Articol scris de Iulia.
…
Mi-a venit ideea articolului de azi când am citit pe febeu, nici nu mai știu unde și la cine, întrebarea: „Voi lucrați în domeniul pe care l-ați studiat?”
Și am stat oleacă strâmb și am cugetat drept, încercând să-mi amintesc la care din locurile mele de muncă am avut cu adevărat de-a face cu ceea ce am învățat în școală. Pentru a vă oferi un tablou complet, fac următoarele precizări:
– Posibil să mai fi zis asta pe aici, dar dacă mă repet, aia e, mă iertaț, că știț că-s senilă, mai ales acu, că tocma am împlinit o oarecare vârstă (treijnoo a doua oară, să nu vă aud, da?): eu sunt, conform diplomelor mele de studii, economist specializat în economia întreprinderii. Asta pe scurt. Pe lung, am absolvit Academia de Studii Economie, Facultatea de Studii Economice în Limbi Străine, secția germană, specializarea Economia Întreprinderii și un MBA în Economia Întreprinderii, de asemenea în limba germană. Pfff, am obosit numai scriind asta…
– Banii de ham-mix și pufuleți îi câștig de ceva ani din traduceri. Pe scurt. Pe lung, nu fac traduceri de acte de mașini, certificate de naștere, deces ori căsătorie, ci preponderent traduceri tehnice și de marketing. Dacă aveți o mașină din grupul VAG, există o probabilitate destul de mare ca o mare parte din manualul de utilizare în limba română să fi fost tradus de mine (sau de distinsul meu soț, că și el tot cu asta se ocupă).
Una peste alta, ce am învățat la școală și ce fac acum nu prea au nici în clin, nici în mânecă. Așa că m-am apucat să rememorez locurile prin care am dat cu sapa de-a lungul timpului, să văd dacă a avut vreunul din ele treabă cu ceva ce am învățat la școală.
Primul meu loc de muncă (asta știu sigur că am mai povestit) a fost la un importator de mașini, ca asistentă a directorului de vânzări (domnul cu sconcșii la subraț). Acolo, singura chestie utilă din școală a fost limba germană. Că în rest, pe toate le-am învățat din mers. Și cum să citesc o declarație vamală de import, și cum să fac o proformă, și cum să fac o evaluare la o mașină SH conform catalogului Schwacke și nenumărate alte chestii.
Apoi am trecut la altă marcă de mașini, de data asta pe marketing. E, aici ai fi zis că mi-ar fi putut fi utile cunoștințele dobândite în anii de studii. Ba bine că nu. Pentru că nu era ca și cum departamentul de marketing al firmei ar fi avut voie să aibă vreo idee proprie sau ceva de gen. Totul venea servit pe tavă de la firma mamă și tot ce aveam noi de făcut era să adaptăm machetele de broșuri ori pliante ori bannere ori altele asemenea și să trecem numele reprezentanței și numărul corect de telefon.
După acest măreț succes în carieră, am ajuns într-o agenție de traduceri. Nici ce am făcut aici n-avea nici cea mai vagă urmă de legătură cu ce învățasem, pentru că am făcut management de proiect. Și, din nou, am învățat totul din mers. Însă jobul ăsta mi-a oferit două chestii esențiale – prima: mi-am făcut lucrarea de licență fix pe subiectul ăsta – managementul de proiect pentru proiectele de traduceri. Și cu ocazia asta am citit și am învățat tone de chestii care îmi sunt încă utile și în ziua de azi. Iar a doua – m-a ajutat să îmi dau seama că îmi plac mult traducerile, îmi place să fac chestia asta și, zece ani mai târziu, mi-a dat curajul de a lăsa slujba de la corporație și de a încerca să trăiesc făcând ceea ce-mi place. Până acu, toate bune, doamneajută și-n continuare.
Dar până la punctul ăsta, am mai trecut prin niscai slujbe. Una din ele, la o firmă de leasing. Niște austrieci care aveau filială și în România. Aici, să zicem, a fost cam primul loc unde am mai întâlnit niște noțiuni cu care mă mai intersectasem prin facultate. Și asta prin prisma faptului că făceam niște evaluări de bonitate, să vedem dacă-i dăm omului bani să-și cumpere ce vrea el au ba. Așa că am pus mâna, pentru prima dată, pe un bilanț contabil. Real. Că în facultate nu văzusem așa ceva. Decât în teorie.
A urmat apoi slujba de la corporație, despre care nu-mi place să vorbesc prea mult, că a fost una de tristă amintire. Nu din alt motiv, decât că m-a făcut să îmi dau seama cu certitudine absolută și irevocabilă că nu pot lucra într-un astfel de loc, că nu sunt făcută să accept principiul „noi muncim, nu gândim” și principiul „pe noi ne interesează volumul, nu calitatea”. Am urât fiecare zi petrecută în locul ăla și singurul lucru care m-a făcut să nu căpiez și să nu ajung la știri pentru că am pocnit un director peste meclă cu un dosar au fost colegii. Pentru că am avut baftă de niște oameni tare mișto. Dar nici aici n-am avut nici un fel de folos de pe urma școlilor făcute. Pentru că nimic din ce învățasem nu se aplica. Ori erau informații învechite, ori pur și simplu inutile.
Una peste alta, dacă e să trag linie, probabil undeva la 10% din ceea ce am învățat în școală mi-a folosit la modul real în viața profesională, restul de 90% am învățat din mers, la fiecare loc de muncă în parte. Singurele chestii care au rămas constante și care mi-au fost cu adevărat utile și mi-au deschis multe porți (profesional vorbind) și îmi sunt de folos și în ziua de azi sunt limbile străine.
Și cred că sunt super mega norocoasă că am găsit ceva ce pot face, care să îmi facă și plăcere și să îmi și permită să trăiesc din ceea ce fac. Și asta deși nu e totul numai lapte și miere, că lucrez de acasă și pot să fac ce vrea mușchiu meu când vrea mușchiu meu, că nu e așa. Chiar dacă lucrez de acasă, clienții tot clienți sunt, tot au pretenția să fiu disponibilă în timpul orelor „uzuale” de program, tot au uneori pretenții absurde, de-mi vine să dau cu caca de câine după ei, tot mai „uită” să plătească uneori și tre să trag de ei ca de un cal mort și tot așa.
Însă cu toate astea, munca în sine îmi face mare plăcere, nu mă ia groaza dimineața, când deschid calculatorul și nu îmi e silă când mai trebuie să muncesc și în week-end. Bine, uneori mi-e silă, mai ales când e frumos afară și-aș sta pe terasă ca o ploșniță, cu o bere în mână, dar în schimb tre să stau la calculator… Dar mna, per total, avantajele bat dezavantajele.
E, și acu că v-am prezentat practic SiVi-ul meu și numa adresa de mail și numărul de la pantof nu vi le-am zis, că în rest v-am dat din casă o grămadă, să vă aud pe voi: lucrați în domeniul pe care l-ați studiat? Vă place ceea ce faceți? Dacă nu, ce v-ați fi dorit să faceți și ce v-a împiedicat?
sursa foto: freepik.com
Neața dragi tovarăși și pretini, voiam numai să anunț că azi nu știu cât voi putea fi printre voi, bănănăind prin comentarii, că am un câine cu febră inexplicabilă de 3 zile care azi va merge pentru a doua oară la perfuzii, un copchil care începând de azi noapte face febră (f probabil să se fi potcovit cu o frumoasă gură-mână-picior, oh, the joy!) si propria mea persoană jalnică, la care îi e rău de marți încoace.
În rest, toate bune 😂
Deci să știți că citesc, dar e posibil să nu pot răspunde mereu.
Sâmbătă faină să aveți! 🍻
Comentariu beton!91
pare-amsori! hai, sante a tus: cîini, uamini șî fimei!
Comentariu beton!47
Toate febrele au leac până la urmă.
Sănătate la toată lumea!
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.20
Multă sănătate tuturor bipezilor & patrupezilor! 🙏
@Monica oarecum mulțumim pentru încurajări, înțeleg că ce ai spus e bine intenționat dar, cumva, n-a ieșit foarte bine. Câinele nu e bătrân și, chiar dacă ar fi, pentru noi nu e „aia e”. Este un membru al familiei noastre și faptul că suferă și, pe lângă asta, nu știm de ce complică lucrurile. Noi suntem ciudați din ăia pentru care câinii nu sunt mai prejos de copil sau de noi, fac parte din familie cu drepturi egale. Nu vreau sa intru în detalii legat de ce înseamnă să iei decizia de a-ți eutanasia câinele, chiar dacă știi că asta e cea mai bună soluție pentru el.
Să știi că n-am răspuns țâfnos sau ofensat, doar am simțit nevoia să precizez chestiile ăstea.
Comentariu beton!138
Fritz, și la noi la fel. Câinele este membru al familiei cu drepturi depline. Ba mai mult, diva este mai răsfățată decât au fost copiii. Mă bucur când aflu că mai sunt oameni ca noi, că uneori mi se pare că nu sunt zdravănă la cap. Diva noastră are scaun de mașină, jucării, păturici, geantă de voiaj. La rulotă are scaunul ei pliant, castronelele ei, facem somon la grătar special pentru ea. Și doarme cu noi în pat. Ea crăcită toată, iar noi chinuiți la margine.😁
Comentariu beton!58
@Fritz ,mă bucur să fi înțeles corect mesajul meu, mă așteptam la toate reacțiile și mânuțele roșii.
La noi, mai ales ca (inca) nu avem copii, cainele e membru al familiei cu drepturi egale. Pai n-am plans eu cu el in brate noaptea la urgenta? Nu cred ca stiu cum e sa ti se imbolnaveasca un copil si n-as vrea sa fiu nesimtita sa compar, dar stiu ca senzatia aia de neputinta si frica ne arata ca nu e “doar un caine”.
