Am rezonat cu fiecare cuvânt, cu fiecare virgulă, cu fiecare semn de punctuație din acest articol. Io înțeleg c-a existat o perioadă în existența noastră, de români, când făra piratat nu prea aveai cum să te descurci, iar ăla care zice că n-a piratat nimic în viața lui minte de îngheață apele sau a trait într-o peșteră fără acces la internet.

Dar azi, boss, azi când ai tot ce vrei la câteva click-uri distanță mi se pare de-a dreptul grotesc să mai piratezi. Mai ales când nu mai ești la vârsta primelor erecții, ești un adult sărit de 30 de ani, dar tu furi chestii de pe interneți. Nu, pur și simplu nu mai pot cu hipsterismele de genul „vai, dar sunt un cetățean liber al planetei și n-am de gând să plătesc pentru ce vor EI să mă facă să plătesc. Nu mă obligă ăștia pe mine să dau bani dacă vreau să văd un film sau un serial”.

Serios? Dar la supermarket de ce plătești produsele? De ce nu pleci pur și simplu cu ele de pe raft? Că doar n-or să te oblige ăștia să plătești. Ești un cetățean liber al planetei, dacă ți-e foame mănânci de pe raft de la Kaufland, ce naiba.

Știți de ce? Pentru că de la supermarket nu prea ai cum să pleci tu ca haiducul cu produsele, fără să le plătești. Și dacă furi de la supermarket o dată, s-ar putea să nu pățești nimic. Dar dacă furi de mai multe ori, până la urmă vei ajunge să vezi cum arată o pușcărie pe interior. Moment în care o să-ți cam recalibrezi harfele și rășinile de cetățean liber al planetei.

Dar știți ce e cel mai suprinzător? Că oameni care n-ar concepe în viața lor să fure ceva ceva, orice, nici măcar nu pot concepe cuvântul „furt”, n-au nici cea mai mică problemă să pirateze filme, seriale sau software, adică să fure munca a zeci, sute, uneori chiar mii, de oameni.

Pentru că s-a încetățenit ideea că tot ce e pe internet e la liber, e moca. De ce? Pentru că în România n-a pățit nimeni nimic pentru furt intelectual. Mă refer la persoane fizice, la cetățeni care fură orice de pe net fără să pățească niciodată nimic. Prin țările cu apă mai caldă decât a noastră înțeleg că s-au mai luat niște amenzi sau chiar s-a mai făcut și niște pușcărie pentru furt intelectual, dar în România n-a pățit nimeni niciodată nimic pentru c-a piratat filme, seriale sau niște software. Sunt ferm convins că dacă mâine dimineață mă duc într-o secție de poliție să reclam site-ul filmehd, de exemplu, polițiștii ăia or să ridice nedumeriți din umeri. Asta în cel mai bun caz, că există și varianta să se tăvălească de râs.

Revenind, mă costă lunar mai puțin decât un prânz în doi, la o cârciumă oarecare, să am acces la content (filme, seriale și muzică) pe care nici măcar nu am timpul necesar să-l consum pe cât mi-aș dori: Netflix – 60 de lei, HBO – 20 de lei, Amazon Prime – 30 de lei și YouTube Premuim – 26 de lei. Eu, personal, nu mai am nevoie de nimic in plus, darămite să mai și piratez.

Și dacă tot a venit vorba despre asta, o să vă mai zic o chestie pe care voiam de multă vreme să v-o spun: cei 26 de lei pe lună pe care-i dau pentru Youtube Premium sunt unii dintre banii cel mai bine cheltuiți ever. Măcar pentru faptul că pot să-mi ascult muzica în mașină, în timp ce rulez și alte aplicații sau merge și waze-ul, și tot merită fiecare leuț din cei 26. Fără reclame, fără nimic, doar content ales de mine, inclusiv opțiune de download. La 26 de lei pe lună, adică puțin mai mult de un pachet de țigări. Ce naiba să mai piratez vreodată? Opera lui Verdi sau simfoniile lui Beethoven?

Nfine, sunt curios la voi cum stă treaba, ce content plătiți lunar? Pentru ce platforme, aplicații sau software dați bani recurent?