Din nefericire (sau din fericire, nici nu știu cum s-o interpretez), 99% dintre articolele din ultima săptămână au fost despre alegeri și rezultatele lor. Și cum trăiesc cu bănuiala că n-ați mai fi avut nevoie de încă o serie de articole pe tema asta, v-am lăsat aici ce-am citit eu mai interesant pe alte teme.
Primul articol le-a făcut pe toate celelalte să pălească. Dovada că experienţele personale și trăirile emoţionale intense și redate într-o manieră artistică reușesc să transmită senzaţii către corazon.
În rest, privim în același fel către un viitor în care oamenii vor învăţa să joace teatru de mici.
Comentariu beton!27
Îhâm (:)) ia scrieți voi ”îhâm” fără să vi se pară limba română grafic disgațioasă), primul articol e substanțial dpdv al emoțiilor. Dar că futu-i mama mă-sii de stat român plătit de toți nu face întreruperi de sarcină e ca și cum aș refuza să-i învăț alfabetul pe copiii acelor medici pe principiul ” tată-tău (sau mai grav, mamă-ta) îi prost grămadă”
1.”Au alergat pe la salvamarii din Eforie care le-au zis că ei nu se riscă să intre în marea aia din cauza unor tîmpiți care merită să moară.” / „Pentru weekend fusese anunțat risc de avalanșă de gradul trei în tot masivul Făgăraș. Cu toate acestea traseele au fost pline de turisti dornici să încerce prima zăpadă.” – corect
2.Va fi al dracului de „distractiv” inca un lockdown in orasele mari…
3.Probabil una din singurele decizii bune ale actualului ministru. Inca o astept pe aia cu religia doar la cererea paritilor!
4.prea complicat pt ora asta
5.Problema de aici ar trebui legata de punctul 3. Educatie sexuala facuta incepind cu clasele 6-7 de catre specialisti in domeniu, in principiu femei (fara a fi misogin) deaorece, din punctul meu de vedere, pot explica aceste lucruri mult mai bine decit un barbat.
6.Lipseste chestia cind parintii isi duc puradeii la scoala din coltul strazii blocind circulatia ;-).
Am fix 13 tatuaje. Fiecare înseamnă ceva pentru mine. Primul a fost : Fortuna imperatrix mundi. Următorul va fi ceva legat de mama mea. Port amintiri pe mine. Puteam să fac mai multe poze sau să țin un jurnal. Neaaah.
Cea mai mișto inițiativa este cu teatrul în școli. Păcat că se va lovi de obtuzitatea cadrelor și de ortodoxism școlar.
Rămâne de văzut, despre teatru zic, că nu cred că vor face tot cu „doamna” sau cu profesorul de desen.
Mai rau: cu profesorul de religie… Care preda si geografie si muzica. Cunosc cazuri, in orase destul de mari.
1. M-am gândit foarte mult timp să îmi fac un tatuaj. La un moment dat acum vreo 18 ani pe umărul drept, pe spate voiam să îmi tatuez un porumbel cu capul întors! Timpul a trecut și corpul meu încă nu are nimic. Nu este însă timpul trecut, încă mai am în cap să îmi fac cel puțin unul. Faza este că timpul trece, îmbătrânesc, și parcă nu mai are același farmec!
Oricum super mișto articolul, cel mai bun pe ziua de azi!
2. Trist dar adevărat! Este mulți… dar proști, foarte proști, cei mai proști, incredibil de proști.
3. Nu am citit decât titlul, cred că e lesne de înțeles care este subiectul. Mi se pare super ok că în sfârșit ne aliniem și noi la programe occidentale de studiu. Nu mai este româna sau matematica materie de super bază. Vorba aia ia mii de euro ca programator și nu vorbește corect românește și tu care ești profesor de română iei praful de pe tobă, dar ești perfectă dpdv al gramaticii!
4. L-am citit pe diagonală! No offence Kross!
5. Iuhuuuu crește natalitatea, dar cu asta se va creste totodată și nivelul de prostie. Partidul ne vrea proști.
Am avut odată, ocazia să stau de vorbă cu un lider de șatră țigănesc. Omul școlit, conversație super ok și la un moment dat îl întreb de ce nu finanțează/încurajează țiganii să se țină de școală. Mi-a spus că oricum țiganii sunt greu de controlat, și cât sunt proști sunt și obedienți…
6. Ține foarte mult de educație și… o să îi dau dreptate @Anduței, de aplicarea legii, și de amenzi. De aia olandezii, când pe indicator scrie 80, toți în tandem merg cu 80 în bord, că au camere și amenzi! Și se aplica legea, nu se îndoaie ca la noi. A luat un amic de al meu, în 2008, o amendă de vreo 300 de coco că mergea cu 140 pe limită de 100! Nu mai zic câte amenzi de parcare s-au luat că nu afișam mizeria aia de ceas albastru – de unde dreaq să știm. Am aflat și ne-am educat pe buzunarul nostru!
Merci pentru articole!
1, 2 Dacă te crezi invincibil, pățăști.
3 Care Școală?! În lipsa educației ne maimuțărim.
4 Eu n-am înțeles nimic. 🙄
6 Parcă a mers cu mine în mașină în fiecare zi și vede ce văd și eu. Și aș adăuga că în perioada stării de urgență când era liber pe străzi, regulile de circulație păreau că au fost abrogate. Și așa au rămas.
Zi faină!
1. Superb scris, cu stil. O plăcere sa citești și in același timp sa îți pui întrebarea: oare pot sa o fentez pe aia cu coasa? De câte ori?
2. Corect, la obiect.
3. Buna inițiativa, dar ținând cont de sistemul de învățământ românesc…ma cam îndoiesc de reușita lui.
4. Valabil peste tot, in orice țara!
5. No comment.
6. Cred ca sunteți supărați, și aveți de ce! Mi-a plăcut unul din comentarii, apropo de cantitatea de vopsea folosită (unde ajunge de fapt vopseaua respectiva). Eh, intr-o țara cu apa calda, nu se întâmpla așa ceva!
1. se pare că am dreptate cu „am nevoie de prieteni să-mi zică atunci cînd sunt prost”; făcînd același lucru, probabil d’aia n-am prea mulți…
și Petronela Rotar numai proastă nu e…
2. proști da’ mulți sau mulți da’ proști?
3. în prostia lor, au și idei bune…
4. doar proști
5. proști și nemernici
6. și proști și nesimțiți
@Vasilescu, puțin ciudate gusturile matale săptămîna asta?
un prof universitar, enervat de hlizeala pe care o provoca o jună, pe culoarul trenului, printre admiratorii de moment, iese și o întreabă:
– domnișoară, ați auzit de rainer maria rilke?
– nu…?
– dar ați putea să-mi spuneți cum se numește rahatul de păsări?
– ha, bineînțeles…găinaț!
– și cel de vacă?
– balegă!
– aha, deci cu dumneavoastră se poate discuta doar despre căcat(uri)…
și s-au risipit „porumbeii”…
Păi tu crezi c-am glumit? Săptămâna asta s-a scris doar despre alegeri.
Am citit pe nerăsuflate. 1,2,excelente, Petronela Rotar scrie și cărți, am și eu dar n-am apucat să o citesc;3 cu teatrul să ne lase în pace ,si așa sunt destui care ajung la clasa a 8a și li se pare ecuația de gradul1 o himeră;4,n-are sens să mă exprim iar 5,deja mi se pare că se încalcă clar legea pentru care au murit oameni la revoluție, cu bună știință și peste toate jurământul celui ce devine medic,acela de a ajuta pacientul.6 ,lumea e intr-o viteză continuă, si mai grav odată cu viteza și nepăsarea e la fel.
