Hai c-am profitat din plin de iarna aia care s-a întors zilele trecute. În sensul că nu m-am mișcat de pe canapea și uite că s-au mai strâns niște recomandări de filme și seriale.
👉 Adolescence – mini-serie, Netflix
Despre „Adolescence” am vorbit deja pe blog. Sper că l-ați văzut sau că vi l-ați programat pentru weekend pentru că n-aveți cum să ratați cel mai bun serial din 2025.
👉 Toxic town – mini-serie, Netflix
Cred că britanicii sunt cei mai tari pe seriale la ora asta, nu-mi aduc aminte să fi văzut ceva prost sau făcut doar așa ca să fie. Ceea ce mi se pare absolut fascinant având în vedere că acum 20 de ani nu te puteai uita la seriale britanice, toate arătau de ziceai că sunt teatru tv.
Iar „Toxic town” ăsta nu că e bun, este senzațional de bun.
Făcut după un caz real, cu scenariul scris perfect, reușește să te ducă în poveste și să te țină acolo. Și nu e simplu, că acțiunea are loc la finalul anilor ’90 și început de ani 2000. Dar le-a ieșit.
O să vă mai zic și că distribuția e fabuloasă. Pe Jodie Whittaker, Robert Carlyle și Rory Kinnear cred că-i știe toată lumea de pe-aici. Personal, am un crush pentru Jodie Whittaker pe care o consider una dintre cele mai bune actrițe de pe Terra la această oră. Iar ce poate să facă în „Toxic town” mi-a reconfirmat din plin ce cred.
Zic să-i dați un play c-o să-mi mulțumiți după.
👉 The apprentice – film, Max
Nu înțeleg cum de Sebastian Stan n-a luat Oscarul pentru rolul ăsta în care îl joacă pe Trump de zici că e Marele Portocaliu însuși. Vorbește ca el, merge ca el, se poartă fix la fel de dezgustător ca Trump. E copie unu la unu.
Dar cel mai tare m-a spart Jeremy Strong în rolul lui Roy Cohn. Doamne ferește, ce poate să facă omul ăla pe ecran! De fiecare dată când apare face câte o demonstrație de actorie în stare pură. Este SEN-ZA-ȚIO-NAL!
Altfel, mă așteptam ca filmul să dea mai mult în Trump, dar e destul de moderat, să știți. Probabil că n-au vrut să se pună chiar rău de tot cu viitorul președinte. Deși înțeleg că Marele Portocaliu tot a cam strâmbat din nas când s-a văzut pe ecran.
Mă rog, una peste alta e bun, n-aveți de ce să-l ratați.
👉 Adio, Lenin! – film, Max
Dacă încă n-ați văzut „Adio Lenin”, trebuie neapărat să-l vedeți. Este probabil unul dintre puținele filme care reușește să pună în antiteză comunismul cu capitalismul (vorbim aici despre Germania de Est și de Vest, ca să fie clar), fără să-ți bage forțat sub nas mizeria și sărăcia pe care le genera comunismul versus prosperitatea capitalismului.
Uite, vă spun pe scurt, fără să dau spoilere. În 1990, Germania redevenea o singură țară. Mama unui puști din fosta RDG are un atac cerebral în urma căruia stă ceva vreme în comă. Când își revine, ca să nu sufere un șoc, fiu-său are ideea genială să recreeze în jurul femeii Germania Democrată care deja nu mai exista. Practic, copilul reînvie comunismul vieții de zi cu zi, special pentru maică-sa care fusese mare activistă de partid. Nu vă zic mai mult, că e păcat.
M-a surprins că le-a plăcut până și fetelor mele, deși a trebuit sa pun stop de câteva ori să le explic chestii precum „n-aveai voie cu Coca-Cola” sau „da, venea miliția și te lua de acasă”. „Miliția se numea poliția pe atunci”.
Uitați-vă la „Adio, Lenin!”, că e păcat.
👉 Poarta de est – serial, Max
Nu e rău deloc, polonezii chiar sunt șmecheri de tot pe cinematografie. Plus că e făcut conform conjuncturii mondiale actuale: geopolitică, spionaj și război hibrid în Europa de est. Doar suveraniști călare pe cai albi nu apar, în rest are de toate.
Serios, nu vă pierdeți vremea cu el.
👉 Just One Look – mini-serie, Netflix
Alt serial polonez care mi-a plăcut. Nu am idee de cifre sau tatistici, dar am o bănuială că polonezii sunt cei mai tari pe cinematografie din toată Europa de est. Dacă ar avea banii americanilor, cred c-ar fi pline platformele de streaming și cinematografele de super-producții poloneze.
Am o singura problemă cu filmele și serialele poloneze: consoanele. Prieteni, mi-e aproape imposibil să rețin din prima numele personajelor care arată, toate, ca și cum a scăpat cineva mâna într-un săculeț de scrabble din care a scos doar consoane și le-a aranjat la întâmplare.