Comentariu beton!15
eu am o curiozitate: prin MBA v-ati referit chiar la MBA, sau la un masterat?! Pt ca am vazut ca majoritatea le confunda si ma roade curiozitatea asta. Mi-au trecut prin mana multe CV-uri in care treceau aplicantii MBA, dar de fapt era masterat
multă sănătate la toată lumea!
măcar pisica și Fritz sunt bine? să fie cineva acolo, să aibă grijă de restul. 🙂
pune pisica lângă copil, dacă stă, că-i face bine torsul (împreună cu medicamentele de la doctor, nu mă apuc acuma să inventez o nouă medicină germană pe bază de tors de pisică 🙂 ).
Comentariu beton!13
@all, mulțumesc pentru urări, copilul e destul de ok, mai face câte-o febră, dar răspunde bine la antitermice, iar când nu are febră, e vesel ca un cintezoi.
Cățeluța, din păcate, nu e la fel de bine, are febră în continuare, în ciuda cocktailului care i se administrează, așa că suntem destul de murați 😞
@IoanaS, nu pot să mă pronunț în numele altora, dar dacă întrebarea îmi era adresată mie, răspunsul este da, eu am MBA, nu master.
Comentariu beton!13
@Iulia, tie iti era adresata, mersi, eram sigura, cred ca am scris intrebarea mai mult ca sa-mi confirm bula, m-au luat de cap CV-urile cu MBA, care erau, de fapt, masterat, nu mai pot cu nervii! Love!
Profesie/meserie versus ocupație cred că ai vrut să zici. Profesia/meseria sunt alea pentru care te școlești, cu deosebirea că profesia e intelectuală, iar meseria e fizică (de obicei) și nu necesită școală multă. Ocupația e aia pe care o faci efectiv. În cazul tău, profesia e economist, ocupația e traducător. Meserie n-ai, numai dacă n-ai făcut, cândva, un curs de zugrav sau pantofar.
Comentariu beton!18
@Ligia, dacă tot e să fim pedanți, profesiune, ocupație si meserie sunt cam sinonime. Joacă-o pe asta 🙂
nu mai țîu minte cartea, da’ povestitoarea este dna. Aurora Liiceanu; aflată într-un sat din maramureș, primește din partea fiului minor al gazdelor o lecție de semantică (cred; nu-s sigur, da’ am vrut să mă dau cult în cap); ăsta micu’ taman îi spusese soră-sii să-și scoată visele de școlire din cap, că ea trebuie să rămînă în sat, să „lucre”; pămîntul, adică; intrigată, doamna îl întreabă, ce, numai țăranii lucră? profesorii, contabilii, ăia cu pixurile nu lucră?
– nu, vine decisiva, numa’ țăranu’ lucră!
– și ceilalți ce fac? doar nu iau bani degeaba?
– profesorul „vede de” copii, contabilu’ „vede de” hîrtii…, numa’ țaranu’ lucră!
Comentariu beton!39
Same here. Lucrez in domeniul bancar ( conformitate, calitatea datelor ) pentru niste francezi desi am terminat limbi straine si am fost la profil bilingv in liceu ( franceza ). Da, m-a ajutat franceza pe care am invatat-o .. in rest, calificat la locul de munca.
Comentariu beton!24
La banca aia franțuzească cu roșu și negru? Că dacă da, la ei pe plantație am dat și eu cu sapa…
@iulia, da, la rosu si negru
Auch!
Noi mulțămim frumos şi tăte cele bune la pacienti de toate speciile!!
Comentariu beton!20
Mulțumim, să fie! ❤️
glume:
1. ‘ce că la facultatea de medicină căutau un creier uman pentru ceva experimente; și neprezentîndu-se doritori, îl abordează pe unu’ care dăduse admitere de vreo 10 ori: „peste 5 ani ți-l dăm înapoi și te înscriem în anul I, fără examen!”
peste 5 ani, cînd vine ăsta să-și ia creierul, refuză înscrierea, „între timp am făcut ASE-ul…”
2. la noi, la Iași, pi dealu’ Copoului îi universitatea; pi stînga cum urci îi corpu’ A (facultăți serioase, pe vremuri: drept, umanioarele și cîteva amfiteatre folosite de politehnică) iar peste stradă este corpul B (ISE-ul, geografie, biologie); în fața corpului A, cu spatele la clădire, cu mîna stîngă dusă la spate și indicînd clădirea A și cu stînga, purtînd un document și întinsă către clădirea de peste stradă, este statuia lui Kogălniceanu; interpretarea de acum 20-30 de ani a poziției: „care nu intrați aici (A), încercați dincolo (B)!
PS: dap, ISE also here
Comentariu beton!54
licențiat în turism și servicii; am profesat într-o agenție de profil vreun an jumate; da’ lasă că-mi scot pîrleala de doojdeani, că dacă nici io nu mai călătoresc…; 1an de studii aprofundate în managementul resurselor umane; nu mai spun că nici diploma nu mi-am ridicat-o, da’ domeniul, la noi, mi se pare o glumă; de cele mai multe ori, nereușită!
am făcut în schimb, toată viața mea, vînzări: sfoară și saci, birotică și papetărie, cosmetice, scule pentru lemn;
prima lecție despre cît de utilă mi-a fost facultatea aia, 4 august 1997; dom’ derector comerșeal, către noi, 2 proaspăt absolvenți de ISE:
– uăi, hai, la triabî! tu (către coleg) scrii-i factura la omu’ ista șî tu (io adică) completează-i șecu’…!
ce ‘ace? păi singura filă de CEC văzută în facultate era o poză într-un curs: Cheque! așa scria…
notă: „omu’ ista” era un client de la Cîmpia Turzii care cumpăra de la noi și vindea unui combinat local care producea cabluri de macarale; și, de frica suedejilor omniprezenți în zona lui, umbla cu Glock-ul la subsuoară; mda, cam așa erau vremurile…
după ce ne-a lăsat să ne scuturăm de colb, dom’ director a început să ne învețe cum se face bănuțul, așa că, pentru cele 10 luni petrecute sub aripa dumnealui, îi voi fi veșnic recunoscător!
Comentariu beton!49
Am incercat de 2 ori sa termin Constructii dar m-am poticnit in anul 1 ca aparent nu le am cu matematica (de fapt era mai interesant barul de peste drum decat ce povesteau aia pe acolo).
Apoi am terminat Stiinte Politice.
Din liceu am lucrat in vanzari (nu cred ca am ratat vreun domeniu (imobiliare, asigurari, auto, electrocasnice, etc). De 15 ani vand materiale de constructii. Nu pot spune ca mi-a folosit la ceva ce am invatat in facultate ca si materie. Insa mi-a folosit al naibii de mult activitatea din asociatia de studenti pentru ca am invatat sa lucrez in echipa. Si sa nu calc sefii idioti pe cap ci sa ii fac sa se calce singuri razand de baietii in halate albe veniti sa ii ia 🙂
Comentariu beton!25
@unchiu Costică, mulțam de bancuri, am râs, aveam nevoie 🙂
dacă nu-i cu supărare, ce face cățelușa?
@costicămusulmanu, nu-i cu supărare, chiar mulțumim de întrebare, încă dăm cu antibiotice, antitermice și perfuzii în ea. Încă nu știm ce are, deocamdată nici o schimbare majoră în bine.
Munca este pentru roboți și roboate. Singura chestie, exclud copiii mei, care îmi face plăcere este o autostradă nesfârșită , vara și cruiserul meu cum înghite kilometri. Și rock-ul meu în urechi și în suflet.
În rest fac absolut tot restul ca să am cu ce să trăiesc și că nu am de ales.
Comentariu beton!52
of, mă bucur că mai există oameni d-ăștia, începusem să cred că-s oarecum defectă.
io nu-s cu autostrada și motorul, eu, ca să-l citez pe Borgez, mi-am închipuit întotdeauna raiul sub forma unei biblioteci. 🙂
Comentariu beton!17
@Edel, de acord cu tine, oarecum. În sensul în care eu sunt unul din norocoșii cărora le place ce fac, dar nu pot să zic că m-ar deranja să descopăr vreo mătușă inexprimabil de bogată și dispusă să îmi lase moștenire averea ei, ca să pot munci numai când și cât vreau eu și doar așa, ca să nu mi se usuce neuronul 😁
Comentariu beton!19
De acord cu Edelweiss la capitolul muncă, cu toate că fac ce-mi place. Aș prefera să mă dau cu beemveu’ pe autostradă toată ziua. 🤩
Comentariu beton!19
Pe autostradă nu e fun că te trage la somn, prefer serpentinele😏
@OldJohn: am tot auzit asta cu „autostrada te trage la somn”. Io încă n-am pățit-o, probabil pentru că nu am un stil monoton de condus. 😎
Eu prefer autostrada pentru că-mi place viteza.
@JT autostrada e nemaipomenită ca să ajungi rapid din A în B, dar 300 km/h pe autostradă nu se compară cu un drum cu serpentine parcurs aproape de limita aderenței. Asta, firește, din perspectiva mea. Ador curbele și viteza 🙂
păi da, @Fritz, că ție cînd ți se face de, ai DN1A lîngă ogradă…
@Fritz: nu-s fan „drifting” deloc, așa că nu mă impresionează curbele prea tare, deși BMW cică-i mamăl și tatăl „driftingului”. 🤭
@costicămusulmanu, e una din multele variante. 🙂
@JT, nici eu nu mă omor după drifting, de aia ziceam la limita sau aproape de limita ruperii aderenței. Mie îmi place să merg tare pe viraje, să simt G-urile, să îmi folosesc reflexele la limită. Pentru mine viteza în linie dreaptă nu e senzație, senzație e să frânez din 200 + la 100 sau 80 sau 60 km/h în cel mai scurt timp posibil. Nu mai merg pe șosea la nivelul la care mergeam pe vremuri dar, din când în când mai dau frâu liber poftei :-). Iar ajungem la discuții despre fiare 😂
Neața! Prima facultate făcută și absolvită la timpul ei (adică la doojdeani) a fost Asistență Socială. Mi-a plăcut mult dar am reușit doar să fac voluntariat. Am plecat pe alte meleaguri și când am revenit posturi libere nu erau nici în cea mai îndepartată gaură de șarpe. Am lucrat altele apoi au apărut copiii.
