Am ajuns la o concluzie inedită în urma recentelor evenimente. Ştiţi care? Aceea că un popor este reprezentat şi de greşelile lui gramaticale. Nu aveţi cum să nu mă credeţi. Este suficient să constataţi gradul de utilizare al lui „decât” în loc de „doar” sau al lui „care” în loc de „pe care”, ca să vă daţi seama cât a scăzut nivelul de alfabetizare sau cel de inteligenţă al celor care ne înconjoară şi au drept de vot.
Dar să ştiţi că nu asta este cel mai grav, pentru că peste tot în lume există proşti, inculţi sau analfabeţi. Problema noastră este alta. Suntem singura naţie care transformă verbele „a merita” şi „a risca” în verbe reflexive. Suntem singurii care folosim „se merită/nu se merită” şi „te rişti/nu te rişti” având impresia că le utilizăm corect. Şi nu cred că este deloc întâmplător. Păi dacă tot ne-am obişnuit cu „se face/nu se face”, folosit la modul impersonal, aşteptând ca alţii să facă pentru noi, de ce să nu translatăm reflexivul peste tot?
P.S. Acest mini-text este dedicat tuturor celor care m-au întrebat zilele astea „acum pentru ce mai ieşiţi în stradă, dacă tot şi-a dat Ponta demisia”? Uite de-aia, bă, pentru că uneori „se merită să te rişti” ca să obţii mai mult, mult mai mult. Poate totul!
mirciulica spagat badea folosea pe vremuri de demult apuse expresia „decât” la greu….cred ca nu avea fraza in care sa nu invoce un „decât”….in ziua de azi cred ca nu s-a lasat de „decât”…m-am lasat eu de el…
@andrei, da, ştiu ce zici. Între timp s-a transformat în altă persoană, din păcate. 🙁
stai linistit ca “decât” a involuat un pic mai mult…daca ar trai ar involua la stadiul de molusca… :))
Eu stiu ca si Badea ironizeaza mereu folosirea lui ¨doar/decat¨, insa Mihai are dreptate ca vorbim din ce in ce mai prost limba romana. De fapt, daca ma gandesc bine, nu ma mira. Caci, nu-i asa, faimosul proverb ¨Iei, nu iei bacul, semintele acelasi gust ARE!¨ provine din intelepciunea populara.
@Cristina, păi asta zicea şi @andrei. Dar o făcea pe vremea când nu se bătea cu „Băsescu” seară de seară, minut cu minut.
Uite si tu!!! O luași pe gramatică! Insă …dacă ai sti cât te iubesc yoo acu’? Muuult! Pentru că realizez că nu-s singura care bate toba cu reflexivitatea verbelor!!
Și daaa ” se merită” ieșirile seară de seară! Și daaaa…. ” nu se merită” să ne mulțumim cu puțin!
De aceeea….dă repede să te puuuuup! :* 😉
@Un Oarecare, gata, se pune că m-ai pupat. 😀
Dăcât atât! Mi.ai facut ziua pupabila! :)))
Mihai , ce spui tu acum nu cred ca se compara cu :
„enorm de mic” , „enorm de putin” , „enorm de mere” , „enorm de mult” ( asta o aud des si la televizor ) . favorita mea este „iar din nou”
@hagiufa, da, ştiu. Dar în text nu vorbeam despre greşelile gramaticale. 😉
Pare ca nu numai eu „ma cert” cu tv-ul si schimb programul cand omuletii vorbesc prost romaneste. Orice idee isi pierde substanta si coereenta daca omul nu respecta regulile gramaticale.
Si totusi, meritam ceva mai mult si trebuie sa riscam mai mult pentru a obtine!
@Oana, măcar din când în când.
da , stiu dar dar oamenii care nu inteleg de ce „iar din nou ” nu este corect nu inteleg nici de ce trebuie sa ia tot tratamentul prescris de medic si dupa ce se simnt bine , nu inteleg de ce trebuie sa mai iesim in strada dupa ce ponta a demisionat si cel mai grav este ca ei nu inteleg ce greseli fac ( sa nu spun ca sunt prosti ) si chiar sunt convinsi ca tot ce fac si ce spun ei este bine si noi gresim
@hagiufa, ai şi tu dreptate.
Ai atins o corda sensibila … am conversatii nenumarate cu stiristii si reporterii si aia de la tv – in mod special. Asta cu decat si pe care si se merita si te risti sunt celebre, dar pe mine ma scoate din minti expresia „probabil cu siguranta …” Deci ce e probabil ? Ca e cu siguranta? Sau cu siguranta ca e probabil… Sunt confuza.
