Personal, mă enervează de mor când cineva mă obligă în vreun fel să fac ceva ce nu-mi convine sau n-aș vrea să fac. Dar cu toate astea execut fără să crâcnesc chestii de genul să-mi cumpăr abonament la metrou sau bilet pentru tramvai, să stau la culoarea roșu a semaforului, să nu depășesc pe linie continua, să aștept răbdător la cozi, să-mi rezolv task-urile de la muncă și încă o grămadă de alte șmecherii d-astea pe care societatea civilizată le numește generic “legi”, “reguli” sau “clauze contractuale”.
Ce voiam de fapt sa zic este că m-am distrat copios zilele astea citind despre cazul elevului pe care conducerea școlii l-a pus să se tundă, dar puștiul refuză pe motiv că N-A ȘTIUT că regulamentul școlii stipulează că elevii trebuie să aibă “o tunsoare adecvată, fără șuvițe colorate, cu o lungime a părului de 4-5 centimetri” și e dispus să “meargă până-n pânzele albe” numai ca să nu lase picior de foarfecă în pletele lui rebele.
Ce să zic? Ultima data când am verificat necunoașterea legii, nu te scutea de consecințe. Dacă eu merg prin centrul Bucureștiului cu 150km/h și mă oprește poliția, degeaba-i spun senin polițistului “mă iertați, n-am știut că nu e voie”, ăla tot o să-mi deseneze mustăți cu pixul pe permis.
Boss, în societatea asta nu interesează pe nimeni ca n-ai știut. Era de datoria ta să te interesezi în ce te bagi, ce reguli și ce regulamente vei avea de respectat într-o unitate de învățământ care nu se numește Liceul de Mecanică Auto Filiași, ci Liceul Greco-Catolic ,,Inochentie Micu” Cluj. Cumva, denumirea îți sugerează destul de clar că te bagi într-o chestie care s-ar putea să nu fie ca orice liceu obișnuit din țara românească. Și că odată admis, o să existe riscul unor regulamente mai speciale pe care va trebui SĂ LE RESPECȚI.
Dar dacă e să mă întrebi pe mine, am o bănuială c-ai știut. Numai că ai acționat ca un român autentic care și-a spus șmecher “las’ că văd io cum mă descurc, poate-i prostesc cumva”. Ce să zic? Felicitări! Ai reușit, ești foarte aproape să-i prostești. Și-mi pare rău, eu, în locul directorului liceului, ți-aș fi pus dosarul școlar în brațe și te-aș fi rugat elegant ori sa te transferi la altă școală, ori să vii de a două zi cu “o tunsoare adecvată, fără șuvițe colorate, cu o lungime a părului de 4-5 centimetri”. Adică exact cum stipulează regulamentul în vigoare. Ah, da, și nu m-ar fi interesat absolut deloc că N-AI ȘTIUT. Îți aduceam eu la cunoștință și era arhisuficient.
Cum? Ce-ai zis? Vrei sa lupți pentru schimbarea regulamentului în vigoare? Sunt perfect de acord, e dreptul tău. Dar fă mătăluță treaba asta după ce ţi-ai tuns părul conform actualului regulament. După ce-l schimbi, poți să-ti lași plete ca ale lui Moise înainte de a purcede prin deșert sau ale băieților de la Metallica în vremurile lor de glorie. Da’ pân-atunci, nțțț, vii mătaluță tuns după cum scrie la ăsta actual. Că și io aș vrea sa lupt oleacă pentru ziua de lucru de patru ore. Da’ până izbândesc, o sa continui să merg la programul de opt ore, adică ăla pentru care am semnat contractul. Știi ce zic?
P.S. E foarte tare că părinții îl susțin necondiționat pe domnu’ elev în demersul lui. Pentru că, nu-i așa, cum altfel poți să-i sădești mai zdravăn în creier ideea că în țara asta regulile sunt făcute pentru proști, în timp ce șmecherii adevărați SE DESCURCĂ?
Părinţii nesimţiţi cresc copii nesimţiţi.
Comentariu beton!43
@GabiI, nici măcar n-aș putea susţine asta, că nu-i cunosc, dar atirudinea mi se pare complet greșită.
Nici eu nu-i cunosc, evident, dar atitudinea asta de a ne durea în cot de reguli, după părerea mea denotă nesimţire.
Comentariu beton!17
Sincer, eu îi apreciez pe cei care mai dau și de gard cu regulamentele, că multe sunt făcute parcă în bătaie de joc. Dar dacă tot era rebel, mai corect să fi zis de la început că încalcă de fapt niște reguli stabilite și consimțite. Că adevărul spus pe jumătate tot minciună se cheamă și uite așa s-a dus dracu toată rebeliunea.
Se dezbate încă. Ce zici?15
@catalin, și eu, dar nu schimbi regulile în timpul jocului după cum vrei tu.
@catalin fdd, acum în licee există consiliul elevilor care participă la votarea tuturor deciziilor luate în liceu. Inclusiv regulamentul intern al liceului este votat de reprezentanții consiliului elevilor.
Fratica, Tu ai citit articolul ala. Iti dai seama, deci, ca ” ala mic si rebel” a semnat de luare la cunostinta. Deci….si-a asumat! Adica…semnez ca sunt de acord, dar…..nu respect! Foarte tare! Cum ar fi daca femeia Te is de barbat, semneaza la starea civila, sunteti cununati de popa….da, ala cu ” Sa va inmultiti ca…” , asa cum zice la slujba, si, cand ajungeti acasa, spune ca ea e virgins si asa vrea Sa moara? Ca daca Te atingi de ea e viol! Hai Sa respectam ce e de respectat, Mai ales cand si semnam pentru luare la cunostinta..
@mihaiSt, cred că s-a împământenit obiceiul de a semna fără să știi exact ce. Nu știu cum e acum prin licee, dar cred că incă nu-i educă nimeni că e în interesul lor să citească ce semnează.
@Anouk: La al meu (e a XII-a şi are părul tuns scurt ?) ni s-a adus şi NOUĂ, părinților, R.O.I-ul ăla. la cunoştință Aşadar îl tot citim de 4 ani…
@Victor, și eu am semnat când era fii-mea în liceu.
@Anouk: Total de acord!
@mihaiSt Citez ”ala mic si rebel” a semnat de luare la cunostinta”. De când are vre-o putere semnătura unui minor?????? Dacă semna minorul că e de acord să muncească în fabrică 10 ore/zi 7 zile pe săptămână, era OK? A semnat, gata, trebuie să facă.
În cazul lui (minor) contează doar dacă au semnat părinții. Atât. El e minor și legea nu îi dă drept de decizie.
Se dezbate încă. Ce zici?14
Semneaza si parintii, nu doar copiii. Fii-mea e in clasa a XI-a si, la fiecare inceput de an, am semnat.
@xenopol: Ai citit articolul in cauza inainte de a ma ataca? Cred ca nu! Conducerea liceului precizeaza clar ca au semnat atat el cat Si parintii lui!!!! Si parintii! Ce zici, acum se mai aplica tot ce ai scris Tu? Ca idée, e o aberatie acel regulament, Dar nu asemenea comportamente sunt cele care Il vor schimba! E vorba de reguli Si conduite Si de urmarea unor proceduri de schimbare cu tot ce presupun ele. Altfel…esti rebel, dar fara cauza!
@mihaiSt În cazul ăsta vinovat e directorul că l-a primit înapoi. Arată celorlalți elevi că dacă faci scandal, se trece peste regulament.
Semnează că a luat la cunoștință și că respectă regulamentul. Nu e un contract de muncă, e un contract între școală, pe de o parte, și părinte+elev, pe de altă parte, care stipulează niște drepturi și obligații pentru ambele părți, în cadrul procesului educativ. Nu e vreo mare filosofie sau chichiță juridică, pur și simplu e un cadru de reglementare a activității elevului în școală.
Nu e ilegal să meargă la școală, ilegal e să muncească minorul, cred că sub o anumită vârstă, 16 ani sau cam așa ceva, iar după 16 ani poate, dar doar cu acordul părinților.
Îţi place sau nu: 0 0
@mihai, io-s de acord cu faptul că regulamentele proaste trebuie schimbate. Dar nu așa.
Da, sunt de acord …la fel cum sunt de acord ca regulile trebuie musai respectate, chiar daca nu iti plac…
dar cu copii trebuie discutate si argumentate, al meu copil intelege o regula care nu ii este pe plac in momentul in care ii explic ce a stat la baza impunerii acelei reguli. Azi am fost f vocala, dar stiu unde am gresit cu copiii mei si asta a fost una dintre greselile mele, mereu le-am cerut sa respecte regulile ,,no coment”, si stiu ca am gresit, sunt revoltata pt ca noi adultii permitem asa ceva.
