Nu mai știu câți ani aveam, probabil pe undeva între 10 și 12, în orice caz, eram suficient de mare cât să țin minte întâmplarea asta toată viața.
Mai ştie cineva cum arătau pistoalele cu capse de pe vremea “ailaltă”? Niște chestii de plastic cu care încercai să faci să pocnească niște capse aflate pe o rolă de hârtie, dar, ca să bubuie sau măcar să scoată un pic de fum, trebuia să ai oleacă de noroc. Pe scurt, azi nu l-ar cumpăra nici dracu’, pe atunci nu cred că exista băieţel care să nu-şi dorească o armă din aia la brâu. Doar că nu prea se găseau. Bine, nu că asta ar fi vreo noutate, nu se găsea mai nimic pe vremea aia, de ce ar fi făcut pistoalele cu capse excepţie?
Şi totuşi, printr-un soi de miracol, într-o zi când m-a trimis taică-meu să joc la loto, am intrat şi în tutungeria de lângă. Acolo, în chioşcul ăla prăpădit, pe unul dintre pereţii care ţineau loc de vitrine, atârna EL, pistolul meu cu capse. Nou-nouţ, mirosind a plastic proaspăt, mă strigase şi eu venisem.
De prisos să vă mai spun că i l-am cerut vânzătorului, l-am admirat, am apăsat de câteva ori în gol trăgaciul, i-am simţit greutatea, am întrebat dacă au capse de rezervă, m-am asigurat că nu visez şi chiar ţin în mână ceea ce urma să fie un vis devenit realitate.
Am zbughit-o spre casă şi le-am cerut alor mei bani ca să mă pot întoarce să-l cumpăr. Nu mai ţin minte cât costa, dar n-avea cum să fie mai multe de 40-50 de lei. Surpriză, când au auzit pentru ce-mi trebuie banii, am fost refuzat şi trimis la plimbare. Şi dacă pe mama am înţeles-o, refuzul lui taică-meu m-a lăsat cu gura căscată. Frate, suntem bărbaţi, vorbim despre un pistol, cum morții mă-sii să-mi zici “nu”? Cum să nu empatizezi cu vânătorul ancestral din genele noastre?
Mort de nervi şi dezamăgire, am trecut la planul B. A doua zi, duminică, venea la noi mătuşă-mea de la Tecuci. O dată cu ea, veneau şi speranţele mele, pentru că de fiecare dată când venea îmi dădea o hârtie din aia albastră de 100 de lei. Să am și io de-o ciungă. Deci tot ce mai aveam de făcut era să aștept. Mult nu mai era.
Habar nu aveți cât de greu trece timpul când aștepți să ți se întâmple ceva ce-ți dorești din tot sufletul. Trece greu când ești matur și cu toți boii acasă, darămite când ești copil și aștepți să-ți iei pistolul tău cu capse? Toată ziua de sâmbătă m-am învârtit pe lângă tutungeria aia nenorocită. Duminică dimineaţă am fost din nou prezent acolo şi pe la prânz abia aşteptam să mergem la gară s-o luăm pe mătuşă-mea. Dacă ar fi vrut cineva să mă omoare, n-ar fi trebuit decât să mă mintă că nu mai vine.
Până la urmă, cu chiu cu vai, s-au scurs cele aproape 48 de ore şi a apărut mătuşă-mea. O dată cu ea a poposit la mine-n buzunar și mult dorita hârtie de 100 de lei. De-acum nu mai trebuia decât să se facă luni. Pentru că, evident, tutungeriille din epoca de aur nu aveau program duminica.
Sprea seară, am mai trecut o dată să-l văd. Pe EL, pe pistolul meu cu capse. Mi-am lipit faţa de fierul forjat din care erau făcute gratiile chioşcului şi l-am admirat din nou în toată splendoarea lui. Era acolo, pe perete, negru şi lucios în lumina blândă a serii de vară, îmi zâmbea. A doua zi dimineață avea să fie al meu. Nu cred că am dormit vreun minut în noaptea aia.
Până la urmă s-a milostivit Marele Manitou și s-a făcut dimineață. Am înhățat banii și-am fugit, da, am fugit, spre tutungerie. Era deschis deja, dar nu cred că trecuseră mai mult de câteva minute. Am intrat, mi-am aruncat privirea spre perete şi am înlemnit. EL, pistolul MEU cu capse, nu mai era acolo, dispăruse. L-am întrebat pe vânzător. A ridicat sec şi rece din umeri:
– Nu avem pistoale cu capse!