Asa ca azi vreau decat cartofi care sa ii arunc in politicieni …Ma risc ca se merita 🙂 O zi frumoasa sa aveti !
@LillysBoutique, mai bine faci cartofii ăia prajiţi şi dai un semn când sunt gata. :))))
Sunt „complect” de acord cu tine. Dar nu e numai asta. Majoritatea oamenilor din tara asta sunt incremeniti, parca s-au prostit de tot. Am discutat zilele astea cu multi si am sa va prezint 3 cazuri care nu au legatura cu incultura, prostia sau analfabetismul. E ceva mult mai rau.
1. Vorbesc acu’ 2 zile cu o ruda apropiata. O fata de aceeasi varsta cu mine, cu 3 copii cu inteligenta peste medie. Anumite intamplari nefericite au facut-o sa ajunga intr-un fund de sat, genul ala cu wc in fundul curtii, noroi cat se poate, distractie principala e tv-ul, fututul, bautul si animalele din curte. Si ma loveste intre ochi cu chestia asta:”Ii plangeti pe barbosii aia care dadeau din cap pe muzica satanista? Bine le-a facut”!!!!! Acu’ 15 ani, tipa asculta Bon Jovi, Ozzy Osbourne, a terminat ceva facultate si a primit o educatie deosebita, in nici un caz religioasa, fiindca parintii erau de religii diferite si nu prea i-a interesat subiectul. Bai, cum a putut acel mediu sa o schimbe in halul asta in doar cativa ani (vreo 4)????
2.Alta ruda apropiata, intr-un oras de provincie, tot asa scoala, bugetar, dar muncitor, functie de conducere. Au vrut sa-l pensioneze fortat, nu au reusit pentru ca omul chiar vrea sa munceasca. Nu e unul din acei paraziti, dimpotriva. A zis ca inactivitatea il omoara., desi salariul nu e deloc extraordinar. Imi zice:”Vreti sa-l aduceti inapoi pe Basescu? D-aia sunteti acolo, va plateste Blaga.”!!!! Babaiatule, omul asta stia ca m-am batut cu jandarmii la manifestatiile anti-Boc!!
3.Parintii mei. Invatatoare si militar la Academia Tehnica, pensionati de curand:”Stati in casa si vedeti-va de familie ca jocurile sunt facute acolo sus. Politica nu e pentru toti prostii.”!!!!
Am dat varianta prescurtata a discutiilor, fara detalii si, mai ales, fara dumnezeii si cristosii care imi umblau prin cap in momentele alea. Oamenii astia sunt tampiti? Nu au situatii materiale iesite din comun, nu au avantaje de pe urma vreunui partid, au ceva educatie, au copii si nepoti si voteaza. Voteaza de fiecare data. Stiu sa foloseasca „doar”, „decat” etc. Mie imi vine sa urlu!!
Comentariu beton!12
@Ionut, punctul 1 e de domeniul fantasticului. Incredibil!
@Mihai, hai sa te sochez si mai rau. Fata de la punctul 1 stie ce muzica ascult, stie ca si sora ei asculta acelasi lucru, ba mai mult, sora ei are 8 (opt) cercei intr-o ureche, umbla imbracata in tricouri cu „maimutoaie” (cum zicea mamaia), ele doua au fost impreuna la concerte rock, erau rebelele familiei. Si, mai ales, aceasta fata de la punctul 1 stia ca sora ei e nevasta-mea!!! Si, totusi, mi-a zis chestiile alea si multe altele de acelasi gen! Intelegi de ce imi vine sa urlu?
@Ionut, păi şi nu i-ai zis toate astea?
@Mihai, cate ceva i-am spus, dar prima reactie a fost….cum sa-ti zic, peretele din camera era mai expresiv si mai plin de viata decat mine. Si apoi, ce sa-i zici? Din experienta ta, poti sa schimbi asemenea convingeri?Eu sunt sigur ca nu. Spalare pe creier e putin spus. Macar mama a revenit mai pe seara si m-a intrebat cum se numeste trupa de la Colectiv ca vrea sa-i asculte, si sa-i trimit niste link-uri cu ce vor oamenii din strada, de ce iesim asa multi. E dezamagitor ca nu si-a dat seama singura, dar, macar e un inceput.
@Ionut, trebuia să-i fi spus exact cum ai scris aici. Să vezi ce zice.
https://www.facebook.com/561821623953579/videos/684436085025465/?pnref=story
Imi pare rau, dar la topicul acesta eu pot (decat) sa fac un singur comentariu:
Stiti ca noi umblam cate trei: unul stie sa scrie, altul stie sa citeasca si al treilea pazeste doi intelectuali…eu sunt AL TREILEA, asa ca pot (decat) sa ma abtin ….
hai sa fiti iubiti..:)
@SorinB, te alinţi.
