Vă las azi articolele care mi-au plăcut săptămâna asta, că mâine avem treabă.
- După mărirea pensiilor, un pensionar CAP din Crevedia a făcut credit pentru un Bugatti
- Chestia asta este FOARTE TARE!
- Cum ajungi să mori în România dintr-o întrerupere de sarcină pe bani puțini
- 10 alte conspiraţii care circulă pe grupul „Fără botniţă”
- O idee bună de la statul spaniol
Am vazut in prima faza doar titlul si m-am panicat putin ca-s atat de aiurita incat am uitat ca azi e duminica si trebuia sa merg la vot. Si afara ploua cu spume, nici gand sa ies din casa. 🙂
A durat mai mult sa scriu decat secunda in care am gandit toate astea.:))
nu-mi zice, că eu tre’ să iau trenul vreo 2 ore și ceva ca să votez.
„că mâine avem treabă”… zugăvriţi, e zi de curăţenie sau care e faza ?
Io sunt ca pisicile şi nu pot comenta sâmbăta la ce ar fi trebuit să fie duminica pentru că mă defazez. Va fi un articol şi mâine unde să pot comenta la ce ţi-a plăcut săptămâna asta ?
Mâine votăm, boss.
Poate tu, io nu.
Baaai si eu am fost un pic: ha?! E duminica????
Acum am apucat sa deschid telefonul iar cand am vazut titlul am fost debusolata apoi am zis… stai ca maine e cu vot 😀asta stiam sigur ca mi-am pregatit echipamentul de cosmonaut 👨🚀
Mulțumim! Sper sa avem mâine treabă ca în următorii 4 ani să facă și alții treabă.
Eu sunt șocată de articolul ref la avort și nu, nu de faptul că suntem ca înainte de 1989 ref la practica asta, dar ce spune purtătorul de cuvânt al MS, de fapt purtătoarea…
Pai ce spune asa socant? Ca avortul la cerere nu priveste ministerul sanatatii, nefiind o problema de sanatate? Mie mi se pare de bun simt. Mi se pare cat se poate de firesc ca femeile sa aiba tot dreptul de a dispune de corpul lor dupa bunul lor plac, respectiv sa isi poata pune silicoane si botox in buze, sa isi extirpe sanii sau sa faca avort fara nici un motiv medical,
Dar mi s-ar parea insa absurd sa faca aceste lucruri pe banii contribuabililor si pe timpul medicilor de la stat, care sunt platiti doar ca sa aiba grija de sanatatea publica. Ma doare in cot daca cineva vrea sa isi taie o mana pentru ca il incomodeaza la cersit, insa mi se pare de neconceput sa faca acest lucru pe banii mei.
Se dezbate încă. Ce zici?13
@ventidius,
Să știi că și copiii abandonați în orfelinate tot pe bani publici sunt crescuți (adică pe banii tăi). Și asta timp de 18 ani. Așa că nu, nu faci nicio economie.
Comentariu beton!23
@ventidius, nu face nimeni avort pe banii tăi. Ci pe contribuţia lor la sănătate: a ei şi a tatălui copilului. Eu mi-aş dori să nască şi bărbaţii, poate atunci ar vedea că nu este atât de ok să se trezească cu o fiinţă nedorită într-un anume moment în pântece.
Cât despre declaraţia MS şi mie mi se pare la fel de aberantă. Este ceva gen: ‘Nu vreau acest copil’ şi ţi se răspunde ‘Ştim, dar noi încurajăm natalitatea, aşa că taci şi fă-l!’. Serios? Ţie ţi se pare în regulă?
Să nu mai zic că din această situaţie aberantă rezultă numai belele şi cheltuieli. Ale statului, deci şi din banii tăi. Pentru copiii care ajung abandonaţi în orfelinate, pentru copiii cu prea mulţi fraţi care ajung pe ștatele asistenţei sociale sau în plasament, pentru copiii prost îngrijiţi care se îmbolnăvesc şi ajung în spitale, etc.
Iar partea în care MS se bate cu pumnul în piept că ei se axează pe contracepţie este de-a dreptul hilară. Nu avem nici măcar educaţie sexuală în şcoli, nu avem cabinete medicale în multe sate, dar avem metode contraceptive pe hârtiile ministerului, ca să dăm bine în rapoartele internaţionale.
