Aproape că îmi pare rău să scriu asta. Dar o tot gândesc din momentul în care s-a anunțat că se recurge la chetă publică pentru „Cumințenia Pământului”. Și zic că îmi pare rău, pentru că am niște prieteni care se ocupă de campania de donație publică. Dar, știi cum e, tocmai am stabilit că prietenilor e bine să le zici adevărul în față. Chiar cu riscul să rămâi singur.
Așadar, când am auzit că se va recurge la donație publică pentru suma de șase milioane de euro, m-a pufnit râsul. Din mai multe motive. Dar principalul a fost ăsta: cum căcat își imaginează vreun politician din țara asta că poate să mai determine măcar un cetățean român, sănătos la cap, să dea bani pentru ceva ce administrează statul? Bă, oameni buni, bă politicienilor, poate nu ați înțeles că în mentalul colectiv „statul” = „politiceni”. Și lumea s-a săturat de ăștia din urmă ca de mere acre. Cum să dea bani cuiva care a dovedit că este cel mai prost administrator posibil? Cuiva care este incapabil să gestioneze orice situație care ar fi necesitat intervenția lui? E ca și cum mi-ar cere un jucător la ruletă, perdant permanent și alcoolic, să investesc niște bani în el, că „știe ce face și-o să fie bine”. Iar eu nu sunt gambler.
Oare cum credeți voi că vreun cetățean, care a auzit doar în treacăt de „Dosarul Microsoft”, o să mai vrea vreodată în viața lui să mai scoată vreun ban din buzunar pentru ceva ce-l roagă statul român? Orice om sănătos la cap o să-și pună „ăștia nu sunt normali, doar șpaga ălora a fost 9 milioane de euro și ei vor acum bani de la mine”? Și, a propos, nu vă e bă rușine? Pe alde Pinalty, Cocoș și compania i-ați umplut de cașcaval, dar n-ați mai găsit niște resturi pe acolo, ca să nu fiți nevoiți să vă faceti de rahat cu cheta asta ce-o să fie un fiasco?
Când am văzut aseară ce sumă s-a strâns până acum, mi-am dat seama că am dreptate sută la sută. „Umpic” peste douăsute de mii de euro în două luni? Serios? Nici cât o mașină mai acătării? Râde Gigi Becali de voi și cu fundu’, iar Țiriac cred că deja și-a dat telefonul pe silent, de frică să nu-l sunati să-i cereți împrumut. Nu vă spune nimic suma derizorie, domnilor care conduceți țara asta? Nu este așa un fel de semnal că v-ați rupt definitiv de proștii plătitori de taxe (a se citi „cetățenii acestei țări, blestemată să fie condusă de hoți și nevolnici”)?
Dacă aţi coborî măcar o dată în stradă, dacă aţi intra măcar cinci minute într-o cârciumă cu navetişti care-şi beau ţoiul la botul calului, aţi înţelege că la ora asta există două Românii: România voastră şi România noastră.
Știți ce e și mai prost? După alegerile astea care tocmai s-au încheiat, senzația de scârbă e și mai puternică. Și omul scârbit nu prea bagă mâna în buzunar. Că n-are de ce. Vrea să vomite, nu să doneze. Poate n-ați observat, politicenilor, că oamenii în general dau bani cu două ocazii: la nuntă și la înmormântare. Iar motive de nuntă nu prea avem. Așa că acum așteptăm să vă înmormântăm pe voi, toți, ca să putem merge mai departe. Metaforic, desigur. Că nu vă vreau morți, ci închiși. Eventual, trăind din milă publică.
P.S. Dacă vă bazați pe electoratul ne-scârbit, votant de PSD, iar ați calculat prost. Nu le-au intrat pensiile.
P.P.S. Poate sunt eu nebun și nu văd lucrurile corect. Atunci, poftim, vă las link-ul către site-ul brancusiealmeu.ro, unde se pot face direct donațiile. Spor la colectat!
sursa foto
eu stii ce nu inteleg? daca nu se strang toti banii – alora care au apucat sa doneze – li se inapoiaza sumele? sau ? gasesc potiticienii la ce sa ii foloseasca :-))
@Madalina, cică li se înapoiază. Cândva în 2017.
Și probabil eșalonat în vreo 5 ani, ca taxa auto.
Zic ei:
„Ce se întâmplă dacă nu se strâng banii?
În situaţia în care, din orice motiv, până la data de 31 octombrie 2016, suma nu este completă, banii donaţi în conturile Ministerului Culturii se restituie donatorilor.
Condiţiile, procedura şi termenele pentru restituirea sumelor se vor stabili până cel mai târziu la data de 31 decembrie 2016.”
Parerea mea, cred ca aceste conditii ar fi trebuit stabilite inainte de a face apel la populatie…. Parca vad ca se restituie pe o durata de 5 ani, cate un EUR la 6 luni…
Si dupa ce ii impoziteaza. Daca ai dat inseamna ca ai
@ Madalina , se vor inapoia exact cum se inapoiază taxa auto ?
si eu le-am dat …. peste ochi
@geodezia, ai vrea tu. 🙂
as vrea fir-ar ai dracu
Si eu…in gura. Sau prin gura, parca asa se spune.
da asa se spune na tu zisesi direct la tinta
Sunt gramada de monumente aflate deja in patrimoniul statului, care au nevoie urgenta de restaurare/conservare… Cand ii intrebi, raspunsul e acelasi – nu sunt bani.
Bine ca ne scarpinam la chelie cu aceasta Cumintenie…
@Catalin, da, da, nu sunt bani decât pentru ce vor ei.