După vreo 2 ani de părințeală începusem să vorbesc bebelușeasca și nici nu eram genul care să frece bancile și să spargă semințe în parc in timp ce legăn cu un picior trăsura pruncului. Am urât discuțiile de căcuța și păpica și am hotărât, la 34 anișori, să ma înscriu la facultatea de textile și în anul 3 să încep și Master. Au fost 4 ani interesanți cu 2 copiii mici, cu examene nenumărate și proiecte la fel.
După un prim job în domeniu (firma mică), unde am rezistat vreo 6 luni, acu dau cu sapa la o fabrică de confecții. Nu e chiar idealul meu că nu fac proiectarea care mi-aș fi dorit-o dar e mai bine decât deloc. Acu…prea mult nu mă ajută cunoștințele din școală dar mă ajută abilitățile.
Comentariu beton!38
Ce tare ești! Și eu m-am apucat de a doua facultate (pe vremea când încă nu aveam copil), dar am renunțat în anul 3, când am realizat că s-a dus momentul ei, nu mai aveam nici dorința, nici nimic, pentru a lucra în acel domeniu. Felicitări pentru voință!
Am terminat stiintele politice si lucrez ca manager de achizitii intr-o fabrica 😁
Inainte de asta am muncit ca …. hidrolog la Apele Române, că na’ era postul liber și la momentul respectiv, prost plătit. Nu se inghesuia nimeni așa că a fost o “oportunitate in carieră ce nu se putea rata” 👀
Sincer însă mi-am dorit de când mă știu să fiu profesor de istorie. Si nu oriunde: la o școală generală. Doar că nu s-au aliniat astrele. Și da, îmi pare rău că nu am ajuns să predau mai ales că fiica mea îmi zice că predau mai bine decât profu’ ei 😁
Comentariu beton!30
Poate faci voluntariat pe partea asta, daca ai timp.
M-am reconvertit la patruj’ de ani în profă de socială. Cu facultatea terminată tot amu, că în tinereţe mi se părea o pierdere de timp (ea, facultatea). Am fost o bună bucată ziarist, din ala de presă scrisă, calificat „la locul de muncă”, iar pe vremea mea încă ştirea era ştire, verificarea ei de asemenea era obligatorie. Când n-a mai fost, m-am lăsat. Am intrat în administraţie publică pt o vreme, da’ acolo nu-i de oamenii care au idei şi vor să muncească. Deranjează. Apoi am făcut copchii, apoi când a doua a intrat la grădi, mă-sa a intrat la facultate. Am terminat facultatea anul ăsta, am dat titularizarea (o altă mare porcărie, dar despre asta altă dată) şi iată-mi-s profă de educaţie socială cu juma de normă pe care am reuşit s-o încropesc din 3 şcoli 😁. Nici alea în oraş, ci în comunele de pe lângă. Îmi pare rău doar că n-am făcut asta mai devreme. E fix ce trebuie. Dar nu trăieşti din asta, din păcate. Îţi mai trebuie un job musai dacă vrei să trăieşti la limita de jos a decenţei. Doar convingerea mă ţine acolo, nu şi banii câştigaţi.
Comentariu beton!32
Niciodată nu e prea târziu. Sunt profesor de istorie, la gimnaziu. Știam de la 6 ani că voi fi profesor, atunci le țineam lecții păpușilor. M-am titularizat la gimnaziu pentru că în anul acela s-au scos în oraș doar două școli generale. Pasiunea îmi este profesie. Nu e suficient să spună mama, tata, fiul că suntem deștepți și frumoși, ci oamenii obiectivi și neutri. Când l-am întrebat ce are în plus un profesor grozav de unul modest, de istorie, firește, un inspector mi-a răspuns : întrebările. Ce mă enervează peste măsură e că mi se spune invariabil : a, strămoșii noștri dacii și romanii și Stefan cel Mare și Mihai Viteazul. De parcă poți reduce istoria la aceste subiecte. Mă întreb ce făceau acești părerologi în restul de zeci și sute de ore din gimnaziu și liceu dacă doar de Stefan cel Mare își amintesc.
Comentariu beton!14
Am vrut sa ma fac bucatar (pe bune). Dar ai mei nu si nu, ca aia nu este meserie.
Asa ca am construit elicoptere pentru o vreme, dupa care am schimbat macazul, dar tot in domeniul mecanic. Intr-un fel nu imi pare rau ca nu m-am facut „chef” caci nu stiu daca ajungeam „sa stau cu capul in jos”. 🤨
Nu imi face mare placere ceea ce fac, dar imi aduce multi bani, asa ca se compenseaza una cu alta. 😉👍
Comentariu beton!41
Din fericire, jobul meu e continuarea facultății: inginerie. Nu m-aș vedea făcând altceva. Poate nu încă…
Comentariu beton!14
Da, lucrez în același domeniu. Mi-au folosit unele lucruri din școală, altele învățate pe parcurs. Sunt OK cu ceea ce fac, dar nu-mi place munca în general. Din păcate trebuie făcută, deoarece așa vin banii, sunt mulțumit să lucrez la angajator, deoarece pe cont propriu nu m-aș descurca.
Multă sănătate!
Comentariu beton!22
Sănătate multă la toate speciile din casă! Eu am terminat filosofia, am lucrat ca secretară la departamentul de filosofie vreo 2-3 ani, iar apoi m-am angajat la o tipografie (pe partea comercială), unde am stat 15 ani, iar acum sunt secretară la aceeași facultate. Oare să zic că nu știam diferența dintre o factură și o chitanță când am început la tipografie? O tot dădeam că eu sunt de la filosofie și nu am treabă cu chestiile astea mundane 😂😂😂 Na acum ziceți voi cum s-au potrivit astea?
Comentariu beton!22
Drăguță, facultăți n-am ,deși mi-ar fi plăcut. Dar,meseria mea de bază, operator petrochimie,mi-a ținut de cald la început, vreo 2-3 ani,știam unde se deschide si închide o instalație de pompare produs petrolier.După,tinerica, frumusețe, am ajuns la un birou de care toată lumea fugea ca dracu de tămâie, fiindcă era migălos și obositor, modernele vouchere, care se numeau bonuri valorice. Și asta a durat cam din 1992 până în 2013,când am fost concediată din marele omv-petrom .Între timp am mai făcut și o contabilitate primară și operator calculator, pe banii mei,ca să fie CV mai bogat.Acum nu-mi mai ține de cald ,fiindcă sunt asistent personal pentru my son, cu autism.Deci,în mare,diplomele au fost bune la vremea lor,știam măcar cu ce se mănâncă locul de muncă ,ce am învățat acolo în plus era specific și nu generalizat în alte sectoare.
Comentariu beton!31
Lucrez în domeniul economic și, culmea, sunt economist 😁
Am folosit maxim 10% din ce am învățat în facultate. De fapt, concluzia mea e că în afară de englezăz franceză și logica pe care ți-o dă matematica (dacă îți place și dacă ai aplecare), restul e balast. Nu includ aici cultura generală, literatura, astea sunt lucruri care te schimbă în bine într-un fel pe care nu știu să-l definesc.
Imi place ce fac.
Comentariu beton!34
Partea bună e ca da, lucrez in domeniu si pe bani mulți, partea mai puțin bună e ca nu prea îmi place. Si as mai vrea si sa emigrez, dar munca mea nu se pupa deloc cu străinătatea (am terminat Dreptul, probabil m-as califica la spalat bude in orice țară cu apă caldă). Ceea ce ma aduce la ce voiam sa întreb, de fapt: cum ajunge cineva traducător dacă știe limbi străine, dar nu a făcut studii in domeniu? Adică înțeleg ca trebuie să dau ceva teste și sa obțin ceva certificate, dar mai departe? Si sunt recunoscute astea si pe afară? Le trec într-un CV si văd dacă ma suna careva? Oricum as prefera ceva unde sa muncesc de acasă (ca probabil n-as sta într-un oraș mare, ci la țară unde e chiria ieftină). Complicat… când plănuiești si emigrare si reconversie profesională la 35 de ani…
Comentariu beton!24
Trebuie sa iti iei atestat de traducator autorizat.Ai sanse mari sa gasesti de munca afara,te ajuta mult ca sti romana in Germania,Olanda,Belgia de exemplu.
Nu cred ca vârsta e o problemă cât hățișul birocratic pentru a deveni interpret sau traducător. Am auzit tangențial despre subiect. Cert e că ambele țări trebuie sa te certifice.
Succese diferite!
Eu am studiat fizica și sunt fizician! Dar sunt puțini ciudați ca mine. Eu am partea mea de Teoria Big Bang zilnic. Și nu e ceva la care te gândești la așa ceva când ești mic!
Comentariu beton!42
Te rog fromos sa dezvolti!
In ultimul timp am dezvoltat o pasiune pt ciudati la fizica
Am terminat Jurnalistică și am lucrat in domeniu 6 ani. Fac cu totul altceva de aproape 20 de ani, însă îmi place să cred că ce am învățat în facultate nu e legat de domeniul jurnalismului în sine, ci ne-a echipat cumva pentru orice. Spirit critic, curiozitate, capacitatea de a pune întrebări și a nu digera nemestecat orice idioțenie care zboară…Rămâne meseria mea de vis 🙂
Comentariu beton!24
Am terminat Facultatea de Stiinte Economice, sectia Marketing.
Asa cum spui si tu, desi am facut si contabilitate de exemplu, nu am vazut un bilant in 4 ani, dupa cum, desi am facut statistica, o faceam cu pixul pe hartie, nici vorba sa vedem un program, ceva, orice. Sa faci contabilitate si statistica cu pixul, ca in epoca de piatra, mi s-a parut ireal. Apoi ajungi sa te angajezi si esti intrebat ce naiba ai invatat in 4 ani. Am urât facultatea, desi eu mi-am ales-o.
Apoi, vreo 10 ani, nu am mai avut treaba cu stiintele economice, cu marketingul sau contabilitatea, am facut cu totul altceva.
De 10 ani sunt agent imobiliar si facand asta am inceput sa imi aduc aminte notiuni din facultate, de la cursurile de comportamentul consumatorului sau marketing. A inceput sa aiba logica teoria aia insipida. Doamne, cat de bine ar fi fost sa ne invete si ceva practic.
