Dincolo de cum vor reacționa sau nu autoritățile statului român și cât de pregătiți suntem pentru o situație în care cazurile de infectare cu coronavirus ar lua-o razna, am și eu o curiozitate: cât de pregătiți sunt angajatorii din România pentru o situație de genul ăsta? Și nu mă refer la magazinul de cartier de la mine de pe stradă, care are e un singur angajat, tanti Jeni vânzătorea, nici la firmele mici, ci la companiile medii și mari, la corporațiile cu mii de angajați, cele care au departamente de HR cu mai mulți oameni decât are un sătuc mai măricel din România. Cât de pregătite sunt ele să-și ajute angajații?
Întreb serios și fără nicio conotație ironică. Pentru că noi, cu toții, suntem pe punctul de a experimenta o situație cu care nu ne-am mai întâlnit.
Iar dacă cei doi neuroni ai mei încă funcționează, în caz că lucrurile o iau complet razna și vom avea sute sau mii de îmbolnăviri și zeci de morți, se vor întâmpla următoarele lucruri:
1) Oamenilor li se va face frică să mai folosească mijloacele de transport in comun. Ca să nu mai zic că la un moment dat chiar autoritățile pot suspenda activitatea mijloacelor de transport în comn. Prin urmare, toți cetățenii care ajungeau la muncă folosind metrourile, autobuzele și tramvaiele super-aglomerate, își vor folosi mașinile sau vor apela la taxi//uber/bolt, iar traficul și așa paralizat al Capitalei se va duce în cap definitiv. Evident, prețurile la taxi și tarifele la rideshareing vor urca la cer. Ce vor face angajatorii în situația asta?
Mi-ar plăcea ca, ajunși în acest punct al discuției, să nu-mi vină cineva cu teoria „dar să meargă, dom’le, la muncă cu bicicleta, cu trotineta sau cu parapanta”, că eu v-am vorbit frumos.
2) Chiar și cu problema transportului rezolvată, e foarte posibil ca oamenilor să le fie teamă să mai meargă la muncă. Pentru că acolo trebuie să stea între opt și zece ore într-un birou sau într-un open space în care mai sunt niște zeci sau sute de colegi. Și e normal să li se facă frică, dacă nu pentru ei înșiși, măcar pentru cei pe care-i au acasă și cărora le pot duce cadou un preafrumos coronavirus. Sunt pregătiți angajatorii să afle că în companiile lor există oameni cărora le e teamă să mai vină la muncă? Sunt pregătiți să-i ajute în vreun fel?
Din nou, mi-ar plăcea să nu-mi serviți din poignet un „da’ să muncească, bă, remote și cu asta basta”, că nu toți avem job-uri la care se pretează să stai întins în pătuc acasă și să mai trimiți în scârbă câte un email sau să mai citești plictisit un raport.
3) E foarte posbil ca la un moment dat autoritățile să facă apel la cetățeni și să le ceară să se autoizoleze dacă se suspectează că s-ar fi infectat. Cetățeanul responsabil se autoizolează conștiincios și se pune pe așteptat să vină cineva să-i confirme/infirme diagnosticul. Doar că, tocmai pentru că sunt extrem de multe cazuri, așteptarea poate să dureze și câteva zile. Ce se întâmplă în momentul ăla? Suni la birou și anunți că te-ai autointrodus în carantină și nu știi cât o să dureze? Există proceduri la departamentele de HR pentru așa ceva? Sau autoizolatul se trezește peste noapte că nu mai are loc de muncă?
Vestea bună (dacă se poate numi așa) este că, în caz de diagnostic cofirmat și izolare impusă de autorități, există totuși o procedură destul de clară pentru obținerea concediului medical în caz de carantină. O s-o las și eu aici, că nu se știe niciodată.
Sunt doar trei situații ipotetice care mi-au trecut prin cap, dar cu siguranță mai există și altele la care nici măcar nu ne gândim acum. Dar tare mi-ar plăcea să aflu cât de pregătiți sunt angajatorii măcar pentru astea trei.
Te gandesti la privati.Dar ce ne facem daca intra in autocarantina impusa Tanti Flori,angajata la stat,care trebuie sa puna stampila pe formularul 387?
Ca daca nu ai acea stampila ti se inchide firma?
Comentariu beton!35
Da. Sau așa, iată.
În cât timp v-a restitui statul valoarea concediilor medicale către firme? Anul trecut, la un concediu medical pentru vărsat de vânt în ianuarie, depus în februarie, banii au venit în mai. Dacă vor fi mulți angajați în concediu medical, o să fie greu pentru firme, probabil și pentru stat să dea banii!
