule.
Jeff e pe cai mari. Profit Q2 de 5.2 miliarde $.
@Ruxandra scopul Amazon este să vândă la cât mai mulți proști, nu să-i împuțineze. De ce s-ar lansa astfel de aberație?
Comentariu beton!25
Deci gravida cu bebe mare si cutia toracica presata maxim, si am purtat kn95 sau chirurgicala si cand am urcat scari. Corect, cu nasul inauntru si fara pauze pana nu urcam in masina. Iar panselutele astea nu o pot purta!? Ca barbat, as face o groapa si m-am baga acolo de rusine, cu astfel de plansete. Ca femeie, nu mai spun. Ca la sfaturi de orice fel, sunt bune, dar la purtat masca, am vazut destule cazuri fara sau sub nas.
Comentariu beton!34
Mai aud pe câte unul care își dorește un Vlad Țepeș sau un Antonescu care să facă și să dreagă. Toți belesc ochii mari când îi întreb dacă ei sunt siguri că într-o astfel de situație, nu sunt șanse să sfârșească chiar ei cu o țeapă în cur sau cu un glonț în creier. „Mie nu mi se poate întâmpla” este o mantră puternică pentru ei. Îi protejează câmpul Akashic si șarpele Kundalinic 🙂
Comentariu beton!18
@cristi: Io-s mare susținător al celor doi. Nu, n-aș sfârși c-o țeapă-n cur pentru că io respect regulile. Dacă io aș conduce România 70-80% dintre români ar ajunge combustibil la centrala nucleară de la Cernavodă.
Aș începe din partea de vest cu cei de se vor autonomi, cu cei ce se simt discriminați pe motiv de rasă, limbă, religie, aș contiua cu ăia de ling-n cur BOR, minunații politicieni (p-ăștia i-aș căsăpi fără drept de apel), hoții, criminalii ș-alte scrursuri de genul respectiv până ar rămâne doar cei harnici, inteligenți și cu dorința de a crea o societate mai bună. Cam așa cum visa Pitagora.
Da, știu. Am toleranță ZERO când vine vorba de furt, înșelăciune, crime și drepturi fără obligații.
Se dezbate încă. Ce zici?30
Ideea comentariului meu era că există mulți oameni care își doresc ceva, sau au un anumit comportament (nerespectarea regulilor), pentru că ei consideră că lor nu li se aplică sau nu li se poate întâmpla să cadă victime ale unui virus sau conjuncturii traiului într-o societate condusă de un lider unic. „Dacă eu aș conduce România” este o viziune care a funcționat în trecut, regulile după care funcționează societatea noastră acum sunt diferite, cu bune și cu rele. Eliminarea din societate a celor la care faci referire și față de care nu numai tu ai toleranță zero, o să se facă în timp, cu răbdare, educație și consecvență. Poate că noi nu o sa trăim acele vremuri, dar din acel moment societatea o să fie curată o perioadă lungă de timp. Eliminarea lor într-o perioadă scurtă, așa cum sugerezi tu, nu asigură sustenabilitate pe termen lung, pentru că nu vine și cu o bază solidă la nivel de societate. Cetatea în ansamblu trebuie sa aibă un nivel ridicat de conștiință care să nu permită apariția sau reapariția celor care șuntează regulile.
Comentariu beton!14
@JT, zici tu că știu ăia să facă fisiune ?
Comentariu beton!13
@Shoric: din câți specialiști sunt acolo, cred/sper că există măcar unul sau doi, sănătoși la cap, pe care să mă pot baza că țin reactoarele alea în funcțiune.
@John, vezi ca ai șanse sa “ți-o iei”! Vei fi considerat rasist, antisemit, legionar…etc! Dar ai dreptate! 😉
Cu faza cu combustibilul, m-a cam îndoiesc. Ăștia nu ar fi buni nici de săpun, nu ar face clăbuci! 🤔
John, eu nu știu ce visa Pitagora, dar ce descrii tu aici parcă îmi sună cunoscut și deja s-a incercat (doar că era pe bază de gazare/împușcare a celor ce-o meritau in capul făptuitorilor și abia apoi, uneori, urmat de ardere) și m-ar interesa mai multe detalii despre punerea în practică a soluției tale, dar la modul ceva mai concret.
De asemenea, în condițiile în care aproape 20% din populația României o reprezintă minorii, cu aceștia cum ai proceda? Sunt incluși și ei în cei 70-80% dintre români pe care i-ai condamna la moarte? Sau, practic, toți adulții ar cam trebui să ne facem griji?
Și ultima curiozitate, dacă se poate, ceva mai on topic: dacă de mâine Covid-ul ar fi mortal, dar și singurele alimente disponibile ar fi peștele și salata de boeuf cu pui și mazăre, tu ce-ai mânca?