Și eu cred că regulile trebuie respectate. Altfel e haos. Și cred că trebuie să învățăm de mici asta, iar dacă ceva nu e bun, să învățăm și cum trebuie să procedăm pentru a schimba o regulă depășită. Și cred că și școala ar trebui să te educe în privința asta.
Și unul din nepoții mei a încercat să-și lase părul lung în liceu. În cazul lui regulamentul nu interzicea asta. Dar profesorii l-au șantajat și el a cedat până la urmă. A fost ultima dată când s-a tuns, acum 10 ani.
@Anouk, well, asta nu mi se mai pare ok. Șntajul nu e regulament.
@mihai, bineînțeles că nu.
Și cum, dracu, să mă aștept ca un profesor care nu are nici un alt argument și recurge la șantaj să fie capabil să educe un copil în legătură cu mecanismele de modificare și adoptare a regulilor/legilor! Nici n-ar trebui să fie profesor. Dar asta-i altă discuție.
Eu cred ca regulamentul scolii ar trebui prezentat parintilor si elevilor si semnat de catre acestia inainte ca elevul sa fie admis in scoala respectiva. Poate multe scoli fac deja asta, in acest caz directorii au multe parghii pentru a le pune dosarele in brate daca nu se conformeaza.
@mirela, io zic că in momentul în care alegi sa te duci la un liceu cu numele „Inochenție” cam știi în ce te bagi.
La mine au schimbat ăștia niște străzi, făcându-le acum cu sens unic…după vreo 2 săptămâni, lumea tot pe interzis trecea…dacă omul are cărare pe acolo, ce vrei ?!
Dacă omul e pe verde în păr, lasă-l frate să…meargă la altă scoală !
@Ananas, bun exemplul ăsta. Dacă te oprea poliția mergând pe contrasens o băgai repede pe-aia cu „n-am știut”.
Hai ca aici te contrazic iar, putin. E drept ca regulile in vigoare trebuie respectate, dar sa recunoastem ca si sistemul nostru are niste reguli si niste practici de toata jena.
Ce relevanta are lungimea parului? Si daca chiar asa e regula si vrei sa ii pedepsesti, mustreaza-i in particular, nu ii scoate in curtea scolii asa, de public shaming.
La modul mai general, legat de tipat/lovit/umilit copiii in fata clasei, nu ti-am povestit de prietenii mei din liceu care erau la o clasa cu predare in limba germana? Eh, acolo venisera elevi din toata Europa: greci, olandezi, nemti, austrieci, ce vrei tu.
Aia nu inghiteau mizeriile de la noi. La un moment dat, profa il loveste pe unu cu cartea peste cap, ca nu era el foarte atent la ora. Asta se ridica in picoare, cu pumnul inclestat, gata sa dea in ea si ii zice: „Ba, tu esti prost?! Cum dai tu in mine, elev?” (da, nu stia ft bine romana). Bineinteles, au ajuns la director (la chemarea lui, nu a profei), unde i s-a dat dreptate.
Asa ca eu, unu, am invatat de la baietii astia sa nu mai inghit mizeriile profilor. Ar trebui sa invete mai multi acest lucru.
Se dezbate încă. Ce zici?24
Bine, eu am avut profi chiar ok, n-am avut parte de faze de genu. Dar a trebuit, totusi, sa le zic in fata profelor de geografie/chimie/biologie/desen/religie etc, in clasa a12-a, ca nu ma intereseaza materiile lor, pt ca sunt ocupat cu Bacul – si chiar eram, am luat peste 9 la toate.
Mi-au dat cate un 4, dar au inteles si m-au lasat in pace dupa aia. Si acum am caietul de geografie care are pe prima pagina scris titlul mare: „Tipuri de mediu”, iar in rest este alb :))))
Mihai, aici e vorba de regulament. Şi fiul meu a avut părul lung în liceu, dar regulamentul nu prevedea explicit şi oricum îl purta strâns cu un elastic. Aici am înţeles că i s-a atras atenţia şi părinţii sunt alături de el, adică „ne facem toţi că plouă, poate scăpăm”.
Am inteles despre ce era vorba, eu doar ziceam ca lungimea parului nu ar trebui sa faca parte din el. Inteleg chestiile legate de o tinuta decenta: daca esti fata nu vii in fusta mini, iar daca esti baiat nu vii in maieu de sala.
De asemenea, daca ai par lung, nu vii aratand ca un membru al vreunei bande de motociclisti, eventual cu codite in barba si 10 pierce-uri in urechi.
Inteleg „tinuta decenta”. Ce vreau sa zic e ca baiatul ala nu mi se pare ca avea o tinuta indecenta deloc. Spalat, curat, imbracat ok – care-i problema? Daca venea cu pleata nespalata si imputea clasa intelegeam, dar asa…
Comentariu beton!14
@Mihai, problema e că nu învață importanța regulilor. Și dacă regulile sunt proaste nu învață cum să le schimbe.
Într-o societate civilizată toate astea trebuie discutate cu argumente și votate responsabil.
@Mihai, ceea ce spui tu e adevarat, regaulamentul suna absurd, dar, nu e vorba despre asta, cand a citit regulamentul trebuia sa spuna nu ii convine si sa se fi dus la alt liceu, daca dansul nu a citit si a semnat atunci trebuie sa suporte consecintele.
Neața Mihai. Eu am o prietena profa la un liceu de fițe din Bucuresti. S.a transferat de la un liceu mai modest. Bun, a inceput anul școlar, au inceput notarile. Si au inceput si telefoanele la profa asta acasa. Sunau parinții celor notați și urlau la ea sa modifice notele. Ea n.a acceptat. Au inceput amenitarile cu dat afara. Tot n.a acceptat. S.au potolit in final. Ce voiam sa zic, daca sant pusti de bani gata, normal ca au atitudinea asta.
@Lucky, nu pare puști de bani gata copilul ăla. Puștii de bani gata nu merg la licee cu numele „Inochenție”.
Zilele trecute una dintre colegele mele a primit la sf programului o lucrare fulger care trebuia musai terminata ,,azi pt ca ,,,inchidere”. In timp ce ii tremurau degetele pe tastatura , bodoganea pe buna dreptate pt ca sefa altui compartiment (cea care ii daduse lucrarea) avea datele problemei de fix o luna de zile dar a asteptat sfarsitul lunii pt a o pune intr-o postura naspa.Deci lucra si bodoganea, mentionez ca toti colegii mei sunt profi si nu asteapta sa tipe cineva pt ca lucrarile sa fie facute bine. Ei si uite tu ca sefa noastra, dintr-o data a inceput amenintator sa o certe pt ca ,,suntem la serviciu, ce inseamna asta sa bodoganesti, spui merci ca ai un ,loc de munca si lucrezi”… si s-a facut liniste , eu am avut clar o senzatie de atmosfera comunista, o traisem si stiam cum era. Vezi tu, copiii astia care vin din urma , nu prea mai accepta umilirea (inteleg ca era un elev bun la invatatura, nu ca asta i-ar permite orice). Stii, eu sunt convinsa ca regulile trebuie respectate ad literam dar fara umilinta. O fi fost liceul respectiv greco catolic (fata mea a terminat un liceu pastorit de un cult religios) dar eu stiu ca in toate icoanele Isus avea plete deci eu adult nu inteleg aceasta regula.Probabil vei spune ca nu trebuie sa inteleg, trebuie sa execut.Ba trebuie sa inteleg, eu elev trebuie sa inteleg regulile iar ele nu trebuie sa umileasca.Si din experienta mea intr-un liceu religios iti spun ca regulile sunt pentru turma (vaaai, ce mult va iubim noi pe voi nu se aplica decat la cei care intr-adevar fac parte din cult) pe ceilalti ii ridicam mereu in picioare pt ca trebuie sa fie si exemplele negative, cei care trebuie biciuti public pentru linistirea celorlalti. Da, am ales eu liceul pastorit, nu pentru ca imi doream indoctrinare ci pt ca orele erau putin altfel. Si incercam din rasputeri sa le respect regulamentul. Iar cand greseam eram fix ca la inchizitie, umilita public , probabil daca ar fi putut ar fi tuns-o…ca oi negre trebuie sa fie ,,spre bunul mers al trebilor”.. Regulile trebuie respectate dar nu cu umilinta. Simplu ar fi fost ca elevii sa semneze regulamentul si sa fie anuntati ca incepand cu data de…bla, bla, bla. Dar tara inca ii vrea cu pumnul in gura.Eu am vazut un copil inteligent, curat , nu arata a satanist, cred ca se putea comunica cu ele sa inteleaga ce si cum, metoda ,,De ce? …Pt ca asa am spus eu!” fara o explicatie logica e abuziva.
