Azi avem mai multe articole dedicate poetului nepereche. Nu mi-am dorit musai asta, dar despre ce să și scrie lumea în săptămâna în care îi sărbătorim nașterea. Apropo, despre 15 ianuarie știm cu toții, dar sunt extrem de curios dacă există cineva pe-aici care știe ziua morții lui Eminescu. Evident, fără google.
Altfel, mie nu mi-a plăcut, nu-mi place și nu-mi va plăcea vreodată luceafărul poeziei românești, pur și simplu nu rezonez cu ce-a scris. Da, știu, sacrilegiu. 🤷♂️
- Am stricat locul de joacă și acum ne plângem de copii (ăsta nu e despre Eminescu, dar după ce-l citiți o să vă doriți să fi fost);
- Să ne râdem cu Eminescu;
- De ce unii oameni nu au încredere în știință (a scris Marco cel mai lung eufemism ever pentru „de proști”);
- Selfie-uri cu Eminescu (vă dați seama cum ar fi rupt Eminescu pe tiktok?)
- Un incendiu din Olanda, transformat într-o știre falsă în România (nici ăsta nu e cu Eminescu. Așa vor câștiga alegerile nationaliștii, mințind proștii. Și cum proștii sunt cei mai mulți…);
- Misterul morții lui Eminescu; (când am citit că i-au uitat creierul pe o fereastră, la soare, mi-am dat seama încă o dată de ce țara asta nu va fi bine niciodată: ăștia suntem, incapabili și puturoși);
1. Mi s-or strepezit neuronii, citind asta.
2. Am căzut din lac-n puț.
3. –
4. –
5. Se reprofilează pe livrarea de „carne făcută la grătar cu miros natural de plastic. Sănătate curată, că și Bill mâncă d-asta”. 🤭
6. Misteru’ curului, că doară-i clară treaba: o murit otrăvit de injecțiile cu mercur pe care le lua drept tratament pentru un sifilis inexistent.
Duminică faină la tot poporu’. 🥳
Comentariu beton!23
Ai uitat gazu, cuptoru, împușcatu între felinare, m.uele aferente împreună cu invitațiile angelice să te pupe lumea pă mel. Ești kuminte pe comentarii azi, nu-mi place. Ți-am dat și laic, micutz scelerat ce ejti.Nu îl meriți cu atitudini din astea de muntele athos, da na, asta e.
Băh ardelean expat când vii prin țară? De fapt. bagă un mesaj pe mail. Ejti unul dintre oamenii cu care aș bea minim un tedi.
Comentariu beton!21
@edelweiss: 🤣🤣🤣
Doar prin 2031 când îmi expiră C.I. și pașaportu’, asta dacă nu-mi dau ăștia Ausweis și Reisepass dă Austrea. 🤭
Tu-i bea Tedi, io oi bea un Fresh Raspberry & Blueberry. 😉
Las că vin io prin landu osterreich și te anunț. În Codul Bărbaților Nemiloși și Duri la secțiunea băuturi nealcoolice sau calde, am văzut Tedi ca sursă de caroten, substanță care te ajută să vezi mai bine provocările destinului, plus că este falusian, că morcov, da de aia a ta nu am citit! Este la secțiunea Bărbatului Adevărat căruia nu îi este frică de provocările laturii sale feminine, unde Aperol Spritz ocupă prima poziție?
Comentariu beton!17
@JT și @Edel, să mă anunțați și pe mine când are loc această ciocnire a titanilor.
@edelweiss: challenge accepted!
💪😎👍
Fresh 0% alcool e un suc de malț cu gust de fructe. Aș bea un Guinness, da’ nu mă mai lasă colecistu’ fantomă că-mi dă o durere de cap de-mi vine să dau cu el de pereți. 🤷♂️
Nope. Sincer, nu știu dacă am știut vreodată. Probabil că am fost informat la un moment dat, dar cred că m-am gândit că dacă nu le țin minte zilele de naștere ale apropiaților, atunci ce treabă am să-i știu data morții lui Eminescu. Foarte posibil să nu fi știut nici ziua de naștere, dacă nu erau atâția naționaliști pe Facebook. Știu cine este Eminescu? Da. Știu câte ceva din poezii? Da. Corecție, știu doar despre și probabil câteva versuri mai celebre. Știu când a murit? Nu. Eminescul meu e James Hatfield, dar habar n-am când e ziua lui. In fine, detalii. Important e că a reînceput să-mi deschidă blogul din mailuri, să nu te mai caut pe Facebook. Las pe alții să creadă că e așa important să știi datele de naștere și eventual când a sucombat un poet. Chiar dacă neamul nostru îl socotește Poetul, nu doar un poet. Cât despre articol, de-aia mă bucur că îmi deschide iar din mailuri, pentru că acum n-am timp să citesc, dar îi pun steluță și văd eu mai încolo. Aidi pa.