Comentariu beton!22
@Emil: atunci când indivizii vor doar drepturi fără obligațiile aferente, atunci-s cel mai rasist individ de pe planetă.
Nu am nimic împotriva maneliștilor care-și ascultă mizeria-n liniște, nici a poponarilor care și-o trag fără să facă tam-tam, nici a bisericoșilor care pupă poze atât timp cât se autofinanțează șamd. Cred că ai prins ideea.
Ei, atunci când un grup d-ăsta ar cere drepturi care i-ar coferi un statut aparte, atunci eu vreau să-l văd afumat interior-exterior. Fără drept de apel.
Se dezbate încă. Ce zici?13
@John, subscriu total! 👍
@Anduța: la faza cu copiii, te las pe tine să triezi. 😉
Dar nu uita că ce naște din pisică, șoareci mănâncă.
Ai fi în stare să-l sufoci pe Hilter, copil fiind, doar ca să previi un război mondial?
Doar pește și salată de boeuf cu pui și mazăre, zici? Aș trăi doar cu apă, cafea, whiskey și Cohiba Sublime.
Nu, nu s-a încercat niciodată ceea ce spun eu. De ce? Pentru că nici un rege, împărat, președinte sau lider n-a dorit niciodată o societate funcțională 100%.
De exemplu, Austria se apropie, dar are și ea bubele ei cum ar fi pupatul în dos al emigranților care nu merită asta.
Bine, găozarii din Germania care-i pupă-n bot pe arabi și rușii l-au dat jos o dată pe Sebastian Kurz, dar austriecii îi susțin puternic partidul și așa a putut fi pus din nou în funcția de cancelar.
John, n-ai avea cum să mă lași pe mine să triez nimic, că n-aș lua parte la genocidul tău.
Hitler copil n-a devenit ce-a devenit singur. Vinovații sunt mult mai mulți.
Deci ai bea doar apă până ai muri, deși ai avea și hrană la dispoziție. Cafea, alcool și tutun n-ai avea, că n-ar mai exista, după cum am zis.
Comentariu beton!15
@Anduța: dar pe cei care l-au „format” pe Hitler i-ai executa, copii fiind?
Referitor la mâncare trebuia să fii mai specifică. Eu m-am referit în contextul în care singura mâncare disponibilă ar fi fost salata respectivă și pește.
@Anduţa, Pitagora s-ar răsuci în mormânt dacă ar şti în ce context l-a menţionat @John.
Pitagora credea în primul rând că o societate poate fi instruită. Iar referitor la ‘a conduce’ – această sarcină trebuia să fie efectuată în spiritul legilor armoniei universale, eticii şi moralei.
Înainte de toate Pitagora a fost un matematician şi un filozof (ambele în acelaşi timp şi cu aceeaşi intensitate). Iar şcoala filozofică creată de el se baza pe cunoaşterea lumii, scopul fiind bunăstarea sufletului (scăpat din robia trupului), iar calea fiind: o viaţă cumpătată şi în slujba dreptăţii şi a binelui. Pitagoreicii preţuiau foarte mult muzica şi armonia. Şi, bineînţeles, la rang înalt se afla numărul, considerat însăşi esenţa universului. Astfel, în viziunea lor, în etică există 10 virtuţi (10 fiind considerat un număr perfect, decada sacră şi de altfel şi esenţa simbolului lor: tetraktys -ul). Iar pitagorismul era un mod de viaţă clădit pe principii riguroase. Şi se educa respectul pentru aceste principii. Un respect profund, chiar.
Într-adevăr, Pitagora îşi dorea o societate mai bună. Dar voia să obţină asta prin educaţie, nu căsăpind în stânga şi-n dreapta până rămâne doar ‘elita’ lumii, cum spune @John mai sus. Care, deşi începe cu Ţepeş şi Antonescu, descrie apoi acţiuni la care ar saliva de invidie Hitler şi încheie cu un rezultat la care visa Pitagora, dar Pitagora ar vomita ştiind cum s-a ajuns acolo.
Comentariu beton!31
@JT, boss, ce dor mi-era de tu…
mai ales că prezinți o soluție productivă, nu ca boul ăla de CVT care consuma gloanțele dulci ca mierea ale patriei, pe stadioane;
io însă, ca și Cristi, dac-aș fi pentr-o zi președinte, ține minte, aș da două legi:
ademînă) orice plagiator dovedit va fi eliminat din rîndul angajaților statului; nici portar la IML măcar n-ar avea voie
2detipar) aș face școala obligatorie pînă la 12 clase; cu variante de licee/școli profesionale
opinia mea (sîc) este că doar în cazul în care reușești agregarea unei mase majoritare de sitizăni cu comportamente pro-sociale vei avea o societate funcțională iar lucrul ăsta se poate obține doar prin educație…
Comentariu beton!14
@Solandi: prezintă-mi, te rog frumos, un singur an, în întreaga istorie, în care s-a făcut educația menționată de Pitagora. Sau o educație tangentă cu ceea ce spune el.
