Mă contraziceam zilele trecute pe interneți cu o duamnă care, ca tot românul, și-a descoperit recent veleități de epidemiolog și de analist socio-economic, asta deși dumneaei scrie „miau” ca pisica. Chestie care n-o împiedica să emită judecăți și sentințe de o valoare inestimabilă, desigur.
Evident, i-am comunicat că nu pot să iau sfaturi de la cineva care stâlcește în halul ăla limba română, indiferent din ce domeniu ar fi sfaturile.
Ei, în momentul ăla mi s-a atras atenția că n-am dreptul să judec oamenii după gramatică, pentru că nu tuturor le-a plăcut școala sau mulți au urât sistemul de învățământ românesc. Pe scurt, cică în multe cazuri oamenii care scriu agramat sunt de fapt foarte inteligenți, doar că n-au avut parte de școală.
Or, să mă iertați, dar eu nu pot fi de acord cu asta. Că n-ai avut parte de școală e una, că n-are nimeni pretenții la analize sintactico-morfologice, la eseuri și comentarii literare sau la alegații și scris cu diacritice. Dar să nu fii în stare pui un nenorocit de articol hotărât la cuvintele cu terminație în „i”, să nu știi unde se lasă spațiu, și unde nu, între cuvinte și semnele de punctuație, de tot ce scrii arată ca un câmp de cartofi, ei bine, toate astea sunt în primul rând lipsă de respect. Iar dacă tu n-ai capacitatea intelectuală să-ți respecți limba, de ce ai avea pretenția să te respect eu sau să dau doi bani pe ce slobozești pe interneți?
Nu, dragul meu agramat și draga mea agramată, dacă n-ai avut bunul simț sa deprinzi măcar regulile de bază ale limbii țării tale, nu ai cum să dai sfaturi în niciun domeniu și nici n-ai cum să fii vreun geniu nedescoperit. Că dacă erai, ar fi fost floare la ureche pentru tine sa înveți sa scrii corect românește. Părerea mea.
Și nu, nu ține nici măcar scuza cu „am plecat de multă vreme din România”. Oi fi plecat, nu zic nu, dar cunosc și eu extrem de mulți oameni care sunt plecați de foarte multă vreme și, să vezi ce, toți știu când se scrie „copii” și când „copiii” sau cum se lasă spațiile dintre cuvinte și semnele de punctuație. Dar, ce-i drept, niciunul dintre ăștia pe care-i știu nu e epidemiolog amator sau analist socio-economic de ocazie, toți sunt oameni normali.
Altfel, poți sa scrii cât de agramat te ține creierul, atâta vreme cât nu ai pretenția să iau în serios ce aberezi suntem ok.
Pwp.
Aoleu! E chiar asa nasol sa scrii fara diacritice? 😳
Comentariu beton!39
Dacă nu ești publisher sau dacă nu trăiești din scris, nu contează dacă scrii cu sau fără.
Pentru cineva care scrie cu diacritice, poate fi mult mai ușor de înțeles, chiar plăcut, să citească ceva scris la fel. E ca și atunci când te întâlnești acum cu cineva pe stradă și tu porți mască, iar celălalt/cealaltă la fel. Parcă altfel stai de vorbă cu cineva care pare să fie la fel ca tine.
Din punctul meu de vedere, nu e obligatoriu să scrii corect gramatical, sau cu diacritice. Nu e obligatoriu nici să porți mască în aer liber, deși, corect ar fi să purtăm mască tot timpul.
A nu se înțelege că port mască și în aer liber. Doar scriu cu diacritice.
Comentariu beton!125
Măcar scrie corect românește, nu toți găsesc diacriticele pe tastatură. Dar măcar restul să fie corect.
Comentariu beton!90
Limba română se scrie corect cu diacritice. Scrisul corect, dar fără diacritice, nu mai e corect. Să nu avem pretenția, sau să nu ne păcălim singuri că e.
Comentariu beton!128
@Anduța, băi, e greu să scrii cu diacritice. Nu scrisul în sine, cât deprinderea să le folosești. Îți trebuie ceva voință pentru asta, voință pe care nu prea ai de unde s-o scoți dacă scrisul nu e ceva ce-ți folosește la job sau în mod frecvent. Și aici vorbim de oamenii obișnuiți, dar uită-te la măretul Mîndruță, că n-a scris în viața lui cu diacritice, motiv pentru care eu nu citesc NICIODATĂ ce scrie.
Chiar așa, @Vasilescule. Ce metodă mai bună de a-ți forma o nouă deprindere cunoști, alta decât a evita să exersezi? 🤔 Mă refer la oamenii obișnuiți, desigur, nu la ăștia ca tine, microcipați de Gates, care pot downloada cu ușurință upgrade de diacritice pentru degețele.
Comentariu beton!42
Băi, alta nu e, dar trebuie să existe și o miză pentru care să faci asta. Că io nu m-aș apuca acum să exersez lovituri de la 11 metri, că nu-mi folosesc la nimic. Deși la fotbal mă uit, comentez, am păreri. ;(
Mihai, nu mă pot pronunța cât de greu sau ușor e să începi să scrii cu diacritice. Fără să am vreo miză, sau folos anume, eu una am început să le folosesc pentru că am văzut că alții o fac tot mai mult, mi-a plăcut cum se vede, cum se citește, cum se înțelege și mi s-a părut firesc apoi să sincronizez și eu scrisul din taste cu scrisul din pix. Ăla puțin, nefolositor și nefrecvent cât e.
Dar nu înseamnă că mi se pare nasol să scrii fără diacritice, asta legat de comentariul Alinei. Ci doar mi se pare mai ok și corect românește să scrii cu.
În ceea ce-l privește pe Lucian Mîndruță, sau pe orice alt om care nu voiește să utilizeze în online scrisul corect conform normelor limbii române, ci preferă propriile norme, mă lasă rece, sunt ok, n-am o problemă. Atât timp cât nu le confundă pe cele două, desigur.
Comentariu beton!49
Da, iei în serios un politruc agramat care rostește senin: eliminează, imedeat, pereoadă, onegheurile, mai ulterioară, două mii paișpe, criterele etc, și pune accentele de parca-ar fi învățat limba română prin Mali!!
El fiind profesor și inspector școlar județean!!
Ăsta e un raspuns pt. Mihai care trăiește după principii înalte, ha,ha,ha…..mă cac de râs efectiv!
Se dezbate încă. Ce zici?32
Chiar așa, dacă ” te ține creierul. ” Doar așa se lipește, dacă treci prin școală, gramatical. Știu din experiența profesională.
Cam da. Eu, de câte ori îmi reinstalez windows-ul, prima și prima oară, îmi setez tastatura de la laptop in română.
