Ok. Până acum a fost așa: eu mi-am dat cu părerea pe aici, iar voi ați venit și-ați comentat, ați spus ce credeți despre ce-am aberat io.
Azi o să facem invers: o să spuneți voi ce credeți despre tot ce se întâmplă acum în jur. Promit nu numai să vă las toate comentariile, dar cel care o să ne placă cel mai mult va ajunge articol (adică ăla care va avea cele mai multe thumbs up).
Așadar, cum vedeți voi ce se întâmplă acum la noi și în lume? Ce credeți că se va întâmpla pe termen scurt și lung? Ce soluție credeți c-ar funționa? Stăm în casă de pomană sau nu stăm? O să se ducă naibii economia? O să mai avem ce face după?
Am pus întrebările astea doar ca să aveți un punct de pornire, nu e musai să-mi răspundeți la ele, nici să le respectați. Azi puteți scrie ce vreți și cum vreți, singura condiție este să respectați topicul, că nu cred că interesează pe nimeni că „după ce trece toata asta în sfârșit o să-mi operez pudelul de dischinezie biliară” sau „o s-o trimit pe bunică-mea la tratament, că are niște monturi crescute urât care nu-mi plac”. Mă rog, ați înțeles voi, că vă duce capul.
Nici măcar nu contează în ce parte a lumii sunteți, trebuie doar să rămâneți pe subiect și să spuneți cum vedeți voi lucrurile, indiferent din ce categorie faceți sau nu faceți parte. Promit să nu mă enervez și să las să intre pe toate comentariile, indiferent c-o să-mi explicați că este un atac extraterestru coordonat de Bill Gates, o manipulare meșteșugită a francmasoneriei, un atac cu gaz sarin scăpat de sub control sau că mântuirea vine adusă de Bărbosul suprem.
Hai să vă văd.
Pfai..a vedem ce articol scoti din asta:
Fratilor, e belita si are si bile si e si cu viagra la zi..pe parte economică , vor scapa mai usor cei ce au ceva „alifie” la îndemână. Cititi alifia aia ca pe bani pt cateva luni, loc de munca, lipsă credite…plm, orice ce te poate ajuta sa supravietuiesti cand s-o termina faina si banii pt comenzi la glovo.
Comentariu beton!32
Economia este și va fi praf, fără o infuzie de capital din partea statului de circa 10% din PIB(20-25 miliarde €).
Bani care sa fie cheltuiți cu cap prin subvenționarea sectoarelor economice strategice, care pot genera creștere economică. Cheltuielile audiditate de către specialiști in economie, evaluări corecte, fără combinații, dar și fără vânători de vrăjitoare.
Adevărurile sunt mai multe in functie de perspectiva. In funcție de unghiul din care privesti , de vârstă, de condiția socială sau un anumit bagaj intelectual, lucrurile sunt interpretabile, în limitele veridicului, în mii de feluri. Uneori, tactica „strutului care își ascunde capul in nisip crezând că nu e niciun pericol dacă el nu vede nimic „, poate da roade. Însă, acum, tactica menționată e inutilă. Suntem, nu doar martori, nu doar simpli privitori pasivi, ci actori (fara voie) in ceea ce reprezintă una dintre schimbările definitorii ale noastre ca si specie.
Ființă socială prin definitie, omul, se vede acum nevoit să se adapteze la o paradigmă absolut transformată a propriei conditii de funcționare. Nevoit să se retragă într-o carapace fizică limitată (propria casă, interdicția de a călători, de a depăși niste granițe foarte strânse), sa se îndepărteze fizic de semeni dragi (chiar daca tehnologia mai atenuează din amarul distanțarii de rude, prieteni, colegi), sa isi impuna limitările dictate de conjunctura actuală, sa rabde cu stoicism o insecuritate generala (raportată la propria sănătate, fizică și mentală deopotriva), omul inca isi cauta resursele pentru a „rezista pana pericolul a fost îndepărtat”!
Cu siguranta va veni acel moment si solutiile vor fi descoperite si tratamentele identificate! Insa pana atunci, ca va fi peste 1 luna sau peste 1 an, modificarile majore deja se vor fi produs!
Pentru acest aspect, nu cunosc solutiile! Noi, cei care am fost, deja ne-am schimbat, fie ca am inteles deja asta, sau ca o vom înțelege mai tarziu! E o stare de fapt, un proces fără întoarcere. Trecem prin ceea ce probabil va reprezenta un capitol definitoriu in cărțile de istorie, de sociologie, de psihologie, de economie peste câteva decenii. Exceptând războaiele mondiale (cu diferenta ca acolo inamicul era vizibil, si cam de aceeași categorie..sau macar specie), nu cred Sa fi existat vreun precedent de asemenea amploare , care sa afecteze deodată întreaga suflare de pe planeta, nu doar la nivelul sănătății fizice, cat la nivel psihic, social, relațional.
Cu siguranta lumea pe care o stiam nu mai este si nu va mai fi la fel! Suntem in acel moment al autoamagirii ca in data x vom reveni deodată la ceea ce eram! Inca refuzăm să ne schimbăm planurile pe termen mediu, inca luptăm sa păstrăm urme ale rutinei de pana acum.
Pot doar sa sper ca schimbarile vor fi si pozitive, ca acest reset brusc ne va conduce spre versiuni mai bune ale noastre! Pot doar sa sper ca cei inca foarte tineri, copiii, vor trece usor si grațios spre o nouă etapă a învățării umanității. Pot doar sa sper ca noi toti, mai adulți, vom realiza cat de imaturi eram.
Pana atunci, sa fiti feriți de toate încercările grele, sa va treziți in fiecare zi mai conștienți si mai pregătiți să lucrați cu propriile resetari!
Singurul lucru sigur acum este … conștientizarea schimbarii definitive !
Aveti grija de voi! Stiu ca sunteti puternici! 🤗
Să se sisteze ajutoarele sociale pentru nesimţiţii gen”până la 38 de ani nu am muncit deloc,trăiesc din ajutorul social”,aceşti bani să fie direcţionaţi către cadrele medicale.Mie mi se opresc 900 şi ceva de lei pentru CIASOC (ajutoare sociale).Sănătate tuturor !
Comentariu beton!39
Oamenii ti-au dat minus si nu au explicat si de ce au facut asta. Iti explic eu : procentul alocat asistatilor sociali e teribil de mic, mult mai mic decat tari din vest (atentie vorbesc de procent, nu nominal). App sunt doar 250k de asistati in toata tara. Nu 6 milioane cum manipula cu nesimtire Guran + Europa FM incluzand si pensionari pe caz de boala, alocatii date copiilor, ajutorul social dat copiilor orfani etc.
Chiar si daca s-ar face ce zici tu, banii aia sunt fix nimic pe langa cat are nevoie sistemul de sanatate (care iarasi, daca ne uitam pe statistici Eurostat, este subfinantat fata de sisteme din Franta, Germania,etc. si aici vorbesc din nou de procent, nu de sume propriu-zis).
Sa nu mai zic cat se fura prin contracte de cumparare cu preturi mult umflate fata de pretul pietei- in conditiile in care cumperi en-gross pretul ar trebui sa fie mai mic si nu mai mare decat ce cumpara un individ, dar Romania …
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Government_expenditure_on_health
Cu excepția Germaniei restul puterilor economice s-au comportat ca orice adolescent îngrăgostit prea tare de domnișoara aia bună Economie.
Când a venit examenul ăla de maturitate de îl dai o data in viața, adolescenții noștri au citit repede o fițuică de la colegi și încă încearcă sa-l treacă cu emoții. Și-au dat seama ca puteau să ii ceara domnișoarei niște nudes pentru ceva luni și ar fi fost îngăduitoare.
Probabil relația între cei doi o să scârție la limita maximă după examen, dar hormonii vor aprecia lucrurile diferit după perioada de eunicie și se vor arunca la cele mai impresionante gesturi pentru a o impresiona.
Spoiler Alert: nu se mai căsătoresc rămân prieteni buni
Comentariu beton!25
Tocmai ce am vazut ” Contagion” si cred ca inca nu ne dam seama ca suntem in aceeasi situatie.
Eu am alte probleme:
*unde draq sunt banii (si nu putini) opriti pentru CASS din moment ce mi se cere sa fac donatii catre spitale
*jobul de manager nu include oare si faptul de a face rost de bani de la organele abilitate (gen–bah, voi tot amendati plulimea, ia directionati din bani spre sistemul medical)
*daca tot este situatie de urgenta de nivel 4 – orice ar insemna asta – de ce „organele” nu isi fac treaba – tufut bastoane in cap la aia de sunt mai mult de 3 in grup, pus furtunele de apa pe suedezii strinsi la chef, etc ??
*inca ma gindesc la restul!
Comentariu beton!70
Acele amenzi is chistol cu apa pentru ca valoarea lor e nesimtit de mica (adica plateai 50 lei – jumatate din minim – in 15 zile) si nu cred ca acopera nici hartia.
Nu banii e problema mare acu ci lipsa materialelor (ca unu care vinde uzual de astea – la nivel micro si pe alt domeniu – eu am ramas fara stocuri de acu 2-3 saptamani si nici nu mai am de unde sa ma aprovizionez).
On topic: treaba va fi rezolvata pina la urma cu ceva morti si o gramada de bani pompati in firme (pentru achizitii sau pentru ajutorare – pe merit sau nu). Unii vor rezista, unii nu, unii se vor imbogati iar unii vor saraci. Dupa ce se termina vom relua jocul de unde l-am lasat. Si nu cred ca vom trage ceva invataminte de asta.
„Pentru ca putem !” De aia….
Salut
Eu cred ca in 2 luni maxim mergem la munca, nu cred ca ne permitem sa stam aproape o tara intreaga in casa mai mult. O sa trebuiasca sa isi asume faptul ca exista in continuare riscul sa ne infectam in masura mai mica , binenteles dupa ce o sa avem date oficiale ca a scazut numarul acestora si pornim motoarele. Poate ca asta imi doresc eu ,nu stiu!
Comentariu beton!47
dar mergem la munca si acum … iar de infectat , o sa ne infectam majoritatea , stam acasa sa nu o facem toti in acelasi timp
avantajul celor infectati mai tarziu e ca doctorii , intre timp , stiu cum sa trateze mai eficient ; deocamdata e ceva nou pentru toti
Comentariu beton!26
mai avem mai mult de o lună de stat în casă. asta mă sperie.
Cică dacă ai un cuțit la tine te sperii mai greu…
Comentariu beton!29
am trecut peste asta, pisoi
https://i.imgur.com/Wf8w48a.jpg
De ce ai simțit tu neaparat sa adaugi acel „pisoi”?
Comentariu beton!29
@Redoo, tu nu-l cunoști pe @vali, nu? Adică așa IRL.
@Vasilescule, nu..
@Redoo, ceva i-a plăcut lui la tine de ți-a zis „pisoi”.
pari fraged și dornic de aventură. 😀
Vezi Vasilescule, se pare ca te-ai inselat.Vali pare ca stie mai bine😉..e sulitas..next level. Ce cutit, suliță direct.
Buna dimineata !
E simplu si misto sa-ti dai cu parerea la ce spune altul insa vin momente ca asta in care te intrebi ce mai fac neuronii tai , sunt la izolare sau pe baricade ? Spre deosebire de majoritate sunt la munca si articolele tale merg blana la cafea .
Ce putem face e sa stam in casa ( sau la munca , dupa caz ) . Nu ajuta sa ne lamentam si sa facem pe vitejii . In caldura si siguranta cuibului putem emite tot felul de scenarii insa esenta e sa stam in casa . Mai avem mult de stat , probabil cateva saptamani bune . Partea buna e ca sunt tot felul de vaccinuri in lucru , partea proasta e ca vor ajunge exact ca si coronavirusul , mai tarziu , la noi .
Economia ( in cateva cuvinte ) e deja in picaj , oricum era o mare miciuna cresterea , stim cu totii ca se baza pe consum . Dar sa fim optimisti , ce vor face romanii dupa ce scapa de amenintarea cu corona ? Exact , gratare , iesiri la mare si la munte . Adica ce faceau si inainte .
Se vor cumpara si haine si masini si bijuterii ( zilele astea s-au cumparat tablouri la licitatii si nu-mi spuneti ca a participat doar Valcov ! ) . Cumva vom fi mai ponderati dar in mare cam la fel . E greu sa-ti schimbi obiceiurile … Nu sunt de acord cu cei care striga ca nimic nu va mai fi la fel … Ne vom bucura ca am scapat si vom uita incet , incet …
Comentariu beton!80
Covidule, ai belit-o!