In Galati, banii pentru un concediu medical depus in mai, au venit in decembrie! Firma inca asteapta sa primeasca banii pentru CM din iunie si iulie
Cred că în caz de pandemie, asta cu banii de concediu va fi chiar ultima problemă.
@Mihai
Daca firmele trateaza banii de concediu ca ultima problema, cati dintre angajati li se vor mai intoarce dupa ce trece tot?
Nu cred ca privatii sunt problema, ei au un interes in a suplini persoanele lipsa. Cred ca problemele vor fi cu institutiile de stat acolo unde nu exista interes. Problema este interesanta, pentru ca de fapt se traduce prin cata intelegere am eu ca angajator pentru angajatii la care le este frica sa vina la munca? Si cum pot sa apreciez eu ca sunt intradevar ingrijorati sau doar profita ca sa stea acasa? Unde tragem linie intre cele doua? Daca esti pus oficial in carantina, asta e, inteleg, dar daca te pui singur cum pot sa fac eu diferenta intre cele doua aspecte mentionate mai sus ? Sa nu uitam ca suntem in Romania , unde respectul fata de munca nu este chiar la cote inalte.
Eu zic ca mai bine sa nu ajungem in sitatia in care trebuie sa aflam raspunsuri.
Eu sper să nu ajungem. Dar dacă?
@razvan, n-ai citit procedura de acordare a cm.
cm in cazul asta se elibereaza pe baza unui certificat prealabil emis de directiile de sanatate publica. deci aia spun ca e cazul sa stai acasa, elibereaza certificatul si abia dupa, pe baza certificatului, dr de familie iti da cm. nu stai acasa ca n-ai terminat de rasfoit blogul lui Vasilescu (asta faci la birou 😆 )
Comentariu beton!18
daca ajungem o sa aflam raspunsuri Nu cred ca neaparat angajatorii vor crea probleme cat mai degraba autoritatile vor amplifica haosul prin dezinteres si lipsa unor proceduri clare.
Acuma nu contesc ca procedurile de cm sunt pe invers .
Dar am o intrebare, cum naiba sa lucrez de acasa daca administrez un restaurant ? Eu ca eu, dar cum amesteca bucatarul in ciorba de la 5 km distanta?
@Moatza, si daca sotia ia coronavirus de la munca, vine acasa, eu decid sa ma izolez sa nu il duc in buzunar la munca sa o mierleasca altii, dar testele ies negative? Ce CM mai fac atunci? :))
pai cam asa a fost cu pacientul 0, ala de-a avut/n-a avut, cert e ca acum n-are. nevasta-sa e izolata obligatoriu – deci nu tre sa te decizi tu.
problema e ca omu’ s-ar intoarce acasa si nu are unde, ca e posibil, cica, sa se reinfecteze.
si nevasta-sa il va da la parasire de domiciliu si va ramane cu casa 😆
@razvan – in caz de 2-3 confirmați într-un oraș nu vei avea nici o problema cu restaurantul! Îl vei închide, deoarece datorita panicii nu-ți va mai veni nimeni să mănânce la tine, nici bucătarul, nici ospătarii, nici aprovizionare nu vei avea! Cooolaps total! Pai daca s-au repezit că apucații la golit farmaciile de măști și magazinele de mâncare când încă nu aveam nici un caz confirmat!!
Să-mi explice și mie cineva logica de la punctele 3, 4 și 5 roman din link-ul ăla cu concediul medical, că pe mine mă apucă dracii.
Deci omul este băgat în carantină cu Coronavirus și tu îi trimiți aparținătorii la direcția de sănătate publică, la medicul de familie și la angajator ca să rezolve treaba cu concediul? Adică niște aparținători care, teoretic, pot fi și ei suspecți de a avea virusul fiindcă acesta are perioadă de incubație de 24 de zile, iar aparținătorii bănuiesc că înseamnă rudele de gradul 1 care au avut contact cu bolnavul, că doar nu-l trimit pe vărul Maftei, văr de-al șaișpelea cu nepotul nevestei, nu? Metodă mai eficientă de răspândire a virusului nici nu puteau găsi! De ce, paștele mamii lor, nu trimit direcțiile de sănătate hârtiile direct la medicul de familie, iar acesta direct la angajator, iar angajatorul să dea un telefon și un mail în care să-i comunice angajatului că e în CM și durata CM? Că de altfel peste tot suntem puși să completăm zeci de foi cu adresă, telefon, mail, loc de muncă, profesie, ocupație, funcție, pwla mea, ca apoi să ne plimbăm cu foi în mână peste tot. Dacă n-am aparținători, sau sunt și ei bolnavi, pe cine trimit peste tot? Pe vecinul de la 3?
