Auziți, mă gândeam să fac o aroganță treabă foarte interesantă pentru care aș fi avut nevoie de sfatul vostru.
Paranteză. Să mă iertați dacă zilele astea vorbesc mult despre Germania și despre Campionatul European, dar sunt atât de entuziasmat că voi face asta, că efectiv nu-mi arde de alte subiecte.
De când mă știu, mi-am dorit să fac două lucruri: să conduc și să mă uit la fotbal. Iar acum, că le pot face pe amândouă în același timp, mă simt ca un războinic viking căruia i-a făcut Odin semn că poate să intre în Valhalla.
Dincolo de orice glumă, mi-am dorit dintotdeauna să fiu prezent la un turneul final de Campionat European sau Mondial, dar la unul unde să joace și România. Pentru că emoțiile sunt cu totul altele când este implicată și echipa națională a țării tale. Îmi pierdusem speranța că se va întâmpla vreodată.
Acesta fiind contextul, cred că e de prisos să vă mai spun că de când mă trezesc, stau doar cu google maps în față și calculez trasee peste trasee. De-aia o să vă rog să mă iertați dacă vă plictisesc teribil, aia e, o să mai dureze un pic până mă liniștesc. Am închis paranteza.
Revenind, ziceam că mă gândesc la o treabă, iar treaba asta sună așa: aș cam sta o săptămână în Polonia înainte de Euro. Țară în care n-am mai fost niciodată și despre care voiam să vă întreb dacă merită vizitată.
Personal, am auzit doar de bine, cică ar fi un fel de Germania săracului, iar cele trei orașe în care mi-am propus eu să merg arată foarte mișto dacă e să te iei după ce găsești pe net. Vorbesc despre Cracovia, Varșovia și Gdansk.
Și-acum săriți cu sfaturile și opiniile peste mine. Nu vi le cer degeaba, să știți. O săptămână în plus presupune niște costuri destul de mari, așa c-aș vrea să fiu cu sufletul împăcat c-am ales bine și că Polonia e o destinație care merită.
Nu e musai să merg doar în cele trei orașe menționate mai sus, dacă aveți alte sugestii shoot. Evident, dacă și explicați de ce să merg la Łódź, în loc de Gdansk, de exemplu.
Sunt foarte curios ce-o să ziceți și, mai ales, sunt foarte curios dacă ați fost în Polonia și unde.
Ah, să nu uit, mi-am propus să vizitez și fostul lagăr de concentrare de la Auschwitz – Birkenau, care e foarte aproape de Cracovia. Dacă aveți sugestii și pentru treaba asta, nu vă sfiiți să mi le lăsați.
sursa foto: freepik.com
Dap, la fotbal merge berea și covrigii polonezi…altceva nu știu despre ei…ah, ba da…Lewandowski și Podolsky (care e și polonez)
Polonia merită văzută ca orice țară după ce treci de Nădlac. Locuri curate, civilizate, dezvoltate. Nu e nimic wow, dar peste tot găsești ceva interesant. Am fost și la cele două lagăre. De văzut, nu e nimic spectaculos. Te apasă însă gândul la ce s-a întâmplat acolo.
Am fost la un CM și trei CE. Nu știu de ce, dar azi nu m-aș mai duce. Poate pentru că am văzut aproape tot ce putea fi văzut in materie de stadioane, de fotbal. Pregătește-te de niște prețuri care te vor pune serios pe gânduri. Poate că și ăsta e un alt motiv. Nu că nu aș putea face un efort. Dar mi se pare că sfidează bunul simț.
Eu am fost în Varșovia de mai multe ori și aș spune că merită câteva zile.
După 80 de ani încă se simte mirosul dulceag al morților arși, dacă închizi ochii poți auzi urletele părinților cărora le-au fost smulși copiii de lângă ei. Du-te să vezi ce pot face oamenii altor oameni. Acolo nu respiri aer, respiri durere și moarte. Eu am pus un genunchi jos, man, a fost mult acolo pentru mine. Dacă te duci ca turist este mai ușor, dacă te duci ca om este greu.
Comentariu beton!398
Cred că este cel mai frumos comentariu al tău de pe acest blog. Mi s-a făcut pielea de găină pe tot corpul. Mă voi duce.
Adaug că, dincolo de ororile, e o cameră în care se simte încă mirosul oamenilor care au fost omorâți acolo. Camera aia cu colecția de păr tăiat ca să dezumanizeze victimele e…mult. E teroare pură. Părul ăla încă miroase uman, te lovește ceva imposibil de descris. Am realizat atunci visceral toată oroarea.
Comentariu beton!59
Și ca turist este greu, dacă ești om. Eu am plâns acolo. Mai ales la mormanul de ochelari. Și acum totul este curat și igienizat.
Comentariu beton!32
așa este, @Edel, groază peste tot, dar mie mi-a „dat fatala” hăinuța albă, croșetată, cu o găurică în ea, înrămată în cel mai luminos pavilion; cel olandez; acolo am clacat…
Comentariu beton!42
Bai oameni buni, plang in hohote citind comentariile voastre. Daca mai ajung si acolo sa vizitez nu stiu cat o sa ma tina inima😢😢😢💔.
Comentariu beton!36
@MV, au fost multe comentarii frumoase, da’ ăsta este PREMIUM.
Comentariu beton!11
Eu am ajuns pana în fata lagărului. Nu am putut sa intru. Mi-au trecut prin fata ochilor toate imaginile. Am așteptat vreo 10 min sa ma liniștesc și a început ploaia. Am simțit ca sunt sub dus…de gaz. Am făcut 2 poze și am plecat.
Comentariu beton!23
So ridicat păru pe mine ! Nu am fost acolo ,dar sunt absolut sigur că e așa cum zice Edel. Am mai găsit undeva pe net o poză, a unui perete pe care se vad șanțurile făcute cu unghiile de oamenii care urmau să moară gazați !
Comentariu beton!15
Are dreptate Mihai. Și eu am lacrimi în ochi.
Comentariu beton!11
au fost cativa instagrameri de doar si-au facut poze, dar toti oamenii normali au cam scris fix ce a zis Edel. Ca simti ca te caci pe tine acolo
Cand am ajuns in Cracovia nu aveam pantalonii maro asa ca am stat departe de zona aia. Am si eu o imagine de animal, nu vreau sa mi-o stric cu empatii si chestii de gen
Prietene m-ai rupt cu comentariul tău. Te cred, știu senzația, nu am fost acolo dar am experimentat-o la noi , la Memorialul Durerii de la Sighet… Pe cuvânt că parcă am resimțit toată durerea pe care au văzut-o pereții aia, și nici nu-s vreun plăpând sau mai emotiv, dar efectiv simți tot raul care s-au întâmplat acolo.
