Când eram copil, stăteam toată vara la bunică-mea la țară, undeva pe lângă Galați. Bunică-mea avea o casă cu trei camere stil vagon, dar noi, copiii, n-aveam acces decât în primele două, camera din fund ne era interzisă cu desăvârșire. N-am înțeles exact de ce, dar n-aveam voie să intrăm acolo decât dacă ni se făcea de jordii pe cocoașă.
Evident, asta era doar în teorie, că în practică găseam tot felul de metode și pretexte ca să ajungem și-n camera aia. Unde, între noi fie vorba, nu se întâmpla nimic deosebit, cred că pur și simplu o păstra mai de bună săraca femeie. Dar tocmai pentru că ne era interzisă, ne fascina. De altfel, singurul obiect de mobilier de-acolo era o vitrină din aia cu geamuri și sertare, cum găseai în sufrageriile de pe vremuri. Șmecheria era că într-unul din sertare erau poze foarte vechi, multe poze foarte vechi, la care io aș fi stat să mă uit cu orele, deși habar nu aveam cine erau ăia din ele.
Habar nu am de unde mi se trage treaba asta, dar întotdeauna m-au atras pozele alea făcute pe când omenirea abia descoperea fotografiatul. De-aia aproape c-am avut o jumătate de orgasm când mi-a ajuns în feed videoul de mai jos, la care m-am uitat de vreo cinci ori. Ceea ce vă recomand și vouă.
Atât avem pentru astăzi. Să ziceți merci și pentru asta, că am așa un fel de vâjâit în cap, care pe lângă că nu prevestește nimic bun, nu mă lasă nici măcar să-mi aud gândurile, darămite să mai și scriu ceva coerent.
Nfine, mă gândesc că poate am luat coronavirus d-ăla sau ceva și scăpați de mine.
P.S. Teoretic, azi de la ora 9.00 ar trebui să fiu în emisiune la Răzvan Exarhu, la RockFM. Practic, dacă mor sunt șanse să n-ajung. Dacă totuși supraviețuiesc și aveți chef de aberațiile mele, băgați o ureche aici, la Morning Glory.
Aoleu, si tu esti oleacă moldovean?!
Comentariu beton!16
Se putea altfel? 😀
Creca da dar nu tinea de tine..
Ce-i drept. :)))
și eu sunt moldovean fraților!
ne onoreaza compania ta! 🙂
Pozele din clip sunt răvășitoare de-a dreptul, pagini de istorie inscripționate, din fericire, pe hârtie si film foto! Si văd că prima reacție este „si tu esti moldovean”.
Oauu, ce tare, ce cool, ceva demn de Noica! Săracul Eco, câtă dreptate avea…
Ideea e, cum relationam cu aceste poze, ce transmit ele sufletelor noastre?
Pe mine m-au marcat cele de la 3’9-3’20, cu war is hell, si femeia care-si vindea 4 copii la colțul străzii in 1941, in US!
A naibii democrație, drepturile copilului, sclavagism modern era pe-acolo, negrii nici n-aveau drept de vot, oare millenialii care proslavesc globalismul pot intelege aşa ceva?
Galatenii, daca-i intrebi, zic ca nu-s moldoveni, ei se considera „regateni” (ca si cum Moldova n-a fost o parte din vechiul regat). Am facut stagiul acolo in anii ’80, si ne tratau (pe noi, moldovenii din Iasi) ca pe ultimii rahati de pe planeta. Atunci am inceput sa vorbesc cu un accent moldovenesc exagerat, uite-asa, de-al dracului, accent pe care l-am pastrat (spre deliciul familiei si prietenilor din tara), si pe care il exagerez si mai mult de cite ori ma aflu in trecere prin „regat”.
Comentariu beton!16
@Diana, eu am senzația că am văzut poza cu copiii ca datată din timpul marii crize. mereu m-am gândit că voia să-i vândă în speranța că altcineva va avea ce să le dea să mănânce.
Poza cu copiii e din 1948
Am si eu obiceiul de a colectiona poze vechi.
Odata, la o pomana in vecini unde ma dusesem sa ajut la servit am avut o surpriza de proportii.
Unul dintre vecini, un barbat ursuz si care abia raspundea la salut mi-a zis ‘ Am auzit ca iti place sa citesti si ca ai poze vechi. Daca vrei vino pe la mine sa iti dau cateva’
Asa am capatat 2 albume cu poze, cea mai veche de pe la 1880 cred, cu femei imbracate in ii si barbati intepeniti sobri in fata aparatului de fotografiat.