Cât despre angajatori și reacția lor…. Aveam un patron care, atunci când îi era cuiva rău, îl chema în birou, îi dădea o linguriță de zahăr și îl trimitea înapoi la muncă. Ne-am înțeles? 🤣
Acu’, la modul serios, voi întreba câțiva prieteni, care au firme cu peste 60 – 70 de angajați și obiect de activitate ce nu prea permite munca remote, ce vor face în acest caz, fiindcă sunt și eu curios dacă au vreun plan. Dacă îmi vor răspunde, revin aici cu detalii.
Comentariu beton!39
@Ioane, n-ai idee ce-aș vrea să-ți răspundă.
Nu sunt eu patronul firmei unde lucrez dar am acces la decizii.
In domeniul nostru nu se poate lucra remote.
Intentionam sa cerem acordul angajatilor pentru trimiterea acestora in concedii de odihna (platite 100% si nu 70% ca in zazul CM).
Practic in loc sa inchidem activitatea pentru vacanta in luna august, asa cum faceam deobicei, o sa o facem acum (cand va fi cazul).
Asta e.O sa ne multumim la vara sa mergem in weekend-uri la mare.
Asta cu medicul de familie, medicul de la medicina muncii si adeverinta de la angajator e o tâmpenie crunta care e concepută de niște indivizi pe care mai bine ii facea mamica lor în formă de colacei cu moț lângă un gard. Adica esti bolnav rupt, mergi la medicul de familie, asta iti da medical dar trebuie sa-i aduci adeverinta de la munca iar apoi pe concediul medical trebuie pusa parafa aluia de la medicina muncii. Adica eu merg la medicul de familie , ala are o baza de date cum ca-s angajat si mi se platesc contributiile, dar tot trebuie sa-i aduc adeverinta ca-s angajat si mi se platesc contributiile si ca am avut x zile de concediu medical anul ala, desi daca am avut concediu medical medicul de familie trebuia sa stie. Plus ca trebuie sa merg la lăbăreala numita medicina muncii, ca sa imi spuna o angajata ca e ok si sa puna parafa medicului pe concediu. O ineptie conceputa de niste genii…
Iar referitor la companiile care au contracte ferme, cu termene si penalitati babane daca nu se respecta contractul, o sa fie nașpa rau daca se intampla. Ca il doare in cwr pe ala de asteapta produsul de la tine ca tu ai personal bolnav de coronavirus, ba eventual poate sa-ti ceara sa trimiti tot dezinfectat si cu certificat sanitar :)))
Comentariu beton!20
@Mihai, răspunsurile au venit cam în același ton și cu aceeași idee predominantă. Ca să rezum: „Du-te, bă, dracu’, cu Coronavirusu’ tău cu tot. Ce să se oprească, ce carantină, ce visezi acolo? N-are, băi, nimeni nimic. Un bolnav am avut și noi și s-a vindecat și ăla. Nu te mai panica atât! Toată lumea e veselă și își vede de treabă.”
Deci, da? Un fel de” om vedea, dac-o fi. Dacă nu, nu. „🤣🤣🤣
@Ioane, am avut așa un fel de presimțire că așa vor arăta răspunsurile. 😀
Concediu medical? Noi așteptăm de doi ani să primim banii pe concediul medical al unui angajat. Firma noastră execută lucrări la sediul clienților. Doar o mică parte din activitate reprezintă asistență IT care se poate face și remote. Și dacă ați atins subiectul ăsta cu ce am face în caz de, să știți că m-ați pus pe gânduri. Cred că vom trimite angajații în șomaj tehnic. Concediul medical doar dacă au probleme de sănătate. Chiar o să mă consult cu firma care se ocupă de HR și contabilitate.
În momentul actual, pare că doar tu ai luat în calcul un astfel de scenariu. Ceilalţi sunt doar în faza „lasă, domne, că nu o să fie chiar așa”. Dat fiind faptul că nu există proceduri standard prestabilite pentru astfel de situaţii, probabil că se vor „adapta situaţiei”. Cu siguranţă că, discutând de un caz de forţă majoră (așa cum este un cutremur, o tornadă, un uragan, etc.), angajatorii vor trebui să-și asume pierderile de pe durata respectivei perioade. Nu poţi forţa un angajat să muncească în condiţii de nesiguranţă maximă.
Toate unităţile de muncă vor intra în etapa de suspendare pe termen temporar a activităţii.
Mi se pare o psihoză globală întreținută de media din ce în ce mai stupidă.
Și dacă alde chinejii au raportat doar 10% din cadavrele producție SARS-CoV-2
pe care le-au crematorizat gripele rămân campioane la killăreală.
