Întrebarea zilei de astăzi vine să lămurească o dilemă veche de milenii a poporului român. De la agatârși încoace, nici măcar izvoarele istorice n-au reușit să facă lumină în această privință.
Așadar, popor român:
👉 Cartofi prăjiți cu brânză rasă deasupra sau fără brânză rasă?
sursa foto: freepik.com
Există și fără brânză???? Eu eram convins ca este setare implicită 🤣🤣
Comentariu beton!37
Nu înțeleg cum de ai tupeu să zici fără brânză. Cu, normal! Doar nu suntem sălbatici.
Comentariu beton!20
daca-s cum trebuie, de aia crocanti pe-afara si pufosi pe dinauntru, sarea e suficienta! ca pot sa incep si io acum cu mujdei de ala din Delta, de exemplu, da? 🙂
Comentariu beton!42
Da, chiar! Ce s-a întâmplat cu cartofii ăia strămoșești, serviți cu mujdei? Și, dacă-s d-ăia noi, cu niște mărar proaspăt tocat?
Și aș putea continua, dar îmi fac singur rău, că mi-e poftă și n-am la-ndemână.
P.S. nu strică nici niște telemea bună de tot, de la „sibieni”, rasă pe deasupra. Să fie și o salată de roșii pe acolo și… curcubeu pe cerul gurii.
Comentariu beton!36
Dacă ai brânză „cu” ,daca n.ai brânză „fără” ! Prăjiți/pai sa fie!
Comentariu beton!35
Fix asa, prajiti sa fie. In concediu ne rasfatam cu branza.
Daca sunt langa mici fara. In rest cu.
Comentariu beton!14
Da’ ce-au micii tăi? Nu le place brânza?
MIcii nu se mananca decat cu paine, mustar, cartofi prajiti si BERE. Restul chestiilor adaugate ar trebui interzise prin lege. Am auzit de barbari care servesc si muraturi la mici…. brrr
Comentariu beton!45
Asta-i oră pentru asemenea dilemă?! 🤤 Cu brânză, salată de roșii și ouă ochiuri, nah!
Comentariu beton!26
M-ai lovit la punctul sensibil! Balesc…. cea mai buna combinatie, evaaar!
În primul rând cred că ar trebui să lămurim un aspect istoric. Știu că ai fost ironic cu „dilema veche de milenii ”, dar poate că unii te vor lua în serios. Cartoful a fost adus în Europa abia după descoperirea Americii, adică pe la anul 1540. Deci, dilema are aproape jumătate de mileniu.
Ca să și răspund la întrebare, sunt de acord cu @owiwan: dacă ai, bine, dacă nu, nu!
Discutie in maruntaiele pamantului:
Diavolul – uite, aici este lava in care iti vei petrece tot restul zilelor
Nou venitul: realizezi ca fiind sub pamant, ii spune magma, nu lava.
Diavolul: realizezi ca de asta esti aici.
😉
Comentariu beton!75
@Cristi, sunt conștient că diavolul se ascunde în detalii, dar, ce să-i faci, așa sunt eu, nu mă pot abține! Arză-m-ar magma! 🙂
Comentariu beton!19
A, a, a, dar ce facem, ne alegem detaliile? Păi nu era vorba de dilema europenilor, ci a poporului român, care a făcut cunoștină cu cartoful abia pe la 1800. Deci dilema are cam o cincime de mileniu. :))
@Anduța: Scuze, mea culpa!
Deci, cu atât mai mult, dilema e chiar mai „proaspătă”!
Acum mă întreb, oare când or fi descoperit românii că sunt mai gustoși cu brânză?
Au descoperit demult, tare demult. Atât de demult, că acum parcă nici nu mai contează. Poa’ să fie ăi mai gustoși cartofi prăjiți din lume, cu a mai gustoasă brânză din lume, rasă, peste. Cartofii fierți sunt mult mai gustoși! Românii pot confirma asta! 😁
@Vasile incearca sa fie destept, dar nu ii iese.
Aceasta dilema nu are la baza cartoful ci branza. Pentru ca cartoful prajit exista de dinainte sa il descopere europeanu. Dar, aztecii si bajetii lor nu aveau branza. D-aia au si murit
Saracii daci! Aveau branza, da’ n-aveau cartofi!!
PAI…O zi cu branza, una fara, se accepta?
As zice cu brânză, dar dacă nu este brânză merge și fără. Cartofi prăjiți să fie!
O știți pe aia cu cartofii prajiti in baie de untură și carne de la găleată sub ei în timpul coacerii? Va las, pa, că de doua luni tot mă țin la mine să nu mai fac asemenea blestemație! Și dați-mi un șervețel sa-mi șterg scuipatul de la gură!