Pana sa citesc, 15 iunie 1889.
Nici eu nu am rezonat prea mult pana la maturitate, pe care, de fapt, nu stiu daca am atins-o, acum la 50 de ani. Acum insa, nu pot sa il citesc fara piele de gaina.
Nici nu trebuie citit ca poezie, cred ca trebuie citit ca idee, rimele sunt doar un bonus pretios…
Mi-e foarte greu sa vorbesc pentru ca imi cenzurez aceste idei foarte mult…
Comentariu beton!13
Scuze, de fapt nu voiam sa fie reply comentariul meu…s-o dus asa..
Pe History Chanel a fost serie întreagă despre „ciudățenii” ale istoriei românești ! Primul episod – Eminescu . Aceasi nepăsare ,neglijenta , hartuire etc la adresa unui OM ( in cazul nostru ,Eminescu) se vede in diverse locuri și în ziua de azi ! Faza cu creieru’ m.a lăsat și pe mine perplex ! Mihai ,tizul tau a scris și despre cotidianul românesc de la vremea aia ( politică , prostie , oamenii), și doamne cat de actuale sunt textele alea !
Comentariu beton!11
5. Citez din articol :
Conform primelor ipoteze de lucru ale poliției olandeze, focul nu a fost pus intenționat, ci s-a produs ca urmare a unui scurt-circuit la una dintre mașinile electrice care asigurau transportul mărfurilor.
Oricât ar pãrea de evident masina electrica – circuit electric – scurtcircuit, totusi sunt un pic circumspect. Ce mașinã era? Cum a fãcut scurt? Nu era nimeni acolo? Am sa urmaresc subiectul.
@Catalin, nu e nimic circumspect. Acum 2 saptamani a ars un restaurant celebru la noi in oras din cauza unei baterii electrice. Stii ce a foc a produs? Nu au mai ramas decat zidurile. Focul nu a durat mai mult de o ora. Nu e prima data cand vad un incendiu din asta fie de la o masina electrica, baterie de bicicleta, scooter sau chiar de panouri fotovoltaice.
Oamenii se aflau in restaurant in bucatarie. Nu au putut salva nimic.
15 iunie
1. Știu că asta este practica, dar nu încetează să mă uimească faptul că cei mai mulți angajatori sunt atât de reduși mintal / limitați / închistați în niște șabloane.
Un angajat vechi (5 ani+), confirmat și răs-confirmat, îți cere 10% mărire.
Nu-i dai, că… ”not in the budget” sau ”anul ăsta nu se dau măriri”.
Angajatul pleacă.
Următorul care vine în locul lui (și cu care vei ”cheltui” resurse vreo 2-3 luni, până se prinde cu adevărat de mersul lucrurilor și începe să fie productiv) îți cere 20% peste ce avea cel care a plecat. Îi dai fără să crâcnești.
Repet, știu că așa merg lucrurile în majoritatea corporațiilor. Dar unde naiba e logica?!
Comentariu beton!32
Nu știu, nu am lucrat in multinaționale dar cred că explicația este următoarea. Daca ar da mărire ăluia de 10% ar crea un precedent și ar da și altora aripi că sa ceară și ei mărire și ar putea avea că argument că lui X i-ați dat, ce eu nu muncesc la fel de mult sau eu sunt mai fraier?? Și așa ar crea frustrări in echipă.
Lăsându-l sa plece dai semnal și celorlalți că nu se poate obține nici o mărire, nimic.
Da, pe termen mediu și lung îți bușești toată echipa, îți faci oamenii buni să plece și să se ducă în alte companii iar tu sa te chinui și să pierzi, dar, hei, cine a câștigat puncte pe termen scurt? Cine da bine in raportări? Cine poate spune că e intransigent cu cei care cer măriri pe termen scurt?
