Dacă tot a început toamna, mă așteptam la o avalanșă de articole, da’ săptămâna asta n-a fost să fie. Mai vedem ce-o fi după 15 încolo.
Ce mi-a plăcut (săptămâna 231)
Articol din categoria: ce mi-a plăcut
Dacă tot a început toamna, mă așteptam la o avalanșă de articole, da’ săptămâna asta n-a fost să fie. Mai vedem ce-o fi după 15 încolo.
Articol din categoria: ce mi-a plăcut
Mult timp comunismul a fost răspunsul la orice, iar apoi explicația pentru aproape orice comportament. Dar deja devine obositor. Cred ca se pot găsi și explicații mai simple pentru comportamentul romanilor. De exemplu, este mai ieftin sa pui singur un parchet, sa atarni o lustra sau sa schimbi o placa de faianță. Este mai ieftin. Daca am dat 1500 lei pe mobila, nu o sa mai dau 300 lei pe montaj.
Comentariu beton!23
De acord. Dar pe langa mai ieftin eu mai am doua probleme:
– rar se gasesc mesteri fara figuri care sa vina si pentru lucrari mai mici si atunci sunt nevoit sa-mi fac singur reparatiile
– in perioada asta nu as aduce pe nimeni in casa sa-mi repare / monteze
Comentariu beton!25
Mă pregăteam să-ți răspund exact ce-a zis și @razvanbb. Aș da bucuros ăia 300 de lei pentru montaj, dar când știi cât de greu vei găsi pe cineva care să vină atunci, când ai nevoie, nu când are el chef sau „mai sunați-mă peste o saptămână că acum sunt prins rău”, pun naibii mâna și mi le montez singur. Chiar dacă cel mai des rezultatul va fi mult sub ce-ar fi făcut un profesionist.
Am cumpărat un șifonier. Piese multe! Am blestemat… până l-am asamblat, de mama focului.
După această experiență am zis că mai bine dau banii decât să mă chinui. Never again!
Ce dracu faci când ai nevoie să schimbi robinetul de alimentare cu apă caldă/rece, robinetul („bateria”) de la chiuvetă, robinetul/bateria de la cadă/duș, poate ai nevoie de un robinet nou și trebuie să-l schimbi p-ăl’ vechi?
Tot tu o faci?
Nu-i nimic… IT frate… atât, altceva nu contează. :\
Când mobila aia de 1500 o iei în 12-24 de rate, 300 dați pe montaj par o avere.
Și cel mai grav: la noi, meseriașii nu-s meseriași, sunt niște amărâți de amatori.
Comentariu beton!18
Am luat mobilă, cu 150 de lei montajul pe care îi plăteam echipei de la magazin care trebuia să vină în ziua X la ora 10. La 11 i-am sunat să îi întreb de sănătate, au zis că au mult de lucru, dar că vin la ora 14. La ora 16 i-am sunat iar și au zis ca au uitat, dar că vin a doua zi la ora 9, sigur sigur. La ora 11 (în ziua a doua) am decis să mă ocup de montaj împreună cu doamna. La ora 14.00 era gata montată mobila. 150 de lei i-am împărțit în 2 și fiecare și-a luat ce a vrut de banii ăia. În ziua următoare m-a sunat șeful echipei să mă anunțe că vin în 30 de minute. I-am zis că mă încurcă și că are 2h libere să facă ce vrea până la următorul montaj pe care îl are programat.
Zi-mi tu de ce aș mai da bani altora să vină să îmi monteze mobila! 🙂
Comentariu beton!30
Aia cu bormasina nu i chiar sindrom de olzi boiși ca sunt acuma tone de tutoriale pe net cum sa di ai ay una si alta sculele sunt usor de cumparat si de ce nu ar fi un hobby bricolatu sau gatitu ….nu pricep ….numa jocurile video sau filmatul cu drona sunt cool de ce nu i cool sa surubaresti …e doar optiunea ta
Bine asta nu include dobitocii care dau cu rotopercutorul la 11 noaptea sau cu aspiratoru etc etc
Mi-am luat și eu bormașină pentru când nivelul lucrării nu trece de două găuri în perete. Dar de multe ori ai nevoie de un pic mai mult de atât.
1. D.aia.i fain la casa ,la curte ! ; 2. Parca.m vazut un scenariu de.al lui Tarantino in descrierea lu’ Eftimie ; 3. … o sa fie ; 4. –
Ăăă… erai ironic la punctul 1?
Nu ,realist ! Că acolo, nu prea se aude ce face vecinu in casă .
2. am murit 😂..nici eu nu suport zgomotul care se aude, imi face-n cap nasol …dar descrierea de dupa prune si bere, e criminala 😀.
