Este pentru prima oară în această viață când văd în Ungaria și altceva în afară Budapesta și autostrada către Budapesta. Da, Budapesta e mișto, una dintre cele mai frumoase Capitale din Europa, dar este fix ca-n proverbul cu gardul vopsit și leopardul.
Prin urmare, textul de azi este scris din postura de turist care a vizitat Kecskemét și Pécs. Două orașe care mi-au transmis unul și același lucru: Ungaria pare că s-a rătăcit pe undeva prin anii 2000 și încă mai caută ieșirea.
Ambele orașe au exact același vibe, transmit același lucru, miros a vechi, iar când te plimbi pe străzile lor pare c-ai coborât în anul greșit din mașina timpului. Da, Pécs este foarte mișto în partea lui centrală, dar dacă ieși de acolo, tot vibe de Târgoviște anul 1999 îți transmite.
Sunt absolut convins că îi voi deranja foarte tare pe pupătorii în cur ai lui Orban, dar concluzia mea este că dacă Ungaria nu avea autostrăzi, probabil că la ora asta ar fi fost un fel de Grecie, doar ca fără climă, fără mare, fără litoral și fără insule.
Faceți un exercițiu de imaginație și gândiți-vă cum ar arăta Grecia fără toate astea. Pare c-am descris Bulgaria, este?
Ei bine, fix așa ar fi fost Ungaria: probabil ți-ar fi fost teamă să oprești noaptea pe undeva, să nu-ți fure roțile.
Da, da, știu, mvai, dar cum poți sa zici așa ceva despre o țară care a făcut parte din ditamai imperiul Austro-Ungar? Dar palatele, dar castelele, dar măreția? Palatele, castelele și măreția sunt ok, sunt mișto, dar în jurul lor tot a anii 2000 miroase.
Dar marii producători auto? De ăia ce mai zici? Că s-au înghesuit aproape toți în Ungaria, în timp ce de noi fug ca de dracu’.
Păi da, așa e, s-au înghesuit, dar tot datorită autostrăzilor. Exact ce ziceam, fără autostrăzi ar fi chițăit de foame. Degeaba ai tu ditamai fabrica Mercedes fix în Kecskemét, dacă orașul arată ca și cum mercedesurile produse acolo sunt primele modele cu cutie automată.
Știu că avalanșa de înjurături va veni oricum, dar țin să precizez că n-am absolut nimic nici cu țara asta, nici cu locuitorii ei. Nu există în mintea mea nici măcar un dram de xenofobie, nu am preconcepții, de fiecare dată când am mers în Ungaria m-am simțit bine și foarte bine, nu m-au deranjat oamenii ăia cu absolut nimic.
Nu cred nici măcar poveștile inventate despre orașele de la noi cu populație majoritar maghiară. Am fost, am vizitat, am vorbit română, nu s-a strâmbat nimeni, mi-au dat pâine chiar dacă am cerut-o în limba lui Eminescu.
Pe scurt, n-am nimic cu niciun ungur de pe lumea asta, eu doar am scris ce-am văzut la fața locului, pentru că este o discrepanță uriașă între cum îmi imaginam eu că arată Ungaria și cum e ea în realitate.
Acum aștept să vină tonele de *uie.
P.S. Și să facă-n plm ceva cu banii ăia. Că doar țările bananiere mai au jdemii de zerouri pe bancnote, de trebuie să faci mega calcule ca să vezi cât dai pe o înghețată.
Fără autostrăzi, Ungaria azi, ar fi fost exact ca România-n anii ’90.
Dar același lucru-i valabil și pentru Austria.
Da, bun, orașele mari ce depășesc suta mii locuitori mai arată cumva, deși-s vreo 10-n toată Austria, dar restu’-s exact precum cele românești-n anii ’90, doar mai curate.
🤷♂️
Comentariu beton!31
Băi, eu n-am simțit așa ceva nici în Graz, nici în Salzburg, ca să vorbim pe concret. Ca să nu mai spun c-am mers și prin Austria rurala, de la Villach spre Graz, și mie îmi aducea a Elveția tot ce vedeam. Am mers acum și prin Ungaria rurală, de la Pecs spre România. Nu-mi aducea a Elveția, ci a satele de după Buzău spre Bârlad. 🤷♂️
Nu, nu. Pă austrieci îi ajută relieful. Și verdele ăla. Ăla care e similar cu turqoise ul Greciei.
Comentariu beton!29
@MV: păi am spus că orașele cu peste suta mii locuitori-s altceva. Salzburg are 158 mii, Graz are 303 mii, Linz are 212 mii. Astea da. Io mă refer la cele până-n 50 mii. Ș-acolo centru-i fain, restu’-i banal, chiar dacă străzile-s fără gropi și curate. Io asta ziceam.
Nu e bre JT de banal si nimic. E vorba ca arata a inceput de anii 2000
Si in Budapest, cand am fost Ultima data, inca aveau bilete de hartie la tramvai. La.modu asta
@Animaloo: exact așa. Numa’ că io i-am zis banal.
La faza asta, suntem pe altă frecvență. Am locuit peste 10 ani in Viena, acum fugim de ea ca de dracu’, ca a devenit nu doar mega-aglomerată, de faci ture in jurul blocului, ca sa găsești un loc de parcare pe strazi dedicate strict locatarilor, pt care plătești (introdusă de cativa ani) taxa de parcare pe Bezirk, dar parcări ioc, dar a crescut si criminalitatea in cea mai safe capitală din lume, cum se lăuda acum ceva vreme.
