Ați vrut să păstrez rubrica, am păstrat-o. Acum puneți mâna să citiți, că vă dau test. 🙂
- Educație juridică cu „Ion” al lui L.Rebreanu (hmmm… nu m-am gândit niciodată la „Ion” din acest unghi. Interesant. Apropro, dacă vă vine să credeți, eu am citit Rebreanu de plăcere, mult înainte să le facem la școală);
- Câtă recunoștință aveți pentru școala românească? (un articol absolut minunat);
- E părerea Dvs. și v-o respect (da, frate, fix așa. Nu, nu-ți respect părerea absolut deloc, iar butonul meu pentru „block” stă martor că nu le-o respect);
- REMIX BAC, după Alexandru Vlahuță, George Călinescu și iluștrii anonimi din comisia de creare a subiectelor de azi (dacă n-ați avut curiozitatea să citiți subiectele la română de la bac, puteți trece liniștiți peste, că n-o să înțelegeți nimic din postare. Apropo, eu m-am uitat și pe subiectele de la uman și pe cele de la real, luam notă de trecere liniștit);
- O nouă modă printre tineri: Vacanțele de unul singur devin tot mai populare (mi-a plăcut asta cu „printre tineri” 😀😀😀);
- Imperialism, opresiune și un strop de ficțiune (aici v-am dat greu de tot);
P.S. Azi n-avem colecția de răgete.
Interesantă analiza lui “Ion”, deși cred că n-ar accepta-o nimeni din învățământul românesc. Că veni vorba, pentru cei care-s la curent cu materiile, tot aceleași romane și nuvele se studiază?
Articolul despre imperialism îl așteptam de ceva vreme, foarte bun. Să vedem continuarea.
Bună,
Articolul 3 la mine nu se deschide, adică se deschide FB-ul meu. I s-a mai întâmplat cuiva, sau e de la mine?
Mulțumesc Mihai pt selecție
Eu nu am FB, dar dacă dau click se deschide articolul.
@GuestStar,
Mulțumesc. O să încerc de pe calculator.
1 Citeam odata in microbuz si un alt calator mi-a reprosat ca n-as citi si carti romanesti, dandu-mi exemplu fix „Ion”. Le-am citit la vremea respectiva, dar urasc romanele cu personaje negative, „Rosu si negru” de ex. Mi-au placut mai mult la vremea aia „Jar” si „Adam si Eva”, ce stiam eu de valoare literara.
2 Am apreciat o invatatoare, pacat ca s-a imbolnavit si au venit altele, proful de engleza din gimnaziu, cea de geografie, cea de istorie din liceu, am prins Revolutia in clasa a zecea, asa ca doi ani a trebuit sa improvizeze ce sa predea dar s-a descurcat, cel de romana, facuse facultatea cu Calinescu si Vianu. Eram cuminte si silitoare, bine vazuta in general, asa ca n-am amintiri urate din scoala.
3 Daca vad ca n-am cu cine ma retrag
4 Fain remix
5 Calatoresc singura la congrese din 2008, n-am avut nicio problema
6 Astept cu interes articolele lui Krossfire, nu ma prea pricep, dar multe din cele vazute in calatorii sunt facute cu bani din colonii.
Problema e cu imigrantii de azi, nu prea e rezolvata integrarea lor, si asta ma nelinisteste pt calatoriile viitoare.
Comentariu beton!17
Eu apărui aici la secțiunea comentarii doar pentru confirmarea utilității rubricii de duminică.
Mai ales că nepoata pe care o creștem cu consoarta dădu bacu’ zilele trecute și trecurăm prin emoțiile aferente.
Hai liberare! (23 iulie odată cu examenul la facultate).
Comentariu beton!38
Lasă-mă să gicesc. Facultate în Timișoara?
Lasă-mă să ghicesc. Locuim în același oraș.
@Hârcoigu, hă? super tare. Io sunt ăla care îți ocupă locul de parcare din spatele blocului moștenit din moși strămoși 🙂
Aha! Nu e problemă. Am trecut cu cheia paralel de ea.
🤭
hai bună dimineața și zic să scriu și io cîteva opinii, cu care sper să fiți de acord; că la 10,30 mergem la niște precini să punem de grătar; și bere; sau vin; sau ce-o mai fi;
– articolu’ lu’ domnu’ Krossfaiă niș măcar nu m-am atins dă el (va urma mai pe seară, după a doua-treia cafea; și niște bere; sau vin; sau ce-o mai fi), că e neuronu’ amorțit;
– frumos (ca de obicei) la @Arhi; alaltăieri am re-(re)-revăzut Balanța lu’ Pinitile (apropo de citit, cartea lui Băieșu puteam s-o recit, pe vremuri) și mi-am adus aminte, citind articolul, de scena cu Nela îngropînd cenușa tatălui și lovind repetat cu lopățica lineman movila de pămînt: „harșt! treci în rînd! treci în rînd!!!!”