@Sorin, şi eu mă confrunt cu aceeaşi problemă 😀
Mentalitatea învechită, incultura şi „las-o, bă, că merge aşa”, lenea mai pe scurt. Astea ne țin pe loc. Unora le e lene să pună dracu’ mâna pe o carte, să citească un ziar de cultură, că sunt atâtea. Pe unii îi adoarme cititul, altora li se pare mai interesantă fata de la pagina 5, etc. Pe noi de ce naiba nu ne adormea cititul? De ce devoram cărți de sute de pagini în câteva zile, noi de ce puteam? Că nu cred că am eu mai mult creier decât alții. N-am, dar patinează musca pe creierele unora. E vorba de ambiție. Ambiția de a face mai mult, de a progresa. Ăştia n-au aşa ceva.
@AnnaD, şi tu te alinţi. 🙂
@Mihai, şi ție îți place să-mi spui că mă alint. 🙂 s-o fac măcar eu dacă n-are cine.
Nu m-ai contrazis în ce am spus. Deci am dreptate. Şi cum naiba să n-am?? Când ştiu că prin liceu stăteam în biblioteca de drag, era linişte, citeai ce dorea sufletul tău, prin şcoala militară la fel, eram în sesiune de examene dar eu citeam Marcel Proust pt că nu mai puteam să-l las din mână. Dă-o naiba, acum văd copiii ăştia de liceu care mai de care cu „ifonuri” şi alte drăcovenii, mai machiate şi pe tocuri mai ceva ca mine. Şi cum vrei să ştie să vorbească corect?
@AnnaD, doar în prima parte te alintai. În rest aveai dreptate. 😉
Oare nu trebuie sa cerem si un sistem de invatamant occidental ? Mai evoluat si mai eficient ?
@Catalin, după mine „sănătatea” şi „învăţământul” sunt pe primele două locuri.
Profesez în învățământul occidental. Nu-i cu mult mai diferit față de al nostru. Elevii sunt la fel. Din ce în ce mai mult neinteresați de studiu.
Ah, da, e o diferență ! Nu se învață atât de multe chestii teoretice ca la noi. E mult mai adaptat la viața cotidiană.
sper că ați înțeles ce am vrut să spun…
@Elly, păi din ce zici, diferă ca de la cer la pământ. 🙂
Salut Mihai. Sunt baiatul, Iulian, care l-a dat exemplu aseara pe Solomon Marcus. Te rog frumos sa-mi acorzi putina atentie in privat, daca vrei. Multumesc
@Iulian, scuze, nu eram pe fază. Ce înseamnă „in privat”?
In primul rând totul pleacă de la scoală si de la calitatea profesorilor,de la carisma lor,de la modul cum stiu sa-i atragă pe tineri spre materia lor.
Eu inteleg ca au salarii mici,dar majoritatea sunt varza,nu la materia si cunostintele predate,ci la modul de a interacționa cu tânăra generatie.si vorbesc aici de o clasa de top dintr-un liceu de top,din cel mai important centru universitar dupa Bucuresti.
Tinerii din ziua de astăzi nu mai sunt cei de acum 30 de ani,au cu totul alt mod de gândire, profii din ziua de astăzi vin cu acelasi sistem coercitiv din comunism.
Asta e una din cauzele pentru care scoala nu mai are haz pentru ei,si asta se simte in modul lor de exprimare.Dar la multi se trage de la mediul in care trăiesc,asa au auzit,asa vorbesc si ei,si copii lor la fel daca o să fie in același mediu.
@cetateanu’ turmentat, ai să rămâi surprins când o să constaţi că nu numai elevii folosesc „se riscă” şi „se merită”.
Acum vreau sa trec la un registru serios, ca lumea deja nu mai stie cand glumesc si cand nu….:))
Recunosc, mi-a placut sa citesc..foarte, foarte mult. Nu stiu de la cine am mostenit dragostea asta pentru carti..parintii mei au fost muncitori, actuali pensionari, dar au citit mereu…nu tin minte sa fi fost vreo zi in care sa nu ii vad cu o carte in mana…
Bunicii, pe partea cealalta, la fel…bunica avea o biblioteca mica, cu carti vechi….Bunicul a muncit 45 de ani pe tractor ..dar mi-l aduc aminte, mai ales in zilele de iarna, la gura sobei, cand citea presa, sau, citea cu mine vreuna din cartile desoperita in biblioteca bunicii….