5. Eu știu că o femeie/fată în România are dreptul să facă sau nu copii. Dacă, cu toată contracepția, eu rămân însărcinată și nu doresc copilul, am tot dreptul să renunț la sarcină și, pentru asta, se pare că singura variantă cât de cât omenească de a trece prin această teribilă experiență (din ce am auzit/citit/aflat din experiențele altor femei) este să apelez la un spital de stat sau privat unde se fac aceste proceduri, sau chiar în străinătate. Cu costurile aferente. Dreptul nu mi-l pierd, doar aș depune eforturi mai mari pentru a-mi fi asigurat. Zic asta pentru că se invocă decretul anti avort din perioada de dinainte de ’89, când nu aveai dreptul să renunți la sarcină nicicum, niciunde.
Revenind la timpul prezent, ințeleg că vrem ca femeilor să li se respecte dreptul de a face avort oricând, oriunde, de oricâte ori doresc, indiferent că e spital de stat sau privat și mi se pare normal.
Chestia e că mi-am adus aminte de o discuție a unor studenți la medicină de acu’ hă hăt ani, care povesteau șocați cum, făcând practică în spitale, la unul dintre ele, era coadă la zona de avorturi. Erau femei adulte, dar și adolescente, unele vizibil afectate negativ, altele destul de calme, iar altele chiar vesele și guralive. Imaginea asta mie mi s-a părut tare ciudată, mai ales că s-a folosit și sintagma „se fac avorturi pe bandă rulantă”. Așa că m-am întrebat „păi dacă se fac pe bandă rulantă, de ce e așa coadă?”, dar n-am explorat atunci problema. Că nu mă afecta în vreun fel, sau nu mai mult decât să-mi doresc să văd și eu cum o fi o femeie/adolescentă care râde și e veselă în timp ce așteaptă să treacă printr-o experiență foarte traumatizantă, fizic și psihic.
Vad ca Cetin, la fel ca Vasilescu, nu prea face diferenta intre legal si obligatoriu. Avortul la cerere este la fel de legal pe cat e si sexul oral. Sunt libertati tolerate, nu constituie obligatii pentru nimeni. Poti sa le practici cat vrei, daca ai cu cine si te tine buzunarul. Nu poti constrange insa pe nimeni sa-ti faca un blowjob daca nu vrea, chiar daca respectivul e bugetar.
Avortul la cerere nu aduce nici un beneficiu sanatatii, deci nu exista nici un motiv pentru care ar trebui sa profite de resursele limitate ale ministerului sanatatii.
O femeie are libertate deplina sa faca avort, dispune de bunul plac de corpul ei in orice perioada a sarcinii. Legea e clara. Poate decide sa isi ucida fatul chiar si in timpul travaliului. Sigur, intr-un astfel de caz ipotetic apare o problema daca cineva o ajuta, pentru ca ala face puscarie, in timp ce ea este exonerata de orice raspundere.
Se dezbate încă. Ce zici?9
Suspectez că supărarea lui Cetin vine din realitatea exprimată de acest gen de date statistice îngrijorătoare legat de avorturile în România anului 2012.
https://www.csid.ro/noutati-sanatate-frumusete-dieta/romania-are-cea-mai-ridicata-rata-de-avort-din-europa-480-de-avorturi-la-1-000-de-nasteri-15869489/
Din felul în care vorbește purtătoarea de cuvânt, îmi dă impresia că nu prea cunoaște realitatea în ansamblul ei, ci vorbește ca și cum toate femeile sau minorele care ajung la avort au (sau ar trebui să aibă) acces la educație sexuală, sau la mijloace contraceptive. Sau poate cunoaște realitatea, dar, cum nu ține de Ministerul Sănătății să rezolve această problemă, nu se bagă.
Se dezbate încă. Ce zici?10
PS asta cu ”Poate decide sa isi ucida fatul chiar si in timpul travaliului” nu cred că e corectă. Poți face legal avort doar în primele 14 săptămâni de sarcină. Ceea ce e iarăși e foarte interesant de investigat. De ce 14 și nu 15, sau 20, sau 40-în timpul travaliului. Eu cred că știu răspunsul, dar e unul foarte urât și care nu va plăcea multor femei care văd avortul ca pe ceva firesc, ba chiar amuzant. (asta legat de femeile și adolescentele de la coadă, din povestea mea)
Se dezbate încă. Ce zici?8
Femeia insarcinata beneficiaza de exonerare totala, indiferent de perioada sarcinii. Regula celor 14 saptamani ii priveste doar pe cei care ajuta femeia insarcinata sa faca avort, adica pe medici. In fata mamei, fatul nu are nici o protectie legala pe perioada sarcinii. Pana nu e nascut, e doar o parte a corpului ei. Ai deplina libertate sa-ti scoti un ochi, sa-ti tai o mana. De principiu, daca reuseste sa isi faca singura procedura, fara sa implice pe altcineva, ar putea chiar sa-si vanda fatul extras pentru experiente sau organe. Cel putin in tarile unde nu e interzis comertul cu asa ceva.
Anduţa, eu zic să o laşi mai moale cu presupunerile. Amuzamentul de la o coadă la avort (deşi mă îndoiesc că e reală, actele medicale se fac cu programări) nu are nimic de-a face cu mersul senin la acea procedură. Ci cu simple discuţii uşoare în timp ce aşteaptă. Că şi la mort se fac glume şi lumea bea şi mănâncă în cele 2-3 zile cât stă mortul în casă, până e dus la groapă. Asta nu înseamnă că sunt veseli de acel deces.
Iar ce afirmi tu mai sus – că cine vrea să facă, caută până găseşte un loc în care poate duce la bun sfârşit acel lucru – ei bine, e o aberaţie imensă. Pentru că în ţara noastră e multă lume săracă şi neinformată sau în diverse situaţii infame, nu toate femeile au ca tine cam tot ce-şi pot dori. Coboară uşor nasul spre sol, că pe acolo mişună mulţi oameni destul de necăjiţi. De la o vreme parcă eşti într-o bulă euforică şi porţi ochelari care fac invizibile problemele cu adevărat grave ale altor oameni şi vezi doar mofturile tale etiliste.
Cât despre dreptul de a face avort la spitalele de stat – am mai vorbit deunăzi despre asta. La spitalele de stat merg acele femei care au contribuit la fondul de sănătate (altfel nu eşti primit acolo), aşa că au tot dreptul să facă acea procedură acolo. La fel ca oricare alt om care şi-a făcut rău cu mâna lui şi se duce apoi să-l repare medicul.
Comentariu beton!43
@Avortul la cerere, la fel ca operatiile estetice, silicoanele, schimbarea de sex, sunt proceduri care nu sunt acoperite de asigurarile de sanatate, nefiind necesare sanatatii. Sunt servicii pe care spitalele le presteaza benevol, fara nici o obligatie legala si contra cost, pentru a obtine fonduri suplimentare. Daca sunt mai ieftine decat la privat, acest lucru este datorat faptului ca medicii nu sunt platiti suplimentar, presteaza munca voluntara. Asta e motivul pentru care majoritatea medicilor se opun, nu le place sa munceasca in plus pe gratis, nu are nici o legatura cu credinta sau altceva.