Comentariu beton!26
Nu e nici o logica. Ar trebui sa existe un curs pe care sa il urmeze cei ce vor sa devina antreprenori. Asa orice analfabet si orice nebun își poate face societate și sa o ducă în cel mai scurt timp la faliment, după ce încurcă o grămadă de omuleți. Nu încetează sa ma uimească nici pe mine acest comportament: ai un specialist, foarte bun în domeniul sau. Ii dai un salariu jenant, lucrează multe ore peste program neplătit, iar când are „tupeul” sa ceara câțiva lei peste salariul minim și plata orelor suplimentare, pur și simplu este dat afara. Angajează după aceea copii neexperimentați (nici în meserie, dar nici în viata) care nici nu produc mare lucru (asta dacă nu strica) dar nici nu sunt plătiți decât cu minimul și ținuți de dimineață până seara. Aceștia rezista câteva luni, apoi pleacă și vin alții. În loc sa fidelizeze un angajat valoros, prefera sa se încurce câteva luni cu un copil neexperimentat și care nu aduce imediat plus-valoare firmei. Apoi îl dai afara, aduci altul și tot asa… Tot ce am povestit este văzut de mine pe parcursul a aproximativ 15 ani. Oraș din Moldova, domeniul: tehnic. Firme locale ce au funcționat decent cât timp au avut angajați specialiști iar acum se zbat sa nu între în faliment după ce au reușit sa ii alunge
Comentariu beton!20
15 iunie, cred. Nu-s sigură.
La Eminescu e simplu, 15 ianuarie-15 iunie. E ușor cu ziua morții, era ultima zi de școală, iar profesoara de română nu prea ne lăsa să uităm.
Unele din poeziile sale mi-au plăcut, mai ales Scrisoarea a III-a, dar nu mi s-a părut ceva extraordinar. Probabil și din cauza faptului că era/este ridicat în slăvi exagerat de mult. Plus articolele lui antisemite (le-am descoperit mai târziu), care l-ar face gelos chiar și pe Goebbels, idei destul de populare în epocă, dar parcă prea sărea calul.
n-am citit încă articolele, că abia mă-ntorsei de la șpital (papa pentru fete), da’ nu poci scăpa okazia să m-ă dau cult la cap; tot pe cinșpce muri gagiu’, da’ iunie; deșiiii, zîce un nene pă internet că, potrivit propriei declarații, Eminovici s-ar fi născut la Ipotești, nu la Botșăni, și nu în 15 ianuarie ‘850 ci de Ignat, în 20 dechemvrie unamieoptsutepazășnouî!? și se pare, zîcea omu’, că marea dragoste a lui Miae n-a fost Vero, ci Casandra, o tînără cu 2-3 ani mai mare, din Ipotești, care din nefericire a murit pe la vreo 18 ani și căreia poetul i-a dedicat „Mortua est”; vă pwp, mă bag la supe și risotto; duminică plăcută și mulțam de selecții, @Miae!
Comentariu beton!12
@costicăm, care mai e treaba cu fetele? Totul e ok?
Da chiar, ‘s ok fetele? Spital?
da, mulțumim, ok-ish; pînă data viitoare cînd ne va face un nou cadou școala care primește copiii bolnavi…
@costică, nu le dă la școală aghasmă mare, că abia s-a terminat producția?
zici că-i blestem? să fie că a mea nu servește „religie” …?
partea nașpa e că am avut o contră cu cineva 30 ish, medic, care a fost de părere că „părinții trebuie să meargă la muncă, n-au ce face!”; mă gîndesc că în ritmul ăsta s-or scoate naibii și pedepsele pentru furt, că-s sătul de muncă…
15 iunie 1889 ( fara Google, te asigur).
Mie chiar mi-a placut Eminescu, am facut filologia si am invatat multe poezii de-ale sale, pe atat de multe teme si atat de profunde!
Altfel, multumiri si pentru selectia de azi, ca in fiecare saptamana gasesc la tine articole de care nu stiam si care imi starnesc interesul!