– la BAC nu m-am uitat, că am avut ceva de ter’nat pă neflics
– aș avea ceva de comentat la primul articol; cum io am citit mai puțin Ion, ocupat fiind cu pag 137 din Răscoala aceluiași autor, nu-mi aduc aminte dacă Ion doar a arat pămîntul lui Simion sau a și construit ceva pe acea suprafață? că dacă a construit, (n-am studii juridice, da’ am esperență personală), încadrarea juridică justifică pușcăria executată, ea schimbîndu-se în „tulburare de posesie în formă continuată”; aștept lămuriri de la domnu’ judecător (R E S P E C T), opinia mea fiind că în urma articolului, cesemeu’ se va autosesiza, din nou, și îi va face rost, iar, de niște timp liber… 🤣🤪😳
PS mulțam de efort, domnu’ blogăr!
PPS am făcut bine la testare, @MV?
Comentariu beton!39
Pe 6 l am sărit, e prea de dimi. În schimb 1 mi a mers la suflet. „Ion” a fost romanul meu preferat, dintre tot ce se lectura p atunci. Și l am avut și la bac. Abordarea din articol mi a pus un zâmbet melancolic pe moaca.
La 2… E de 🤢. Cum naiba sa ceri asa ceva ca și subiect? Hai sa zicem că baremul nu cuprinde love/hate pt profi. Mie nu mi ar fi ajuns 150 de cuvinte sa mi exprim „recunoștința” față de sistemul educațional… Bleah!
3. M am enervat doar citindu l. Hai sa lăsăm toți nebunii sa și susțină aberațiile, dar sa nu i combatem cu nimic, sa le respectam părerile… Da, da… Not me!
4. În acest moment, din punctul meu de vedere, și evaluarea națională și bac ul sunt egale cu 0. România educata s a dus _ulii de suflet.
5. Deja îmi imaginam cum ma integrez eu cu titlul și conținutul articolului, ca o mama care are nevoie și voie sa plece fără puradele.. Și JBANG! Influeserii, doar ei poa’ sa meargă singuri. Ete na!
App: ce e aia sa dai tag la portofel? Sau chei? Jur ca daca e ceva folositor și dacă nu mi mai pierd chei/tigari/portofel/copil, dau de băut!
Senchiu, boss, c ai continuat rubrica!
Have a nice duminică! 😁
Comentariu beton!19
Sunt niste divasiuri mici pe care le aplici/bagi pe diversele obiecte, pe urma aplicatia pe telefon (android sau apple). Am vazut reclame, nu stiu sa explic mai multe.
Eu am vazut sa’i pun jivinei pe zgarda :))), da, nici o sansa sa l pierd.
6. Îmi place mult cum scrie Kross. Sper să nu afle asta.
Sunt mândru că muzical sunt mult mai apropiat de generația lui decât de a mea. Cele mai discuții despre muzică le am cu el.
Ăștia ai mei, hodorogii puriști au rămas acolo cu alea ale lor din tinerețe, ăia sunt buni, sunt clasicii, ei sunt flamura sub care respiră muzica. Niște moși care ascultă alți moși. Nu dezavuez clasicii dar nici nu mă închin la ei.
În cazul ăsta vârsta nu este doar un număr.
Băh și la botez, ăia care au venit din partea mea, deci de vârsta mea, minte de moși și suflet de moși.
Mă bucur că nu sunt ca ei, viața lor este o poziție a misionarului continuă și plm se mândresc cu asta. Sunt așezați, așa zic ei. Fak them.
Comentariu beton!24
să nu dea Dumniezo să ai nevoie de diclofenac (apropo de poziții), că nu se mai meșteșugește ca odinioară, în tihnă…
Comentariu beton!13
Au băgat toată noapte balade Metallica și Cargo, ă?
Cargo numa’ dacă o plouat la buzău, că ăștia bătrîni au nevoie de un trigger să-și aducă aminte lucruri…
Am mai citit Kross așa răzleț și mi-a plăcut.
Cu riscul de a părea handicapat întreb cum mă abonez la scrierile lui? Că nu am găsit.
Scorpions e cea mai tare trupă :))
trupă de?
Trupă de bulănit gacici pe baladele lor 🙂
Bine că nu adulăm Led Zeppelin sau Beatles (nu că n-ar merita), că atunci nu mai eram “moși”.
articolul lui danileț e o prostie făcută pentru băgarea în seamă. să iei o ficțiune literară, chiar dacă inspirată de o anume realitate socială, și s-o analizezi din punct de vedere juridic nu denotă decât cât de puțin înțelege omul din ceea ce face ficțiunea literară. bănuiesc că toată cultura lui literară se oprește la operele literare obligatorii până în clasa a 12-a. mă întreb de ce nu l-a amendat până acum pe nică pentru furtul de cireșe.
dar am o mare problemă cu bullying-ul instituționalizat la adresa elevilor. sunt multe de îndreptat în învățământul românesc, dar cred că primul lucru este ca să se înțeleagă o dată pentru totdeauna că un copil și de trei, și de 22 de ani (că tot copil e, încă) trebuie tratat demn și cu respect, iar orice formă de abuz să atragă sancțiuni imediate și vizibile. e păcat că foarte mulți profesori excelenți a căror muncă e zilnic dată peste cap de grobianismele de doi bani ale unor frustrați care-și varsă neîmplinire din viață asupra unor copii ce nu pot riposta!