N-am să înţeleg niciodată ce s-a întâmplat, îl văzusem cu ochii mei duminică seara. Mă îndoiesc că se vânduse în cele câteva minute de când se deschisese tutungeria. Şi chiar aşa să fi fost, cred că mi-ar fi zis vânzătorul. Pur şi simplu n-am să înţeleg niciodată ce s-a întâmplat. N-a fost să fie al meu. Am ajuns acasă cu lacrimile şiroind pe obraji, incapabil să le transmit alor mei drama pe care tocmai o trăisem.
Cert este că de la întâmplarea asta, am început să mă tem de lucrurile pe care mi le doream cu ardoare. Ani de zile mi-am impus să mă prefac că nu-mi pasă prea mult de vreo chestie pe care mi-o doream, de frică să nu dispară peste noapte. Exact cum se întâmplase cu pistolul MEU cu capse. Mi-au trebuit alți ani să reînvăț că lucrurile care trebuie să se întâmple se vor întâmpla și cele care nu, nu.
Mno, ce voiam să vă întreb, vouă ce v-a marcat copilăria?
Scuze pentru link-ul extern…
https://adevarul.ro/amp/1_5c8f847a445219c57e62298c?
Citind titlul stau și încerc să îmi aduc aminte și nu prea îmi iese nimic afară din cutiuța cu amintiri.
Acum că ai zis de pistolul cu capse încep să îmi aduc aminte.
– Îmi aduc aminte că strângeam sticle pe care le vindeam ca să facem rost de bani.
– Îmi aduc aminte că eu eram cel cu minge din aia de 35 pe care o aruncai în sus să fie cât mai puțin ovală și eram mereu ales să joc fotbal cu ăia mari. Stăteam în poartă bineînțeles dar eram singurul „pici” care jucam cu ăia mari!
– Îmi aduc aminte că mă jucam cu țevile cu cornete și abia aveai loc să te pitești după o mașină. În parcări erau mașină dinte pauză lipsă gaură și altă mașină. Imaginea asta am avut-o când am ajuns prima oară în republica Tatarstan într-unul dintre orașele lor importante… în 2013.
– Îmi aduc aminte că mă urcam într-un pom, aproape până la etajul 3 ca să ne uitam la desene animate la televizorul unuia care era color. Ai mei au cumpărat unul la mâna a II-a vreo 4 ani mai târziu.
– Îmi aduc aminte de pozele ce îmi erau făcute la mare îmbrăcat în indian, sau pozele cu maimuța.
– Îmi aduc aminte prin 91 de primele automate cu jocuri… cu manetă și butoane.
– Îmi aduc aminte de sucul TEC la dozator parcă prin 93 sau 94
– Îmi aduc aminte gumele turbo, „suprizele”, capacele, rublele 😁.
– Îmi aduc aminte primul meci al Petrolului pe vechiul Ilie Oană în 93 cu FC Brașov scor 2-0.
– Îmi aduc aminte când mi-am făcut buletinul
– Îmi aduc aminte primul sărut și prima noapte… Acum e măritată și are doi băieți superbi.
– Aproape am făcut 18 ani și… nu mai vreau să îmi aduc aminte!
Comentariu beton!90
Fără articolul asta nu imi mai aminteam, dar chiar am avut pistolul ala cu capse, iar copilăria mea a fost una frumoasă, la țară, cu nenumărate partide de fotbal, baie vara, furat de cireșe, muncă la câmp. Cam așa…
Comentariu beton!27
Mă gândesc, aleg și revin. Deși la prima strigare cred că mutarea din Câmpina la Vaslui la 8 ani m-a marcat binișor negativ pentru câțiva ani. Dar a fost ok in timp și am învățat să nu mă tem prea tare de rupturi bruște sau de schimbări majore. La mulți ani tuturor copiilor, mici și mari!