Comentariu beton!30
la fel la Dachau, am fost muta toata ziua.
(sa spun cum isi faceau americanii poze pe priciuri? si am fost cam acu 9-10 ani, nu era la moda insta).
Eu nu am putut dormi dupa ziua aia …
E printre puținele locuri pe care nu am de gând să le vizitez niciodată. Nu mă țin nervii pentru așa ceva.
Am fost în Varșovia vreo 3 zile, frumos în centrul vechi (bine, mai nou, că e reconstruit). Oameni primitori, majoritatea cu care am interacționat vorbeau engleză, prețuri OK.
Comentariu beton!17
Și încă există oameni care relativizeaza, raționalizează sau iau in râs cea mai mare catastrofă din istorie, sau mai rău… o admiră. Oameni a căror mare dramă in viață este probabil că îi face
UE “sclavi” si “piață de consum”. Niciodată nu am înțeles cât trebuie să fii de greșit ca om încât sa proferezi argumente de felul “hai că si ăștia exagerează” sau “așa erau vremurile, poate meritau și ei puțin”, “să ne mai lase ca au trecut 50 de ani”. ȘI dacă ar exagera până la cer tot nu ar fi de ajuns. Nici peste un mileniu nu trebuie uitat. Nu am fost acolo pentru ca nu pot. Doar gândul ca îți este smuls copilul de lângă tine și te sufocă neputința… pe mine mă omoară. Am citit comentariul lui Edel de multe ori și am plâns…”Ce pot face oamenii altor oameni”……
Comentariu beton!19
Chapeau Maestre!
Merită vizitat orice spațiu, dacă el se află în afară de cel carpato-danubian. Chiar și obiective neplăcute care au o istorie oribilă.
lagarele nu as puteaa neam sa le vizitez…cum scria cineva cred ca puterea sa stau la poarta si cam atat.
mirosu si imaginea au impact masiv asupra noastra.
nu as fi in stare sa fac nici macar poze.
citesc raspunsurile celora care au fost mi s-au umplut ochii..pielea gaina pana in crestetu capului.
cu greu scriu randurile( sters si rescris ptr ca am ochii inceţosați) .
nu am avut inca curiozitatea video de a vedea ceva de acolo pe Ytube ..poate cateva poze as vedea.
am 53 si jurrr ca nu sunt vreo mimoza,darr astaaa nu pot neam sa fiu doar”om”.
@Cinezee Mihaela(Atkinson)
Gândește-te că strămoșii de aici la noi de pe planeta Românica, ai celor din jandarmerie și armată (practic fiecare din poliție, jandarmerie, armată și servicii care sunt pe linia nepotismului ancorat), au contribuit la asta.
Descendenții criminalilor în uniforme albastre sau și cu epoleți și legitimația în buzunarul de la pieptul gegii.
dap, e de vizitat polișa, da’ să te ții bine cu nervii capului, că o să -ți sune în continuu, „de ce la ei s-a putut?”
cu duba a fost cam greu de vizitat, dar am văzut (în trecere) Poznan, Gdansk, Lodz, Cracovia (frumos rău); felicitări pentru intenția de a vizita Oświęcim (văzut doar lagărul principal), dar te informez că o să fie greu, după; foarte greu…
cred că @Aura și alții care stau acolo vir da suficiente idei, tot ce pot să garantez însă este că poți să te duci în orice orășel, vei fi impresionat
Comentariu beton!45
Tocmai vorbeam cu niste prieteni saptamana trecuta despre Polonia. Cum ziceai si tu mai sus, am auzit numai de bine. Prietenii de care vorbesc au vizitat chiar Cracovia, Varșovia și Gdansk. Iar toti cei care au vizitat Auschwitz – Birkenau au fost impresionati. Este pe lista de vizitat dar cum vreau sa il iau si pe junior sa vada, va trebui sa mai astept sa mai creasca un pic. E chestie de digerat la Auschwitz.
Comentariu beton!13
Eu am fost doar in Varsovia acum ceva ani. Oras (peste medie de) mishto, dupa parerea mea, intre timp probabil ca s-a facut si mai mishto. Nu e Paris/Londra/Barcelona dar nu mi s-ar parea o pierdere de vreme de vizitat, asa, un 2-3 zile.
Cracovia – nu am fost dar am auzit de la fosti colegi polonezi ca merita din anumite puncte de vedere chiar mai mult decat Varsovia.
Gdansk – nu am fost, nu am informatii – am vazut recent o emisiune (fara legatura cu turismul) filmata acolo si mi s-a parut ca arata cam ca Olanda, pe alocuri, casele pe malul apei, arhitectura, etc. Daca o emisiune cu subiect complet nelegat de latura turistica mi-a atras mie atentia la aspectele „turistice” ale locului … nu stiu cum sunt altii, dar eu l-am pus pe lista.
Eu as merge in Polonia, o am pe lista poate nu chiar intr-un top 5, dar o am acolo.
Vizavi de exerienta mea in Varosvia, doua chestii mi-au ramas in cap:
– Centru lor Vechi e 100% reconstruit dupa razboi pentru ca nu mai ramasese nimic din el dupa WW II dar au incercat sa se tina de planurile originale. Asa ca arata vechi dar nou in acelasi timp. Mie mi-a placut.
– Niciodata, dar absolut niciodata, nu ai ce sa cauti in Polonia pe timp de IARNA. Si cu atat mai putin la Gansk, de exemplu pentru ca vremea este criminala. Apropo de Varsovia, eu am fost acolo iarna si tot mi-a placut, deci … acum e deja vara, nu cred ca are cum sa iasa prea rau.
Comentariu beton!25
Merita toate 3 si o sa te impresioneze Cracovia si Gdansk. Eu locuiesc in Cracovia si am fost in Varşovia di Gdansk. Varsovia e cool numai ca tot ce vezi tu este reconstruit ca deh razboiul. Cracovia arhitectural a fost mult pe placul ambelor tabere si nu au dat cu bombardeaua drept pentru care a ramas arhitectura intactă. De la Cracovia la Oswiecim( Auswich) ai 50km poti vizita si vedea cu ochii tai partea dificila a istoriei noastre ca popoare Europene. Tot in Cracovia poti vedea fabrica lui Schindler si castelul Wavel. Daca te hotarasti ma ai pe FB si cintactul da un semn cu datele si va asteptam cu drag.Mie personal imi plac Gdansk, Worclaw si Cracovia. Łodz e un oras industrial deci nu e pe gustul meu.
Comentariu beton!45
cracovia nu a „fost pe placu taberelor” ci a fost locu in care au stat nemtii deci nu aveau de ce sa il distruga.