Comentariu beton!28
văleu, da’ ci acru ești azî! să știi că m-am gîndit de multe ori dacă dom’ jude n-o fi cumva „cucu” la căpuț, c-o făcut nește chestii… hîm…; concluzia mea, și nu de acum, este că nu; omul este doar altfel, un fel pe care moșii lu’ @Edelweiss (vezi mai sus) îl dezavuează; Dănileț, zic io și nu mă aștept să fii de acord cu mine, are credința că trebuie să întoarcă societății ceva din ce a primit; și cum societatea înseamnă mai ales tinerii, viitorul, alege niște forme de exprimare ceva mai… expansive?
Comentariu beton!14
Ficțiunea asta literară, Ion pe numele ei, are niște baze reale. Rebreanu a luat niște evenimente separate și le-a transformat în romanul Ion. Nu văd articolul ca o relevantă analiză a romanului, dar e interesant de comparat social atunci vs acum.
@berenger, articolul poate fi interpretat ca o gluma, daca intelegi genul asta. In timp ce tu crezi ca autorul nu are cultura, unii ar crede despre tine ca nu ai umor.
Daca ascultai Morning Glory la Rock FM ai fi aflat ce fac aia cu povestile, cum le interpreteaza dpdv juridic.
1 si 4: Întotdeauna m-am întrebat cine avortează subiectele astea de pe la diverse examene.
Acum aproape 50 de ani, am citit si eu Ion si chiar mi-a plăcut. Acum, n-as mai putea pentru ca mentalitățile de acolo mi se par mult prea învechite si desuete. Practic, satul romanesc descris de Rebreanu era o jungla in care singura regula era ca nu exista nicio regula.
Conform inteligenților care fac programe școlare si subiecte de examen, aștept cu nerăbdare următoarele subiecte pornite de la Descriptio Moldaviae sau O Sama de Cuvinte. Probabil, notele de subsol vor ocupa mai mult spațiu decât textele.
2: Bomboana pe coliva subiectelor de examen. Mai ales pentru o generație care a trecut prin pandemie si prin nenorocirea de școala online. Invitație la bătut câmpii in condiții de stress al examenului.
6. Imperialismul, colonialismul si naționalismul au devenit noțiuni peiorative utilizate pana la greata de aurari.
La sfarsit ion scapa pe baza de prescriptie.
scapă eventual cazieru’, că Ion nu scapă; pe bază de sapă!
Comentariu beton!20
Eternele subiecte la examenul de bacalaureat 🥺 eu am susținut examenul acum 40 😱 de ani și nu s-a schimbat nimic, au rămas fixați pe maximum 5 variante pe care le extrag din pălărie în fiecare sesiune aceeași dinozauri sau puii lor 🤬 pic de creativitate nu posedă, nu mă gândisem și la varianta de analiză a lui Dănileț
Mă abțin
Nu mai practic sportul ăsta pentru că țin la bunăstarea mea psihică
Vacanțe de unul singur se practică de multișor
Mulțumesc Edelweiss
Mulțumesc @MV
PS Scrisesem mai mult dar am făcut o scamatorie și a dispărut comentariul 🫣
după cum scriam și la Arhi (sau Zoso, că-s bătrîn, nu mai țîu minte), dau așa subiecte pen’că asta știu ei să corecteze…
că dară n-ățî vre să se apuce dinozaurii dă cetit
Comentariu beton!17
6. Excelent. Abia astept urmatoarele articole.
Of
1. O abordare potrivită pentru ora de educație juridică.
2. Multă recunoștință. Fără școală ( cu bune și rele) eu aș fi rămas la țară, cu rolul de sotie care își așteaptă soțul să vină acasă.
3. Am întâlnit oameni cu păreri fixe și orice argument nu a dus la nimic.
La mine, îți respect părerea, înseamnă încheierea discuției.
Am învățat ( destul de târziu) să îmi conserv energia.
4. Cei care fac subiectele pentru examene, sunt oameni care nu au legătură cu școala. Nu au predat niciodată sau nu înțeleg schimbările din societate.
Pentru noi un astfel de subiect e tâmpit. Pentru elevi, cred că a fost stresant: să scriu de bine sau de rău?🤔
5. Mi-a plăcut ce spunea sociologul: când ești cu telefonul in mână, conectat la Fb, nu mai te simți singur.😔
6. Interesant. O să îl recitesc. Mă pregătesc să plec la o nuntă.
Zi frumoasă!
Comentariu beton!18
Interesant ce a scris Danileț. Citisem deja înainte să văd la tine. Eu nu am înțeles însă niciodată de ce „Ion” și nu alt roman de-al lui Rebreanu. Nu mi-a plăcut. Dar deloc. În schimb am citit pe nerăsuflate „Adam și Eva”, pe care îl consider genial! Părerea mea. Și mi-a plăcut și „Ciuleandra”.
Mersi de articolele de azi, Șefu’! Mă bucur că rubrica a scăpat de la taiere!
1. Cred că Danilet a lovit ” pe lângă”. Nu încadrările de azi trebuie să facă obiect de discuție, ci mentalitatea veche vizavi de cea de azi. Chiar am scăpat de rămășițele vechi sau încă mai scot capul? Ma gândesc la Vaslui saga.
2.Recunostinta pentru școală ? Punctuală. Pentru cei câțiva profesori care s-au respectat pe ei și ne-au respectat și pe noi.