Comentariu beton!21
@MAS, desigur, el știa toate astea DINAINTE să se înscrie acolo.
As spune cu o siguranta de 100% ca nu stia de regulament inainte de a se inscrie…al meu copil a aflat de regulament (si eu in acelasi timp cu ea) dupa ce a fost ridicata in picioare in clasa, umilita , certata, regulamentu a fost semnat la un moment dat (ulterior) dar se presupunea ca ea trebuia sa il stie, asa cum presupune toata lumea : ,,stia in ce liceu se inscrie”. Specific din nou , regulile trebuie respectate pt ca altfel e haos. Dar nu inteleg umilirea si legea pumnului in gura. Mie inca imi e frica sa ma revolt impotriva nedreptatilor pt ca am crescut cu pumnul in gura si cu ,,taci tu ca esti mic si prost”.Vorbim nu de o hahalera , vorbim de un copil cu rezultate bune la invatatura care parea cu bun simt nu imi dadea senzatia de tupeistul de serviciu,cu care se putea comunica inainte de ,,spectacol/eliminare…Noi ii modelam in perioada scolii, crezi tu ca va fi mai apreciat cu parul scurt…sau mai destept?
Si mai am ceva de spus…al meu copil a refuzat total sa mai comunice cu profesorii dupa mai multe sedinte de umilire publica a celor care stiu mai bine regula ,, sa ne iubim aproapele” . La toate simularile pt BAC a luat note de 4-5 (5.5). Efectiv refuza sa scrie pt ca spunea ca oamnenii trebuie iubiti pur si simplu nu iubiti pentru rezultatele lor…in fata Domnului suntem toti la fel, nu? La Bacalaureat aluat notele urmatoare 10 /9.70/ 8.40. A avut pozitia a 5 a in liceu ca nivel al notelor pt ca invata dar refuza sa comunice cu niste profesori care nu intelegeau ca oamenii au dreptul sa fie diferiti. Asa a inteles ca trebuie sa protesteze
Comentariu beton!20
Nu este neapărat nevoie să știi dinainte asta. Fii-miu a dorit să meargă la un anumit liceu pentru că își dorea să fie pe linie info. Nici nu l-a interesat regulamentul. Doar nu era să își aleagă liceul funcție de lungimea de păr permisă sau că avea voie sau nu să poarte culoarea roșie.
Comentariu beton!12
ART. 22
Dreptul la viată si la integritate fizică si psihică
(1) Dreptul la viată, precum si dreptul la integritate fizică si psihică ale persoanei sunt garantate.
ART. 23
Libertatea individuală
(1) Libertatea individuală si siguranta persoanei sunt inviolabile.
ART. 26
Viata intimă, familială si privată
(1) Autoritătile publice respectă si ocrotesc viata intimă, familială si privată.
(2) Persoana fizică are dreptul să dispună de ea insăsi, dacă nu incalcă drepturile si libertătile altora,
ordinea publică sau bunele moravuri.
ART. 29
Libertatea constiintei
(1) Libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingrădite sub nici
o formă. Nimeni nu poate fi constrans să adopte o opinie ori să adere la o credintă religioasă, contrare
convingerilor sale.
(2) Libertatea constiintei este garantată; ea trebuie să se manifeste in spirit de tolerantă si de respect
reciproc.
(3) Cultele religioase sunt libere si se organizează potrivit statutelor proprii, in conditiile legii.
Astea sunt cateva prevederi din Constitutia Romaniei; nu este permisa elaborarea de Regulamente Interne sau alte reglementari, de catre entitati, care sa contravina legislatiei nationale.
Se dezbate încă. Ce zici?22
@Ovidiu, serios, boss? Deci corporaţiile care cer dress code încalcă Constituţia?
@Mihai Vasilescu – compari mere cu pere..
http://www.unicef.ro/pagina-copiilor/drepturi/drepturile-copilului/
Art. 2
Drepturile tuturor copiilor trebuie respectate, indiferent de rasa, etnia sau naţionalitatea fiecăruia, de culoarea pielii, de limba vorbită, de religia practicată, indiferent dacă sunt fete sau băieţi. Copiii trebuie să fie protejaţi împotriva oricărei forme de discriminare.
Art. 12, 13, 14, 15
Copilul capabil de discernământ are dreptul de a-şi exprima liber opinia asupra oricărei probleme care îl priveşte. Copiii au dreptul de a se informa, de a fi ascultaţi.
Orice copil are dreptul la libertatea de a gândi, de a avea o religie, de a participa la întruniri paşnice care nu încalcă drepturile celorlalţi.
Art. 28, 29
Copiii au dreptul la o educaţie de calitate care să le asigure egalitatea de şanse şi dezvoltarea personalităţii lor. Ei au dreptul la învăţământ primar obligatoriu şi gratuit, la asigurarea accesului la liceu şi facultate, la servicii de informare şi orientare şcolară şi profesională.
Deci..de cind invatamintul OBLIGATORIU este conditionat de lungimea parului purtat ?
Btw..Constitutia Romaniei;
Art. 32 – Dreptul la învăţătură
(1) Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare.
(2) Învăţământul de toate gradele se desfăşoară în limba română. În condiţiile legii, învăţământul se poate desfăşura şi într-o limbă de circulaţie internaţională.
(3) Dreptul persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale de a învăţa limba lor maternă şi dreptul de a putea fi instruite în această limbă sunt garantate; modalităţile de exercitare a acestor drepturi se stabilesc prin lege.
(4) Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acordă burse sociale de studii copiilor şi tinerilor proveniţi din familii defavorizate şi celor instituţionalizaţi, în condiţiile legii.
(5) Învăţământul de toate gradele se desfăşoară în unităţi de stat, particulare şi confesionale, în condiţiile legii.
(6) Autonomia universitară este garantată.
(7) Statul asigură libertatea învăţământului religios, potrivit cerinţelor specifice fiecărui cult. În şcolile de stat, învăţământul religios este organizat şi garantat prin lege.
Comentariu beton!17
Oamenii le au mai putin cu legea pe aici, mai mult cu emotionalu’. Vezi si comentariul meu de mai sus.
Hai mai lăsați-o in căcat
Ma inscriu la concurs , îl trec și mă angajez in armată
Cum ar fi la prima pregatire de tragere să nu pun mâna pă armă, ca-mi interzice religia mea de mormon-scientolog ?
Sau la liceul x, confesional se-nscrie un musulman, că are dreptul conform constituției
Păi nu cere ăsta desființarea orelor de religie creștină ?
Comentariu beton!17
Păi eu văd acolo ”cultele religioase sunt libere și se organizează potrivit statutelor proprii”, deci exact asta fac și ei, la liceul lor au propriul regulament.
Mintea nu sta in par….asa le explica tata taranilor de la mine de la tara dupa ce se saturase sa le explice ca e alegerea mea. Cei drept, eram prin facultate, bausem prima bere cu tata, trecusem prin femei, dar uamenii insistau: pune-l bă sa se tunda…ca doar poponarii poarta paru lung…deh, mentalitati rurale.
Comentariu beton!38
@Redoo, ahahahahahaaaaaaaaaaaaaaa
La fii-meu la școală, la fiecare început de an școlar, ni se citește regulamentul și apoi semnăm. Să n-avem discuții la proces. ?
@Lidia, ca să nu mai spun că sigur-sigur copiii vorbesc între ei înainte de chestii din astea. Îi întreabă p-ăia mai vechi în liceul ăla cum e acolo.
Faptul că a semnat e vax albina. A semnat la intrarea în liceu (14-15 ani) deci semnătura lui pe un act e un mare fâs. Au semnat părinții lui de luare a cunoștintă? OK. Dacă nu, atunci nu i se poate imputa, chiar dacă a semnat – e minor.
Las la o parte tâmpenia cu părul lung. Asta e principala problemă a directorului? Trecem peste: nea directorul e speriat acum de bombe să nu-și piardă funcția pe motiv că (așa e în RO) nu a manageriat bine și a provocat un scandal; prin urmare dă înapoi. Și arată elevilor că de multe ori directorii de școală iau hotărâri aiurea, fără temei legislativ, hotărâri pe care le vor anula la primul semn de scandal.
Prin urmare: de ce să nu faci scandal, dacă directorul nu și-a fundamentat beton decizia și este gata să dea înapoi?