3. Nu e bun niciun scenariu. Habar n-am ce se va alege. Imi pare rau de toata munca de pana acum si de copii…dezorientata ca-s in loc nou si lista.poate continua…
1. disagree: ca să-ți facă cineva mici reparații prin casă trebuiesc îndeplinite simultan 2 condiții: să ai bani (raportul între suma potențială cîștigată de tine în timpul alocat reparațiilor și costul acestora să fie supraunitar) și să ai cui să-i dai („cine ți-a lucrat aici bosulică?); cît despre home cooking vs take away…are Adi Hădean un articolaș despre calitatea/costurile mîncării comandate…
2. foarte descriptiv zoso…not for me;
3. toți știam că se va ajunge aici dar nu am vrut să credem; am o singură concluzie: Sweden rulz;
4. Telegram; really? adică un cetățean din Sankt Petersburg cu o avere de 3,4 mld USD n-a mîncat usturoi…informația este putere, nu?
depinde de fiecare dintre noi cui vrem să o oferim: tovilor americani, ruși, chinezi, evrei…dar cîtă vreme nu folosești, electronic, doar un telefon cu butoane, cuiva i-o dai…nici despre butoane nu-s așa sigur
Da boss ce crezi, telegram chiar e criptat și greu de dat jos. Greu de interceptat. Sunt tari în care poți watsapp, signal sau ce vrei tu dar nu telegram. Moda asta în care vrem sa părem deștepți băgând câte o marota cu știm noi mai bine cu spionarea, rusii, chinezii trebuie sa înceteze. Dacă te pun sa explici cum funcționează telegram habar nu ai dar știi tu intelectualul de toaleta cum sta treaba cu adevărat și cât de mare e manevra cu băiatul ala din sankt Petersburg și miliardele lui.
mulțumesc pentru aprecieri…
cum nu mă pricep, că tehnic mai sus de datul cu ciocanul n-am progresat, să mă lumineaze cineva cu-n răspuns la întrebarea „cel care a construit softul are sau nu acces la informația transmisă prin intermediul acestuia?”
la viber și whatsapp (doar atît folosesc) se menționează că acces nu are „o a treia parte”…
cu stimă și deosebit de calde salutări…
In cazul telegram sau signal, nu,ei nu au acces la ce scrii tu, dar nu te stresa, mai toti ignorantii cu păreri despre programele criptate de chat cred asta.
Mi-a plăcut selecția de azi.
Chiar dacă sunt de acord că unele mici reparații le mai facem noi. Cred că articolul se referă la ăia care tot timpul sunt cu bormașina în mână fără să facă nimic, de fapt.
Da, sau care tocmai pentru că au o bormașină încep să creadă că se și pricep.
e un proverb/zicătoare/vorbă din bătrâni: când ai un ciocan în mână toate lucrurile par cuie. 🙂
Mulțumesc pentru selecție!
1. Mi-a mers la suflet articolul ăsta, eu fiind exact opusul gospodarului. 🤣 Nu înseamnă că nu mă pricep să fac chestii prin casă, că doar am lucrat atâția ani cu tot felul de scule și alte asemenea, doar că mi-e lene, n-am chef, prefer să plătesc pe altcineva să facă. Mă rog, asta dacă găsesc pe cine să plătesc. Dacă nu, pun eu mâna și fac, dar aș prefera oricând jocurile, televizorul sau statul degeaba.
2. Nu mă marchează atât prezența diferitelor pseudo-vedete pe peste tot. Am alte lucruri mai importante decât Smiley care să mă streseze și să mă enerveze. Iar comparația cu omniprezența lui Ceaușescu… Scris mult despre nimic.
3. Un experiment care va ieși cât se poate de prost. USL-ul nu face altceva decât să-și ascundă incompetența de a organiza școala online sub pretextul nevoii de socializare a copiilor care e un mare bullshit în aceste condiții. Am primit de la școală normele și regulile de funcționare, ca să zic așa. Conform acestor reguli singura diferență între offline și online este drumul până la școală și înapoi. În rest…socializare din părți. Ei își imaginează copiii ca niște roboți, iar profesorii ca niște gardieni de lagăr nazist. Nu se va întâmpla asta. Foarte bun articolul.
4. Interesant. Un pic prea tehnic pentru mine, dar e mișto să știi că e tot mai greu să îngrădești libertatea și circulația informației.