Îți spun eu că nu are rost să te obosești că nu vei găsi.
Teoria fără practică e zero barat.
@costicămusulmanu: întreaga societate românească e putredă.
Degeaba există 3 bule-n ea, că tot nu se rezolvă nimic. Cu 3 flori nu se face primăvară.
Bătrânii tot la latrina3 se vor uita, tot cu PSD vor vota, țiganii vor continua să dea legi în parlament șamd.
Nu ai cu cine. Chiar nu ai.
@John Temple, nu aia era ideea. Ci talmeş-balmeşul din comentariul tău. Şi că ‘practica’ oferită de tine nu face cinste ‘teoriei’ lui Pitagora.
Că teoria nu e totuna cu practica, asta ştie toată lumea. La fel cum toţi ştim că niciodată nu va exista o lume ‘perfectă’. Pentru că fiecare are o altă viziune a ceea ce înseamnă ‘perfect’, sau ‘perfectul’ ăla e prea personal și nu general. Dar măcar să fie o lume mai bună, în fiecare zi mai bună decât ieri. Şi, cine ştie… într-un viitor îndepărtat poate stră-stră…- nepoţii noştri vor putea spune: ce bucuros ar fi fost Pitagora, dacă ar fi fost acum aici! El şi alţii ca el, care au gândit şi sperat că oamenii îşi vor folosi potenţialul să facă lucruri pozitive. Toţi cei care au mizat pe educaţie. Și în niciun caz pe exterminarea celor care nu corespund în mintea lui x sau y, sau în general, cum spui tu mai sus..
Comentariu beton!14
John, pe linia asta mergând, mi-e că ajungem la primul copil născut și la problema execuției lui. Nu, n-aș executa niciun om, chiar nu cred ca asta e calea cea bună pentru creșterea calității societății în care trăim pe termen lung. Și dacă tot e vorba de teoria lui Pitagora vs. cea expusă de tine azi (tot nepusă în practică până acum, după cum zici mai sus), nu mai bine ai alege să o pui tu, în sfârșit, în practică pe prima? Împărat/conducător/lider fiind.
Comentariu beton!13
De fapt, Pitagora chiar si-a pus in practica ideile la Crotona pentru o vreme. Atata doar ca Pitagora nu era catusi de putin un democrat, il durea undeva de educarea maselor, care nu aveau decat sa ramana pe veci in intuneric, spre binele tuturor. Educatia era rezervata pentru o elita restransa de initiati, care urmau sa isi asume un stil de viata cat se poate de monahal, imbinand misticismul cu privatiunile fizice. Pitagorismul a avut o mare influenta asupra multor miscari mistice din cadrul crestinismului. De asemenea, asupra adeptilor heliocentrismului copernicean, privit mult timp, si nu fara motiv, ca o secta mistica pitagoreica.
@Anduța & Solandi: am să vă rog să-mi scuzați ideile și neîncrederea în capacitatea de înțelegere și educație a umanității.
De-acum o să comentez strict pe linia partidului. Să fie bine, să nu fie rău. 😉
@ventidius: de ce crezi că Pitagora a spus că democrația e o prostie?
Poate pentru ca e cu totul nefolositoare daca scopul tau e salvarea sufletului. La ce ajuta democratia intr-o manastire?
@ventidius: de ce se poate doar într-o mânăstire? De ce nu se poate aplica la nivel planetar? În toate națiile au existat oameni care au avut aceleași idei despre educație și cultură, idei care ar fi ridicat nivelul de civilizație al umanității.
Mă distrează oamenii de știință care visează la Kardashev I. Nu se va-ntâmpla prea curând.
Nu a zis nimeni ca nu se poate. Dar prea suna a distopie. Pitagora nu isi propunea progresul umanitatii, doar monopolizarea cunoasterii in beneficiul unei elite restranse. Cunoasterea trebuia sa ramana un mister, care se cerea tinut la adapost de privirile murdare ale plebei. Difuzarea cunoasterii ar fi fost o grava impietate. Societea moderna si organizarea actuala a politicii, stiintei si invatamantului nu prea au nici o treaba cu idealurile lui Pitagora.