Comentariu beton!28
Cu o completare, cand sunt aproape gata, se ravasesc un pic, cat sa se rupa, sa intre un pic untura in ei si sa ii faca crocanti bine. Deasupra se sparg 2-3 oua si se mai amesteca putin. Scurs, mancat, 2 zile oblojit ficat…
Comentariu beton!17
daca vrei sa fii nesimtit arunci niste bucati de cas afumat printre ei. Mai mari asa…sa nu se topeasca
Comentariu beton!13
Fără brânză, asta lăsați-o doar pentru barză și viezure
in acest caz! 😉😀😀 Însă cu oua ochiuri și salată de roșii, normal!
Comentariu beton!12
Că tocmai a fost BF la emag…m-am pricopsit până acum cu o tavă de cuptor..păi cartofii ăia munciți, fierți puțin în coajă și apoi tăiați, la cuptor apoi cu puțin ulei și condimente, vrei să rămână singuri?ouă deasupra și 3 linguri de brânză rasă…gata că e oră de prânz, poftă bună MV și toți cititorii blogului.
Comentariu beton!13
Piuere sau piureu sau pireu cu unt si lapte! 😜
Aaaaaoleoooo a inceput postul păcătoșilor!!!!
Simpli, fara branza, dar cu muraturi de anul asta, abia asprite.
Daca nu era post alegeam varianta beta:
Cartofi prajiti in untura dar nu orice untura: sa fie aia din care doar ce ai scos carnatii rumeniti.
Cartofii sa fie aurii, scaldati bine si amestecati din cand in cand cu furculita in tuci. Dupa aia sa ii scoti sa se odihneasca pe farfurie, paziti pe margini de carnati, si inveliti in paturica de branza pe deasupra…, eventual branza de oaie din aia bună, rasa si tinuta la borcan.
Comentariu beton!27
La noi in casa, branza merge cam la orice. mă gândeam ca intrebi dacă vrem cu ou sau fără, ca brânză e implicita.
in poza aia, brânză e cam la mișto, la noi în farfurii, cartofii sunt acoperiți („they fuckin’ drown ‘em în that shit”)
Mai întâi un nou crud spart peste cartofi fix înainte de a fi scoși (asta merge doar când sunt prăjiți în puțin ulei) sau imediat ce au fost și amestecați astfel încât oul să se gătească de la căldura cartofilor.
Și apoi brânză.
Copiii inca invata ce sunt cartofii prajiti, ei inca nu stiu ca se fac doar branza rasa deasupra. Inca incercam sa ii invatam dar e munca naibii. :))
Cu brânză, fără brânză, cu mujdei de usturoi, cu ou amestecat… orice numai cartofi să fie. 🙂
Aoleu…. Branza rasa deasupra! Eventual sa puta si a oaie si mama mama!
Cu branza, dar avand in vedere ca sunt carofi prajiti nu mai conteaza cum sunt, cartofi prajiti sa fie, cartofii prajiti sunt ca laptele matern pentru un bebelus in cazul meu 🙂
Poate sa fie pe masa cel mai sofisticat fel de mancare, daca intr-un colt sunt cartofi prajiti, ei sunt alesii…
cu branza, cu barza, cu viezure, cu manz… nu conteaza, cartofi prajiti sa fie.
daca se poate, cel putin o data pe zi…
Fara branza. Asezonati cu sare, paprika, piper si nitel praf de usturoi . Musai sa fie crocanti, nimic mai trist pe lumea asta decat cartofii scofalciti. De fapt merg mai departe, fara nici un fel de sos. Yeah I went there. Si daca insisti sa ai sos atunci trebuie langa, nu turnati peste ei ca un barbar.
Cu branza. In special cartofii noi, prajiti in coaja lor, sa fie crocanti. Si cu branza rasa. Mda!
Cu branzaaaaaaaa multaaaaa 😃
Cu branza de oaie,de aia veche,caramida….! Vaaai de cantarul meu …
Așa se mănâncă cartofii prăjiți: https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Poutine
Nu am reusit niciodata sa ma apropii de mizeria asta cat am stat acolo: branza si gravy…brrrr.
Dar si unde stau acum exista o nucleara dpdv nutritional si o abominatie dpdv culinar: papas locas!
Nici unii nici altii (CA sau ES) nu figureaza in primele 99 de pagini ale catalogului de 100 pagini cu cele mai bune bucatarii de pe planeta.
Cu branza rasa si niste usturoi aruncat asa printre ei, cu 2 oua moi, putina mamaliga si niste muraturi pe langa. Vai vai vai 🤤🤤🤤Asta in perioada aceasta, ca vara, cu salata de rosii si ceapa 🤤🤤🤤
dacă nu-s în ciorba de legume, salata de boeuf (cu piept de pui, evident), sau în cadrul preparatului de mare angajament fish&chips, cartofii se dau la porci…; fără brînză!
guiț!
Cu piept de pui??? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Aia-i salată de poulet, nu de boeuf. 😎
Fără, dar cu mujdei.