Aaa si carti.
Multe carti. Toate 1930-1960 comunism, romane rusesti comuniste, cartile lui Lenin, etc.
Dupa ce a murit batranul, fi-su a chemat masina de gunoi si a incarcat mobila, haine, etc. tot ce era in apartament. Cine stie ce ‘ bogatii ‘ o fi aruncat.
Comentariu beton!30
Și mai ai albumele?
@ Mihai
Da, le am.
Si cand am ocazia adun poze vechi din casele batranilor sau cand se muta cineva, vinde o casa, etc.
Fa si tu share dacă tot ai poze vechi!
Mișto poze.
Pentru „vâjâit”: vitamina C efervescentă 1 gram + o tabletă de Fasconal (ăsta mai nou se dă doar cu rețetă, plm!) și ești ca nou.
P.S. Mda, tocmai ce mi-am adus aminte că stau în țara în care în afară de suplimente nutritive gen Fortifikat, nu poți lua NIMIC fără rețetă de la doctor. 😀
Fasconalul se dă acum doar cu rețetă? Gizăs craist. Am copilărit ronțăind Fasconal.
@MV: Exaaaaact!!! Și eu la fel.
Fasconalul este OTC și se eliberează fără rețetă. Există un fasconal M, care conține și fenobarbital, și s-ar putea pentru el să vă fi cerut rețetă( eu îl știam tot OTC).
Și mie mi-au plăcut mereu fotografiile vechi. Acum mă uit prin fotografiile tatei și văd cum arăta Bucureștiul înainte de război. Și-i povestesc și fiică-mii din pozele noastre vechi, când lumea arăta altfel decât o știe ea.
Sper că se înregistra emisiunea aia pe undeva. 😑
Gasesti podcastul aici: https://www.rockfm.ro/emisiune-podcasturi/9/Morning-Glory-cu-Razvan-Exarhu dar dupa ora 11:00.
Se lasa asteptat dl vedeta :))
@Victor, bine, măcar, că a ajuns la emisiune!
Mulțumesc. Oi asculta deseară.
Am crescut în generaţia care găsea tot felul de lucruri de colecţionat. Personal, la început am pornit cu poze de vedete și felicitări. Cele mai mișto pe care le aveam erau de la „Drumul Oaselor” cu Piersic și Marga Barbu. Felicitările, parcă, erau altfel pe vremea noastră (știu, sună al naibii de oldish). Mi le amintesc pe cele în relief, cu niște zgrumţuri mici, de ziceai că este presărată zăpadă. Super mișto și cu specific de iarnă. Apoi, am continuat cu timbre (pe astea le am și acum – chiar vreau să ajung la Romfilatelia (dacă mai există) – pentru o evaluare). Cele mai valoroase – neștampilatele. Printre chestiile colecţionate s-au numărat și cartoanele de la cutiile de chibrituri și mai apoi surprizele de la guma Turbo. În cele din urmă, am rămas la cărţi (luate de la anticari și de pe marginea drumului, de la Universitate și alte locuri asemenea). Astăzi, nu mai colecţionez decât amintiri…sper să nu mi le ia timpul pe toate!
Comentariu beton!31
Cu cartonașele de la cutiile de chibrituri, jucam finanțe, ca o domnișoară delicată în devenire, ce eram. Li se asociau valori, puneam cartonașe de un număr de puncte într-un cerc mic și apoi de la o distanță de câțiva metri aruncam un caiet gros, la mustață cu asfaltul și zburam alea din cerc. Ce dădeam afară era bun primit de maestrul aruncării.
Colecționam și monede, cu alea jucam rișcă , un joc super fain, tot pentru domnișoare 🙂
Am avut și clasor cu timbre, colecție de șervețele și stanioale, pe astea din urmă le întindeam bine cu unghia, să fie perfect netede, trebuia multă atenție să nu se rupă.
Poză cu voi, întinși pe burtică, pe cuvertura a bună, aveți? Că io am, și din asta 🙂
Faine pozele, Mișule, chiar faine. Habar nu aveam ce bărbat frumos a fost Chaplin.
Comentariu beton!20
Poze intinsi pe burta pe cuvertura? Aia e pentru prescolari.
