Am o bănuială că știți deja că nu e chiar atât de simplu să filmezi un răsărit, dar mi-am zis că tot pot să las aici un mini-ghid pentru cei care ar vrea și ei să filmeze unul. Nu e nimic foarte complicat, dar devine și mai simplu dacă știi dinainte care sunt pașii.

➡️ Faci pariu cu gazda, pe 10 euro, că a doua zi plouă și e înnorat. Știu că pare că n-ar avea legătură cu răsăritul, dar o să vedeți că are.

➡️ Seara intri pe internet și cauți ora la care răsare soarele a doua zi, în locul unde te afli. Găsești 6:45, de exemplu. Pui alarma să sune la 6:20 dacă ești un cetățean cât de cât matinal și organizat.

➡️ Dacă nu, dacă ești cu creierii răvășiți când te trezești prea devreme, pune-l la 6:00 ca să ai timp să-ți revii.

➡️ Te trezești la 6:20 când sună ceasul și verifici dacă afară plouă și e înnorat. Nu e. A meritat să pierzi ăia 10 euro. Vezi c-a avut legătură cu răsăritul?

➡️ Faci rapid trei cafele mari și le pui în termosul pe care ar fi bine să nu uiți să-l iei cu tine. Dacă ești băutor de cafea, o să-mi mulțumești pentru sfatul ăsta.

➡️ Să știi că îți trebuie totuși un minimum de dotări tehnice, respectiv un trepied pe care să pui telefonul. Altfel îți va fi infernal de greu să-l ții nemișcat, în aceeași poziție, câteva zeci de minute. Nu zic că nu se poate, dar e foarte greu.

➡️ Te duci pe plajă și faci setup-ul. Respectiv, pui telefonul pe trepied, cauți unghiurile bune și-l pregătești de filmare astfel încât la momentul potrivit doar să dai record.

➡️ La 6:45 apeși pe butonul roșu și începi filmarea. Da, mai sunt două minute până la ora răsăritului, dar e mișto să prinzi cum arată cerul și înainte să înceapă să se ițească soarele.

➡️ Ăsta e momentul în care-mi vei mulțumi pentru cele trei cafele puse în termos, pentru că de-aici înainte nu mai ai nimic de făcut, doar aștepți.

➡️ 41 de minute mai târziu, filmarea e gata.

➡️ Pentru că nu se va uita nimeni de pe lumea asta la un răsărit care durează aproape o oră, trebuie să editezi cât de cât filmarea, măcar la nivel basic, că nici eu nu sunt vreun specialist.

➡️ Asta dacă ai de gând să postezi. Că dacă n-ai, nu mai trebuie neapărat să editezi. Eu te-aș sfătui totuși s-o faci, pentru că nici tu nu vei avea vreodată răbdarea să te uiți la 41 de minute de filmare în care totul se întâmplă cu încetinitorul.

➡️ În funcție de modelul de telefon, poți să ai default funcțiile necesare pentru editare. Al meu nu are, așa că am nevoie de o aplicație de genul CapCut (sau ceva similar) care să știe să mă ajute să fac timelapse (redarea la viteză mărită).

➡️ După editare, din cele 41 de minute, cât avea videoul inițial, mai rămâne un clip de 28 de secunde. Practic, te-ai trezit la 6:20 și-ai muncit un pic peste două ore ca să poți avea parte de câteva secunde de răsărit fabulos.

➡️ Atenție! Muncești doar două ore dacă vine cineva și-ți lasă un ghid de genul ăsta. Dacă nu, poți să muncești mult mai mult. Mie mi-a luat mai bine de patru ore când l-am filmat pentru prima oară.

Apropo, este al treilea an consecutiv când filmez răsăritul în aceeași perioadă și din exact același loc. Niciunul dintre ele nu a semănat cu celălalt. De altfel, vă puteți convinge și singuri: aici este în primul an și aici în al doilea.

Și nu, apusul de soare nu e răsăritul văzut de la spate. Încă o dată mi-am confirmat că-mi plac mult mai mult răsăriturile decât apusurile. Pentru tot ce reprezintă ele, pentru energia pe care o transmit, pentru că simbolizează un început, nu un final, voi prefera întotdeauna răsăritul. Asta nu înseamnă, desigur, că apusurile n-ar fi foarte mișto.

Gata, asta e tot ce trebuie să știți.

Mai jos aveți cele 28 de secunde de răsărit fabulos.