Se dezbate încă. Ce zici?15
Nu ştiam că nu este decontat de către casa de asigurări de sănătate. Deşi cred că am citit cândva despre acest lucru. Dar am uitat.
M-am informat şi ai dreptate. Este o procedură la cerere. Plătită de pacient spitalului. Nu şi medicilor, de aceea medicii nu au chef să o facă. Iar cu banii obţinuţi pe proceduri la cerere, spitalele pot achiziţiona echipamente medicale şi moderniza spitalul.
Referitor la refuzul medicilor de a face această procedură la cerere, motivele se pare că sunt variate. Am găsit undeva o enumerare a lor:
1. Motivele morale/religioase. Medicii contactați de HotNews.ro spun că, potrivit Codului deontologic, nu pot fi obligați să ofere un serviciu medical împotriva voinței sau convingerilor lor.
2. Unii medici ginecologi s-au specializat pe zona de medicină reproductivă/fertilizare în vitro și spun, de asemenea, că avortul ar reprezenta „o contradicție în convingerile lor”.
3. Faptul că asigurarea de malpraxis oferită de către spital nu acoperă niciun serviciu medical la cerere, prin urmare, nici avortul.
4. Avortul la cerere este un serviciu plătit de pacient către spital și nu este decontat de Casa de Asigurări de Sănătate. Unii medici sunt nemulțumiți că acest serviciu este plătit de către pacient, dar banii ajung doar la spital, nu și la medici.
5. Lipsa unui spațiu dedicat întreruperilor de sarcină în unele spitale.
Cele mai importante motive ar fi deci: lipsa unei asigurări de malpraxis (medicul şi-o poate plăti singur, dar costă foarte mult şi evident nu rentează) şi faptul că banii nu ajung la medic.
Referitor la refuzul unor proceduri, se pare că legea este neclară. Singurele proceduri pe care un medic le poate refuza fiind expuse in urmatoare lege:
Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății prevede că medicii pot refuza un serviciu medical doar în două situații: atunci când „pacientul este trimis altui medic, furnizând toate datele medicale obținute, care justifică asistența altui medic cu competențe sporite”, și atunci când „pacientul manifestă o atitudine ostilă și/sau ireverențioasă față de medic”. Prevederile Legii 95/2006 se referă, însă, tot la serviciile medicale de urgență și din pachetul de bază, decontate de CNAS, nu la serviciile medicale la cerere.
Cu alte cuvinte, în Ro avortul este permis, dar este o procedură la cerere, plătită spitalului de stat. Dar medicii nu au asigurată plasa de siguranţă pentru procedurile la cerere (nu au asigurare de malpraxis) şi nici nu primesc vreun ban pentru procedurile la cerere. În mod logic – medicii nu vor să execute aceste proceduri la cerere. Deşi legal se pare că nu le pot refuza totuşi (pot refuza doar proceduri de urgenţă sau de bază).
Concluzia finală – ai voie să faci avort pe banii tăi la stat, dar nu ai unde să-l faci. Pentru că te loveşti de o întreagă harababură organizatorică şi legală. Deci realitatea în Ro ar fi de fapt: nu poţi face avort pentru că nu ai unde.
P.S. Mai sus am vorbit despre spitalele de stat. Evident că sunt unele clinici private care oferă acest serviciu, dar plata este aproape triplă faţă de plata la stat. (Un avort la cerere costă între 100 și 300-400 de lei la un spital de stat, în funcție de localitate, și poate ajunge la 700-1.000 de lei la o clinică privată.)
În această situaţie spinoasă şi având în vedere că metodele contraceptive nu sunt sigure 100% (pentru cele care şi le permit, le sunt permise sau au cunoştinţă de ele) eu zic că femeile ar trebui să refuze să mai facă sex. Şi să o facă doar atunci când vor un copil. Ca să nu mai ajungă cu jalba în proţap pe la uşile închise ale spitalelor iar cele fără bani să nu mai rămână singure (de multe ori) cu copilul nedorit, să nu-l mai arunce în orfelinate sau să nu îl crească în lipsuri şi lipsă de dragoste. Exagerez, evident. Dar la aşa condiţii, aşa soluţii.
Comentariu beton!30
@Anduța & @ventidius,
Habar n-aveți despre ce vorbiți, bateți câmpii la greu.
Băi, mai terminați afișarea cearșafurilor de argumente pentru o situație în care n-ați fost niciodată. Pe bune, jigniți inteligența celor care citesc și care au trăit diverse situații despre care voi doar filozofați.
Comentariu beton!33
Am scris si saptamana trecuta, dar mult prea tarziu cred.
Mare parte din cei ce comenteaza aici sunt la mantinela, sa zic asa.
Din interior, ca sunt doctor de pixde, vorba lui Vasilescu, lucrurile stau asa: ce e legal pt tine (vorba lui @venditius) nu e obligatoriu pt mine, medic. Eu sunt obligata sa iti salvez sanatatea/viata, nu sa fac ceva care e optiunea ta (nu e cazul meu personal, dar am colegi care din motive religioase/morale refuza sa faca). Nu aveti idee cat de (aberant de) multe avorturi la cerere se fac in Romania! Nepermis de multe! De ce s-ar face pe banii contributiilor de sanatate? Nu ai avut ghinion sa te imbolnavesti, ci ai ales sa ajungi in situatia asta! Sigur, exista si cazuri medicale, de asemenea esecuri ale contraceptiei sau accidente. Dar este evident ca astea nu sunt majoritare si nu ma refer la ele aici.
Nu mai am timp si rabdare sa reiau ce am scris saptamana trecuta, o sa pun un copy-paste eventual.
Se dezbate încă. Ce zici?17
@Anduta
Exista parerea preconceputa ca rata mare a avorturilor e legata de lipsa educatiei sexuale. In realitate, ĺcele doua au foarte putina legatura spre deloc. Romania e campioana la avorturi in Europa. Dar Suedia o taloneaza indeaproape de pe locul doi. La numarul total al avorturilor cazurile de adolescente inocente care nu au auzit de anticonceptionale sunt cu totul nesemnificative. Daca nu vrei sa iti bati capul cu anticonceptionale si precautii care cer efort si perseverenta, avortul e o optiune rezonabila, cat se poate de avantajoasa, e un mijloc contraceptiv comod si ieftin, preferat de multi. Rata avorturilor, acolo unde avortul e la liber, nu scade semnificativ prin educatie sexuala ci prin politici care incurajeaza femeile insarcinate sa aleaga o alta solutie, cum ar fi consultanta obligatorie preavort, in cadrul careia li se ofera sprijin si solutii alternative, adoptia copilului spre exemplu.
Solandi, paralela cu înmormântarea mi se pare nepotrivită, iar peste paragraful al doilea o să trec cu totul.
Pe de altă parte: ”deşi mă îndoiesc că e reală, actele medicale se fac cu programări”
Am menționat că ”povestea” este de acum mai mulți ani. Dacă stau să mă gândesc, ar trebui să fie din perioada 2003-2006, când eram pe la terminarea facultății și aveam contact social direct/fizic mai extins decât ulterior cu studenți și rezidenți la medicină și acces direct la anumite povești informale de prin spitale. E adevărat că nu mai rețin detalii importante, precum spitalul, sau motivul cozii, deși era vorba și de un subsol unde era acea coadă. Dar am bănuit că era vorba de coadă pentru un consult, depuneri de acte, sau programări, cum zici. Și tot mi s-a părut ciudată veselia.