Totusi, s-au gasit niste prosti care sa doneze, daca s-a strans acea suma. Ori prosti, ori oameni cu bani, care nu se uita la niste maruntis cand e vorba de arta, traditii, bla bla bla…
Din principiu, eu nu donez bani. Iar daca, prin absurd, as dona bani, exista o gramada de chestii pentru care as dona, dar in nici un caz pentru o bucata de lemn sculptata de un artist pe care il consider mai mult francez decat roman. O bucata de lemn urata, as zice.
Chestia asta a fost o incercare de a mai stoarce niste bani de la pulime, pe principiul „prost nu e ala care cere, prost e ala care da.” Nu prea mai pot mari taxele, nu sunt in stare sa colecteze sumele de la „penali” si au inventat o alta metoda de a strange bani la buget. „Nu le luam cu forta din buzunar, or sa ne dea ei de buna-voie”. Intai repatriem bucata asta de lemn, dupa aia marim un pic suma pentru alta porcarie artistica de pe afara si tot asa. E o chestie desteapta, daca stau sa ma gandesc. Pe astfel de principii se bazeaza una din cele mai profitabile afaceri din lume: cersetoria. Nu sunt convins ca atat costa odiosenia lui Brancusi, nu sunt convins ca cineva a cerut statului roman bani pentru ea, si nu ii vad utilitatea, nici macar din punct de vedere turistic. Adica, pana mea, eu nu am auzit ca ar fi lipsa de locuri de cazare in orasele unde mari artisti romani (inclusiv Brancusi) au opere expuse. Nu donez nimic, nu ma intereseaza, pentru mine desenele lu’ fi-miu de la grupa mijlocie valoreaza mai mult. Dati-i foc!
Se dezbate încă. Ce zici?17
@Ionut, măcar de-ar fi așa. Dar ăia șase milioane nu prea contează la nivel de buget de stat. Pur și simplu e o încercare complet eronată de a face populatia să empatizeze și sa se simtă solidară. Cu cine? Cu hoții?
@Mihai, aia 6 milioane nu conteaza prea mult, e adevarat, dar, daca o sa mearga chestia asta, se va continua. Mai sunt si alte „comori” de recuperat de pe afara. ? Mai tii minte moda teledoanelor? La un moment dat se facea teledon pentru orice. Stie cineva cati bani ajungeau, intr-adevar, unde trebuiau sa ajunga? Nu. Asa si acum. Daca merge milogeala, „repetir” si marim miza. Cate o porcarie artistica repatriata pe an si punem la loc, din banii prostilor, tot ce au furat desteptii.
Asta a spus și Dragnea.
@Lau, așa pare. Doar că nu.
@Mihai
http://m.mediafax.ro/politic/presedintele-psd-liviu-dragnea-despre-cumintenia-pamantului-nu-am-donat-este-o-actiune-strict-populista-15462281
Cuvânt cu cuvânt. Parcă l-ai citat.
@Lau, perfect. Ce nu înțelege Dragnea este că din cauza celor ca el nu se strâng banii, nu pentru că este o acțiune populistă. A propos, „populist” e când dai ceva, nu când încerci să iei.
U@Mihai, din cauza celor ca noi e Dragnea persoana publică. Și e corect folosit termenul.
POPULÍSM s. n. Atitudine social-politică, adesea conjuncturală sau demagogică, urmărind câștigarea simpatiei populare.- fr.populisme.
Nu te contrazic, de fapt nu contrazic pe nimeni. Tendința e să fii pragmatic și concluzia implicită e inclusa în ce văd că se spune pe aici. Dacă se făceau alte paralele, lumea era fericită să aibă șansa unică să participe la recuperarea unui obiect de arta atât de important, a unui simbol al geniului romanilor.
Așa ca am pus în balanță astea doua aspecte și așa am luat decizia. Nu a fost un impuls, dar realizez că în mine există dorința de a recupera „cumințenia pământului”. Și chiar ni se potrivește sintagma, românii sunt frumoși, sunt copii.
Linia de demarcație e fina.
@Lau, e alegerea ta și trebuie respectată.
E…. cel puțin amuzant. Dacă cineva organizează maine o licitație pentru căciulă de miel a lui Burebista, se lasă cu revoluție 2 sau revoluția se-notarce. Și nimeni de aici, din lista ăsta nu are ce să facă, doar să prindă cât mai repede un beci în care să se baricadele cu copiii&Co. De ce nu va ajuta nimic din subtilitățile deprinse în timp? Sigur, e retorică întrebarea. Dar în aceeași măsură universala, ei vor primi exact cât ar fi oferit și cum ar fi făcut asta. E o e excepție de la dubla măsură, se oarr ca apare ciclic și acum se cheamă „unde nu e cap, bai de picioare” sau „cu ce mână dai, cu aia primești”. Așa ceva, nu mă pricep la zicători. Și nici nu dau doi bani pe ele, ca și aia care nu dau un şfanț pe bolovanul „cumintenia”. Mai că aș încerca chiar sa când semințe când se discută despre bolovani VS fotbal sau Carpatos.
@Mihai, e o stare de alertă, de autocorrect, care mă caracterizează de când am început să conștientizez că personalitatea fiecăruia e un Effect Butterfly agresat de stimuli subliminali. Am început să luăm multe idei de gata din confort sau din cauza modului incitant în care sunt formulate. Impactul nu m-a făcut mereu o persoană obiectivă, doar mi-a dezvoltat sarcasmul, care a preluat conducerea.