Fix ca-n bancul cu polonezul care se duce la oftalmolog și-i arată doctorul panoul cu literele C Z W I X N O S T A C Z.
– Poți citi?, îl întreabă medicul,
– Dacă pot citi? Îl cunosc pe tip.
Ei, fix așa pățesc și eu, doar ca pe invers. Nu-i rețin nici după ce le citesc numele de zeci de ori.
Nfine, revenind, serialul e bun, iar ideea e mișto de tot (poate un pic trasă de păr), m-a ținut în tensiune. În plus, o sa vi se pară șocantă asemănarea cu ce s-a petrecut la noi, la „Colectiv”.
👉 Ultima oprire în ținutul Yuma – film, Max
Vai de capul meu cât de mult mi-a plăcut. Bine, poate pentru că e și exact genul meu de film de acțiune care te ține în tensiune fără să se împuște ăia de la început până la sfârșit. Mă rog, până la urmă se împușcă, dar într-un mare fel.
Pe scurt, pare ceva făcut de Tarantino, dar nu e. O să vedeți voi ce zic dacă-i dați play.
👉 Inside – film, Netflix
Și ăsta mi-a plăcut mult. O dată pentru că sunt fan Willem Dafoe și a doua oară pentru că m-a spart subiectul: un cetățean rămâne captiv în penthouse-ul în care tocmai dădea o spargere.
Și lasă că rămâne captiv, dar n-are apă, n-are mâncare, n-are de niciunele. M-a spart.
Un singur lucru n-am înțeles: cum s-a terminat. Bine, e posibil să nu mă ducă pe mine capul suficient, dar trecând peste asta, tot nu știu cum s-a terminat.
Cineva pe-aici care l-a văzut și e mai deștept decât mine?
👉 Candidatul perfect – film, Netflix
Doamne ferește, ce mizerie sinistră. Păcat, că ideea chiar era bună, dar și-au bătut joc de ea ducând-o în ridicol. Chiar avea potențial de film bun dacă-l tratau serios.
Așa, te face doar să te întrebi câți bani or fi luat Iulian Postelnicu sau Alex Bogdan de-au acceptat să joace în așa ceva?
Nu mă înțelegeți greșit, e un film făcut pe bani privați, deci n-am nimic de comentat, e foarte bine că se investesc bani și-n direcția asta. Doar așa putem reînvăța publicul să plătească bilet la filmele românești. Dar, trecând peste partea de investiții și peste aspectul financiar, tristul adevăr este că e o mizerie sinistră.
👉 Blugi sovietici – mini-serie, Max
I-am dat play în secunda doi după ce-am citit: „Letonia sovietică, în anul 1979, unde un tânăr fan rock’n’roll e trimis la ospiciu din motive politice. Acolo produce ilegal blugi de contrabandă”.
Cum să nu vrei să vezi așa ceva?
Am rezistat fix un episod. Mpare rău, nu știu cum a fost cu comunismul în Letonia, dar la noi se ajungea prin pușcării pentru mai puțin decât ce-am văzut acolo. E cam multă veselie pentru gustul meu. Poate-și mai revine în celelalte episoade, dar n-am fost dispus să aștept.
👉 Prăbușirea casei Saddam – serial, Max
În vecii vecilor n-am să înțeleg de ce ți-ai bate joc de munca ta în halul ăsta. La producătorii serialului mă refer.
De ce l-ai face să sune a parodie ieftină punându-i pe actori sa vorbească în engleză cu accent arab? Cum ai putea să iei în serios un Saddam Hussein al cărui discurs dur și amenințător sună fix ca vocea lui Babu Bhatt din „Seinfeld”?
Efectiv nu am putut să mă uit mai mult de câteva minute. Poate reușeam mai mult, că-mi plăcea mult subiectul, dar când a apărut mă-sa lui Saddam vorbind în engleză stâlcită, cu accent arăbesc, am renunțat. Am și eu limitele mele.
Pur și simplu nu înțeleg de ce-ai face asta, mai ales că absolut toți actorii folosiți sunt de origine arabă, deci mai mult ca sigur vorbeau limba. Iar dacă n-o vorbeau, găseai alții care știau.
Băi, și ce mă atrăgea subiectul. 🤷♀️
Atât pentru azi.
Adolescence si Toxic Town le-am vazut si mi-au placut. Le recomand si eu.
The Adolescence e pentru weekend. Deja am citit cateva articole despre, toate pline de lauda. Inclusiv despre cat de genial e Owen Cooper.
De Apprentice era deja pe lista. Inca nu l-am vazut.
Si imi mai face cu ochiul Adio Lenin.
La restul zic pas.