Așadar, nicidecum n-am presupus că tot în acea zi ar fi fost și avorturile, probabil expresia ”pe bandă rulantă’ a generat confuzia. Dar ”de coadă pentru avort” sunt sigură, deși tu te îndoiești.
Cred că e greu de demonstrat adevărul, dar poate avem printre noi vreun medic ce profesa în obstretică ginecologie în acele vremuri, sau cunoaște bine situația și ne mai poate vorbi despre cum era cu avorturile atunci vs cum e acum și ce s-a schimbat.
Anduţa, nu ai înţeles esenţialul – poţi fi vesel când stai la o aşa coadă purtând discuţii din cu totul alte domenii, chiar dacă urmează să faci un avort. Tu voiai să vezi o coadă la care lumea plânge, sau cum? Au plâns destul acasă, înante şi după avort, stai tu liniştită. Şi nu mai trage concluzii după aparenţe.
Comentariu beton!22
– cu medici (sau asitente?) ca @Cristina, care, deşi este în sistem, nu ştie ce nu ştiam nici eu dar m-am dumirit azi (dar la mine e scuzabil, că nu lucrez în domeniu) – şi anume că avorturile nu se fac pe banii contribuţiilor de sănătate – (‘De ce s-ar face pe banii contribuţiilor de sănătate?’)
– cu eticheta dată ea (‘Nepermis de multe!’) dar fără să se întrebe de ce? sau cine e ea să hotărască dacă sunt nepermis de multe sau nu, când fiecare avort este personal şi nu ştii motivele care au dus acolo?;
– cu afirmaţii de genul: ‘Eu sunt obligată să îţi salvez sănătatea/viaţa, nu să fac ceva care e opţiunea ta’ (nu m-am lămurit în ce contest pot refuza medicii o intervenţie la cerere, dar să zicem că pot)
===> ce ne mai miram că dacă ai rămas însărcinată şi nu vrei copilul… practic e o loterie să poţi face un avort în România. Trebuie să te mulţumeşti că ‘ai dreptul să faci avort’ în teorie, că în practică….
Pentru ca avortul să fie într-adevăr un drept cu finalitate in practică, soluţiile ar putea fi:
– includerea lui în pachetul medical de bază. Atunci ar fi şi medicii acoperiţi cu asigurarea de malpraxis, ar primi şi bani pe procedură. Dar, ops!, n-ar mai primi spitalele surplusul ăla generos de bani, dacă n-ar mai fi o procedură la cerere. Şi s-ar revolta cei ca @venitdius şi ca @Cristina că se irosesc contribuţiile la sănătate pe mofturi din astea, capricii. De parcă cele care solicită un avort nu or fi contribuind la sănătate.
– iar dacă rămâne la proceduri la cerere, ar trebui să se ofere medicilor asigurarea de malpraxis şi o parte din plată să le revină lor, nu doar spitalelor (pentru că, dacă aş fi medic, cu siguranţă nu mi-ar conveni nici mie situaţia actuală în care se prezintă lucrurile cu aceste proceduri la cerere; n-aş avea niciun motiv să le execut, mai ales dacă le pot refuza).
Dacă oferi un drept la o procedură medicală, atunci asigură-i şi suportul pentru a fi dus la bun sfârşit. Altfel sunt vorbe în vânt. Şi o continuă discordie între părţile implicate.
Comentariu beton!20
Laura, prin ce situație să fi trecut? Să nu fi folosit metode contraceptive, sau contraceptivele să nu funcționeze și, totuși, să apară un copil pe care nu l-am dorit, să ne punem problema avortului și să nu avem unde și cum să-l facem? Prin asta se trecea îniante de ’89? Eu altceva știu, dar dacă zici că nu avem habar despre ce vorbim, nu mai bine ne explicați/povestiți cei care știți decât să ne inviți să tăcem? Nu știu Ventidius, dar eu n-am de gând s-o fac, până nu mă lămuresc exact cum stă treaba și ce se poate face pentru rezolvarea problemei. Pentru că e o mare problemă națională. Iar tăcutul din gură și pas-ul peste subiect nu văd la ce ajută.
Se dezbate încă. Ce zici?8
@Solandi -conduc (am oprit 2 mib) si am un drum de vreo 3 h. Cum ajung acasa, promit sa iti raspund pe indelete la toate intrebarile. Dar te rog citeste si ce am scris sapt trecuta.
Crede-ma, nu vreau sa polemizez cu nimeni. Doar ca voi vorbiti oarecum din afara. Eu vorbesc zilnic cu aceste femei, din pacate…
Solandi, aștept să văd răspunsurile Cristinei. Sper să includă în ele și ceva mai mult legat de ce văd că a scris săptămâna trecută, respectiv ”De la “nu vreau pilule pt ca ma ingras” sau si mai grav “nu am avut bani de pilule”, dar ea are unghii cu gel si gene false, pana la “nu fac cu prezervativ pt ca nu imi place” sau “stiu ca nu am voie sa raman gravida la sub un an de la cezariana, dar nu mi s-o intampla tocmai mie sa ma perforeze”. ”
Genul de persoane care au acces și la metode contraceptive și la informații, dar tot ajung la avort. Pentru că na, e un drept, ar fi păcat să stea așa nefolosit, în timp ce ele s-ar îngrășa, sau sexul nu e la fel de plăcut, sau unghiile și genele n-ar fi așa frumoase. Ah, iar am făcut o presupunere. Obiectez singură și o și admit.
Se dezbate încă. Ce zici?12
@Crisitina,
Am citit acum ce ai scris săptămâna trecută.
Într-adevăr, pacientele despre care vorbești par a face parte dintr-un grup foarte pestriţ. Şi unele dintre ele poate nu inspiră compasiune, părând a fi nişte persoane cinice. De ce sunt aşa, nu mă hazardez să spun, şi nici nu e important.
Dacă lucrezi într-un spital de stat, mie îmi este clar că la voi ajung în special cele fără venituri prea mari, iar cele care au bani şi probabil şi altă mentalitate, merg la clinici private. Şi în acest moment îmi dau seama că, într-adevăr, fiecare dintre noi vede doar anumite segmente din grupul mare eterogen al femeilor din ţară. Şi poate că eu, în plus, mai şi contaminez datele de pornire cu propria mea atitudine faţă de avort – nu-mi pot imagina cum o femeie ar spune cu nonşalanţă: dă-le naibii de contraceptive, dacă e să fie fac un avort şi gata!, de parcă ar fi vorba de ceva banal – de aceea în vizorul meu stau în special cele prea tinere şi ignorante, cele nu foarte şcolite care nu sesizează importanţa contracepţiei, cele care fac parte din familii în care nu prea au vreun cuvânt de spus, etc. Şi evident, nu le mai pomenesc pe cele la care au eşuat metodele contraceptive – nici pe ele nu le acceptaţi? Iar pentru toate cele menţionate de mine – dreptul la a duce la bun sfârşit un avort în cadrul sistemului de sănătate mi se pare imperios necesar. Şi toate piedicile actuale (rezultate din legi care se bat cap în cap) sunt un afront și o încălcare a dreptului de care chipurile beneficiază.