Și acum nici măcar nu scriu de pe laptop. Și nici publisher nu sunt ;))
Așa că…
Comentariu beton!14
Cred că nu asta e ideea! De multe ori, graba sau neatenția îți pot juca feste, dar o analiză generală a exprimării, atât gramaticală cât și pe fond poate da o imagine cât mai exactă despre personaj!
Comentariu beton!16
Uneori, da. Pentru că dacă vrei să scrii de exemplu față și scrii fata, trebuie sa cauți sensul după ce citești toată fraza.
Si tu la ce citesti ce scriu toti agramatii ,mai mult, incerci sa le si raspunzi sau sa le schimbi parerea?Pierdere de timp …
Comentariu beton!29
Multumesc pentru ochii impunsi..)
Acum nu ştiu ce să zic, cât de mult contează diacriticele, dar nu e totuna să zici că doamnei Firea i-au găsit o sârmă în cwr, sau o sarma.
Comentariu beton!255
Ahahahaaa. Credcă mai important e unde i-au găsit. Nu ce i-au găsit. 😀
Gabil, ai Oscar-ul din partea mea! 😂😂😂
auto-correct in romana? pe telefon este . macar foloseste-l pe ala.
dar cum traim in tara in care agramatul face regulile te ce te mai miri ca si specialistul este agramat? am ras de dimineata de controalele bruste a lui Sica ( Orban pe numele de botez) . in jargon se foloseste inopinat, brusc e cand tragi de volan si ocolesti groapa.
Comentariu beton!23
Păi ca să-l poți folosi, tot trebuie să știi cum se scrie corect.
sau sa te stradui un pic. martusiresc ca din cauza ca scriu foarte putin ( cu mana sau la calculator) am uneori dificultati cu cratimele , dar dau o cautare pe net si ma lamuresc. 🙂 banuiesc ca duoamna respectiva nu stia de google search, dex, etc 🙂
Comentariu beton!19
Pe duamna respectivă n-o interesa foarte tare subiectul. Era foarte mândră de, citez: „gramatica mea proastă”.
era o vorba : prostul daca nu e si fudul parca nu e prost destul. poate duoamna nu o stie.
Comentariu beton!46
@razvan astia contrazic si auto-correct-ul pentru ca ei stiu mai bine cum se scrie 🙂
Comentariu beton!47
ei ce sa faci, cu prostii nu te poti argumenta ( se contrazice definitia termenului argumenta). mai bine ii lasi in treaba lor , sa fie fericiti intre ei. te tii departe ca dupa o vreme prostia devine contagioasa.
Comentariu beton!14
Cum naiba sa fii mândru de gramatica ta proasta? Sau altfel, cum sa fii mândru de ceva ce ești conștient ca faci prost? Sau cine știe, poate nu e conștienta ca ceea ce face e prost
Comentariu beton!21
Mai, eu zic sa scrieti corect doamna sau macar sa puneti niste ghilimele, ca incep sa-mi fac griji ca nu mai stiu cum se scrie corect 😂
Comentariu beton!23
”Că n-ai avut parte de școală” și ”mulți au urât sistemul de învățământ românesc” NU sunt scuze.
Gramatica limbii române se învață în clasele I-VIII. Perioadă în care nu prea știi ce-i ăla ”sistem de învățământ”, chiar dacă îl urmezi, iar perioada asta de învățământ a fost și este obligatorie, deci n-ai avut cum s-o ocolești.
Singura scuză: ai fost la școală dar n-ai învățat. Punct.
Comentariu beton!127
Ca să poți scrie decent în limba română îți trebuie un singur lucru: puțin bun-simț. Atât.
Mi-a plăcut maxim comentariul unei persoane, la un alt articol de pe blog.
O persoană care a spus franc că nu a învățat gramatica în școală, dar că s-a străduit ulterior să se pună la punct. Mare lucru să te respecți, să fii decent, să recunoști că ai ceva probleme și să îți dorești să evoluezi, să înveți. Da, bun simț, în esență.
Comentariu beton!69
@Mona, vrei să-ți spun ceva? M-am gândit mult dacă să scriu asta sau nu în articol și până la urmă n-am scris. Dar uite că spun acum: există cel puțin trei persoane, aici pe blog, trei oameni care citesc și comentează de multă vreme, care scriu mult mai corect decât în urmă cu ceva timp. Pentru că le-a păsat, de-aia.
Da, am observat și eu asta, Mihai.
Și dacă ajută, pentru că tocmai mi-a cazut sub nas un CV în care cineva spune că î-mi place cutare, fără să intrăm în teorie și analiză sintactică și morfologică, vreau să spun că eu am constatat că limba română este ca o mamă cu mulți copii, pe care îi iubește la fel. Dacă îi dă unuia ceva, obligatoriu le va da și celorlalți.
Respectiv, dacă scriem î-mi place, vom fi obligați să scriem î-ți place, î-i place, n-e place, v-ă place, l-e place. Deci, dacă ai vreodată un dubiu dacă trebuie sau nu să folosești cratima, încearcă să faci diverse conjugări (asta poți cu siguranță) și vei realiza că există o logică în spatele scrierii corecte „îmi place”. Chiar dacă nu o înțelegi, o simți. Este? Pentru că problemele apar la „îmi”, respectiv „îți”. Niciodată la „ne” sau „le”.
Comentariu beton!62
Ce mă nedumirește pe mine e cum reușesc acești epidemiologi, epistemologi, parapsihologi de ocazie să ajungă experți în materia quantico-afazico-gazoasă și-n virusologia macroeconomică a cizmei, fără să știe scrie corect?
Pentru că orice om ce citește țșpe miliarde de catralioane de studii, fie ele-n roua angelico-browniană și varii cărți va învăța cum se scrie corect. Sau va spune: io nu citesc cu cratimă?
A citi sau a nu scrie? Hmmm…dilema toxicologico-democratică a românului căruia nu i-a plăcut școala.
Comentariu beton!51
Exact aia zic și eu. Când tu te documentezi atât ca să poți avea opinii pertinente pe subiecte atât de importante, n-are cum să nu se prindă ceva de tine. Ei, problema apare când de fapt te documentezi de la alți analfabeți.
cand esti absorbit de topicul pe care il studiezi (cum ar fi „influenta 5G asupra guvidului19), gramatica si ortografia pica pe locul doi, sunt convins ca nu mai bagi de seama maruntisuri precum cratimele si alte inventii ale academiei romane. fie, române. care apropo, e manipulata tot de bilgheits (dar nu le mai spuneti si asta)
Comentariu beton!29
Logica e imbatabilă: adică n-ai avut parte de școală / nu ți-a plăcut școala și de-aia nu le ai cu scrisul corect în limba română… dar le ai cu biologia, fizica și toate celelalte necesare teoriilor conspiraționiste. 🙂
Dacă n-ai fost capabil să pricepi care e diferența dintre „miau” și „mi-au”, cum aș putea crede că pricepi ce este un virus și cum acționează el?