@Lau, nu e nimic rău în asta. Fiecare se protejează cum poate. Dar să stii că eu în continuare aș vrea să aflu cât ai donat. 😉
@Mihai, nu m-am decis dar cred ca 1000 lei. Dar nu cred că are vreo importanță, convingerea mea e că suma va da doar măsura „prostiei” mele celor care au altă opinie, cei mai mulți dintre cei de aici. Și va crea automat pentru fiecare o listă imaginară cu fapte „mai bune” care puteau fi făcute cu banii ăia sau convingerea ca sunt bani nemunciti. Probabil as primi și medalia de fraier.
@Lau, de ce-ți place să presupui? Eu nu cred că-ți va da nimeni medalia de fraier. Iar 1000 de lei să știi că mi se pare o sumă chiar măricică „pă persoană fizică”. Dar sunt banii tăi. Chiar și nemunciți dacă ar fi, tot ai tăi sunt.
Suma pare mare sau mică în funcție de felul în care rezonează fiecare. Am donat o suma mult mai mare pentru Colectiv, de exemplu. Acolo as fi primit aplauze „pă persoană fizică”. În cazul ăsta, am o senzație destul de stranie. Cum că n-o să alegem corect dacă ar trebui să ne cumpărăm sufletul. Probabil ar fi nevoie de un evaluator. E ciudat, dar pentru mine asta e echivalent cu a ucide cutra pesedistă care ni s-a insinuat în ADN. Sa spunem ca da, ne ridicam din genunchi. N-am vrut sa devină așa plastic. Dar e un ideal, oricum o dai, sună altfel decât obișnuitul „plm”
@Lau, mi-a plăcut tare de tot aia cu „n-o să alegem corect dacă ar trebui să ne cumpărăm sufletul”. Tare de tot! Jos pălăria!
Mulțumesc, Mihai 🙂
@Lau & Mihai
Frumoasa dezbatere dragilor.
Probabil in aceasta situatie nu exista alegerea corecta si doar alegere, iar cei ce aleg argumenteaza de ce au ales intr-un fel sau altul!
eu inca nu stiu ce sa aleg 🙂
@Livia, se pare că ai ales. Important e faptul că are loc o introspecție. Nu demonstrezi nimic nimănui dacă faci un sacrificiu. Așa cum am încercat să explic, important e felul în care găsești în tine argumente pro și contra. Că până la urmă, cazul ăsta e mult deasupra rutinei zilnice care ne blazează și abrutizeaza și nu trebuie făcute comparații cu alte cauze pe care le poți susține. Aici sunt toate cărțile de aventuri ale copilăriei și modul in care ne substituiam eroilor din ele. Ceva de care era sa uit. Asta în cazul meu.
@Lau, multumesc 🙂 Ai dreptate, se pare ca am ales deja 🙂
Este adevarat ca este un caz aparte, iar cultura romaneasca, in toate formele ei, este stirbita de necunoastere si atitudine agresiva.
Totusi ii inteleg si pe cei ce au „teoria conspiratiei” pe buze. Guvernul nostru „minunat” a mintit si furat de atatea ori, incat orice proiect ar demara, fie el si unul ca acesta, tindem sa privim cu neincredere si suspiciune.
Cand e vorba de dat bani la stat, toata lumea se da 7 pasi inapoi si scuipa de trei ori!
Pragmatismul e mama supraviețuirii. Nu e nimic rău că ai ales asta. Cum nu înseamnă că eu nu sunt o persoană pragmatică deși am ales cealaltă variantă. Știu că cei mici care vor merge sa vadă ” cumințenia” vor auzi: o țară întreagă a pus mână de la mână, cât a putut fiecare. Asta simt eu că trebuie să audă. Oricum, cu donații sau fără, rămâne adevărat, pentru că sunt de acord că restul de bani vine tot de la noi. În mintea mea însă e o oportunitate de a repara tot ce am deteriorat învățând să fim pragmatici. Au fost idealiști, sunt pragmatici. E un moment în care apare un element nou. Inocența, considerată o slăbiciune care trebuie reparată acum. Un copil care nu o sa vadă nimic altceva decât o piatra sau un lemn, o va face pentru că asta a învățat. Nu știu dacă asta va însemna că e mai puternic. Sau dacă îl ajută. Va fi eventual un mai bun „incasator”, mai rezistent, asta e sigur.
Nu mai scriu nimic aici, e și așa prea mult 🙂
@Lau 🙂
Multumesc si pentru cat ai scris!
Imi aduci aminte de cineva care odata imi fusese apropiat si care scria la fel de bine 🙂
Multumesc!
@Lau, poți să scrii cât vrei. Cine te oprește? Io n-am zis nimic. Îmi place ce zici.
Mă raportez doar la cei mai buni decât mine, la cei care îmi plac și îi ignor complet din aprecieri raportate la persoana mea pe cei care, consider eu, nu merită asta indiferent de feedback-ul public. Ce să spun mai mult? Ca fiecare dintre noi e special în felul lui, doar că acum crede ca e suficient să înțeleagă că e deasupra unui cocălar? Eu cred ca nu e suficient. Cred ca trebuie sa înțeleagă ce impact are o acțiune a unui om care știe asta. Indiferent care e aia. Oamenii din lista ta sunt, toți, excepționali. Ce nu inteleg ei este că unii încearcă, fac eforturi supraomenesti și sunt total derutați și fără direcție, să fie acceptați sau sa găsească un echivalent, un model în ei. Mă refer la cei pentru care maximumul de educație a fost televizorul sau biserica. Și ei nu înțeleg când aud cuvinte ca „pragmatism” sau „obiectivism”. Ei sunt simpli și vor sa creadă în ceva palpabil, sa vadă rezultate, sa știe „povestea” fiecărei realizări, a fiecărui lucru. Să fie ori ori în cer ori pe pământ, pentru că altfel nu îl pot vedea pe nici unul dintre astea. De asta prefer sa tac. Pentru că de atitudinea noastră depinde asa-zis „aura” noastră. Cei din jur sunt un răspuns pe măsura acțiunilor noastre.