Cativa ani am analizat ideea de a face un masterar chiar pe comportamentul consumatorului, dar ideea de a avea de-a face cu vreo universitate din Ro m-a tinut in loc.
Acum sunt intr-un loc unde imi place ce fac!
Daca o sa primesc manute rosii pt ca sunt agent imobiliar si stiu ca multi oameni au o parere proasta si foarte proasta despre agentii imobiliari si ne spun asta fara rezerve (inclusiv eu aveam, deci stiu cum e), sa stiti ca sunt intre noi si oameni cu care v-ar placea sa lucrati 🙂
Comentariu beton!43
Nimic, dar absolut nimic din ce am învățat în facultate nu mi-a folosit la niciunul din locurile de muncă. După un traseu destul de sinuos am ajuns să-mi câștig banii făcând ceva ce nu simt că este muncă. Ceea ce m-a recomandat pentru asta nu are însă nici o legătură cu pregătirea din facultate. În afară de ce fac acum mi-ar plăcea să fiu schior profesionist sau pilot de MotoGp, nu se mai poate, însă ceea ce fac îmi permite să mă dau cu schiurile cât vreau și să mă duc cu motocicleta la circuit și să mă joc de-a pilotul.
Mi-ar mai plăcea să fiu dresor de câini, asta aș putea face, dar mă ține în loc faptul că trebuie să interacționez cu stăpânii câinilor.
Pe scurt, sunt produsul vorbei „fă mamă o facultate să ai și tu o diplomă”. Am făcut, am vreo două, inutile.
Comentariu beton!53
Daca facultatile astea au dus la intalnirea cu (alta)Iulia, eu zic ca a meritat 😊
@Carmen, motociclismul și întâmplarea au dus la întâlnirea cu (alta) Iulia. 🙂
Comentariu beton!14
Soro, sănătate să aveți! 🤗
Eu am terminat științe economice – finanțe bănci. Eram cândva store manager la ceva partener Orange, și făceam contabilitatea magazinului.
In rest, nimic.
De 8 ani lucrez în IT. Corporatrista cum ar veni. Sunt sătulă până în tavan de principiul ala de care ai pomenit, de puturoși, de nesimțiți. Vorba ta, noroc cu colegii ca mai e cum mai e. Dar mi s-a pus, nu mai am ea dare, I-as da dracu’ pe toți.
Bună e că nu știu încotro să mă îndrept, încă meditez la subiectul ăsta.
Aș încerca să trăiesc din gătit, am o mică idee despre ceva business, dar sjnt doar la stadiul de idee momentan.
Vine și timpul meu… Sănătoși să fim.
Gânduri bune către voi 🤗
Comentariu beton!19
La Marketing nu faci contabilitate. Adica faci, da’ e doar un semestru si nu se prea pune. Eu mi-s absolvent de CIG si-ti zic cu mana pe inima ca notele contabile facute pe hartie ajuta. Pana nu esti plimbat prin planu’ de conturi si nu ajungi sa-l visezi nu te poti numi contabil.
P.S. Am terminat si CECCAR-ul si lucrez in domeniu de cand am terminat facultatea. Da’ mi-as dori sa fiu brutar. Sau patiser.. oh, well.. c’est la vie 😀
Comentariu beton!22
Sănătate la tot poporu’!
Microelectronică până în 2001, altă poveste decât teoria și totul părea SF pentru vremurile alea începând de la clădire și toate sistemele de climatizare, filtrare, curățenie ‘nfine, ca la NASA, dar apoi privatizată 🤬 și ales praful. Banii erau chiar mai mulți decât visam. Apoi asistență socială, contabilitate, terapii ocupaționale, în fiecare loc am atat cât am putut fără să ajung la știrile de la ora 5.00, ultima demisie am dat-o la 52 de ani. Se poate și este și sănătos, sănătatea mea mintală este importantă.
Comentariu beton!19
Lucrez în domeniul pe care l-am studiat și îmi place mult. Partea oneroasă lasă de dorit dar asta e!
Eu cred în continuare ca școala îți deschide mintea si chiar dacă nu lucrezi în domeniu, cind trebuie sa te recalifici, ti-e mult mai ușor. Știi sa înveți și de unde sa te apuci. Nu că unii din cei care au doar liceul nu ar fi putut performa în locul nostru dar prea puțini dintre ei. Vorbesc aici de facultățile făcute pe bune, nu cumpărate.
Comentariu beton!19
Pentru că nu vreau să dau prea multe detalii o să spun doar că nu lucrez în domeniul în care am studiat. Tot inginer sunt, în schimb. Ăsta e singurul lucru în comun cu diploma. Am avut o încercare de a-mi urma visul de a deveni pilot (aspiram la a fi comandant pe B-747, fie el de persoane sau de marfă), până la certificatul medical, unde a murit totul în fașă.
Comentariu beton!12
Eu sunt bibliotecară pe diplomă 🤓, după ce am absolvit secția de Biblioteconomie și știința informării, din cadrul facultății de Litere. Am făcut și modul pedagogic, deci aș fi putut preda limba română la gimnaziu, deși nu am făcut deloc literatură română în facultate.
Îmi câștig existența lucrând ca „analist”, așa e ocupația trecută în COR, deși în corporații sunt multe feluri de analiști, cu denumiri din alea pe 3 rânduri, de le încurci și abrevierile și nu știi niciodată în ce departament sau bucățică lucrează.
Mă ajută la muncă cititul, documentarea din paișpe surse, clasificarea informațiilor, punerea lor cap la cap și tendința de a-i învăța pe ceilalți, pe care le-am șlefuit în facultate, că le aveam dintotdeauna.
Mă descurc mai greu cu matematica, îmi e mai ușor să descriu ce trebuie să facă alții (proceduri, descriere de procese, traininguri), decât să analizez cifre, să gândesc care e cea mai bună metodă să ajung la anumite rapoarte, dar trebuie să le fac și pe astea, că vin facturile 😆.
Mă uit cu oarecare invidie la colegii mei, absolvenți de ASE sau Poli, care sunt mai familiarizați cu analizele, cu cifrele, dar mi-am dat seama că uneori ei nu pot „traduce” ce au făcut sau ce trebuie alții să facă, și-mi dau seama că fiecare are calitățile lui.
Comentariu beton!26
Am terminat Facultatea de Mecanică Fină la seral. În 92. Până atunci lucrasem în institutul aferent. Și când să fiu și eu mare inginer mare, s-a ales praful de industrie. Așa că m-am angajat vânzătoare la butic. Apoi am luat o pauză de 4 ani pentru creșterea plozilor. Pentru scurt timp m-am angajat recepționer la Arthur Andersen. Nu mi-a plăcut nicio secundă și nici nu aveam ce să caut acolo ca inginer. În 98 am dat concurs pentru un post la Tarom. Văzusem anunțul de angajare în Romania Liberă. A fost perioada mea de glorie.😁 Am iubit meseria, am evoluat pe plan personal dar și profesional. Aici a fost prima dată când m-a ajutat faptul că eram inginer. Reușeam cu ușurință să înțeleg multe din ce se întâmpla în companie. Tot aici am făcut un curs de meteorologie aviatică, care m-a fascinat total. Și iar m-a ajutat faptul că studiasem în Politehnică. Mă ajută și acum să înțeleg cum funcționează lucrurile în firma noastră. Îmi place să cred că tot asta m-a ajutat să mă descurc singură în cei doi ani când am avut un laborator de cofetărie. Îmi creasem un flux de lucru și eram foarte organizată. Am reușit să fac față la un eveniment cu 120 de persoane, unde timp de 3 zile am livrat mini prăjituri de două ori pe zi, la pauza de cafea.
Dar dacă mă întrebați, pentru mine anii ăia de facultate au fost un chin. Mi se părea totul foarte greu de înțeles, mi se părea că nu mă ajută deloc IQ. Bine, într-un final am ajuns să fiu și absolventă.😁
Ce mi-ar fi plăcut să fac, ar fi fost radio. Mă fascinează asta. Dar cum am 56 de ani, mă văd mai degrabă bunică decât crainic radio.😁
Comentariu beton!35
Neața, Iulia, și sănătate tuturor celor suferinzi!
Și acum, la subiect: dacă e sa ne raportam strict la ceea ce fac acum, desigur că îmi folosește cca 80% din ceea ce am studiat în facultate. Concret, sunt profesor (debutant, la 49 de ani 😂😂😂😂) de discipline economice la…un liceu. Dacă e sa ne raportam la celelalte joburi (it-ist, economist, manager in multinațională, antreprenor ratat, taximetrist și inca vreo câteva necuprinse in cartea de muncă) as zice că maxim 10% din ceea ce am studiat mi-a și folosit. Acum urmează însă partea amuzantă: experiența acumulată în cei >25 de ani de prestat diverse munci mă ajută enorm sa fiu (sper) un profesor bun și apreciat de copii (și nu pentru că sunt „de gașcă”). Mă ajută, spre exemplu, să selectez subiectele care i-ar putea interesa sau le-ar putea folosi în viață. Și, in felul asta, parcurgem și programa învechită, dar facem și chestiuni interesante. Dar o facem în stilul meu. Spre exemplu, nu am avut nicio străbatere sa trec în 15 min peste analiza SWOT (cei care lucrează în multinaționale și sunt eventual, manageri știu că e destul de importantă), gândind eu, cu capul meu, că dintre elevii unui liceu tehnologic, prea puțini vor ajunge să folosească efectiv așa ceva în viața asta. In schimb, am stat o oră întreagă să le explic trucuri practice pentru interviul de angajare (începând cu îmbrăcămintea și ținuta), gândind că prin asta vor trece marea majoritate, dacă nu chiar.toti, la un moment dat. Inutil să.precizez, asta nu era nicăieri în programă. Și nu că vreau să mă laud, dar mă pricep nițel la trucurile astea, că am participat la câteva sute, stand de ambele părți ale mesei (dealtfel, am și o diplomă în managementul HR, dar aia e doar o hârtie). Le-a plăcut atât de mult, încât acum vor sa facem „cândva” și role-playing cu interviul de angajare. Și nu la vreun liceu de top, da? Povesti ar mai fi (am adunat destule, chiar daca sunt debutant) dar nu vreau sa monopolizez blogul lui Boss. Voi mai povesti și cu alte ocazii, dacă se vor mai ivi. Și da, e cam ceea ce mi-am dorit să fac. Și nu am făcut în tinerețe din cauză că nu mă atrăgea prea tare sa mor de foame. Acum am ajuns la o vârstă și o oarecare stabilitate financiară (nu că aș fi bogat, am zis „stabilitate”, nu „opulență”) așa că îmi „permit” să fac ceva și pentru alții.
