Întrerupem un pic programul obișnuit din aceste zile, că mi-e teamă să nu ajungem naiba cu toții epidemiologi sau experți în coronavirus, și ne întoarcem la internetul nostru cel de toate zilele.

Am văzut zilele trecute o postare. Un cetățean anunța că si-a scos la vânzare mașina, o Dacia 1300 pe care cerea nici mai mult nici mai puțin de 18.500 de euro, iar un alt cetățean a dat share la chestia asta pe Facebook.

Nu vă puteți imagina ce comentarii erau la postarea aia (de fapt, cred că puteți, dar tot îmi pare rău că n-am salvat-o). Lasă miștourile și glumele, că p-astea pot să le înțeleg, dar când au început românii cu dativul etic și mi ți l-au luat la pwlă pe nefericitul posesor de Dacie 1300, s-a terminat.

L-au înjurat, l-au terfelit, l-au făcut nebun și prost, vă zic, în toate felurile l-au porcăit, de parcă le băgase omul ăla mâna în buzunar să le ia 18.500 de euro sau de parcă voia să le vândă leacul pentru coronavirus la preț de contrabandă.

Iar după ăștia care-l înjurau, veneau foarte aproape, la aspirație, atotștiutorii de internet care-i explicau omului că n-o să ia banii ăia niciodată, că n-are rost să ceară mai mult de 3000 de euro și că, în general, să facă bine să pună prețul pe care-l recomandă ei. Pentru că, se știe, dacă nu ai ok-ul atotștutorilor de internet, n-ai cum să faci nimic în viață. Citeam, îmi făceam cruce și înjuram în gând.

După cum puteți vedea și voi, mașina e o încântare, arată de parcă a ieșit ieri pe poarta fabricii, dar nici măcar nu e vorba despre asta, ci despre faptul că omul ăla nu vrea sa se despartă de ea decât pentru suma aia. C-o avea valoare sentimentală pentru el sau că pur și simplu atât consideră că valorează, n-are niciun fel de importanță, ăia-s banii pe care-i vrea. Well, au ținut românii să-i explice că nu e cum vrea el și că oricum e un muist prost.

Iar comportamentul de acest gen se poate extrapola cu real succes la aproape orice ai posta pe Facebook. Poți sa scrii c-ai inventat leacul pentru cancerul de colon, c-o să apară măcar un idiot din ăsta care o să-ți comunice scârbit că, dacă era ceva de capul tău, ai fi inventat leacul pentru orice formă de cancer. Că doar pentru colon putea și el dacă avea chef. Absolut superb, vă spun.

Așaaa, stați că mai am.

Zilele trecute am pus pe blog niște link-uri către ceva aplicații care știu sa genereze online declarația pe propria răspundere, fără de care nu mai poți să mergi nicăieri.

De ce le-am pus? Păi, în principiu, pentru că sunt o putoare leneșă care a început să caute pe interneți generatoare din astea încă din secunda în care s-a anunțat că nu mai ai voie să ieși fără declarație. Și m-am gândit c-or mai fi d-ăștia ca mine, ia să le fac eu un bine. Evident, am avertizat că nu prea se știe unde ajung datele tale personale și că trebuie să-ți cam asumi asta dacă nu vrei să scrii de mână.

Nu vreți să știți ce-a urmat. Lasă ce-a fost pe blog, că aici a fost light, doi-trei idioți, dar pe facebook a fost recital, am dat la block-uri de nu-mi mai simțeam buricele degetelor.

Băbăiatule, mă uitam și nu-mi venea să cred. Zici că-i obliga cineva să-și bage datele în generatoarele alea de declarații. Pur și simplu nu mă duce capul să înțeleg de ce, dacă nu-ți convine ceva, sau nu ai încredere, sau pur și simplu nu-ți place, nu poți să-ți vezi de drum, mai ales câtă vreme ceva-ul ăla nu-ți bagă mâna în buzunar și nu te obligă să faci nimic. Ți-e teamă că-ți colectează cineva datele cele prețioase? Scrie boss de mână până faci întindere.

N-ai să vezi, moraliștii de internet s-au simțit obligați să mă înjure pe motiv că ”dar de ce să-mi bag eu datele acolo, dacă nu e safe aplicația?”. Plm, NU ȚI LE BĂGA, dacă ți-e teamă că niște organizații secrete or să-ți colecteze datele, și mergi mai departe în viață, că nu te-a obligat nimeni să faci nimic.

Dar știți ce e cel mai tare? Pun pariu pe orice, îmi pariez o mână și un rinichi că trei sferturi dintre toți moraliștii ăștia de internet, dacă le-ar cere cineva EXACT aceleași date la intrarea într-un supermarket, știți voi, să fie acolo un anunț de genul:

”Completează acest formular și îți dăm 50% discount la tot ce cumperi azi.”

Iar formularul ar cere exact aceleași date pe care le cereau și generatoarele alea. Știți ce-ar face toți ăștia? Vă spun eu ce-ar face: ar cumpăra minim de două ori mai mult decât își propuseseră. Pentru că „sunt șmecher, coaie, am prins ofertă cu 50% moca”. După care s-ar duce acasă și-ar eructa bășini savante despre protecția datelor, din fața laptopului. Asta ar face.

P.S. Cel mai tare comentariu a fost al unei duamne, o tanti pe genul casieră la CEC înainte de ’89, care mi-a comentat solemn: ”Mihai, eu încă nu mă despart de tine, dar ai și tu grijă ce scrii”. N-am putut să rezist și m-am despărțit eu de ea. Pe loc.