Numa’ nuduri aveam din perioada aceea. Parcă era o obsesie a părinților și a fotografului.
Când a murit ăl bătrânul, muma mi-o dat o valiză de carton, o știam de la bunul Costică, tac-so la taică-mio, plină cu fotografii, diplome și medalii din primul mondial.
Nici acum n-am aflat cine-s toți cei din fotografii, mai ales partea șvăbească a neamului, vâlceanul de bunu` își luase de nevastă o junioară șvăboaică, din Banat, după ce fusese peste unguri cu regimentul de vânători de munte până la Budapesta, în 1919, și am zeci de fotografii cu neamurile ei, numai nume d-alea, Glasz, Staub, ofițeri cu uniforme habsburgice, cocoane cu rochii d-alea, de la sfârșit de secol XIX.
Probă:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10206486786266741
Comentariu beton!22
Zi-i boss lu ala ca tu esti hipster nu heitar
Una dintre bunici avea pe peretele uneia dintre camere o fotografie mare, înrămată. Îi înfățișa pe cei doi bunici tineri și pe copiii lor (tata și unchiul) pe la 6-7 ani. Toată copilăria m-a fascinat acea poză, poate pentru că era singura cu tata copil, mai ales că mama are și ea poze abia de la liceu incolo. Abia peste ani am descoperit însă că poza era, de fapt, tablou pictat după o fotografie. Fotografie în care copiii nu avea costumașe bleu luminoase, ci niște haine gri, simple, mamaie purta batic, tataie căciulă de miel pe cap, nu ca în tablou – ambii păr bogat, pieptănat pe spate. În plus, în tablou toți aveau niște zâmbete senine, pe când în poza originală stăteau foarte serioși.
Foarte fain colajul, mai ales că toate personajele sau evenimentele de acolo sunt cunoscute.
Comentariu beton!19
Eu am luat toate pozele din casa bunicii, dupa ce ea nu a mai fost. Acum am un perete plin cu pozele pe care le-am admirat toata copilaria. Si ei aveau o poza retusata, in care zambeau fericiti, pe cand mama avea cam 7-8 ani. Asemeni pozei tale, caciula de astrahan si baticul erau nelipsite. In toate vacantele ma trezeam direct cu ochii in tablourile alea. Cand ma uit la ele, in casa mea, inca imi simt bunicii aproape.
Comentariu beton!18
Bunicii s-au dus, dar tabloul e încă la locul lui, pe perete. Casa e nelocuită, de gospodărie se îngrijesc niște vecini de aproape, tata și unchiul de la distanță. Ultima oară am fost acolo acum câțiva ani și am descoperit sub niște ziare vechi ochelarii lui tataie și ultimul caiet în care-și nota veniturile și cheltuielile (inclusiv banii pe care ni-i dădea nepoților, cu diverse ocazii – ”3X4=12 lei la nepoți cu uratul” în cutare dată), sau diverse acțiuni din gospodărie ( tăiatul procului, strânsul fânului, tunsul sau ”mârlita oilor”, etc ). Pe acestea două le-am luat, le am acasă, cred că urmează și tabloul cu prima ocazie. 🙂
@MV: o hală cu 200 de femei… „se uită 200 ochi la tine” 😀 😀 😀
Câtă răutate! Era omu’ emoționat. Că se uită femeile la el. Și-s mai multe de 200.
Da, bravo, hai să dăm vina pe femei dacă nu ne iese aritmetica. Ce oameni! 🤔
@anouk & didina: nu dați cu pietre! Eu doar am citat ce-am auzit la radio! I am innocent!!! 😀
Da’ poate aveau câte un singur ochi toate. Sau erau cicloape. Nu mai heităriți.
S-a emoționat, să-ți faCĂ CU ochiul 200 de femei deodată nu-i di`colo.
Hai că, încet-încet, prinde iz de poveste pescărească. La anu’ poate aflăm că aveau un singur ochi toate.
Comentariu beton!17
Cate amintiri mi-ai rascolit!! Toata copilaria am cotrobait prin podurile caselor bunicilor in cautarea vreunui incunabul ratacit. De gasit n-am gasit insa am ramas in memorie cu fervoarea cautarii.
