Îmi pare rău, la ce temperaturi sunt afară, azi ar fi trebuit să am măcar zece articole. Da’ de unde să le iau?
- La blocuri noi tot noi
- Nu înțeleg de unde nevoia asta imediată de a relua școala în offline. Ce s-a schimbat între timp?
- Putea fi mai rău
- Mara mea
- Un eșec și parcă-l văd pe al doilea
Adevarul e ca pct. 2 e o enigma si pt mine. Pana acum, era macel daca se deschidea scoala. Acum, musai sa le deschidem. Ca sa ce? Ce mai e un semestru de siguranta? Si dam speranta copiilor, punem in functiune scenarii, ulterior sa ajungem sa inchidem rand pe rand scolile? Ca toti stim cum sunt copiii: unii intelegatori, altii incapatanati, altii se joaca si li se da masca de pe fata…
La pct. 4 vreau sa fac o observatie, pt prima chestie cu parfumul, o situatie similara: eram la facultate si am avut o problema in relatia mea conjugala (o pauza cum s-ar zice, care mie mi-a stricat putin softul). Si aveam o camasa pusa bine in dulapul din camin, „d-ale bune”. Ei bine si dupa vreo 4 zile ma ia un coleg si spune sa o imbrac cand ma duc la facultate. Am zis ca nu o iau, ca e „d-ale bune”. Replica lui m-a schimbat pt totdeauna:
– Ce ocazie speciala iti trebuie de asa natura sa-ti pastrezi camasa „d-ale bune”? Ce astepti? Uite, ploua cu c@&#t afara. E o ocazie speciala? Atunci ia-o pe tine! Zi merci ca te-ai trezit de dimineata. E o ocazie speciala sa iesi din casa sa te duci la facultate.
Babaiete, mi-a dat reset la eroarea de mai sus. De atunci, nu mai las nimic d-ale bune. Toate se poarta. Si, culmea, m-a ajutat si in pauza de mai sus de, iata, am ajuns la 7 ani mai tarziu de stam tot impreuna (in total stam de aproape 11 ani, curand ii facem). Deci, daca parfumul o face sa se simta bine, go for it.
Comentariu beton!23
Mulțumesc pentru selecție.
1. Tot mai des citesc sau aud chestii de genul ăsta. Aparent fauna și flora care se mută în rezidențiale noi nu diferă cu nimic de restul. Dimpotrivă.
2. Să-i explic eu lui Răzvan de unde nevoia asta. Profesoară de informatică la un ditamai liceul din București nu își ține orele fiindcă nu se pricepe să intre pe Zoom. Învățătoare tânărădintr-un orășel mic de provincie care intră în online cu copiii doar de două ori pe săptămână și are pretenția ca părinții să le predea lecțiile copiilor seara după ce termină munca. Părinți disperați din cauza chestiilor de genul celor scrise mai sus sau părinți tâmpiți care au făcut copiii doar ca să bifeze un eveniment din viața omului și acum realizează cât de mult îi încurcă cei mici în viața de zi cu zi. Și vor să scape de ei. Astea sunt cazuri pe care le cunosc personal.
Și un link cu niște informații:
https://www.copilul.ro/stiri-copii/sanatate/crestere-alarmanta-a-cazurilor-de-covid-19-la-copii-sectia-suport-de-la-spitalul-victor-gomoiu-aproape-plina-a26831.html
Informațiile astea apăruseră pe vreo două sau trei site-uri mari de știri în ziua în care cei doi imbecili de la Sănătate și Educație s-au întâlnit cu ficusul de la Cotroceni să discute despre reînceperea școlii. În aceeași au dispărut rapid de pe site-urile respective și n-am reușit să le mai găsesc până azi când au fost postate pe un grup de FB. Asta ca să știm la ce să ne așteptăm pe viitor.
3. „Putea fi mai rău” aș înlocui cu „ar putea fi mai rău”. Dar eu sunt d-ăla pesimist.
4. Am pe cineva control freak lângă mine, știu cum e. 😁
5. Legătură un pic forțată între incapacitatea sistemului de învățământ de a stimula copilul în anumite direcții și transformarea acestuia în adult adept al conspirațiilor. Există multe excepții de ambele părți care infirmă asta.
Weekend plăcut, cât a mai rămas din el! Mă duc să trag o bătaie cu bulgări.
Comentariu beton!21
Putea fi și mai rău:articolul semnat de Cristoiu👹😷👺
:))))))) Da, dar nu. :))))))
1. Ce naște din pisică, șoareci mănâncă.
2. –
3. Urăsc atitudinea fatalistă. 🤮
4. Fain. Foarte fain.
5. Mda…
Multumesc…
Am muncit foarte mult in toate lunile astea, foarte… si cred ca am cam uitat de mine.