Aşa că, naşterea sau nu a copil copil este o problemă medicală prin lipsa informării şi a mijloacele contraceptive pentru toată populaţia ţării, prin faptul că nicio metodă nu e sigură 100% (în afară de proceduri chirurgicale valabile pentru ambele sexe), prin faptul că a naşte un copil e o mare responsabilitate pe care nu toţi oamenii pot sau nu vor să şi-o asume, iar naşterea unui copil nedorit duce la evenimente ulterioare generatoare de suferinţă care putea fi evitată. Un copil nu e un nasture pe care mama l-a înghiţit încât să i se spună: ‘nu e nevoie de nicio intervenţie, să nu irosim banii contribuabililor, că iese singur!’ Ci este ceva cu mult prea multe implicaţii ca să tratezi problema ca un copil de 5 ani care dă din picioare şi ţipă: ‘nu cheltui din banii pe care i-am dat eu! că ce-a păţit X e nesemnificativ, nu merită atenţie, doar ce mă interesează pe mine merită şi contează’. Tu mai bine să fii bucuros că nu ai nevoie să foloseşti banii de pe asigurarea de sănătate pe propria persoană. Aia ar fi cu adevărat nişte bani pierduţi cu folos.
Comentariu beton!34
@Laura G
Copii abandonati nu sunt crescuti din fondurile de sanatate. In plus, am un interes indirect ca acestia sa fie crescuti si educati. E o sansa sa plateasca la randul lor contributii de sanatate si pentru pensii.
@Solandi
Avortul la cerere nu rezolva nici o problema de sanatate, ba chiar poate prezenta un risc pentru aceasta. Fondurile de sanatate sunt exclusiv pentru probleme de sanatate. Daca vrei sa ceri bani contribuabilior pentru a rezolva alte probleme, te duci la parlament, nu ii subtilizezi dintr-un fond cu destinatie prevazuta expres. Ministerul Sanatatii are treaba cu sanatatea populatiei si primeste bani de la contribuabili in acest scop, nu e insarcinat cu cu rezorvarea tuturor problemelor societatii. Sigur ca eu ar trebui sa platesc avorturile tuturor femeilor care il folosesc ca metoda contraceptiva comoda, pe care le scuteste de batai de cap. De parca numai adolescentele fac avort in Romania si nu ar exista recorduri de zeci de avorturi facute de o singura persoana. Hai sa nu mai batem campii bias, ca asa ajung oamenii sa voteze pentru interzicerea cu totul a avortului. Vrei avort la liber si moca, e treaba ta, doneaza pentru asta, nu o transforma si in problema mea, ca s-ar putea sa il vad ca pe o frauda care trebuie interzisa. Libertatea celuilalt e sfanta doar atata timp cat nu incalca libertatea mea de a ma durea in fund si nu imi baga mana in buzunar pentru a si-o satisface.
@ventidius,
Și eu zic că să nu batem câmpii aiurea. La fel de bine te poți înfuria pe diabetici că-ți consumă ție banii de sănătate pentru că scapă la dulciuri.
Nu uita că, în Ro, un copil nedorit are șanse mari să se nască sau să devină bolnav, cu boli cronice, iar din banii tăi de sănătate va trebui tratat toată viața.
P.S. Dar de ce nu te superi și pe nașteri. Că și la nașteri se cheltuie bani din sănătate fiind necesar același personal ca la avorturi. Te-ai gândit câte nașteri se plătesc din contribuția ta? Ei, drăcie! O adevărată risipă. Să nască singure, acasă, dacă nu-s atente 🙂
@Solandi
Placa asta cu educatia sexuala si avorturile devine plictisitoare. Legatura dintre ele e de fapt cu totul nesemnificativa. Femeile care ajung la avort din nestinta sunt rara avis. Majoritatea ajung acolo cat se poate de constiente de riscuri. Dar pe care insa prefera sa le ignore din comoditate sau optimism inconstient innascut. Pentru ca merge si asa, nu mi s-o intampla tocmai mie, ce atata bataie de cap si oricum cu atatea precautii devine chiar naspa. Daca educatia sexuala chiar ar avea cine stie ce influenta nu am imparti onoarea de a avea cele mai ridicate rate de avort din UE tocmai cu Suedia.
