Azi mi-am dat seama, m-a lovit din senin peste față, că mai sunt fix două luni până la Crăciun și acum sunt în semi-depresie, nu-mi mai arde de nimic. Când naiba a trecut anul ăsta și mai ales CUM a trecut?
Nfine, probleme existențiale, luați de citiți, că altceva n-am săptămâna asta.
„Luați de cititi ca altceva n-am!” mi-ai luat crema de pe tort…
Ce aveți, nenica, cu Crăciunul asta? Ia ura si la gara cu el, zau asa! Ce va stresează? Sunteți singuri? Sunați și aranjați sa nu fiți singuri, inițiați contact, pregătiți cina, ieșiți la plimbare, atat cat va permite pandemia.
Cadouri? Un borcan cu o dulceața buna si un card scris de mana cu 10 cuvinte faine. Am încetat sa ma mai las vuctima cumparaturilor si a gunoaielor inutile dobandite in perioada aia…
Da adresa sa trimit salam de ren 😁
Comentariu beton!36
Mă stresează pentru c-am pierdut un an din viață, d-aia.
Il pierdeai daca erai mort, a fost un an altfel. L-ai trait altfel… N-ai castigat nimic anul asta? Pauza asta pe care ne-a dat-o 2020 a speriat multa lume, multi au avut timp sa se descopere pe ei și p-ai lor, kinda scary daca ma intrebi pe mine.
Ceva bun trebuie sa iti fi iesit, uita-te mai atent…
Eu am descoperit-o pe fii-mea, n-am avut timp de ea pana acum si am mai descoperit ca nu am nevoie de mult ca sa fiu fericita.
Tu ce ai descoperit?
Comentariu beton!52
O să scriu la un moment dat ce-am descoperit. 😇
Io aştept Crăciunul să fiu mai bun 🙂
Comentariu beton!19
@Cristina: săr’na! that’s the spirit…
ai murit/ești grav bolnav, tu sau unul dintre ai tăi căruia n-ar fi trebuit să-i vină rîndul? curge sînge din nas? ești homeless? dacă răspunsul este „nu”, fă ca Johnnie: keep walking!
Comentariu beton!39
@Cristina dacă e cu salam de ren poți să îmi trimiți și mie, contra cost evident… vreun camion să-mi ajungă pâna la Crăciun. Îți dau adresa? Aștept cu nerăbdare răspunsul tău.
Te pot întreba dacă nu te deranjează ce zodie ești?
PS. Știti deja 😎
Trimit un salam fara costuri daca nu ma pui sa vb despre zodii.
@BaGheRa, fii anten: săptămâna aviatoare cică e saptămâna scandinavă la lidl. N-am reținut dacă vor avea și salam de ren, dar bagă și tu un ochi pe site.
@Cristina, am citit la horoscop, că apare azi în calea ta o persoană care îţi inspiră fericire, încredere deplină, ocrotire. Te simţi în siguranţă în compania sa şi încerci să profiţi cât mai mult timp de energia pozitivă pe care o emană. Pare a fi un erou salvator pentru tine, un cavaler în armură strălucitoare ce apare la momentul cel mai potrivit, un magician care spune abracadabra şi-ţi arată asul din mânecă, un înger trimis de sus pentru a-ţi oferi ţie exact ceea ce aveai mai mare nevoie. Fii deci atent la oamenii cu care intri azi în contact, pentru că unul din ei are un rol sau poartă un mesaj cu totul special pentru tine şi pe care merită să-l asculţi şi să-l pui în practică urgent, pentru că e colacul tău de salvare. .
Cum rămăsesem fără salam, m-am gândit în mintea mea inocentă, băi nene uite câtă dreptate au ăștia la horoscop. @Cristina este îngerul de care pomenea horoscopul😎
@Ady sar’na de sfat, dar din păcate nu sunt acasă, că probabil aș fi dat o raită prin Lidl…
PS. Sunt pe Insta 🐆!
@costicamusulmanu, total de acord cu tine! Uite si ce bine suna indemnul asta! The Bengsons – The Keep Going Song https://youtu.be/Cs-ju_L9pEQ
@BaGheRa, m-am uitat, n-au salam de ren. ca să nu-ți pară rău că nu ești acasă.
io nu-s pe insta. 🙂 abia sunt pe fb și pe linkedin. 🙂
Fie, lasa adresa unde trimit salamul de ren.
O poti lasa pe fb lui Mihai
@Ady mulțumesc frumos pentru efort, ești o drăguță! Apreciez! Nu am nici Linkedin, și nici Facebook. Dar recent mi-am făcut Insta.