@JT, nu vreau să polemizăm f mult; sunt convins (doar citești pă Vasilescu, ce naiba) că ești un om ok doar cu un nivel mare de frustrare (și eu simt asta deseori dar nu-mi cheltui energia pe prostii); discuția asta am avut-o cu un partener bulgar (cred că ai auzit că-s manifestații de stradă anticorupție), care la fel ca tine zicea: punem mîna pe furci și topoare și îi dăm jos…really? și ce pui în loc, eșalonul 2? păi schimbi pe dracu’ cu ta’su…ca exercițiu, vedeți postările lui Valeriu Nicolae (btw, un țigan pe care io l-aș vrea prim-ministru la orice oră!!! ce zici?) pe FB despre „luminații și cinstiții” liberali…te îngrozești;
pe ăia de se uită (fiecare dintr-un motiv personal destul de puternic) la latrină, n-ai cum să-i schimbi (educi); este plin net-ul de mărturii ale unora de 35-40 care nu-și pot convinge părinții să judece; eu personal am avut aceeași experiență cu tata, fie-i țărîna ușoară, pe care nu l-am convins nici cu rugăminți nici cu amenințarea că nu-i mai vorbesc, să nu voteze Ponta, el ținînd-o pe a lui „mi-a dat pensia înapoi!”;la ceva vreme, cu pixul în mînă, i-am demonstrat unde s-au dus banii de la ponta (vă aduceți aminte accizele la combustibili calculate la cursul scos din cur de 4,74ron?); a înțeles pe moment dar, precum un pește, că tot e de sezon, a uitat și a revenit la placa lui;
spre comparație, pe bunica mea, soacra lui (fie-i și ei amintirea vie), pe care am dus-o cu mașina la secția de votare, n-a trebuit s-o conving; pe drum, am întrebat-o „mamaie, votezi cu neamțu’ sau cu ponta?” iar bătrîna mi-a dat un răspuns genial:
– pontea?! păi ci, io nu știu cî pontea îi „nepotu’ ” lu’ iliescu?!
diferență de educație, cum ziceam, deși părinții tatei au fost chiaburi iar socrii…
ce cred că îți dorești tu de fapt este: lege și mai ales aplicarea ei; suntem, cred, de acord că societățile civilizate au ajuns unde cu paru’; dar paru’ ăla a fost legal, a însemnat amenzi usturătoare pe care cineva chiar le-a dat; văzusem la Cernăuți, acum vreo 3-4 ani, niște polițiști foarte tineri; uniforme mișto, priusuri, arătau foarte occidental; întrebînd care-i faza, am primit următorul răspuns: ” au angajat doar tineri, le-au dat salarii cu 40%-50% mai mari decît ălora vechi și i-au instruit cu polițiști americani (parcă); o singură condiție a fost la angajare: să nu aibă sau să nu fi avut, pînă la nu știu a cîta spiță, rude care să fi lucrat în instituții de stat; nu conta, director sau portar, poliție, armată, școală sau spital; nimeni care să poată fi șantajat”; și, ce să vezi, copii ăia, băieți și fete, chiar aplicau legea; de la derbedei de stradă și bețivi, pînă la crimă organizată, ăia arestau tot…
așa că, rămîn la părerea mea: educație
Comentariu beton!13
@ventidius & costicămusulmanu’: de 8000 ani omenirea se scaldă-n același căcat.
8000 ani!!!
În ultimii 200 ani am făcut progrese ENORME raportat la restul de 7800 și…ce-am realizat? Buda tot în fundul curții e, furtul, crima tot persistă șamd.
Atunci mă-ntreb: în afara faptului că prostia și jegul uman se împrăștie mai repede, ce-am realizat de fapt? 🤔
Nu vad de ce e atat de hulita buda in fundul curtii. A fost un mare progres sanitar la timpul sau, a insemnat enorm sa te caci departe de sursa de apa, de locul unde dormi, bei si mananci. Din punctul asta de vedere, toaleta in casa poate fi considerata doar o comoditate periculoasa. In privinta protejarii sanatatii, ar putea fi socotita un regres. Nu mai iesi in frig din casa, dar tii bacteriile aproape. Fara protectia oferita de antibiotice adoptarea ei ar fi putut avea urmari catastrofale.
Cat despre crime si furt, astea sunt prea legate de natura umana. Nu cred ca vor fi rezolvate vreodata, fara alterarea grava a personalitatii umane, si cine stie, poate nici nu ar fi dorit. Prefer ca omul sa ramana in continuare capabil de crima si furt, decat sa il vad transformat in cine stie ce robot.
@John Temple,
Pitagora a spus de fapt altceva: „Nu năzui la himera unei democraţii pure; egalitatea perfectă există numai la morţi.”
Ceea ce este foarte diferit faţă de ceea ce încerci tu să insinuezi.