@ventidius,
Referitor la comentariul tău de la ora 12:18
Dacă privim lucrurile în felul următor: am un corp străin în propriul trup şi nu-l vreau, vreau să fie scos, la fel cum cineva merge desculţ din cauza propriei prostii printr-un loc în care pot fi fel de fel de obiecte ascuţite şi îi intră un cui în picior. Cuiul ăla e o problemă de sănătate şi trebuie scos? A ajuns acolo din neglijenţa omului la fel ca şi o sarcină nedorită şi nu poate fi îndepărtat decât într-un spital? Sau, de ce ar fi mai îndreptăţit un contribuabil care ajunge la spital din cauză că a băut în neştire şi a făcut ciroză, sau unul care a mâncat nesănătos şi mult şi s-a ales cu n afecţiuni, decât o femeie care, şi din cauza ei dar şi din cauza proastei organizări a societăţii sau poate şi din cauza unui partener neînţelegător, ajunge într-o situaţie pe care nu şi-o doreşte? Eu zic să le tai accesul în spitale tuturor care nu au grijă de propriul corp şi să permiţi să fie trataţi doar cei care au respectat toate regulile dar au avut ghinion de altfel de boli care nu ţin de ce acţiunile lor.
Pare foarte simplu la prima vedere, dar este eronat faptul că naşterea unui copil nedorit e floare la ureche. Pentru că neavând posibilitatea să îl crească, mama va dezvolta diverse probleme psihice, copilul nu va fi hrănit corespunzător şi va avea la rândul lui diverse afecţiuni care necesită costuri medicale, va ajunge în orfelinate unde numai educaţie nu primeşte (parcă eşti de pe altă planetă când afirmi asta mai sus), etc. Evident, nici avortul nu este de dorit. Şi nicio femeie nu îşi doreşte să treacă prin aşa ceva. Dar în momentul în care nu ai de ales (din motive pe care nu le mai repet) iar neefectuarea lui are consecinţe ulterioare negative pentru toţi cei implicaţi cât şi pentru societate în ansamblu, să refuzi această procedură unui om care a contribuit la fondul de sănătate este la fel de aberant ca şi cum ai refuza să tratezi diverse afecţiuni pe care şi le fac alţi oameni cu mâna lor.
Oricum, problema din situaţia prezentată în articol nu prea are nicio legătură cu banii. Nu de asta s-a ajuns la învârtitul în jurul cozii. Ci din cauza faptului că, deşi avortul e un drept, medicii au dreptul la rândul lor se pare de a refuza să ia o viaţă. Şi aşa se ajunge într-un impas. De aici discuţia este infinită. Şi fiecare o vede în felul său şi în funcţie de concepţiile pe care le are. Teoretic aş putea spune că aşa cum un medic nu face o resuscitare dacă pacientul a semnat să nu se efectueze această procedură, deci îl lasă să moară cu conştiinţa împăcată pentru că a fost dorinţa pacientului, tot aşa medicul ar putea avea conştiinţa liberă de vină când i se cere să facă un avort, pentru că e legal şi pentru că e dorinţa pacientului, deci el nu are nicio implicare morală în asta. Dar asta e doar părerea mea. Şi e doar o părere la rece. În realitate nu mă pot pune în pielea fiecărui medic din lume, la fel cum nu mă pot pune în pielea femeilor care nu îşi doresc un copil şi se văd în postura de a-l avea cu forţa.