Comentariu beton!23
Offff, pistolul tău cu capse e penarul meu chinezesc, ăla alb, de plastic, cu desene și cu o oglindă micuță. Îl avea o singură fetiță din clasă, stătea în banca a doua de pe randul din mijloc, eu în ultima banca la perete, când îl deschidea, eram în tranșă, mă hipnotiza, lucea în soare uneori, era cea mai prețioasă bijuterie… Jur că am visat și noaptea că am și eu unul, și ce rău mi-a mai părut când m-am trezit. Când am ieșit de la școală într-o zi,am intrat la librărie, aveam obiceiul să intru și să casc ochii, și aveau penare chinezești. Țin minte emoția, îmi tremurau picioarele și aveam un gol în stomac. M-am dus acasă, era vreo 12 ceasul, mama venea la 15 de la fabrica. Am așteptat-o infrigurată, a mers cu mine la librărie, a fost cel mai lung drum din viața mea, și desigur, nu mai era nici urmă de penar chinezesc, se vânduseră toate. Nu am avut niciodată. Recent, sătulă de mofturile copilei mele, i-am povestit un pic din copilăria mea de pe vremea ailaltă și i-am arătat poze pe net cu singurele acuarele care se găseau atunci, cu stiloul cel urât și penarul cel hidos, și ea, marcată vizibil, a promis ca-mi cumpăra un penar chinezesc. Are 9 ani, dar ce crezi, cu două click uri, a găsit penar pe olx. Am rugat-o să nu-l ia, ce să mai fac eu cu el acum, copilul din mine nu l-a avut, eu am învățat să trăiesc cumva cu asta,toate astea ne formează ca oameni. Într-o dimineață de duminică, prin clasa a doua, trebuia să ne întâlnim în fața școlii la 8,să mergem la teatru. Tata nu a auzit ceasul și m-a dus el la școală pe la 9.Nu erau prea multe evenimente pe vremea aia și asteptam teatrul ăsta ca pe ceva… Nu mai era nimeni în fața școlii, i-am spus să mergem acasă, dar el a insistat să mai așteptăm, că vor veni. M-a ținut cu ochii în soare până la 10,nu putea accepta ca mă dezamăgise, și într-un târziu am ne-am întors acasă, ratasem teatrul. De atunci, cine crezi că ajunge cu minim un sfert de ora mai devreme la orice, de frică să nu mai piardă vreo ocazie? Toate astea ne definesc ca oameni!
Comentariu beton!65
Oh, daaa, țin minte penarele chinezești, la mine în clasă aveau mai multe fetițe. Evident, îmi doream și eu unul, destul de mult, dar nu cu ardoare, totuși. Eram destul de măricică, prin clasa a 5-a, penarul costa destul de mult, mai mult chiar decât o carte cartonată de |Jules Verne și eu nu voiam să renunț la Jules Verne. L-am iubit pe Jules Verne. 🙂
Până la urmă, ani de zile am avut un fel de ”penar chinezesc” : exista o trusă de geometrie, toit chinezească, cu compas, cu echer și liniuțe, am transformat-o în penar, acolo îmi țineam stiloul și creionul. 🙂
Comentariu beton!21
Prin anii ’80 mi-a facut rost mama, prin niste relatii complicate, de o mingie de piele „adevarata”. Aia cu pentagoane alb-negru. Eram rege pe 5 blocuri in jur. Eu decideam cine joaca si cine nu, la ce ora, la care poarta… Atunci am invatat primele notiuni de „prietenie” din interes si pupincurism. Mi-a prins bine.
Comentariu beton!33
Exact același pistol l-am dorit. La fel ca tine, și ca alții probabil, n-aveam bani. La mine n-a venit nici-o mătușă cu bani de cado, și aveam câteva. In schimb veneau cu nuielușe pentru corecția subsemnatului. In fine, ce voiam să zic e faptul că maică-mea avea niște mănuși de șofer, d-alea cu găurele, bej. Trăsnet erau. Și cum le purtam eu fără să știe ea, m-a văzut un coleg de școală cu ele. Schimbul a fost propus instant. Pistol contra mănuși. N-am primit niciodată pistolul, dar mănușile … mulți ani m-a râcâit la pipotă pierderea lor.
Comentariu beton!24
Patine.Și le-am primit de Crăciun.Aveam 8 ani și țin minte că am adormit cu cutia lângă pat și cu mâna pe cutie😂.Să nu dispară cumva peste noapte!
Comentariu beton!25
Eheee….voiam role, din alea cu tenisi colorati 🙂 le am primit si eram asa fericita ca eram suficient de inalta sa ajung sa spal vasele la chiuveta 🙂
Imi amintesc de vacantele de vara din lunca Dunarii cu o gramada de prieteni, cand fugeam pe fereastra la discoteca si ii dadeam bunicii ceasul inapoi cu cateva ore ca sa nu si dea seama cat stau (odata m a prins si a pus drugul la usa :)) ).
Imi amintesc ca aveam 5 ani si faceam gimnastica in casa, pe o saltea roz, rugandu ma de parinti sa ma lase sa merg la lot. Am facut vreo 2 ani gimnastica, dar mama n a vrut sa ma lase la lot in Lugoj.