Niciodată când am făcut singur un lucru mai complicat de schimbatul unei prize, al unui întrerupător, sau montatul unui sertar, nu mi-a ieșit cum i-ar fi ieșit unuia care cu asta se ocupă. Niciodată!
boss, încă una și nani, că m-așteaptă litoralu’ bulgăresc…
un fost amic, acum vreo 15 ani, închiriază un birou ceva mai mare, pentru 5-6 angajați; și plîngîndu-se ăia că-s chioare neoanele, cheamă omu’ meu un electrician să instaleze corpuri de iluminat suplimentare;
vine nea Gică, pune corpurile, șanțuri în pereți, trage cablurile, pune întrerupător; lîngă ălălalt da’ cu un centimetru mai jos/sus…
recepție lucrare:
– ia uite șefu ce lumină ai acu’!
– da’ domnu’ (nu te adresezi oricum, da?) Gică…însă întrerupătorul nu-i aliniat cu celălalt…
la care nea Gicuță, aprinzînd/stingînd compulsiv iluminatu:
– dom’ne, merge!? se stinge s-aprinde!? da’ ce crezi mata’, că io-s dizainăr dă interioare????
Comentariu beton!20
1. Am prins comunismul, dar nu știu cum naiba, relaxarea mi-e cea mai dragă activitate 🙂
2. Parcă numai Smiley? Avem prea mult din tot ce e prost.
3. Da, au zis. Dar n-au făcut. Așa-s politicienii noștri (toți!), doar cu zis-ul.
4. Interesant, bravo lor.
Și mie. De punctul 1 zic. 😛
Legat de 2 as completa si eu ca Smiley mi se pare chiar lejer in comparatie cu restul
Sunt multi altii care tot insista sa apara peste tot, ca doar nu se cuvine sa refuzi vreun ban indiferent de cat de multi ai avea, chiar daca nu ai nici un pic de potrivire cu brand-urile respective
Ce sa facem…
Olanda nu a avut parte de comunism și, totuși, toată lumea își repară, renovează, construiește cât se poate de mult în regim propriu. Un meșter costă de la 50 euro / oră în sus, pentru montat aer condiționat ajunge la 175 euro / oră / om. Plus că meșterii nu vin când ți se năzare ție, te programează cine știe când, în timpul orelor de program. Când faci socoteala și vezi că scutești 4-500 euro manopera pentru schimbatul gardului, să vezi ce repede îți trece cheful de relaxare, cumperi scule și înveți să faci singur. Nu poți chiar orice, desigur (pentru schimbat geamuri și ușă de la intrare, schimbat panou electric sau tras apă în curtea din spate am plătit profesioniști), dar mare parte din treburi – da.
La noi a început deja școala. 🙂
Comentariu beton!28
Și cum stați cu numărul de cazuri noi?
Eh, ei în Olanda mai au ceva septuagenari, octogenari și nonagenari de omorât, că traiul bun te face longeviv. La noi oricum sunt destul de rari ăia care trec de 70, așa că ne concentrăm pe 40 – 60, adică pe părinții școlarilor. 🤣🤣🤣
@Didina, poate costă meșterii pe la noi, poate te programează peste x zile și în timpul programului de lucru, dar poate chiar vin (chiar dacă te programează peste x zile) pt orice mărunțiș (eu sunt la nivelul la care și schimbatul unei prize e cam mult; am făcut-o singură, mi-a luat 2 ore) și poate chiar vin în ziua și la ora la care te-au programat și-ți chiar îți rezolvă bine problema.
la noi te rogi de meșter x zile la telefon, te amână până la pulivară (mă scuzați) și cu o zi înainte ”nu mai pot să vin, că am luat o lucrare mare” sau nu mai vin deloc, deși tu te-ai învoit de la serviciu/ți-ai luat o zi sau mai multe de concediu.
Situația e destul de stabilă și mai bună decât în Ro, @Vasilescu, însă e mult prea devreme să tragem concluzii. Vedem ce o fi după 3-4 săptămâni de școală, abia a trecut una.
@Ady, știu cum stă treaba în Ro, nu încercam să fac o comparație sau o analiză. Punctam faptul că nu aș lega neapărat meșteritul acasă cu comunismul care, desigur, a alterat și modelat comportamente (în cel mai neplăcut mod cu putință), însă nu l-aș privi că pe o cauză (de data asta). 🙂
Tata a suferit de „sindromul gospodarului”. Doar că a fost afectat invers de acest sindrom. Primul lucru pe care l-a făcut când ne-am mutat într-un apartament nou, a fost să scoată foraibărele de la geam „că oricum se stricau”. După ani, m-am măritat și ne-am luat un apartament, venise și copilul, mama cu tata au venit în vizită la noi. M-a sunat mama a doua zi: suna-l pe tac-tu urgent că s-a dus să vă ia plasa pentru tânțari și ținte. Să vă bată plasa direct în rama de la termopane. Abia-abia l-am liniștit prin promisiunea că-mi pun plase cu ramă. Am pus după vreo 10 ani.
La ce reclame de tot râsul se fac în România, că apare Smiley sau grasul ăla de la Vodafone, mi-e egal. Mie oricum îmi omoară simțurile.