@Xenopol, de-aia am și zis că „eu, în locul lui”. Nici mie nu mi se pare normal că dă înapoi.
@ Mihai Vasilescu Păi dă înapoi pentru că și-a dat seama că a făcut o tâmpenie. Și nu are temei juridic pentru excluderea minorului din școală; dacă minorul era accidentat de o mașină în drum spre casă – deși trebuie să fie la ore, dar directorul l-a dat afară- să vezi proces penal.
După umila mea părere, acum ar trebui să fie demis directorul: Ce ai făcut nene? Te joci de-a alba neagra? Azi îl dăm afară, mâine îl primim. În baza a ce l-ai dat afară și în baza a ce l-ai primit înapoi?
Copilul ar trebui scos din ecuație. Repet (a mia oară prin comentariile de aici): e minor și prin urmare nu are drept de semnătură. Dacă directorul arăta imediat regulamentul semnat de PĂRINȚI, gata circul. Greșeala este la conducerea școlii care a luat o decizie fără o bază solidă în spate și prin pașii înapoi pe care îi face, afectează grav imaginea școlii.
Încă o dată, regulamentul este adus la cunoștință și semnat și de părinți și de elevi. Se semnează un contract între școală, pe de o parte, și părinți+elev, pe de altă parte, cu drepturi și obligații de ambele părți. Mi se pare firesc, trebuie să existe un set de reguli pentru procesul educativ.
Cele pe care le-am semnat eu la 3 școli prin care au trecut copiii mei conțineau lucruri de bun-simț, iar unele articole chiar mi s-a părut că sunt făcute ca să-i protejeze și pe copii, dar probabil la un liceu ”mai altfel” te aștepți să fie unele reguli mai stricte.
Mulți dintre elevii de liceu au azi părul cum vor, mai lung sau mai scurt, de fete nu mai zic (nici nu se compară cu era pe vremuri), în general mi se pare o prostie să te legi de asta, pe de altă parte, sunt adepta regulilor și atunci când vreau să intru într-un grup sau într-o organizație mi se pare normal să-mi asum respectarea regulilor din acel grup, chiar dacă nu-mi plac unele…
Dar nu înțeleg ce e atât de grav dacă are părul lung și îngrijit? Mai ales că îi are drept exemplu fețele bisericești.
@9 Să faci ce zice popa , nu ce face popa.
@Xenopol, perfect adevărat! 🙂 Se adeverește și în acest caz.
@9, nici eu nu înțeleg. Mai ales că n-are nicio legătură cu inteligența. Doar ca eu am scris despre altceva.
@Mihai, am înțeles ,,ce-a vrut să spună autorul,, doar că adevărul e undeva la mijloc. Fiul meu a avut părul scurt în timpul liceului, deoarece așa cerea regulamentul școlii. N-a crâcnit deoarece acolo a vrut să ajungă, chiar și atunci când a avut anumite probleme cu unii profesori deoarece îi corecta în fața clasei, n-a vrut să se mute din liceu, deoarece el l-a ales. Dar regula asta cu părul scurt mi se pare absurdă.
@9, și mie. Și eu am avut părul lung.
@Mihai, să vedem poze!
Nu ma pronunt, mi se pare cu dus si intors povestea. Chiar am fost curioasa sa vad ceva poze de la acest liceu. Poftim, albumul de absolvire 2016-2017
https://www.facebook.com/1452884581628679/photos/?tab=album&album_id=1864041160513017
Baieti cu parul lung (ba chiar mi s-a parut ca-l recunosc pe „inculpat” intr-o fotografie), fete cu haine mulate si scurte, craci, blugi rupti, tot tacamul. Atunci de ce n-a fost o problema si acum e?
Iar Inochentie Micu, avea părul lung și barbă. 🙂 🙂
@Vera, cred că eu am orbul găinii, că nu am reuşit să depistez în poze băieți cu părul lung. Cât despre vestimentație, pozele alea sunt făcute la o festivitate, nu la cursuri.
@Ana G.
DA, stai prost cu vederea. Aici sunt dăcât 3…
https://www.facebook.com/1452884581628679/photos/a.1864041160513017.1073741841.1452884581628679/1864042757179524/?type=3&theater
@9 Inochentie Micu avea alt director, clar.
@Vera, sigur unul mai… deschis la minte. 🙂
@Vera, mea culpa! Clar, trebuie să-mi schimb ochelarii!
@Vera, eram în Grecia la un aqua-parc și am dus-o pe fie-mea (era mică pe atunci) la un tobogan unde aveau acces DOAR copiii mai înalți de 1.20 m. Fie-mea, evident, nu avea inalțimea necesară, dar a lăsat-o supervizorul ăla să se dea. Nu știu de ce, eu n-am insistat. Poate doar n-a fost atent și a trecut a mea neobservată. A doua zi am mers din nou acolo și iar am încercat să intrăm pe toboganul ăla. Doar că, să vezi ce, de data asta era alt supervizor care N-A MAI LĂSAT-O. Buuun, acum ce trebuia să fac eu? Să-l întreb de ce ala de ieri a lăsat-o?
Știi ce zic?
@Mihai nu e acelasi lcuru, dar fie ca tine. Azi e off-day, nu intru in polemici.
@Mihai V. ,
Situaţia este asemănătoare cu cea a tânărului despre care vorbim azi: anul trecut l-au lăsat cu părul lung, anul următor nu-l mai lasă.
El el ce să înţeleagă de aici? Simplu : că regulamentele în ro sunt după cum bate vântul. Şi: de ce nu ar bate în tandem cu pletele lui?
Hombre, la prima parte a postării am un răspuns: te invit patru ani să bați pas de defilare pe platoul de la Băneasa, dar, prin anii 90 și un pic, când era milităria în floare: să vezi ce repede intră regulamentele în căpșor…:)
Pe partea a doua, total de acord cu tine: liceul respectiv este o unitate de învățământ, care are niște reguli clare, făcute să fie respectate: nu-ți convine? mai sunt alte licee bucuroase să te primească. Faza cu rebeliunea am trăit-o cu toții: e normală, până la un punct.
Faină partea de final cu ”jmekerii” care cred că regulile nu li se aplică: ai să rămâi interzis, câte am auzit atunci când le mai opream avântul belicos și piciorușul cam greu pe pedala de accelerație: îmi place că toți sar cu gura că de ce, cum, etc, dar, pe nimeni nu am auzit (și, mă refer la conducerea autovehiculului pe drumurile publice): BĂĂĂĂ, avem o lege care guvernează lucrul ăsta: TREBUIE SĂ O RESPECTĂM! Punct. Nu o facem? Avem parte de mustață pe permis, sau ne cumpărăm o bicicletă: face bine la musculatură, dar, hopa…și acolo sunt reguli. Damn!
Hai să fiți iubiți!
@SorinB, da, da, bine că n-a dat ăsta micu’ la jandarmi. 🙂
Pîpa un pic de pâine cu militărie…sau militărie pe pâine. Chiar, cum ar fi să dea acolo? Ce-ai mai spune? HAAAA
N-a stiut? Hm ! Mi se pare putin probabil ! Parul, cum apare in fotogrfia preopinentului, nu i-a crescut intr-o noapte ! Mai mult ca sigur ca, cel putin timp de o luna, i s-a atras atentia asupra prevederilor regulamentului. Asa ca, povestea cu”n-am stiut”, care oricum nu-i valabila, n-are niciun fel de sustinere.
@Adriana, nu ai cum să nu stii în ce te bagi când vrei la un astfel de liceu.
Eu am 2 copii de scoala, spun asta ca sa se inteleaga ca stiu despre ce vorbesc.
1. Noi, semnam la fiecare inceput de an regulamentul scolii. Deci iei la cunostinta!
2. Aia prin strainatate, pe care ii admiram atat, au niste regulamente, se sta mata in coada, de la care nimeni nu se abate, ca altfel poti sa zbori unde vrei tu, la alta scoala.
3. Fi-miu are parul mare, ca imi place de mor si nu ne intreaba nimeni de sanatate.
4. Micile rebeliunile sunt normale la varsta asta (si noi fumam prin wc-uri)… dar, probabil eu sunt mai lasa, nu mi-as pune tot sistemul in cap, pentru par!
@K, afară era deja cu actele de transfer la alt liceu pe masă.
Nu ,afară nu era cu actele de transfer pe masa, afară profesorii ar fi chemat si părinții si elevul la discuție si ar fi încercat să afle ce a dus la neînțelegerea sau neacceptarea regulementului ,apoi în funcție de rezultate una din părți lua o hotarare
Cum se întâmplă de obicei, subiectul e puțin mai complex, cu unele aspecte necunoscute de mulți. Sunt din Cluj, și vorbesc în cunoștință de cauză, având și eu copii la un astfel de liceu vocațional (nu cel greco-catolic).