Imi amintesc colectiile de masini de la guma Turbo, carora le stiam toate detaliile tehnice…si ca i am lipit mamei pe tot frigiderul fotbalistii de la USA 94 :)))
Imi amintesc ca jucam fotbal cu baietii in spatele blocului in loc sa invat pt capacitate….jucam pac-pac intr un bloc in constructie, un vecin a cazut de la etaj si si a rupt ambele maini. A stat toata vara in ghips :))
Inainte de bac mama ma certa ca eu citeam alte carti in loc de cele obligatorii pt examen 🙂
Imi amintesc ca aduceam acasa toate animalele si mama ma ameninta ca o sa dormim toti afara pe pres 🙂
Imi amintesc toate papusile barbie, masinile si caruta cu cai pe baterii aduse de tata din URSS. Si ca sora mea le arunca de la balcon pt ca ii placea „cum se dezmembreaza” , apoi cerea altele, pt ca nu mai avea ce sa dezmembreze :).
Imi amintesc emisiunea d lui dr. Cristian Andrei, Lectii particulare, de la ora 23, la radio.
Off, sunt mult prea multe….
Comentariu beton!20
Uitasem de tot… Radio Romania Tineret! Era… the best! Avea cele mai tari emisiuni!! Înregistram și muzica pe caseta. Cele mai bune înregistrări ieșeau când nu intervenea prezentatorul in timpul melodiei. Când aveam vreo 3 ani (mi-a povestit mama că eu nu îmi aduc aminte prea bine) îmi doream să îmi aducă moș crăciun o maimuțică de plus, de la magazinul din cartier. Mi-a adus-o și o mai am și azi. Am 42 de ani. Mai am și un ursuleț cu care am făcut o poză când aveam 1 an și ceva. Îmi amintesc si de pistolul cu capse, a avut fratele meu 😁
Comentariu beton!22
Părul lung al vară-mii. Abia când am plecat la facultate mi-am lăsat parul să crească. Tot de atunci și până acum o singură dată m-am tuns la coafor. În rest m-am tuns și încă mă tund singură de frică să nu-mi taie cineva prea mult din păr.
Geaca de blugi. Scurtă până în talie. Am primit una cu 2-3 numere mai mare ca s-o port și „la anu'”. Arătam ca o paparudă.
Ghetuțele albe din piele întoarsă ale Mariei. Luasem treapta I în primii 7 de pe liceu. A fost prima dată în viața mea când ai mei m-au lăsat să-mi cumpăr ceva singură. Și cum nu mai aveau mărimea 35 (atât purtam atunci), mi-am luat 39. Vârful era ridicat și arătam ca un circar.
Am câștigat 200 lei la loto și am vrut păpușa Nadia. Avea părul lung. Pfff! Am primit o fotă, o ie și un brâu cu tricolor.
Cam astea sunt amintirile mele din copilărie.🙂
Comentariu beton!34
Geaca aia se potrivea perfect cu primii mei blugi, tot cu 2 numere mai mari, dar ce conta! Aveam blugi? Eram în rai!
Comentariu beton!20
Dacă vorbim de blugi..
Marca Elpico. Erau ai lui vără-miu. I-am așteptat vreo 5 ani. Ca să-i poarte soră-sa, frate-miu și abia după aia eu. I-am purtat puțin că s-au rupt la mine.
Comentariu beton!27
Elena, m-ai topit cu comentariile tale!
Am si ras, dar mi s-a si strans putin inima.
@ryn, nu e deloc de plâns. Am trăit fix ca toată lumea pe vremea comunismului. Și cu toate poveștile astea, îți mărturisesc sincer că mi-aș retrăi copilăria oricand.☺
Comentariu beton!12
Dacă vorbești de “marele LOTO” si Tutungeria din Sud….hmmm câte amintiri am și eu acolo, locuiam în blocul de lângă 😂
Îmi aduc aminte vizitele cu bunicul la acel mic magazin și curios chiar mirosul de acolo,
dar m-ai pus pe gânduri…nu mai pot vizualiza dacă erau gratii la geam sau nu…asta nu mai știu 😅
Sâmbătă cu amintiri!