Landman pe Showtime, despre lumea petrolistilor americani. Cu un Billy Bob Thornton magistral.
Comentariu beton!21
+ 1 Landman !!
Am văzut The apprentice de două ori într-o săptămână, atât de mult mi-a plăcut. Pe cât de mult mă dezgustă Trump, pe atât de mult mi-a plăcut filmul ăsta, pentru cât de bine joacă oamenii ăia. Stan e genial. Fix asta m-am întrebat și eu – cum naiba de nu i-au dat Oscarul? Fix 1 la 1, mimică, gesturi, TOT! Ge-ni-al!
Cum sa-i dea Oscarul cand Trump in persoana a fost extrem de nemultumit de acest film dupa ce l-a vazut?
Văzut Adolescence, Toxic Town, Goodbye Lenin, plăcut.
Îmi plac la maximum filmele si serialele englezești. Doamne, ce frumos suna limba engleza vorbita de britanici!
Îmi place Daniel Brühl (Goodbye Lenin, Inglorious Basterds)-
As mai adăuga la lista ta, 1883. Un western absolut excepțional.
Comentariu beton!13
1. Inside nu m-a prins. M-am uitat pentru că îmi place mult actorul. Dar nu l-am înțeles.
2. Adolescence – magistral. Mă bucur că am copii peste 20 ani. Am scăpat la mustață de Tate.
3. Apprentice foarte bun. Mi s-au părut că a dat totuși bine in Trump. Un mincinos și un manipulator pe care nu l-a prins nimeni la colț să îi mai taie din elan.
4. Candidatul perfect mi-a plăcut maxim. Am fost la cinema să îl văd. O satiră exactă a politicii. Probabil sentimentul perpetuu de lehamite generală a stricat plăcerea vizionării. Mi s-a părut un film peste medie (peste Căsătoria sau ultimul film al lui Mircea Bravo de ex. )
Candidatul Perfect m-a enervat, dar nu pentru ca a fost dus in ridicol, ci exact invers: ceea ce în film s-a vrut a fi absurd şi ridicol, mi s-a părut mult prea apropiat de realitatea recentă şi actuală din „Gradina Maicii Prostilor Mereu Gravidă”, în care nu a promis nimeni 200 K EURO, dar a promis salariul de minim 2500 USD, ori au fost promise apartamente la 35.000 E, ori că germanii vor veni sa lucreze la noi (nu auastrieci ca in film, dar pe aproape). Iar la faza cu amanet langa pacanele langa farmacie langa banca langa amanet, sunt descrise perfect orasele comuniste. Asa ca, m-am enervat, ca am realizat că s-a iesit in strada pentru candidati cu nimic mai buni decat maimutoiul ala din film…
fix, de aia nu înțeleg de ce e dezavuat Postelnicu; slugarnic și inept, aia a avut, aia a jucat…
Da’ cine l-a dezavuat?
am venit să zic „merci” pentru Yuma! merci! o mică bijuterie, mai ales avînd în vedere bugetul!
PS am uitat inițial, sper că Sebi are un psiholog bun după rolul ăsta 1000%; n-am înțeles niș io di ce nu Oscar…
Mulțumiri. Mai adaug ceva la lista de văzut! 😎
Tot poloneze, din seria Harlan Coben am vǎzut The Woods si Hold Tight. Meritǎ vǎzute, sunt si cu suspans, adolescenți care disimuleazǎ, viațǎ realǎ. Apoi pe cel fǎcut de francezi, Gone for good.
O sǎ continui sa le vǎd pe toate dupa cǎrțile lui, am citit cǎ sunt vreo 8.
Adolescence e lǎudat de toatǎ lumea. Când vǎd cǎ un film e atât de vizionat pur si simplu nu mǎ pot apuca de el. Aștept sa treacǎ valul de entuziasm.
Plus muzica din „Adio, Lenin!”…..maestrul Tiersen at the best!
Cred ca finalul lui Inside ne-a lasat descumpaniti cam pe toti. Nemo reuseste sa scape, cel putin asta ne sugereaza finalul. M-a impresionat si conditia fizica a lui Willem Dafoe, care avea 68 de ani in 2023.
Am vazut Good Bye Lenin de cateva ori si mi-a placut de fiecare data. Chiar nu e de ratat.
Film cu Trump nu vad nici sa ma platesti. Am deja parte de prea mult Trump in distopia asta pe care o numim realitate.
Imi pare rau sa aud ca e asa de slab Candidatul perfect dar am apreciat promovarea pe care au avut-o chiar in timpul campaniei electorale. Nu se pune problema sa il vad pentru ca am alergie la filme romanesti.
Cu filmele poloneze am o chestie caruia ii zice belief perseverance. Adica oricat de faine ar fi filmele astea de acum eu tot pe alea din anii ’80 le am ca reper. Mai vedem.