Băi aschimodie, juma’ de ARN, ai pus-o! Ai greşit ţinta. Cu noi te-ai pus, bă?
Ne-ai atacat mişeleşte, pe când ne umflam în pene cu globalizarea şi cu micşorarea distanţelor şi aşa mai departe. Ai lovit în ţara unde nici moartea nu vine fără aprobare de la Partid şi, până să-şi dea seama tovarăşii că-i groasă, tu zburdai deja prin Europa! Acolo, altă belea! Decenii de bunăstare neîntreruptă au adormit orice simţ al responsabilităţii, au emasculat o populaţie obişnuită să se certe doar pe Facebook şi au inoculat o cultură a mimozeniei corect politice care nu-ţi mai permite să rosteşti adevărul decât dacă-l împachetezi în staniol afro-american şi caucazian totodată.
De-aia, aici, până să se hotărască onor guvernele să intre în forţă în nesimţirea comodităţii deranjate a multora dintre noi şi să spună pe şleau: „stai dracului în casă, că te-mbolnăveşti şi tu şi îmbolnăveşti şi alţi 25 de inconştienţi ca tine”, ne-am trezit cu spitalele copleşite de infectaţi, cu economia paralizată şi cu frica necunoscutului care strânge al naibii de gât!
Dar, ştii ce, covidule? După zilele de uluială şi de panică, începem să ne ridicăm. Nu-ţi dai seama cu cine te-ai pus. Băi vierme molecular, din momentul ăsta eşti terminat. Oamenii au depăşit prăbuşirea. Odată numărul morţilor stabilizat, cercetătorii au început asiduu cursa contra-cronometru, pentru că noi, nenorocitule, spre deosebire de tine, avem creier. Nu mai suntem în epoca neagră a neştiinţei când băteau clopotele, poate-poate te sperii. Am acumulat decenii, secole de ştiinţă, tehnologia a înaintat, chiar dacă pentru mulţi ciomagul este argumentul suprem. Deja au apărut primele potenţiale vaccinuri, ba chiar se pare că ţi-am găsit leacul, să te atingem la mir. Durează să le testăm şi să le dovedim, pentru că, nu-i aşa, ţi-ar place să te lovim pe tine şi să se nască fiul tău! Da, da, mai ai un pic răbdare, mai loveşte ici-colo, dar ţi-a sunat ceasul! Aşa-i că ţi-a mai pierit rînjetul de pe faţa … mă rog, ce cred eu că ar fi faţa ta?
Am început să strângem rândurile, am început să ne unim eforturile (aici îşi spune cuvântul avantajul interconectării), încet-încet, ne ridicăm, vierme! Ne-ai culcat la pământ, dar nu ne-ai doborât. Au murit zeci de mii, sute de mii, dar ai ratat eliminarea speciei umane! Aici ai greşit fundamental. Cu noi ţi s-a înfundat! Aşa, aşa, gemi, urlă, … degeaba! Încă un pic mai avem şi te vom lovi năpraznic. Şi vom fi mai pregătiţi şi pentru alţii ca tine, pe viitor!
Comentariu beton!91
Povestea asta cu virusul cel luptător și hain nu ţine. Virusul nu vrea nici să se lupte cu oamenii, nici să îi omoare, dimpotrivă, el vrea doar ca oamenii să îi fie gazde, ca să poată el trăi. Că fără ei moare şi el. Deci e doar prost și atât.
Comentariu beton!23
Situația e maro peste tot. Nici nu mai conteaza cine si ce a declanșat nebunia asta, poate dacă va ajuta la schimbarea mentalitatii unora, va fi un lucru bun într-un fel.
Nimeni nu-și va reveni ușor din asta, material, psihic, vom rămâne cu traume.
0 0
Cred ca cei care au ceva economii de-o parte , dupa criza asta pot deschide o groaza de business-uri. O sa apara tot felul de startup-uri daca isi joaca bine cartea , deoarece o sa fie loc destul pe piata atat national cat si international. Cred ca daca anumite firme ar micsora salariile la toti angajatii pe o perioada de cateva luni pot sa treaca de perioada asta(aici gasite ceva solutii cu cei de la HR), sau sa isi ia concedii neplatite.
Eu incerc sa iau ce se intampla ca ceva natural( ciclicitatea istoriei), mereu omenirea a fost lovita de pandemii, cutremure etc. Trebuie doar sa fim mai atenti, sa ajutam mai mult daca putem si ne permitem. Sincer criza aceasta mi-a dat posibilitatea sa vad cum oamenii gasesc solutii, cum s-au mobilizat sa ii ajute pe cei in carantina sau auto-izolare, cum au facut rost de fonduri pentru echipamente, teste.
Comentariu beton!20
Eu, spre deosebire de aproape toti prietenii mei de pe facebook, nu am doctorat in economie si nici medicina terminata la Paris cu specializarea in microbiologie, deci nu pot spune cu certitudine cum vor fi vremurile post pandemie. Asta doar mintile luminate din lista mea pot si o fac zilnic cu aceeasi nerusinare. Ce pot si vreau, in schimb, este sa va spun cum mi-ar placea sa fie.
Mi-ar placea ca noi toti sa invatam sa nu mai amanam nimic. Sa nu le spunem prietenilor ca ne vedem alta data pentru ca suntem un pic obositi si vrem sa mergem acasa sa ne uitam la Insula iubirii. Sa nu mai amanam vizita la dentist pentru ca ne-a trecut durerea dupa ce am inghitit un cocktail de antiinflamatoare. Sa nu mai amanam vizitele la ai nostri doar pentru ca ne e lene sa ne dam jos din pat si ei o sa fie acolo si maine. Poate n-o sa fie.
Mi-ar mai placea sa intelegem si pe cine am votat si de ce e in tara in halul in care e. Sa ne intrebam de ce le-am permis sa isi bata joc de sistemul sanitar (si nu numai) din toate punctele de vedere. Sa votam mai multi si altfel la urmatoarele alegeri, ca sa avem, in viitor, sanse reale la supravietuire, nu gluma asta pe care o traim in prezent. Sa ne uitam la Colectiv in timp ce la stiri se prezinta situatia din Suceava, sa ne enervam, sa colcaie furia in noi si sa luam atitudine.
Si nu in ultimul rand, mi-ar placea sa iesim din pandemie cu ideea ca lucrurile simple si mici sunt alea care conteaza. Ca toate tricourile Versace au stat in dulap in timp ce ne frasuiam prin casa in pijamale sau alte haine pe care le ascunsesem in fundul dulapului. Ca averea se masoara in sentimente, nu in carduri. Ca e mai important sa ai macar un suflet langa tine in viata asta decat sa ai casa in Primaverii
Bonus: mi-ar placea si ca jigodia aia de la MAI, care nici usturoi nu mancase, nici in Israel cu amanta-sa nu fusese, sa pateasca ceva rau. Nu sa moara, ca aia e cea mai usoara scapare. Sa mearga la puscarie, unde sa dea de niste baieti care stiu ca a fost Seful Politiei. Da, asta mi-ar placea!
Comentariu beton!167
Nu sant nici belicoasa, nici razbunatoare de felul meu, dar dorinta ta cu jigodia de la MAI (si altele asemenea lui) sta foarte sus si pe lista mea…
Comentariu beton!24
Toată lumea lauda nemții pentru că respectă interdicțiile impuse. Au respectat pe dracu să-i pieptene. Cum a dat caldura, cum au fost claie peste grămadă prin parcuri. Bine… Mulți erau veneticii (așa ca mine) și s-au pus pe grătare. Și-o făcut planul la amenzi și poliția bavareză.
Ce o să fie? Nu prea cred că poate cineva să răspundă la această întrebare. Germania a alocat 150 miliarde € pentru combaterea tuturor efectelor acestei crize. Se închid mii de firme mici. Audi, BMW, VW, Mercedes și-au oprit activitatea pentru o perioadă de până la 4 săptămâni. Rezultatul? Sute de firme mici și-au restrâns activitatea sau au fost obligate să închidă. Îmi spunea cineva care are o firmă de transport și academie de șoferi că a depus o cerere de ajutor din partea statului. Cererea a fost depusă în prima zi. După 7 ore, în Baden Württemberg erau deja peste 589000 de firme înscrise. Toate afectate de această criză.
Neamțul respectă interdicțiile mai mult de frica amenzilor. Acestea pot merge până la 25000€ (în Bayern). Criza hârtiei igienice nu a trecut. Criza forței de muncă în agricultură este abia la început. Criza din spitale nu este la apogeu.
În rest? Români care urlă că ei nu se duc sa muncească in agricultură pentru un salariu brut de 9,85€/oră (salariul minim impus de legislația germană) de parcă ei sunt academicieni. Te chinuiești să înțelegi ce a scris dar el nu muncește pe acest salariu. Preferă să stea acasă.
Cred că v-am plictisit destul cu situația reală din Germania. Dacă doriți mai multe informații vă pot da. Sunt in concediu de odihnă și am destul timp la dispoziție. Ies să îmi plimb câinele. Nu am nevoie de declarație pe proprie răspundere pentru asta. Încă.
Comentariu beton!39
Tot auzeam, cand eram in Romania ca nemtii sunt disciplinati. Disciplinati pe dracu’!
In NRW (Renania de Nord-Westfalia pentru necunoscatori), izolarea e voluntara…inca. Izolarea pwlii! Bantuie nemtii prin supermarket in fiecare zi. Se duc dimineata, sa vada daca „au bagat” hartie igienica. Nu…n-au bagat. Mai pe la 10, se duc sa-si ia Brötchen pentru micul dejun. Ah…poate si vreo 5 felii de Wurst.
Pe la pranz, mai dau o raita prin supermarket si iau trei rosii (care au gust de carton presat), doi ardei (acelasi gust), niste capsune din Spania (ghici ce gust au!) si o conserva de gulas.
In restul timpului, plimba cainele de uita ala unde e casa. Oameni care, pana acum o luna, scoteau cainele o data dimineata si o data seara, il plimba acum de 7 ori pe zi de-si stoarce ala, saracul, vezica pana o pocni.
Din punct de vedere economic, pare un dezastru. Ok…au pus la bataie 150 miliarde de euro dar mi-e greu sa cred ca vor fi suficienti. 9000 euro, ajutor unic pentru firmele care au sub 5 angajati. 15 000 euro pentru cele cu 10 angajati. Pai astea sunt jdemii, frate! Se duc alea 150 de miliarde ca painea calda.
Televiziunea…eterna poveste. Din tot grupul nostru de prieteni romani de aici, noi suntem singurii care nu avem abonament la canale romanesti. Ne informam, deci, de la nemti. In fiecare zi aflam noul numar de infectati/morti/vindecati. Inca n-am vazut nicio imagine din vreun spital din Germania. Am invatat topografiile spitalelor din SUA, din Italia, din Spania. Astea de aici…nimic.
Presupun ca aia infectati stau benevol in carantina. (Ete, fleosc!)
Au gasit ei o stire desteapta, din Israel, unde ii gasesc aia pe „carantinatii” care umbla liberi, dupa telefon. Timid, asa, au zis nemtii de la conducere ca, poate ar fi bine sa faca si aici la fel. Numai ca au sarit de cwr in sus aparatorii protectiei datelor! Wow!!! Cum sa intri in telefonul omului si sa-i incalci lui dreptul la viata privata? Lasa-l sa umble liber si sa mai infecteze tot ce poate pe unde se duce!
In rest…ma ingrijoreaza criza economica ce va urma dupa toata nebunia asta. Pentru ca, indiferent de cate miliarde pun marile puteri la bataie, criza va fi. Si inca una grava de tot. Deja, si nemtii, si americanii tiparesc bani. Mie, PERSONAL, asta imi miroase a inflatie.
Sanatate maxima sa aveti!
Comentariu beton!21
Eu locuiesc în Baden-Württemberg și ce voiam să zic e că pe aici se cam respecta regulile impuse. Poate locuiesc eu mai inspre pădure, așa, de nu îi văd pe aia civilizați din buricul orașelor.
Clar, lumea iese afara. Și eu o fac. Îmi iau bicicleta și copilul( uneori si soțul, daca e vrednic și termina in timp util conferințele lui peste) și plecam pe câmpii. Vad oameni plimbandu-se dar sunt mult, mult mai puțini decât în mod normal. Faptul că se păstrează distanta îmi place maxim; oricum nu suport aglomerația și oamenii care imi respira in ceafa.