Comentariu beton!72
Mi-e tare teamă că n-o să aflăm asta niciodată.
Boss, acum, ca să fim totuși drepți și cinstiți, la unele chestii mai este de vină și auto-correct-ul vieții, pe care, ce să vezi, cele mai multe telefoane îl au activ nu default, și nu toți oamenii știu să îl dezactiveze. Mai ales la cratime și diacritice, nu excelează, îți zic eu ;). Amu, nu zic neapărat că doamna in cauză e victima mârșavului auto-correct, dar știu că mie, unul, mi se întâmplă uneori să mă „facă”. E drept, de cele mai multe ori, mai arunc un ochi peste text înainte de a posta, dar chiar și așa, dacă mă grăbesc, am tendința să citesc în diagonală și mai scapă. Pe de altă parte, dacă ar fi fost cazul, te-ar fi pus doamna instant la punct, explicând că auto-correct-ul e de vină, nu ar fi început cu din alea grele, cu „nu judeca”, „nu la toți le-a plăcut școala”, etc
Comentariu beton!16
Nu e, șerif, auto-corectul e de vină o dată. După care îți dai seama și corectezi. În plus, auto-correctul nu lasă spațiu între cuvânt și semnul de punctuație care-l urmează. Sau nu lasă spații deloc. Ca să nu mai spun că nici nu scrie cu majuscule sau cu mii de puncte de suspensie. P-astea le face anafabetul cu mânuța lui.
Autocorrectul poate scrie „mai” în loc de „m-ai”, nu ma-i. 😂
Problema e că agramații atotștiutori dau vina pe autocorrect pentru forme care nu există în listă.
Și când pe ăia nu îi duce capul să dezactiveze o chestie de pe telefon… ce dracu’ să priceapă din anatomie? Virusologie? Că sunt scrise tot în română, ca sa vezi poznă, cu articole, cratime, conjugări, cuvinte noi, termeni specializați.
Comentariu beton!43
Băhăhăăă, cât am râs la asta cu „ma-i”.
Autocorectul meu e tampit. Imi schimba 9 cazuri din 10 pe „sunt” in „a unt”. De ce „a unt” nu as putea sa spun :))) in romana, normal! Si trebuie sa revin mereu sa il rog frumos si sa il conving ca nu vreau sa scriu „a unt”.
Comentariu beton!15
@Claudia, acu’ nu știu ce telefoane aveți voi, dar al meu învață cuvinte. Și pe lângă asta, mi le dă ca primă opțiune pe cel pe care le folosesc cel mai des.
Mihai, stiu! Si nu stiu cand si mai ales ce am facut. Totusi „a unt”?? Nu cred ca am folosit vreodata, cel putin nu din cate imi aduc eu aminte 😀
@Claudia,
Ai apăsat o dată pe ‘a’ în loc de ‘s’ (sunt alăturate pe tastatură). Pentru că ‘aunt’ nu există în română, ţi-a modificat cu forma pentru verb şi a pus pauză între ‘a’ şi ‘unt’. ‘Unt’ nu e verb, dar este cuvânt din limbă şi programul nu e aşa isteţ să facă analogii complexe, aşa că a păstrat ca formă corectă ‘a unt’. Ai trimis mesajul respectiv fără să verifici şi formularea a fost păstrată în dicţionarul aplicaţiei. Iar acum formularea îţi este oferită ca predicţie în unele situaţii (în loc de sunt sau când apeşi iar pe lângă cu degetul pe ‘a’ în loc de ‘s’).
Telefonul meu e plin de astfel de cuvinte greşite, tastate cândva la repezeală. Dacă nu verific ce scriu, iese ceva de toată jena.
Comentariu beton!37
@Solandi, asa e! Pff, imi e foarte clar, multumesc! Acu’ sa vad daca gasesc de unde sa ii sterg invataturile gresite. O lampa din aia ca in Men in black imi trebuie. Bine, aia mi-ar placea asa in general.
Comentariu beton!19
Mno, aproape fiecare greșeală poate fi îndreptată prin educație 😋 până și tool-ul ăla predictiv poate fi educat, numai românurile nu pria 😋🤣
Dacă apeși și ți apăsat lung pă ” a unt” poate, poate obții ceva gen : http://imgur.com/a/pNNrJbJ
Remember .. cel mai bun banc … ăla cu untul 😋
Poate se îndură Vasilescu și pune link-ul că io-s incompetent în găsirea lui pă divaisul tembelofonic pă care îl uzitez 😋
Apropo domnu’ Vasilescu… dacă io folosesc multe puncte dă suspensie ce înseamnă că îs? Anagramat multipunctiform sau doar … incomplet în exprimare? Cică cei ce mă cunosc live zic că vorbesc puțin 😈😇
Comentariu beton!17
Tu faci acupunctură. 😇
@Claudia,
Nu cred că poţi şterge strict acele 2 cuvinte (a unt) dacă nu le-ai salvat în dicţionarul tău Gboard. Asta presupune să adaugi intenţionat cuvinte sau prescurtări care să fie convertite în cuvinte sau expresii întregi când tastezi. Ulterior poţi intra in acel dicţionar personal şi şterge ce doreşti, selectiv.
În cazul tău e vorba de cuvinte predictibile învăţate de program, în urma folosirii lui de către tine. Aceste cuvinte se pot şterge doar toate o dată.
La mine pe telefon această opţiune drastică se află în Setări generale telefon -> Limbă şi introducerea Textului (aici vei găsi şi Dicţionarul personal, al meu e gol) -> Tastatura Virtuală -> Gboard -> (jos de tot) Setări Avansate -> (tot ultima opţiune apoi) Ştergeţi datele şi cuvintele învăţate (= ştergeţi toate datele de pe dispozitiv salvate de Gboard pentru îmbunătăţirea experienţei de tastare şi tastare vocală).
Îţi cere confirmare şi să introduci un cod afişat. Unele telefoane au Tastatura SwiftKey în loc de Gboard.
Se poate opri predicţia din Gboard -> Corectarea textului ->debifare Corectare Automată (aici sunt mai multe opţiuni pe care le poţi dezactiva dacă nu îţi convin). Apoi, teoretic, Gboard nu-ţi mai afişează corecţii sau predicţii.
Altă variantă (cea mai simplă) să scapi de unele formulări din astea greşite şi nedorite cred că ar fi: ( exemplific strict pentru ‘a unt’ al tău): scrii ‘sunt’ şi te uiţi ce-ţi apare ca sugestie. Ignori pe ‘a unt’ şi apeşi în bara de sugestii pe ‘sunt’. Şi speri că Gboard să reţină că îl preferi pe acesta şi poate nu ţi-l va mai schimba data viitoare (n-am încercat, eu nu prea folosesc telefonul, prefer calculatorul; dar din punct de vedere al modului de funcţionare al aplicaţiei cred că e posibil să aibă efect).