Să se deschidă! Că Johannis a zis că nu vrea o generație pierdută. De parcă până acum școală românească a scos genii pe bandă. La noi la scoala încă se votează pe un link dacă alegem galben sau verde. Dintr-o clasă cu 27 de copii, doar noi am votat galben. Prefer oricand să fie „pierdut”.
Prea tehnic pentru mine, dar mă bucur că netul nu se poate opri.😀
Comentariu beton!20
@Eleno, păi zi și care e legenda. Ce votezi la galben, ce votezi la verde?
Va dau cu copy-paste:
„IN ATENTIA PARINTILOR DE CLASELE 5, 6, 7! Conform ghidurilor, doar aceste clase pot opta pentru: VARIANTA VERDE- a merge la scoala zilnic, in conditii de igiena (adica orele vor fi de 55 minute, la toaleta copiii vor merge intr-un interval de 10-15 minute inclus in cele 55 minute, sub supravegherea profesorului, in rest vor sta in banci, in plexiglas, cu masca pe figura) si VARIANTA GALBENA- cu jumatate de clasa in banci si jumatate online, rotatie la 2 saptamani . Aici , la varianta galbena, avem doua optiuni, in functie de dotarile tehnice de care vom dispune. Doamna director a cerut de 3 saptamani primariei dotari complete, sa vedem ce vom primi. daca vom primi sisteme audio-video de inregistrare ale lectiilor, aceste lectii vor fi puse pe platforma si vizionate de copii, iar parintii tre sa fie foarte atenti ca aceste inregistrari SA NU FIE DISTRIBUITE ALTOR COPII/CLASE, sub perspectiva incalcarii drepturilor de autor si a regulamentului european privind GDPR. Daca nu vom primi echipamentele dorite, ramane varianta comasarii materiei de o luna in doua saptamani, profesorii vor preda materia de o luna in cele doua saptamani cu jumatate de clasa, urmand sa reia materia in urmatoarele doua saptamani cu cealalta jumatate de clasa.”
Nu-i mișto?!
E mind blowing. Gizăs…
27 Elena? Norocoșilor. La noi sunt peste 35 în fiecare clasă. Nici nu s-a pus problema de verde. Galben sau roșu s-a votat, a ieșit galbenul.
@Anduța, e o școală de cartier din Rahova. Nedorită, ca să zic așa. Bătaia mare s-a dat pentru școală 280, unde părinții au apelat la tot felul de moșmoande ca să-și ducă copiii acolo. Acum școală funcționează în 3 schimburi și sunt 35 de copii în clasă. Si , ghici ce?, părinții sunt nemulțumiți că școală e aglomerată și funcționează în 3 schimburi.
@Mihai, da, este.
Incapabilii ăștia aruncă toată responsabilitatea la părinți. Vezi doamne, te lasă să votezi tu ce este mai bine pentru copilul tău, dar indiferent ce alegi tu, ei NU sunt pregătiți nici pentru verde, nici pentru nicio altă culoare.
Cum, mă, să-i ducă profesorul la toaletă??? Si cei care rămân în clasa nesupravegheati? Cam ce credeți că o să fie în clasa aia? Că liniște în niciun caz.
Te ia capu’. D-aia zic că mai bine îl am „pierdut”, dar sănătos.
Elena, să nu mă repornesc pe subiectul ”moșmoandelor”. Nu-i am la 280, dar tot la o școală cum zici tu ”dorită” și pentru care o grămadă de părinți au făcut fals în acte pentru viza de flotant. Dar n-am auzit pe careva nemulțumit că sunt prea mulți în clase (în afară de cei care suntem arondați pe drept), dimpotrivă, lor li se pare firesc un astfel de sacrificiu pentru ”educația copilului”.
@Elena P., la 280 din Rahova am făcut eu 1- 8. Și atunci era bătaie pe școala aia, drept și prin urmare am învățat în 4 schimburi, cu clase de la A la I sau J pe fiecare an, cu ore de 35 de minute cu 5 minute pauza, cu peste 30 de copii în fiecare clasă. Vis! 🤣 Dar la mine nu a fost cu moșmoande, că locuiam în blocul de lângă școala și așa m-a repartizat, iar mama nu a vrut să mă ia cu ea la 141, celebra școală decapotabilă de la piață.
Acum zici că doar 3 schimburi? Boierie! Ce, dracu’, o avea școala aia, că zici că e poleită cu aur!
@Ionuț, nu știu de ce e bătaie mare pe școală aia. Am o prietenă care a făcut ce a făcut și si-a dus fetița acolo. În clasele primare, când copilul încă mai depinde de părinți, era disperată că fie-sa intră la 11.30 și iese la 15.15. Ea ce face? Se lasă de job? A găsit soluția până la urmă. A făcut al doilea copil si a intrat în concediu de creștere a copilului😀.