@ventidius,
Nu a spus nimeni că Pitagora (pentru a-şi materializa teoria) intenţiona sau trebuia să dezvăluie lumii ‘tainele’ organizaţiei lui secrete. Ci că, cu ajutorul unor oameni riguros selectaţi (reprezentaţi de nivelul cel mai de jos al organizaţiei lui – și anume – politicienii) puşi în puncte cheie şi influenţaţi de filosofi şi matematicieni (care reprezentau treapta cea mai de sus a organizaţiei) – > să mişte rotiţele social-politice înspre educarea şi instruirea membrilor societăţii. Nu în sensul educaţiei de astăzi, ci în special în respect faţă de dreptate, morală şi etică.
Nu se amăgeşte nimeni că ar fi vorba de o viziune ultra-modernă raportată la zilele noastre. Dar asta nu înseamnă că nu era mult peste normalul acelor vremuri şi nu numai.
Oricum, nu eu l-am adus în discuţie astăzi. Eu doar am făcut o remarcă în ceea ce priveşte metoda prin care John a ales azi să-i ducă la îndeplinire teoria.
@Solandi: diferența dintre noi e că tu vorbești dpdv teoretic, pe când eu vorbesc dpdv practic.
Numește-mi un singur politician pe planetă care se apropie de politicianul pomenit de Pitagora?
Te lămuresc tot eu: nici unul.
Spune-mi ce faci cu buruienile din grădină dacă vrei să ai flori frumoase sau legume gustoase?
Poate mă lămurești tu, pentru că Anduța nu a reușit să-mi dea un răspuns coerent.
P.S. Mulțumesc pentru lecția de filozofie teoretică.
P.S.2 Toată teoria universului nu valorează o ceapă degerată fără practică. 😉
@Solandi
Nici poate fi vorba despre vreo amagire. Orice urma de altruism lipsea in cazul pitagorismului. Scopul sau era reinstituirea vechii ordini ideale. Notiunea de progres lipsea in antichitate. Idealul era revenirea la veche ordine fireasca a lucrurilor. La fel ca orfismul de care era strans legat, pitagorismul a aparut ca un raspuns cat se poate de reactionar la pierderea de catre aristocratie a monopolului religios si politic. Scopul acestor miscari era cat se poate de transparent, combaterea democratiei si a noilor evolutii sociale si recapatarea de catre aristocratie a controlului total asupra societatii. Nu isi propunea deloc iluminarea gloatei vrasmase si periculoase, ci din contra, mentinerea acesteia in intuneric si neputinta prin asigurarea controlului ferm asupra cunoasterii si educatiei, sursa esentiala de putere.
Pitagorismul mustea de ura si ranchiuna revansarda fata de popor. Se asemana oarecum in privinta asta cu comunismul si nazismul, doctrine care pivotau in jurul urii de clasa sau rasiale. Evident, pitagorismul nu isi putea propune suprimarea poporului, dar in afara de solutia finala, cam orice masura care ducea la handicaparea poporului era binevenita.
Pitagorismul a avut o mare influenta in evolutia stiintei si filozofiei. Dar in politica nu cred ca poate fi un model rezonabil. Daca e sa gasim un corespondent modern al acestei miscari cred ca Klu Klux Klan e cel mai potrivit.
@John Temple, văd că o ții una și bună cu politicianul care a pus în practică teoria x sau y. Acest lucru nu este atât de tranșant și a depins întotdeauna de puterea pe care cineva a avut-o sau nu, cât și de pretențiile și așteptările altor oameni puternici din tara respectivă sau din țările vecine care și-au impus propriile dorințe sau interese și a ieșit întotdeauna un mix care încerca să mulțumească pe toată lumea, lucru evident imposibil. Și toți acei oameni care au avut de-a lungul timpului un cuvânt de spus au schimbat mentalități sau au făcut oamenii să răbufnească nemulțumiți și cei din vârf să cadă striviți de furia lor. Și toate aceste mișcări tectonice socio-politice au modelat mentalitatea și personalitatea omului din ziua de astăzi. Iar astăzi tendința este către colaborare și asocieri masive între țările de pe glob in organizații care au rol de arbitru comun în vederea unei lumi cât mai stabile în care niste limite nu pot fi trecute (da, cel puțin teoretic și pe față). Iar carta drepturilor omului deja este un alt nivel pe scara evoluției conștiinței de sine a omului care nu mai acceptă să fie călcat în picioare de către alt om. In care fiecare are valoare și un potențial care dacă este valorificat duce la împlinire personală și la membri de calitate pentru omenire. Iar educația pe toate planurile (civică cât și științifică) valorifică aceste potențiale cu brio. Din păcate această educație nu ajunge la toți oamenii de pe pământ și evident apar indivizii improprii standardelor moderne. Pe care îi țin relativ în frâu legile și programele de reeducare. Evident nu e o lume perfectă și mare parte din ea încă este in bezna concepțiilor secolelor trecute sau sub trepidații mistice exacerbate. Și nici nu cred că va fi vreodată perfectă. Ci va trebui mereu să ajusteze și să lipească din mers răni și să nu uite greșelile făcute.