@Cristina după cum spuneam mai sus în comentariul pentru @Ady, sunt pe Insta, dar din păcate nu am Facebook => că nu am cum să îți las adresa pe Facebookul lui @Mișu… Sunt într-o dilemă existențială! Nush cum să facem! 🥺🥺🥺
Dar colinde in hipermarketuri au bagat?
Nu știu, că băiatul de la Bringo nu cânta nimic când vine.
Colinde nu, dar Jumbo a inceput sa bage treptat articole pt Craciun cam de pe 25 septembrie :))
Pepco de o saptamana bagase haine pentru bebelusi cu reni, mos craciun etc, care s-au si epuizat intre timp :))
Toate astea in Ploiesti 🙂
Uite o idee buna de afaceri.pentru suma modica de 5 lei/comanda, baiatul nu o sa va cante cand va livreaza in urm 2 luni.
BrinGenius.
Comentariu beton!13
lidl a băgat dulciuri Crăciunești din 15 octombrie.
Mi s-a părut foarte mișto selecția de articole de azi. Merci!
1. De 30 ani mi se pare că la noi se fac legi sau reguli fără să se țină cont de modul în care gândește și se comportă populația. Am tot auzit că “așa e și în Germania sau în Franța sau…”. Păi noi nu suntem nici ca nemții, nici ca francezii. Nu are cum să se potrivească la noi ce se potrivește la ei.
2. Am avut depresii. Probabil nu atât de grave din moment ce am reușit să ies din ele singură.
3. Foarte bun articolul. Am ocazia să observ tot felul de oameni la muncă. Unii pare că trăiesc în niște baloane și suferă teribil când sunt nevoiți să interacționeze cu ceilalți. Și parcă nici nu vorbesc aceeași limbă.
4. Habar n-aveam și mi se pare foarte bine de știut deși n-am avut probleme de garanție până acum.
Zi frumoasă!
Când naiba a trecut anul ăsta și mai ales CUM a trecut?
Cand si cum… si singurul raspuns care imi vine in minte este „prea repede”. Am stat intre 4 pereti si am lucrat… si am ajuns in punctul in care vorbesc doar despre serviciu… si ma intreb de ce… si cred ca acesta este motivul… ca prea multe in afara de serviciu nu prea am apucat sa fac(em).
Am ajuns prea putin la mare anul acesta si cumva mi-a ramas pe creier ca fiind o actiune neterminata, incompleta… am momente bune in care ma gandesc sa ma urc in masina si sa dau o fuga la mare… apoi realizez ca este aproape luna noiembrie… si aici am un blocaj… ok, e noiembrie… si ce? Cumva cred ca as vrea sa fie un pic mai cad si sa beau ceva bun pe plaja, sa pot sta in tricou si ma uit in balta…
Poate azi… poate in noiembrie… vedem ce inspiratie aduce ziua 🙂
Duminica faina tuturor!
Modelul Suedez? Vorbe mari. Acolo sunt de fapt conjuncturi favorabile. Şi fiecare ţară are propria ei structură intrinsecă şi civilizaţie la care trebuie să se raporteze. Vă imaginaţi cum ar fi la noi dacă autorităţile doar ne-ar ruga frumos să respectăm măsuri din ce în ce mai multe?
Să ne aruncăm puţin ochii pe cifre:
* România a avut 2 luni de lockdown, Suedia nu. În acest moment în ambele ţări sunt diverse restricţii moderate (la suedezi sub formă de recomandări).
* Suedia: 10 milioane locuitori / 111 000 cazuri / 5933 decese. Cazurile încep să crească la ei de pe la 23 septembrie (550 cazuri) Iar pe 21 octombrie au avut 1575.
România: 20 milioane locuitori / 206 000 cazuri / 6318 deces. Numărul de cazuri a început să crească cam de pe 21 septembrie (2100 cazuri) şi a ajuns în ultimele zile la 5000.
Având în vedere că populaţia lor este pe jumătate din a noastră, numărul de morţi nu arată deloc bine: 5933 ei, 6318 noi – ar fi trebuit ca ei să aibă pe jumate, adică 2966.
În rest. Vorbe goale şi părerea personală a unui medic din Suedia. Care o scaldă că guvernul şi-a cerut scuze pentru moartea prea multor bătrâni în primăvară doarpentru că aşa sunt ei, perfecţionişti, îşi cer mereu scuze când ceva nu iese bine, dar de fapt nu a fost mare greşeală.
Apoi bate apa în piuă cu restricţii care au fost rugăminţi – aici intervine gradul de civilizaţie al populaţiei. Deci în afară de lockdown pe care nu l l-au avut în primăvară ca majoritatea Europei, au avut şi ei restricţii diverse numai că nu sub formă de lege, deci de asta nu figurează cu ele alături de cele din alte ţări.