Ah, stați așa că mi-a venit una simpatică în minte. După cum ziceam, la noi la școală nu prea sunt părinți cu moșmoande nemulțumiți de sufocarea propriilor copii în clase supra-aglomerate, dar am întâlnit câțiva foarte încântați și mulțumiți că ei locuiesc la curte, la casă, în afara Bucureștiului.
Băi, mă iau nervii. Aș fi afurisită și a dracului rău dacă le-aș face ăstora reclamație la poliție că și-au înscris copiii la școală pe bază de adrese false, la care nu locuiesc, de fapt?
@Elena P.
O fi școală de cartier ocolită de fițe, dar textul ăsta e bine scris și arată preocupare pentru copii. Bine, lăsând la o parte dificultatea situației în sine.
@Laura, texte mișto scriu și eu😜. Nu despre text în sine era vorba, ci despre faptul că ni s-a dat „dreptul” să votăm pentru ceva ce nu este 100% clar și nici real.
Sunt 1000 de intrebari pe grup la care diriginta nu are răspuns. Pentru că realmente chiar nu are aceste răspunsuri.
@Elena P: Ghidurile respective sunt orientative. Așa a zis dna ministru cea minunată (așa are privirea tot timpul): că nu sunt obligatorii, nu fac parte din ordinul de ministru referitor la începerea școlii, sunt sugestii venite de la unii profesori din diferite școli. Asta după ce ne-am crucit de-a dreptul, noi, ceilalți profesori, care nu am sugerat aberațiile alea și ne mai pricepem puțin, și i-am transmis prin liderii de sindicat că e imposibil ce se cere acolo. În pauza aia de 10 minute din oră, cum se păstrează liniștea pe coridor pentru elevii celorlalte clase, care nu ies în pauză atunci, că nu au voie, bineînțeles? Noaptea minții celor cu astfel de idei.
Deci e posibil să aflați că ați votat ceva ce nu se va aplica.
Oricum, fiecare școală are „autonomie decizională” pe chestia asta.
Cei de la particular nu se împiedică de aceste scenarii. Oare de ce? Nu i-au chestionat pe părinți? Nu folosesc și ei ghidurile alea minunate? Sau pot și altfel? Cred că @Ionuț poate da detalii despre ce înseamnă revenirea la școală la particular.
@RMD, la noi la școala privată a fost simplu: ni s-a cerut deja de vreo 2 săptămâni să optăm pentru școala online sau offline. Fără acte suplimentare sau justificative. Ne-au prezentat și explicat în scurte live-uri pe FB și pe mail toate măsurile luate pentru întoarcerea la școală. Dar ne-au lăsat pe noi să decidem. Consideri că e un risc să-ți trimiți copilul la școală fizic? Îl ții acasă și face online. Și vor face, că sunt bine pregătiți pentru asta.
Și în primăvară ei au făcut școală online serioasă, au folosit Teams, au avut în fiecare zi minim 3 sau 4 ore, proiecte făcute online, profesorii au fost toți prezenți și bine pregătiți. Din ce mi-au spus unii, pe la unele școli de stat profesorul trimitea pe whatssup lecția și tema și…să-și bată capul cu asta părinții și elevii. Și asta era tot.
Cred că de aici e și disperarea unora de a trimite cu orice preț copiii la școală fizic. Una e să se ocupe copilul singur de tot ce înseamnă școală online, cu ajutorul profesorului (care stă online cu el!), cu ajutorul unei platforme foarte simplă și intuitivă pe care se descurcă singur după 2 sau 3 zile, așa cum a făcut fi-miu, și alta e să se apuce părintele să facă școală acasă cu copilul, după 8 ore de muncă, și să-i explice chestii pe care nici măcar el nu le stăpânește.
Din ce am mai auzit și din ce știu, „privatul” e destul de bine pregătit pentru brambureala care urmează. Dar „privatul” înseamnă bani și educația ar trebui, măcar în teorie, să fie gratuită. La noi, nu doar că nu e gratuită, dar va fi și criminală.
1. Nici nu mai țin minte de când n-am mai auzit vreo bormașină. Nu că mi-aș dori, karma, șezi blând!
2. ”Acum viața mea e plină de Smiley.” Bietul Eftimie.