Am sa port parfum cat de des si am sa port si hainele bune chiar daca ma duc cu cainele la pipi :).
Cred că parfumul de femeie rămîne cel mai ce🙏
Mulțam de selecție.
Deschiderea școlilor e prematură. De acord cu ce zice Ionuț. În plus aud la lucru „vaaaaiii, s-a saturat copilul de școala on-line, abia aștept să îl duc la școală să se joace și el, săracul, cu copiii”.
Comentariu beton!13
Dadada. De parcă asta e important, nu să nu ajungi la ATI.
Apropo de articolul de la punctul doi, cred ca se speculeaza prea mult ca suntem o specie inteligenta. Poate unii.
Demască-i pe ăia unii, cu mînie proletară👊🙏😷
1. Bine că am scăpat. Nu aș mai sta la bloc.
2. „Suntem atât de aproape să rezolvăm mizeria asta de pandemie” – îmi place optismul, dar unii dintre specialiști susțin că anul ăsta va cel puțin la fel de nasol ca celălalt. Om vedea.
3. Putea, da. Dar putea fi și mai bine.
4. Parfumul, la fel ca restul, e pentru mine, nu pentru alții. Așa că folosesc în fiecare zi, chiar dacă sunt singură acasă (desigur, nu a fost cazul de singură acasă anul ăsta). Ah, și mă bucur că nu sunt control freak, îmi pare obositor. 🙂
5. E drept că sistemul românesc de învățământ nu e performant, dar e ușor forțată alăturarea. Cunosc conspiraționiști care au avut rezultate foarte bune la școală, inclusiv în facultate.
1. N-am mai locuit la bloc, iar blocul în care locuiesc acum e mai mult ca o vilă mare.
2. Ionuț a pus punctul pe i.
3. Îmi spun aproape zilnic că putea fi mai rău. Apoi îmi zâmbesc în oglindă și-mi promit că o să fie mai bine.
4. 4. Suter.
5. Peisagist.
Mulțumesc, Mihai. Zi faină tuturor!
Mulțumesc pentru selecție.
1. Am mai auzit și eu povești de genul. Asta este, indiferent câți bani câștigi, apucăturile rămân. Nu am înțeles însă ce problemă are autorul cu plantele de pe hol și de ce ar fi asta ceva „comunist”. Cu mobila aiurea pe hol sunt de acord că n-are ce căuta acolo.
2. Pot înțelege de ce unii vor neapărat școală fizică, problema este deschiderea heirupistă și fără posibilitatea de variantă hibridă.
3. În general, indiferent prin ce greutăți am trecut, am încercat să mă gândesc că putea fi mai rău. Inclusiv în pandemie. Dar la un moment dat încep să mă gândesc cu ciudă că putea fi și mai bine..
4. I 💖 Mara. Drăguțe micro-rezoluțiile. O să iau exemplu..iar de zâmbit în oglindă/suprafață reflectorizantă o fac deja 😊
5. Cum au spus și ante-comentatorii mei, este clar că se poate mult îmbunătăți calitatea școlii cu identificarea și încurajarea din timp a aptitudinilor elevilor..dar mi se pare și mie forțată relația de cauzalitate dintre adoptarea teoriilor conspiraționiste și cei cu care sistemul a fost indiferent și i-a lăsat să treacă precum gâsca prin apă. Am inclusiv „colegi” care cred toate bazaconiile..
Fata mea a terminat la timp școala, nu a prins astfel de vremuri, dar când era la liceu(2015), nu știu dacă a fost 2 ani din 4, pentru că spunea că e pierdere de timp, nu se fac ore, cele care se făceau erau neinteresante. A stat acasă și a învățat, a fost cu media de 9,75 la bacalaureat și a intrat a 7-a la facultatea de drept, bursieră. Ce-i drept, când a început clasa I, i-am arătat câmpul de la marginea orașului și i-am spus că o iubesc indiferent ce vrea să ajungă în viață. :))) Asta a motivat-o, încât niciodată nu am stat ,,să-i suflu” în spate cât a fost la școală.
Eu n-am nimic de zis. A, ba da, mie imi ajunge ca ma suport zilnic, n-am nevoie sa-mi fac singur cu ochiul in oglinda.
Dupa suficiente beri, ajunge sa-ti faca oglinda cu ochiul…..
Îhî, se parfumează pentru ca să simte ea bine… Crede că mai poate să mă păcălească.