Să nu uităm şi un aspect foarte important – densitatea populaţiei:
Densitatea populației în Suedia: 22,3 loc/km²
Densitatea populației în România: 84,4 loc/km².
La o densitatea de 3.7 ori mai mică decât a Românei, cred şi eu că o epidemie care depinde de aglomerări umane şi devine nărăvaşă când acest grad creşte, este mai uşor de ţinut în frâu în Suedia, chiar fără măsuri prea draconice.
De aceea, articolul prezintă doar ideile cuiva şi nu este deloc analizat în profunzime, cu date de plecare, evoluţii şi date de ieşire corect calculate şi interpretate.
Comentariu beton!79
ca un adevărat martor al lui Suedia, cu al său model, am dat un sărci pe google după vîrsta decedaților:
60-69: 412
70-79:1274
80-90:2461
>90: 1543
so, io aș reface calculele, considerînd și pierderile economice ale unui lockdown…
sunt insensibil, știu, da’ ce trăim noi astăzi e un (fel de) război…iar morții fac parte din casting…
@Solandi
Ai partial dreptate, dar si numarul ridicat de morti in Suedia e cauzat tot de conditii speciale, respectiv de faptul ca batranii sunt institutionalizati in centre mai mari decat in alte parti. Guvernul a si recunoscut ca asta a fost principala problema, faptul ca nu a reusit la timp izolarea acestor centre. Odata ce virusul a patruns acolo, prapadul nu mai putea fi oprit. Dar centrele de batrani au fost la fel de vulnerabile si in tarile unde s-a instituit lockdown.
E adevarat ca Suedia a avut aceasta mare problema de implementare, dar asta nu anuleaza valabilitatea abordarii lor si absurditatea lockdown-ului generalizat si a altor masuri cu totul disproportionate aplicate de alte tari. Ai un virus care pune in pericol cu adevarat doar un segment limitat al populatiei, pe cei batranii si pe cei cu boli grave, cu peste 99% din cazurile de deces. Pentru restul populatiei mortalitatea reala e cu mult sub 1 la mie, cat se poate de banala. In loc sa te concentrezi pe protejarea si izolarea segmentului cu adevarat periclitat tu dai peste cap viata tuturor terorizandu-i cu masuri heirupiste. La fel de bine poti institui lockdown perpetuu, pentru ca intotdeauna vor exista grupuri vulnerabile, precum bolnavii de SIDA, cu sistemul imunitar facut praf, care pot fi pusi in pericol de orice raceala. De ce sa-i bagi doar pe ei in camere sterile cand poti sa obligi toata lumea sa stea izolata in cate una? Mergand pe logica ca orice precautie in plus nu are de cum sa strice.
@costicămusulmanu,
Nu am ce să refac. Şi iată de ce:
Pierderi economice au avut şi ei la fel ca toată Europa. Pentru că au o economie bazată pe materie primă obţinută pe importuri. Şi cum toată lumea a fost în carantină în primăvară, degeaba în Suedia nu a fost lockdown, că tot nu au avut ce să facă pe plan economic, din lipsă de materii prime.
Cât despre vârsta celor decedaţi, procentele în Suedia (luate de pe wikipedia, coronavirus Suedia) sunt acestea (ai omis grupa de vârstă sub 59 de ani, au şi ei decese acolo):
< 59 ani : 3,6 % ( 3.6 % din 5933 = 213 oameni)
60- 69: 6%
70-79 21,1%
80-89 43,1%
90+ :25,6%
Iar in România:
<59 de ani (599+379+245+121+24) = 1259
60-69: 485
70-79: 1491
80-89: 674
Evident că au mult mai puţine decese decât noi la categoria de vârstă sub 59 de ani. Dar asta este doar datorită faptului că oamenii de acolo au un grad de sănătate net superior oamenilor din Ro. De aceea au avut decese mai puţine la această categorie de vârstă. Nu că au făcut ei ceva special. Ci că, pur şi simplu şi-au permis.
Iar în final, decesele sunt decese. Nu sunt mai tolerabile cele la persoane cu vârste înaintate. Pentru că dincolo de statistică, unde fiecare este un număr sec, mai există şi latura personală, unde fiecare om decedat a fost o fiinţă dragă cuiva.
Comentariu beton!36
Solandi, au mult mai puţine decese decât noi la categoria de vârstă sub 59 de ani, dar nu datorită vreunei sănătăți minunate, ci datorită unui sistem sanitar muuult superior.