3. La noi tocmai ce s-a anunțat că pe 8 septembrie vom avea prima ședință cu părinții, pe zoom, la care va fi prezent și un reprezentant al școlii să ne spună ce și cum. În paralel, s-au făcut câteva grupuri de părinți care vor să ajute școala, pe bază de voluntariat. M-am introdus în cel ce are ca scop înlesnirea respectării măsurilor de siguranță. Văd că oamenii se agită, dau exemple de bune practici pe care să le aplicăm și noi, dar concret ceva încă nu s-a stabilit. Sper ca de marți încolo să-mi fie și mie mai clar cu ce și cum aș putea să ajut, astfel încât să minimizăm măcar riscurile. Asta presupunând că situația nu e, totuși, chiar atât de nasoală pe cât pare acum.
4. Ce frumos sună ”a cenzura internetul” pentru ce e, de fapt, ”stingem lumina, ca să nu se mai vadă ce orori facem”.
Că veni vorba despre pricepuți, mi-am adus aminte o anecdotă. Mama îi spune fiicei: ai grijă când te măriți, uită-te la tatăl tău, știe să repare orice, frigider, aspirator, televizor, cuptor, să nu îți iei unul ca el, nu vei avea nimic nou în casă, niciodată.
Comentariu beton!29
Io, io. Până nu se strică nu cumpăr în schimb nevastă-mea este ceva de genu’ : s-a murdărit copilu’ ? lasă că fac altu’ mai mişto
Comentariu beton!25
1. Nu stau la bloc, nu cunosc. Sunt românul ce a băgat capul între urechi. Serios, nu stiu, nu comentez.
2. Ciudat rău de tot. Plin de egoism și scatofag. Nu-ți place, nu mănânci.
3. Offff….
4. Frumos, dacă ignorăm bătaia luată de mulți bieloruși.
1. Serios, aşa de izolat eşti că singura grijă este să nu intre ursusu’ six pack peste tine ?
Tocmai ce abandonasem articolul ăla și trecusem la altele, când… ce să vezi, comentarii noi. It must be Mihai :))
Apreciez link-ul, dar vreau să fac niște mici adăugări, dat fiindcă unii colegi de online par să mă fi înțeles greșit.
1. Am și bormașină, îmi montez și singur bucățile de mobilă (nu în timpul orelor de liniște, evident). Știu cum arată un Dedeman și pot să schimb un bec, o priză sau o baterie de chiuvetă și am și făcut-o. Dar dacă pot să n-o fac (și acum pot), n-o fac – mai puțin cu becul, că nu-s așa de putoare. Ideea ar fi că timpul meu și cred că și al vostru valoreaza mai mult decât două ore de stat cu genunchii într-un lac de apă pentru că s-a umflat garnitura și nu mai iese drăcia aia din suport.
2. Știu că există magazine DIY, dar ălea-s fie pentru probleme mici, fie pentru oameni care chiar se pricep și ocupă cu asta. Nu cred că-s făcute pentru ăia care n-au descoperit Netflixul, dar sunt convinși că pot construi singuri un tractor.
3. Un vecin avocat avea ieri seară vreo trei meșteri pe la el care boncăneau în bucătărie. Nu știu ce făceau, dar am auzit de pe geam: Vedeți dacă ați vrut să faceți singur?
Comentariu beton!19
@krossfire, lucrez la un magazin de bricolaj de cartier care are la vânzare „de toate”. Nici nu vrei să ştii de câţi ¤vreausăfacsingur am parte. Oameni care nu ştiu să facă diferenţa dintre o ţeavă de polietilenă şi polipropilenă sau diferenţele dintre 1/2 sau 3/4 la fitinguri dar ei vor să-şi facă instalaţii sanitare sau electrice dar nu au habar de nimic şi cer informaţii de la vânzători : Păi şi cum să fac aia şi aia ? Şi stai cu un dobitoc jumate de oră să-i explici că nu poate îmbina o ţavă de 110 cu alta de 32 sau că nu este bine să bagi cablu electric „subţirel, că e mai eftin” dacă ai o plită electrică.
Mulţi vin cu poze făcute cu telefonul la ce problemă au şi eu trebuie să ghicesc cam ce vrea sau mai rău cu schiţă făcută cu pixu’ pe o bucată de hârtie: Boss, cam aşa ceva vreau să fac io. plm
Comentariu beton!17
și io am vrut să-mi construiesc singur tractor da’ al dracu’ numa’ tancuri mi-au ieșit…
și nici pilă nu am.
Comentariu beton!17
băi șoric, ia vezi! că la jumate sau treisferturi nu mă știu nici eu! da’ iau piesa cu mine de monstră…
bine, cu greu reușesc să fac o conectare corectă la apă…ori prea puțină bandă de teflon, ori strîng ca ciobanu’…
@costiţămusulmanu, tu eşti excepţia nu regula 🙂 Îi iubesc pe ăia care vin cu robinetu’ în mână şi-mi zic: Se futu’ ăsta şi vreau ceva asemănător.