Cat despre economie, oh da… O sa fie nasol. Multe firme mari și-au redus sau oprit producția; cele mici- furnizoare de piese pt cele mari- la fel.
Agricultura o să aibă de suferit pt că lucrătorii erau veniți din estul Europei ( mulți din fosta Iugoslavie dar nu numai) și acum nu mai au permisiunea să intră în Germania ( doar daca angajatorul își permite să îi țină 14 zile in carantină).
Acu’ ar putea beneficiarii de HARZ IV și refugiații( aia de o ard aiurea pe strazi, că sa nu se înțeleagă că is rasistă sau am ceva cu refugiații) cat de productivi pot fi. Sa nu mai urle că ei nu pot munci că le-au luat Ausländer-ii locurile de munca.
Noi ne doream sa ne luam căsuța noastră dar sincer nu știu dacă e momentul potrivit. Eu mă aștept să fie groasa treabă. Mulți își vor pierde locurile de munca, multe firme vor trage obloanele. Oamenii vor fi mai răi, mai egoiști( e posibil?!?), va trage fiecare pt el.
Al meu îmi zice că în Germania nu va fi chiar așa negru, că statul ii va ajuta pe cei mici, că există programe de protecție socială. Sper să aibă dreptate, deși mă îndoiesc.
Răspuns către Roxana
Locuiesc în Bayern și va pot spune că nu există forfotă în magazine.
Pe autostrăzi este liniște. Dacă camioanele nu ar circula, am putea spune că Bayern a adormit.
Cine nu respectă restricțiile sunt est europenii și câțiva nemți.
În ce privește tipărirea de bani… De unde ați scos enormitatea asta? Nicăieri nu a apărut această știre. Cel puțin nu acolo sunt informații serioase.
Cel mai important e să mizăm și pe frica adversarului.
Eu sunt o fire mai optimista…si cred ca nu stam in casa degeaba….economia oricum era praf…o sa fie si mai praf…..dar o sa ne revenim….cum am facut o mereu, cu greu..dar iesim noi si din asta! La final o sa apreciem o plimbare in parc, o sa ne bucuram de cei din jur….cred ca nu o sa ma aiba nimeni aceea rutina servici-casa, casa-servici, nu vom mai lasa pe maine ce putem face azi. Vom aprecia mai mult intalnirile cu prietenii, rudele!! In final sper sa fim mai buni si sa ne ajutam unii pe altii in continuare, sa avem grija de cei in varsta, nu doar acum, vor avea nevoie si dupa ce trece toata nebunia asta…ca va trece…cu greu…dar va trece :))
O sa fie bine, incerc sa gandesc pozitiv. O sa trecem peste, sper doar sa invatam ceva din tragedia asta, vreau sa cred ca lumea o sa isi schimbe prioritatile, o sa punem mai mult preț pe cei din jurul nostru si mai puțin pe obiecte. O sa fim mai buni, mai constienti de faptul ca suntem muritori, ca nu traim o vesnicie. O sa se schimbe prioritatile. Asta la nivelul fiecarui om in parte. La economie nu ma pricep dar cred ca o sa ne revenim, probabil multi o sa fie nevoiți sa se reprofileze, multe afaceri mici si mijlocii se vor inchide, se vor deschide altele. Speram ca educatia si sanatatea sa primeasca mai multi bani, sa avem spitale dotate, medici protejati si oameni educati. Sper ca si agricultorii sa fie ajutati, micii fermieri, sa nu mai importam atat de mult, vedeti cat este de greu cand depinzi de altii. Si sa ne implicam, sa votam, sa ne interesam, sa ne cerem drepturile. „Coruptia ucide”, nu a fost niciodata mai adevarat, vedem ce se intampla in spitale, conduse de oameni incompetenti, pusi in functie de alti oameni incompetenti. Sistemul e putred, si nu doar cel de sanatate, cam toate institutiile publice sunt asa, deci o sa ne implicam, o sa votam oameni competenti care o sa schimbe radical lucrurile, si daca nu o fac o sa ii tragem de urechi, pentru ca noi ii punem acolo sus si tot noi ii putem da jos. Cred ca m.am pierdut in detalii, dar asta visez eu ca o sa se intample, cine stie?! Cateodata visele devin realitate. Cam asta este parerea mea umila, dar eu nu sunt decat o fata simpla, de la țara, care viseaza frumos! Hai ca trecem si peste asta!
Comentariu beton!18
1. Ordonanța de urgență nr.0: cine nu respectă carantina sau izolarea renunță la dreptul de a fi tratat in spital.
2. Se sisteaza plata salariului/pensiilor/altor venituri către toți cei care au fost in posturi de conducere și au dus sistemul sanitar și economia la dezastrul actual.
Pe plan personal : s-a golit centrul de îngrijiri paliative pentru a-l pregăti pentru bolnavii de covid. Mama, 71 de ani, care a muncit toată viața și a plătit contribuții, cancer ultimul stagiu, poate …… acasă.
Comentariu beton!18
Eu nu am comentarii,nu sunt suficient de informata…Dar am multe intrebari care ma mananca de vie,ziua si (sau mai ales)noaptea.Ma intreb,strict cu privire la patria muma,pana cand vom sta in casa,daca foloseste asta chiar asa de mult,daca munca asta de acasa poate sa dureze la nesfarsit,ca nu stiu,daca cei care produceau ceva cu adevarat stau cu mainile incrucisate ,ce mai vand astia pe internet,ce mai analizeaza,ce mai comenteaza?Televiziunile si magazinele on-line si alte chestii complicate de unde isi mai iau publicitatea?Cine va mai cumpara ceva,haine,gadgeturi samd cand banii nu vor mai ajunge,probabil,nici pentru mancare?Ce se va intampla cu elevii,cu anul scolar?Dar bugetarii de unde isi vor primi banii in timp ce vor sta inchisi in birouri,daca noi,”privatii” ne trimitem oamenii acasa si asteptam ajutor de la stat(ajutor care probabil nici n-o sa vina)?!”Hai,gata,ajunge ca m-a luat cu nervi de la stomac!
Comentariu beton!27
Eu sper doar sa nu murim toti cu economia in gura…
Normal,asta speram cu totii!Dar,daca scapam cu viata,sper si sa nu murim de foame!Avem,eu si sotul meu,zece amarati si familiile lor,care depind de firma noastra mica,de douazeci de ani ne chinuim sa o tinem in viata,avem doi copii,noi nu putem sa lucram de acasa,muncim in cel mai “basic”sens al cuvantului.Credeti ca ne va da cineva ceva degeaba?Ce mult mi-as dori ca barbatul meu sa nu mai fie nevoit sa iasa zilnic pe strada!
Comentariu beton!16
Sunt un individ cu destul de multă imaginație, la asta contribuind și cărțile și filmele destul de multe pe care le-am „consumat” de-a lungul anilor. Ceea ce se întâmplă acum prin lume este unul din scenariile alea de sfârșitul lumii sau aproape sfârșitul lumii prezentate prin cărți sau filme. Un scenariu destul de „light”, eu aș zice că e ca un fel de repetiție pentru chestii mai nasoale care vor urma în timpul vieții noastre sau a urmașilor noștri.
Virusul ăsta a fost deosebit de util pentru întreaga omenire. A scos la iveală lipsurile din anumite sisteme și a arătat și cam ce fel de lideri ne alegem să ne conducă. Cu această ocazie eu am descoperit că țările alea cu apă caldă nu sunt chiar de invidiat în caz de chestii d-astea majore, și asta nu din cauza condițiilor, ci din cauza imbecilității conducătorilor și a oamenilor care le populează. Lucru care m-a pus un pic pe gânduri și m-a tras cu vreo 2 ani în urmă (asta doar pentru cei care știu despre ce este vorba 😜).
Acu’, la nivel local. Momentan suntem bine. Stăm în case (sau nu), nu murim de foame (încă), nu au explodat cazurile și decesele ca prin alte părți (chiar dacă există o mare probabilitate să se întâmple asta), ne indignăm de ce vedem prin sistemul nostru de sănătate de parcă până acum am trăit timp de 30 de ani cu creierul amorțit și nu am observat aceste chestii, ne panicăm, ne amuzăm, ne enervăm, căutăm metode și moduri de „supraviețuire” (a se citi „căutat drojdie și alcool sanitar” 🤣), ne îngrijorăm că ne pierdem job-urile, mai citim o ordonanță etc. Nu știu ce să zic despre prezent, sper doar ca nimeni din familia mea să nu ia virusul ăsta fiindcă nu mă încântă deloc plimbatul prin spitalele patriei. Cam asta ar fi „rezoluția” 😜 pentru următoarele luni. Mi se rupe de joburi sau bani. Facem alți bani, găsim alte joburi, nu vom muri de foame pe străzi. Dar a intra acum în spitalele noastre cu vreo complicație provocată de Coronavirus înseamna moarte sigură.
Ce se va întâmpla mai departe? Ei bine, asta mă chinuie fiindcă nu prea văd cum se va face reintrarea în normal și când. Unii dau termene d-astea puerile gen „după Paște” , „peste două luni” , „în vară”, de parcă chestia asta este programată și va dispărea la termen fix. Bă, nu prea e așa. Un tratament sau vaccin destul de sigur și fără efecte adverse necunoscute va apărea cel mai probabil prin toamnă sau chiar iarnă. Și, chiar dacă vor apărea, eu îmi pun întrebări de genul:
Ce se va trata cu ele? Vor fi de prevenție, caz în care vor trebui fabricate și distribuite pentru toată populația planetei? Nu știu dacă vă imaginați cam ce ar însemna și cât ar dura această distribuire.
Sau vor fi doar pentru a trata boala? Caz în care ar trebui să ne încredem într-un sistem de sănătate bolnav și imbecil cum este al nostru, care ne va descoperi și ne va trata la timp, ceea ce observăm că nu prea se întâmplă nici în cazul altor boli.
Deși nu sunt genul care să-și facă planuri pe termen lung, mi-ar fi plăcut ca, în acest caz, să „văd” ce va urma. Dacă vreți o previziune de la un pesimist cronic, aș spune că și la anu’ pe vremea asta tot cam aici ne vom afla, mai demoralizați, mai săraci, mai bolnavi, unii chiar mai morți, decât suntem acum. Dar mai bine nu mă băgați în seamă.
Comentariu beton!64
@Ionut, pana la reintrarea in normal cred ca tre’ sa redefinim „normalul”.
Impresia mea e ca spui multe lucruri rezonabile, dar pe ici pe colo dai dovadă de un optimism nejustificat. Posibil ca virusul sa fie util pentru omenirea luată ca întreg, individual va produce numai catastrofe. Pentru ca nu virusul e de fapt problema, in alte epoci ar fi trecut probabil neobservat, medicina modernă ne-a împins în punctul asta, situandu-ne în afara naturii si legilor ei, iar virusul e doar primul dintr-o serie care corectează aceasta situatie. Poate ca pe viitor vom fi nevoiți să ne readaptam, dar nu va fi ușor. Nu conducătorii statelor cu apa calda sunt problema, ei sunt la fel de prosti si incapabili cum au fost mereu si vor rămâne așa indiferent dacă lucrurile merg bine sau nu. Daca problema e un viciu al sistemului, iar virusul e o corecție adusă acestuia, activitatea lor e oricum secundară.
Vaccin pana in iarna sau toamna? Eu stiam ca un vaccin nou ajunge pe piata în vreo zece ani. Cu mare grabă, sărind peste proceduri si netinand seama de probabilele efecte adverse, poate ca ar ajunge în vreo doi ani, trei ani, asta dacă suntem optimiști. Medicina moderna nu se confruntă de azi ieri cu coronavirusii, iar încercări pentru a o obține vaccinuri pentru aceia dintre ei care ii afecteaza pe oameni s-au mai făcut. Încercări terminate cu un fiasco total, încă din faza primelor testări. În loc să amelioreze evolutia bolii, acestea o agravau si provocau complicatii într-o veselie. Asa se face ca pana azi nu avem nici un vaccin pentru vreun coronavirusul umani. Foarte posibil să nici nu avem unul în curând. Evident cercetătorii care ar trebui să îl obtina vor fi mereu optimiști, nimeni nu le-ar aloca fonduri pentru un chix previzibil.