Un punct cu care nu sunt de acord cu tine – există metode contraceptive (din păcate orientate mai mult spre femeie, aştept pilula masculină, să se mai echilibreze balanţa) dar mentalitatea în ţara noastră cât şi promovarea foarte slabă a lor le fac ineficiente. De exemplu, ca să ajungi să iei anticoncepţionale orale, trebuie să mergi la ginecolog şi sunt recomandate analiza hormonale şi de sânge. Câte femei fac asta în România? Şi câţi medici scriu reţete fără aceste analize? Doar cele care au înţeles importanţa prevenţiei versus un avort traumatizant. Restul se vor complace în ape călduţe şi vor spera în noroc. Şi aici este vorba foarte mult de educaţie. Care în ţara noastră este foarte precară în acest domeniu. Şi sunt prea multe familii în care bărbatul încă e cocoşul şi dacă el nu agrează o metodă contraceptivă şi îl doare în 14 că femeia de lângă el va trebui să facă un avort, ce vină are femeia, în afară de faptul că stă cu un aşa om? Evenimentele premergătoare unei sarcini de multe ori nu stau în puterea de decizie a femeilor din ţara noastră. Iar mie mi se pare nedrept pentru ele. Deoarece au parte de acelaşi refuz pe care altele indiferente îl merită.
Comentariu beton!28
Anduţa, ca de obicei tu iei doar un segment care îţi convine ţie (mă îngrijorezi: unde îţi sunt slashurile?). De data asta: femeile cu caracter îndoielnic, care preferă unghiile date cu lac în locul unor măsuri de contracepţie. Data trecută bogaţii care vor la aer curat în afara Bucureştiului şi vin să aglomereze clasele în şcoala ok din cartierul tău drăguţ unde ai reuşit să ocupi o locuinţă. Şi tot aşa.
Şi omiţi că pe lângă acele categorii pe care tu le iei în vizor (şi care reprezintă un infim procent din totalul oamenilor din ţară) există şi alte n categorii, cu problemele şi cu doleanţele lor, dar acele categorii nu-ţi validează ţie scopul şi le ignori cu desăvârşire.
Eu am văzut şi partea aia mai gri, şi mocirla, şi deznădejdea fără vină, de aceea încerc să le îmbin. Iar în situaţia de astăzi nu văd cum le-ai putea separa pe cele care să beneficieze, de cele care să nu. În plus, am stabilit deja că din punct de vedere legal situaţia e foarte încâlcită. Şi degeaba ne contrazicem noi aici.
Comentariu beton!23
Am uitat un aspect important, apropo de afirmaţia @Cristinei – că ea ne prezintă lucrurile din interiorul unui cabinet ginecologic şi că toţi cei care ne-am dat cu părerea am fi vorbit aiurea – ei bine, noi am vorbit din perspectiva pacientului.
–> Pacient care are un drept (care nu ţine cont de modul cum ajuns în acea situaţie – şi anume aceea de a fi gravidă).
–> A cărui soluţionare, momentan şi legal este băgat la ‘proceduri la cerere’.
–> Rezolvarea nu poate avea loc decât într-un spital dotat cu echipamente corespunzătoare şi de către un medic.
==> În acest context, eu, ca pacient, nu accept un refuz. Pentru că astfel dreptul meu sare în aer. Cum medicul e singurul care poate efectua procedura, teoretic, mergând pe această linie == > medicul nu o poate refuza.
Cam aşa stau lucrurile şi din partea cealaltă.
Acum, îmbină-le dacă poţi.
Comentariu beton!22
Solandi, de fapt, fără să fi gândit și pus etichetele folosite de tine nicio secundă, e vorba de oamenii care sunt în stare de orice ca să le fie lor bine, să-și rezolvele problemele cât mai rapid și mai ușor, chiar dacă pentru asta trebuie să comită ilegalități sau imoralități, mai mici sau mai mari, cu relax, sau chiar cu zâmbetul pe buze.
Pierzi esențialul în ceea ce mă privește și mi-e clar asta din felul în care ai insistat să mă descrii astăzi și să explici ce gândesc, fac, sau zic. O să trec peste, însă. Exceptând asta: ” Pentru că în ţara noastră e multă lume săracă şi neinformată sau în diverse situaţii infame, nu toate femeile au ca tine cam tot ce-şi pot dori.” Serios, știi sigur ce-și doresc femeile, sau eu, sau doar presupui?
Anduţa, era vorba de condiţii decente de viaţă şi de respect din partea soţilor, a familiei. Pe care tu le ai. Nu mă hazardez să-ţi ghicesc toate dorinţele, ci mă opresc la cele ale unui nivel de trai acceptabil şi care ţin de demnitate. Aceasta era esenţa a ceea ce am spus, în contextul discuţiei de astăzi. Şi nu vorbesc din vorbe, ci de lângă acea realitate gri.
@Solandi
Dreptul medicilor de a refuza sa faca avort din motive de constiinta este recunoscut in majoritatea tarilor europene. Mai precis, sunt doar patru tari in care medicii sunt obligati sa faca avort chiar daca nu vor: Bulgaria, Suedia, Cehia si daca imi aduc bine aminte, Islanda. In rest, in toate tarile, inclusiv in Germania, Franta, Marea Britanie, Spania, Italia, Olanda sa Elvetia, acest drept al medicilor de a refuza sa efectueze aceasta procedura controversata nici macar nu e pus in discutie, exceptandu-i poate pe militantii extremisti si exaltati, de tipul Laurei G, care au un cult pentru avort si isi inchipuie ca o femeie isi face de rusine tagma daca nu a facut macar vreo doua trei chiuretaje.
@ventidius, mai sus eu vorbeam doar teoretic şi din punct de vedere al pacientului.
În alt comentariu am pomenit şi despre dilema de înţeles a medicilor în această chestiune ingrată.
Ingrată la nivelul actual de înţelegere. Pe viitor vom vedea cum vor evolua percepţiile. Că nimic nu e bătut în cuie. Cum nu a fost nici sclavia, nici dreptul de vot pentru femei, şi multe alte libertăţi care au scandalizat omenirea la vremea lor.
Să nu mai vorbesc despre evoluţiile tehnologice şi medicale. Poate în viitor bărbaţii vor putea purta sarcina.
Gen:
– Ops! Vom avea un copil, dragule, dar eu nu vreau să-l port, poartă-l tu, că am fost doi în asta!
Şi femeia să iasă iute pe uşă, pasând zigotul spre pântecele bărbatului.
Te învit atunci să-ţi dai cu părerea din postura de persoană care poate fi pusă în acea situaţie. Pentru că din cea de partener eşti foarte detașat, vad.
Comentariu beton!16
@ventidius,
Hai că într-un final ai reușit să fii (aproape) amuzant. Nu știu care dintre noi doi este mai extremist și exaltat, dar am o vagă bănuială că nu eu 😂
Solandi, între ”nu toate femeile au ca tine cam tot ce-şi pot dori.” și ”nu toate femeile au condiții decente de viață” (indiferent ce înseamnă asta pentru fiecare) este o foarte mare diferență.
De asemenea, în contextul discuției de azi, ai menționat și acest: ‘De la o vreme parcă eşti într-o bulă euforică şi porţi ochelari care fac invizibile problemele cu adevărat grave ale altor oameni şi vezi doar mofturile tale etiliste.”. Ia să vedem, că poate iar n-am înțeles eu esențialul: cam de când ar începe acest ”de la o vreme”? Și ce ”mofturi elitiste” zici că văd?
@Solandi
Despre ce pacient e vorba? Mi-e greu sa te inteleg daca folosesti termeni ambigui. Nici DEX nu ma prea ajuta. Spune ca pacient inseamna: 1. persoana bolnava aflata sub tratamentul unui medic. 2. persoana supusa unui supliciu, martir.