Am locuit și la țară in At, intr-un sat in care nu aveai de unde sa cumperi o pâine, așa mic e, dar in care asfaltul se termina unde începea pământul arabil, până și pe cele mai mici strazi, drepte ca-n palmă, că mergeau ai mei cu trotineta sau role și știm :). Copiii au mers la școală in satul vecin, cu busul școlii și, pentru că primăria era mică, dar nehoțomană, avea puțin personal angajat, așa că deseori chiar primarul conducea și ne ducea copiii la școală. Școală cu clasele 1-4, cu maxim 100 de copii ( că e câte o clasă pentru fiecare an, școală de sat, na…), dar care are sală de sport de 2 milioane de euro, de pică plombele privitorilor. Nu mai zic de teren sportiv mare in sat, echipe de fotbal locale, pentru mai multe vârste. Vă dau detalii, cu nume și prenume, dacă vrea cineva să verifice, că și noi am fost deseori muți de uimire că se poate și așa.
Acum locuim in Bruck/Leitha, orășel cu case, blocuri, licee, centru vechi etc. E drept că la cateva strazi de centrul vechi se cam termină si orașul, ca nu e modernizat, dar nici nu vor, că au atatea cladiri istorice, zidul roman și multe chestii la care țin ei, ca nu prea îți dă mâna să bagi buldo in ele, ca să ridici betoane noi în loc. Dar, din nou, banii merg acolo unde trebuie,școlile sunt foarte bine dotate, la liceul unde sunt acum copiii ( unul dintre cele mai bune din NÖ, liceu public, de altfel), sunt laboratoare moderne de chimie, bio, fizică, aripă de arte, săli de sport dotate cu vestiare, dușuri (functionale!!), clasele au fiecare proiector, laptop, table whiteboard sau inteligente, se vede ca…se vrea. Au și austriecii bubele lor, sunt invidioși cu spume, dar sigur știu cat e ceasul, nu s-au pierdut prin istorie.
In același timp, avem prieteni din Gyor, tot cu copii la școală, iar părinții au fost nevoiți să schimbe ei și să modernizeze școala, de la podele, până la bănci si varuit, că nimeni nu mișcă nimic, din partea statului sau a autorităților locale.
Iar noi…deseori am iesit in Ungaria de pe autostradă, când erau accidente, ca sa mergem local pe drumul 1 ( al meu preferă sa meargă mai încet, decat bară la bară sau deloc), care era drumul principal inainte, o ține mult paralel cu autobanda, si am văzut și noi că intri intr-o altă poveste, dacă te uiți mai atent in jur.
Știu că nu era vorba de școli, ci de vibe, de străzi și de stil, dar eu merg pe ideea aia, follow the money, vezi in ce se investește, vezi care e viziunea localnicilor, sunt pierduți sau doar par așa, că e o diferență de mentalitate acolo, între noi si ei, caz in care, cum ziceam, austriecii știu bine cum stau, cum sa numere banii și ce să facă cu ei. Clar ca e corupție și in At, ca peste tot, dar e ca o răceală de câteva zile corupția lor, față de cancerele care circulă prin alte țări europene, inclusiv a noastră. Au picat in Austria politicieni pentru sume infime, de ordinul zecilor de mii de euro, nu sute sau milioane, ca la noi.
Nu le cânt osanale austriecilor, că azi m-aș muta înapoi in țară, de-aş avea școli pt copii in țară ca acolo, siguranță că nu murim in spitale de alte boli decât alea cu care ai venit și tot așa…Chestiile mărunte, care totuși formează armonia in melodie.
Comentariu beton!124
Animaloo, ai criterii interesante pentru aprecierea unor locuri si culturi. Am fost acum trei sapatamini in Paris, si ghici ce, mai au bilete de hirtie chiar si la metrou, standard e cardu ala navigo, dar pentru cine vrea sint si bilete de hirtie. Franta e una din G7, iar Paris unul din cele mai vizitate orase din lume, ba chiar cel mai vizitat oras european, si iata, bilete de hirtie (daca vrei) la metrou 🙂
Comentariu beton!19
@John Temple am bântuit prin Austria destul, dupa Salzburg cred că cel mai nare oraş a fost Kufstein. În rest doar prin Tirol şi Tirolul de sud, ăla italian. Practic doar la sud şi vest de Innsbruck, fără să calc prin acesta. Vibe destul de nemțesc pe acolo, inclusiv infrastructura.
Apai, astea erau plangeri ale ungurienilor, nu ale mele. Trecand peste asta, daca ai vedea cum arata tramvaiele din Budapesta ai intelege ca multe is ramase la anii 90. Da, si in bucuresti ai inca atatea, dar nu prea auzi laudand nimeni bucurestiul.
Si, biletele alea din paris tot asa, cu stampila pe ele? Sau erau carduri magnetice, folosite anti mers fara bilet, cu care intri si iesi. Ca si in spania e la fel.
Stii..variante d-astea anii 2000, vs Bucuresti (Praga, Stockholm si altele) unde poti plati cum vrea pl ta: card, sms, porumbel viajor, 5g de la vaccine, promisiune ca iti da maine Vasile 50 de lei si platesti biletu.
animaloo, habar n-am cum sint biletele de metrou de hirtie din Paris, pentru ca n-am avut niciunul in mina, am vazut ca exista poarta de intrare separata pentru ele si erau oameni care le foloseau, personal am folosit cardul ala navigo.
eu cred ca trebuie sa te uiti cine ii conduce. un dictator mascat sub forma de presedinte, care face un joc periculos si se scoate singur incet incet din europa. practic regulamentele eu si nato trebuie rescrise numai si numai pentru ca cretinel face jocul rusilor. si este cam demult la putere.
situatia lor economica este la fel de proasta ca si a noastra, daca nu mai proasta.