Comentariu beton!12
eu aveam o manie cu mașinuțele
aproape în fiecare zi mama îmi aducea câte o mașinuță luată pe sub mână pe care eu o desfăceam ca să văd șoferu din ea
bineînțeles că înăuntru erau rotițe, arcuri și sârme, iar eu îi ziceam lu mama că iar a fugit șoferu și să’mi mai cumpere una a doua zi
despre pistoale adevărate calibru 7,65 mm model 1974 zise și carpați sunt multe de spus din „copilăria” mea când am fost „futut” în jandarmerie și cum am fost răzbunat de iranieni în munchen
Cred ca primul lucru care imi vine in minte este ca ne jucam toata ziua , ma rog dupa scoala, printre blocuri fara nici o frica si fara o grija. Mingi de care se gaseau, cornete , prastii cu ace de gămălie, la nevoie orice devenea jucărie. Acoperea distante mari prin cartier si ne întorceam pe inserat. Niciodata nu am pățit nimic , in opozitie cu al meu copil pe care il duc peste tot si imi este frica sa il las singur pe strada . Eu la asta ma gandesc.
Pistol cu capse am avut. Coapsele alea de hartie nu se gaseau si chiar daca aveai nu functionau. Eu le băteam cu ciocanul. 🙂
Comentariu beton!19
Mai era si o pusca , cu doua tevi, care tragea cu ceva dar nu imi amintesc cu ce. Ceva gen săgeata cred. A fost si aia o chestie.
Pusca aia cu doua tevi tragea cu doua doape din plastic legate de ea. Era ingenios facuta. M-am rugat mult pentru ea si am primit-o de „Mos Gerila”.
Ce tânăr ești! 🙂
Înaintea pistolului cu capse, în vogă a fost pistolul cu bilă. Tot din plastic (al meu a fost galben) și avea o bilă albă, ca cea de ping-pong sau un pic mai mică. Un arc interior propulsa bila destul de departe.
Aveau băieții, am vrut și eu și l-am primit la 9 ani de la ”Moș Gerilă”.
Comentariu beton!19
Eu îmi amintesc și de cel cu capse și de cel galben. De unde trag concluzia că-s mai tânără decât voi doi. 😜
Comentariu beton!15
N-a fost înainte. Erau simultan pe piață. Doar că ăla cu bilă mi se părea degeaba.
@Mihai,
Cum degeaba? Ăla cu bilă chiar pocnea pe cineva dacă ocheai bine.
Da’ voi, băieții, superficiali – să pocnească fără să ochească.
Adică mult zgomot fără finalizare 🙂
Comentariu beton!42
Aveam niște prieteni de familie, știți modelul – părinții prieteni, copiii prieteni. Și ne-au chemat într-o zi la ei, iar noi copiii am primit să mâncăm cremvurști – foarte mare lucru pe vremea împușcatului. Fiind obișnuiți să împărțim, îi tot îmbiam și pe părinți, dar niciunul n-a vrut să mănânce cu noi.
Câțiva ani mai târziu mi-a zis mama că prietenii lor găseră să cumpere doar atâția cremvurști cât să mâncăm noi, cei mici, de aceea n-au mâncat și adulții, i-au păstrat doar pentru noi.
Fain pe vremea răposatului, nu?
Comentariu beton!36
Rișcă și finanțe.
Acum o să văd cât sunt de batrână, funcție de câți dintre voi știu ce sunt astea.
Fiind fată, mama îmi explicase că nu pot să stau cu golanii la colțul blocului, să joc mizeriile alea. Dar… mă descurcam și aveam o grămadă de texte ca să o conving că am maniere de pension, în timp ce golăneam.
Comentariu beton!16
‘ 84,aveam 10 ani si am.câștigat primul meu turneu local.Am primit un trening din poliester de sfântu Gheorghe.Se asorta perfect cu pometele meu negru vinetiu.M-am liniștit când si buza superioara a căpătat aceeași culoare.Îmi era frică că nu se asorta cu treningu.
Tot ’84,aici.o să îmi iau multă mu.ie,a venit tata din Libia cu un.video JVC,din.ala in care se baga caseta ca la casetofon si cu un televizor color Sony.Si cu.două casete cu desene cu Popeye.Aveau subtitrare în araba.Si mi-a luat si un Pegas cu saua lungă.
Să precizez că era sofer pe o Raba fără aer condiționat în desertul libian.
Comentariu beton!46
Pegas cu șaua lungă și coarnele alea lungi și îndoite. Da da da!
L-am avut încropit de tata dintr-un Tohan. :))))
Comentariu beton!17
@Edelswaiss Pegas-surile cu sa lunga si coarne lungi erau si atunci / sunt pentru fete.
A fost de vina caldura din Rabba sa uite sexul copilului ” de acasa” ?