Mai scurt, e un exercițiu de democrație la câte am picat din start. Dacă subiectul era o emblema a unei echipe de fotbal sau căciulă dacică, probabil devenea o industrie. Mai scurt, asta e nivelul nostru. Cum ai spus tu cu ceva zile în urmă pe un subiect foarte disputat (și te parafrazez), cine sa ia în seama o nație care nu se respectă? Oricum o sucești, e dizgrațioasă, pentru că nu depune nici cel mai mic efort sa fie altfel.
@Lau, să nu-ţi sară în cap naţiile care sunt politically correct. 😉
@Mihai, scuze pentru greșeli, sunt la volan.
@Lau, n-o să te iert niciodată. 😛
… o bucată de calcar urâtă …., deci nu prea arde.
Habar n-aveam. Mea culpa.Mie mi se parea lemn. Ceea ce dovedeste ca mi se rupe de ea.?? Ideea in sine e o tampenie, opera e urata, indiferent din ce material ar fi facuta, iar cu banii aia se pot face o gramada de alte lucruri mult mai utile.
neah ca ai „pus-o” iar cu textul asta. acusi sa vezi „culturistii” (parca asa se numesc astia „noi cu cultura) ce-ti vor umple pagina de stima. Imi este sila de primatele de ne conduc de 26 de ani. Stiam eu ca urmeaza texte de texte. Felicitari!
@Marius, nu prea am eu „culturiști” din ăștia pe aici. Nu suportă să audă lucrurile spus vrede-n față.
„Cumințenia pămîntului” este, ca atîtea altele, o găselniță pentru a ține oamenii ocupați. Și dacă ies și ceva bani (200 de mii tot e ceva, de aici puțin de dincolo puțin, se adună) cu atît mai bine. Cît despre văzut banii înapoi… hm.
@Povestirile lui Victor, ei așa zic.
Aşa este, Mihai, ei zic. Buba e că au mai zis şi în trecut şi rezultatele s-au văzut. De la zis pînă la făcut e cale lungă, mai ales cînd e vorba de „ei”.
Si totusi s-au strans 212.000 euro. Ma intreb cine a dat si ce a gandit cand a facut asta? Bine, ma intreb si de ce au lansat ei aceasta campanie…
Ii sfatuiesc sa coboare putin pe trotuar, sa se uite la noi cum mergem, si vor observa ca toti mergem putin cracanat de la durerea din p*la.
@Elena, și eu mă întreb care sunt ăia ce-au donat totuși suma asta.
Nici macar un ban n-am donat si n-am sa donez! ?
@Cristina, și nu cred că te-ar putea învinui cineva.
De ce să cumpărăm „cultură” dacă oricum nu o înţelegem? E ca şi cum ai vrea să cultivi castraveţi în Antarctica.”Sau ca şi cum Naţionala României ar putea să bată în finală Italia ( sau ar putea să joace fotbal…). După mine, cred că ar trebui început cu ceva şcoală, oarece emisiuni „culturalizante” pe la televizor, dar după cum spuneam în altă postare, ce ştiu eu, sunt blondă, iar asta îmi dă dreptul să spun – E O URÂŢENIE!!!!!!
@Carmina, mă bucur că ai zis asta. Am vrut să scriu și eu în text. După ce ati manelizat țara, aveți pretenții să înțeleagă oamenii cultura?
Nu cred că România și românii au nevoie acum sau oricând de „Cumințenie”! Poate dacă era o țară cu măcar 30%din probleme rezolvate mai mergea să arunce cu milioane de euro pe o „Urâțenie”, dar așa e o mare nesimțire din partea unui Stat bolnav, corupt, să ceară bani chiar și pentru opera unui mare sculptor!!!
@Maria, nu sunt în măsură să judec dacă e urâțenie sau nu. Dar sunt în măsură să spun că nu vor strânge niciodată suma aia. Pentru că este împotriva firii.
Aproape că n-ar trebui să-ți pară rău, mi-e jenă mie de jena celor care îndeamnă sau se laudă public c-au donat. Eu n-am niciun cunoscut preocupat de asta, dar i-aș zice atât : Ești dus cu capu?!!!!!?
Jena care ar trebui să le fie dar nu le e, zic.
@Cristina, îmi pare rău pentru oamenii care au gândit campania. Pe mulți îi cunosc personal.
Și nu i-ai întrebat dacă știu în ce țară trăiesc? Mie mi se pare ciudat dacă văd un om cu toate mințile la el implicat în porcăria asta. N-am nimic cu opera lui Brancusi, îmi place pe alocuri, da’ campania asta e sfidătoare.
Din spirit de noi suntem romani as dona leul cerut de respectul datorat mostenirii lasate de altii mai buni ca noi.
Cum era ? Mana intinsa care nu spune o poveste…
Si noi nu am auzit nicio poveste.
@simona, ba ai auzit: „Brâncuși e și al tău”.
Povestea o gasesti la biblioteca, dar nu despre poveste e vorba ci mai degrabă despre sărăcie si lipsuri.
Chiar acum era la tv, Maia Morgenstern si ne implora sa salvam Cumintenia si implicit cultura, pentru ca altfel de vom pierde ca natie. De parca n-am fi pierduti deja…
@Elena, mă, io înțeleg, au apelat și ei la vedete cu care rezonează oamenii, pentru campanie. Din păcate, nu e suficient.
Sunt tare curios daca statul o sa plateasca datoria tvr-ului…Uite, acum era o miscare de facut din partea BOR.