Comentariu beton!38
Orban e Prezidente? Are funcția de prim-ministru. Aia de Preşedinte e doar de decor.
Orban e premier, nu presedinte. Presedintele Ungariei, ales de Parlament nu prin vot popular, are mai mult o functie onorifica, la fel ca al Germaniei, Austriei, Slovaciei, etc.
@Rudi premier sau prim-ministru e același drac.
„Pe scurt, n-am nimic cu niciun ungur de pe lumea asta”
Zen. Eu am cu cei ce susțin politica Kremlinului și/sau defilează cu harta Ungariei mari. Sau se duc la școli de vară prin vecini să boscorodească UE, NATO, să le preaslăvească inamicii și să anunțe dramatic schimbări ce vor veni (a se citi poate pică o mică revizuire a Trianonului).
Și nu-i numai Orban și haita sa. Niște vizite pe unele forumuri maghiare sunt extrem de educative în acest sens. N-au colții necesari, dar speră să muște cu ai altora.
Comentariu beton!38
Eu zic de oamenii de pe stradă, mă. Nu sunt xenofob, nu-i urăsc apriori doar pentru că există.
Am fost acum 3 saptamani in Budapesta, cu masina. Am gresit adresa finala-erau 2 strazi cu acelasi nume dar in zone diferite. Am rupt masina pe strazile lor. 4 zile cat am stat am numarat gropile. La intoarcere in tara la 2 zile dupa am schimbat si cauciucurile. Nu mai aveau ele mult dar gropile alea le-au pus capac.
De fiecare data cand ma duc ma cazez mai prin centru, un fel de Centru Vechi la noi. Cladirile, asemanatoare cu cele din Viena, vai mama lor, tavalite rau. P.isati pe jos, betivi, oameni ai strazii o gramada. Dar ceea ce m-a enervat mereu la ei e sistemul de plata al parcarii. Ma stresa, bagi monede ca prostul in automatele alea doar doar sa nu-ti iei amenda. Ca am luat si d’aia pentru 5 minute in plus prin 2021. Amenda se plateste la posta, nu oriunde.
Sincer, nu am nimic cu ei, eu vad tara aia doar ca tranzit spre ski, spre Austria. Si mai e si treaba cu F1, dar cam atat. Traficul in oras e infiorator. O banda pt bicle, o banda pt transport in comun si o banda pt toti boii cu masini. Stai ca prostu’ in trafic si la ei.
Comentariu beton!21
Ah, am uitat că m-am rătăcit și eu în Budapesta acum niște ani. Am ajuns în cartiere care nu aveau legătură cu centrul și m-am minunat că nu mai era nimic frumos.
oare s-a schimbat ceva la ei și au, ca alte țări din occident, acel tratat prin care-ți vine amenda acasă? Că eu am luat acum doi ani amendă de parcare în Szentendre, n-am plătit că n-aveam timp de umblat și de stat până luni când se deschidea poșta, am zis că plătesc când ajunge acasă nu s-a întâmplat nimic. By de way, Szentendre este o bijuterie, un centru al artiștilor din Ungaria şi nu numai, patrimoniu UNESCO, la 25 de km de Budapesta, merită măcar o zi https://www.google.ro/search?sca_esv=135bbdb912398aa5&sxsrf=ADLYWIIeo213IlXiC4qqkdB0CtkAgr-5mw:1723442485778&q=Szentendre&udm=2&fbs=AEQNm0AuaLfhdrtx2b9ODfK0pnmis1zS4enB7jefi_fubH5nzzN3wC83IX-0M5Kltd9aV1qUP3sRX2M1E8M4humVOKRArCdhui_hhxqJ62ipReBXxcYF2cTR8mAi0kteJ856Nd6Tlxs22rS83BMXY1Cf8z-daC7BbFBRj2fy5HRVMyfAqtdLrY6a12pMpH4KTCN_k6ads1y2&sa=X&ved=2ahUKEwiUh5_J4-6HAxXbzAIHHXR7E14QtKgLegQIChAB&biw=1536&bih=731&dpr=1.25
„O banda pt bicle, o banda pt transport in comun si o banda pt toti boii cu masini”
Dupa cum se vede, nu totu suge in ungaria.
Comentariu beton!31
Vedeți că aplicația TPARK funcționează și în Ungaria, să nu vă rupeți buzunarul cărând monedele alea…
Comentariu beton!23
Nu am fost de peste 20 de ani in Ungaria, deci nu ma pot exprima on topic. Dar vreau să confirm PS-ul cu aplauze și fluierături.
Lucrez cu niște clienți unguri și-mi trimit ofertele în forinți. Chiar dacă factura finală se emite în euro, tot îmi sare pălăria când văd 67.400,00 de forinți pentru fixarea a două șuruburi…. 🙄
Comentariu beton!21
La un moment dat am renunțat să mai înțeleg cât costă chestiile pe care le plătesc.
În 2019 m-au albit cu forinții lor! Aruncam cu veselie bancnote de 5000 și 10000 de forinți fără să știu exact cât valorează: nu știam dacă 8000.ft pe o bere e mult sau puțin, o beam oricum.