Când eram copil, toate verile mi le petreceam într-un sat din județul Brăila. Împreună cu soră-mea mai mare făceam tot felul de prostii, inclusiv să intrăm pe ascuns în camera „bună”. Unde erau bineînțeles poze vechi într-un sertar, dar și lada de zestre a bunică-mii. Reușeam să ieșim fără să ne prindă după ce probam tot felul de ii și fote.
Dar ia mea de suflet rămâne cea de la bunica paternă din județul Dâmbovița. Un giuvaier de ie cusută cu fir alb cu care bunica s-a îmbrăcat în ziua nunții în 1930. Ia a fost purtată de o mătușă și de o verișoară până să ajungă la mine. O spălam numai de mână să nu se degradeze. Vream să o dau mai departe fiicei mele, însă am pierdut-o. O bănuiesc pe soacră-mea că a aruncat-o în perioada când am locuit la ea, deși nu vrea să recunoască. Mi-a mai aruncat și alte lucruri pe motiv că erau vechi! 😔
@Blanche, eu am două ii. Una de la mama , cu mâneca lungă, cusută cu model bleu, alta cu mâneca scurtă, cusută cu alb, de la mama fostului consort. Ambele au peste suta de ani.
@Anouk, mă bucur pentru tine! Știu că și tu ai tot două surori. Ia bunicii a ajuns la mine pentru că semăn mult cu ea la constituție, e pe măsura unui copil de 12 ani. Surorile mele sunt înalte amândouă.
Si eu am ie de borangic brodata de bunica, marama de borangic si fota tesute de ea cind era „domnisoara”, deci tot de peste 100 de ani (bunica s-a maritat in 1918!!). Sint foarte frumoase, dar ia e f. delicata, ma tem ca nu mai tine mult…Le-am purtat, o data la un Revelion, alta data la o petrecere intre prieteni. Dintr-o ie de-a bunicului am facut fete de pernute. Din niste perdelute de borangic, tot de la bunica, am facut prosoape de bucatarie, si mi-s tare dragi…
@Blanche
Care parte a județului Dâmbovița?
Mișto pozele vechi. Ți-ar ouăle și roșiile (din grădina), că abia făcusem ochi.
@Marius, singura consolare este că, nici el și Răzvan, nu au cu ce-și potoli pofta de roșii.
@Marius, ai făcut ouă ochi(uri) ? Sper că nu ai ras telemea pe ele că te exmatriculează Vasilescu de pe blog 🙂
@Marius, ai facut ochi simplu, cu crusta rumenă pe margini, moale la mijloc, aburind si cu un praf de sare aruncat peste el ca o pudra fina?
@Anouk, nici eu nu am cu ce.
@ Shoric, abia făcusem eu ochi, gălbenușul nu îl înghițisem. Clar nu, ar fi blasmefie și m- ar arunca afară de pe blog plus muncă în folosul comunității.
@un sas, exact așa, dar două.
am citit comentariile și nimeni, dar nimeni nu-i urează stăpânului blogului SĂNĂTATE MAXIMĂ
omu ne spune clar că-i vâjâie capu și niciun comentator nu i-a spus să se ducă la doctor, să ia medicamente și să stea în repaus până-și revine complet
văleu ce inimi reci puteți s-aveți
Vezi dacă citești pe diagonală! 😀
Ia de citește comentariu’ #8. 😉
😁 scuze, m-am grăbit
ai fost singuru care ai zis ceva
rezolvă el diseară cu o aspirină. 😉
Cu doua aspirine.
Una de vâjâiala si una de durere.
😉 😉
Foarte tari fotografiile. Și mie mi-au plăcut mereu fotografiile vechi.
0 0
http://www.thisisnotporn.net
un site fain cu poze 🙂
shaise… vazut prea tirziu articolul asta. Data viitoare fa pe draq in 4 si intoarce caseta la baietii aia! Sau si mai bine, du-le tu un stick cu muzica 😉
Mă oftic maxim pentru o poză pe care nu o mai găsesc. Eu, in brațe la Amza Pellea, undeva pe plaja la Mamaia, cu j’de ani in urmă.
Poza cu Haloween-ul nu e din anii 1600 ci din 1910.
Împart cu tine fascinația arhivelor și sertarelor cu poze. Uite, Galațiul de acum 100 de ani într-o carte scrisă de o canadiancă. E a treia recomandare de aici: https://georgemotoc.com/2018/11/29/three-100-year-old-books-about-romania-that-any-canadian-would-enjoy/
Mișto chestie.