Și datorită unor statistici calpe tipic mioritice, probabil că la un mare procent dintre cei sub 60 de ghiocei decisiva a fost dată de nosocomiale, dar noi anul ăsta n-am avut raportat NICIUN DECES de intraspitalicești, am trecut pe certificatele de deces dăcât covidul, când
„…În ţările dezvoltate, 30% din pacienţii care ajung la terapie intensivă au o infecţie asociată actului medical, spun datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, citate chiar de INSP…
Ministerul Sănătăţii şi Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) au răspuns oficial că, de la începutul pandemiei şi până în prezent, Direcţiile de Sănătate Publică nu au raportat nici un caz de infecţie asociată asistenţei medicale la pacienți diagnosticați cu Covid-19. De asemenea, autorităţile spun că nu a fost niciun caz de infecţie nosocomială la decesele COVID-19. Specialiştii cred că această statistică este imposibilă…”
https://www.libertatea.ro/stiri/spitale-covid-zero-infectii-nosocomiale-se-minte-mai-rau-casla-colectiv-3175543
Dacă luăm în calcul și faptul că aparatele de ventilat sunt manipulate de enorm de mult personal medical FĂRĂ calificare ATI (de fapt doar TI, terapia intensivă), iaca diferențele.
cum ziceam, omenirea a ajuns să fie condusă (mai ales) de oameni fără școală; niciodată în istorie nu s-au izolat oamenii sănătoși ci doar cei bolnavi; iar, oricine ce ar zice, prînz gratis nu există, cineva tot va trebui să-l plătească; dar dacă pînă și omeseu’ vieții și-a dat cu stîngu-n dreptu cu o grație desăvîrșită, ce așteptări putem avea de la niște neica-nimeni de polit(uci)icieni…?
și da, pentru familie, un deces este o dramă; pentru ceilalți, statistică…
Se pare ca tot mai mulți oameni se opun masurilor tâmpite aplicate oamenilor sănătoși! Si la noi si peste tot in lume! Modelul Suediei capătă tot mai multă greutate, până si OMS il lauda!Dar când ziceam eu pe aici încă de prin martie ca ne îndreptăm spre dezastru economic, ca nu trebuiau închise școlile, ca ar trebui încurajat sportul si traitul sănătos, ca iată ca acum obezitatea chiar ucide si ucide repede, nu in mulți ani, ca până acum, am primit numai roșii! Well, luați lockdown sa va saturati, ca probabil ține vreo 5 ani! La noi, ca la suedezi a trecut! Si Belarusul supraviețuiește!
Se dezbate încă. Ce zici?6
@costicămusulmanu,
‘niciodată în istorie nu s-au izolat oamenii sănătoși ci doar cei bolnavi’ – da, dar nimic nu e bătut în cuie. Şi de multe ori lucrurile se schimbă. Rămâne de văzut dacă în bine sau în rău. Trăim vremuri în care comunicarea se face instantaneu ducând la o mobilizare foarte rapidă. Vremuri în care se pune (teoretic) preţ pe orice viaţă. Vremuri puţin îngâmfate, în care, datorită evoluţiei foarte rapide a tehnologiilor de tot felul, ne credem imbatabili sau putem cel mult încerca să fim. Dacă reuşim sau nu, e partea a doua.
Pandemia asta a creat o situaţie mult prea complexă într-o lume destul de avansată tehnic şi ca mentalitate. Evident soluţiile au fost pe măsură, urmărind să bifeze cât mai multe plusuri. Nu s-a reuşit pe cât s-a sperat, dar măcar s-a încercat. Şi încercând s-au văzut şi greşelile, şi părţile bune. Şi nu doar atât. Au ieşit la iveală noi posibilităţi de a face un lucru, diferit faţă de până acum, pentru că se poate. Cum ar fi lucrul la domiciliu şi utilizarea din ce în ce mai des şi mai mult a noilor tehnologii. Pandemia a fost ca un dat cu capul de pragul de sus, ca un punct de cotitură între ce a fost şi ce va fi, ce poate fi.
Cât despre izolarea doar a celor bolnavi: cam complicat să faci asta, având în vedere că nu poţi şti care sunt cei bolnavi (vezi asimptomatici și perioada de incubaţie în care nu apar simptome dar persoana este contagioasă). Deci cum faci să îi izolezi pe toţi cei bolnavi? Ar putea fi posibil într-o lume în care testarea s-ar face într-o clipită, pentru toată populaţia globului. Îi afli pe toţi cei infectaţi în acel moment şi îi izolezi. Şi eşti sigur că restul sunt negativi. Dar astea sunt sf-uri, dintr-o lume care poate nici nu va exista. Poate că în viitor nu vor mai fi deloc virusuri, sau vor fi dar le vom scoate limba pentru că vom deveni imbatabili, cyborgi sau imuni la tot şi toate. Şi la timp, şi la spaţiu, dar probabil că şi la a fi umani.