Așa zisa prosperitate o vederam la magazinele mari, gen Spar, unde nu aveau sau a scremeau grav să dea rest la una de 20.000 ft.
perfect de acord. Aș completa doar că, spre deosebire de Grecia, Ungaria face ceva ( puțini) bănuti cu apele termale, aquaparkuri și Miskolctapolca ( am fost deja de două ori acolo, și la prețuri mici au cred că mai merg, mai ales că au parc de aventură bun tare și au și copiii și adulții ce face înafară de aquapark, peșteră, mâncare bună, lac cu bărci, lebede și hidrobiciclete, și drumeții) https://thermalhungary.net/ro/item/baia-din-pestera-din-miskolctapolca-miscolt/
Da, dar îi face tocmai pentru că ai autostrăzi să ajungi la ele.
da, corect. Dar au și grecii câteva, vreo 2200 de km. Am rămas paf în Creta că au un drum rapid de 300 de km de la est la vest, cu cîte o bandă și jumătate pe sens. Faci acei km mai repede decât îi faci pe cei 90 de la nord la sud! Și în Creta am fost de patru ori și mai merg pt că tot n-am apucat să văd tot ce trebuia, cu mașină închiriată de fiecare dată. Și două aeroporturi pe insula aia! P.S. De fiecare dată recitesc înainte Raport către El Greco a lui Kazantzakis ca să simt și mai bine cum iubea el insula asta
Comentariu beton!18
Eu nu am vizitat decat Budapesta si am tranzitat spre Austria. Am dormit undeva la granita unde Gyo nu stia decat un cuvant: gulaș. Pana la urma am primit toti snitel cu cartofi prajiti desi ne asteptam la gulas. Altceva nu pot sa zic pentru ca nu am vazut mai mult.
Comentariu beton!12
Doar tranzitam Ungaria, evitând cu sfințenie opririle. Alimentam in Slovacia (e si ieftin si se poate plăti in euro), facem, tot in Slovacia, pipi-pause, după care ne înhămăm la cei 460 km pana la Valea lui Mihai.
Traversam de fiecare data Debrecenul, ca n-avem încotro si, de ani întregi, e la fel: un fel de Mizil mai mare.
Am ratat odată breteaua spre M0 si a trebuit sa traversam Budapesta fix prin centru. Frumos centrul, spectaculoasa statuia aia pe care o ai in fata când traversezi Dunărea dar, mai încolo, spre ieșire, e jalnic.
Comentariu beton!14
Paradoxal, deși e mai ieftină benzina în Ungaria decât în toate țările cu care se învecinează, și eu prefer să nu alimentez în Ungaria dacă se poate. Aștept sa intru în Slovacia, Slovenia sau România ca să bag benzină.
O fi ieftina benzina, dar e in forinți. Iar pe autostrada, cursul de schimb e o adevărată loterie. Pentru 460 km, nu merita osteneala si nervii.
Noi mergem aproape în fiecare an la F1 în Ungaria, ce să-i faci, pasiune, tată, la băieții mei. Ne-am cazat în diverse locuri în Budapesta vreo câțiva ani, apoi am descoperit ca intr-un orășel, Gödöllo se numește, totul e ca-n anii 80-90, începând de la trafic până la magazine. Acolo stăm mereu acum.Totul e liniștit, nu-ți bați capul cu parcarea, au și un castel drăguț, oameni ok. Mulți vorbesc ceva românește. Este și mult mai ușor de ajuns la circuitul de F1, nu e haosul de pe drumul spre Budapesta. Nouă ne place acolo. Dacă am nevoie de haos merg în Budapesta și gata. Apropos de banii lor, ne-au mai rămas niște forinți pe care m-am cam chinuit să-i schimb în Constanța. Aici primesc doar monedele clasice sau leva😂
Comentariu beton!12
Am fost anul trecut la cursa de F1 și am stat câteva zile in Budapesta. Centrul e superb, Dunărea nu e folosita doar pentru a alimenta mașinile care spală străzile, dar cam atât. Lipsă totală de organizare, deși orașul gemea de turiști veniți pentru cursă, nu exista niciun banner, nicio promovare – ne întrebau chelnerii pe la cârciumi de ce e agitația aia în oraș. Ca să ajungi la circuit (sau să pleci de acolo) îți blestemai zilele, iar zero organizare. In zona de cluburi si bețivăneală e jaleeee: n-am vazut nicăieri atâtea curve și vânzători de droguri, fix lângă mașinile de poliție și nimeni n-avea nicio jenă să îți propună chestii – și așa e in fiecare seara, că doar am fost de 3 ori 😂😂😂 Bani n-am schimbat deloc, am plătit peste tot cu cardul și tips in euro.
Comentariu beton!13
mă bucur că nu doar eu am văzut asta!
Am fost de cateva ori la unguri si mi-a placut. E-adevarat, nu am parasit zona turistica, nu ne-a interesat.
Totusi am facut un tur de Balaton si toate statiunile de pe malul sudic, ca aici am si stat vreo 3nopti, erau cochete, cu case ingrijite, pline de flori, stalpii de iluminat erau garnisiti cu ghivece de muscate inflorite, fatada caselor era decorata cu siraguri de ardei rosii pusi la uscat, unii langa altii, nu se mai vedea zidul.
In Balaton-fured era un festival medieval in parcul din centru. Erau orchestre mici care cantau muzica clasica, lumea era imbracata in costume de epoca, teatru de marionete pt copii, iar la tarabe era doar marfa hand-made – pielarie, broderie, bijuterii si obiecte de decor, toate de bun-gust. M-a incercat o jena profunda cand m-am gandit la Dragaica din targul meu.
