Îmi plac artiștii și consider că arta este una dintre cele mai importante și mai grele chestii de pe lumea asta, arta este unul dintre puținele lucruri pe care nu le poți învăța, pentru artă te naști sau nu, atât de simplu.

Dar să te apuci să faci o scrisoare deschisă prin care ceri ajutor financiar de la guvern, asta nu mai e artă, asta e doar nesimțire în formă gravă, acutizată. Nu poți să vii să te milogești pentru bani de la stat, pe motiv că nu mai există șușele alea ordinare cu primăriile. Pentru că, da, aceasta este motivația reală din spatele „scrisorii deschise”: ce ne facem, că e pandemie și nu mai sunt concertele plătite de primării?

Ca să nu mai stați să căutați, asta e lista celor care au semnat scrisoarea, în ordine alfabetică:

Adda, Alb Negru, Alessia, Alexia, Ami, Amna, Anda Adam, Andreea Bănică, Antonia, Alex Mladin, Bella Santiago, Bere Gratis, Bogdan Gridan, Bogdan Medvedi, Carla’s Dreams, Cargo, Cezar Guna, Compact, Connect-R, Cristina Vasiu, Dara, Datina, Debu, Delia, Delia Rus, Diana Brescan, Direcția 5, DJ Project, Doddy, Edward Maya, Edward Sanda, Ellianne, EMMA, Etno, Fidas, Florin Ristei, Florian Rus, Friends, Gabriel Huiban, Gipsy Casual, Gloria & Balkan, Gran Error, Holograf, Hevito, Ho-ra, Horia Brenciu, Hvnds, Inna, Iris – Cristi Minculescu, Valter & Boro, Iris – Nelu Dumitrescu, Ionică Moroșanu, Jo, Jerry-Co, Kempes, Lavinia Goste, Lora, Loredana, Marius Zorilă, Manuel Riva, Mark Stam, Matteo, Maximilian, Mellinna, Misha, Misha Miller, Mr. Vik, Narcotic Sound, Olivia Addams, Paula Seling, Puya, Ro-Mania, Roxana Nemeș, Roxen, Ruby, Sasha Lopez, Shift, Sickotoy, Smiley, Sonny Flame, Spike, Sylvia by dj Rynno, Ștefan Bănică, Tavi Clonda, The Motans, Tobi Ibitoye, Trooper, Vama, Viky Red/ Pax, Voltaj, Vunk, wrs, 3 Sud Est, 6teen.

Toți, absolut toți din lista asta sunt cântăreți. Mă scuzați, cantautori, că nu poți să-i jignești numindu-i cântăreți. Doar că pe doamnele și domnii cantautori nu-i ține absolut nimeni să-și facă meseria în continuare. Că ultima oară când am verificat, posturile de radio emiteau, cele de televiziune funcționau, iar internet era suficient pentru toată lumea.

Nu mă prind, le-a interzis cineva doamnelor și domnilor cantautori să intre în studiouri, să tragă tare și să scoată niște albume de stă mâța-n coadă? Albume pe care apoi să le vândă, PE BANI, fanilor lor devotați. Fani care, evident, vor alege să plătească, că doar trebuie să-și susțină idolii în timpuri din astea grele, nu? Sau le-a interzis cineva să susțină concerte online, în sistem pay per view, la care să asiste, PE BANI, fanii lor devotați? Da, știu, asta înseamnă muncă, iar munca e ceva extrem de neplacut, e mult mai simplu să cerșești de la stat.

În plus, nu prea există nici fanii ăia care să plătească bani pentru albumele sau concertele online ale cantautorilor români. Aoleu, vai de mine și de mine, dar cum așa ceva? Păi nu de-aia erau chemați cantautorii la șușele primăriilor, unde câștigau zeci și sute de mii de euro? Nu pentru că au mulți fani care vor veni să-i vadă?

Aaa, v-ați obișnuit fanii doar la mocangeală și sunteți conștienți că n-ar plati nimeni niciun leu pentru un album sau un concert de-ale lui (iau două nume la întâmplare) Connect-R sau Holograf? Păi și care e vina mea în treaba asta? Care e vina mea că de fapt nu aveți fani, iar acum trebuie să veniți să vă milogiți să primiți din banii munciți de mine?

E ca și cum aș cere și eu ajutor de la stat, de prin iunie până pe la sfârșit de august, pe motiv că e vară, e lumea plecată prin concedii și nu-mi mai citește nici dracu’ blogul. Dar, stai, că eu nu pot să cer niciun ajutor de la stat pentru că, să vezi ce, eu n-am contracte cu statul.

Cât despre faptul c-au semnat scrisoarea aia, fără pic de jenă, și niște oameni care probabil n-ar mai avea nevoie să muncească toată viața lor, mi se pare de și mai mare porc. Dacă Delia, Smiley, Brenciu, Loredana, Inna, Bănică Junior și încă vreo câțiva de pe acolo au nevoie de ajutoare de la stat, ca să „treacă peste perioada asta dificilă”, ce plm să mai zică oamenii care și-au pierdut job-urile sau business-urile în pandemie și care nu știu ce să le mai pună pe masă copiilor? C-ar face și ăștia scrisori deschise către guvern, doar că pe ei nu-i bagă nici dracu’ în seamă.

Și-am să vă mai rog să remarcați un lucru: printre numele alea celebre nu există nici măcar unul singur de cântăreț de manele. Pentru că, boss, dacă ai valuare nu stai să te milogești la bani de la stat, să moară fratelelemeu. Așa că, pălăria mea se află în colbul de la picioarele maneliștilor.

Pe final, ce voiam să vă mai întreb, aveți idee dacă U2 sau Metallica au cerut ajutoare de la stat ca să poată trece peste perioada asta grea, de pandemie?

P.S. Să ne întelegem, eu nu sufăr de invidie, mi se rupe cum și câți bani fac alții, mi se rupe cum aleg să și-i cheltuie. Dar când lucrurile mă afectează și pe mine, nu mi se mai rupe. Când ipocrizia devine strigătoare la cer și mai sunt implicați și banii pe care eu îi plătesc la stat, sub formă de taxe, așa cum plătiți și voi toți, cumva nu mai pot să fiu zen. Prin urmare, mai jos aveți o poză a cantautoarei Delia Matache suferind extrem de tare în perioada asta dificilă, acum câteva zile, în Maldive. Poză luată chiar de pe contul de Instagram al mult-încercatei cantautoare, desigur. Păi, ce să mai zic, în locul guvernului i-aș vira banii Deliei chiar de azi, că în Maldive nu e ieftin deloc, să știți, și poate rămâne fata fără bani de beluga.

P.P.S. Ca să înțelegeți exact cum stau lucrurile, mi-am luat de multe ori miștouri grele de la prieteni pe subiectul Delia. Pentru că o plac pe Delia, ascult Delia și o consider una dintre cele mai bune voci ale României. Tocmai de-aici și frustrarea mea. 😞