@Redoo, da, da, tvr-ul, al monstru la care cotizăm cu toții indiferent că vrem sau nu vrem.
Cultura e un subiect bun, da….nu poti fi suspectat ca-ti cauti audienta si viralitate. Te pune pe verde si cu hipsterii. Si nici nu solicita poza cu pricina mica/autosatisfacuta/insatiabila sau variante. Ai scapat! Vedem la urmatoarele articole!
@Picatura, ăăă… am scăpat de ce anume?
de pus poza cu #^#^ ta mica, de labagiu etcetera, etcetera, etcetera
@picatura, aaa… :))))
Sa doneze mamicuta lor…
Profund… foarte profund! Observatii de bun simt. Dar ce folos!? Degeaba tragi semnale de alarma. Cainii latra, ursu trece, noi cu drag muncim. Îi doare fix la băsănău de pulime, pe guvernanti si politicieni. Ei se fac ca au initiative valabile si noi tragem ponoasele incapacitatii lor. Sau mai bine spus a mârsăviilor pe care le fac. Degeaba le arati ca gresesc. Si-au creat un sistem atat de bine pus la punct de a ne fute cu sula indoita, incat va fi foarte greu, sau imposibil de a-l mai schimba prin metode ortodoxe. Iar noi…acest popor de „lasama ca sa te las”, sau mai bine spus „las-o ba ca merge asa” nu vom fi in veci capabili de a ne urni din acest dolce far niente caracteristic noua si sa punem „piciorul in prag”. Ca exemplu de sistem perfect functional intr-ale jafului, este si decizia CCuR-ului, pe abuzul in serviciu. Gata s-a terminat cu hotia ascunsa. De acum baietii ” destepti” vor face haiducie si banditism la vedere. La ce dracului o folosi aceasta institutie de panglicari, numita CCR
… nu pot sa realizez!?
@valny, mda, am vrut să scriu și eu despre asta, dar mi-a fost așa o lehamite…
Campanie gandita aiurea. Cui ii place arta nu da bani la cersetori. Trebuia asa: sa faca preafericitul slujba de sanctificare, sa o scoata cel putin Marea mucenica Cumintenia. Sa o puna in racla langa Sf. Parascheva de la Iasi. Si sa ceara cate 3 euro de la aia 3 milioane care au semnat petitia cu omul si femeia.
@cosmin, absolut. Și strângea de trei ori suma imediat.
Un singur lucru ați omis cu toții: şi ceilalți bani, 5 mil€, sunt tot din banii noştrii. Că doar nu sunt din buzunarele lor private ?
mie-mi pare rau ca din toata tarasenia asta, cea mai ” șifonată” iese Cumintenia.
Dupa cum vezi, exista si aici un cretin care insista sa repete, cu gura plina, ca respectiva opera e o uratenie…
Esti invidios, ba!!! :))))
dar lasand gluma la o parte, stai flexat, ca vor fi donatori. Daca aplicam principiul cauza-efect, sau actiune-reactiune , asemenea „campanii” sunt chiar legitime. De ce? Nu ar exista daca nu ar avea cautare.
E o campanie la fel cum e si „tvr” sau „directioneaza 2% ” sau „suna acum.tarif 1,80€ ” sau „rares are cancer si se vindeca cu 100 000€” sau „aceasta tigaie magica ” ….si multe altele. Prostia e resursa naturala. E o dovada si mai mare de prostie sa nu exploatezi prostia.
Ramanem la capitolu prostie si completam ca , iti trebuie ceva creier ca sa vezi si „outside the box”. :D. Unui om cu ceva moloz in cutia craniana , normal ca il zgarie pe urechi : „Pe-o statuie tre sa dam , coane //Cat pe zece avioane” . Dar altuia , care isi foloseste creierul ca sa retina actiunea din 5000 de episoade din telenovela,politica de pe teveu, sau ca sa tina minte la ce ora e slujba, si care -s sarbatorile cu cruce rosie, normal ca nu mai are loc de rumegat treburi din astea.
Sa ne aducem aminte de „89” –Noi muncim, nu gandim– . Pai asta s-a pastrat cu sfintenie. =)))))))))))))))
Ma rog…:D eo zic caca de obicei, trebe „topiti” niste cocosei.da e doar parerea mea.
Dom’le, articolul ca articolul, dar cu comentariile deja se aluneca intr-o cu totul alta directie. Ca aia care au donat sunt prosti, tampiti, dusi cu capul, etc, etc. De ce, oameni buni? E o alegere personala, pana la urma. Nu e ca si cand X, care a donat, ti-a bagat mana in buzunar sa te vaduveasca de niscaiva bani. Asa a avut X chef, asa a facut, care e problema? Ce usor e sa judecam si etichetam persoanele pe care nu le cunoastem…
@Sabina, eu nu văd o „direcție”. Văd două-trei persoane care au spus asta. Și până la urmă e tot libertatea lor de a crede ce vor depre cei care au donat, nu?
Nu mai suport asta cu political corecteness-ul, jur. Frate, de-aia mi-am făcut blog, să scriu ce-mi trece prin cap și cei care au chef să comenteze să facă același lucru.
Corect, pana la urma si ala care a impuscat 50 de oameni in club avea libertatea de a crede ce voia el despre orientarile alorlalti, nu?
Si nu, nu e vorba de political corectness sau cum vrei sa il numesti, dar vezi tu, extremele nu fac bine. Nici intr-o directie nici in alta.
@Sabina, să crezi ce vrei e una, să scrii ce crezi e alta, să pui mâna pe armă și să omori oameni e cu totul și cu totul altceva. Hai să nu exagerăm, da? Suntem pe un blog unde lumea scrie ce vrea și ce gândește. Poate de-asta și scriu oamenii aici, pentru că simt că pot spune orice.