Ideea mea a fost ca nu exista, decât dacă vrei sa faci niște antropologie de duminica, „sindromul gospodarul” venit din comunism. Dacă dai vreo doua, trei secole în spate, vei vedea ca la înscaunare, domnilor romani li se cerea sa fie „gospodari”. De-a lungul istoriei, omul a trebuit sa se descurce, sa poată și singur sa mai repare, sa mai lege, sa mai mestece în mancare. Nu militez pentru corul bormasinilor, ci împotriva atitudinii „dau bani pentru orice c****”, ca eu stau cu fundul în canapea pana îmi face tanti Mița curățenie în baie.
Shoric: Presupun că oamenii de gen vin înainte de treabă singuri și imediat după cu vreo doi meșteri lângă ei :))
@krossfire… exact 🙂
Hahaha … bă băeț … io știu cu șubleru’ și alte aparate dă măsura… mda, la bază-s injiner 😋
Ps. Am zis să comentez și io ceva … că parcă lipsea …
Eu știu cu pila:
Pila-n pungă, punga-n pilă, pilălău cu pila lungă pilește pila pili cu pila lungă pe
dunga pili până când punga-n pilă a pilit pila pilită-n dungă.
Ziceți foarte repede asta! Să vă văd!
Aha și legatura cu comunismul unde e?
1. Frate-miu, săptămâna trecută: să mergem la firma de construcții să întrebăm cât costă construcția unui garaj pentru 2 mașini. Firma: preț 25000€, termen de executare 2 săptămâni.
Așa că ieri am fost ș-am cumpărat cărămida ș-am ridicat 2 pereți ai garajului. Urmează al treilea și montarea ușii culisante. Meșteri: io cu el.
Preț materiale, fără ușa culisantă: 1000€.
Trebuie să mentionez că firma a spus că nu face ea fundația garajului, ci doar pereții, tavanul și montează ușa culisantă.
2. –
3. –
4. –
Comentariu beton!17
Boss, dacă au dat ofertă de 25.000 de euro pentru un garaj își merită soarta. La banii ăștia și eu mă apucam să-l fac cu frati-meu, deși n-am frate și nici habar să țin o mistrie în mână.
@MV: Era cel mai ieftin din tot catalogul. Aveau și la 60mii. Deh, Austria.
Cărămizile-s lipite cu o spumă specială. Nu facem mortare. Vom face doar pentru centura de beton peste pereți înainte să punem planșeul.
P.S. Tocmai mi-a băgat banca dobânda pe depozitul la vedere: 0.39€. Sar în sus de bucurie. 🤣🤣🤣
@JT, cu de-al de tine moare firmele australiene din construcţii de foame… de aia nu prea sunt înghiţiţi românii pe afară, că se pricep ei la tot 🙂
@Shoric: cangurii-s de vină. 🤣🤣🤣
@Shoric, îl confunzi badie, @JT e prin Alpi, eu sunt prin Aussie!
Dar sa știi ca și eu fac ce pot pe lângă casa! A venit un meseriaș acum 3 săptămâni, sa îmi vadă panourile solare/invertorul (din cauza de defect, nu mai pompa nimic in sistem), și m-am ales cu $270/paguba la buget, și acum îmi pun sistem nou , alți $5200. Tot ce pot face (și totuși ma pricep cât de cât, n-am doua mâini stângi), fac… și dacă nu pot…fuck! Cum zicea și bucătăreasă sefa @Didina 👍, și aici, dacă ai chemat meseriașul, te-a ars! “Tradies” sunt printre cei mai bine platiti, de multe ori cei cu “carte” nu ajung la nivelul lor salarizare!
Montarea unui AirCon costa cam 80% din prețul sistemului, deci dacă sistemul a fost $1000, cca $800 ii dai meseriașilor (o zi de montaj)!
@Emil, ştiam că JT este în Austria şi tu în Australia. Era o glumă. Auzi, da’ tu eşti ceva sărac pe acolo ? Că am văzut la tv cum găsesc unii aur prin deşertul de acolo şi s-au imbogăţit 🙂
@Emil, sunt „calculatoreasă”, nu bucătăreasă, gătitul e doar unul dintre hobby-uri. Îmi place să fac dulciuri, de fapt. 😁
@JT, ia spune, te ajutăm să-i spargi?
cu fostul meu patron și un furnizor (multimilionar), acum 19 ani la barul unui hotel (Helvetia?) prin piața Charles de Gaulle; vine barmanul cu băuturile și restul; 6 lei; zgîrcitul ia 5 lei, îi bagă în buzunar, iar leul îl pune în palma barmanului, zicînd:
– questo per te!
în timp ce șeful meu comenta „aora mandalo a Bahamas…”, barmanul îi ia mîna ăluilalt, pune leul și-i zice „prendelo! sembra che hai veramente bisogno!!!”