Comentariu beton!14
Later Edit
Da, cel mai simplu este cum zice @HM – când îţi apare la sugestii ‘a unt’, apeşi pe el şi ai opţiunea ‘eliminaţi sugestie’.
@HM,
”apeși și ții apăsat”, da? Ia treci și scrie de 10 ori pe caiet dictando 😂
Comentariu beton!23
Pe cuvânt de cercetaș că am știut că e greșit, dar eram curios cine observă. Felicitări!!! Cu prima ocazie dau o plăcintă dobrogeană adevărată 😋🤗
Comentariu beton!15
@HM,
Dacă pe lângă plăcinta aia mai pui și-o înghețată, zău că-ți corectez un articol întreg 😂
Comentariu beton!14
Mna, taman ce ziceam: in loc de „by default” mi-a făcut „nu default”, lipsindu-mi, practic de sens o întreagă propoziție
Io mi-s agramatical, da` nici eu nu mă iau în serios.
În schimb mamaie Ioana, analfabetă născută la 1910, a fost cel mai înțelept și cu bun-simț OM evăr.
Părerea mea.
Comentariu beton!23
Servus Mihai,
Am văzut discuția de care pomenești in articol. Presupun că ți-a scăpat faptul că ” domnișoara influencer” își apără turma loială, chiar dacă folosește cele mai tâmpite și ilogice argumente. Are și ea mai multe postări in care se plânge de lipsa gramaticii. Dar toate astea pălesc când e vorba de turma ei, cei care sunt de acord cu absolut tot ce scoate pe gura, fără să filtreze nimic.
Zi faina!
Mă, e normal sa le apere. Că de pe urma lor trăiește, că doar nu mă pensează pe mine. 😀
e domnisoara? ei, atunci inseamna ca nu vorbim de Dancila.
@Razvan e domnisoara la 40 + 😉
Scuza pe care o intalnesc cel mai des: scriu pe telefon. De parca ar avea toti Nokia 302, din ala tip caramida, cu antena si trebuie sa apese de trei ori o tasta pentru nuj ce litera.
Cat despre autocorrect, nici ala nu prea le are cu romana. Eu, cand imi schimb telefonul, primul lucru pe care il fac e sa scot autocorrect-ul.
Iar diacriticele…ce sa spun? Am tastatura nemteasca. Am, pe ea, ü,ö,ß si alte bazdaganii. Pentru @, trebuie sa apas doua taste simultan. Asa ca, daca dau tastatura pe romana, nu mai gasesc nicio litera la locul ei.
Despre agramatii de pe net, ce sa mai spun? Uneori, trebuie sa citesc de 3-4 ori un text ca sa pricep ce naiba vrea sa zica.
Comentariu beton!19
Pentru a scrie corect în limba română îți trebuie puțin interes, dorință, respect pentru cititor etc. Acestea sunt acte de voință și presupun un efort minim intelectual, un proces cognitiv: „am lacune, vreau să le elimin”. Trebuie să recunoaștem că nu sunt lucruri la îndemâna multor persoane. A face un efort pentru „mai bine” este greu, considerat inutil, sub demnitatea celui care este sigur pe el și știe tot. A spune „nu știu”, „am greșit”, a cere sau a asculta și alt punct de vedere, sunt inacceptabile. În competiția lui „eu am dreptate” nu trebuie să existe decât învingători. Socrate cu al lui „știu ca nu știu” a fost un bou.
Comentariu beton!36
Corect.
și, pînă la urmă, s-a lămurit?
am găsit-o capră în trandafiri sau
am găsit o capră în trandafiri?
Comentariu beton!45
Fix la asta m-am gândit când am scris.
Vasilescule, s’tem noi prea tentibili…
nasol cu pandemia asta cî ti invitam sî mai lașî naibii Cluju’ șî Sîghiii, sî vii matali în sitibreic la Ieșî…
mai auzeai un „țîni fă ragața asta”, aflai cî ora-i „zăci sența un sfiert”, cî tanti Marșica ș-o luat numa’ azî schiedî româniascî pintru tielefon…
șî mîncai șî tu „cuatro micii con muștar” șî biei o „come se dice aicea la voi…o coca-cola”…
eu rîd amar, că la rîndul meu, cînd sun neamuri din Italia, țin să știu din capu’ locului dacă „ne parliamo” sau „vorbim”…
Comentariu beton!32
@Costică, capră-n trandafiri n-o găseai dacă mai puneai și tu mâna să o ajuți!
Ca să știi! 🙁
Comentariu beton!12
@Sandra, mulțumesc sincer pentru sfat deși sunt absolut convins că nu mîna este de ajutor în evitarea unei ipotetice situații…florale.
Băi, @Vasilescule, tu să nu mă faci pe mine om normal, da? Că nu ne tragem de șireturi. Eu vara port sandale. 😛
Comentariu beton!22
Ah, dacă aș fi știut din timp. De sandale zic.
De cine zici, M-hai?
Asta apropos de autocorrect pentru Sanda.
@costicãmusulmanu Eu vad rosu in fata ochilor cand ii aud pe unii care, dupa o juma’ de ora de trait in “Italea”, au uitat deja como si dice la voi una si alta…Imi amintesc de un personaj din anturajul Coanei Chirita, care, calcand pe unealta cazuta la pamant, si-a amintit subit ca se cheama grebla, cand coada respectivei l-a lovit in frunte.
@Cornelia, doamnă, v-aș sugera să învățați să vă exprimați corect! La Italea, bine? „în” folosim în alt context…”mă duc în Iași”;
aș zice să vă mai agiornați…
Mno, ma declar vinovat. Scriu fara diacritice de cand ma stiu, dar mi-o asum. E mai comod asa. Dar am pretentia ca stiu sa folosesc o cratima si stiu cand sa pun doi de „i” sau trei, dupa caz, atunci cand se impune. Nu e greu, sunt notiuni elementare invatate prin scoala generala.
Recunosc, nu imi iese intotdeauna, mai trag si eu cate o gherla involuntara, din graba sau din cauza faptului ca mi se mai incurca degetelele prin tastatura, mai ales ca am prostul obicei sa nu recitesc textul inainte de a-l trimite.
Anyways, in general ma feresc sa ofer opinii savante in mediul online, nu am pretentia ca ma pricep la politica, dupa cum nu am pretentia ca as fi vreun epidemiolog renumit, asa ca probabil nu sunt in target 🙂 Daca nu ma ia nimeni in seama, nu sufar in adancul inimii mele.