Cât despre analogia ta cu grădina – este aberantă. Puțin îmi pasă ce flori alegi sa pui in ea, poate că mie nici nu-mi vor plăcea iar nucul bătrân din curte (pe care nu ai voie să îl tai) îți va râde în nas când te vaiți că îți ia din soarle pentru flori și ți se ofilește frumusețe de aranjament pastelat. Oamenii nu sunt flori sau buruieni pe care să le alegi sau smulgi tu cum vrei. Noroc că nici nu poți.
Comentariu beton!14
John, nici nu s-a pus problema să te lămuresc eu de ceva, ci invers. Dacă reiei firul discuției, o să vezi că pe mine m-a interesat să aflu cât de în detaliu ți-ai gândit soluția fluturată și am cerut, pentru început, niște detalii simple. Pe care încă nu le-am primit. Și sper nici să nu le primesc vreodată.
Comentariu beton!15
@ventidius,
Pe bune, KKK – rasismul extrem, asemănător şcolii/societăţii pitagoreice?
Pe mine una nu mă pasionează filozofia (deşi mi-am făcut temele şi am citit din teoriile marilor filozofi) deci nici cea a lui Pitagora nu mă impresionează. Din partea mea ar fi fost mai de apreciat dacă rămânea la matematică şi nu o amesteca nici cu misticismul, nici cu filozoficul, nici cu politicul.
Da, nici ‘Legile morale și politice ale lui Pitagora’ nu mă atrag în mod deosebit. Oricum, nimeni nu ştie câte sunt ale lui, câte sunt inspirate din altă parte şi câte au apărut după moartea lui, atribuindu-i-se lui dar – who knows? – poate că erau ale adepţilor lui de atunci sau ale celor de după moartea lui. Şi unele nici nu mai sunt viabile astăzi, oricum. Recunosc că unele dintre ele sunt destul de emancipate şi denotă o mare apreciere de sine (o oarecare aroganţă învelită în mândrie) – de aceea unele dintre ele nici nu cred că au fost făcute publice la vremea respectivă.
Omul se pare că era foarte carismatic şi ideile lui elaborate ar fi prins şi dacă erau doar nişte gogoriţe manipulatoare. Dar nu erau extremiste de niciun fel. Deci, să asociezi orice are legătură cu el cu infama KKK este cea mai mare tâmpenie pe care am putut să o aud.
@Anduța: youtube.com/watch?v=fdphbmIZ4nI
There you go. There’s your answer. 😉
@ventidius: KKK erau o șleahtă de cretini puturoși și nespălați.
@Solandi
Poate ca comparatia e putin exagerata, evident nu era vorba de rasism, cel mult de un rasism social, fata de clasele de jos. Oricum, ideile pitagoreicilor au evoluat si s-au adaptat de-a lungul timpului iar legenda intretinuta de acestia despre fondatorul miscarii a evoluat si ea. Nu prea au avut incotro, implicarea lor initiala in politica statelor grecesti a determinat o asemenea ostilitate in randul populatiei, incat in revoltele care au urmat inevitabil pitagoreicii au fost vanati si exterminati fara crutare cam peste tot. Inteleg ca ti-ar fi placut ca Pitagora sa se fi ocupat doar de matematica si nu de religie, politica si misticism filozofic, dar i-ar fi fost cam greu. Glumind cu referire la credinta sa in reincarnare, putem spune ca de matematica s-a apucat abia la vreo patru secole dupa moartea sa. Cat a trait nu s-a numarat printre preocuparile sale in mod direct. Sigur era preocupat de numerologie, nu insa si de matematica propriu-zisa. Istoricii de azi se indoiesc ca a studiat-o macar. Intr-adevar Pitagora a fost extrem de carismatic, discipolii sai l-au idolatrizat intr-atat incat nu au ezitat sa-i atribuie multe dintre contributiile lor. Pitagora matematicianul e o fictiune aparuta tarziu. Contributiile matematice care i-au fost atribuite au apartinut fie discipolilor sai de mai tarziu fie pur si simplu au fost inventate. Cum este cazul teoremei care ii poarta numele. Teorema in sine era cunoscuta deja foarte bine de babilonieni. De faptul ca el ar fi demonstrat-o nu a auzit nimeni timp de 500 de ani de la moartea sa pana cand un autor obscur a lansat o anecdota destul de putin credibila. Anecdota preluata fara nazuri ca veridica de Cicero, iar ulterior si de alti autori. In urmatorii 500 de ani i-au atribuite si alte contributii inedite. Atat de multe si diverse incat a devenit un fel de Chuck Norris al antichitatii.