Deci nu vorbesti de femeile insarcinate care vor avort la cerere. Ele nu sunt nici bolnave, nici sub tratament.
Sa fie vorba de tine, te consideri o martira a cauzei, supusa unui supliciu?
Dupa parerea mea nu e nevoie sa va victimizati atat. Refuzati mai bine sa faceti sex, cum propune Laura G.! Sau faceti numai intre voi, feministele. E si jenant sa acordati atatea favoruri tocmai tortionarilor vostri seculari. Suna a Stockholm syndrome. Nu ne duceti grija. Ne vom descurca si fara feministe. Chiar daca ati deveni cu toate feministe, oricat de improbabil ar fi. Oricum, nu iti face prea mari iluzii, mai usor va decoperi stiinta surogate robotice acceptabile pentru sex decat metode prin care barbatii sa poarte sarcina in locul unei femeilor. Mult mai repede se va descoperi metoda prin care fetusii vor fi crescuti in uterul unor vaci. Unii misogini ar spune ca animalele astea au chiar si numele predestinat pentru asa ceva.
@ventidius,
Unde și când am propus eu refuzul de a face sex?
Pe bune, ai fumat ceva? Că ai niște replici mai anapoda decât de obicei 😂
Scuze, @Laura G.
De fapt era un comentariu al lui @Solandi. Ai dreptate. Prea multe si prea mari cearsafurile deasupra.
Hai ca vad ca pana am ajuns eu sa pot scrie linistita, discutia a deviat destul de mult :))
@Solandi, am fost destul de deranjata initial de revolta ta si de cat de aprinsa esti, dar am inteles ca divergenta de opinii provine in principal din pozitia ta pur subiectiva. In care „tu” (am pus intre ghilimele pt ca nu tu, Solandi, ci ceea ce reprezinti tu-femeie informata si cu self-esteem) ajungi in aceasta situatie ca urmare a unui accident, nu ca urmare a unei inconstiente sau a unei nepasari. Ori…nu. Nu! Vorbim de un segment larg de populatie, destul de pestrit cum bine zici, de oameni pt care principala metoda de planificare familiala este avortul (a nu se confunda contraceptia cu planificarea familiala). Oameni care folosesc fara prea mare tragere de inima metode de muuuuult depasite, cu eficacitate indoielnica (gen calendar, cu rata mare de esec, sau acea metoda pe care o uram cu totii : p). Oameni care tu iti imaginezi ca traiesc o drama in momentul cand trec prin asta, dar nimic mai departe de adevar in majoritatea cazurilor. Nu spun ca le e usor, dar se resemneaza, se mint singure, minimizeaza intamplarea…pana se obisnuiesc cu gandul.
Sunt cateva zeci de mii de avorturi in Ro in 2019, astea sunt insa cifrele oficiale, trebuie sa stiti insa ca nu toate clinicile particulare raporteaza nr de avorturi efectuate. De asemenea de cativa ani se foloseste f mult si avortul medicamentos, asa ca sunt muuuult mai multe avorturi necuprinse in aceasta statistica.
Da, iti raspund la intrebarea de mai sus, cine zice ca sunt multe? Uite, eu zic ca sunt foarte multe. Macar prin prisma riscului (mare) de complicatii si tot mi-as dori sa fii de acord cu mine.
Ai presupus ca nu stiam ca nu sunt decontate de CAS- ba bineinteles ca stiam, eu doar ma miram, cu revolta chiar, de ce vi se pare voua atat de normal sa fie efectuate gratuit prin asigurari. Mai ales cand nr lor este atat de mare. Si inca odata spun, bine ca nu sunt, pt ca atunci in spitale nu s-ar mai face nimic altceva. Repet, tu crezi ca doar o femeie la care nu a functionat pilula ajunge aici? Te inseli amarnic, dupa cum am spus si mai sus, pt multi avortul este principala optiune. De ce? Din inconstienta (mie nu mi se poate intampla/ lasa ca poate scap si luna asta/etc etc), la unele paturi sociale din lipsa de informare/educatie si (nu va socati) pt ca este ieftin. Da, este ieftin. Si la stat, si la privat. Daca ar costa cateva mii de lei (exista clinici unde atata costa) peste tot, va asigur ca nu s-ar mai face atat de multe. Sigur, ar exista si cateva nevinovate (ceea ce spuneam, cu esecul contraceptiei), dar peste tot exista si victime colaterale.
(Facand haz de necaz, imediat s-ar gasi căi prin care asta sa se rezolce gratis in spital de stat, dar va rog sa nu imi cereti amanunte).
Coada de care vorbeste Anduta era cat se poate de reala, nici acum nu se fac programari la toate spitalele pt aceasta procedura si inca exista cozi. In anii respectivi, cu atat mai mult!
Imi aduc aminte (recordul meu, stiu ca pare greu de crezut) de o femeie care avea 4 copii si 35 de chiuretaje. 35. Treizecisicinci. Le facea gratis la spital si o indemna pe cumnata ei, care nu avea decat 3 copii si era de asemenea abonata la 3-4 luni la cate un avort, sa mai faca un copil ca sa poata face apoi chiuretajele gratis.
Asa ca…prin CAS? Nțț!
A, inca ceva ce cred ca totusi nu s-a punctat: multe din maternitatile de stat fac avorturi la cerere. Insa anul asta, in contextul pandemiei, s-a incercat limitarea internarilor (s-a ajuns in situatia ca timp de cateva luni sa nu se opereze femei cu probleme daca nu erau urgente), inclusiv (sau mai ales) a intreruperilor la cerere. Stiu, poate nu e drept, daca insa stai de cealalta parte a baricadei vezi ca exista o logica.
Si inca ceva- @Solandi, legat de comentariul tau de la 17:35: f simplu. Ti-am imbinat-o.
Te duci la o clinica privata.
Raspund, daca mai vreti, punctual. S-a discutat destul de mult pe tema si sigur mi-a scapat ceva.
@ventidius,
Cineva şi-a ieşit din fire şi n-a fost nevoie decât să mă lansez în idei sf şi să spun că n-ar fi rău ca pe viitor bărbaţii să poarte şi ei sarcina. Dacă doar un simplu gând te face să reacţionezi aşa, mă întreb cam ce gândeşti tu despre femei în general. Ba la final ai dezvoltat un raţionament încâlcit (aruncat în cârca misoginilor) din care pot să înţeleg că femeile ar fi nişte vaci în momentul în care sunt însărcinate. Sau că femeile şi vacile sunt predestinate la aşa ceva, bărbaţii… – vai, ce lucru impardonabil am putut să spun! Deşi tu, făcând acea asociere, ghici ce ai fi tu sau acei misogini ca pereche masculină?
Ai înţeles total anapoda. Nu sunt nici feministă, nici nu mă interesează la modul personal problema. Mă deranjează doar modul superficial cu care tratezi tu această situaţie. Mai ales că nici nu te afectează în vreun fel.
Cât despre pacient: definiţia aia e învechită. Pacient este orice om care ajunge să facă o intervenţie medicală. Iar sarcina nu o fi o boală, dar uneori este o problemă pentru cea care o poartă, problemă ce poate fi soluţionată doar printr-un act medical. Deci acea persoană devine pacient.