Coronavirusurile umane se cunosc de 60 de ani și de atunci se studiază posibile vaccinuri. Cercetarea a fost impulsionata de panica creata de epidemiile metale SARS în 2002 și MERS începând cu 2012. Pentru nici unul nu s-a trecut de faza de testare. Pentru un virus ca Ebola, care își face de cap de 50 de ani abia anul trecut s-a aprobat primul vaccin, după 5 ani de testări asidue. Vom produce un vaccin pentru coronavirusul? Poate! Dar nu pentru epidemia asta. În nici un caz mai devreme de doi-trei ani, oricât am sari peste etape. Nu ai cum sa o faci dacă nu studiezi efectele un timp rezonabil. Cine își asumă sa vaccineze populația în grabă? Daca te trezesti pe urma ca vaccinul tau declanșează în contact cu virusul reacții necontrolate ale sistemului imunitar tocmai la partea din populație rezistenta la virus.
@ventidius, virusul e util fiindcă unii parcă acum s-au trezit. Nu înseamnă că nu se vor culca la loc. Dar poate nu se vor culca chiar toți și atunci ieșim pe plus. Chiar dacă trezitul ăsta înseamnă că unii din bogații planetei tocmai s-au prins că, în anumite momente, se pot pișa pe averile proprii, chiar dacă unele sisteme de sănătate și de protecția mediului vor fi regândite (și se va întâmpla și asta), chiar dacă unii vor descoperi surprinși că deciziile și preferințele lor la nivelul ăla mic, de individ nesemnificativ, contează. Sau așa sper eu. S-ar putea să ai dreptate cu optimismul. 🤣🤣
Cât despre treaba cu vaccinul apărut în iarnă, aia îți imaginezi că nu am scos-o din burtă. În mod normal ar putea dura și vreo 8 sau 9 ani. În caz de pandemie, însă, se accelerează anumite etape și se sare peste unele care nu sunt chiar atât de utile sau importante, dar durează mult și sunt trecute în protocoale. Dau doar un exemplu: pentru a se aproba studiul pe un medicament, tratament, vaccin etc. la noi, ANM-ului îi ia minim 2 sau 3 luni. Asta în cazuri fericite. Nu întreba de ce. Și asta doar pentru o simplă aprobare. Imaginează-ți cam cât durează restul, gen înrolarea pacienților, trainingul medicilor, stabilirea de protocoale, analizarea și aprobarea firmelor care să urmărească studiul, chestiunile financiare și legale și multe alte chestii. În cazul actual, dacă vreun producător ar dori să testeze (și) la noi un vaccin pentru Coronavirus (probabil chiar or fi vreunii), treaba este mult accelerată, va avea prioritate, astfel că lunile alea se transformă în zile sau ore, iar anii în luni. Că ar putea avea efecte adverse nasoale, că am putea să dăm din una în alta.. Da, e adevărat, se poate întâmpla și asta, deși am evoluat destul de mult în știință și medicină astfel încât greșelile din trecut să fie mai puține și mai mici. Dar nu poți aștepta să-ți moară lumea pe capete, nu poți opri economia planetei în loc, nu poți spera la aberația aia de imunitate de turmă de frica efectelor adverse. Poți spera că, dacă vor fi, nu vor fi grave, și că se pot elimina pe măsură ce apar, prin modificarea și modernizarea vaccinului. Așa că vaccinul și/sau tratamentul va apărea repede.
Ca să-mi continui ideea (că am fost întrerupt de școala online a lu’ fi-miu 🤣🤣), eu nu pun la îndoială apariția tratamentului sau vaccinului, ci modul cum acestea vor fi folosite. Și experiența ne zice că habarniștii noștri, și poate și ai altora, nu vor ști ce și cum sau nu vor vrea. Cam cum se întâmplă acum cu multe la care nu avem acces din reavoință, dezinteres sau nepricepere. D-aia sunt pesimist.
@Ionut, te inseli cu aparitia vaccinului in cateva luni. sunt intr-adevar etape de hartogarie si birocratie peste care se poate trece in caz de pandemie, dar peste studiile clinice, cele care stabilesc imunitatea, siguranta, eficacitatea si inclusiv dozele, NU se poate sari. ca nu e ca si cum n-ai dosar cu sina si merge si din ala fara. sau ma rog, poate in Ro merge. eu vorbesc despre infos luate de pe site-ul ministerului de sanatate Canada. de altfel, aici in Que exista o companie care a stabilit deja genomul coronavirusului, au fabricat deja vaccinul si au inceput studiile pe animale. urmeaza apoi studiile pe grupuri de oameni, pentru stabilirea chestiilor pe care le-am enumerat mai sus. ceo al companiei a vb la tv aici in que si in scenariul cel mai optimist, de-acum in 15-18 luni posibil sa aiba ceva viabil. dar, vorbim de minim un an jumate, nu 6 luni
Salut,
Si eu am norocul sa ma aflu in Germania (Frankfurt) zilele astea. Ca sa nu ma intind prea mult (deja incerc sa fiu concisa, la obiect, ca nemtii 🙂 ), eu cred ca restrictiile de circulatie vor tine inca o luna, cam intr o sapt vor incepe sa scada major nr de decesa in Italia, Spania etc, la Romania varful de infectari noi si decese va fi pastele din pacate. In doua luni ma astept sa se deschida maj afacerilor si probabil si mult doritele terase. Vom pastra cu totii distanta mult mai mare cand mergem sa bem ceva, nu ne vom mai pupa sau da mana (asta va deveni semn de mare incredere). Economia va cadea inca 6-12 luni pt ca lumea si a schimbat si se va pastra o perioada oboceiurile de consum (haine scumpe, masini, vacante). In max un an cand iese vaccinul revenim pe consum si chelt, cei care vom mai avea joburi, si cam in 5 ani economia va fi iar la niv de acum, sper eu cu mult mai multa industrie verde/nepoluanta. Va salut pe toti! Sanatosi sa fim ca, usor, usor, reconstruim noi si lumea asta..
După ce am văzut acum niște ani un documentar despre virusuri am fost convinsă că la un moment dat o să apară situația cu care ne confruntăm azi pentru că virusurile evoluează și se adaptează mai repede decât noi. De altfel, cred că am scris mai demult într-un comentariu, mă așteptam să se întâmple ceva la nivel mare care să reașeze lucrurile.
Eu cred că va dura câteva luni toată nebunia asta. E nevoie de timp și pentru găsirea unui vaccin sau tratament, și pentru ca populația să devolte natural o imunitate. În timpul ăsta multe afaceri vor dispărea, dar vor apărea altele noi.
Mă îngrijorează, pe termen mediu, relațiile sociale. Am intrat în epidemia asta cu atacul aberant asupra unui chinez nevinovat. Mi-e teamă de cum vom ieși din starea de izolare. Cu nervii întinși la maxim, mai intoleranți și dispuși către reacții extreme (vezi cazul locuitorilor din Hubei care au fost atacați și împiedicați de locuitorii provinciei vecine să intre în zona lor).
Economia cred că va avea cel mai mult de suferit pe termen mediu și lung. Nu cred că statele lumii sunt cu adevărat pregătite. Nici chiar cele mai puternice economii. Și șocul va veni peste câteva luni.
Per ansamblu, pe mine m-a uimit felul în care a privit și gestionat problema Uniunea Europeană. Fiecare țară membră s-a retras în colțul ei, și-a adus cetățenii acasă, deși asta a favorizat răspândirea masivă a virusului și nu prea am văzut o colaborare în privința unor măsuri comune de gestionare a situației de acum.
Eu nu am crezut de la început în ajutorul pe care l-aș putea primi din partea statului român, fie că mă îmbolnăvesc, fie din punct de vedere financiar. Așa că sper să mă descurc cât va fi nevoie.
Comentariu beton!17
Bună ziua tuturor. Eu ,în situația asta maro și cu bulbuci nu văd ieșirea, nu văd ceva bun la orizont nici când s-o termina statul în casă..nu sunt expert în nimic,ce am făcut în viață nu se leaga de aspectul economic la nivel mare ,am învățat doar că balanța trebuie să fie 0,să ai din ce trai decent ,asta fără să însemne că îmi cumpăr haine noi de cum apare un model sau o culoare la modă. Treaba e cu noduri rău de tot,fiindcă dacă nu muncește mediul privat,de la coafeză până la fabrică mai mică ,taxele nu mai are cine le plăti, DAR ,ar fi momentul acum să avem un cap luminat la putere, să pună la bătaie o lege a ilicitului ,care să îi strângă pe toți în cauză, să le diminueze afacerile mai puțin legale și într-un fel sau altul să mergem toți înainte de la același nivel.In felul ăsta n-ar mai fi importuri de orice,de la detergent de vase până la măști chinezești, ar avea de lucru și oamenii ,dar și micii patroni,strânși cu ușa până la ultimul bănuț.
Va trece pandemia asta,cum au trecut toate.
Viata va fi cam la fel ..dar nu chiar.
La nivel macro cred ca o sa apara mai multe restrictii de circulatie,in special intre tari.Prea se plimba lumea fara sa se stie pe unde si de ce.Evident ca restrictiile si regulile vor fi in numele securitatii.
Dar marile schimbari le vad la nivel micro.
Evident ca tot vom cheltui bani pe diverse produse pe care le vom socoti vitale dar de fapt sunt aproape inutile.
Dar poate vom invata sa fim mai chibzuiti.Sa avem un ban pus deoparte.Sa ne spalam mai des.Sa stim sa ne gospodarim independent. Sper…chisr am speranta.
Schimbari majore vad la nivel de familie.Faza aia cu „pana cand moartea ne va desparti” va capata un nou sens.Stand izolat cu o persoana mult timp incepi sa observi mai multe….si unele nu vor fi placute.Poate asta ne va intari….in cazul meu asa imi doresc sa fie.
Va fi bine…diferit….dar bine.
Vom învăța să trăim cu acest virus. Ne vom schimba modul de viață . Economia globală va avea nevoie de ani de zile pentru a se reface după pandemie , dar se va reface . Dar prăpastia dintre bogați și săraci se va adânci și mai mult .
Eu lucrez in educație si am fost ,,virusată” de atâtea reforme, încât pot spune cu siguranță, că rezistența la schimbare a sistemelor e atît de puternică, încât nimic nu se va schimba. Politicului îi era bine, doctorilor le era foarte bine(după cum ai văzut, cei nou intrați în sistem, Mioveni, nu acceptă ,,sacrificiul” și riscul meseriei, vor banii și statutul), asistații social vor fi învățați cu mai binele, adică nah, mâncărica la ușa cortului. Probabil singurul lucru bun va fi reducerea birocrației în administrația locală și mai puțini grași după această dietă pandemică.
1 – mă uitam aseară la tv și schimbam canalele până am ajuns la realitatea unde era oreste care zicea că trebuie să ne uităm de unde a pornit virusu ăsta și pe cine avantajează
Știm că a pornit sigur din china și că majoritatea statelor lumii au trăit pe datorie și i’a prins criza cu chiloții și pantalonii în vene, în poziția capră, chiar și sua și marile puteri europene
Ei bine, una din țările care are de profitat de pe criza asta, în sensu că are $ puși deoparte este… china, care poate împrumuta o parte din marile economii ale lumii
La nivel mai mic, au scăpat aproape neatinse și hong kong, macao, taivan și singapore – state și autonomii chineze cu multe trilioane de $ economii – și japonia, datorită culturii ei proactive în domeniu sanitar
Deci oameni buni, trebuie să învățăm mandarina pentru că chinezii vor fi noii stăpâni ai lumii, au muncit și au economisit, iar criza asta îi prinde în postura de bancherii lumii
2 – nu se mai putea cu inversarea de valori din lume din ultimii ani, unde golanii și curvele lor conduceau lumea, fără nicio valoare sau competență, cu servicii secrete care dictau cu cine să faci sex și cu cine nu, cu șpaga aberantă pentru un loc de muncă care ajunsese la 60% din salariu, cu trăitu pe datorie în toată lumea cu excepția chinei și a statelor și autonomiilor chineze care au muncit și economisit trilioane de $ pentru zile negre
Cate semne?
Nu glumesc. Accepti si pe episoade? Ar fi vreo patru.
Bagă cum vrei tu.
In cea mai optimistă viziune a mea, tot ce se intampla este ca un refresh pentru natura si pentru noi. Plus un ajutor de a conștientiza cât de importante sunt socializarea, contactul fizic, aparenta libertate de miscare, apropierea de cei dragi.
Altfel,poate fi un pas înspre sărăcie, creșterea infracționalității, regres educațional ori , schimbare dramatică a lumii asa cum o stim până acum. Ne lămurim ca unele joburi sunt la fel de productive si daca oamenii muncesc de acasa, unele nu sunt tocmai utile sau semnificative, unele sunt depășite de vremuri. Poate aceste lucruri vor produce schimbarea.