Cât despre comentariul tău de la ora 13:30
Observ că sub lupa ta stau doar femeile. De parcă singure au ajuns în postura aia. Multe dintre ele ajung acolo din cauza bărbaţilor de lângă ele. Cărora nu le pasă de urmări, că nu ei vor trece printr-un avort sau nu ei vor rămâne cu copilul ci ei pot pleca bine mersi iar femeile care pleacă ele şi lasă bărbaţilor copiii sunt puse la zid de societate. Până când nu va exista o procedură sigură care să împiedice apariţia unei sarcini până la un moment ales de fiecare om în parte, iar de această procedură să beneficieze toţi oamenii gratis (ceva gen împiedicarea/blocarea reproducerii la ambele sexe, nu doar la femei, până când doreşte fiecare), din cauza faptului că apariţia unei sarcini apare dintr-o nevoie fiziologică firească a oamenilor (deopotrivă femei şi bărbaţi) o sarcină nedorită este un aspect care ţine de sănătatea individului (a femeii în acest caz, pentru că ea rămâne cu oalele sparte) şi aceasta are dreptul de a beneficia de asistenţă medicală pentru remedierea acestei situaţii nedorite care se poate realiza doar în spital, pe baza contribuţiei ei sau a partenerului la fondul de sănătate.
Cât despre educaţia sexuală – să ştii că în Ro sunt enorm de mulţi tineri foarte naivi şi prost informaţi din surse obscure care fac mai mult rău decât bine şi care nu realizează implicaţiile acţiunilor lor. Şi sunt şi foarte multe femei mature care habar nu au de contracepţie sau dacă au auzit se lovesc de opoziţia unor parteneri obtuzi care refuză să le lase să îşi pună sterilet (de exemplu) afirmând în necunoştinţă de cauză că el nu vrea să simtă aşa ceva când face sex, sau nu acceptă prezervativul că nu se simte la fel, etc. O grămadă de exemple halucinante apărute din ignoranţă, din prostie sau din nepăsare.
Evident că nici educaţia sexuală nu va face să dispară, pocnind din degete, aceste probleme, pentru că mai ţine şi de intelect sau de educaţia familială primită, dar cu siguranţă vor fi destui tineri care, primind informaţia corectă referitoare la o relaţie armonioasă de cuplu, vor face tot posibilul ca să evite o sarcină sau o boală cu transmitere sexuală. Şi pentru că a greşi e omeneşte, nu va fi totul roz. Dar măcar unii vor încerca.
Nu cunosc situaţia din Suedia şi de ce sunt cifrele cum spui tu. O să caut. Dar probabil că alta este explicaţia şi nu faptul că au ed sexuală în școli şi tot degeaba.
@Laura G
La cata cola bag eu in mine ar trebui sa am diabet de mult. Din fericire sau nefericire se pare ca conteaza mai mult predispozitia mostenita.
In privinta nasterilor, ai dreptate, ar putea fi facute si acasa, exceptand complicatiile, iar operatiile prin cezariana chiar pot fi considerate o frauda in marea majoritate a cazurilor.
Exemplele pe care le dai sunt justificate, pentru ca pana la urma, sistemul public de sanatate e si el o frauda in sine. Daca ar depinde de mine l-as reduce la minim sau chiar desfiinta cu totul. Cum insa frauda e legitimata deja de traditie, macar sa nu fie umflata si mai mult, din motive pur ideologice.
@ventidius,
Vezi că nu doar diabet poţi să capeţi de la prea multă cola. Ci şi probleme cu stomacul, inima, îngrăşare excesivă sau demineralizarea dinţilor. Şi or mai fi.
Aşa că să faci bine să ne dai raportul aici pe blog, dacă te îmbolnăveşti de ceva. Să decidem noi dacă e din cauza excesului de cola sau nu. Şi să îţi permitem/sau nu accesul în spital.
N-aveti si voi un ginecolog aici pe blog sau, vorba lui Vasilescu, un doctor de pixde?!
Pai hai ca ma ofer eu atunci sa va zic doua vorbe din interior.
Fiecare in felul lui, din toti cei care au „polemizat cordial” aici are dreptate. Dar exista nuante 🙂
Nu, la nr ENORM de intreruperi de sarcina care exista in Ro, nici mie nu mi se pare normal sa se faca pe banii contribuabililor! Daca ar fi doar accidente de contraceptie sau situatii speciale, deci exceptii!, ok, hai sa le facem in spitale.
Dar pt ca la noi intreruperea de sarcina este regula, nu exceptia, in ce priveste planificarea familiala si s-a ajuns la un nr aberant de mare de chiuretaje, cu riscurile si costurile de rigoare, nu mi se pare deloc in regula. Ce vina am eu ca tu nu vrei sa te protejezi?