Drăcia de virus a ieșit pe piață de revelion și până acum dăcât 3.000 de sinuciși?!, păi asta-i glumă glumeață, gripa a barberit de viață în primele două luni ale 2020 peste suta de mii, pariez că SARS-CoV-2 nu recuperează diferența până-n mai, să zicem.
„Numărul de cazuri
Coronavirus: Până la sfârșitul lunii februarie au fost înregistrate aproximativ 87.000 de cazuri în întreaga lume.
Gripă: Se estimează ca sunt aproximativ 1 miliard de îmbolnăviri în fiecare an.
Morti
Coronavirus: Aproximativ 2.900 de morți înregistrate în întreaga lume până la finalul lunii februarie.
Gripă: Între 291.000 și 646.000 de morți anual în întreaga lume. În România, de la începutul acestui sezon, de gripă au murit 47 de oameni.”
http://www.ziare.com/stiri/coronavirus/coronavirus-sau-gripa-diferente-asemanari-si-statistici-1599374
Ok, și mie mi se pare la fel. Dar nu are legătură cu ce-am întrebat.
Între timp, de la începutul psihozei, au ma repauzat de gripe- model vechi- alți 20 de români, peste cei 27 care predaseră deja inventarul, îmbolnăvindu-se de deces gripal.
Păi angajatorii NU sunt pregătiți, dar nici nu va fi nevoie să, ui`, m-am înșelat, n-o trebuie să vie 1 de mai ca imbecilii să realizeze că nu pot îngurgita cât un batalion de răcari.
Și CĂ COrona asta e o mare țeapă țepoasă.
https://www.europafm.ro/desteptarea-coronavirus-romanii-care-au-golit-rafturile-vor-sa-dea-marfa-inapoi/#
Vor face fix supă de baluba…nu cred că e pregătit vreun departament de HR pentru așa ceva. De multe ori, cei din acest departament au dificultăți la a răspunde la întrebări uzuale, dat fiind faptul că mai toți au altă formare profesională la bază. In caz de o pandemie va fi haos și manele atât la privat cât și la stat. Și în mod tradițional vor arunca mortul peste gard când la privat când la stat.
Comentariu beton!19
@Mihai
Da’ noua nu ne-a dat buget de flori pt 1-8 martie si avem bonusurile restante de 3 luni si tu vrei CM si munca remote?
I-aaaaauzi ma!
Vii cu coronavirusu la munca!
E si el un sufletel! Cum sa il lasi acasa!!
Comentariu beton!18
Grea întrebare,dar și mai rău răspunsul;in opinia mea,birouri open-space cu suta de oameni într-unul sunt majoritar la privat.Cred că onor HR într-o situație de gen ar pune salariatul in situația dificilă de a veni cu un CM de oriunde ,numai să justifice lipsa de la serviciu, că pentru ei ,HR,cam suntem întâi un număr pe dosar și apoi oameni care ne putem îmbolnăvi… până la HR îți ia gâtul întâi șeful direct,apoi șefii mai mari .
Pentru că ai ridicat mingea la fileu, revin și io cu o problemă mai veche.
Voi ați făcut instruire practică la locul de muncă pentru caz de incendiu? Că io încă nu. Și au trecut ceva ani de la Colectiv, m-am și săturat să mă aud vorbind singură cum că este necesar să facem aceste exerciții nu doar să citim hârtii. Deci, asta cu coronavirusul să stea la coadă. Mai avem bube de rezolvat. Din pix.
Stimată doamna, în caz de incendiu, se sparge sticla unuia din butoanele de alarma pt incendiu si in acel moment toate usile se deschid automat iar angajatii se deplaseaza in mod organizat in fata firmei unde este un pocimp cu o tabla pe care scrie”loc de intalnire in caz de alarma”. Exista persoane desemnate special care nu ies si se lupta eroic cu focul folosind stingatoarele si alte mijloace din dotare(gen faci pipi la baza flacarii) pâna apar echipajele de pompieri care teoretic ar trebui sa primeasca automat un semnal de alarma in momentul in care se declaseaza alarma . Asta teoretic, practic e un fas, nu prea are ce sa arda in asa hal incat sa puna in pericol pe cineva.
Multumesc.
Erata: in caz de ceva sunt primul care o tuleste.
@Mona, dar fisa rosie, aia ptr SU – situatii de urgenta – ai semnat-o?
daca da, inseamna ca s-a facut si demonstratia practica 😆
daca nu, inseamna ca persoana desemnata nu si-a facut treaba.
Domnule Marius M,
sunt în căutarea acelui pocimp. Vă scriu când îl găsesc.
