Din motive pe care n-aș putea să le explic rațional, în ultimele săptămâni am făcut o cură intensă de filme românești. Mno, asta este, nimeni nu e perfect.

Dom’le, treaba e că multe dintre filmele românești ar fi bune, dar le scrâșnește arta printre dinți atât de tare, că nu mai e loc și de filmul în sine. Știu și de unde vine nenorocirea asta, dar mi-e lene să mai detaliez subiectul acum. În principiu, de la faptul că nu-s făcute pentru spectatori, ci pentru premii. De parcă premiile alea îi fac pe spectatori să plătească biletul în sala de cinema.

Nu, nu-i fac, dar până când producătorii nu vor înțelege treaba asta și, mai ales, până când operele astea de artă nu se vor mai face cu bani de la bugetul de stat (a se citi de la Centrul Național al Cinematografiei) toată cinematografia românească să va învârti la infinit în aceeași labă în cerc uriașă.

Nfine, mă opresc aici, că oricum vorbesc de pomană. Pe voi nu vă intersează subiectul, iar pe cine ar trebui să intereseze nu dă doi bani pe ce scriu eu pe-aici. Eu sunt pulimea, iar pulimea să se abțină să comenteze dacă nu înțelege arta.

Daaar, pentru că după cum spuneam am făcut o adevarată cură (cred c-am văzut vreo 20), până la urmă am găsit și patru bucăți filme bune spre foarte bune.

Și-am zis să vi le las și vouă aici, că poate cine știe, chiar îmi urmați sfatul și vă uitați la ele. Să nu vă îngrijorați, din toate lipsește scena cu mâncatul unei farfurii de ciorbă în 30 de minute, că aia e artă, iar io la artă tocmai ce-am zis că nu mă pricep.

Să purcedem, zic.

Arest – Băi, cum să vă descriu eu vouă acest film? Gata, știu. Este de departe cel mai bun film românesc pe care l-am văzut eu vreodată. L-am început la oha (ca pe toate celelalte, de altfel) și pur și simplu n-am putut să-l mai opresc până n-a fost gata. Băi, oameni buni, băi, fraților, băiatul ăsta din rolul principal, Iulian Postelnicu, cred că a făcut rolul vieții lui. Este absolut DEMENȚIAL. Dacă e să alegeți un film dintre toate astea pe care le recomand eu azi, apăi fără îndoială că ĂSTA E.

Charleston – Știam de el de când a apărut, am avut și invitație la lansare. Dar, pentru că nu m-a atras nimic la el, am refuzat să mă duc sau măcar să-l văd ulterior. Dar lasă c-am făcut-o acum. Filmul nu numai că nu e rău, dar pe alocuri este genial. Există câteva secvențe la care eu am ramas cu gura căscată, plus că-mi venea să râd și să plâng în același timp. Ca atunci când cazi și te lovești la noadă. Io zic să vă uitați la el și n-o să vă pară rău.

Secretul fericirii – P-ăsta l-am văzut alaltăieri noapte, dar noaptea târziu. Am râs de câteva ori atât de tare c-am trezit-o pe fashionistă din somn. Ca să nu mai spun că de vreo două ori m-am pomenit răspunzându-le ălora din film, tot cu voce tare, de se întreba distinsa făptură de lângă mine dacă n-am înnebunit. Nu de alta, dar era deja ora 3.00 dimineață. Un singur defect are filmul ăsta: unul dintre actori, Theo Marton, este slab, spre foarte slab, iar pe alocuri extrem de slab. Cel puțin asta e părerea mea de om care, după cum ziceam, nu se pricepe. Dar dacă faceți abstracție de asta, filmul e bunicel și ideea chiar foarte bună. Garantez că n-o să vă pară rău.

Heidi – Filmul în sine nu e nici bun, nici rău, merge, te ține în priză. Dar dincolo de orice, merită văzut pentru fata asta din rolul principal, Cătălina Mihai, pe care am crezut-o în fiecare secundă din film. Știți că asta e una dintre problemele filmelor românești, nu? Că nu-i prea crezi pe actori, nu reușesc să te ducă cu ei în povestea filmului. Dar ma rog, după cum ziceam, eu nu mă pricep. Tot ce pot să vă spun este că e ok, merge la fix pentru o duminică seara când nu prea mai ai cu ce-ți ocupa timpul.

Bonus

Pentru c-ați fost cuminiți, vă lasă fratele vostru și două recomandări, bonus, de filme neromânești.

The hater – Ăsta e un film polonez, asa că trebuie să fiți foarte atenți să nu vă lovească consoanele alea multe când încep să vi se rostogolească prin casă. Dar subiectul este extrem de actual: manipulările din social media, conturile false, fake news-ul și, nu în ultimul rând, ura. Ura asta care se resimte din ce în ce mai pregnant peste tot în jur și în mediul online cu atât mai mult. Uitați-vă la el, o să-mi mulțumiți.

Quiz – O să vă placă mult, mai ales că probabil toți de pe aici ne-am uitat la vremea lui la „Vrei să fii miliardar”. Este o mini serie de trei episoade, făcută după un fapt real. O familie din UK reușește să fraudeze concursul tv ”Who Wants to Be a Millionaire?” și să câștige premiul cel mare. Urmează proces și tot tacâmul. dar interesant este că și în ziua de azi se mai judeca cu producătorii pe motiv că n-au fraudat. Părerea mea este că mint, dar, mă rog, o să vă lămuriți voi despre ce vorbesc dacă-l vedeți. E mișto.

Gata, atât pentru azi, v-am făcut program și pentru weekendul ăsta și pentru următoarele două.

Cu plăcere!