Mă contraziceam zilele trecute pe interneți cu o duamnă care, ca tot românul, și-a descoperit recent veleități de epidemiolog și de analist socio-economic, asta deși dumneaei scrie „miau” ca pisica. Chestie care n-o împiedica să emită judecăți și sentințe de o valoare inestimabilă, desigur.

Evident, i-am comunicat că nu pot să iau sfaturi de la cineva care stâlcește în halul ăla limba română, indiferent din ce domeniu ar fi sfaturile.

Ei, în momentul ăla mi s-a atras atenția că n-am dreptul să judec oamenii după gramatică, pentru că nu tuturor le-a plăcut școala sau mulți au urât sistemul de învățământ românesc. Pe scurt, cică în multe cazuri oamenii care scriu agramat sunt de fapt foarte inteligenți, doar că n-au avut parte de școală.

Or, să mă iertați, dar eu nu pot fi de acord cu asta. Că n-ai avut parte de școală e una, că n-are nimeni pretenții la analize sintactico-morfologice, la eseuri și comentarii literare sau la alegații și scris cu diacritice. Dar să nu fii în stare pui un nenorocit de articol hotărât la cuvintele cu terminație în „i”, să nu știi unde se lasă spațiu, și unde nu, între cuvinte și semnele de punctuație, de tot ce scrii arată ca un câmp de cartofi, ei bine, toate astea sunt în primul rând lipsă de respect. Iar dacă tu n-ai capacitatea intelectuală să-ți respecți limba, de ce ai avea pretenția să te respect eu sau să dau doi bani pe ce slobozești pe interneți?

Nu, dragul meu agramat și draga mea agramată, dacă n-ai avut bunul simț sa deprinzi măcar regulile de bază ale limbii țării tale, nu ai cum să dai sfaturi în niciun domeniu și nici n-ai cum să fii vreun geniu nedescoperit. Că dacă erai, ar fi fost floare la ureche pentru tine sa înveți sa scrii corect românește. Părerea mea.

Și nu, nu ține nici măcar scuza cu „am plecat de multă vreme din România”. Oi fi plecat, nu zic nu, dar cunosc și eu extrem de mulți oameni care sunt plecați de foarte multă vreme și, să vezi ce, toți știu când se scrie „copii” și când „copiii” sau cum se lasă spațiile dintre cuvinte și semnele de punctuație. Dar, ce-i drept, niciunul dintre ăștia pe care-i știu nu e epidemiolog amator sau analist socio-economic de ocazie, toți sunt oameni normali.

Altfel, poți sa scrii cât de agramat te ține creierul, atâta vreme cât nu ai pretenția să iau în serios ce aberezi suntem ok.

Pwp.