@moatza,
aia e, s-a făcut dar nu s-a făcut.
@Mona, probabil ca tu esti exceptia care confirma regula.
printre altele, avem o firma care se ocupa cu SSM si DSU. Clienti: cabinete de avocatura, de arhitectura, medicale, de contabilitate, magazine, farmacii… ghici cate dne farmaciste au vrut macar sa puna mana pe-un extinctor? cati arhitecti sau medici s-au uitat macar spre extinctor?
exact!
am insistat ca sa stie macar locul unde sunt pozitionate si ca sa fim siguri ca-s in garantie, ne ocupam noi si cu incarcarea la termen, cu toate ca asta-i in sarcina proprietarilor.
adica lumea face o cruce cu limba-n gura si e sigur ca nu i se va intampla chiar lui nenorocirea.
asa si cu virusul asta.
când lucram la privat făceam de cel puțin 2 ori pe an exerciții. știam exact în dreptul cărui stâlp de gard are loc de întâlnire departamentul meu (și tot așa știa fiecare omuleț din clădire, niciodată nu mi s-a părut că e haos, busculadă sau mai știu eu ce) și cine e colegul resposabil căruia trebuie să-i raportez c-am ieșit și că-s bine-merci.
de asemenea, ăsta avea listă și întreba de toată lumea: x- e în concediu, y- e la client, z- e în instanță (eram departament juridic), h- e la q’s inn să cumpere mâncare pentru alți 5. 🙂 tot așa vedeam în jur strigându-se liste și făcându-se inventare. chiar și cei mai lipiți de scaun workoholici ieșeau.
erau exerciții anunțate, erau și neanunțate. la un moment dat chiar a fost un incident, dar nu mai știu exact care a fost buba, că n-a fost foc nici să-ți aprinzi o țigară.
niciodată n-a fost panică, haos sau mai știu eu ce, se auzeau alarmele, toate lumea se încolona frumos, își punea haina dacă era iarnă și o lua pe scări spre cea mai apropiată ieșire. toate erau deblocate automat, tunicheții căzuți, totul făcut să ieși cât mai repede.
la stat încă nu s-a întâmplat nimic de 3 luni.
Se pare cã nu cunoasteti cruzimea patronilor romåni;dacã se va ajunge la o situatie de fortã majorã,cei mai multi dintre ei îsi vor concedia angajatii;iar unde nu se va putea,îsi vor bãga în insolventã firmele sau pur si simplu le vor desfiinta
Mă îndoiesc teribil că multinaționalele vor intra în insolvență sau se vor desființa. Sau chiar o firmă cu 30-40 de angajați care merge bine, produce, e pe plus.
Dragă @Patronul, nu cred că vorbești în cunoștință de cauză. Firma nostră este mică, 20 de angajați, și nici nu ne trece prin cap să aplicăm varianta ta. Nu putem închide firma. Tu știi ce înseamnă să o iei de la zero? Este vorba că am câștigat încrederea furnizorilor, am negociat prețuri bune, perioadă de plată bună, avem contracte în derulare. Nu este chiar cum zici tu.
Eu lucrez într-o firmă de proiectare care are vreo 50 arhitecți și ingineri. Pe lângă asta avem și un departament de service care are vreo 20 angajați.
Majoritatea colegilor mei pot lucra remote. Se și întâmplă asta uneori.
Nu prea știu cum s-ar proceda cu cei care nu pot lucra de acasă și nici nu cred că s-a gândit cineva serios la varianta asta. Dar Șefu’ e un tip mișto și am găsi împreună o soluție astfel încât activitatea noastră să nu aibă de suferit, dar și noi să ne simțim confortabil.
Hmmm…dacă o să se ajungă la soluția de a face izolarea la locul de muncă? Credeți că patronii vor fi satisfăcuți? Adică, oamenii să muncească până iese coronavirusul din ei. Un patron care își știe interesul îi poate convinge pe angajați pe baza acestei maxime a lui Arthur Schopenhauer: “Cei doi mari inamici ai fericirii sunt durerea și plictiseala.” Așa că, nu mai bine munciți voi ca să uitați de durere și să nu vă plictisiți ca acasă?
de asta mă bucur că sunt pensionar, n’am bătaie de cap cu CM, CO, măsuri la locu de muncă etc
sunt liber ca pasărea cerului ☮
Norocosule! 😀
@ Toni
Hmmm…păi, dacă oamenii nu muncesc, tu nu-ți mai încasezi pensia. Că statul nu prea are bani la buget decât dacă îi colectează de la forța activă și producătoare. Plus că, dacă nu mai muncește nimeni, tu crezi că mai vine poștașul acasă cu pensia? Sau ăia de la carduri mai bagă banii?