Concluzia este că eu una habar nu am cum ar fi fost mai bine să se procedeze. Şi sper să apară cât mai curând vaccinuri, pentru a aduce acalmie peste incertitudinea şi nebunia de acum.
Comentariu beton!22
@Lila,
‘La noi, ca la suedezi a trecut! Şi Belarusul supraviețuiește!’ – nimic mai eronat, nu a trecut nimic. Peste tot numărul de cazuri este în continuă creştere. Iar şcolile se închid rând pe rând în lume. Nu înţeleg de unde ai scos aceste concluzii.
Comentariu beton!23
Nu știu pe unde se mai închid, ca in Irlanda, de exemplu, s-a închis orice altceva tocmai ca sa mențină școlile deschise, dar ce, ăia-s proști si le trebuie școli, nu ca noi! In multe țări europene cu mai multe cazuri decât la noi nu s-au închis școlile. La noi s-au inchis grămadă si alea de stat si alea private, deși oricum se închideau la 3 cazuri. Nu știu ce altă țară a mai fost așa tâmpită. Cât despre de ce mor la noi mai mulți decât la alții, păi eram campioni la obezitate in Europa de câțiva ani, normal ca acum culegem ce am semănat.
Se dezbate încă. Ce zici?6
@Lila, s-au închis în sensul de au trecut în on-line. Nicio şcoală nu este închisă, de fapt. Nici la noi. Toate sunt deschise, decât că o parte evoluează în mediul on-line.
Chiar citeam acum o ştire că în Italia s-au asprit restricţiile, dar şcolile rămân deschise, însă 75 % dintre ele funcţionează în on-line. Şi toate astea din cauza creşterii cazurilor de covid în toată lumea în acest moment. Asta în ceea ce priveşte şcolile.
Mai gravă este situaţia din spitale şi din secţiile de ati. Care se înrăutăţeşte pe zi ce trece.
Deci care pericol a trecut?
Cât despre obezitate, nu eram noi campioni, ci Malta, Croaţia, Italia, Spania, Cipru, Grecia şi Portugalia De fapt întreg mapamondul cam începe să sufere de obezitate.
Comentariu beton!22
@Solandi, io știu așa: o regulă, ca să fie regulă, trebuie să fie exhaustivă; cînd începem cu excepții, aia nu mai este regulă; ca să nu las loc la interpretări, declar că aș fi preferat să fiu astăzi un suedez de 60 de ani decît, cum sunt, un român de 46…
părerea mea, avînd în vedere și background-ul meu economic, este că lumea a(m) luat-o puțin razna din cauza traiului prea bun…păi dacă-i lockdown, ia să lucreze de acasă și nea Ion, ăla de seamănă ceapa, și Gheorghe țapinaru’ de face lemn de foc, și Victor fochistu’ de la RADET (oops, ăsta pare că chiar a lucrat de acasă…), și dom’ chirurg, și Gigi de pe platforma maritimă, și mai sunt și alții…altfel, nu este regulă!
iarăși, opinia mea este că mai marii lumii, după ce au scăldat-o mai mult sau mai puțin cu „o simplă gripă”, s-au panicat și au luat cele mai proaste decizii posibile; iar principalul vinovat este OMSu’ pluii, ai cărui directori și experți erau ocupați cu cheltuirea salariilor astronomice și n-au vrut să vadă prăpădul care vine (iarăși durere-n cwr sau lipsă de școală); de ce am creat omeseu’, să ne ghideze, nu? păi atunci tre’a să se adune 10 experți de la OMS, doi reprezentanți medicali, 3 economiști, 3 membri ai serviciilor de securitate și mai știu eu ce alte profesii importante ai fiecărui stat membru, duși într-o pădure și întrebați după 5 zile: cum facem, băieți?
dar lumea nu e construită astfel iar cel mai bun exemplu a fost durerea-n spate a UE cînd italienii urlau disperați după ajutor; sau Mossad-ul care a mers pe burtă dar a aprovizionat (legal sau nu?) Israelul cu ventilatoare, paturi de terapie intensivă, măști și alte dispozitive medicale necesare…
so, excuse me but i still wish i was a swedish…
@costicămusulmanu,
Te înţeleg foarte bine. Însă bănuiesc că nu vrei să fii un suedez în România, ci unul în Suedia. 🙂
Comentariu beton!15
Modelul ăsta de 4 articole e foarte fain. Când erau 12-13 articole, riscai să pierzi și prânzul, poate chiar și gustărica de la ora 16, dacă voiai să le citești pe toate 🙂
1. După analiza făcută de @Solandi nici n-am mai citit articolul. Nimeni nu vorbește despre modelul chinezilor.
2. Trist, drame, ferească!…
3. Dacă tot personalul magazinelor ar corecta comportamentul clienților (referitor la regulile covid), poate s-ar mai mișca lucrurile.