Am vizitat muzeul de la Auschwitz de două ori. Prima oară nu am fost bun de nimic vreo două zile. Cei care au copii o să înțeleagă de ce. A doua oară, am ajuns la insistențele unor colegi care nu mai fuseseră în zonă și voiau să meargă. A fost exact la fel și atunci. Infectă specie mai suntem și noi, oamenii.
Comentariu beton!67
Fix aşa am simțit şi noi! A doua oară am mers acolo special să ne ducem copiii, sa vadă şi ei, să simtă şi să înțeleagă!… Copleşitoare experiență, dar de neratat!
Cum spunea Bia cred ca Varșovia merita câteva zile în schimb Cracovia este o bijuterie… De văzut salina de la Wieliczka. Să mănânci în localurile care au Narodni kuchnia pe firma. Într-unul din astea am crezut că am nimerit în cămara bunicii😊 Cu o zi înainte am fost la un local „italian” și am luat bistecca fiorentina de mi-a iesit pe nas. Drumuri bune și să ne scri!
Comentariu beton!19
Bună, mă bucur că cineva a recomandat și salina Wieliczka- este în apropierea Cracoviei.
În locul Varșoviei ti-as recomanda orașul Wroclaw- am locuit jumătate de an în acest oraș și este în top 3: Cracovia, Gdansk, Wroclaw. Îți recomand și orașul Poznan ( este drăguț). Dacă ai posibilitatea mergi și la poalele munților Tatra în Zakopane pana la lacul Morskie Oko.
Eu am fost in Cracovia in 2021. O minunatie de oras, imi venea sa ma mut acolo.
Pe langa asta, o zi am vizitat si statiunea lor, Zakopane. A meritat din plin
Comentariu beton!14
Gdansk e de maxim 2 zile si e super fain. In rest, am fost fugitiv prin Varsovia dar nu m-a dat pe spate.
Nu am fost dar este în top 5 pe to do list și asta din cauza filmului „Crimele din Hell” Hellul ăsta este un sat/oraș pe plajă, plaja aia m-a făcut să vreau să merg acolo, înțeleg că este o zonă exclusivistă cumva.
Am locuit o vară și niște toamnă în Polonia, în Varșovia mai exact. E un loc în care m-aș muta dacă aș putea, m-am simțit absolut fantastic și extrem de în siguranță. Dacă prinzi o duminică acolo, sunt concerte de pian în parcul cu păuni la liber. Și cu pianiști faimoși, e chiar multă lume.
Gdańsk e superb, și dacă depășești un pic zona Gdańsk-Gdynia-Sopot, e Hel. O limbă de pământ între Marea Baltică și golful Gdańsk cu plajă, pădure de conifere și cale ferată. Și stațiuni la mare, în fine, dar zona sălbatică e tzutz.
Poznań și Wrocław sunt superbe, dar nu am neapărat argumente pentru care le prefer Cracoviei (doar că în Cracovia m-a plouat constant și am căzut de două ori: o dată în pipi de cal și o dată în găinaț de porumbel). Majoritatea oamenilor preferă Cracovia, eu sunt fană Varșovia. De Łódź nu comentez, doar că se pronunță Ugi.
Mâncarea e foarte bună și gustoasă dacă nimerești unde trebuie, doar că nu de dietă.
Comentariu beton!25
Că eu și țin dietă după ce trec de Nădlac încolo. 😛
„Că eu și țin dietă după ce trec de Nădlac ”
Zise el la dus, dar și la întors…
Comentariu beton!93
Nu am fost personal, dar a fost fiica mea câteva luni in Cracovia. Am încredere in gusturile ei și tot ce pot să spun, după ce am văzut zecile de fotografii din locurile vizitate de ea, merită să-ți petreci cateva zile. Și eu am de gând sa ajung pe acolo, dar încă nu m-am hotărât, cu avionul sau cu mașina.
Am citit mai sus ca Aura Gustescu chiar locuiește acolo și îți poate spune totul despre ce dorești.
Drum bun și… Hai România!
Comentariu beton!14
Eu as zice ca da, absolut – si as vizita aceleasi lucruri pe care le-ai notat. Nu am vazut altele, dar astea mi-au placut. Ca sa nu adaugam ca e mai curat, mai bine organizat si cu preturi mai mici.
Si da, neaparat Auschwitz-Birkenau – te infioara pana in maduva oaselor. Ce poate sa faca omul omului…
Turul insa mi s-a parut usor grabit pentru cum as fi simtit eu sa stau acolo.
Si as mai recomanda muzeul lui Schindler (https://muzeumkrakowa.pl/oddzialy/fabryka-emalia-oskara-schindlera) si salina Wieliczka (https://www.wieliczka-saltmine.com/)
la mine e invers. aveam de gând să-mi fac vacanța în germania (încă am rezervarea în berlin exact în week-end-ul finalei), dar, din cauza aglomerației, am decis să văd polonia. m-a ajutat și concertul metallica de la varșovia, dar de abia aștept să văd cracovia, în primul rând.
În Varșovia doar am aterizat (singura experiență este ca sucul la dulapul cu vânzare la ei era mai ieftin decât cel de la București sau ca la restaurantele din aeroport nu sunt prețuri de restaurant cu stele).
Am însă în Wrocław. E un orășel cochet și care m-a surprins într-un mod tare plăcut. Este o mica Germanie acolo care se vede și se simte. Era curat, îngrijit și populat (compară orașul cu un oraș de provincie de la noi). ah… și e plin de pitici (statui) ale diferitelor bresle, fiecare cu povestea lui care te incită să cauți mai mulți și să înveți despre ei.
Aș pleca oricând înspre Polonia.
Gdansk este superb. Noi am fost o saptamana la Gdansk pt mare si oras.
In Varsovia am fost duminica trecuta si vom fi iar in vreo 3 saptamani.
Iti recomand sa te plimbi pe Nowy Swiat unde sa mananci Bigos la Zapiecek, inghetata in forma de snur rasucit de la Sopranos si apoi sa bei o visinata la Pijana Wisnya. Pt mine astea 3 sunt standard cand ma aflu in Varsovia.
Pijana Wisnya e franciza ucrainiana 🙂 e si la Brasov si-n centrul vechi din Buc. Totusi, niciuna nu se compara cu originalul de la Lviv.
Stiu, dar acolo am descoperit-o si a fost wow. Avem acum si la Riga, which is nice. La aia din Brasov poate ajung mai la vara.
Auschwitz este o experiența sfâșietoare! Ești un om sensibil, Mihai, o să te rupă în două.
Sunt de aceeași părere.
Cracovia e minunata iar o vizita obligatorie la Auschwitz in timpul liceului pentru toate scolile din lume ar rezolva multe din problemele lumii actuale.