Oricum ar fi, sper sa trecem cât mai bine prin situația asta.
Eu, una, cred că mai avem de stat în case mult și bine. Cât despre noi….vom fi aceiași și după Corona….nu s-au schimbat oamenii după o revoluție ( ci doar după trecerea timpului și schimbarea de generații), dupa un virus nici atât….
Un singur lucru am observat de cand cu virusul…a dispărut orice stire, orice comentariu fata de cazul Caracal….ce mai face Dincă…Dacă s.a mai auzit vreun zvon despre fete…nimic bai!!! Nimic.
De ceva sunt sigura ,ca nimeni nu stie nimic si toata lumea bajbaie cu gratie sau fara gratie dar pe incercate sunt toti ,lipseste un leadership puternic iar stiinta inca obercaie in cautare.BJ ne trimite scrisori sa stam in casa cheltuind milioane de lire pe ceva total inutil asta in timp ce nu exista manusi suficiente,mastile cica nu sunt prea necesare cat despre dezinfectantul ptr maini mi s a zis ….suntem in short. 20 000 de morti cica e foarte bine ,inseamna ca ne am facut treaba,bineinteles toti spera ca intre aia sa nu fie ei sau ai lor,aeroportul din Birmingham se transforma in morga ,e destul deja ca sa ai o imagine apocaliptica.Ieri se anunta ca ce este mai rau va urma si ca probabil lockdown si restrictiile vor dura 6 luni .6 luni,fratilor nu saptamani.Ce va urma dupa….poi spuneti voi cei care priviti la sf uri ,mie una, niciodata nu mi au placut si uite ca traiesc intr unul acum.Probabil omenirea va supravietui prin ceva exemplare ,nu neaparat eroice cat despre economie ….sa ne rugam sa iasa victorioasa Germania ca altfel suntem fututi toti ,aaa si SUA ca de stranuta ne ia gripa mai rau decat coronavirusul
nu inteleg; ieri erau 206 persoane vindecate, astazi sunt 180, unde sunt cei 26 lipsa, s-au reinfectat, s-au evaporat, au fost sau n-au fost…?
Vreau sa cred ca vom învața o lecție din toată povestea asta și ca nu ne vom mai baza pe un singur producător, China. Vreau înapoi în Europa locurile de munca, vreau sa ne dezvoltam individual ca tara, vreau ca UE sa își redefinească regulile după care joaca.
Vreau sa începem sa producem, ca să putem consuma. Când ce se produce se întâmplă la mii de km de noi, cum sa putem consuma? De unde?
Mai vreau sa cred ca vom regandi ce înseamnă igiena fizica, dar și cea psihica. Igiena fizica sa devina ora obligatorie în grădinițe/scoli, igiena oshicica sper ca o vom învața prin a nu mai permite burtiere infecte cu reporteri tâmpiți și newsfakeuri menite sa provoace panica.
Mai vreau sa învățăm sa ieșim din spiritul de turma, as vrea sa nu picam în extreme, as vrea sa vedem ca în fata unui inamic invizibil suntem toți egali.
As vrea ca poporul roman sa își amintească perioada asta ca cea mai mare nenorocire care s-a întâmplat în sistemul medical, Covid 19 (nu am uitat Colectiv) și sa retina cat de slabi pregătiți suntem dpdv tehnic. As vrea sa calculeze apoi câți bani s-au investit în ornamente de Crăciun, paste, borduri duble, panseluțe, garduri triple.
Comentariu beton!15
Ce mi-as dori si ce cred ca se va intampla:
1. Sa se realoce bugetul de la functionarasii publici care pot fi inlocuiti usor folosind tehnologia (se vede cu ochiul liber acum cat sunt de indispensabili) catre sistemul de sanatate respectiv MAI (cu toate structurile). Prefer oricand sa vad 10 politisti in plus pe strada (asa cum or fi ei) sau 10 medici in plus in spital decat 10 hartogari care te trimit de la un ghiseu la altul.
1a. Nu se va intampla nimic pt. ca hartogarii astia sunt masa de manevra pt. alegeri. Ca sa nu mai zic, ca astia nu vor vedea in veci somaj tehnic, ovor face home office cat va trebui pe salarii intregi.
Totusi cred ca se va aloca un procent din PIB cel putin dublu pt. sanatate, mai mult pt. ca asta se va intampla oricum la nivel mondial.
2. Sa se investeasca masiv in educatie (inclusiv in partea de online) pt. ca se vede acum cat e de necesara: de la cei de la tara care nu are acces la minimul necesar nici in vremuri normale pana la ministrul p**ii de la MAI care nu e in stare sa scape de limba de lemn si sa zica 3 chestii fara sa para urmasul lui Ceasca
2a. Probabil ca se vor incerca ceva reforme dar lucrurile vor merge greu de tot ca acolo e vorba de starpit mafia din invatamant
3. Sa se investeasca in infrastructura vietii ca aia e vitala si in vremuri normale, cu atat mai mult acum. „Norocul” e ca lumea e obligata sa stea in casa ca altfel ar fi facut camionul cu aparatura medicala de la Bucuresti la BV de ex. cat a facut avionul din Coreea in RO.
3a. Se va da drumul la proiecte ca UE a dat liber la depasit limita de deficit si e rost de parandarat gros pe partea asta. In cat timp se vor realiza e partea a doua.
4. Asta e frustrare mai veche de-a mea: sa-si dea lumea seama ca vedetele astea de 2 bani (cantaciosi, fotbalisti, vloggeri etc.) sunt masiv supraevaluate si overpaid; si ca in vremuri grele aia sunt primii care se ascund si de care nu e nevoie. Deci sa se mearga pe modelul „vinzi un fotbaliator cu 100Mio EUR, tre’ sa platesti impozit 99 Mio EUR” sau „limita max. pt. un cantacios la un concert organizat de primarie sa fie salariul mediu brut”
4a. Nu se va intampla pt. ca lumea are nevoie de circ, mai ales dupa ce iesim din cusca.
5. Sa se protejeze firmele care n-au avut istoric de rau-platnic la buget – in perioade de genul asta sa le scutesti naibii de toate impozitele si taxele ca sa poata sa-si tina oamenii.
5a. Se vor proteja de fapt toti aia care au cotizat unde trebuie. La restul se va merge pe modelul „scapa cine poate”.
6. Sa existe o transparenta si sa se poata explica clar si pe intelesul tuturor de unde naiba vin banii astia care sunt aruncati acum in economii (si aici vorbesc de toate tarile). Si nu vorbesc de tiparnita pt. ca, la ce sume se vehiculeaza la nivel global, cel putin o parte au stat in safe-uri in loc sa fie pompati in economie dinainte (economie insemnand orice fel de investitie care sa ajute omenirea asta).
6a. Never ever gonna happen
7. Sa fie pusi toti oamenii sa dea o declaratie acum daca vor sa fie vaccinati in momentul in care va aparea vaccinul (ca se va intampla la un moment dat). Si aia care zic nu acum sa se unga cu alifii cand a fi momentul.
7a. Din pacate e o utopie si as putea sa pun pariu ca prima care se va vaccina va fi Olivia Steer…
Iar la noi depinde foarte mult cat vor restrictiile in Europa de Vest si US ca depindem exclusiv de ei la capitolul exporturi – daca aia stau pe tusa 3 luni am cam pus-o ca ei isi permit, noi nu prea.
Mai am si altele da’ le pastrez pt. eruptia vulcanului din Yellowstone, se pare ca ala va fi episodul 4 din seria „wtf is wrong with this year?” 🙂
Comentariu beton!21
Mi-e teamă că statul în casă nu va fi suficient. Se va găsi apoi un taliban ca să refacă stocul de imbolnăviți. Așa cum gripa comună nu a dispărut, nici asta nu va dispărea. Cel puțin nu prea curând. Anul ăsta sigur nu.
Mă aștept să iasă un vaccin sau măcar un tratament. Dar și asta e de durată.
Stăteam și mă gândeam câte căcaturi am cumpărat în ultimii 10 ani. Cu siguranță voi fi mai chibzuit cu banii. Oricum nu am ce face.
Daca e sa ma iau dupa informatiile pe care le primesc de peste tot, va fi rau de tot. Insa am un feeling, e o chestie interna care nu are nicio explicatie rationala, cum ca vom avea noroc. Pur si simplu simt ca virusul o sa dispara de la sine, la fel ca in cazul SARS. Iar daca nu, simt ca vom gasi un tratament ok in timpul sau dupa primul val. Cred ca daca trecem sanatosi peste valul acesta, va fi bine.
Din punctul meu de vedere, sunt patru mari provocari pentru perioada urmatoare (unu-trei ani), pentru patru problematici prioritare. Intr-o ordine fireasca, acestea ar privi: 1. componenta medicala și de ingrijire; 2. componenta sociala; 3. componenta economica; 4. restructurarea statului roman, a UE și a mecanismelor de colaborare, cooperare și control reciproc in plan international.
Componenta prioritara pe termen scurt și mediu este in modul cel mai evident cu putinta cea medicala. Pe masura ce criza avanseaza, mai intai trebuie construite rutine și proceduri, astfel incat sistemul sa inceapa sa functioneze in maniera structurata. Pentru viitorul apropiat cat mai multe spitale trebuie pregatite ca, de la un punct incolo, pentru cazurile minore și medii sa poata realiza tratarea pacientilor acasa, cu tot ce inseamna asigurarea asistentei in tratamentul pacientilor la domiciliu. Pentru inceput in zonele urbane și periurbane și apoi și mai departe.
In perioada imediat urmatoare trebuie actionat in mod unitar și centralizat la nivel national in principal pe doua planuri: 1. implementarea in industria interna a mecanismelor de productie a mijloacelor de protectie a personalului medical și a bolnavilor din spitale, a aparaturii medicale și a medicamentelor necesare și 2. achizitionarea de pe piata internationala a acelor mijloace de protectie, a aparaturii medicale și a medicamentelor care nu pot fi produse ori nu pot fi produse in timp util de industria locala
Pe langa rutine și proceduri, pe langa productia și achizitia alerte a celor de mai sus, din mers trebuie realizata și o evaluare a sistemului sanitar, incepand cu structura și arhitectura acestuia, astfel incat la sfarsitul crizei din informatiile și reactiile de acum sa sa se realizeze o baza solida pentru recalibrarea acestuia. Spun asta pentru ca inca imi vine pe diverse canale de comunicare celebra „construiti spitale, nu biserici”. Ceea ce-i o mare prostie. Primo, pentru ca bisericile nu sunt ori macar nu ar trebui sa fie treaba statului (desi uneori mai sunt). Secundo, pentru ca nu lipsa spitalelor este problema noastra, ci dotarea lor și calitatea personalului care le deserveste.
De cand cu baronizarea asta intensiva a tarii, in care fiecare presedinte de CJ a vrut sa isi faca corola de minuni a lumii, varianta locala, s-a investit aiurea și imprastiat in jdemii de spitale judetene, care au capatat toate cam aceleasi statut teoretic. La Alexandria este Spital de Urgenta, adica spital cu aproximativ acelasi statut ca Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, la Piatra Neamt este SJU cu acelasi statut cu SJU Sf Spiridon din Iasi. Cam ca la universitati. Pentru ca la ora asta nu este nici o diferenta legala și administrativa intre UniBuc și universitatile din Pitesti și Targoviste, intre BB Cluj și Baia Mare ori Alba Iulia, intre Cuza din Iasi și Bacau ori Suceava, intre UV Timisoara și Resita. Ceea ce este o mare, mare tampenie.
Pentru ca stiu bine zona asta, a Moldovei, cateva date care spun cat de mare este risipa. In jud. Bacau ai 6 (sase) spitale, in Moinesti, Comanesti (DISTANTA DINTRE CELE DOUA ORASELE FIIND DE 9 KM, iar populatia lor fiind de aprox 20.000 de locuitori, fiecare!), Onesti, Buhusi (sub 15.000 de locuitori), plus DOUA SPITALE in Bacau. In jud Suceava ai fix noua spitale, din care in Campulung Moldovenesc (sub 17.000 de locuitori, conform recensamant) ai doua și tot doua ai la Siret (ORAS CU SUB 8000 DE LOCUITORI!). In Neamt sunt cel putin sase spitale publice: unul la Piatra Neamt, DOUA la Roman, unul la Bicaz (sub 7000 de locuitori și 25 de km de Piatra Neamt), unul la Targu Neamt (sub 20000 de locuitori).