@Sabina, ieri, la sptalul Grigore Alexandrescu, nu mai aveau paturi pentru copiii care se internau. O asistenta mai avea putin si plangea, incercand sa ii aseze cumva, ca sa nu stea parintii cu ei in brate pe hol, intr-o paragina de cladire care sta sa se darame. Ce are una cu alta? Pai, are, fiindca asta ar fi o destinatie mult mai buna pentru 6 mil. de euro. Sigur, o sa sara cineva sa spuna ca sunt chestii diferite, ca n-are nici o legatura, ca banii pentru modernizarea spitalelor exista dar ii fura unii si altii. Ok, si atunci pot sa-l numesc „prost” pe unul care doneaza bani statului roman pentru a repatria o opera de arta, doar asa, fiindca i se pare lui ca asta inseamna spirit romanesc, traditii, respectarea valorilor culturale si alte bullshit-uri de genul, in timp ce statului roman i se rupe de adevaratele valori ale acestei tari: oamenii? Pot si o fac.
Da, recunosc, faptul ca nu am stiut din ce material e facuta „Cumintenia” lu’ Brancusi e o dovada de incultura (ma intreb cati stiu!). Dar faptul ca sunt multi care nu stiu cate paturi sunt la Grigore Alexandrescu e dovada a ce? Nepasare, nesimtire, imbecilitate, prostie? Ne dam mari romani daca este vorba de chestii de genul asteia, care ne zgandare orgoliul, dar, in rest, suntem mici, meschini si egoisti. Aaa, da, si prosti, mai ales cand ne si laudam ce gest nemaipomenit facem donand pentru cultura.
@Ionut, dar nu te tine nimeni si nimic sa donezi bani pentru sanatate. („te”-ul e generic, nu ma refer strict la tine) Pentru spitalul X sau Y. Fiecare om are libertatea de a alege cauzele pentru care lupta. Ca a ales sa doneze pentru sanatate, pentru impadurire, pentru prematuri, pentru cauza A sau cauza B, e strict alegerea lui. Banii munciti de el ii doneaza pentru ce are el chef. Asta nu il face mai prost sau mai putin prost, ci doar implicat in cauza in care crede.
@Sabina, absolut.
@Sabina, ai dreptate. Dar, ca natie, avem un foarte ciudat mod de a ne alege cauzele pentru care sa luptam. Cel putin, asta observ in ultima vreme. Nu avem nici o logica in a ne ordona prioritatile si a ne urmari interesul. Sigur, poate nu sunt eu in masura sa zic daca o cauza A este mai importanta decat cauza B sau C. Dar, din punctul meu de vedere, cand iti „pica” tara in cap, a te preocupa de o asemenea chestie ca cea in discutie, denota prostie. Sau snobism. Sau ambele.
Intr-o societate schizofrenica, ideea asta mi se pare misto.
E un exercitiu bun de normalitate.
@Cosmin, e bine. Ai donat pentru ideea mișto? Sau ți se pare mișto doar ochiometric?
Nu donez nici macar 0,50 de bani .Statul daca e destept, s-o scoata la licitatie, si sa-i vedem pe aia de se inghesuie sa liciteze.. Sincer nu stiu cum de s-a ajuns la suma asta. Ps. nici macar tate n-are:)))), si e urata cu spume.
@Cati, nu știm noi dacă e urâtă sau nu. Că arta trebuie studiată ca s-o înțelegi. Statul nu poate să scoată la licitație ceva ce nu e al lui. Vreai s-o cumpere de la proprietar.
Pe mine ma apuca nervii capului, ca sa ma exprim academic! De 6 luni ma chinui sa conving autoritatile sa acceseze fonduri europene pentru renovarea scolilor din zonele rurale unde cad cladirile pe copiii nostri si astia fac ditamai campania pentru un obiect facut de un artist roman , pe care l-a durut fix in p… de Romania si s-a carat in Franta la mai bine. Sistemul de invatamant este la pamant , ies prosti pe banda din scolile romanesti iar noi de scarpinam la c…. gandindu-ne de unde facem rost de bani sa cumparam o statuie facuta de cineva despre care copiii iesiti de pe bancile scolii nici macar nu au auzit.Suntem prosti si nu ne mai vindecam!! Chiar ne meritam soarta ! Scuze limbajul dar m-am enervat.
@Cristina, n-auzi că este un test de solidaritate?