@john: măcar dacă aveam noroc și la fete cu dinți buni 💔
@constantin: să înțeleg că nu mai ești supărat pe mine? 🙂
Nici nu am fost…
Deocamdata noi am primit mail să ne spălăm pe mâini și să comandăm gel antibacterian. Gel oricum luam lunar, iar asta cu spălatul pe mâini mie mi se pare foarte ciudat să o aud la tv sau să o citesc într-un mail. Adică e lucrul ăla firesc pe care îl faci fără să-l gândești.
Despre procedura de CM ce să zic. Trăiesc în casă cu părintele ipohondriei. Unde să-l trimit cu concediul meu?! 😂😂 Că omu’ e deja plecat în munți dacă aș fi suspectă.
Angajatorul meu nu știu ce ar face, pentru că, conform contractului de închiriere nu are voie să închidă spațiul nici măcar o zi pe an pentru că altfel are niște penalități destul mari.
Zilele trecute am avut un asiatic în prăvalie. A cerut o pungă pentru cumpărături și după ce a pus mâna pe ea, a zis că nu mai are nevoie că și le pune în rucsac. Următoarea clienta a vrut și ea pungă. Colega de la casă i-a dat punga refuzată de asiatic. Nu vreți să știți ce isterie a apucat-o pe clientă. Să-i dăm foc, să chemăm DSP să izoleze punga…
Ideea e că nici noi nu știm ce avem de făcut, dar nici statul/angajatorul nu știe.
Comentariu beton!21
Eleno, cum nu știm? Toată lumea se spală pe mâini!!!
@Mona, vrei să mor?! :)))))
@Elena, pai inca nu ati pus afise la intrare ca asiaticii n-au voie inauntru? 😀
@Elena, mămică, dar ce le faceți clienților la voi în prăvălie, îi obligați să molfăie pungile? 🙂
Habar n-aveam ca Flanco are pungi la casă.
@Mariuse, pai cum sa pleci cu frigideru’ in mana goala, fara punga?
Flanco are pungă cu pungi. 😜
Parcă şi văd cum intri în Altex să iei un televizor şi te întâmpină o doamnă care se dă cu gel pe mâini şi-ţi zice : Imediat mă ocup şi de dumneavoastră. Acuma e cam nasol că nu ştii dacă vrea să-ţi facă un masaj eroic sau o electrocardiogramă 🙂
@@@Doamna Adina,dvs.sunteti exceptia care confirmã regula;eu stiu ceea ce spuneti,însã foarte putini patroni sunt dispusi sã înghete activitatea,sã meargã pe minus o perioadã;si credeti mã cã stiu ce zic fiindcã am avut contact direct si indirect cu foarte multi patroni;si da,multi vor prefera sã o ia de la zero(dacã o vor mai lua,fiindcã,dacã criza se va acutiza,nimeni nu se va mai risca sã dea drumul unei noi afaceri).
Eu de exemplu lucrez cu ferme de gaini…..cum ingheti activitatea la asa ceva?
Nu in toate domeniile e asa simplu sa inchizi tot si sa pleci acasa.
Constantin, foarte bine punctat.👋 Oricum, îi înțeleg bucuria lui Toni de a fi pensionar la 40 de ani, numa’ că asta nu prea te ferește de realitatea cruntă când se întâmpla o chestie d’asta nasoală.
Lucrez in HR, nu stiu ce companii au „un mic satuc” de persoane la HR….dar la mine in companie de 400 de oameni suntem doar 3. Pentru CM este si asa o birocratie de nedescris fara coronavirus, daca de asemenea as primii vreun protocol referitor la virus….probabil ca va fi citit de HR si cam atat (patronului nu-i pasa si probabil va gasii o forma sa „motiveze” angajatii sa vina la munca chiar si bolnavi).
In legatura cu drumul catre serviciu….mituri….pe iarna cu 1m zapada si drumuri inchise firmei nu i-a pasat ca nu poti sa vii….si vorbim de virusuri ce naiba…..