Cat despre autocorrectul de pe telefon, in momentul in care mi-a inlocuit pulpa cu pula si mi-a stricat tot fengshui-ul si, evident, l-a distrat teribil pe interlocutorul meu, am stricat prietenia cu el si l-am dezactivat. Pe viata.
Comentariu beton!38
Apropos de „pulpa”, acum cativa ani comandam de la un catering cica cu mancare gatita, nu nemaipomenit, dar se lipisera colegele de doamna care raspundea la telefon. Si ea de ele.
E, si afisau zilnic meniul zilei pe net.
Cat am putut sa radem de o Ciorba de pul()a de curcan!! Era fara paranteze pe net, desigur!
Comentariu beton!17
Tocmai ajunsesem în franța, după o călătorie lungă cu trenu prin toată spania, unde am fost tâlhărit într’un parc din malaga de portofelu cu toate actele de identitate, mobil și ochelari
Primu lucru făcut în franța a fost să mă duc la Hotel de Police undeva pe coasta de azur ca să îmi dea o hârtie echivalentă a cărții de identitate
Intru în clădire și dau de 3 polițiști cu ochii cât cepele și foarte stresați, 2 dintre ei cu pistoale mitralieră și al treilea care mi’a făcut controlu corporal și mi’a verificat ranița
După control le spun că am nevoie de un document eliberat de poliție echivalent cu un act de identitate în franceză și imediat polițiștii cu automatele s’au retras în spate la birouri, alți polițiști din secție și’au luat și ei tălpășița imediat și am rămas doar cu cel care mi’a făcut controlu
A început să scrie documentu de mână și din când în când mă întreba pe mine cum se scrie corect în limba franceză 😮
După un sfert de oră în care s’a chinuit să scrie câteva rânduri a apărut un polițist chelios care s’a dus să îl verifice pe ăsta care se scremea să îmi scrie documentu de identitate, a zis că e bun, a scos o ștampilă, s’a semnat și mi’a înmânat hârtia
Deci și în alte țări mult mai spălate sunt agramați și proști unde te aștepți mai puțin
Și eu aveam pretenții de la sărăciile din bucurești și bacău, dar acum am învățat că nu contează cât o femeie e de săracă sau ruptă în cur sau cu dinții stricați, tot are pretenții până la cer 😑
Comentariu beton!15
Aproape că reușiseși să nu zici nimic despre femei. Aproape…
Oricum, apreciez că de data asta n-a fost și cu perversiuni. 😀 😀 😀
Stăpânu blogului: 😁
@MV: iar s-a dus dracu’ cafeaua pe podea.
Când ai pomenit tu de perversiuni, iar în mintea mea mai persista Toni și polițaiul care „desena docomentu’ ”.
Comentariu beton!13
De multe ori am o părere bună despre cineva…până-i văd postările pe Facebook. La fel ca și tine, nu pot lua în serios pe cineva care maltratează limba română. Și am întâlnit inclusiv persoane cu veleități literare care au avut reacții ostile când le-am spus că limba (română în cazul lor) este unealta scriitorului și că lipsa de respect față de ea te descalifică din start. Inclusiv pe un site cu recenzii literare unde am aflat că X carte ”se merită” citită. Cică scrisese ”la mișto”, asta a fost, vezi Doamne, explicația. Eu știam că-n cazul ăsta ori pui expresia între ghilimele ori pui un emoticon, altfel cititorii vor ajunge la niște concluzii total nefavorabile.
Am fost surprinsă neplăcut să văd postări având unele greșeli de gramatică la prietenii cu care am fost colegă de clasă și care fuseseră elevi chiar eminenți. Am învățat cot la cot aceleași lucruri, ce naiba? Nici eu nu-mi mai amintesc chiar toate regulile dar mă interesează suficient încât să caut pe net atunci când am nelămuriri. Niciodată nu postez ceva fără să recitesc, niciodată. Dar, pe de altă parte, nici nu-s genul de epidemiolog/farmacolog/nutriționist/analist socio-economic/whatever amator așa că nu se pune, nu?
Comentariu beton!30
Foarte bine precizat, „atunci când am nelămuriri”!
Problema e că unii scriu cu greșeli fără să aibă nelămuriri, ei fiind siguri că așa cum scriu ei e corect!
O perspectiva interesanta asupra limbii https://m.adevarul.ro/locale/zalau/profesoara-limba-romana-moscova-romanii-sistem-gandire-aparte-reflectat-limba-1_5f10a6115163ec42710e3653/index.html?utm_source=dilemaveche&utm_medium=https://adevarul.ro/locale/zalau/profesoara-limba-romana-moscova-romanii-sistem-gandire-aparte-reflectat-limba-1_5f10a6115163ec42710e3653/index.html&utm_campaign=CrossPromo
Fain articol.
H’am🐕 înțeles 🤭
miau🐈 venit în gând alea cu 🐐 în 🌹🌹 😋
Io realizez că mă încadrez la amân3 categoriile.
Comentariu beton!18
Aia cu „nu i-a placut scoala” sau „n-a facut scoala” e greu de inteles, ca atunci cum dreaq e expert in epidemii/covid/5G/vaccinuri, ca asta sint muuuult mai complicate decat o amarata de gramatica de baza (ca nu vorbim de cine stie ce constructii). Insa se pare ca cum ziceam ieri sau alaltaieri tot la un articol de-al tau, ala cu conspiratiile, expertii in tehnologiile de mai sus sint de fapt tot felu de repetenti, ceea ce e cumva un paradox. Sa-i asculti cum explica de razele astea 5G care ne omoara, cum stiu cum e cu cantitatile de mercur de prin vaccinuri, cum stiu cum sta treaba cu epidemiile astea, e o incantare.
Bun, lasand la o parte ca de regula ne dau lumina de pe un 4G, WiFi sau ceva de genu asta. Poate chiar de pe vreun telefon cu 5G.
Dacă pretențiile sunt invers proporționale cu nivelul de cunoaștere a gramaticii limbii române, încep să nu dau doi bani pe omul respectiv. Dacă o bagă pe aia că are formație tehnică, îi demonstrez că sistemul de cratime, liniuțe și i-uri are o logică imbatabilă.
Dar ăia cărora le-aș scăpa peste degetele de la picioare toate volumele Dicționarului Enciclopedic Român (repetat) sunt ăia care nu știu, dar se pișă pe ce nu știu și se ascund sub inepția că ”Ce contează forma, dacă am transmis ce trebuie!”. Păi, tocmai. E o diferență între ”Mă-ta mare!” și ”Mâța mare!”
Româna are o gramatică dificilă. Dar logică. La nivelul de care ai nevoie pentru a nu părea un agramat este logică. Că nu intrăm aici în elemente predicative suplimentare și excepții fioroase.