4. Bine de știut, mersi.
Soldati inarmati si drone militare la vanatoare de recalcitranti? De ce nu propui stropirea celor infectati cu benzina, mai bine?
@ventidius,
Cu mine vorbești? Dacă da, nu știu la ce te referi.
Nu tu spuneai ca nimeni nu vorbeste de modelul chinezesc?
M-am referit la disciplina respectării sctricte a regulilor anti-covid. Disciplina asta se poate impune și prin metode democratice, nu doar despotice.
Stropit cu benzină? – cred că ai o bubă la cap dacă tu crezi că aș putea ”propune” așa ceva…
Nu poti face abstractie de metode. Modelul chinez asta ofera in plus, dispretul total pentru drepturile si demnitatea individului. Disciplina drastica din China e mentinuta prin teroare. Putem compara cu legislatia antiavort a lui Ceausescu. Aceasta nu avea in sine nimic iesit din comun, avortul la cerere fiind interzis in tot occidentul la momentul respectiv. De fapt, vestitul decret era chiar mai putin restrictiv decat legislatia din majoritatea tarilor democratice, avand mai multe exceptii permise. Pe atununci, doar in tarile din lagarul socialist era avortul cu totul la liber. Diferenta in Romania insa au facut-o tocmai metodele de implementare, teroarea si cruzimea absurda a organelor represive ale statului, care au oripilat si socat pe toata lumea.
Băi, da, groaznic. Anul ăsta s-a dus. Spre deosebire de ceilalți, care încă mai rezistă. 🤭 Nu știu cum a fost pentru alții, eu am stors tot ce am putut din el și tot am rămas cu câteva chestiuni pe care aș fi vrut să le fac și nu am apucat.
Citit, mulțam. Îi doresc succes Cristinei cu problemele și cu terapia! 🙂
Altfel, că tot e vreme de stat în casă, zic să dau la schimb. Dar nu de citit, ci de văzut:
– The Queen’s Gambit (miniserie) – excelent, mi-a plăcut tot, cap-coadă;
– Ted Lasso – cel mai relaxant și mai optimist serial de anul ăsta. Era nevoie de el.
Da, azi îmi propusesem să încep The Queen’s Gambit. Bun.
Chiar bun serialul. Nici nu iti dai seama cand trec cele 6 episoade. Pacat ca sunt putine….si apropo de anul asta pierdut,anii ’60-’70 in America sau Franta cred ca a fost cea mai frumoasa perioada de trait. Merita retraita prin serialul asta-foarte bine realizat.
Vezi că-s 6+1, precum la ofertă 🤭
My bad…nu citisem nimic despre film inainte si din reflex am crezut ca sunt 6. Dar acum ca am citit ceva reviews chiar si despre carte e si mai interesant. 👍
4. Da stiam, chiar m-am folosit de aceea chestie la ultimele trimiteri in service la PC garage, care au obiceiul dragut de a iti da indicatii ce service sa contactezi pentru solutionarea garantiei. De fiecare data le-am cerut adresa unde trebuie sa le trimit lor produsul si apoi e problema lor cu ce service lucreaza. (poate si pentru ca am fost nevoit sa apelez la protectia consumatorului de alte 2 ori legat de garantii, si pentru ca Depanero mi-a facut pierdut un laptop predat pentru garantie etc)
2. Am citit cateva comentarii. Vad ca nimeni n-a avut problema mea si anume ca n-am stiut ce inseamna viata bariatrica. M-am dus la dex, am bagat baratric, bariatrie, nu-mi aducea nimic. Apoi l-am intrebat pe prietenul google si mi-a zis ca e operatia de micsorare a stomacului.:))
1. ”Iar populaţia trebuie informată şi oamenilor trebuie să li se explice foarte clar unde suntem şi ce e de făcut. Oamenii trebuie făcuţi să conştientizeze problema cu care se confruntă, trebuie să li se comunice adevarul în mod pragmatic şi simplu. Frica şi panica, dar şi neîncrederea trebuie evitate. E nevoie, cred, de campanii ample în acest sens şi de specialişti în comunicare care să le explice oamenilor totul.”
Ceva de atât de bun simț, dar atât de descurajant, când raportezi la România. Nu neapărat în contextul pandemiei, ci în general, în raport cu ”adevărul” autorităților mă refer.