Soseaua din jurul Balatonului era buna si m-am mirat cum toti mergeau regulamentar, numai noi aveam un zvac „s-o calcam”.
Si cu cat ajungeam spre coada lacului, spre Heviz, cu-atat se simtea mai mult influenta austriaca.
Iar de Heviz nu mai spun, inca visez parcul dendrologic de langa lacul plin cu nuferi.
Poate era o epoca mai fericita pt unguri atunci, nu stiu ce sa zic, dar ce-am vazut arata bine si f bine.
Si e f adevarat ca la tot aspectul contribuie din plin norocul. Ca una e sa te nasti intr-o tara de dealuri si munti, unde ploua des si-i verde mereu si alta-i sa te itesti in mijlocul pustei, karma!
Comentariu beton!21
Fără experiența asta cu Kecskemet și Pécs m-aș fi uitat ca la nebuni la cineva care ar fi povestit ce-am scris eu în articolul de azi. „Cine, mă, Ungaria? Vezi domle de treabă că vorbești prostii.” 🤷♂️
Io te cred ca nu vorbesti aiurea, de fapt am si vazut filmuletele pe care le-ai pus.
Doar ca eu am vazut frumosul si dac-o fi sa ma mai duc la ei, tot ce vreau eu am sa vad.
Comentariu beton!13
Pai pe acolo ajung mai mulți turiști, chiar din vremurile de dinainte de 1990 si cand vestul nu zbura sper Spania, oamenii aia au simtul afacerilor, ingrijesc totul, investesc banii, trebuie să rămână bine pe piață
Nu, mai faceți nazuri cum este în Ungaria oricum este mai curat decât în România! Și au ceva avans fata de noi Romanii ! Hai sa fim serioși la ei au început programele de modernizare a Satelor și Comunelor ! La noi este Jale ce Sărăcie este la Sate și Comune în 2024 !
Pupătorii lui Orban sunt aceeași cu ai lu’ Semeon. Deci, sunt destui…
În ciuda aspectului nițel ponosit, dacă n-ar fi imbe*ilul ăla de Orban, mâine aș da România pe Ungaria, chit că știu doar câteva cuvinte și niște înjurături. Săptămâna trecută am venit de acolo. Am stat o săptămână în Hajdu, Debrecen și Nyiregyhaza. Băi, io liniște de-aia pe străzi n-am văzut de 30 de ani. Nimeni nu se claxonează, nimeni nu depășește ca Schumacher, la urcarea în autobuze se stă la coadă în ordinea venirii, în weekend nu e nici picior de mașină pe străzi. La Hajdu, nu sare nimeni bombă în piscine, nu urlă, nu acaparează bazinele. Nu te jecmănește nimeni la cazare. Orășelele alea arată minunat. Budapesta am prins-o și eu destul de murdară, dar și Viena am prins-o la fel. Așa sunt metropolele. Sper să nu mi se pună eticheta de adeptă a lui Orban pentru comentariul ăsta, dar pe mine mă distrează teribil că strâmbă din nas la orașele din Ungaria cineva care locuiește într-un București efectiv mizerabil, cu cladiri scorojite, pline de grafitti și care se dărâmă pur și simplu pe om, inclusiv în centrul istoric.
Comentariu beton!54
…si eu am fost ultima oara, pentru cateva zile, acum 2 ierni in zona Debrecen-Nyiregyhaza si mi s-a parut decent. Intr-adevar, mi se pare ca au stagnat mult in ultimii ani, probabil ca este „meritul” lui Orban, dar m-am simtit in general, bine. Mi-a creat insa impresia ca localnicii nu au prea multe oportunitati de a munci.
Am traversat Ungaria de 2 ori si asta iarna spre/dinspre Slovenia, mi s-a parut in regula, traficul muuult mai civilizat ca la noi. Ca observatie, la bolizii de lux stau mult mai rau ca noi, iar la masinile obisnuite, la fel, par a fi sub noi.
Comentariu beton!14
@Flaviu: Austria rurală-i plină ochi de mașini Euro4. Chiar ieri am văzut un Golf3 decapotabil.
Fiecare țară are și bune și rele! Dute seara în Harlem.
Mergem des prin Ungaria, dar anul trecut am mers puțin pe la ei și la vecinii austrieci. Am avut „norocul” să prindem lucrări la autostradă pe o bună bucată de drum și ne-am băgat pe naționale. Mi-au clănțănit dinții în gură de îmi venea să plâng, mașina nu avea nici 10k km. Niște drumuri denivelate de îmi aduceau aminte de sfârșitul anilor ’90 în România.
Răspunsul scurt: de evitat.
Budapesta și Balatonul merită văzute, dar atât.
Am pățit una în 2019 pe M1, care în primăvară arăta ca după bombardamete.
Veneam din Olanda, m-a prins un viscol noaptea prin Austria, unde am reușit să ”îndoi” o roată pe autostrada în lucru, era un delimitator de șantier pe carosabil. Bineînțeles că l-am nimerit. Am zis: cât noroc să mai fac o pană, mai am câteva sute de km până în țară?
Dimineața pe la 8, dau într-o groapă (crater din ăla unde lipsește cu desăvârșire asfaltul) pe la Tatabanya, și aia a fost… a doua pană. Băieții pregătiți, au apărut cu platforma înainte să mă dau jos din mașină. Serviabili, rezolvăm, mergem la service. 150 de euro platforma 5 km, 100 de euro o roată vai mama ei, demontată de pe un Clio de la dezmembrări. Am plecat înjurând.