Comentariu beton!23
Da, frate, mor când aud „lasă-l că e inginer”. Sau, și mai rău, „lasă-l că e IT-ist”. Și ce plm dacă e? Și tata era inginer și știa unde să pună cratimele. Iar it-ști care scriu corect știu cu duiumul.
Citesc pe FB si pe blog texte scrise de anumite persoane pentru ca merita sa le cunosc parerea in domeniile in care sunt calificate.
Dar nu ma impiedica sa imi para rau atunci cand respectivele fac in mod repetat anumite greseli gramaticale si de ortografie.
De asemenea ma doare cand vad cum reactioneaza aceste persoane cand cineva le mentioneaza politicos ca au gresit: acuza graba sau acuza persoana care le semnaleaza greseala ca ar vrea sa deturneze scopul comunicarii, ba chiar se scuza ca in scoala au preferat matematica, etc., gramaticii, ca si cum una ar putea-o exclude pe cealalta. Pacat.
Comentariu beton!13
Eu propun un top al păcatelor capitale in limba română:
1. Decât (fără negație) – la cei cu studii superioare
2. „Face sens” in loc de „are sens” la cei care vorbesc afacereza
3. Cratima lipsă sau pusă aiurea
4. Semnele de punctuație lipsă sau puse aiurea
5. Diacriticele lipsă
6. Cuvnte srcise la rpezaela (aici stim că ne ajută creierul să reaşeze literele corect când citim)
Mi-e greu și mie să-i înțeleg pe unii când spun că ei nu le au cu gramatica, că ei nu sunt scriitori, profesori de română, etc. Până și colegi de-ai mei medici vin cu scuze din acestea din păcate. De parcă nu am fi făcut toți gramatică în gimnaziu..
În fine, mie mi se pare respect pentru tine însuți și pentru cititori să scrii corect în limba maternă (în paranteză fie spus, la mine româna este doar una dintre limbile materne, dar școala am făcut-o integral în română și dacă nu sunt sigură cum se scrie ceva, verific).
P.S. De obicei nu scriu cu diacritice, dar dacă tot am telefon „nou” cu tastatură românească..e păcat să n-o folosesc 😊
Comentariu beton!19
@Ametist, exact așa! Știu exact ce vrei să spui legat de limba maternă, felicitări!
Dar cu lucrările științifice, dacă nu sunt copy-paste ușor modificat, ce fac?
Măcar pentru evoluția lor ca specialiști ar fi fost nevoie.
@Sandra Maria-„lucrările științifice” sunt traduse de rezidenți și sunt publicate în reviste obscure. Iar pentru doctorat este nevoie de minim 3 astfel de lucrări, dintre care cel puțin una ca autor principal. Mai zilele trecute am căutat ceva pe site-ul universității mele și am dat peste CV-urile unor colegi ajunși șefi de lucrări, cu articole mai mult sau mai puțin jenante. Asta este, pentru unii se poate. Eu nu am fost acceptată la doctorat, fiindcă „ideile mele nu erau fezabile”..
Comentariu beton!12
@Ametist, important este să/că ai tu structura asta foarte bună, să nu renunți, iar dacă e nevoie, deși îmi pare rău s-o recomand, mergi acolo unde poți să te dezvolți liber și corect.
În rest, exact ca peste tot aici, am obosit să sper.
Dragilor, eu știu așa…..orice frază, la începutul rândului se scrie cu literă MARE. După ce se pune punct, se reia tot cu literă MAAARE. 😃 Cel puțin așa îmi aduc eu aminte, deh, școlile le-am terminat cam de multicel, așa căăăă, parcurgând toate comentariile de aici, am avut motiv de râs…..citiți-le și voi si ve-ți înțelege de unde veselia mea.😃😃 Cât despre postarea doamnei respective….😃😃 no comment, pentru ca țin la liniștea mea….😃 Dragă Mihai, făra nici-o legătura cu ….nimic, te urmăresc cu placere. Chiar dacă nu comentez.
@Floare Soare,
dacă îmi permiți: ve-ți înțelege.
Ar fi așa: v-oi înțelege, v-ei înțelege, v-a înțelege, v-om înțelege, ve-ți înțelege, v-or înțelege. Ahhh, nu prea merge, așa-i? Deci este voi / vei / va / vom / veți / vor înțelege.
Comentariu beton!27
Recunosc: și eu abuzez de puncte-puncte! 😛 Da` se plătește bine ”influensăreala”? Că poate-mi schimb obiectul muncii. Că și eu am multe gânduri în cap, precum nea Gigi, și una-două le pun pe tapet!
Cum naiba? Ai scăpat de sărăcie. Unde mai pui că tu deja ai și un client: Tuborg. 😛
Apropo dă tapet … Copy paste mode on:
Auzi măi Bulă vreau să tapetez și camera e tot așa de mare ca a ta.Tu câte suluri ai cumpărat?
-20.
După două săptămâni:
-Măi tampitule am cumpărat 20 de suluri și mi-au rămas 7 în plus.
-Păi și mie!
Comentariu beton!25
Păi pot să încep aici? Că, na!, până strâng bani pentru site-ul personal dau cotă parte din câștig! Și poate îți schimbi și tu părerea (neadevărată) despre minunata licoare blondă! Dar stai! Tu nu bei alcool! Muhahahahhhh!!!
Fii serios! Nu e așa greu să scrii cu diacritice în 2020. E mai greu dacă scrii de pe laptop, dar pe telefon…
Poți instala mai multe dicționare și le schimbi între ele. Sunt convinsă că 99% dintre noi stăm pe FB de pe telefon.
Limba noastră-i o povară,
Complicată şi bizară
………………..
Comentariu beton!29
Eu îs chiar ’thankful’ când văd comentarii scrise cu picioarele. Pt că nu trebuie să mai pierd timp cu cititul textului întreg. Mai ales dacă e o chestie lungă. Văd pe FB sau pe alea 2-3 bloguri românești care le citesc zilnic – dacă-s greșeli evidente e clar că n-are rost să continui cititul. La fel când e vb de aberații/conspirații – îmi spun: aha, deci matale ești imbecil(ă), no thx. Viața e prea scurtă să mi-o consum pe tâmpenii.
„Bloguri…PE care le citesti”, da?
Comentariu beton!12
Cu proștii nu prea ai ce să discuți. Te trag în jos la nivelul de care sunt capabili și te bat cu experiența!
Comentariu beton!12
Cât despre greșeli gramaticale… nu mă agit prea tare, nu sunt un vânător de greșeli și atât timp cât omul este decent în limbaj trec destul de ușor peste aceste greșeli. Provin dintr-un mediu unde greșelile gramaticale erau/sunt la ordinea zilei… și de foarte multe ori făceam și uneori mai fac chiar și acum astfel de greșeli. Unele le fac chiar intenționat și mi le asum gen o prietenă de-ale mele!