Comentariu beton!38
Din cate stiu, in Israel o asemenea vizita este obligatorie.
cînd am ieșit de acolo am citit pe un totem mesajele diferitelor nații; noi nu avem nici măcar o literă… 😤
și mi-a trecut prin cap că oricine candidează la o funcție publică ar trebui să viziteze lagărul înainte; o lege
Comentariu beton!19
Am fost in Varsovia, Gdansk (+Sopot) si Łodz. La Cracovia inca nu, din pacate. De mers la Varsovia, clar! Nu uita sa privesti orasul avand mereu un minte ca a fost distrus in proportie de 95% in WWII; apoi faci ce comparatii vrei, cu ce alta capitala cunoscuta (wink-wink) vrei. Intre Gdansk si Łodz as zice clar Gdansk. Are si Łodz farmecul lui, dar e un oras industrial. Gdansk, desi mare port, e mai frumos. De Cracovia am auzit numai de bine. Ah, inca ceva: vezi ca Polonia e MARE! Chiar daca e brazdata de autostrazi (nu ca alte tari familiare noua), distantele intre orase sunt MARI si ele. Doar Varsovia-Łodz e drum de aproape 2 ore, in rest, vreo 4 ore catre oricare din destinatiile mentionate de tine. Din acest motiv eu n-am reusit decat Gdansk, in detrimentul Cracoviei 😞
Cracovia e de neratat. O combini cu Auschwitz si cu salina Wielicza pe care ti-o recomand cu tot dragul. E fabuloasa, neaparat rezervare la grup cu ghidaj intr-o limba pe care o vorbesti. Nu ai sa regreti!
Încă nu am fost în Polonia, dar e pe listă, în top, la fel ca Auschwitz. I-aş fi făcut o surpriză domnului meu, de ziua lui, un bilet la Cracovia, dar ar pica toamna târziu şi parcă aş alege o excursie de vară. Să te bucuri de meciuri, de Germanie şi, mai ales, de Polonie!
In alta ordine de idei, da un semn cand esti la Frankfurt daca mergi si acolo. Ne avem si pe Facebook. Poate bem un Doppelbock.
Merită Polonia cu vârf și îndesat. am fost de vreo 3 ori fix în orașele menționate de tine și plănuiesc să revin si sa mai explorez.
Despre Varsovia auzisem păreri mixte, cum ca ar fi un Bucuresti “dupa o luna in Vaslui”, naționalisme obosite din astea. O fi subiectiv, dar mie personal mi-a plăcut destul de mult.
Cracovia e de-a dreptul încântătoare, deși îți mai piere din entuziasm după ce mergi la lagăr. N-am fost om zile întregi după vizită acolo. Îți recomand tur ghidat, merită fiecare bănuț extra.
Cat despre Gdansk, mi-a plăcut cel mai mult dintre cele 3. Și orașul si oamenii. Nu rata Westerplatte, locul unde a început WW2. Musai o vizita pe plajă și să mănânci la taverna Klipper, vibe fain si mâncare bună.
Safe travels și îți așteptăm cu nerăbdare aventurile 🙂
Am fost acum 5 ani. Am vizitat Gdansk, Varsovia si Cracovia. Preferatul meu a fost Gdansk si regiunea din jurul lui. Mi-a placut mult si Varsovia, am vizitat si Auschwitz. Asa cum a scris toata lumea aici, vizita la Auschwitz e o experienta foarte impresionanta, simti durerea oamenilor care au fost chinuiti in orice coltisor, am plecat de acolo trista si impovarata de toata suferinta umana de acolo. In rest, Polonia e o tara misto unde asa cum a zis cineva mai sus te intrebi de ce la ei s-a putut si la noi nu se poate.
Am fost anul trecut intr-un city break in Gdansk. E o bijuterie de oras.
Daca ajungi, neaparat sa vizitezi muzeul celui de al doilea razboi mondial. Ce au facut oamenii aia acolo e minunat. In ultima sectiune care se numeste “Terror” au adus un vagon cu care erau transportati evreii catre lagare. Totul e pus in ordinea evenimentelor si documentat foarte bine.
Orasul am inteles ca a fost pus la pamant in al doilea razboi, dar l-au refacut dupa schitele vechi.
Te plimbi si te intrebi cum de la ei s-a putut, iar noi suntem tot in urma, mereu in urma..
Daca ajungi, musai sa nu ratezi un mic orasel, Sopot, la malul marii Baltice. 30 de minute cu trenul. Merg ceas trenurile alea. 🙂 E un orasel mic, dar foarte frumos.
Ca mancare, pierogi si supa de sfecla rosie. Pierogi sunt ca niste galusti (dumplings, nu galustile noastre) umplute cu de toate: branza, carne, varza murata, etc. Bine, tot ce am mancat acolo a fost bun, berea buna, dar astea doua feluri au fost “vedete” pentru mine.
Polonia e pe lista pentru un concediu in toata regula.
Vacanta placuta! 🙂
Cracovia, desi este frumoasa de pica, a devenit un tourists trap, viciata de turismul bahic britanic.
Polonezii sunt oameni tare dificili, cu o limba imposibila.
Dar domnele poloneze sunt o poezie perpetua.Extraordinare!
Mie, personal mi a placut in Wroclaw si Szczecin, pe granita cu Germania.
Sa ne vedem cu bine la meci (doar ci Slovacia, unfortunately).
Am fost doar la Cracovia. De două ori. Mi s-a părut un oraș de poveste, deși prima oară am fost pe vremea când eram copil și Polonia era republică populară. Dar mi-a plăcut si mai mult când eram om matur și am putut privi cu alți ochi. Salina de la Wieliczka este minunată. Sunt ghizi care vorbesc bine engleză.
In rest legende la fiecare colț de stradă, castelul Wavel (nu, nu sunt vampiri acolo)..
Și da, Auschwitz. Fără comentarii.
Merită cu siguranța!
In Varșovia sunt multe de facut. Dacă te pasionează istoria, merită văzut Uprising Museum și Polin Museum+ plimbare de-a lungul fostului zid al ghettoului( pornind din Centrul Vechi)
Dacă iți plac plimbările in natura Łazienki Park, bulevardele Vistulei și ceva mai departe Kampinos Park si Konstancin spa town. Sunt multe piste de biciclete. Poți face și un astfel de tur in jurul acestor obiective.
Locuri de vizitat pentru a surprinde viața orașului: cartierul Praga ( picturi murale, pasarela peste Vistula, Saska Kempa, plac Konesser) Electrovnia Powiśle, gradina Bibliotecii Universitatii. Aceste zone sunt pline de terase, restaurante, promenade , chiar plajă și alte zone de agrement.