Nu saua lungă sau scurta catalogheaza o bicicletă cruiser dacă este de damă sau nu.Cadrul o face.Eu m-am distrat cu ea.M-ar fi durut in pulex de catalogari,atunci.Ca si acum de altfel.
Comentariu beton!14
Aveam la bloc un baiat , taicas-o era sofer de tir pe extern prin anii 80, avea sute de machete match box. Era eroul local 🙂 . Plus alte artefacte de gen jucarii de negasit.
Nu stiu ce faci, cum faci, dar cateodata posturile tale zau ca-mi rascolesc toate amintirile copilariei mele care sincer sa fiu dupa varsta de 12-13 ani a fost foarte tulbure.
Iti multumesc ca existi!
Comentariu beton!19
Ca tot ai (re)amintit de pistolul cu capse. Al meu pistol facea furori printre adulti. Toti voiau acel pistol si la toate petrecerile eu plangeam pt ca ei erau primii la pistol. Ma razboiam cu toata lumea. Pistolul era de fier cu butoias care se deschidea si puneai capse rotunde rosii umplute fiecare cu pulbere neagra. Avea 9 mici lacasuri pe o capsa. Cand trageai se rotea butoiasul pe masura ce se terminau. Capsele nu se gaseau, pistolul mi-l adusese tata din strainatate (fost lucrator prin libia) si luase rezerve de capse pt ani de zile. Era un pistol de cowboy adevarat, asa il consideram eu. Oricum ar fi , ramaneti copii. Doar ce am terminat doua inghetate la cornet.
Comentariu beton!15
@Marius alea cu capse in plastic au fost „generatia urmatoare” tatal lui era o rola de hartie unde erau insirate gamalii de chibrit.
Pocneau si miroseau cam la fel.
@ Sorin, am avut si din ala, dar nu se compara cu cel din fier.
@Sorin Alea cu capse din plastic erau prin occident. Nimereau pe la noi dintr-o intamplare fericita (de obicei aduse de cineva de-afara). Am avut si eu unul imprumutat de la un prieten. Nu-mi venea sa-l mai dau inapoi. Basca, nici capse nu aveam. Stiam de la el ca dupa ce consuma capsele, punea „catran” de chibrit in capacele si uneori o mai lua cate una 🙂 Ce vremuri!
off, off (mai, mai) topic.
Ma intreaba fi-meu cel mare care ” da cu sapa in studentie prin Olanda” daca vizita Papei in Romania e un fel de Untold si/sau Neversea pentru babe.
Nu stiu ce sa raspund.
Ajutor!
Comentariu beton!17
Deci n-am cum să aleg, am prea multe amintiri marcante, începând de pe la 3 ani :-)) . Plus de dinainte, dar prin ochii părinților.
Preferata mea, de la tata: ”Când te-ai născut, erai slăbănoagă, neagră tuci și urâțică foc. Dar într-o lună te-ai transformat complet, într-un bobocel de fetiță.” 😀
În schimb aseară m-am uitat prin poze și am realizat că faptul de a fi fost tunsă scurt mare parte din copilărie m-a marcat și pe mine, că tot zicea Elena de asta mai sus. Am și băgat o postare în acest sens, cu poze, o las aici, ca să vedeți despre ce vorbesc. https://www.facebook.com/anduta.karetsou/posts/10219134524212085
Din câte am înțeles, ai mei practicau treaba asta cu tunsoarea băiețească pentru a le fi mai ușor la baie, că se încălzea apa la aragaz și era greu de întreținut un păr lung. Plus că nu eram doar eu, ci și fratele care avea nevoie de întreținere.
După ’89 problema s-a rezolvat, am putut să fac ce vreau cu podoaba-mi capilară, chestia e că am rămas cu ceva sechele și o teamă de foarfece – în sensul că nici acum nu există pentru mine varianta de a mă tunde vreodată mai scurt de umeri, cel puțin nu din proprie dorință.