Lucrez in domeniu si sa stiti ca sub 10 % din chiuretaje sunt esecuri ale contraceptiei. Stiu ce vorbesc si am fost blanda cand am spus 10 %. De la „nu vreau pilule pt ca ma ingras” sau si mai grav „nu am avut bani de pilule”, dar ea are unghii cu gel si gene false, pana la „nu fac cu prezervativ pt ca nu imi place” sau „stiu ca nu am voie sa raman gravida la sub un an de la cezariana, dar nu mi s-o intampla tocmai mie sa ma perforeze”. Etc etc. Iar daca se intampla ceva, este exclusiv vina doctorului, in nici un caz sa nu va imaginati ca cei implicati au vreo responsabilitate ca au ajuns in situatia asta!
Altceva : confundam grav situatia de pana in ’89 cu ceea ce se intampla acum- femeia are dreptul de a cere avort, dar medicul nu e obligat sa i-l faca decat daca e in pericol viata ei sau a fatului. Deci nimeni nu ma poate obliga pe mine sa te chiuretez ca tu nu ai vrut sa faci celulita de la pilule, daca asta contravine principiilor mele morale/religioase (nu e cazul meu, dar am colegi). Ne trezim si vorbim de dictatura ceausista, cand acum avem atatea mijloace la indemana, seriously?!
Sa refuzi sa faci chiuretaje in spitalele de stat sau sa pui taxe care sa nu fie simbolice nu va umple orfelinatele de copii nedoriti. Da, vor exista si aceia, dar mare parte din cei care nu vor sub nicio forma sa faca acel copil vor face un efort si vor plati sa rezolve problema.
In schimb, daca se va putea face gratis (sau aproape) in spitalele de stat, nimeni nu va mai avea grija sa se protejeze (din cei vizati)- las’ ca ma duc la maternitate, de ce sa imi fac griji ca oricum e moka. Eu cred ca romanul raspunde mult mai prompt cand il arde la buzunar, indiferent ca e vorba de radar sau de preventie.
Ca sa concluzionez pt ca sunt obosita si poate am fost cumva incoerenta: contraceptie, contraceptie, contraceptie!!!
Daca insa s-a intamplat ceva (in situaria ideala a unui popor educat si responsabil, deci la nr mic de accidente, si subliniez, accidente, nu mentalitati gen cele pomenite mai sus), evident ca e normal sa ajungi in spital sau intr-o clinica privata.
Ceea ce nimeni nu a luat in calcul in aceasta discutie este faptul ca aceasta manevra este una cu riscuri serioase. Si care poate fi prevenita!! Ca nu e o boala!! Daca o fac gratis, oamenii vor rasufla usurati, creste nr de chiuretaje cu complicatiile de rigoare, nu doar cu costurile sociale si economice de rigoare.
E mult de dezbatut aici. Sunt multi cei pe care nu i-as trata in spitalele de stat, dar sa ne rezumam la chiuretaje, altfel discutia o ia pe aratura.
Ma astept la manute rosii, dar credeti-ma, ma lupt zilnic cu aceste mentalitati. Nu vorbesc dintr-o bula ideala. Din pacate.
a, nu votez, n-am cu cine!
toți sunt o apă ș-un pămînt!
fiecare vrea la ciolan, nu-i pasă nimănui de popor!
dacă toate de mai sus le-ai fi putut spune, face to face, lui Corneliu Coposu, ok, nu te duce la vot, dacă așa vrei…
altfel, mișcă-ți curu’ 30′-60′, poate n-o fi așa rău peste 4 ani…
din articole am priceput așa:
– cetin e de stînga sau nu pricepe economie; nu dezvolt că e prea lung
– bun, dar mie mi-a plăcut mai mult ce a făcut cu siviurile Valeriu Nicolare; jegul trebuie arătat cu deștu’ indiferent pe care perete al camerei se află…
– săracii mor
– cum eu beau (și fumez) doar afară din cauză de musulmănița aia mică (se pregătește pentru postul de Mare Inchizitor, cred), am avut dreptate să-mi cumpăr o căciulă rusească, d’aia cu urechi…
– băi, dacii liberi nu iau lecții de la nicio altă nație, ok?
Interesant buletinul de vot de la numarul 2.