Dacă te intereseaza arta, de vizitat Palatul Regal, Palatul Wilanow, Muzeul Archidiocezei( pt colectia fabuloasa a pictorului Beksiński), Villa La Fleur( pt colecția Tamarei de Lempicka), Narodowe Museum. De verificat site-ul muzeelor pentru ca multe se pot vizita gratuit in anumite zile.
Cracovia -deja au fost multe recomandari. In-afara de Auschwitz, as menționa Majdanek- lagăr de exterminare- in zona Lublinului( oras fermecator la 1.30h de Varsovia)
Wrocław e un oraș fermecător, eu l-aș recomanda oricand, iar daca ajungi până aici fă și o excursie până la Wałbrzych- Ksiąz Castle. E foarte frumos.
La Marea Baltica – Gdansk este superb. Muzeul celui de-al 2 lea razboi mondial este fabulos. De asemenea Centrul Solidarność. Toate merită văzute. Sopot si Gdynia pentru relaxare și plajă. Și neapărat dacă ajungi până aici, fă o vizită la castelul Malbork. Este o bijuterie! E cel mai mare castel medieval din Europa.
Lacurile Mazuriene – daca ești interesat de sporturile de apă- Zona Olsztyn, Mikoljki
Comentariu beton!20
Am fost doar la Gdansk, pentru cateva zile, cu serviciul, insa ce am vazut mi-a placut. Pe lista mea sunt Wroclaw, unde banuiesc ca se vede inca amprenta germana, si Auschwitz.
A fost fratele meu la Auschwitz când a mers în Polonia în delegație. L a văzut când era închis, doar el grupul lui și un ghid și a fost o experienta (cel mai trist loc în care a fost vreodată)
Am fost la Auschwitz într-o zi mohorâtă, nori plumburii, bură, vânt. Pur și simplu am simțit cum mă „lovește” toată durerea acelui loc.
Pe lângă Cracovia, Gdansk, Varșovia am m văzut Poznan, Wroclaw, Elblag, Castelul Malbork, Mânăstirea Jasna Gora.
Mi-a plăcut mult Polonia. Ai ce vedea, e curat, civilizat și destul de ieftin.
Rexomand Cracovia, Varsovia si Wroclaw. Sunt superbe toate. In Gdansk nu am fost personal, dar mi-am propus, e un oraș superb in poze si aproape de mare.
Polonia e in general foarte frumoasă de vizitat, mie mi-a placut foarte mult.
Pentru vizita in muzeul fostului lagăr de la Auschwitz îți recomand eventual o plimbare dupa aceea, este copleșitor pentru multă lume ziua respectivă și dupa aceea probabil că îți dorești doar liniște. Eu am fost cu un grup de naționalități mixte, din întâmplare iarna, frig, ciori, ceață… ce mai, Hitchcock e mic copil.
De Polonia n-am ce spune, că am văzut-o doar din vârful muntelui. Dar pot să-ți spun cum e să participi la un meci de-al României la un turneu final. Altceva! Am fost în 2016 la deschidere, la meciul cu Franța (văzând acum ce chin a fost cu biletele, mă întreb ce s-a întâmplat atunci de am prins bilete toți cei care voiam să mergem). Avem o grămadă de poze colorate, în care ranjim alături de oameni necunoscuți. Aveam peruci, și fulare, și tricouri, și dungi pe mecle, așa că probabil atrăgeam aceleași specimene, dar pe coloristică franceză. N-am simțit atunci deloc, deloc încrâncenarea aia dintre rivali. Eram acolo la un spectacol și atât. Acum, am mai văzut eu suporteri ai unor echipe adverse bând bere la aceeași masă înainte de meci, dar eram doar observator extern. E diferit să simți atmosfera aia de sarbatoare când e echipa ta implicată.
Asa frumos era in Cracovia cand nu vedeai arabi si negromani pe strazi
Probabil asa zic si altii: asa de frumos era cind nu erau romani….
Eu am fost in Varsovia si mi-a placut foarte mult: Mancarea e buna, e relativ ieftin, oamenii sunt foarte prietenosi si nu prea sunt turisti(eu nu am auzit foarte multi straini pe strazi) asa ca te face sa te simti de-a locului
Despre Gdansk si Cracovia nu pot sa ma pronunt, nu am fost. In schimb am fost in Wroclaw de 2 ori si in Varsovia vara trecuta.
Wroclaw chiar arata bine. Influente nemtesti si cehesti. Varsovia in schimb, mi se pare un Bucuresti mai dezvoltat. E drept, nici nu am stat mult si nu am apucat sa vad cine stie ce.
Am colegi de munca ce au fost in Cracovia si au spus ca e cam cel mai frumos oras din Polonia in care au mers.
După 5 ani și ceva de trăit în Polonia, aș propune următorul traseu cu mașina:
– Cracovia (minimum 2 nopți) – Musai de vizitat centrul istoric, Wawel, de băut o bere la Forum, bifat salina Wieliczka și lagărul Auschwitz.
– Varșovia (o noapte e suficientă, zic) – Arhitectură interesantă, parcuri enorme, centrul vechi reconstruit.
– Białystok (orașul meu preferat din Polonia. O noapte) – Din ce am văzut până acum, cel mai curat și liniștit oraș din Polonia. Un centru vechi extrem de viu, mai ales seara, per total o arhitectură splendidă. Palatul Branicki este uimitor.
– Gdańsk (două nopți). Au scris destui cititori mai sus de ce merită. Aș adăuga și Muzeul Solidarității (Europejskie Centrum Solidarności) – povestea protestelor conduse de Lech Wałęsa. Foarte interesant și bine structurat muzeul. (Bonus: pe traseul Białystok – Gdańsk se află lacurile Mazury. Dacă este timp suficient, recomand și o plimbare cu vaporul în Mikołajki).
– Toruń (fără înnoptat) – oraș renumit pentru turta dulce, arhitectura superbă și casa lui Nicolaus Copernic, care poate fi vizitată.
– Wrocław (una sau două nopți) – bine descris mai sus în comentarii. O plăcere să-l iei la pas. De aici ai autostradă spre Germania.
Legat de șofat în Polonia:
– se merge tare (150-160 pe autostradă), nu se doarme pe banda 2, toată lumea folosește semnalizarea. Ca ”pedeapsă” se practică frânatul în față.
– există radare fixe (marcate cu indicatoare ”Fotoradar”), dar și mașini de poliție nemarcate. Există inclusiv camere care îți măsoară viteza medie (la intrare și ieșirea din tunel prin munții de dinaintea Cracoviei, dar și prin Gdansk am văzut). Dacă media e mai mare decât limita de viteză, iei amendă.