3. Precis, și eu fac exact ca șefu’ de blog. Dau cu block , pentru că am constatat că unii sunt imbecili și mitocani iremediabili. N-am respect pentru ei, cu atât mai puțin pentru părerile lor.
5. Să călătorească cum vor, numai să învețe ceva din asta.
6. De acord cu Krossfire, avem mărturii istorice și arheologice care vin în sprijinul argumentației lui. Bine punctat, omul știe ce vorbește.
Să se dea duminică frumoasă la toată lumea, să ajungă până în fund la taxatoare, vă rog. 🤭😂
Comentariu beton!15
La test sper că o să fie cu bilețele și mă rog să nu-mi cadă 6 🙂
Apropo de examene și teste. Io aș băga o întrebare la proba teoretică pentru permis auto:
Mergi noaptea cu mașina și la lumina farurilor vezi pe cineva spânzurat de un copac. Ce faci?
A. Suni la 112.
B. Oprești și încerci să-l dai jos că poate mai respiră.
C. Pleci mai departe pentru că nu e problema ta.
D. Te duci la un service să-ți regleze farurile.
Comentariu beton!19
E. Îmi aprind o țigară, asta dacă pot de tremuratul mâinilor.
Lăsând gluma la o parte, B apoi A. Dacă am o scară ca să ajung la creanga cu pricina.
C și după aia D, normal.
Exact la asta ma gândeam ca la facultate, acu 25 de ani, nu aveam timp sa trec prin toată materia în sesiune (aveam de făcut prezenta la discoteca și la strand). Și ma rugam sa nu imi pice din ce nu am citit. Nu am citit 6 decât asa, pe diagonala, nu ma pasionează prea tare subiectul. Poate fac măcar de un 8 la lucrarea de azi 🤭
Încep prin a-i mulțumi lui Mihai pentru rubrica de duminică.♥️deși nu-ți plac simbolurile.
Deci:scriu un rezumat a tot ce am citit.Că tocmai ce aștept să vorbesc cu avocatul,zic că primul articol e chiar explicativ într-un fel anume,face o traducere in limbi juridice a ce se făcea acum 100 de ani.Nu detaliez,dar avocatul de care am avut nevoie mi-a spus că problemele legale se rezolvă,la nevoie, trecând de sentimente familiale,in funcție de situație.
De școală,ce să zic, mulțumim la total,dar nu dăm pe afară de recunoștință.N-am nimic cu cei care au copii de 10 pe linie,dar să nu se mai facă atâta tevatură pe temă, fiindcă nu toți sunt din medii care ar inspira milă,cazuri sociale.Din contră, sunt destui din clasa de sus ,care e undeva in stratosferă,și nu reprezintă marea majoritate a oamenilor.La sfârșitul rezumatului aș spune că nu e bine să te plimbi întotdeauna singur/ă,dat fiind numărul mare de infracțiuni stradale.Părerea mea,cum zicea un articol.O zi frumoasă,Mihai ,și cititorilor de aici.
Aș vrea să văd mutra ăluia/ ăleia care a născocit subiectul cu recunoștința. Ar merita o poză pe o țintă de darts. Acum ceva ani lucram într-o firmă „deconcentrată” adică o conducere centrale cu mai multe sedii prin țară. Ca sistemul nervos la gândaci. La un conflict de muncă directoarea de HR a dat dispozitite să fie listat pentru fiecare angajat un formular A4, musai color , cu o singura întrebare care suna aprox „Nu-i așa că firma a făcut multe pentru voi în ultimii ani?” . Cam așa subiectul cu recunoștința.
Pe vremea mea trebuia să scrii cat ii ești de recunoscător partidului și lu Ceaușescu. Same old….
Am văzut niște comentarii. O mamă spunea că fiul ei se lăuda că a mințit cu talent. Zeci de alte mame au sărit că trebuia să educe copilul să aibă curajul propriei păreri. Da, sunt convinsă că profesorii încă înfierbântați după greva ar fi apreciat cu obiectivitate o lucrare care zicea „școala își bate joc de noi, fie și numai pentru că schimba regulile in fiecare an”
Comentariu beton!16
1. Tot așa, am citit Ion înainte de a-l „studia” la școală! Citeam tot ce-mi pica în mână, era ” distractia” supremă pentru mine în vremurile alea. Da’ nu pot să spun că „Ion” mi-a plăcut. Eram o fetișcană naivă și m-a îngrozit!;
2. Da, ciudat subiectul. Au vrut cumva să facă legătură (părerea mea😏) cu acela legat de Ion Creangă și recunoștința lui față de dascălii pe care i-a avut! (Am avut curiozitatea să citesc unele dintre subiectele la bac);
3.De-aia aberează toți fără limite!
4. Hm…nu știu ce să zic; mai bine nu zic!😉
5.Vorba ta, de ce numai tinerii?? Păi noi ce cusur avem?? Ne place și nouă!😁
6. Complicat subiect. Trebuie să ai cunoștințe solide în domeniu ca să comentezi cât de cât documentat. Că altfel…ne facem că avem și noi o opinie ( vezi pct.3).