Revenind la nevoia de restructurare și optimizare a sistemului sanitar, cand vrei sa ai un sistem functional, flexibil și in care banii sa fie cheltuiti CU FOLOS PENTRU BOLNAVI cel mai simplu este sa construiesti sisteme bazate pe mecanisme piramidale. Pui la baza medicii de familie, care triaza și gestioneaza in mod eficace situatia a macar 60-70% dintre adresanti, la stadiul urmator, ai ambulatoriile și spitalele zonale (unul, maxim doua pe judet), care realizeaza evaluarile și manoperele medicale de dificultate mică și medie, iar in topul piramidei ai spitalele de excelenta, care se ocupa de cazurile grave, dintr-o mare regiune a tarii. Functie de felul cum se gandeste filosofia sistemului, la nivelul intregii tari ai nevoie de patru, maxim opt spitale regionale generaliste de mari dimensiuni (cu toate ori cu aproape toate specializarile), la care se adauga cate patru-opt spitale regionale ultraspecializate (onco, cardio, neuro, psihiatrie etc.)
Comentariu beton!14
Realitatea ma obliga la autocritica + pus la gazeta de perete, ca exemplu de asa nu. Eu bat campii cu una, cu alta, iar doctorimea si, mai ales, asistentele medicale fug pe capete din spitalele patriei. Evident, mai ales din alea mici si mijlocii, unde se intra cum se intra. Desi, din cate aud, nici cu cele mari si celebre nu mi-i rusine. Cica se „imbolnavesc” medicii si asistentele pe capete si intra in concedii medicale. Ca maine-poimaine vor trata bolnavii infirmierele si brancardierii.
PS Asistentele, mai ales cele cu postliceale la privat, unde au invatat sa faca manopere medicale la FF.
PS2 Despre ce vorbim noi aici
De cand cu nebunia asta imi tot revine o intamplare la care am fost martor cand eram mic,o turma de oi traversa calea ferata in camp cand apare trenul.Deja trecusera 20-30 de oi dincolo,trenul era un marfar,destul de lung.In afara de 5-6 oi cate prinsese in plin locomotiva,efectiv oile intrau in tren…au mai murit 20-30 intrand singure de nebune…Mult timp dupa nu reuseam sa inteleg,cum draq sa te bagi singura acolo fara sa te fugareasca nimeni….
da, am trait si eu asta, eram intr-un tren de calatori, inca mai am in nari mirosul de carne sangeranda de oaie.
buna comparatie!
Eu văd lucrurile cam la fel ca și înainte. Mă uit la Pământul care încă se învârte, chiar și așa plat cum îl cred unii. Și nici n-am primit informări că vreun asteroid gigant ne va spulbera pe toți din Univers, ceea ce-mi dă un vibe pozitiv. Și dacă se va întâmpla totuși și așa grozăvie în timpul vieților noastre, sper doar să nu fac parte dintre cei ce se vor gândi: ce fericiți eram pe vremea covid-ului și nici măcar nu știam!
in primul rand, la multele temeri care-mi bantuie noptile se va mai adauga una. ceva ce doar a parut scenariu de film, se intampla acum, traim cu totii si nimic nu-mi poate garanta ca nu se va mai intampla.
pe langa problema medicala in sine, totul s-a rasturnat cu susul in jos, ce era bine si indemnati sa facem pana ieri, azi nu mai e valabil: izoleaza-te, nu sta prea aproape de mine, nu-ti vizita parintii, nu iesi din casa, nu mai atinge pe nimeni, pastreaza distanta, fii circumspect, nu mai alerga in parc, lasa plimbarile lungi, fii vigilent, fii ascultator, asculta comanda la mine, supune-te regulilor chiar daca nu esti convins c-asa-i bine, stiu eu mai bine ce tb sa faci!
zic si io ca toata lumea, sper sa treaca si cat mai repede, dar nu cred ca se va schimba in bine cine stie ce sau ca vom invata prea multe din treaba asta, jigodiile vor ramane tot jigodii. poate vor da cateva lacrimi acum, un fel de „de craciun fii mai bun!”, fara porc si fara sclipici. nu cred intr-o restartare, cu alte valori, isi vor aduna iar ceata si vor fi tot ei si ai lor.
la nivel micro, ne vom scutura putin de spaima, si-apoi vom cheltui cu-aceeasi frenezie, ne vom ingramadi pe-aceleasi drumuri spre munte sau spre mare, ne vom urca in aceleasi „rate” aeriene, c-avem vouchere de pe vremea Covidului, poate mai apare un alt iPhone, vom fi tot ITisti smecheri sau influenceri de succes, noi cu noi si bula noastra.
Moama, ce tarziu am intrat. Va fi jale, adica la un moment dat nu mai poti sustine atatia oameni la cabana plapumioara. Cei fara bani, someri, flamanzi, vor ajunge sa atace la drumul mare, si nu ( neaparat) vor fi din categoria railor cu buna stiinta. In tara noastra? Acum se dau marile tunuri in sanatate/administratii. Iar cei din linia intai a spitalelor inca nu invata lectia, inca nu isi dau seama ca drujba e la gatul lor. Vezi in Iasi, societatea civila ii doteaza cu bani/masti/manusi/ aparatura iar ei le scot pe usa din dos, isi incarca portbagajele masinii cu echipamentele de protectie, pt un business scurt sau pt protectia familiei lor, fara jena, oricum rusinea nu face parte din ADN-ul lor.Sau exemplul din Suceava, cand multimea de infectati cadre medicale stateau asteptand testarea ca turma de oi, lipiti unii de altii, fara distantarea obligatorie. Astia ne trateaza. Ei, cei care s-au obisnuit sa curga toate catre ei, fara sa respecte un minim de reguli, fara sa aiba un minim de bun simt, cred ca unii dintre noi ar fi intuit mai bine cum ar fi trebuit organizata linia 1, cu fluxuri separate si cu tratatrea fiecarui venit ca posibil contaminant pt ca ghici ce, multi dintre venitii de peste granita au aceeasi nesimtire (ca si cadrele medicale care inca fura) si nu vor recunoaste ca au ,,aia”, punandu-se toti in pericol de moarte. E un fenomen la scara larga. Daca va aparea o solutie medicala, nu va veni din Romania, ai nostri sunt prea ocupati sa-si incarce conturile in acest moment. Pana la anarhie oare cat a mai ramas? Probabil la un moment dat , depasiti numeric, cei din spitale vor spune pas (deja isi dau demisia in masa, asteptand sa revina vreamea sigura a plicului), se va lua decizia de tratare minima la domiciliu si va fi un proces de selectie naturala, cica 80 % se vor imuniza. Vom plange dupa ceilalti 20 %. Si vom astepta solutia venita de la un guru in solutii.
PS: mama mea, ieri mi-a trimis un filmulet cu un nene care imi explica ce usor tratez corona cu o esenta pusa in apa fierbinte, esenta de naibasailia, ca nu am avut putere decat sa sar la biata maica-mea.
Drame, media si ignoranta
Eu vad acelasi film proiectat pe o alta carpa. E acelasi film care se deruleaza cand mai pica un avion si mor ceva sute de oameni, cauzand tot atatea sute de drame in familiile lor, media face senzatie din drama oamenilor respectivi si totodata ignora si media, si noi cei ce-o consumam, ca poate in aceeasi zi au murit tot din accidente „de transport” niste mii de oameni cu masina, bicicleta, barca sau stiu eu, pe picioarele lor.
Avionul de azi e corona, COVID-19, SARS-COV2, ca toata lumea din presa si din jur confunda virusul cu boala sau cu berea ce in mod nefericit imparte numele cu pandemia. Ignoram cu totii restul de morti care se prapadesc pe langa astia bolnavi de COVID-19. Ne concentram atentia pe punctul fierbinte din media, pe statistici, pe grafice, pe tot ce se varsa rauri rauri pe subiect.
Si la fel cum ignoram toate celelalte drame, de fapt ignoram adevarata drama ce se umfla precum muntele inaintea izbucnirii unui vulcan. Ignoram ca dramele economice sunt mult mai mari decat mortii de la virus. Poate ca cei care mor de la alte boli pentru ca nu au loc la tratamente din cauza coronei nu-s contorizati unde trebuie. Poate unii or sa moara dintr-o supradoza, sau intr-o coma alcoolica din cauza ca viata lor s-a dus naibii in 3 luni ca au ramas fara job, fara casa, fara nimic.
Si aici vreau eu sa ajung, ca eu stau la calculator, lucrez din home-office la firma de IT unde singura schimbare e ca nu mai lucrez 2 zile pe saptamana de acasa, ci toate 5, ignorand poate faptul ca in cateva luni s-ar putea sa nu mai fie o economie, sa nu mai fie clientii aia care sa cumpere produsele software, chiar daca acum imi zic multumit in barba: vai, ce bine, noi suntem feriti de valul de inchideri de firme, de pierderi de job-uri. Dar nu o sa fim, drama e ca mai devreme sau mai tarziu, o sa fim toti loviti. Si atunci nu o sa mai conteze statisticile, graficele urcand exponential, miile de bolnavi si morti. O sa ne saturam de stirile dezolante, o sa cautam sensul vietii, si dupa ce toata pandemia o sa treaca, astia care o sa mai fim pe aici, daca o sa mai fim, o sa vedem viata cu alti ochi.
Si privind ca vajnicul razboinic dupa lupta, o sa vedem economia mondiala distrusa, o sa numaram mortii si poate or sa fie zeci de mii ca in fiecare an dupa gripa obisnuita, poate or sa fie sute de mii, ca dupa accidentele rutiere, sau poate milioane ca dupa bolile cronice ce ne macina de ceva zeci de ani societatea moderna. Si poate ne vom intreba daca a meritat, daca oare toata izolarea, toata tevatura asta a meritat, daca oare nu mureau la fel de multi si daca ne vedeam de treaba fara sa ne pese, asa cum facem de fiecare data cand nu ne spalam pe maini dupa ce mergeam la o toaleta publica, la fel cum mancam ca spartii dand in diabet sau cum conduceam ca dementii pe sosele. Si poate vom trage concluzia ca ne-am distrus economia degeaba, ca ne-am speriat de media, de dramatizarea intregii povesti, si am ignorat ca poate in spatele cortinei cu coro(a)na pe cap, in culise, totul se prabusea.
Stau acasa, consum stiri, articole, statistici, imi fac griji, ma pazesc, incerc sa nu ma gandesc prea mult la faptul ca am niste restrictii si imi vad mai departe de munca, ca si cum n-ar fi nimic. Totul e bine, exceptand cand merg la cumparaturi. Atunci imi reamintesc ca ceva ceva e in neregula. Drama abia acum incepe.
Mie imi place teoria conspiratiei.
Cum, nu o stiti? 😀
„COVID-19…facut intenționat de CHINA!!!
Coronavirusul, arma cu care China va învinge SUA și va cuceri lumea.
Alfred Schieb: BINE JUCAT CHINA ….
* SCENA 1 😗
Cortina se deschide: China se îmbolnăvește, intră într-o „criză” și își paralizează comerțul. Cortina se închide.
SCENA II.
Cortina se deschide: Moneda chineză este devalorizată. Nu fac nimic. Cortina se închide.
SCENA III.
Cortina se deschide: Datorită lipsei comerțului companiilor din Europa și SUA cu sediul în China, acțiunile lor scad cu 40% din valoarea lor.
SCENA IV.
Cortina se deschide: Lumea este bolnavă, China cumpără 30% din acțiunile companiilor din Europa și SUA la un preț foarte mic. Cortina se închide.
SCENA V.
Cortina se deschide: China a controlat boala și deține companii din Europa și SUA. Și ea decide ca aceste companii să rămână în China și să câștige 20.000 miliarde de dolari. Cortina se închide. Cum se numește piesa?
SCENA VI:
Sah-mat!
Amuzant, dar adevărat!
Două videoclipuri au trecut între ieri și azi, care m-au convins de ceva ce bănuiam, dar nu aveau nicio bază. A fost doar speculația mea. Acum sunt convins că, coronavirusul a fost propagat intenționat de către chinezii înșiși.
La început erau prea pregătiți. La trei săptămâni de la începutul listei, 14 zile și un spital de 12.000 de paturi erau deja în construcție. Și chiar le-au construit în două săptămâni.
Minunat.
Ieri au anunțat că au oprit epidemia. Apar în videoclipuri care sărbătoresc, anunță că au chiar și un vaccin. Cum ar putea să o creeze atât de repede fără să aibă toate informațiile genetice? Ei bine, dacă sunteți proprietarul formulei, nu este deloc dificil.