PS: încă odată, sănătate tuturor suferinzilor din familie!
Comentariu beton!48
Am terminat stiinte economice si am lucrat in tara aproape 20 de ani ca economist/contabil, facand bilanturi si salarii. La 41 de ani m-am mutat cu familia in Germania si am fost nevoita sa invat limba germana. Un timp am lucrat intt-un birou unde faceam lucruri ce nu aveau legatura cu ceea ce studiasem, dar ulterior am trimis un CV la o firma din localitatea mea si acum calculez salariile pentru 550 de oameni. Dupa 5 ani de locuit in Germania, perioada in care am trimis 4 CV-uri si am avut doua locuri de munca, ma declar multumita. 😁
Comentariu beton!25
Aoleu. Păi prima chestie absolvită a fost seminarul teologic (tradiție în familie, fmm ce să-i faci), dar cu o atitudine justițiară tipic tinerească, am zis că de nu o pot face ca vocație, refuz să o fac ca meserie. Băi, prost am fost. Cred că de aici am rămas cu cel mai mult – educația în sine a fost de primă mână și nici măcar nu era axată puternic pe teologie.
Apoi am studiat inginerie informatică, dar era de-a dreptul comic, cât de în urmă era materia față de ce făceam deja. De aici vine capacitatea de a sorta repede informație, că de comenzile specifice procesorului 8088 nu m-am atins nici de atunci 😀
Am mai trecut și pe la inginerie de mediu, dar în anii ăia era un dead end – în schimb era comic să vezi un profesor rămas în urmă din cretacic, explicând cum DDT-ul e mană cerească. Rămas cu o diplomă și cu interes constant în domeniu.
Din ce trăiesc? Suport tehnic și consultanță IT&C cu propria firmuliță. Eu pasez, eu centrez, eu dau cu capul. Bogat nu o să fiu niciodată, dar nici milog. Sunt suficient de bun încât să nu am gram de reclamă sau site fancy și totuși să fie de lucru. Good enough.
Ce fac pentru mine? Păstoresc o turmă de o grămadă de oameni pe care nu i-am văzut practic niciodată, într-un proiect pe termen lung de quality assurance. Cred că aici intervine educația de la teologie – e practic o parohie 😀
Iar pentru fuflet, în timpul liber inexistent, repar arici sălbatici (rescue / rehab / release ).
––
Să vezi algoritmul ce știe să facă. Abia m-am apucat de comentariu și deja am primit o chestie de la LinkedIn să fac update la diverse. Păi dragă LI, de scriu toate în interfața aia imbecilă, îți sar siguranțele din baza de date, dă-mi pace 😛
Comentariu beton!35
În facultate am studiat produse Oracle (baze de date, medii integrate de dezvoltare – forms/Reports) și niște Java (care nu era de la Oracle atunci). Primul job a fost de programare în baze de date Oracle, dezvoltat rapoarte cu Oracle Reports cu interfață Java, iar acum lucrez la Oracle, suport tehnic tot pe produsele astea. Deci nu cred ca poate fi mai pe subiect de atât 😋
Comentariu beton!17
Eu profesez in domeniul in care am terminat studiile de 9 ani. M-am angajat inainte sa termin facultatea, am pastrat angajatorul, am mai schimbat echipele intre timp. Acum am 2 ani sa ma gandesc unde ma intorc.
Multe dintre informatiile studiate au ramas in foile de examen si cele de real folos ar fi trebuit mult mai bine detaliate. Dar am ales sa cred ca toate ne invata ceva, asigura o baza de gandire.
Multa sanatate intregii familii, domnul sot are treaba complicata weekendul asta.
Eu am absolvit scoala postliceala sanitara in 2010, cu diploma de asistent medical generalist. Aveam atunci acel avant maret, voiam sa ajut oamenii, sa cunosc cat mai multe si sa lucrez intr-o sala de operatii sau pe ambulanta. M-am lovit de diverse obstacole gen voluntariat cand mie imi trebuiau bani si eram si in ultimul an la Psihologie, asadar am gasit un post de asistent intr-un cabinet de medicina de familie, si am facut asta timp de 8 ani. Am schimbat cabinetele deoarece din doctori, unii au vandut cabinetul, altii au decedat, altii au transformat iin altceva si nu au mai avut nevoie de asistenta; ultimul post a fost intr-un centru de permanenta si medicina de familie, faceam garzi de cate 17 si 24 ore, plus program zilnic (de luni pana vineri) pe medicina de familie. La 2 luni dupa ce am inceput am ramas insarcinata (in 2018) si s-a starnit un scandal oribil dupa ce am anuntat, soldat cu demisia mea. Am ramas acasa pana ce am nascut (ajutam o dna dr diabetolog de 2 ori pe sapt la cabinet, fara acte) pana cand am nascut, apoi am intrat in concediu de crestere copil cu indemnizatie. Cei 2 ani s-au prelungit pana la 3 si 10 luni,mai exact luna aceasta am inceput un job de operator interviu pe sondaje de opinie, call center.
Birocratia, sistemul intreg, m-au dezamagit si vreau sa schimb macazul, sunt interesata de domeniul HR si am in plan sa urmez un curs, o formare in viitorul apropiat.
Comentariu beton!18
Citind comentariile de pe-aici și adăugând propria experiență, concluzionez că, indiferent dacă lucrezi sau nu în domeniul în care ai studiat și ți-ai luat o diplomă (sau mai multe), realitățile economice sunt foarte diferite de ceea ce se învață în școală. Sau, de fapt, ce se învață în școală nu prea are legătură cu realitățile economice, sau, eventual, are legătură cu niște realități de mult apuse. Sistemul de învățământ românesc nu este conectat aproape deloc cu ce se întâmplă în companii, marea majoritate a absolvenților, chiar dacă își găsesc un loc de muncă în domeniul pentru care s-au pregătit, sunt nevoiți să se califice la locul de muncă. Singurul câștig de pe urma absolvirii unei facultăți este, eventual, o deschidere și o ușurință de a învăța rapid lucrurile de care ai nevoie să-ți faci treaba.
Eu am făcut inginerie, instalații pentru construcții, dar am activat numai în instalații electrice, deși ponderea domeniului electric în toată curricula a fost sub 10%. În afară de cunoștințele de bază, pe care, în mare parte, le știam deja din liceu, nu am rămas cu mai nimic din facultate care să-mi fie util în practică. Tot ce am avut nevoie în plus am învățat la locul de muncă. Dar, am putut învăța ușor, pentru că mintea era antrenată.
Comentariu beton!13
Dupa ce am facut liceul la turism si servicii (deh, dupa revolutie ce dracu sa inveti intr-un oras de provincie – eu fiind ala branza bună in burduf de caine, conform vorbei). Am incercat in 2 ani la faculta la ceva gen economic si am tot picat cu brio printre primii sub lista iar in anul 3 m-am dus la inginerie mecanica si am iesit de acolo dupa 5 ani inginer diplomat in domeniul mecanic. Bine, primii 2 ani au fost dedicati invatarii cica ca din anul 3 pina in 5 am lucrat la o sala de net/reparatii calculatoare – foarte faina perioada, nopti pierdute cu instalari de win95 pe sute de calculatoare care trebuiau livrate (patronu aducea containere de calc vechi din america).
Si…am lucrat doar in vanzari/achizitii.
Am vandut usi de garaj, usi industriale, tehnica de incarcare
Am vandut masini (2 marci frantuzejti, am ajuns chiar si director de vanzari)
Am fost pe achizitii, la firma unui francez, in china – intr-un an jumate am stat cam 4 luni adunate in china. Am prins acolo si eruptia vulcanului care a oprit traficul aerian. Super misto perioada dar extrem extrem de obositoare. Am vazut o gramada de locuri de pe coasta estica a chinei .
Faceam si drumuri frecvente spre franta, germania (gen 2300 km in 24 de ore, 7k km in 7 zile, de astea). De vreo 2 ori am adormit la volan cand mergeam spre casa de la aeroport (deh, china-franta-ro cu avionul cam te ajung).
Am vandut produse tehnice pentru industrie si service-uri.
Am deschis firma in aprox acelasi domeniu.
Deci nu, nu profesez in domeniu dar ma ajuta formatia tehnica.
Comentariu beton!15
Am terminat jurnalismul. Da, știu, big mistake, dar asta visam să fac. Și am făcut jurnalism ani buni. Vreo 20. Am trecut și pe baricada cealaltă, comunicare și PR. Mi-a ieșit și acolo.
Apoi mi-am descoperit brusc o pasiune umedă: salariul la timp și nu în plic și un contract ferm și legal.
Și am trecut pe support IT. Mai ales în corporații, na, așa a fost să fie. Sunt de vreo 10 ani pe aici și nu intenționez să mă mai întorc la cuvinte, lucrurile în zona aia stau uneori și mai rău decât atunci când am decis eu să plec din ea.
Dacă îmi place? Mi-a plăcut să fiu jurnalist. Acum îmi place să am din ce trăi, să pun motorină (da, știu, distrug planeta, da’ o să-i treacă lu’ Greta) când vreau și să mă duc unde văd cu ochii.
Comentariu beton!14
Întortocheate căi ai avut dragă Iulia până să ajungi la ocupația ideală!