1. și 3. e părerea lui și i-o respect 😁 n-am auzit de vreun judecător francez, neamț, englez, care să vină public cu o perspectivă juridică a operei lui Hugo sau a lui Goethe sau a lui Shakespeare…
părerea mea e că încurajează involuția culturală. literatura e o artă a cuvântului, nu doar subiectul/tema/motivul sunt relevante, ci și stilul și structura. „belles letres” se diferențiază de celelalte tipuri de texte prin cum descriu, nu atât prin ce descriu.
2. așa ruptă-n fund și plină de frustrați incompetenți cum e (des)considerată acum, școala asta românească mult-hulită ne-a cam format pe toți și ne-a făcut oameni mari… și, pe unii, chiar ne-a deșteptat.
4. e un examen „de maturitate”. n-am înțeles de ce atâta freamăt și zbucium că nu toți pot/înțeleg/reușesc… copiii ăștia vor fi intelectualii de mâine. îi vrem pe toți bacalaureați? și pe cei cu o precară cultură generală? mda… și-apoi ne oripilăm toți că avem forme fără fond și-ajung în posturi cheie agramați și analfabeți funcțional.
5. sunt și avantaje, dar și dezavantaje. important e să călătorim, indiferent dacă suntem singuri sau însoțiți.
6. n-am terminat de citit, îmi place articolul.
mulțumiri pt selecție și pt continuarea rubricii! duminică frumoasă tuturor!
Comentariu beton!56
Saru’ mana pentru mentiune, sa bag si partile II si III acum ;))
Salutari si domnului Edel pe care speeam sa il prind la Amon Amarth sau Parkway Drive saptamana asta.
Amon Amarth, acești Manowar fără aură :))
Urlă invidia de moș în tine, Bogdane. Câte mingi ai tăiat azi?
Adevărul este că sunt trei categorii nasoale, ăia care sunt fierți pe melodeath, ăia masturbează instrumente și încearcă să fie DT când ar fi recomandat să fie orice altceva, nu pt că DT sunt greu de atins, ăia de o viață masturbează la instrumente, sunt greu de ajuns și ăia care iau o gagică și cu ceva simfonic în spate sunt Tarja, Floor sau Simone.
Să nu uităm de AoR ăla de anii 80, care miroase a naftalină și metalcore ul de anii 2000, altă sinistroșenie și ăla.
Krossfire este top de fiecare dată când scrie. Nici de data asta nu se dezminte.
Excelent și Ciucu, omul ăsta este din alt material. Și are perfectă dreptate în ce spune, m-am săturat să aud că „trebuie” să respect ceva sau pe cineva. Nu, nu trebuie.
Cucu bă, Ciucu este altcineva 🙂
1. Cu Ion, Rascoala, Ciuleandra, Padurea spanzuratilor (trebuie neaparat sa citesc si restul romanelor!), Rebreanu este scriitor din ala adevarat, este megascriitor. Merita citit, studiat, iubit.
2. Recunostinta fata de institutii? Cam greu, mai ales cand sunt opresive si lipsite de respect fata de noi. Deci recunostinta nu dar fata de unii reprezentanti ai institutiilor, da.
3. Spunem asa cand nu avem curajul sa contrazicem sau nu avem chef sa argumentam.
4. Nu inteleg.
5. De ce nu? Felicitari celor ce nu se tem sa exploreze lumea de unul singur. O vezi si o simti mai in profunzime decat cu gasca galagioasa ca si companie.
6. Trebuie sa citesc.
3. Nu sunt de acord cu dl. Cucu, recunosc. Pentru că, da, a respecta părerea este modul elegant de a ii spune omului că suntem pe poziții iremediabil opuse și nu are rost să mai continuăm discuția. Este mult mai simplu așa decât „amice, ești idiot”. Apoi, pentru că nu e, și nici nu ar trebui să fie, treaba unui moderator radio să educe. Treaba lui este să „modereze”, să asculte, și să discearnă când e de tăiat microfonul sau de încurajat un discurs. Altfel, mulțumesc că ai păstrat „ce mi-a plăcut”
1. Se plictisea rău de tot dom’ judecător. 🤣
2. De ce ar trebui să am recunoștință față de școala românească? 🤔
3. –
4. –
5. –
6. Fain.
În USA, democrații s-au căcat pe ei când istoria lor le-o arătat că primul stăpân de sclavi o fost un negru. 🤭
Sclavia a fost o chestie extrem de normală atunci, exact cum sunt azi telefoanele mobile.
Cam multe spații libere. Mă bazam să copiez de la tine când o să ne de-a test blogăru.
Comentariu beton!11
@Shoric: azi-i duminică. AZI ne dă test???
Că io tre’ să dau cu subsemnatu’ că aseară pe la 11.38 mi-o scris, pe whatsapp, o chinezoaică (așa arăta-n poza de profil) dacă nu-s Andre. După ce că i-am zis că nici poveste, mă invită și la o șuetă pe telegram.
Drept răspuns am șters conversația.
Colac peste pupăză, ieri sună la interfon una cu voce suavă și mă-ntreabă ce știu despre Biblie și dacă-i relevantă-n ziua de azi. Am zis că-s ocupat. Da’ asta n-o împiedicat-o să-mi lase o scrisorică ș-un fluturaș cu „Ce credeți despre Biblie?” și mă invita la o șuetă, undr ar fi venit cu soț cu tot. Pe spatele broșurii e scris „jw.org”.