Am fost tentată să răspund matematic. Dar m-am răzgândit. Aș zice, ”fără număr”, la toate trei întrebările. Sîc!
Raspuns la cele intrebate:
1. 0
2. 0
3. T O T I (dar ar fi avut o explicatie precum veganii care baga carne/ou/branza etc)
Dar am alta intrebare: cati dintre angajatii la stat ar purta masca corect daca ar fi cum a spus Mihai…
In ultimele 2 saptamani am ajuns si am observat:
– la accidente minore: nimeni in birou nu purta masca (am inteles ca a si fost confirmat un caz)
– la posta-vama 2 angajati (tineri) purtau masca, restul nu suportau
– primarie sector 3 la registratura era sub nas dar in birouri nu era deloc
– la posta normala se purta sub nas
– politistii si politie comunitara pe teren 0 masca.
Atat.
Ptiu, ptiu, ori te-a tras curentu’, ori ești deochiat, Vasilescule! Altfel nu înțeleg ce e cu testele astea fără variante ajutătoare.
Greu, greu de tot cu răspunsurile la întrebările astea. Nu partikip!
Dacă astea erau întrebări de „bacaloriat” picam cu toții cu brio.
1.Prostia nu moare niciodată
2.Ca sa oxigenezi, trebuie să ai ce, respectiv creier
3.Boss, pai nu așa cu vaccin, dacă avem infuzia de frunză de baobab cu un pic de anghinara și clasicul ghimbir, care le rezolvă pe toate, numai fraierii se vaccineaza sa rămână cu mer(curul)în sânge.
Concluzie:prostia nu moare niciodată, doar se transformă!
Comentariu beton!17
@Mihai, trebuia in primul rând sa ne dai ca la școala de șoferi, cu trei variante de răspuns! 😉
1+2. Dupa nivelul de prostie actual (mondial, nu doar in Ro), cred ca ar m-ai exista totuși un procent minim de “Ioana d’Arc” care ar zice “nu”!
3. Cred ca și aici se aplica 1+2 – vezi cazul pe care l-ai postat, Olivia Steer!
Vorbind de ceea ce m-a înconjoară:
Sunt in carantina de 5 zile, și mai am încă 9 înainte sa pot merge la munca.
In Victoria (Melbourne) e jale, și la un control al poliției la domiciliul celor care trebuiau sa fie acasă in carantina (pozitivi !), un sfert din ei nu au fost de găsit.
Trei pitipoance (pozitive) au venit cu doua avioane de la Melbourne (via Sydney) la Brisbane, au declarat ca nu au fost in Victoria (fals in declarații ), au umblat peste tot câteva zile și acum e durer. Nu știu autoritățile cum sa le track pentru ca deja au apărut primii infectați. In Queensland stăteau foarte bine și uite ca vin doua botoxate care n-au nici o treaba. Adică o sa aibă, pentru ca risca acum 5 ani de pârnaie! Ah, familia e foarte ofuscata ca are lumea ceva cu ele (sunt de culoare)! Fucking idiots! 😡
Comentariu beton!13
„Sunt de culoare” Oare de ce nu mă surprinde deloc, dar absolut deloc, această propoziție?
Dupa cati prosti am vazut zilele astea as da urmatoarea lege: masti peste tot, politie scoasa pe strazi, nu porti masca 1000lei amenda pe loc. Exceptii doar in spatii larg deschise, parc de exemplu unde nu ai om langa tine pe raza de 10 metri. Asta e. Oricum lumea fenteaza cu masca sub nas si alte inventii, dar macar sa vad masca la gura. Nu se poate sa stai la coada dupa 5 luni de pandemie si altul sa ti sufle in gat fara masca. Idioti si nesimtiti. Comentezi ca in afara nu se iau astfel de masuri? Hai sa vedem ce sistem medical au acolo si cum e la noi ca deja nu mai sunt locuri in spitale pentru covizi (informatie din 2 surse, un infectat si un medic).
@Robert: păi nu zicea Arafat că aveți 380 paturi libere pe ATI? 😀
Din păcate cred că s-ar găsi măcar câțiva la fiecare dintre puncte, care ar nega evidența până în ultima clipă. Și care ar putea infecta nevinovați din jur.
Nu știu ce altceva să mai comentez. Mergem din rău în mai rău și până la urmă mai prindem loc doar în cort, pe o saltea direct pe pământ, dacă îl mai prindem și pe ăla..