Io nu pricep un lucru şi vă rog să trageţi fiecare un semnal de întrebare: DACĂ BRÂNCUŞI ESTE ROMÂN, ATUNCI DE CE OPERA LUI NU ESTE DONATĂ PATRIMONIULUI CULTURAL AL ROMÂNIEI ??? Adică marele artist, care în continuare este considerat român, creează nişte valori culturale, tot cu caracter românesc, atunci ca să zic aşa, nu neapărat ca şi simplă donaţie, dar eventual pentru o sumă modică, un echivalent al unei pensii de merit, nu ar merita ??? Ori pensia ceea ar fi garantat mai mică decît pensiile care şi le votează onor politichienii pentru zilele negre ! De ce statu Român nu ia nici o poziţie ? Ce să înţeleg, că statul Român şi-o băgat picioarele şi acuma cerşeşte de la cetăţeni să dea bani pentru o opera care în mod normal ar trebui să facă parte, repet, din patromoniul cultural românesc ??? Adică cum adică statul Român nu are bani ? Impozitele mele unde se duce ? Şi amenzile ? Vistieria e goală ? Pentru „organizat” licitaţii de lucrări publice care se ştie din start cine le va cîştiga, pentru alea sînt bani ? Banii care sînt furaţi de baroni unde sînt ? Şi vorbesc de sute de milioane de euro !! Banii ceia unde sînt ? Pînă acuma statu Român a ştiut doar să mărească impozitele, nu a făcut absolut nimic pentru mine, eu acuma de ce să fiu milos şi să donez bani ? Sănătatea este la pămînt, dacă sînt bolnav şi mă duc la un medic trebuie să dau şpagă, altfel se uită la mine ca la un rahat de cîine. Dacă mă duc în audienţă la orice instituţie a statului sînt tratat ca un gunoi. Dacă o zi am întîrziat cu plata impozitului, repede se apucă să calculeze penalităţi. Tot sistemul birocratic din România este corupt. Ori dacă nu vreţi să vedeţi chestia asta, înseamnă că vi-aţi băgat paie în ochi. Înseamnă că acceptaţi să fiţi sclavii unui sistem birocratic care va stoarce şi de ultimul bănuţ. Să presupunem că o societate ar dona bani, vorbesc de o sumă mai generoasă de bani, de ce nu ar face statu Român o scutire de impozit pentru banii ceia ? Dacă statu vrea să cumpere „cuminţenia” de ce nu acordă şi nişte bonusuri, nişte încurajări ca să sporească economia per total. Pur şi simplu sîntem trataţi ca nişte fraieri şi ca nişte proşti grămadă, sîntem buni doar atît cît să fim mulşi de bani, doar la atîta sîntem buni. Să ajungi ca ditamai statu să cerşeşti de la proprii tăi cetăţeni mie se pare cea mai stupidă chestie. Pur şi simplu cerşeşti ceva ce este al tău !! Sau ar trebui să fie. Şi atunci vă întreb altceva: CHIAR SE MERITĂ SĂ CUMPĂRĂM CUMINŢENIA ? ESTE OARE O OPERĂ CULTURALĂ ROMÂNEASCĂ SAU DOAR ESTE O SIMPLĂ AFACERE ? Dacă consideraţi că am vorbit prostii, atunci vă rog să mă înjuraţi dar spuneţi şi de ce, nu fiţi mîrlani şi daţi doar diz-laik dacă nu vă place. Hai, băgaţi text…
@Sorin, păi doar ai explicat mai pe larg ce ziceam ru sintetizat în text. 😉
@Sorin -Cum adica opera lui sa fie donata patrimoniului cultural al Romaniei? Donata de cine?
Inainte sa moara, Brancusi a dat dispozitii testamentare ca atelierul din Paris si lucrarile care erau in el sa fie ale statului roman dupa moartea sa, dar deja arta lui fusese catalogata de regimul comunist ca reprezentand formalismul burghez cosmopolit, iar Academia Romana a considerat-o lipsita de umanism.
Asa ca totul a revenit Frantei, Centrului Pompidou. Doar doua lucrari au intrat in posesia unei familii de romani care a ingrijit de el in ultima parte a vietii lui.
Sunt o inculta. Nu înțeleg această operă „Urâțenia Pământului”
@Lidia, nici e n-o înțeleg, dar nici n-o consider urâtă. Nici Wagner nu-mi place, dar nu mă apuc să-l judec. Pornesc de la premisa că nu înțeleg.
Discuțiile astea de aici m-au convins să donez. Nu reușesc să amestec în așa hal două concepte total diferite.
@Lau, perfect. Vezi că ai link-ul in text. Doar cardul să-l ai la îndemână. Ne zici și nouă cât ai donat? Așa de curiozitate.
Nu cred ca e corect sa fie apreciata aceasta sculptura ca fiind „urata cu spume” si in acest fel determinand un motiv pentru lipsa de interes in privinta achizitiei.
Si mie mi se par tablourile lui Picasso niste mazgalituri, totusi altii le interpreteaza ca opere de arta ce valoreaza niste zeci de milioane de dolarei.
Cumintenia pamantului, alaturi de Domnisoara Pogany etc SUNT considerate de specialisti ca fiind opere de arta, create de un artist extrem de bine cotat, prin urmare au un pret pe masura. Da, pentru noi par niste cioplituri in calcar, dar ce pacat, nu noi suntem cei care ii determinam valoarea, altfel le-am fi cumparat la pretul unui pachet de tigari.
Problemele sunt altele (parerea mea):
1. de ce se cer bani din subscriptie publica (pe modelul Dati un leu Pentru Ateneu) atunci cand statul are acesti bani, sau mai bine zis are de unde gasi acesti bani. Ar fi mai bine sa confiste niste averi, sa stranga de oua pe cei care si-au bagat mainile pana la coate in buget si hopa, sunt bani si pentru Brancusi si basca, mai facem si vreo mie de km de autostrazi.
2. De ce trebuie musai achizitionata aceasta statueta de catre Statul roman? Ce are a face cu mandria nationala, cultura etc? Nu am auzit pe italieni sa faca subscriptie pentru a cumpara Mona Lisa si a o instala la Roma, sau pe spanioli sa planga dupa picturile lui Goya aflate in proprietatea muzeelor americane.
In ceea ce ii priveste pe cei care au donat – daca ei au considerat ca, dincolo de motivele expuse de mine mai sus (si pe care sunt sigur ca le vad si ei la fel de bine) considera ca doresc sa contribuie in acest scop, treaba lor. Nu o fac pentru ei personal, ci pentru ceea ce cred ei ca este un simbol national.
Altii doneaza pentru Lupta impotriva purecelui de camp si nu se ia nimeni de ei.
