Prima oară când am fost la Munchen mi-am găsit cazare la un hotel destul de spălat pentru banii pe care-i plătisem. Nu că m-ar fi interesat foarte tare hotelul, că oricum aveam doar două nopți de stat, dar parcă n-aș fi vrut totuși să-mi fugă gândacii printre picioare sau să mă bat parte în parte cu vreun șobolan mai tupeist, nici măcar în alea două nopți. Tot ce-mi doream era să fie curat și cald în cameră, că era iarnă.

Am ajuns, am coborât din avion, am sărit în metrou și hai la hotel. L-am găsit rapid, m-am cazat, și-am răsuflat ușurat. Camera arăta ok, iar înăuntru era cald și bine. Așa c-am plecat să mănânc ceva și să bag un ochi prin oraș.

Pe la zece seara m-am întors în cameră și m-am pus la somn, toate păreau bune și frumoase. Păreau. Pentru că undeva pe parcursul nopții, m-am trezit cu o senzație acută de frig. Am deschis ochii, m-am dezmeticit, nu era doar o senzație, era chiar frig în cameră.

Mă duc și pun mâna pe calorifer. Rece ca o inimă de soacră. Hait, zic, stai să vezi că s-a stricat tocmai acum. Nici nu m-aș fi mirat, că am obiceiul să atrag tot felul de fenomene ciudate de genul ăsta. Pun mâna pe telefonul fix de pe noptieră și sun la recepție. Îmi răspunde un cetățean, îi explic care e problema, cetățeanul zice: „Ja, Ja, am înțeles, imediat trimit pe cineva să rezolve problema”.

Într-adevăr a trimis. Nici cinci minute n-a durat până am auzit un ciocănit în ușă. Deschid. În prag stătea zâmbitor un tip cu o pătură în mână. Am înțeles că vă e frig, zice, și-mi întinde pătura.

Calm, l-am invitat în cameră, am deschis dulapul și i-am arătat că mai aveam și eu o pătură acolo. După care, cu un ușor început de iritare în glas, i-am explicat că mie mi-e frig la cap. Că de-aia m-am trezit din somn. Și că degeaba mă mai învelesc cu încă o pătură, la cap tot frig o să-mi fie.

Ăla ascultă liniștit ce-am de zis, mă lasă să termin și-mi confirmă c-a înțeles care e buba. Mă întorc imediat, zice, și iese din cameră.

Ce-i drept, s-a întors rapid de tot. Când i-am deschis ușa, stătea în prag cu un fes în mână. Mi l-a întins: „ca să nu vă mai fie frig la cap.”. Zdai seama că m-am enervat pe loc de mi s-a umflat vena aia groasă de la tâmplă și nu-mi mai era nici frig, nici nimic. Păi cum adică, boss, s-a stricat caloriferul și tu-mi vii cu fes să pun pe cap?

M-a lăsat omul să-mi fac numărul, după care mi-a explicat că nu s-a stricat niciun calorifer și că le opresc ei noaptea, din motive de economie. Le mai repornesc doar dacă temperatura, la interior, scade sub 20 de grade. În noaptea aia se pare că nu săzuse. Deci, mai vreau fesul sau nu? L-am vrut, ce naiba să fac.

Aproape că-mi dispăruse din memorie această poveste, dar mi-am adus aminte de ea după ce ne-a certat primarul ales al Capitalei, pe numele lui Nicușor Dan, pe motiv că facem prea cald în case și de-aia n-avem căldură. Că în străinătate lumea are 19 grade în case, iarna, și nu se mai plânge nimeni. Numai noi, aici, la coada vacii, avem pretenții la temperaturi tropicale prin apartamente. Mai avea un pic și ne bătea și obrazul.

Bine, ar mai exista un amănunt pe care domnul primar general a uitat să-l precizeze: ăia din străinătate își aleg ei temperatura la care vor să stea. Nu le este impusă de o rețea de termoficare aproape distrusă. Mă rog, detalii nesemnificative.

De-aia când am citit minunăția asta, am râs amar și mi-am zis c-a luat-o razna și Nicușor. Dar, ce să vezi, ulterior au început să-mi apară în feed postări ale unor români plecați să trăiască în alte țări, români care îi dădeau dreptate lui Nicușor. Ba ne mai și certau. Da, așa e, noi stăm la 19 grade, doar vouă acolo, în România, vă place să stați iarna în casă în tricou cu mânecă scurtă. Nesimțiților.

Băejnebun. Am stat oleacă să mă gândesc cum a fost când am mai bătut și eu Europa asta. Ce-i drept, am stat numai pe la hoteluri, dar eu nu-mi amintesc să fi avut pe undeva 19 grade în interior, că n-aș fi putut să dorm. Am fost toată viața friguros, pentru mine 19 grade e temperatura optimă pentru criogenare, nu pentru dormit confortabil noaptea. Nu, nici chiar la hotelul despre care v-am povestit mai sus n-a coborât temperatura la 19 grade, c-ar fi pornit oamenii ăia caloriferele.

De-aia voiam să vă întreb și pe voi, că poate eu sunt defect, ce temperatură aveți în casă, oameni buni? Apreciez orice răspuns, indiferent de țara în care locuiți, desigur.