De câțiva ani, probabil din cauza scăderii numărului de copii, aceste licee vocaționale, în care se intră în urma unor examene, au decis să înființeze și clase cu profil uman, cu o programă ca în orice alt liceu ”normal”, unde copiii ajung prin clasica repartizare computerizată. Foarte mulți dintre acești copii nu au nici o treabă cu religia sau cu canoanele acestor școli. Prin urmare, mi se pare normal ca școala, dacă își asumă primirea acestor copii, să își ajusteze regulamentele stricte pe care le au. Nu e corect doar să aduci copii în școala ta, ca să nu se desființeze posturi, și apoi doar să impui. Puțină înțelegere și ajustare a regulamentelor ar ajuta.
Copilul ăsta a ajuns acolo prin această repartizare computerizată, nu pentru că asta a dorit, și de aceea s-a revoltat.
Comentariu beton!22
@adriana, sunt de acord cu tine sută la sută. Eu spun doar că NU E CORECT să schimbi regulile în timpul jocului.
Nepoata mea a făcut parte din consiliul elevilor și s-a implicat intr-o campanie de modificare a regulamentului liceului. A durat 3 ani să centralizeze cererilor elevilor, să explice modificările care vor fi introduse și să îi facă să conștientizeze importanța votului lor deși după 3 ani ea nu prea a mai avut timp să beneficieze de noul regulament.
Mihai, să știi că asta fac și școlile. La școala unde învața copiii mei, tocmai se întâmplă o schimbare de reguli, și nu mi se pare corect.
De-a lungul anilor tot am cumpărat uniforme, insigne cu emblema școlii etc. Au fost foarte mulți bani irosiți, pentru ca, în timp, să li se ceară doar o ținută decentă, sacou și acea insignă. Asta ni s-a spus și la începutul anului școlar. Vineri, copiii au fost anunțați că trebuie să-și cumpere cămăși și tricouri polo cu emblema brodată, existând doar patru culori admise: alb, albastru, verde și mov. Dacă poartă orice altceva, li se va interzice accesul în școală. Cum ți se pare, e corect? Dacă ei au deja insigne, sacouri, la ce folosesc aceste bluze cu emblemă brodată, care oricum nu se vede, fiind sub sacou?
fix asa…
Ba a dorit să ajungă și acolo, că altfel nu trebuia să pună pe lista de opțiuni liceul respectiv. Repartizarea computerizată nu te trimite unde vrea computerul, ci te trimite la una dintre opțiunile tale, acolo unde îți permite media să intri.
Bă,eu spun ca prea multi oameni nu ar avea voie asa de capu lor pe internet.Este ca si cum când eram in armată,apaream ca unu de la Slipknot si le spuneam la aia fac culcat,alerg,cobor in rapel,da sunt io asa mai rebel si vreau sa inteleg de ce nu pot sa am păru pân’ la cu.r si barba pân’ la oo,ca sunt un organism cu tot felul de simtiri.Pentru ca asa e regulamentul,bovinule.Du-te bă la un liceu care are stipulat că atunci când este soare sa vii in pl goala sa meargă ca unsă fotosinteza.Ai regulament,legi,respectă-le in plm.Nu te duci daca nu-ti place,probabil ai de unde alege in lumea asta.
Se dezbate încă. Ce zici?18
@ Edelweiss Aici nu e problema de respectat sau nu un regulament. Problema (cel puțin așa văd eu lucrurile) se rezumă la cine a semnat regulamentul: părinții MINORULUI, și atunci este obligat să îl respecte sau MINORUL a semnat și atunci nu are valoare.
Dacă îți vine ție acasă copilul și îți spune vesel că a semnat la școală că e de acord cu cine știe ce tâmpenie? Te duci și îl iei pe director de gât că nu a vorbit cu tine. Logic, nu?
@xenopol, era o vorbă…..ca să crești un copil e nevoie de tot satul.
Nu mi se pare normal ca părinții să arunce întreaga responsabilitate a educației în seama școlii și nici ca școala să susțină că părinții trebuie să se ocupe de educație. Și in pasarea asta a responsabilității se află un copil care se descurcă cum poate.
@Anouk Eu nu văd treaba asta ca fiind o chestie complicată. A semnat părintele regulamentul? Gata, trebuie respectat. A semnat minorul (că pe tine director, atât te-a dus capul, să pui un minor să semneze), acel act nu poate produce urmări. Și e vina ta ca director că nu știi cine ce trebuie să semneze. Nu am auzit/citit să iasă directorul și să spună, ”Părinții au semnat și regulamentul trebuie respectat”
@xenopol, ai dreptate, dar eu știu că semnam că sunt de acord cu regulamentul școlar când era fii-mea în liceu.
Cred că de fapt nimeni din povestea asta nu știe care îi sunt drepturile și obligațiile și ca urmare nici nu și le respectă.
Xenopol cand a venit kinderu la tine vesel sa iti spuna ca tocmai a semnat un împrumut la provident sau un contract școlar?
@Edelweiss Păi tocmai aici e problema Mihai scrie în articol că regulamentul trebuia asumat de puștan (”Era de datoria ta să te interesezi în ce te bagi, ce reguli și ce regulamente vei avea de respectat într-o unitate de învățământ”). Greșit. Era/este datoria părinților minorului să semneze regulamente școlare care afectează minorul. Altfel, nu au valoare.
@Xenopol, știi, la 14 ani nu mai vorbim tocmai de un copilaș. E corect că n-are valabilitate ce-a semnat el, dar cu siguranță știa și înțelegea în ce s-a băgat.
Repet, regulamentul e adus la cunoștință și părinților și elevului, iar contractul respectiv are 3 semnături: școală/director, părinte și elev și este înmânat părintelui.
Să știți că diriginții sunt f. atenți la astfel de lucruri, în general birocrația e mare în școli și ei sunt obligați să fie în regulă cu tot felul de hârțoage.
Vorba lungă=sărăcia omului. Ne apucăm de purtat discuții interminabile de principiu (sport național și nu numai) în fiecare zi, pe diverse subiecte „mondene” fiind distrași de la alte zeci de mizerii (mult mai importante) care se întîmplă zi de zi. Dacă ești așa revoltat domnu Mihai, de ce nu scrii așa măcar în treacăt despre despădurirea sălbatică în cîrdășie cu mafia politică sau că suntem tratați ca o colonie și de Europa și de America – de exemplu? Îți spun eu: pentru că nu-i un subiect călduț, iar matale ai alte treburi. Da’ ești un bun cetățean. Sigur. În schimb conform articolului: „Personal, mă enervează de mor când cineva mă obligă în vreun fel să fac ceva ce nu-mi convine sau n-aș vrea să fac.”
@Mitică, boss, nimic nu-mi place mai mult în viață decât să primesc sfaturi de la necunoscuți. Știi că te pot întreba și eu pe tine, domnu’ Mitică, de ce naiba mai pierzi vremea pe aici? Dar n-o să te întreb, pentru că e treaba TA ce alegi să faci.
Știi că nu-i rea ideea? Multă sănătate și voi reveni după ce ai citit „Getica”, adică prin secolul următor. Spor la scris!!!
@Mitică, vezi ce simplu era? Multă sănătate acolo!
Europa suntem noi! Ultima dată când am verificat, geografia zicea că suntem în Europa și politica zicea că suntem stat membru al U.E.
…un scandal similar la cel mai bun liceu din galati….
….un elev reclama conducerea: nu putem iesi din incinta scolii in timpul orelor de program…suntem nevoiti sa sarim gardul ptr aprovizionare cu mancare, apa sau ptr a fuma linistiti o tigara…..
P.S. exista mai mult decat suspiciuni ca in preajma liceului se face trafic si se utilizeaza droguri….razie….arestari…tot tacamul…pus sub pres….atins persoane importante…
Te susțin când spui că legile trebuie respectate. Însă strict pe cazul acesta, povestesc asta: fii-miu, toată școala generală a fost obligat să poarte uniformă. Pantalon și sacou. De stofă. Fetele aveau obligatoriu sarafan. În fiece an, mai toți părinții ceream modificarea regulamentului, adică strict a acestui paragraf. Nu să vina colorați și hippie, decent dar practic. Un jeans închis la culoare, clasic, o jachetă tricotată, mult mai potrivite pentru vârsta lor. Nu am reușit pentru că direcțiunea nu a dorit. Degeaba am argumentat și prezentat variante decente și practice. Așa că fetițele pe timp de iarnă arătau ca niște butoiașe, helănci, pantaloni de fâș, straturi întregi de haine peste care trona minunatul sarafan. La băieți cam la fel, mici cârnăciori mișcători. Problema s-a schimbat la liceu unde s-a dorit doar cămașă deschisă la culoare, fără imprimeuri și pantalon închis la culoare, fără tăieturi și franjuri. Există variante decente de a crea un regulament potrivit pentru ambele părți. Doar dorință să fie. Că și legile suferă modificări funcție de necesități și evoluția societații.