Și azi am văzut doar un videoclip care explică modul în care Den Xiao Ping a dat vestului o jumătate de băț. Datorită coronavirusului, acțiunile companiilor occidentale din China au scăzut dramatic. China sper doar că, atunci când au coborât suficient, le-au cumpărat. Acum, companiile, create de SUA și Europa din China, cu toată tehnologia pusă de aceste schimburi și capitalul lor, au trecut în mâinile Chinei, care acum crește cu tot acel potențial tehnologic și vor putea să stabilească prețuri în voie, să vândă tot ce au nevoie Occidentului. Ce mai faci?
Nimic din toate acestea nu s-ar fi putut întâmpla din întâmplare. Chinei îi pasă că au murit câțiva bătrâni? Mai puține pensii pentru bătrânețe de plătit, dar jaful a fost imens. Și chiar acum Occidentul este învins financiar, în criză și uimit de boală. Și fără să știe ce să facă.
Măiestrie diabolică. Trebuia să fie comuniștii.
În plus, acum sunt cei mai mari proprietari ai tezaurului american, cu 1,18 trilioane de dolari care depășesc Japonia.
Un instrument care a cunoscut cel mai mult miting…
O ☝ perspectivă și analogie
//// –––––––––- – //////
De unde Rusia și Coreea de Nord au incidența Covid scăzută sau zero?
Oare se datorează faptului că sunt aliați de seamă ai Chinei?
Pe de altă parte, SUA / Coreea de Sud / Regatul Unit / Franța / Italia / Spania și Asia sunt puternic lovite.
Cum se face că Wuhan este brusc eliberat de virusul mortal?
China spune că măsurile inițiale drastice pe care le-au luat au fost foarte severe și Wuhan a fost închis pentru a conține răspândirea în alte zone.
De ce Beijingul nu a fost lovit? De ce numai Wuhan?
Este interesant să ne gândim la el… nu?
Ei bine .. Wuhan este deschis pentru afaceri acum.
Covid – 19 trebuie văzute pe fundalul răsucirii brațelor din China de către SUA în războiul comercial
America și toate țările menționate mai sus sunt devastate financiar.
În curând, economia americană se va prăbuși așa cum a fost planificat de China.
China știe că NU poate învinge America din punct de vedere militar, întrucât SUA este în prezent cea mai puternică țară din lume.
Așa că a folosit virusul … pentru a cripta economia și a paraliza națiunea și capacitățile sale de apărare.
Sunt sigur că Nancy Pelosi a luat parte la asta… să-l răstoarne pe Trump…
În ultimul timp, președintele Trump a povestit întotdeauna cum se îmbunătățea MAREA economie americană pe toate fronturile, iar locurile de muncă se întorceau în SUA.
Singura modalitate de a distruge viziunea lui de a face AMERICA MARE este crearea unui HAVOC ECONOMIC.
Nancy Pelosi nu a reușit să-l doboare pe Trump prin acuzație… așa că lucrează împreună cu China pentru a distruge pe Trump prin eliberarea unui virus.
Epidemia din Wuhan a fost o vitrină.
În vârful epidemiei de virus… Președintele Chinei, Xi Jinping, a purtat doar o simplă fațetă RM1 pentru a vizita zonele afectate.
În calitate de președinte, ar fi trebuit să fie acoperit din cap până în picioare… dar nu a fost cazul.
El a fost deja injectat pentru a rezista la orice rău cauzat de virus… asta înseamnă că o vindecare era deja în vigoare înainte de eliberarea virusului.
Viziunea Chinei este de a controla ECONOMIA Mondială prin achiziționarea de stocuri din țări care se află în pragul colapsului. ECONOMIC sever… Mai târziu, China va anunța că cercetătorii lor medicali au găsit un remediu pentru a distruge virusul.
Acum, China va PROPRI stocurile All Alliances și aceste țări vor fi în curând sclave ale NOULUI MASTER … CHINA …
Alfred Schieb: Ia de colea fizica atomica
P.S. Oricum ei o sa zica ca l-au luat italienii de la gelaterie.”
Viaţa este plină de provocări. Asta este una dintre ele: o provocare colectivă. Aș putea spune, globală. Cum ar spune un filosof de ţară, la o cinzeacă „de sănătate”: „nene, suntem în aceeași budă, iar acum vedem care iese primul la suprafaţă și dacă le dă mâna și celorlalţi să iasă.”
Ni s-a spus să stăm în casă. Dacă ar fi fost iarnă, poate că ar fi fost un sfat bun de urmat. Așa, cu flori, soare, zumzet de albine, cui îi place să stea în case? Multor români, în niciun caz.
Este cât se poate de clar că, în acest moment (și-n cele care urmează), sistemul medical nu ne poate salva pe toţi. Nu fără ajutor substanţial (care nu o să vină niciodată). Medicii încep să-și dea demisia. Sunt și ei oameni și le este frică. Îi puten condamna? Nu cred. Poate că dacă am sta în casă nu le-am mai da motive să le fie teamă să vină la muncă. Bine, unii dintre nu merită titlul de doctor, dar asta este o altă poveste.
România este mică. Asta se vede cel mai bine acum. Nu ne bagă nimeni în seamă pe plan internaţional. Poate doar ziarele din afară care ne consideră „focar de coronavirus”. Și ne trag de urechi pentru că nu testăm oamenii. Cu ce să îi testăm, UE dragă? Acum nu mai suntem buni, dar atunci când ne-aţi integrat, am fost valabili pentru că eram o piaţa de desfacere cu potenţial?
Nu avem bani, suntem săraci și am ajuns la fundul sacului. Suntem o corabie în derivă. Din păcate.
Viitorul? Lumea o să-și revină. Cu mai puţini oameni, dar, și așa, eram prea mulţi. Natura își recapătă suflul. Redevine natură. Poluarea a scăzut. Pentru că oamenii erau sursa ei.
Statele puternice financiar o să-și revină. Cele mici se vor îndatora și mai mult. Oamenii nu se vor schimba mult. Poate, puţin la început, dar apoi vor reveni ceea ce au fost. Nu vom învăţa nimic din ceea ce ni se întâmplă acum. Poate, doar să ne spălăm mai mult pe mâini. Dar și asta se va uita…
Viaţa merge înainte…cu sau fără noi!
Mi se pare un moment bun sa experimentam la scara mai larga universal basic income.
Eu ce-am avut de zis, am zis la mine acasă, dacă tot stau în izolare
http://krantzblog.ro/2020/03/19/extemporal-la-umanitate/
Eu cred ca N America (SUA+Canada) au sa iasa cel mai bine din rahatul asta. Geografic is izolati de Pacific si Atlantic, resurse au kklau, infrastructura+sisteme de sanatate si urgenta bine puse la punct, iar oamenii-s de factura anglo-saxona. Nu latini. Ordinea si regulile is luate mai in serios.
Si inca ceva, un calcul simplu mai jos – cica China a mintit (si minte in continuare) de ingheata apele. Nu-s 3mii-si-ceva de morti in Wuhan, ci vreo ~46-47mii:
https://townhall.com/tipsheet/leahbarkoukis/2020/03/30/how-wuhan-residents-are-estimating-true-death-countand-its-much-higher-than-official-figure-n2565953
@DanC, argumentul geografic pt NA nu sta in picioare deloc. virusul a ajuns si aici, conteaza cum stiu guvernantii sa gestioneze criza. americanii vor fi in cacat in no time, au deja mai multe victime decat chinezii si italienii la un loc, multumita filfizonului de la White House. papagalul a decretat ca economia trebuie sa mearga inainte, cu alte cuvinte isi cam baga lupa-n populatiei. capitalismul american se cam transforma in totalitarism.
@Radu: Vb lu’ nenea Iancu, „amice, esti idiot”. N-ai citit aia, ii dai inainte cu „orange man bad”. Deci e o situatie de WW3, insa voi astia TDSeri o tot frecati la rece.
Uite alt link care explica de ce numarul de morti in Wuhan e mai mare decat ce raporteaza China:
https://www.rfa.org/english/news/china/wuhan-deaths-03272020182846.html
Dar nu-i bai, nu citi nici asta ca nu-i ce te intereseaza pe tine.
Mi se pare că se face prea mult zgomot pentru…nu pentru nimic, CEVA in mod evident este, dar pentru o chestiune prea puțin gravă. Statul în casă ajută – atât cât poate ajuta – ca sistemul medical să nu fie sufocat, dar de scăpat de boală, nu vad cum ne-ar putea scăpa, până la urmă. Strict vorbind despre România, măsurile luate îmi par mai degrabă șmecherii neaoșe decât masuri menite să ajute populația. Încă de când s-a declanșat starea de urgență m-am temut că e doar o măsură care sa deschidă robinetul achizițiilor directe în beneficiul unora – iată că am avut dreptate (vezi cazurile semnalate de Cetin și de Mihai însuși, cazuri care, tare mă tem, sunt doar partea vizibilă a icebergului). Impactul economic va fi devastator, vom resimți cu adevărat peste 6-9 luni. După cca 1 an, lucrurile vor începe să se așeze încet-încet, vor apărea joburi noi, altel vor dispărea, iar pt multi, foarte multi, viața nu va mai fi niciodată la fel. Atenție, nu zic neapărat că va fi mai rău, doar că nu va fi la fel. Ce masuri as lua eu in momentul ăsta? Simplu. Carantină totală la grupele de risc (bătrânii in special), restul la muncă, mai ales cei care lucrează în producție, că va fi mare nevoie de orice produse; reducerea salariilor bugetare cu 10%, direcționarea banilor economisiți astfel către sistemul medical; prioritizarea banilor pt asistență socială (e diferența mare intre un om intrat în șomaj tehnic din cauza epidemiei și unul care nu a muncit deloc în ultimii 5 ani sau mai mult); ajutoare reale și imediate pt sectorul agricol (avem suprafețe uriașe pe care nu se cultivă nimic, în toamnă sau in iarnă vom avea nevoie de mâncare și importurile nu ne vor salva, statele europene vor fi preocupate in principal de piețele lor interne). Cam atât 🙂
sa incepem cu faptul ca eu sunt mai fatalista de felul meu si vad prima data cel mai negru scenariu:
*cum vedeți voi ce se întâmplă acum la noi și în lume?
well fratilor, eu zic ca e belita rau treaba; daca intr-adevar suntem cu 2-3 sapt in urma IT/SP, o sa vedem atunci cine mai scapa…ca acum lumea e mai relax, marea majoritate a mortilor sunt 60+
*Ce credeți că se va întâmpla pe termen scurt și lung?
pe termen scurt o sa mai avem chef si timp de trimis meme-uri si incet incet o sa aflam o mare parte ca raman fara job. Pe termen lung, cred ca va fi o recesiune mai mare decat aia din 1929 si o sa treabuiasca regandita macro economia la nivel planetar
*Ce soluție credeți c-ar funcționa? Stăm în casă de pomană sau nu stăm? O să mai avem ce face după?
Nu vad nimic, dar hey – or fi altii mult mai destepti decat mine care sa gaseasca solutii. Eu sunt in a3a sapt de stat in casa, head of most – m-am panicat ca am avut colegi veniti din IT/UK/Germ si am zis ca mai bine stau acasa, nu ma mai duc DELOC la ai mei si vad cum o fi. Nu stam de pomana pentru noi – cu cat limitam contactul cu exteriorul/alte pers avem sanse mai mari sa nu ne imbolnavim sau sa ne imbolnavim mai tarziu, cand poate se da deja pe piata vaccinul israelienilor
Eu nu stiu daca o sa mai am ce sa fac dupa, daca va mai exista jobul la care sunt acum, firma cu totul si realitatea asa cum o stiam pana acum…
daca intr-adevar suntem cu 2-3 sapt in urma IT/SP
Asta nu prea o inteleg,cum adica santem mai in urma? Am pornit mai tarziu? Dormeam cand s-a dat startul la corona-virus?La noi a ajuns un virus mai molcom asa?
Asta mi se pare o mare vrajeala,daca a busit in Whuan crezi ca a ajuns in Italia cu avionul dupa 1 luna si la noi cu trenul prin Siberia la 1 luna jumate? Ceva nu se incadreaza daca ne luam dupa ce zic ei ca se raspandeste foarte rapid,unu care a fgost in China sigur a venit si la noi in aceeasi periada ca in Italia si in restul lumii.
Alta treaba cu vaccinul;virusul asta e ca si restul virusilor,adica nu poate exista vaccin,e mutant prostu,nu ai cum sa il prinzi!