1. Poate oamenii care reacționează mârlanește sau cu arțag simt că au fost înșelați în așteptări de catre dezvoltator și vor să “se scoată” cumva;
2. Copiii trebuie să înceapă să meargă la școală pentru că:
-e prea mult și nesănătos să stea numai cu părinții, în spații neadaptate studiului/ serviciului, pentru toată lumea; cred că și animalele de companie ale casei sunt depășite :);
-covid-ul nu va trece nici anul acesta, chiar dacă se estompează va fi altceva, realitatea e că suntem tot mai mulți și nu putem sta ascunși până la sfârșitul vieții;
-poate in acest fel se accepta importanța vaccinării și se accelerează procesul;
-acasa copiii nu au rigoare și nu se simt motivați;
3. Cel mai bun post în retrospecție. Multumesc.
4. Da, trebuie să găsim mici imbolduri care sa ne ajute;
5. Nu zice nimeni că din școală trebuie să iasă genii, nici măcar cu pregătire identică.
Ideea e ca fiecare să aibă o pregătire de bază pe care poate construi.
Sunt curioasă dacă acum, în era tutorialelor Youtube și a TEDex câți dintre copii învață singuri ce îi pasionează și dezvoltă abilități noi a.î. în 20 de ani să avem talent aplicat de care să ne bucurăm/folosim in domenii pe care nici o școală nu le poate intui.
Ai câștigat vreodată vreun „sejur” de două săptămâni cu copilul la Grigore Alexandrescu, Matei Balș, Gomoiu sau „perla coroanei” Marie Curie? Ai vrea? Du copilul la școală pe pandemie și hai să vedem cât de norocoasă ești. Copiii și părinții însoțitori internați la Marie Curie nu au acolo apă caldă din noiembrie. Nu mai zic că, în funcție de vârsta copilului, va sta în spitalul de covid singur, fără aparținător. Copil singur în spital – mișto imagine, mișto traume. Știi ce urmări lasă covidul la copii? Sau că favorizează apariția diabetului tip 1, existând deja o înmulțire a cazurilor în întreaga lume?
Sau, varianta mișto, vine copilul acasă și îți dă covidul. Eventual ajungi internată sau pe ATI. Sau doar izolată. Cine are grijă de copil? Soțul? Dacă e și el la fel? Bunicii? Ca să le dea și lor, să-i bage în mormânt ca măcar să fie treaba bună? Dacă cumva muriți că s-au mai văzut cazuri, știi ce mișto o duc copiii care intră în sistemul de protecție socială, orfelinate, adopție? Ce viitor luminos au? Aparent lumea nu se gândește la asta, e mai importantă cafeaua de dimineață și țigara de la prânz care trebuie consumate în liniște cu anturajul, fără copii pe cap. Fiindcă ăsta e motivul, de fapt: nenorociții ăștia mici ne distrug viețile. Adică, na!, i-am făcut, dar la 2, hai 3 sau 4 ani maxim, se presupune că ar fi trebuit să scăpăm de ei la grădi și școală. Acum ce facem? Ne-a dat covidu’ planurile peste cap, dar nu ne lăsăm. Ce contează că pe la 20 sau 30 de ani o să ne înjure că le-am distrus sănătatea și/sau viața în copilărie. Contează că ei au „socializat” și noi am scăpat de ei.
Da, copiii trebuie să meargă la școală, dar când minim 70% din populație a făcut deja și rapelul, iar numărul de cazuri este sub cel al unei gripe obișnuite. Nu acum!! Toți doctorii urlă că deschiderea școlilor înseamnă doar întoarcerea la situația din toamnă, cu câteva mii de victime și bolnavi în plus, dar cine să îi asculte. Copiii au nevoie de socializare. Ce, pwla mea, socializare e aia cu masca pe față, fără să se atingă, fără să-și împrumute lucruri, fără să se ia în brațe, cu trasee clare, izolați și stresați peste măsură de niște profesori prea speriați sau prea indiferenți? Socializare de Auschwitz?
Rigoare? Motivați? De ce? Niște străini sunt mai în măsură să motiveze și să educe copiii decât proprii părinți? Tare! Foarte tare! Cel mai tare!
Mie mi se rupe, țin copiii acasă până trece orice pericol de infectare, mi se rupe de școală. Vor ieși mai ciudați din asta, cu sechele psihice, dar sănătoși fizic și cu ambii părinți în viață. Restul…. Jucați la loto în treaba asta și vedeți ce vă iese. 2 milioane de oameni au câștigat deja și numărul crește.