Subsemnata lucrează în domeniul studiat, ceea ce nu s-a potrivit cu planul inițial au fost specializările. Am început facultatea cu ideea măreață care înfiora pe oricine auzea, anume să devin medic legist. Asta după ce urmărisem în clasa a 12-a plină de fascinație un serial cu o legistă super deşteaptă şi inventivă (Jordan, dacă vă amintiți careva). Apoi mi-au plăcut pe rând neonatologia, ATI, ORL, culminând cu ceea ce visează 90% dintre absolvenți: cardiologia 😀
Mai precis cardiologie intervențională, „rocket science-ul” domeniului, scriindu-mi şi lucrarea de licență despre stimulatoare cardiace. Dar socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea de la examen, aşa că din păcate n-am obținut o notă suficient de bună pentru a alege ce doream. Aşa că am ales „the next best thing”, medina internă. Care mi-a plăcut şi care s-a dovedit o alegere mult mai inspirată, având în vedere problemele de sănătate. Îmi era clar că nu aş fi putut sta ore în şir cu şorțul acela de plumb pe mine. Iar cardiologie „simplă” fac şi ca internist.
Şi acum ajungem la partea a 2-a. Medicina internă e bună şi frumoasă, te ajută să ai o imagine de ansamblu, dar cel puțin pentru mine lipsea ceva. Aşa că m-am hotărât să fac a doua specialitate. Care să fie, care să fie? Răspunsul evident era reumatologie, în care să fiu la curent cu toate noutățile din boala mea, dar în acelaşi timp să pot comunica la alt nivel cu pacienții, trecând şi eu prin ce trec ei. Dar după examen iar am plecat din sală cu altă alegere..nefrologie. Era ultimul loc din Tg Mureş, care parcă mă aştepta pe mine.😊 Şi iar s-a dovedit a fi alegerea corectă, fiind o specialitate dinamică şi care oferă multe oportunități de job după absolvire. Şi rămân aceleaşi avantaje ca la reumatologie, fiindcă am şi afectare renală. Din propria experiență am văzut importanța detectării şi tratării afectării renale din bolile autoimune reumatice, ceea ce a devenit obiectivul meu pentru viitor.
Vă doresc tuturor să găsiți jobul care vi se potriveşte, indiferent dacă are legătură cu ce scrie pe diplomă sau nu ❤
Comentariu beton!51
Wow @ame, legist… mamă nene trebuie să ai sânge în instalație pentru așa ceva. Numai când mă gândesc că trebuie să deschizi o carcasă mă ia cu tremurici 🙈
Mi-ar fi plăcut să fiu anatomo-patolog. Faină meserie. 😎
Facem coltul de medici ai blogului? 🙂 ATI aici, desi in facultate era un modul aproape optional. Dar, sincer acum, nu m-as vedea facand altceva – oricum nu sunt prea vorbaret de fel, asa ca nici pacientii mei, saracii – nu prea pot vorbi.
Una peste alta, bafta tuturor in viata si sanatate Iuliei si familiei ei extinse!
Comentariu beton!17
eu stiu sigur ca nu se poate si nici nu se putea vreodata alege cardiologie interventionala la rezidentiat, doar cardiologie si te specializezi, dupa, pe interventionala, deci era suficienta nota pt cardiologie simplu. „Rocket science-ul” asta nu are specializare aparte la rezi!
@Baghera: cred că am mai povestit că mi se făcea foame după autopsii, deci „stomac” aş fi avut. Doar că până la urmă mi-a plăcut mai mult să lucrez cu cei vii ☺
@JT: da, şi anatopat ar fi fost o variantă faină la momentul ăla, dar tot legala părea mai interesantă dpdv al criminalisticii (prea multe seriale, I know)
@Catalin: facem, facem! Apropo de ATI, chiar acum sunt în stagiu acolo, repartizată în salonul în care am fost şi în facultate 😊 mi se pare că voi ATI-ştii sunteți super-eroi, de când am ajuns acolo (la începutul lunii) am senzația că de fapt nu ştiu nimic 😀
@dana: ştiu, poate nu m-am exprimat suficient de clar: nu aveam notă pentru cardiologie. Indiferent ce aş fi făcut ulterior în specialitate.
Însănătoșire grabnică tuturor, baftă cu investigațiile blănosului!!
Nu lucrez în dimeniul pentru care am studiat.
Facultatea făcută a fost cea de Limbi Moderne Aplicate (En-Fr).
Joburile în România au variat de la Relații clienți în srl cu vânzare de utilaje și produse pentru industria abatoarelor, la curierat, iar în cele din urmă vânzări de spațiu publicitar în agenție de advertising.
Joburile din UK, din 2010 încoace, au fost preponderent tot pe Customer Service / Operations, doar domeniul de activitate al angajatorului a diferit.
În afară de limbile străine propriu-zise, din materiile învățate în facultate nu am folosit mai nimic în ultimii 18 ani în câmpul muncii.
Pe diploma mea de liceu scrie operator chimist. Mi-e rușine să recunosc că am terminat un liceu de chimie, deși în perioada aceea mi-a plăcut foarte mult și am fost și la câteva olimpiade. De ce mi-e rușine? Un val de uitare s-a lăsat pe creierul meu, de parcă nu am avut tangență niciodată cu chimia. Uitarea se datorează și urii pe care am simțit-o față de chimie după ce nu am reușit la facultatea de chimie industrială. Recunosc, nu tocmai ăsta era visul meu. La 38 am intrat la Jurnalism. O, da! Ceva ce chiar mi-ar fi plăcut. Trebuie să fac o paranteză. De la 27 de ani mă tratez la psihiatru. În prima sesiune la Jurnalism, am făcut efectiv o depresie fiindcă am crezut că voi lua sub nota 9 la limba română. Și am renunțat la studii. Cu ce mă ocup? Contabilitate primară. Cât o urăsc? NU AM CUVINTE.
Comentariu beton!15
Sănătate cățelului!
Eu lucrez în domeniul în care am studiat, dar nu am avut un traseu profesional lin din prima și ce am studiat eu acum x ani e învechit, fac mereu cursuri și mă adaptez. Dar fără studiile pe care le am nu poți face jobul meu, deci na.
Am studii militare și lucrez ca analist de informații, am plecat în privat încă de la începutul carierei, am lucrat și în ambasade, și în corporații mari și freelancer și în start-up-uri. Cel mai mult mie mi se potrivește multinaționala, acum sunt în Olanda și lucrez într-o firmă japoneză în aviație. Sunt foarte apreciată în domeniul meu, îmi place mult ce fac (am făcut recent din proprie inițiativă o certificare profesională la Google) și mă mândresc cu munca mea. Oricum micile firme nu-și permit un job separat ca cineva să urmărească toate mișcările concurenței, să meargă la conferințe să monitorizeze patentele de pe piață, să facă modele de măsurare pe segmente, etc, deci nu prea am loc acolo, dar într-o firmă mare am siguranță, beneficii, sunt plătită bine, am și echilibru work-life (deoarece sindicat). Dar nu mă opresc niciodată din învățat și diploma m-a ajutat la angajare, în rest e un proces continuu
Comentariu beton!18
În primul rând sănătate tuturor!
În generală mi-a plăcut foarte mult, asta și datorită profesoarei, matematica… Când în clasa a 7-a la noi în școală s-a introdus materia numită informatică, am zis clar că asta vreau să fac și pe domeniul acesta vreau să merg mai departe.
Bla bla liceu, bla bla examen la ASE, stat un an acasă bla bla bla, examen la o facultate în Ploiești, long story short am terminat o facultate tehnică la Ploiești și la vreo o lună după m-am angajat în domeniu, și pot spune că încă lucrez și acum. Strict pe mine, nu m-au ajutat multe lucruri din facultate, dar eu nu sunt un etalon prea bun, deoarece eram un student mai degrabă mediocru ca și note. Prindeam totuși foarte repede și eu cred că asta m-a ajutat foarte mult să nu fiu unul care era chiar destul de slab. Mai cred că dacă mi-aș fi dat mai mult interesul probabil as fi terminat șef de promoție sau măcar printre primii trei ca și note. Din păcate în perioada aia mă atrageau mai mult bagabonțeala, fotbalul, petrecerile și paharul…
Mi-au plăcut și limbile străine… nu vă gândiți la prostii. Vreo două le-am învățat de la TV… O alta învățată în școală (v-am zis mai sus că în școală prindeam destul de repede deși aveam note mediocre) am folosit-o recent în timpul călătoriilor prin Algeria și mi-a prins destul de bine. Înțeleg cam 90% din ce se vorbește pe lângă mine când sunt în cizmă și pot spune că în Rusia dacă mai ajung vreodată nu o să mor de foame și nici mâinile nu mă vor durea așa de tare.
Spre deosebire de facultate unde am trecut mai mult ca gâsca prin apă… la job mi-am dat interesul și am muncit și extra să recuperez. Deși am destulă experiență, nu mă las pe tânjeală să cred că nu mai am nimic de învățat. Viața este un continuu proces de învățare!
Îmi place enorm de mult ceea ce fac. Am lucrat în vreo 4 firme până acum
în toate mi-a plăcut la nebunie ceea ce am făcut, colegi super ok… De ce am plecat? pur și simplu am simțit nevoia de o schimbare, învățat lucruri noi în altă parte, o nouă provocare.
Multă baftă tuturor și să aveți parte de un weekend așa cum vă doriți!
Comentariu beton!20
Intrucât subiectul e dacă profesăm ce am studiat, mă voi referi strict la asta.
Am absolvit un liceu la care am mers ca să scap de supravegherea tatălui că eram cam năzdrăvan acum 40 de ani. Apoi am urmat pe calea deschisă, cumva in domeniul tehnic și după e ani eram un subingineraș cu șantiere și oameni în subordine. Pe la 36 am terminat și o facultate, tot in domeniu, prilej cu care am aflat din integrale de ce se întâmplă niște lucruri in viața reală. Am fost iubit de profesori că dezmorțeam orele (deh, eu voiam să știu chestii) și urât de colegi că le stricam pauzele. Facultatea a venit că mănușa, pentru ca am avut o perioada cand am fost trimis prin țări străine și ăia intrebau de diplomă până să vadă ce știi să faci. Pe scurt, timp de 35 de ani am mers cu plăcere la muncă. Abia așteptam o noua provocare. Am ajuns in anii ăstia și la catedră, unde spuneam auditoriului că in practică nu se întâmplă ceea ce scrie in cursuri.