@Edut, pai totul pleaca de la pacientul 0. daca pacientul 0 a fost in italia cu 2 saptamani inainte de pacientul 0 din ro, atunci inseamna ca propagarea a inceput cu 2 saptamani mai tarziu. de restul se ocupa viteza de circulatie a oamenilor in interiorul tarii.
Cum vad eu lucrurile (atat cat ma duce capul);
Coronavirus-mult zgomot,frica indusa,reguli de respectat,etc.Nu vad in nici un caz un kiler,la ce nivel santem daca se vroia un kiler era mult mai eficient,gripa de acu 2 ani intr-o luna avea cifre mult mai grozave,de ex in Italia intr-o luna erau infectati 8 milioane,fata de amaratul asta cu nici 100k.Nici cu omoratul nu e mare campion,din ce vad pe la specialisti in domeniu nu prea e letal,doar panica si atat.Cifrele care zboara pe net nu sant relevante,toata lumea moare de virus,nu mai e nimeni bolnav de alceva…
Protectie- numai restrictii pentru populatie,doar noi aia care muncim sa stam acasa,sa nu mai producem nimic,doar sa cheltuim banutii pe mancare si prostii ca hartia igienica,dezinfectanti care nu ne ajuta (te poti spala de 100 de ori,daca pui mana pe ambalaje,pe carucioare,manere la usi,pe telefon…tot draq ala e,il iei nu scapi)
Hartii:-Ne tre hartii sa iesim afara,atat i-a dus capul,daca avem hartie la mana e ok,cu temperatura 39 grade,cu virus cat China pe noi da cu hartie la mana…Deci protectia asta care o impun tantalaii nu e decat o porcarie sa stam inchisi si terorizati in casa.
Acu vine partea mai kkcioasa;DE CE? Care ar fi scopul la tot circul asta fara cap si coada?
Imi bat capul de cateva sapt. sa inteleg dar inca nu vad motivele reale,pot doar sa incerc sa inteleg cine castiga si cine pierde din balamucul asta si cam asta am gasit;
Castigatori momentan sant ;supermarketurile,industria farmaceutica,companiile de utilitati,bancile,institutiile de credit si marii investitori la bursa.Un lucru curios la bursa,nu au inchis nici o bursa,toate in cadere libera.La alte evenimente majore era inchisa imediat,a doua zi tocmai pentru a proteja capitalurile,acum nimic,nu le inchide nimeni,cu toate ca avem deja o actiune cum nu a mai fost pana acum,in China unde a castigat nus cate mii de miliarde,deci cam acolo mergem si noi,o scadere masiva pe toate pietele de capital (alt lucru curios,bursa nu pierde…adica sant niste cifre acolo care se plimba de la unu la altul,nu au cum sa dispara cifrele,doar se muta…curios nu?)
Cine pierde: Noi,toti,oameni,familii,firme mici,medii,tari.
Pe viitor nu vad mari belele,tot saraci,tot ne vom descurca care cum putem,nu ma doare nicaieri ca in loc de 10% bogatasi vor fi doar 1%.Agricultura nu cred ca va avea de suferit,doar eu stiu ceva lipsuri la legume fructe extra sezoniere,in rest grau o combina da de mancare la 80 de mii de oameni pe zi,nu cred ca vom muri de foame.Poate mai putine fitze,haine de lux,vacante,schimbat masini la 6 luni,deci per total mai putin consum si bataie de joc.
Si ultima castigatoare din tot necazul?
Daca ei sant cei care au pus la cale masinaria asta???
GREENPEACE pe ei ii banuiesc,sant net castigatori deocamdata!
1. Izolarea la domiciliu e utilă pentru că lasă timp sistemului medical să gestioneze pe rând urgențele care apar inevitabil, în paralel cu urgențele medicale ce nu sunt legate de Covid-19.
2. Ar fi bine dacă, în perioada de după această pandemie, statele/oamenii/companiile mari ar putea schimba ceva (de ex. stilul de a produce în masă alimentele de proveniență animală/aviară). Dar este prea târziu pentru asta – prea mulți consumatori pe planetă, agricultura și zootehnia clasice nu ar face față nici la 1/10 din cerere.
3. China – cu riscul de a fi stigmatizată pentru arătatul cu degetul, dar trei epidemii (din care ultima, asta de acum – pandemie) au originat din Imperiul de Mijloc. De fiecare dată, lumea a aflat despre epidemie cu o întârziere de 1-2 LUNI. Și nu pentru că acolo la ei nu se știa, cu pentru că au ales, de fiecare dată, să nu disemineze informația. Dacă în 2003 (SARS) epidemia nu a explodat în pandemie, s-au datorat circumstanței: populația de la ei (turistic, muncitori, experți în diferite domenii) nu ieșea în afară în proporție atât de mare ca acum.
4. Probabil că singurul lucru pozitiv care rezultă din această pandemie cu care se confruntă omenirea este „pauza de respirație” pentru planetă. Dar chiar și această pauză bună va avea)are costuri economice pe care toți le vom achita, într-o formă sau alta.
Eu nu cred că o să se schimbe nimic fundamental. Unii oricum n-au priceput de la început că e grav și umblă aiurea că „nu am io virus d-ăla”. Unii care au priceput, totuși, abia așteaptă să treacă să nu mai trebuiască să se spele atâta pe mâini, ce naiba „nu-s io murdar, boss, ce atâta spălat”.
Am crezut (unii dintre noi) că după Colectiv o să se schimbe lucrurile, o să se reformeze sistemul de sănătate, o să se reducă corupția, o să fie totul brici, directori angajați pe competențe, nu pe pile. Am zis (noi) că uite, a fost scânteia declanșatoare, de acum o să fie totul tot mai bine, mai ca-n Vest. S-au dezvăluit niște lucruri, ne-am scandalizat, am protestat, s-au făcut anchete, a mai intrat unul-altu la pușcărie, dar schimbări din temelie eu n-am văzut. A fost ca atunci când împingi un bolovan ca să-l rostogolești, îl miști, începe să se balanseze înainte-înapoi și când crezi că a luat-o la vale, rămâne pe loc și nici chip să-l mai miști.
Cam așa o să fie și acum. Ne scandalizăm că n-avem cele necesare, în ciuda declarațiilor pline de încredere de la tv cum că avem de toate. Avem pe naiba, n-avem mai nimic. Dacă aveam de toate medicii poate nu se gândeau să-și dea demisia pentru că nu au echipamente de protecție. Ne scandalizăm că unii umblă brambura pe străzi. Ne scandalizăm că primarii fac cheltuieli aberante în situație de criză (vezi celălalt articol de azi al lui Mihai). Ne scandalizăm, ne minunăm, țâțâim nemulțumiți și cu atât rămânem.
După nebunia asta, cât o mai dura, o să ne reîntoarcem încet-încet la aceeași societate, aceeași cocalari pe liniile de tramvai sau pe locuri de handicapați, aceeași baroni locali, aceeași corupție.
Eu aș fi fericită dacă măcar am înțelege să fim mai spălați și mai atenți la normele de bază de igienă, chiar și în viața de zi cu zi, fără amenințarea unei pandemii. Nu am speranțe la mai mult, deși mi-aș dori sincer să văd schimbări majore de mentalități.
unii cred ca lumea nu va mai fi la fel. ca oamenii se vor schimba, ca vom invata ceva din asta. da, vom invata! despre noi si despre ceilalti. ce reuseste covidu’ e sa ne inoculeze teama. tuturor. si scoate din noi ori ce e mai bun, ori ce e mai rau. sau cand, cum. vom vedea acte de generozitate la cei mai egoisti din fire, rautati la cei buni, da’ in esenta vom ramane aceeasi. covidu poate ne va accentua empatia – daca o avem, egoismu’ – daca suntem mai individualisti, mercantilismu’ – daca il detinem deja, generozitatea – daca suntem altruisti. nu cred ca ne vom schimba in profunzime. poate asa credem acum cand nu stim daca vom supravietui. si apoi vom reveni la ale noastre, cam ca in fiecare an dupa Craciun. cat despre economie, vom fi afectati cu totii intr-o masura mai mare sau mai mica. fiecare dupa capacitati da’ nu fiecaruia dupa nevoi. unii dintre cei cu nevoi mai multe vor avea si mai multe, somaju’ in anumite domenii va creste, unii se vor reprofila … din astea, obisnuite in timp si dupa crize. pana una-alta, sa avem grija de noi si de cei din jur.
m-am like-uit din greseala 🤭
my two cents…
nu stiu cum ii la voi acolo, bine, stiu ceva ca mai vorbesc cu ai mei, dar ei stau mai mult in casa ca au in jur de 70, si-s oameni cu frica de stapanire 🙂 , daca trebuie sa respecte consemnul, apai il respecta. deci stiu de la ei cam tot atata cat aflu si de pe site de-aci.
dar in Que, unde dau io cu sapa, chestia se vede cam in felul urmator:
oamenii sunt increzatori, deloc panicati, sau poate doar unii, nici nu-s f multe cazuri (vreo 3500), si prea putini morti (25, toti batrani sau cu probleme). PM-ul Quebecului iasa public in fiecare zi si tine o conferinta de presa in care ofera date noi oamenilor, masuri de preventie, carantina, solutii, in general situatia e sub control si prezinta o siguranta mare faptul ca se apare public si se vorbeste cu lumea. facem cam toti teletravail, doar serviciile esentiale merg la job, s-a incercat o limitare a contactelor, dar cazurile se inmultesc. nu stiu daca functioneaza pe termen scurt, sper sa o faca pe termen lung pt ca ni s-a tot zis ca intram in carantina pentru a sparge curba exponentiala a graficului de propagare. 🙂 pla mea, pana acuma se pare ca am explodat-o, Canada are 7500 cazuri si jumate is doar din Quebec. sunt multe semnale cum ca testarile nu se fac cum trebuie in ROC(rest of Canada) se pare ca au copiat modelul americanilor, se testeaza doar cei care prezinta simptome grave.
nah, noi vom sta in case pana pe 13 aprilie cel putin, e pastele catolic, apoi se reevalueaza sansele si evolutia pandemiei. inca e ok, sant rezerve, bine, Canada nu este chiar cea mai saraca tara din lume, dar daca se va sta mai mult de 1 luna in case, lumea va incepe sa iasa singura sa ceara sa mearga la lucru. pt ca nu va mai avea unde sa stea, alea trebuie si platite iar fara job e cam greu. daca se va sta 2 luni in casa, va fi crunt, vom pune cheile in poarta si le vom ceda fara lupta bancilor, pastrandu-ne puterile pt luptele dintre noi, pentru supravietuire. 🙂 glumesc desigur, desi habar n-am ce va fi, sper sa treaca, sau daca nu va trece si-l vom contracta, macar sa fie o forma mai usoara. futu-l in gura de virus!
ar mai fi o solutie, sa scoata americanii armata lor, aia de mii de miliarde de $$ si sa se lupte cu virusu’, cum am vazut ca fac prin filme. da, stiu, e real de data asta si nici armata nu e cea din filme.
E interesant cum nu putem sa vedem cu claritate ce se va intampla…La nivel personal si la nivel global, de la neincrederea in UE – si probabil desfacerea ei ( Va dati seama ca din momentul in care armata rusaa intrat cu ajutoare in Italia, s-a dus drac ultima speranta ca UE va face ceva ptr orice tara europeana… alta decat Franta, Germania).
Fiecare tara isi va proteja cum va putea cetetnii iar decalajul sud European – Nord European, Est- Vest vor fi si mai mari.
Tari mici Polonia, Ungaria se vor rupe de UE , ca oricum li se rupe….
Rusia va fi tot Rusia… China joaca tare, f tare…
Lumea se radicalizeaza, si va fi antiglobalizare…
Mancarea se va scumpi, apoi utilitatile si tot asa…. saracii vor devein si mai saraci, patura medie iar nu va mai fi….
Ce inseamana digital, online, (inclusiv medicina- deja Sanador si Medlife au bagat consultatiile online) , biogenetica, inteligenta artificial, va fi la putere…. si da, se va introduce identificarea digitala fara de care nu vei avea acces la utilitati, finantare…..
Multi isi vor regandi modelul de trai -se vor crea mici cartiere autosuficiente, cu asociatia de proprietari care va exploata un teren agricol sau isi va finanta propriile mici businessuri la comun…. Familiile cu copii vor migra catre sate sau departe de aglomerarile urbane…. ptr ca homeschoolingul va fi top.
Forma de socializare va fi afectata, depresiile si afectiunile mentale vor inflori