Fara.
Nu mananc cartofi prajiti decat cu sare si eventual usturoi.
Orice altceva pe langa ei – branza, carne, oua, salate, muraturi – e blasfemie
Mi s-a intamplat sa comand la carciumi si sa nu ma pot atinge de ei ca erau plini de branza rasa pe deasupra.
Csf, ncsf – m-am invatat minte si precizez chestia asta de atunci.
De ce-ai mânca așa ceva la o cârciumă, când cei de la McDonald’s sunt Dumnezeul cartofilor prăjiți, cu sare? 😉
Food is fuel to me.
Eu cand am zis „carciuma” chiar la asta m-am gandit:), nu la denumirea „de alint” pentru restaurant. Pe coclaurile pe unde mai umblu pe la munte nu ii Mac si cartofii prajiti sunt o optiune „safe” de a mai acumula ceva calorii. Ii cam greu sa faci o tura pe munte sau sa urci pe sosea cu bitigla dupa mici sau dupa vreo tocanita.
@My2cents: în cazul ăla, carnea-i o opțiune mult mai bună. 😉
@John – depinde. Daca-i de mers pe jos, teoretic, da. Dar si atunci am avut situatii in care nu ne-a fost tare bine pe gratare sau mici – probabil prea multa grasime.
Daca e de alergat sau mers cu bicla carne nu, in niciun caz. Asta daca nu vrei sa dai la ratze la prima panta mai serioasa. Carb is king.
In general, carciumile astea de marginea drumului n-au cele mai grozave standarde de pastrare a alimentelor, iar cartofii prajiti (chit ca-s luati congelati din Metro) sunt cam cei mai siguri de mancat. In ceva cu carne nu m-as prea increde.
Si cam asta e singura varianta in care mancam cartofii prajiti. Acasa facem la cuptor, si sunt excelenti. Bine, tot FARA branza sau orice altceva pe langa:)
Neaparat cu branza sau cu mujdei!
Ii mananc de obicei fara branza.
Cu brânză neapărat!
CU.
Brânză telemea, clar! 😀 Chiar azi pun de o porție, că mi s-a făcut dor.
Cu branza. Multa.
Cu brânză, puțină smântână și mujdei. Nu pot așa goi, parcă-mi stă-n gât. 🍟
Iarăși o întrebare la care răspunsul nu poate fi decât: DA!
Cu brânză, clar.
Ce sa mai, placerea mea vinovata. Am incercat jde mii de variante dietetice, air-fryer, „aeru si fraieru’, nimic nu functioneaza. Asa ca, prajiti si corcanciosi, cu sau fara branza (d-aia puturoasa de oaie, mmmmm), cu sau fara ou, ei sa fie din belsug!
Io dacă nu am brânză pun cașcaval.
Fara.
Fara nimic, putin crocanti, cu (putina, csf!) sare!
Cu brânză
Cand eram copil, mama ne facea cartofi prajiti cu mujdei, mancam toti dintr un castron mare, exclus sa ne punem fiecare in farfurie, eram 8 la masa, cu branza nici vorba, aia era prea pretioasa, la ce coada stateam pentru ea!! Era prin anii ‘ 80!!!
Branza obligatoriu
Pun si eu aici, timid, un fel de reteta de cartofi la cuptor la care (zic eu) nu mai trebuie nimic.
Se curata cartofii, se taie „pai” si se tin minim 1 ora in apa sarata. Da’ sarata bine – la un castron, pui cam un pumn de sare. Cu ocazia asta, cartofii isi „lasa” amidonul, deci nu devin flescaiti, dar absorb cata sare le trebuie. Se pot tine si mai mult, ca nu e reteta de farmacie.
In timpul asta se incalzeste cuptorul, la temperatura medie.
Se pune o foaie de hartie de copt pe tava. Pui 1 lingurita de ulei pe hartie si o intinzi cu mana pe toata hartia.
Pas important! Se scurg cartofii de apa. Cel mai bine intr-un prosop textil. Iei cartofii pai din saramura si ii pui in prosop si ii usuci de apa.
Ii trantesti pe hartia de copt si in cuptor.
Dupa 5-6 minute ii verifici: daca s-au rumenit pe o parte, ii intorci. Ii mai lasi pana se fac si asta e. Enjoy!
Fara
FARA! Crocanti si cu sare, vorbim de cartofi-pai, nu?
Fără brânză (parmezan) și fără sos de usturoi??? Vasilescule, iarăși te-a apucat slăbitul? Nu ți-a dat Universul destule semne?
„dăcât săraki mănâncă cartofii prăjiţi fără brânză” 🙂
de 20 de ani nu mai avem in casa tuci pt cartofi prajiti, nu mai facem asa ceva.
dar in alta viata…. cartofii prajiti sunt doar cu telemea/in loc de, poate fi si cascaval/sigur si cu mujdei pe deasupra