Ceea ce vreau să spun pe scurt este faptul că nimeni nu este perfect. Tu ca persoană ești singurul care decide dacă persoana respectivă merită sau nu să îi dai atenție.
PS. Prefer să spun o prietena de-a mea greșit… în loc de cum este corect scris mai sus.
Eu unul recunosc că nu am fost prea prieten cu gramatica. Am înţeles că am probleme acum vreo 20 de ani când aveam ceva dificultăţi pe scara blocului cu curăţenia şi pentru că aveam imprimantă nouă pe care am dat o cârcă de bani şi am zis să scot o foaie cu un text care să-i atingă pe locatari la corason. Şi am scris cu fonturi mari ceva dar am greşit ceva cu „sa-u” în loc de „s-au”… nu mai ştiu, dar important este că un mucios sau o mucioasă care aruncau chiştoace pe jos a corectat cu pixu’ textu’ meu. Băi, a căzut ceru’ pe mine de ruşine când am văzut corectura şi mi-am dat seama că e greşit.
Ce vroiam să zic, de când am început să citesc blogări am încercat să-i respect pe fiecare în parte şi să i-au ce este mai bun de la fiecare. De exemplu, de aici de la Vasilescu, am învăţat că este mai bine să fiu foarte atent la gramatică şi să folosesc diacritice sau cum şi unde să pun virgula şi liniuţa cu toate că nu-mi reuşeşte tot timpul.
Comentariu beton!14
…cu toate că nu-mi reuşeşte tot timpul – asta este plasa de siguranță pentru vroiam = voiam, ‘cât si să
i-auiau ce este mai bun’, nu? 😀@Solandi, da, da… sărumâna, mai face figuri autocorectu’ 🙂
la prima noastră (a mea și a jumătății mele mai superioare) ieșire din țară, în vama borș, polițistul ne stîlcește numele, punînd niște „ă”-uri; nevastă-mea, din dreapta, cum era aplecată peste mine să-i vadă ofițerul chipul, îl corectează, adăugînd:
– fără diacritice!
io mă făcusem verde-albastru, gîndindu-mă că, na, tot e bine c-am vizitat Oradea și uitîndu-mă la mașina din față, trasă pe dreapta, și ai cărei doi ocupanți ștergeau numărul de înmatriculare, faruri, triple, cu niște batiste…atît aveau la îndemînă…făcuseră, înaintea noastră, pe deștepții cu polițiștii;
în background, discuția continua…
– aha, zice milițianu’ pronunțînd din nou numele, de data asta corect…deci fără diacrilice…
– di a cri ti ce! aud din dreapta, pînă să apuc să zic și eu ceva…
– aha, diacritice! bine! puteți trece…
sigur-sigur îngerul meu păzitor era acolo, cu curu’ pe capota mașinii…
Comentariu beton!20
Articolul ăsta îmi aduce aminte de faptul că am avut ocazia să citesc niște lucrări de licență ale unor absolvenți de medicină generală ai UMFCD (prietenul meu își face acum licența și a prins câteva lucrări pe care să le ia de model). Am văzut în lucrări de nota 10 niște „i”-uri în plus și câteva dezacorduri din loc în loc, plus că lucrarea per total nu arăta foarte frumos (spații puse aiurea între cuvinte, nu existau alineate, etc.). Chiar mă întrebam de ce nu țineau cont de aspect și exprimare, mai ales că totuși erau lucrări științifice. Eu când mi-am făcut lucrarea de diplomă și rapoartele de cercetare de la master, aveam niște reguli stricte de respectat în ce privea formatarea și doamne ferește să fi găsit profu’ dezacorduri sau alte greșeli gramaticale.
Absolut de acord! Nu exista scuza pentru greseli grosolane de gramatica, ortografie si punctuatie!
Eu am observat de ceva vreme cum multi amici de-ai mei scriu „umpic” in loc de „un pic”. Nu-mi dau seama daca e la mișto sau nu, dar am văzut și pe la actori în statusuri pe fb.
Draga Mihai, poate fi o datorie a noastra sa stim sa comunicam in limba materna. Dar a da sfaturi altora despre cum ar trebui sa scrie/ sa vorbeasca sau sa emiti judecati de valoare ca sa te pozitionezi grozav si educat prin comparatie sociala, nu te pune deloc mai sus.
In plus iti recomand sa iti revizuiesti propria “ograda” lexicala. De exemplu faci o confuzie cand folosesti cuvantul “veleitati” cu intelesul de “calitati” (confuzie frecventa, de altfel), care are un alt inteles, de fapt, de “dorinte” sau “ambitii”.
Mult succes si recomand o pozitionare a succesului bazata pe propriile reusite, nu pe denigrarea altora.
Dragă, Malina. Ești idioată. Pwp.
Ce e aia dia-criticilor? Io dacat fara virgule scriu, ca casă nu le pui greșit. E grele gramatica, daca ai doar școala vieții, care o are toți băieții ,care are la profil ca lucrează Boss la Versace da și să interesează dacă e control pe 41
;)))
Dacat fara mască și prost clar asumat pe fb, ca Don Dragoș de la Aqua vis în curând reprofilat in cioclu voluntar, mai bine agramat bine intenționat.
M.
Chiar zilele trecute vorbeam despre același lucru. Ai perfectă dreptate, nu poți să iei în serios o persoană care nu vorbește sau nu scrie corect. Mă refer în special la grosolănii: fi/fii, copi/copii/copiii, săi/ să-i, serviciu/ servici etc., sunt o mulțime de exemple. Din punctul meu de vedere, dacă nu ai cele mai elementare noțiuni de gramatică ca să pui „liniuța” unde îi este locul, înseamnă că nu ai citit nimic în viața ta, pentru ca poate dacă citeai îți puneai niște întrebări..vedeai formele corecte și poate ajungeai măcar sa te informezi singur. Asta in cazul în care spui ca nu ai avut posibilitatea să înveți la școală.
Așa că dacă nici autodidact nu ai fost, du- te-n pana mea de geniu neînțeles, pentru ca nici desprea alte lucruri nu ai citit decât pe facebook!
Nimeni nu s- a născut învățat, dar cand mai ai dubii cauți in dex ( online). Sunt într- adevar unele cuvinte care sună mai bine greșit, din obișnuință, iar când le cauți ramâi trăznit când vezi ca l – ai folosit greșit pana atunci.
Am fost plecat vreo cinci ani în UK. Acolo, întâlnindu-mă cu alți români, am încercat (și uneori am reușit) să le scot englezismele din vocabular. Dacă vorbești cu mine românește… VORBEȘTE ROMÂNEȘTE ! Dar fă-o și corect! Ce PLM?!