Le-am aruncat la gunoi, categoria „hârtii, cartoane”.
No, amu’ zi tu dacă nu-i sucită ca să fie-nvârtită? 🤔
@JT, acuma serios. Au dispărut de pe la noi ăia care băteau la ușă și întrebau dacă vreau să urmez ”Calea Domnului” cam de vreo 20 de ani. Zici tu că pe acolo , pă Australia, sunt unii care sunt activi acum în 2023 și împart pliante?
OK, nu am treabă cu pliantele dar am avut problemă foarte serioasă cu ăia care îmi băteau la ușă agresiv că mă gândeam că e poliția și am făcut ceva grav.
Am ieșit o dată la o bătaie agresivă în ușă a uneia care colecta taxa pentru biserică și i-am zis că-i rup mâna dacă mai face așa ceva. Nu am mai fost deranjat de atunci de ”angajatu” bisericii din cartier pentru taxa pă biserică.
@Shoric: e prima dată-n 5 ani ș-olecuță de când m-am mutat în Austria când pățesc așa ceva cu religioși d-ăștia. Am mai pățit-o cu ăștia de la Crucea Roșie care făceau ceva sondaj, pe care i-am refuzat politicos.
În ceea ce privește taxa de biserică, biserica catolică procedează mai elegant. Pe formularul de la primărie (evidența populației) dacă bifezi căsuța „catolic” atunci obligatoriu pui și număru’ de cont. Își iau ei partea lunar din cont.
@Shoric în Germania ăia îmi băteau anual la ușă și erau români get-beget. De altfel în zona Nürnberg au standuri mobile pe care le plimbă de ici-colo cu maculatură în română. Trei ani mi-au venit la ușă d’ăia cu moace la care nu ai deschide ușa – asta fiind soția mea, eu neavând spaime de ăstea. A patra dată a fost înainte de pandemie când m-am trezit cu un tip de genul intelectual școlit și cu prestanță. De bine de rău l-am lămurit că nu mă interesa deloc de vreun martor sau vreun turn de veghe, și că merg duminica la biserică, și de atunci pace.
Cum m-au bunghit? Când pe soneria de jos scrie Blaga, nu prea e îndoială pentru orice român ce hram poartă purtătorul acelui nume.
@AleBlaga, Bănuiam io că nu au dispărut și că doar au migrat spre vest unde sunt comunități de români 🙂
Este interesanta si haioasa abordarea lui Danilet, mai face asa ceva si Exarhu, atunci cand are invitat la Morning Glory un avocat si diseca o poveste de genul Capra cu trei iezi or something 🙂 . Nu am citit Ion inainte de timpul oficial, pentru ca mai inainte de scoala citeam Cei trei muschetari, Insula misterioasa si altele, slava Domnului pentru pasiunea pentru citit mostenita de la taica-meu si pentru biblioteca, of course.
Interesant articolul lui Kross, desi la imperiul roman m-am obisnuit sa privesc lucrurile si din perspectiva celor cuceriti: celti, triburi galice etc
Scuze că sunt pe lângă subiectele zilei. Doresc o recomandare pentru un loc în Napoli unde pot servi o pizza bună. Mulțumesc!
Păi nu vrei s-o mănânci? Vrei s-o servești?
Oriunde în Napoli. Întotdeauna comanzi margherita.
@Ilenutza, greu să nu găsești pizza bună în Napoli 🙂
o pizza cu mozzarela divină am mâncat pe Garibaldi, La cantina dei Mille. o pizza Margherita „uau” am mâncat și pe Via Cesare Sersale, la L’antica Pizzeria „Da Michele”, dar am stat ceva la coadă.
poftă și vacanță frumoasă!
Comentariu beton!13
🤣🤣@MV, sigur că vreau să o MĂNÂNC!! Mulțumesc!
@Mălina, mulțumesc!
5. Eu am mers de 2 ori pana acum singur in vacanta. Chiar e mult mai ok decat am crezut
Zi bă și ce vărstă ai și dacă ai copii minori.
am 32, bă
1. Din perspectivă juridică, multe romane sunt pline de infracțiuni sau contravenții. Si de incorectitudine politică. Ceea ce nu le afectează valoarea, dacă o au.
2. Cu bune si rele școala a contribuit la definirea adulților de azi. Am avut profi horror, am avut dascăli de excepție am avut si profesori ca musețelul. Ce nu te omoară te face mai puternic.
3. E părerea ta e suficient in caz de aberații extreme, respectul nu are ce căuta.
4. Nu am urmărit desfășurarea examenelor, observ că se păstrează un ton alambicat si prețios în formularea subiectelor.
5.Vacante să fie, singur, cu familia sau prietenii nici nu mai contează.
6. Krossfire nu se dezminte, textul e o plăcere si o provocare deopotrivă.
1. Interesantă abordarea, dar la punctul 2 dl judecător compară mere cu piersici, ambele-s fructe, dar nu prea sunt rude.
Din câte știu eu (sper că știu corect) frații (surorile) de cruce n-au nicio legătură cu rudenia totală sau parțială (pe linie maternă sau paternă).