Raspund si eu, dintr-o tara vestica (Olanda). Lucrez la o multinationala, care doar aici are vreo 400 de angajati (vreo 6500 la nivel mondial, dintre care vreo 1000 in China). 50% pot lucra de acasa, 50% nu (adica productie si depozitare). La nivel global s-a decis ca toti care pot lucra remote sa stea acasa in urmatoarele 3 saptamani, iar pt ceilalti s-au luat masuri suplimentare de protectie (li s-au adus masti si dezinfectant de maini, li se comunica zilnic care sunt regulile de igiena pe care trebuie sa le urmeze si sunt monitorizati de un medic aflat zilnic la fata locului). Din cate am fost informati, firma are un buget enorm pt astfel de situatii (vorbim de peste 1 milion de dolari), din care sunt dispusi sa cheltuiasca cam tot ce e nevoie pt a-si proteja oamenii. De cand a inceput toata nebunia asta, am trimis zeci de mii de masti de protectie colegilor din China si, mai nou, si celor din Italia. Sper in continuare ca totul e o furtuna intr-un pahar cu apa, umflata mediatic, si ca nu vor mai exista prea multe decese. Cu toate astea, efectele economice sunt vizibile si mi-e tare teama ca acestea se vor vedea multi ani de acum inainte.
Comentariu beton!18
@Alina cu gãina:dacã aveti posibilitatea de livrare din poartã în poartã,din usã în usã sau la colt de ulitã/bloc,nu se va închide;dar dacã activitatea depinde de mini-super-hiper marketuri,credeti mã,o veti închide;nu cã ãsta doriti,ci cã vi se va impune.
Uite o rezolvare pentru un exemplu de nişă, primit azidimineaţă de la un prieten din Spania:
„În Valencia s-a închis un bordel din caza unei prostituate găsită cu coronavirus. Cei 89 de clienţi au rămas blocaţi în bordel pt următoarele 14 zile, în carantină! Vai de pula lor!!!”
Merge?
Comentariu beton!19
Când lucram in Valencia am mers și eu la bordel de câteva ori! Sa vezi creșterea natalității la curve in astea 2 săptămâni! Sunt curios cum se vor înțelege clienții captivi cu curvele acolo, vor phoote pe datorie, probabil! Mai rău este de clienții care au fugit de la neveste să tragă un clei și au rămas captivi!! Vai de soarta lor!!
cel mai dement comentariu al zilei!
@GABRIEL PREȘEDINTE!
S-ar putea să intereseze, chiar dacă este doar adiacentă subiectului. Chestia asta cu coronavirusul e încă un fel de nebuloasă, aşa că orice informaţie pare veridică. Articolul este de pe un site mai aiurea dar nu trebuie să respăngem automat totul.
https://burebista2012.blogspot.com/2020/03/inselatoria-coronavirusului-si-legatura.html?fbclid=IwAR3IcbL5iuIq6a-4qdwVXJ7o9S1gOtGyeTqr6lwc7JXcfiEXCWkfTTJvsZ8
Vasilescule,revino-ti în fire,închide subiectele ce te depãseec;lasã måndria si închide prãvãlia;sunt prea multe teme ce nu si au rostul,tu te pricepi la toate,dar defapt te depãsesc multe …
Sigur că da. Măcar azi am voie să mai țin blogul? Că dacă n-am, îl închid de azi dă-l naibii, dar mă gândeam că poate te înduri. Știi, când îmi spune un semi-analfabet ce să fac, eu mă conformez, nu mai stau pe gânduri.
P.S. Puteai să comentezi în continuare sub numele de @Patronul, să știi. Ești la fel de prost cu ambele nickname-uri, deci nu văd ce te-ai mai obosit să-l schimbi.
La toate comentariile lui, diacriticele au un font aparte. 🙂
Așa că nu este nevoie de IP ca să-ţi dai seama că este vorba despre aceeași persoană.
Oricum (să revin on-topic) nu zice nimeni că se pricepe. Nu se pricep autoritătăţile (și ălea sunt plătite), darămite noi, niște cetătăţeni simpli. Dar, să ne dăm cu părerea nu este interzis…mai o caterincă, mai o sămânţă, trece timpul, bos Patron (bos fără doi „s” pentru cunoscători)! Ca în viaţa reală!
Da,da,da si marmota învelea ciocolata😭
Ce subiect interesant se discutã aiccea;pãcat cã sunt putini care sunt în mãsurã sã rãspundã.
Boss, știi că atâta vreme cât ești atât de infect de prost să comentezi de pe același ip, eu știu cine comentează indiferent că-ți zici @Ivanov, @Moartea sau @Patronul?
Mihai, treaba asta nu aipiul😂😂😂
Mulți știe, puțini cunoaște😂😂😂
haha lasa-ma sa iti zic ca nimeni nu e pregatit, ce vezi la TV din tari mai dezvoltate e vrajeala de massmedia… Nu se vede nimic aici in Canada cel putin. Se pare ca poti invata mai mult din clipurile private pe Youtube despre coronavirus decat din surse oficiale. M-am uitat si eu ca tot omul intruna din serile trecute la Youtube incercand sa inteleg cum e diferita coronavirus de o gripa si la toate canalele mai oficiale gen spitale, tot ce gaseste is clipuri de 1-2 min in care iti repeta aceeasi gargara cum ca nu e nici o diferenta.