E ca faza aia…
Am văzut o capră în boscheți… și…
Am văzut-o capră în boscheți…
Nu poți desprinde nicio idee de calitate din textul unui agramat.
Nu am timp să-l caut acum, dar am citit, chiar am citit, acum ceva vreme, un articol în care autorul afirma că cei care se leagă constant de modul de scriere sau vorbire al celor cu care vin în contact au oarece probleme psihice, bașca nu mai au timp să își trăiască viața. Și, nu, nu era banc. 🥺
Știu că realitatea este acesta, însă mă întreb cui folosește această revoltă-insultă, pentru că, da, este o insultă și o manifestare inutilă a unei superiorități… lingvistice?! În niciun caz nu le folosește celor care nu știu a scrie corect, nici nouă, cei care știm deja asta! Probabil că ea folosește numai autorului care a mai bifat încă un moment în care să se simtă superior. A cunoaște gramatica și ortografia limbii materne nu e un merit personal.
Azi am avut o interacțiune pe un site despre gramatica limbii române, evident, cu un domn incapabil să își asume propria propria identitate, având un cont fără un nume real… de genul.. „un…” nici nu l-am reținut, domn care s-a simțit extrem de vexat pentru că un paramedic le numise doamnele care lucrează în sistemul de Urgență „versatile” pentru că treceau rapid de la pantofii cu toc la bocanci. Când i-am atras atenția că îndatorirea unui paramedic este să acorde asistență de urgență, deci nu este un lingvist, ce credeți că mi-a spus domnul incapabil de asumarea propriei identități?! „Paramadicul este un militar, unul care a jurat să cunoască limba română!” 🤣🤣🤦♀️🤦♀️
Nu trebuie să ne luptăm cu morile de vânt, asta dacă nu suntem Don Quijote. Educația se face acasă și în școală.
Chiar am nevoie de un sfat: tastatura mea de laptop lasă automat un spațiu înainte de unele semne de punctuație (două puncte, punct și virgulă, semnul întrebării, semnul exclamării) dar nu și înaintea altora (virgulă, punct). Nu înțeleg de ce e setată așa, mă irită să tot șterg spațiile alea. Sau este o regulă pe care n-o știu? Mulțumesc pentru sfaturi.
Sunt de acord cu tot ce ați scris. Faptul, de a nu scrie corect gramatical este de neconceput pentru o persoana care scrie ceva în mod public
„Pe scurt, cică în multe cazuri oamenii care scriu agramat sunt de fapt foarte inteligenți, doar că n-au avut parte de școală.”
Doamne, de când n-am mai râs atât de bine! Pwp! :))
Dar ce te faci când ai din ăștia la serviciu? Înnebunesc când primesc un mail de la vreun coleg, șef, director etc. fără cratimă în „trimite-mi“ sau, mai grav, cu cratimă în “trimiteți”. Ca să nu mai spun de clasicele: “mi s-a blocat calculatoru” sau “am setat jobu să ruleze”.
Pur și simplu trebuie să lucrezi cu ei. Și cu unii chiar lucrezi bine de tot, dar în mintea mea rămâne sechela asta cu gramatica, pe care o ironizez când ieșim pe la vreo bere.
Mai sunt cazuri de greșeli intenționate care iar mă scot din sărite. De exemplu, un cunoscut blogger folosește întotdeauna pluralul când vobește despre o companie: “Samsung sunt idioți!”
Am atras si eu atentia unui epidemiolog d’asta de Uber recent, care, la fel, nu stia sa vorbeasca corect in romana si emitea opinii neavizate pe subiect. Siii, am fost data jos din masina. Mi-a mai stricat si nota aia frumoasa maxima ce o aveam ca si client. Si eu, lui, cu un review de 1 si o sesizare.
Discutabil.
Cunosc medic de excepție, ușor, nu chiar ușor, agramatical.
Nu mai scriu, de fapt scriu, una dintre cele mai înțelepte persoane cunoscute de mine a fost buna Ioana, olteancă analfabetă, dar cu extrem de mult bun simț.
Ce numesc io bun-simț, a te putea pune în chelea celorlalți, ca să privești lucrurile și cu alți ochi.
Orișicum, de când cacademia a modificat regulile, de chestiile pentru care mi-am luat omor în generală au devenit norma, am învățat că pulimea majoritară și agramată, nu puținii educați, hotărăsc direcția în care se duce limba, așa că nu mai îmi pasă de reguli.
Nope, nu e absolut nimic discutabil.
Devine de depinde de ce este important pentru tine.
Eu la mină timp de 15 ani, acum și acilea, la butica satului, am auzit, respectiv aud, idei geniale de la bipezi care nu știu face acordul.
Limba este ca să ne înțelegem, am și invers, cunoscuți ață la gramatică, dar cu o lipsă totală de logică și originalitate în gândire, cât îți înțeleg ideea nu-mi pasă de exprimare sau scriere.
Duamna o fi mai așa, mai “marquesiană”…
Mi-a (mia!??? 🤣) mers la inima, ce mai! Subscriu intru totul… Multumesc.
Pfuuuooai…. saptămâna trecută la buletine:”Como si dice restorante în rumeno?”, o don’soara de vreo 20 de ani, deci nu ar fi avut timp sa uite limba materna… Și eu și funcționara aproape de apoplexie, căldură mare mon cher(ce sa mai?), rolling eyes, iar tu vb de diacritice?
Deci…”different ligue,different game”..între timp România e corigenta la lb romana.
Stimabile domn, mi-e silă și mie…dar…respir adânc… and „life goes on”!
Judecă singură: De exemplu, dacă se scrie cuvântul tata fără diacritice, cu diacritice ar putea fi una din următoarele 8 (opt) variante:
tata (modul în care copiii se adresează tatălui lor);
Tata (localitate în Ungaria)
tată (bărbat care are copii)
tătă (regionalism: toată; S-o-mburdat tătă claia)
țață (mătușă, soră mai mare sau femeie mai în vârstă; lele)
țâță (sân)
Țâța (curs de apă, afluent al râului Ialomița)
tață (regionalism: tavă; fundament de casă).
Una e să ieși cu gașca la iarbă verde, și alta să ieși cu gâsca…
Una e să înghiți o sarma și alta să înghiți o sârmă…
Una e să mănânci o bomboană învelită în „fulgi de cocos” și alta în „fulgi de cocoș”…
Nu-i totuna să-ți acoperi casa cu sită sau cu șiță.
La fel, scriind sfant, nu e totuna dacă citim sfânt sau sfanț.
Scriind fata poate fi oricare din cuvintele fata, fată, față, făta, făța, fâța și fâță.