Nu am apucat să editez. Regulamentul ar trebui să reglementeze reguli de conduită nu neapărat să șabloneze elevii. Și poate fi schimbat în timpul jocului, în acest caz. Că nu e o problemă reală.
@Mona, absolut. Despre asta vorbesc.
…hmm, e putin ciudat… nu dati cu parul, dar in tara in care nu se respecta aproape nici o regula, incepand cu Codul rutier si terminand cu Codul penal si Constitutia, s-a inflamat toata lumea ca un adolescent nu a respectat regulamentul unui liceu religios, incalcand regula tinutei?!… nu, nu e ok sa nu respecti niste reguli de care ai avut cunostinta, dar relativ la caz in sine, mi se pare mult prea mult zgomot pentru nimic… well, poate ca directorul numit politic acolo (oricat de religios o fi liceul!) ar trebui sa acorde mai mult timp/atentie si fondului, nu numai formei, avand in vedere ca la BAC media pe acel liceu a fost 5,82 in 2016… nu stiu, poate gresesc eu, imi scapa ceva esential?!…
Păi dacă din şcoală nu respectăm regulile şi părinţii ne mai şi susţin, normal că se va ajunge să nu respectăm nici Codul rutier, penal, etc.
In democraţiile pe care atât de mult le admirăm, legea se aplică şi se respectă.
Văd că toată lumea vorbește despre faimosul regulament…
Despre regulament și nu numai :
http://www.liceulimicu.ro/wp-content/uploads/2017/03/ROF-1.pdf
Eu multumesc pentru link, chiar eram curioasa ce scrie in acel regulament… pai, daca facem analiza pe text, pe langa faptul ca au o multime de comitete si comisii, aflam pe scurt ca:
„Art. 50. – Personalului Liceului Greco-Catolic ”Inochentie Micu” îi este interzis să desfăşoare acţiuni de natură să afecteze imaginea publică a elevului, viaţa intimă, privată şi familială a acestuia.
Art. 52. – Personalului din şcoală îi este interzis să aplice pedepse corporale, precum şi să agreseze verbal, fizic sau emoţional elevii sau colegii.
Art. 55 g) cadrele didactice sunt obligate să verifice la fiecare oră ţinuta decentă a elevilor şi existenţa legitimaţiei de elev, să solicite elevilor închiderea telefoanelor, la începutul fiecărei ore şi depozitarea lor în locurile special amenajate.
k) cadrele didactice sunt obligate să se îmbrace decent, să aibă o ţinută morală demnă, să-şi respecte toţi partenerii educaţionali, să folosească serviciile instituţiei numai în scopuri educaţionale;
o) cadrelor didactice le este interzisă categoric scoaterea elevilor de la ore din motive de indisciplină sau din alte motive.
Art. 78 Elevii au următoarele îndatoriri: c) de a avea un comportament civilizat şi de a se prezenta la şcoală într-o ţinută vestimentară decentă şi adecvată şi să poarte elemente de identificare- legitimaţie cu fotografie.
Art. 80 (8) b. Elevilor de liceu li se recomandă purtarea următoarei ţinute:pantaloni bleumarin (stofă sau denim) şi cămaşă albastru deschis, respectiv fustă până la genunchi sau pantaloni bleumarin (stofă sau denim) şi cămaşă albastru deschis , pentru fete. Pentru elevii de la nivel primar sau
gimnazial, esta obligatorie uniforma şcolară.”
NB: am extras esentialul, nu am gasit nimic despre lungimea parului la baieti… asadar, daca nu consideram ca lungimea podoabei capilare la baieti intra in categoria de „comportament indecent”, e doar mult zgomot pentru nimic… Oricum, mie mi se pare ca pustiul ala nu seamana deloc cu Ragnar Lothbrok sau Marilyn Manson… 😀
Așa știam și eu, că scria „decent” și „adecvat”, fără să precizeze un nr x de centimetri.
Eu aș fi curioasă dacă ar fi apreciat că pt fete „decent” și „adecvat” înseamnă „păr lung” dădeau afară fetele cu părul scurt?!
Nu, dar le-ar fi zis să-si lase părul să crească.
‘ Să semeni și tu a fată nu a băiețoi’.
Am pațit-o acum vreo 20 de ani
( aoleu ce-a trecut timpul!!!).
Eram tunsa ‘ nr 2’ nu stiu de ce..mi-a plăcut intr-o vacanță de vară și am rămas așa…Era la moda ‘ Coco jambo’ și eram innebunită dupa solista blonda 🙂
Eu ma intreb cand i-a crescut parul atat de lung copilului asta, ca doar nu a trecut decat o luna de cand a inceput scoala. Deci, atunci cand i s-a pus regulamentul in față, deja avea părul lung. Cei din conducerea scolii chiar nu i-au spus nimic? ceva gen ”vezi ca trebuie sa te tunzi daca vrei la scoala noastra” , i-au dat doar sa semneze si atat? toata comunicarea la asta se rezuma?
Ia fii antenă:
„Reluăm contextul celor întâmplate în data de 17. 10. 2017, când mai mulţi elevi au fost rugaţi să respecte Regulamentul unităţii. Mai întâi, ieri, li s-au adus încă o dată la cunoștință prevederile Regulamentului de Organizare și Funcționare al școlii noastre, după ce în prealabil au semnat pentru luarea lui la cunoștință atât ei, cât și părinții lor.
Acţiunea conducerii unităţii a venit şi în contextul în care, în data de 05. 10. 2017, la Consiliul profesoral, profesorii diriginți m-au rugat să mă implic în susținerea lor cu privire la respectarea ținutei școlare, în special cu privire la ţinuta capilară a elevilor care este cu mult peste prevederile admise de actualul regulament.
De asemenea, în data de 12. 10. 2017 a avut loc întâlnirea cu reprezentanții comitetelor de părinți pe clasă, ocazie cu care am primit sesizări verbale din partea unor părinți ai căror copii s-au conformat cerințelor legate de ținută și care m-au întrebat de ce, pentru alții, sunt permise derogări de la regulament.”
http://ziuadecj.realitatea.net/educatie/conducerea-liceului-inochentie-micu-cheama-elevii-si-parintii-la-o-dezbatere-privind-modificarea-regulamentului-intern–164938.html
Cred ca ai „the hair envy” 🙂
Eu cred că situaţia în presă este prezentată exagerându-se unele aspecte.
1. Din interviu reiese că anul trecut acel elev a avut părul la fel de lung fără probleme.
2. Aflăm ceva şi despre un regulament pus recent sub nasul elevului şi părinţilor acestuia, regulament căruia îi lipsesc 2 -3 ştampile – printre care aceea a consiliului elevilor (are doar semnătura directorului).
Ceea pe mine mă duce cu gândul că nu era totul bătut în cuie acolo. De aceea e de observat şi decizia finală a conducerii şcolii şi anume:
„Pentru că înţelegem acum că sunt nemulţumiri, vom organiza, până la finalul lunii, o dezbatere la sediul liceului nostru, la care vom invita reprezentanți ai părinților și ai elevilor, în care își vor putea exprima liber opiniile în legătură cu articolele Regulamentului.
Cei care nu vor putea participa la dezbatere vor putea să își exprime în scris observațiile, care vor fi depuse și înregistrate la secretariatul liceului nostru. După ce vom ajunge la consens, vom insista ca Regulamentul agreat să fie aplicat cu strictețe.”
E adevărat că acel tânăr are o viziune puţin contorsionată despre a avea drepturi şi libertăţi uitând şi de obligaţii, mai ales când cele 2 se bat cap în cap. Dar mie nu mi se pare nici că ar fi obraznic şi nici sfidător, mi se pare doar un tânăr care nu vrea să renunţe la câţiva centimetri lungime din podoaba capilară deoarece simte că îi lezează integritatea, dar nu ştie concret cum să obţină acest lucru.
Eu sunt doar curioasă ce va face acest tânăr dacă, în urma dezbaterii ce va urma, verdictul va fi tot în favoarea celor 4-5 cm lungime a firului de păr la tunsoarea pentru băieţi. Va refuza în continuare să se tundă, va schimba şcoala?