In scoala generala si liceu, cred ca citeam cate o carte pe zi, aproape…imi aduc aminte ca eu aveam bac-ul si sub caietele de comentarii aveam carti…adormeam cu ele pe piept si lumina aprinsa…
Nu stiu daca lipsa programelor tv ne facea sa cautam cartile, nu stiu daca dragostea pe care ne-o insuflau profesorii ne ajuta sa iubim cartile, dar tine minte ca aveam profesorul de romana, care impartea ora in doua: 20 de minute predate si note si restul discutam literature..cel mai mult ne incuraja sa screim NOI…si scriam, scriam ca nebunii…
Chiar mi-aduca aminte ca, in clasa a XI-a aveam si o mica revista, patru foi, in care publicam mici povestiri sau versuri…
Acum, vreau sa intreb pe cei de aici…cand ati scris prima poezie? Eu cred ca aveam 16 ani cand m-am indragostit nebuneste de doi ochi verzi…
Am cochetat si cu proza, mai ales SF..de ce? habar nu am..si acum, in noptile calde, cand timpul se taraie cu greu, imi place sa dechid laptop-ul si recitesc romanul la care lucrez si sa mai scriu cateva randuri…
Eu cred ca dragostea pentru carti vine din interior, de undeva, ascunsa intr-un colt al mintii si al inimii..vine de acolo si creste si creste…
O prietena foarte buna, un copil de 15 ani, mi-a spus candva…”Un copil care citeste e un adult care gandeste”…no comment….
Datorita ei, sau, poate si ei, acum avem un proiect drag noua…la vara, cand ma voi intoarce din Africa, vom construi o mica biblioteca intr-o comunca saraca, pe care o vom dota cu tot ce vom strange..deja avem cam 1200 de volume, dar eu vreau mai mult….
De ce proiectul asta?
Pentru ca, acolo, la tara, in acea comuna, am gasit copilasi care vor sa citeasca…care vor sa invete..am gasit o invatatoare care a renuntat la un post caldut in oras si, care face naveta…sa-i invete pe cei de acolo…sunt ingerii ei, asa le spune….despre ea nu vrea sa spuna nimic..ii vom face o surpriza si nu va fi singura…
Si da, vreau ca ei si multi altii ca ei, sa invete, sa citeasca, sa invete a vorbi corect, a scrie corect si da, vreau sa urce, cat de mult pot …
De ce? Pentru ca, maine, unul va fi acel chirurg care va salva mii de oameni…altul va fi judecatorul drept si cinstit, care va imparti dreptatea legat la ochi, nu si la minte, altul vrea sa ii invete pe copii, la randul lui…iar altul vrea sa imbrace o uniforma, nu spun care….:)
Mihai, cred, spunea ca sanatatea si invatamantul sunt pe primele locuri..TOTAL DE ACORD, MIHAI…pentru ca, natiunea asta, are nevoie de oameni culti si sanatosit, oameni care sa gandeasca…sa isi puna intrebari si, mai ales, sa puna intrebari celor din jur sau de sus…
Imi pare rau, ma opresc aici, desi as fi avut mult de scris….
hai sa fiti iubiti
@SorinB, da, dar ştiu că o sa revii tu când o să ai timp. 😉
2 exemple de oameni culţi din online care scriu doar 80% în română. Liviu Alexa si Lucian Mandruta, pe Mandruta îl citiţi cum se aude. Cum pot ăştia doi să emită păreri publice? Ei probabil o aruncă pe aia că e mai rapid să scrii fără diacritice. Orice e făcut de mântuială e mai rapid! Dacă ei nu consideră că ideea lor merită mai mult timp înseamnă că oricum nu cred nici ei în mesajul lor.
@radu, am auzit atât de multe scuze şi atât de variate ale celor care scriu fără diacritice, că mi s-a luat. 🙁
Si eu scriu, dar in mesaje, pe sms nu cand spui ceva important si tu te dai formator de opinie, jurnalist. Ala Zoltybogata scrie cu diacritice :)), ei nu pot.
@radu, şi eu mai scap cuvinte fără diacritice când mă grăbesc rău. În rest, mi se pare că ţine de respectul faţă de cei care te citesc.
S-a meritat să mă risc cu „de la Mihai citire, sa luam aminte…”
@lectorarumana, 😉
@lectorarumana: „sa NE luam aminte”, da? Altfel iti iei bataie de la Mihai 🙂
De barbarismele din romgleze ce spuneti? Pana la urma cu „locatie” m-am obisnuit si eu, pana si DEX-ul l-a naturalizar, dar cand aud o fosta ministra a invatamantlui vorbind nonsalant despre „expertiza” ma apuca dracii!
@Nickname, eh, trebuie articol separat despre asta. 😉
*romgleza, *naturalizat, *invatamantului