3. Pentru că oamenii sunt confuzi când la distanță de câțiva ani citesc titluri precum (improvizez): „Cafeaua crește tensiunea arterială”/ „Antioxidanții din cafea prelungesc viața”, „Consumul de ouă/unt crește colesterolul” / „Un ou pe zi e excelent pentru sănătate/ Untul favorizează apariția colesterolului bun”, „Un pahar de vin roșu pe zi e secretul unei vieți bune”/ „Orice cantitate de alcool te predispune la moarte timpurie” etc. Presa care caută senzaționalisme („Carnea procesată e cancerigenă”, „Ucigașul tăcut, E-urile din brânză”), miștourile cu „cercetătorii britanici”, din care omul ce pricepe? „Ăștia vor să nu mai beau, să nu mai mănânc ce îmi place, nici ei nu știu ce e bun și sănătos, ia mai dă-i în plm”, așa că orice sună remotely a știință e pus undeva în background, la categoria „și altele”, lângă cotele apelor Dunării și situația politică din Myanmar.
Comentariu beton!21
Oamenii pentru care titlurile din ziare sunt știință îsi merită soarta. Pentru că tu asta ai făcut: ai dat exemplu de titluri de articole. Știința înseamnă un pic mai mult de atât, să știi.
Ai dat un test dacă se și citesc articolele?
6. spune că autopsia a fost pe 16 iunie, la cât de tare se grăbeau, doar nu a fost in aceeași zi😜
apropo de încrederea în știință, azi, duminică la ora 11.14, pe europa fm, tipa care și-a câștigat notorietatea și influența cu gașca zurli face propagandă directă, explicită numerologiei, alături de cea care a impus în nomenclatorul meseriilor meseria de numerolog.
o discuție serioasă despre influencerii români și relația cu știința e mai mult decât necesară!
Comentariu beton!18
Sunt ticaloasa tare daca nu am suferit acest fenomen zurli neverever?
Si nici macar nu stiu la ce te referi tu acum!
Comentariu beton!14
am auzit-o în Deșteptarea, da’ s-a tirat cînd a început Petreanu s-o ia la mișto; oricum, a crescut singură un copil, face bani, iar cei care-și iau lumina de la doamna sunt probabil aceeași cu cei care citesc ziarele pentru informări științifice; aș zice că își merită soarta
Stiam teoria cu Eminescu si cu faptul ca ar fi fost maniaco-depresiv (bipolar, ca sa folosim termenul modern). De altfel, treaba cu mercurul era considerata conspiratie pana de curand, doar ca acum pare acceptata inclusiv de istoricii fenomenului (nu e singurul om care a murit asa, iar alternativa la tratamentul cu mercur era cel cu arsenic).
Articolul e fain, dar are mici inadvertente. Pacientul cu piatra era Petrea Poenaru, ruda a lui Petrache, iar perioadele indicate sunt usor aiurea („Cei şase ani, începând din 1883 şi până în 1898”). Daca o stii pe autoare, da-i un nudge mic sa le corecteze, ca altfel textul e fain 🙂
Comentariu beton!19
Credeam că întrebarea e „De ce oamenii nu au încredere în știință?”, nu? Păi cine zice că nu trebuie să căutăm cauzele în presă și în cum e prezentată știința în presă?
N-am zis că sursa mea pentru informații științifice este presa sau că sunt de acord cu cei care o fac. Doar am expus o cauză.
Comentariu beton!11
Adevărat.
Da ce adevarat!!!
1. cu amendamentul că sunt profan, o să încep cu finalul articolului: „repararea locului de joacă începe de la HR” și „utilizarea algoritmilor AI va duce la desființarea joburilor”.
cred că ai pus un punct pe i, desființarea joburilor și digitalizarea lor excesivă în HR au stricat locul de joacă.
că una e să introduci soft pt pontaj, salarizare, administrarea documentelor și alta să „simplifici” treaba HR ( gen applicant tracking system, learning management system etc).
apoi, în HR, parcă erau niște metrici de retenție- voluntary/ involuntary/ cost of employee turnover, satisfaction rate..
mai urmărește cineva metricii în procesul de recrutare, metricii de retenție? și, dacă da, se ia vreo măsură-n compania aia? se rezolvă problemele?
cred că răspunsul va fi „nu” și problema nu e că profilul angajaților e altul.
fraza asta: „am permis lăcomiei să ia locul umanității la locul de muncă” cred că pune marele punct pe i! pt mine e cel mai mare adevăr pe care l-am văzut spus cu curaj, în ultimii ani.
mi-a plăcut, tare de tot!👏
2., 4., 6., Eminescu nu este despre îmi place/ nu-mi place.
de la mereu actuala Glossă și până la cuprinderea necuprinsului în Scrisoarea I, de la Somnoroase păsărele și până la versurile din Scrisoarea a III-a
(…) Oameni vrednici ca să șază în zidirea sfintei Golii (…)
Ne fac legi și ne pun biruri, ne vorbesc filozofie
Patrioții! ,
Eminescu este.. Eminescu. poate doar gazetarul Eminescu să-l ajungă pe poetul și filozoful Eminescu!
pe Mihai-Eminescu.ro găsiți toată opera politică a lui Eminescu.
citiți și Dosarele de interdicție ale lui Mihai Eminescu.
poate nu i-au uitat creierul pe o fereastră, poate au vrut să-l uite.. poate într-o zi vom afla adevărul.