– atenție la giratorii, intersecții sau traversat strada. Neacordarea de prioritate e cam cel mai mare pericol, fie că ești șofer sau pieton.
– recomand lăsatul mașinii la cazare și folosit transportul în comun în orașe. Multe autobuze au banda lor (un drum de 40 de minute cu mașina poate fi făcut în 15 minute cu autobuzul sau tramvaiul).
– la benzinării, dieselul e marcat cu „E”, iar benzina cu ”bezołowiowa”.
– se claxonează extrem de rar și doar pentru chestii serioase. În caz că ai claxonat pe cineva doar pentru că s-a băgat pe banda ta un pic mai agresiv, există șanse mari să-ți frâneze agresiv în față sau chiar să se oprească, să se dea jos și să te întrebe ce ai.
– ”Zwolnij” înseamnă ”încetinește”, iar ”Koniec” înseamnă ”sfârșit”. Vei vedea indicatoarele astea foarte des, atenție mai ales la Koniec. Înseamnă că ori se termină banda, locul în care se poate parca etc.
Legat de Polonia, în general:
– se poate plăti cu cardul peste tot, inclusiv bacșișul la restaurant.
– engleza este vorbită în zonele turistice. În rest, puțin spre deloc. Vei avea surpriza să întâlnești tineri care nu știu o boabă și pensionari care vorbesc engleza impecabil.
– evită să zici ”Da” prea des, dacă vei avea alți români alături. Polonezii vor crede că ești ucrainean sau rus și-și vor da ochii peste cap.
– atenție la vreme. În caz de ceva, vei primi sms în engleză cu ”Alert RCB”. Vara, vremea este foarte schimbătoare (se trece rapid de la cald la frig), iar asta se traduce foarte des prin grindină și vânt foarte puternic.
– încă nu este foarte des întâlnit aerul condiționat. Recomand totuși cazări cu AC, sunt tot mai dese zilele caniculare (am prins 34 de grade în Białystok, 38 în Cracovia etc) și poate fi neplăcut să fierbi în camera de la pensiune sau hotel.
– este foarte posibil să pleci nervos din Polonia, din cauza întrebării retorice ”La ăștia cum s-a putut?”. Legat de orice – trenuri ok, curățenie, clădiri istorice refăcute, marcaje rutiere perfecte etc. Vei găsi destule motive să compari România cu Polonia și să te enervezi.
Drum bun și să te bucuri de Polska! 🙂
Comentariu beton!62
ucrainienii zic tak, la fel ca polacii
Mulțumesc pentru aceste informații. Și la mine Polonia este în top 10 țări pe care îmi doresc să le vizitez, iar ceea ce ne-ai recomandat îmi va fi super util 🙂
Salutare,
Acum ceva vreme am făcut un tur cu mașina în Țările Baltice și vrînd-nevrînd am vizitat și Polonia. Am fost în Varșovia, Cracovia, Zakopane, Wielicza( unde e o mare mină de sare ).
Anul ăsta am vizitat orașul Wroclaw care mi-a plăcut cel mai mult din tot ceea ce am văzut în Polonia.
Pe scurt: du-te!
„explicați de ce să merg la Łódź, în loc de Gdansk” – pentru ca la nastere si in primii 50 de ani de la nastere ai avut multe accidente care au implicat cadere + suprafata de aterizare tare + cap. 😀
Bine, io m-am oprit in Ugi pentru niste pirogi absolut exceptionale. Peste alea din Gdansk. Dar eu am si fost racit cand am fost mic 😀
pe langa ce s-a zis aici, nitica trivia
– inainte de ww2 se apucasera studentii de la arhitectura, din varsovia, sa faca planu orasului. Nu stiu motivul. Rezultat? In anii 50 polacii au avut planurile pentru a reface orasu
– Gdansku este o bijuteria. Dar are si el o poveste mai neplacuta. Fiind mereu la scandal intre nemti si polaci, cand l-au refacut au taiat elementele arhitecturale nemtesti si au pastrat doar zona olandeza. D-aia arata ca un mic Amsterdam.
In Gdansk is niste restaurante absolut fabuloase
Ca sa ajungi la Varsovia, din pacate, faci dreapta la budapesta si zici adieux autostrazilor. Asa ca faci Ungaria-Slovacia-Polonia pe drumuri de o singura banda. Partea misto e ca vezi tarile si partea rurala. Si, cand intri in Polonia realizezi ca oamenii aia sunt un nivel in plus vs restul europei de est
Dar, polacii is nebuni. Dementi d-aia aprigi. Astia iubesc cu foc si se bat cu foc
Da, animaloo are perfecta dreptate. Ia-o prin slovacia catre polonia, recomand oprire in oraselul medieval Bardejov (SK) si a doua zi catre PL pe niste plaiuri, sub-Tatra ca sa zic asa, de poveste. Nu stii cand ai iesit din SK si ai intrat in PL. O frumusete rurala ce rivalizeaza cu „the best of Bucovina” dar cu o ordine, curatenie si un standard de viata de-a dreptul teuton.
In plus, DNurile lor pot fi dramatic de colmatate de trafic (la ei reteaua de drumuri e plina de camioane, diferenta de forta economica fata de RO e covarsitoare si se vede in transportul rutier). Foloseste DJ/DCuri. Autostrazile, daca se lucreaza la ele cum am prins eu in 2019 intre Kielce si Varsovia, sunt tabloul aproape imobil al unor coloane de masini care se intind pe zeci de km. Gasesti mancatorii dumnezeiesti gen cantina prin satele din jurul drumurilor principale.
Varsovia o stiu ca pe un oras tern, cenusiu, uratel, dar cu niste cluburi beton si fete supervesele, dar asta era acum 25 ani, nu cred ca te (mai) ajuta. 🤣
Gdansk am trecut via ferry spre/dinspre Scandinavia dar nu am apucat sa vad.
Zona Bialystock-Augustow-Suwalki e misto, niste satuce bucolice si niste paduri de mesteceni extrem de…cinematografice.
Drum bun si descopera Polonia ta, pentru ca fiecare destinatie arata diferit in ochii si inima fiecarui vizitator.
@animaloo – Mă faci să-mi pară și mai rău că acum 2 săptămâni am refuzat oferta sosită din Gdynia. Un pic mai încolo de Gdansk, cam același look :)) Dar lasă, mă tratez eu de părere de rău, probabil am să ajung cândva măcar să vizitez 🙂
@bogdan: polonia e o Romania mai spalata. Dar au si ei problemele lor.