Boală românească – regulile sunt bune, dar doar dacă acestea corespund intereselor noastre de moment. Semnăm, dar ne revoltăm ulterior că nu suntem de acord și venim cu “argumente” care de care mai penibile: nu am știut, nu am înțeles, nu e corect, au crescut dobânzile, a plouat prea mult etc.
În sistemul de învățământ de aici o materie obligatorie (care se studiază inclusiv în liceu) și pe care dacă nu o treci repeți anul, este “înțelegerea textului”. Pentru că indiferent dacă ajungi cercetător sau măturător, trebuie să fii capabil să înțelegi ce citești și ce semnezi.
La fiică-mea la școală, la începutul anului școlar, părinții dau o declarație cum că au citit și înțeles contractul de școlarizare, regulamentul și materialele adiționale (publicate pe site-ul școlii). Se plătește amendă pentru: absențe nemotivate (chiulul este exclus; dacă în primele 15 minute copilul nu este în clasă, sunt sunați părinții), daune aduse patrimoniului școlii (există excepții, se admit greșeli), manuale deteriorate, pierderea cartelei de acces sau a cheii de la dulap. Toate școlile au regulamente similare, diferă doar câteva dintre reguli și cuantumul amenzilor. Singurii care sunt scutiți (doar dacă nu repetă greșeala) sunt copiii din anul I, primul semestru, pentru a avea timp să învețe regulile și să se acomodeze. Îi ajută 2 profesori îndrumători și 2 elevi din ani superiori.
Haide boss, pă cine interesează 54 de pagini din ROF?
Fă in pwla mea niște fluturași cu ce-i obligat elevul și după aia pune părintele să semneze in cunoștința de cauză
Mă indoiesc ca toți părinții au citit și despre curricula, organizare, stemă, căcat
Boss, regulamentul are doar câteva pagini, iar pentru elevi există varianta scurtă afișată peste tot în liceu. E treaba ta, ca părinte, să citești documentele înainte să semnezi (contractul are 3 pagini), școala are obligația de le publica și de a informa. După ce ai semnat, poți urla cât vrei că nu ești de acord cu regula X, că nu te bagă nimeni în seamă. Dacă nu îți convine, ești liber să îți transferi copilul la altă școală.
In românika boss ?
Sau in țările unde oamenii se spală mai mult de o dată pe săptămână ?
@Colonele, în Olanda. Fiică-mea a făcut clasele primare în România, îmi este destul de ușor să compar cele două sisteme.
Râzi de noi cred
Păi să compari Olanda cu România e ca și cum ai compara România cu Uganda , in care elevii n-au voie să-și mănânce colegul de bancă
Comentariu beton!14
Absolut deloc, @Colonele. Nu mi se pare amuzant ce se întâmplă în România, am familia și prietenii acolo, am nepoți la școală, încă plătesc impozite. Mi-aș dori să înțeleagă și cetățenii care pronunță „constituțional” mai des decât „mulțumesc” sau „bună ziua” faptul că în societățile dezvoltate respecți regulile sau ești sancționat. Și că nu poți să ai prezență la vot de 35%, iar mai apoi să te plângi că te conduc niște analfabeți.
Primul lucru care mi-a fost comunicat când m-am mutat aici, la întocmirea actelor de rezidență: „sunteți bine-veniți, atâta timp cât respectați legile și regulile”.
@Colonele,
Chiar așa! Și să vrei să respecți regulamentul, până îl citești se termină anii de stiudii…
54 pagini format A4 înseamnă cam cât o carte cu peste 100 de pagini. Un roman! Câți mai citesc azi romane, fie ele chiar bune. Darămite peste 100 pagini de regulament?!
Hai să-ți zic fază, lucrez într-o bancă, sunt la moda procesele cu bancile. La un moment dat colegii de pe litigii citeau în birou cum se apăra o doamnă: „dar credeți că eu am citit contractul?!”
Eu am făcut liceu catolic!Intr-o clasă, de a 12a, era un tip cu păr lung, din când în când işi mai lăsa si barbă.Era diferit de toți şi ii plăcea asta.Degeaba au țipat cei de la conducere să se tundă,nu au reuşit!El zicea că nu e la seminar,de ce să işi taie pleata?La seminarul catolic e musai să fii cu părul scurt..S-a tuns băiatul în ultima zi de liceu:)):)):))…Au rămas toți cu gura căscată iar el râdea pe sub mustață.:))
Zice cineva mai sus de regulamentele existente p-afară. Confirm, oarecum, dacă iau în considerare ce regulamente au cei de la școala și grădinița (private) la care merg ai mei, și care sunt de inspirație externă, ca să zic așa. Ni le-au prezentat, le-am citit și semnat, și încercăm să ne conformăm, altfel „zburăm” de acolo. Comparativ cu astea, în sistemul de stat e trai pe vătrai extra.
Acum, în cazul despre care vorbim, nu zic că e ok sau nu e ok regulamentul respectiv. Nu mă interesează că băiatul și părinții au luat la cunoștință de el sau nu. E o discuție, regulamentul se poate îmbunătăți, schimba sau nu. Dacă restul se conformează și nu există mai multe voci contra, înclin să cred că problema nu e cu regulamentul. Nu mă interesează bullshituri cu drepturi și libertăți prost înțelese, fiindcă băiatul respectiv putea să vină în chiloți la școală, sau machiat pe model AC/DC, sau mai știu eu ce, și să spună că de ce nu.
Mai pe scurt: atât timp cât nu există un grup care să conștientizez că o regulă este proastă, și să încerce, prin mijloace firești (autovictimizarea în public nu e un astfel de mijloc) să o schimbe, înseamnă că regula este bună. Chiar dacă e proastă.
Vai, @Ionut, iar ești Gică Contra. Vrei să spui că dacă eu intru într-un spital de stat (deci finanțat și din taxele plătite de mine) cu bocancii plini de noroi, iar ăia mă pun să mă descalț la ușă, nu îmi încalcă drepturile și libertățile?
@Ionut, din punctul meu de vedere, acel regulament este cretin. Dar una-i una și alta-i alta.
@Ionuț, mie mi se pare că dacă el vrea să protesteze împotriva unei reguli care i se pare tâmpită, ăsta ar fi ultimul gest după ce a încercat să discute argumentat cu toate părțile interesate, pentru schimbarea regulamentului. Dar se pare că nu prea știe nimeni exact ce e voie și ce nu, totul e ambiguu așa cum ne-am obișnuit. Și ce e mai grav e că băiatul ăla o fi elev eminent, dar va fi un cetățean groaznic.
@ Ionut Ai punctat foarte bine, Regulamentele de la grădiniță ” Ni le-au prezentat, le-am citit și semnat, și încercăm să ne conformăm, altfel “zburăm” de acolo”. Ai semnat, gata, suporți consecințele dacă nu respecți regulamentul. Nu mai încape rost de vre-o discuție.
Dar dacă tu/soția nu semnați nici un regulament (cum înțeleg că e cazul la băiețașul ăsta dat afară) și te trezeai că-ți trimite copilul acasă pe motiv că ”are căciulă verde” și vezi doamne scrie asta undeva în regulamentul NESEMNAT de un adult?
Că de fapt aicea e toată problema. Blambecul ăla de director a luat decizia bazându-se pe semnătura unui minor.
Deja m-am plictisit să tot zic: regulamentul, contractul și ce alte documente mai are școala sunt aduse la cunoștință și transmise atât elevului, cât și părinților. La prima ședință cu părinții din anul școlar, dirigintele are obligația să-i ”prelucreze” pe părinți cu privire la regulament și altele de genul ăsta și se face proces verbal al ședinței cu părinții, care e semnat de părinții prezenți.
Liceul te vrea tuns, roackere ! Nzzz, nzzz … nzzzzz … i-auzi ce vesela-i masina de tuns ! 🙂
Dupa ce opinia publica l-a facut vedeta normalisch ca omu’ nu mai vrea sa se tunda. Si asta-i cazul bun, anodin, chiar amuzant, cand nu te scoate in prealabil de ceva nasol.
Fatul meu, freza te prinde, da’ calea pe care ai ales-o sigur nu. Mai bine du-te si … live fast & dangerous !