3. am citit ideile astea acum vreo două săptămâni, pe platforma Punctul de Fierbere.
dacă n-a publicat-o tot el, postarea asta spune ce s-a spus și în articolul de acolo – „De ce nu au unii oameni încredere în știință și cum le putem schimba părerea” e titlul.
5. de ce să ne mirăm? pe internet și pe rețelele sociale, aparența este realitatea.. și realitatea e construită numai din informațiile cu care omul intră în contact.
de-aici și prejudecățile, judecățile „pe genunchi”, deformarea realității, preferințele politice..
e un studiu elaborat de Bridges Project.. căutați „Re-imagining the Open Society in the Digital Age”, Catherine Fieschi & Heather Grabbea, pe Counterpoint.
mulțumiri pt selecții, duminică liniștită și-n pace, tuturor!
Comentariu beton!26
Corporațiile s-au românizat. La middle management întâlnești pe văru’ lu’ , nepotul politicianului etc. Și frustrarea îi face pe unii să schimbe cu altă corporație.
Știința nu este imuabilă precum religiile . Chiar metoda științifică se bazează pe ipoteze și verificare lor. Oamenii vor certitudini. Pe principiul „ăi bătrâni știau mai bine”. Evident rezumatul este cum ai zis, articolul spune în mai multe cuvinte „de proști”.
Același motive îi fac pe oameni să-l privească pe Eminescu precum pe Sfânta Parascheva. După părerea mea de inginer a fost un mare poet. Dar suntem pe punctul de a-l sanctifica, pe modelul Stefan cel Mare și Sfânt. Mai lipsește să fie exhumat și să organizăm pelerinaje la moaștele lui.
N-aș vrea să stric cheful nimănui, dar aș avea două observații mici.
1. Și eu am terminat filologia dar, nu știu cum să spun asta elegant, nu am „învățat” poezii la facultate.
2. Orice operă de artă este și despre îmi place/nu-mi place. Avem și noi preferințele noastre: mie nu îmi place Verdi, dar îmi place Wagner. Nu văd unde ar fi supărarea, Eminescu era un spirit critic, mă îndoiesc că ar fi fost măgulit de faptul că nu mai avem voie decât să-i cântăm osanale.
Comentariu beton!20
4. Ce mai abereaza anonimul sociu pe seama lui Eminescu! Un liliputan ce se vrea si el un Gulliver al poeziei! „confratele meu, poet și el, poet și eu.” Ri-di-col!
„Nu s-a împăcat cu școala, a umblat vagabond o vreme, cum am umblat și eu”! Serios? Nici eu nu m-am impacat cu scoala dar asta nu inseamna ca ma pot identifica cu Poetul!😅
„.. a scris din pasiune!” Pai, a scris cu pasiunea data de talent, de genialitate, ca si eu scriu cu pasiune dar nu-mi iese pentru ca talentul cam lasa de dorit asa cum lasa de dorit si la tine mai, Tociule, sau cum ti-o zice, mai, anonimule!
Ce sa mai zic de ideea cu statuia lui Eminescu in chestia goala? Hai sa-i facem si o astfel de statuie mai, sociule, avangardistule, care te cracanezi de admiratie in fata prohabului lui Patzaichin!
2. Lui CTP ii admir verbul furibund si-l admir si pe el pentru ca atunci cand vorbeste de valori, pe care nu are nici o problema sa le recunoasca, el se situeaza in umbra lor! Nu este un complexat intelectual ca sociu care la orice zicere despre Eminescu, se mentioneaza si pe el ba chiar, soc si groaza!, se compara cu Poetul.
Frumos a scris autoarea despre Misterul mortii lui Eminescu. Mister ce s-a dovedit a fi un teribil malpraxis medical.