@Catalin, absolut. Nici eu nu m-am pronuntat despre cât de de frumoasă sau urâtă. Nu e treaba mea asta și nici nu cred ca înțeleg arta suficient ca să pot avea o opinie. Cât despre cei care au zis despre donatori… aia e, au oamenii o părere și și-o spun.
Eu nu înțeleg absolut deloc logica statului de a dori cu orice preț să fie proprietarul statuii. Ca să ce? Că oricum aceasta nu poate fi scoasă din țară și ca atare rămîne tot aici. Ok, în proprietatea altora care s-au trezit peste noapte cu pleașca de a deveni milionari. Unii care, dacă sunt deștepți, o pot expune cu contract la orice muzeu ca să scoată ceva bani (cel puțin teoretic, că practic s-a dovedit cît de insignifiant de atractivă e arta pe la noi). Ideea e că ăia cu statuia vor să fie și mai deștepți. Numai că, ghinion, contrar așteptărilor, nu s-a întîlnit hoțul cu prostul.
Și sunt aproape convins că după ce vor rămîne cu buza umflată că nu le-a ieșit șmenul, ăia nu vor sta cu urîțenia aia în sufragerie și o vor expune, cum e și firesc, la orice muzeu interesat ca și pînă acum. Acolo unde, valoarea încasărilor va demonstra de fapt care e adevăratul ei preț.
Pe sistemul „what have you done for me lately?”, s-o vanda baietii aia unui muzeu sau unui miliardar si sa-si vada de treaba lor in alta parte, unde sunt apreciati. Sa doneze nationalistii aia care sunt cu valorile romanesti in gura, sa se mandreasca ei ca Brancusi e al nostru, d-aia s-a carat la Paris cum a facut bani de belet.
Este o mare caterinca nationala, facuta sa scarbeasca, nu sa incurajeze. Nici nationalistii nu mai au discursuri atat de inflacaratoare, iti cam piere glasul cand iti chioraie matele.
@Pamfil, esact.
Vrei să mă crezi că în timp ce-mi treceam telefonul pe date ca să-ți citesc articolul de azi, exact despre asta discutam cu un coleg care dorea să doneze??? Nebunie!!! După ce le-am citit articolul tău ( cu voce tare! 🙂 ) s-au lecuit cu toții!
@VictorR, de ce, dom’le, lasă omul să doneze dacă așa simte.
Păi, s-a convins singur! Iar Brâncuși…Un român plecat de-aici de prea mult bine, zic.
Da, Mihai, ai dreptate. Scrisul pe net nu a impuscat pe nimeni. Cand ai timp da click pe linkul asta (l-am scurtat ca sa nu iti stric estetica blogului) http://tcat.tc/24JZUuX. Pe urma sa-mi spui cati pasi mai sunt intre scris pe net si fapta. Da, recunosc, e o alta scara, nu o sa omoare nimeni pe nimeni pentru Cumintenia lui Brancusi, dar e tot vorba despre libertatea de a crede ceva si „ceilalti”.
LE: puteai sa ma lasi si Sabin, o schimbare de sex face intotdeauna bine 😛
@Sabina, ai vrea tu să te las „Sabin”. Neee. 🙂
deci nu vrei sa discutam si noi ca de la barbat la barbat 😛
@Sabina, sunt un tip deschis la minte, dar nu chiar asa de deschis. Prefer să discutăm ca de la bărbat la femeie. 😛
Nu inteleg de ce vrea sa fie proprietar statul. Nu sunt in stare sa ,,administreze,, casa memorială a lui Brâncuși. Oricum, Cumințenia rămâne în România, fie că statul e sau nu proprietar.
@9, aia, da. E patrimoniu national, oricum n-afre voie să părăsească țara.
Dacă aș avea bani (multi, evident) aș dona o sumă mare iar apoi mi-aș deplasa fundul personal până la locul faptei să mă asigur că opera este într-adevăr cumpărată și ajunge unde trebuie. Sunt din Gorj și mai sunt și studentă la arhitectură, deci mă cam leagă și originile și spiritul artistic de Brâncuși. Sper ca opera lui să se întoarcă în ţară. Pe de altă parte, ajunsă în ţară, cu sigurantă nu o să i se acorde atenția cuvenită (vezi scandalul cu întreținerea Porţii Sărutului) fapt ce mă îndeamnă să cred că stă mult mai bine acolo unde este acum.
@misha, bun, iată o părere de aproape-specialist. Și zic „aproape” că n-ai temrinat facultatea încă.
Merită investit în artă atâta timp cât este apreciată. Din păcate, în România, la momentul când Brâncuși a început să creeze, lumea nu era tocmai pregătită pentru o astfel de abordare. Ce este și mai trist este că oamenii sunt și foarte opaci și nu doresc să se informeze.
@misha, da, să te informezi a devenit un lux. Mai bine iei informațiile de-a gata de la oricine ți le dă.
Să știi că nu deschid link-ul deoarece mi-e frică să nu rămînă sigurică maneda de un ban!Am două de la Lidl!
@gheo, da, da, ai grijă mare. 😛
Imi place ” maxim” articolul. De cum am auzit de chestia asta, am zis ” nu dau niciun leu!” Poate iau de la Udrea sau de la Blaga, sau Videanu, sau Berceanu sau Nastase etc…
Nu dau 1 leu!
@GabiI, well…
Da, Mihai, cred ca ramanem fara „cumintenie”.
Sa o cumpere FRF sa o bage in echipa nationala. Sa fie capitanul nostru. Daca o planteaza in careul advers poate da si gol. Si nu cere nici prima de joc. Hai Romania! Si ce seamana cu echipa noastra la nume!
@cosmin, ahahahahaaaaaaa