@costicamusulmanu’: iau vile la toată trupa blogheristică și-mi rămân bani de două Mulsanne. 🤣🤣🤣
Vile .. bile .. pile … tot p’acolo 😋 Ce-s alea Mulsanne ?
@HM: Mulsanne-s alea cu care „aruncă” Bentley după mine. 🤣🤣🤣
@HM, haoileo praleo, păi nu rămăsese că p’aci rîgîim toți de bani? acuși vii să-ntrebi ce-i aia Hermes, Balenciaga sau Faberge…ia, du-te la învățat că poate te-ascultăm; băsistule!
@JT mulțam dă dezambiguizare 🥴
@costică Unii mai râgâie și a bun simPț și modestie … 😋 firește că persoanele de față se exclud ca în orice discuție filoszofică 😋
Ps. De Hermes al comerțului știu, de restul mi se fâlfâie 🤭 Ce îs!?
1. mamă, cum a fost asta!
hai mă, oameni buni, că știm cu toții cum e cu meșterii din românia, cum fac, când vin, cum vin, cum nu găsești nici să dai cu tunul meșter pt un mărunțiș, că uneori costă de preferi să faci o școală de meserii și apoi să-ți faci singur, și-n timpul ăsta să te duci la munca ta obișnuită din care-ți faci banii de trăit. toți știm cum e cu mâncarea comandată și cum e aia făcută acasă.
dar nu despre asta era vorba.
voi chiar n-ați avut parte de la mame/soacre/mătuși/vecine de ”da’ cum dragă, să stai/să stai și să….(insert hobby considerat inutil), tu n-ai de spălat/călcat/făcut mâncare, munca unei gospodine nu se termină niciodată, tot timpul are ceva de făcut, dacă te vede bărbatul stând, zice că ești leneșă și divorțează”.
eu am auzit-o, dar eu pot câștiga campionate în a sta/a sta și citit/a sta și freca duda la computer. dar am mereu mâncare în frigider, rufe și casa curată, și lucrurile în general funcționale.
și, deși gătesc grozav (zice lumea), din când în când mai și comand. uneori doar pt că mi-e o lene de mă îndoiaie să gătesc chiar și o omletă.
sau, varianta pe masculin ”da’ cum să chemi meșter, tu nu poți să faci?!” deși tu habar n-ai care-i holzșurub și care-i piuliță și ultima oară când ai schimbat bateria la chiuvetă ai provocat o inundație pe x etaje, până la parter și abia ai scăpat nelinșat de vecini.
omul are dreptate: sunt oameni care efectiv nu concep ideea de a sta, a se odihni (cu stricta excepție a somnului), de a face ceva care le face plăcere și care în mod social acceptabil nu este considerat muncă. nu o concep pt ei, nu știu, n-au încercat, nu mai vor, dar nu o concep nici pt altul.
Exact 🙂
@Mihai Vasilescu: Am scris un comentariu mai devreme pentru @Elena P și nu apare. Scria că e la moderare. Ce vrea să spună chestia asta? Nu folosesc cuvinte obscene, deci nu înțeleg. Dacă supăr cu ceva și sunt la „colivie”, deși nu merit (zic eu, smerită😇), spune-mi și voi fi mai cuminte altă dată.☺
@RMD, dacă erai la „colivie” nu-ți apărea nici comentariul ăsta. 😀
Nu știu de ce l-au băgat filtrele la moderare. E vreo combinație de litere acolo care n-a trecut de ele.
Mulțumesc că m-ai liniștit.
Mă simpt dator cu o completare: mă pricep puțin la „lavorare” pe lângă casă, dar stau la casă nu la apartament. Eu cred că la aia face trimitere articolul: ipostaza incomodă de a împărtăși TOTUL cu vecinii. Și să știți că și eu caut un meseriaș. Că vreau sa schimb poarta. Știți pe cineva? Plătesc cât mi se cere.
Dacă vrei Star Gate ştiu pe cineva care este meseriaş în porţi stelare. Trebuie doar să-mi spui dacă vrei poarta pă dreapta sau pe stânga
Vorbește cu bricoleru’. Sigur știe el pe cineva. 😉
Pă dreapta e aia mare, de să bagi roaba. Pă stânga e aia mică, pentru muritori. Deci merci!
2. Mi se pare abject ce a scris Eftimie despre Smiley. Înțeleg că are o râcă pe el. Toți avem pe câte cineva. Dar ce a defulat el acolo deja ține de psihopatie! Nu, nu ascult muzica lui Smiley, dar omul m-a impresionat prin bunul-simț afișat în 9 sezoane de Vocea României. Pff, și n-am nici măcar o lămâie în toată casa!