Comentariu beton!39
Aia cu copilul singur în spital e groaznică, subscriu! Al nostru a stat doar 4 zile în spitalul de boli infecțioase singur, având hepatită de tip A, la 6 ani, deși pe ușa de la intrarea în spital scria clar că copilul poate fi însoțit de un părinte (puteam sta eu, că doar de la mine luase nenorocita aia de hepatită). Doar că nu, nu am putut sta cu el nici dacă plăteam patul!!! Nu mai știu cum e acum, după 16 ani, dar atunci în alea 4 zile copilul a plâns într-una 🙁 . Și acum urăște unele mâncăruri fiindcă i s-au dat atunci acolo și erau prost gătite. Deci credeți-l pe Ionuț la faza asta că nu minte.
Vă doresc multă sănătate tuturor. Fiți negativi. 😛
@Mihai, mulțumim de efort.
Comentariu beton!16
Seară bună! Mulțumiri, MV, pentru selecție, tare bine e să ți se dea totul pe tavă!
2. Dacă ar fi stat în puterea mea, clar aș fi înghețat anul școlar și aș fi așteptat ca pandemia să treacă! Am tot respectul pentru bătrâni și, da, ei reprezintă majoritatea suferinzilor și a morților dar văd copiii, pe termen lung, cu probleme. Când studiază on line, când off. On line: nu toți copiii au pc, nu toate familiile își permit să plătească internetul. Le este greu să stea 4-6 ore fizic, emoțional, intelectual, pe zoom- destui nu știu nici să-l folosească. Zicea o tipa, psiholog, o chestie la care eu nu m-am gândit: sunt copii care se jenează să apară on line în casa în care locuiesc în fața colegilor. Nu toate casele sunt curate, îngrijite, decente, nu toți au familii ok în preajmă. Off line: nu știu cum e în Ro dar în It dacă un cadru didactic este covid pozitiv sau un elev, lumea trebuie să stea acasă ca molipsirea în școală să fie oprită. Deci elevii merg la școală câteva zile ori câteva săptămâni, apoi stau acasă, ca regulă. Aici guvernul schimbă regulile foarte des, nu se mai înțelege nimic. Nu mai spun esența: copiii sunt expuși îmbolnăvirii!!! Eu suport foarte greu masca dar sunt un adult responsabil. Să o porți 4-6 ore încontinuu și să și te concentrezi la diversele materii cum o fi pentru un copil, pentru un adolescent?
Aș fi gândit un an cultural-educativ cu filme potrivite, teatru, muzică, lecturi, documentare istorice sau despre natură, jocuri- on line iar afară când și unde se poate sport sau cunoașterea naturii…Sunt foarte multe idei. Părerea mea este că numai an școlar nu se poate numi ăsta!
Discuție cu Mattia, 5 ani. Mattia, cum e la grădiniță? Foarte frumos, am sărutat-o pe Irene. O, și doamna v-a văzut? ( Cum pana mea ții copiii mici la distanță?) Da, da. Și? Și a țipat la noi că luăm virusul. Și ne-a dat gel iar eu m-am șters bine la gură și pe limbă. Dar pe limbă de ce, ai sărutat-o cu limba? Un pic…
Am zâmbit dar amar. Copiii care au acum 1-7 ani sigur vor uita dar cei mai mărișori vor rămâne cu amintiri nu tocmai pozitive. Am citit pe ici pe colo că deja au nevoie de psihologi, chiar de psihiatri. Deci tema este foarte importantă.
Răzvan Baciu a mai publicat între timp un articol mai pe înțelesul unora ce au bagaj lexical cu cuvinte puține și au pasiuni fixe. Combinat cu unele răspunsuri de aici și scris mai lirico-emoționant ar putea să schimbe inclusiv păreri de „peisagiști”
Am sărit peste articolul cu gânduri negre și peste al Marei. Citind comentariile am revenit la linkul 4. Fain. Mi-a adus aminte de ce am văzut pe FB:
《Ce conține vaccinul?
Săruturile si imbratisarile uitate. Excursii școlare. Bunicii la masa festivă de sărbători. Un film bun la cinema cu popcorn și pepsi mare. O seară la teatru cu sala plină. Concerte cu mii de spectatori. O cină la restaurant cu prieteni. O escapadă de weekend undeva cu avionul, hotărâtă peste noapte. Petrecerea de acasă unde fiecare își aduce propria tavă de gustări făcute casă. Competiții sportive. Strângerile de mână atunci când faci cunoștințăcu cineva. Vise liniștite și granițe deschise. Profesori care merg printre rândurile băncilor. Plecările de ultimul minut și mulțimea in gară. Libertatea de a sta acasă când vrei TU…
(C) Sebastian Trenka》