Frații (surorile) de cruce erau niște oameni neînrudiți, care erau (se considerau) prieteni atât de buni încât alegeau să practice un anume ritual prin care, prin propria voință, se legau ca frați (surori), urmând să respecte această legătură într-o oarecare măsură și în raport cu alții (gen un tip nu se căsătorea cu sora de sânge a fratelui său de cruce, pt că era considerată ca și sora lui).
Articolul d-lui Kross mai încolo, că mă așteaptă o frișcă s-o bat. 🙂
6. Nu inteleg subiectul imperialism raportat la istoria noastra, a romanilor. Stiu ca am fost acuzati de imperialism cand am vrut sa ne recuperam teritoriile pierdute dar afirmatia este nula si neavenita pentru ca vine din partea celor care le-au luat.😅 Altfel amuzant cum suntem acuzati ba de lasitate daca ne lasam jefuiti, ba de expansiune nejustificata si ticaloasa daca ne batem sa nu fim jefuiti.
Oricum imperialismul de care vorbim este cel din perioada 1500-1914, o forma de organizare politica si economica ce este diferita de imperiile antice.
Imperialismul din Africa nu a avut o fatza frumoasa, nici cel din China, nici cel din India. Imperialismul japonez din China a fost ceva horror. Ce sa mai zicem de imperialismul rus? Un lucru important de retinut e ca imperialismul a apartinut elitelor nicidecum popoarelor. Majoritatea englezilor nu o duceau chiar bine la inceputurile lor imperialiste. Se murea si la ei pe capete de foame si de boli.
Imperialismul actual sigur ca exista, dar e unul mai discret si mai diplomat. Nu stiu exact daca noi, azi, suntem colonie europeana dar mintiti si tradati si vanduti de ai nostri sigur suntem.
Imperialismul clasic apartine unor timpuri destul de sangeroase, de crude, pentru cei vulnerabili. Poate fi judecat, poate fi condamnat dar nu cu masuri ce nedreptatesc istoria si cultura de milenii, de secole a unor tari si popoare. Nu poti darama si interzice ceva in numele unor nedreptati de care traitorii de azi nu se fac vinovati. Nu trebuie batjocorit, desfiintat si anulat trecutul pentru ca acesta a existat, trebuie spus adevarul despre acest trecut si reparat ce a fost stricat.
Aici e cumva alta discutie, dar da… romanii ii acuza pe altii de imperialism, dar nu pe aia care chiar ne-au luat teritorii, imperii fiind. Cat despre acuzatiile iredentiste de imperialism, alea mi se par o gluma.
Imperialismul secolelor XIV-XIX nu e de fapt cu nimic diferit de cel antic, doar tehnologia este. De altfel, in a doua parte o sa vezi ca formele de colonialism modern au aparut mai toate prin perioada imperiilor antice, insa imperiile moderne le-au perfectionat in mod foarte sangeros.
Ca idee insa, nu incerc sa zic ca imperiile moderne au fost ok sau ca populatiile de sub ele n-au fost asuprite, ci doar ca lucrurile nu sunt atat de ”alb/negru”… uneori la propriu. Puterile europene au cumparat TOTI sclavii pana prin secolul XIX de la imperii si regate locale – ok, faptul ca in Europa era interzisa sclavia, iar ai nostri omorau milioane prin barci catre America nu prea are cum sa fie scuzat, dar nici nu putem spune ca ”au venit si i-au rapit pe bietii oameni”, pentru ca nu era logistic posibil. A existat o cerere morbida pe o piata morbida care exista deja.
La fel cu India – e greu de negat ca englezii s-au purtat nasol (cu unii indieni, ca pe altii i-au transformat in asupritori locali si, la fel ca tartorii comunisti de la noi, aia au produs cele mai multe victime). Pe de alta parte, India ca tara n-a existat niciodata cu adevarat inainte. Inaintea coloniilor au fost Imperiul Mughal, de Mysore etc… si inainte de ele, celebrul Sultanat de la Delhi. Multi reproseaza britanicilor ca au jefuit si distrus India – da si nu prea, pentru ca India din mintea nationalistilor indieni nu a existat niciodata. Mai mult, 70% din trupele companiei Indiilor de Est erau formate din indieni, dornici sa se afirme local. Practic, britanicii au incurajat dizolvarea unor state locale si distrugerea economiei lor pentru a le uni apoi cu usurinta si cu o armata formata din localnici. Nu a fost nevoie ca britanicii sa cucereasca mare lucru din India pentru ca luptele locale si coruptia lorzilor existenti le-a permis sa se autocucereasca.
De altfel, istoricii indieni in sine recunosc ca, dincolo de sangele varsat in India, colonistii au reusit sa uneasca (intr-un mod idiot, vezi British Raj) teritoriile indiene: https://www.indiatimes.com/culture/who-we-are/if-the-british-had-never-ruled-our-country-this-would-be-india-today-243538.html
1. Relativ nu mai traim in vremea aia, decat in bezna din capul unora, degrab-visatori de „traditii”, fie ele putere si control fata de cei mai slabi, fie „alimentatie sanatoasa” (aka agricultura de subzistenta).
3. Cum stii ca tu ai parerea cea corecta? Si ala care spune ca 2+2 fac 5 crede ca e corect. Daca nu cumva il contrazici spunanda ca 2+2 fac 7? Am vazut povestea asta de nspe mii de ori pe repeat, se lasa cu spume, cu nervi. Oamenii sunt prea emotionali, foarte putini ar putea duce o discutie obiectiva, si aia tot cu oameni obiectivi.