Acum muncesc, in domeniul zugrăveli/vopsitorii, pentru bani de nivelul unui inginer, dacă vreau, pentru cine vreau și cât voi putea, într-o altă țară, cu apă caldă, dar și rece😉
Comentariu beton!14
Am un complex de inferioritate, cu atâtea studii superioare pe aici. Eu, prelucrător prin așchiere ca formație, în perioada’76-’90 am lucrat în domeniu. Practic, am rectificat chiulase pentru motoare de locomotivă. Mi-a plăcut munca mea grea și murdară. Printr-un complex de împrejurări, din’ 90 încoace, lucrez ca vânzătoare. Îmi place doar partea de comunicare cu clienții. @altă iulia, sănătate tuturor membrilor familiei, bipezi și patrupezi.
Comentariu beton!39
super! lasă complexele, că puțini de pe aici știu cum arată o freză sau o raboteză; și ce înseamnă o rectificare de chiuloasă…
Eu am studiat Stiinte Economice , Afaceri Internationale ( a fost ceva experiment esuat al ULBS, ca din anul 2 n-am mai facut decat 1-2 materii in limba germana) , si avand in vedere ca am lucrat full time in timpul facultatii, recunosc ca am trecut prin ea ca gasca prin apa.
Aaaanyways, primul job a fost unul de callcenter pentru o companie producatoare de saltele, apoi 3 ani de vanzari pharma (B2B), dupa care mi-a devenit clar ca am zero inclinatie spre vanzari si cam 50% inclinatie spre IT, asa ca mi-am facut curaj si m-am angajat la un callcenter de first level support, unde am invatat foarte multe. Mai multe decat as fi invatat intr-o facultate. 2 ani mai tarziu mi s-a propus sa plec la firma -mama in Germania ca Deskside Support, unde am stat 5 ani jumate si am disecat tot ceea ce se poate numi Hardware IT( inclusiv niste motostivuitoare cu Windows Embedded) . Apoi l-am cunoscut pe Fritzul meu actual si m-am mutat destul de departe incat sa trebuiasca sa imi caut alt job, respectiv tot unul de Deskside Support, unde am aflat in prima zi de munca ca sunt de fapt Tech Lead ( und fel de Team Lead dar fara raspundere de personal) , dupa 6 luni am devenit full lead pentru toata Europa, and here I am.
Uneori imi lipseste partea tehnics ( hands on) dar imi place job-ul meu , cred ca am avut noroc sa nimeresc intr-o corporatie ( Digital Healthcare) care chiar pune pret pe ideile si feedback-ul angajatilor. Uneori e stresant , dar cum ai spus si tu, partile bune sunt mult mai multe.
Ah da, si intre timp am facut Ausbildung pentru domeniul meu, o carca de certificari si cursuri si sunt in mijlocul unui Bachelor of Engineering, deci cu Stiinte Economice n-am facut mare branza pana acum. Singura materie care mi-a folosit a fost Globalizare din anul I si faptul ca am fost la mate-info in liceu, desi era sa nu-mi iau Bac-ul la mate (saru-mana doamna Diriginta, daca cititi aici, sa stiti ca n-ati avut dreptate sa o faceti pe mama sa planga, m-am descurcat si fara limite si functii)
Comentariu beton!15
eu am făcut dreptul și am profesat și profesez în domeniu. jurist de ONG, apoi jurist de bancă și acum grefier.
nu mi-a placut niciodată la nebunie ceea ce făceam, dar nici n-am urât cu pasiunea și nu m-am dus cu silă la serviciu (doar ocazional, funcție de anumite situații de conjunctură).
și da, mi-au folosit multe chestii învățate în facultate. atât informații specifice, cât și un mod de gândire, raportate la informații și situații.
ah, nu mi-aș transforma niciodată hobby-urile în job, pt mine personal slujba-i slujba, drujba-i drujbă, don’t mix plesure whit business. 🙂
ps. liceul de mate-fizică m-a ajutat cu o structură mai logică a gândirii, care m-a ajutat mult, iar unele chestii punctuale din matematică de generală m-au ajutat și ele.
Comentariu beton!12
Ultima școală absolvită este ASE-Comerț-Marketing. Pe diploma mea (cred că) scrie „Economist”. Job-uri? Am vândut suc și înghețată în piață (o vară, în liceu, voluntariat), am cules cireșe (o zi, în liceu, plata în cireșe), am vândut spațiu publicitar în „Anunțul telefonic” (o vară în facultate), am vândut șampon și săpun la corporație (după facultate, 3 ani), apoi am vândut papuci, genți, măsline și ulei de măsline, toate din Grecia (afacere proprie, vreo 3 ani), apoi am vândut electrocasnice la o firmă grecească (vreo 5 ani), apoi am vândut și închiriat apartamente (1an). Toate mi-au plăcut, din toate am învățat chestii, nu-mi dau seama cât m-au ajutat cunoștințele dobândite în facultate, da’ nici nu pot spune că au fost degeaba. Acum activez într-un ONG și uneori îmi place maxim, alteori mă enervez groaznic. Da’ cred că-mi place să mă enervez sau ceva, că n-am vreun gând să renunț.
Da’ revenind la cunoștințele dobândite în facultate, țin minte că la unul dintre interviurile pentru corporație m-a pus intervievatorul în fața următoarei situații: „Să zicem că lucrezi pe brandul Always (ăla cu aripioare) și vezi prin noiembrie că au scăzut vânzările drastic. De ce? La ce te-ai gândi?”. Pfoai, simplu, să-i dea ăl de sus sănătate lu’ nenea Kotler, cu ai lui 4P ai marketingului. Mă uit dacă om avea vreo problemă la calitatea produsului, dacă or fi probleme de plasare/distribuție, de preț, de promovare. Mhm, altceva? Ne-o fi luat fața competiția cu vreun produs super duper. Mhm, altceva? O fi vreun boom de însărcinări în masă? Mhm, altceva? O fi chestie de un al 5-lea P, adică alinierea planetelor. Mhm, altceva? Deja cam eram în pană de idei, când mă trosnește un gând: noiembrie? Înainte de Crăciun adică? Când românii deja se gândesc la ce pun pe masă și la cadouri pentru cei dragi? Femeile intră în spirit acut de economie și renunță la unele dintre produsele pentru propriile nevoi sau pentru propriul confort, printre care și absorbantele, pe care le înlocuiesc temporar cu vată. Bingo, aia voia omul să audă, pfiu. Merci tare domnu’ Kotler, măcar am avut de unde porni.
Comentariu beton!15
Dacă vreți un legist, eu sunt ăla.
Și-mi place…
Comentariu beton!14
Te cred – e ca în bancul ăla de care cred că te-ai săturat:
– Băi, Vasile, tu tot timpul îți iei de lucru acasă, zice doamna. Nu ai copii, nu ai familie, nu se mai poate așa!
– Draga mea, dar și Gigel, și Ionel nu termină treaba la birou și mai lucrează și acasă…
– Da, măi, dar Gigel și Ionel sunt contabili, nu legiști!
Comentariu beton!20
Super bancul, chiar nu-l știam…
Eu visam mereu să lucrez in bancă și să mă ocup de carduri. Terminat finanțe bănci. Mai ales că lucrarea de diplomă a fost „cardul”, documentată inclusiv la hoții de carduri, dap, așa erau vremurile. Îmi erau amici și furau in draci prin Spania, Portugalia etc. Când am povestit comisiei cum aș securiza eu cardurile să fie cât mai greu de furat, „pisicuțe” etc la vremea respectivă, a rămas mută puțin și nici acum nu știu dacă mi-au dat maxim pt că le-a plăcut ce le-am zis sau pt că le-am spus că m-am documentat și la hoții de carduri. Revenind, mi-a plăcut și geografia, să călătoresc plus când îmi petreceam verile la mamaie și tataie și mă supăram, mi se punea pata și voiam să mă duc teleleu le ziceam că mă duc în Honolulu. Deci după finanțe bănci am ales vasele de croazieră, asta poate și pt că mi s-a cerut șpagă să lucrez într-o minunată bancă plus că voiam să îi sun pe mamaie și tataie din Honolulu și să le zic că am ajuns aici. Mai apoi am făcut și un pgd și am un certificat în management hotelier și turism, asta când deja lucram pt Ritz Carlton in Florida. Iar de atunci doar in turism, hoteluri, restaurante, consultanță, serviciu clienți sau tot ce ține despre, aici incluzând și vinurile, o pasiune mai veche a mea. Să spunem industria ospitalității și turism. M-a ajutat facultatea, da.
@Iulia, @Fritz, spor să aveți, le rezolvați voi cumva.
@all, Sf de săptămână plăcut.
@Vasilescu, pune mâna și muncește ceva, nu doar la întins mâna.
Comentariu beton!13
Da, ce am facut in facultate fac si acum, imi place partea de teren, partea de birou mai putin, dar o fac si p-aia
In primul rand sanatate la toti betegii, sper ca pana la ora asta s-au mai lamurit lucrurile cu toti!
Eu de pe la 10-12 ani am zis ca vreau sa fiu profesoara – pana in clasa a 9-a profa de mate. Dar cum in liceu am avut o super profa de engleza, am schimbat directia (eu fiind la clasa de mate-fizica, unde am si terminat). Asa ca am facut litere si cum la terminarea facultatii nu era niciun post titularizabil in oras, m-am enervat si am ramas traducatoare la un institut de cercetari pe arheologie (asta dupa ce predasem un an ca suplinitoare la fostul meu liceu si apoi cu o bursa intr-o scoala generala in Danemarca – si imi placuse). Intre timp am facut si un master pe traduceri, ca incepuse sa-mi placa. 😁
Cum bani putini la stat (acum o fi altfel, nu stiu) si se apropia aderarea la UE, am inceput sa traduc aquis comunitar ca freelance. Asa am aflat de concursurile pentru functionari UE si m-am inscris intr-o doara la cel de traducatori… pe care l-am trecut. Si am mai lucrat vreo cativa ani ca traducator, asa ca pot spune ca mi-au folosit studiile o vreme.