Eu am intrat doar să susțin tot sufletul meu mic și negru Die Endlösung der……. aici completați voi, poate cu Judenfrage sau alte nații, rase, credințe, preferințe sexuale. Eu zic să îi vizăm și pe ăia care’s sub 1.87 și nu au minim ochii albaștri. Și femeile cu un fizic de minim miss județ. Și pe alea care fac sub trei copii, neapărat ca aia de mai sus. Toți ăștia care sunt sub standarde, la cuptor, la săpun, afumați cu capul în jos. Moarte lor, ce plm.
#vaideplm, umanistilor, progresistilor. V-aș da niște timp la beci să văd atunci cum săriți cu pieptul alb la interval.
Ce-am zis io și ce-ai înțeles tu. Mda…
P.S. Am 1.77m și ochi albaștri. Mă-ncadrez? 😈
Ăia trimit rovere pe Marte și noi vorbim de țepe în cur, tras pe roată și crematorii.
Ce se naște din pisică.. să îi lichidam din fașă, zic.
Și dacă te ia unu cu să moară mama și este și mai oaches, gata, da soluții finale, cum plm sa nu.
Pe mine m-a reclamat un negru neamt, mai vecin așa, că aveam un tricou cu white and proud dar îl pusesem pe mine doar să îl enervez.
Acu nu avem nici o problema chiar râdem manzeste unu de altu.Fac o groaza de chestii doar să enervez lumea sau să aibă o impresie greșită despre mine.
P.s.Eu am unu 1.93 și ochi albaștri și contează asta fix p.ula.
John T. o fi băut apă după ceva neam de-a lu’ Adolf 🙂
@Edelweiss, nuş’ ce să zic da’ mulţi dintre ăia care trimit rovere pe Marte ar arunca şi acum cu multă bucurie o funie pe craca unui copac de care să agaţe pe cineva diferit de ei.
@Edelweiss: mi se pare culmea ipocriziei să trimiți rovere pe Marte în condițiile în care umanitatea, în marea ei majoritate, se zbate să supraviețuiască.
E ca si cum io i-aș face cadou vecinului o mașină nouă, dar eu locuiesc într-o cutie de carton și mănânc resturi aruncate de alții.
Cum spunea bunul meu prieten, Marcus Aurelius, educația sau lipsa ei face diferența.
@Shoric: ipocrizia mă scoate cel mai tare din pepeni.
Asta ar fi însemnat să beau apă după Merkel, care-i nepoata lui Adolf. Dar nu, n-am băut.
a), b)- sinucigașii, rata sinuciderilor este apropiată de rata mortalității covidiene, 120 la milion, socotind că mai suntem în țară cam 15 milioane, știu, sunt un optimist incorijibil, aproximativ 1800 de rumâni sătui de veața asta de fecale
c)- restul până la 15 milioane din popor, nu pot estima câți membrii are secta la Olivea Știr, dar, din experiență, imbecilii rar au faze suicidale VOITE, de obicei mor și te omoară de imbecili ce sunt.
Asta nu e nici o matematica.. e mentalitate românească daca pica drobul de sare. Nu prea te inspira delta?
@john,darling de ce esti asa suparat azi….e week end si barbatii vecinelor s acasa? Barbatii astia ….suparat sunt ,doamne, suparat
Eh, asta e. Le-au venit bărbații, ce să fac. 🤣🤣🤣
Neah, nu mă supăr eu așa ușor. Nu rezolv nimic dacă mă supăr.
Am citit un comentariu pe o aplicatie, si recunosc ca nu m-am gândit pana acum la paralela asta: cati oameni ar fi mai precauti daca am vorbi de un virus ca HIV? Ar mai iesi cineva in strada sa protesteze, spunând…eu nu folosesc prezervativul pentru ca imi îngradește libertatea (nu ca HIV nu ar exista si in prezent, doar ca, ce sa vezi…nu avem o pandemie de asa ceva).
„Nu pot sa folosesc prezervativul, eu vreau sa simt, sa ma simt liber, sa ma integrez in absolut.”
Câti daci liberi si curajoși ar protesta împotriva unei protecții pentru o astfel de infectare, asa cum protestează acum impotriva măștii?
Nu am cifre si nu sunt expert in virusologie…doar mă întreb…
Mentalitatea de acum, legată de coronavirus, este similară celei care era și când s-a vorbit prima dată de hiv, în anii 80. Din nefericire, este similară și celei de acum 100 de ani când a fost gripa spaniolă…asta arată că nu prea s-a evoluat în timp! Și asta e mai grav.
Pentru primele 2 intrebari cam 20% si pentru ultima 1%, întotdeauna se vor găsi necredincioși, mai ales în știință. În plus, să nu uităm că dumnezeu îi protejează pe cei care pupă oase. Covid e pentru păcătoși!