Nici eu nu opresc în Ungaria decât la nevoie, benzină nu iau niciodată. Am dormit odată la Gyor programat la un drum de Olanda, odată nici nu mai știu pe unde, eram obosit la o întoarcere, cred că de prin Germania. Ambele cazări submediocre, anii ’90. Cazat, plătit, dormit, plecat…
Nu au cum să fie la nivelul Austriei, nici înainte de comunism nu erau.
Pentru o țară fără resurse naturale, fără munți și fără ieșire la mare, eu zic că s-au descurcat destul de bine.
Comentariu beton!15
Szerusztok dragii mei, mă bag și eu ca unul ce votează și plătește taxe în ambele părți.
Politic: înainte de a mă face pupător de Orbán, gândiți-vă, cum ar arăta România cu Băsescu (plus clica aferentă) la cârmă din 2008 încoace. Format imaginea? Aia e. Capcana mortală în schimb e paradigma conflictului etern Băsescu vs Năstase, adică Orbán vs Gyurcsány. Nici unul nu există fără celălalt. Da, există și la ei (ei, noi, iarăși am dedublare de personalite, fmm de dualism) partidulețe gen USR, dar în exact același stil, născut talent, murit papagal. Amu există o speranță pentru alegerile viitoare în persoana lui Magyar Péter, rămâne de văzut dacă omul știe treabă de cursă lungă.
Economic: ca mic pălmaș, e mai simplu cu fiscalitatea dincolo. Din simplul motiv că e mult mai stabilă, poți face niște calcule care au toate șansele să fie la fel și la anul. Asta-i de fapt atracția, nu autostrăzile.
Orașe ponosite: yepp. Se simte TARE că au dispărut banii europeni. Dar pe de altă parte, ce mi-e Kecskemét sau Pécs versus Turda sau Cluj? Oricum toate amintite sunt mult mai curate decât majoritatea orașelor mari de mai la Vest.
Comentariu beton!38
problema nu e „basescu” din 2008 ci faptul ca acelasi om are puterea de foarte mult timp. Ca atare, in timp ce fura cu 30 de maini, da vina pe „emigranti”. Budapesta fiind aproape cucerita de chinezi.
@animaloo – iegzact, are puterea de prea mult timp – dar de ce o are? Că opoziția lui a devenit profesionalizată în poziție și realmente nu prezintă o alternativă. Așa că e tot cu tătuca înainte. Cât despre chinezii din Budapesta, man, ăia nu m-au fugărit prin oraș că nu m-am dat de pe trotuar și nu mi-au spart mașina ca maghrebienii în Leipzig 😀
Înțelege că nu fac apologia lui Orbán, doar prefer să nu încremenesc în poziții rigide fără a mă uita la cauze și procese care produc efectul din prezent.
Comentariu beton!21
Înțelege că nu fac apologia lui Orbán, doar….
„Cât despre chinezii din Budapesta” – nu exista un „cat despre”. Cat timp vorbesti cum aperi tara de emigranti si toate magazinele sunt ale chinezilor insemana ca nu faci altceva decat sa aperi o parte de emigratie, vanzand tara chinezilor. Si rusilor, dupa cum bine stim.
„dar de ce o are?”
Ceva imi zice ca avand control full pe media isi vinde numa el imaginea. Si, vinde cacaturi nationaliste cum apara el poporu de inamici, in timp ce il fura el. Stii cum e „nu vindem tara strainilor, o dam prietenilor mei moca”.
D-aia distanta intre Ro si Ungaria a scazut de aproape nu mai exista. D-aia polonia s-a dus in pulia. Si…cu orban s-ar putea sa existe alte distractii, ca deh, e vandut esticilor si incearca sa suga pl de pe la UE
Omu, de vrei o discuție serioasă, o putem avea. Dacă preferi să dai înainte cu rantul de reddit, dreptul tău, îți doresc succes. Stai relax, nu sunt toate magazinele nici ale chinezilor, nici ale rușilor, dar na, nuanțarea într-o lume online alba-neagră nu dă bine.
Nu am contrazis nimic din acuzele tale prin mini-explicația cum/de ce/de când.
Comentariu beton!11
Prima data am fost în Budapesta în august 1991. Îmi vandusem magnetofon Majak sa pot vedea în concert AC/DC, Metallica, Motley Crue și Queensryche.
Parca eram pe o alta planeta. Magazine de muzica cu MUZICA. Pepsi la 2 litrii ( la noi încă erau sticlele de 0.25). Drumuri și transport în comun care încă la noi sunt in stadiu de proiect + curatenie.
Următoarea vizita a fost prin 2004. La el, erau în fata noastră cu mult. În 2011 cred ca eram cam la fel, dar orașul vechi încă era de vis.
Am descoperit ca poti merge la concerte și în alte locuri asa ca nu am mai vizitat Ungaria.
Btw. In continuare ma conversez cu doua cunostiinte din Budapesta. Super persoane care nu au nici o treaba cu politica.
Comentariu beton!13
Am fost și eu la Budapesta în ’90, eram în drum spre Germania. Ungurii au scăpat din comunism mult mai puțin șifonați decât noi; în momentul în care i-au trimis (pașnic) pe comuniști la plimbare, cam 10 la sută din economie era deja de facto privatizată.
Asta-i ceva ce ăia care-l regretă pe Ceaușescu nu înțeleg. România lui Ceaușescu rămăsese și în urma Ungariei (sau Poloniei sau Cehoslovaciei), nu doar a „Vestului decadent”.
cred ca diferenta maxima a fost pe la final de 90 inceput de 2000. Dupa 10 ani in care Romania a pierdut de tot startu intr-o lume nou, Ungaria era paradis. Se vede si in numere, pib and shit.