Doar ca apoi am avut sansa sa fac audit pe agricultura si iaca sunt aproape 12 ani de cand fac ceva diferit (bine, limbile straine inca imi folosesc zilnic).
Comentariu beton!12
Eu sunt studentă în anul II în cadrul Academiei de Studii Economice din București la Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, specializarea Cibernetică economică. În paralel, fac modulul psihopedagogic pentru a putea preda în învățământul preuniversitar informatică sau economie, și învăț două limbi străine (germană și rusă) la cursuri oferite de facultate.
În primul an de facultate am făcut voluntariat prin care am pregătit copii de clasa a IV-a la matematică și mi-a plăcut, însă nu am putut să continui anul acesta din lipsă de timp.
Abia semestrul viitor voi face practică, iar practica pedagogică este pusă în curriculum în anul III, semestrul I, astfel că abia atunci voi putea să afirm cât de utile sunt cunoștințele acumulate în facultate la serviciu.
Sunt conștientă însă că voi folosi practic cam 15-20% din ceea ce învăț în facultate la job, mai ales, dacă merg pe o singură direcție. Acest aspect este cauzat, în special, de faptul că studenții sunt pregătiți pentru o gamă largă de meserii (administrator de baze de date, proiectant de software, dezvoltator de aplicații, statistician etc.). Pentru mai multe detalii, puteți citi aici: https://csie.ase.ro/programe/cibernetica-economica/.
Ca să închei într-o notă pozitivă, pentru majoritatea lucrurilor învățate profesorii explică și unde anume sunt folosite în practică, inclusiv problemele de la examene sunt aplicații practice. Două exemple concrete ar fi:
1. la cursul de contabilitate, unde un exercițiu a fost legat de interpretarea unor tranzacții și construirea balanței și a conturilor;
2. la cursul de baze de date, unde proiectul final este construirea unei baze de date a unui agent economic din realitate.
Comentariu beton!13
Terminat mecanica fina (aparatura biomedicala), dar n-am profesat niciun minut. Ahhh, acum imi pare rau ca am chiulit de la niste cursuri, ca as fi fost departe.
Momentan sunt programator.
@(alta)iulia – pentru catel ati incercat la dr. Kondor?
Am studiat, vorba vine, în liceu chestii despre electricitate și am absolvit ca electrician de mină. M-am angajat la o mină ca electrician și după 25 de ani de muncă m-am trezit tânăr pensionar la 45 de ani. Am frecat un an băncile de pe bulevard și după niște timp petrecut într-un magazin de Ace,brice și carice mi-am găsit jobul perfect unde fac chestii electrice de la branșamente până la sisteme fotovoltaice, sap cu un miniexcavator șanțuri pe care le astup și nivelez, mă urc cu nacele la stălpi să schimb lămpi arse… chestii care îmi plac deși când eram mic eu am vrut să fiu șofer de rabă. Mă mai uit cu invidie la șoferii de pe mașinile alea moderne de gunoi care vin în fiecare dimineață prin cartier 🙂
Comentariu beton!20
Eu am o diploma de studii aprofundate in istorie. Eu zic ca istoria m-a ajutat oarecum sa imi intalnesc sotul. Mai faceam pe ghidul pentru prieteni si asa l-am intalnit pe domnul sot.
Insa de lucrat in domeniu nu am lucrat niciodata. Doar practica pe santier arheologic la mine in gradina, la arhiva si cea de la scoala. Ce fac de 20 de ani? Am inceput sa lucrez in vanzari si achizitii prin diferite firme. M-am mutat in afara unde am mai facut un curs de vreun an in achizitii si contabilitate, m-am specializat singura pe un sistem de stoc si contabilitate si acum sunt specialist software pe sistemul cu pricina. Ce legatura are istoria cu software-ul respectiv? Sincer mai nimic. Doar cercetarea ma ajuta cumva.
Sanatate multa patrupedului si pentru ceilalti membrii familiei. Sper ca v-a scazut febra intre timp.
Târziu astăzi, pentru mine. Dar mă simt cumva dator.
Sunt licențiat în Drept, eu și alte Blonde (fără supărare, blondelor autentice) pentru că nu știam ce vreau. În facultate însă am descoperit că îmi doresc din toată inima să devin magistrat. Ghinion. În acei ani (sfârșit de 90, început de mileniu), dacă erai doar băiatul lui Ion de la etajul patru, neșansă.
Să nu fiu înțeles greșit: nu că aș fi vreun OZN, vreun Tesla au Einstein, iar forțele oculte și-au încordat sprâncenele ca eu sa nu devin magistrat. Nicidecum. Atât m-a dus mintea atunci, atât am putut, iar recomandări nu aveam.
Apoi… barman. O vară. Shaormist, o altă vară. Consilier juridic (cu un norocos concurs de împrejurări), doi ani. Cu prezențe in instanță, cu transpirații de spaima ca nu cumva să nu fi citit atent vreun contract, si alte căcaturi care acum îmi par atat de … putine.
Apoi, pe sabia mea, pe munca și creierul meu, am ajuns să activez în apărare națională. Iar în prezent, cu gândul la pensie. Și în timpul liber, fac plute pentru pescuit. Sau însoțesc prieten la lucrări de instalații. Fac ceva cu mâinile. Iese ceva din ele.
Am dat în anacolut. Iertare. Sunt frânt, am lucrat astăzi (instalații) doisprezece ore.
Însă: cred că tare am greșit, căci am încercat construirea unei cariere, cu prețul timpului pierdut de lângă copiii mei. Căcat carieră, nimic nu întoarce zilele când încă îți puteai duce copilul pe umeri.
Toate bune doresc, celor de aici (mai puțin celui cu mânuța roșie, mi se fâlfâie de el în mod magistral)
Comentariu beton!26
Pai, căm aia e. Am o diplomă pierdută pe care scrie că-s electromecanic. Primul job a fost la Tractorul unde dădăceam înregistratoarele/regulatoare de temperatură, demontam alte regulatoare că să le curăț și remontez, ocazional niște termocuple de schimbat. Programat linii de cromare (au trecut de la benzi perforate la șiruri de cifre pe un ecran cât al unui pager, bătrânii își prindeau urechile). De bază a fost însă să reglez generatoarele de gaz de protecție pentru tratamente termice – în toată secția nu exista nici un utilaj românesc și m-am folosit de franceza mea să citesc documentația tehnică originală. După primul val de concedieri (fiind holtei și la părinți, degrabă m-au țâpat afară) am frecat duda ani buni, răstimp în care mi-am făcut dinții pe 8086 (învățat adică e e aia computator, reînvățat engleza, programare), încercat o facultate (abandonată pe chestie de șomaj) și până la urmă lucrat la negru la o firmă de PC unde făceam oferte și service la PC, imprimante, mașini de numărat bancnote etc, o firmă de comerț (grafică publicitară) și o altă firmă de digitalizat documente. Am învățat să mă descurc cu hard și soft fără să aprofundez, adică fără să studiez în mod particular. În fine m-am însurat, am intrat la o firmă de software ERP unde testam în draci vânând erori și intocmind documentație – a fost cel mai lung job. De acolo direct în Germania, în urma unui eveniment trist (a însemnat și al doilea abandon al facultății). Acolo început de la temelie, de jos cu mopul și mătura, de unde am sărit direct la montat rulmenți, nu știu termenul românesc pentru ”freewheel clutches” – am reușit să dovedesc prototipul automatului ce urma să mă dea afară și de atunci am rămas – de fapt, folosisem experiența din firma de soft să mai îmbunătățesc ce făceam și s-a simțit.
Cred că mi-ar fi plăcut să învăț grafica 3D. Dacă eram de capul meu, probabil intram să învăț la o școală pentru surzi din oraș, dar cu familie era mai greu.
Exceptând firma de software, nu mi-a plăcut și nu m-a inspirat nimic pe unde am fost. Dar și acolo, cum să zic, aveam nevoie de un mic ajutor cu orientarea, așa că până la urmă am plecat fără regrete prea mari.
Sa se facă bine cuțu! Țin pumnii strânși! Și copilul și tu 🤗
Ai mei mă doreau preot. Să nu se piardă tradiția unei ramuri a familiei (întreruptă deja de 3 generații, acum).
Eu mă visam avocat. Nu am dat totuși examen la Drept din motive.
Apoi m-am gândit la ANEFS, să devin antrenor. Nu am dat examen din motive medicale (cel mai probabil închipuite de mine).
Am. Dat examen la Kinetoterapie, să fiu pe lângă sport. Am picat la proba sportivă (eliminatorie) deoarece mi-am luxat glezna în timpul probei.
Pe atunci eram muncitor necalificat în construcții feroviare (angajat pe șpagă – un pește de mai multe kilograme).
Deoarece nu mai doream să mă întorc pe șantier, am ales o facultate la care se intra cu nota de la BAC.
Așa am ajuns la IT. 😁 Fără să am habar despre calculatoare până atunci.
De aproape 20 de ani lucrez în domeniu. Cu bune, cu rele.
Mai am o calificare de electrician pentru linia de înaltă tensiune. Nu am lucrat o zi. Dar ce am învățat în liceu m-a ajutat să rămân în viață de câteva ori, în proiecte personale.
@Iulia și Fritz, sper că sunteți mai bine acum, cu toții.
Vad ca-s rara avis, terminat Politehnica (revolutia facuta in Bucuresti, studenta), Automatizari & Calculatoare, Software, mi-o placut (habar n-aveam cu ce se mananca, pe vremurile alea pre-1989), mi s-o potrivit si asta am facut 20+ (acu’ fac un upgrade, ca sa predau – tot asta, totusi!). Deci la mine profesia == ocupatia; si da, am invatat din mers cam la toate joburile, ca, deh, IT-ul se misca cu rapiditate… dar mi-au folosit notiunile fundamentale.