Un indicator care generează acum vâlvă este mortalitatea de Covid raportată la suta de mii de locuitori de țările europene, pentru ultimele 14 zile. Iar când văd că România se află pe locul doi, cu 4,9 morți la 100 000 locuitori și Suedia doar cu 0,2, n-am cum să nu-mi pun niște întrebări. Precum ”de ce se moare așa mult în ultima perioadă în România de Covid, spre deosebire de alte țări?”. Și, după cum a scris și Tiberiu, cum e posibil să avem raportate zero infecții nosocomiale în rândul pacienților diagnosticați cu Covid, iar ministrul sănătății, la cererea președintelui, abia acum să declanșeze anchetă să vadă ce s-o fi întâmplat? Pe de altă parte, dintre cele 1356 infecții nosocomiale raportate pentru ultimele 7 luni, 211 au fost cu virusul SARS-Cov-2. sursa: shorturl.at/awxW1 Nu știu cum e pentru alții, dar asta bate rău la ochi și parcă aș vrea răspunsuri clare, adevărate și, mai ales, acțiuni concrete și vizibile de îmbunătățire a situației.
Așa că, nu știu cum reușesc suedezii să evite neîncrederea și frica, dar, din punctul meu de vedere, ar fi nebunie (ca să nu zic ”prostie”) curată, să am vreo încredere în autorități. Mai ales când e vorba de sănătatea și viața noastră pe termen scurt și foarte scurt.
Nu am urmărit rata mortalităţii la suta de mii de locuitori în ultimele 14 zile.
Ştiu însă că rata mortalităţii calculată ca procent din totalitatea cazurilor confirmate de covid de la începutul pandemiei şi până în prezent este următoarea:
– În România rata mortalităţii este de 3,05% (calculată din datele: Confirmed cases 209648, Deaths 6391, deci 6391*100/209648=3.048 %)
– În Suedia este de 5,4% (calculată din datele: Confirmed cases 110594, Deaths 5933, deci 5993*100/110594=5.36%).
Deci nu este mai mare în România decât în Suedia rata mortalităţii din cauza covid, ci e invers, dacă ne raportăm la decese din numărul cazurilor confirmate.
Iar din această precizare nu știu ce să înțeleg:
‘From end of August 2020, Swedish authorities are performing daily data consolidation leading to data retro-corrections. From week 38, the Swedish Public Health Agency will update COVID-19 daily data four times per week on Tuesday–Friday. Hence, the cumulative figures and related outputs include cases and deaths from the previous 14 days with available data at the time of data collection’.
https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea
Oricum, lăsând la o parte statisticile, părerile, măsurile, etc., realitatea este că treaba se împute iar şi se întrevede un noiembrie foarte dificil în toată lumea. Dincolo de măsurile oficiale depinde de fapt de fiecare în parte şi de toţi la un loc dacă va fi greu, foarte greu, sau colaps. Cum va fi în România? Nici nu vreau să mă gândesc.
Asta cu infecţiile noscomiale în spitalele unde sunt internaţi pacienţi cu covid pot să o confirm. Intri cu o boală şi pleci cu două şi toată treaba asa este ascunsă cu eleganţă sub preş de tot sistemul medical românesc.
Eu iau toate aceste date cu mare grijă, tocmai din cauza tuturor disclaimerelor prezentate, atât pe colectare de date, precum și pe interpretare. Pe de altă parte, graficele de la începutul pandemiei până în prezent arată cel puțin interesant în multe țări cu sisteme medicale civilizate. Suedia, Italia, Uk, Franța, Olanda și altele arată că cel mai mare număr de morți l-au avut la început de pandemie. Acum, la ei lucrurile pare că stau mult mai bine ca la început. La noi e invers, am stat cel mai bine la început și am crescut gradual în materie de morți. Și eu una nu văd vreun motiv să cred că lucrurile vor sta mai bine, nici pe parte de autorități, sau sistem medical, nici pe parte de conștientizare și comportament al populației.
Shoric, eu am trăit-o pe-asta cu infecțiile nosocomiale acum 11 ani, am mai povestit pe-aici. Ce zici tu, că cineva intră cu o boală și pleacă cu două sună încă bine. Mai nasol e că se moare din cauza lor, fie în spital, fie după. Dar pe certificatul de deces, sau în fișa pacientului, nu e nici urmă de ele.
test
Că mi s-a dus reply-ul în neant.
No, bun, merge. Rescriu, nu-i bai.
Doar Satana ştie câţi din cei internaţi cu covid au murit şi din cauza cocteilului de virusuri cu care eşti servit atunci când stai într-un salon de spital, zi de zi, cu încă 4 sau 6 pacienţi.