E posibil să ne dăm rotunzi ăștia de prin corporații cu Home office și când ne-o sări virusul în spinare să fie nevoie să mergem după CM la medicul de familie (că n-are nici ăla protocol pentru așa ceva) și cu hârtia în dinți, în original, să ne cheme la birou. Un fel de autoizolare cu „ah, n-am luat cafea. Mă duc până la Mega”.
BIOCID dragilor, e singurul care omoara si virusi si bacterii, cu gelul antibacterian le faci doar o frectie mica . Si cand toata lumea se ingramadea sa faca stocuri de alimente eu ma gandeam ce se va intampla cand vor ingheta fabricutele de medicamente, fabricute care produc medicamente pe baza de substanta activa importata. Si asta pt ca statul nostru mult iubit nu are decenta de a declara o fabrica de medicamente de maxima importanta strategica , iar in astfel situatii te poti trezi ca _UE cu un generos M in fata. Te poti trezi fara cele mai elementare stocuri de medicamente, si apoi mori , de o banala pneumonie dar cu burta plina , ca ai fost prevazator si ai facut stocuri de alimente. (?) Oricate planuri facem la nivel micro,in caz de pandemie ar fi jale fara un plan la nivel macro.
Aici ai dreptate, politicienii vânduți străinilor își trag șpăgile tocmai din favorizarea lor în fața românilor! Că doar nu credeți că degeaba au măritat toate fabricile de medicamente existente înainte la București, Cluj, Iași sau Tg Mureș. Bașca închis institutul Cantacuzino că sa importam doar vaccinuri! Pai nu se plângeau nu demult farmaciile că multe medicamente erau prea ieftine și nu mai merita sa le comercializeze?! Așa că decât sa cumparam o cutie de aspirine românești cu 3 lei, luam de la Bayer cu 30, deși substanță activă e mai slabă! Protejarea sănătății populației este scrisa și în constituție, dar aplicarea e la cheremul rechinilor!
asta cu transportul in comun este un amanunt,firmele mari practic isi vor inchide fabricile..salariati in somaj..presiune pe bugetul si asa subrezit al statului..asta e scenariul in cazul in care un angajator cu 500-1000 oameni are 1% salariati bolnavi,parerea mea
Băi în multinaționala în care am lucrat, a fost un caz de coleg care a venit din Italia și l-au trimis acasă două săptămâni. Pe banii firmei fără CM fără nimic.
Am o bănuială că nu era ăla care făcea curăţenie prin firma aia.
@Shoric bănuiești bine… ăla care făcea curățenie eram eu și mi-am dat demisia.
Si cu toate astea ,,gãina”nu a Mai continuat dezbaterea…
1. ăia de la HR despre care zici că-i doare în papuci de coronavirus, de oameni, etc, nu-s tot oameni, nu tot în clădirea aia vin să butoneze la calculator, lor nu le e frică?!
2. angajatorii la fel. poate e mai aiurea prin mega-multi-naționale, dar dacă începe balamucul la nivel mondial suntem în aceeași găleată toți, Musk încă n-a apucat să colonizeze Marte.
3. dacă situația se împute chiar atât de tare, guvernul (sau parlamentu sau președintele, nu mai știu exact, că-s mai mult de 15 ani de când am studiat asta în facultate) poate declara ”stare de urgență” sau ”stare de necesitate” sau care or mai fi, că ”stările” astea sunt pe grade de nasoleală (aia ”de război” e cea mai nașpa) timp în care se suspendă un pic aplicarea situațiilor obișnuite, gen ”cum vrea patronul”, ”firma are contracte importante”, ”magazinul n-are voie să fie închis” sau mai știu eu ce.
în principiu, teoretic, dacă se împute treaba, angajații nu vor fi la mila patronilor și nici patronii la mila partenerilor lor contractuali.
practic… sper totuși că n-o să fie cazul să aflăm dacă se aplică și practic.
Procedura a fost actualizata https://medic24.ro/procedura-de-acordare-a-concediilor-medicale-pentru-carantina/
Se face o distinctie clara intre autoizolare si carantina. In ambele cazuri, e nevoie de avizul DSP dar atentie „Certificatele de concediu medical in caz de carantina se pot elibera si la o data ulterioara, numai pentru luna in curs sau luna anterioara”.
Eu sunt casiera la magazin. Mi-e teama pentru mine si familia mea. As vrea si eu sa intru in autoizolare, dar ce solutii legale am?