Cred că am epuizat acest subiect. Citeşte mai bine comentariul lui @ametist, care este medic. Mai mult decât am spus până acum şi decât au scris ea sau @Ionuţ astăzi, nu prea mai am ce să spun.
Anduţa, nu înţeleg de mai întrebi ce mofturi etiliste ai. Ţi-am mai spus asta şi la topicul tău cu şcoala şi nu doar eu. Şi am scris şi de ce, nu am chef a mai pierd timpul reluând.
Ideea este că pari să nu vezi diversitatea situaţiilor neplăcute în care se află alţi oameni şi te raportezi mereu în ultima vreme doar la tine şi la oamenii din imediata ta apropiere. Oameni din aceeaşi categorie socială cu tine.
La topicul cu școala, moftul meu elitist este ca oamenii din jurul meu, din aceeași categorie socială sau de mai sus, să nu mai încalce legea, pentru a-și atinge scopurile.
Cei aflați în situații neplăcute, sau gri, cum zici tu, sunt minoritari și în perfectă legalitate. Așa că, indiferent de ce vi se pare unora, văd destul de bine, mai ales în jurul meu, diversitatea situațiilor neplăcute și problemelor cu care se confruntă alți oameni și, mai ales, copiii lor la școală.
Anduţa, în topicul acela eu şi alţii am înţeles că pui problema la modul general, pentru toată ţara. De aceea oamenii ţi-au argumentat de ce părinţii de la ţară îşi duc copiii la şcolile din oraş, ţi s-a argumentat de ce oamenii mai săraci, din cartiere mai rău famate, fac vize să îşi trimită copiii la prima şcoală mai ok de lângă şcoala din cartierul lor, etc. Tu le-ai răspuns de sus că să-şi cumpere apartamente în cartierele mai bune – de parcă toată lumea are bani pentru aşa ceva, sau de parcă toţi oamenii din cartiere mai naşpa sau din cartiere cu şcoli slabe ar putea încăpea în cartierele ok. Întotdeauna vor exista oameni prinşi într-o condiţie pe care nu şi-o doresc, dar care aspiră la mai mult pentru copii lor.
Îi spuneai apoi lui Nicolae, dacă reţin bine, că părinţii care au în cartier şcoli proaste, să lupte, să facă reclamaţii, să schimbe, să dreagă. Tu observi, în jurul tău, în ce ritm se schimbă lucrurile în ţara asta? Că te ia somnul şi îmbătrâneşti sau mori până se pune în mişcare o schimbare firavă, aproape să-şi dea duhul de ireală ce pare? Din cartierul tău bine ales, cu o şcoală deja bună, pentru care nu ai mişcat un pai să fie aşa cum e, ai tupeul să le reproşezi altora că de ce nu luptă în carterele lor strâmbe de tot? Tu cu ce ai luptat în al tău? Ce experienţă ai cu lupta asta şi rezultatele ei, de le reproşezi altora că stau cu mâinile în sân?
Dar să revenim asupra topicului cu pricina. Dacă era vorba doar de şcoala ta, unde ‘cei în situaţii gri sunt minoritari şi în legalitate’ dar e plin cartierul de ‘oameni de condiţia ta sau mai sus’ însă au dat năvală acolo nişte albinuţe venetice şi mofturoase atrase de nectarul şcolii voastre, mă scuzi, dar pe cine interesează asta, în afară de tine şi de oamenii de acolo care ar fi şi ei deranjaţi de aşa ceva? Luptă local acolo, de ce ne iroseşti timpul cu problema ta particulară? Fă reclamaţii la şcoală, la inspectorat (că acolo sunt aprobate cred numărul în plus de locuri în clase), fă-le reclamaţii profesorilor din şcoala aia că nu se revoltă, strânge părinţii care sunt de acord cu tine şi faceţi front comun, puneţi presiune pe director să îi dea afară pe toţi copiii cu domiciliu fals, etc. Tu îndemni pe alţii dar nu ştii în ograda ta ce să faci?
Cât despre faptul că ți-am spus că nu vezi ce e în jurul tău şi tu îmi vorbeşti strict despre oameni din cartierul tău, majoritatea de condiţie bună şi foarte bună, ca şi tine, ai şi tu dreptate. Ăla este ‘în jurul tău’. Am pus eu intrebarea prea vag. Pentru că eu mă refeream la toată ţara, dacă vezi ce e în ‘jurul ăla mai larg’, care să cuprindă toată ţara şi toate categoriile de oameni din ea.
@Solandi
Se poate sa fi raspuns iritat, motiv pentru care imi cer scuze, dar nu ala era motivul. Pur si simplu astfel de argumente, de tipul „tu n-ai mancat salam cu soia” mi s-au parut potrivite ca nuca in perete intr-o discutie in care eu nu am fost implicat decat punctual, in legatura cu vreo 4 afirmatii care mi s-au parut eronate: faptul ca legalizarea avortului ar impune vreo obligatie legala pentru medici de a presta astfel de servicii, ca femeia insarcinata ar fi exonerata de raspundere doar in cazul avortului efectuat pana in saptamana 14, ca avortul ar fi acoperit de asigurarile de sanatate si ca educatia sexuala are un impact semnificativ asupra ratei avortului. M-am limitat la atat, tocmai pentru ca nu aveam chef de victimizari, culpabilizari si recriminari care nu duc nicaieri. Nu m-ai contrazis asupra acelor subiecte, in schimb m-ai acuzat de superficialitate. Acuzatie la care nu asputea sa raspund altfel decat foarte subiectiv, asa ca ma lipsesc.
Comparatia femeilor insarcinate cu vacile nu mi apartine, dar am auzit-o destul de des, intr-o forma mai mult sau mai putin identica, atat la barbati cat si la femei, in special in discutiile cu oarecare tenta malthusianista. Era o simpla referinta, nu am de ce sa mi-o asum. La ghicitoarea ta raspunsul este cumva taur? Ca boii sunt cei castrati.
Legat de definitia pacientului, nu vad de ce ar fi invechita. Dar ai dreptate, pacient e orice persoana ca sufera o interventie medicala. Interventia medicala nefiind altceva decat o interventie efectuata in scop medical, adica care are ca obiect pastrarea sau restabilirea sanatatii. Daca interpretarea ta este insa ca pacient e orice persoana care sufera o interventie efectuata de un medic, chiar fara scop medical, ar inseamna ca pana si subiectii doctorului Mengele erau tot pacientii acestuia. La fel si condamnatii la moarte carora li se administreaza injectia letala sub supravegerea unui medic. Ar fi insa cel putin ciudat, daca nu chiar cinic.
@ventidius,
Atâta timp cât femeia nu doreşte acea sarcină, ea are dreptul să nu o mai aibă dacă aşa consideră. Şi nu mai vreau să aud aiureli cum că trebuia să facă şi să dreagă ca să nu ajungă acolo. Pentru că e la fel ca şi la cei care au abuzat de băutură, de ţigări, de mâncare nesănătoasă, etc. şi s-au îmbolnăvit, dar ei ajung la spital şi sunt bine mersi pacienţi, ba mai beneficiază şi de asigurare medicală. Mie toţi ăştia care şi-o fac cu mâna lor, conştienţi de ce s-ar putea întâmpla, dar care spun, ca şi unele femei – ‘nu mi se întâmplă tocmai mie’ – mi se par la fel şi îi bag în aceeaşi oală. Aşa că şi femeile care doresc avort trebuie puse tot în oala aia, ca să mă exprim simplist şi aproape că ţi-am făcut un desen. Tu faci sepraraea lor doar prin prisma faptului că primii ajung să aibă o boală, pe când femeia însărcinată ajunge să aibă o sarcină. Sarcină care nu e boală doar dacă o doreşti.. Dar dacă nu o vrei, este. Aşa că, din punctul meu de vedere şi avorturile ar trebui să figureze tot în lista procedurilor de bază ale serviciilor medicale. Simplu.