Curatenia nu e una din ele 🙂
Limba aia, insa. Aia te omoara
Am fost în Polonia în 2017, 2018 și 2019, în niște proiecte. De fiecare dată am fost încartiruit în zona de sud (Munții Tatra), lângă Zakopane. O stațiune turistică drăguță, probabil foarte mișto pe timp de iarnă pentru pasionații de sporturi de gen. Se poate face și un traseu accesibil prin Munții Tatra, ia vreo câteva ore (se merge pe jos), dar l-aș recomanda doar dacă ai timp liber, altfel nu e ceva „wow!”
Când am făcut vizite, am văzut Cracovia, de care m-am îndrăgostit. Recomand centrul istoric (musai de vizitat și muzeul subteran), castelul Wawel și fabrica unde s-a filmat Lista lui Schindler (acolo e cu tur ghidat, trebuie făcută rezervare, din ce știu). Muzeul subteran și fabrica sunt mișto ca să vezi cum știu alții să facă din rahat bici și să-ți placă faptul că ți-au luat banii. Și Piața Ghettoului e interesantă, îți ridică un pic părul pe tine.
Am vizitat și Auschwitz Bierkenau, pentru mine a fost genul de experiență spirituală. Am o imaginație bogată și mi-am folosit-o din plin. După ce am intrat în lagăr, m-am oprit lângă un vagon și am privit înapoi spre poartă, imaginându-mi că tocmai am coborât din tren după calvarul drumului alături de (înghesuit între) alte zeci de mii de trupuri și am privit spre gura de libertate pe care n-o s-o mai văd niciodată. Și cam așa am procedat când am ajuns lângă barăci, lângă ruinele furnalelor, când am vizitat zona de triaj etc. Experiența spirituală pentru mine n-a fost dată de „vai, ce atrocități au comis ăia”, ci mai mult de faptul de a reflecta asupra chestiunii că oricare dintre noi putem ajunge la un moment dat să comitem asemenea atrocități (știu, eu niciodată n-aș face, că sunt așa și pe dincolo – well, sunt convins că în viața de zi cu zi dinainte de lagăre, majoritatea nemților ar fi spus la fel despre ei). Și că e nevoie să lucrăm permanent asupra noastră pentru a nu ne dezumaniza (nu în sensul pășunist al regăsirii de sine și maindfulnesului, ci în banalul sens uman).
Astea le-am văzut, astea le recomand. În materie de mâncare (că știu că te pasionează) nu-mi vin acum în minte nume de localuri, dar pot să-ți spun că, cel puțin în partea de sud a țării, seamănă mult cu ce se mănâncă pe la noi. De fapt, locuitorii din zona Tatra spun că sunt urmașii ciobanilor care făceau transhumanță pe traseul care pornea din zonele muntoase ale Bulgariei actuale, trecea apoi prin ceea ce acum sunt teritoriile României, Serbiei, Ungariei, Slovaciei, oprindu-se în Munții Tatra. Recomand miedul băut sub forma de „țuică fiartă” (știu, nu prea se potrivește vara), are un gust aparte. Și ciocolata din gama E. Wedel (acum se găsește și la noi prin supermarketuri, dar pe atunci nu era).
A! Mergând pe autostrăzile lor, o să vezi ce au putut să facă unii care au știut să absoarbă un procent impresionant din fondurile europene puse la dispoziție. Ca nivel de trai, din postura de turist mi s-a părut că s-a deteriorat ușor între 2017 și 2019 și că s-a accentuat un pic xenofobia și populismul, dar nu știu dacă impresia mea reflectă corect realitatea sau nu.
Comentariu beton!13
Mie îmi place zona de munte din sud, lângă Zakopane. Însă e aglomerat și scump, mai ales vara. E mult mai liber și mai convenabil la slovaci.
Ca orașe mi-au plăcut Cracovia și Gdansk.
Am locuit aproape patru luni în Varșovia în 2010. Mi- a plăcut mult centrul, concertele din parc duminica, bomboanele de ciocolata umplute cu prune întregi și vodka Zubrowka ( cea cu fir de iarbă în sticlă). N- a fost cea mai fericită perioadă din viața mea și atât îmi amintesc.
Cracovia o vizitasem înainte și mi- a plăcut mult. Gdynia e frumoasă daca ajungi în nord.
Mâncarea nu m- a impresionat. Au in fel de gomboți umpluți – pirogi. Umpluturile diferă dar de obicei sunt dulci cu brânză de vaci. Sunt buni.
Am fost și în Łódź în trecere spre nord. Mi s- a părut prăfuit și industrial. Nu știu cum e acum că au trecut ceva ani.
Ți s- a părut că spaniolii sunt înceți la coadă la magazin? Stai să- i vezi pe polonezi!
Distracție plăcută!
Subscriu pentru Zubrowka. Aia chiar e vodcă 🙂
Eu as vizita și Karlovy Vary chiar și numai pentru ca acolo s a filmat Casino Royale și as merita și o zi de spa.🥰
Ala e in Cehia, dar da. E acolo si un spa de bere.
Peste Cracovia nu ai cum să treci. Am fost de patru ori, m-aș duce oricând
Da, chiar ai ce vedea 🙂 Eu locuiesc în Cracovia de un an, încă nu m-am plictisit de oraș. Gdansk mi-a plăcut tare-tare mult, Varșovia nu m-a impresionat dar poți să îi aloci o zi.
Sal.Am vizitat Cracovia o saptamana.O recomand din tot sufletul.Am fost si la Auschwitz.In concluzie,merita.
Toate trei orasele sunt superbe. Nu imi mai amintesc hoteluri si locuri de parcare 😉
Totusi nu recomand fostul lagar de vizitat, nu cand mergi la fotbal la bere la buna dispozitie. Stiu ca e tentatia mare si gandul ca poate nu mai ajungi acolo dar sunt foarte mari sanse sa nu mai poti fi cu gandul la bucuriile vietii pentru cateva zile dupa ce iesi de acolo…
Vad ca nimeni nu zice nimic de Kazimierz, cartierul evreisc din Cracovia. Este perfect conservat, cu cea mai veche sinagoga din Europa.
Cei mai in varsta, care au prins cartierele evreiesti din Romania(distruse toate, oare de ce?), se vor simti transportait in timp, cu 60-70 de ani in urma.
De neratat Kazimierz!
Salut Mihai.
Scuze de off topic, dar tocmai m-am ridicat de la masa din The Patio, Atena si vroiam sa iti multumesc de recomandare. A fost cu adevarat o experienta senzationala.
Pentru doritori recomand pairingu de vinuri la meniul de degustare. Mersi de recomandare!
Ce mă bucur.
Acum vreun an ii spuneam sotului ca as vrea sa mergem la Budapesta. Eii, ce a fost la gura lui, ca nu merge, ca nu are ce face, ce sa vada el acolo… In octombrie am fost, ca nu era sa ratez. Acum imi spune mereu ca oricand ar inlocui Bucurestiul cu Budapesta 😂.