Pe de altă parte fie-mea, care toată copilăria mică a avut părul lung, a căpătat de curând plăcerea de a se tunde singură. Prima dată și-a tăiat din lungime și am dus-o ulterior la coafor pentru ajustarea imperfecțiunilor. Iar la vreo 2 săptămâni și-a făcut tot singură și un breton de toată frumusețea. Foarte scurt, dar măcar destul de drept, ei îi place maxim, fra-su o tachinează că-i stă ca naiba, soțul a întrebat-o de ce nu s-a tuns chilug, măcar să știe o treabă, eu tac și aștept să-i mai crească puțin pentru a lua iar drumul către foarfecele unui profesionist. 💇♀️
Comentariu beton!19
Și te zgârcești la un chenar/ramă/frame roz/magenta/lila😋. Draq să vă mai înțeleagă 😎
@Anduta eu zic ca să apelezi cu încredere la frizetița noastră din bulă. Ce face ea nu face nimeni😁😁😁
Comentariu beton!13
@anduța, dacă tot ai pomenit de profesionist, vă aștept la salonul meu. :))))))
Comentariu beton!16
Habare, rama aia nu e de mine, că e cool, iar eu nu vreau să fiu cool, ci zen, remember? 😉
Aline, încredere am, îndeajuns cât să i-o dau pe fie-mea drept ucenic, că văd că împărtășesc aceeași pasiune. 😋
Elena, aia zic, de la profesioniști se învață cel mai bine! 😀
Comentariu beton!17
Elena P tu sigur nu ai avut forfecuță când erai mică?
@Anduța, same here! 😆 Ne trimitea bunica-mea, pe mine si pe frate-meu la frizerie, sa ne tunda „ca pentru scoala”. Tot dupa revolutie mi-am ( mi-au 😆) lasat parul sa creasca….
Până pe la vreo 16 ani mă tundea mama. Atunci când a apărut moda aia cu tunsoarea tip castron i-am cerut „frizerului” să mă facă fix așa. Băi nene mi-a pus mama un castron de ciorbă în cap și castron m-a făcut. A doua zi m-am dus la frizer și unu tot capul am iesit de acolo :))
Alina, la mine ”vinovatul” era tata, nu mai știu ce argumente folosea, dar reușea mereu să mă păcălească să accept hair styling-ul respectiv. Azi mi s-a reamintit și un alt motiv pentru care era nevoie de tunsoarea pe scurt, că aveam frumosul obicei de a aduce acasă musafiri prin păr destul de frecvent, iar despăducherea nu era așa simplă ca în zilele de astăzi. 😀
Aline, eu pe la 16 ani, m-am dus singurică la frizerie și am cerut o tunsoare carre, după o poză. A ieșit ceva înfiorător, abia după ce mi-a crescut părul la loc o prietenă mi-a zis că mulți din clasă au întrebat-o la prima apariție la școală ce-am pățit de-a trebuit să mă tund în halul ăla. 😬
Comentariu beton!14
http://imgur.com/a/T1QoxHE cam așa arăta MB matchbox pe care îl aveam primit de la nașii din.de, mai aveam și o mașinuță de F1. Ambele le țineam pe bibliotecă pe un covoraș de etamină sau un mileu.
Erau jucăriile de „duminică”. Le foloseam doar în zile de sărbătoare.
Comentariu beton!12
La mine jucăriile „de duminică” erau unele cu cheiță și mișcărețe-un pe teren neted-un elicopter, un toboșar chel, o masinuță albastru electric și încă vreo două. Stăteau în cutii, le scoteam rar pentru joacă, s-au păstrat impecabile de-a lungul anilor. Au ajuns la primul nepot, băiețelul fratelui, evident că n-au fost la fel de apreciate, s-au pierdut printr-un maldăr de alte jucării.
Și o păpușă blondă cu ochi albastri, cam de înălțimea unui copil de 4-5 ani și trăsături de domnișoară superbă, pe post de bibelou. Pe-aia încă o am, e la mama, alături de restul păpușilor zilnice, plus vreo doi ursuleți, care acum mi se pare că arată super spooky. 🙂
Comentariu beton!15
Am citit și am închis ușa de la cameră că-mi intrase nisipul din bucătărie în ochi…Mergeți măi și jucați-vă la scara voastră că aici dorm oamenii batrâni, obosiți și sâcâiți! 😁😥
Vă salut cu mult drag!
Comentariu beton!31
Stai așa! Cum adică nisip ? Păi ce, păi cum ? S-a transformat praful de pe sticlele de Tuborg în nisip?😋
Am primit cam multe pijamale…
La mulți ani pentru copiii din voi și pentru cei de lângă voi!
În ’78 când au plecat ai mei în Cehia, au adus o mulțime de minunății; Bem Bem, gumă de mestecat în formă de țigări în pachete frumoase, haine, sandale, bomboane, Ovomaltine….. Nici nu știusem că există atâtea!….
Și nu mi-a mai păsat de nimic când am văzut o cutie micuță cu o păpușică care avea în picioare pantofi și alături, în cutie, o pereche de cizme și o pălărie.
Le-am spus alor mei că nu vreau nimic din toate bunătățile pe care le aduseseră, dar vreau eu păpușica aia. Nu știam pentru cine o luaseră, dar o voiam eu, trebuia să fie a mea!