5. Fac si eu asta ca detox. Adica fug dintr-o balta toxica intr-una curata, pe urma ma intorc in balta murdara. Nu pot nici sa ma mut cu totul in balta curata, nici sa schimb balta toxica. The thing is, ca fara solo-calatoriile astea, nu mi-as fi dat seama.
Asteptam articolul lui @Krossfire de ceva timp. Bine că a găsit ragazul să îl pună laolaltă. Mulțumim lui că l-a produs, iar ție pentru lista de citit.
Încă mai ascult Lista de săptămâna trecută, că îmi trebuie liniste pentru a asculta răgete, paradoxal
Nu am citit tot, dar ma doare in continuare atitudinea fata de literatura clasica romaneasca. Lasa ca articolul, sau ce-o fi, al lui Danilet l-am luat ca pe o troleala, in continuare cred ca omul s-a jucat umpic. M-am luat de la „arhondaric”, pentru ca am mai vazut luat in deradere faptul ca „se dau” texte vechi, care, vezi doamne, nu „le sunt utile” copiilor. Ok, dati-le si texte noi, dar nu cred ca nu este bine sa ne cunoastem istoria, in toate sensurile, inclusiv al limbajului, nu cred ca nu este bine sa ” vedem” cu ochii mintii, nu doar sec, din statistici sau documente oficiale, cum se traia aici, la noi, in trecut, nu cred ca nu este bine sa facem exercitii de imaginatie pornind de la ceste texte…
Pana la urma, astia suntem, din Ion ne tragem, ca si din Catavencu, ca si din Mara, ca si din Petrini, dar si din tortionarii lui…
Gresita e abordarea acestor texte, din care poti extrage lectii de viata, instrumente de deschidere a sufletelor si mintii copiilor, cunoastere, pana la urma-a trecutului, a psihologiei umane si dezvoltarea empatiei, pentru a lasa loc mai putin pentru ” scoala vietii”, pe care mi-o glorifica mai acu vreo doua zile un cunoscut, fiu de medic, vajnic student la vreo cateva facultati, toate abandonate, dar ajuns acum ceva subofiter pe la politia de frontiera prin port, midia, cred…
Mi-e greu sa mai continui, mi-e rusine sa spun, nu aici, IRL, ca savurez fiecare cuvant din Baltagul, nu pentru actiune, care este urzita fara de cusur, cat pentru expresivitatea si forta acelor cuvinte, simple, asa cum le folosea Vitoria, dar care, cumva descriau perfect trairi si sentimente pe care le avem la fel si noi…
Si eu am fost plecata singura, a fost chiar misto.
Interesanta abordarea lui Danilet.
Mi s-a parut hilar ca fi’miu a avut la bac acelasi autor pe care l-am avut si eu, in ’90. E adevarat, la mine a fost un pic mai complicat: evocarea satului in operele Ion sau Rascoala de Rebreanu. Atunci, eu am ales Rascoala. Si mie mi-a placut Rebreanu. N-as putea spune acelasi lucru despre fi’miu.
Cu ce m-a ajutat scoala? Sa caut informatii atunci cand am nevoie de ele si in general, sa citesc. Poate si din cauza ca am facut scoala si liceul intr-o perioada in care multi dintre noi citeam, pentru ca atunci cand ne intalneam sa discutam si sa disecam ce mai citisem. Altfel…nicio legatura cu meseria pe care mi-am ales-o. Bine, consider si ca facultatea la care m-am dus nu era prea ancorata in realitate. Nu atunci. Era mult prea devreme, imediat dupa revolutie, nu puteam avea profesori de management cu gandire diferita de cei care predasera pana cu un an inainte economia socialista. Sistemul actual de scoala mi se pare invechit maxim, as opta pentru schimbarea din temelii. Mai ales in privinta modului in care se studiaza – doar teoretic, invechit, fara dezbateri pe subiecte, fara incurajarea gandirii critice si a lucrului in echipa pentru rezolvarea unor subiecte, teme sau proiecte. In plus, as seta un numar de materii „fixe” sa spunem, carora sa li se adauge un anumit numar din materiile la alegere (dar pe care sa le aleaga concret, elevul, nu pe motivul: „la noi la scoala se studiaza franceza pt ca scoala noastra are profesor de franceza si nu putem sa-l dam afara”, dar daca fiul meu si alti cativa ar fi dorit sa invete spaniola?!
Bine, eu sunt de parere si ca „faimosul” examen de capacitate ar trebui sa dispara. In acest moment nu face decat sa produca o discriminare masiva intre elevii ffff buni si ceilalti care nu sunt la fel de ffffff buni la cele 2 materii. Ar trebui ca liceele sa fie la acelasi nivel calitativ si cu profesori pregatiti iar accesul sa fie pe baza zonei in care locuiesti, la fel cum este si pentru scoli. Iar BAC-ul sa se transforme intr-un examen serios, cu cateva materii din cele studiate si care sa puna accent pe inteligenta, creativitatea si asertivitatea copiilor, nu pe memorare, deci alt tip de subiecte. Probabil visez in culori. (stiu asta).