Dupa care si-au ales si ei tatuca
Comentariu beton!13
Asa e, mare boss, ca diferenta vs Polonia este fucking gigantica? Am traversat-o nord-sud si inapoi (polonia) si nu am avut niciodata impresia aia de „wow…anii 90?”. Da, Lodz e un oras tristutz, din masina, dar nu de 90. Satele moderne si orasele mari/mici ingrijite si cu aspect cat de cat modern
Ca sa ramai în vibe ar trebui sa faci o „escala” la Marseille :)))
Cu tot cu autostrăzi și economie …..
Dar da, am fost la Budapesta și la Hajduszoboszlo prin anii 2000 și iar prin 2015. E suficient. Nu ma mai duc.
Ultima oară am fost în Ungaria în 2006. În orașul Szombathely de care v-am povestit zilele trecute. În afara centrului istoric arăta (și cred că arată și acum) ca în anii 90. Între 1996 (când am fost prima oară) și 2006 nu am constatat nicio diferență remarcabilă.
Și nu văd de ce lui Mihai ar trebui să îi fie umplut frigiderul pentru o constatare similară, mai ales când autoarea acestor rânduri are 13% sânge de hun 😁
Nu’ş ce să zic, din 2000 odată însurat cu o unguroaică am cam bântuit Budapesta lunar un an şi jumate, mult mai rar după primul copil. Am văzut şi mişto şi naşpa, inclusiv cartierele de margine dar pe ansamblu iese pe plus. De acolo am fost prin satele şi orăşele din jur. Se putea mai bine dar parcă tot mai bine ca-n România. Am fost într-un sat vestic foarte aproape de uzina aia auto practic călare pe graniță (întâi Opel apoi Audi) şi mi-am lăsat plombele acolo când am văzut un moşulică croind termopane la comandă în curte pe vremea când la noi greu făceam credite babane la aşa ceva şi luam doar la dimensiuni standard.
Drumurile județene sunt foarte OK. Am făcut Koszeg-B’pest aşa doar ceva mai lent ca pe autostradă şi-a fost mai fun.
Ca oraşele sunt mizerabile în afara centrelor o pot înțelege. Pe acolo rareori prinzi tineret, indiferent că e România, Austria sau Ungaria şi fosta RDG. Toți pleacă la capitala, sau pe unde se ițeşte o şansă de mai bine, că nici unul nu stă la părinții care şi-au trăit traiul şi păpat mălaiul, iar primarii ăia demni de scărmănat cu pisica cu 9 cozi, nu doar bicele templiere sigur au altceva mai strigent în care să investească funcție de buget, că nu-s toți Orbani să strecoare la stânga ceva fără să dea socoteala.
De 2x am dus un fecior de al meu la stagii internaționale de scrimă la Szombathely, cred. Ca oraşul nu am putut să-l rețin, prea amintea de ălea de la noi. Stagii ținute de foşti olimpici cu tineri din Olanda, Franța, Portugalia etc etc şi o grămadă de arăbeți din emirate şi Saudia. Un tipic liceu industrial cum ştim toți şi nici ăla răsărit. Cu străvechi fotolii dubioase tapițate pe holuri. Cam tot oarecum oprite în timp arătau clădirile dar străzile principale (inclusiv în afara centrului) OK.
Nu am călătorit în toată viața cat călătorești tu într-un an, așa ca știu 100% ca situația pe care o descrii e exact așa cum o descrii.
Totuși as fi preferat niște exemple ca sa înțeleag ce e rau pe acolo.
Nu am călcat niciodată in Ungaria si nici in Târgoviște. Așa ca erau binevenite mai multe detalii 😊
Ce m-a socat cel mai tare in Ungaria sunt WC-urile publice. Alea cu plata pana si in benzinarii. Fratilor, sunt de o mizerie cum nu am vazut in viata vietilor nici macar in
filmele horror. Si nu sunt omul sa ma scarbesc asa rapid, am stat veri intregi la tara la bunici cu WC in fundul curtii, am mai fost pe la camping-uri etc.
Daca s-ar putea sa traversez acea tara fara oprire la baie, as face-o cu cea mai mare bucurie.
Din toate tarile prin care am mers a fost singura care m-a ingrozit pe tema asta.
In rest am observat si eu acelasi lucru. Budapesta turistica frumoasa, restul relativ meh. Propusesera niste prieteni o oprire pe la Balaton intr-unul din traseele astea de traversare, dar ploua si nu am mai mers. Cred ca ar fi cam singurul lucru care m-ar tenta.
Tu esti de cursa lunga, altfel ar merita, la urmatoarea escapada incolo, sa faci primul popas la Szeged. E cam cel mai misto oras „secundar” de la ei, recomand.
Prima data am iesit din Romania in 2003 – excursie pana in Italia, cu trecere prin Ungaria si noapte intermediara la Budapesta.
Tin minte cat de mare era diferenta intre satele romanesti si cele unguresti – (atunci nu aveam urma de autostrada la noi, iar la ei mergeai vreo 60 de km de la granita pana dadeai de una, asa ca treceai prin multe localitati rurale).
La noi totul era cenusiu, case in paragina, garduri cazute, sosele rupte, la ei totul la linie, sosele noi si marcate, case frumoase, flori peste tot.