Despre Inside: nici eu nu am înțeles cum s-a terminat. Cred că ne lasă pe noi să facem scenariul ;)))) Penultimul cadru mi-a dat impresia că ar fi el, căzut, ceea ce înseamnă un fi al tragic. Ultimul cadru te face să te gândești că a scăpat. Practic, fiecare poate decide finalul filmului :)))
Exaaaaaact
(Insider ul) a iesit pe gaura aia de aerisire din tavan..
Asa avea rost sa ceara scuze pentru deranj..
Long Bright River e bun daca va place Amanda Seyfried, e facut de americani sa para englezesc..
Acuma daca e o competitie cu care poate vedea/consuma/degusta mai multe filme seriale pe luna si nu e inca la pensie.. sa aiba timp.. vad ca eu sunt slabuț tare pe linga maestrii devoratori de aici..
Dintre toate am văzut Good bye Lenin de mai multe ori. Este un film excelent, cu o temă serioasă dar și multe secvențe amuzante. Merită văzut!
https://www.facebook.com/share/r/1AD1envAGL/
Frate…cum vorbește omul ăsta! Accentul, atitudinea, incredibil!
Mi-a plăcut serialul! Maxim! Crunt!
Este atât de adevărat ce zice Stephen Graham in acest interviu! Gândesc si eu așa de multă vreme, de când îi aveam pe copii adolescenți dar mai ales acum când e nepotul adolescent. Pană la urmă facilitatea asta imensă pe care a dat-o internetul la acces rapid si nemăsurat la toate informațiile posibile nu putea să nu aducă si prejudicii mai ales copiilor, celor tineri cu gândirea in formare. Si astfel s-a ajuns la așa ceva!
Mulțumesc, Mihai, pentru toate recomandările, le vom vedea cu siguranță!
O să mă uit la alea poloneze. Asta pentru că weekendul trecut la noi a fost, în cinema, Trilogia Solidarității, a lui Andrzej Wajda, ceea ce mă face să sper că ceva s-o fi transmis și la actuala generație de cineaști ai țării ăleia. Altfel…weekendul ăsta avem Zilele Francofoniei, tot la cinema. Revenim cu impresii 🙂
The stranger e bun !
Vaaai, ne ții în casă când e atât de frumos afară! Oricum, merci.
Goodbye Lenin, excelent film! Si muzica lui Yann Tiersen (acelasi care a compus si pentru „Le fabuleux destin d’Amélie Poulain”) il acompaniaza excelent. Ca sa cârcotesc ceva, mi-ar fi placut sa dureze mai mult timp „farsa”. Dupa ce mama descopera adevarul mi se pare ca e o scadere de ritm.
Referinta mea pentru filmele nemtesti a caror actiune se petrece in comunism este „Das Leben der Anderen” („Vietile altora”). Doamne, ce bijuterie de film!
Văzut Good bye Lenin de pe torenți 🙂
Cum n-am prins live mult din comunism, mă fascinează tot ce e din vremea aia.
Plus că îmi amintește de Berlin, care îmi place mult, spre deosebire de Germania (Ami cer scuze la admiratori)
Inside? Mai bine Inside Man. Ăla film.
Din Inside ce să pricepi? Nu e viața asta suficient de încâlcită, ne mai trebuie și filme încâlcite (rău)…?
Notabile văzute în ultima săptămână, din ce îmi amintesc:
-într-adevăr Last Stop in Yuma County pe Max
-Anora pe Rakuten* (*adică legal)
-primele episoade „1923”, SkyShowtime
-episoadele săptămânii The Pitt, Max; Reacher, Prime; Dexter Original Sin finale, Sky.
La Disney+ este serialul A Thousand Blows, cu minunatul Stephen Graham! Şi nu numai!
Care e numele întreg pt Max ? Multumesc
Max e fostul HBO Go
https://www.digi24.ro/stiri/externe/scandal-urias-in-marea-britanie-posta-e-anchetata-dupa-ce-a-acuzat-pe-nedrept-angajati-ca-fura-bani-unii-dintre-ei-s-au-sinucis-2639253
Recomand mini serialul „Domnul Bates vs. Post Office”,
difuzat pe ITV anul trecut și pe ARTE zilele astea.
Eu sunt fan seriale poloneze. Vreau să numesc doua dintre ele, cred că sunt ambele pe
Max. Dezghețul și al doilea Haita. Oameni ăștia se pricep la filme de acțiune, nu la sorbit ciorba…
Ar mai trebui să menționez și Eroi și ticăloși, despre apariția S.A.S., tot pe Max
Ieri am văzut filmul Whiplash, pe Netflix. Foarte bun si mai ales, extrem de bine jucat, JK Simmons a fost magistral!
Daca ai chef de thrillere psihologice, asta a fost misto si muzica super
L-am văzut la vremea lui. E bun tare, da.