Poate depinde mult de pioșenia cadrelor didactice și de implicarea lor în evlavioșenia elevilor și indrumarea pașilor lor spre căile smereniei .Junior e tot la un liceu din ăsta aka Nectarie Bolboroseanu,la profilul mate info.S-a răzbunat soarta pe mine.Nu degeaba se spune că cei care plătesc păcatele părinților sunt copiii.Las că bagă Juniorul la rugăciuni și miluiri ,între algoritmi și radăcini pătrate se nu se vede .Problema e să nu bage vreun acatist periculos,dacă nu îi cumpăr ceva.Chiar o să îl întreb din curiozitate,dacă a avut ceva probleme cu pleata,că și el o are cam ca și feciorul din povestea de azi.
Ma uit la Beckham si ma apuca rasu’ ! Pleata rebela prinsa-n coada, tatuajul prost mascat de guler, da’ csf/ncsf, Wimbledonul e Wimbledon !
https://assets.vogue.com/photos/595fab77e57bf164cbe43d05/master/pass/00-lede-david-beckham.jpg
Accentul intr-un liceu de profil teologic nu cade pe pleata in sine, ca nah, un Hari Badr sau Rico Verhoeven sunt tunsi exact cum vor ei, da’ sigur nu i-ar vrea prin scoala, ci pe „infranare”. Si chiar mai mult decat pe religia in sine, pe religiozitatea cu care respecti un set de reguli. Si amintindu-ne de hormonii foarte jucausi 🙂 si dificulatile inerente varstei, infranarea asta in care unii vad ceva exemplar pentru tineri e tocmai opusul. Cred ca despre asta-i vorba, nu despre principiile constitutiei. Si d-aia zic, daca nu esti facut pentru asa ceva mai bine s-o lasi din timp balta decat sa ai confuzii mai incolo.
Eu mă uit la Becks şi brusc mi-e cald 😀
Si la capitolul looks … his no match for Rico Verhoeven !
https://pbs.twimg.com/media/Cv7sbOlWcAAoxhr.jpg
https://scontent-sea1-1.cdninstagram.com/t51.2885-15/e35/19436700_143374292883254_3641712107537301504_n.jpg?ig_cache_key=MTU0Nzg3ODE3NTEzNTIxNTg1NQ%3D%3D.2
E ca si cum m-ai compara pe mine cu Becks. ? ?
E bine rău și nenea ăsta cu mușchi, mulțam fain pentru materialul didactic ?
Cu placere, cu placere ! Uite si ceva mai rar, un fel de bomba cazuta de 3 ori in acelasi loc.
Bunicul (Errol)
https://thenypost.files.wordpress.com/2014/08/flynn1.jpg?quality=90&strip=all&w=1200
Fiul (Sean)
https://jonmwessel.files.wordpress.com/2013/09/sean.jpg?w=604
Nepotul (Luke)
https://i.pinimg.com/originals/63/73/5d/63735d191b9639336cc00c716a0bbef1.jpg
@Vera, aaa, păi şi ce facem măi nene cu Jon Snow? Nu mai mă joc !
@Faiantaru aolică, nepoțelu’ Luke e ghinii di tăt! ❤️
@Gigi neaahh, nu congelatu’ de Jon Snow. Tyrion is my man! ❤️
O prietenă a lucrat în Germania la o farmacie. Farmacistele nu aveau voie să poarte la lucru bijuterii din metale preţioase, ca, citez ” să nu fie acuzate de public că se îmbogăţesc pe spatele lor”. Şi nu mai ţipa nimeni că nu se respectă drepturile omului.
Cei care vin aici cu articole din constituţie au lucrat vreodată în firme unde existau nişte reguli clare privind ţinuta sau regimul telefoanelor mobile, sau chiar internet limitat? Nu e vorba despre regulament că este bun sau rău, ci dacă respectăm nişte reguli, sau ne victimizăm?! Pentru că de fapt e simplu: accepţi condiţiile sau pleci. Sau încerci să schimbi regulile, dar într-un mod inteligent.
Şi referitor la minori, de la 14 la 18 ani există capacitate de exerciţiu restrănsă, dacă tot o dăm cu concepte juridice.
Am avut si eu pleata…in primul an de liceu la despaducherea obligatorie profa de romana(foarte conservatoare) incerca sa o faca pe asistenta sa ne convinga ca nu e igienic bla bla…si a primit reversul medaliei cum ca noi astia pletosii avem parul mai ingrijit (eram 3 in clasa)…nu trece saptamana si la ora dansei ni se prezinta R.O.I…doar ca de lene sau nestiinta/proasta concepere/graba… stipulau ca parul trebuie sa fie ingrijit, tuns sau prins in coada,fara diferenta de sexe, desi cred ca doar ultima parte le viza pe fete…asa ca am aplicat si noi acel R.O.I cum ni sa parut ok si ne-am prins parul in coada…4 ani nu s-a mai vorbit de atunci de asa ceva la nici o ora de curs…:))))…
Aș fi vrut eu un așa regulament la liceul lu’ fii-miu. Că până în ultimul an nu s-a tuns deloc, avea părul mai jos de umeri – chiar îl invidiam.
Iar la bac, de ciudă că a luat 7 la biologie, s-a auto-pedepsit: dus direct la frizer și s-a ras în cap – mi-a stat pulsul când l-am văzut. Dar după, s-a economisit mult șampon 🙂
Habar n-am de niciun regulament, n-am semnat niciodată așa ceva la școala lui, o fi mai proaspăt obiceiul.
Lăsați băieții să poarte plete! Oricum peste 10-15 ani părul lor va rămâne doar o amintire exotică 🙂
Comentariu beton!12
Nu cunosc prea bine cazul.
Dar ai perfecta dreptate in ceea ce ai spus mai sus.
chiar trebuie intotdeauna respectate legile, regulile si regulamentele? oricit de absurde ar fi ele? pai daca ar fi fost asa atunci ati fi trait mai departe in comunismul glorios al lui ceausescu, sau al urmasului sau printisorul nicu. revolutia romana din decembrie ’89 a incalcat toate legile, regulile si regulamentele statului in vigoare la data respectiva. si bine a facut!
regulile si regulamentele care aduc atingere demnitatii si personalitatii umane (chestii consfintite si de constitutie) nu trebuie urmate, e chiar o datorie de onoare sa le incalci.
@Leonardo, trolezi, nu?
adica care din afirmatiile mele nu e ok?
libertatea individuala e cel mai pretios lucru intr-o comunitate. exista multe reguli abuzive, care de regula incalca constitutia pe care oamenii nu ar trebui sa le urmeze. libertatea individuala e aia care nu aduce nici o lezare a oamenilor din comunitatea ta. nu ai „libertatea” sa asculti muzica tare pentru ca asta nu e libertate, e de fapt un abuz asupra celor din jurul tau. ai insa libertatea sa te imbraci, sa-ti porti parul oricum poftesti si orice alte chestii asemanatoare. nu are voie nimeni sa-ti impuna cum sa-ti manifesti personalitatea cit timp nu lezezi pe nimeni cu asta.
nici alte reguli nu trebuie urmate decit atunci cind ele fac sens. pentru ca nu esti un robot in care a introdus cineva un set de reguli. sa-ti dau un exemp0lu simplu. stai la un semafor si semaforul e rosu, ai vizibilitate 500 de metri in ambele directii. nu vine absolut nici o masina din nici o directie. un pinguin sta la rosu. omu care gindeste si poseda inteligenta zice „regula e buna in principiu dar se refera la trafic, iar cind nu e trafic devine o timpenie care nu are nci o legatura cu scopul pentru care a fost creata regula”.
Ceașcă și gașca lui erau primii care încălcau legile, Constituția României din acea vreme avea o serie de articole care NU erau respectate, inclusiv unele cu democrația, dacă nu mă înșel.Regimul respectiv era culmea ipocriziei, așa că putem considera că oamenii s-au revoltat împotriva acestei ipocrizii, a încălcării drepturilor lor prevăzute în Constituție.
Cel mai bun articol ever (pentru poza de la final). Lăsând gluma deoparte, ai perfectă dreptate. O spun ca unul tuns de catre niste comunisti (nu se stipula nimic in regulament). M am tuns zero, am avut colegi de nadejde care s au tuns zero si ei, așa încât liceului a inceput să i se spuna Bastilia. Erau profesori care ne rugau sa ne lăsăm puțin păr.
Îţi place sau nu: 0 0
Principala lectie pe care trebuie sa si-o insuseasca un elev , sau cineva care urmeaza calea religiei , sau intra intr-o institutie cu caracter religios esre „ascultarea ” …Ascultarea si respectarea oarba a ierarhieei este esenta relatiilor in institutiile religioase …
Cohorte întregi de descendenţi ai PCR te vor înjura pentru atingere adusă dreptului suprem de a-şi băga ceva în ele de reguli valabile doar pt prostime.