Băi, a trebuit să intervină preşedintele României, tătucul care dă direcţia partidului său, guvernului său… că ceva este greşit.
Satana și Doamne Doamne, ambii cred că au cunoștnță despre impactul infecțiilor nosocomiale asupra deceselor înregistrate. De Covid, dar nu m-aș limita doar la această boală.
Pe de altă parte și noi, oamenii, știm că aceste infecții reprezintă principala amenințare la siguranța pacientului internat în spital, ceea ce ar trebui să fie de ajuns pentru a le monitoriza și combate constant și disciplinat în fiecare unitate spitalicească. De la asigurarea condițiilor de izolare, la pregătiri/training-uri pentru staff și vizitatori, până la asigurarea de fonduri necesare desfășurării actului medical în condiții cât mai sigure atât pentru pacienți, dar și pentru angajați.
Desigur, ca să știm cum ne descurcăm la combatere, ar trebui să facem și raportări în totalitate (nu doar în unele spitale) și transparent, indiferent că e ditai criza sanitară mondială cu o nouă infecție sau business as usual, cu vechile infecții.
de la fata locului. Multe prostii citesc, in legatura cu suedia, dar mai periculos de atat e ce fac acum suedezii.
dar. pe rand.
La inceput, cand nu se stia prea multe despre carcalac, suedezii nu au inchis „cu celeritate” azilurile si casele de batrani. Asta nu are nici o legatura cu restul de masuri. Daca as fi rau as zice ca a fost o masura intentionata, ca au scapat de niste probleme sociale. Doar ca nu ii vad pe ciudatii astia sa gandeasca asa. Pur si simplu a fost o chestie care era de mult cu probleme: subfinantare, multi emigranti ca ingrijitori, tot tacamul care putea sa puta, a putit. Asa ca evident, numarul decedatilor prin moarte a fost extrem de mare.
„suedia nu a luat masuri”. Bag cracii, din martie pana acum am vazut o singura data biroul. Regia de transport e la limita ca pe autobuze nu au cerut bani ca sa nu intre toti pe la sofer sa ii dea carcalac si nici sa nu se aglomereze toti prin fata. Noroc cu metroul. Restaurantele lucreaza la limita, oamenii au fost destul de limitati in miscare.
„densitate”. Orasele mari au aceeasi densitate ca toate orasele mari. Este irelevanta „densitatea in tara”. Gen, daca io si cu tine stam pe acelasi scaun nu putem spune ca stam linistiti pentru ca restul apartamentului e gol, nu?
unde a fost castigul si masura epica? Politicienii nu s-au futut intre ei. Nu au incercat sa castige electorat pe covid. Ba, aici opozitia a plans ca nu s-au luat masuri mai aprige. Putin diferit, nu?
in spitale nu are rost sa vorbim. Efectiv nu are rost, diferenta nu poate fi explicata in termeni umani. (nevasta-mea a lucrat pe sectie de ati, deci nu vorbesc de la televizor)
Ce nu imi place acum. In ciuda apelurilor autoritatilor „bah pula mea….nu s-a schimbat nimic” suedezii au inceput sa trateze totu la misto. am iesit sambata la pranz si era aglomerat. Deci plm…iar nu mai ies vreo juma de an
@animaloo,
Nu chiar.
E adevărat că în marile oraşe densitatea poate fi mai mare decât în restul orașelor mai mici din țara respectivă, însă tot mică rămâne in Suedia (de ex), dacă e să le comparăm cu marile oraşe din alte țări.
Când ai o densitate mică pe ţară, oricât ai încerca să înghesui în unele oraşe, tot mică va rămâne densitatea comparativ cu alte oraşe echivalente.
De exemplu, câteva capitalele (sursa wiki):
Urban Density
Bucarest…. 8,026/km2 (20,790/sq mi)
Paris………..20,000/km2 53,000/sq mi)
Atena……….19,135/km2 (49.560/sq mi)
Stockholm.. 4,200/km2 (11,000/sq mi)
asa. Am scapat de o prima eroare de discutie. Deci, vorbim de densitati mai mici in orase, densitatea pe tara e irelevanta.
pe de alta parte uiti o parte specifica suedezilor. Astia cand se vad se saluta uman, nu incep sa se pupe ca latinii, vezi francezii ca aia is cei mai enervanti. Ne pupam bizu bizu la venire, bizu bizu la plecare
Dupa care analizam si partea cu modul de implicare al politicului.
Astea sunt mult mai relevante decat densitatea populatiei. Ca plm, vorbim totusi de lockdownuri, unde iar, densitatea este irelevanta
O problema in suedia au reprezentat-o emigrantii si faptul ca astia is mai bizu bizu.