(pe vremea aia păpușile care se găseau la noi aveau cel mult șosete în picioare)
Nu-mi amintesc să-mi fi dorit ceva mai mult vreodată.
Eu mi amintesc cu drag ca bateam mingea in mijlocul strazii de dimineata pana seara pe perioada vacantelor si abia trecea cate o masina ….nu ….nu din cauza numerelor pare si impare ci ca nu prea erau masini …acum strada e cu sens unic si au obtinut permis toti nebunii.
Da, tot despre penarul chinezesc voi spune si eu. In clasa noastra erau 2 fete care aveau asa ceva. La sfarsitul clasei a IV-a, m-am rugat de una dintre ele sa-mi vanda penarul ei. Un penar care nu mai era nou, ba chiar un pic rupt la capete, murdar de pix. L-am curatat cu spirt si toata vacanta de vara, m-am uitat la el ca la o icoana, asteptand parca sa inceapa scoala mai repede, sa am si eu penar chinezesc. Si ce credeti? Nu stiu prin ce minune, a facut maica-mea rost de unul NOU, chiar in septembrie. Happy end.
Păpușa mireasă din vitrina magazinului cu jucării pe care mi-a cumparat-o mătușa mea când am terminat clasa a II-a. Magazinul era lângă școala și o admiram zile la rand până s-a milostivit mătușa sa o cumpere. Cizmele albe de piele cumpărate tot de ea când ale mele aveau deja gauri de intra apa gârlă. Așa că eu cumpăr sandalele pe care le visează fata cea mare și papușa dorita de cea mică
30 de lei era pistolul, 2.5 lei capsele, 25 de lei centura de cowboy.
A venit tata beat cu un prieten acasă și mi-a dat 50 de lei ca să se laude față de ăla, direct la pistol am plecat.
Same age, same memories….
Optik cabinet 80 nimeni?
Sau dacii și romanii?
Stiu ca a trecut 1 iunie, dar acum am dat de articol.
Treaba sta in felul urmator:
Tot asa, in jur de 7 – 8 ani (imceputul anilor 90) copil nascut in capitala, dar crescut printre ciulinii bărăganului.
Aveam o masinuta de formula 1, verde, dintre „ajutoarele” primite de la ” franceji” 🙂
Plasticul era de o calitate mult peste ce aveam noi pe vremea aia, dar, per ansamblu, masinuta aia era mega simpla. Practic o coaja de plastic, cu 4 roti.
Dar era jucaria mea preferata. Ce o deosebea, era ca avea un abțibild pe „parbriz”, prin care se vedea pilotul. Doar ca, in timp, abțibildul ala incepuse sa se cojeasca.
Ei, pe Cartoon Netwok in pauzele publicitare aveau oamenii aia numai spoturi cu jucarii nemaivazute, de baleam toata ziua la ele.
Printre ele, era si o reclama la o mini-masinarie, care iti permitea sa faci stickere.
Asta era, solutia ideala de a-l repara pe „pilotul” decojit de pe parbrizul masinutei mele.
A cazut cerul pe mine cand mi-au explicat ai mei ca nu se poate, ca nu se gaseste la noi…
Erau seri intregi in care adormeam in gand cu dracovenia aia, imaginandu-mi cum imi repar masinuta.
Futu-i in gura de americani, cu jucariile lor cu tot 😀
Un vecin care s-a întors după revoluție din Germania cu o dubă plină de jucării pe care le-a împărțit în spatele blocului.
Eu mi-am dorit un cal de jucarie pe care sa il pot calari, sau un carucior de papusi. Sunt nascuta in ’80, nu mai gaseai nimic, aveam toate jucariile care se gaseau la librarie.
Ai mei erau muncitori, ar fi vrut sa imi indeplineasca dorinta dar nu au gasit niciodata. Mi-au tot cumparat indieni sau cowboy pe cai. Pastram caii, aveam o intreaga colectie (calaretii ii aruncam) dar mi-am dorit intotdeauna un cal care sa semene cu ce vazusem eu in Tom si Jerry. Cand au aparut pe piata eram deja mare.
Le-am cumparat copiilor dar nu s-au jucat deloc nici cu calul (care nu a fost ieftin deloc) nici cu caruciorul de papusi.
Am o fetita dar e interesata doar de masinute, Lego si telefoane. Le-am tinut o perioada, dar pentru ca nu prezentau interes le-am dat altor copii. M-a durut sufletul. 😥