Azi, in 2024 situatia este schimbata, sa zicem ca localitatile arata cam la fel in ceea ce inseamna infrastructura comuna, dar la noi casele sunt mai mari, mai ingrijite si mai frumoase, mai aratoase.
La drumuri nationale si judetene suntem peste ei – nu stiu ce au facut dar parca din 2003 pana acum ungurii doar au peticit drumurile lor.
Eu cred ca noi ca tara suntem foarte avansati. Ungaria se vrea o tara demna de Vest dar nu pare a fi chiar asa
Care e motivul pentru care nu puneți benzină în Ungaria? E benzina proastă? Că văd că sunt câțiva cu chestia asta și m-ar interesa.
Mulțumesc!
Recomandam o plimbare prin Serbia sau, chiar mai bine, in Bosnia. Am fost ultima data acum 6 ani, e drept, dar ma simteam ca pe vremea liceului 😀 Golf 3 si cam toata generatia aia de masini, drumuri destul de neingrijite, dar niste munti de sta pisica in coada.
Din drumul nostru prin Bosnia sotul meu isi aminteste doar masinile foarte vechi, eu doar muntii foarte frumos. Ca la vama ne-au cautat si in pachetul de biscuiti nedesfacut ne amintim amandoi.
imi placea ungaria doar sa o tranzitez in drumul meu spre Germania :)) in rest, opream doar sa ma duc la peco de era urgenta mare :))
Si la capitolul starlete porno par ca sunt încremeniți in anii 2000.
@Gascoigne: adică tot alea, din 2000, fac filmele ș-acum? 🤣🤣🤣
@John Temple Exista o minoritate, da. 🙂 🙂 🙂
Ce spuneai intr-un articol intitulat „conteaza cu cine te invecinezi”. Adevarul e ca daca ungurii nu i-ar fi avut pe austrieci care sa ii traga dupa ei in istorie, ar fi fost niste desculti care mancau de pe jos
Am poposit de doua dati in Mosonmagyar (aflat la granita cu Austria). Este un orasel foarte frumos, cu multe strazi pietruite, multe spatii verzi, multe flori si strabatuta de un canal pe care trec barci si skif-uri. Mi-a placut foarte mult. Si destule parti din Gyor
@kilroy Mosonmagyar e un oraș mult iubit de modeliștii din România.
Am venit în Grecia cu mașina. Au taxe de autostrada tot la 30-40 km stai la bariera.de.la 1e19, până.la. A3-a taxa de …20 centi. Pt care au angajați și bariere. Mid a părut că mai mult costa timpul pierdut sa oprești da dtai la coada a plătești decât suma cheltuită.bdaca ești boss îți iei o cutie din aia citită prin unde radio și mergi pe la bariera unde nu e coada și care se deschide când te apropii. Tot vibe de anii 90.
Cam cum e la bulgari până în Sofia. Autostrăzi de pe care eraiexi la.propriu la120. După Sofia e mai ok cu mult infrastructura, și tuneluri cat nu are toată Romania.
Despre ungurii e fix cum zici. Satele les uitate de lume au cazări de maxim 6,7 pe booking. Am stat odată întrunncsmping in câmp și era cel mai bine cotat din toată regiunea și avea nota menționată ;)). Cred că la cegledi.
Sa zic și de Sofia ceva, mâncare mai bună decât la noi in Bila, mi se pare că la noi au rămas numai discounterii care vând cele mai low cost produse ever. De la lapte la patiserie la.mexeluri îs peste noi și bulgarii și grecii.
Pai nu ai de ce sa-ti iei tonele de m*ie (cum zici tu) pentru ca este exact asa cum zici tu.
Ma cam lua durerea de cap cand auzeam sutele de „calatori” romani care ridicau in slavi tara vecina doar pentru ca vizitasera si ei de 2 ori Budapesta si mersesera pe austostrada pana la nemti.
Semnat: unu’ care tot viziteaza Ungaria din 1998 incoace.
Cand vizitati Budapesta lasati masina in parcarea hotelului si faceti-va abonament de 24, 48 sau 72 de ore pe mijloacele de transport in comun si vizitati orasul asa si/sau pe jos. Instalati-va aplicatia BudapestGO si nu mai aveti nici o problema cu ghidarea prin oras.
Pecs e boierie, o culme a dezvoltării, comparat cu alte orașe maghiare, mult mai înapoiate. Ceva la fel de deprimant ca Miskolc, de exemplu, nu am văzut nici la Pașcani, deși PAșcani are scuza că e un sfert din Miskolc. Iar o faună umană ca la Esztergom – totuși loc cu semnificații istorice și religioase, care ar merita mai mult – nu am mai văzut decât prin Serbia de acum 10-15 ani. E o țară în care se vede foarte clar – inclusiv la vot – că există un singur oraș, mare frumos și civilizat, și în rest nimic, teleormăneni de altă limbă, dar tot cu creier drăgnesco-șoșocar.
Într-adevăr orașele sunt vechi și imbatranita, Mitteneuropa, dar Ungaria a fost peste noi,ca nivel de trai (de civilizație nu mai vorbesc) si inainte de ’89 (am fost prima oară în ’82) si dupa,ca să nu mai vorbesc când făceau parte din Imperiul Austro-Ungar,si în perioada interbelică (hortysta)
Fabrica sau linia de asamblare ? Cumva subansamblele vin de prin Romania si Europa majoritatea daca nu toate ?
Hm, de ani de zile, lumea de pe aici de la mine din Timisoara merge curent la Szeged in Ungaria pentru tot felul de probleme medicale, operatii, tratamente, investigatii …