Uneori îmi vine să închid și blog, și Facebook, și tot, să nu mai știu de nimic.

Am văzut scris negru pe alb, și nu la un singur om, am văzut scris la mult prea mulți, că era mai bine dacă se aruncau la gunoi vaccinurile alea de la Găești. De ce? În numele procedurii, boss, în numele dosarului cu șină pe care îl avem bine întipărit în ADN.

Pe sistemul „procedurile nu sunt făcute pentru oameni, ci pentru alte proceduri”, dacă așa zice procedura, că vaccinurile alea trebuiau aruncate, atunci pui mâna și le arunci, că uite așa se creează haosul. Astăzi vaccinează aleatoriu ăla de la Găești, mâine se mai găsesc și alți manageri de pe la alte spitale prin țară care să facă același lucru, unde o să ajungem în ritmul ăsta?

Băi, și eu sunt fanul respectării legii, nici mie nu-mi place când se încalcă regulile nici măcar cu titlul de excepție, dar dacă se întâmplă asta, întotdeauna trebuie să ții cont de scopul final. Că una e să fie încălcate legile codului rutier, al cărui scop final este să asigure supraviețuirea celorlalți participanți la trafic, și alta e să încalci o procedură al cărei scop final este imunizarea colectivă.

Pentru că, da, boss, asta trebuie să nu uităm: scopul final al vaccinării colective este să fie imunizați cât mai mulți oameni, pentru că numai în felul ăsta se poate pune stop pandemiei. Iar dacă e să mă reîntorc la comparația cu codul rutier, dacă niciodată n-o să obții clemență pentru o depășire pe dublă linie continuă, până și poliția te mai iartă pentru o staționare în loc interzis.

De-aia sunt fanul managerului de la Găești, pentru că n-a vrut să risipească nici măcar alea două doze (sau câte or fi fost) cu care n-avea ce se mai facă. De-aia pe mine, personal, nu mă interesează dacă a vaccinat oameni luați la întâmplare de pe stradă sau și-a chemat repede două pile. Pentru că până la urmă scopul final este imunizarea colectivă. Prin urmare, orice om vaccinat în puls nu face decât să ne apropie de realizarea lui. Punct.

Încă ceva, sper din tot sufletul meu că procedura pentru vaccinare nu prevede textual că vaccinurile rămase chiar trebuie aruncate la gunoi. Sper că astea sunt doar povești pentru dat bine pe rețelele sociale, dar în realitate procedura să prevadă exact ce trebuie să faci dacă nu se prezintă cei programați și dacă nici nu reușești să le găsești rapid înlocuitori. Pentru că dacă chiar prevede asta cu „aruncatul la gunoi”, în condițiile în care ne luptăm de aproape un an cu pandemia, ăla care a scris procedura ar trebui bătut cu funia udă.

P.S. Am să vă rog să nu mă luați cu „dar a declarat că n-a vaccinat nicio persoană care nu era conform cu procedura”. Trăim în România, boșilor, dacă era nevoie să retracteze și să declare c-a înghițit vaccinurile alea, apăi asta declara. Pentru că în țara asta nu ne batem joc de proceduri, fie ele și imbecile.