In iarna i-am sugerat un circuit prin orasele mentionate de tine, vreo 2 saptamani asa, in august. Mi-a zis ca nu merge, iar figuri, ii zic: nu-i bai, am facut rezervari 🫣, tu conduci (un fel de uber numai al meu), cand ajungem tu ramai in camera, eu ies cu copiii sa vizitez.
Abia astept sa vina august, voi avea in vedere toate recomandarile din comentarii si adaug la lista.
Ce pot sa zic e ca, pana acum, pentru 2 adulti si 2 copii pana in 10 ani, m-au rupt cazarile, in conditiile in care am facut rezervari de la inceputul lui ianuarie. Daca nu le aveam si ma uitam acum la preturi, nu mai plecam nicaieri. ☺️
Ma bucur mult ca ai deschis acest topic 🙏
Drumuri bune si vacante de vis tuturor! 🏝️
Salutare,
Tot ce ai mentionat, Varsovia, Cracovia si Gdansk merita din plin. La lista as adauga Poznan si orasul meu favorit Wroclaw. google is your friend aici. Lista sigur poate continua
O verisoara a facut cred exact traseul pe care ti l-ai propus, ea a mers sa isi intalneasca odrasla casatorita cu un polonez.
De la Gdańsk către Berlin, dacă mergi pe malul mării, treci pe lângă Szczecin, oraș studențesc, fost teritoriu german. Fiul meu a fost acolo cu bursă Erasmus și m-a făcut curioasă. Poate merită o vizită. Vacanță faină! 🥳
In Cracovia îți recomand restaurantul Crazy Pig.
Viziteaza Oswiecim. Ia cu tine o pastila de greata. O sa ai nevoie.
Și ia și o floare.
In Polonia Cracovia, fosta lor capitala regala e de vizitat, si Varsovia, bineinteles. Daca tot mergi pana acolo, vezi si tarile baltice. Prima e Lituania, poti vedea Kaunas si Vilnius, + castelul Trakai, construit pe o insula si pazit de o garnizoana de tatari. Riga e plina de cladiri art noveau, iar Tallin are o zona medievala frumoasa.
am fost in in Wroclaw, foarte bine organizat orasul si in principiu par un popor ce tin mult la curatenie la aspectul caselor etc
Buna, eu am locuit in Varsovia 4 Ani. Initial ma dusesem doar pentru 6 luni, dar mi-a placut mult si am Mai stat. Iti recomand sa vizitezi Polonia cu toata inima. Ce reconstructie au facut polonezii… „chapeau”. Ai ales bine orasele, eu as recomanda sa stai poate 3 zile in Cracovia ( 1 zi iti ia vizitarea lagarului, sunt excursii unde ai bus pe care il iei dimineata, vizita propriu-zisa si apoi return cu bus dupa masa), 2 zile Gdansk si 2 Varsovia. Daca Ai unde sa strecori, eu as adauga si Wroclaw pe lista. In Varsovia propriu-zis nu sunt foarte multe de vizitat ( a fost distrus in totalitate) , dar e foarte fain sa vezi centrul vechi reconstruit, Castelul, si sa treci prin ghetto ul evreiesc. Daca mergi pe strada Grzybowska nr 4 ( e fix in fostul ghetou evreiesc), traverseaza strada si mergi printe blocuri, acolo inca sunt familii de evrei,cu magazinele lor specifice si Ai si o poveste despre ei.
M-am mutat de o vreme in Varsovia. Polonia e o tara f curata si ingrijita. Merita o vizita.
Nu prea am multe de adaugat la ce ziceau Trojan si altii mai sus. Pot doar sa confirm ca Wroclaw ar trebui adaugat pe lista, mie imi place chiar mai mult decat Cracovia (marginal, dar mai mult).
Iar cash nu am mai folosit de 2-3 luni. Daca ai carduri functionale nici nu o sa stii cum arata un zlot 🙂 Pana si vata de zahar daca cumperi, o poti plati cu cardul
Anul trecut am fost 7 zile in Cracovia, iar anul acesta voi merge in Wroclaw. La anul Gdansk/Gdinia sau Varsovia/Lublin.
Cracovia a fost o alegere de concediu pentru care ma felicit si acum. Oras curat, oameni amabili, la fiecare colt de strada dai cu capul de istorie. Am facut si 2 plimbari scurte cu masina pe langa Cracovia si am fost surprins. Chiar si satele erau la fel de curate si ingrijite.
Nu vei regreta orice oras vei alege (Cracovia, Varsovia, Wroclaw, Lublin, etc). Parerea mea este ca sunt cu minim 20 de ani inaintea noastra dpdv economic (au fost campioni la absorbtia de fonduri europene) si cu 30-40 ani dpdv al educatiei.
Am fost si la Auschwitz intr-o dupa amiaza, tur fara ghid (am preferat sa fiu singur si sa vad pe indelete; singurul dezavantaj este ca tur fara ghid se poate doar de la ora 16 inainte; oricum trebuie rezervare pe site-ul lor inainte de vizita). Parerea mea este ca orice om ar trebui sa mearga aici o data in viata. Vei ramane marcat de vizita indiferent de ce stiai inainte despre holocaust.
Merită! Locuiesc aici de 14 ani. Într-adevăr Cracovia merită, recomand și Zakopane, Varșovia, Sopot. In Gdańsk nu am fost așa ca nu pot să îl recomand. Găsești cazări rezonabile, mâncare bună la prețuri destul de ok, dacă vii cu mașina ai infrastructura decentă. De văzut ai ce vedea. De la Cracovia poți să mergi într-un day trip la Zakopane, apoi în altul la Auschwitz (Oświęcim), la mina de sare Wieliczka dacă te pasionează. Cracovia ca și oraș e f frumos, sunt multe lucruri de făcut și vizitat. Sunt câteva parcuri mari cu lacuri, niște dealuri artificiale (kopiec Kosciuszki, Krakusa), grădina zoo, grădina botanică, fabrica lui Schindler, diverse locuri unde a fost filmat „lista lui schindler” care se află în cartierul evreiesc Kazimierz, castelul Wawel, piata (rynek główny). La Varșovia e un pic diferit, e un oraș mult mai mare, mai extins și e mai greu de ajuns dintr-o parte în cealaltă a orașului. La Varșovia sunt câteva lucruri interesante de vizitat: orașul vechi (care defapt e nou ca a fost reconstruit), parcul Łazienki, centrul copernic, diferite muzee, palatul prezidențial, fântâna muzicală etc. Recomand și Wroclaw. Concurează cu Cracovia la cel mai frumos oraș din punctul meu de vedere.