Cât despre ‘pacient’ – e o discuţie fără sens. Am scris pacient în formularea iniţială ca să nu mă repet scriind mereu ‘femeia însărcinată’. Dar chiar şi aşa, pentru că ea solicită acea intervenţie medicală (amănunt pe care l-ai omis), nu are cum să fie cobai pentru niciun Mengele, ci simplu – pacient.
Cât despre bou – taur, poţi să iei ce varianta vrei. E tot o bovină, chiar dacă taur pare că sună mai bine.
Petronelaaaa! Atat! Este un om foarte mișto, care pe lângă darul de a scrie (cum spune chiar ea: „am o manuta la mine în cap care scrie”) se implica mult si in educație. Educația aia care lipsește cu desavarsire din scoala: drepturi și libertăți, educație sexuala, abuz, aplecarea către arta (cărți, teatru, film), trauma, echilibrul emotional si mersul la psiholog. Si o face si cu mult umor si verticalitate. Avem nevoie de mai mulți oameni ca ea, si m-am bucurat foarte tare sa vad un articol al ei recomandat aici! Multumesc!
Aia cu teatru in scoli nu prea o inteleg ca oricum sunt o groaza de trupe in scoli …dar fin’ ca traim pe o scena cu cabotini ieftini gen orban ,veorika nicolici mitralieră si ai lui kelemeni si ponți nic-usori sper sa nu se supere numrni mai nou poate e ca copi noștri sa priceapă mai lesne diferenta …doar zic …
Mulțumesc pentru selecție!
1. Prima oară când citesc ceva scris de Petronela Rotar. Pare interesant ce scrie.
2. De acord cu autorul cu o singură excepție: nu suntem campioni de prostie pe subiectul acesta al Covidului. E un „concurs” de prostie la nivel planetar, cu țări mult mai civilizate decât noi, și chipurile și mai „inteligente”, care reușesc să-și dea grav cu stângu-n dreptul. Practic, e un fel de „scapă cine poate și cine are noroc” peste tot, nu doar la noi.
3. Consider că existau multe chestii mai utile și mai urgente care ar fi putut deveni opționale sau chiar obligatorii în școli. Dar nici treaba asta cu teatrul nu e rea. Atât timp cât nu contează nota la vreo medie, la vreun procent, la vreun dosar de admitere sau altă imbecilitate de acest gen, există șanse să fie un câștig pentru copii.
4. Pas.
5. Văd că a generat multe comentarii treaba asta cu avortul așa că mă abțin. Aș zice că statul român nu mai face, în general, nimic pe parte medicală pentru cetățenii săi, plătitori sau neplătitori de taxe. E tot un fel de „scapă cine poate”, deci nu mă miră că ne întoarcem în trecut și în treaba cu avortul. Zic doar atât pentru teoreticienii de mai sus care îi tot dau avortul care n-ar trebui decontat, că e un moft, că medicii nu sunt obligați să etc. etc. : avem educație sexuală în școli? Avem o pwlă. Trebuie avort. Justiția tratează cu asprime cazurile de viol, incest și pedofilie? Tratează o pwlă. Și aici trebuie avort. Avem condiții decente pentru copiii nedoriți sau care nu pot fi întreținuți de părinții care suferă din cauza celor două chestii de mai sus? Avem o pwlă. Deci, trebuie avort. Când educația, justiția și condițiile vor exista în țara asta, vom putea vorbi de restul în problema avortului. Momentan, refuzul medicilor și al statului de a facilita procedura de avort duce doar la vieți nenorocite și moarte. Atât.
6. Pas. Nu citesc chestii legate de trafic scrise de o persoană care, în orice țară civilizată, ar fi rămas fără permis de conducere după nici 2 minute de condus.
Weekend plăcut în continuare!
Comentariu beton!24
6.
Un vapor se izbeşte de stâncile unei insule pustii şi singurii supravieţuitori sunt zoso, cetin, vasilescu şi Ionuţ. După un timp ei decid să se despartă să caute ceva de haleală. După alt timp, în care Ionuţ nu a găsit nimic se întoarce pe plaja unde a eşuat vasul şi-i vede pe cetin şi vasilescu prăjind ceva la un foc.
– Băi, cum căutam io pe aici pe insulă ceva de mâncare a trecut un idiot cu 160 de km la oră de a speriat toţi porcii sălbatici şi-l bănuiesc pe zoso… nu prea-mi place slăbănogu’ ăla…
– Nici nouă că e doar oase, dar dacă nu-ţi place, nu mânca.
Mbine, io’l mâncam pe gras prima dată 🙂
Mulțumesc pentru articolele de astăzi.
1. Bun articol, îl citisem pe facebook, într-o postare apropos de „antibotnițari” care se sufocă de la mască. Am mai citit povestiri scrise de Petronela, îmi place mult ca scriitoare.
2. Cam așa este. Tot mai multă lume fără mască, fără distanțare..bine că măcar pacienții au mască
3. O idee bună, nu știu însă cum se va pune în aplicare, cine va preda noua materie
4. De acord. De multe ori, stând la coadă, de exemplu la bancă, aud pe alții răstindu-se fără bună ziua fără nimic. Dacă am o problemă cu ceva sau cineva, indiferent cine e de vină, încep frumos cu bună ziua și vă rog frumos. Colegii în liceu se mirau că îmi cumpăram bilet de autobuz spunând „bună ziua, un bilet vă rog frumos”. Dacă nu îmi reușește ceva/Nu mă pricep la ceva, apelez la altcineva. De exemplu aveam un tablou electric vechi și tot înlocuiam lițele din interiorul siguranțelor când se ardeau (deh, viața pe cont propriu), până când s-au distrus în așa hal încât am chemat electricianul care a schimbat tabloul cu totul. La fel și în meserie, dacă mă depășește un caz apelez la colegi cu mai multă experiență. Iar dacă greșesc, îmi asum. Comunicarea cu bun-simț este cheia oricărei interacțiuni.
5. Studentă fiind umbla vorba că la maternitatea veche din Tg Mureș se fac avorturi cu 50 de lei (2007-2008). La vremea respectivă mă gândeam oare ce femei or fi alea care recurg la avort ce costă cât o carie la stomatolog. Viața însă m-a învățat să nu judec, fiindcă nu am de unde cunoaște ce poveste are fiecare. Sunt internist și de multe ori tratez oameni care nu au avut grijă de ei, fără să îmi pun problema că tratamentul/procedurile sunt decontate din contribuțiile altora. Până la urmă și eu beneficiez de un tratament destul de scump decontat pt boala mea autoimună. În fine, divaghez. Cred că în primul rând trebuie insistat pe educația sexuală și contraceptivă, pe implicarea mai mare a jumătății masculine în toată povestea și abia atunci putem avea pretenții de la amărâtele care fac avort pe 3 kile de cartofi.
6. Amețiți și nesimțiți în trafic văd și eu în calitate de copilot sau pasager. Mă irită traficul din Mureș, care nu e mare lucru..De capitală ce să mai povestesc 🤤
Interesante articole 🙂